zatvoreno

Kako Dalić treba postaviti igru protiv Argentine?

  • 20.06.2018.
  • 43
  • 1

Poslije pobjede nad Nigerijom, Hrvatsku čeka Argentina predvođena Leom Messijem i mnoštvom problema. Ni hrvatski tabor nije bez istih nakon "afere Kalinić", no stanje kod Gaučosa je daleko kompleksnije.

Par dana prije utakmice, nijedan izbornika još ne zna sastav koji će istrčati u četvrtak u 20h. Pritome puno manje briga ima Zlatko Dalić, čija će najveća dvojba biti koga suprostaviti desnoj strani Argentine a druga izmjena trebao bi biti Badelj umjesto jednog od napadača. Sampaoli je prema zadnjim vijestima najbliži 3-4-3 sustavu ali to još nije sigurno.

Pa Vas pitamo: Kako Dalić treba postaviti igru protiv Argentine? Treba li ostaviti napadačku formaciju iz zadnje utakmice ili se odlučiti za nešto konzervatniju ekipu? Koga treba postaviti na lijevi bok? te treba li Hrvatska u ovoj utakmici igrati na posjed ili kontre?

Hrvatska - Argentina - predviđanje rezultata? neriješen rezultat uz podjednaku igru 5.0 1, 1, 1, 1, 12, 15, 4, 5, 2, 0, 1
Treba li Dalić ostaviti 4-2-4 formaciju? ne slažem se 2.4 4, 12, 13, 6, 2, 2, 0, 2, 1, 1, 0
Treba li Dalić u prvih 11 postaviti Vidu na lijevi bok? ne slažem se 2.3 14, 7, 8, 4, 2, 1, 3, 1, 2, 0, 1
Treba li Hrvatska igrati na posjed protiv Argentine? djelomično se slažem 5.6 1, 1, 2, 4, 2, 9, 8, 7, 7, 1, 1
Koliko će u ovoj utakmici značiti Milan Badelj? djelomično mnogo, 60% 6.2 1, 1, 2, 0, 1, 7, 8, 12, 10, 1, 0
Hoće li odlazak Kalinića utjecati na rezultat protiv Argentine? većinom se ne slažem 2.7 5, 8, 10, 7, 2, 7, 3, 0, 1, 0, 0

Analize (1)

BruceWayne | 06/2018

5 dana imao je Zlatko Dalić da pripremi momčad protiv Argentine. Na žalost po njega, dodatan posao na psihološkoj bazi zadao je odlazak Nikole Kalinića. Nije bilo druge opcije, Dalić je stilu svog učitelja Ćire Blaževića morao presjeći, Kalinić je postao prošlost. No, ako je to bila teška odluka, što onda reći za taktičku postavu protiv Argentine. Gaučosi su ekipa gdje trenutno ni sam izbornik Jorge Sampaoli ne zna nabrojati preostalih 10 igrača koji će pomagati Leu Messiju. Nedvojbena činjenica je da Argentina u prvom dvoboju skupine nije izgledala dobro iako se u zadnjih 15 minuta vidio određeni potencijal koji se skriva ispod žutog sunca pokriveno bijelo-plavom bojom. Leo Messi je na kraju promašio kazneni udarac, odnosno bolje reći da mu je vratar i režiser "ukrao" dva boda u povijesnom događaju za svoju zemlju. Takav rasplet opravdano je okarakteziran kao veliki neuspjeh u zemlji koja uvijek očekuje naslov Svjetskog prvaka ali nakon "umiranja" u islandskom bunkeru, još su tanje šanse Messijevog reprezentativnog rezultata s kojim bi zaokružio veličanstvenu karijeru i upisao se na vrh liste najboljih nogometaša u povijesti. 
U suprotnom taboru sa također velikim očekivanjima, pobjeda je začinila euforiju u domaćim tiskovinama pa smo tako mogli čitati dobro nam poznate naslove kao što su "Dajte nam tog Messija" ili "Opet smo velesila". Jesu li predstavnici sedme sile "malo" uranili ili je njihov optimizam opravdan, pokazat će upravo utakmica protiv Argentine.

Iako je formacija 4-2-3-1, u narodu nazvana 4-2-4 upalila protiv Nigerijaca, Dalić ako želi imati šanse protiv Messija, mora se vratiti na stari sustav. Prvenstveno zbog branjenja prostora. Islanđani su pokazali način, no malo je vjerojatno očekivati da će Hrvatska sa svojim cijelim tehničkim i napadačkim kapacitetom braniti kao Island ali kod Dalić je takav scenarij itekako moguć uz naravno puno manji intenzitet obrane i veći u kontekstu posjeda. Dalić je pokazao da ne bira sredstva kako bi ostvario cilj, što se najbolje vidi koliko Hrvatska jako malo koristiti sav kreativni talent i na prilično zaostali i rudimentiran način dolazi do trenutne. Rezultat pravda način, barem do utakmice sa Argentinom.

Sampaoli, izbornik na suprotnoj strani najavio je velike promjene za dvoboj drugog kola. Sustav iz prvog kola na neki način je kopirana verzija Barceloninog sustava koji treba potencirati sve kvalitete Lea Messija a igrači oko njega sakriti njegove mane. Međutim islandski blok bio je suviše dobro ograniziran a Messijevi suigrači sudržani pogotovo u kreaciji i svi problemi Argentine izašli su na vidjelo. Iz sastava bi trebali ispasti Rojo, Di Maria, Meza i Biglia - četvorica najlošijih tog dana. Iako je među ovih imenima najveća zvijezda, Di Maria odigrao je ispod svake razine jer nije imao dovoljno prostora na prilično uskom prostoru okružen sa 2-3 protivnika. Jasno je da je morao ispasti jedan od dvojca Taglifico/Rojo jer su preslični igrači i tu poziciju bočnog stopera igrati će onaj koji nije bio ozlijeđen cijelu sezonu. Biglia se nije uspio nametnuti u sredini i nedovoljno spremnog Banegu mijenjati će Enzo Perez. Jedini koji je zaslužio prolaznu ocjenu je Meza ali ni on nije odigrao ono što je izbornik od njega tražio, odnosno dao potrebnu širinu na desnoj strani koja bi otvorila prostor Messiju u desnom half-spaceu. 

Zaštita međuprostor biti će osnova hrvatskog pozitivnog rezultata jer se u tim koridorima kreće Leo Messi. Iz tog razloga bilo bi "rezultatsko samoubojstvo" izaći sa parom zadnjih veznih Modrić-Rakitić koji su pokazali da ni protiv Nigerije ili Senegala ne mogu držati zonu ispred obrane. Hrvatska možda nema luksuz Casemira ili Sergia Busquetsa ali ima vrlo solidnog Badelja za ordiniranje u branjenju međuprostora. Također, vrlo će važno pitanje biti hoće li se Hrvatska odlučiti braniti više spomenuti centralni prostor poviše centru ili će potpuno zaključati prostor ispred obrane a kao koncepcijski rizik puštati posjed u ruke Mascheranu i Messiju blizu centra kao što je radio Island. O tome će ovisiti hoće li Hrvatska se braniti u 4-4-2 ili 4-1-4-1 i najlogičniji ishod bi bio mix te dvije formacije no u 4-4-2 će biti važan postavka zadnje linije koja mora biti dovoljno blizu Badelju i Rakitiću.

Islanđani nisu bili osobito opasni prema naprijed u velikim vremenskim invervalima, ali su znali pronaći pravi trenutak za testirati argentinsku distibuciju. Dvojica napadača Gylfi i Finnbogason okupirali su argentinske stopere i biti će zanimljivo kako će Dalić reagirati kada bude imao ispred sebe trojicu u obrani. Jedno od riješenje je zatvaranje kanala u međuprostoru branjem koridora lopte prema wing bekovima a puštanjem Mercada i Taglifica koji nemaju sposobnost iznošenja lopte iza centra. Ono što Dalić mora napraviti je zaustaviti Mascherana u 1. distribuciji koji će činiti vrh romba sa trojicom stopera. To bi uz zamku četverokuta nad Messijem(slika 1) mogao biti ključ zaustavljanja Argentine u sredini. U tome će također ključnu ulogu imati Badelj kao korektor presinga. 

 

Za očekivati da će Sampaoli na teren izvesti sustav u kojem se najbolje osjeća, odnosno 3-4-3. Trojac u obrani je izuzetno fleksibilan što se tiče branjenja na čelu sa Otamendijem i njegovo postavljanje je odgovor na Dalićevo stavljanje Mandžukića jer je najbolji Argentinac u skoku gdje su imali probleme sa Islanđanima. Bočni stoperi imaju problem u iznošenju lopte i tu će trebati pomoć Mascherana pa i Pereza ukoliko Hrvatska napadne sa velikim brojem igrača. Tu je defitivno najveći argentinski problem: distribucija u prvoj fazi ukoliko je napadnuta visokim presingom. No, takav način igre donosi veliki rizik jer ukoliko uspješno iznesu loptu, Messi će imati dovoljno prostora za tranziciju a Argentinci su dobro postavljeni u takvim situacijama jer su wing-bekovi zapravo krila koja daju širinu a imaju iskustvo napadanja širokog prostora u jednom te dubine u drugom slučaju.
U fazi pozicijske igre oni će stojati prilično široko ne bi li razvukli hrvatsku obranu i tako napravili prostor za Messija, Pavona i Aguera koji će dobiti prednost pred Higuainom jer bolje igra u međuprostoru i njegovo pozicioniranje moglo bi isprovocirati brzinu kao Ćorlukinu najslabiju kariku. Ovo je vrlo riskantna postava upravo zbog bekova i prostora koji oni ostavljaju, ali Sampaoli se uza u fleksibilnost obrane jer bočni stoperi su zapravo bekovi a Mascherano je igrao dobar dio svoje karijere stopera. Preduvjet ovakve igre je visoki posjed Argentine jer bi u tom slučaju Hrvatska krila branila bekove Argentine što je loš matchup jer onda ne bi imali dovoljno prostora za napad koji bi prilično ovisio o onome što je napraviti Mandžukić.

Uz preduvjet visokog posjeda i limitiranje Hrvatske na tranzicijske napade bez krila, drugi preduvjet argentinskog uspjeha moglo biti njihov sustav presinga koji nije viđen u susretu sa Islandom zbog njihove duboke obrane i stile igre koji je uključivao samo visoke lopte u određenu zonu. Sampaoli je majstor presinga kao njegov uzor i  učitelj Marcelo Bielsa, što je uspješno prikaziva u svom čileanskom mandatu. Protiv Hrvatske do izražaja bi mogla doći argentinska agresivnost, posebice u tkz. presingu prema aut liniji što je vrlo loš matchup za Hrvatsku zbog slabe kombinatorike hrvatskih bekova. Takav način igre će utjecati na razvoj napada jer će se Luka Modrić morati spuštati duboko u svoju poziciju i moglo biti problema u hrvatskom napadu zbog brojčanog manjka u napadu. Strinić i Vrsaljko u prvoj utakmici nisu imali pretežito veliku u izgradnji napada ili kombinatorici no zato će protiv Argentina njihova uloga biti veća jer s Badeljom kao zadnjim veznim, Hrvatska gubi jednog igrača u zadnjoj trećini. Druga stvar gdje su Argentinci vrlo kvalitetni je reposjed iako to također nisu pokazali protiv Islanda. Na videu je prikazana situacija gdje 7 Argentinaca ide blizu zone gdje je lopta i uporno pritišće suparnika da ju vrati u svoj posjed. 

Iako Brazil i Argentina je igraju ni približno sličnim stilom igre, Dalić je iz te utakmice mogao izvući poneki zaključak. Hrvatska do kraja turnira neće riješiti problem primarne distribucije jer za to jednostavno nema dovoljno vremena niti hrvatski igrači imaju kapaciteta za to što, no Dalić je pronašao način kako odgovoriti tom problemu. Rakitić bi se trebao spuštati naprijed, Badelj okupirati centralni prostor i tako otvoriti priliku Modriću da nesmetano primi loptu u slobodnoj zoni. Veznjak Barcelona je vrhunski u dodavanju dugih lopti a posebno dijagonala i ovo bi mogao biti jedan od detalja u velike važnosti. Također, Rakitića bi djelomično mogao rasteretiti u Lovren u distribuciji ukoliko Ćorluka ne bude igrao jer je pokazao sposobnost iznošenja lopte na suprotnu polovicu.

Dalić će za utakmicu imati dvije dvojbe: Strinić ili Vida na lijevi bok i Mandžukić ili Kramarić na mjesto centralnog napadača. Protiv Brazila Vida je prikazao nedovoljan stupanj igre u obje faze a posebno se "iskazao" pozicioniranjem protiv brazilskog krila. Postoje tri varijante kako će Argentina napasti preko desne strane: preko Salvija, Messija i Pavona. Nema sumnje da je Sampaoli primjetio najveći hrvatski problem i samo je pitanje koga će tako poslati. Ne bi uopće začudio overload Pavona na desnoj strani ili izvlačenje Aguera pa da preko trokuta sa Messijem i Salviom budu gradili igru u zadnjoj trećini. Ono što se čini najmanje vjerojatnim je Messijevo pozicionanje na desnom krilo jer je esencija njegove djelovanje doživljava vrhunac kroz centralni i zone međuprostora. Pošto je Vida prikazao vrlo slabu razine igre, logična odluka bila bi nagraditi Strinića za vrhunsku utakmicu protiv Nigerije, no po zadnjim informacijama Dalić bi ipak mogao tamo ostaviti (p)ostaviti Vidu.

Druga dvojba pozicija napadača. Poznato je da Dalić živi i umire od učinka Marija Mandžukića što je dvosjekli mač protiv Argentine. S jedne strane on je koristan zbog skok i defenzive a druge neupotrebljiv u kombinatorici pogotovo protiv agresivnih stopera. Protiv Senegala i dijelom Nigerije gubio je duele ukoliko mu je lopta dolazila u noge, posljedica toga mogla bi biti laka argentinska tranzicija i mogući missmatch na krilnim pozicijama jer će hrvatska krila ostati iza lopte. Postaviti Kramarića kao jedinog napadača znači igru kroz reakciju jer najslabija njegova karika je duel igra i zadržavanje lopte. Pošto su sigurni Perišić i Rebić a Dalić je spreman odreći se Kalinića zbog Mandžukića, izvjesno je tko će startati protiv Argentine.

Ključna stvar u obrambenoj koncepciji Hrvatske je hvatanje Messija u zamku, odnosno dupliranje ili čak izlazak sa trojicom igrača u zone gdje se on kreće. Hrvatska je pokazala visok stupanj defenzivne agresivnosti protiv Brazila i takva razina bit će potrebna sutra. Vrsaljko i Perišić imat će vrlo važnu ulogu jer je Pavon izuzetno neugodan igrač i Vrsaljko će morati upotrijebiti sve tajne zanata koje je naučio prethodnih godina od Chola Simeonea. Sudjelovanje krila biti će nužnost zbog okomitosti ex krila danas bekova Acune i Salvija gdje bi Pavon mogao overloadati jedno od krilnih pozicija i tako stvarati višak.

Jasno, ova analiza je pisana na temelju zadnjih najava iz oba tabora pri čemu može doći do promjene u sastavu, čak i formaciji ili načinu igre pogotovo kod Argentinaca, no određeni zaključci se mogu izvući. Hrvatska ne smije cijelu utakmicu igrati reaktivno i mora preuzeti rizik igrajući visok presing na nesigurnog Caballera i bočne stopere Argentine. Također, hrvatski trokut u sredini treba preuzeti inicijativu i pokazati zašto je bolji u ovom trenutku. Obrambeno bilo bi idealno ponoviti prvi dio protiv Brazila uz napredak u horizontalnom branjenju krila gdje je Vida bio jednostavno ispod razine. Argentinci zbog rezultata u prvoj utakmici i pritiska nacije moraju ići na potpuni rizik i pobjedu jer po prikazanom teško da im Nigerijci mogu više zaprijetiti ako se to rada ne raspadnu poslije dvoboja sa Islandom. Sampaoli je "pozitivni luđak" , ali barem do sada nije uspio tu "ludost" prenijeti na momčad dok možda i previše sudbinu daje u ruke Messiju i njegovom klanu što se vidi i po načinu igre i po potezima koje radi. Također, važna stvar biti će argentinska kluba: ukoliko rezultat ne bude povoljan, Higuain, Dybala i Di Maria će dodati još jednu razinu kvalitete istodobno i rizika po vlastitu obranu gdje bi to Dalić trebao iskoristiti zbog tranziciju.

Argentina mora spomenutih razloga nema više što čekati i mora ići na sve ili ništa. Hrvatska je u prilično dobroj situaciji i treba biti pametna, odnosno svoje prednosti prenijeti na teren i iskoristiti kaotično stanje u suprotnom taboru za miran prolaz dalje. Pritiska trenutno nema, ali porazom ponovno neće biti "veselila" i može očekivati mučenje u zadnjem kolu protiv uvijek neugodnog Islanda. No, povijesna tradicija je na hrvatskoj strani a Argentina defitivno nije bez mana i ponuditi će prilike, pitanje je samo hoće li učenik Ćire Blaževića uspjeti nadmudriti učenika Marcela Bielse..

Sampaoli ide na sve ili ništa, Dalić to mora iskoristiti
5 dana imao je Zlatko Dalić da pripremi momčad protiv Argentine. Na žalost po njega, dodatan posao na psihološkoj bazi zadao je odlazak Nikole Kalinića. Nije bilo druge opcije, Dalić je stilu svog učitelja Ćire Blaževića morao presjeći, Kalinić je postao prošlost. No, ako je to bila teška odluka, što onda reći za taktičku postavu protiv Argentine. Gaučosi su ekipa gdje trenutno ni sam izbornik Jorge Sampaoli ne zna nabrojati preostalih 10 igrača koji će pomagati Leu Messiju. Nedvojbena činjenica je da Argentina u prvom dvoboju skupine nije izgledala dobro iako se u zadnjih 15 minuta vidio određeni potencijal koji ...
Sampaoli ide na sve ili ništa, Dalić to mora iskoristiti
5 dana imao je Zlatko Dalić da pripremi momčad protiv ...
A s druge strane, ako logika postoji, ne bih volio da se dogodi to da se počne pričati: "nismo ga nagradili za vrlo dobru tekmu protiv Nigerije, kako će steći samopouzdanje i to." To su mi, onako, prizemne priče, zato tražim logiku iza ovog. - ivan-cro, 20.6.18. 18:02, 0 0 0
Ne postoji logika, barem ju ja ne vidim. Zato sam istaknuto da bi Strinić trebao biti nagrađen za utakmicu protiv Nigerije.. - BruceWayne, 20.6.18. 18:08, 0 1 0
Ovo nije striktno moj komentar, ali mi trenutno pada na pamet. Dešnjaku je lakše čuvat ljevaka koji ide prema "unutra". Zbog toga, ukoliko krilo dolazi striktno s bočne pozicije, Strinić bi bio ranjiv. No, kako se radi o Messiju, bilo kakav plan... - IstraSport, 20.6.18. 22:20, 0 0 0
...koji uključuje čuvanje njega "1 na 1" rezultirao bi katastrofom. Zbog toga, je već sad vidljivo da mi je komentar glup. Ali, htio sam napisati kako postoji vjerovanje kod nekih trenera da kontra noga lakše čuva :) - IstraSport, 20.6.18. 22:21, 0 0 0
Ne želim reći da je komentar glup ali mi također nema logike. Jedino što Vida ima više samopouzdanja u odnosu na Strinića ali kada je Strinić odigrao vrhunski meč i to se trebalo podići.. - BruceWayne, 20.6.18. 22:43, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.