zatvoreno

Kako je BVB procvjetao pod Favreom?

  • 09.10.2018.
  • 28
  • 1

Pred početak nove njemačke nogometne sezone, Bayern je kao i svake godine bio sigurni kandidat za osvajanje svih domaćih trofeja i jedan od glavnih kandidata za Ligu prvaka. No, nešto je u Munchenu prošlo po krivu. S druge strane, Borussia je dolaskom Luciena Favrea krenula naprijed nakon razočaravajuće sezone i činjenice da su tek u zadnjem kolu izborili plasman u najelitnije nogometno natjecanje.

Nakon uigravanja kroz prvih nekoliko utakmica, Favreove Borussia je trenutno prva u Bundesligi s 4 boda prednosti nad Bayernom, imaju najviše golova, 2 pobjede iz 2 utakmice Lige prvaka i jedina su neporažena ekipa u domaćoj konkurenciji. Uz to, igraju odličan nogomet nalik, upravo ono što se predviđalo kada je iskusni Švicarac sjeo na klupu BVB-a.

Što vi mislite? Koliko daleko može Borussia ove sezone? Što su dobili sa Favreom i kako se to vidi na terenu? Hoće li se Bayern oporaviti i uzeti naslov? Tko od Borussijih mladih igrača ima najveći potencijal? 

Borussia Dortmund - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 4, 23, 0, 0
Lucien Favre - razina trenera trener za top klub 7.5 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 10, 16, 0, 0
Kako igra BVB ove sezone? vrlo dobro 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 10, 13, 5, 0
Hoće li biti konkurentni Bayernu do samoga kraja? možda, 50% 5.4 0, 0, 2, 1, 3, 10, 6, 3, 2, 1, 0

Analize (1)

BruceWayne | 10/2018

Nakon rastanka sa Thomasom Tuchelom, njegovim imenom, filozofijom i klupskom vizijom, uprava Borussije Dortmund morala je naći njegovog nasljednika. Izbor je pao na tadašnjeg trenera Ajaxa Petera Bosza, što će se kasnije ispostaviti kao velika pogreška bez obzira na odličan ulazak u sezonu. Nekoliko ozljeda, gust raspored i često mijenjanje formacije uzrokovali su prve probleme,  s vremenom suradnja Borussije i Bosza postala je "Život na Marsu". Nizozemac postao je bivši već početkom prosinca, a ekipu je do kraja sezone preuzeo Peter Stoger. Vršitelj dužnosti trenera BvB-a i sam je iskusio sudbinu svog prethodnika na novom poslu, radeći u Kolnu nakon također uspješne prošle sezone. Na krilima Batshuayija, uveo je Borussiju u Ligu prvaka, okusio čar vođenja njemačkog velikana pri tome znajući da će kormilo iduće sezone voditi netko drugi. 

Riječ - konačno, odzvanjala je prostorima gdje god se tada nalazili navijači, analitičari i svi nogometni zaljubljenici kada je na Weseru predstavljen novi trener Lucien Favre.
"Potpisom Favrea kao trenera je važan dio za naš novi sportski početak", izjavio je Michael Zorc - sportski direktor kluba.
Nekoliko je razloga zašto je 60-godišnji Švicarac bio možda i najbolja opcija u tom trenutku. Prvenstveno zbog kompatibilnosti sa stilom i tradicijom napadačkog nogometa, koju Borussia prakticira od vremena Kloppa i Tuchela. Drugi razlog je Favreovo općenito nogometno iskustvo, posebno prethodno vezano Bundeslige i mentalitet vezan za to podneblje. Nakon dugog niza godina, vratio je Borussia Moenchengladbach u Ligu prvaka, igrajući ponajbolji nogomet u Europi baziran na dinamičnosti, brzoj tranziciji i kvalitetnoj ogranizaciji u svim fazama igre. Između posla u dvije Borussije, uspio je Nicu izdići iz francuske prosječnosti a pod njegovim vodstvom razvijen je niz igrača kao što su Dalbert, Ricardo Pereira, Serri, Plea, Sarr i dr. Taj treći razlog, odnosno razvoj igrača savršeno je uklapao u sliku i klupsku viziju njegovog novog kluba. Bez obzira na idiličan život koju nudi Azurna obala, Žuti zid i rad s velikim brojem elitnih talenata je ponuda koja se nije mogla odbiti. 

Razlog zašto Peter Bosz nije uspio prošle sezone, nije isključivo njegova krivica. Uz činjenicu da nizozemski treneri ne kotiraju najbolje u zadnje vrijeme kada napuste matičnu državu zbog raznih razloga, prošlogodišnja Borussia nije imala dovoljno kvalitetan kadar igrača. Veliki broj ozljeda već je tradicionalno otvorio put prema nizu rotacija gdje se Bosz polako gubio, zato je dovođenje nekoliko sistemskih igrača bilo jednako važno kao vizionarski odabir dugoročnog izbora na klupi. Obrana predvođena Sokratisom i Toprakom u užem te Schmelzerom i Piszczekom širem dijelu bila je uvjerljivo najproblematičniji dio ekipe, reakcija je bila dovođenje Dialla iz Mainza nakon vrhunske sezone. Sa Zagaduom i Akanjijem koji je odlično odradio Svjetsko prvenstvo, Borussia bi trebala dugoročno imati jakih i stabilnih opcija u užoj obrani, sigurnih u iznošenju lopte. Manjak destrukcije, agresivnosti i skoka u sredini riješili su transferom Delaneya, Hakimi je ponudio još jednu opciju na boku, Hitz na vratima, Wolf i Larsen krilima, ali dva najvažnija transfera plaćena su najmanje. Pogrešku kroz neotkup Batshuayija nadoknadili su posudbom Paca Alcacera u zadnjim danima prijelaznog roka, no potpis Witsela kasnije će se pokazati kao ključan potez što se tiče igračkih dolazaka. Jednako prometno bilo je u suprtonom smjeru - Favre je sasjekao moguće pobune koje bi nastale zbog disproporcije između broja igrača i dostupnih minuta, stoga su klub napustili Yarmolenko, Schurle, Sahin, Castro, Sokratis, Merino, Durm i Paslack. Po sloganom "manje je više", Favre je mogao preći u fazu slaganje ekipe.

Od prvog dana u klubu, Favre je nametnuo svoj način vođenja ekipe. Dovoljno iskusan, znao je prepoznati nužnost ostavljanja onoga što je bilo dobro u mandatima svojih prethodnika. Još od vremena Jurgena Kloppa, Borussia je koristila formaciju 4-2-3-1, no izmjenama trenera, postupnu se mijenjao i stil igre. Kloppov "gegenpressing", Tuchel je nadograđivao s ponajboljim napadački mehanizmima istodobno smanjujući intenzitet presinga dizanjem posjeda lopte ali svoj posao nije uspio završiti do kraja. Njegovo djelo, neuspješno je pokušao nastaviti Bosz, dok se Stoger odlučio baviti strukturom,  obrambenim blokom te brzoj tranziciji, zapravo pripremajući ekipu na ono što na terenu želi vidjeti Lucien Favre. Iako je na klupi proveo samo 6 mjeseci, ako Favreova Borussia ostvari značajan rezultat, Stoger u njima će imati određene zasluge. 

Iz spomenutih razloga, današnja Borussia više slični onoj Stogerovoj nego Kloppovoj. Intenzitet igre znatno je niži, što se najbolje vidi po razina presinga kao nekada glavnoj taktičkoj osnovi. Za vrijeme današnjeg trenera Liverpoola, presing je bio trademark, dok je danas oružje u iznimnim situacijama. 
U fazi obrane, "Žuto-crni", najčešće se brane u kompaktnom srednjem bloku, zatvarajući opcije dodavanje prema međuprostoru i općenito srednjem koridoru. No, postoje trenutci kada izlaze u visoki presing. Najčešće, to rade kada protivnici vraćaju posjed prema svom vrataru. Obrambena linija se podiže do centra, fizičke predispozicije Dialla, Zagadua ili Akanjija to mogu ispratiti i to se pokazuje vrlo efektivnim načinom kako se preko niske razine rizika može doći do povratka posjeda. Druga situacija je lopta prema stoperu, kada krilo ili osmica blokira vanjsku opciju dodavanja prema beku, limitirajući stopera s loptom da ju ispuca ili vrati vrataru, aktivirajući podizanje cijele ekipe prema naprijed. Treći okidač su standardne situacije kao što je izvođenje lopte sa strane, gdje se igrači pozicioniraju vrlo usko s istim ciljem kao u prethodna dva slučaja.
Stoga se može zaključiti da Borussia u fazi obrane ne igra s velikim rizikom niti utroškom energije, ali to radi na inteligentan način koji polako donosi rezultate. Statistički pokazelji koji potvrđuje tezu je Borussijin trenutni plasman na 17. mjesto po oduzetim loptama ali zato su 3. po presječenim.

Favreov rad u Dortmundu se polako vidi po reakciji u prvoj fazi distribucije odnosno iznošenju lopte iz obrane. Po broju dodavanjima, može se naslutiti cilj koji Favre želi dobiti kada ima njegova momčad ima posjed lopte. Strpljenje u traženju koridora za izlazak iz prve linije, znači da je Akanji na čak 95% a Zagadou 92% točnih dodavanja. Nakon početnog upoznavanja, čini se da je Favre pronašao idealnu kombinaciju u zadnjem redu. U prvim utakmicama koristio je Schmelzera i Piszczeka na bokovima dok su Diallo i Akanji činili stoperski tandem. Mladi Hakimi pokazao se kao kvalitetnija opcija jer uz veću moć ponavanja u odnosu na Poljaka na, uz to donosi tehnički segment i mogućnost proigravanja iz dubine, što Borussiju čini izuzetno neugodnom po desnoj strani. Zbog izrazito napadački orijentiranog Marokanca, Diallo se pomjerio na lijevom bočnog a u prvi sastav ušao Zagadou na stopersku poziciju.

Favre od ekipe traži da bude dovoljno strpljiva dok se ne otvori prostor za vertikalna proigravanja iz zadnje linije ili prijenos lopte na bok. Overloadanjem jedne strane stvaraju odnosno kreiraju prostor za drugu jer se protivnik fokusiran braniti stranu gdje se nalazi veliki broj igrača - tada brzim prijenosom lopte stoper izlazi van pozicije i dodavanjem pronalazi krilo koje je spušta u međuprostor. Cilj je postignut, prva distribucija je ostvarena.

U fazi napada, Borussia stoji izrazito široko, što joj donosi veliki missmatch na terenu, posebno protiv ekipa koje se ne brane agresivnim blokom kao Augsburg. S dva stopera, duplim pivotima i po potrebi jednim bekom, imaju dovoljno opcija za dodavanja u izgradnji napada, no glavna ideja pri ulasku na protivničku poziciju je maksimalno iskorititi usku pozicioniranost krila u međuprostoru. Ulaskom duplih pivota u zonu 14, protivnički par centralnij veznih u najčešće 4-4-2 bloku nalazi se u brojčanom manjku 2vs4 a kvalitetna proigranja Akanjija ili Zagadua iz obrane instantno prebacuju težište igre iz obrane, prema međuprostoru dok kasnije krila koje uskim postavljanjem protivnika imaju dovoljno prostora za expoit-anje ili korištenje bočne zone.

Srednji obrambeni blok je probijen i protivnik se mora spustiti duboko svom vrataru. Kada lopte dođe na bok, krilu se tada u izolaciji pridružuje bek u overlapu a igrači koji su napadali međuprostor u izgradnji napada, u tom trenutku napadaju 16-erac gdje se stvaraja brojčani višak u obje zone napada. Igrač na boku ima niz opcija za ubačaj a upravo je desna strana dio terena koji napadaju statistička dva najveća potrošača lopti kroz kontekst driblinga. Pulisic ih ima 2,2/5,4, dok Hakimi je na brojci od 2/4. Zbog individiualne kvalitete koju posjeduju krila, nisu rijetke situacije gdje se protivnici radije odlučuju na prekršaj nego rizik od probijanja boka. 

Iako Pulisic nema kvalitetan postotak driblinga, on je najfauliraniji igrač lige a Borussia je do sada nekoliko golova zabila iz prekida s poludistance. Razlog zašto ga Favre vidi ispred Sancha je obvezna igra, trenutno najslabija karika mladog Engleza, ali u perspektivi obojica bi trebali imati svoje mjesto u prvih 11.

Drugi primjer korištenja međuprostora je reakcija kada protivnik pokaže želju za visokim presingom kontra Borussije. Ponovno strpljiva izgradnja napada dok se ne ukaže prilika za progresiju preko igrača u međuprostoru, no kada je obrana visoko postavljena, cilj traženje dubine kroz povratno proigravanje je lakše ostvariv. Jedna strana kreira, druga strana prati i napada 16-erac, rezultat toga je veliki broj igrača završnici, često dovoljan da se stvori višak i poentira na kraju. Brzo, efektivno i atraktivno - Favreova prezentacija nogometne igre je mamac za sve gledatelje neovisno o tome jesu li navijači klubova koje vodi. 

Axel Witsel je neosporno najvažnije pojačanje u ljetnom prijelaznom roku. Često kritiziran zbog odabira klubova gdje je kao kriterij birao one koji su plaćali najviše, sada na vrhuncu karijere postao je ključna točka distribucije Borussije Dortmund. Kada ga protivnici ne zatvaraju u trokutima ili direktnim markiranjem, gotovo svaki napad polazi od njega. Iako je na klupi Weigl, čini se da je upravo stabilnost koju donosi Belgijac karika koja je nedostajala napadu zadnjih godina. Spomenut je podatak da su stoperi igrači s najviše dodira u ekipi, Witsel ima prosječno 57 dodavanja uz 92% točnosti, što je izvrsno jer je skoro svako primanje lopte ometeno pritiskom ili brojčanim viškom protivnika. Nevažno radi li se o prijenosom lopte, probijanju protivničke obrambene linije ili čista "link up" igra, Witsel je Favreov čovjek na terenu.

Uz konkretan utjecaj na distribuciji svoje ekipe, Witsel otvara prostor suigračima jer se protivnici ponekad odlučuju odsjeći liniju dodavanja prema njemu. Tada više vremena i prostor dobiva njegov partner na duplom pivotu u prvom slučaju ili se protivnik nađe u dvojbi treba li markirati odnosno izaći na Witsela ili se povući pa braniti međuprostor. Witsel je svojim kretanjem trenutno nenadoknadiv u Favreovom sustavu jer osim što donosi je glavni playmaker ekipe, on stvara otvara prostor drugim opcijama u distribuciji koji kasnije dolaze do jednakog cilja.

Ključni igrač i tranzicija

Otkako se saznalo da će Favre preuzeti Dortmund, jedan igrač bio je posebno sretan. Marco Reus po odličnom pamti suradnju sa Švicarcem još iz doba kada su zajedno radili u Moenchengladbachu. Stoga i ne čudi da je prva Favreova odluka bila imenovanje Reusa kao novog kapetana Borussije. 
Kasnim priključivanjem Alcacera, Favre je vidio Reusa kao centralnog napadača zbog svoje mobilnosti i mogućnosti stvaranja missmatcha spuštanjem u međuprostor ili pozicioniranjem na bok, no Favre je u međuvremenu za Reusa pronašao novu ulogu. Zbog silnih ozljeda koje su utjecale na njegove motoričke sposobnosti te izostankom Gotzea, Favre ga je pozicionirao na mjestu desetke. Upravo je njegov overload blizu zone dodavanja jedna od najvažnijih mehanizama. Reus osim što je tehnički na visokoj razini, posjeduje nogometnu inteligenciju te može prepoznati situaciju kada treba pružiti opciju u dodavanju ili odvući protivnika da bi se stvorio prostor. Osim u igri na postavljenu obranu, Reusova uloga je od izuzetnog značaja u tranziciji. 

Sudjelovanjem u dva trokuta na desnoj strani, Reus je direktno utjecao na prijenos lopte u zadnju trećinu terena, djelić igre koji Favre želi od njega. Spuštanjem s pozicije desetke prema aut liniji, sudjelovao je u izigravanju protivnika te se nekoliko sekundi kasnije uspio naći u idealnoj situaciji za gol. Reus trenutno dijeli drugo mjesto liste strijelaca pri čemu posebno treba istaknuti suradnju s njegovim prvim pomoćnikom, Sanchom (Panzom). Uz pomoć Hakimija i Alcacera, njih dvojica razbili su Bayer Leverkusen stalnim stvaranjem viška i pritiskom po desnoj strani. Protiv Augsburga bio je lošiji nego inače, počinio je 6 pogrešaka i to bi se odrazilo na rezultat da se nije ukazala "deus ex machina", u Dortmundu ga ove sezone znaju pod imenom Paco Alcacer.

Tko je Jadon Sancho?

Sancho i Alcacer su uz Reusa dva igrača koja svojim golovima i asistencijama najviše utječu na Borussijine rezultate. Španjolac je današnjim hat-trickom u pola sata osigurao +4 boda nad Bayernom a impozantno zvuči podatak da je zabio 6 golova u samo 83 minute provedene na terenima Bundeslige. Iako je rani početak sezone, uprava kluba ne smije napraviti pogrešku kao sa Batsuaiyem, odnosno mora otkupiti ugovor od Barcelona jer je Alcacer izvrstan ispušni ventil za ono što proizvodi Favreov sustav. Slično Alcacerovom primjeru, Sancho također radi nevjerojatne stvari u odnosu na povjerenu mu minutažu. Sa samo 18 godina najbolji je asistent Bundeslige zbog čega je među ostalom pozvan u seniorsku reprezentaciju Engleske. Njegove fizičke mogućnosti, kretanje bez lopte i dribling već su sada gotovo nemoguć matchup za protivnike kroz pozicijsku igru a u tranziciji je nezaustavljiv. 

Potencijalni problemi

Favre je tek nekoliko mjeseci na klupi, što je znak da je prerano donositi zaključke o budućim rezultatima bilo oni kratkoročni ili dugoročni. Uostalom, najbolji primjer za to je prošlosezonski Boszov početak. Kako će sezona teći, faza obrane će doživjeti napredak posebno pri branjenju dugih lopti u pozicijskoj igri te kvalitetnijoj reakciji u prekidima jer su protivnici već nekoliko puta iskoristili propuste obrane na taj način. Uz to, prosjek obrane je oko manji od 22 godine, stoga su realnost oscilacije a prostor koji ostavlja Hakimi bi kvalitetnije ekipe mogle iskoristiti. Također, kod Dortmunda uvijek postoji taj oblak ozljeda koji nadlijeđe nad svakom sezonom. Uvijek problematični Reus u tom kontekstu je prvi na udaru, bez njega, Witsela i Akanjija je teško zamisliti idealan sastav. Kada bude imao sve igrače na raspolaganju, kvalitetnim ulaskom u sezonu novih pojačanja, Favre će imati dovoljno izbora na svakoj poziciji te ako rezutatski prebrodi prvu krizu zbog koje je ispao Peter Bosz, Borussia će biti ozbiljan suparnik Bayernu već ove sezone.

Lucien Favre se već nakon nekoliko utakmica pokazao kao pravi čovjek na pravom mjestu. Borussia pod njegovim vodstvom je trenutno na vrhu Bundeslige kao jedina neporažena ekipa do sada, imaju najviše golova, 6 bodova u dva kola Lige prvaka. Dovoljan podatak o mentalitetu su zabijanje golova tri utakmice zaredom u sudačkoj nadoknadi a zadnje vrijeme utakmice u Bundesligi slavili su preokretom. Osim rezultatskih podataka, Borussia igra vrhunski nogomet s nizom opcija u fazi napada, gdje iz svake zone prijeti opasnost. Ideja, mehanizmi u igri su vidljivi, Favre je vratio identitet kluba. Borussia Dortmund je prije njegovog dolaska na klupu imala prošlost i budućnost, sada ponovno ima i sadašnjost.

Pravi čovjek na pravom mjestu
Nakon rastanka sa Thomasom Tuchelom, njegovim imenom, filozofijom i klupskom vizijom, uprava Borussije Dortmund morala je naći njegovog nasljednika. Izbor je pao na tadašnjeg trenera Ajaxa Petera Bosza, što će se kasnije ispostaviti kao velika pogreška bez obzira na odličan ulazak u sezonu. Nekoliko ozljeda, gust raspored i često mijenjanje formacije uzrokovali su prve probleme, s vremenom suradnja Borussije i Bosza postala je "Život na Marsu". Nizozemac postao je bivši već početkom prosinca, a ekipu je do kraja sezone preuzeo Peter Stoger. Vršitelj dužnosti trenera BvB-a i sam je iskusio sudbinu svog prethodnika na novom poslu, radeći u Kolnu nakon ...
Pravi čovjek na pravom mjestu
Nakon rastanka sa Thomasom Tuchelom, njegovim imenom, filozofijom i klupskom ...
Sancho ima potencijal,ne znam samo koliko je još stabilan u glavi i hoće li imati problema sa ozljedama. Isak ne dobiva šansu nikako, iako su ga platili 10 milijuna eura. Šteta, jer nisam vidio mladića sa tako mirnom završnicom. - Fenix22, 7.10.18. 19:48, 0 0 0
Po viđenom u konkretnim utakmicama, Zagadou će biti veliki igrač, valjda jedina korisna stvar koja je ostala poslije PEtera Bosza.. - BruceWayne, 8.10.18. 14:58, 0 0 0
Njega sam zaboravio. Strašan igrač. - Fenix22, 8.10.18. 18:09, 0 0 0
Kad se već tolko potrudiš, daj onda duboko udahni i proleti kroz tekst još jednom jer imaš puno sitnih gramatičkih grešaka, a to je meni kao grammar naziju jednostavno nedopustivo... - baiso, 9.10.18. 19:17, 0 0 0
Oprosti lol. Radio sam u vrijeme 2-4 ujutro, konvertirao kroz "ispravi me", očito da je ostalo još. - BruceWayne, 9.10.18. 19:36, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.