zatvoreno

Koji su trenutno najveći problemi u Hrvatskoj reprezentaciji?

  • 24.03.2019.
  • 32
  • 2

Hrvatska je izgubila u drugoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo sljedeće godine. Bolji od izabranika Zlatka Dalića bila je Mađarska, golovima Szalaija i Patkaija, dok je za Hrvatsku pogodio Ante Rebić.

Ljestvica:

Vas pitamo: što je prevagnulo na stranu Mađara? treba li Dalić promijeniti vratar? je li Hrvatska podcijenila protivnike u ove dvije utakmice?

Mađarska - Hrvatska - atmosfera dobra 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 3, 4, 11, 11, 3, 0
Mađarska - Hrvatska - razina utakmice prosječna 5.3 0, 0, 0, 2, 2, 15, 10, 2, 1, 0, 0
Mađarska - Hrvatska - kvaliteta suđenja prosječna 5.3 0, 0, 0, 1, 6, 10, 11, 4, 0, 0, 0
Kako je Dalić postavio utakmicu? prosječno 4.8 0, 0, 1, 4, 10, 9, 4, 2, 2, 0, 0
Kako je Dalić vodio utakmicu? ispodprosječno 4.2 0, 1, 2, 8, 8, 7, 4, 2, 0, 0, 0
Ocijenimo igre Hrvatske u ove dvije utakmice: ispodprosječna 3.6 1, 1, 1, 10, 13, 5, 1, 0, 0, 0, 0
Ocijenimo reprezentativce Hrvatske:
Tin Jedvaj - utakmica prosječan 4.8 1, 0, 0, 0, 7, 18, 6, 0, 0, 0, 0
Lovre Kalinić - utakmica loš 2.6 5, 3, 4, 12, 6, 1, 1, 0, 0, 0, 0
Borna Barišić - utakmica prosječan 5.1 1, 0, 1, 0, 4, 16, 7, 2, 1, 0, 0
Dejan Lovren - utakmica prosječan 4.9 1, 0, 0, 2, 5, 16, 7, 0, 1, 0, 0
Domagoj Vida - utakmica ispodprosječan 4.3 1, 0, 1, 2, 13, 12, 3, 0, 0, 0, 0
Marcelo Brozović - utakmica ispodprosječan 4.4 1, 0, 1, 1, 12, 15, 2, 0, 0, 0, 0
Luka Modrić - utakmica solidan 5.7 1, 0, 1, 1, 1, 5, 13, 9, 1, 0, 0
Ivan Rakitić - utakmica prosječan 4.8 1, 0, 0, 1, 7, 14, 9, 0, 0, 0, 0
Ante Rebić - utakmica prosječan 5.4 1, 0, 1, 0, 3, 10, 12, 2, 3, 0, 0
Ivan Perišić - utakmica ispodprosječan 3.7 1, 2, 3, 5, 12, 7, 1, 1, 0, 0, 0
Andrej Kramarić - utakmica prosječan 4.9 1, 0, 0, 2, 11, 9, 5, 3, 0, 0, 1
Marin Leovac - utakmica ispodprosječan 4.1 1, 0, 1, 6, 12, 10, 1, 1, 0, 0, 0
Josip Brekalo - utakmica solidan 5.9 1, 0, 0, 0, 1, 6, 15, 8, 1, 0, 0

Analize (2)

rapid | 03/2019

Hrvatska nogometna reprezentacija je nakon teške pobjede nad Azerbajdžanom izgubila u Mađarskoj pa su se pitanja oko reprezentacije koja postoje još od SP-a počela dodatno potencirati. S druge strane, bolje da se ovakav poraz dogodio na početku kvalifikacija nego kad se bude lomilo ko će se kvalificirati, a tko ne.

Prva stvar je golman. Kalinić je trenutno u jako lošoj formi i (su)krivac je za oba gola Mađara, što je možda i pozitivno s obzirom da nas je malo spustilo na zemlju. Previše je puta u javnom prostoru izrečeno da smo mi svjetski viceprvaci i kao da se podrazumijevalo da ćemo skupinu pregaziti kao plitak potok. U pobjedi se ne uzvisi, u porazu se ne ponizi. No, vratimo se na vratara. S obzirom na tretutnu formu, Livaković svakako zaslužuje "jedinicu" u reprezentaciji, ali trebamo biti svjesni da su vratari čudljiva bića i da mijenjanje golmana može biti delikatno. Dalić nije mijenjao Subašića u finalu SP-a iako je bio ozlijeđen, ali tko bi mu zamjerio nakon partija u raspucavanju jedanaesteraca. Isto je s Kalinićem koji je nedvojbeno kvalitetan vratar i koji je strpljivo čekao svoj red i Dalić mu je odlučio davati prilike. Je li pogriješio? Vjerojatno je. Je li to bio logičan potez? Je. Ali pretpostavljam da će sljedeću utakmicu braniti Livaković, osim ako ne dođe do drastičnih promjena u formi i kod njega i kod Kalinića. 

Obrana je loše izgledala što opet zapravo ne začuđava. Leovac je valjda četvrta opcija na lijevom beku u reprezentaciji i čak u Dinamu nije bio u potpunosti standardan tijekom sezone. Možda bi s Barišićem to bolje izgledalo i on se nakon utakmice s Azerima nameće kao prvo ime na lijevom beku. Međutim, Hrvatska ne bi trebala strepiti za tu poziciju, tu su mladi Sosa, Čulina i Bradarić. Vida koliko god požrtvovan bio i drag nam svima, nije najviša razina stopera. Ako još dodamo i njegovu slabu igru s loptom u nogama, to postaje sistemski problem u igri Hrvatske zbog nemogućnosti otvaranja lijevog koridora napada. Opet, tu su Ćaleta-Car, Pongračić i Benković, koji bi do EP-a mogli postati stožerni igrači reprezentacije. Na desnom beku smo imali Jedvaja koji čak i u Bayeru igra najčešće kao bek, ali mu je prirodna pozicija stoper. Dodajmo tu još i Lovrena koji se vratio nakon ozljede i imamo zadnju liniju koja je jako ranjiva. To se vidjelo na primjeru kada je Szalai izvlačio Vidu, a drugi mađarski igrač ulazio iza leđa našoj obrani bez da ga je itko pratio. Takve stvari su na ovoj razini nedopustive. Također čudi i naivnost naših igrača prilikom duela sa Szalaiom, čiji jedini posao bio pri primitku lopte iznuditi prekršaj, a naši su prilično fizički čvrsto išli u duel s njim. I naravno problem prekida koji se može i mora riješiti.

Vezna linija nam je djelovala prilično iscjeđeno, što je i očekivano s obzirom na godine i broj utakmica u nogama u posljednjih nekoliko godina. Napad je prilično neučinkovit protiv čvrstih i zatvorenih ekipa. I Rebić i Perišić su igrači kojima dribling nije forte, već brzina i silina što na ovakvom uskom prostoru nije moguće (Perišićev bicikl i lopta na lijevu nogu je dribling koji više ni meni ne bi mogao prodati). Kramarić ovaj puta nije dao gol ni iz čega i dobili smo što smo dobili. U napadačkom dijelu igre nismo imali zapravo načina kako probiti protivnički bunker. Na desnoj strani smo imali priučenog beka koji jednostavno nije sposoban konstantno probijati stranu i raditi pritisak na protivničku obranu. Hrvatska je kako bi probila stranu, morala na nju natrpati četiri igrača i tako zapravo sama zatvoriti svoj napad. Na lijevom strani općenito imamo problema s otvaranjem + što je igrao igrač u kojeg ostatak reprezentacije očito nema povjerenje. Krila nam nisu sposobna stvoriti višak driblingom na tako uskom prostoru, a killer Kramarić nije bio raspoložen.

U Dalićevu obranu može se reći da Mađarska nije nikakva miki maus ekipa kao što se znalo pisati, oni su čvrsta domaćinska ekipa koja će svakoga namučit na domaćem terenu. Ali takvi su i Wales i Slovačka, pa čak i Azerbajdžan. Ove kvalifikacije neće biti šetnja za Hrvatsku iz tri razloga. Prvo, nemamo igrače koji mogu napraviti razliku protiv zatvorenih ekipa u zadnjoj trećini terena. Modrić i Rakitić ne mogu probijati bunkere s obzirom da je protivnik najgušći u sredini. A drugo, s obzirom koliko često i dugo reprezentacije budu na okupu tijekom godine, puno je lakše osmisliti i uigrati defanzivni i kontraški sustav, nego nekakav smisleni ofenzivni. I na koncu, zasićenje. Kostur reprezentacije je prilično star i igra nakon najvećeg sportskog uspjeha u povijesti Hrvatske pa je stoga pomalo iluzorno očekivati jednaku glad i angažman kao prije. Opet, nema nikakvog smisla škartati pola reprezentacije jer nisu angažirani kao prije, pogotovo nakon onoga što su napravili.

Zaključno, Wales kao prava otočka ekipa će nas u lipnju pokušat dobiti prekidima. Siguran sam da je Dalić svjestan toga i da će prvo uvesti vratara koji nije zaljepljen za crtu (Livaković) i na koncu uigrati to branjenje prekida. Za jesen treba vidjeti u kojem smjeru su se razvili naši mladi igrači pa možda i posegnuti za zamjenama, pogotovo u zadnjoj liniji. Hrvatska se neće prošetati ovim kvalifikacijama i mislim da smo svi toga postali svjesni nakon poraza u Mađarskoj, ali ima dovoljno individualnog talenta da ode na EP. A tamo, mislim da će biti nekako lakše, zbog iskustva velikih natjecanja, ali i činjenice da se najbolje snalazimo kao kontraška ekipa. A nakon EP-a, vrijeme je za smjenu generacije, htjeli to nositelji igre ili ne.

(Ni)je dramatično
Hrvatska nogometna reprezentacija je nakon teške pobjede nad Azerbajdžanom izgubila u Mađarskoj pa su se pitanja oko reprezentacije koja postoje još od SP-a počela dodatno potencirati. S druge strane, bolje da se ovakav poraz dogodio na početku kvalifikacija nego kad se bude lomilo ko će se kvalificirati, a tko ne. Prva stvar je golman. Kalinić je trenutno u jako lošoj formi i (su)krivac je za oba gola Mađara, što je možda i pozitivno s obzirom da nas je malo spustilo na zemlju. Previše je puta u javnom prostoru izrečeno da smo mi svjetski viceprvaci i kao da se podrazumijevalo da ...
(Ni)je dramatično
Hrvatska nogometna reprezentacija je nakon teške pobjede nad Azerbajdžanom izgubila ...
Svaka čast, slažem se sa svime, imamo identične poglede. Jedino što ja još imam vjere u Perišićev dribling :) - hrvojeh, 25.3.19. 10:04, 0 0 0
Jako dobra analiza, respekt. - BruceWayne, 25.3.19. 14:50, 0 0 0
Hvala obojici! :) - rapid, 27.3.19. 12:09, 0 0 0
hrvojeh | 03/2019

Čuli smo svi mnogo puta izreku: „Danas svi igraju nogomet.“ I zaista ga igraju, zlobnici će reći: „Svi osim Hrvata.“ No, nisam stava da je sve tako crno, no da nam se malo zamračilo, to nema dvojbe. Večeras je Mađarska zasluženo slavila i to zahvaljujući borbi, motivu, želji i znatno većoj količini gladi za uspjehom. Puno toga nije bilo prikladno u momčadi Zlatka Dalića. Vjerojatno je najveći dobitnik cijele priče Mateo Kovačić koji je odsjedio 90 minuta na klupi i neće biti na meti brojnih kritičara u nadolazećem razdoblju. Krenimo po linijama u momčadi:

Vratar. Lovre Kalinić je dobio dovoljno prigoda. Pokazao je da nije taj. Uz puno manje šanse otpali su Santini i Livaja i ako stručni stožer bude imao otvorene oči, Kalinić je večeras izgubio jedinicu. I to je jedino što bi bilo fer. Vrlo loša reakcija kod prvog gola. Čak je bilo i logičnije da se malonogometno lopta izbije i nogom, ali kad se već išlo rukom potpuno je neshvatljivo kako je to završilo u mreži iako je ruka bila na lopti. Drugi gol također ide većinom na njegovu dušu. Čovjek od 201 cm (najviši igrač SP u Rusiji!) nema kvalitetu/hrabrost/znanje suvereno uzeti tu loptu. K tome možemo i dodati onu situaciju kad je Rakitić neoprezno vratio prstima, također je Lovre ostao zavezan za gol liniju. Naznaka problema je bilo još. Opet ponavljamo situacije iz Rusije kad se u prekidima uvlačimo u krilo vlastitom vrataru umjesto da otjeramo obranu na liniju 16m (kad je to moguće) mi stojimo na 7-8m. U takvoj situaciji je Mandžukić postigao autogol u finalu SP. To ilustrira koliko nemamo povjerenja u naše vratare i golema je nesreća da zapravo u reprezentaciji nikad nismo imali vrhunskog golmana. Imali smo vrhunske napadače, veznjake, ali golmani su uvijek bili ili prosjek ili niže od toga. Čudesne uspjehe iz `98 i `18 možemo zahvaliti nevjerojatnim predstavama prosječnih vratara. I hvala im na tome. Danas, na golu imamo čovjeka koji bi trebao biti apsolutni vratar svog peterca, barem u visokim loptama, no on postupa kao da je visok 170cm. Livaković se pokazao kao dobar izbor u susretu na Rujevici i zaslužuje šansu. Čim u Aston Villi, unatoč oporavku Kalinića brani vratar koji vrijedi 15 puta manje (7mil vs 465k) jasno je da tu nešto ne štima i nema razloga za ostanak na vratima reprezentacije.

Obrana. Osporavani Strinić još nije spreman, pitanje kad će biti. Osporavani Pivarić se oporavlja od neugodne ozljede. U sastav je upao osporavani Barišić i nakon njegove ozljede u igru je upao osporavani Leovac. Ono što se odmah moglo zapaziti je manjak povjerenje momčadi koja je prilično ignorirala lijevu stranu nakon te zamjene. Da nesreća bude veća, upravo je Leovac bio u duelu kod drugog gola gdje je izvukao deblji kraj. Možda da je tu bio osporavani Strinić, koji je fizički jači, možda ne bi pao u tom duelu, ali što je, tu je. Leovac je pao u najbitnijem ispitu na utakmici i objektivno ga je teško kriviti. Četvrti je izbor za beka, čak i Rrahmani kao stoper u Dinamu nekad bude bolji izbor za tu poziciju. Dvojac Lovren i Vida bio je prosječan. I tu se nastavljaju Dalićeve pogreške i nedostatak usmjeravanja. Po loptu su u zadnju liniju često dolazili Modrić, Rakitić i Brozović. Time je Mađarima omogućena brojčana premoć u veznom redu. Vida i Lovren bi morali biti hrabriji u iznošenju lopte prema naprijed. Iako tehnički limitirani, moraju ući u rizik. Ako se sjetite Brekalovog prodora u 73. minuti, kad je s desne strane donio loptu pred 16m, upravo je to omogućila jedna malo hrabrija lopta Lovrena koji je pronašao Brozovića, a on odmah proslijedio do Brekala. Naši stoperi to rijetko rade i tu naša igra pati. Što se Jedvaja tiče, bio je korektan s obzirom na situaciju i ozljedu koju je imao. Srčano je probao prema naprijed iako nema tu kvalitetu.

Vezni red. S trojcem kojeg imamo trebamo dobiti ovu utakmicu pa makar branio i puno lošiji golman od Kalinića. I tu leži jedan od ključnih problema. Ivan Rakitić ne igra dobro u zadnjih nekoliko susreta. Zašto je to tako? Zbog čega je Modrić toliko sigurniji i uvjerljiviji? Realno, Modrić je kvalitetniji veznjak, ali ostaje mi nejasno kako njih dvojica ne mogu podignuti prvo Rakitića i kasnije cijelu ekipu. Tu ne krivim Dalića. Raketa ima 31 godinu, Luka ima 33. Tko će podviknuti i podići momčad ako ne njih dvojica? Svjetske klase i iskusni igrači. U 60. minuti mogli smo vidjeti situaciju kad Rakitić ima loptu, dugo važe što će s njom, a Modrić u nezadovoljstvu diže ruke i vjerojatno viče: „Daaaaj mi.“ Je li tu stvar u karakteru? Jesu li previše fini? Dalić ima svoju odgovornost, no ja bi ispred njega stavio ponajbolji vezni duet na svijetu. Nisu to klinci od 20 godina koje treba usmjeravati. Ako odu u trenerske vode, vjerojatno su i naši budući izbornici u idućih 10 godina (N.Kovač je čekao samo 4) tako da im na leđa treba staviti teret. Brozovićeva predstava bila je ispod očekivanja, ali s obzirom na alternative vjerujem da bi se svi mi opet odlučili za njega.

Napad. OK, nemamo Mandžukića. Danas je na tom mjestu bio Rebić. Ono što ne razumijem je često prilaženje po loptu skroz do centra. Rebić tehnički nije dobar igrač i tu se puno toga gubilo. Ako ćemo igrati tako da nam centralna špica dolazi po loptu, zar nije bolje da to radi Kramarić? Pa nek Rebić terorizira svojom agresijom po krilu. Ovako smo se fokusirali na sredinu, a puno manje na krila. Perišića je to osudilo na čekanje kvalitetne lopte svakih 15-20 minuta gdje bi forsirao driblinge i većinom to loše završavao. Kramarić se izgubio u tim silnim rotacijama napadačkog trolista i na kraju smo dobili veliko ništa.

Dalića očekuje nelagodnih dva i pol mjeseca do Walesa. Prilika je to da se dobro izanalizira zašto se neki problema ponavljaju nakon Rusije, ali i nakon lige nacija. Ne smatram da je Dalić top izbornik niti top stručnjak. Ipak, kad pogledamo u prošlost i vidimo kakve smo sve izbornike imali, sasvim je dobar izbor. Uspjeh u Rusiji napravio je na račun mekanijeg pristupa koji je upalio. Čačić je Rakitiću objašnjavao da mora igrati na krilu, a Dalić ga je samo pitao što želi igrati, dignuo ga je, preskočili smo Ukrajinu i došli do čudesnog uspjeha. Zato je moj dojam da treba kriviti i najiskusnije, nema što Dalić učiti Modrića i Rakitića kako se igra nogomet. Predmet na kojem je danas pao je „motivacija“ i viceprvaci svijeta nisu izgledali dobro. Zato, naši dragi Zlatko, Luka, Ivan i ostali, skupite glave i idemo na Euro bez stresa.

(Ne)očekivani pad u Budimpešti
Čuli smo svi mnogo puta izreku: „Danas svi igraju nogomet.“ I zaista ga igraju, zlobnici će reći: „Svi osim Hrvata.“ No, nisam stava da je sve tako crno, no da nam se malo zamračilo, to nema dvojbe. Večeras je Mađarska zasluženo slavila i to zahvaljujući borbi, motivu, želji i znatno većoj količini gladi za uspjehom. Puno toga nije bilo prikladno u momčadi Zlatka Dalića. Vjerojatno je najveći dobitnik cijele priče Mateo Kovačić koji je odsjedio 90 minuta na klupi i neće biti na meti brojnih kritičara u nadolazećem razdoblju. Krenimo po linijama u momčadi: Vratar. Lovre Kalinić je dobio dovoljno ...
(Ne)očekivani pad u Budimpešti
Čuli smo svi mnogo puta izreku: „Danas svi igraju nogomet.“ ...
Ne slažem se s tvrdnjom da je Rakitić sla zadnjih nekoliko utakmica. Modrić sigurniji i uvjerljiviji? pa Modrić je danas bio naš najlošiji igrač na terenu. Na koga da onda on podvikne? - gradim, 25.3.19. 3:17, 0 0 0
Mislim da je veći problem od motivacije to što mi očigledno ne znamo igrati na postavljenu obranu. Također, stvorila se slika da je ovo prelagana skupina, kao da u njoj igramo mi, San Marino, Andora, Luks i Azeri. A nije baš tako. - marinfr, 25.3.19. 7:43, 0 0 0
@gradim, mislim da je ipak malo pretjerano reći da je Modrić bio naš najlošiji igrač na terenu tako da se tu nikako ne slažem. - hrvojeh, 25.3.19. 8:19, 0 0 0
@hrvojeh - po sofascoru je Modric bio nas najlosije ocijenjeni igrac. I to za dosta. Da i nije bio najlosiji, definitivno je bio losiji od Rakitica. Tako da postaviti pitanje zasti Rakitic ne moze buti poput Modrica je promaseno. - gradim, 25.3.19. 12:31, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.