zatvoreno

Koliki potencijal ima Hrvatska U-21 reprezentacija?

  • 09.10.2018.
  • 33
  • 1

Hrvatska mlada reprezentacija će u listopadu moći osigurati Europsko prvenstvo do 21 godine, prvi puta nakon 2004. i generacije Nike Kranjčara. Izabranike Nenada Gračana na to putu čekaju još San Marino i Grčka, a upravo ta reprezentacija dva kola prije kraja ima 3 boda prednosti i trenutno najveće šanse za konačni plasman.

Izvor : SofaScore

U godištima 96, 97 nalaze se veliki broj igrača na koje bi seniorska reprezentacija trebala računati u budućnosti a predstojeće Europsko prvenstvo je posebno zanimljivo jer se njime mogu osigurati Olimpijske igre 2020. u Tokyju ukoliko se prođe u polufinale.

Što vi mislite?  Može li Hrvatska nakon 14 godina osigurati europsku smotru do 21 godine? Koji je kadrovski a koji taktički potencijal ove ekipe? Koje su prednosti i mane? Koji su od ovih igrača kandidati za seniorsku reprezentaciju? 

Nenad Gračan - razina trenera dobar prvoligaški trener 4.1 0, 0, 0, 11, 14, 5, 2, 0, 0, 0, 1
Je li ovo najbolja mlada reprezentacija koju je Hrvatska imala? djelomično se slažem 5.7 0, 0, 0, 2, 2, 11, 11, 3, 3, 1, 0
Hoće li se plasirati na EURO? većinom se slažem 6.9 0, 0, 0, 0, 1, 2, 13, 8, 3, 3, 3
Ocijenimo igrače:
Josip Posavec - razina igrača top igrač prve lige 4.7 0, 0, 0, 2, 7, 22, 2, 0, 0, 0, 0
Filip Uremović - razina igrača dobar igrač prve lige 4.3 0, 0, 0, 3, 19, 10, 1, 0, 0, 0, 0
Borna Sosa - razina igrača liga petice 5.8 0, 0, 0, 0, 2, 5, 23, 3, 0, 0, 0
Duje Ćaleta-Car - razina igrača liga petice 6.1 0, 0, 0, 0, 0, 3, 24, 6, 0, 0, 0
Nikola Katić - razina igrača top igrač prve lige 5.1 0, 0, 0, 1, 4, 20, 8, 0, 0, 0, 0
Filip Benković - razina igrača liga petice 6.1 0, 0, 0, 0, 0, 4, 22, 6, 1, 0, 0
Petar Mamić - razina igrača dobar igrač prve lige 4.2 0, 0, 0, 4, 20, 9, 0, 0, 0, 0, 0
Vezni red:
Ivan Šunjić - razina igrača top igrač prve lige 4.8 0, 0, 0, 1, 7, 23, 2, 0, 0, 0, 0
Toma Bašić - razina igrača top igrač prve lige 4.7 0, 0, 1, 1, 11, 15, 5, 0, 0, 0, 0
Robert Mudražija - razina igrača dobar igrač prve lige 4.5 0, 0, 0, 1, 17, 13, 2, 0, 0, 0, 0
Luka Ivanušec - razina igrača top igrač prve lige 4.9 0, 0, 0, 1, 7, 19, 6, 0, 0, 0, 0
Bojan Knežević - razina igrača dobar igrač prve lige 4.0 0, 0, 0, 8, 16, 9, 0, 0, 0, 0, 0
Alen Halilović - razina igrača top igrač prve lige 5.2 0, 0, 0, 0, 4, 20, 8, 1, 0, 0, 0
Josip Brekalo - razina igrača liga petice 6.1 0, 0, 0, 0, 0, 3, 26, 3, 1, 0, 0
Nikola Vlašić - razina igrača top klub lige petice 6.6 0, 0, 0, 0, 0, 2, 9, 22, 0, 0, 0
Ivan Fiolić - razina igrača top igrač prve lige 4.5 0, 0, 0, 1, 14, 17, 1, 0, 0, 0, 0
Napadači:
Matko Babić - razina igrača dobar igrač prve lige 4.0 0, 0, 1, 5, 21, 6, 0, 0, 0, 0, 0
Marin Jakoliš - razina igrača dobar igrač prve lige 4.2 0, 0, 0, 5, 18, 10, 0, 0, 0, 0, 0

Analize (1)

BruceWayne | 10/2018

Tko može zamisliti da bi u perspektivi Vlašić, Halilović, Benković i društvo mogli praviti društvo Duvnjaku, Suknu, braći Sinković i ostalim hrvatskim sportašima na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.?
Do tog, nikada ostvarenog cilja u hrvatskoj povijesti je još daleko, no ako Hrvatska u petak slavi protiv Grčke, ostvarit će prvi preduvjet, odnosno plasman na Europsko prvenstvo do 21 godine u Italiji i San Marinu sljedeće godine. Na tom će natjecanju sudjelovati još 11 reprezentacija, naslov će braniti Njemačka. Kroz tri skupine po 4 ekipe, tražit će se 8 sudionika četvtfinala, iz kojeg će pobjednici ući u borbu za medalje te pritom osigurati plasman na nogometnom turniru Olimpijskih igara. Posljednji puta Hrvatska U21 bila je 2004. na završnom a od tada do danas bilo je niz talentiranih generacija koje su uspijevale ostvariti plasman. Izbornik Nenad Gračan je u svom trećem mandatu poveo igrače generacije 96. i mlađe u možda svoj zadnji pokušaj, nakon što je prethodna generacija ispala u skupini sa Švedskom i kasnijim doprvakom Europe Španjolskom.

Njegovi izabranici su kroz ciklus prezentirali toplo-hladnu igru uz česte promjene sastava, formacije, taktike i općenito svega što se moglo u zadnjih godinu dana izmijeniti. 9 bodova kroz 3 uvodne pobjede, od čega vrlo važna i uvjerljiva 5-1 nad Češkom u Varaždinu uvele su Hrvatsku na prvi put do talijanske smotre. No, u dva iduća gostujuća susreta protiv direktnih suparnika izvučen je samo bod. Ipak, dvije uvjerljive pobjede nad Moldavijom i Bjelorusijom ponudile su priliku da protiv Grčke, Hrvatska nakon 14 godina ponovno nastupi na završnici Europskog prvenstva U21.

Gračan je kvalifikacijski ciklus počeo u 4-3-3 formaciji gradeći taktičku postavku oko igrača s najvećim individualnim talentom na krilnim pozicijama. Kroz prvih nekoliko utakmica, ustalila se momčad predvođena Posavcem na golu, Ćaletom-Carom, Sosom i Karačićem u obrani, Šunjićem u sredini te Vlašićem i Brekalom na bokovima. Kasnije se Ćaleti-Caru pridružio Benković uz povremenu pomoć Šimića i Pongračića u užem dijelu obrane, dok će Gračan najviše problema imao u slaganu vezne linije. Naime, iako je Hrvatska već tradicionalno najjača u centralnom dijelu, potencijalni prvotimci kao što su Ćorić, Balić i Moro mučili su se s formom, minutažom ili ozljedama ovisno o trenutku. Mijenjao je Gračan i formacije: protiv Češke je pokušao s Vlašićem i Ćorićem u vrhu napada, no ta utakmica će se ispostaviti kao najlošija u zadnjih godinu dana. 

Utakmica protiv Moldavije u Velikoj gorici označila je nekoliko promjena, kasnije će se pokazati kao vrlo važne za nastavak kvalifikacija. Na početku te utakmice, ozlijedio Nikola Moro u trenutku kada je hvatao dobru formu u klubu i stekao važnu ulogu u izgradnji napada mlade reprezentacije. Gračan do danas nije uspješno zamijenio Moru, a sličnu tezu može se upotrijebiti pri spominjanju Frana Karačića, desnom bočnog koji je u želji da nastupi na Svjetskom prvenstvu odabrao reprezentaciju Australije. Pojavio se na širem spisku izbornika Van Marwijka, ali se nije našao na potrebnih 23 niti je nastupio za "Klokane", što znači da još uvijek ima priliku igrati za Hrvatsku. 

U odnosu na početak kvalifikacija, učinjene su dvije važne promjene. Prva je ulazak Alena Halilovića na poziciju desnog krila a druga je povezana s njom jer je Nikola Vlašić pomjeren u sredinu, nekada na poziciju desne osmice ili desetke ovisno o formaciji. Za presudni susret protiv Grčke, Gračan zapravo ima jednu dvojbu: koga postaviti uz Ivana Šunjića u centralni dio ekipe. Zbog silnih izostanak u vidu More, Mudražije, Balića i Kneževića u konkurenciji su Fiolić, krilo s vrlo malom minutažom u Genku, u sličnoj situaciji je Toma Bašić iz Bordeauxa, dok će treći izbor Darko Nejašmić iz Hajduka B. Na toj poziciji još može konkurirati Luka Ivanušec, no pošto je u zadnje vrijeme većinom pozicioniran bliže aut linije, vjerojatno će Gračan posegnuti za nekim od prva tri imena. Ostatak ekipe trebao bi biti kao u prethodnim dvobojima.

Izostanak More i Karačića u ovoj selekcije znači dodatne taktičke prilagodbe. Kapetan Lokomotive je bio jedina prava opcija na desnom bočnom, tu će poziciju morati "krpati" stoper Rubina Filip Uremović. Stoper na desnom boku znači igrač manje u fazi napada, što znači da će veliki dio tereta u toj fazi igre pasti na Alena Halilovića. Novi igrač Milana ne dobiva povjerenje Gennara Gattusa i to je jedan od najvećih nedostataka ove selekcije. Osim što će pokrivati desnu stranu, Halilović će pomagati u izgradnji napada spuštanjem u sredinu. Izostanak pravog povučenog playmakera mogao bi biti negativan mismatch jer će se Grci braniti duboko na svojoj polovici. S obzirom na to da će u Pulu doći s tri boda prednosti, takav scenarij je vrlo izgledan, stoga će važna pozicioniranost hrvatskih igrača. Pod pretpostavkom da će Uremović stajati povučeno, drugi bek Sosa mora igrati vrlo visoko tjerajući grčku obranu da se koncentrira na jaču lijevu stranu. 

Protok lopte mogao bi biti problem, stoga treba očekivati veliki utjecaj Halilovića spuštanjem blizu svoje polovice. U takvoj postavci, ključno je pokušati razvući protivničku obranu pomjeranjem jednog igrača u zone koje je primarno napadao igrač Milana. kao što je to radio Mudražija protiv Bjelorusije. Problem za Hrvatsku bi također mogao biti izostanak igrača u skoku na protivničkoj polovici jer Jakoliš je napadač koji cijeni prostor i teško će se snaći protiv duboke obrane. U ovom matchupu, Gračan mora pronaći način koji neće uključivati mnoštvo dugih lopti na krila jer će to u situaciji Grci imati igrača više. Zato je uloga Halilovića ključna u distribucije jer u onome kojima bi on trebao igrati, Hrvatska mora overloadom stvoriti preduvjet da se grčka obrana fokusira na branjenje svoje lijeve strane.

Ako uspješnu stvore takvu situaciju, otvorit će se dovoljno prostor za prebacivanje posjeda na drugu stranu. Suradnja bek-krilo, odnosno Sosa-Brekalo je dio terena gdje Hrvatska ima najveću koncentraciju kvalitete. Dovesti Brekala u izolaciju ili Sosu na ubačaj je karta na koju Gračan treba igrati.

Sosa i Brekalo grade svoju suradnju još iz Dinama i za vjerovat će da ju nastaviti u seniorskoj reprezentaciji, no ključan igrač hrvatskih šansi za Euro je Nikola Vlašić. Igrač koji je u prethodnom tjednu srušio europskog klupskog prvaka, definitivno može srušiti i nekadašnje europske reprezentativne prvake. Zadnjih nekoliko mjeseci, Vlašić igra u izvanrednoj formi vodeći svoj CSKA ali i mladu reprezentaciju u očito ulozi koja mu najviše odgovara. Igrom između linija, uključuje se u posjed tek kada lopte pređe u zadnju trećinu, što se vidi kroz pozicioniranje u međuprostoru ili suradnju s dvojem na boku, sudjelovanjem u kombinatorici ili udarcem na protivnički gol kao protiv Reala.

Gledajući utakmice mlade reprezentacije, nemoguće je neprimjetiti određene sličnosti s trenutnim igrama najvažnije selekcije u Hrvata. Postavljanje u srednjem bloku, traženje okidača za presing i brza tranzicija na dominatne krilne pozicije način je igre gdje se Gračanova Hrvatska najbolje osjeća. Ključna su dva preduvjeta da bi se to ostvario: usko postavljanje igrača te individualna kvaliteta prepoznati situaciju kada učiniti korak naprijed da bi se oduzela lopte. Ova selekcija ima nekoliko izrazito atletičnih pojedinaca kao što su stoperski par u fazi obrane ili Vlašić i Brekalo koj mogu biti centralne točke tranzicije, odnosno prenositi loptu do ključnog dodavanja kojim bi se tražio prostor. Već je spomenuta činjenica da je jedini korišteni napadač u ovom ciklusu Jakoliš podložan takvom stilu igre. 
Hrvatska je u onim najvažnijim utakmicama ovih kvalifikacija igrača s prosječno visokim posjedom lopte, izuzev matchupova gdje su bili apsolutni favoriti, no pitanje je hoće li to moći ponoviti protiv Grčke ako pretpostavimo njihov način igre u skladu s tradicijom te reprezentacije. 

Potencijalni problemi

U dosadašnjem dijelu kvalifikacija, Hrvatska je primila samo 5 golova. Kroz dva najvažnija, gol Grčke za 1-0 te Češke za 2-1, mogu se primijetiti dva problema koji muče ovu reprezentaciju. Prvi se nadovezuje na prethodni odlomak i pretpostavku da će Grčka tražiti svoju priliku kroz tranziciju. Igrači kao Halilović i Brekalo su vrsni dribleri, no ponekad donesu krivu odluku i zateknu svoju obranu nespremnu i u brojčanom manjku. Česi su izveli kontra-napad gdje je samo 6 hrvatskih igrača sudjelovao u fazi obrambene tranzicije. To je možda i najveći taktički problem ove reprezentacije i detalj na koji treba pripaziti u pripremi same utakmice. Drugi problem se nadovezuje na prvi. Protiv Grčke je lopta izgubljena na nekih 30-tak metara od hrvatskog gola i Grci su kroz nekoliko dodavanja došli u priliku ubaciti loptu na drugu stativu gdje se igrač uvukao Sosi i pogodio. Lopte na bok gdje će protivnik tražiti loše postavljenu zonu Hrvatska, što je izgledno jer Uremović nema iskustvo niti mentalitet u pozicioniraju kao bek ili forsiranje poluvisokih ubačaja gdje visina hrvatskih stopera neće doći do izražaja.

Međutim, Hrvatska će u petak na Aldo Drosini imati dobru šansu ponoviti uspjeh generacije koju je predvodio Niko Kranjčar 2014. Ako pobjede, direktan plasman neće bitu upitan a onda u Italiji sljedeće godine, ova talentirana generacija ima šanse izboriti prolazak skupine a zatim i pobjednom osigurati plasman na Olimpijske igre, po prvi puta u hrvatskoj nogometnoj povijesti. S povratkom More i Karačića u ovu selekciju, Gračan više neće imati problema s krpanjem deficitarnih pozicijama u ekipi. Ova selekcije je već pokazala da ima potencijala igrati moderni nogomet, ima igrače za takav način igre i dovoljno širok izbor igrača za taktičke prilagodbe. Da bi dobila pozivnicu pokušati, prvo mora dobiti Grčku - najteži ispit kada treba igrati na rezultat. Imena kao što su Vlašić, Brekalo, Ćaleta-Car već sada imaju mjesta u seniorskoj selekciji svjetskih doprvaka, no ako žele se tamo naći, prvo moraju mladu reprezentaciju odvesti na Euro. U petak imaju dobru priliku za to..

Kako neupitni potencijal pretvoriti u neupitni rezultat?
Tko može zamisliti da bi u perspektivi Vlašić, Halilović, Benković i društvo mogli praviti društvo Duvnjaku, Suknu, braći Sinković i ostalim hrvatskim sportašima na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.?Do tog, nikada ostvarenog cilja u hrvatskoj povijesti je još daleko, no ako Hrvatska u petak slavi protiv Grčke, ostvarit će prvi preduvjet, odnosno plasman na Europsko prvenstvo do 21 godine u Italiji i San Marinu sljedeće godine. Na tom će natjecanju sudjelovati još 11 reprezentacija, naslov će braniti Njemačka. Kroz tri skupine po 4 ekipe, tražit će se 8 sudionika četvtfinala, iz kojeg će pobjednici ući u borbu za medalje te ...
Kako neupitni potencijal pretvoriti u neupitni rezultat?
Tko može zamisliti da bi u perspektivi Vlašić, Halilović, Benković ...
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.