zatvoreno

Koliko je jaka Brazilska liga?

 • 13.01.2013.
 • 28
 • 2

Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) objavio je popis najboljih liga svijeta. Vrh, sasvim očekivano i dalje drži španjolska Primera, no ono što je mnoge poprilično iznenadilo je postavljanje brazilske lige na prvu sljedeću slobodnu stepenicu – na drugo mjesto.

Iz te lige dolazi u prosincu okrunjeni klupski prvak svijeta, Corinthians, a u njoj igraju brojna velika imena. Doduše, većina od njih u laganom zalasku karijere, ali opet... imena koja su zadužila svjetski nogomet u 2000-ima. Idemo redom. U Fluminenseu koji se u prosincu okitio naslovom prvaka igraju 35-godišnji Deco i šest godina mlađi Fred. Za viceprvaka Atletico Mineiro, pak, veliki Ronaldinho s 32 na leđima, četiri godine stariji Gilbero Silva, te Jo, za kojeg je Manchester City svojevremeno iskeširao veliki novac.

U Gremiju su Ze Roberto (38), Elano, legenda Lyona Cris i dugogodišnji lijevi bek Liverpoola i Valencije Fabio Aurelio. Sao Paolu je za 9 mil. € ovog prijelaznog roka doveo veliku mladu zvijezdu Gansa, koji se tako pridružio Luciju i Luisu Fabianu. Veliki Seedorf je u Botafogu, Forlan u Internacionalu, Wagner Loveu Flamengu, dok u Santosu kraljuje ponajveći, ako ne i najveći mladi svjetski talent Neymar.

Klupski svjetski prvak Corinthians, pak je prije nekoliko dana za 15 mil. € iz Milana dovukao Pata koji bi sada trebao s Paolom Guerrerom činiti ubojiti napadački dvojac.

Onda? Jesu li ovo dovoljni argumenti da se brazilska liga svrsta kao prva pratiteljica Primere, ispred engleskog Premiershipa, njemačke Bundeslige itd., itd.? Koliko je točno jako nogometno nadmetanje u zemlji Carioca?

Je li ova liga sve jača? Koliko je pratite? Kako komentirate činjenicu da sve manje igrača odlazi u Europu, a sve više se vraća? 

Igra li se u Brazilu i dalje presporo? Je li za njihovu reprezentaciju dobro da puno igrača igra u domaćem prvenstvu? Hoće li se taj trend i nastaviti?

Koliko pratite brazilski nogomet? djelomično malo, 40% 3.6 4, 3, 3, 3, 2, 6, 5, 1, 1, 0, 0
Koliko je brazilska liga napredovala u posljednjih 5 pet godina? mnogo, 70% 6.6 0, 0, 0, 1, 0, 6, 5, 10, 3, 1, 2
Hoće li se brazilske zvijezde nastaviti vraćati iz Europe? vjerojatno da, 80% 6.9 0, 0, 0, 1, 3, 1, 8, 4, 5, 2, 4
Za brazilsku je reprezentaciju dobro da dosta igrača igra u domaćoj ligi. niti se slažem niti ne slažem 4.9 2, 0, 5, 4, 1, 3, 4, 4, 3, 0, 2
Ocijenimo snagu najvećih klubova u Brazilu

Analize (2)

Mac316 | 01/2013

Kada uzmete u obzir koliko su brazilci ludi za nogmetom, koliku im on ulogu igra u svakodnevnom životu zaista ne treba čuditi ovakav plasman brazilske lige. Kad dodate sve te zvijezde, velike igrače iz ne tako davne prošlosti pa ih iskombinirate sa nepresušnim izvorima mladih talenata, dodate veće priljeve novaca od sponzora i marketinga, dobijete legitimnog kandidata za vrh najboljih svjetskih liga. Kako je do toga došlo kad je do 'neki dan' jedino relevantno mjesto za ozbiljni nogomet bila Europa i to zapadni bogatiji dio?

Nogometni svijet je drugačije mjesto nego što je bio prije 10 godina. Moj dojam je da je do nedavno novac išao za velikim centrima moći, bogati ulagači, neovisno da li kompanije ili pojedinci i koliko god bogati bili su morali svoje mjesto pod suncem tražiti na već uhodanim mjestima, tamo gdje se znalo da je nogmet jak i gdje je rizik ulaganja jako mali. Pa i jedan Roman Abramovič nije išao graditi veliki klub u bespućima Sibira gdje je bušio enormne količine nafte i zemnog plina nego je svoj novac doveo u svjetsku metropolu London, ondje osnovao svoju bazu operacija i izgradio veliki klub na velikom mjestu. I ti centri nogometne moći su i dalje tu, teško da će ikad London, Barcelona, Madrid, Muenchen i slični prestati biti nogometni Wall Streetovi. Ali, danas je na djelu drugi trend. Bogati ulagači u nogomet više ne idu sa svojim novcem u te centre, nego dovode te centre k sebi. Shvatilo se da je nogomet toliko popularan sport da ga ljudi žele gledati svugdje, da svugdje ima plodno tlo za donositi profit i da nisu ustaljene svjetske metropole jedina mjesta gdje se isplati ulagati. Pa smo tako dobili i jednu Malagu, PSG (metropola da, ali nogometna tradicija sigurno ne) i daleki Anzhi Mahačkala, klubovi koji još nisu top u europskkom nogometu ali bilježe ogromne skokove i napretke u odnosu na gdje su bili prije samo par godina. Tu se može dodati i neželjeno dijete Manchestera, Manchester City, koji dolazi iz etabilirane nogometne metropole ali je oduvijek u debeloj sijeni drugog Manchestera. Nije više postalo bitno kamo dolazite ulagati, nego je bitno tko i koliko ulaže.

Pa kako onda ne bi ulaganja prolazila u najnogometnijoj zemlji svijeta? Koja se plus svega već par godina priprema za organizaciju Svjetskog prvenstva i ono što je i dosad bila za njih religija dovode do stupnja u kojem je nogomet nacionalna preokupacija broj 1 a rast BDP-a je daleki, daleki br 2. Danas se u nogomet u Brazilu jednostavno isplati ulagati jer se zbog eksponiranosti svako ulaganje dvostruko (barem) vrati. Ali ipak, problem je bio kako dovesti velike igrače kad su oni već svi situirani preko oceana u Europi. E, tu su se neke stvari povoljno poklopile. Nogomet, kao i cijela svjetska ekonomija je u financijskoj krizi. Čak ni najveći klubovi više nisu imuni na velike gubitke i moraju pripaziti na izdavanja. A još uz to im i Platini i UEFA sjede za vratom  sa nekakvim financijskim fair playovima koji govore da klubovi moraju poslovati pozitivno i da nije dovoljno da bogati gazde krpaju rupe svojim novcem nego klubovi moraju sami biti održivi. Pretpostavljam da takve ludorije nisu toliko izražene u Brazilu i da tamo bogataš još uvijek može biti bogataš u pravom smislu, dakle, ako želi bacati novac u zahod, nitko mu ne može braniti. I zato su brazilski klubovi, potpomognuti novcem brazilskih ili inozemnih miljardera ili bogatih multinacionalnih kompanija postali konkurentni, možda i dominatni u tržišnom smislu, ne samo u Južnoj americi nego i većini europskih klubova. Nogomet je otišao od toga da klubovi stvaraju novac prema tome da novac stvara klubove.

Uz sve ove 'sitnice' poklopilo se i to da su brazlski igrači većinom veliki emotivci i nostalgičari i da se malo koji od njih ikad do kraja uklopi u europski životni stil. Istina, godinama su ga trpili i nabacivalli smješak za kamere, ali jasno je da je to zbog novca i bijega od jedine perspektive koju su u Brazilu imali a to je igranje nogometa na plažama. Ali, u ovoj novoj stvarnosti, gdje u domovini teče med i mlijeko, gdje razlike u zaradama na dva kotinenta više ne psotoje ili su, dapače, prešle na stranu Brazila, velika većina tih igrača će skočiti na prvi avion i vratiti se u domovinu. Brazilski igrači su sigurno najveći nogometni talenti, ali sasvim sigurno nisu najveći natjecatelji i pobjednici. Jednom Patu ili Jou ne znači toliko da se u Europi igra najbolji nogomet i da je Liga Prvaka najrespektabilnije natjecanje, njima je bitnije da uživaju u jogi Bonito i da budu Bogovi pred svojim narodom a ne tamo nekim uštogljenim bijelcima. Među Brazilcima koji još nastupaju u Europi najveća imena su obrambeni igrači Dani Alves, Luiz, Thiago Silva i Marcelo, dok se umjetnici većinom sele natrag. Ronaldinho, Fred, to je bio prvi val, ajmo reći veterana iako se radi o igračima koji sigurno još nisu za penziju. Sada se taj trend nastavlja sa igračima koji se mogu smatrati u najboljim nogometnim godinama, Pato, Robinho i takvi. Prilično sam siguran da je i Kaka uskoro u toj grupi, niti on neće još dugo izdržavati manjak perspektive i poštovanja koji ima u Madridu a garantirano ne može dobiti takav ugovor u Europi više kakav može u Brazilu.

Možda i najveći dokaz moći brazilskog nogometa je taj Neymar. Igrač koji je doveden do takvog kulta ličnosti u tako mladoj dobi, čije su snimke preplavile sve portale bi prije samo par godina završio u Europi dok ne bi ni trepnuo, a za cijenu se ne bi pitalo. Niti jedan brazilski klub ne bi prije ovog brazilksog boom-a mogao odbiti niti približno takve cifre kakve se spominju oko Neymara, a budimo realni, ne bi ni želio jer su ti novci od takvih transfera donedavno bili najveća stavka prihoda svih brazilksih prvoligaša. Međutim, danas Santos hladno produžuje i pojačava ugovor Neymaru, niti ne ulazi u ozbiljne pregovore oko transfera, a ovako naoko niti igrač sam ne izgleda kao da izgara od želje da napusti dom i ode u neku europsku zemlju gdje neće znati ni jezik ni ljude ni običaje. Neymar ima u Brazilu sve što su imali i svi najveći od Romaria nadalje kad su igrali tamo plus još jedna bitna stvar - novac. I dok je tako, i dok se domaći SP približava mislim da nema te sile na svijetu, ni Abramoviča ni šeika Alladina, koja bi mogla otrgnuti Neymara od tamo gdje je njemu najljepše. Postoje diskusije o tome da li Neymar uopće može uspjeti u Europi ali to za ovu priču nije ni bitno. Moć da zadrži toliko perspektivnog igrača i toliki marketinški magnet u svojoj ligi je jasan dokaz koliko je Brazilska liga napredovala i koliko su prošla vremena kada 17-godišnji Pato trći na prvi avion za Europu nakon dva malo atraktivnija gola.

Brazilska liga u ovakvim uvjetima ima i mogućnost još podići svoju razinu. Moj dojam je da su trenutno samo par zvučnih nebrazilskih pojačanja udaljeni i od ugrožavanja Primere na samom vrhu. U Europi sigurno postoji još igrača koji bi radije igrali u toplim klimama, praćeni hordama najnogometnijih navijača i prelijepim ženama te za to bili odlično plaćeni, a da ne moraju trpjeti 'hladni europski profesionalizam'. Ako jednom Robbenu ili Sneijderu (samo primjeri, nikakve veze sa stvarnošću) naprimjer padne na pamet okušati se tamo to bi moglo otvoriti sasvim nove horizonte, moglo bi se desiti i da se uloge zamijene. Za moj kriterij dobrog nogometa, engleska ili njemačka liga će uvijek biti ispred onog što se igra u Brazilu jer je za mene ono tamo neozbiljno, ali svjetski trendovi se mijenjaju i bitno je ono gdje veliki igrači žele igrati.

Postoji dilema koliko je za brazilski reprezentativni nogomet dobro to da igrači sve manje odlaze u Europu ili se iz nje vraćaju. S jedne strane igrači više ne igraju na tom najvišem, europskom nivou, brazilski igrači se više ne nadmeću svakog tjedna protiv istih onih igrača koje moraju pobijediti i na Svjetskim prvenstvima i moglo bi se dogoditi da zbog te izolacije izgube i malo tog natjecateljskog duha, zatvoreni u sovm brazilskom svijetu igrači riskiraju da previše počnu uživati u brazilskom stilu sa obranom iza a kreativcima u neobaveznoj igri naprijed, a premalo raditi na modernim svjetskim nogometnim trendovima. S druge pak strane, najbolji  igrači sa 16, 17 ili 18 godina više ne odlaze tako rano u Europu gdje riskiraju da se zagube na klupama, krivim pozicijama ili da se jednostavno propiju i unište. Ostavši u vlasitioj ligi i domovini do barem nekih 23,24 godine života igrači osiguravaju kontinuitetu nastupa, bolje uigravanje sa kolegama i veću psihološku stabilnost da se razviju u izgrađene osobe.

Mac316 o Koliko je jaka Brazilska liga?
Kada uzmete u obzir koliko su brazilci ludi za nogmetom, koliku im on ulogu igra u svakodnevnom životu zaista ne treba čuditi ovakav plasman brazilske lige. Kad dodate sve te zvijezde, velike igrače iz ne tako davne prošlosti pa ih iskombinirate sa nepresušnim izvorima mladih talenata, dodate veće priljeve novaca od sponzora i marketinga, dobijete legitimnog kandidata za vrh najboljih svjetskih liga. Kako je do toga došlo kad je do 'neki dan' jedino relevantno mjesto za ozbiljni nogomet bila Europa i to zapadni bogatiji dio? Nogometni svijet je drugačije mjesto nego što je bio prije 10 godina. Moj dojam je ...
Mac316 o Koliko je jaka Brazilska liga?
Kada uzmete u obzir koliko su brazilci ludi za nogmetom, ...

Respekt: Losovius, aksma, verce48, rakovac, avlado, Lwave,

Ne slažem se: Losovius, Lwave,

Vidio sam odmah po tonu teksta da će to bit suprotno mišljenje od moga.Sa financijskim aspektom se samo djelomično slažem ali s evaluacijom lige i svime ostalim ne.Ne vidim po čemu opipljivom brazilci mogu konkurirati u taktičkom-natjecateljskom - Lwave, 14.1.13. 11:44, 0 0 0
smislu španjolcima.Pa iskreno ni englezima ni nijemcima.Reprezentacija im je miljama daleko od vrha a igrači su većinom proizvodi loše lige koja stagnira. - Lwave, 14.1.13. 11:47, 0 0 0
pa nisam ni rekao da konkurira bilo kome u Europi u taktičkom smislu, ali mislim da ova ljestvica o kojoj pričamo ne uzima taktičko znanje tolko u obzir kolko novac,posjetu,vrijednost igrača i slično. A tu je Brazil u rastu velikom - Mac316, 14.1.13. 11:56, 0 0 0
http://www.youtube.com/watch?v=xDCjsxrGy5U&feature=player_embedded - Lwave, 14.1.13. 13:09, 0 0 0
Dao sam ti ne slažem se jer mislim da ovakav brazilski trend će dugoročno gurnuti repku u veliki deficit. Jedino što im može pomoći je da potpuno podrede raspored prvenstva Svjetskom prvenstvu i zbog toga (kao Koreja 2002.) dodju jednostavno spremnij - Losovius, 16.1.13. 15:19, 0 0 0
Lwave | 01/2013
 • 01.Španjolska
 • 02.Brazil
 • 03.Njemačka 
 • 04.Italija
 • 05.Engleska
 • 06.Argentina
 • 07.Francuska
 • 08.Nizozemska
 • 09.Paragvaj
 • 10.Čile
 • 11.Ukrajina
 • 12.Belgja
 • 13.Ekvador
 • 14.Rumunjska
 • 15.Meksiko

Vamos a La playa

Evo, ovo vam je trenutni odnos snaga u svijetu po snazi nacionalnih domena.IFFHS je posložio stvari na njihov način.Kako je jedan od najvažnijih faktora za vrednovanje ostvaren rezultat kluba(ova)određene lige u međunarodnim klupskim natjecanjima onda ni ne čudi poredak.Meni osobno je institut tu isključivo da pruži neke smjernice a lista sama po sebi je u najmanju ruku upitna.Kada se uzmu u obzir ostali faktori koje se ovdje očito ignoriralo sigurno bi postava trebala izgledati kud i kamo drugačije.To je zasebna tema a ono što nas zanima je neubičajeno visok plasman Brazilskog campeonata.Odmah iza Primere?Ispred Premiershipa i Bundeslige?

Odmah kada je Los stavio tribinu iskopao sam podatke sa Sv.prvenstva u Koreji i Japanu da vidim koliko je prvotimaca iz reprezentacije tada imalo europski angažman.To mi je prvo palo na pamet jer posljednji naslov koji je Brazil uzeo obilježen je prvenstveno kralježnicom momčadi Cafu,Carlos,Ronaldinho-Ronaldo-Rivaldo.Naravno da su u pitanju sve do jednog najveća imena svjetskog i europskog nogometa.Naglasak na europskog.Današnja izabrana vrsta carioca i liga koja proizvodi istu jednostavno nema jako korijenje na starom kontinentu.Nema izrazitu zvijezdu kao prijašnje generacije.Ne bi to bio toliki problem da je u pitanju jednina.Idemo redom.

Od svih u tekstu gore navedenih imena samo su dvojica respektabilni igrači.Nažalost moramo biti iskreni jer u pitanju su profesionalci koji su davnih dana završili sa ozbiljnim nogometom.U skupinu rekovalescenata idu svi od Ronaldinha i Lucija do Freda,Ze Roberta,Deca i jednog Juninha kojeg je autor tribine zaboravio.Neymar i Ganso su mladići koji imaju potencijal da zasjaju na najvećoj sceni ali ovaj materinjski odnos saveza prema njihovom ostanku u zemlji kao i forsiranje domaće struke čini mi se da im radi više štete nego koristi.Brazilci više nisu posljednji nogometni romantičari,davno su izgubili epitet prve sile svijeta a očito je da još nisu ni sami svjesni situacije koja ih je zatekla.Malo je glupo reći zatekla.Prije sustigla i prestigla.Evolucija je nešto s čim nema zajebancije.

Mislim da je snaga lige objektivno iza europske petorke+nogometnog istoka.Tu prvenstveno ciljam na ruse.Igra je obrambeno limitirana što u jednu ruku djeluje kao podneblje romantizma koje ne izumire već se uporno bori sa vremenskim neprilikama.A one naviru sa svih strana.Zanimljivo je da se može povući respektabilna paralela s Premiershipom.Danas smo o tome diskutirali na chatu i došli do zaključka da englezi imaju jako puno deficiencya u svojoj igri što je bilo jasno vidljivo na utakmici Liverpoola i Uniteda.Nisu samo problemi u zaostatku na poljima kvalitete posjeda i nekih drugih nogometnih elemenata.Problem je još veći u zatvorenosti lige i forsiranju svog modela kao jedinog ispravnog puta za napredak.Engleska reprezentacija nikada nije bila lošija nego posljednih godina a sada je identična situacija i u brazilskom savezu.Znate li da Premiership nikada nije osvojio trener englez?Retern-Tako nikada vjerojatno nećete vidjeti stranca na klupi Brazila što je jasno pokazao izbor potrošenog Scolarija. Bye the way ovaj čovjek više ne može naći posao u ozbiljnoj sredini.Ali eto tu je klupa Carioca?Svašta.

Odgovoriti ću na sva pitanja iz ankete.Da li je ova liga svake godine jača?Ne.Ni na poljima tehničke obučenosti,ni na području talenta,ni kadroviranja struke i provođenju selekcije mladih igrača.Svoj visok plasman s naglaskom na IFFHS-ovo bodovanje može zahvaliti prvenstveno utjecajima Libertadores Cupa i nastupa predstavnika na svjetskom klupskom prvenstvu.Santos,Minerio i Sao Paulo bi rangirao negdje u rang Lazija,Fiorentine i Atletico Madrida.Srednja viša klasa euro-ranga.Daleko su oni od Barcelone,Reala,Bayerna i Uniteda.

Kako komentirate činjenicu da sve manje igrača odlazi u Europu, a sve više se vraća?Na ovo je odgovor jasan kao dan.To je pitanje prisile a ne slobodnog izbora.Znači nije u pitanju vaša volja nego situacija koja je nastala.A ona govori sljedeće.Nema kvalitete ljudi moji.Kako da igrači idu u Europu kada nema više niti približno onakvog talenta kao prije.Oni koji i isplivaju u smiješnoj ligi često predugo ostaju sudionici iste pa kada dođu na europske travnjake postanu šegrti Hlapići jer shvate da nogomet nije samo guranje lopte kroz noge.Postoje neke druge kategorije kao što su taktičko znanje,fizički maksimum,podređenost kolektivu.Igrači su najmanje krivi jer oni su finalni produkt.Onaj cijeli proces koji vodi do njih je problem.Ne rađa se svaki dan jedan Ronaldo ili Ronaldinho ali ako već postoji talent zašto ga krivo usmjeriti i kanalizirati na pogrešnim načelima struke.Što mislite zašto već spomenuta devetka stalno poziva Neymara u Europu?Daje konstantno intervjue u kojima kritizira njegov predugi ostanak u domovini.Nije Ronaldo glup.Ne vjerujem da on ima neke skrivene interese u toj priči.U pitanju je istinska nogometna veličina koja je svjesna kao ja i vi da svaki dan viška čini Neymara nekonkurentnim u odnosu na ostatak svijeta.Sjećate li se Barcelonine utakmice sa Santosom prije 2 god?To je bio samo blagi pokazatelj nemoći jedne strane.Naravno da je Barca za većinu protivnika prevelik zalogaj ali vi ipak predstavljate svoju zemlju a u ovom slučaju to je najtrofejnija nogometna nacija svijeta.Pa ste opet nemoćni.A gdje je tu taj napredak?Zašto se ne otvore vrata lige za strani kapital i stručni potencijal?Puno je pitanja koja vise iznad glave.

Cidade Maravilhosa

Ovi koji se vrate doma su u Europi tehnološki višak.Kada je tehno-višak mogao unaprijediti jednu sredinu?Nikada.Naravno da može napraviti svojevrsni shift u odnosu kvalitete na nacionalnoj razini kada se govori o borbi klubova za pozicije ali globalno gledano ti igrači su potpuno nebitni jer nisu kompetentni na najvažnijem tržištu rada.Onom Europskom.

Mislim da je trenutna kampanja koja vlada u zemlji karnevala potpuno promašena.Reprezentacija im je ogledalo domaćeg natjecanja.Previše upitnih igrača,previše egoizma i mladosti koja nema vođu na terenu.Kada na ovo nadodamo trenera koji je po meni završena priča i nedorastao cjelokupnoj situaciji...problemi se množe.Zato sam pisao da bi bio dobar potez da se zaposli Guardiola.Selekcija bi bila puno bolje posložena a i liga bi dobila kakav takav kredibilitet jer ako ništa drugo Pep zna s mladim igračima.Kada će promijeniti ovu naviku igranja debilnih nekompetentnih utakmica?Reprezentacija je u totalno krivom ritmu a liga bi trebala diktirati odnos prema obvezama tog tipa?

Igra li se u Brazilu i dalje presporo? Je li za njihovu reprezentaciju dobro da puno igrača igra u domaćem prvenstvu? Hoće li se taj trend i nastaviti?

Ovo sam praktički sve odgovorio.Nije pitanje samo prespore igre.Taj epitet izlazi kao nusprodukt svega drugog.Nema potrebe da igrate brže kada vam protivnik ne nameće ništa što vam je nepoznato.Zar nije tako.Zamislite ubacit jednog Chelsea na polusezonu u brazilski korpus.To bi bio show kada bi ih krenili kontrirat.E onda bi vjerojatno i oni razmislili tamo nakon deset kola i poslije petnaestog gola Dembe Ba da li im je pametno mrtvo dodavanje na trideset metara i lagano trčkaranje po terenu.Sjetite se samo Robinha iz najboljih dana kako su izgledali njegovi golovi u Santosu.Prije dolaska u Real to je bilo kao da gledate nogometnog Zeusa koji se spustio sa Olimpa.Kasnije smo ipak svi došli sebi pa se nakon te epizode koja je svojevrsna prekretnica u načinu gledanja igrača tog podneblja svi lijepo zapitajmo., tko nam stiže na male ekrane subotom i nedjeljom?

Zadnji je sletio prije nekoliko dana.Lucas Moura iz Sao Paula u PSG za 45 milijuna eura.Previše novca i veliki rizik.PSG je imao već prilike dovesti najspektakularnijeg igrača svih vremena ali sada mi se čini da je iznos bez obzira na odnos na tržištu prenapuhan.Vidjet ćemo.

Kako će ovaj trend povratnika djelovati na ligu i hoće li se nastaviti?.Loše.I vjerojatno hoće.Nema razloga da dođe do nekih promjena jer ne vidim uvjete za to.Ako uzmete u obzir da nogometne pretpostavke nisi determinirane po nekom defaultu onda ostanete razočarani kada vam situacija u praksi izgleda nepromjenjivo u kratkom periodu vremena.Naravno da bi mi svi voljeli da Brazilcima liga procvjeta a Lucas Moura postane novi hybrid Zidanea i Ronalda.Naravno da bi voljeli da se Ronaldinho utrenira kao životinja po posebnom programu.,skine sav višak kilograma i dobije na eksplozivnosti.Naravno da bi voljeli da Kaka pronađe klub i zaigra onako kako zna a onda se u Riju zajedno sa Ronnyem i Mourom nađe s druge strane španjolskog tiki taka stroja.Naravno da bi svi voljeli da to bude susret polufinala a u drugom se sastanu Hrvatska i Leova Argentina.Ali ljudi moji,budimo realni.

Lwave o Koliko je jaka Brazilska liga?
01.Španjolska 02.Brazil 03.Njemačka 04.Italija 05.Engleska 06.Argentina 07.Francuska 08.Nizozemska 09.Paragvaj 10.Čile 11.Ukrajina 12.Belgja 13.Ekvador 14.Rumunjska 15.Meksiko Vamos a La playa Evo, ovo vam je trenutni odnos snaga u svijetu po snazi nacionalnih domena.IFFHS je posložio stvari na njihov način.Kako je jedan od najvažnijih faktora za vrednovanje ostvaren rezultat kluba(ova)određene lige u međunarodnim klupskim natjecanjima onda ni ne čudi poredak.Meni osobno je institut tu isključivo da pruži neke smjernice a lista sama po sebi je u najmanju ruku upitna.Kada se uzmu u obzir ostali faktori koje se ovdje očito ignoriralo sigurno bi postava trebala izgledati kud i kamo drugačije.To je zasebna tema ...
Lwave o Koliko je jaka Brazilska liga?
01.Španjolska 02.Brazil 03.Njemačka 04.Italija 05.Engleska 06.Argentina 07.Francuska 08.Nizozems...

Respekt: gazdajoza, verce48, rakovac, avlado, Mac316, HuBack,

Slažem se: Losovius, avlado,

Ne slažem se: gazdajoza, Mac316,

ti imaš više čistih lijepih arijevaca, to priznajem, al moji su na terenu bolji makar su ko cigani - Mac316, 14.1.13. 12:28, 0 0 0
A ne vjerujem ali dobro vidjet ćemo i sami :) - Lwave, 14.1.13. 12:30, 0 0 0
Ne slažem se sa redosljedom dolje.Rusija i Portugal ? Mislim da su jače lige od Čilea,Ekvadora,Belgije i Rumunjske - gazdajoza, 15.1.13. 14:02, 0 0 0
Kojim redoslijedom? - Lwave, 15.1.13. 14:05, 0 0 0
Već sam ti to rekao na chatu... između 'lavovske' i 'mekovske' škole, po ovom pitanju... biram tebe. Šteta samo da nije duži ovaj dio o softwareu, a ostalo malo kraće. Ipak, cjepidlačim... - Losovius, 16.1.13. 15:17, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.