zatvoreno

Koliko je jaka Valverdeova Barcelona?

  • 07.02.2018.
  • 34
  • 1

Nakon što je Barcelona pod Ernestom Valverdeom srušila rekord Guardioline Barcelone s 22 utakmice za redom bez poraza u La Ligi počela su se postavljati pitanja o potencijalu i limitima te ekipe. Trenutno su u igri za tri trofeja, s tim da u ligi imaju gotovo nedostižnu prednost, u Kupu Kralja su glavni favorit, a kladionice ih postavljaju kao trećeg favorita za osvajanje LP. 

Nakon Guardioline ere i izrazito uspješne Enriqueove dvije sezone postavlja se pitanje - može li Valverde krenuti u tom smjeru?

Koji su limiti njegove Barcelone? Što je promijenjeno, a što je ostalo isto? Može li Barcelona do triplete? Ima li Valverde ono što je potrebno da ponovi Guardioline uspjehe? Ili barem Enriqueove? 

Koliko je Valverde unaprijedio igru Barcelone? mnogo, 70% 6.5 1, 0, 0, 0, 1, 4, 7, 15, 4, 1, 1
Ima li on potencijal da ponovi Guardioline uspjehe? možda, 50% 5.4 1, 0, 0, 4, 5, 10, 4, 6, 2, 1, 1
Može li Barcelona do triplete? možda, 50% 5.3 0, 1, 1, 4, 4, 10, 7, 4, 1, 0, 2
Igra li Barcelona ljepši nogomet nego pod Enriqueom? djelomično se slažem 5.6 1, 0, 0, 3, 4, 8, 10, 1, 5, 0, 2
Koliko Barcelona ovisi o Messiju? vrlo mnogo, 80% 8.4 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 5, 14, 4, 9
Koliko je vjerojatno da Barcelona sezonu La Lige završi bez poraza? možda, 50% 4.5 0, 0, 3, 6, 10, 10, 2, 1, 0, 0, 2

Analize (1)

Jerlekan | 02/2018

Ernesto Valverde sigurno spada u kategoriju trenera koji čak ni kada preuzmu jedan od najvećih klubova na svijetu ne postaju zvijezde pod reflektorima. On nije jedan od onih koji će se svađati na press konferenciji, nije ni od onih koji će sukob tražiti u tunelu nakon utakmice, rijetko će zapravo izgubiti mirnoću jer ako izgubi mirnoću, izgubio je temelj svoje igre. Mrav ili Txingurri, kako ga zovu Baski, izrazito je taktički potkovan trener kod kojeg disciplina i inteligencija u igri idu prije svega ostalog. Upravo zato je doveden u Barcelonu da nakon neuspješne sezone pod Enriqueom uvede disciplinu i izvuče maksimum iz postojećeg kadra, koji je, složit ćete se, možda i igrački najinteligentniji kadar na svijetu. Tjedan dana smo u veljači, a Barcelona još nije poražena u La Ligi, dapače, srušila je rekord od 21 utakmice bez poraza koji je postavila s Guardiolom. Očito da Mrav zna što radi. 

Igra Valverdeove Barcelone temelji se na posjedu lopte, ali ne na jednak način na koji se temeljila igra Guardioline Barcelone. Ovoj Barceloni posjed lopte nije nužnost, njihova igra se ne temelji na tome da u svakoj utakmici oni moraju biti ti koji će izaći na teren i dominirati s loptom. Naravno, često se događa da bude upravo tako jer se ipak radi o jednoj od najboljih ekipa na svijetu, ali kada se dogodi da s druge strane bude druga ekipa koja želi posjed Barcelonina vezna linija je itekako sposobna napadati prostor i po oduzetoj lopti odvagnuti situaciju. Za razliku od Enriqueovog "kreiraj kad god možeš" pristupa, Valverde je nogometaše Barcelone natjerao da promišljaju svaku loptu i da ne forsiraju ako nisu sigurni da će lopta koju upute prema naprijed sigurno doći do svog cilja. Na slici iznad vidljiva je situacija kod Barceloninog napada kojeg vuče Jordi Alba, Suarez vidi trk beka kojeg je Rakitić uposlio i odmah kreće u prostor između stopera i beka Valencije kako bi mu ovaj mogao uputiti loptu, a Alba pregledom situacije zaključuje da tim pasom ne može stvoriti kvalitetnu situaciju za svoju ekipu i vraća loptu u sredinu. Nakon situacije sa slike Alba će gestikulacijom ruke pokazati Suarezu da ga je vidio, ali da to u tom trenutku pas prema njemu nije bio najbolji izbor. 

Ni cijelu minutu nakon prethodne situacije lopta je nakon što ju je Alba poslao u sredinu ubrzana, a promjenom tempa i pomicanjem bekova visoko na protivničku polovicu Valencijini igrači su prebrojani jer je Barcelona tako dobila na brojnosti u sredini terena, a Messi je ostao sam sa savršenim pregledom igre ispred sebe. Tri najisturenija Barcelonina igrača odmah kreću utrčavati u prostor, a isto radi i Paulinho koji se našao na poziciji ofenzivnog veznog i Valencija je u problemima. 

Cijela poanta Barceloninog posjeda je u tome da se brzim promjenama tempa protivnika izbaci iz balansa, a nakon toga naprijed dolaze ionako istureni bekovi i dozvoljavaju Barceloni da brojčano nadjača protivnika u veznoj liniji.Također, ozljede (Dembele) i loše igre nekih igrača (Deulofeu) su Barcelonu lišile širine pa je i zato potreban visok izlazak bekova, što se zapravo pokazalo vrlo dobrim jer je Alba odlaskom Neymara procvjetao i sjajno surađuje s Messijem. Na slici iznad vidljivo je kako Barcelona u svojim izlascima na protivničku polovicu više nema opciju dijagonale prema krilu jer su se klasična krila pogubila, barem dok se Dembele ne vrati, a Coutinho (ako ga se Valverde odluči koristiti kao krilo) ne aklimatizira. 

Naravno, koliko god modificirali igru Barcelone jedna stvar će uvijek biti beskrajno važna, a to je pressing. Valverdeova Barcelona ne igra konstantan pressing (u većini utakmica) kao što je igrala Guardiolina zato jer je Valverde svjestan limita svoje ekipe. U pressing se ide, ovisno o protivniku ili nakon izgubljene lopte, da se ostvari reposjed, ili u ranoj fazi utakmice kada je potrebno nametnuti svoj stil igre, ali taj pressing nikada ne traje dugo. Razlog zbog kojeg pressing Barcelone ne traje dugo kao što je trajao kad ih je Guardiola trenirao je zapravo vrlo logičan. Valverdeu je jasno da se Suarez, a pogotovo Messi jako puno troše i zbog toga su sitaucije kao ovo sa slike nešto što se događa gotovo isključivo u jako izglednim situacijama. Naravno, u početcima utakmica Messi i Suarez isprate pokoju loptu koju možda i ne bi trebali i odsprintaju koji sprint koji inače ne bi trebali, ali u ranoj fazi utakmice isplati uložiti malo jer se može dobiti jako puno. Zato Valverde na pressingu inzistira prvenstveno u ovakvim situacijama kada taj pressing znači pokušaj reposjeda, ali ga eliminira u situacijama kada je manje izgledno da će Barcelona doći do lopte i spušta Suareza i Messija prema natrag kako bi od njih počeo ne pressing, već neformalni prvi zid obrane.

 

Izuzev gore navedenih situacija događa se i ono što je vidljivo na slici iznad, a to je skupljanje Barceloninih igrača prilikom prve distribucije lopte kako bi igraču pod pritiskom dali više opcija. Upravo zato Barcelona gubi jako malo lopti u svojoj trećini terena. Naravno, ne smije se zaboraviti ni doprinos vratara, Ter Stegen je osim što je popravio igru nogom, svojim obranama udarao temelje današnje stabilnosti obrane.

Veliki Valverdeov forte je što je taktički fleksibilan i, za razliku od Enriquea, ne traži da se igrači prilagode njegovom sustavu, već on sustav prilagođava igračima. Svjestan je da ima prilike raditi s ponajboljim igračima na svijetu i da svatko od njih ima neki svoj forte koji on mora znati potencirati kako bi iz te ekipe izvukao maksimum. 

Uzmimo za primjer graf Barcelone u domaćoj utakmici protiv Juventusa ove sezone kada su pobijedili 3:0. S grafa se jasno može isčitati kako je Messi imao slobodnu "free roam" ulogu, a ostali su zapravo bili tu da distribuiraju loptu do njega i uigrnaim mehanizmima otvaraju prostor iz kojeg bi on mogao stvarati prilike ili eventualno zabiti gol. To je uspjelo i Messi je praktički sam riješio Juventus. 

Osim toga Valverde je u obzir uzeo i da Iniesta ima sada već 33 godine i da ne može više trčati kao što je nekad mogao pa je od Jordija Albe uspio napraviti "ispušni ventil" za Iniestu. U situacijama kada Barcelona kreće u napade iz kontre ili polukontre Iniesta se uvlači u sredinu, a Alba uzima cijeli lijevi bok što onda Iniesti dozvoljava da odigra ulogu veznjaka bez sve one silne trke koja uz tu ulogu dolazi, ali mu osigurava i vrijeme koje mu je potrebno da razigra i odluči što je u datom trenutku najbolje. Jer, svi to vidimo, Iniesta nije brz kao nekad. 

Paulinho je još jedan igrač koji je pod Valverdeom pokazao koliko zapravo može, usprkos tome što je dočekan kao promašena i precijenjena kupovina. Mrav je uspješno prepoznao Paulinhov jedinstveni skillset kakvog do tog trenutka u Barceloni nije bilo i od njega napravio modificiranu verziju ofenzivnog veznog koji često puta stoji jako visoko i na račun svoje visine i konstitucije osvaja zračne duele i izgubljene lopte, a nerijetko odlazi i prema naprijed (Rakitić i Busq mu čuvaju leđa) pa je tako već upisao nekoliko golova ove sezone. 

Međutim, usprkos svemu gore napisanom vjerujem kako najbolje od ove Barcelone još nismo vidjeli jer se u tom mravinjaku krije još puno rezervi. Coutinho se tek mora prilagoditi i početi doprinositi, a isto vrijedi i za Dembelea koji se mora konačno oporaviti od ozljede i uhvatiti konstantu nastupa kako bi opravdao uloženo. Ukoliko bi Valverde uspio na pravi način uklopiti Coutinha, a ja vjerujem da hoće, mogao bi si priuštiti da u samom finišu sezone bude imao luksuz doziranja Messija, što će svakako dobro doći i Barceloni i njemu, jer osim što će biti odmorniji za važne utakmice u LP, neće se potpuno istrošiti prije odlaska u Rusiju. Osim njih, tu je i Yerry Mina koji bi mogao pomoći u rotaciji obrane nakon odlaska Mascherana, a ne vjerujem ni da će Denis Suarez u istoj mjeri grijati klupu kao što je to bio slučaj dosad. 

Bilo kako bilo, Valverde radi odličan posao, a po onome što vidimo, tek je počeo!


Valverdeova Barcelona je svjesna svojih limita i mudro ih zaobilazi!
Ernesto Valverde sigurno spada u kategoriju trenera koji čak ni kada preuzmu jedan od najvećih klubova na svijetu ne postaju zvijezde pod reflektorima. On nije jedan od onih koji će se svađati na press konferenciji, nije ni od onih koji će sukob tražiti u tunelu nakon utakmice, rijetko će zapravo izgubiti mirnoću jer ako izgubi mirnoću, izgubio je temelj svoje igre. Mrav ili Txingurri, kako ga zovu Baski, izrazito je taktički potkovan trener kod kojeg disciplina i inteligencija u igri idu prije svega ostalog. Upravo zato je doveden u Barcelonu da nakon neuspješne sezone pod Enriqueom uvede disciplinu i izvuče ...
Valverdeova Barcelona je svjesna svojih limita i mudro ih zaobilazi!
Ernesto Valverde sigurno spada u kategoriju trenera koji čak ni ...
Ja ti ne mogu reći kako će oni uklopiti Coutinha, da mogu, ne bih pisao ovdje nego bih imao neki šator i kuglu. Ono na što mogu ukazati sam napravio, spekulacije su više za razgovore nego za analize. - Jerlekan, 6.2.18. 14:25, 0 0 0
Obzirom da je odigrao već ponešto, mogla se neka informacija izvući, ili što bi trebao statistički pridonijeti, prostora je bilo.. - BruceWayne, 6.2.18. 14:30, 0 0 0
Ne volim takve spekulacije. Vjerujem da će ga Valverde uklopiti, a kako, to ću pisati kad ga uklopi. - Jerlekan, 6.2.18. 14:33, 0 0 0
Ok. Razumijem da si se u tekstu odnosio na ono što se već dogodilo, ali kada si u zadnjem odlomku načeo potencijalnu budućnost.. Kažem, to je samo jedna od subtema koje su se mogle spomenuti. - BruceWayne, 6.2.18. 14:36, 0 0 0
Ovo je odlično, Iniestu treba čuvati sve više kao i neke ključne pojedince tipa Umtiti, Busquets, Rakitić, Suarez, a materijala na klupi za to ima sigurno! Barca je u konkurenciji za tipletu iako su pretpostavke na početku sezone bile katastrofalne! - tomy97, 6.2.18. 18:20, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.