zatvoreno

Koliko još kredita ima Claudio Ranieri?

  • 07.02.2017.
  • 33
  • 2

Claudio Ranieri s Leicesterom je napravio prošle godine povijesni uspjeh kad je ovaj mali klub osvojio Premier ligu. Ove su godine međutim tik iznad zone ispadanja i stoga su na ESPN- postavili zapravo dobro pitanje... 

Treba li on ostati trener Leicestera? Bi li slavni 'pozitivni šok' bio upravo ono što ekipi treba?

Zasad, iz Leicestera dolaze samo poruke podrške Ranieriju, ali ne bi bilo prvi put da trener naprasno dobije otkaz nakon što se vlasnik kune u podršku. Pogotovo nakon što bi nakon sljedećeg poraza mogli pasti u zonu ispadanja.

Stoga i ovo pitanje... koliko još kredita ima Ranieri?

Leicester City F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.6 0, 0, 0, 2, 4, 2, 22, 2, 1, 0, 0
Claudio Ranieri - razina trenera trener za dobar klub lige petice 7.1 0, 0, 0, 0, 0, 1, 5, 19, 5, 3, 0
Treba li Leicester dati otkaz Ranieriju? djelomično se ne slažem 3.6 0, 2, 8, 7, 10, 2, 2, 0, 1, 1, 0
Hoće li Leicester dati otkaz Ranieriju? prije ne nego da, 35% 4.1 0, 0, 5, 6, 11, 7, 2, 1, 1, 0, 0
Hoće li Leicester ispasti iz lige? prije ne nego da, 35% 3.8 0, 1, 2, 8, 15, 5, 1, 1, 0, 0, 0

Analize (2)

arsenalfc | 02/2017

Prošlosezonsko leiceserovo osvajanje Premier lige je bilo označeno kao jedno od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa. I zaista je bilo jer je naslov najboljeg uzela momčad kojoj se prognozirala mukotrpna borba za ostanak. Mnogima je to što su Lisice osvojile prvenstvo vratilo vjeru u nogomet a financijski slabijim ekipama vjeru da je mogće napraviti vrhunski rezultat pored višestruko skupljih protivnika. Međutim, kada se kao u slučaju Leicestera dogodi ovakvo iznenađenje javljaju se dva problema. Prvi je taj da se iznenađenja događaju jako rijetko i baš zbog toga jesu toliko posebna. Drugi je da kada se i dogode ona najčešće ne potraju dugo. I to se Leicesteru dogodilo, vratio se tamo gdje objektivno pripada. 

Da se u nekim normanlnim okolnostima dogodi situacija da klub osvoji neko prvenstvo, a samo osam mjeseci kasnije opasno pleše po rubu ispadanja promjena trenera bi bila potpuno opravdana, vjerojatno i poželjna. Međutim, situacija u Leicesteru je ipak malo drugačija. Ekipa koja kao autsajder osvoji jednu od najjačih liga na svijetu očito ima čvrst karakter za koji je u velikoj mjeri zaslužan trener. Zbog toga smatram da nema razloga ne vjerovati da se ekipa neće izvući iz ove situacije u kojoj je trenutno. Usporedbe s prošlom sezonom ionako nisu realne, jer pitanje je kada i da li će se ona više ikad ponoviti.

Zato smatram da Ranieri ne treba dobiti otkaz iz dva razloga.

Sezona tek ulazi u završnu fazu...

...što u prijevodu znači da je do kraja ostalo još 14 kola, odnosno 42 boda. Budući da je borba za ostanak dijametralno suprotna od borbe za naslov prvaka, ovdje vas svaka serija od 2 do 3 pobjede može odvesti daleko od opasne zone. Daleko od toga da Leicester ima lagan raspored do kraja budući da još treba igrati protiv Liverpoola, Arsenala, Citya i Tottenhama, ali smatram da će na kraju osigurati ostanak. Za ostati u eliti engleskog nogometa potrabno je osvojiti 35 do 40 bodova što Lisice mogu.

Ono što Leicester osim borbe za ostanak čeka jest osmina finala Lige prvaka. Protivnik je Sevilla koja ove godine u španjolskom prvenstvu igra odlično te je u ovom dvoboju favorit. Međutim, prva utakmica je u Španjolskoj i uspije li Leicester izvući aktivan rezultat nije nemoguće da još uvijek aktualnog engleskog prvaka vidimo među osam najboljih momčadi Europe. Leicester je ionako pokazao da najbolje funkcionira kada je u stausu autsajdera. Stari lisac Ranieri će i ovdje imati što za reći i zato smatram da ga nema potrebe mijenjati uoči najvažnijeg dijela sezone.

Leicesterov back to reality

Kao što sam već napisao, Leicesterova bajka je završila onom spektakularnom proslavom naslova prvaka. Bilo je predivno, pomalo filmski nerealno ali to je sve danas iza nas. Leicesteru nitko nikada neće moći oduzeti ono što su napravili prošle sezone, svi smo mi svjedoci jedne od najljepših sportskih priča ikada napisanih. Ipak, vjerujem da je većina ljudi tijekom i poslije prošle sezone dijelila slično mišljenje a to je da Leicester neće ni približno ponoviti taj uspijeh ove godine. Zbog toga Ranieri ne treba biti smjenjen. Niti je prošle godine bio najbolji trener na svijetu niti je sada najveća neznalica. Očekivati da se Leicester ove godine bori za titulu je isto kao da dobite na lutriji i da se nadate da ćete dobiti i sljedeći put. Moguće je, ali malo malo vjerojatno.

Nakon što ova sezona završi Leicester će se u potpunosti vratiti u realnost. Tamo više neće biti borbe za naslov prvaka, više neće biti Lige prvaka ili europskih natjecanja uopće. Leicester će se vratiti u donji dom engleskog nogometa i kroz par godina će sigurno netko na klupi zamijeniti Ranieria. Ali uvjeren sam da će se na oproštaju Talijana najviše pričati o sezoni 2015/16. Ime Claudia Ranieria je zauvijek zlatnim slovima upisano u Leicestrovu povijest. To što se oni trenutno bore za opstanak nije iznimka, nego Leicesterova realnost. Prošla sezona je bila iznenađenje i sada je vrijeme za otriježnjenje. Dogodilo se nije ništa strašno, Leicester se samo vratio tamo gdje pripada.

Back to reality
Prošlosezonsko leiceserovo osvajanje Premier lige je bilo označeno kao jedno od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa. I zaista je bilo jer je naslov najboljeg uzela momčad kojoj se prognozirala mukotrpna borba za ostanak. Mnogima je to što su Lisice osvojile prvenstvo vratilo vjeru u nogomet a financijski slabijim ekipama vjeru da je mogće napraviti vrhunski rezultat pored višestruko skupljih protivnika. Međutim, kada se kao u slučaju Leicestera dogodi ovakvo iznenađenje javljaju se dva problema. Prvi je taj da se iznenađenja događaju jako rijetko i baš zbog toga jesu toliko posebna. Drugi je da kada se i dogode ona najčešće ne ...
Back to reality
Prošlosezonsko leiceserovo osvajanje Premier lige je bilo označeno kao jedno ...

Respekt: Losovius,

Slažem se: Wenger,

johnny08 | 02/2017

Spektakularno osvojen prošlogodišnji naslov Leicestera i bajka u kojoj su živjeli Ranieri i igrači, ove sezone se pretvorila u noćnu moru. Naime, pad je bio očekivan, predviđala se sredina ljestvice, no Leicester je jako blizu zone ispadanja, a prema pruženoj igri niti ne zaslužuju puno više. Logično je postaviti pitanje što se dogodilo šampionskoj ekipi? Odgovor je ništa, stvari su samo sjele na svoje mjesto! Naime, prošla sezona je bila anomalija, splet okolnosti koje su se poklopile ponajprije iz razloga što su big budget klubovi PL-a debelo podbacili, a Leicester debelo premašio sva očekivanja. Ipak i sami pogled na ljestvicu prošle sezone otkriva par stvari. Naime, Leicesterovih 81 bodova i +10 pred drugoplasiranim Arsenalom zvuči moćno, no u posljednjih 15 godina samo je United (80 bodova) osvojio prvenstvo sa manje bodova od Leicestera. Isto se može primjetiti u broju pobjedu, budući da je Leicester osvojio prvenstvo sa 23 pobjede (Chelsea već sada na 19) i čak 12 remija. Nadalje, nisu imali niti najefikasniji napad niti najbolju obranu, a ipak naslov je osvojen sa popriličnom razlikom.

Ove sezone, elita se ponaša kao elita, pa nema anomalija u top 6 ekipa lige niti će ih biti na kraju prvenstva, no iz Leicesterova kuta gledanja postoje još 3 ključna faktora koja utječu na sadašnji rezultat kluba:

1) Odlazak N'Golo Kantea

Jedini igrač kojeg je Leicester prodao je bio Kante, a simptomatično je kako je pušten u redove novog prvaka. Značaj omalenog Francuza za Ranierijevu igru je bio ogroman (WS podaci to ističu), jer je Kante svojom inteligentnom trkom u oba smjera mobilizirao cijelu ekipu i držao je linije od raspada. Uspio je ispravljati kikseve obrane, a po osvojenoj lopti je brzom tranzicijom ubrzavao polukontre na kojima je Leicester lomio protivnike. Isto radi u Chelseaju i za očekivati je da će na kraju sezone njegove brojke biti jednake onima od prošle sezone, sa razlikom što će zbog jačine same ekipe dodatno napredovati u igri sa loptom (veći posjed, više dodavanja, veća kontrola).

 

Znao je to i Ranieri i ne može se reći kako nije pokušao zamijeniti Kantea. Dolazak Mendya i Ndidija, igrača koji po profilu iznimno nalikuju Kanteu, govori suprotno, no u ogromnom padu kompletne ekipe, pojačanja se nisu uspjela nametnuti niti prilagoditi igri Leicestera onom brzinom kojom je to uspio Kante po dolasku iz Caena. Također vjera u Amarteya, ispred navedenog dvojca, nužno nije krivi potez (igrač koji je prošao vrijeme prilagodbe), no Amartey nije Kante. Krivnja Ranierija - minimalna; budžet Leicestera ionako značajno sužava manevarski prostor pri dovođenju igrača!

2) Igra je pročitana knjiga

Slično kako se može primjetiti kod odlaska Kantea, Ranieri je dobro snimio ovisnost Leicestera o golovima Vardya. Pokušao je dolascima Slimanija i Muse riješiti taj problem, no velikih plodova od toga za sada nema i više od nazivanja njih promašenim investicijama, Ranieriju se može prigovoriti što Leicester nije nimalo napredovao u samoj igri. Ne postoji jasan obrazac po kojem oni igraju, često nema ideje kod Leicesterovih igrača, bez Kantea nema balansa, a samo su Middlesbrough i Hull zabili manje od njih. Ono što je prošle godine funkcioniralo: taktička disciplina i čvrsti blok, polukontre i kontre, preskakanje igre, više ne funkcioniraju na željeni način i na Ranieriju je da postojeće igrače uklopi u sustav koji neće izgledati ovako pročitano. Ovdje je odgovornost Ranierija nešto veća, no kraj sezone će biti jedino mjerilo po tom pitanju, budući da je još puno bodova u igri, a izostanak konstante i napadačka bezidejnost je nešto što odlikuje sve ekipe donjeg dijela Premiershipa koje su se natiskale na nekoliko bodova razlike.

3) A obrana?!

U Italiji vlada zlatna izreka da prvenstvo osvaja onaj tko primi najmanje golova. Uzmimo primjer Contea i vidjeti ćemo kako je u Englesku prenio upravo taj model, te je nadogradnju započeo iz zadnje linije. D.Luiz, Kante, Alonso su došli, Oscar, Salah, Cuadrado otišli, a dodatni balans je Conte dobio u Pedru i Mosesu koje je prenamijenio značajno od onoga što su oni igrali u prijašnjim sezonama. Ovdje vidim i najveću grešku Ranierija. Naime, prilično staru obranu Simpson (30) - Fuchs (30) - Morgan (33) - Huth (32), nije unaprijedio niti u ljetnom niti u zimskom prijelaznom roku i nedopustivo je da u taj dio ekipe nije uložen niti euro od gotovo 100M potrošenih. Tako je obrana koja je prošle godine primila 36, već sada na 41 primljenih golova, a u 14 preostalih kola za očekivati je samo dodatno pogoršanje u toj kategoriji. Pritom je neshvatljivo kako Talijan može toliko zanemariti najuži dio obrane i vjerovati navedenim igračima koji bez obzira na prošlu sezonu ne spadaju u crem de la crem obrambenih igrača. Izostanak bilo kakve vizije u pogledu dovođenja mlađih perspektivnih igrača samo potencira navedenu tezu, što dovodi do zaključka kako je odgovornost Ranierija u ovom slučaju velika!

Konačno, možemo zaključiti kako uprava Leicestera i nema puno opcija po pitanju trenera. Ranieri je dobio novi ugovor, ljubimac je navijača i presvježa je titula da ga se može tako olako otpisati, te će dobiti maksimalno moguće vrijeme da preokrene stvari. Međutim, zvona za uzbunu moraju biti upaljena, jer Ranieri pleše po tankoj liniji i dogodi li se ispadanje, njegova pasiva u pogledu ojačavanja obrane mogla bi se ispostaviti kao ključni razlog zbog kojeg je izgubio posao i bacio mrlju na magičnu prošlu sezonu. Nedopustivo za Talijana koji bi u tom slučaju spavao na lovorikama malo predugo.

Ranieri dormire sugli allori
Spektakularno osvojen prošlogodišnji naslov Leicestera i bajka u kojoj su živjeli Ranieri i igrači, ove sezone se pretvorila u noćnu moru. Naime, pad je bio očekivan, predviđala se sredina ljestvice, no Leicester je jako blizu zone ispadanja, a prema pruženoj igri niti ne zaslužuju puno više. Logično je postaviti pitanje što se dogodilo šampionskoj ekipi? Odgovor je ništa, stvari su samo sjele na svoje mjesto! Naime, prošla sezona je bila anomalija, splet okolnosti koje su se poklopile ponajprije iz razloga što su big budget klubovi PL-a debelo podbacili, a Leicester debelo premašio sva očekivanja. Ipak i sami pogled na ljestvicu ...
Ranieri dormire sugli allori
Spektakularno osvojen prošlogodišnji naslov Leicestera i bajka u kojoj su ...
Stvarno dobra analiza uz dodatak da se ovaj pad morao i trebao predvidjeti. SAmo nije morao biti baš ovako težak... - Losovius, 8.2.17. 16:42, 0 0 0
Koja bi to priča bila da osvoje Ligu prvaka i ispadnu u Championship. :D - ipsi13, 8.2.17. 18:01, 0 0 0
10.mj sam predvidjao, ali ovo ne lici na nista. Niti imaju rezultate, niti su stvorili igrace za prodaju. Slazem se da je pad mogao biti puno blazi:) - johnny08, 8.2.17. 18:21, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.