zatvoreno

Kome se isplati dati za V. Dijka 50 milja?

  • 19.04.2017.
  • 31
  • 2

Ako je vjerovati engleskim medijima, već je počelo licitiranje za Virgila van Dijka, po mnogim procjenama jednog od najkvalitetnijih centralnih braniča Premier lige. 

Southampton ga neće moći zadržati, a u utrci su Liverpool i Chelsea, a sada se uključio i Arsenal. Cijena je paprena, čak 50 milijuna funti, što bi bio rekord za centralnog braniča. Gledajući proračun za transfere tih klubova, to bi im uzelo od pola do jedne trećine iznosa.

Stoga i pitanje; isplati li se ikom od njih dati toliko? Ako da, kome? Što bi koji od klubova dobio s Van Dijkom?

Virgil van Dijk - razina igrača top klub lige petice 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 4, 18, 9, 0, 0
Je li Van Dijk ove sezone najbolji centralni branič Premier lige? djelomično se slažem 5.6 0, 0, 1, 2, 2, 14, 5, 2, 2, 3, 0
Treba li Liverpool dati za Van Dijka 50 milijuna funti? niti se slažem niti ne slažem 4.8 1, 0, 4, 4, 6, 3, 6, 3, 3, 0, 1
Treba li Chelsea dati za Van Dijka 50 milijuna funti? niti se slažem niti ne slažem 4.7 0, 1, 5, 3, 5, 7, 5, 3, 0, 0, 2
Treba li Arsenal dati za Van Dijka 50 milijuna funti? niti se slažem niti ne slažem 5.1 1, 0, 3, 6, 3, 4, 5, 4, 3, 1, 1

Analize (2)

BruceWayne | 04/2017

Jer u konačnici trećeg nema, barem kada je riječ o stoperskim pozicijama u današnjem nogometu. Slučaj Virgila van Dijka je samo jedan u nizu koji nas čekaju u idućim prijelaznim rokovima. Kako bi se dobio bilo kakav argumentiran odgovor, treba poći od samog povoda za toliko velikom cijenom za igrača iz obrane.

U današnje vrijeme, sve više ekipa počinje shvaćati kako napad počinje od svoje pozicije, što je moguće bliže svoge golu, kako bi se igrači lakše rasporedili, usvojili pozicije, a momčad koja bi to napravila, vodila bi tempo same akcije, lako moguće i cijele utakmice. To se nadovezuje i sa posjedom, tako da ovakav slučaj napad nije jednokratan. Kako bi osigurali nesmetani protok lopte, što veću koncentraciju posjeda lopte, te u konačnici veći postotak dodavanja, za to vam trebaju adekvatni igrači. Često se u (modernom) nogometu zna dogoditi situacija da ekipa koja se brani svjesno prepusti posjed ekipi koja će tim posjedom dominirati. To kaže teorije, praksa kaže da će u tom slučaju često dva centralna branića biti ostavljena sama, a 10 protivničkih igrača stvarati će višak nad osmoricom. Gledati beskonačna dodavanja dvojice često tehnički najnepodobnijih igrača nije nikome gušt, zato treba reći da je pozicija centralnog branića doživila najviše prilagodbe u modernom nogometu. Osim samih defanzivnih zadaća, centralni branić treba kvalitetno započeti akciju, pronaći onog u sredini tko će nastaviti diktirati tempo, ali i biti dodatan igrač u polju ili dugom loptom tražiti sugirače u što boljoj poziciji. Osim "klasičnih" statistističkih ocjena kao što su zračni dueli, oduzete lopte, ili presijecanja kod stopera, sve se više gledaju i statistički podaci kao što su postotak dodavanja, dugih lopti i ostale statistike vezane u prvenstveno vezne igrače. 

Što je više podataka za ocijeniti, to je veća mogućnost da se napravi bolja selekcija, odnosno da se prilikom statistike moguće ocijeniti i kvaliteta mogućeg pojačanja, što nije rijetkost danas. 
Vrlo su rijetki stoperi koji objedinjuju taktičko-tehničko-fizičke kvalitete, a pošto smo već utvrdili kako je puno lakše se braniti sa postavljenom obranom, danas svaka ekipa treba u svom rosteru, a pogotovo one koje igraju na posjed, si ne smiju dozvoliti luksuz igranja sa tehnički nepodovanim igračem u zadnjoj liniji. 
Jedan od tih sigurno je i Virgil van Dijk, stoper Southamptona. Vratimo se par godina unazad, kada je van Dijk bio član Celtica. Već tada mu se predviđao brzi uspon do najvećih klubova Europe, ali što zbog nekvalitete Celtica i problema sa ozljedama, taj će put morati preko zaobilaznice. Najbolje zaobilaznice koju je mogao naći. Nakon što je "prerastao" Celtic, prelazak u Southampton pokazao se pun pogodak, a po mnogima, a i po statistici je već spreman za korak više. Puno je lakše bilo van Dijku kao tehnički kvalitetnom stoperu napredovati u slabijoj ligi te se polako prilagođavati Premiershipu. Po toj činjenici sigurno neće biti jedini Nizozemac sa takvim kvalitetama.

Da li je on potreban Liverpoolu? Odgovor je apsolutno da. Liverpoolu je najgori dio momčadi obrana, i tu će trebati ozbiljan remont ako se žele ozbiljnije priključiti borbi za naslov. Ali ovdje nije riječ samo o Liverpoolu, niti o van Dijku, nego o inflaciji cijena za stoperima u zadnjih par godina. 
Prošle godine Hummels je prešao u Bayern za 35 miliona, Stones u City za 60, Baily 40 a ovo ljeto bi se mogle dogoditi slične cifre jer svaka jača ekipa kao što je Real, Barca, Bayern, pa i Chelsea, United, Arsenal će ovo ljeto licitirati za nekog od kvalitetnih centralnih branića. Kao jedini "elitan" stoper toga tipa, Bonucci bi ovo ljeto mogao napustiti Juventus ako osvoje Ligu Prvaka, a kandidati su Barcelona i Chelsea. Juventus je jedna od rijetkih ekipa koja se uspješno bori ovakvih cijena za deficitarnije pozicije. U slučaju da Bonucci napusti klub, nasljednik je Daniele Rugani, već polako dio hijerarije Juventusa, a i novo pojačanje Caldara, koji je pokazao ogroman napredak ove sezone. 
Real i Bayern će također imati dosta zanimljivo ljeto što se tiče slaganja obrane jer su već jedan dio posla ranije odradili. Prvi su već su osigurali Jesusa Valleja, i mogla bi biti slična priča kao i sa Varaneom ako mu Zidane da priliku u prvoj ekipi, dok drugi su osigurali Niklasa Sullea, talentiranog dokapetana Hoffenheaima koji bi čak mogao kandidati odmah za prvu ekipu jer premještanjem Martineza u sredinu, Bayern će ostati samo na Hummelsu i Boatengu, a znamo da su obojica podložni ozljedama. Dobar primjer je osiguranje Topraka od strane Dortmunda. On nikada neće biti elitan, ali je već par godina kvalitetnoj razini i sa boljim suigračima biti će i bolji. Ostale će se ekipa više-manje morati krpati i licitirati pa će se dogoditi situacija Mangala ili Mustafi, gdje je panično preplaćivanje igrača nastupilo kada ne razmišljaj planski. 

Neke od top lovine ovog ljeta biti Kostas Manolas, Marquinos, F. Fazio, i Toby Alderweireld. Dvojac iz Rome je uz Džeku i Naingolana najkonstantniji dio Rome ove sezone, a pogotovo Fazio, možda i najbolja kupovina Rome uz Džeku u zadnjih par godina. Alderweireld je rang van Dijka, sigurno najjači centralni par u ligi, i prije da će on dostići cijenu blizu 50 miliona nego van Dijk. Ako smijem predviđati Barcelona bi mogla stajati prva u redu za njega, a Real za Fazia.
Marqinos spada u rang mlađih, 22 godine za obrambenog koji može igrati i beka. Znamo koliko je City platio jednog takog. 
Postoji i niz mladih igrača koji već spadaju u rang rizika, a tu se mogu ubrojati Tah iz Leverkusena, Mere iz Gijona, Murillo, de Vrij, Sanchez iz Ajaxa i dr. Druga vrsta rizika su ozljede talentiranih igrača. Najbolji primjeri su iz La Lige, Sociedadov Martinez i Bilbaov Laporte, nekada ocijenjeni visoko, a nakon ozljede bi se mogli kupiti za ipak prihvatljiv novac, ali to je rizik koji će spremno preuzeti ekipa koja ih kupi. U tu zamku je skoro upadu i naslovni lik, ali on je nakon ozljede bio još bolji i sada dostiže svoj vrhunac.

Rast cijena središnjim braničima proporcijan je njihovim ulogama u momčadi. Cijena raste, ako određeni igrač mora na više načina sudjelovati pripomagati momčadi, odnosno njegova uloga pri samom razvoju rezultata se povećava. Sve dok Robert Huth ne bude plaćen 30 miliona, za razvoj nogometa, barem u tom dijelu ne treba brinuti. 

Riskiraj ili plati
Jer u konačnici trećeg nema, barem kada je riječ o stoperskim pozicijama u današnjem nogometu. Slučaj Virgila van Dijka je samo jedan u nizu koji nas čekaju u idućim prijelaznim rokovima. Kako bi se dobio bilo kakav argumentiran odgovor, treba poći od samog povoda za toliko velikom cijenom za igrača iz obrane. U današnje vrijeme, sve više ekipa počinje shvaćati kako napad počinje od svoje pozicije, što je moguće bliže svoge golu, kako bi se igrači lakše rasporedili, usvojili pozicije, a momčad koja bi to napravila, vodila bi tempo same akcije, lako moguće i cijele utakmice. To se nadovezuje i ...
Riskiraj ili plati
Jer u konačnici trećeg nema, barem kada je riječ o ...

Respekt: tomy97, sthagon, crosby87, Wenger, Losovius, bokivt,

Slažem se: ipsi13,

Ja bih možda još dodao izbor jeftinijih odličnih stopera koji se mogu kupiti i bez tih 50 milijuna npr Veltman , Ake , Riedewald ,Kongolo sve Nizozemci a za tih 50 milijuna možeš sigurno kupiti dvojicu ako ne i trojicu - Wenger, 22.4.17. 14:07, 0 0 0
Problem kod Nizozemaca što nemaju konstantu, pogotovo kada prerano napuste klub.To se dogodilo Indiju recimo.Riedlwald je najveći potencijal, ali je prerano ušao u prvu momčad i to bi ga moglo koštati ako izabere krivi put. - BruceWayne, 22.4.17. 14:15, 0 0 0
Gabriel je meni još enigma, vjerovatno jedan od najlošijih transfera Wengera jer Campbel se pokazao dosta korisniji iako ne igraju istu poziciju.Vjerovatno ono što sam pisao za van Dijka, problemi sa ozljedama i zato nisu htjeli riskirati. - BruceWayne, 22.4.17. 14:47, 0 0 0
a Vidi Vermalen, Vertogen , Aldervield su produkt Ajaxa i nemaju oscilacije tako da nije stvar u školi , nekako mi se čini da je stvar individualne psihe - Wenger, 23.4.17. 2:01, 0 0 0
Oni su ako se sjećam klub napustili sa 23-24, Alderweiereld mislim malo mlađi,dok kada Riedwald, Sanchez imaju 21 kada bi na ljeto napustili klub.Još 2-3 sezone u Ajaxu i onda će tek biti pravi igrači. - BruceWayne, 23.4.17. 15:10, 0 0 0
Shankly96 | 04/2017

Na početku sezone činilo se kako Liverpool može konkurirati za naslov, pobjeđivali su velikane, igrali dobro, no sredinom sezone stvari su pošle po zlu. Mnogo toga je vodilo padu u igri, dosta su utjecali i izostanci bitnih igrača, ali još jednu sezonu kao Liverpoolov veliki problem predstavlja se loša obrana. Stoperske pozicije su uglavnom pokrivali Lovren, Matip i Klavan uz malu pomoć Lucasa Leive. Bilo je tu dosta varijacija iz utakmice u utakmicu jer je Lovren poprilično podložan ozljedama kao i Klavan, a Matip je imao problema sa suspenzijom. Dok stoperski dvojac sačinjavaju Matip i Lovren to i ne izgleda tako loše, ali Klavan i Lucas su pokazali da nisu dorasli tom zadatku. Ipak, i u ovom najjačem stoperskom dvojcu ima mjesta za napredak, a taj napredak bi trebao donijeti Virgil van Dijk.

Pogledajmo što nam kaže statistika za sezonu 2016/17 kada van Dijka usporedimo s ostalim Liverpoolovim stoperima (svi podatci preuzeti sa službene stranice Premier lige)

Igrač  van Dijk    Lovren     Matip       Klavan   
Nastupi     21     24     24      19
Čiste mreže       7       7      5       3
Startovi     39     33     37      25
Uspješnost startova    77%    79%    76%     72%
Blokirani udarci      5      3       8       1
Presjecanja     54     38     35      14
Čišćenja    142    157    128      92
Dobiveni dueli    159    135    104      76
Izgubljeni dueli     58     82     58      57
Postotak dobivenih duela    73%    62%    64%      57%
Počinjeni prekršaji     18     22      11      15
Uspješne 50/50 situacije      8      1      6       6
Dobiveni zračni dueli     98     84     52      38
Izgubljeni zračni dueli     32     41     36      33
Postotak dobivenih zrač.duela     75%    67%    59%     54%
Greške koje su prethodile golu      0      1      1        1

Kao što se iz tablice može vidjeti, van Dijk donosi napredak u gotovo svim kategorijama, a u onima u kojim ne donosi je to tako uglavnom zbog nešto manjeg broja utakmica, ali isti je dovoljno sličan kako bismo valjano mogli usporediti ove igrače.

Kategorije u kojima bi van Dijk značajno donio napredak su dobiveni dueli gdje je u značajnoj prednosti nad svim drugim stoperima Liverpoola. To znači da bi donio određenu sigurnost Kloppovoj obrani koja im toliko fali već dugo vrijeme. Vidimo da VvD ima i najviše uspješnih 50/50 situacija, tj. situacija gdje lopta može otići i na jednu i na drugu stranu, što dovoljno govori o njegovoj sigurnosti i koncentraciji u ključnim trenutcima. Isto tako, van Dijk nije niti jednom napravio grešku koja je vodila golu protivnika, dok svi Liverpoolovi stoperi imaju po jednu, no to su samo one izravne greške - kada bismo gledali detaljnije, ta prednost bi bila još veća u korist Nizozemca.

Kako bi Liverpool ponovno postao ozbiljan title contender, sigurnost u obrani i neprimanje glupih golova će biti ključni. Van Dijk je svakako igrač koji će tome pridonijeti jer znamo koliko je npr. naš Lovren podložan kiksevima. Jednoj ozbiljnoj ekipi se ne smije dogoditi da im Bournemouth zabije 4 pogotka (od toga 3 u zadnjih 15 minuta kada vodiš 3-1), a mislim da si obrana predvođena van Dijkom to ne bi dopustila. 

Što bi dolazak van Dijka značio za početnu jedanaestorku Liverpoola?
Vjerojatno bi njegov dolazak značio da se Lovren seli na klupu jer Matip ipak ostavlja bolji dojam i značajnije pridonosi ofenzivnom dijelu igre. To ne znači da Lovren neće biti potreban jer su svi oni podložni ozljedama, a kako će se Liverpool opet morati suočiti s nastupom na više frontova, između ostalih i onom europskom, širina klupe bit će vrlo bitna. 

Jedini problem predstavlja van Dijkova cijena. Nisam siguran vrijedi li on tolike novce, ali kako se najavljuje da će Kloppu biti osigurana značajna financijska sredstva u ljetnom prijelaznom roku, ja sam za to da se ovaj transfer realizira. Puno je to novca, ali za nekoga tko će vam sigurno uvelike sanirati najveću rupu u ekipi vrijedi dati taj novac. U svijetu u kojem John Stones vrijedi 50 milijuna funti, van Dijk bi mogao vrijediti i duplo više jer je duplo kvalitetniji igrač. A tek mu je 25 godina, što znači da je još mnogo godina ozbiljnog nogometa pred njim. Vjerojatno bi se mogao naći dovoljno dobar stoper za manje novce negdje izvan Engleske, no to bi ponovno značilo dovođenja igrača koji se možda i nije dovoljno dokazao na najvišem nivou. Dovođenje igrača koji se već dokazao u Premier ligi čuvajući najbolje premierligaške napadače bi značilo korak naprijed prema tituli. Dosta je dovođenja nedokazanih igrača i potencijala, Liverpool treba dati novac za provjerene igrače jer samo tako može postati ozbiljan title contender. 


Virgil van Dijk treba Liverpoolu!
Na početku sezone činilo se kako Liverpool može konkurirati za naslov, pobjeđivali su velikane, igrali dobro, no sredinom sezone stvari su pošle po zlu. Mnogo toga je vodilo padu u igri, dosta su utjecali i izostanci bitnih igrača, ali još jednu sezonu kao Liverpoolov veliki problem predstavlja se loša obrana. Stoperske pozicije su uglavnom pokrivali Lovren, Matip i Klavan uz malu pomoć Lucasa Leive. Bilo je tu dosta varijacija iz utakmice u utakmicu jer je Lovren poprilično podložan ozljedama kao i Klavan, a Matip je imao problema sa suspenzijom. Dok stoperski dvojac sačinjavaju Matip i Lovren to i ne izgleda ...
Virgil van Dijk treba Liverpoolu!
Na početku sezone činilo se kako Liverpool može konkurirati za ...
Cijena je 100% previsoka, zbog čestih ozljeda van Dijka,ali Southampton je nabio cijene svojih igrača pa teško da će ići za manje.Stones i van Dijk se teško mogu uspoređivati jer je Stones Englez,mlađi par godina i igra beka još.Nije još ništa.. - BruceWayne, 21.4.17. 11:38, 0 0 0
Ovu prvu četvoricu želi 10tak klubova. Liverpool će za svakog morati ući u opako licitiranje a to je najbolji put da se nekoga preplati. Ne sviđa mi se taj model - Losovius, 21.4.17. 11:39, 0 0 0
pokazao ali na osnovu ovih karakteristika se takav igrač ne može prodati ili kupiti za manje. Mislim da na tržištu ima boljih igrača koji bi došli za manje novca,ali matematički je prevelika potreba najjačih klubova za stoperima pa su i cijene ovakve - BruceWayne, 21.4.17. 11:40, 0 0 0
Englezi više-manje preplate svakog igrača. Očito ne ide drugačije. Klopp nije htio dati previše za Hectora, pa je završio s Milnerom na LB. Morat će malo napraviti zaokret u svojoj politici i dovesti par klasnih igrača da može konkurirati za naslov. - Shankly96, 21.4.17. 11:42, 0 0 0
Problem Liverpoola pa i Arsenala je inlfacija povećanjem i širenje kapitala na više klubova(Milan,Inter,Roma,Kina),što dodatno sužava izbor.Mislim da Liverpool će još dugo trpiti očajnu transfer politiku od zadnjih par godina do dolaska Kloppa. - BruceWayne, 21.4.17. 11:44, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.