zatvoreno

Kraj još jedne HNL sezone: po čemu ćemo je pamtiti?

  • 26.05.2019.
  • 33
  • 1

U zadnjem derbiju ove sezone, Dinamo je na Maksimiru potvrdio naslov prvaka pobjedom protiv Hajduka 3-1. Strijelci za Dinamo bili su Hajrović i Gavranović,a Švicarac je zabio dva gola.

Zadnje kolo još je obilježila pobjeda Osijeka nad Interom, koji je tako osigurao europsku poziciju i završio treći, dok će Hajduk krenuti s četvrte pozicije u Europu.

Gorica je na kraju ostala bez Europe, ali može biti iznimno zadovoljna debitantskom sezonom. Prvi ligu napustio je Rudeš, a umjesto njih sljedeće sezone ulazi Varaždin. Zadnjeg predstavnika će odluči pobjednik dvoboja Istre i Šibenika.

Vas pitamo: što je obilježilo ovu sezonu? tko je najugodnije, a tko najneugodnije iznenađenje ove sezone? hoće li se netko priključiti Dinamu u borbi za naslov sljedeće sezone?

GNK Dinamo Zagreb - razina ekipe prosjek liga petice 5.9 0, 0, 0, 0, 0, 5, 26, 2, 0, 0, 0
HNK Rijeka - razina ekipe top ekipa prve lige 4.8 0, 0, 0, 0, 6, 26, 1, 0, 0, 0, 0
NK Osijek - razina ekipe dobra ekipa prve lige 4.2 0, 0, 0, 2, 21, 10, 0, 0, 0, 0, 0
HNK Hajduk Split - razina ekipe top ekipa prve lige 4.5 0, 0, 0, 2, 15, 15, 0, 0, 1, 0, 0
HNK Gorica - razina ekipe dobra ekipa prve lige 3.8 0, 0, 0, 9, 23, 1, 0, 0, 0, 0, 0
NK Lokomotiva - razina ekipe prva liga 3.5 0, 0, 0, 17, 16, 0, 0, 0, 0, 0, 0
NK Slaven Belupo - razina ekipe prva liga 2.9 0, 0, 5, 26, 2, 0, 0, 0, 0, 0, 0
NK Inter Zaprešić - razina ekipe dno prve lige 2.4 0, 1, 18, 14, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0
NK Istra 1961 - razina ekipe dno prve lige 1.7 0, 11, 21, 1, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0
NK Rudeš - razina ekipe druga liga 1.2 2, 23, 7, 1, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0
NK Varaždin - razina ekipe dno prve lige 1.9 1, 9, 16, 7, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0
Ocijenimo HNL trenere:
Nenad Bjelica - razina trenera trener za ligu petice 6.0 0, 0, 0, 0, 2, 6, 17, 7, 1, 0, 0
Igor Bišćan - razina trenera top prvoligaški trener 5.3 0, 0, 0, 3, 4, 11, 10, 5, 0, 0, 0
Dino Skender - razina trenera dobar prvoligaški trener 3.7 0, 0, 1, 11, 17, 4, 0, 0, 0, 0, 0
Siniša Oreščanin - razina trenera top prvoligaški trener 4.9 0, 0, 0, 4, 5, 17, 6, 0, 0, 0, 1
Sergej Jakirović - razina trenera dobar prvoligaški trener 4.2 0, 0, 1, 6, 13, 13, 0, 0, 0, 0, 0
Goran Tomić - razina trenera dobar prvoligaški trener 3.8 0, 0, 1, 12, 12, 8, 0, 0, 0, 0, 0
Ivica Sertić - razina trenera prvoligaški trener 3.1 0, 0, 3, 25, 4, 1, 0, 0, 0, 0, 0
Samir Toplak - razina trenera prvoligaški trener 3.3 0, 0, 3, 19, 8, 3, 0, 0, 0, 0, 0
Igor Cvitanović - razina trenera ispodprosječan prvoligaški trener 2.3 1, 5, 14, 8, 5, 0, 0, 0, 0, 0, 0
Tomislav Ivković - razina trenera prvoligaški trener 2.8 1, 1, 12, 11, 4, 4, 0, 0, 0, 0, 0

Analize (1)

toni17 | 06/2019

U netom završenoj sezoni HNL-a je bilo dosta napeto što se tiče utrke za najboljeg strijelca. Do zadnjeg kola Caktaš, Marić i Puljić su mogli završiti sezonu kao najbolji strijelac, ali ipak Mijo Caktaš je počasnim pogotkom u derbiju osigurao vrh liste strijelaca iznad Mirka Marića, koji u zadnja dva kola nije uspio upisati se u listu strijelaca.

U ovoj analizi ću prikazati vrijednost golova odnosno takozvane njihove marginalne bodove proizvedene golovima.  Knjiga "The Numbers Game" Chrisa Andersena i Davida Sallya sadrži zanimljivu teoriju koja se temelji na tome da ne vrijede svi golovi isto, odnosno da svaki gol koji jedna ekipa postigne nosi određenu bodovnu vrijednost. Jedan gol virtualno gledano garantira najmanje 1 bod, a statistički gledano drugi gol dovodi ekipu bliže pobjedi nego neriješenom rezultatu, treći gol ili više golova znače da ste bliže pobjedi, ali ne garantiraju sigurnu pobjedu u što nas je nogomet puno puta uvjerio. Vrijednost golova varira s obzirom pri kojem je rezultatu pao gol, odnosno ako zabijete 3 gola nećete dobit tri puta više bodova nego kad zabijete 1 gol, a četvrti gol ne znači da ste u puno većoj šansi za bodove nego što ste bili zabivši tri gola. Pomoću statistike utvrdila se konstanta marginalnih bodova proizvedenih golovima, tako je utvrđeno da je drugi gol najvrjedniji gol,  a peti gol pa nadalje nose sve manju vrijednost.

Na grafu možete vidjeti koliku marginalnu bodovnu vrijednost nosi gol za jednu ekipu.  Y-os prikazuje bodove.

U analizu sam uključio 18 igrača s najviše postignutih golova u prvenstvu, te ću kroz marginalne bodove prikazati  značenje njihovih golova za klub za koji nastupaju. S obzirom da su Believe Iyayi Atiemwen, Ivan Krstanović i Komnen Andrić na polusezoni mijenjali klub za njih će u statistiku biti naveden broj bodova koje je osvojio njihov prvi klub dok su nastupali  u prvom dijelu sezone plus broj bodova koje je njihov drugi klub osvojio u drugom dijelu sezone kada su bili član tog kluba.  Također za Cherifa Diayea će se gledati samo bodovi drugog dijela sezone s obzirom da se na zimu pridružio  HNK Gorici.

Kada se zbroje vrijednosti marginalnih bodova u odnosu na golove, graf prikazuje da su na samom vrhu i dalje Caktaš i Marić gdje je Marić za nijansu bolji od Caktaša unatoč golu manje, a najveći pad je kod Puljića koji je unatoč tome što je bio 3.strijelac lige, po marginalnim bodovima je ispod Andrića, Zwolinskog i Jaira.

Kada bi marginalne bodove prikazali u obliku toga koliko je igrač u postotku utjecao na ostvarene bodovi svoje momčadi ,graf izgleda ovako:

Ovaj graf prikazuje kako je Argentinac u redovima Istre 1961 Ramon Mierez sa svojih 9 pogodaka donio Istri skoro trećinu ostvarenih bodova u prvenstvu s obzirom da se Istra mučila cijelu sezonu svaki njegov pogodak je bio jako vrijedan za ostanak u prvoligaškom društvu. Marić i Caktaš su donijeli nešto više od 23,60%  i 22,66% bodova respektivno, te tako pomogli u ostvarivanju ciljeva  svojih klubova da se plasiraju u Europu. Zimsko pojačanje HNK Gorice N'Diaye je donio u polusezoni 20,13% ostvarenih bodova, a njegov suigrač Zwolinski je u cijeloj sezoni zaslužan za 19,64%  bodova kluba.

Dinamov trojac Gavranović, Olmo i Petković drže dno najviše zbog širokog kadra GNK Dinama koji je cijelu sezonu rotirao, pa tako nitko od njih nije zabio preko 10 golova što je na Dinamov ogroman broj bodova ipak nedovoljno za veći utjecaj pojedinog igrača na konačni bodovni konto. Htio bih istaknuti ovdje još tri igrača što nije prikazano grafom zbog njihove promjene sredine, jednom je promjena sredine utjecala pozitivno na postotak donesenih bodova svojoj ekipi, a to  je Ivan Krstanović koji je u drugom dijelu sezone sa 7 zgoditaka Slaven Belupu donio 27,14% bodova . Dok je promjena sredine negativno utjecala na najboljeg strijelca prvog dijela sezone Komnena Andrića koji je sa svojih 10 golova u prvom dijelu sezone donio Interu čak 51,65% bodova ostvarenih u prvom dijelu sezone.

Kada bi gledali prosječnu marginalnu bodovnu vrijednost u odnosu na golove poredak igrača izgleda ovako:

Na grafu se vidi kako Atiemwen ima najbolji prosjek što se tiče marginalnih bodova koje je donio svojoj ekipi, odnosno on je jedini igrač od svih navedenih koji je samo postizao 1. i 2. pogodak za svoju ekipu, svi ostali su zabijali i nakon 2.gola ekipe.

Možemo vidjeti da su Mierez, Radonjić i Andrić visoko i da su često zabijali pogotke koji lome rezultat u korist njihove ekipe. 3.strijelac lige Jakov Puljić u prosjeku je zabijao najčešće kada je ishod utakmice već odlučen, a samo je pitanje koliko golova će biti u mreži protivnika, te je vlasnik čak 5 golova kada je Rijeka već na kontu imala 3 ili više golova, ali u njegovu korist ide to što je velik broj tih utakmica ušao s klupe, pa nije ni imao priliku zabiti ranije.

Broj prvih golova

Graf prikazuje koliko puta je igrač zabio prvi gol za svoju momčad.

Komnen Andrić drži sami vrh zabio je čak 10 prvih golova svoje momčadi od ukupnih 14 postignutih u cijelom prvenstvu. Samim time 71,43% njegovih golova su prvijenci momčadi na utakmici. Najbliži su mu Krstanović i Marić sa po 8 golova, dok je Dinamov Olmo zabio najmanje, samo dva.

Broj drugih golova odnosno najvrijednijih po marginalnim bodovima

Graf prikazuje koliko puta je igrač zabio drugi gol za svoju momčad.

Na ovom grafu u na vrhu je Mirko Marić sa 7 pogodaka, iza njega je Zwolinski sa 6, te Caktaš, Jairo i Atiemwen sa 5 drugih golova svoje momčadi. Upravo Atiemwen je igrač sa najvećim udjelom drugih golova s obzirom da je od 8 zabijenih golova 5 puta zabio drugi gol. Ivan Krstanović je jedini igrač sa popisa koji nijednom nije zabio drugi gol za svoju momčad.

Ostali rezultati prikazuju kako je Mijo Caktaš igrač s najviše zabijenih trećih golova (6), a Atiemwen jedini nije zabio nijedan. Jakov Puljić je zabio 4 gola nakon što je njegova ekipa već postigla četiri gola u utakmici, što znači da je 25% njegovih golova ima jako malu rezultatsku vrijednost.

Možemo zaključiti da su malo slabije momčadi ovisile o igračima poput Miereza, Andrića dok je igrao u Interu i Krstanovića u Belupu, te da je njihova vrijednost za momčad bila ogromna i njihovi golovi su praktički značili bodove. Mijo Caktaš i Mirko Marić su s obzirom na najveći broj zabijenih golova imali snažan utjecaj na svoje momčadi te nizom važnih golova doveli klub u Europu. Pogotovo treba istaknuti Marića koji je po svim grafovima pokazao da su njegovi golovi imali bodovnu težinu i unatoč tome što nije na kraju završio prvi, može se reći kako je zabio najvrijednije golove u nedavno završenom hrvatskom prvenstvu.

Najbolji strijelci HNL-a i vrijednost njihovih golova
U netom završenoj sezoni HNL-a je bilo dosta napeto što se tiče utrke za najboljeg strijelca. Do zadnjeg kola Caktaš, Marić i Puljić su mogli završiti sezonu kao najbolji strijelac, ali ipak Mijo Caktaš je počasnim pogotkom u derbiju osigurao vrh liste strijelaca iznad Mirka Marića, koji u zadnja dva kola nije uspio upisati se u listu strijelaca. U ovoj analizi ću prikazati vrijednost golova odnosno takozvane njihove marginalne bodove proizvedene golovima. Knjiga "The Numbers Game" Chrisa Andersena i Davida Sallya sadrži zanimljivu teoriju koja se temelji na tome da ne vrijede svi golovi isto, odnosno da svaki gol koji ...
Najbolji strijelci HNL-a i vrijednost njihovih golova
U netom završenoj sezoni HNL-a je bilo dosta napeto što ...

Respekt: Fenix22, GNKDZCFC, JoHayes13,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.