zatvoreno

Može li Konjuh postati top igračica?

  • 08.07.2017.
  • 27
  • 2

Gledajući singl konkurenciju, Hrvatska je napravila ogroman uspjeh u ovogodišnjem Wimbledonu. Do osmine su finala došli Marin Čilić, Petra Martić i Ana Konjuh.

Konjuh, tek 19-godišnjakinja, prošle je godine došla do četvrtfinala US Opena, da bi ove godine dosad ispala u drugom kolu Australije i Roland Garrosa. No, sada se čini da u Wimbledonu igra svoj najbolji tenis.

Stoga i pitanje; vraća li se na velika vrata hrvatski ženski tenis? Je li ovo početak uzleta za Konjuh?

Koliko pratite ovogodišnji Wimbledon? djelomično mnogo, 60% 6.4 0, 0, 0, 3, 3, 3, 6, 3, 3, 3, 3
Hoće li Konjuh postati top 10 igračica? vjerojatno da, 80% 6.9 0, 0, 0, 0, 0, 4, 8, 6, 6, 3, 0
Hoće li Konjuh postati top 3 igračica? prije ne nego da, 35% 4.4 0, 0, 1, 5, 8, 8, 4, 1, 0, 0, 0
Hoće li Čilić doći do polufinala ovogodišnjeg Wimbledona? možda, 50% 5.4 0, 0, 2, 3, 3, 8, 3, 1, 6, 1, 0

Analize (2)

ivan-cro | 07/2017

Petra Martić je u drugom tjednu Wimbledona! Danas je u trećem kolu prošla neugodnu Kazahstanku Dyas i time pokazala koliko je tanka granica između uspjeha i neuspjeha. Naime, Petra je morala igrati kvalifikacije Wimbledona i skoro se "poskliznula" na zadnjoj prepreci kvalifikacija, u meču protiv Srpkinje Aleksandre Krunić spasila je 6 meč lopti. Ušla je u glavni turnir, potencijalne protivnice bile su, između ostalih i Kerber i Halep, kao i nekoliko nenositeljica. Izvukla je Petra Dariju Gavrilovu, nositeljicu, ali najlošiju nositeljicu od ponuđenih. I već je tada bilo jasno - prođe li Martić Gavrilovu, ždrijeb joj se otvara jer bi u potencijalnom drugom kolu išla na pobjednicu dvoboja Osaki-Allertova, a u tom bi se meču s pravom mogla nadati prolasku dalje. Martić je u otvorenom meču protiv Gavrilove izborila drugo kolo nakon teška 3 seta igre, Allertova je napravila malo iznenađenje izbacivši Osaki i time Petri još malo olakšala posao u drugom kolu. Barem na papiru, jasno. U drugom kolu Petra je rutinirano izbacila Čehinju Allertovu, a u međuvremenu joj se ždrijeb dodatno/potpuno otvorio. Rodionova je izbacila Pavljučenkovu i umjesto pobjednice dvoboja Pavljučenkova-Dyas (a to bi vjerojatno bila Pavljučenkova), Martić je u trećem kolu išla na pobjednicu dvoboja Rodionova-Dyas, a to je bila Dyas koju je danas uspješno apsolvirala. U četvrtom kolu ide na Magdalenu Rybarikovu, tešku protivnicu, ali nema lakih protivnica u drugom tjednu Wimbledona, kao što niti Petra Martić nije lagana protivnica nikome, pa niti Rybarikovoj. I tu joj se opet otvorio ždrijeb jer je Rybarikova izbacila 3. nositeljicu turnira, Karolinu Pliškovu, a Pliškova je objektivno gledajući bolja igračica, što ne znači da ju Rybarikova ne može dobiti u jednom meču što je i pokazala sada u Londonu. Stvari su se za Martić posložile odlično, u drugom je tjednu Wimbledona, ove godine ima dva vezana druga tjedna Grand Slam turnira, a usporedbe radi u periodu između 2014. i 2016. na Grand Slam turnirima nije osvojila niti jedan set...

U 4. kolu je Petrina protivnica Slovakinja Magdalena Rybarikova, poznata prije svega po dobrim igrama u paru. Na ovogodišnjem Wimbledonu pokazuje prije svega vrlo dobar servis + retern, ima igru za travnate terene, dosta igra slice, izlazi na mrežu, krati lopte, brza je, stiže reagirati na većinu drop shotova protivnika. Drugim riječima rečeno, kopija igre Petre Martić. Je li to bolja ili lošija kopija Petre Martić vidjet ćemo u ponedjeljak, za sada mogu reći da je Petra malo bolja od nje u izmjenama sa osnovne linije u smislu da ima malo jače udarce sa kojima može diktirati izmjenu (forehand i backhand), ali ne izgleda to neka značajna prednost jer Petra nije ni poznata po silini svojih udaraca nego je poznata po teniskoj inteligenciji i raznovrsnoj igri. Petri nedostaje malo dubine u udarcima, prije svega u forehandu, Rybarikova će vjerojatno većinu gemova i poena na Petrin servis odgovarati sa backhand slice udarcima, a to je onda prilika da se te neke kraće lopte koje padnu u sredinu terena iskoriste i napadnu po paraleli. Trebat će jojdubina i snaga udaraca jer se Rybarikova odlično kreće i pokriva teren. Ali i Petra se odlično kreće, više miksa igru, jedino će morati biti bolja na servisu nego što je bila danas. Rybarikova odlično reagira na kratke lopte protivnice, a Petri je to jedan od glavnih aduta - što u tom slučaju napraviti? Odigrati drop shot ili nešto drugačije? Retern Petre će isto trebati biti dobar jer nekada Rybarikova nakon servisa izlazi na mrežu i tu je se može pokušati probiti. Sve u svemu - susreće se Petra sa sličnom igračicom i bit će to vrlo interesantan meč.

I Ana Konjuh je u drugom kolu Wimbledona! U prvom kolu lagano je prošla povratnicu nakon ozlijede Sabine Lisicki, u drugom kolu se mučila sa Irinom Cameliom Begu, a u trećem kolu pala je Slovakinja Dominika Cibulkova. Što se tiče Konjuh - ne mogu se oteti dojmu da je kod nje jednostavno prisutan taj jedan "random" čimbenik u igri, doslovno je svaki njezin udarac 50:50 hoće li ući, završiti u mreži ili u out-u. Dosta je to, što bi Amerikanci rekli, "messy game", kaos, nemaš se za što uhvatiti. I taj "random" čimbenik nije tu isključivo zato što ona igra napadački tenis - neke greške nisu proizvod agresivnosti nego lošijeg kretanja, lošije anticipacije u igri. Po tome se ipak razlikuje od "random" čimbenika koji je prisutan kod Mirjane Lučić Baroni. Protiv Cibulkove je imala 46 neforsiranih, ali i 53 izravna poena. Mišljenja sam ipak kako je to ne smije "abolirati", omjer neprisiljenih i izravnih poena nikako ne bi smio biti skoro 1:1 - ona da smanji te neforsirane pogreške bila bi još i bolja, ovako gotovo stalno protiv svake iole ozbiljnije protivnice mora igrati 3 seta i time se nepotrebno dodatno energetski trošiti. Postotak prvog servisa joj je u globalu oko 50%, nerijetko i malo ispod toga, to je  nedovoljno za vrhunski tenis i to mora podići. U 4. kolu igrat će protiv velike Venus Williams, neće to biti meč dugih izmjena, igrat će se kratko, jako, Venus će pokušati dominirati servisom i prvim udarcima koji će uslijediti nakon reterna Konjuh. Bit će zanimljivo vidjeti kako joj se Ana može suprostaviti i kako će se postaviti na terenu.

A u drugom tjednu Wimbledona je i Marin Čilić, četvrti put zaredom. Do drugog tjedna je došao bez izgubljenog seta protiv ozbiljnih protivnika Kohlschreibera, Mayera i Johnsona, a ako u osmini finala prođe Španjolca Bautistu Aguta,, u četvrtfinalu ga najvjerojatnije čeka Rafael Nadal. Tri naša predstavnika u singlu u drugom tjednu Wimbledona, takvu situaciju nismo imali već neko vrijeme, a baš nikada do sad nismo imali dvije predstavnice u drugom tjednu nekog Grand Slam turnira. Ako iz cijele priče ne zaboravimo Donnu Vekić koja je odlično odigrala protiv Britanke Konte na centralnom terenu Wimbledona i koja je vjerojatno izgubila jer je u trileru trećeg seta servirala druga i time bila pod stalnoj opasnosti gubitka meča, priča iz Wimbledona dobija još pozitivnije konture i ljubitelji tenisa u Hrvatskoj sa razlogom se imaju pravo veseliti drugom tjednu Wimbledona!

U drugom tjednu Wimbledona - kako dalje?
Petra Martić je u drugom tjednu Wimbledona! Danas je u trećem kolu prošla neugodnu Kazahstanku Dyas i time pokazala koliko je tanka granica između uspjeha i neuspjeha. Naime, Petra je morala igrati kvalifikacije Wimbledona i skoro se "poskliznula" na zadnjoj prepreci kvalifikacija, u meču protiv Srpkinje Aleksandre Krunić spasila je 6 meč lopti. Ušla je u glavni turnir, potencijalne protivnice bile su, između ostalih i Kerber i Halep, kao i nekoliko nenositeljica. Izvukla je Petra Dariju Gavrilovu, nositeljicu, ali najlošiju nositeljicu od ponuđenih. I već je tada bilo jasno - prođe li Martić Gavrilovu, ždrijeb joj se otvara jer bi ...
U drugom tjednu Wimbledona - kako dalje?
Petra Martić je u drugom tjednu Wimbledona! Danas je u ...

Respekt: Cirohito,

Slažem se: Jerlekan,

Obzirom da mi je Hipoteza zatvorena pred nosom, molio bih urednike da premjeste tekst. Hvala! :) - ivan-cro, 8.7.17. 18:08, 0 0 0
JoHayes13 | 07/2017

Novo izdanje Wimbledona je već započelo, a za dva tjedna, po završetku svih mečeva na travi All England Cluba moguća su bila čak 4 različita čovjeka na mjestu najboljeg na svijetu. Obranom svih bodova koje je lanjskom pobjedom ostvario Andy Murray bi ostao broj jedan i nakon Wimbledona, ali ukoliko ne obrani dovoljan broj bodova velike su šanse da ispusti vodeće mjesto na ATP listi.

Ako ga Rafael Nadal nadmaši za jedno kolo nakon četvrtfinala (dijeli ih 105 bodova), to će mu biti dovoljno da osigura dovoljan broj bodova za povratak na mjesto najboljega. Na kraju bi to označilo i novi rekord između dana kada je prvi put postao i zadnjeg dana kada je bio ATP broj 1. Jimmy Connors i njegov rekord od 3262 dana postao bi povijest za samo 2 dana, barem u trenutku kada se bodovi ponovno obračunavaju nakon Wimbledona. Što nikako ne znači da bi Nadal nužno izgubio mjesto, pogotovo zbog činjenice da u ovom dijelu sezone ne brani gotovo ništa prošlosezonskih bodova.

Povratak na vrh moguć je i za Novaka Đokovića, ali osim njegovog eventualnog osvajanja potrebni su mu rani porazi i ispadanja Murrayja i Nadala. Četvrti koji se potajno nadao da će napraviti nešto čemu dosad u karijeri nije bio ni blizu, bio je Stan Wawrinka. Osvajanje Wimbledona značilo bi da preuzima primat najboljeg po prvi put u karijeri, što bi ujedno značilo da je u istom trenutku kompletirao Grand Slam osvojivši posljednji koji mu je nedostajao. Dodatna zanimljivost bi bila činjenica da bi to uspio ostvariti, a da pritom nije osvojio nijedan od turnira više od jedanput. No, već prvo kolo pokazalo se kao nepremostiva prepreka za Švicarca...

Upravo takve priče oko najboljih tenisača ogorman su dio razloga koji su nas ponukali da pronađemo način za prikazati kompletnu povijest tenisa na jednom mjestu. Ili barem od 1968. godine, kada je formirana Open Era, pa sve do danas.

O GRAFU

U graf su uključeni svi značajni ATP igrači u razdoblju od te 1968. godine do danas, a oni sigurno obuhvaćaju sve tenisače koji su osvojili preko 20 turnira u pojedinačnoj konkurenciji, koji su osvojili barem jedan Grand Slam ili su se u jednom trenutku tijekom karijere našli među četiri najbolja tenisača prema ATP listi. Svaka sezona je zasebno označena određenom gradacijom crvene boje idući od svijetlo-crvene za loše sezone, pa sve do tamno crvene za 'svevremenske' pothvate unutar jedne sezone. Ukupno je 8 kategorija unutar kojih se rangira sezona, kao što se može vidjeti u donjem lijevom kutu slike. Opisni dio služi kao svojevrsne smjernice s ciljem lakšeg predočavanja uspješnosti sezone, ali ih se nikako ne treba slijepo držati i tako koristiti.

Naime, postoje brojni primjeri sezona u kojima je igrač osvojio jednu Grand Slam titulu, ali ostatak sezone nije odigrao ni približno na toj razini, pa se zbog toga ne zaslužuje pronaći u kategoriji kod koje piše '1 Grand Slam Title, Success at Masters, 85% Wins'. Primjerice, jedna od takvih sezona je svima nama dobro poznata 2001. godina u karijeri Gorana Ivaniševića. Na Australian Openu nije prošao ni kvalifikacije, na Roland Garrosu se nije uopće pojavio, a treća runda je bila limit kada je nastupio na US Openu. Usprkos tome, wimbledonska titula ostaje neizbrisiva. Ali kada se u obzir uzme da mu je to ujedno bilo jedino finale koje je odigrao te sezone, da je pobijedio samo 33 puta u ukupno 56 odigranih susreta, a ni na jednom od Mastersa nije ostvario bolji rezultat od trećeg kola, postaje jasno zbog čega dobiva nešto slabiju nijansu.

Naravno, postoje i suprotni slučajevi, gdje se tenisač možda nađe u četvrtfinalu ili polufinalu svih Grand Slam turnira, ali konačan uspjeh na njima mu izmakne, te uz to ima par turnira Masters klase i visok postotak pobjeda. Sve su to razlozi zbog kojih bi ga se svrstalo u kategoriju višu od one namijenjene za 'neosvajače' Grand Slama. Stoga, vodičem uz gradaciju boja se služite kao smjernicama, a ne nečim što je striktno definirano i fiksno, jer uspješnost u sezoni ne ovisi o jednoj stvari ili jednoj kategoriji turnira.

DIO INTERPRETACIJE

Sve nas odmah zanima kakvo je današnje razdoblje tenisa, ili barem bliska povijest u usporedbi s ostatkom povijesti. Količina žarko crvene boje koja se nalazi kod Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, pa čak i Andyja Murrayja na trenutke sugerira kako se radi o dobu kada igraju neki od najboljih tenisača ikad. Da se ostvari rezultat najboljeg tenisača na kraju godine gotovo su u pravilu bile potrebnu all-time great sezone, a sve koje nisu svrstane u tu kategoriju nisu tu, jer je još barem jedan igrač briljirao.

Potpunu suprotnost čine devedesete... Stefanu Edbergu su na samom početku 90-ih bile dovoljne dvije sezone s po jednom GS titulom za naziv najboljega te sezone, s dodatkom da je 1990. nedostatak uspjeha na Roland Garrosu i US Openu (ispadanje u prvom kolu) nadoknadio s 3 Masters naslova, dok je iduće sezone kontinuirano dolazio do četvrtfinala ili polufinala velikih turnira. Unutar devedesetih svoju dominaciju ostvario je i Pete Sampras kao čovjek koji sa 6 sezona zaredom kao Year-End No. 1 drži rekord, ali je pritom ostvario samo jednu sezonu najviše kategorije. O konkurenciji od sredine 90-ih do početka 2000-ih možda najbolje govori 'velika praznina', u kojoj su se kao prvi igrači svijeta nudili Patrick Rafter, Marcelo Rios, Carlos Moya ili Marat Safin. Baš 2000. sezona, u kojoj je Gustavo Kuerten bio broj jedan na kraju godine se nameće kao jedna od statistički najlošijih u povijesti tenisa (kao i one koje je okružuju).

Mada gotovo nikad nismo imali situaciju s 4 tenisača najvećeg kalibra u isto vrijeme na Touru na svom vrhuncu kao što je slučaj bio posljednjih godina, kraj 70-ih nudio je nešto jako slično tome. 'Fire & Ice' ili u prijevodu McEnroe i Borg bili su dvojac koji se pratio u stopu, ali već činjenica da ni Jimmy Connors, rekorder po broju osvojenih titula, nije rekao svoju posljednju riječ dovoljno govori o konkurenciji. Kada im još dodamo Guillerma Vilasa, Ivana Lendla na početku svoje karijere te brdo odličnih američkih reprezentativaca, razdoblje dobiva još jednu dodatnu dimenziju. Idealan scenarij bi se vjerojatno ispisao u narednim sezonama da se Björn Borg nije odlučio za mirovinu već sa 26 godina... 

Glavna ideja vodilja za izradu ovakvog grafa bilo je prikazati kakva je konkurencija vladala u kojem razdoblju, koliko je trajao vrhunac i karijera igrača, koliko su konzistentni bili u svojoj izvrsnosti, te sve to prikazati što jednostavnije na istom mjestu. Mnogo toga još uvijek nedostaje za potpuni dojam, ali okvirna slika o povijesti jednog sporta se ipak može iščitati... 

Povijest Open Ere tenisa
Novo izdanje Wimbledona je već započelo, a za dva tjedna, po završetku svih mečeva na travi All England Cluba moguća su bila čak 4 različita čovjeka na mjestu najboljeg na svijetu. Obranom svih bodova koje je lanjskom pobjedom ostvario Andy Murray bi ostao broj jedan i nakon Wimbledona, ali ukoliko ne obrani dovoljan broj bodova velike su šanse da ispusti vodeće mjesto na ATP listi. Ako ga Rafael Nadal nadmaši za jedno kolo nakon četvrtfinala (dijeli ih 105 bodova), to će mu biti dovoljno da osigura dovoljan broj bodova za povratak na mjesto najboljega. Na kraju bi to označilo i ...
Povijest Open Ere tenisa
Novo izdanje Wimbledona je već započelo, a za dva tjedna, ...

Respekt: Wizard, sthagon, Topsi, ivan-cro,

Slažem se: Gazi24,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.