zatvoreno

Osijek - Dinamo 0-2

  • 04.11.2018.
  • 22
  • 1

U derbi susretu 12. kola domaćeg prvenstva, Dinamo je u vrlo maglovitom Gradskom vrtu slavio protiv Osijeka 2-0. Strijelci su bili Gavranović i Olmo. 

Osijek se usprkos porazu predstavio kao ozbiljan suparnik, ali nisu uspjeli realizirati svoje prilike.

Dinamo je ovom pobjedom ostao prvi, Osijek je treći a između njih postavila se Lokomotiva kao najveće iznenađenje ove sezone uz novog prvoligaša Goricu.

Vas pitamo: Ima li Dinamo protivnika u borbi za naslov? Je li Osijek trenutno najozbiljnija prijetnja? Mogu li Lokomotiva i Gorica držati ritam cijelu sezonu i izboriti europsku konkurenciju?

Osijek - Dinamo - atmosfera dobra 6.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 17, 5, 0, 0, 0
Osijek - Dinamo - kvaliteta suđenja samo sitne pogreške 6.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 10, 9, 2, 0, 1
Osijek - Dinamo - razina utakmice dobar 6.6 0, 0, 0, 0, 0, 0, 11, 9, 2, 0, 0
Hoće li Dinamo obraniti naslov? izrazito se slažem 9.3 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 3, 7, 11
Je li Osijek trenutno najveća prijetnja Dinamu? djelomično se slažem 6.1 0, 0, 0, 0, 2, 6, 5, 6, 2, 1, 0

Analize (1)

BruceWayne | 11/2018

Ako nije pretjerano nakon 12 kola ili trećine prvenstva uručivati naslov prvaka Dinamu, onda bi prošlogodišnji prvaci trebali imati ozbiljan podbačaj u nastavku sezone. Kroz cijeli prošli tjedan, Osječani su gradili atmosferu nalik danu D, trenutku koji može promijeniti tijek utrke za naslov, no kada je zaista došao dan odluke, pokazalo se ono što se tvrdilo već oko prve reprezentativne pauze - Dinamo ove sezone neće imati pravog protivnika u borbi za naslov. Kroz mikrorazinu 90 minuta iz Gradskog vrta, treba istaknuti tri detalja, koja će prema svemu sudeći učiniti razliku i odlučiti pitanje nacionalnog prvaka ove sezone.

Osijek dugo nije imao ovako važnu domaću utakmicu na svom terenu, od spavašanja prvoligaškog statusa protiv Dragovoljca. Osim samog rezultatskog impulsa, koji je na Gradski vrt zbog same važnosti dvoboja i solidnog posla klupskog marketinga privukao nešto više gledatelja nego inače, zajednička točka jučerašnjeg derbija bio je nekadašnji kapetan NK Osijeka i današnji trener Dinama Nenad Bjelica. Oni najuporniji iz domaćih redova još Bjelici nisu oprostili klupu Modrih, a u kroz proteklih nekoliko dana svaka njegova riječ kontra Kohorte čekala se kao dodatna motivacija za mobiliziranje snaga na tribini uoči utakmice. Bjelica je tijekom tjedna gostovao na Slavonskoj TV, vrlo korektno je odradio nastup u kojem je tražen kontekst više, ali bez previše uspjeha. Međutim, ključna točka tog spora je želja navijača da upravo Bjelica kao nekadašnja legenda preuzme klub, vjerujući zapravo da je on upravo ta osoba koja Bijelo-plave može voditi prema naslovu.

Kratko ulazeći u svijet pretpostavke, vjerojatno bi bili u pravu jer je Bjelica podigao Dinamo na jednu drugu razinu u odnosu na period ranije. Uspoređujući prošlu sezonu u Gradskom vrtu, Zekićev ples po rubu te Bjeličin status kao igrača u klubu i solidnu trenersku karijeru, nije teško zaključiti kome navijači trenutno više vjeruju kao treneru. Osječka uprava je krajem prošle sezone dala novu priliku Zoranu Zekiću i time bi ova pretpostavka trebala biti ad acta. Uostalom, Osijek ove sezone pokazuje određene znakove automatizama u igri i postoje određene činjenice zbog kojih bi se mogla povući teza o napretku kao što su pobjede protiv slabijih suparnika i smanjeni broj rotacija za razliku od prošlih sezona. Taj trend se nakratko zaustavio protiv Dinama, ozljede i bolesti igrača odredile su osječkih početnih 11.

Ako je Bjelica prvi razlog prednosti gostiju, onda je širina kadra odnosno kvantiteta igrača zasigurno drugi. Iako je Zoran Zekić poznat po brojnim i često pretjeranim izgovorima, ovaj puta bio je u pravu: "Moramo biti realni, nama su u ovoj utakmici nedostajala desetorica nogometaša. Falio nam je dodatni impuls i, iako u nastavku nismo bili pravi, imali smo savršenu priliku Lončara za izjednačenje".
Dinamo ima veliku prednost nad ostalim klubovima u ligi, što je prikazao već u prvom kolu protiv Rudeša kada je priliku dobilo novih 11 igrača. Tada se nije isplatilo, no u tom susretu vidjela se Bjeličina ideja korištenja velikog broja igrača ne bi li oni najbolji ostali svježi kada to bude najpotrebnije. Rizik igranja s dvije različite postave u tjednu je i istodobno luksuz koji čini razliku na domaćim, ali što je još važnije i na europskim terenima ove sezone, stoga se Bjeličin potez itekako isplatio bez obzira na početni gubitak bodova protiv budućeg drugoligaša.

Na odlazak Barišića u Rangers, Osijek je brzo reagirao dovođenjem Janze kao slobodnog igrača, imajući još polivalentnog Bočkaja u primisli ako bude trebala pričuva na lijevom beku. Ozljeda jednog te bolest drugog, natjerali su Zekića na treću opciju, odnosno stopera Lončara kao prvu opciju na lijevom boku. Osim spomenutog dvojica, nije bilo niti ove sezone važnih Mudražije, Hentija, Šorše te otprije Ejupija. Previše igrača za klub koji većinu sredstava mora odvojiti za gradnju kampa i stadiona. Za razliku od njih, Dinamo je zamjenu za Dilaveru pronašao u Periću, također za ovu prigodu aktiviran je luksuz na klupi, konkretnim imenom Damian Kazdior, ponajbolji asistent lige i igrač koji u "europskom" Dinamu trenutno nema mjesta.

Bez obzira na silne izostanke, Osijek je odigrao odličnih 45 minuta. Teško je reći možemo li pričati o mogućoj uspavanosti gostiju kada svjetla europskih pozornica zamijene zahtjevnim HNL gostovanjima, no igrači Dinama nisu bili imuni na redove navijača za utakmicu protiv Trnave u četvrtak. Do tada, trebalo je preživjeti Gradski vrt, a domaćini su preko nekoliko izvrsnih prilika dolazili u situacije da -6 s početka pretvore u samo -3 na kraju utakmice. Da su Osječani vjerovali u to, zorno nam je prikazao intenzitet presinga u prvom dijelu, odnosno do trenutka kada je manjak svježine utakmicu polako vodio u drugi smjer. 

Od početkog ograničenja na duge lopte prema krilima ili Gavranoviću, Dinamo se polako oslobađao ne bi li ulaskom u zadnju trećinu utakmice sve lakše dolazio do osječkog vratara. No do tada, domaći su bili ekipa s većim šansama za pobjedu. Bijelo-plavi su gostujuću visoko postavljenu obranu, pokušavali kazniti brzim prijenosom lopte najčešće na desnu stranu ili dubinskim proigravanjima prema Mirku Mariću. Nekoliko nespretnih reakcija, kao što je napucavanje vlastitog suigrača umjesto Livakovićeve mreže ili nedovoljna koncentracija pri prekidu, ostavili su nulu na poluvremenu.

Kako se na Gradski vrt spuštala magla, tako su osječki igrači imali sve manje svježine presingom limitirati Dinamove opcije u iznošenju lopte. Spomenuti manjak energije, nedostatak provjerenih zamjena koje bi ponudile opciju više te konačna kvaliteta Marija Gavranovića usmjerili su utakmicu, možda i naslov na gostujuću stranu. S jedne strane izostanak realizacije u ključnom trenutku a s druge najkompletniji napadač lige jasan su pokazatelj trenutnog odnosa između ova dva kluba. Osječani se nisu predavali, imali su još jednu priliku nakon prekida, ali rezultat se mijenjao samo još jednom, pri samom kraju utakmice kada je Dani Olmo u brzom protunapadu potvrdio tri boda koja idu za Zagreb.

Bolji trener, duža klupa i veća individualna kvaliteta pretvorena u konačnu pobjedu. Matematika nastala iz financijskih razlika u ovom trenutku dijeli Dinamo od ostatka karavane. Prepostavljalo se da bi dvostruki program trebao biti jedina moguća zapreka za Modre, odnosno šansa njihovim protivnicima, no ona je na kraju relativno lako apsolvirana korištenjem 30-tak igrača dostupnih na postojećem spisku. Prva meč lopta za europsko proljeće je već u četvrtak pred punim Maksimirom, uspješno zaključivanje te priče samo da će dodatno smanjiti iščekivanje na odgovor o nacionalnom prvaku ove sezone.

Bez obzira na svo poštovanje koje zaslužuju Kastrati, Radonjić i ostatak Lokomotive, teško je očekivati njihov napad na naslov. Osim samog vanjskog faktora, ni oni kao niti "redovni" Dinamovi protivnici nemaju dovoljno snage boriti se za prošlim, vjerojatno i budućim prvakom. Jurgen Klopp je sličan razvoj događanja uspoređivao kroz borbu luka i strijele protiv bazuke, nije pogreška ako se ista teza iskoristi i u analiziranju ovosezonskog HNL-a.

Dinamo je prejak, ima dovoljno igrača za popuniti prvi red tribine tamo gdje njegovi konkurenti nemaju za prvi sastav. Tome su pridodali vrhunskog trenera za ovu razinu natjecanja i ako se nešto značajno ne promijeni, HNL ulazi u godine gdje neće biti prave borbe za naslov, a to je već tema za neku drugu analizu..

Dinamo je prejak
Ako nije pretjerano nakon 12 kola ili trećine prvenstva uručivati naslov prvaka Dinamu, onda bi prošlogodišnji prvaci trebali imati ozbiljan podbačaj u nastavku sezone. Kroz cijeli prošli tjedan, Osječani su gradili atmosferu nalik danu D, trenutku koji može promijeniti tijek utrke za naslov, no kada je zaista došao dan odluke, pokazalo se ono što se tvrdilo već oko prve reprezentativne pauze - Dinamo ove sezone neće imati pravog protivnika u borbi za naslov. Kroz mikrorazinu 90 minuta iz Gradskog vrta, treba istaknuti tri detalja, koja će prema svemu sudeći učiniti razliku i odlučiti pitanje nacionalnog prvaka ove sezone.Osijek dugo nije ...
Dinamo je prejak
Ako nije pretjerano nakon 12 kola ili trećine prvenstva uručivati ...
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.