zatvoreno

Počinje BPL: Je li City doista takav favorit?

  • 04.08.2018.
  • 39
  • 4

Utakmicom Community Shielda između prvaka Citya i osvajača FA Cupa Chelsea započeti će nova sezona Premiershipa. 

Od transfera, najaktivniji bio je Liverpool.  S dovođenje Keite, Fabinha, Alissona i Shaqirija dobit veču širinu koja je bila problem prošle sezone. City je doveo samo Mahreza, ali Mendy je propustio cijelu prošlu sezonu i Laporte je pojačao ekipu tek u zimu. Arsenal i Chelsea imaju novog trenera, Mourinho i Pochettino su bili nešto manje aktivni.

Kao što pokazuju kladionice, City je favorit na gotovo 60 posto, dok se pretpostavlja da će Liverpool biti viceprvak.

Novi stanovnici Premiershipa su Wolves, Fulham i Cardiff, dok će Englesku uz "veliku šestorku" u Europi predstavljali Burnley.

Je li City doista takav favorit? Je li Liverpool doista toliko ispred ostalih? Kako će igrati koja ekipa te tko bi mogao iznenaditi van top 6?

Manchester City F.C. - razina ekipe favorit lige prvaka 8.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 11, 26, 2
Manchester United F.C. - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 8, 30, 0, 0
Tottenham Hotspur - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 12, 26, 1, 0
Liverpool FC - razina ekipe druga faza lige prvaka 8.4 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 23, 15, 1
Chelsea F.C. - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 12, 25, 0, 1
Arsenal F.C. - razina ekipe prosjek lige prvaka 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 4, 25, 10, 0, 0
Burnley F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.8 0, 0, 0, 0, 4, 4, 27, 4, 0, 0, 0
Leicester City F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 6.1 0, 0, 0, 0, 2, 2, 26, 9, 0, 0, 0
Everton F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 6.1 0, 0, 0, 0, 1, 5, 22, 11, 0, 0, 0
Southampton F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.7 0, 0, 0, 1, 2, 5, 30, 1, 0, 0, 0
Watford F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.5 0, 0, 0, 0, 3, 12, 24, 0, 0, 0, 0
West Ham United F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.7 0, 0, 0, 2, 1, 6, 26, 4, 0, 0, 0
Newcastle United F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 5.4 0, 0, 0, 2, 4, 8, 25, 0, 0, 0, 0
Brighton & Hove Albion F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 5.1 0, 0, 1, 4, 4, 13, 17, 0, 0, 0, 0
AFC Bournemouth - razina ekipe top ekipa prve lige 5.1 0, 0, 1, 2, 6, 14, 16, 0, 0, 0, 0
Huddersfield Town A.F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 5.1 0, 0, 0, 3, 5, 17, 14, 0, 0, 0, 0
Crystal Palace F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 5.2 0, 0, 1, 1, 3, 17, 17, 0, 0, 0, 0
Wolverhampton Wanderers F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.6 0, 0, 1, 0, 1, 16, 17, 2, 2, 0, 0
Fulham F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 5.2 0, 0, 1, 0, 10, 11, 15, 1, 1, 0, 0
Cardiff City F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 4.8 0, 1, 0, 1, 12, 15, 9, 0, 1, 0, 0

Analize (4)

BruceWayne | 08/2018

Nešto manje od 20 dana bio je vremenski period od posljednjeg zvižduka suca Pitane u finalu Svjetskog prvenstva do onog početka kolege mu Mossa na početku klupske sezone u Engleskoj. Tradicionalno otvaranje sezone Community Shieldom započelo je dvobojem "ljutih" suparnika, čiji stilovi su kao stvoreni za usporedbu a znanja skrojena za učenje jedan od drugog. No, zastanimo na trenutak i uđimo u svijet realnost: Mauricio Sarri je tek novak u Premiershipu i puno više će moći naučiti od Guardiola bez obzira na hvalospjeve katalonskog stručnjaka za ono što radi Napolitanac i čovjek koji je donio čaroliju u Kraljičin grad.

Iako bez nekolicine prvotimaca čiji odmor još traje, oba kluba pokazala su hrabrost i odlučnost napasti onog drugog, ali razlika je trenutno prevelika u kvaliteti da se ne to ne bi osjetilo na terenu i vidjelo u konačnici na semaforu. Sarri ni u Engleskoj neće odustajati od svog načina igre, odnosno brzog i okomitog nogometa. Taj "brz i okomit", neki će možda za njega upotrijebiti riječ koja se koristi u noćnim terminima, no ako takav nogomet nije uigran, dobiva nadimak prerizičan. City je preozbiljna ekipa koja ne prašta, glad za trofejima je postojana, kvaliteta sustava neupitna i dovoljna za nedjeljni Chelsea.

Treneri su na teren poslali slične sustave, s tim da su Građani koristili određene varijacije 4-3-3 formacije u obrani te u fazi izgradnje napada. Kao Guardiola, Sarrijeva primarna formacija također je ona korištena u Napoliju, no bez Hazarda i Kantea to nije i neće biti to što je Talijan zamislio.
Međutim, njegovi izabranici krenuli su od prve minute s namjerom osvajanje trofeja. Sredstvo tog cilja bio je visoki presing, gdje Chelsea nije izgledao dobro i odakle su zapravo gola krenula nizbrdo za tamnije plavi dio Wembleya tog vrućeg londskog dana bez kiše.

Visoko postavljena obrana traži koheziju ili povezanost linija. Ako je prednji red krenuo u visoki presing, to podrazumijeva da će ostali linije podržati. U nedjelju, obrambena četvorka Chelsea to nije radila.
No jasno, nije sve na Chelseaju niti su oni odigrali tako inferioran susret kao što rezultat nalaže, nego je City u ovom trenutku korak ili dva ispred Chelsea.
Odgovor na pitanje zašto je Guardiola to što je, treba tražiti u inovacijama i posebno prilagodbi tijekom susreta. Iako je stanovnik grada Manchestera već dvije godine što posljednično znači da je ekipa poprimila automatizme, impresivno je vidjeti reakciju pripremom utakmice te konačnu realizaciju u 90 mogućih minuta. Guardiola je bio spreman na ono što će ponuditi Chelsea i Sarri na drugoj strani.

Susret je dobiven napadom ali je protivnik savladan u fazi obrane. Znajući koliko mu je Napoli nanio štete prošle sezone u Ligi Prvaka, Guardiola nije htio riskirati blokirajući prvenstveno Jorginha, ključnog igrača za distribuciju protivnika. U fazi presinga, City je kao i Chelsea, visokim presingom htio loptu povratiti što prije u svoj posjed, no radio je puno bolje. Trojac B.Silva-Foden-Aguero vršili su pritisak prema trojici igrača koji su prvi izbor vratara pri izbijanju lopte jer su najbliži. Silva i Aguero radili su pritisak prema stoperima, dok je ulogu zaustavljanja Jorginha dobio mladi Phil Foden.
To je potpuno zaustavilo pokušaje Plavih kroz sredinu i limitiralo njihov napad na pokušaje preko bočnih zona, gdje je uobičajeno najlakše raditi presing jer je prostor blizu aut linije. Dvojica krilnih igrača Sane i Mahrez pomjerali su se dijagonalno prema bočnim igračima ili "osmicima" ako je lopta na drugoj strani. Zadnji vezni, odnosno Fernandinho pružao je podršku a obrana je bila postavljeno visoko da zatvori prostor.

U fazi obrane, City se branio u 4-3-1-2 ili uskih 4-3-3, stoga su praktički jedini pokušaji Chelsea bili dijagonale prema mladom Odoiju, čije trikove odavno zna napamet Kyle Walker. Morata se ponovno pokazao neupotrebljiv za sustav koji preferira njegov novi trener.

No, utakmicu je riješio Cityjev superioran napad. Onaj skoro isti koji je zabio preko 100 golova u najkonkurentnijoj ligi svijeta. Jedan od razloga zašto je Sarri riskirao s visokim presingom bila je intencija da preko neiskustva B.Silve i Fodena koji su prvi puta igrali zajedno "osmice" dođe do osvojene lopte u opasnoj zoni.
Međutim nije računao da City ima Walkera koji igra kao "treći stoper" te Fernandinha kao holdera ispred. Guardiola u tom rombu ima svu četvoricu igrača koji su sposobni dodavanjem probiti prvu liniju ili kao što je to u nedjeljom pri prvom pogotku bilo: jednim dodavanjem- 5 igrača Chelsea. Iz tog razloga centralni vezni nemaju obvezu sudjelovanja u primarnoj distribuciji jer Guardiola želi da oni loptu primaju tek u protivničkoj polovici i od te zona napadaju gol.

Nepovezane linije bile su upravo ono što je trebalo Cityju da dođe tamo gdje želi biti. Jednim dodavanjem iz obrane, City je dolazio u mogućnost imati 5vs5 na protivničkoj polovici, uz napomenu da su bočni igrači Mahrez i Sane bili široko postavljeni, što im omogućilo dovoljno prostora u primanju lopte. Obrana Chelsea osim što se pozicionirala predaleko od veznog reda, povlačila se u krilo svom vrataru umjesto da je pokušala zaustaviti City dok još njihov napad nije ušao u završnu fazu. Koliko se osjetio nedostatak Hazarda u napadačkoj imaginaciji, toliko Kantea na suprotnoj strani u reakcijama pri reaktivnoj igri.

Kada City nije uspijevao pronaći dovoljno prostora dodavanjem iz obrane, Guardiola je pronašao načine kako doći do cilja drugim putevima. Osim uloge markiranja Jorginha u presingu, Foden je odigrao važnu ulogu u pozicijskoj igri. Njegov zadatak bio je spuštanje prema desnom boku gdje bi kreirao prostor za dodavanja prema Mahrezu ili sredini jer bi za sobom povukao barem jednog protivnika, odnosno obrana Chelsea bi se razvukla dovoljno da nastane dovoljno prostora za proigravanje. Uz Fodena, najbolji igrač utakmice bio je dvostruki strijelac Aguero. Neuspjeh reprezentacija odlučio je isprati hladnokrvnom realizacijom pred golom reprezentativnog kolege Caballera. Osim golova, Aguero je bio važan u kombinatorici igre jer je spuštanjem u međuprostor radio overload, odnosno svojim kretanjem je dovodio u veznjake Chelsea u situaciju 1vs2, što je bilo dovoljno Cityju da preko njega iz prve loptu uspješno prenesu u zadnju trećinu.

City izgleda odlično, kao da reprezentativne stanke nije ni bilo. Guardiola je momčadi pridružio samo Mahreza i očito će uigravati ono što kupovao zadnjih sezona, posebno obrambenu četvorku viđenu u nedjelju. Imaju širok roster, sustav igre koji nema probleme sa "malim" ekipama, što im daje određenu prednost nad konkurencijom. Chelsea nije izgledao dobro, ali jako malo ekipa bi izgledalo dobro protiv Citjya viđenog u nedjelju. Sarriju treba vremena i boljih odnosno igrača koji će više odgovoarati njegovom sustavu. Barem dvojica bi se trebala uskoro vratiti, s njima i još ponekim pojačanjem, Chelsea može doći tamo gdje je City danas, prvenstveno sustavom,zatim i rezultatom..

Video analiza:

City je trenutno tamo gdje Chelsea želi biti
Nešto manje od 20 dana bio je vremenski period od posljednjeg zvižduka suca Pitane u finalu Svjetskog prvenstva do onog početka kolege mu Mossa na početku klupske sezone u Engleskoj. Tradicionalno otvaranje sezone Community Shieldom započelo je dvobojem "ljutih" suparnika, čiji stilovi su kao stvoreni za usporedbu a znanja skrojena za učenje jedan od drugog. No, zastanimo na trenutak i uđimo u svijet realnost: Mauricio Sarri je tek novak u Premiershipu i puno više će moći naučiti od Guardiola bez obzira na hvalospjeve katalonskog stručnjaka za ono što radi Napolitanac i čovjek koji je donio čaroliju u Kraljičin grad. Iako ...
City je trenutno tamo gdje Chelsea želi biti
Nešto manje od 20 dana bio je vremenski period od ...
Fenix22 | 08/2018

OSVRT NA DRUGU SLIKU:

Sigurno će se čitatelji pitati zašto ova druga slika, ali ovo je razlog(iako nema veze s vezom) zašto sam zavolio Fulham.

Ne radi povijesti, radi trofeja, navijača, stadiona, nego radi KUĆICE SA DIMNJACIMA između 2 tribine.

Ta je kućica ujedno i loža koje mi uobičajno izazivaju odbojnost, ali u ovom kontekstu ću učiniti iznimku jer ne znam zašto ta kućica mi predstavlja romantiku iz samo meni znanih razloga.

U glavi vidim kako ljudi roštiljaju kobasice, razne vrste mesa i ispijaju hektolitre piva u kriglama i viču prema sucima sa punim ustima dok im hrana ispada te kada utakmica završi(nije ni toliko bitno kako) se naroljaju u lokalnom pubu.

Lako moguće da je ovo do moje bujne mašte.

RAZRADA:

Fulham je 2013 preuzeo Shahid Khan i nakon 5 godina čekanje pod vodstvom Siniše Jokanovića(op.a po mom mišljenju dosta podcjenjenom treneru) su u finalu dobili Aston Villu te izborili povratak u društvo najboljih.

Ovo ljeto su bili aktivni na "Mercatu" gdje su u svakoj liniji doveli po jedno pojačanje(uključujući golmana).

Najzvučnija pojačanja su veznjak Serri i napadač Mitrović.

Igrač na kojeg ove sezone treba obratiti svakako pozornost je mladi(18) Ryan Sessegnon koji je u Championshipu imao brutalnu sezonu(op.a po mom mišljenju je bio i Fulhamov najbolji igrač).

Jokanović je trener koji je uveo Watford u Premierleague te je dobio "nogu".

Preferira sustav 4-3-3 te rjeđe 4-3-2-1.

Fulham 4-3-3 u posjedu prelazi u 3-4-3 gdje McDonald spušta stoperima što je znak bekovima da odu dosta visoko(mislim da je to pravi primjer LaVolpiane).

Moguće da će ovo zvučati dosta pretjerano, ali je Fulham zapravo bio Manchester City Championshipa jer im jedna od glavnih stvari reposjed i stil igre sa dosta kombinatorike.

Fulham pod njim igra dosta brzo(ima i igrače za to) i pucaju dosta udaraca oko 18 metara gdje su zabili dosta golova.

Mitrović(op.a "Bijeli Drogba" koji nije na razini Drogbe što se udaraca nogom tiče) je odlična mantinela i jako bitan igrač u ekipi jer veže na sebe stopere i može odigrati i okrenuti stranu sa igračem na sebi.

Cijela ekipa igra dosta visoko i to pogotovo zna biti problem na lijevoj strani gdje je lijevi bek Targett( na posudbi iz Saintsa) te spomenuti Sessegnon koji zna pokazati dječje slabosti.

Sreća tu je taktički discipliniran McDonald koji ne gubi svoju poziciju i omogućava im te izlaske prema naprijed.

Dosta prebacuju težište igre.

Cairney je igrač koji je zadužen za davanje ritma. Odličan tehničar.

Dobro ga nadopunjuje Johansen,iako nije na njegovoj razini.

Sa Serrijem će dobiti dimenziju više.

Dovođenje Schurlea je nejasno jer Schurleova odlika nije da prolazi igrače driblingom već da napada prostor i na njegovoj strani je Sessegnon(lako bi mogao ispasti kao flop).

KRATAK ZAKLJUČAK:

Fulham je ekipa koja će privući i neutralne gledatelje jer igraju nogomet ugodan oku.

Imaju dobrog trenera,posloženu momčad i vlasnika koji je spreman uložiti.

Ostanak u ligi se ne bi trebao dovesti u pitanje te im je kao Wolvesima mjesto oko sredine tablice.

Vjerujem da će biti stabilan prvoligaš i da će protekom svake sezone učiniti potreban iskorak.

Šuška se da bi vlasnik trebao kupiti Wembley(engleska reprezentacija bi i dalje trebala igrati na njemu) što bi značajno promijenilo paradigmu oko situacije kluba, naročito oko sponzora.

///NAPOMENA dosta sam ljudi gnjavio sa grafom Fulhama; želio bih svima zahvaliti na savjetima i pomoći, ali za ovaj trenutak još se nisam spreman odvažiti te ću i dalje morati proučavati prije nego što ih započnem stavljati u analize.

POSVETA NAVIJAČIMA FULHAMA:

ne znam je li uspio video, ako nije možete naći na ovom linku https://youtu.be/FOxaFhpkYs0

Fulham
OSVRT NA DRUGU SLIKU: Sigurno će se čitatelji pitati zašto ova druga slika, ali ovo je razlog(iako nema veze s vezom) zašto sam zavolio Fulham. Ne radi povijesti, radi trofeja, navijača, stadiona, nego radi KUĆICE SA DIMNJACIMA između 2 tribine. Ta je kućica ujedno i loža koje mi uobičajno izazivaju odbojnost, ali u ovom kontekstu ću učiniti iznimku jer ne znam zašto ta kućica mi predstavlja romantiku iz samo meni znanih razloga. U glavi vidim kako ljudi roštiljaju kobasice, razne vrste mesa i ispijaju hektolitre piva u kriglama i viču prema sucima sa punim ustima dok im hrana ispada te ...
Fulham
OSVRT NA DRUGU SLIKU: Sigurno će se čitatelji pitati zašto ...

Respekt: ivan-cro, Benjoo92, BruceWayne, JohnSmith, Bateman,

Slažem se: DanyX69,

Bateman | 08/2018

Manchester City ulazi u novu sezonu kao izraziti favorit za obranu naslova prvaka Engleske. Kladionice im daju 60 posto šanse, što se čini kao pljuska u lice Premier ligi koja je uvijek slovila kao najneizvjesnija i najkonkurentnija liga petice. Ipak, kao i obično, kladionice znaju vrlo dobro što rade i njihova računica nije bez pozadine.

Konkurencija

Krenut ćemo od njihovih gradskih rivala. U ovom trenutku Mourinhov United ni u 1. HNL ne bio izraziti favorit za osvajanje i trebalo bi se dogoditi čudo na razini Leicestera 2016. da trofej ode u crveni dio Manchestera. „Special one“ je dosada imao jasnu viziju igre, koja doduše nije bila po svačijem ukusu, ali donosila je kakve takve rezultate. Ipak, što vrijeme više odmiče, postaje jasno da taj stil u današnjem nogometu ne može funkcionirati i donositi vrhunske rezultate. Mourinho je to shvatio, ali ili nije htio ili nije mogao prilagoditi se, što ga je dovelo do stanja potpune izgubljenosti.

Tottenham ima odličnu ekipu i jednog od najboljih trenera na svijetu, ali oni su imali svoje šanse koje nisu iskoristili i trenutno ne izgledaju kao ozbiljni pretendenti za naslov. Njihovi rivali iz sjevernog londona mogli bi imati gadnu sezonu i Emery će morati naći balans između nametanja svojih ideja za budućnost i postizanja zadovoljavajućih rezultata. Jer u protivnom neće ni doživjeti tu budućnost na Emiratesu, obzirom da u Arsenalu vjerojatno više nikoga neće trpjeti kao što su trpjeli Wengera.

Liverpool izgleda vrlo moćno i kladionice im s razlogom daju prednost ispred ostalih ekipa. Ali isto tako s razlogom su toliko udaljeni od Citya. Prošle sezone u Ligi prvaka s lakoćom su izbacili „građane“ i kada bi se ove sezone ponovno susreli, šanse bi bile 50:50 (možda bi čak malo i prevagnule na stranu Redsa), ali na duge staze City ima popriličnu prednost. Guardiolin stil igre koji se oslanja na stabilnost u obrani i veznom redu, te kontrolirane napade ima veliku prednost na uzorku od 38 utakmice u odnosu na Kloppov run`n`gun stil.

I naposljetku dolazimo do Cityevog jučerašnjeg protivnika u Community Shield-u. Chelsea je Contea zamijenio njegovim sunarodnjakom  koji je krenuo od dna i popeo se do vrha zahvaljujući isključivo svojoj viziji igre od koje nije odustajao. Ipak, sada se našao u nemjerljivo drugačijoj situaciji. Postao je trener Chelsea, kluba koji ne proživljava svoje najbolje dane a od kojeg se svejedno očekuje naslov u nikada moćnijoj i nikada bogatijoj ligi. Implementacija njegovog stila u kratkom vremenskom periodu i u zahtjevnom sustavu natjecanja kakav je prisutan u engleskom nogometu je samo po sebi teška zadaća. A kada tome dodamo činjenicu da dvojica najboljih igrača svim silama žele otići iz kluba, klub sa Stamford Bridge-a nalazi se u nezavidnoj situaciji, kao i Sarri.

Community Shield kao „trailer“ za nadolazeću sezonu

Ni Hazard ni Curtois nisu bili prisutni u nedjelju, zatraživši slobodni dan. Izostanak kapetana belgijske reprezentacije bio je osjetan, iako je upitno koliko bi u ovakvom stanju uopće bio od koristi Sarriju. Pogotovo znajući da „belgijski Messi“ u pravilu igra na visokoj razini svako druge sezone. Također, imati Curtoisa ili Caballera na golu, razlika je kao nebo i zemlja.

Utakmica je protekla očekivano i zapravo nam potvrdila stav kladionica, a to je da će se teško itko približiti Cityu ove sezone. Svaki aspekt igre Guardioline momčadi bio je besprijekoran -  od presinga na Jorginha koji nije naviknut na engleski stil igre, preko stvaranja prilika s lakoćom, pa sve do fantastičnog branjenja kojim su onemogućili Chelsea da stvori iole opasnu situaciju. Svaki pokušaj guranja lopte iza leđa Cityeve obrane bio je osuđen na propast jer je postavljanje zadnje linije i Brava bilo perfektno. Čileanac je još jednom dokazao da je jedan od najboljih vratara na svijetu kada pričamo o pozicioniranju i skidanju tereta s leđa zadnje linije, te usprkos tragikomičnim pogreškama od kojih smo jednu vidjeli i jučer, njegova korisnost u kontekstu Cityeve igre je neosporna.

Ispod možemo vidjeti situaciju iz prvog poluvremena u kojoj je pravovremeni i pozicijski savršeno izveden pritisak urodio polukontrom koja je završila stopostotnom prilikom za Sanea. Trojica najisturenijih Cityevih igrača na slici limitirali su Jorginha na samo jedno rješenje nakon čega su oduzeli loptu. Doduše brazilac je pogriješio, ali u današnjem nogometu koji se svodi na to tko će manje pogriješiti, nitko te to ne pita.

 

Sve ono što je City dobro radio u obrani, to je Chelsea radio loše. Savršena uigranost zadnje linije nebeskoplavih dovodila je do nekontroliranih udaraca s ruba šesnaesterca Chelseajevih napadača koji su redom završavali na tribinama, dok je obrana na suprotnoj strani propuštala na sve strane i igrala po principu „svatko za sebe“.

Ispod imamo usporedbu sličnih situacija na obje strane i različitih reakcija obrane. Na prvoj slici vidimo kako se City kontrolirano brani na način da zatvaraju prostor, a jedinog igrača kojemu može doći lopta preuzima obrambeni igrač koji je na slici označen, i to nakon što je ispratio svog igrača u zaleđe. Morata nema što drugo napraviti u toj situaciji osim uputiti udarac, a čak i ako lopta uđe u suprotne rašlje, sljedećih dvadeset neće i to je zakon brojeva na koji je Guardiola spreman osloniti se.

 

Chelsea se pak u sličnoj situaciji brani pomalo „neuredno“ i vidljivo je da bez obzira što su sva četvorica braniča iza lopte, City ima „šah-mat“ poziciju te u dva poteza može izigrati obranu i postići zgoditak. Aguero biva sebičan i sam upućuje udarac, ali da je dodao loptu suigraču s njegove lijeve strane, taj igrač bi imao dva bolja rješenja. Ipak, Guardiola mu neće to previše zamjeriti kada uzme u obzir broj prilika koje je njegova ekipa stvorila, fantastičnu obranu, ali i činjenicu da su to sve postigli bez usluga de Bruynea i Davida Silve.

Dakle, da rezimiramo. Vidjeli smo apsolutnu dominaciju momčadi s Etihada i bez obzira na mali broj ulaznih transfera ovog ljeta, igrači iz drugog plana su i više nego sposobni odraditi posao na visokoj razini, što bi trebalo biti dosta za rutinsku obranu naslova.

Sezoni ipak neće nedostajati uzbuđenja

Na sreću, financijska moć klubova osigurat će nam zanimljivu sezonu i uzbudljivu borbu, što za mjesta koja vode u Europu, što za ostanak.

Vrh bi trebao izgledati manje-više kao i prošle sezone, dok bi par klubova mogli ugodno iznenaditi. Tu prvenstveno mislim na Wolvese, koji bi trebali prenijeti dobru igru iz Championshipa i priuštiti nam zanimljive utakmice. Barem dok Mendes ne odluči rasprodati svoje štićenike diljem Europe. Također, Crystal Palace se ističe kao ekipa koja bi mogla zagorčavati živote velikima. Još prošle sezone Hodgson je posložio ekipu nakon očajnog starta De Boera i uz ciljane i iznimno kvalitetne ovoljetne akvizicije, ekipa iz južnog dijela Londona trebala bi izgledati još bolje. Guaita će dobro doći kao zamjena Hennesseyu, Kouyate bi trebao donijeti stabilnost veznom redu, a o besplatnom dovođenju Maxa Meyera iz Schalkea ne treba ni trošiti riječi.

Benitezov Newcastle i čvrsti Burnley trebali bi upotpuniti gornju polovicu ljestvice, dok će Everton vjerojatno ponovno razočarati svoje navijače. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se Fulham provesti. Posrnuli londonski klub predvođen čudom od djeteta – Ryanom Sessegnonom vratio se u najviši rang nakon četiri sezone, a njihov gazda Shahid Khan namjerava se tu i zadržati. Ambiciozni plan pakistansko-američkog biznismena za kupnju Wembleya bliži je ostvarenju nego što zvuči i Fulham bi trebao povratiti imidž respektabilnog premierligaša.

Sve u svemu, novu sezonu BPL-a zasigurno ćemo sa zanimanjem gledati do zadnjeg kola, iako bi City barem još ovu sezonu trebao ostati nedodirljiv.

Pljuska u lice Premier ligi ili realnost?
Manchester City ulazi u novu sezonu kao izraziti favorit za obranu naslova prvaka Engleske. Kladionice im daju 60 posto šanse, što se čini kao pljuska u lice Premier ligi koja je uvijek slovila kao najneizvjesnija i najkonkurentnija liga petice. Ipak, kao i obično, kladionice znaju vrlo dobro što rade i njihova računica nije bez pozadine. Konkurencija Krenut ćemo od njihovih gradskih rivala. U ovom trenutku Mourinhov United ni u 1. HNL ne bio izraziti favorit za osvajanje i trebalo bi se dogoditi čudo na razini Leicestera 2016. da trofej ode u crveni dio Manchestera. „Special one“ je dosada imao jasnu ...
Pljuska u lice Premier ligi ili realnost?
Manchester City ulazi u novu sezonu kao izraziti favorit za ...

Respekt: JohnSmith, BruceWayne, Peslolus, Fenix22,

Slažem se: Benjoo92, Peslolus,

Detaljnija analiza ostalih ekipa bi se trebala napraviti kroz nekoliko članaka, a isto tako bilo bi pomalo nepravedno fokusirati se samo na velike klubove, a ne spomenuti preostale. - Bateman, 6.8.18. 21:26, 0 0 0
Također, moram priznati da nisam pogledao nijednu pripremnu utakmicu npr. Cardiffa, te bi bilo neozbiljno ići u analizu na taj način. Tako da sam iz tih razloga odlučio fokusirati se na City. :) - Bateman, 6.8.18. 21:28, 0 0 0
Na početku imaš naslov ulomka konkurencija pa me moguće malo zbunilo ili pripremilo da više očekivam :) - Fenix22, 6.8.18. 22:24, 0 0 0
Rekao sam da si došao blizu Brucea, stoga su posljedično i kritike izraženije :D - Fenix22, 6.8.18. 22:25, 1 0 0
Hahaha, neka neka. Moj moto i glasi: "Kritikom do uspjeha". Tako da, samo naprijed. :) - Bateman, 6.8.18. 22:38, 0 0 0
Fenix22 | 08/2018

UVOD:

Premiership se vraća na Molineux stadion.

Preuzimanje kluba od strane Fosun grupacije od dotadašnjeg vlasnika Stevea Morgana 2016 je urodilo plodom.

Klub je lutao sa trenerima(Walter Zenga  je ostao samo 14 utakmica, dok je Paul Lambert ostao do kraja sezone sa namjerom da se spasi što se spasiti da.

Završili su na 15 mjestu i imenovan je portugalski trener Nuno Espirito Santo 31.5. 2017.

Espirito Santo( što u prijevodu znači Duh Sveti) je trener kojem je agent Jorge Mendes poznat kao "Vrag" (op.a koja kombinacija), "sredio" transfer iz Vitorije Guimaraes u Deportivo La Corunu dok je ovaj još bio golman(otuda seže njihova povezanost).

Kasnije je Santo trenirao klubove koji su bili povezani sa Mendesom(Rio Ave, Valencia, Porto).

Fosun grupacije je kupila udio u Mendesovoj kompaniji Gestifute International u zamjenu za Mendesovo "savjetovanje" (koji je vjerojatno uz Mina Raiolu najutjecajniji menadžer na svijetu).

Za one koji žele znati više o Mendesu na ovom linku https://www.theguardian.com/football/2014/sep/22/-sp-jorge-mendes-agent-third-party-ownership-players

Ovo je napisano kako bi kasnije stvari bile jasnije.

RAZRADA:

Pod vodstvom Espirita Santa, Wolverhampton Wanderersi su pokorili Championship završivši uvjerljivo na 1 mjestu sa osvojenih 99 bodova iz 46 susreta te im je to bila 4 divizijska titula.

Ključni igrači u tom pohodu su bili Portugalci B klase(nedovoljno dobri za top klubove, ali pun pogodatak za Wolvese) Ruben Neves doveden za rekord Championshipa(čini mi se) 18 milijuna funti, Diogo Jota 14 milijuna funti(otkupljen ove sezone), Ivan Cavaleiro za 8 milijuna funti te Helder Costa za 15 milijuna funti(otkupljen ove sezone).

Valja napomenuti i Brazilca Lea Bonatinia koji je otkupljen za 4 milijuna funti te Marokanca Saissa kojeg su slabiji ljubitelji nogometa mogli upoznati na SP kao dio stoperskog para sa Benatiom.

Za ovu sezonu(2018/2019) od značajnih pojačanja su dovedeni dugogodišnji vratar portugalske reprezentacije i Sportinga iz Lisabona Ruija Patricia besplatno(razlog je vjerojatno kao i kod ostalih igrača Sportinga poznati napad huligana na njihov trening centar za kojeg se uspostavilo da je stajao njihov predsjednik da ih podigne prije kup utakmice koju su na kraju i izgubili od Avesa), na posudbu iz Aletica Madrida Jonnya Castra, prekaljeni veteran Joao Moutinho iz Monaca za 5.6 milijuna funti te Raul Jimenez na posudbu iz Benfice za 3 milijuna funti(op.a po mom sudu od svih ovih pojačanja mislim da će uvjerljivo biti flop za Wolvese)

ZAKLJUČAK:

Kineski vlasnici su dosta uložili u momčad i sa sadašnjim kadrom ti trebali biti negdje oko sredine tablice te kroz koju sezonu bi trebali dogurati barem do razine Leicestera ili optimistično(dosta) do Evertona, a to će uvelike utjecati o Jorge Mendesu i naravno rezultatima.

Wolverhampton Wanderers - engleska ekipa sa portugalskim pedigreom
UVOD: Premiership se vraća na Molineux stadion. Preuzimanje kluba od strane Fosun grupacije od dotadašnjeg vlasnika Stevea Morgana 2016 je urodilo plodom. Klub je lutao sa trenerima(Walter Zenga je ostao samo 14 utakmica, dok je Paul Lambert ostao do kraja sezone sa namjerom da se spasi što se spasiti da. Završili su na 15 mjestu i imenovan je portugalski trener Nuno Espirito Santo 31.5. 2017. Espirito Santo( što u prijevodu znači Duh Sveti) je trener kojem je agent Jorge Mendes poznat kao "Vrag" (op.a koja kombinacija), "sredio" transfer iz Vitorije Guimaraes u Deportivo La Corunu dok je ovaj još bio ...
Wolverhampton Wanderers - engleska ekipa sa portugalskim pedigreom
UVOD: Premiership se vraća na Molineux stadion. Preuzimanje kluba od ...

Respekt: JohnSmith, tomy97, Wizard, Biscione94, GNKDZCFC,

Slažem se: Peslolus,

više nadodati. Napisati ću brzo analizu o Fulhamu i nastojat ću nadograditi neke elemente. - Fenix22, 6.8.18. 7:12, 0 0 0
U budućnosti bi veliki klubovi mogli imati problema sa dovođenje igrača iz portugalskih velikana Sportinga, Porta i Benfice(Mendes je bio uključen u 70 posto transfera od 2001-2010) te španjolske Valencije. - Fenix22, 6.8.18. 7:37, 0 0 0
solidno je ovo, ali nema potrebe tako naglašavat uvod,razradu i zaključak plus ako već analiziraš nešto onda reci konkretno jel rekord ili nije a ne "čini mi se". Btw rubena nevesa su lani htjeli chelsea i liverpool, nikad on nije bio b klasa - JohnSmith, 7.8.18. 11:55, 0 0 0
U trenutku kupovine je sigurno bio B klasa(B+). Čini mi se je moja greška(iako sam 99 posto siguran da je najveći transfer). Bolje sam napravio sa Fulhamom(nadogradio sam neke elemente) - Fenix22, 7.8.18. 13:14, 0 0 0
Kupili su Adamu Traorea za 20 milijuna. Ovo bi mogao biti igrač za koje će ovo biti breakthrough sezona i igrač koji da se dodjeluje ta nagrada kao u NBA-u bi bio most improved player. - Fenix22, 8.8.18. 19:50, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.