zatvoreno

Postoji li perspektiva za Hajduk?

  • 19.09.2017.
  • 48
  • 7

Nakon prvog od četiri kruga odigranih utakmica u HNL-u, Hajdukova sezona čini se gotova. 

Zaostaju za Dinamom velikih devet bodova i svaki scenarij borbe za titulu prvaka čini se potpuno nerealan. Vlašić je otišao iz kluba, a njegovo mjesto 'zlatnog dečka' nije popunio nitko.

Za Hajduk u prvenstvu nije odigrao niti jedan tinejdžer, a nema igrača prve momčadi koji se trenutačno nameće kao novi projekt kluba. Nema niti Futacsa, a pitanje je koliko ga Almeida može zamijeniti...

Ostaje nada da se nešto može napraviti u kupu...

Stoga pitamo; koja je Hajdukova perspektiva? Što mogu i trebaju napraviti?

Tko može biti novi 'zlatni dečko'? Tko može biti novi projekt kluba? Kako to napraviti i koji su sljedeći Carrillovi zadaci?

Ukratko - što Hajduk može napraviti da sljedeće sezone ne bude ponovo isto u ovo vrijeme?

Je li Hajdukova sezona gotova? većinom se slažem 6.5 1, 0, 0, 3, 2, 6, 11, 11, 6, 4, 4
Je li ovo zasad uspješna sezona za Hajduk? djelomično se ne slažem 3.9 2, 2, 11, 4, 6, 14, 7, 2, 0, 0, 0
Kako biste ocijenili rad Uprave? solidno 5.5 0, 2, 0, 1, 8, 13, 12, 7, 4, 1, 0
Kako biste ocijenili rad trenera? solidno 6.4 0, 0, 0, 0, 2, 6, 21, 11, 8, 0, 0
Postoji li perspektiva da sljedeće sezone bude drugačije? niti se slažem niti ne slažem 4.6 2, 2, 5, 7, 4, 10, 10, 3, 4, 0, 1
Ocijenimo klubove HNL-a:
GNK Dinamo Zagreb - razina ekipe top ekipa prve lige 5.3 0, 0, 0, 0, 3, 29, 16, 0, 0, 0, 0
HNK Rijeka - razina ekipe top ekipa prve lige 5.5 0, 0, 0, 0, 2, 26, 18, 0, 2, 0, 0
HNK Hajduk Split - razina ekipe dobra ekipa prve lige 4.3 0, 0, 0, 5, 26, 16, 0, 1, 0, 0, 0
NK Osijek - razina ekipe dobra ekipa prve lige 4.4 0, 0, 0, 0, 29, 18, 0, 1, 0, 0, 0
NK Slaven Belupo - razina ekipe dobra ekipa prve lige 3.5 0, 0, 0, 25, 20, 3, 0, 0, 0, 0, 0
NK Lokomotiva - razina ekipe prva liga 3.1 3, 0, 4, 26, 14, 1, 0, 0, 0, 0, 0
NK Inter Zaprešić - razina ekipe prva liga 2.7 0, 1, 20, 23, 3, 0, 0, 1, 0, 0, 0
HNK Cibalia - razina ekipe dno prve lige 2.3 0, 5, 28, 14, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0
NK Rudeš - razina ekipe dno prve lige 1.7 0, 17, 29, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 0, 0
NK Istra 1961 - razina ekipe dno prve lige 1.9 2, 11, 28, 6, 1, 0, 0, 0, 0, 0, 0

Analize (7)

zdeso | 09/2017

Slušajući Joška Jeličića na tribini, iznjela se teza kako je sportska politika kriva i da praktički Hajduk treba mjenjati sportskog direktora. Ja ću tu tezu pokušati demantirati.

Što ga je dočekalo?

Trebam li komentirati napad, napad koji se sastavljao od ozlijeđenog Ohandze i Mastelića koji osim truda, nogometu ništa nije mogao pružit. Vlašić koji je van svoje pozicije (ponekad čak igrao i lažnu devetku) apsolutno  stagnirao u svom razvoju. Fokusna točka bio je Sušić, a Kalik je pokazivao nekakav potencijal. Širina kadra nije postojala, a kada bi se netko ozlijedio ulazili bi igrači poput Mujana i Pejića (naša dica)

Reći da je Branco počeo od nule ne bi bila daleko od istine.

Što je napravio?

Za početak doveo je trenera (Pušnika on nije doveo.). Carrillo je apsolutni napredak na sve što je bilo prije njega.

Prodalo se: Milića, Sušića, Maganjića, Kalinića, Jeffersona i sada Vlašića.

Za Milića je plaćena klauzula. Maganjić nije htio produžiti ugovor ukoliko mu se ne garantira da bude prva zamjena za napadaća (sa svojih 17 godina i tijelom petnaestogodišnjaka). Je li Kalinić mogao otići za više novaca je upitno, a za jedino tržište koje ga je moglo platit više nije imao radnu dozvolu. Za Sušića se moglo dobit više, međutim njegovim ostankom bi se više izgubilo nego dobilo. Sušić je odličan igrač za HNL, ali sa Sušićem dolazi kaos i neposluh u svlačionici. Još kad uzmemo u obzir da bi fokus ostao na njemu, a igrač koji bi to ispaštao bio bi Vlašić. Jefferson je pušten jel je na njegovu poziciju doveden bolji igrač, a kod prodaje Vlašića se nije moglo puno s obzirom da igrač nije htio produžiti ugovor.

Kad se sve uzme u obzir : Branco je napravio vrlo dobar (4+) posao što se tiće prodaja igrača. Je li se moglo napravit više jako je diskutabilno.

Dovelo se:  

2016/2017

 Erceg, Said, Memolla, Futacs, Kožulj (200 000 eura odšteta), Hamza, Savvas, Čosić, Terziev, Kvesić, Maganto

2017/2018

Radošević, Kovačević, Lopez, Fomitschow, Almeida, Pešić, Sehić, Gustavo .Još je Hamzu plačena odšteta (250 000,iako je trebalo bit plačeno 500 000 koliko je dogovoreno kad je dolazio na posudbu), te je Savvas došao za stalno.

Futacs, Erceg, Radošević, Lopez i Hamza pokazali su se kao pojačanja.Novac koji je plačen za njihovo angažiranje iznosi 250 000 eura.

Said, Kožulj, Savvas, Gustavo i Memolla pokazali su se kao igrači za rotaciju i širinu kadra.Plačeno je 200 000 eura za Kožulja koji je bio jedan od najboljih igrača bosanske lige i pokazao je određeni potencijal za biti nešto više od igrača rotacije.

Igrači koji nisu pokazali kalibar za Hajduka : Čosić, Kvesić, Maganto i Terziev (za kojeg je procjenjeno da je prevelika odšteta). Njihovi dolasci koštali su 0 eura (izuzev plaći koje su bile u granicama do 150 000 eura)

Igrači koje tek trebamo vidjeti su Fomitschow, Almeida, Pešić i Šehić. 

Dakle, Hajduk sa Brancom kao sportskim direktorom po prvi puta nakon dugo vremena ima kostur momčadi, tu je isto i širina kadra kakvu Hajduk prije nije imao.
Branco je pogodio sa dosta igrača, a igrači koji nisu kalibar za Hajduka ionako su dovedeni kao igrači valjalo bi probat, a ne kao pojačanja.

Analizirajući dolaske i odlaske smatram da Branco zaslužuje vrlo dobru ocjenu. Pogodcima poput Futacsa i dolascima poput Radoševića (koji ne ne pripada više HNL-u) kupio je povjerenja da zna što radi. Da se razumimo ni meni nije jasan dolazak Almeide i još manje davanje mu desetke. Međutim Branco je zaslužio i vrijeme i povjerenje. Brancu su se rugali kad je govorio da je Futacs najbolji napadač lige i smatrali su ga ludim jer  proglašava drvo ozbiljnim igračem. Na kraju se pokazalo da Branco nije lud i da zna što radi. Branco nije populista i nije doveo Almeidu da zapali navijače, doveo ga je jel uistinu misli da će Almeida bit pojačanje, a činjenica je da je Almeida došao iz AEKa (u kojem je imao 500 000 eura plaću) u Hajduk ( gdje igra za duplo manje, odnosno 250 000 eura) isto nešto govori.

Puno stranaca koji igraju za 200-300 tisuća eura, blokiraju našu dicu koja igraju za papar, a jednako su dobri.


Slušajući novu tribinu sa Joškom Jeličićem došlo mi je da plačem. Pogotovo kad uzmem u obzir moto #stoppovršnosti. Hajduk ima 4 igrača koji ulaze u kategoriju 200-300 tisuća eura. To su: Futacs, Lopez, Almeida i Radošević. Znaći 3 stranca primaju takvu plaću, a naše dite je zapravo i najskuplje. Futacs se već pokazao kao pojačanje, Lopez je na dobrom putu da to bude, a za Almeidu još nitko ne zna.

Ovakvu momčad mogao je sastaviti iz HNL-a

Osijek je sklepao momčad punu domaćih igrača iz HNL-a. Kao prvo Hajradinović, Grezda, Lopa i Rijekin Heber su stranci. Možda su u očima Joška oni veći Hrvati od Hamze ili Memolle, no ja ne vidim razliku.

Kao drugo Bočkaj, Grezda ,a da ne govorim Majer i Ivanušec su igrači koji nisu dostpuni Hajduku. Osijek će možda dobiti tu i tamo koji poklon za poslušnost međutim Hajduk nema tu privilegiju. Kao što Hajduk nije mogao dovesti Kramarića tako ne može dovesti ni Majera. Uspoređivati Hajduk s Rijekom ili Osijekom zato što dovode takve igrače je površno.

Neću niti ulaziti u to koliko bi ti igrači unaprijedili Hajduk

Isto tako, laž je da Branco nije pokušao dovesti Hrvate. Doveo je Čosića, Pešića i Šehića. Čosić je bio jedan od najboljih igrača Inter Zaprešića, a pokazao se kao igrač koji nije kalibar za Hajduk. Pešić je doveden kao najbolji igrač Splita, a Šehić kao najbolji igrač Zagreba , zasada nisu pokazali nešto što će unaprijediti Hajdukovu igru.Pokušalo se dovesti i Katića za kojeg je ispostavljeno da je otpremnina 1 000 000 eura. Pitam vas tko bi od vas platio tih 1 000 000 da umjesto Lopeza dovede Katića?

Jedini igrači koji bi unaprijedili igru Hajduka pripadaju trenutno Lokomotivi (Dinamu). Branco gleda HNL-ov bazen, no nije njegova krivnja što ima smanjeno tržište.

Di je zamjena za Vlašića?

Hajduk je prodao Vlašića za 10 miliuna eura i nije doveo zamjenu, a valjda Brancova greška je što nema talenta u omladinskom pogonu.

Dakle Hajduk je prodao Vlašića u zadnjim satima prijelaznog roka. Do zadnjeg trenutka se nije znalo hoće li Vlašić dobiti radnu dozvolu. Dovesti nekoga kao zamjenu za Vlašića i još pritom potrošiti novce prije nego što prodaš Vlašića bilo bi diletantski. U slučaju propadanja transfera Vlašića, Hajduk bi tim pojačanjem ušao u minus i ponovnim traženjem novog kredita. Dakle Branco je imao svega par sati da dovede zamjenu, možda je i trebao riskirati i preuzesti odgovornost i potrošiti 2 3 miliuna eura na pojačanje. Međutim riskirati u zadnjih par sati bilo bi nepromišljeno jer dovođenjem novog Sharbinija nisi doveo sadašnjost  u pitanje već budućnost. 

Branco je preuzeo na sebe puno veći rizik nego što bi imao da je doveo nekoga. Sportski direktor sebi bi puno lakše osigurao budućnost da je razmišljao isključivo o prvoj momčadi. Umjesto toga  odlučio je potrošiti novce odgovorno , te ih uložiti u infrastrukturu i budućnost. To ne znači da Hajduk neće potrošiti novce na zimskom prijelaznom roku, ali i puno više vremena za procjenu pravog pojačanja 

Omladinski pogon


Hajduk se već posvetio omladinskom pogonu i nije ga zanemario. Novci od Sušića već su otisli u razvoj infrastrukture, a novci od Vlašića većim dijelom će ići u infrastrukturu. Kao projekt omladinske škole ocijenjeno je 2000 godište (Šego, Palvaresa, Kreković). Rupa koja je nastala odlaskom Vlašića nije greška Branca već je to rad prijašnjih uprava. Juniori prošle sezone nisu igrali prvu juniorsku ligu, a to dovoljno govori zašto je nastala rupa između Vlašića i slijedećeg potencijala. Tonio Teklić predviđen je kao netko tko bi trebao zamjeniti Vlašića. Međutim prošle sezone je igrao 3 HNL (sa Hajdukom II) jer njegova generacija nije mogla igrati prvu junirosku ligu. Teklić je odlaskom Vlašića promoviran u prvu momčad te sa njom trenira, a igra u drugoj HNL sa Hajdukom II. Teklić još nije spreman nasljediti Vlašića, no za godinu dvi bi trebao moći. Tko želi pratiti razvoj Hajdukovih potencijala slobodno može gledati Hajduk II (Hajdukova Lokomotiva) u 2 HNL gdje je momčad Hajduka najmlađa.

Zaključak

Euforija nakon dvije pobjede jednako je površna kao i analiza kako treba mjenjati sportskog direktora nakon dva poraza. Površno je reći da je u Hajduku sve idealno, a jednako je površno reći da u Hajduku ništa ne valja.

Branco možda i je donio neke krive procjene, ali je donio puno više ispravnih procjena. Hoće li Juranović postati kvalitetan bek  možda je kriva procjena, ali to je procjena koju je donio Mario Branco (skupa sa trenerom) i izad koje Mario Branco stoji svojim imenom i prezimenom. Kao što je stajao pred javnosti kad je rekao da je Futacs najbolji napadač lige.

Mario Branco preuzeo je puno veći rizik ne dovodeći nikoga u zadnjim satima prijelaznog roka, nego što bi ga imao da je potrošio 2,3 miliuna eura. Ali Mario Branco je svakom svojom odlukom pokazao što znaći odgovoran rad. Tvrditi da Hajduk treba promjeniti sportsku politiku je ne odgovorno i populistički.

Što Hajduku treba da bi sudjelovao u borbi za prvaka dotakao sam se u prošloj analizi : https://www.tribina.hr/analyses/vjeciti-student-zudi-za-iskorakom-22033/

Dosta Jeličićevih teza naprosto ne stoji!
Slušajući Joška Jeličića na tribini, iznjela se teza kako je sportska politika kriva i da praktički Hajduk treba mjenjati sportskog direktora. Ja ću tu tezu pokušati demantirati. Što ga je dočekalo? Trebam li komentirati napad, napad koji se sastavljao od ozlijeđenog Ohandze i Mastelića koji osim truda, nogometu ništa nije mogao pružit. Vlašić koji je van svoje pozicije (ponekad čak igrao i lažnu devetku) apsolutno stagnirao u svom razvoju. Fokusna točka bio je Sušić, a Kalik je pokazivao nekakav potencijal. Širina kadra nije postojala, a kada bi se netko ozlijedio ulazili bi igrači poput Mujana i Pejića (naša dica) Reći ...
Dosta Jeličićevih teza naprosto ne stoji!
Slušajući Joška Jeličića na tribini, iznjela se teza kako je ...

Respekt: Martix, pravi, GloomY, faz34, Cirohito, ivan-cro, peropex,

Slažem se: Tomant, GloomY, cole10, faz34, Cirohito, Topsi, ivan-cro, peropex,

Ne slažem se: draxy,

Imaš među grafovima na vhu stranica onaj o ovisnosti budžeta za plaće i bodova. 27 posto svakako nije 20 bodova... - Losovius, 23.9.17. 9:35, 0 0 0
Dodatno, teza je da se Hajdukov budžet povećao i da su financije super. Što za mene znači da se budžet za plaće također povećao (ovo ljeto govorimo) i da bi morao biti još bliži Rijekinom. To su spekulacije, ali mislim da su razumne. - Losovius, 23.9.17. 9:38, 0 0 0
Ok,Hajduk je teški underachiever.Što treba promjeniti da to ne bude?Koji igrače treba srezati,a koje dovesti da bi sa istom financijskom strukturom osvojio 80 bodova? - zdeso, 23.9.17. 10:46, 0 0 0
Veselim se vašoj analizi gdje neće biti isključivo pljuvanje po Brancu,već analiza s kojim je pojačanjima pogriješio i što je za te novce trebao dovesti(a da nisu igrači Lokomotive ili pokloni Dinama).Kako osvojiti 80 bodova sa ovim budžetom? - zdeso, 23.9.17. 10:50, 0 0 0
U potpunosti se slažem sa Jeličićem da se Hajduk mora okrenuti dalmatinskom bazenu.Kako to da nitko od Hajdukovih skauta nije primjetio Barača u Šibeniku koji je besplatno došao u Osijek a reprezentativni je potencijal? - draxy, 23.9.17. 23:38, 0 0 0
kmks95 | 09/2017

Ljeto je dolazilo, s njim i hajdukova pojačanja-Radosevic, Borja, otkupljeni Savvas i Hamza, produženi ugovor Ercegu- sasvim dovoljno da hajdukova alaeština se digne na noge i proglasi ovu godinu godinom kad ce se dignuti titula prvaka. Spora nije bilo, pa najbolji smo, rijeka ce se rasprodat, dinamo je gotov a mi nikad jači. Hajduk je na putu u europsku ligu u svakom pretkolu dobio najtezeg moguceg protivnika, a momci na terenu (i u kancelarijama) su prva dva izrazito rutinirano i smireno eliminirali, nešto što od hajduka i protiv amaterskih momcadi nismo navikli gledati. I onda je usljedio everton, engleski velikan koji je u ovom transfer roku portosio 160mil€, odmah se je znalo-tu europska avantura zavrsava. No ispali su a da im se nista nije moglo prigovorit, hrabro su se postavili i odigrali 3 od 4 poluvremena u najmanju ruku al pari s tom, iz hrvatske perspektive, megamomcadi. I to je bilo to, i posljednja prepreka ka naslovu prvaka je pala, pa sad nam ni europske utakmice i cetvrtak-nedjelja ritam nece predstavljat problem, prvaci smo! I zaista, hajduk je izgledao odlicno, igra je imala smisla, kohezija uprave, igraca i navijaca ko nikad igdi, igraci su pruzali najbolje svoje partije na terenu-sve je izgledalo ruzicasto.

A onda se je dogodila "samo" jedna stvar- Nikola Vlašić je posta igrač Evertona. Za svakog tko je pratio hajdukovu igru, od tog momenta se znalo-hajduk ce izrazito tesko nadoknadit taj gubitak. Jednostavno, igrača koji protiv vrlo dobrog brondbya napravi 18 dibrlinga (cijela momčad barcelone je u prosloj sezoni imala 14.4 diblinga po utakmci) a protiv evertona se zaustavi na 11, nemas u momcadi niti ti je dostupan na trzistu.

Usljedili su porazi od osijeka i rijeke s atmosfera se potpuno izokrenula u pesimizam. I zaista, kad se pogleda na prvi pogled, nema se sta radovat sutrasnjici, nema bekova, nema krila, nema pravog razigravača u momčadi.

No stvari nisu ni tako crne kao sta se cini. Prvo zbog financijske situacije koja omogucava stabilnost kluba u iduce dvije godine i bez da jedan euro od prodaje igraca udje u klupsku blagajnu ukoliko ne bude kapitalnih (infrastrukturnih) investicija. Situacija je zdrava, medju igracima vlada optimizam i nogometni svijet ponovno dozivljava hajduk kako ozbiljan klub u kojeg je pozeljno doci. Klub je sposoban isplatit eventualnim pojacanjima place kakve dosad nije mogao i novca za "reagirati odmah" ima a SD Mario Branco se dokaza u slucajevima Radosevic, Borja Lopez, Marko Futacs i drugima kako mu nije ni potreban novac za odstete kako bi doveo kvalitetnog igraca u klub. Naravno, ove stvari su kratkorocne, nije za ocekivati da ce se igraci koji su vec i lagano "ušli u godine" dugo zadrzavati u klubu odgadjajuci "transfer zivota".

No pravi, dugorocni, razlog za optimizam se krije u njegovoj akademiji (i b momcadi) i famoznoj "nasoj dici". Nije tajna da su prosle hajdukove uprave itekako zakazale u napreovanju iste, štoviše, bila je devastirana nestrukom i preranom prodajom. Na ovo drugo se nije moglo utjecat zbog trzisnih razloga i spasavanju "zive glave" no mogla se i morala se vodit veca briga o struci i dopunskoj selekciji. B momcad hajduka od ove godine igra drugu hnl (trenutno su cetvrti) i najmladja su momcad lige. Medju njima ima nekoliko izrazito zanimljivih imena popit Palaverse, Šege, Krekovica i drugih, redom nepunoljetnih momaka i uz njih Pasaričeka, Nejasmica, Teklica i Kovacevica- igrača od kojih se u buducnosti moze ocekivat puno toga a koji iz mjeseca u mjesec pravilno odrastaju i stasaju u igrače od kojih je za ocekivat da ce se u roku godine prikljuciti prvoj momcadi hajduka-vjerojatno ne svi od njih ali dobar dio.

Trenutno je situacija u prvoj momcadi u najmanju ruku tmurna, ne vidi se jasno što i kako igrati i s kojim od njih, medjutim tu se desila samo jedna promjena, odlazak vlasica, i ona moze u zimskom roku biti nadoknadjena dovodjenjem 2-3 igraca. Momentalno, da sam na mjestu trenera Carilla posega bi za formacijom 3421, kojom bi oslobodio ionako limitirane bekove, sredina bi bila popunjena igracima pa bi mogao osigurati superiornost u sredini terena.

Ovako nekako bi to izgledalo:

.              stipica

.      carbonieri/ismajli nizic lopez

tudor radosevic hamza fomitschow

.        kozulj/basic   erceg

.                almeida

Do zime se valja svim simpatizerima hajduka istrpiti, slijedi ili prilagodba na novu ideju, ili prilagodba nekolicini na druge uloge u momcadi.

Svakako, mislim da je hajdukova perspektiva puuuno svijtlija nego sto izgleda "na prvu", stvari su u klubu poslozene, akademija radi izvrstan posao, novaca ima i moze se samo naprijed ici. Per aspera ad astra!

Ovo mi je bila prva analiza, prvi tekst, slobodno ostavite komentar ili savjet! Pozdrav!

Posmatrači-pesimisti, fanatici-optimisti
Ljeto je dolazilo, s njim i hajdukova pojačanja-Radosevic, Borja, otkupljeni Savvas i Hamza, produženi ugovor Ercegu- sasvim dovoljno da hajdukova alaeština se digne na noge i proglasi ovu godinu godinom kad ce se dignuti titula prvaka. Spora nije bilo, pa najbolji smo, rijeka ce se rasprodat, dinamo je gotov a mi nikad jači. Hajduk je na putu u europsku ligu u svakom pretkolu dobio najtezeg moguceg protivnika, a momci na terenu (i u kancelarijama) su prva dva izrazito rutinirano i smireno eliminirali, nešto što od hajduka i protiv amaterskih momcadi nismo navikli gledati. I onda je usljedio everton, engleski velikan ...
Posmatrači-pesimisti, fanatici-optimisti
Ljeto je dolazilo, s njim i hajdukova pojačanja-Radosevic, Borja, otkupljeni ...

Respekt: ivan-cro, baiso, pravi,

Pozdrav! Za igrače iz Hajduka II mogu reći "živi bili pa vidjeli". Ne bi navodio Radoševića kao primjer dobrog rada SD, jer nije neki problem u klub vratiti igrača poniklog u njemu, koji je ostao bez angažmana vani. To nije težak posao. - gradim, 21.9.17. 8:38, 0 0 0
Svaka čast na prvoj analizi. Osobito mi se sviđa sustav 3-4-2-1 - pravi, 21.9.17. 10:27, 0 2 0
Jerlekan | 09/2017

Hrvatska javnost, ali i sama Hajdukova uprava žive u uvjerenju da je pravi put za Hajduk stvaranje mladih igrača kroz vlastitu akademiju kako bi s njima gradili uspješan klub i postizali ozbiljne rezultate. Naravno, zaluta tu pokoji Almeida i slični, ali to je normalno, nitko ne posluje uvijek 100% u skaldu sa zacrtanim planom. Ova nova uprava želi budućnost u kojoj će stvarati Vlašiće koji će iz kluba odlaziti tek onda kad u klubu ostave trag. Takva ideja je prilično utopistična, izuzetno riskantna i ono možda i najbitnije, gotovo pa neprovediva. 

Možda najveći Hajdukov problem je to što Dinamo i Rijeka poberu "sve što valja". Hajduk nema dovoljno veliki pool da producira dovoljno kvalitetnih igrača koji bi mu onda osigurali financijsku stabilnost da neki od njih i ostanu koju godinu pa posljedično dobiju priliku napraviti razliku.

Dinamo je recimo primjer kluba koji je zadnjih 5 godina po tome stajao puno bolje od Hajduka (i dulje, ali ovih 5 mi je bitno za poantu) pa im se prag godina u kojima prodaju igrače drastično spustio jer nemaju dovoljno aduta kojima bi zadržali Brekala, Murića, Kalaicu ili Halilovića. Znamo, neki od njih su odlazili i zbog drugih stvari, ali u suštini su dobri primjeri. Isto tako si Hajduk ne može i još jako dugo neće moći priuštiti da mu neki top talent ostane u klubu do 22. godine kao što se to nekad moglo pa je klub i njemu barem jedno vrijeme imao prvotimca. Zapravo, čak bi granica mogla na 20. godina, ako ne uračunamo neke late bloomere. A da ne govorim da tu nije riječ samo o late bloomerima, već i o tome da će mnogi igrači sada doći u Hajduk i čekati da se s njima dogodi isto što i Vlašićem. Ili barem nešto 5 milijuna eura slabije. 

Mislim da se Hajduk transferom Vlašića promovirao u klub koji može biti stepping stone za mlade igrače i da će im se zbog toga pool i reach proširiti, ali sama akademija sigurno ne može producirati dovoljno igrača (barem zasad) i sam model kluba ne može u skorijoj budućnosti donijeti dovoljnu financijsku stabilnost da nogometaš ostane u Hajduku dovoljno dugo da im pomogne nešto napraviti.

Znam da je usporedba s Dinamom mnogima mrska, ali nema boljeg kluba za povlačenje ovakve paralele, jer osim toga da je to nešto što je Dinamo dosad radio izuzetno dobro, isti taj Dinamo je uteg Hajduku zbog svog poola. Naravno, ako je ikada bilo vrijeme u kojem je Hajduk mogao odgristi dio tog kolača, to je sada. 

I tu se vraćamo na poantu i paralelu s Dinamom, čak i da odgrize, kako bi mogao zadržati igrače dovoljno dugo da naprave nešto kad to ne može ni taj direktni konkurent koji se istim "poslom" bavi već dosta dugo? Najbolje što Hajduk može je kao kod Vlašića, igraču ponuditi postotak od transfera (isto vrijedi i za Dinamo) i nadati se da će igrač imati dovoljno razumijevanja da mu to kupi još jednu sezonu. Ali ništa više od toga. 

Upravo zato se bojim da je priča o "bilim tićima" nerealna opcija i prilično sam siguran da oni nikada neće poletjeti.

Vrlo je vjerojatno da "bili tići" nikad neće poletjeti.
Hrvatska javnost, ali i sama Hajdukova uprava žive u uvjerenju da je pravi put za Hajduk stvaranje mladih igrača kroz vlastitu akademiju kako bi s njima gradili uspješan klub i postizali ozbiljne rezultate. Naravno, zaluta tu pokoji Almeida i slični, ali to je normalno, nitko ne posluje uvijek 100% u skaldu sa zacrtanim planom. Ova nova uprava želi budućnost u kojoj će stvarati Vlašiće koji će iz kluba odlaziti tek onda kad u klubu ostave trag. Takva ideja je prilično utopistična, izuzetno riskantna i ono možda i najbitnije, gotovo pa neprovediva. Možda najveći Hajdukov problem je to što Dinamo i ...
Vrlo je vjerojatno da "bili tići" nikad neće poletjeti.
Hrvatska javnost, ali i sama Hajdukova uprava žive u uvjerenju ...

Respekt: micko3, Cirohito, ivan-cro,

Slažem se: huskupus, Cirohito,

Ne slažem se: HAJDUK2012, baiso, pravi, kmks95,

bliži sam Lwavovom razmišljanju. Bradarić u Rijeku dolazi s 23 godine, Elez s 22 godine. To jesu igrači koji još imaju za napredovati, ali to nisu više mladi igrači za naše pojmove od kojih se može stvarati "Vlašić". Igrač od 23 više nije tić - gradim, 20.9.17. 21:23, 0 0 0
Nitko nije ni rekao da je. - Jerlekan, 20.9.17. 21:35, 0 0 0
Ovo što kaže Lav je sekundarna linija akvizije o kojoj sam ja i bio govorio. Tu se mogu spomenuti i Grezda, Bočkaj, Heber, Ejupi i još poneki koji su mogli završiti u Hajduku. Nestorovski included - Losovius, 20.9.17. 21:46, 0 1 0
Bradarica i Eleza Hajdukova struka nije odbacila.Elez je prodan u Lazio za 400 tisuca,a Bradaric u Rijeku za nekih 600 tisuca jer su se igraci tada prodavali u bescjenje zbog vracanja dugova i lose financijske situacije,kao i Balic i Vukusic itd. - frank_morris, 20.9.17. 22:00, 0 0 0
Mislim da bi bila dobra tema za analizu kako Hajdukovi igraci bolje uspjevaju u konkurentnim klubovima u Hnl-u(Bradaric, Andrijasevic, Elez,Cop itd. Nego koji odu vani(Balic ,Vukusic, Kis,Milic,Radosevic itd.) - frank_morris, 20.9.17. 22:04, 1 0 0
pravi | 09/2017

Razmišljajući o Gavranovoj analizi za utakmicu Hajduka i Rijeke, učinilo mi se da je istina negdje na pola puta između njega i mene. On je tvrdio da je Carrillova koncepcija igre kriva za poraz. Ja sam rekao da su krive individualne greške igrača. Došao sam do zaključka da je pogrešna koncepcija igre potencirala individualne greške.

Promjena sustava je nužna. Shvaćao sam sustav 4-3-2-1 ili 4-3-1-2. Carrillo je htio imati više igrača u sredini jer, kao i svaki Španjolac, želi kontrolu u sredini terena. To je bilo donekle uspješno jer je imao Vlašića koji unosi kreativnost u igru, povezuje vezni red i napad. Savvas to ne može ni u snu, a Hamza je više pčela koja mnogo zuji, a malo meda daje. On se puno troši, ali učinak nije velik. Uvijek ima visok postotak točnosti dodavanja, ali asistencije nisu česte. Tudor je krilo. Klasično krilo. I na reprezentativnim ekskurzijama u Kini i Meksiku prikazivao je odlične partije na desnom krilu. Na Vlašićevoj poziciji puno se trudi, ali nije ni blizu Niksiju.

Sustav 4-2-3-1 nudi se kao prirodno rješenje.

Stipica - Juranović, Nižić, Lopez, Memolla - Savvas, Radošević - Tudor, T. Bašić, Erceg - Almeida

Za mene je Kožulj ispred Savvasa, no znam da za Carrilla neće biti. Vjerojatnije će se boriti s Bašićem za poziciju polušpice. Almeida mora početi trčati. Za njega se nema što drugo reći. Ohandza dokazuje da može igrati samo zadnjih pola sata susreta, ali dobro je imati i takvu pričuvu. Said nije ni blizu Futacsu (ni u jednom pogledu), pa se postavlja pitanje treba li gurnuti u vatru mladog Kovačevića? Toliko su ga hvalili po dolasku iz Rijeke, zašto ga ne bi vidjeli na djelu? Pešić, Šehić i Jandrek (najbolji igrač prošlogodišnjeg Hajduka II) su krila i konačno bi u ovom sustavu mogla pokazati nešto. Splićani tvrde da Robert Jandrek ima talenta da bude nasljednik Vlašića. Nadajmo se da će dobivati dovoljno prilika...

Novi sustav je opisan, ali nije samo to važno. Carrillo sada mora biti i psiholog. Mora svojim igračima utuviti u glavu da ne mogu dobiti Rijeku sa sedam prekršaja. Ne mogu dobiti Rijeku bez trke i zalaganja. Pročitao sam na jednom mjestu da Torcidino okretanje leđa znači puno više nego što u Hajduku misle. Torcida nije okrenula leđa jer su izgubili. Okrenula je leđa jer se nisu borili! Carrilla čeka težak zadatak taktičke i psihičke rehabilitacije momčadi. Neka mu je sa srećom. Trebat će mu!

Dug je put do vječnosti
Razmišljajući o Gavranovoj analizi za utakmicu Hajduka i Rijeke, učinilo mi se da je istina negdje na pola puta između njega i mene. On je tvrdio da je Carrillova koncepcija igre kriva za poraz. Ja sam rekao da su krive individualne greške igrača. Došao sam do zaključka da je pogrešna koncepcija igre potencirala individualne greške. Promjena sustava je nužna. Shvaćao sam sustav 4-3-2-1 ili 4-3-1-2. Carrillo je htio imati više igrača u sredini jer, kao i svaki Španjolac, želi kontrolu u sredini terena. To je bilo donekle uspješno jer je imao Vlašića koji unosi kreativnost u igru, povezuje vezni red ...
Dug je put do vječnosti
Razmišljajući o Gavranovoj analizi za utakmicu Hajduka i Rijeke, učinilo ...

Respekt: Losovius, domac277,

Slažem se: Dado_M, kmks95, ivan-cro,

Napravili smo taktički graf Hajduka protiv Rijeke. To je otprilike to: http://taktika.tribina.hr/#7331c8cc4a2f4aa4ab884a2f0003deb9 - Losovius, 20.9.17. 14:36, 0 0 0
Probaj ga modelirat tako da napraviš ono kako bi hajduk trebao izgledati s promjenom sustava i koje bi to benefite donijelo. pa daj link pa ćemo ubaciti u analizu - Losovius, 20.9.17. 14:37, 0 0 0
gradim | 09/2017

Razmišljao sam o pisanju jedne HNL analize,  tako da se nadam da će ovako, malo modificirana, moći uskočiti na ovu temu.

Ne 9,  nego 15

Kao što znamo, završilo je 9. kolo domaćeg prvenstva dakle prvi krug; odnosno ¼. Može prvi querter da ostanemo u Eurobasketu ili footballu.  Stanje na tablici je svima poznato i neke iznenađuje, a neke baš i ne. Osobno sam među ovima drugima, i predviđao sam ovakav (ili sličan) start prvenstva. Kako bi osnažio svoje teze, posegnuti će za završetkom prošlog prvenstva, ta početak ovog staviti u taj kontekst.

Mnogo puta smo slušali o „najslabijem Dinamu ikad“ ili barem u zadnjih x godina i malo se kad mogla čuti ili pročitati koja pozitivna o ovogodišnjem Dinamu. Međutim, Dinamo ne samo da je startao s 9-1-0 u prvenstvu, već je i lanjsku sezonu završio s 6 pobjeda u nizu. Dakle Dinamo u zadnjih 15 utakmica ima 14 pobjeda i jedan neodlučeni rezultat. Čini mi se da to niti je drugi klub nikad u HNL-u nije ostvario. Vjerujem da je neka druga momčad Dinama, ali osim toga nitko i mislim da to zaslužuje jedan „respect“. Tablica spomenutih 15 kola glasi : Dinamo 43 boda, 2. Rijeka 33. 3 Hajduk 29 4. Osijek 26…

Kao i uvijek, može se spomenuti suđenje kao glavni Dinamov forte u domaćem prvenstvu. U spomenutih 15 kola Dinamo je izveo 3 penala (isto koliko i Rijeka ili Hajduk, Osijek ih je pucao 5), protiv Dinama je suđen jedan ( protiv Hajduka niti jedan, protiv Osijeka jedan. Možda će biti iznenađenje, ali u tih 15 kola je Dinamo dobio više kartona nego njegovi suparnici – odnos žutih kartona je 29:27 i 1:0 u crvenim. Dakle Dinamo niti jednom nije imao igrača više u 15 kola, a imao je igrača manje. Usporedbe radi, Hajduk je imao 4 puta igrača više, te jednom igrača manje (33:42 žuti), a kod Osijeka je taj omjer 3:1. Ne kažem da nije bio koji gol iz ofsajda, ali je bilo isto takvih i primljenih, a i ostali klubovi su znali zabijati iz spornih situacija. U svakom slučaju da možemo reći da sudački kriterij nije uzrok ovakvih rezultata.

Malo o Europi

Tu je Dinamo definitivno podbacio. Hajduk je odigrao visoko na granici svojih mogućnosti, a Osijek oduševio.  Rijeka je krenula dobro, pa zapela. Vidjeti ćemo kakao će e to još razvijati.  Bez obzira što se Dinamovom euro posrtanju mogu naći konkretni razlozi, još niti jednom nisam čuo jednostavan – zakon velikih brojeva. Pravo je čudo, zapravo, da je Dinamo 10 godina imao niz prolazaka takvih protivnika.  Dinamo je imao niz od preko 20 susreta u kojima ispadanje znači oproštaj od Europe i bez obzira na snagu suparnika, taj niz mora stati. Rijeka igra ozbiljno Europu 5 sezona i već joj se jednom dogodio Aberdeen ( i Basekshekir, ali ajde to je jako težak ždrijeb usporediv s „Vidinim“ Ludogorecom). Hajduk je zaslužio pohvale za Levski, posebno za Brondby. Opće oduševljenje nastupima protiv Evertona nisam dijelio s obzirom da se nakon prvih 45 minuta znalo tko prolazi dalje.

Rijeka za sad Europu igra na razini na kojoj je Dinamo igrao i zbog čega je bio ismijavan. Nedavno sam polu trolajući, za Rijeku izvukao podatak da od zadnjih 7 suparnika u Europi ( Sevilla, Aberdeen, Baseksehir, Saints, Red Bull, Olympiakos i AEK) uspjela pobijediti samo Velšane. Da se takav niz dogodi Dinamu, ova moja računica bi vrištala s pola naslovnica ( barem po portalima). Isto, kao što bi obrnuto niz Rijeke ili Hajduka od 14-1-0 prošao itekako zapažen.

Povratak petnaestici

Mislim da bi se posebno zapazilo s kojim igračima je Dinamo to postigao. Gledajući minutažu igrača u tom razdoblju, ispada je dinamova momčad izgledala ovako nekako.

Livaković / Stojanović – Sigali – Benković – Lecjaks / Antolić – Moro / Soudani – Gojak – Olmo/ Hodžić.

To je momčad koja u prosijeku ima oko 23.5 godina.  Tu su 4 mlada igrača u prvoj postavi.  Rijeka ima tradicionalno stariju momčad, zreliju, kojoj je prosjek bliže 26 godina . Osijek je nešto mlađi od Rijeke, ali gdje stoji Hajduk?

Još u najavi sezone sam govorio da Hajdukovoj momčadi mladost više ne može proći kao opravdanje. Udarnih 11 Hajduka u spomenutom razdoblju

Stipica/ Juranović – Nižić – Lopez – Memolla/ Radošević – Savas – Hamza – Vlašić – Erceg/ Futacs

To je momčad kojoj prosjek godina prelazi 25.  Kao što je i u uvodu rečeno, jedini teenager je prodan. Ono što posebno bode u oči : Hajduk ima samo jednog mladog reprezentativca na Gračanovom popisu. I taj jedan, Bosančić je tu na temelju svojih lanjskih nastupa u drugoj momčadi Hajduka ( 3. liga!!!).  Ne kažem da nema kvalitetu, samo kažem da njegov reprezentativni status nema nikakve veze s njegovim statusom i nastupima za Hajduk.

S financijske strane gledano, ako je Vlašićeva prodaja omogućila Hajduku da odbije prve ponude, a tako se govori, veći problem mi se čini da se za dobar dio igrača mogu odbijati ponude do besvijesti, ali bolje stizati neće. A ne samo da neće ponude stizati, već niti ti igrači na terenu neće s vremenom pokazivati napredak.

Toma Bašić je pred kraj prošle sezone imao nekoliko finih nastupa. Može li on biti igrač koji će podići Hajduk na viši nivo? Nisam siguran, ali mi se čini da barem postoji šansa, za razliku od igrača poput Tudora ili Radoševića.

Ako se Hajduk dokopao financijske stabilnosti, trebao bi sad tek početi ozbiljno raditi. Ako smo pokupili losov „reboot“ ta Dinamo, reprezentaciju, onda bi Hajduku bio potreban jedan veliki upgrade. I to upgrade koji ulazi u fazu evolucije, što je po definiciji dugotrajan proces. Tako da i dogodine očekuj Hajduk u sličnoj situaciji. 

Perspektivan klub, neperspektivna momčad
Razmišljao sam o pisanju jedne HNL analize, tako da se nadam da će ovako, malo modificirana, moći uskočiti na ovu temu. Ne 9, nego 15 Kao što znamo, završilo je 9. kolo domaćeg prvenstva dakle prvi krug; odnosno ¼. Može prvi querter da ostanemo u Eurobasketu ili footballu. Stanje na tablici je svima poznato i neke iznenađuje, a neke baš i ne. Osobno sam među ovima drugima, i predviđao sam ovakav (ili sličan) start prvenstva. Kako bi osnažio svoje teze, posegnuti će za završetkom prošlog prvenstva, ta početak ovog staviti u taj kontekst. Mnogo puta smo slušali o „najslabijem Dinamu ...
Perspektivan klub, neperspektivna momčad
Razmišljao sam o pisanju jedne HNL analize, tako da se ...

Respekt: draxy, GNKDZCFC, ivan-cro, ilmambanegro, Jerlekan,

Slažem se: draxy, GNKDZCFC,

Ne slažem se: HAJDUK2012, Cirohito, Mac316,

Perspektiva koja negira sve pozitivne ili kao ova, sve negativne stvari nikad nije dobro. Između svega postoji uzročno-posljedična veza i uvijek treba spomenuti obje strane. To je temelj objektivnosti. - Jerlekan, 20.9.17. 11:57, 0 0 0
Konkretno, što sam ja od negativnih stvari negirao. Samo nisam ulazio u to kako je Dinamo igrao protiv Odda I SKenderbeua. Zašto da ulazim u to, kad se o tome već puno govorilo. O rebootu, o jogurtu, o konfiguraciji sustava.. pa ajmo onda posvetiti - gradim, 20.9.17. 12:10, 0 0 0
koji trenutak da ustvrdimo kako Dinamo stoji u prvenstvu i da li je ovaj skor 8 -1 -0 pao s neba ili je nastavak onoga što smo gledali na proljeće. - gradim, 20.9.17. 12:32, 0 0 0
Pardon, negira je pogrešan izraz. Zaboravlja je bolji. - Jerlekan, 20.9.17. 13:00, 0 0 0
Gradim sve što si napisao je točno ali moraš shvatiti da se ovdje baš i ne cijene činjenice.Poželjno je pljuvanje po Dinamu i njegovim europskim nastupima prošle sezone u EL zahvaljujući kojim će ove sezone svaki prvoligaš dobiti 4 miliona kuna. - draxy, 20.9.17. 18:05, 0 0 0
zdeso | 09/2017

Na Poljudu ništa novo. Rijeka je dobila svog najlakšeg protivnika u HNL-u. 8 pobjeda i 2 remija u zadnjih 10 utakmica zvuči zastrašujuće. Hajduk ne da nije pobjedio Rijeku u zadnjih 10 utakmica(tužno mi je uopće ić dalje od toga), nego nije skupio sve skupa 3 boda u 10 utakmica.

Zar je razlika u kvaliteti momčadi toliko velika? Zašto se Rijeka protiv Inter Zaprešića ili Slaven Belupa treba puno više pomućiti za 3 boda?

Prvenstvo se osvaja na malim utakmicama

Koliko puta smo čuli frazu da se prvenstvo dobiva na malim utakmicama? Zna i Mourinho da u njoj ima istine, pa će slijedeći derbi sa Liverpoolom bez obzira koliko pobjeda u nizu bude imao ili jak arsenal oružja bude imao na raspolaganju, Mourinho će igrati na 0-0. Da navijači će trenutno bit ljuti, ali Mourinho će svoj cilj ostvariti. Već slijedeću nedjelju svi će zaboraviti kako se igralo sa Liverpoolom i zašto. Hajduk se gubi upravo tu, iako Hajduk to isto pokušava jednostavno mu ne ide za rukom. 

Vječiti student

Hajduk djeluje poput studenta koji godinama pokušava proći isti veliki ispit. Rezultat je svaki puta isti, ma što god napravio. Nekad se jednostavno nije spremao za ispit, nekad bi se spremio al bi ga profesor sve jedno bacio. Na kraju je toliko puta pao ispit da ni sam ne vjeruje da će proć ispit, ma koliko god učio. Student počinje sumljati u svoju inteligenciju da savlada gradivo, a to je ono zbog čega se treba zabrinuti. Ispit ne mora više biti niti težak, čak se može promjeniti i profesor koji ga ne voli, a student će ga i dalje pasti. Student je davno naučio za dovoljan,dobar i vrlo dobar, međutim to više nije dovoljno jel je počeo sumljati u sebe. Kako izaći iz agonije zvane veliki ispit?

Nije slučajnost što se Hajduk još jednom sam pobjedio.Da bi bila slučajnost to mora bit iznimka, a ne pravilo kao što je. Carillov Hajduk u prvom Jadranskom derbiju izgledao je puno ozbiljnije nego što izgledao u zadnjem. Ideja kako igrati je ostala ista, ali odlaskom Vlašića povjerenja u tu istu ideju više nema. Hajduk je izgubio povjerenje u vlastitu kvalitetu. Kako drugčije objasniti 11 igrača Hajduka u vlastitom 16-ercu kod prvog gola  

http://prntscr.com/gmowtx 

Hajduk trenutno ima gubitnički mentalitet, mentalitet zbog kojeg mu treba savršena utakmica za osvojit bod, a da ne govorim o pobjedi. Postavlja se pitanje kako riješiti problem? Hajduk je trenutno klub pun korisnih igrača, reći da je Mario Branco odradio loše prijelazni rok bila bi laž.

PSG je ponudio jedan od modela. Hajduku trebaju i "Neymar" i "Mbappe". Hajdukov Neymar bio bi igrač tipa Junior Fernandes u najboljim danima. Hajdukov Mbappe se već nameće u vidu Majera. Hajduk je prodajom Vlašića napokon dočekao financijsku stabilnost. Potrošiti pola toga iznosa na prvu momčad za Hajduk je ogroman rizik koji će se samo možda isplatit. To možda je za Hajduk u ovom trenutku preveliko da bi preuzeo takav rizik.Ne isplativost takvog rizika ne samo da bi značila gubitak tih miliuna eura koji su se mogli uložit u sigurnu budućnost već bi značilo i ponovno prodavanje novih "Pašalića" za bescjenje.

Sigurna Luka

Drugi model je proizvodnja takvih igrača. Igrača koji će odskakati od ostatka lige, to su bili Balić i Vlašić. Hajdukov problem tada nisu bili kvaliteta ili potencijal Vlašića i Balića, Hajdukova potraga za kvalitetnom strukom i kosturom momčadi bili su ogromna šteta za Balićev i Vlašićev razvoj. Hajduk je taj problem riješio dovođenjem Carilla i Branca i zato bi sljedeći Balić i Vlašić mogli postat ono što su bili Pjaca i Rog.

Strpljenje

Šego,Palvaresa i Kreković trebaju se čekati možda i 3 4 godine. Imaju li Hajdukovi navijači toliko vremena i strpljenja? Uložiti u ovom trenutku ogroman je rizik, pogotovo kad se uzme u obzir da će ulazak u europa ligu skoro pa ne moguć zadatak s obzirom na novi sustav kvalifikacija. Investicija bi se isplatila isključivo osvajanjem naslova i prodajom jednog o ta dva igrača za višestruko veći iznos nego za koji je doveden.

Toliko blizu,a toliko daleko

Dok Hajduk ne dovede ili proizvede svog "Neymara" Hajduk će bit vrlo dobro momčad za HNL razinu koja ne može preć na potrebnu razinu više. Rijeka je taj problem riješila poklonima (Kramarić,Tomečak,Andrijašević...) i pogotkom kakvim se rijetko viđa (Ristovski) , Hajduk ne može računati na poklone, a na pogotke (kao što je i Futacs) ne možeš planirati niti se u njih pouzdati dok ne pokažu suprotno. Kako će Hajduk taj problem riješit nije ni bitno. Jedino sigurno je da će za to trebati vremena, hoće li to biti do zimskog prijelaznog roka ili dok ne stasaju novi klinci.

Do tada će biti pravilo da Hajduk gubi velike utakmice. Gubit će utakmice u kojoj protivnici nisu stvorili šansu za gol iz igre (kao Rijeka u nedjelju). Kek protiv Hajduka jedino mora razmišljati kako im neutralizirati napade, a to sa danasnjim Hajdukom bar nije problem. Golovi će doć sami od sebe kao i uvijek uostalom.

Nakon nedjelje jedino se priča o Hajduku i njegovim problemima u igri, nitko ne priča o tome kako Rijeka nije stvorila niti jednu šansu za gol iz vlastite igre. Zašto i bi? Kad je toliko malo potrebno da se Hajduka dobije

Hajduku treba igrač koji je sposoban riješiti derbi. Igrač koji će riješiti derbi kad je Hajduk vrlo dobar (kao u prvom susretu protiv Rijeke sa Carrillom na klupi) ,ali i utakmicama kad Hajduk ne bude dobar, kad je potrebno kazniti protivnika zbog pogreške.

Vječiti student žudi za iskorakom
Na Poljudu ništa novo. Rijeka je dobila svog najlakšeg protivnika u HNL-u. 8 pobjeda i 2 remija u zadnjih 10 utakmica zvuči zastrašujuće. Hajduk ne da nije pobjedio Rijeku u zadnjih 10 utakmica(tužno mi je uopće ić dalje od toga), nego nije skupio sve skupa 3 boda u 10 utakmica. Zar je razlika u kvaliteti momčadi toliko velika? Zašto se Rijeka protiv Inter Zaprešića ili Slaven Belupa treba puno više pomućiti za 3 boda? Prvenstvo se osvaja na malim utakmicama Koliko puta smo čuli frazu da se prvenstvo dobiva na malim utakmicama? Zna i Mourinho da u njoj ima istine, ...
Vječiti student žudi za iskorakom
Na Poljudu ništa novo. Rijeka je dobila svog najlakšeg protivnika ...
BruceWayne | 09/2017

Bještavilo i puni stadioni ovotjedne Lige Prvaka zamijenili su poluprazni stadion u Vinkovcima i igra koja čak nije ni pokušaj modernog nogometa ali kako za sve postoji razlog, razlog za gledanje ove utakmice bili dva ne potencijalna, nego buduća reprezentativca, obojica u redovima gostiju. 

Utakmicom Cibalije i Lokomotive otvoreno je 9. kolo domaće lige u kojoj su gosti kasnim golom pobijedili i tako pretekli domaćine na ljestvici. Bila je to jedna ispodprosječna nogometna predstava ali u obranu sudionika tog događaja, na onakvom terenu se i nije moglo igrati puno bolje. Međuostalom bio je to dvoboj dvije desetke, Pervana i Majera, uz njih i Ivanušeca, bilo je još igrača na koje će javnost morati obratiti pažnju u sezonu ispred nas. 
Obje ekipe imale su određene izostanke koje su kasnije utjecale na sastav pogotovo kod Lokomotive pa je trener Tokić morao dosta toga izmijeniti od uobičajnog rasporeda.

Ssigurači iza Majera bili su Burić i Šunjić, prošlotjedni strijelac Hujber bio je desno, Ivanušec lijevo, dok je u vrhu napada bio Krstanović. Obzirom da je nedostajao Musa, Tokić je postavio stopera Soldu na lijevu stanu, ispred njega veznog Ivanušeca, čime je jasno da će lijeva strana biti totalno odsječena od odstatka momčadi. Desna strana je bila duplirana Barićem i Hujberom, što će se kasnije pokazati primarna opcija u napadu za ovu utakmicu jer će većina napada išla po desnoj strani.

Mario Tokić u dosadašnjoj karijeri nije skrivao defanzivan stil igre, i pokazao je da mu nije strano postavljati stopere na bočne pozicije ili u sredinu, nalik na ono što je radio Otto Barić, tako mu je stoper Rahmani igrao bočnog, a Capan veznog, dok je recimo, modernom nogometu trend obrnut- vezni se spuštaju na stopere. Po grafu možemo vidjeti da je u sastavu Lokomotive jedan ofenzivan igrač(Krstanović), lijeva strana je limitirana stoperom i veznim, desna duplirana dvama bočnim igračima, a sredina ima barem jednog zadnjeg veznog viška. Preziceraški pristup gostiju, bez ozbira na izostanke, što i ne čudi ako pogledamo njihov roster, koji je nakon odlaska Bočkaja, Grezde i Čekićija, ostao bez izjednog igrača na krilima, inače najdominantnijim pozicijama u modernom nogometu.

Međutim, čak i u takvoj situaciji, Lokomotiva je bila ta koja je diktirala tempo i imala loptu u svoj posjedu, no već prikazani razlozi ograničili su ih na tri načina na koji su mogli ugroziti gol Cibalije.

Pošto su dva stopera kao i dva zadnja vezna tehnički inferiorna, Majer bio je taj od kojeg su kretale sve akcije Lokomotive. Obično bi se spuštao na centar terena i tražio loptu, te dalje kreirao napade gostiju. Cibalija je tu imala startnu prednost, jer su stoperi i lijevi bočni bili su odsiječeni, lijevo krilo je čuvalo desnog beka, dok su ostala tri ofenzivna igrača oko centra pokušavali zaustaviti napad.

Slika 2 Slika 3

Kada bi Majer primio loptu, obično bi se napad širio prema desnoj strani. Soldo bi probao odvući barem jednog igrača lijevo, Ivanušec se spuštao u sredinu i zajedno sa Majerom kreirao napad, a Krstanović i Burić su se pomjerili prema desnom krilu stvarajući trokute. Intencija je bila loptu prenijeti prema desnoj strani, gdje bi Barić i Hujber ubačajem pokušavali pronaći Krstanovića ili Ivanušeca na povratnoj. Bartolović je to primjetio na vrijeme, i pomjerio lijevo krilo Galića prema bočnom Rubiću.

Drugi vrsta napada bila je traženje Krstanovića. Dva su načina, prvi je dubokom loptom, gdje bi Krstanović na svoju visinu mogao primiti loptu bliže golu i zaprijetiti ali ozbirom da su ga čuvala dvojica stopera, češći je bio drugi način. Krstanović se spuštao duboko u sredinu tražeći loptu, često udvojen je dobivao prekršaje. Taj način je zapravo taktički vrlo inteligentan, jer igraš protiv ekipe koja se cijelo vrijeme brani a nemaš dovoljno pomoći u napadu. Ali zato Lokomotiva ima Majera, najboljeg izvođača prekida u ligi, ponajboljeg skakača i 3 stopera. Ne treba zaboraviti da je Majer dobar dio od svojih asistencija zaradio na izvrsnim prekidima i ubačajima iz kuta prošle sezone.

Poluvrijeme je bilo bez golova i bez pravih prilika na oba gola. Kasnije, sredinom drugog dijela Tokić radi ključni potez i umjesto Hujbera uvodi drugog napadača Radonjića. To je možda čudan potez jer su on i Krstanović vrlo statični napadači ali u ovoj utakmici taj potez se isplatio. Momčad je prešla u neku vrstu romba, a Krstanović dobio pomoć u napadu koje je izostalo u prvom dijelu. 
Ulazak drugog napadača značio je da će jedan od njih moći se spuštati u sredinu, a taj drugi(Radonjić) na sebe odvlačiti na sebe jednog stopera Cibalije. Ozbirom da Peričić i Zgrablić nisu svjetske klase, trenutak dekoncentracije im se dogodio pred kraj utakmice.

Nakon što je stoper Lokomotive skokom osvojio loptu, ona je došla do Krstanovića, koji je ostao nečuvan jer je Radonjić odvukao Zgrablića, a Peričić i Muženjak stajali predaleko za razliku od prvog poluvremena.

Krstanović je dobio duel, dodao loptu prema natrčalom Ivanušecu, njegov čuvar Kordić ostao je daleko iza i iz kontinuiranih grešaka obrane Cibalije nastala je izolacije gdje je Ivanušec ostao sam sa desnim bočnim Karamarkom.

Mladi reprezentativac je već pokazao da se itekako snalazi u situacijama "jedan na jedan". Radonjić je odvukao stopere Cibalije, suigrači kasne, dok su iz pozadine se pridodavali Krstanović i Šunjić. Ivanušec se driblingom riješava prvo Karamarka, kasnije i Muženjaka te povratnom loptom pronalazi Šunjića, gdje je već nastao višak i utakmica je odlučena.

Ova utakmice je još jedan dokaz kako u HNL-u ne treba biti trenerski genij kako bi pobijedili, u dobrom dijelu utakmica dovoljna je jedna greška protivnika ili klasa pojedinca da bi se odlučila utakmica. Scouting Tokićeve momčadi u idućim utakmicama ne bi smio biti pretežak ako ostane ovakav sastav ili opet budu nedostajali bočni igrači, prije svega Musa. Ključne stvari su odsjeći napadača, te zaustaviti Majera i Ivanušeca i s time je dobar dio posla obavljen.

Majer i Ivanušec su ponovno pokazali da posjeduju elitan talent, neslužbeno su imali barem desetak driblinga zajedno, što je po ovakvom terenu odlično. Majer je još pokazao ono možda za što bi se trebao specijalizirati u budućnosti, igra povučenog playmakera iako ima odličan udarac i vrlo solidno kretanje u protivničkoj polovici terena, time recimo je superioran Kovačiću iako nema njegov prvi korak. Jasno da treba vremena i utakmica da se taj talent izbrusi ali mora se primjetiti da već sada čini razliku sa 19 godina. Slično kao i Ivanušec, njegovo kretanje bez lopte, osjećaj za prostor te posjeduje ponajbolje odlike od napadača, veznog i krila. Stoga se nikako se može shvatiti odluka uprave Lokomotive da se ta dva elitna talenta daju u ruke treneru koji igra defanzivno što će se vidjeti na broju njihovih golova i asistencija što će u konačnici odrediti cijenu kada budu odlazili. Ima i Cibalija svojih aduta za budućnost. Osim Pervana, koji danas nije imao toliko napadačkih zadataka, svidio se Rubić, motorični mladi lijevi bočni, te Štrkalj ponajbolji asistent lige iako je napadač. 

Uprkos svemu, još jedna utakmica je pokazali kako su hrvatski talenti i dalje prisutni na domaćim terenima i zaslužuju bolje terene, suđenje, te pogotovo intrastrukturu..

Ispodprosječna utakmica, elitni talent...
Bještavilo i puni stadioni ovotjedne Lige Prvaka zamijenili su poluprazni stadion u Vinkovcima i igra koja čak nije ni pokušaj modernog nogometa ali kako za sve postoji razlog, razlog za gledanje ove utakmice bili dva ne potencijalna, nego buduća reprezentativca, obojica u redovima gostiju. Utakmicom Cibalije i Lokomotive otvoreno je 9. kolo domaće lige u kojoj su gosti kasnim golom pobijedili i tako pretekli domaćine na ljestvici. Bila je to jedna ispodprosječna nogometna predstava ali u obranu sudionika tog događaja, na onakvom terenu se i nije moglo igrati puno bolje. Međuostalom bio je to dvoboj dvije desetke, Pervana i Majera, ...
Ispodprosječna utakmica, elitni talent...
Bještavilo i puni stadioni ovotjedne Lige Prvaka zamijenili su poluprazni ...
možda će trener koji igra defanzivno poboljšati mladim igračima obveznu igru? Da li je za igrače u razvoju najbitnije pumpanje brojki? Da ne spominjem da bi klub trebao gledati i šire od dva talenta - gradim, 18.9.17. 0:33, 0 0 0
Možda ali će im sigurno umanjiti napadacki potencijal i umanjiti cijenu od čije prodaje klub preživlja. Uostalom, da ih želi dezanfivno poboljšati, ne bi igrali sa još dva zadnja vezna kao osiguracima. - BruceWayne, 18.9.17. 1:02, 0 0 0
Tim dečkima trebaju brojevi da se probiju, a ne lekcije o važnosti defanzivne igre od trećerazrednog trenera. Najbolja stvar koju se može napraviti je da im se da sloboda, naučit će ih ostalo kad naprave korak dalje. - Jerlekan, 19.9.17. 19:39, 0 0 0
pričate o važnosti brojki za transfer, kao da ne mislite da će otići put Dinama, a za to im ne trebaju brojke već što potpuniji razvoj igrača - gradim, 20.9.17. 0:22, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.