zatvoreno

Postoji li pozadinska priča oko Kosovog odlaska?

  • 23.04.2018.
  • 54
  • 5

Ivan Kos više nije predsjednik Hajduka! Odlučeno je tako na sastanku Nadzornog Odbora odmah poslije derbija protiv Dinama. Objašnjenje je sljeeć

'NO je utvrdio da predsjednik uprave Ivan Kos nije prekršio zakon, ali je odnosom sa sucima prekršio temeljne vrijednosti kluba. NO je utvrdio da se sucima nikad nije davao novac, niti se tražilo bilo kakva pogodovanja. Ipak, NO je dogovorio sporazumni prekid suradnje s Ivanom Kosom, koji će nastaviti obnašati dužnost do imenovanja novog predsjednika uprave.'

Više informacija i objašnjenja pročitajte OVDJE...

Pitanje je; odgovara li kazna zločinu? Je li ovakav čin vrijedan otkaza? Ili postoji pozadinska priča koja dodatno objašnjava stvari?

Je li ovo procedura kojom predsjednik treba dobiti otkaz u ovakvom slučaju?

Kakav je posao u Hajduku odradio Ivan Kos? dobar 7.0 0, 0, 0, 0, 2, 5, 8, 20, 14, 4, 1
Je li Kos trebao dobiti otkaz? većinom se ne slažem 2.9 8, 8, 15, 5, 3, 8, 1, 2, 3, 0, 1
Postoji li pozadinska priča oko otkaza Kosa? većinom se slažem 7.1 0, 0, 1, 0, 1, 13, 6, 8, 11, 7, 7
Je li se Kos teško ogriješio o Kodeks kluba? djelomično se ne slažem 3.9 3, 1, 8, 15, 6, 13, 3, 1, 2, 1, 1

Analize (5)

Gavran | 04/2018

U 107 godina Hajduka funkciju predsjednika Hajduka obnašalo je 48 osoba, neki čak u dva navrata. Nisam toliki ekspert za Hajdukovu povijest da bih znao točne razloge odlazaka s funkcije svakog predsjednika, ali ipak sam siguran da je odlazak Kosa najbizarniji među njima.

Povijest sigurno neće pamtiti Ivana Kosa kao jednog od najvećih predsjednika. Po dolasku otjerao je one ključne ljude koji u također bizarnoj i nikad objašnjenoj smjeni Brbića nisu sami napustili klub i doveo ljude od svog povjerenja, te u već poprilično financijski konsolidiranom klubu počeo voditi klub onako kako je najbolje znao. Daleko od toga da sam se slagao sa svakim potezom, neki potezi su najvjerojatnije bili pogrešni, poput smjene Burića, neki dokazano očajni, kao dovođenje Pušnika, ali su neki bili i dobri, kao dovođenje Branca. Promjene koje je napravio u organizaciji rada s mladima su očito bile potrebne, a jesu li dovedeni pravi ljudi će tek vrijeme pokazati, pod uvjetom da se ne dogodi domino efekt poput onoga kod smjene Brbića.

To su otprilike ključni potezi, analizirati sada svaku pojedinu akciju, infrastrukturni zahvat, transfer i sukobe s HNS-om nema previše smisla, iako su za svakodnevni život Hajduka i to vrlo važne stvari. Kos je pozvan na moralnu odgovornost i koliko informacija imamo to je jedini razlog njegove smjene, pa se čini kako je i ovoliko rekapitulacije previše. Dakle za upravljanje klubom nisu važne sposobnosti, znanje i vještine, važna je religiozna pripadnost i to religiji koju će u ime Hajduka nazvati hajdučkom manja skupina ljudi, ne obazirući se pri tome jesu li to doista vrijednosti koje baštini većina hajdukovih navijača.

U svoje ime mogu reći samo toliko da mi ne smeta plaćanje ručka sucima koji dolaze suditi utakmice, dapače smatram to dobrom praksom i razinom gostoprimstva ispod koje klub veličine Hajduka ne bi trebao ići. Ako netko misli da bi se uskraćivanjem gostoprimstva pojedincima koji su po službenoj dužnosti poslani u Split mogli riješiti problemi sudačke organizacije volio bih da mi taj princip detaljnije objasni, jer moje je mišljenje da ti pojedinci, suci, koji su praktički na dnu hijerarhije u organizaciji nisu problem, problem je na višim razinama. Ako je netko na račun kluba odlučio sebe i suce izvesti na koncert onda je problem taj pojedinac, njegov mentalni sklop i njegov moral, nikako ne predsjednik kluba koji mu je dao kreditnu karticu.

A što se tiče onih koji pozivaju na moralnu odgovornost, prije nego što to učine sljedeći put bilo bi dobro da barem jednom preuzmu obvezu plaćanja kazne koja dođe na adresu Hajduka zbog njihovog bunta. Jer ne odobravaju svi koji plaćaju ulaznice i članarine taj oblik borbe protiv nepravilnosti u nogometu. A tek kada cijenu svog bunta potpuno skinu s Hajdukovog proračuna i stave na svoj onda će tek moći biti uzor i redovno dijeliti moralne packe. Ovako su samo politikanti koji svoju politiku provode na tuđi račun uz minimalna vlastita ulaganja.

Međutim, Kos kao pojedinac nije toliko važan, puno su važnije sve poruke koje ova smjena sa sobom šalje.

Prva je ta da doista ulica vodi klub. Ovom smjenom NO je dao za pravo svima koji tu frazu koriste za ocrnjivanje Hajdukova modela i pljunuo u usta svima onima koji tvrde da ta tvrdnja nije točna. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da je predsjednik smanjen na osnovu objave na društvenoj mreži, objave koju je sastavio netko tko nije izabran da donosi odluke i tko nema nikakvu odgovornost prema članovima.

Druga je ta da je Torcida iznad NH-a, članskog modela i na kraju krajeva Hajduka kao narodnog kluba. Lijepo je se pozivati na demokraciju i ocjenjivanje rada NO-a na izborima, ali ako je konstelacija odnosa takva da NO pleše kako uže vodstvo Torcide svira, koja je uopće poanta članstva i izbora i tko će uopće biti zainteresiran za glasanje na sljedećim izborima za NO? Ovaj aspekt možda je i najvažniji kada je ova smjena u pitanju, jer tek treba vidjeti kako će se ova odluka odraziti na broj članova sljedeće godine. Naravno da će to ovisiti i o sportskim rezultatima, ali oni će ovisiti o tome hoće li za predsjednikom otići i sportski direktor, te kako će igrači reagirati na novo vodstvo. Neki ključni igrači su već izrazili svoje nezadovoljstvo ovom odlukom, a jučerašnji napad na njih nikako ne pomaže situaciji.

Treća je ta da je predsjednik samo marioneta ograničenih ovlasti. Ako će se predsjednici smjenjivati zbog nekoliko ručaka plaćenih novcem kluba, teško će se itko ozbiljan uopće javiti na sljedeći natječaj, a to znači da će svaki sljedeći predsjednik biti lošiji od prethodnog. Pojedini mediji imaju svoje favorite, pa se tako spominju imena Hrvoja Maleša i Stipe Pletikose. Maleš je postao maskota jedne političke opcije i redovan je gost na njihovim skupovima, samim time bi njegov angažman značio povratak politike u Hajduk i značio bi konačnu propast ideala za koje se zadnjih godina borilo. Isto to vrijedi i za Pletikosu, kojemu je jedini adut igračka karijera, koja uopće ne bi trebala biti kvalifikacija za posao predsjednika. Naravno ako nekome riječ Kodeks još uvijek nešto znači.

Zaključno se može reći da ova smjena Hajduku kratkoročno donosi daleko više štete nego koristi, odnosno nema od nje nikakve koristi osim zadovoljavanja nečije taštine. Dugoročno donosi mnoge zamke, i trebati će puno mudrosti, ali još više sreće da se te zamke izbjegnu. A ako uvelike ovisimo o sreći, onda smo definitivno skrenuli s duge ceste. Hajduk je opet na vjetrometini.

Prokleta je violina
U 107 godina Hajduka funkciju predsjednika Hajduka obnašalo je 48 osoba, neki čak u dva navrata. Nisam toliki ekspert za Hajdukovu povijest da bih znao točne razloge odlazaka s funkcije svakog predsjednika, ali ipak sam siguran da je odlazak Kosa najbizarniji među njima. Povijest sigurno neće pamtiti Ivana Kosa kao jednog od najvećih predsjednika. Po dolasku otjerao je one ključne ljude koji u također bizarnoj i nikad objašnjenoj smjeni Brbića nisu sami napustili klub i doveo ljude od svog povjerenja, te u već poprilično financijski konsolidiranom klubu počeo voditi klub onako kako je najbolje znao. Daleko od toga da sam ...
Prokleta je violina
U 107 godina Hajduka funkciju predsjednika Hajduka obnašalo je 48 ...
Meni se isto tako ali baš sve čini, pogotovo ovaj zadnji dio - gdje ti zapravo kažeš: mjesto predsjednika - to služi da svira kako mi dirigiramo... - Losovius, 24.4.18. 10:59, 0 1 0
Sanel | 04/2018

Mnogo toga je rečeno u prethodnim analizama, pa ću ja biti vrlo kratak.

Nekoliko je stvari upitno kod ove situacije sa smjenom Kosa, a sve kreće još tamo prije nego li je dotični i zaposlen kao predsjednik, a započelo je smjenom Brbića te ostavkama Viskovića i Kosora u trenucima kad je Hajduk bio na praga izlaska iz minusa i bilo je jasno da je samo pitanje dana kada će se to dogoditi, a predsjednika koji je i izvukao Hajduk iz najvećih problema podržavala su dotična dvojica članova NO koji su između ostalog na izborima za NO dobili i daleko najveći broj glasova članova Našeg Hajduka. I tu se već dalo naslutiti da su neka mutna posla u pozadini, jer ni tada pravog razloga za smjenu nije bilo, a oni koji su tvrdili da ga ima kao argument su davali da Brbić nije sposoban odvesti Hajduk na stepenicu više. Po čemu su donijeli te zaključke ni danas mi nije poznato.

Ubrzo, članovi koji su smijenili Brbića na čelo Hajduka dovode mladog i neiskusnog Kosa, za kojeg moram priznati da sam imao dosta skepse, ne zbog njega, nego zbog načina na koji mu se otvorilo mjesto. Ukratko, već tada je bilo sumnji da NO ima neke svoje planove i ideje kako voditi Hajduk, što je potpuno legitimno, međutim sporan je podatak da su to mahom bili članovi sa najmanje glasova na izborima.

Međutim, ono šta sada budi iznimnu zabrinutost u meni je spoznaja da ovi članovi NO definitivno tu ne spadaju i oni su ti koji bi trebali biti smijenjeni, jer kao što kaže Mac, apsurdno je da se oni uopće bave ovakvim trivijalnostima, a i već kad se bave, iznimno je zabrinjavajuće da nemaju muda odbiti zahtjev Torcide kada je svakome sa imalo mozga u glavi jasno da je taj zahtjev potpuno apsurdan. Pa i u amaterskom nogometu u najnižim ligama se podrazumijeva da klub domaćin počasti suce marendom i ne da bi to trebao biti grijeh Kosa nego bi trebao biti ogroman plus da je to konačno uveo kao standard u klubu, jer to znači da poštuješ dignitet sua, da si dostojanstven klub i da kao predstavnik Hajduka imaš određenu dozu kulture. Optužbe kako se vodilo i častilo kojekakvim koncertima su samo to, optužbe. Ima li igdje ikakvog dokaza, transkripta kakvih poziva, poruka, računa, slika, videa...? bilo šta što bi potvrdilo optužbe tzv. navijača?

Meni je jasno da među 40000 članova i još nekoliko puta toliko navijača ima onih koji će razmišljati drugačije, ali ako demokracija vlada u klubu, onda bi to trebalo značiti da se pita većinu, a ne šaku huligana. I sada će pojedini reći kako je većina izabrala ovaj NO koj je donio takvu odluku. Da se razumijemo, članovi nisu izabrali ovaj NO, oni su izabrali onaj u kojem su i Visković i Kosor, a osobno, mišljenja sam da ima dosta razloga posumnjati kako su svi ostali članovi NO jednoglasno i bez ikakvih pritisaka glasali za smjenu Kosa.

Ali sve je to manje bitno u usporedbi sa ponašanjem Torcide i njezinom demagogijom koja im toliko smeta. Ta Torcida koja kaže da ne želi demagogiju već učinak, rezultate i prije svega moral i ideal koji toliko ističu, ta ista Torcida istovremeno tuče nogom u glavu najboljeg igrača Hajduka, gotovo svaku domaću ili gostujuću utakmicu baca baklje, vrijeđa i nabija kazne Hajduku, po Splitu proganja i lovi tuđe navijače kao nacisti židove, ukratko, maltretira sve u i oko kluba koji nisu jednako zadrti kao oni. Ta ista Torcida da imalo drži do morala i ideala, podržala bi kulturno ponašanje Kosa prema sucima, tko god i kakvi god oni bili (jer ne zaboravimo da dolazi 5 sudaca, a teško je za vjerovati da su svi oni na svakoj utakmici najveća stoka ovog svijeta i urotnici protiv Hajduka). Neka se Torcida prvo pobrine za ideale i moral u svojim redovima i konačno istakne imenom i prezimenom huligane koji tuku igrače, pale i bacaju baklje, uzvikuju rasističke i nacističke pozdrave i simbole, a kada svoje članove Torcide dovede u red i budu normalni navijači koji doista poštuju ideal i moral kojeg toliko ističu, tek onda Torcida može drugima nabijati na nos moralna načela.

Torcida o moralnim načelima? Tko tu koga...?
Mnogo toga je rečeno u prethodnim analizama, pa ću ja biti vrlo kratak. Nekoliko je stvari upitno kod ove situacije sa smjenom Kosa, a sve kreće još tamo prije nego li je dotični i zaposlen kao predsjednik, a započelo je smjenom Brbića te ostavkama Viskovića i Kosora u trenucima kad je Hajduk bio na praga izlaska iz minusa i bilo je jasno da je samo pitanje dana kada će se to dogoditi, a predsjednika koji je i izvukao Hajduk iz najvećih problema podržavala su dotična dvojica članova NO koji su između ostalog na izborima za NO dobili i daleko najveći ...
Torcida o moralnim načelima? Tko tu koga...?
Mnogo toga je rečeno u prethodnim analizama, pa ću ja ...

Respekt: ktm686, HereWeStand, Alumnus,

Slažem se: gradim, draxy, HereWeStand,

Mac316 | 04/2018

Da se bez propisne procedure smijenilo, ili prisilo na ostavku da budemo politički korektni, predsjednika Barišića u Dinamu, svima je jasno kako bi se takva odluka definirala, jednako kao i bilo što što bi se dogodilo Šukeru u HNSu. No, priča oko Hajduka je barem razinu ili dvije kompliciranija i teža za staviti u kontekst. Suhoparne činjenice su ovo - predsjednik Kos, čiji mandat se može opisati kao čista kamilica, niti pun uspjeha, ali daleko od najgoreg ikad, optužen je od strane navijača (isprika na skraćivanju muka oko zavrzlame Torcida, Naš Hajduk, Nadzorni odbor, mislim da je svima jasno što se misli pod 'navijači' kad se priča o Hajduku) da je u svrhu pogodovanja Hajduku amenovao čašćenje sudaca nekim neidentificiranim pogodnostima koje nisu direktan mito nego se svode na nešto što se može nazvati 'dobar provod u Splitu'. Sam Kos je priznao da je nešto slično napravio, ali sa ogradom da je po njegovom viđenju riječ o najnormalnijoj proceduri, bontonu ako hoćete, i da nikakvog 'mutnog' interesa u tome nema. No, unatoč tome što se iz njegovih riječi može zaključiti da se ne smtar krivim, odlučio je podnijeti ostavku, ne momentalnu, ali prekinuti mandat uskoro, pretpostavljeno na koncu sezone. 

Tako se nastavlja jedna u početnu simpatično komična, a sada već mučna i bizarna situacija gdje u Hajduku nitko ničemu ne valja što god napravio, a kad-tad mu oni koji drmaju klubom presude jer ne ispunjava neki uzvišeni kriterij koji nigdje zapravo ne piše, ali se očekuje da ga se svi pridržavaju. OK, navijači su protiv Štimca i Fiorentinija i zalupili su im vrata kluba, odlično. Protiv su raznoraznih likova koji nasjedavaju po Upravi i Nadzornom odboru, a nemaju čiste namjere prema klubu i riješili se i njih, super. Protiv su trenera koji ne donose rezultate, nego parazitiraju na klubu, shvatljivo, ali nerealno s obzirom na Hajdukove mogućnosti jačanja ekipe i nalaženja kvalitetne struke. Ali OK. No, nemoguće da su baš svi Štimac, Svaguša ili Kerum...

Dojam je, zaista samo dojam potpunog autsajdera, da su navijači u ogormnoj želji da vode klub onako kako oni misle da je ispravno, pogubili konce i počeli prečesto vikati 'VUK', a znamo što se u priči dogodilo dječaku koji je to radio. Postoji samo toliko bonusa koliko ti e dozovljeno da se vadiš na sve i svašta okolo, postoji samo toliko puta koliko možeš izigravati žrtvu prije nego postaneš naporan i postoji samo toliko puta koliko možeš biti borac za 'pravdu' prije nego postaneš zanesenjak koji živi u nekom svojem svijetu van doticaja sa stvarnošću. Navijači Hajduka su manje više ispucali sve navedeno, postali su karikatura samih sebe, od ekipe koja čisti klub i stavlja ga na noge, postali su oni koji mu podmeću nogu nakon što se klub jedva nekako naučio ponovno hodati. 

Taman i da je Kos napravio točno, ali u detalj točno, ono za što ga se optužuje, kakav je to grijeh zaista? Čovjek je ugostio suce u domaćinskoj sredini kako to radi i cijeli ne samo HNL, nego nogometni svijet općenito. Je li se popila boca skupljeg vina, je li se malo zaružilo u nekom klubu uz pokoju splitsku 'sponzu', je li to zaista predmet kojim se trebaju baviti oni koji se nazivaju 'predstavnicima Nadzornog odbora'? Čisto formalno govoreći, u cijelom poslovnom sijvetu Nadzorni odbori se bave 'big picture' stvarima, u konkretnom slučaju nogometnog kluba Hajduk tu su da amenuju ili stave veto na neke velike transfere ili izdatke, da odlučuju o velikim strateškim potezima kluba i opećnito usmjeravaju klupsku viziju prema zadanome. Nije zadaća Nadzornog odbora niti u Hajduku niti u bilo kojoj tvrtki da češljaju po minornim aktivnostima reprezentacije, PRa i po bijednim troškovima jedne večere ili poljupca od neke sisate plavuše. Ne samo da Uprava, po svom samom nazivu, mora imati slobodu upravljati kako misli da treba, ovakva atmosfera gdje je apsolutno svaki potez, pa kako god benigni i minorni bio pod povećalom 'onih koji nikad ne spavaju', donosi nepopravljivu štetu samom procesu upravljanja koje je u bilo kakvom subjektu nemoguće ako postoji više donositelja odluka. 

Naravno, nije niti posebno skrivano da je problem zapravo u tome koga se ugostilo. Da je Kos potrošio milijune klupskog novca na npr. ugošćivanje neke prijateljske navijačke grupe iz nogometnog svijeta, da im se platilo iće i piće po Splitu puno više nego koštaju tri suca, vjerojatno bi bio slavljen kao najveći predsjendik ikada. Kad Kos potpisuje plaćanja raznoraznih kazni koje su navijači prouzročili nitko mu ne gleda u posao, dapače, očekuje se da svoje odradi i šuti. No, bilo kakav akt ljubaznosti prema omraženim sucima gleda se kao šamar svakom poštenom Hajdukovcu, a upravo na taj način navijai rade isto ono za što ih se optužuje. Često čujemo žalopojke navijača da ih se generalizira, da se zbog nekog incidentnog tipa ili male grupe policija iživljava na svima njima, da im HNS generalno brani mišljenje, ali jednako tom obrascu ponašanja postupaju i navijači prema drugima, svi suci su dio 'Zla', svi suci su poslušnici HNSa i Mamića i bilo kakvo čašćenje bilo koga od njih je izdaja. No, što ćemo sa Zebecom, koji je odsudio sjajno derbi? Što ćemo sa bilo kojim sucem koji je odsudio korektno Hajduku? Je li Zebec zaslužio svoj gablectek nakon što pokaže da može pošteno odsuditi ili je generalizacija došla do te mjere da mu je automatski zabranjeno pojesti marendu na Hajdukov račun jer je u životu progovorio par riječi sa Širićem? 

Možda će zvučati glupo nakon svega izrečenoga, ali glavni krivac za bilo što u ovoj situaciji nisu navijači, Torcida, Naš Hajduk ili kako god se izrazili. Ne da nisu glavni krivac, nisu krivac uopće. Glavni i jedini krivac za situaciju je - Ivan Kos. Glavni manager Hajduka nije se ponio managerski, nije se ponio kao lider i čovjek koji stoji iza svojih djela, nego kao kukavica i mali čovjek koji je podvio rep pod prvim znakovima pritiska. Pravi manager bi izašao pred navijače (ne direktno nego pred Nadzorni odbor jer mu je to posao) i odlučno i nedvosmisleno lupio šakom o stol, kazao da je on odgovoran za ručak sucima i da će se ta praksa nastaviti sve dok je on predsjednik jer tako funkcionira cijeli nogometni svijet. Kao pravi lider jednog projekta u koji je dobrovoljno ušao, Kos je imao obavezu završiti započeto, a ne ukenjati se čim određena skupina nezadovoljnika iskopa takvu minornost da je uopće smiješno diskutirati o tome, a ne podnositi ostavke. Vjerujem da su pritisci vezani uz biti čelnik Hajduka veliki, posebno u ovoj situaciji i posebno Kosu kao došljaku izvana, ali znao je za što se javlja i kamo dolazi kada se javljao na natječaj i ako nije dorastao takvim situacijama, nije se trebao ni javiti, a sasvim sigurno je u krivom poslu općenito, jer dobar manager se ne postaje bježanjem od problema i konflikta nego suočavanjem sa istima. 

Uzorak je to koji smo već previše puta vidjeli, Hajdukom defiliraju razna lica, domaća, sa strane, iz bijelog svijeta, no manje-više svi prije ili kasnije podvuku rep pred tribinama i palcem dolje koji s njih dolazi. No, postoji razlog zašto demokracija funkcionira na način da građani izaberu vođe i onda oni vode, a ne da građani sami nadglasavaju jedan drugog i bave se Upravom, lider može biti samo jedan, ili samo jedno tjielo. Tako dugo dok je institucija predsjednika Hajduka samo fikus, osoba koja nema ovlasti bez propitivanja potpisati čak niti pišljivi ručak ili večeru, klub ne može naprijed, niti rezultatski niti organizacijski niti financijski. Torcida bez sumnje voli Hajduk više od Ivana Kosa, ali Ivan Kos (ne znam za njega konkretno, ali ono što on predstavlja, managera kluba i decision makera), u ovom trenutku može više dobrog napraviti za klub nego Torcida, unatoč najboljim namjerama. Torcidina ljubav guši i ubija, a nema naznaka da se itko ima snage i hrabrosti othrvati tome. 

Kad ljubav ubija
Da se bez propisne procedure smijenilo, ili prisilo na ostavku da budemo politički korektni, predsjednika Barišića u Dinamu, svima je jasno kako bi se takva odluka definirala, jednako kao i bilo što što bi se dogodilo Šukeru u HNSu. No, priča oko Hajduka je barem razinu ili dvije kompliciranija i teža za staviti u kontekst. Suhoparne činjenice su ovo - predsjednik Kos, čiji mandat se može opisati kao čista kamilica, niti pun uspjeha, ali daleko od najgoreg ikad, optužen je od strane navijača (isprika na skraćivanju muka oko zavrzlame Torcida, Naš Hajduk, Nadzorni odbor, mislim da je svima jasno što ...
Kad ljubav ubija
Da se bez propisne procedure smijenilo, ili prisilo na ostavku ...
Hajduk nije narodni klub već ulični klub.Kao takav on po definiciji ne može imati moralna načela.Narodni klubovi također nemaju moralna načela jer je to fikcija koju je proizvoljno kreirao kapital da lakše proda svoj proizvod krajnjem korisniku. - Lwave, 23.4.18. 17:02, 0 0 0
Hajduk će jako brzo doći u poziciju da ima krizu upravljanja jer se većina navijačkog puka neće prikloniti odlukama nadzornog odbora koji je pod direktnim utjecajem malog dijela navijača koji kroz isti plasiraju svoje interese što u konačnici znači - Lwave, 23.4.18. 17:04, 0 0 0
da Hajduk paradoksalno ima potpuno izgubljen identitet za razliku od javnog mišljenja da se uz taj pojam veže ime Rijeke i Dinama. - Lwave, 23.4.18. 17:06, 2 1 0
Ime Hajduka već 20 godina moralno uništava ulica i klub potkradaju razni lopovi - ne zna se koji (kao u socijalizmu), a u Dinamu barem znaš tko je ta osoba. - ktm686, 27.4.18. 12:01, 0 0 0
dinamo i hajduk ne mogu biti različitiji a teško nešto može biti jadnije od komparacije Dinama s Hajdukom pa opravdavanja da je nešto u Dinamu bolje samo zato jer Mamićevu njušku možemo vidjeti svaki dan u vijestima - Mac316, 27.4.18. 12:13, 0 0 0
baiso | 04/2018

Jedino što sam nakon jučerašnjeg derbija mogao napraviti jest zamišljeno i tužno gledati u daljinu, u prazno, ne dozvoljavajući ikakvo razmišljanje o netom minulom događaju jer bi to dovelo do još većeg razočaranja, ljutnje i nekakvog gorkog koktela emocija. Ali, ako ima išta pozitivno u devedesetominutnoj predstavi koja je završila najgorim mogućim scenarijem, onda je to spoznaja da Hajduk nije izgubio jer kvalitetom nije dorastao Dinamu, već da je Hajduk izgubio utakmicu u kojoj je bio bolji, i to barem za dva gola. Pozitivno je vidjeti kako je momčad Hajduka napredovala u odnosu na ljutog im rivala, kako su kvalitetom igre od de facto autsajdera u svakoj utakmici dogurali do ravnopravnog, u ovom slučaju i boljeg suparnika. Zato volimo nogomet, zato tako jebeno volimo Hajduk, zato nakon svakog poraza imamo taj osjećaj još veće privrženosti klubu. Imamo osjećaj da smo tu negdje, da s još par igrača možemo napraviti velike stvari i to je valjda najpozitivnije što možemo izvući iz ovog gorkog poraza. No, umjesto da s takvim mislima započnemo novi dan ili barem završimo prethodni, netko je odlučio sve to pokvariti. Naime, Nadzorni odbor Hajduka odlučio je s dužnosti predsjednika maknuti Ivana Kosa. Najednom sav taj prirodni žal za sportskim porazom prerasta u ljutnju i razočaranje koju je nemoguće ignorirati. Ovo nije još jedna smjena sportskog dužnosnika u Hajduku, ovo je puno više od toga jer bi posljedice mogle biti katastrofalne.

Hajduk je vođen prema socios modelu što znači da svaki član najvećeg hrvatskog kluba može direktno odlučivati o vladajućoj strukturi istog. To je jedno od fundamentalnih vrijednosti demokracije kao sustava u kojem su svi jednaki i u kojem svačije mišljenje jednako vrijedi. Problem koji može nastati u takvom sustavu vrijednosti jest da se određena grupacija počne smatrati prvim među jednakima odnosno da si daje za pravo da odlučuje umjesto većine. Među svim članovima Hajduka koji imaju pravo biranja, članovi Torcide čine manjinu, ali čini se da se upravo ta manjina počela smatrati prvom među jednakima što je ustvari pogubno za koncept narodnog kluba kakvim Hajduk želi postati. Nitko me ne može razuvjeriti da Nadzorni odbor Hajduka nije pod velikim utjecajem Torcide. Kako inače objasniti da svega par dana nakon što Torcida preko svoje FB stranice obznani svoje zahtjeve NO Hajduka, to isto tijelo, u prilično mlakoj argumentaciji, smjenjuje predsjednika Hajduka?! Uspjeh socios modela zagarantiran je ako među članovima ne postoje privilegirani odnosno, ako nijedna manjinska grupacija nema direktan utjecaj na rad demokratski izabranog tijela. U ovom slučaju, to bi značilo da NO Hajduka mora biti sasvim neovisan i ni pod kakvim utjecajem Torcide. No, pokazuje se, realnost je sasvim drugačija.

Naravno da u cijeloj toj priči Ivan Kos snosi velik dio odgovornosti, no ne mogu se oteti dojmu da je cijela priča oko 'drugačijeg tretiranja sudaca' prenapuhana kako bi se našao povod za smjenu nekoga tko određenoj grupaciji, u ovom slučaju Torcidi, odavno ne odgovara (slika).

Podsjetimo se. Prvo je Torcida 'ko iz vedrog neba' počela prozivati Upravu, prije svega predsjednika Kosa zbog slabijih rezultata. Dosta licemjerno od ekipe koja je ne tako davno izvjesila transparent „Rezultat je trend. Ideal je vječan!“. Onda se ta ista skupina okomila i na same igrače pa je sredinom sezone u svoj repertoar više ili manje navijačkih pjesama uvrstila i „Igrajte pičkice“. Uprava je odgovorila dovođenjem Caktaša i Gyurcsa koji u zadnjih nekoliko utakmica bivaju najboljim pojedincima, a te iste 'pičkice' su se dignule u formi i igraju najbolji nogomet u svih klubova u HNL-u. Očito da loši rezultati više ne mogu poslužiti kao valjan argument za smjenu nepodobnog člana Uprave pa je na red došlo nešto drugo. Ponavljam, nije ni Kos u potpunosti čist. Ovo je nešto što je definitivno na sramotu transparentnog i čisto vođenog Hajduka. Ali da se zbog takvog nečeg ide odmah u smjenu, to je definitivno pretjerivanje. Da se Kos zbilja toliko ogriješio o tzv. moralna načela, onda bi letio prvom prilikom i definitivno ne bi ostao obnašati dužnost predsjednika sve dok novi ne bude izabran. Mislim da upravo to najbolje pokazuje koliko ni sam NO nije siguran u svoju odluku, koliko su temelji optužbe ustvari slabi. Dok je netko drugi bakljama i ustaškim skandiranjem pod krinkom pružanja otpora ustvari punio kasu HNS-a, Ivan Kos je na Skupštini HNS-a ustajao protiv svega lošega u toj instituciji čime je valjda jasno dao do znanja da su njemu ta 'moralna načela' itekako jasna.

Uostalom, zašto je uopće Torcida preko facebooka tražila smjenu predsjednika Hajduka? Zar oni ne vjeruju u transparentnost i neovisnost, u krajnjoj liniji i sposobnost izabranog Nadzornog odbora? Zašto se onda ne traže i ostavke članova NO Hajduka? Davanje sugestija i izražavanje mišljenja u demokratskog sustavu je jedno, korištenje demokratski izabranog tijela kao svoje marionete nešto sasvim drugo. Slučaj 'Saša Matić i ljudi u crnom' mogao se riješiti kao jedna točka dnevnog reda Skupštine. Ustvari, morao se. Jer tako se to radi u demokraciji. No, Nadzorni odbor je pokazao da nema dovoljno kičme da takvo što napravi. Ovako se stječe dojam da unutar Hajduka postoji 'nevidljiva crna ruka' koja odlučuje o svemu, a da je socios model samo paravan za ostvarivanje vlastitih želja i interesa koji nisu u skladu sa željama većine članova.

S ovakvim čistkama svih onih koji se imalo ogriješe u sustav moralnih načela Hajduka neće se postići apsolutno ništa, već naprotiv, samo će se dodatno podjarmiti buduće Uprave i predsjednike koji će imati sve manje slobode jer će svaka njihova odluka morati biti u skladu sa željama jedne manjinske grupacije. Velik je to poraz Hajduka kao narodnog kluba i svega u što smo mi kao navijači vjerovali. Hajduk će kao narodni klub uspjeti tek onda kada će se jasno znati da je predsjednik jedno, Uprava i njeni članovi drugo, Nadzorni odbor nešto treće, članovi nešto četvrto, a Torcida nešto peto. Ovako se čini da je sve to jedno te isto, a to je najmanje što je ovom Hajduku potrebno.

Ključ uspjeha koncepta narodnog kluba je u neovisnosti upravnih tijela!
Jedino što sam nakon jučerašnjeg derbija mogao napraviti jest zamišljeno i tužno gledati u daljinu, u prazno, ne dozvoljavajući ikakvo razmišljanje o netom minulom događaju jer bi to dovelo do još većeg razočaranja, ljutnje i nekakvog gorkog koktela emocija. Ali, ako ima išta pozitivno u devedesetominutnoj predstavi koja je završila najgorim mogućim scenarijem, onda je to spoznaja da Hajduk nije izgubio jer kvalitetom nije dorastao Dinamu, već da je Hajduk izgubio utakmicu u kojoj je bio bolji, i to barem za dva gola. Pozitivno je vidjeti kako je momčad Hajduka napredovala u odnosu na ljutog im rivala, kako su kvalitetom ...
Ključ uspjeha koncepta narodnog kluba je u neovisnosti upravnih tijela!
Jedino što sam nakon jučerašnjeg derbija mogao napraviti jest zamišljeno ...
problem je već u samom tom pojmu 'narodni klub'. Na stranu da tako nešto ne postoji u dioničkom svijetu, takva etiketa u startu daje jasno do znanja da onaj tko dođe na čelo kluba zapravo nema nikakve ovlasti, taj nekakav misteriozni entitet 'narod' - Mac316, 23.4.18. 13:04, 0 0 0
...je relevantan za sud o dobrom i lošem i bogme se 'narod' dobro drži svojih ovlasti. Hajdukov model je potpuno promašen, ne zbog samog koncepta nego zbog same izvedbe koja je u dubokom nesrazmjeru sa samim konceptom - Mac316, 23.4.18. 13:05, 0 0 0
Govorim za pojedinačnu odluku,normalno ako misli da je to prevelika pogreška ili da mu je taj NO izgubio smisao,postoji načini na koji riješiti taj problem.Neka skupi 2000 potpisa istomišljenika i idemo na referendum, vrlo jednostavno - zdeso, 23.4.18. 13:08, 0 0 0
Jednostavno PR mu više nije bio dovoljan. Posao je tek osrednje napravljen, a demagogija mu je bila na najjače. Ne možeš okretat HNSovu zastavu i plaćat ekipi za zabavu po Splitu. - duje_kh, 23.4.18. 13:18, 0 0 0
Po čemu to nema ovlasti?Evo ja nisam u Torcidi niti se slažem s njima u mnogo stvari,pa se ipak slažem sa ovom odlukom NO.Da se Torcidu pitalo vjerovatno bi Brbić još bio predsjednik.Da se Torcidu pitalo bio bi smjenjen za vrijeme smjene Carrilla. - zdeso, 23.4.18. 13:28, 0 0 0
pravi | 04/2018

Veliki britanski političar Winston Churchill reče jednom prigodom: „Demokracija je loš oblik vladavine, ali ne znamo za bolji.“ Loše strane demokracije isplivale su u zadnjih pet dana u Splitu.

Po osnivanju udruge Naš Hajduk (2011. godine), nisu svi bili oduševljeni. Mnogi su mislili da „ulica vodi klub“. Malo po malo, dobrim radom udruge, protivnih je ljudi bilo sve manje. Po pokretanju inicijative za otkup dionica, situacija se ponovila. Podijelilo se u dva tabora, no onaj veći (koji je smatrao stvar pozitivnom) prevladao je. No, još uvijek je mjestimično ostala ona „ulica vodi klub“.

Torcida i Naš Hajduk nisu ista stvar. Naš Hajduk nastao je iz Torcide, ali danas veći dio Uprave Našega Hajduka nije član KN Torcida. Međutim, s povećanom ulogom Našega Hajduka, Torcida je umislila da i njoj rastu ovlasti. Torcida si je umislila da ona vodi klub.

Sve je započelo 4. studenoga prošle godine na utakmici s Rudešom. Tada je Torcida izvjesila transparente s prozivkom obećanja koja je Uprava dala, a nije ispunila. Sva obećanja koja su prozvali bila su, naravno, rezultatske prirode.

Nakon te utakmice, Torcida je redovita vješala transparente „Odgovornost, a ne demagogija“ te „Dosta nam je PR sranja i demagogije“. Uz ilustrirani dodatak ptice kos na raketi s jasnim aluzijom na jednoga čovjeka.

O kojoj je demagogiji i PR sranjima pričala Torcida? „Ovo je ta godina“, „Treće mjesto nije zadovoljavajuće“ te ljetne najave naslova prvaka od strane Carrilla i Kosa – to je ono što je razbjesnilo Torcidu. Te najave nisu bile ni blizu ispunjavanja, a Torcida je svim navedenim pričama zavedeno vjerovala. Kad je shvatila da se prevarila, onda je tražila osvetu. Zašto? Razlog je vrlo jednostavan.

Zato što ne razumije nogomet.

Kako potaknuti trideset tisuća ljudi da dođe i da napuni Poljud? Tako što trener i predsjednik kažu da će ovo biti sezona iz snova. Kako napuniti stadion protiv europskih protivnika? Tako što kažeš da je cilj prolaz u skupine. Kako napuniti stadion protiv Cibalije? Tako što kažeš da je cilj titula prvaka. To je PR i to je demagogija. Ali to nije sranje. To je nužnost. To je način na koji funkcioniraju veliki klubovi.

Već se tada znalo da će Kos i Hajduk kad-tad puknuti jer Torcida ne prašta lako. Nisu je smekšali ni osvojeni bodovi, ni dobre igre, ni vrhunski trener. Torcida je tražila pukotinu u radu Ivana Kosa da bi zbog te pukotine razbila cijeli zid. I našli su je. Zapravo nisu našli pukotinu. Našli su sjenu koja je izgledala kao pukotina, a od silne želje za rušenjem Kosa nisu htjeli vidjeti da to zapravo nije pukotina.

Ivan Kos, u gospodskoj maniri, i u maniri dostojnoj kluba kao što je Hajduk, svim gostima (čitava ekipa gostujuće momčadi te suci) pruži ugodan boravak u Splitu. Hajduk se potrudi da gosti ne moraju plaćati ručak i slične stvari. To je zasigurno vrlo drago klubovima kao što su Istra i Cibalija, međutim to sada nikoga nije briga. Torcida je u tom gostoprimstvu vidjela Kosovo ulizivanje i/ili podmićivanje sudaca. Slijepi pored zdravih očiju! Onaj tko je iole pratio Hajduka ove sezone, mogao je vidjeti sudački kriterij prema Hajduku. Bilo je grešaka i u korist Hajduka. Ali ne nekih prevelikih, nego onih koji se često događaju svima i onih koji su se Hajduku događali i prije dolaska Ivana Kosa. S druge strane, bilo je grešaka na štetu Hajduka. Bilo je prozivanja sudačke organizacije od strane predsjednika i Nadzornog odbora. Hajduk i HNS nalaze se u najlošijim odnosima ikad, gdje Hajduk ne želi ni prisustvovati sjednicama HNS-a. I onda vi meni recite da je Kos izdao nalog „da se nogometne suce počne tretirati na 'drugačiji način'“, kako to priopćava Torcida.

Da razjasnim neke stvari... Ja ne mrzim Torcidu. Ja nju volim. Smatram da je Torcida najveća snaga Hajduka, ali i njegova najveća mana. To koliko oni mogu navijati, to ne može nitko. To koliko oni mogu putovati i trošiti novce za svoj klub, to ne može nitko. To koliko oni vole Hajduk, to ne može nitko. Ali to koliko su štete oni nanijeli svomu klubu, to malo tko može. Baklje im, u mojoj glavi, nikad neću opraštati. Ali to je ništa u usporedbi s onim što oni rade sada. Oni vode klub. Nadzorni odbor nije potjerao Kosa zato što mu smetaju njegovi „odnosi“ sa sucima. Dali su mu otkaz jer su znali da su oni sljedeći na tapeti ukoliko Kos ostane. Bilo im je lakše otpustiti Kosa nego ući u borbu s Torcidom. Borbu koju još nitko nije dobio.

Torcida opasno ugrožava viziju Hajduka kao narodnog kluba, onoga što Hajduk mora biti. On ne može biti igračka nekoga bogataša. Ali problem je što Torcida pravi od njega ulični klub.

Pogledajte samo što stoji na ogradi sjevera svaku utakmicu: „Otac ulica, majka Torcida.“

Narodni klub ili ulični klub?
Veliki britanski političar Winston Churchill reče jednom prigodom: „Demokracija je loš oblik vladavine, ali ne znamo za bolji.“ Loše strane demokracije isplivale su u zadnjih pet dana u Splitu. Po osnivanju udruge Naš Hajduk (2011. godine), nisu svi bili oduševljeni. Mnogi su mislili da „ulica vodi klub“. Malo po malo, dobrim radom udruge, protivnih je ljudi bilo sve manje. Po pokretanju inicijative za otkup dionica, situacija se ponovila. Podijelilo se u dva tabora, no onaj veći (koji je smatrao stvar pozitivnom) prevladao je. No, još uvijek je mjestimično ostala ona „ulica vodi klub“. Torcida i Naš Hajduk nisu ista stvar. ...
Narodni klub ili ulični klub?
Veliki britanski političar Winston Churchill reče jednom prigodom: „Demokracija je ...
Moram priznati da mi ne djeluje baš logično ovo 'zapamtili su mu' pa vratili. To bi značilo da postoji neki mozak koji bi iz pozadine nešto pokretao, a ovo mi se sve više čini kao instinkt. - Losovius, 23.4.18. 11:56, 0 0 0
Ručkovi uopće nisu sporni,gostoprimstvo ne znači odvesti suca na Sašu Matića i častiti ga cijelu večer pićem.Ako nisi zadovoljan sa izborom nadzornog odbora siguran san da ćeš sljedeći put glasati za nekog neovisnog o Torcidi - zdeso, 23.4.18. 12:01, 0 0 0
Los, Kos nije sjeo Torcidi onog trenutka kad je rekao da nije navijač Hajduka. "Šta će taj napuhani Slavonac, pa on ni ne navija za Hajduka"... To je prva stvar. Poslije su došla neispunjena obećanja. I kad jednom nekoga staviš na raketu, nema nazad - pravi, 23.4.18. 13:22, 0 1 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.