zatvoreno

Power ranking Lige prvaka: Tko je najbolja ekipa Europe?

  • 12.12.2018.
  • 32
  • 1

Grupna faza Lige prvaka je završila. Knock-out fazu osigurali su sljedeći klubovi:

Ždrijeb osmine finala bit će održan u Nyonu u ponedjeljak 17.12.

Vas pitamo: Tko je najviše pokazao a tko ima najviše prostora za napredak? Tko bi mogao biti "dark horse" knock-out faze? 

Ocijenimo sudionike knockout faze Lige prvaka
Borussia Dortmund - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 4, 27, 1, 0
Atletico Madrid - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 4, 27, 1, 0
FC Barcelona - razina ekipe favorit lige prvaka 9.1 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 3, 22, 7
Tottenham Hotspur - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 7, 24, 0, 0
PSG - razina ekipe favorit lige prvaka 8.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 8, 23, 1
Liverpool FC - razina ekipe favorit lige prvaka 8.6 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 12, 19, 0
F.C. Porto - razina ekipe prosjek lige prvaka 6.9 0, 0, 0, 0, 0, 2, 5, 18, 7, 0, 0
FC Schalke 04 - razina ekipe prosjek lige prvaka 6.6 0, 0, 0, 0, 1, 3, 9, 15, 4, 0, 0
FC Bayern München - razina ekipe druga faza lige prvaka 8.1 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 27, 4, 0
AFC Ajax Amsterdam - razina ekipe prosjek lige prvaka 7.0 0, 0, 0, 0, 1, 0, 6, 16, 9, 0, 0
Manchester City F.C. - razina ekipe favorit lige prvaka 8.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 3, 28, 1
Olympique Lyonnais - razina ekipe prosjek lige prvaka 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 1, 3, 22, 6, 0, 0
A.S. Roma - razina ekipe prosjek lige prvaka 7.0 0, 0, 0, 0, 1, 1, 2, 20, 8, 0, 0
Real Madrid CF - razina ekipe druga faza lige prvaka 8.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 24, 6, 1
Juventus F.C. - razina ekipe favorit lige prvaka 9.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 6, 20, 6
Manchester United F.C. - razina ekipe prosjek lige prvaka 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 1, 3, 17, 11, 0, 0

Analize (1)

Bateman | 12/2018

Usprkos uspješnoj sezoni s Romom u kojoj je ostvario zavidne brojke, većina je sumnjala da Alisson Ramses Becker vrijedi svote koju je Klopp izdvojio za njega, te su tu odluku pripisali frustracijama koje je dvojac Mignolet-Karius priuštio njemačkom strategu. Te sumnje su se činile opravdanima, pogotovo iz razloga što je prilagodba vratara na Premier ligu uvijek škakljiva stvar. Osobno sam bio uvjerenja da će Alisson tu cifru opravdati kroz godine, ali nakon utakmice s Napolijem i čudesne obrane u 92. minuti koja je Liverpoolu osigurala prolaz i nove milijune na računu, on je tu cifru već opravdao.

Istina je da je u takvim situacijama potrebna i doza sreće, a ni ne baš sjajna reakcija napadača (u tom slučaju Arkadiusza Milika) nije naodmet. Istina je i to da je Alisson samo učinio ono što vratar i treba učiniti u toj situaciji – pravovremeno izaći u blok i svojim tijelom pokriti što više prostora. Ali za to je, u sudačkoj nadoknadi utakmice u kojoj nisi imao previše posla i u kojoj bi primljeni pogodak značio ispadanje iz Lige prvaka, bila potrebna potpuna koncentracija i hladna glava. I upravo zbog toga je Klopp dao 62.5 milijuna eura za njega te bi, kako i sam kaže, dao još toliko.

Dobra igra nogom je u današnje vrijeme odlika koju svaki elitni vratar mora posjedovati, kao što su to i dobri izlasci na centaršuteve. Efikasnost u branjenju udaraca je segment koji je u nekoj mjeri podložan kontekstu momčadi te nije od presudne važnosti trenerima koji pokušavaju graditi igru od vratara, dok su obrane u situacijama 1 na 1 danas postale neka vrst bonusa. No Alisson je fantastičan u svim segmentima, a mana gotovo da i nema. Nije isključena mogućnost da ih dobro skriva, ali toliko dugo skrivati svoje mane na vrhunskoj razini je ništa manje doli ogromna vrlina, stoga to nije ni važno.

Ono što jest važno je činjenica da od svoje prve utakmice na vratima Liverpoola pa do danas Alisson nije pokazao ni trunku nesigurnosti, a praktički jedinu kardinalnu pogrešku napravio je u pobjedi nad Leicesterom kada se zaigrao i poklonio loptu protivniku. No to je zapravo bila posljedica prevelike sigurnosti koja je ga je spustila na zemlju i koja mu se nakon toga nije ponovila, a uzmemo li u obzir sve "lažnjake" koje je u karijeri prodao protivničkim napadačima, a od kojih se može napraviti jedna poštena kompilacija, spomenuti gaf djeluje zanemarivo.

S obzirom na to da u Kloppovoj filozofiji vratar služi kao pokretač otvaranja igre, a nerijetko i kao neka vrst mamca za protivnika, Alisson je nerijetko pod pritiskom u kojem se pak snalazi kao riba u vodi. Sa 73% uspješnijih dodavanja pod pritiskom predvodi vratarsku družinu Premier lige, a po broju uspješnih dodavanja (349) zauzima drugo mjesto, odmah iza Kepe. Također, uzmemo li u obzir sva natjecanja ove sezone, uključujući SP, dolazimo do podatka kako mu je postotak uspješnosti kratkih dodavanja 99%, što je izuzetno hvalevrijedno uzevši u obzir spomenuti stil igre koji Liverpool njeguje.

Kada pričamo o „osnovnim golmanskim“ segmentima, odnosno obranama, Alisson tu također iskače iz mase. Već sam pisao o njegovoj prošlosezonskoj statistici u dresu Rome, odnosno 17 clean sheetova, 28 primljenih golova u 37 utakmica, te 8 golova manje primljenih u odnosu na očekivani broj, a ove sezone situacija nije ništa drugačija. U 16 prvenstvenih utakmica Brazilac je primio samo 6 pogodaka i sačuvao mrežu netaknutom 10 puta, a sve uz postotak obrana od 85.71%. U izlascima je također bio pravovremen i vrlo siguran, a nerijetko bi se našao i u zračnim duelima s protivnicima, kao primjerice prošli vikend protiv Bournemoutha kada je to bio slučaj dva puta (oba puta je izašao kao pobjednik). Fantastične brojke je dodatno okrunio i činjenicom da je postao prvi igrač u povijesti Liverpoola koji je neporažen izašao iz 16 premijernih utakmica u dresu kluba.  

Stoga je jasno uz sve navedene kvalitete i njegove predstave Alisson vrijedi svote koja je plaćena za njega, a vjerojatno i više. Vratarev doprinos momčadi uvijek je bilo teško procijeniti, ali evolucijom nogometa i pojavljivanjem sustava koji se oslanjaju na ideju totalnog nogometa, a posljedično i implementacijom čuvara mreže u aktivnu igru svoje momčadi, taj zadatak je postao lakši pa nam tako statistika daje dosta dobru odrednicu kvalitete vratara. Alisson tu rastura, ali i sa strane „suhih“ brojki, svima je vidljivo iz utakmice u utakmicu koliki je njegov doprinos momčadi, a pogotovo obrani. Sigurnost koju vratar ulijeva zadnjoj liniji gotovo je neprocjenjiva jer utječe na segmente igre koji su neodredivi brojkama, a bez iznimke obrambene igrače čini boljima. I upravo je iz tog razloga Liverpool ove sezone obrambeno najbolja momčad lige te su u nekoliko navrata uspjeli utakmicu dobiti „na mišiće“, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Pobjeda nad Napolijem nije ostvarena zbog genijalnog Salaha koji je postigao sretan pogodak, ni zbog brojnih šansi koje je Kloppova momčad stvorila pred golom Ospine, a niti zbog već standardno izvrsnog Van Dijka, jer i prošle sezone je Liverpool imao sve to, pa je padao na ispitima kakav su u utorak navečer položili. Ove sezone razlika je u čovjeku na golu.

Jan Oblak je u utakmici protiv Club Bruggea istu tu večer imao možda i bolju obranu od one Alissonove, ali Brazilčeva je bila nemjerljivo važnija, te je poslužila kao neka vrst retrospektive svega onoga što je donio momčadi s Anfielda i najava svega onoga što će tek donijeti. David De Gea je već godinama najbolji vratar Premier lige, a po mnogima i najbolji vratar svijeta, što je do sada teško bilo osporiti (ako zanemarimo debakl na SP-u), no Alisson je praktički tek na početku svoje karijere na najvećoj sceni i tek ulazi u najbolje vratarske godine. Njegova korisnost u svim segmentima igre ono je što ga izdvaja od većine elitnih vratara i dok se ostali privikavaju na ono što se od njih traži, Brazilac je već sada jedan od dirigenata u svojoj momčadi.

Alisson je moderan vratar uz čiji bok po karakteristikama trenutno može stati samo njegov sunarodnjak i kolega iz reprezentacije Ederson, koji igra sličnu ulogu u Guardiolinom stroju, dok primjerice Kepa pokazuje potencijal ali još uvijek kaska za njima i još nije ni približno opravdao epitet najskupljeg vratara u povijesti. Izvrstan s loptom u nogama, odličan u pozicioniranju, siguran, visok, a opet dovoljno brz, agilan i s dobrim refleksima, Alisson Ramses Becker je trenutno najkompletniji vratar na svijetu.

Liverpool ove sezone napokon izgleda kao kompletna momčad s glavom i repom, a ne kao „samo“ atraktivna napadačka skupina ugodna oku, te se imaju puno pravo nadati trofeju koji im je prošlog svibnja izmigoljio iz ruku (da, ova je bezobrazna igra riječi namjerna). Stabilan vratar uvijek daje dimenziju više svojoj momčadi, a ova se momčad čini sposobna preživjeti period Firminovog traženja forme, nedovoljno kreativan vezni red i Lovrenove blooperse, te samouvjereno doći na megdan najvećim momčadima Europe. City je i dalje glavni favorit za domaći naslov, dok u Ligi prvaka Redsi dolaze na dnevni red tek nakon Juventusa, Barcelone, Cityja i PSG-a. Ipak, imaju dovoljno kvalitete, iznimno talentirane pojedince i dobro razrađene mehanizme u igri da se mogu suprotstaviti bilo kome bez straha.

Pogotovo kada znaju da im leđa čuva Ramses.

Faraon među vratnicama
Usprkos uspješnoj sezoni s Romom u kojoj je ostvario zavidne brojke, većina je sumnjala da Alisson Ramses Becker vrijedi svote koju je Klopp izdvojio za njega, te su tu odluku pripisali frustracijama koje je dvojac Mignolet-Karius priuštio njemačkom strategu. Te sumnje su se činile opravdanima, pogotovo iz razloga što je prilagodba vratara na Premier ligu uvijek škakljiva stvar. Osobno sam bio uvjerenja da će Alisson tu cifru opravdati kroz godine, ali nakon utakmice s Napolijem i čudesne obrane u 92. minuti koja je Liverpoolu osigurala prolaz i nove milijune na računu, on je tu cifru već opravdao. Istina je da ...
Faraon među vratnicama
Usprkos uspješnoj sezoni s Romom u kojoj je ostvario zavidne ...

Respekt: Gavran, Dado_M, Fenix22, BruceWayne,

Slažem se: Fenix22, BruceWayne,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.