zatvoreno

Prodaja Ante Ercega; palac gore ili dolje za Hajduk?

  • 08.01.2018.
  • 56
  • 2

Ante Erceg zatražio je od Hajdukove Uprave da mu dopusti prelazak u Al Ahli iz UAE-a, a klub će kasirati odštetu od 1,8 milijuna dolara. Sam Erceg je objasnio zašto je inzistirao na odlasku:

"Sada se pružila prilika da odlaskom u Dubai napravim novi iskorak, riješim egzistenciju za sebe i svoju obitelj i da se napravi dobar posao za klub. Koliko god mi bilo teško otići, u 29. godini moram misliti na sebe i svoje. Hvala vodstvu kluba koje je poštovalo moju želju. Bilo je svakakvih nerealnih priča po medijima, no koliko je to igrača mojih godina ostvarilo ovakav transfer iz HNL-a? Ovo je bila prilika koja dolazi jednom u životu i vjerujem da će navijači imati razumijevanja za moju odluku. Nitko ne zna kakav je to osjećaj dok se ne nađe u takvoj situaciji." 

Erceg je ove sezone bio najubojitiji igrač Hajduka, koji je postigao bitne golove i u Europi, protiv Levskog i Brondbyja.

Stoga pitamo; je li Hajduk napravio najbolji posao za klub? Je li se moglo bolje od ovog? Koliko će teško biti nadomjestiti Ercega?

Ante Erceg - razina igrača top igrač prve lige 5.1 0, 0, 0, 0, 11, 33, 10, 1, 0, 0, 1
Je li Hajduk odradio dobar posao prodajom Ercega? solidan 5.6 1, 0, 4, 2, 3, 15, 17, 9, 2, 1, 2
Je li Erceg bio korektan prema klubu? djelomično se slažem 5.6 1, 2, 4, 1, 5, 13, 8, 11, 8, 1, 2
Koliko će teško biti nadomjestiti učinak Ante Ercega? djelomično mnogo, 60% 6.0 1, 0, 0, 2, 2, 11, 18, 18, 3, 1, 0

Analize (2)

Slavkob | 01/2018

Ovoljetnja prodaja Nikole Vlašića, jednog od ponajboljih i najtalentiranijih igrača HNL-a u Everton za osam milijuna eura sa bonusima, ili 10,8 milijuna po Transfermarktu, za svakog navijača Hajduka i prosječnog pratitelja HNL-a značila je mnogo. Klub koji je nakon niza godina minusa u blagajni zbog samovolje bivših kontroverznih uprava i korupcije u vrhu napokon je sredio financije i dobio perspektivu. Činilo se kako je došao kraj vremenu u kojem je Hajduk nekonkurentan na tržištu, u kojem svi znaju da klub nema novaca pa zbog toga neće ni dobiti realne ponude za svoje igrače, već toliko niske iznose da je to graničilo s zdravom pameću. Što je najgore, te kvaziponude, ti sitni iznosi za odštetu dobrih igrača bili su objeručke prihvaćani od strane kluba, bez imalo one poslovne drskosti i bahatosti koja bi omogućila realnije cjenkanje i profiliranje kluba na ionako beskurpuloznom tržištu. No znalo se da se sve to radilo upravo iz razloga rješavanja financijske situacije i stabiliziranja kluba što je po pričama mnogih danas postignuto. Hajduk je sada postao konkurentan iz biznis prespektive i konačno se može okrenuti starim ciljevima, osvajanju titule i razbijanju dominacije Dinama te Rijeke u zadnje vrijeme.

Ante Erceg bio je ako ne najkvalitetniji igrač HNL-a, onda igrač koji je bio u najboljoj formi. Devet golova i šest asistencija u 15 utakmica u jesenskom dijelu HNL-a, kao i tri gola u Europi govore dovoljno o njegovoj formi, a svatko tko je pratio Hajduk u zadnje dvije godine zna koliko je Ante značio za klub. Osim praktičkog smisla, u kojem se svojom kvalitetom i pozicijom savršeno uklapao u Carillovo božićno drvce od formacije, i na toj lijevoj strani često donosio prevagu na terenu, a ubacujući se u šesnaesterac kao druga špica i mnoge bitne golove, Erceg je mnogo donosio i na mentalnom planu. Podrijetlom iz Imotskog, rođeni Splićanin Hajdučkog srca, tihi vođa pobjedničkog mentaliteta činio se kao savršeni igrač splitskog kluba i zbog toga je bio miljenik masa. Mnogi su čak smatrali kako će Ante biti predvodnik generacije koja će nakon 13 godina vratiti titulu prvaka Hrvatske u Split.Baš kada su počele priče o napadanju titule sljedeće sezone sa jednom zdravom perspektivom i dobrom ekipom, Hajduk prodaje Ercega u Al-Ahli i tako se vraća dvije stepenice unatrag. Smiješna cifra od 1,5 milijuna eura po Transfermarktu nije niti cijela otišla u Hajdukovu blagajnu, jer je jedan dio dobio sam Erceg a jedan njegov bivši klub, Balikesirspor. I dok je Erceg preko kasnijih intervjua uspješno prenio svoju perspektivu i objasnio kako mu ovaj transfer znači rješavanje egzistencije njegove obitelji, Hajdukovo "DA" stvarno nema smisla. Sve je to divno i krasno kada Hajduk kaže da je izašao u susret Anti i s ljudske strane to je hvalevrijedna stvar, ali ako si u poziciji kluba koji se nakon dugo vremena okreće velikim stvarima i pokušava ostaviti dojam ozbiljnosti u svojim namjerama, ovaj potez djeluje amaterski.

Kod nekih koji podupiru ovaj transfer mišljenje o Ercegu je o dvadesetdevetogodišnjaku staklenih nogu koji je već za "mirovine". Taj birtijaški pogled na nogomet u kome je igrač blizu tridesetih već star kasni nekih dobrih deset do petnaest godina u odnosu na realnost. Činjenica je da se novim tehnologijama, dijetama i pristupima na treningu igrački vijek nogometaša produžio, a mnogi će se složiti da su najbolje igračke godine, kada igrač doživljava vrhunac svoje igre, one od 27. do 32. Prešućuje se činjenica da je Erceg imao 27 sve do prije nekih mjesec dana, kada je proslavio 28. rođendan, i prema tome je tek ušao u najbolje godine svoje karijere. Hajduk takve stvari mora znati, puštanje vođe ekipe, mogućeg predvodnika bilih u pohodu na titulu sljedećih godina za milijun eura totalni je promašaj. Erceg je, uzevši u obzir njegov značaj za Hajduk, morao ostati, ili se prodati za realniju, tri do četiri puta veću cijenu. Da bi prihvatili to kao realno, dovoljno je samo baciti pogled na cijene plaćene za igrače sličnih godina iz sličnih liga u zadnje vrijeme.

No, ovo zasigurno nije prva loša procjena ljudi zaduženih za dovođenje i prodaju igrača u Hajduku. Nećemo se ovdje vraćati daleko unatrag i spominjati Bobane i Modriće, ali spomenut ćemo neka zanimljiva imena koja su prošla kroz klub u zadnjih par godina. Prvi od njih je Jean Evrard Kouassi ili na jugu popularni "Kvasina". Kouassi je bio mladi perspektivni obalobjelokošćanin koji je oduševljavao igrama na krilima "bilih tića", a sa samo 21-om godinom prodan je u kinesku ligu za dva milijuna eura. To tada nije izgledala kao loša cifra ali gledajući na to što je Kouassi mogao donijeti Hajduku u sljedeće dvije-tri godine i cijenu koju je mogao postići u to isto vrijeme, moglo je to puno bolje. Kapetan Mario Maloča prodan je Lechiji Gdansk sa 26 godina za 150 tisuća eura. Tomislav Kiš, mladi perspektivni napadač Hajduka koji je rano u karijeri imao i lom noge, prodan je 2015. sa 21-om godinom u belgijski Kortrijk za također 150 tisuća eura. Lorenco Simic je prošle godine, kad je imao dvadeset, prodan za 1,2 milijuna. Mogli bismo još spomenuti mnoge ali većinu ćete vidjeti u slikama ispod. Sve su ovo loši poslovi, prerano ili prejeftino prodani igrači koji su mogli klubu donijeti puno više, a Erceg je nastavak toga istoga. Loše je govoriti kako su ove cifre realno stanje, klub se bez obzira na situaciju treba znati izboriti za svoja prava. Lako je govoriti "nema se para", treba se znati postaviti i izvući najbolje što se može.

Odlazni transferi Hajduka u zadnje četiri sezone:


Što se tiče dolazaka, Hajduk dovodi većinom nedokazane nogometaše, upitnu robu od koje se nada da bi upravo u Hajduku mogla procvati i izrasti u nogometnu kvalitetu. Većina njih dolazi besplatno i čista je lutrija očekivati da će se netko od njih profilirati i postati dobar igrač. Ipak, i s tom politikom Hajduk ima odlične rezultate, Futacs, Ohandza, Hamza, povratnik Radošević pa čak i Savvas i možda Said su sve dobri igrači, i klub ako i kad ih bude prodavao mora biti svjestan njihove kvalitete i realne cijene. Za razliku od njih Andre Fomitschow i slični poluproizvodi samo su uteg oko vrata klubu i štete blagajni i reputaciji kluba. Mišljenja sam kako se treba znati odabrati i procijeniti uložiti novac u dokazanu robu. Jedan od takvih primjera je Ilija Nestorovski, predvodnik Palerma u povratku u najviši rang talijanskog nogometa. Svojevremeno dok je trpao za Inter po travnjacima HNL-a, Ilija je bio ponuđen Hajduku za ne tako velikih 150 tisuća eura. Hajduk, kao i mnogo puta dotad to nije znao dobro procijeniti i iskoristiti.

Da se razumijemo, nijedan hrvatski klub trenutno transferno ne posluje dobro. Dinamo od prodaje Marka Roga nije imao ozbiljnije prodaje. Čileanci Fernandes i Henriquez su otišli za manje nego što su došli, mnoga kvazipojačanja koja su dovedena u zadnje vrijeme otišla su besplatno bez da su ostavili ikakav trag u klubu, a talent tipa Marcos Guillherme nije dobio više od pola godine za privikavanje i dokazivanje. Pogrešna politika okrenuta stranim kapitalcima koji se ne prodaju na vrijeme, koja je na snazi zadnjih nekoliko godina pokazala se kao promašaj, obzirom da se izgubila dominacija u prvenstvu. Kupovina Gavranovića i prodaja parazita Antolića možda je korak prema povratku na dobre staze poslovanja na tržištu i općenito. Rijeka je s druge strane rasprodala šampionsku momčad doslovno za siću. Izgleda da su u Rijeci zadovoljni s dva do tri milijuna po igraču.

Odlazni transferi Dinama ove sezone:Odlazni transferi Rijeke ove sezone:Iako je Rijeka trenutni prvak Hrvatske, mišljenja sam da je dosta Hajdukovih igrača trenutno individualno kvalitetnije od svojih rivala s Kvarnera. Rijekina šampionska momčad, koje više nema, lošija je od one koja je prije par godina predvođena Leonom Benkom i Andrejem Kramarićem završavala iza Dinama, a ekipa Dinama nemjerljivo je lošija od one s Pjacom i Fernandesom koja je na Maksimiru pobjedila londonski Arsenal. Za zaključiti je da je kvaliteta HNL-a ove zadnje dvije tri godine pala, jedino Hajduk ima rast po rezultatima, igri i igračima. Zbog toga svega je velika šteta ovako olako pustiti Antu Ercega za sitan novac i nastavljati loše poslovati na tržištu.

Sportarena.hr

Nastavak loše transfer politike Hajduka
Ovoljetnja prodaja Nikole Vlašića, jednog od ponajboljih i najtalentiranijih igrača HNL-a u Everton za osam milijuna eura sa bonusima, ili 10,8 milijuna po Transfermarktu, za svakog navijača Hajduka i prosječnog pratitelja HNL-a značila je mnogo. Klub koji je nakon niza godina minusa u blagajni zbog samovolje bivših kontroverznih uprava i korupcije u vrhu napokon je sredio financije i dobio perspektivu. Činilo se kako je došao kraj vremenu u kojem je Hajduk nekonkurentan na tržištu, u kojem svi znaju da klub nema novaca pa zbog toga neće ni dobiti realne ponude za svoje igrače, već toliko niske iznose da je to ...
Nastavak loše transfer politike Hajduka
Ovoljetnja prodaja Nikole Vlašića, jednog od ponajboljih i najtalentiranijih igrača ...
Nitko ne negira ni napredak ni rast, perspektiva je o hajdukovom radu na transfernom planu, koji treba biti bolji da bi se došlo do željenih rezultata. - Slavkob, 11.1.18. 20:49, 0 0 0
Klub treba biti veći od igrača, Duje Ćaleta car želi u Spartak ali Salzburg ga ne da za 12 milijuna ili koliko već. - Slavkob, 11.1.18. 20:51, 0 0 0
Za željene rezultate potrebno je više od dobre transferne politike. Infrastruktura i stručni kadrovi prije svega. Hajduk zadnjih godina najviše ulaže u to, paralelno sanirajući dugove. U takvim okolnostima najmanje se izdvaja za transferne odštete. - Gavran, 11.1.18. 21:21, 1 0 0
Čak je i budžet za plaće povećan prije bužeta za odštete. Što je dobro, jer to znači da se ne dovode samo oni slobodni igrači koje nitko neće, nego i oni kojima je istekao ugovor i koje bi konkurentni klubovi htjeli. A što se tiče Ercega, Ćalete Cara - Gavran, 11.1.18. 21:22, 0 0 0
i sličnih, mislim da polazna točka mora biti ta da radnik ima pravo birati poslodavca. Prijelazni rokovi i broj klubova za koje se igrač može registrirati u jednoj sezoni kao mehanizam osiguranja regularnosti natjecanja su dovoljno limitirajući. - Gavran, 11.1.18. 21:23, 0 0 0
Lisac | 01/2018

Igralo se 29. kolo prošlog proljeća a Hajduk je napokon počeo povezivati konce igre pod Carillom. U Maksimir se išlo samo s jednom namjerom, otkinuti bodove Dinamu koji je pokušavao stići Riječane u borbi za titulu. Iako se ozlijedio već na samom početku susreta Erceg je ostao u igri unatoč tome što se jasno vidjelo da ne sudjeluje u obrambenim zadaćama kao i inače i da nije na 100%. Stisnuo je zube i idealno utrčao u prostor na jednu odlično odloženu loptu Futacsa te je spretno ugurao u gol unatoč vrlo malo slobodnom prostora. Izdržao je do poluvremena kad je zamijenjen a Hajdukov bunker izdržao je do kraja. Dinamo je u sljedećem kolu u Koprivnici matirao mladi Bogojević i bilo je jasno da se prekida Dinamova dugogodišnja dominacija u domaćem prvenstvu. Posebnu radost navijačima Hajduka donijela je izjava Ercega koji je nakon te utakmice izjavio da gušta u Splitu i da bi najrađe potpisao doživotno te da želi ostaviti dublji trag svojim igrama u Hajduku. Izjava je to koja ovih dana tutnji u ušima navijačima Hajduka.

Glue guy

Znam živimo u doba medija gdje se ovakve izjave često daju samo zbog dobrog PR-a a onda igrači zaborave na to što su rekli već prilikom prve bolje ponude. Ali Ercega bi bilo nepravedno svrstati u taj koš jer je i svojim postupcima van terena puno puta pokazao da mu igra u Hajduku nije samo posao već da za Hajduk stvarno živi. Od humanitarnih akcija do druženja s navijačima i potpori udruzi Naš Hajduk, nema gdje se nije osjetilo njegovo prisustvo. S obzirom i da je već ulazio u ozbiljne igračke godine malo tko je vjerovao da će Hajduk prodavati takvog igrača sad kad je financijski napokon stabilan jer osim što je jako bitan kotačić u močadi on je i ona spona u svlačionici između navijača i igrača. Ipak Ante je otišao na vlastiti zahtjev kako on kaže zbog novaca ali sigurno tu ima i još pokoji razlog koji Ante nije htio iznositi u javnost.

Osim što je bio spona između svlačionice i navijača također je bio spona i u momčadi između veznog reda i napada. Njegovo razumijevanje geometrije igre i njegova čelična pluća najviše su dolazila do izražaja dok su on i Futacs bili zajedno na terenu. S obzirom da je Mađar kompletan napadač i da za razliku od ostatka Hajdukovih centarfora pokušava otvoriti prostor i za suigrače, Ercegu nije bilo problem utrčavati u prazne prostore koje bi protivničke obrane ostavile fokusirajući se na Futacsa. Njih dvojica su izgledali kao da godinama igraju zajedno koliko dobro su otvarali prostor jedan drugome. 

Ozljedom Futacsa Erceg je od lutalice u napadačkoj trećini premješten na klasično krilo a i dobio je nešto više defanzivnih zadataka. Kad je otišao i Vlašić momčad je u nedostatku kreatora često gurala loptu baš njemu a koliko se dobro adaptirao i na tu rolu možda najbolje govori podatak da je u jesenskom dijelu prvenstva najveći postotak točnih centaršuteva imao Hysen Memolla (38%) koji je ofanzivno sasvim prosječan bek ali mu je Erceg kupio toliko vremena na lopti da Albancu nije bilo teško uputiti kvalitetan centaršut. Erceg je jednostavno toliko polivalentan igrač da može pokriti skoro svaku poziciju u ofanzivnoj trećini i toliko dobro razumije geometriju igre da uvijek suigračima oko sebe olakšava posao. Tipičan primjer “glue guy” igrača, igrača koji u nijednom segmentu igre nije elitan ali je toliko kompletan i požrtvovan igrač da cijelu ekipu diže na višu razinu. Koliko znači ekipi možda se i najbolje vidjelo u onom dvoboju protiv Evertona na Goodison parku kad je njegovim ulaskom Hajduk od ekipe koja je izgledala kao da je zalutala u Euroligu  u zadnjih 20 minuta izgledao dominantno protiv jednog Premierligaša. Uostalom brojke govore same za sebe, u 56 utakmica zabio je 26 golova i upisao 18 asistencija, statistika je to kakvom se malo igrača u našoj ligi može pohvaliti.

Život poslije Ercega

Hajduk je učinio najbolje što je mogao u ovoj situaciji. Držati nezadovoljnog igrača koji je još k tome i vrlo bitna figura u ekipi i u svlačionici nije imalo smisla a 1,8 milijuna dolara je sasvim pristojna cifra za 29-ogodišnjaka koji je besplatno stigao pretprošlog ljeta. Bili su puno izgubili ovim transferom ali ostankom nezadovoljnog Ercega u svlačionici mogli su izgubiti i puno više.

Iako nije primarno kreator Ante je često preuzimao tu ulogu ove jeseni i zadržavajući loptu u nogama često otvarao prostor suigračima te u onih par navrata idealno gađao suprotne rašlje protivničkih momčadi. Povratkom Futacsa Hajduk će puno toga dobiti ali definitivno im treba barem jedan kvalitetni ofenzivni vezni. Od trenutnog kadra prve momčadi nitko nije sposoban preuzeti kreaciju na sebe iako je više njih pokušalo. Hamza je uz Ercega bio najsolidniji u toj ulozi ali teško da Hajduk može daleko ako sve svali na njegova leđa. Ukoliko Hajduk ne dovede takvog igrača čeka nas još jedno klasično Hajdukovo proljeće jer Hajduk u svom rosteru nema kvalitetne bočne igrače s kojima bi mogao zaigrati u nešto drugačijem sistemu. S obzirom da je zaostatak za Dinamom teško dostižnih -12 nebi bilo ništa čudno da netko od Hajdukovih talentiranih mladića dobije priliku da pokaže što zna ali na ljeto će Hajduk morati dovesti kreatora igre ako želi biti konkurentan u sljedećoj sezoni.

Hajdučko srce
Igralo se 29. kolo prošlog proljeća a Hajduk je napokon počeo povezivati konce igre pod Carillom. U Maksimir se išlo samo s jednom namjerom, otkinuti bodove Dinamu koji je pokušavao stići Riječane u borbi za titulu. Iako se ozlijedio već na samom početku susreta Erceg je ostao u igri unatoč tome što se jasno vidjelo da ne sudjeluje u obrambenim zadaćama kao i inače i da nije na 100%. Stisnuo je zube i idealno utrčao u prostor na jednu odlično odloženu loptu Futacsa te je spretno ugurao u gol unatoč vrlo malo slobodnom prostora. Izdržao je do poluvremena kad je ...
Hajdučko srce
Igralo se 29. kolo prošlog proljeća a Hajduk je napokon ...
Stvarno dobra analiza! S velikim dijelom toga se slažem. Jer vjerujem da je Ante potpuno iskren kad je rekao da je ovo jedinstva prilika za igrača njegovih godina da si osigura budućnost. Uprava to jednostavno mora poštivati... - Losovius, 9.1.18. 23:17, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.