zatvoreno

Riječki egzodus; raspad sustava ili tempirana rasprodaja?

  • 14.01.2018.
  • 46
  • 2

Aktualni prvak Rijeka je u novu godinu ušla na četvrtom mjestu zaleđena na -15 bodova u odnosu na Dinamo, a klub je prošao kroz dugo očekivanu promjenu vlasništva, pa je 70% vlasništva Rijeke nakon Social Sporta prešlo u ruke Damira Miškovića i novoosnovane tvrtke Teana Limited sa sjedištem u Londonu. Na taj način Mišković je održao obećanje i preuzeo je klub praktički na svoje ime, nakon što su sve obveze prema Social Sportu sanirane.

Izuzev promjena u vlasništvu, velike promjene je doživio i kadar riječkog prvoligaša. Sa prvim danima nove godine klub su napustili standardni prvotimci Mario Gavranović, Marko Vešović, Josip Mišić i Josip Elez, a do kraja prijelaznog roka sasvim je moguće da Rijeka izgubi kapetana Maleša, Župarića, pa i Bradarića.

Od ulaznih transfera ističu se dolasci Antonija Čolaka, Luke Capana i Joao Escovala, a u klubu napominju kako su pri kraju dolasci još nekolicine igrača. Ipak, stječe se dojam kako će navedena imena teško zamijeniti igrače koji su otišli i koji su dugo vremena bili nosioci igre Rijeke.

Stoga pitamo, da li je Rijeka ovako velike kadrovske promjene morala odraditi u siječnju ili ste mišljenja kako se sve to trebalo prolongirati za ljeto i završetak sezone? Da li je pritom Rijeka izvukla financijski maksimum za svoje igrače koji su prošle sezone ostvarili povijesni uspjeh? Postoji li vizija kluba za budućnost i kako će Rijeka izgledati do kraja tekuće sezone?

HNK Rijeka - razina ekipe top ekipa prve lige 4.7 1, 0, 0, 1, 14, 24, 6, 0, 0, 0, 0
Podržavate li transfer politiku Rijeke? djelomično ne podržavam 4.3 2, 1, 7, 7, 6, 10, 7, 3, 3, 0, 0
Ocijenite efekte transfera Rijeke ove zime? djelomično štetno 3.8 1, 4, 3, 12, 13, 6, 4, 1, 2, 0, 0
Može li Rijeka s postojećim kadrom doći do drugog mjesta? prije ne nego da, 35% 4.2 2, 1, 5, 6, 16, 5, 4, 5, 2, 0, 0
Ocijenite riječke transfere
Mario Gavranović u Dinamo - razmjena igrača ispodprosječno 3.9 1, 4, 7, 7, 8, 10, 6, 2, 1, 0, 0
Josip Mišić u Sporting - 2M eura + bonusi solidno 5.7 1, 0, 1, 1, 3, 11, 16, 10, 3, 0, 0
Marko Vešović u Legiju - 400k eura + bonusi ispodprosječno 3.6 2, 1, 7, 7, 20, 6, 2, 1, 0, 0, 0
Josip Elez u Hannover - 500k posudba + 2,5M eura otkup prosječno 5.5 1, 0, 2, 2, 6, 9, 14, 7, 5, 0, 0

Analize (2)

Lisac | 01/2018

Iskreno, prva reakcija na ovu rasprodaju u Rijeci bila mi je da je ovo što rade i nema baš smisla. Pogotovo se smiješna činila ova trampa Gavranovića za Pavićića i Capana jer su pomogli jednom od rivala da pokrpaju poziciju na kojoj zadnjih godina imaju najviše problema a ujedno su i uveli nemir u svlačionicu. Osim Vešovića koji je otišao za smiješnu cifru jer mu je ugovor isticao, ostale prodaje su većinom solidne ali ovakav egzodus igrača koji su lani sudjelovali u onoj savršenoj sezoni i nije mi na prvu imao logike. Rijeka je od ulaska Volpija i Miškovića u klub uvijek prodavala ali nikad u ovolikom broju te je najćešće i dovodila makar pokoje zvučnije pojačanje.

Koliko para toliko muzike

Međutim odlaskom Volpija situacija se malo promijenila. Osim manjka novaca u blagajni puno uži je i dijapazon igrača koje mogu dovesti u klub. Iako Riječani rade isto što i prethodnih pet sezona jednostavno im je puno teže dovesti jednako kvalitetna pojačanja sad kad imaju bitno manji utjecaj na tržištu igrača i nešto manje novaca. Jasno se to vidi po tome da je većina ovoljetnih prinova dobila vrlo malo prilika da se dokaže na terenu unatoč tome što je Rijeka igrala na dva fronta. Da se nije osigurala europska jesen vjerojatno bi mnogi od ovih igrača koji su u tekućem zimskom prijelaznom roku napustili Rujevicu otišli već krajem ljeta. Uostalom i sam Mišković je izjavio da smatra da je pogriješio kad se nije riješio određenih igrača na ljeto a pogotovo Gavranovića i Vešovića koji nisu htjeli potpisati nove ugovore.

Jednostavno Rijeci je prošla sezona bila biti ili ne biti jer su znali da će se ove sezone budžet za plaće morati bitno smanjiti te da neće biti u mogućnosti složiti onako jak kadar kao što su ga imali prošlih sezona. Klub već godinama puni blagajnu prodajom glavnih zvijezda i prihodima od Uefe a odlaskom Volpija iz kluba neće biti baš toliko lako dovesti igrače iz Spezie i ostalih talijanskih klubova.

Ipak Mišković je riskirao i pokušao zadržavanjem većine prošlosezonske ekipe pokušati ostati konkurentan i u ovoj sezoni. Uostalom plasmanom u Europsku ligu si je mogao priuštiti taj rizik zbog premija od Uefe. Ipak igranje na dva fronta te rezultatski savršena polusezona Dinama su uzele svoj danak. U europi se možda moglo i prezimiti ali ovoljetna pojačanja nisu uspjela popuniti rupe u rosteru i Riječanima su se prečesto događale oscilacije u igri što zbog nedovoljno svježine što zbog nedostatka kvalitete na nekim pozicijama u momčadi. 

Kuda plovi bijeli brod

Nakon što se rizik nije isplatio Rijeka je unovčila sve što može i opet dovela par prinova kojima će pokušati oživiti karijeru i dobro unovčiti njihov napredak. Teško da će kao dok su bili na financijskom vrhuncu “ubosti” igrače kao što su bili Gavranović, Ristovski ili Elez ali tu sigurno ima kvalitetnih pojedinaca iz kojih će Kek sigurno kao i uvijek dosad znati izvući maksimum. S obzirom da je europa praktički osigurana Slovenac na klupi Riječana ima dovoljno vremena da uigra momčad za novi europski izlet i sljedeću sezonu HNL-a.

Rijeka možda neće biti toliko uspješna u europi i HNL-u ali će biti financijski stabilna što i jeste najvažnije. Prije pet godina jedva su ostali u ligi nakon onog čudnog odustajanja Dugopolja u sezoni koju su obilježili financijski problemi klubova i gašenje Karlovca i Varaždina. Tada se činilo da i njima prijeti slična sudbina a onda se ukazao Volpi koji im je osim nove Rujevice i kampa u nasljedstvo ostavio i solidnu financijsku situaciju.

Istini za volju nakon odlaska velikog broja ključnih igrača i rezanja budžeta Rijeki će u sljedećim sezonama biti puno teže ponoviti lanjske uspjehe u prvenstvu ili dogurati do grupa Europske lige ali im zato neće prijetiti financijski kolpas kao prije Miškovićeve ere. Rijeka ima solidne temelje koje će morati strpljivo nadograđivati da bi kroz koju sezonu opet mogla biti konkurentna u europskim razmjerima i toga su čelni ljudi aktualnog prvaka itekako svjesni. 

Riječki povratak u realnost
Iskreno, prva reakcija na ovu rasprodaju u Rijeci bila mi je da je ovo što rade i nema baš smisla. Pogotovo se smiješna činila ova trampa Gavranovića za Pavićića i Capana jer su pomogli jednom od rivala da pokrpaju poziciju na kojoj zadnjih godina imaju najviše problema a ujedno su i uveli nemir u svlačionicu. Osim Vešovića koji je otišao za smiješnu cifru jer mu je ugovor isticao, ostale prodaje su većinom solidne ali ovakav egzodus igrača koji su lani sudjelovali u onoj savršenoj sezoni i nije mi na prvu imao logike. Rijeka je od ulaska Volpija i Miškovića u ...
Riječki povratak u realnost
Iskreno, prva reakcija na ovu rasprodaju u Rijeci bila mi ...
johnny08 | 01/2018

Iza riječkog prvoligaša se nalazi nekoliko burnih mjeseci u kojima se dogodila promjena u vlasničkoj strukturi kluba, koja sama po sebi ne mijenja puno za prosječnog navijača Rijeke, dok se isto ne može reći za opsežne promjene u igračkom kadru Rijeke.

Pretežito se radi o izlaznim transferima, a Rijeku su napustili igrači poput Gavranovića, Vešovića, Mišića i Eleza koji su bili nezamjenjivi u Kekovim planovima, dok se vodstvo kluba odlučilo pozabaviti i sa igračima koji su manje igrali poput Mateija, Jelića i Gomelta. Matei je već otišao na posudbu u Astru, a Jelić i Gomelt bi mogli dobiti raskide ugovora. Time se ne zaključuje lista odlazaka jer je Maleš jako blizu transfera u Kinu, na putu kojeg Rijeka jednostavno ne želi stati pa čak i ako ne inkasiraju veliku odštetu. Naime, Maleš se bliži 29-oj godini, nikada nije napustio HNL i ugovor u Kini bi mu mogao biti zadnja šansa da zaradi ozbiljan novac. Još treba uzeti u obzir da je Maleš igrač s najvećim stažem na Rujevici, jer je u Rijeci od ljeta 2013. godine, pa se odšteta od 500k eura čini kao razumno 'nalaženje na sredini' igrača i kluba, iako je moguće da i iznos odštete bude bitno manji samo da Maleš ostvari taj transfer. Osim Maleša, glasne su priče o odlasku Župarića za kojim vlada veliki interes.

Naime, igrača kojeg je Rijeka pronašla u Pescari pred točno godinu dana žele Montpellier, Sttutgart i Sampdorija, od kojih je talijanska ekipa spremna odvojiti 3M eura za njegovim uslugama. To je novac kojeg Rijeka ne bi trebala odbiti, budući da su već locirane i Župarićeve zamjene: jedan od najzanimljivijih stopera lige Katić iz Belupa i 22-godišnji Velkovski iz Vardara koji već ima 8 nastupa za reprezentaciju Makedonije; a posebno je zanimljiv jer bi zbog skorašnjeg isteka ugovora bio puno jeftiniji od Katića (oko 200k eura ukoliko ga Rijeka u siječnju dovede). Ukoliko i Župarić ode Rijeka bi nastavila trend nevjerojatnih stoperskih preporoda budući da su za zanemarive novce u Rijeku dolazili Samardžić, Mitrović, Lešković i Elez, a Rijeka je na njima zaradila preko 10M eura ne računajući Župarića ili odlaske Leovca, Tomečaka, Ristovskog i Vešovića koji su također obrambeni igrači.

Ispalo bi tako da će od šampionske generacije u kadru ostati samo Prskalo, Žuta, Bradarić i Gorgon, budući da je izvjesno kako uslijed toliko prodaja Rijeka ima dogovor s Bradarićem da ga pusti na ljeto. U prijevodu Rijeka je od prodaja Andrijaševića i ekipe prvaka zaradila gotovo 20M eura, što bi s raznim bonusima poput buduće prodaje koju ima gotovo svaki igrač moglo još dignuti navedeni iznos. Ipak, dva igrača bodu oči u izlaznim transferima, a to su zasigurno Gavranović i Vešović. Za oba transfera, pa i za sve recentne, se pepelom posuo Mišković koji je rekao da je unatoč ulasku u skupine EL-a i rekordnom europskom zaradom, trebao s manje sentimenta gledati na odlaske igrača nakon osvajanja duple krune. Naime, nije tajna kako je interes za igračima Rijeke upravo tada bio najveći i kako je trebalo već tada razmišljati o skorašnjim istecima ugovora Gavranovića i Vešovića koji nove nisu htjeli potpisati. Budući da je Mišković rekao kako najzaslužniji za te uspjehe neće biti sankcionirani i kako se nad njima klub neće iživljavati kaznama i udaljavanjem iz ekipe, tako se dopustilo primjerice Gavranoviću otvoreno koketiranje s Dinamom i posljedično transfer u redove rivala iz prostog razloga što je Rijeka htjela i ovce i novce. Mišković je sanjao Ligu prvaka na Rujevici i došao na mali korak do nje, ali nakon prodaje Franka i Ristovskog nije imao hrabrosti ekipu lišiti Gavranovića i Vešovića iako je znao da će na zimu s njima imati problema. Što se tiče transfera Mišića ili Eleza prilika za takvo što će teško biti bolja. S bonusima će oboje dogurati do 3M eura što je realno za njih dvojicu s obzirom na trenutnu formu iako je samo smjena trenera stopirala Elezov transfer u Schalke za 5M eura na početku sezone. Također, u ligi Rijeka previše zaostaje za Dinamom, a Europa je osigurana i 4. mjestom pa zapravo trenutak za provjetravanje svlačionice i ne može biti bolji budući da osim polufinala Kupa bitnih utakmica Rijeka i nema do kraja sezone. No, glavni razlog za ovakve promjene je činjenica da je došlo do svojevrsnog zasićenja nakon duple krune. Igrači su svjesni da će takav uspjeh u hrvatskim okvirima teško ponoviti pored Dinama, a i plaće su neusporedivo bolje u drugim klubovima. Uzmimo za primjer Gavranovića koji će s 250 tisuća eura po nekim izvorima prijeći u Dinamo na plaću između 700-900k eura, baš kao i svi ostali koji su vani dobili minimalno duple, ako ne i troduple ugovore nego što su u Rijeci dobivali. Na primjeru Reala vidimo nevjerojatan pad nakon ogromnog uspjeha, pa ne treba čuditi što Rijeka pokušava potpuno rasprodati šampionsku ekipu dok igrači nose prefiks prvaka ispred svoga imena, a sve dok je vlak za obranu naslova davno prošao.

Što se dolazaka tiče oni su isto brojniji nego što je to uobičajeno za zimu, pa je tako igrač Rijeke postao Pavičić, za kojeg je već Rijeka imala na stolu ponudu od 2M eura iz Kine. Uz njega se veže i Capan, pa bi tako ispalo da je Rijeka za Gavranovića dobila dva izuzetno zanimljiva mlada igrača od kojih je jedan već provjereno ime u Kekovom sustavu. Portugalac Escoval je došao iz redova Istre i s 20 godina predstavlja dobru investiciju za popunu obrane, s već odrađenim vremenom prilagodbe na HNL. Upražnjeno mjesto desnog beka će popuniti Mavrias, a njemu će se po posljednjim najavama pridružiti Raspopović, aktualni kapetan Budućnosti. Novi Crnogorac na Rujevici ima 23 godine i ima sve fizičke predispozicije da postane novi veliki pogodak riječke struke, a u češljanju susjednih liga pronađen je i mladi BIH reprezentativac Marijan Ćavar koji je privukao interese mnogih klubova u regiji (Zahovič i Maribor su opasno zagrizli). Najzvučnije ime je svakako Čolak, igrač koji bi trebao postati prva špica Rijeke i napadač koji s 24 godine ima iskustvo igranja njemačke prva i druge lige. Od igrača s posudbe je povučen samo Dangubić, koji se dokazao u dresu Celja, pa će tako Rijeka nakon dugo vremena (Močinić) imati rođenog Riječanina i produkt vlastite akademije u kadru prve ekipe. Zajednički predznak svim pojačanjima je da se redom radi o mladim igračima, od kojih je Čolak s 24 godine najstariji, pa je jasna intencija kako Rijeka na navedene igrače računa na dulje razdoblje. Svakako će iskoristiti drugi dio prvenstva za uigravanje i prilagodbu na Kekove zahtjeve, pa se prava ocjena ovih transfera tek može dati na početku sljedeće sezone, no na Rujevici su uvjereni da stvaraju kadar koji će u narednom razdoblju moći parirati svakome u Hrvatskoj.

Pritom se osjeća jedan novi zamah u i oko kluba, jer su brojne promjene potakle veliko zanimanje u krugu riječkih navijača. Svi jedva čekaju nastavak prvenstva kako bi mogli vidjeti tko su ti dečki koji će zamijeniti prvake i kako će Rijeka izgledati nakon stanke kada nema rezultatskog imperativa do kraja sezone. Dojam je da su igrači prodani i dovedeni prije početka priprema u Portugalu i kako zaista postoji plan u slučaju novih odlazaka (primjer Župarića), te da je pravo vrijeme da se iskoriste unutarnji potencijali poput Acostya, Puljića, Črnica, Davidsona i Mavriasa koji su do sada igrali (pre)malo. Nedavni interes za Simona Rožmana, talentiranog stratega Domžala, koji je trebao postati desnom rukom Keka, govori kako klub razmišlja o budućnosti i na planu kadra stručnog stožera, čime se može zaključiti kako Mišković i suradnici imaju plan što i kako dalje u narednom razdoblju. Od ulaska u klub nisu izigrali povjerenje navijača, pa nema nekog razloga podleći bombastičnim naslovima o raspadanju Rijeke, prije nego što smo uopće i vidjeli što nam pripremili Kek (kamen temeljac) i ekipa. Uostalom klub koji se financira zapravo isključivo od transfera posluje točno onako kako je poslovao svih ovih godina; po principu da je jedina konstanta promjena...i to iz prostog razloga što u slučaju Rijeke drugačije nije ni moguće.

Riječka priča: Jedina konstanta je promjena
Iza riječkog prvoligaša se nalazi nekoliko burnih mjeseci u kojima se dogodila promjena u vlasničkoj strukturi kluba, koja sama po sebi ne mijenja puno za prosječnog navijača Rijeke, dok se isto ne može reći za opsežne promjene u igračkom kadru Rijeke. Pretežito se radi o izlaznim transferima, a Rijeku su napustili igrači poput Gavranovića, Vešovića, Mišića i Eleza koji su bili nezamjenjivi u Kekovim planovima, dok se vodstvo kluba odlučilo pozabaviti i sa igračima koji su manje igrali poput Mateija, Jelića i Gomelta. Matei je već otišao na posudbu u Astru, a Jelić i Gomelt bi mogli dobiti raskide ugovora. ...
Riječka priča: Jedina konstanta je promjena
Iza riječkog prvoligaša se nalazi nekoliko burnih mjeseci u kojima ...
Uvjek sam bio medju onima koji su tvrdili da Rijeka moze svakog nadomjestiti. Da prodaja Mitrovica nije oprastanje od ambicija za nadlov, da se nese osjetiti odlazak Tomasova itd. Medjutim, mislim da je ovo sad previse. Previse odlazaka. - gradim, 15.1.18. 1:20, 0 0 0
Uuuuu... Ima tu nekoliko jako zanimljivih teza oko kojih bi se trebale napraviti posebne analize. Meni su tri najzanimljivije; 1. je li klub trebao drugačije s Vešovićem i Gavranovićem i kako u budućnosti... 2. koliko je to sve smisleno koliko stihij - Losovius, 15.1.18. 12:10, 0 0 0
Ali uvjerljivo najzanimljvija mi je posljednja teza da je ovo zapravo jedini poslovni model koji rijeka ima na raspolaganju. Tada je pitanje - je li u postojećem obliku optimiziran? - Losovius, 15.1.18. 12:11, 0 0 0
Ovu zadnju tezu bi pretvorio u analizu da se neke stvari napokon razjasne u pogledu Rijeke...Vešović i Gavran su water under the bridge...još gori je bio odlazak Jajala jer plaće u Ri su realno male i nikad neće biti veće što se veže na ovu 1.tezu. - johnny08, 15.1.18. 12:55, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.