zatvoreno

SKAUTING: Tko je Malcom?

  • 11.01.2018.
  • 36
  • 1

Tijekom aktualnog zimskog prijelaznog roka, ime jednog brazilskog mladića počelo je dolaziti na naslovnice svjetskih medija, pošto se za Malcoma trenutačno intenzivno bore Manchester United, Liverpool i Arsenal, a navodno je zainteresiran i Real Madrid. Njegovo puno ime je Malcom Filipe Silva de Oliveira...

Kako je dosad igrao za Bordeaux, nismo ga vidjeli na velikoj europskoj pozornici, pa je pitanje procjene koliko je talentiran i koje su njegove mogućnosti...

Stoga napravimo njegov skauting report i odgovorimo na pitanja: koji je njegov plafon? Što može donijeti odmah, a što u perspektivi? Bi li odmah mogao unaprijediti igru klubova kakvi su Arsenal ili United?

Malcom - razina igrača liga petice 6.4 0, 0, 0, 1, 1, 1, 13, 18, 2, 0, 0
Bi li Malcom bio prvotimac i u Premier ligi? djelomično se slažem 5.8 0, 0, 1, 3, 4, 5, 11, 8, 3, 0, 1
Koliko je dobar Malcom fit za Man Utd? prosječan 5.3 1, 0, 1, 3, 4, 12, 6, 6, 3, 0, 0
Koliko je dobar Malcom fit za Arsenal? dobar 6.6 1, 0, 0, 0, 3, 2, 10, 10, 6, 4, 0
Koliko je dobar Malcom fit za Liverpool? solidan 6.1 0, 0, 0, 1, 6, 8, 6, 6, 7, 0, 2

Analize (1)

Jerlekan | 01/2018

Vjerujem da se svatko od Vas koji pratite Tribinu barem jednom u životu našao u situaciji da stoji kraj nekog lokalnog nogometnog terena i gleda djecu kako igraju, bilo to zato što Vaš podmladak tamo negdje trči ili ste jednostavno u prolazu pa da vidite "jel' znaju oni šta ili trče bezveze". E, tako sam ja uobičavao kad god sam imao priliku, promatrao sam moju i mlađe generacije kako igraju nogomet (za što sam ja totalni antitalent) i razmišljao o njihovoj igri kroz prizmu zaljubljenika u Football Manager. Gledaš te klince i misliš si "jebote, šta ako jedan od njih jednom istrči na Bernabeu, bilo bi lijepo prepoznat ga već sada". Naravno, razvojni put mladog nogometaša strašno je kompleksan i tek se pred punoljetnost mogu donositi ozbiljniji zaključci i pretpostavke o tome kakav će netko nogometaš biti, ali jebiga, kad sam već tamo, aj da probam pogoditi. 

Danas sam tako, kao da stojim pred igralištem na kojem trče pioniri nekog lokalnog kluba, pogledao maloprije završenu utakmicu između Troyesa i Bordeauxa. Fokusirao sam se na čovjeka koji je dobio ovu temu, Malcoma, ali trudio sam se da mi ne promakne ni netko drugi tko bi mogao biti "zvijezda". I baš kao što je često puta situacija na tim malim lokalnim igralištima, na terenu su 22 igrača, a jedan od njih, u ovom slučaju Malcom, izgleda kao da ne pripada među njih. Toliko odskače kvalitetom da na prvu izgleda kao nogometaš koji bi za nekoliko godina mogao postati novi Neymar. Naravno, realnost je drugačija, jer baš kao i na tim terenima koji se provlače kroz analogiju i na Stade de l'Aubeu se stječe dojam da ipak taj koji odstupa, dribla i koji je naočigled najbolji nije zapravo toliko dobar, već su ostali loši. Utakmica Troyes - Bordeaux jako je loša za scouting, ali na temelju onog što sam u dosadašnjem dijelu sezone vidio u čini mi se dvije Bordeauxove utakmice koje sam pogledao i ovoj najnovijoj, mogu zaključiti da je Malcom zbilja čovjek kojeg treba pratiti. 

Prije nego prijeđem na njegove karakteristike htio bih samo naglasiti kako je riječ o čovjeku koji je plod brazilske nogometne kulture, osjeti se to i kad ga se gleda, nema joga bonito elemente u igri, ali vuče taj miris Brazila. Prošao je Corinthiansovu nogometnu školu, a sa 17 godina je ušao u prvu momčad za koju je postigao 10 golova u 76 nastupa. Na zimu 2016. došao je u Bordeaux za oko 5 milijuna eura i od onda nije prestao privlačiti skaute na stadione. 

Prošle sezone se još privikavao na Europu, ali bilo je jasno da se radi o talentiranom nogometašu. Brojke koje su postavljene u sklopu teme, a koje opisuju njegovu prošlu i trenutnu sezonu u Bordeaxu lijepo ilustriraju promjene koje su se dogodile. Naime, kako sam saznao istražujući (da ne bi mislili da sam pratio Bordeaux) Malcom je profitirao od promjena u kadru ekipe. Valentin Vada koji je lani bio glavni motor Bordeauxa završio je na klupi, a zamijenio je ga manje kreativni Lukas Lerager. Ta promjena rezultirala je time da je Malcom preuzeo dio obaveza koje je do tada imao Vada pa je već i po gore istaknutoj statistici vidljivo da Malcom ove sezone puno više igra s loptom nego prošle sezone, sada nije fokusiran samo na to kako doći u gol priliku već misli i na suigrače, stvara i zabija.

Na priloženom videu možete vidjeti kontru Bordeauxa iz koje je postignut jedini gol na utakmici, a glavni akter iste i asistent bio je Malcom. 

https://streamable.com/8s0wa

Ali koja su mu konkretna obilježja? 

Plusevi: 

- polivalentan, može igrati na oba krila, centarfora i polušpicu
- sposoban zaprijetiti i iz daljine
- eksplozivan u prvom koraku 
- iznimna pravocrtna brzina s loptom i bez nje
- vješt dribler, 2.8 driblinga po utakmici na koliko je sada nikako nije zanemarivo
- dobar centaršut, što se vidi i kog priloženog gola
- preferira igru s loptom u nogama
- voli kombinatoriku
- mrtva lopta je njegova, to mu je možda i najizraženija vrlina
- idealan za 4-3-3 kontraški sustav, slično onome što PSG igra, noćna mora za obrane u tranziciji
- kao što statistika prikazuje, zna proigrati, ima zadnji pas
- moćan u završnici


Minusi: 

- nema igru u zraku, gotovo da ne može osvojiti duel
- još uvijek nedovoljno fizički jak za duele općenito
- obrambeno neodgovoran, ali to je dijelom i zbog taktike u Bordeauxu
- fali mu igračke inteligencije u izgradnji napada, za završnicu uvijek ima riješenje, ali kada treba razigrati često krivo tempira dodavanja, to će doći s iskustvom
- tvrdoglavog karaktera, također stvar iskustva

Osim pet navedenih minusa ne vidim neke ozbiljne probleme kod Malcoma, brz je, tehnički nadaren kao i svaki Brazilac, inteligentan taman koliko bi netko s 20 godina u nogometu i mogao biti, pitanje je samo može li bolje od toga. Ja bih rekao da može, ali mora ostati u Bordeauxu barem do kraja ove sezone, a bilo bi dobro i dulje jer ovdje ima razinu odgovornosti s kojom se očito može nositi, a standardan je u prvoj postavi što je za razvoj ovakvog nogometaša, kojemu su svi problemi u igri riješivi kvalitetnim mentoriranjem i stjecanjem iskustva, presudno. 

U redu za Malcoma stoje United, Arsenal, Liverpool i mnogi drugi, ali najbolja opcija i za Malcoma i za Bordeaux sigurno je njegov ostanak, jer osim što će mu porasti cijena, dobiti će minute koje su mu potrebne da sazrije i postane ono što on može postati, a to je igrač poput Douglasa Coste ili Memphisa Depaya. Odnosno, Malcom ima priliku postati ono što Depay, barem zasad još uvijek nije uspio postati, a mnogi su očekivali da hoće, krilo svjetske klase. 

Ostaje za vidjeti hoće li se kada dođe do transfera u neki od velikih klubova pokazati da je Malcom zapravo bio samo "onaj klinac s igrališta" ili je zbilja riječ o momku koji se može nositi i s najvećim igrači. Ako pričeka i ako si uzme vremena za stasanje, mogao bi biti ovo drugo. 

"Onaj klinac s igrališta" ili buduća zvijezda?
Vjerujem da se svatko od Vas koji pratite Tribinu barem jednom u životu našao u situaciji da stoji kraj nekog lokalnog nogometnog terena i gleda djecu kako igraju, bilo to zato što Vaš podmladak tamo negdje trči ili ste jednostavno u prolazu pa da vidite "jel' znaju oni šta ili trče bezveze". E, tako sam ja uobičavao kad god sam imao priliku, promatrao sam moju i mlađe generacije kako igraju nogomet (za što sam ja totalni antitalent) i razmišljao o njihovoj igri kroz prizmu zaljubljenika u Football Manager. Gledaš te klince i misliš si "jebote, šta ako jedan od njih ...
"Onaj klinac s igrališta" ili buduća zvijezda?
Vjerujem da se svatko od Vas koji pratite Tribinu barem ...
nisam ga nikad gledao, ali znam da na manageru ubija, to mi je dosta haha - GNKDZCFC, 13.1.18. 23:05, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.