zatvoreno

SP Rusija, dan 9:prognoze i analize

  • 21.06.2018.
  • 28
  • 4

Svaki dan SP-a u Rusiji (osim prvog) donijet će barem tri susreta u prvoj fazi, a svaki će imati i svoju temu na Tribini. 

Ovo je tema kako za prognozu, tako i za kasniju analizu utakmica...

Nigerija - Island - predviđanje ishoda neriješen rezultat uz podjednaku igru 5.2 0, 0, 2, 1, 4, 13, 5, 0, 1, 0, 2
Brazil - Kostarika - predviđanje ishoda pobjeda domaćina uz jasnu premoć na terenu 2.1 2, 7, 10, 6, 2, 1, 0, 0, 0, 0, 0
Srbija - Švicarska - predviđanje ishoda neriješen rezultat uz podjednaku igru 5.3 0, 0, 0, 2, 5, 10, 7, 2, 1, 1, 0

Analize (4)

BruceWayne | 06/2018

Dan poslije poraza ne stišavaju se primjedbe srbijanske strane nakon poraza njihove reprezentacije. Osim za ove prostore standardnog folktora vezanog za zavjere, sudačke previde i nacionalističku retoriku, reprezentaciji naših susjeda a posebno njihovom izborniku bilo bi ispravnije da se fokusira na pripremu iduće utakmice jer Srbija još ima šanse proći dalje a da teorije zavjere i događaje u prošlosti ostavi onim ljudima koji se takvim poslom profesionalne bave. 

U samoj uvodu ove utakmice, obojica izbornika nisu puno mijenjala, točnije samo je srbijanski uveo Kostića umjesto Ljajić jer se očekivao da će Švicarska imati veći posjed a Kostić je okomitiji igrač što je puno važnije za tranziciju nego kombinatorika Adema Ljajića. Srbi su na početku utakmice koristili kopiran plan iz prvog kola kada su uspješno svladali Kostariku i u prilično dobroj situaciji dočekali ovu utakmicu. Sve je počelo idealno i po planu kojeg su zamislili. Nekoliko dugih lopti na Mitrovića koncentiralo je užu obranu Švicarske da brani uske koridore gdje je pomogao Milinković-Savić što je upravo ono što su Srbi htjeli. Takvim postavljanjem obrane, Tadić je stajanjem visoko imao dovoljno prostora za izolaciju na desnom krilo iz čega je došao pogodak Srbije. Osim pogotka, prva četvtina utakmica igrala je samo jedna ekipa, presing je bio pametan i kvalitetno postavljen a Švicarci nisu mogli loptu iznijeti iz vlastite polovice bez dugih lopti što je išlo na mlin Srbiji. 

Takav način igre natjerao je Shaqirija da se u stilu Messija vraća na svoju polovicu kao dodatan čovjek u distribuciji ali kako je vrijeme teklo prema kraju poluvremena, Švicarci su polako preuzimali tempo dok nisu kompletno slomili Srbiju. Pritome treba reći da su od ovog drugog dijela krenuo niz grešaka Srbije koje se jednostavno ne smiju događati u utakmici gdje se cilja na osminu finala Svjetskog prvenstva. U prvih 20-tak minuta Srbi su odlično blokirali primarnog playmakera Xhaku zatvarajući za zamku iz koje nije mogao pobjeći. Odgovog Petkovića bio je spuštanje Behramija na libera i produžena uloga Akanjija na protivničkoj polovici. Teško je reći je li ovo bio odlučujući potez utakmice, ali defitivno je bio trenutak koji je pokrenuo preokret. Shaqiri se nije morao spuštati nego se zajedno sa Zuberom i razvlačio dva bloka Srbije. Nakon toga, Xhaka je puno lakše dolazio do lopte u prvoj trećini jer su Mitrović i Milinković raditi prevelike rupe između prve i druge linije obrane. Srbijanski stoperi stojali su preduboko i praktički je tu počeo početak pada jer se već tada vidjelo da će zone međuprostore morati braniti Matić i Milivojević. Veznjak United je odigrao najgore poluvrijeme u cijeloj sezoni jer je bespotrebno ispadao iz zone i često mu se Shaqiri uvlačio iza leđa i napadao stopere Srbije ali njegova reprezentacija barem u prvom dijelu nije uspjela realizirati dobre prilike. 

Krstajić i njegova ekipa preživjeli su poluvrijeme ali umjesto žestokog "team talka" koji bi razbudio trojicu veznih igrača sa žutim kartonima, Krstajićeva momčad dodala je gas i još više ispadala iz prve zone obrane. Ono što se u prvom tek potenciralo, u drugom je postao veliki problem. Tri linije Srbije bile su previše udaljene jedne od druge a kada bi ispala prednja četvorka, samo je nedostajao natpis "dobrodošli u našu zadnju trećinu". U koju su Švicarci dolazili sve lakše i sve jednostavnije putem dugih lopti vratar je pronašao beka ili krilo a veliki problem Srbije bio je Shaqiri koji se praktički okupirao centralni prostor i samo čekao loptu.

Izbornik Srbije u stilu bivšeg kolege iz Hrvatske do kraja utakmice je zaboravio da ima priliku zamijeniti još jednog igrača. Kako je izgledala njegova ekipa negdje od 50. minute, ne bi mu bilo dovoljno da ih ima još barem 5. Prednja četvotka bila ja fizički sve slabija dok je suprotna strana bivala sve jača i samo je bilo pitanje hoće li iskoristiti sve prilike ozbirom na svoje realizatorske limite. Izbornik Srbije se poslije susreta dosta žalio na spomenuta tri žuta kartona koja su dobili njegovi igrači u prvom dijelu, ali se nije sjetio pozvati igrača Benfike Fejsu, Radoju iz Celte ili Gaćinovića iz Frankfurta koji nije klasični zadnji vezni ali može odigrati ulogu slično onoj Behramija na suprotnoj strani. Umjesto njih, oblači kostim Broja 1 i uvodi još dvojicu kreativaca umjesto Milivojevića i dodatno lomi onako izlomljene srbijanske linije. Švicarcima ni to nije bilo dovoljno pa su Srbi morali ponoviti situacije iz svog najvećeg problema: obrambene tranzicije. Oba gola bili su personifikacija Srbije sinoć. Nedovoljno igrača u obrani, reposjed ni u zamislima, komične reakcije obrane kao što je bacanje Ivanovića u stilu Ivane Španović ili namještanje offside-zamke Tošića dok je protivnički igrač bio još na svojoj polovici.
Ova razina nogometa na trpi takve pogreške.

Sergej Milinković-"Slabić"

Srbijanska prednja linija odigrala je drugo poluvrijeme iz noćne more a među njima je razinu još lošije prezentirao koji ima više razloga da upravo se iskaže na prvenstvu. Osim što je on glavni razlog zašto je smijenjen bivši izbornik Muslin, Svjetsko prvenstvo je idealna prilika da potvrdi (ili demantira) sve priče o svojoj vrijednosti u budućem transferu. Defitivno, jučerašnjom prezentacijom ozbiljno su pale njegove dionice i morat će protiv Brazila odigrati na razini igrača kakvog se smatra. Mlinković je drugi dio bio uvjerljivo najgori igrač na terenu, kasnio u zatvaranju, spor u primanju lopte, mlak u zračnom, mekan u duelu na zemlji uz to je donosio loše odluke i gušio tranziciju Srbije. Izbornik ga nije mijenjao jer se oko njega bazira dobar dio pozicijske igre Srbije zbog dugih lopti ali kada igrač izgubi 20/23 duela, Krstajić je trebao reagirati. Ali nije i zaslužuje dio krivice zbog te odluke, odnosno neodlučnosti preuzeti odgovornost zbog koje je postavljen na to mjesto. 

Dvostruki poraz Sergej Milnković-Savića
Dan poslije poraza ne stišavaju se primjedbe srbijanske strane nakon poraza njihove reprezentacije. Osim za ove prostore standardnog folktora vezanog za zavjere, sudačke previde i nacionalističku retoriku, reprezentaciji naših susjeda a posebno njihovom izborniku bilo bi ispravnije da se fokusira na pripremu iduće utakmice jer Srbija još ima šanse proći dalje a da teorije zavjere i događaje u prošlosti ostavi onim ljudima koji se takvim poslom profesionalne bave. U samoj uvodu ove utakmice, obojica izbornika nisu puno mijenjala, točnije samo je srbijanski uveo Kostića umjesto Ljajić jer se očekivao da će Švicarska imati veći posjed a Kostić je okomitiji igrač ...
Dvostruki poraz Sergej Milnković-Savića
Dan poslije poraza ne stišavaju se primjedbe srbijanske strane nakon ...

Slažem se: Pedja, AlanGamola, Fenix22,

Fenix22 | 06/2018
r1 k2

Jedna kratka napomena. Ovo je moja prva analiza i neću koristiti grafove i slično. Srbija je jučer furiozno krenula i bila je bolji protivnik prvih 15-20 min. Svoju dominaciju je ostvarila preko desne bočne zone(nisam pogriješio kad sam rekao u jednini jer su svi napadi išli preko Ivanovića i Tadića) Tadić je jučer pokazao da je igrač prevage(op.a. jedan od rijetkih u kojeg vidim da ima "vic" u igri na ovom prvenstvu) i toliko je lažnjacima izvrtio rodrigueza da lik još gubi tlo pod nogama. Plan igre u Srbije se nije vidio, jedino ako bi se moglo okarakterizirati brzo prenošenje lopte do tadića i što on uspije napraviti(op.a. ocjena i razina igre je slična kao što je etebo odigra protiv nas, samo što tadić autogol nije zabio; po meni zasigurno 8 tadića). Kao što se moglo očekivati, Srbija je imala dosta centaršuteva gdje je dosta lopti prihvatio i dobro odradio mitrović(op.a. nazvao bi ga "bijeli Drogba" samo što nema završnicu nogom kvalitetno, odlična mantinela i ono što Hrvatskoj nedostaje uz svo poštovanje Mandžukiću) Nakon tog uvodnog dijela, Srbija se totalno ugasila i švicarci su preuzeli konce igre u svoje ruke. Vidi se da su godinama skupa. Izvrsna geometrija i kroz posjed su stvarali šanse kojih je bilo obilno(preokret se već osjećao na poluvremenu). Krstajić je vodio utakmicu toliko loše koliko je irmatov prekjučer odsudio na veliku štetu obje ekipe(krstajić je lošija verzija, ne bi vjerovali, čačića; oboje ne znaju uočiti očite stvari u toku utakmice, kasno djeluju ili uopće ne djeluju; dobili posao samo zato jer su podobni savezu). Situacija kod 2 gola švicarske je nedopustiva jer je duško tošić htio postaviti zaleđe,a shaqiri na svojoj polovici + pretrčao ga je s loptom u nogama od centra do oko penala;trk u razini čorluke protiv manea). Srbija može dosta žaliti,ali sami su si krivi. Napomena: nisu koristili Kolarova, beka sa najboljim prizemnom oštrom loptom na svijetu. Ostaje im Brazil, koji za razliku od južnoameričkih kvalifikacija(gdje se igra otvorenije i taktički manje rigidno) i prijateljskih utakmica, ne igra dobro i ne pokazuje mehanizme igre koje su ih prethodno krasile. Vjerujem kako će bez obzira na dosadašnje prikazano, Srbija odigrati najbolju utakmicu protiv Brazila i da neće biti iznenađenje ako Srbi ostvare pozitivan rezultat jer balkanski "mentalitet" je takav; izgubiš protiv slabijih i izgledaš slabo, sutradan pobijediš i izgledaš nepobjedivo.

Kako je Srbija pokazala "balkanski" mentalitet?
Jedna kratka napomena. Ovo je moja prva analiza i neću koristiti grafove i slično. Srbija je jučer furiozno krenula i bila je bolji protivnik prvih 15-20 min. Svoju dominaciju je ostvarila preko desne bočne zone(nisam pogriješio kad sam rekao u jednini jer su svi napadi išli preko Ivanovića i Tadića) Tadić je jučer pokazao da je igrač prevage(op.a. jedan od rijetkih u kojeg vidim da ima "vic" u igri na ovom prvenstvu) i toliko je lažnjacima izvrtio rodrigueza da lik još gubi tlo pod nogama. Plan igre u Srbije se nije vidio, jedino ako bi se moglo okarakterizirati brzo prenošenje ...
Kako je Srbija pokazala "balkanski" mentalitet?
Jedna kratka napomena. Ovo je moja prva analiza i neću ...

Respekt: Losovius,

VIše sažetak onoga što se dogodilo a manje analiza. Ali za prvu super... - Losovius, 23.6.18. 14:22, 0 0 0
Imaš pravo. Vidio sam i ja nakon sat vremena. - Fenix22, 23.6.18. 17:05, 0 0 0
Danguba | 06/2018
r1 k2

Za nešto malo više od 3 sata počinje utakmica koju ceo svet vidi 0:0

Međutim da li će tako biti saznaćemo oko 21:50

Meč će se igrati na Kaliningrad Stadionu u Kaliningradu kapaciteta 33,973

Glavni sudija će biti Feliks Brih iz Nemačke.

Posle pobede u teškoj utakmici protiv Kostarike Srbija u ovaj meč ulazi motivisana ali i sa dozom olakšanja jer je upisala pobedu u ne tako dobrom meču. S druge strane Švajcarska ulazi u meč sa motivom više jer su uzeli bod "Velikom" Brazilu.

U političke razloge da ulazim neću u ovoj analizi, samo ću reći da su mnogo više Albanci motivisaniji nego Srbi na tom političkom nivou. Procenjuje se da će Srbija imati oko 14 hiljada navijača + neutralni ruski navijači a Švajcarska oko 10 hiljada

Pomalo me zbunjuje da već drugi meč u ovoj grupi sudi sudija iz zemlje sa kojom se ukršta ova grupa, a meč je podjednako važan za prolaz.

Ali da ostavimo tamnu stranu fife na stranu...

Meč kao meč očekujem da će biti loš uz mnogo prekida igre i sa malo prilika
očekujem i dosta kartona, jer Srbija spada u najjače duel ekipe na prvenstvu a Švajcarska među najagresivnije.

Na samom terenu ne očekujem mnogo provokacija osim ako Švajcarci ne budu planski ciljali Mitrovića kojem je psiha veliki problem, ili u vidu konstantnog simuiranja od strane Šaćirija.

0:0 možda jeste najrealniji rezultat ali može otići lako i u oba smera.

Igra Srbije će se zasnivati na onoj poznatoj da mi ne primimo gol a ako možemo da ga damo odlično. Srbija će najverovatnije izaći u istoj postavi kao protiv Kostarike samo umesto Ljajića će igrati Kostić što smatram da je greška, Kostić je u lošoj formi i naspram sebe ima Lihtštajnera tako da će mu prolaz po levoj strani biti jako ograničen, s druge strane Ljajić bi se više uvlačio u sredinu i mnogo više bi učestvovao u pravljenju napada. Odbrana Srbije će biti u potpuno istom sastavu i pored dobre igre tandema Tošić-Milenković protiv Kostarike brine činjenica da im je ovo tek 3 utakmica u tandemu. Ne očekujem neku veliku razliku u ofanzivnoj igri Srbije večeras.Sve će se svoditi na Mitrovićeve sposonbnosti da zadrži loptu ili osvoji vazdušni duel.Srbija kao najvišia reprezentacija nije dovoljno pokazala prednost u igri kod prekida protiv Kostarike. igra SMSa je za mene veliki ? 
Od Mitrovića se očekuje gol
A čovek na koga se ne obraća toliko pažnje je Nemanja Matić koji može jednim šutem sa distance postići pogodak

Igra Švajcarske će biti spora,agresivna i disciplinovana i samo preko Šaćirija, ukoliko Srbija zatvori Šaćirija mislim da sledi isti scenario(sa manje golova) kao i u sinoćnoj utakmici kada je Mesi maestralno zatvoren. A ukoliko se to desi čovek od koga će zavisiti napad neće biti ni Seferović ni Džaka nego Rikardo Rodrigez iz prostog razloga jer će Zuber biti lako zatvoren od strane Ivanovića a Tadić se ne vraća u odbranu. 
Švajcarska će imati i veći posed lopte više načinjenih prekršaja. Za razliku od utakmice protiv Brazila očekujem promenu u poslednjoj liniji umesto Akanđija će igrati Đuru koji je mnogo jači i koji svojom snagom može parirati Mitroviću.

Kao još jednu prednost vidim sudiju iz Nemačke koji će dozvoliti čvršći fudbal i tu Švajcarska ima prednost zbog velikog broja prekršaja koji prave i u njihovoj agresivnijoj igri.

Takođe treba uzeti u obzir doprinos klupe Srbija ima tri igrača koji mogu napraviti prednost 1. Prijović koji je prošao sve mlađe selekcije Švajcarske, slična verzija Mitrovića sa manje snage ali većih tehničkih sposobnosti
2. Ljaljić koji može kao neko krilo uvlačenjem u sredinu napraviti dosta problema Švajcarcima

3. Radonjić koji svojom brzinom i solidnim driblingom može lako pretrčati Lihtštajnera i uputiti dobar centar šut

kod Švajcarske doprineti sa klupe može Embolo svojom snagom i brzinom može napraviti mnogo problema poslednjoj liniji Srbije

Ovo je utakmica koju će odlučiti igra veznog reda kao što ranije rekoh može otići u oba smera rezultat iako Švajcarcima više odgovara nerešen ne očekujem da će Srbija srljati. uz najviše sreće možemo videti maksimalno dva gola na utakmici ali jako jako teško.

Ukoliko padne gol u prvih 15ak minuta cela moja analiza pada u vodu.

Iz krajnosti u krajnost
Za nešto malo više od 3 sata počinje utakmica koju ceo svet vidi 0:0 Međutim da li će tako biti saznaćemo oko 21:50 Meč će se igrati na Kaliningrad Stadionu u Kaliningradu kapaciteta 33,973 Glavni sudija će biti Feliks Brih iz Nemačke. Posle pobede u teškoj utakmici protiv Kostarike Srbija u ovaj meč ulazi motivisana ali i sa dozom olakšanja jer je upisala pobedu u ne tako dobrom meču. S druge strane Švajcarska ulazi u meč sa motivom više jer su uzeli bod "Velikom" Brazilu. U političke razloge da ulazim neću u ovoj analizi, samo ću reći da su mnogo ...
Iz krajnosti u krajnost
Za nešto malo više od 3 sata počinje utakmica koju ...

Respekt: Raul10,

ne vidim "tamnu stranu fife" u tom što sudi sudac iz zemlje s kojom se grupa križa. Znači li to da ako se Njemačka plasira u finale, sudac iz Njemačke ne bi smio suditi drugu polufinalnu utakmicu? Ili sudac iz beograda ne smije suditi utakmicu kupa - gradim, 23.6.18. 0:55, 0 0 0
Spartak Subotica - Vojvodina jer će pobjednik igrati protiv Partizana? - gradim, 23.6.18. 0:57, 0 0 0
DarkAttach | 06/2018
s1 n3 k2

Iako je ovo fudbalski mec,politika oko kosova morala se umesati,jer to je el klasiko kad su u pitanju Srbi i Albanci.Jedna velika razlika u odnosu na poslednji duel koji su imali u fudbalu,jeste to sto je Srbija itekako izvukla pouke,sta se desava ako nasednes na provokaciju,jer bi otisli na EURO 2016 da nije bilo drona u Beogradu,a to jasno dokazuje i revans mec u Tirani ciji je rezultat bio vrlo laganih 2:0 za Srbiju.Za razliku od tad,ovo je dosta jaci sastav i ovo je ipak Svajcarska,sa dosta vise kvaliteta.Glavna prednost jeste to sto je trener Svajcarske Vladimir Petkovic,koji dobro poznaje mentalitet nas sa ex-yu podrucija.Ono sto ste verovatno videli,a to je konstantno prozivanje od strane Svajcarskih reprezentativaca,koji su poreklom Albanci,a to sve vodi samo ka jednom smeru,a to je:"Strah od toga da ih upravo Srbija pobedi i ponizi pred fudbalskim Svetom".Ta energija koju oni izvlace moze im doneti dobro,ali i losih stvari,jer ovde svi mi dobro poznajemo kakav je igrac Xhaka i kako on zna bespotrebno dobiti crvene kartone zbog svojih startova,tako da postoji dobra mogucnost da im ta euforija obije o glavu i da na kraju Svajcarska plati ceh samo zbog politickih,a ne fudbalskih razloga. Sto se tice ekipe,oni su ostali vrlo slicna ekipa kao i na SP 2014,dosta istih igraca,kadar skoro ne promenjen.Medjutim prednost Srbije je upravo ta fizicka dominacija i visina nad ostalim reprezentacijama,sto moze doneti povoljan rezultat.Kao sto sam bio vec naveo u mojoj prethodnoj analizi,Srbija ima taj pobednicki mentalitet koji su doneli mladi igraci koji su sazreli,a bili su deo Evropskih Prvaka 2013 i Svetski Prvaka 2015.E sad mislim da vecina vas nisu pratili taj SP 2015 u Novom Zelandu,ali Srbija je svaki mec u nokaut fazi dobila u produzetcima ili na penale,sto jasno asocira na to koliko su momci psihicki jaki i stabilni za svoje godine i oni su upravo doneli tu stabilnost u A reprezentaciji.Ono sto krasi Srbiju trenutno jesu Prekidi,koji ko sto vidimo na ovom SP,odlucuju dosta toga i to je svakako prednost.Kod Svajcaraca izdvojio bih Sacirija,koji je po meni glavni lider ove ekipe i ima najvise znanja od svih igraca u toj reprezentacij.Ukoliko Srbija njega neutralise,vrlo verovatno moze i da pobedi,ali ukoliko ne moze da zadaje vrlo opasne probleme.Ono sto ce biti znacajnije u odnosu na mec sa Kostarikom je to da ce verovatno Kostic igrati umesto Ljajica,kako bi dobili na brzini i parirali Svajcarskim bekovima koji su izuzetno dobri na svojim pozicijama (Litstajner i Rodrigez).Prednost Srbije u ovoj utakmici apsolutno lezi u veznom redu,Matic,Milivojevic,Milinkovic-Savic,Kostic i Tadic.Razina talenta izmedju ove dve reprezentacije apsolutno stoji na strani Srbije i ukoliko se to iskoristi dovoljno,svakako da Srbija moze da uzme sva tri boda.Na Svajcarskoj strani je svakako iskustvo i kontinuitet igranja velikih takmicenja,ali ovo prvenstvo je apsolutno pokazalo da svako moze svakome da zada ogromne probleme i nema puno utakmica na kojima je bilo dosta golova,osim nekih.Tako da sutra cemo videti ko ce imati vise srece i vise strpljenja,i ko ce svoju taktiku odigrati bolje,jer ta ekipa ce pobediti.

Srbija vs Svajcarska (Prednosti i mane Srbije u odnosu na Svajcarsku)
Iako je ovo fudbalski mec,politika oko kosova morala se umesati,jer to je el klasiko kad su u pitanju Srbi i Albanci.Jedna velika razlika u odnosu na poslednji duel koji su imali u fudbalu,jeste to sto je Srbija itekako izvukla pouke,sta se desava ako nasednes na provokaciju,jer bi otisli na EURO 2016 da nije bilo drona u Beogradu,a to jasno dokazuje i revans mec u Tirani ciji je rezultat bio vrlo laganih 2:0 za Srbiju.Za razliku od tad,ovo je dosta jaci sastav i ovo je ipak Svajcarska,sa dosta vise kvaliteta.Glavna prednost jeste to sto je trener Svajcarske Vladimir Petkovic,koji dobro poznaje ...
Srbija vs Svajcarska (Prednosti i mane Srbije u odnosu na Svajcarsku)
Iako je ovo fudbalski mec,politika oko kosova morala se umesati,jer ...

Slažem se: Raul10,

Ne slažem se: tshabalala, Danguba, AlanGamola,

"Srbija je svaki mec u nokaut fazi dobila u produzetcima ili na penale,sto jasno asocira na to koliko su momci psihicki jaki i stabilni za svoje godine" - a isto tako nas može asocirati da nisu baš uvjerljivi ako su prolazili na penale i produžetke - gradim, 23.6.18. 0:59, 0 0 0
a ovo jaki i stabilni bi imalo smisla da su oni kao teenageri pobjeđivali starije igrače, a ne igrali s drugim mladim igračima. Iako, pobjeda protiv svake afričke mlade reprezentacije vrijedi kao da si igrao protiv igrača od 25 jer si i igrao. - gradim, 23.6.18. 1:01, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.