zatvoreno

Spartak Trnava - Dinamo Zagreb 1-2

  • 25.10.2018.
  • 26
  • 1

Dinamo je golovima Gavranovića i Oršića slavio na neugodnom gostovanju u Trnavi protiv Spartaka te došao na korak od osiguranja prolaska skupine D Europske lige.

Spartak je poveo, međutim Dinamo je uspio preokrenuti rezultat i ostati 100%. Iduće kolo, Spartak će gostovati na Maksimiru.

U drugom susretu skupine Anderlecht i Fenerbahce odigrali su 2-2.

Ljestvica:

Vas pitamo: Je li Dinamo sada postao favorit za prvo mjesto? Tko je bio najjača a tko najslabija karika večeras?

Spartak Trnava - Dinamo Zagreb - atmosfera ispodprosječna 4.0 5, 1, 4, 2, 0, 5, 4, 3, 1, 0, 1
Spartak Trnava - Dinamo Zagreb - kvaliteta suđenja solidna 6.3 0, 0, 0, 0, 3, 3, 9, 8, 1, 0, 2
Spartak Trnava - Dinamo Zagreb - razina utakmice solidna 6.2 0, 0, 0, 0, 2, 6, 9, 6, 1, 0, 2
Hoće li Dinamo proći skupinu? izrazito se slažem 9.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 5, 6, 13
Hoće li Dinamo biti prvi u skupini? slažem se 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 2, 2, 8, 5, 5, 4
Ocijenimo igrače Dinama:
Dominik Livaković - utakmica dobro 7.2 0, 0, 0, 0, 1, 1, 4, 11, 6, 1, 2
Petar Stojanović - utakmica solidan 6.2 0, 0, 0, 0, 2, 5, 10, 6, 1, 1, 1
Dino Perić - utakmica dobar 6.6 0, 0, 0, 0, 1, 3, 9, 9, 2, 1, 1
Marko Lešković - utakmica solidan 6.3 0, 0, 0, 0, 0, 8, 9, 6, 1, 1, 1
Amir Rrahmani - utakmica solidan 5.9 0, 0, 0, 0, 5, 6, 7, 4, 3, 0, 1
Arijan Ademi - utakmica dobar 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 2, 6, 12, 3, 2, 1
Amer Gojak - utakmica dobar 6.6 0, 0, 0, 0, 1, 2, 12, 6, 3, 0, 2
Mislav Oršić - utakmica vrlo dobar 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 1, 4, 7, 7, 4, 3
Dani Olmo - utakmica dobar 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 3, 4, 11, 6, 1, 1
Izet Hajrović - utakmica solidan 6.5 0, 0, 0, 0, 1, 4, 8, 10, 2, 0, 1
Mario Gavranović - utakmica vrlo dobar 8.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 4, 12, 6, 3

Analize (1)

ivan-cro | 10/2018

Nakon odgledanih utakmica Spartaka iz Trnave u europskim kvalifikacijama, a posebno nakon odlično odrađenog prvog meča protiv Anderlechta, postalo je jasno kako slovačku prepreku neće biti tako lako preskočiti. Paradoksalno zvuči, ali Spartak Trnava postao je još opasniji i nezgodniji po Dinamo nakon njihove uvodne dvije pobjede u skupini. I ne radi se tu sada o mentalitetu, o pristupu, o "mudima" - to su sve već toliko puta spominjane priče, spominjane su toliko puta da su ti pojmovi jednostavno izgubili sadržaj. Radi se samo o tome da se Dinamo našao u naizgled lagodnoj situaciji, ali isto tako i u situaciji u kojoj se nikada do sada nije našao - ima dvije pobjede iz isto toliko utakmica, a dolaze mu dvije utakmice protiv nominalno najslabijeg protivnika u skupini. Još su k tome Slovaci zbog kazne igrali pred praznim tribinama - sve je to Dinamo jednostavno morao iskoristiti, 4 boda iz dvomeča sa Slovacima postavljeno je kao nekakav minimum očekivanja - sve drugo ne bi u tolikoj mjeri kapitaliziralo odlično otvaranje europske sezone za Dinamo i kao što to kod nas obično biva, brzo bi se ušlo u nekakav oblik možda i isforsirane nervoze. Sve to skupa stavljalo je Dinamo pod određeni pritisak - vi taj pritisak jednostavno ne možete negirati, ali morate pronaći mehanizme nošenja sa njime. Ipak, najopasnije za Dinamo bilo je to što su se našli u za njih nepoznatoj situaciji gdje si pobjedom drastično povećavaju šanse za europsko proljeće. I kada se nađete u nekoj situaciji u kojoj se nikada niste bili nalazili, ostaje uvijek pitanje kako ćete reagirati. Dinamo je nakon 2 početne pobjede upisao i treću i položio je svoj europski ispit. Nije se prepao prilike, znao je što i kako treba napraviti, naučio je na greškama, iskoristio je svoju priliku. Obzirom na sve prethodne Dinamove europske odiseje u zadnjih 15-tak godina, možemo reći da se Dinamo nalazio u otprilike istoj situaciji kao i momak koji nakon mnoštva "košarica" ipak prođe kod neke cure kojoj je "uletio".

Psihologija je dakle, ključna riječ ovdje i o njoj je mnogo toga ovisilo. Drugim riječima, zadatak Dinamovog stručnog stožera bio je pomaknuti misli sa onoga što im ova utakmica može donijeti na ono što trebaju napraviti na terenu da bi to tog rezultata i došli. Bila je to utakmica u kojoj je Dinamo trebao aktivniji pristup, trebao je loptu u nogama - to je sve ono što je naučio raditi u HNL-u, međutim kada takve ili slične stvari treba raditi suparnicima u Europi, stvari više nisu tako jednostavne. Zašto? Razlog je jednostavan - protivnik je tada obično organiziraniji, čvršći i teže ga je probiti, a služi se prilično jednostavnim mehanizmima dolaska do protivničkog gola. Protivnik igra jedan vrlo pragmatičan nogomet, Dinamo pritišće, ali bez konkretne dominacije i golova... Zvuči poznato i sve smo to gledali i prije, no nakon Slovačke konačno možemo reći kako je ovo jedan drugačiji Dinamo.

Pisao sam već o Spartaku iz Trnave i naglasio sam njihov pritisak. Dinamu je  u prvom poluvremenu teško bilo igrati protiv takvog pritiska, linije dodavanja bile su dobro pokrivene, kreiranje prostora bilo je onemogućeno, obrambene linije protivnika koordinirano su se pomicale i Dinamo je bio bezopasan. Igrali su "čovjek na čovjeka", duplirali su bokove, a time su Dinamu oduzeli njegovu najveću prednost. Obzirom da su pametnim postavljenjem "začepili" sredinu, nije moguće bilo proći ni kroz sredinu. Dinamo je imao posjed, ali izgledalo je kao da se ne zna nositi sa tom situacijom.  Trnava je izlazila u presing na igrača s loptom, lopta tada biva ispucana i napad se završava prije nego što li je i počeo.

 I kada se nađete u situaciji da morate ispucavati lopte i tako "graditi" napade, jamačno ćete loše reagirati na jednu takvu situaciju u svojem šesnaestercu. Na jednu ubačenu loptu u šesnaesterac loše je reagirao Rrahmani i bila je to tada iznimno loša situacija za Dinamo - period jalove dominacije "okrunjen" pogotkom u vlastitoj mreži. Nije nešto na što nismo navikli, ali ovo je, opet se pokazalo jedan drugačiji Dinamo.

Bjeličin Dinamo pokazuje da zna odgovoriti na izazove koje pred njega postavlja protivnik. Ako ne prolazi plan A, postoji plan B. Dinamo pokazuje dozu fleksibilnosti, neće uvijek sve rezultirati plodom, ali ovaj Dinamo se ne boji promjene u načinu svoje igre i to svakako treba istaknuti. Zato biva i nagrađen jer nije to više Dinamo koji besciljno osvaja teren, pokušava kroz individualna rješenja, promašuje prilike pa unosi nervozu u sve linije iz čega se rađaju glupi primljeni golovi. Dinamo je morao jurnuti u drugom poluvremenu, stvari su bile postavljene na takav način da je Dinamo morao maksimalno dignuti svoju zadnju liniju, ali Dinamovi stoperi morali su dobiti i pomoć u distribuciji lopte. Zašto? Već sam pisao - Slovaci stoje blizu igrača s loptom i zato protiv njih treba igrati brzo, sa jednim ili dva dodira, okretati strane, mijenjati mjesta. Što brže doći iz prve u drugu fazu distribucije posjeda jer igra u kojoj stoperi vode igru, voda je na njihov mlin. Tada oni mogu mirno stati iza, u sredini odlično drže raspored i po tome su dobro poznati, a linije su na dovoljnoj udaljenosti jedna od druge i međusobno su dovoljno udaljene. Dinamo je, kao i svi protivnici Spartak Trnave, morao pronaći načine kako da čim prije dođe iz prve u drugu fazu distribucije jer time stavlja protivnika pod veći pritisak i tada Spartak Trnava više nije toliko jaka u držanju svoje obrambene formacije. Obično se to radi spuštanjem jednog veznog (najčešće zadnjeg veznog) u obranu, stoperi se tada mogu razvući i pokrivati širi prostor. Bekovi se podignu i cijela momčad je ofenzivnija i ima više opcija za dodavanja i napadanje prostora u tzv. pozicijskom nogometu. Za Dinamo je tu ulogu odigrao Ademi, i inače čovjek koji donosi stabilnost u igri, koji povezuje obranu i napad, koji čuva leđa stoperima pa oni mogu izaći više prema naprijed - sa Ademijem je Dinamo jedna stabilna, povezana i balansirana ekipa koja dobiva puno na defenzivnoj stabilnosti, a ona jamči veće "oslobađanje" igrača u ofenzivnoj fazi igre. Dinamo zato u drugom poluvremenu pritišće, a Gavranović pokazuje svoju klasu i primanju, kontroli lopte i egzekuciji. Ako je u špici Budimir, Oršić i Hajrović imaju u napadu igrača sa kojega mogu biti sigurni da će biti dobra mantinela i da će moći dovoljno dugo zadržati loptu sve dok se oni ne postave kao opcije za prijetnju prema golu, a ako je u napadu Gavranović, također se dobro s njim nadopunjuju obzirom na njegovu tehniku i klasu. Oršić i Hajrović bili su sve više slobodniji, radili su sve veći pritisak, ulazili u sredinu, a sve zbog promjene u načinu igre Dinama koji je rezultirao lakšom distribucijom lopte. Pokazalo se opet što distribucija lopte znači i što ona donosi.

 Stvari su zapravo tako jednostavne, a postavili smo ih možda previše komplicirano i složeno. Dinamo je zahtjevima utakmice u Slovačkoj mogao odgovoriti na samo 2 načina. Ili je mogao pokazati kako se snalazi u okolnostima koje mu nisu svojstvene i u kojima se do sada nije nalazio ili je mogao pasti na zadatku, lamentirajući o tome da su zahtjevi previsoki, a stvari njima postavljene na ne baš lagan način. Mogao je nakon dvije uvodne pobjede jednostavno ne snaći se u okolnostima koje si je svojim radom i rezultatom kreirao. I zanimljivo je to - postojao je određeni strah pred ovu utakmicu. Da je Dinamo iz prve dvije utakmice izvukao 2 boda, svejedno bi se radile kalkulacije kako proći skupinu. Dinamo ne samo da je imao 2 boda, sada ih je imao 6, ali strah je postojao. Strah koji je vjerojatno rezultat više desetljeća europskih neuspjeha. Sada straha ne bi gotovo uopće trebalo biti, sada Dinamo ima pravo zauzeti jedan drugačiji gard. Baš kao i momak iz prvog ulomka koji ima također dvije solucije. Ili će prihvatiti novonastali ishod koji se za njega napokon pokazao pozitivnim ili će se prepasti prilike ne znajući kako na njega reagirati obzirom kako nije uspjeh taj kojega je integrirao u sliku o sebi. Dinamo je u Slovačkoj pokazao da ga ne muče prethodne "košarice" i da zna iskoristiti priliku kada mu napokon jedan ulet i prođe. Ono što je za momka iz prvog ulomka cura, za Dinamo je to europsko proljeće...

Nošenje s uspjehom kao vječna tema
Nakon odgledanih utakmica Spartaka iz Trnave u europskim kvalifikacijama, a posebno nakon odlično odrađenog prvog meča protiv Anderlechta, postalo je jasno kako slovačku prepreku neće biti tako lako preskočiti. Paradoksalno zvuči, ali Spartak Trnava postao je još opasniji i nezgodniji po Dinamo nakon njihove uvodne dvije pobjede u skupini. I ne radi se tu sada o mentalitetu, o pristupu, o "mudima" - to su sve već toliko puta spominjane priče, spominjane su toliko puta da su ti pojmovi jednostavno izgubili sadržaj. Radi se samo o tome da se Dinamo našao u naizgled lagodnoj situaciji, ali isto tako i u situaciji ...
Nošenje s uspjehom kao vječna tema
Nakon odgledanih utakmica Spartaka iz Trnave u europskim kvalifikacijama, a ...

Respekt: DAJO22, chelsea_2012,

Slažem se: DAJO22, GNKDZCFC, Dado_M, chelsea_2012,

Respect - chelsea_2012, 28.10.18. 14:25, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.