zatvoreno

Što bi bio uspjeh za hrvatski rukomet na SP-u u Francuskoj?

  • 12.01.2017.
  • 40
  • 3

Naši rukometaši došli su u Francusku, gdje će se održati Svjetsko prvenstvo u rukometu koje počinje već danas utakmicom između domaćina i Brazila. Kauboji otvaraju u petak sa Saudijskom Arabijom.

Izbornik Željko Babić jučer je objavio popis putnika za Francusku.

Vratari: Stevanović, Ivić, Pešić.

Lijeva krila: Štrlek, Mihić. Desna krila: Horvat, Božić-Pavletić

Srednji vanjski: Duvnjak, Cindrić, Jotić. Lijevi vanjski: Mamić, Mandalinić, Gojun. Desni vanjski: Šebetić, Stepančić.

Pivoti: Musa, Kontrec.

Reprezentacija je poprilično načeta ozljedama pa se tako na popisu ne nalaze inače standardni Kopljar, Marić i Slišković. Na popisu nema niti Čupića. S druge strane, debi na velikim natjecanjima za reprezentaciju imat će Mihić, Božić-Pavletić, Jotić i Kontrec. Riskantan je potez bio i povesti Duvnjaka, Mandalinića, Mamića i Stepančića koji su svi redom upitni za nastup u prvoj utakmici.

Uz već spomenutu Saudijsku Arabiju, Hrvatska će u prvom krugu igrati i protiv Njemačke, Mađarske, Bjelorusije te Čilea. Prolazak u osminu finala ostvarit će prve četiri ekipe pa stoga naši reprezentativci plasman u drugi krug ne bi smjeli dovesti u pitanje.

No, postavljaju se mnoga druga pitanja, pa i mi pitamo vas: Koji je realni doseg naših rukometaša? Mogu li se nadoknaditi izostanci bitnih igrača? Ima li ova momčad snage parirati najjačima i uključiti se u borbu za medalje, ili je četvrtfinale realan i zadovoljavajući rezultat? Koga nema na popisu, a trebao je biti?

Je li ovo najslabija Hrvatska u posljednjih 15 godina? djelomično se slažem 6.1 0, 0, 2, 1, 4, 6, 10, 8, 8, 0, 1
Treba li medalja biti postavljena kao cilj? djelomično se slažem 5.8 2, 1, 1, 5, 2, 3, 8, 10, 4, 1, 3
Je li realno očekivati medalju? djelomično se ne slažem 4.4 1, 1, 7, 8, 5, 5, 8, 2, 0, 1, 2
Hoće li Hrvatska doći barem do četvrtfinala? prije da nego ne, 65% 6.5 0, 0, 0, 1, 1, 8, 15, 7, 3, 2, 3

Analize (3)

Lumbrikata | 01/2017

Koji je cilj naše reprezentacije na ovom SP?

Nama treba biti "CILJ", osvojiti zlatnu medaju u finalu protiv Francuske u ili bilo gdje da naletimo na Francusku prije finala samo da ih izbacimo, jer je to najveće smeće svjetskog rukometa koje namjerno namješta i pušta neke utakmice po svojoj želji i dogovoru, a i nemaju ni jednog Francuza u u svojoj rerezentaciji kao igrača.

Na analizi o postavljanju pitanja za cilj oko osvajanja medalje ili prolaza do četvrtfinala izratito se ne slažem.

Naša reprezentacija je oslabljena, a imamo neke mlade neiskusne igrače koji će se isprobavati na slabijim ekipama, kao što je bilo i protiv Saudijske Aarabije. Ti mladi igrači žele dati sve od sebe a kad naletimo na najteže protvnike prije će ih iznenaditi oni uđu li u igru nego naši stari, jer im njihova igra nije poznata dovoljno.

Pretpostavljam da naš trener Babić, zbog ozljeda i izostanka nekih igrača tek sad može uigrati dobro svoju ekipu, jer za to prije nije ni imao vremena.

U svojoj grupi ćemo sigurno biti na prvom ili drugom mjestu.

Mi kao mlada ekipa možemo bez problema dobiti bilo kog na ovom prvenstvu jer imamo dobre mlade i brze igraće kojih možda Babić ne želi odmah ni pokazati što sve znaju i kako igraju, a od starih igrača sa dobrim iskustvom primaju dobre savjete.

Ne samo da mi možemo ući u četvrtfinale ili osvojiti neku medalju, mi možemo osvojiti i Zlatnu medalju na SP, a isto što kaže BuceWayne, pa i ništa niti ući u četvrfinale.

Vidjeti ćemo kako će se naši mladi igraći uigravati i ubacivati u ekipu i koliko će napredovati i doprinjeti za našu reprezentaciju.

Jučer su i protiv jake stare Mađarke ekipe u drugom poluvremenu Marko Mamić i Luka Cindrić puno toga napravili.

"CILJ" naše reprezentacije??
Koji je cilj naše reprezentacije na ovom SP? Nama treba biti "CILJ", osvojiti zlatnu medaju u finalu protiv Francuske u ili bilo gdje da naletimo na Francusku prije finala samo da ih izbacimo, jer je to najveće smeće svjetskog rukometa koje namjerno namješta i pušta neke utakmice po svojoj želji i dogovoru, a i nemaju ni jednog Francuza u u svojoj rerezentaciji kao igrača. Na analizi o postavljanju pitanja za cilj oko osvajanja medalje ili prolaza do četvrtfinala izratito se ne slažem. Naša reprezentacija je oslabljena, a imamo neke mlade neiskusne igrače koji će se isprobavati na slabijim ekipama, kao ...
"CILJ" naše reprezentacije??
Koji je cilj naše reprezentacije na ovom SP? Nama treba ...
BruceWayne | 01/2017

Prosinac obožavamo. Posebna vibra je u zraku, Božić traje 30 dana, sve je nekako šarenije i radosnije tih dana, a i ljudi su drugačijem ritmu, vedrijim bojama obojani. Poslije Nove godine, najluđe noći u godini, ta vedra boja opada a slijedi bolno vraćenje u realnost i maštanje o Uskrsu, ljetu, koja su tako daleko, barem iz ove pozicije.Na to sve se obično nadoveže i poduža pauza u nogometnim ligama, nema HNL cirkusa, ali maštu uvijek vjernih najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu pune novinarski kolouari i većinom velike cifre oko prelaska igrača. Ali usporedno sa tim, na nekim drugim borilištima dolazi do vrhunca sportskih događanja, barem u ovom dijelu sezone. Na snijegu se izmjenjuju skijaški skokovi sa Sljemenom u prvom dijelu, te Wengen, Kitzhbuel u drugom. Oni kojima je dosta snijega, možda i bolju utjehu potraže u drugoj poziciji siječnja, koja samo što nije došla kada počinje rukometno prvenstvo i Australien Open. U noćnom maratonu dobru rotaciju činiti će tenis Australije i košarka Amerike, NBA, a prije toga Hrvatska u još jednom pokušaju da napravi dobar rezultat.

Često znamo podcijeniti ili precijeniti našu reprezentaciju, ali u ovom slučaju većina sportskih analitičara i komentatora se složila da je uspjeh ove reprezentacije četvrt finale. Naizgled, razlog je očigledan, naš roster jednostavno nije spreman ponudili nešto više u ovom trenutku više dokaza zbog koji bi računali na više. Međutim, raspored i nije tako loš i može biti još bolji ako se ostvari jedan preduvjet, pobjeda protiv europskih prvaka, Njemačke. 
Pobjeda Njemaca u Poljskoj bila je jednaka onoj Portugala u Francuskoj. Znali su svi da su dobri, dolaze ipak iz najbolje lige na svijetu, ali nakon svih silnih otkaza i ozljeda, prešli su sve prepreke i došli do cilja, naslova kojem nisu bili ni blizu godinama. Ne može se promijeniti prošlost pa ne vrijedi previše ni spominjati postavljanje Stevanovića na gol u polufinalu. 
Bilo je to prvenstvo gdje smo mrzili i voljeli Babića, pod njegovim vodstvo je Hrvatska napravili ono silno čudo protiv Poljaka, ali i gubila od Španjolaca, Francuza. Slična priča bila je i na Riju, gdje se objektivno očekivala medalja, jer već jakoj reprezentaciji trebao se dodati i Luka Stepančić, ali kao da Rio nije bio suđen hrvatskim rukometašima. Nakon bolnog šoka i poraza od Katra, jedvite pobjede protiv Argentine, padali su i Francuzi i Danci, kasniji finalisti. 
Ni dan danas nije jasno kako je Karel Bielecki, čovjek čiji šuteve zna svaki dječak koji trenira rukomet u Europi, mogao slobodno šutirati odakle je htio, a htio je i to puno. Popravka nije bilo, vratili su se 5. 

Analiza rostera

Roster u odnosu na ta dva zadnja prvenstva opet se promijenio, po bolji analitičara i previše. Ali, ovaj puta Babić ima opravdanje, previše ozljeda dok se svojom voljom odrekao Karačića i Brozovića.
Nekako je dojam kako je kružni napadač najveća hrvatska boljka ove godine. Povratnik Musa dodatno se učvrstili hrvatski bedem u obrani, njegovim povratkom kompenzira se uloga i važnost Marka Kopljara, iako ne kraju na istoj poziciji u obrani. Sa Musom u obrani, izostanak kvalitetnijeg pivota osjetiti će se u napadu, iako Musa ove godine igra puno korisnije i u napadu. Izostanak Marina Marića nedvojbeno je najveći u našim redovima. Babić se odlučio na Tina Kontreca, umjesto Kozine, Vori i Sulić su ioako prošlost(nažalost). 
Na krilima jasno je 75%, najbolje lijevo krilo svijeta i preporođeni Mihić biti će na desnoj strani, dok će Horvatu Ćupića "glumiti" Pavletić Božić. Ne ulažeći u izbornikove odluke, doima se kako je Matulić, igrač iz francuske lige ipak bio malo bolje riješenje od rezerve Nexea. Ulaskom Mihića u reprezentaciju, inače nekada najboljeg juniora na toj poziciji, jasno je kako će se obrana 5+1 često a Duvnjak manje koristiti, barem u teoriji. 
Na vratima standardna ekipa, Ivić i Stevanović kao startni dvojac i Pešić kao njihova zamjena. Ivić je prvi vratar, i napravio je pravi potez na ljeto potpisavši za prvaka Europe Kielce, mijenajući tamo Marina Šegu. Kritike se mogu poslati izborniku i za dvojac Stevanović-Pešić, iako obojica imaju zasluge prošle godine pa i onako preveliki broj promjena u reprezentaciji ne bi trebalo nadopunjavati. Uz već spomenutog Šegu, Mate Šunjić ima sličnu priču kao Matulić, francuska liga i dobra forma očito nisu bili dovoljni ni kod njega.
Vanjska linija izgleda nikad ranjenije. Duvnjak je konačno kapetan, ali vjerovatno će ga Horvat morati mijenjati već na otvaranju protiv Saudijske Arabije što i nije tako loše, jer teško je vjerovati kako će ezgotična družina naškoditi Hrvatskoj iako je otvaranje SP-a. Njegovu zamjenu činiti će Luka Cindrić, zamjena Karačića u Vardaru. Babić zna najbolje zašto je pozvao Cindrića, a za sada je to dobar potez, sudeći po Croatia Openu odigranom u Umagu. Međutim, pozivanje Lovre Jotića umjesto Obranovića je više upitnije jer Jotić je novo ime, relativno nepoznat igrač i mogla bi se povući paralela sa norveškim "wonderkidom" Sagesenom od prošle godine. U tom igraču defitivno ima nešto, a to već mogao pokazati na ovom prvenstvu. Pucačke pozicije su možda uz pivota najslabiji dio reprezentacije. Puno će ovisiti o Stepančiću i Mandaliniću, koji mogu razbiti sigurno svaku obranu na svijetu, a zna se dogoditi i da će ne naprave ništa na utakmici. Brine nedovoljna širina uz njih. Šebetić se čini kao igrač koji je usprkos dvije sezone u Ligi Prvaka, i većom ulogom u ovoj sezoni, slabiji igrač nego kada je počinjao, a Mamić bi mogao na ovom prvenstvu konačno opravdati poziv. 
Izbornik je dobro koncipirao momčad što se tiče izmjena obrana-napad, gdje će se mijenjati Gojun i Mandalinić, pa se može očekivati da će kontra i na ovoj akciji biti naša najbolja snaga.

Konkurenti

Postoji li lijepše mjesto za osvojiti naslov najboljeg na svijetu i završiti karijeru?
O tome često misle Omeyer, Giougou, Abalo, i drugi francuski veterani. Defitivno je jasno tko je prvi favorit prvenstva. Razmontirali su Brazilce koji su loše branili čast ostatka svijeta. Dojam je kako su Francuzi dobro odradili jedan dio smjene generacije, neki drugi dečki kao što su Porte, N'guesean, Dipanda, Mahe dobro se uklopili u sistem i kako će polako ali sigurno nadomjestiti one najbolje. Ipak, dva čovjeka će biti ključ svega, Omeyer i Karabatić. Ne treba ni govoriti koliko su obojica toga napravili u karijere, a postaje impresivno gledati koliko čovjek sa 40 godina čini razliku, a svojoj golmanskoj ulozi dodao je još jedan segment, zabijanje golova pa se može reći kako se dobro navikao na novo pravilo. 
Prvi do domaćini su defitivno Danci, zlatni sa Olimpijskih igara. Španjolci i Njemci zajedno sa Hrvatskom u nekoj teorijskoj utrci malo iza. Kao potencijalno iznenađenje mogu se uključiti Slovenci, možda i Šveđani. To je otprilike to, možda dok Kinezi ne otkriju rukomet.

Skupina

Hrvatska i Njemačka će se boriti za prvo mjesto, malo hrabriji će reći i za polufinale, jer skupina sa kojom se križa naša skupina donosi dvoboj Šveđane, ili Katar kao potencijalne protivnike već u osmini, a dalje već dolazi i netko od favorita. Dvoboj sa Mađarskom pokazati će gdje smo trenutno, dok Bjelorusija, Čile i Saudijska Arabija su ipak drugi svijet u ovom trenutku. Naizgled nam ždrijeb ide na ruku, jer Saudijce se može riješiti i bez Duvnjaka prije svega, dok Njemci dolaze tek u zadnjem dvoboju skupine. 

Željko Babić ove godine ide na sve ili ništa. Cijelo vrijeme priča kako će ovoj Hrvatskoj "plafon" četvrfinale, pa i sva ova priča o ozljedama i otkazima se nadovezuje na to. Dojam je kako Babić pokušava skinuti sav mogući teret sa leđa igrača, maksimalno igrajući se uloge autsajdera u javnosti kako bi reprezentacija bez pristiska išla korak po korak. Babić se dosta kockao i sa rosterom, vodeći tri vratara i relativno neiskusnu vanjsku liniju biti će na kraju pobjednik ili pokajnik, kao da zna da mu je ovo zadnje prvenstvo, stoga samo uspjeh ga može spasiti. Puno će koristiti pravilo dodatnog igrača u polju, pa će ovo "sve ili ništa" dobiti i dodatno značenje. Velika kocka čovjeka kojeg samo uspjeh može spasiti, jer ni Ivano Balić nije toliki autoritet da Babića može spasiti neuspjeha na dva uzasopna prvenstva, a ono najvažnije tek slijedi..

"Sve ili ništa" Željka Babića
Prosinac obožavamo. Posebna vibra je u zraku, Božić traje 30 dana, sve je nekako šarenije i radosnije tih dana, a i ljudi su drugačijem ritmu, vedrijim bojama obojani. Poslije Nove godine, najluđe noći u godini, ta vedra boja opada a slijedi bolno vraćenje u realnost i maštanje o Uskrsu, ljetu, koja su tako daleko, barem iz ove pozicije.Na to sve se obično nadoveže i poduža pauza u nogometnim ligama, nema HNL cirkusa, ali maštu uvijek vjernih najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu pune novinarski kolouari i većinom velike cifre oko prelaska igrača. Ali usporedno sa tim, na nekim drugim borilištima dolazi ...
"Sve ili ništa" Željka Babića
Prosinac obožavamo. Posebna vibra je u zraku, Božić traje 30 ...
Mislim da je Babić svjesno išao na totalni rizik (pozivi igrača, način igre, spuštanje tenzije, Duvnjak) te je riskirao moguće loše igre i psihološki pad u momčadi za jednu dobru utakmicu. Ja sam očekivao da će se tako nešto dogoditi, jer realno.. - BruceWayne, 25.1.17. 9:08, 0 0 0
Ne možemo igrati cijeli turnir loše i nije realnost da se borimo sa SA u skupini. Jučer se poklopio dobar golman, dobar pucač i dobra obrana. Mislim da će Norvežani biti teži protivnik jer sada više nismo autsajderi, što je Babićev osnovni moto. - BruceWayne, 25.1.17. 9:10, 0 0 0
Da Norvežani će nam biti teži nego itko do sada. Puno njih kaže Njemačka nas je razbila, ali ja mislim da nije nego da samo protiv njih igrali bez nekog opterećenja i išli ovim putem, da dođemo na finale protiv Francuske. - Lumbrikata, 25.1.17. 9:42, 0 0 0
Ja isto mislim da nismo išli sa 100% protiv Njemaca, ne zbog kalkuliranja nego jednostavno negdje moramo usporitit da negdje drugdje možemo ubrzati. - BruceWayne, 25.1.17. 9:46, 0 0 0
Norveška će dobro proučiti nas, a i mi njih. Do sada nas još nisu pobijedili, pa neće ni sada. U finalu će nam bit lakše igrati protiv Francuske, nego da slučajno dođe do iznenađenja i pobjedi ih Slovenija. Sloveniju u finalu mi nebi pobijedili. - Lumbrikata, 25.1.17. 9:50, 0 0 0
arsenalfc | 01/2017

Kao i svakog siječnja svjetla pozornice uzmiaju rukometaši i njihova natjecanja. Ove godine red je na Svjetsko prvenstvu u Francuskoj, koje bi prema svemu sudeći trebalo biti najspektakularnije do sada. Francuzi su potrošili oko 30 milijuna eura na organizaciju ove smotre što dovoljno govori o njihovoj želji da naprave najbolje rukometno natjecanje ikad. Između ostalog, ovo prvenstvo bi trebao biti definitivni kraj zlatne francuske reprezentacije koja se želi oprostiti domaćim zlatom.

Hrvatska na navedeno prvenstvo dolazi bez imperativa osvajanja prvog mjesta, ali budući da je riječ o rukometu, narod očekuje medalju. Koliko je ona realna vrijeme će pokazati, ali smatram da nije mnogo.

Što se samog sastava tiče, Babić nije mogao mnogo toga drugačije odabrati od ovoga što jest budući da su ozljede pokosile našu rukometnu vrstu. Jedinu, ali dosta veliku primjedbu što se sastava tiče imam zbog toga što nije pozvan Igor Karačić. Duvnjak je propustio pripreme zbog ozljeda i pitanje je u kakvom će fizičkom stanju odigrati SP. Zbog toga mi je nejasno zbog čega se u takvoj situaciji nije našlo mjesta za jako dobrog srednjeg vanjskog Karačića a primjerice za Jotića jest. Međutim, izbornik bira igrače, odgovoran je za njihov rezultat i na kraju za taj rezultat odgovara.

Govoriti o ovoj reprezentaciji kao najgoroj u zadnjih 15 godina je za mene malo pretjerano, ali da je ova reprezentacija slabija od nekih prethodnih to definitivno jest. Realni domet je za mene četvrtfinale, ali uz malo sreće možemo se dokopati polufinala. Isto tako možemo ispasti u osmini finala. Razlog takvom razmišljanju jest u činjenici da je Babić najavio da ćemo većinu napada igrati 7 na 6, što znači da će većinu vremena naša vrata biti prazna. To u prijevodu znači da ćemo se vratiti s štitom ili na štitu. Ako esperiment s 7 na 6 i uspije, da bi se probili u borbe za medalje potrebno je odigrati dobru obranu. Na ovom najtecanju ćemo po riječima Babića igrati obranu na koju nismo navikli od Hrvatske. Naime, odustaje se od obrane 6:0 i prebacujemo se na 5:1, s brojnim iskakanjima i malim brojem faulova. Problem je što u današnjem rukometu, koliko god to odbojno bilo, napraviti prekršaj je jedini način na koji se može zaustaviti protivnika.

Na ovom natjecanju je možda bitnije nego ikad osvojiti prvo mjesto u skupini. Ukoliko završimo na drugom ili trećem mjestu, u četvrtfinalu nas već očekuje Španjolska ili Francuska što vrlo vjerojatno može značiti naš kraj. Mislim da nije potrebno govoriti kvaliteti Francuza a sad su još k time domaćini, dok s druge strane Španjolci gaje isti stil igre kao i mi, pa samim time imaju možda i najbolji odgovor kako igrati protiv nas. Što su nam između ostalog pokazali prije godinu dana u Poljskoj.

S druge strane, osvojimo li skupinu, vrlo vjerojatno ćemo u četvrtfinalu igrati protiv Slovenije, Norveške, Rusije ili Poljske. To su također sve redom dobre reprezentacije ali itekako pobjedive. Zato je potrebno već u grupnoj fazi zapeti, jer će nam startna pozicija uoči drugog kruga biti iznimno važna za konačni ishod. Zato je potrebno pobijediti Mađarsku i Njemačku u Rouenu.

Kao što sam već rekao, jako ćemo se teško plasirati u polufinale. Čak smo i po kladionicama tek peti favorit za naslov. Moje je mišljenje da je omjer negdje 25:75 da ćemo biti polufinalisti. Međutim, ako je ijedna reprezentacija na ovom natjecanju nepredvidiva onda je to Hrvatska. U stanju smo razbiti Poljsku na njihovom terenu a onda za pola godine izgubiti od njih na Olimpijskim igrama. Također, mučimo se s reprezentacijom Argentine, izgubimo od Katra pa pobijedimo Francusku i Dansku. I sve to na istom natjecanju, u Riu. Zbog toga smatram da neće nikome biti svejedno kad se susretne s nama u knockout fazi. I zato, unatoč svemu, kod nas mora postojati barem prikriveni optimizam.

Prikriveni optimizam
Kao i svakog siječnja svjetla pozornice uzmiaju rukometaši i njihova natjecanja. Ove godine red je na Svjetsko prvenstvu u Francuskoj, koje bi prema svemu sudeći trebalo biti najspektakularnije do sada. Francuzi su potrošili oko 30 milijuna eura na organizaciju ove smotre što dovoljno govori o njihovoj želji da naprave najbolje rukometno natjecanje ikad. Između ostalog, ovo prvenstvo bi trebao biti definitivni kraj zlatne francuske reprezentacije koja se želi oprostiti domaćim zlatom. Hrvatska na navedeno prvenstvo dolazi bez imperativa osvajanja prvog mjesta, ali budući da je riječ o rukometu, narod očekuje medalju. Koliko je ona realna vrijeme će pokazati, ali smatram ...
Prikriveni optimizam
Kao i svakog siječnja svjetla pozornice uzmiaju rukometaši i njihova ...

Respekt: ipsi13,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.