zatvoreno

Što može Zlatko Dalić?

  • 07.10.2017.
  • 54
  • 4

Nedugo nakon smjene Ante Čačića izabran je i njegov nasljednik, Zlatko Dalić, koji je po svemu sudeći već neko vrijeme čekao da se Čačić posklizne pa da on može preuzeti kormilo reprezentacije. 

Rezime Dalićeve karijere može se isčitati sa sličice ispod: Vodio je nekoliko hrvatskih klubova i jedan Albanski, od 2012. aktivno radi u Emiratima, a u Aziji ga se smatra jednim od najboljih trenera svih vremena. 

Pitamo vas: Je li Zlatko Dalić dobar izbor? Jesu li ovo dovoljne kvalifikacije za postati hrvatskim izbornikom? Kakav je Dalićev stil igre i je li primjenjiv na Hrvatsku? Je li Dalić kratkoročno ili dugoročno riješenje? Je li promjena trenera dovoljna promjena za napredak ili je i vodstvo HNS-a trebalo dati ostavke? 

Je li Zlatko Dalić dobar izbor za izbornika? niti se slažem niti ne slažem 5.2 0, 0, 5, 5, 0, 26, 11, 3, 1, 0, 3
Može li Dalićev dolazak izazvati pozitivan šok? možda, 50% 5.4 0, 0, 5, 0, 9, 18, 8, 8, 2, 2, 2
Je li Dalić dugoročno riješenje? djelomično se ne slažem 4.3 0, 3, 7, 5, 16, 13, 6, 0, 1, 1, 2
Hoće li Hrvatska otići u Rusiju? možda, 50% 5.0 1, 0, 1, 4, 16, 14, 11, 4, 1, 1, 1
Je li i vodstvo HNS-a trebalo odstupiti s Čačićem? izrazito se slažem 8.7 1, 0, 1, 1, 1, 2, 1, 2, 5, 7, 33

Analize (4)

domac277 | 10/2017

Za sada već bivšeg izbornika Antu Čačića odavno se znalo da je bivši, samo se čekao prvi veći kiks, da mediji ne bi previše razapinjali ionako već razapeti HNS. Sveto trojstvo HNS-a Zdravko Mamić, Davor Šuker i Damir Vrbanović, kao novog izbornika postavili su gospodina Zlatka Dalića, samo još jednog u dugačkom nizu izbornika po istom štihu. Ovaj je barem imao kakve takve rezultate iza sebe.

Njegovi prethodnici, ako gledamo tek poslije Bilića, su Igor Štimac, Niko Kovač i Ante Čačić. Tek je potonji imao neko duže iskustvo na raznoraznim klupama momčadi koje većinom i nisu vrijedne spomena, čak ni onu Dinamovu epizodu u kojoj je također bio Zdravkov puppet kao i u repki zadnjih par godina. O Igoru Štimcu ne treba trošiti previše riječi, najgorljiviji javni govornik protiv lika i djela Zdravka Mamića, pokleknuo je i preuzeo klupu dok mu je šef bio upravo on, gosponGlavati. Niko je bio neiskusni mladi trener koji je nažalost prerano dobio otkaz, kasnije pokazao da ima kvalitetni trenerski materijal, ali o razlozima otkaza nećemo u ovoj analizi.

Dalić dolazi kao doista iskusni stručnjak u usporedbi sa prethodnicima, no je li to tako bajno kako zvuči, finale Azijske LP, trener godine u Aziji itd.? Nekolicina hrvatskih trenera otišla je u Aziju i tamo su smatrani trenerskim bogovima, a na ovim prostorima nisu napravili baš puno, ima tu od Kranjčara, Ivankovića, Mamića, već spomenutog Dalića, Ivković, Tomić... Neki od njih su jedni od, po nekima, najboljih hrvatskih trenera, ali zapravo nitko od njih ne predstavlja ništa u europskom, kamo li svjetskom nogometu. Kako onda pričati o kvaliteti kada se u Aziji igra daleko nekvalitetniji nogomet? Da ima kvalitete odavno bi bili u klubu liga petice.

Po sličnoj šabloni odabran, nakon što je pomogao bratu Zoranu da dobije posao u Aziji (budimo realni), zadnjih pola godina čekao je na klupu reprezentacije. Zašto je to ustvari Dalić još jedan Mamićev čovjek? Prisjetimo se ne tako daleke prošlosti.

NK Varteks, jedan od najvećih hrvatskih klubova ikada, zadnji naš klub koji je dočekao europsko proljeće, iznjedrio na desetke standardnih reprezentativaca kroz svoju povijest, do bankrota nikada nije ispao iz prve lige. Gdje je taj klub sada? Ne postoji. Danas imamo dvije verzije kluba koji su počeli sa najgorih liga Lijepe Naše, to su NK Varteks i NK Varaždin. Napisati ću samo površno o svakom da se vidi razlika.

Nakon propasti bivšeg velikana, navijači tadašnjeg Varteksa (preimenovan zadnjih godina postojanja u NK Varaždin) White Stonesi odlučuju napraviti vlastiti klub i sami uložiti svoj trud i rad u njega. Klub funkcionira podosta slično kao već gotovo svima poznat model funkcioniranja Futsal Dinama, tako da mislim da je svima sve jasno. Navijački klub od početka, danas se nalazi u Trećoj Ligi i započeo je svoju borbu ka ulasku u više društvo, a to je Druga HNL.

Baš u spomenutoj, 2.HNL nalazi se fejk Varteks, ime mu je NK Varaždin. Lica koja stoje iza ovog kluba su Branko Ivanković, Stjepan Cvek, Vugrinec, Miljenko Mumlek i, gle ti čuda, Zlatko Dalić. Gospodin novoizabrani izbornik je ne tako davno, prije svega nekoliko mjeseci u jednom intervjuu napao Stonese da su napustili klub u njegovim najtežim trenucima. HNS je upravo s tim lažljivim NK Varaždin u zadnje vrijeme ušao u veliku suradnju, klub je na kraju prošle sezone izborio ulazak u Drugu Ligu, sa drugog mjesta Treće HNL, a razlog su bile licence! Mislim da to ne trebam objašnjavati kako se kome daju licence u Hrvatskoj, to već svaka ptica na grani zna. Međimurje kao prvoplasirano, nije dobilo licencu, a oni su dobili. Finale kupa i završnica U17 prvenstva, kao i utakmice B reprezentacije igrane su na stadionu u Varaždinu, pa su zbog tog razloga dobar dio novaca morali uložiti u stadion (sredstva osigurao HNS).

Navijački NK Varteks oglasio se priopćenjem u kojem su odgovorili gosp. Daliću, demantij prikazan na sljedećoj slici.

Usluge i protuusluge, Dalić je ustvari samo još jedna u nizu nekvalitetnih marioneta, neka vas ne zavaravaju previše prethodno nabrojani uspjesi. Dalić je doveden slično kao i ljudi prije njega, mandat će mu teći i završiti slično kao što su i tim ljudima. Čarobni kružni proces tako će se nonstop nastavljati, Hrvatska će gubiti talentirane generacije i tako će biti dok god su tri mušketira na vlasti.

Očekujte otkaz izborniku kroz najviše 18 mjeseci, kao i NK Varaždin u Prvoj HNL za dvije godine, kako je već naravno i najavljeno.

Novi gulaš, stari recept
Za sada već bivšeg izbornika Antu Čačića odavno se znalo da je bivši, samo se čekao prvi veći kiks, da mediji ne bi previše razapinjali ionako već razapeti HNS. Sveto trojstvo HNS-a Zdravko Mamić, Davor Šuker i Damir Vrbanović, kao novog izbornika postavili su gospodina Zlatka Dalića, samo još jednog u dugačkom nizu izbornika po istom štihu. Ovaj je barem imao kakve takve rezultate iza sebe. Njegovi prethodnici, ako gledamo tek poslije Bilića, su Igor Štimac, Niko Kovač i Ante Čačić. Tek je potonji imao neko duže iskustvo na raznoraznim klupama momčadi koje većinom i nisu vrijedne spomena, čak ni ...
Novi gulaš, stari recept
Za sada već bivšeg izbornika Antu Čačića odavno se znalo ...
Pazi: u medijima Čačić ispada glavni krivac za sve loše u hrv.nogometu ako je suditi komentarima po netu. Ponekad se pitam je li ovo moguće.. - BruceWayne, 10.10.17. 13:24, 0 0 0
Znaju svi jako dobro koju su glavni krivci. - domac277, 10.10.17. 13:37, 0 0 0
Kada je glava u pijesku, ne vidi se ništa osim pijeska. - BruceWayne, 10.10.17. 13:57, 0 1 0
TorcaML1967 | 10/2017

Iako bi za reprezentaciju i čitav hrvatski nogmet bilo najbolje da večeras glatko izgubimo, da se Modrić, Rakitić, Mandžukić i Ćorluka još večeras oproste emotivnim pismom, da Brozović i Pivarić nestanu s radara svih budućih izbornika, da se na izbornoj skupštini HNS-a izaberu novi ljudi, sportski je nadati se i željeti gledati svoju državu na tako velikoj pozornici kao što je SP u Rusiji idućeg ljeta. 

Kad već nismo nakon EP 2016. napravili ono što je Slaven Bilić napravio 2006. i sustavno počeli uvoditi mlade talente, sada smo se doveli u situaciju da nam jedna utakmica vrijedi najmanje 15M €. Ove kvalifikacije trebali su odraditi igrači kao što su Pašalić, Kovačić, Jedvaj, Rog, Vlašić, Vrsaljko, Kramarić, Mitrović, Balić, Benković i ostali koji imaju velik motiv pokazati se i dokazati i s kojima bi se lakše upravljalo za razliku od ovih iskusnih i dokazanih zvijezda koji bi uskočili ukoliko bi bilo potrebno u ključnim trenutcima kao što je ovaj. Garantirano se ne bi dogodio ni Island, ni Turska a još manje Finska. Time bi dobili izvrstan spoj mladosti i iskustva, kao i bezbolno prebrođenu smjenu generacije do koje će uskoro doći.

Uz sve poznate probleme koje ovaj savez ima već godinama, ipak vodstvo saveza i izbornici nisu u potpunosti krivi za stanje na terenu. Dobar dio odgovornosti dakako snose sami igrači kojima je klupska karijera logično ipak na prvom mjestu. Pustimo priče o nacionalnom zanosu i naboju, njega je odavno zamjenio novac, kao i to da igrači ne žele igrati za Mamića. Neki od njih upravo igraju radi Mamića i za Mamića. Ako se slučajno ozlijede igrajući za reprezentaciju, potencijalno mogu izgubiti ogromne novce- samim tim gubi i Mamić. Dolazak u reprezentaciju i igranje 2 utakmice u nekoliko dana predstavlja im samo teret i neodgodivu obvezu koju žele što brže i bezbolnije odraditi, prijateljske utakmice da i ne spominjemo! Nažalost, to je realnost svih velikih reprezentacija. Možemo vidjeti da se jedna Nizozemska nije plasirala, da se Argentina i Urugvaj nalaze pred eliminacijom, da Francuskoj i Portugalu prijeti play off itd. Međutim, na muci se poznaju junaci i prave velike ekipe u odlučujućem trenutku se ipak uozbilje tu jednu utakmicu i održe nogometnu lekciju protivniku koji im želi uzeti ono što im objektivno i pripada. Za to je potrebna opća mobilizacija čitave nogometne države, maksimalno jedinstvo i maksimalna ozbiljnost gdje nema mjesta privatnim interesima i pumpanju ega. Alternative nema!

Ne treba Dalića kriviti niti osuđivati, čovjek je dugo čekao priliku na velikoj sceni i kad se ukazala, jasno je da ju je prihvatio. Međutim, napravio je veliku grešku. U uređenim nogometnim zemljama, reprezentaciju vode iskusni trofejni stručnjaci dokazani u europskom klupskom nogometu koji prije odlaska u zasluženu mirovinu od saveza dobiju čast da vode reprezentaciju svoje države kao priznanje za svoj dosadašnji rad, ali ponajviše zato jer su svojim znanjem i autoritetom sposobni upravljati sa današnjim razmaženim zvijezdama. Takva praksa postoji u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Njemačkoj itd. Uz dužno poštovanje prema Zlatku Daliću, on još uvijek nije pravo rješenje za izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije, pogotovo ne u ovako osjetljivom trenutku. Jednostavno, ne može se učiti u Aziji i doći u Europu raditi nego se uči u Europi i onda se dolazi u Aziju raditi i prodavati znanje. Nama večeras treba osoba koja svojom pojavom izaziva strahopoštovanje i koja točno zna što je potrebno napraviti kako bi se došlo do pobjede i koja je apsolutno sigurna u ispravnost svojih odluka. Svi su bolji od Ante Čaćića pa tako on, nadajmo se, može staviti igrače na njihove prirodne pozicije i psihološki ih podignuti, ali ništa više od toga. Primjerice, ne može Zlatko Dalić učiti Luku Modrića nogometu jer ga nema čemu naučiti, štoviše Luka zna više od njega i ne može mu Zlatko Dalić narediti da trči ako se njemu ne trči jer jednostavno nema nikakav autoritet, Luka ima veći autoritet od njega. Nažalost, nitko nema "alat" kojim će prijetiti zvijezdama na zalazu karijere koji su odavno već financijski osigurani. Zato je bitno da izbornik bude neko zvučno ime barem na njihovom nivou bilo po znanju, bilo po novcu, bilo po trofejima itd

U cijeloj ovoj priči najgore će proći Dalić. Već ga se etiketiralo kao mamićevog čovjeka, ako to i nije istina, on je to upravo postao jer mora slušati svoje nadređene, inače neće ovdje raditi. Ako ne pobijedi večeras svi će ga u startu otpisati i ispasti će da je gori trener nego što to realno jeste. Ako pobijedi još uvijek ima "šanse" ne plasirati se- opet neuspjeh, a ako se i plasira na SP, kad tad ga čeka neuspjeh kao i njegove prethodnike. Nisu svi naši izbornci uspjeli iskoristiti klupu reperezentacije kao lansirnu rampu za neki europski klub, štoviše nakon kratke avanture su nestali. Osim Dalića imamo Tudora, Jurića, Leku, Bjelicu koji su objektivno bolji izbor od njega. Ako smatramo da nam oni nisu dovoljno dobri i da su ispod našeg renomea, angažirajmo nekog poznatog i skupog stranog trenera. Jednog nama poznatog i jeftinog "stranca" koji bi znao raditi u ovakvoj situaciji imamo i u vlastitom dvorištu, makar samo za ovu utakmicu. Čak su nam ga i nudili, ali bili smo preponosni! I ne, time nećemo biti manji hrvati i domoljubi, a naravno i ima se meže se, hvala dragom Bogu!

Velika greška jednog perspektivnog trenera
Iako bi za reprezentaciju i čitav hrvatski nogmet bilo najbolje da večeras glatko izgubimo, da se Modrić, Rakitić, Mandžukić i Ćorluka još večeras oproste emotivnim pismom, da Brozović i Pivarić nestanu s radara svih budućih izbornika, da se na izbornoj skupštini HNS-a izaberu novi ljudi, sportski je nadati se i željeti gledati svoju državu na tako velikoj pozornici kao što je SP u Rusiji idućeg ljeta. Kad već nismo nakon EP 2016. napravili ono što je Slaven Bilić napravio 2006. i sustavno počeli uvoditi mlade talente, sada smo se doveli u situaciju da nam jedna utakmica vrijedi najmanje 15M €. ...
Velika greška jednog perspektivnog trenera
Iako bi za reprezentaciju i čitav hrvatski nogmet bilo najbolje ...

Respekt: BubyTh, ivan-cro, Mac316,

Slažem se: huskupus,

Ne slažem se: Cirohito, ivan-cro, gradim, HereWeStand,

Od nabrojanij igraca koji su po tebi trebali iznijeti ovaj ciklus njih 5 su igrali vazne role, a Pasalic je igrao u zadnje dvije utakmice. Ostaju jos Benkovic i Vlasic od cega je prvi cijelo proljece 2017 bio ozlijedjen a drugi ni u klubu nije - gradim, 10.10.17. 2:52, 0 0 0
Zabio gol.godinu dana. Kako onda ovekivati da oni izmesu nesto? A sto ako iznesu? Onda na SP-u vracas ave u ruke modrica i rakitica ili si se njih poptuno rijesio? - gradim, 10.10.17. 2:54, 0 0 0
stavljati ih u ključnim utakmicama kao što je bila ona sinoć, koja je osim na naravno kvalitetu bila dobivena na iskustvo. Promjena izbornika nije puno utjecala, igrači su jednostavno počeli trčati i naravno da to drukcije odma izgleda - TorcaML1967, 10.10.17. 12:00, 0 0 0
Pa koja utakmica nije bila ključna? DA je Hrvatska pobjedila na Islandu, ili barem odigrala neriješeno, onda bi se otvorio prostor za uvađanje novih igrača. I Nijemci su igrale s udarnom postavom dok se nisu odvojili. A mi se nismo odvojili - gradim, 11.10.17. 17:24, 0 0 0
ovo da su igrači jednostavno počeli trčati, možeš potkrijepiti nekim podatkom. Recimo u odnosu koliko su trčali protiv turaka, Islanda ili u prvoj utakmici s Ukrejinom ili si to odokativno izmjerio - gradim, 11.10.17. 17:29, 0 0 0
Mac316 | 10/2017

Imate stari, derutni, jedva funkcionalni televizor, mučite se svaki dan da ulovite dobar prijem, TV ne može ništa funkcionalno napraviti, o modernim karakteristikama televizora o kojima slušate od prijatelja možete samo sanjati i bilo kakvo gledanje vaših omiljenih programa je pravo mučenje. Približava se finale Svjetskog prvenstva, žarko želite pogledati utakmicu zavaljeni sa čipsom i pivom, ali niste sigurni je li to s vašim TVom moguće. I onda, dan prije finala, pukne vam film i odlučite kupiti novi TV, bolji, moderniji, sa funkcijama kojima ne znate niti izgovoriti ime i mogućnostima o kojima ste nekad čitali u SF romanima. No, zakasnili ste s reakcijom i prije utakmice ne stignete niti naučiti rukovati TVom kako spada, ne stignete pohvatati sve funkcije i mogućnosti jer su vas godine i godine korištenja vaše stare 'kante' otupile za moderne dosege tehnologije. I onda na kraju, unatoč novom TVu, gledate utakmicu finala ne koristeći nikakve funkcije vašeg novog TVa kao što su surround zvuk, Ultra HD slika, picture in picture, spajanje na internet, pobogu, ne znate upalii niti usrani teletekst, gledate utakmicu na skupom, novom TVu i samo se nadate da se ništa neće dogoditi nepredviđeno jer nemate pojma kako rukovati sa bilo kakvom nepredviđeno situacijom. 

Aluzije na TV uređaje su sasvim slučajne, ali ovako nekako je otprilike opis situacije u kojoj se našao hrvatski nogomet nakon 'šokantnog' otkaza Anti Čačiću i imenovanja Zlatka Dalića ad hoc izbornikom. Odmah treba reći, Zlatko Dalić je Samsungovo čudo tehnologije za Čačićev stari, Končarov TV prijemnik bez daljinskog i koji teži 100 kilograma. Dalić je trener koji ima i rezultata u karijeri, a ono najvažnije, trener je koji traje, koji je u sredinama gdje je dobio priliku voditi momčadi kako on misli da treba ostajao po 2, 3 i više godina, čovjek sa kontinuitetom. Istina, nije trenirao neke megamomčadi, ali čim vas bilo koja sredina trpi određeno vrijeme u nogometu, to je dokaz vrijednosti jer nitko, baš nitko, danas kada je izbor trenera gotovo neograničen, neće dugo držati nekoga čiji rad i rezultati jednostavno ne valjaju. 

S tim rečenim, sve oko imenovanja Zlatka Dalića izbornikom je potpuno, potpuno pogrešno i pokazuje samo koliko je HNS duboko nefunkcionalna i stihijska organizacija usmjerena isključivo na očuvanje svojih pozicija i interesa. Davor Šuker mrtvo hladno recitira u mikrofone da je 'HNS morao reagirati' jer je bilo očito da momčad sa Čačićem ne funkcionira, dok je prije manje od mjesec dana istom tom Čačiću čvrsto držao podršku iako su i rezultati i igra već odavno i tada dotaknuli dno. No, voda još nije bila u ušima za HNS, još se moglo do SPa relativno lako, samo da se pobijedi ta Finska i ne izgubi u Ukrajini, pa onda i u baražu ćemo nekako, tako daleko nitko nije ni razmišljao. Ali, sada kada niti Finska nije pobijeđena, sada je Čačićev amaterizam i potpuno nesnalaženje u vođenju momčadi 'zvijezda' postalo jasno Šukeru i dizačima ruku, sada je savjetnik iz sjene tek postao svjestan situacije i ozbiljne mogućnosti da rukovodioci hrvatskog nogometa ostanu praznih džepova neodlaskom na svjetsku smotru. 

Nakon što se Čačiću udijelilo nečasnu pedalu i proglasilo ga se krivcem za sve, reprezentacija je brže-bolje gurnuta u ruke nasumce odabranom čovjeku koji je voljan preuzeti to leglo sumnji, korupcije i intriga. Zlatko Dalić je dugo čekao priliku da se pokaže na velikoj hrvastkoj pozornici, što su realno samo Dinamo, Hajduk ili reprezentacjia. Priče o tome da je dio nekakvih Mamićevih lobija su sulude, čak i ako je pomogao Zoranu Mamiću da se uhljebi na Bliskom Istoku. Da je Dalić dio bilo kakvih lobija, dobio bi priliku od Gazde odavno, ne bi gazda vrtio Jurčića i Ivankovića u beskraj u Dinamu, niti bi sumanuto trošio imena slavnih igrača, a nedokazanih trenera na klupi reprezentacije. Dalić apsolutno nije dio kruga koji drma nogometom, ali je vođenjem Varteksa i mlade reprezentacije, te dugim trajanjem i rezultatima u arapskom svijetu, skrenuo pozornost na svoje ime, a nemiješnjem u afere hrvatskog nogometa i držanjem po strani od bilo kakvih podjela dokazao čelništvu HNSa da je čovjek kojeg ne zanimaju vanterenski ratovi koji muče HR nogomet. Po svemu tome, u ovom trenutku, kad je voda u ušima, kad dovlačenje Jurčića ili Ivankovića nemanikakvog smisla zbog odjeka kojeg bi imalo u javnosti, a kad nekog proslavljenog nogometaša koji bi bio voljan preuzeti reprezentaciju jednostavno nema, Dalić se nametnuo kao optimalno rješenje u datom trenutku. I upravo to je pogrešno. 

Po svemu viđenom u karijeri, Dalić je trener koji kroz proces i rad može stvoriti nešto iz ničega. Uzeo je Varteks kad su financijski problemi već rastrgali onu Herjavčevu generaciju u klubu i iz vlastite klupske škole stvorio ponovno 'treći klub u državi' i višestrukog finalista Kupa, usputno plasiravši nekoliko imena u nogomet koja su ostvarivali solidne transfere i došli na prag reprezentacije. Ništa od toga nije napravio 'od petka do ponedjeljka', proces je to koji je trajao i za koji je nužno bilo da ima potpune ovlasti oko momčadi, kao sportski direktor i trener. Slične uloge imao je u arapskim klubovima koje je vodio do velikih rezultata, u njima je bio puno više od trenera, čovjek koji ima veliki utjecaj na ukupnu sportsku politiku. Jasno je da je u hrvatskoj reprezentaciji tako nešto nemoguće, a pogotovo u situaciji kad ga se traži da dva dana od imenovanja postigne jednu od najvećih i najvažnijih pobjeda u povijesti reprezentacije u još jednoj povijesnoj utakmici koju igramo. 

Hoće li Daliću uspjeti pobijediti ili bar ne izgubiti u debiju na klupi, pa nekako održati nade žive da će Hrvatska vidjeti Rusiju, za budućnost našeg nogometa je potpuno svejedno. Novac koji se osvoji plasmanom na veliko natjecanje ionako hrvatski nogomet nikad ne vidi, ne grade se stadioni niti razvijaju centri za razvoj igrača, sav plijen podijele lešinari igrači i mufljozi koji ih u reprezentaciju guraju. Kratkotrajni elan koji se u narodu javi nakon plasmana na takva natjecanja brzo isprhne nakon što tamo odigramo blijede i mučne partije i ispadnemo puno prije nego se svi zajedno uvjerimo da vrijedimo, a niti Konzum više nije u situaciji da šakom i kapom dijeli promo majice i zastavice sa kockicama. Pobjeda ili poraz u Ukrajini ima utjecaja isključivo na budućnost Zlatka Dalića jer neuspjeh bi vrlo vjerojatno značio jednu od najkraćih era u povijesti na klupi reprezentacije, Šuker i Mamić bi sigurno našli način da ponovno pokušaju oprati ruke od svega i sve svaliti na izbornika, pa makar on bio i čisti vikend izbornik, angažiran u subotu da bi posao odradio u ponedjeljak. 

Ne treba Dalića kriviti niti osuđivati, čvojek je dugo čekao priliku na velikoj sceni i kad se ukazala, jasno je da ju je prihvatio. No, i on će, kao i mnogi prije njega, ubrzo saznati da prilika koju kraljevska ruka ponudi dolazi sa jako puno uvjeta i da on sam nije došao tu gdje je zato jer netko u HNSu zna i može prepoznati trenerski talent, nego je tu gdje je samo zato što je u datom trenutku bio oportuno rješenje za održavanje metastaza hrvatskog nogometa u pogonu. Dalić će svoje napraviti najbolje što može, a to što može nije malo, ali na kraju, sve to neće imati nikakve veze, hoće li postati bivši u utorak nakon poraza u Ukrajini ili dan nakon povratka sa SPa nakon još jednog debakla na velikom natjecanju, Šukeru i Mamiću je svejedno. Žalosno je to što je svejedno postala i svima ostalima. 

Dalić kao samo još jedna ovca poslana na klanje
Imate stari, derutni, jedva funkcionalni televizor, mučite se svaki dan da ulovite dobar prijem, TV ne može ništa funkcionalno napraviti, o modernim karakteristikama televizora o kojima slušate od prijatelja možete samo sanjati i bilo kakvo gledanje vaših omiljenih programa je pravo mučenje. Približava se finale Svjetskog prvenstva, žarko želite pogledati utakmicu zavaljeni sa čipsom i pivom, ali niste sigurni je li to s vašim TVom moguće. I onda, dan prije finala, pukne vam film i odlučite kupiti novi TV, bolji, moderniji, sa funkcijama kojima ne znate niti izgovoriti ime i mogućnostima o kojima ste nekad čitali u SF romanima. No, ...
Dalić kao samo još jedna ovca poslana na klanje
Imate stari, derutni, jedva funkcionalni televizor, mučite se svaki dan ...
Cirohito | 10/2017

Znalo se odmah jučer nakon remija da je Čačić bivši, znalo se da će u slučaju nepovoljnog rezultata protiv Finske biti bivši. Iscurilo je u javnost neposredno prije okupljanja reprezentacije da u Savezu imaju plan B ako se dogodi ono što se i dogodilo. Moglo se i naslutiti da će se dogoditi to što se i dogodilo. A evo i zašto.

Postoji dovoljan uzorak utakmica u proteklih 5 godina da možemo zaključiti da su svi izbornici počevši od Igora Štimca nadalje bili točno na određen način i u odrerđeno vrijeme bojkotirani. I ovo jučer bio je samo nastavak tog igračkog bojkota. Naši igrači igraju točno onoliko koliko nam treba za odlazak na veliko natjecanje, na natjecanju odigraju maksimum koliko mogu uz vodstvo limitiranog izbornika,  jer nitko od igrača  nije lud tankirati na velikom natjecanju i onda opet ispočetka. Pod Štimcem u prvih 6 utakmica kvalifikacija za SP 2014. osvojili smo 16 od 18 bodova, nakon toga u zadnje 4  utakmice bod. Reprezentaciju preuzima Niko Kovač i s(p)retno odlazimno na SP nošeni valom probuđenog nacionalnog naboja. Pod Kovačem u kvalifikacijama za EP 2016. osvajamo 14 bodova u prvih 5 utakmica, nakon toga protiv Azerbajdžana i Norvežana samo bod ukupno. Stječe se osjećaj da na taj način igrači ne čine pretjeranu štetu reprezentaciji jer unatoč lošim igrama idemo na velika natjecanja a ujedno igrači tjeraju izbornike koji su kvazi-stručnjaci i time šalju poruku vodstvu Saveza da ne žele da ih vode takvi,  a vodstvu Saveza je svejedno tko je izbornik, njima je samo bitno da Hrvatska ide redovito na velika natjecanja, pa da se oni mogu hvaliti time kako smo mi navodno neka nogometna velesila. Igračima dojadi nakon nekon vremena trpiti takve izbornike, pa se zato vrtimo godinama u krug. Svaki naš izbornik imao je određene „fiksacije“ i dozu tvrdoglavosti koja mu je na kraju došla glave. Čak je i Slaven Bilić nekada bio tvrdoglav, ali je to posve beznačajna količina tvrdoglavosti, iimao je  ljudske kvalitete, bio je odličan psiholog i čovjek. Igrači su ga zbog toga voljeli i zbog toga ga nikad nisu bojkotirali. Kada kažem „fiksacije“ mislim na određene nelogične taktičke poteze koje su naši bojkotirani izbornici neprekidno ponavljali tijekom svojih mandata. Tako je Štimac u svakoj utakmici mijenjao formaciju i početnu postavu, Lovren je na Marakani protiv Srbije igrao lijevog beka, a Srna stopera. Niko Kovač je pak forsirao par zadnjih veznih Modrić – Rakitić i Pranjića na lijevom beku, a Ante Čačić Mandžukića u špici, Pivarića  na  lijevom beku i Brozovića na krilu.

S obzirom na sve navedeno, kao se treba postaviti Dalić? Naravno, ne smije biti taktički tvrdoglav, mora pokazati određenu dozu samokritičnosti koja je ponajviše nedostajala Anti Čačiću i Igoru Štimcu. Dakle, mora biti fleksibilan u taktičkom vođenju ekipe, a pored toga ne smije nametati igračima stroge principe rada kao što je to činio Niko Kovač. Ja sam uvijek govorio kako se meni njemački mentalitet sviđa, ali mi nismo Nijemci i nikad nećemo biti, dakle strogi režim u kojem vlada red, rad i disciplina u Hrvatskoj ne uspijeva, zato nijedan trener izvan prostora bivše Jugoslavije ovdje nije uspio, sjetimo se samo kao je završio Dick Advocaat na klupi Srbije. Ne znam kakav je Dalić kao trener i kakvu igru voli, ali ono što je ključno da je taktički prilagodi igračima. Jasno je da nije vrhunski trener, jer da jest ne bi radio u Aziji u većem dijelu karijere, ali našim igračima nije ni potreban vrhunski trener jer sami posjeduju dovoljno kvalitete i znanja za pristojnu igru. Jedino što nam je potrebno je trener koji će imati analitički pristup stvarima, koji će biti spreman učiti na vlastitim greškama i priznati ih najprije pred samim sobom, a onda i pred javnosti. Već će to biti dovoljno za plasman u Rusiju i solidan rezultat na SP-u, odnosno prolaz skupine. Za nešto više od toga trebaju nam bolji igrači, a mi boljih nemamo. Je li Dalić taj, pokazat će vrijeme. Vjerujem da će šok terapija uspjeti i da ćemo se plasirati na SP kroz dodatne kvalifikacije, a Dalić će onda ostati izbornik jer je to čelnim ljudima HNS-a najjednostavnija opcija. Međutim, ukoliko bude tvrdoglav, završit će isto kao i njegovi prethodnici.  Nadam se da ipak neće, ali nisam baba gatara…  

Zlatko Dalić ne smije biti tvrdoglav!
Znalo se odmah jučer nakon remija da je Čačić bivši, znalo se da će u slučaju nepovoljnog rezultata protiv Finske biti bivši. Iscurilo je u javnost neposredno prije okupljanja reprezentacije da u Savezu imaju plan B ako se dogodi ono što se i dogodilo. Moglo se i naslutiti da će se dogoditi to što se i dogodilo. A evo i zašto. Postoji dovoljan uzorak utakmica u proteklih 5 godina da možemo zaključiti da su svi izbornici počevši od Igora Štimca nadalje bili točno na određen način i u odrerđeno vrijeme bojkotirani. I ovo jučer bio je samo nastavak tog igračkog ...
Zlatko Dalić ne smije biti tvrdoglav!
Znalo se odmah jučer nakon remija da je Čačić bivši, ...
Mislim da nije stvar bojkota (osim u slučaju Štimca) toliko koliko je stvar taktičke neobučenosti. Na početku ciklusa sa novim izbornikom dođu neke nove stvari i naša repka pobjeđuje samom svojom snagom. Međutim kasnije te pročitaju, većina reprezen. - Dado7, 9.10.17. 9:00, 0 0 0
ima dobre izbornike i kada igraš stalno isto, a pritom ne naročito inspirativno, jednostavno te pročitaju i dolaziš pred njih kao manja riba pred morskog psa pa imao ti u sastavu i Messija i C.Ronalda.... - Dado7, 9.10.17. 9:01, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.