zatvoreno

Sufrin USA: NBA playoff

 • 22.04.2019.
 • 25
 • 3

Nova Surfin USA Tribina za sve teme iz američkih sportova.

Ovog puta se fokusiramo na NBA playoff.

NBA - Istočna konferencija:
Hoće li Milwaukee Bucks proći u veliko finale? prije da nego ne, 65% 5.7 0, 0, 0, 1, 4, 9, 5, 2, 3, 0, 1
Hoće li Boston Celtics proći u veliko finale? prije ne nego da, 35% 4.4 1, 0, 2, 3, 6, 5, 7, 1, 0, 0, 0
Hoće li Toronto Raptors proći u veliko finale? možda, 50% 5.2 0, 0, 2, 0, 7, 9, 1, 3, 2, 0, 1
Hoće li Philadelphia 76-ers proći u veliko finale? vjerojatno ne, 20% 3.2 1, 2, 2, 10, 6, 3, 1, 0, 0, 0, 0
NBA - Zapadna konferencija
Hoće li Golden State Wariors proći u veliko finale? vrlo vjerojatno, 90% 7.9 0, 0, 0, 0, 0, 1, 2, 7, 7, 5, 3
Hoće li Houston Rockets proći u veliko finale? prije ne nego da, 35% 3.9 1, 1, 2, 5, 9, 4, 1, 1, 1, 0, 0
Hoće li Portland Trail Blazers proći u veliko finale? prije ne nego da, 35% 3.6 1, 4, 3, 6, 5, 2, 0, 1, 2, 0, 1
Hoće li Denver Nuggets proći u veliko finale? vjerojatno ne, 20% 2.6 3, 4, 4, 7, 5, 1, 1, 0, 0, 0, 0
Hoće li San Antonio Spurs proći u veliko finale? vrlo vjerojatno ne, 10% 2.4 6, 3, 4, 5, 1, 6, 0, 0, 0, 0, 0

Analize (3)

ilmambanegro | 04/2019

Prolazi prva runda doigravanja te su nam ostale maksimalno četiri utakmice prije konferencijskih polufinala koja bi (bar na Istoku) trebala biti prava kompetitivna poslastica.

Kao što to obično biva razne serije su ostavile razne repove, a jedan od najspominjanijih je tragično igranje završnica utakmica u režiji, produkciji, šminki, glumi i kostimima Russa Westbrooka.

Potaknut time odlučio sam proputovati bespućima statističkih podataka i naprednih pretraga koje su dostupne na internetu.

I bar na kratko vidjeti što kažu brojke kad je u pitanju taj tako nedodirljivi „clutch performance“ iliti po naški „rad s kuplungom“.

Za početak ću opisati metodologiju prikupljanja podataka*:

 1. Podaci prikazani u grafovima niže tiču se svih sezona doigravanja od sezone 2000/01 otkad je moguće pretražiti kriterije koje ću uskoro opisati.
 2. Radio sam dvije pretrage koje se razlikuju u samo jednom parametru, a to je vrijeme preostalo do kraja utakmice, prva pretraga je išla s dvije minute do kraja (+ OT), a druga pet minuta do kraja (+OT)
 3. Obje pretrage su imale iduća dva kriterija:
 • Utakmice doigravanja
 • Svi upućeni šutevi
 • Razlika između momčadi ne smije biti veća od 5 poena
 1. Rezultati koje gledam sadržavaju:
 • Imena sviju igrača koji su uputili šuteve
 • Pogodak ili promašaj na šutu
 • Pobjeda ili poraz ekipe onoga tko je uputio šut
 1. Iz toga sam dobio i filtrirao:
 • U 2 minute do kraja:
  • 4728 upućenih šuteva
  • 507 igrača je uputilo šuteve
  • Za graf sam „učinio dosutpnima“ 63 igrača koji su uputili 20 i više šuteva
 • U 5 minuta do kraja:
  • 10031 upućeni šut
  • 600 igrača je uputilo šuteve
  • Za graf sam „učinio dostupnima“ 68 igrača koji su uputili 40 i više šuteva
 • Nakon toga sam izračunao postotak šuta (generalno, u pobjedama, u porazima)

*Kratka napomena je da ovo naravno nisu napredne statistike već jedino šutevi u gustim situacijama ili kako ću ih ovdje zvati „Tvrdi kuplung“ (2 minute do kraja) i „Meki kuplung“ (5 minuta do kraja).

Pa počnimo sa jednim od njih…

Tvrdi kuplung

Na donjem grafu je prikazan odnos upućenih i pogođenih šuteva za sve igrače u posljednje dvije minute utakmice. Na osi x imamo upućene, a na osi y pogođene šuteve. Što je igrač više iznad regresijske linije to je naravno bolji u clutchu (bar što se šuta tiče).

 

Ono što prvo pada u oko je koliko više šuteva su uputili LeBron i Kobe u odnosu na ostatak „čopora“.  To nam naravno govori koliko je toga stavljeno (ili su si sami stavili) na njihova leđa. Na ovom grafu se kad pobliže gledamo može primijetiti da je Kobe po pitanju clutcha nešto malo bolji od LeBrona.

Točnije, postotak šuta mu je 41,8% dok LeBron ima 40,48%. Pogledamo li kako šutiraju u pobjedama i porazima Mamba je na 46,67% u W situacijama, a na 34,04% u porazima dok je LeBron na 45,22% i 30,19%.

Zadnje što se njih tiče je da je Kobe u pobjedama šutirao 75 puta, a u porazima 47 dok je njegov sadašnji „nasljednik“ ispucao 115 lopti u pobjedama i 53 u porazima. Sami zaključite jesu li manje pucali jer nije išlo ili nije išlo jer su manje pucali.

Pogledajmo pobliže ostale.

 

Ovo su neki od zaključaka

 • KD i Wade su u posljednje 2 minute stvarno dobri
 • Sistem San Antonia je omogućio velikom trojcu strašno dobre pozicije što se vidi iz „nakupine“ njih trojice u grafu
 • Istina je da je Paul Pierce standard po pitanju završnica
 • Najbolji šut u završnicama (po %) ima nitko drugi nego Kyle Lowry sa 15/22 (68,18%)
 • Odlični su i centri te Nash i Iverson
 • Dame Lillard je čisti prosjek (u svojih malo pokušaja) jednako kao i Kawhi
 • Ali od ovih sa dosta pokušaja malo iznenađuje relativni ispodprosjek Dirka
 • Nego, i brojke potvrđuju da je kombinacija Russa i Georgea čisti kriminal. Prvi puca kao haubica (21/73) sa bijednih 28,77% šuta, a drugi puca manje (5/23), ali sa još gorih 21,74% šuta (gori od njega po postotku je jedino Korver sa 5/28 iliti 17,86%)

Meki kuplung

Nego, kako bi vidjeli mijenja li se što pogledajmo iste te grafove za 5 minuta do kraja utakmice.

Opet ćemo prvo staviti LeBrona i Kobeja unutra da bi kasnije gledali ostale.

 

Brojevi šuteva i dalje skaču u nebo za njih dvojicu. Ali ima li promjena što se učinkovitosti tiče?

LeBron je manje-više na istom mjestu u odnosu na regresijsku liniju iako mu se postotak šuta penje na 41,8% (135/323). U pobjedama je to 46,85% (104/222), a u porazima i gotovo identično kao prije 30,69% (31/101).

Kobe nam je pak pao ispod regresijske linije. Šut mu je na 38,24% (91/238) ukupno, a u pobjedama 44% (66/150) dok je u porazima značajno pao na 28,41% (25/88).

Što to znači u kontekstu onoga što smo vidjeli ranije? Osobno bih rekao da je LeBron u stanju držati istu razinu šuta i intenziteta tijekom duljeg perioda zbog fizikalija i načina igre, a Kobe s druge strane točno tempira svoj „ugriz“ za vrijeme kad je najgušće. Pogledajte sami pa recite vidite li to drugačije.

Pođimo na ostale.

 

Moji zaključci bi bili:

 • Paul Pierce je jednostavno Standard (osim što je i Istina)
 • KD i Wade su također u stanju držati razinu dulji period utakmice i njihova izvrsnost je impresivna
 • Curry se digao iznad linije, a Iverson i Paul došli bliže prema standardu (Iverson odzgo, a Paul odozdo) te kad smo već kod playeva Nash je maher
 • Interesantno je kako je Manu pao ispod linije, a Parker i Duncan ostali visoko gore. Duncan je još i porastao. Kao što je jednom Frančeski napisao, Tim Duncan ima svoju Ravan.
 • Prije nego prijeđem na razočaranja evo i trivije
  • Prvi po postotku šuta su 5 centara – Amar'e (63,64%), Howard (59,09%), Pau (56,36%), Horford (52,24%) i Shaq (50%), a slijedi ih Lowry sa također ravnih 50% (iz 42 pokušaja istina)
  • Najgori je opet Korver sa 26%, ali treći i četvrti od dna su T-Mac i Klay sa 28,89% i 29,17%, a blizu je i Irving sa 31,71%
  • Od manjih razočaranja Harden je ovdje na niskih 36,08% (gore je bio na tek preko 34%), a Dame Lillard je skočio na 40% sa prijašnjih 36,36%
 • Ali evo nas opet na OKC dvojcu. Sedmi od dna je George sa 32% šuta u clutch (16/50), ali majstor potrošnje Russ je bolji samo od jednog i to sa impresivnih 28,66% šuta uz ispucanih 157 i pogođenih samo 45 lopti

Netko kad je slagao ovaj tandem nije čitao brojke :P Šteta.

Naravno da toga ima još, ali jedno je sigurno. Dragi gospodine triple double, slušajte savjet Mladena Delića: „Ne sam, Safete.“

Ili tako nešto:

https://youtu.be/PRulNqTDCI4?t=74

Kako se mijenjaju brzine kad zagusti u playoffu
Prolazi prva runda doigravanja te su nam ostale maksimalno četiri utakmice prije konferencijskih polufinala koja bi (bar na Istoku) trebala biti prava kompetitivna poslastica. Kao što to obično biva razne serije su ostavile razne repove, a jedan od najspominjanijih je tragično igranje završnica utakmica u režiji, produkciji, šminki, glumi i kostimima Russa Westbrooka. Potaknut time odlučio sam proputovati bespućima statističkih podataka i naprednih pretraga koje su dostupne na internetu. I bar na kratko vidjeti što kažu brojke kad je u pitanju taj tako nedodirljivi „clutch performance“ iliti po naški „rad s kuplungom“. Za početak ću opisati metodologiju prikupljanja podataka*: Podaci ...
Kako se mijenjaju brzine kad zagusti u playoffu
Prolazi prva runda doigravanja te su nam ostale maksimalno četiri ...
Mac316 | 04/2019

Kad je Damian Lillard pogodio 'ono' i zaključio sezonu OKC Thundera, bilo je samo pitanje sekunde prije nego se lavina kritika i omalovažavanja sruši na leđa Russella Westbrooka, vođe Oklahome. Nije to ništa novo, Westbrook je prototip svga onog što bernardjurišićevci ne vole u košarci, oni vole Duncana, oni vole sustav, oni vole pokazivanje poštovanja i oni vole timsku košarku. Russell Wesbrook nije ništa od toga, a unatoč, ili baš zato, dospio je do statusa jednog od najboljuih košarkaša na planeti, pa treba dozvoliti i eventualnost da nisu samo Duncani ovog svijeta predodređeni za vrhove. 

Kritike je Westbrook apsoolutno zaslužio. Omalovažavanje nije. I to je sva istina. Westbrook je ove sezone postigao nekoliko osobnih dostignuća za koje zaslužuje kapu dolje i stav mirno od 'Duncan zakon' ekipe, a ne tiču se sva triple doubleova. Westbrook je svjesno i vidno prepustio glavnu rolu Georgeu, boljem šuteru i općenito igraču sa više sposobnosti poentiranja. Nekad davno, Westbrook se jako mučio sa konceptom prepuštanja glavne role, nikad do kraja nije oprostio DUrantu da je bolji scorer pa je to doprinijelo i rastanku, no očito je sazrio, ove sezone je bilo nedvojbeno da je Paul George prvo ime OKCa, a Westbrook je najbolja ispomoć koju PG13 može poželjeti. I dobar dio sezone je to klapalo, OKC je izgledao kao contender, čak i kao najrealnija opcija za rušiti GSW, George je bio legitimni kandidat za MVP nagradu, a Russ je držao triple double prosjek. No, George se ozlijedio, nije izbivao toliko dugo, ali se vratio nezaliječen, sa ramenom koje ga vidno muči i promijenilo mu je cijeli način igre. U takvoj situaciji, Westbrook je, bilo mu to milo ili ne, morao ponovno postati prvo ime momčadi. 

Naravno, još jednom se pokazalo da to ne funkcionira. Westbrook je puno toga, nemilosrdni borac, jedan od najboljih penetratora pod koš u povijesti lige, skakač i vrhunski asistent, ali jednostavno nije scorer, barem ne ono što se naziva učinkoviti scorer. Westbrookove šuterske brojke su mizerne, od igrača koji zabijaju preko 20 koševa u prosjeku, nitko u ligi nije lošiji od Russa po effective FG postotku sa 46%, čak i ako se pretraga proširi na one koji zabijaju preko 15, dobijemo 70 igrača od kojih je samo Andrew Wiggins lošiji u efikasnosti od Russa. Momčad jednostavno ne može prosperirati ako Russ provodi pucačinu na terenu jer mu to jednostavno ne ide. A kad mu se daju slobodnije ruke, Russ jednostavno ne zna stati. Šut za 3 mu je ukupno 29%, prevedeno, pogađa niti svaku treću, ali ipak, ispalio ih je u ovoj sezoni 411, što ga stavlja u top 40 svih igrača u ligi. Da je samo dio tog vremena koje je proveo ispaljujući trice proveo u korištenju svojih stvarnih talenata, OKCu, a i njemu bi bilo mnogo bolje.

Nekoliko je objektivnih faktora zašto Westbrook igra kako igra. Jedan je ozljeda Georgea i to je hendikep koji je OKC pretvorio iz contendera sa dva MVP format igrača u beskrvnu momčad sa jednim ozlijeđenim MVPom i drugim koji se bori sam sa sobom da ne postane mr. Hyde svom dr. Jeckyllu. Dodatno, cijela Oklahoma nije šuterska momčad. U najboljoj verziji samih sebe, na terenu su Russ, PG, Schroder, Grant i Adams, a od navedenih, samo George je u stanju pogađati daljinske šuteve, ako nisu potpuno otvoreni. Niti u ostatku rostera nema baš specijalista za trice, a igranje u današnjoj ligi gdje switchanje obrana jednostavno prisiljava igrače da ispaljuju sve više i više trica nalaže da šutere jednostavno morate imati. Oklahoma ih nema. I onda Russ poludi, izgubi se i krene niz put koji vodi na isto mjesto gdje je vodio zadnjih 3 godine od kad nema DUranta u gradu, ispadanje u prvom krugu, uz samo 4 pšlayoff utakmice dobivene u tom periodu. 

KAd su potpisali Georgea i dali Russu max ugovor, OKC se obvezala da s njima pokuša osvojiti naslov. U ovakvom sastavu i rosteru, to neće biti moguće. Uprava mora učiniti svoje i ojačati ovu ekipu sa šuetrski sposobnim igračima, čak i pod cijenu gubitka igrača kao Schroder, Adams i Grant koji su iznimno zahvalni role playeri, ali nisu ono što Oklahomi treba u ovom trenutku. No, ono što im najviše treba je da Russell Westbrook sjedne sam sa sobom, prizna si neke stvari o svojoj igri i pokuša se promijeniti. Westbrook ima 30 godina i 11 godina staža u ligi, bez većih pauza sa ozljedama što znači da je prilično potrošen. NJegove fizikalije nisu vječne, pa ako želi zadržati sam sebe na najvećem nivou i opravdati silan, dugoročno novac koji je klub u njega uložio, morati će naći načina da proizvede Russella Westbrooka 2.0, verziju koja može zadržati ono najbolje što nudi, ali sa patchevima koji će sanirati ono što ukupni proizvod pretvara u drugorazredni artikl u usporedbi sa konkurencijom. 

Rekao sam da Westbrook zaslužuje kritike, ali nikako ne zaslužuje omalovažavanje. Zašto? Čovjek je jedan od najboljih košarkaša svijeta, nije top 3 ili 5, nije možda niti 10, ali je igrač koji je svojom igrom postavio neke standarde koji nikada, ili 'nikada' do nekog novog Westbrooka, neće biti dostignuti. MOžete se smijati triple doublevoima i misliti da je to produkt pumpanja brojki, ali jednog dana kad naučite jesti sami i kad vam više neće trebati pelena shvatiti ćete. Nitko na svijetu vam ne može pomoći u pumpanju brojki koševa i asistencija, pogotovo ne u sezoni gdje ste do zadnje utakmice igrali za nešto, a svaka od Russovih triple double sezona je bila takva. Skokovi? Čak i da mu ih momčad 'pušta', što je nebuloza gotovo bezvrijedna da se uopće napiše, kakve to veze ima, zar mu pušta tako tri sezone svake večeri iz utakmice u utakmicu? Prosjek skokova za prosječnog beka lige je 5 po utakmici, Russ je viši, atletičniji i skočniji od skoro svakog od njih, zar nije razumno očekivati da ubere barem skok više po četvrtini od svih njih? S time dođemo oko 9 u prosjeku, ako vas veseli, evo, momčad mu pušta jedan skok i toliko su opterećeni i precizni s tim da su se uštimali da mu omoguće triple double prosjek već tri godine zaredom. 

Kad djeca zašute i zaspu i odrasli nastave pričati možemo pričati o tome da Russ postavlja neke nezamislive trendove. Da, brojke nisu najbitnije i naslovi se broje, istina. I zato Russ i nije u razgovoru za najboljeg igrača lige današnjice, ima boljih, ima većih pobjednika i ima igrača spremnijih na adaptaciju. No, samo zato što Russ ne spada u elitu koja u playoffu odlučuje o naslovima, ne znači da su njegovi učinci podloga za šale. Bio je jedan igrač koji je isto tako bio 'samo' štancer broja koševa sve dok se oko njega nije posložila momčad, trener i Pippen i krenuli u stvaranje dinastije. Danas se tom igraču tepa da je najbolji svih vremena. Ne, Russ nije Jordan, nikad niti neće biti i to nije poanta. Poanta je da statistički učinci mogu opisivati igračku veličinu čak i ako momčadski uspjeh izostane. Russell Westbrook je do svoje 30. godine porušio neke rekorde stare desetljećima i za koje se mislilo da nikada ne mogu niti približno biti ugroženi, postavio je neke brojke koje će se generacijama činiti kao utopija. Na njemu je da nakon svoje 30. godine pokaže sam sebi i navijačima Oklahome da je u stanju i za više od toga. Ako uspije, ima šanse biti pamćen kao jedan od najvećih svoje ere, ako ne ostati će upamćen kao jedan od statistički najdominantnijih igrača lige i ne puno više od toga. Niti ovo drugo nije malo, no od triple double mašine se s pravom očekuje i više. 

Narod protiv Russella Westbrooka
Kad je Damian Lillard pogodio 'ono' i zaključio sezonu OKC Thundera, bilo je samo pitanje sekunde prije nego se lavina kritika i omalovažavanja sruši na leđa Russella Westbrooka, vođe Oklahome. Nije to ništa novo, Westbrook je prototip svga onog što bernardjurišićevci ne vole u košarci, oni vole Duncana, oni vole sustav, oni vole pokazivanje poštovanja i oni vole timsku košarku. Russell Wesbrook nije ništa od toga, a unatoč, ili baš zato, dospio je do statusa jednog od najboljuih košarkaša na planeti, pa treba dozvoliti i eventualnost da nisu samo Duncani ovog svijeta predodređeni za vrhove. Kritike je Westbrook apsoolutno zaslužio. ...
Narod protiv Russella Westbrooka
Kad je Damian Lillard pogodio 'ono' i zaključio sezonu OKC ...
Uf, usporedba s mladim Jordanom na kraju teksta.Mladi Jordan je po postotku šuta i IQ-u za Westbrooka avion.Nije mi jasno zašto te ljuti kritika igrača koji nikad u playoffu nije pokaza ništa u crunch time-u.I ne,statistički učinci nemogu opisivat - Lwave, 30.4.19. 3:40, 0 0 0
igračku veličinu ako momčadski uspjeh izostane.Taj kriterij se ne može primjenjivati na Westbrooka koji je igrao sa Durantom,Hardenom,Georgeom,Oladipom,Melom,Adamsom i još pokojim kvalitetnim rotacijskim igračem a bez većeg učinka. - Lwave, 30.4.19. 3:45, 0 0 0
cropol | 04/2019

DRAGAN BENDER (Phoenix Suns)

Kao sto je poznato Sunsi nisu produzili ugovor Benderu cetvrtu sezonu tako da  ovo ljeto postaje slobodan (free agent) igrac.

Bender je u svojoj trecoj sezoni nazadovao u svim kategorijama. Ima manje skokova (4.0/4.4) manje asistencija(1.2/1.6) i manje poena per minute(5.0/6.5). Kad u svojoj trecij NBA  sezoni nazaduje i to u jednoj od najlosijih ekipa, buducnost u NBA nije mu bas svijetla.

Ako se tome doda da je ove sezone igrao u nesto vise od polovine susteta u regularnoj sezoni, (43-manje nego u rooki sezoni kad je igrao u 46) u usporedbi sa sve 82 utakmice u sezoni 2017/2018, tesko je ocekivati da ce neki NBA team ponuditi mu bilo kakav multi year deal. Na njegovu srecu dovoljno je mlad i draftovan je visoko da se nadje jedan tim da mu ponudi ugovor na godinu dana bas kao sto su Knicksi isto ucinili sa Hezonjom.

Pitanje je hoce li Bender to prihvatiti jer ako takva ponuda i dodje vjerojatno ce biti oko 3-4mill/season ili cak losija..ili ce Bender pokusati naci angazman u nekom od klubova u Europi. 

Prognoza: Povratak u Europu/1yr NBA deal

MARIO HEZONJA (New York Knicks)

Cijela sezona Maria Hezonje u New Yorku stane u tri detalja. Zakucavanje nad Giannisom, blokada nad LBJ i triple double u zadnjoj tekmi kad se igralo jer je to trebalo odraditi. Jeli to dovoljno da Hezonja dobije jos jednom ponudu od nekog kluba u NBA? Kako got to zvucalo nestvarno mislim da jeste, jer i on je jos relativno mlad i draftan je visoko, i kad jedan McDermot  moze proslo ljeto dobiti 3season/21mill od Indiane, zasto Hezonja nebi dobio minimalni 2season/10mill (second not guaranteedd-slicno kao Babo u 2017). Uostalom kad se usporede brojke ova dva igraca Hezonja nije nista losiji u svim mogucim kategorijama.

Prognoza: 2 year deal (1+1) appx 5-6mill/season. 

Moguce destinacije: Atalanta, Uttah, Philadelphia

IVICA ZUBAC (LA Clippers)

Iako je bio ignoriran veci dio sezone od strane Luke Walton-a, ono sto je odigrao za Lejkerse bilo je solidno, tako je nastavio u Clippersima bez obzira sto u play offu protiv GSW ne moze defanzivno pomoci jer jednostavno je jos za play off neiskusan. U ovoj sezoni je znatno napredovao u odnosnu na proslu kada ga je NBA liga i upoznala u pravom svjetlu: skokovi (7/3) poeni (9/3). Uostalom prica se da je Jerry West bio na veceri sa drugim clanovima menadzmenta LA Clippers kad je saznao za ponudu Lejkersa da im daju Zubca, i da su svi umrli od smjeha kad su saznali da za Zubca traze Mike Muscalu.

Zubac je free agent ima samo 22godine sto je za centra koji pokazuje potencijal sjajno. Clippersi ce sigurno da mu ponude multi year deal.

Pravo je pitanje koliko Zubac vrijedi u dnasnjem NBA i hoce li neki drugi team tako mladom centru ponuditi 4yrs ugovor

Tko got da oonudu za ocekivati je da ce ta cetvrta sezona biti club option i da ce samo tri biti garantirane. Za Clipperse To bi trebalo biti u okvirima 4yrs/32mill ili nesto slicno. (3yrs/24mill guaranteed)

Prognoza: Resign with Clippers.

ANTE ZIZIC (Cleveland Cavaliers)

Ante je pod ugovorom sa Clevelandom iducu sezonu a 2020/2021 Cleveland moze match ponude drugih klubova, tako da ce se o Anti odlucivatu tek za godinu. Ove godine igra znatno vise nego li prosle kad je dobivao prigode na kapaljku pa su mu samim tim brojjke znatno bolje.

Ima vecu minutazu (18min/6.7min), vise skokova (5.4/1.9) poena (7.8/3.7) i ako iduce sezone te brojke dodatno popravi moze ocekivati jos jedan multi year ugovor. Vjerojatno ce to biti u okvirima rotation player deals.

DARIO SARIC (Minesota Timberwolves)

Cinjenica je da Saric igra puno bolje kao starter nego kad ulazi sa klupe. Njegova Statistika kako u Minesoti tako i Sixersima to potvrdjuje.

Pod ugovorom je iducu sezonu za nestvarno male novce (3,5mill/year) sto je poslijediva lose odluke da ostane u Europi dugo, tako da ce tek u 2021 klub za koji bude igrao moci da matchuje eventualne ponude drugih klubova.Nije tajna da su ga Timebrwolvsi nudili u veljaci kad je bio trqde deadline, jer je do tada igrao lose. Tek smjenom trenera , ispadanjem Minesote iz doigravanja, dobiva prigodu kao starter i to solidno koristi. Iako su mu brojke losije nego kad je bio u Sixersima prosle godine: poeni (10.5/14.6) skokovi (5.5/6.7) assisti (1.5/2.6) to je poslijedica manje provedenog vremena u igri (24min/30min) pa se da zakljuciti da je Saric zapravo standardno dobar vec trecu sezonu u NBA ligi.

O njemu ce se isto odlucivati tek 2021, a iduce sezone cemo vidjeti hoce li ostati clan pocetne postave u Minesoti, Ukoliko to ne uspije treba ocekivati da ce opet promjeniti sredinu. Iduca sezona mu je kljucna po pitanju novog multi year ugovora u 2021. Ima potencijal da daljnim napretkom za klub za koji bude igrao postane igrac tipa kao sto je Danny Green za GSW.

BOJAN BOGDANOVIC (Indiana Pacers)

Bojanu je ovo career year u svim  kategorijama od kada je dosao u NBA.

Najvise poena: 18ppg, najvise skokova 4.1reb, najvise assista 2.0assist

Najbolji % za trojku 42.5%(sjajno),najbolji field goal % 49.7%(izuzetno dobro)

Skoro je pa sam (p)ostavio Indianu na 5mjestu Istoka pred play off, kada su morali preko 40 utakmica igrati bez Oladipo-a. Sweep by Celtics u prvoj rundi nije toliko poslijedica drasticnog pada u igri Indiane, koliko izuzetne forme klupe Bostona uz standardno dobre startere. Ukoliko Boston ponovi takvu seriju protiv Bucks-a biti ce to 50-50% duel i vjerojatno 7games series.

Bogdanovic je free agent i sigurno ce imati ponude mekoliko klubova na stolu.

Vec ima 30godina i ovo ce mu biti zadnji veliki kontrakt. Indiana ce mu ponuditi max koliko mogu da ne odu u luxury tax i zadrze flexibility (under the cap) a to je oko 18.3mill/season, vrlo vjerojatno 3godine guaranteed plus cetvrta opcija kluba.

Vlasnik Pacersa ni po koju cijenu ne zeli platiti luxury tax, samim tim klub i relativno mala marketing sredina imaju za poslijedicu da ne mogu potpisati all-star igaca(e) sto ide u prilog Bojanu.

Ukoliko od nekog drugog kluba ne dobije offer koji ne moze odbiti recimo 4yrs/80mill guatanteed, Boggie ce vjerojatno ostati u Indiani, jer to je klub koji mu po svemu odpoovara, i sigurno ce imati minutazu i ulogu u timu kao i ove dvije godine.

Prognoza: re-sign Indiana 3yrs/55mil, guaranteed + opcija kluba za 4 sezonu.

Hrvatski NBA igraci u 2018/2019
DRAGAN BENDER (Phoenix Suns) Kao sto je poznato Sunsi nisu produzili ugovor Benderu cetvrtu sezonu tako da ovo ljeto postaje slobodan (free agent) igrac. Bender je u svojoj trecoj sezoni nazadovao u svim kategorijama. Ima manje skokova (4.0/4.4) manje asistencija(1.2/1.6) i manje poena per minute(5.0/6.5). Kad u svojoj trecij NBA sezoni nazaduje i to u jednoj od najlosijih ekipa, buducnost u NBA nije mu bas svijetla. Ako se tome doda da je ove sezone igrao u nesto vise od polovine susteta u regularnoj sezoni, (43-manje nego u rooki sezoni kad je igrao u 46) u usporedbi sa sve 82 utakmice ...
Hrvatski NBA igraci u 2018/2019
DRAGAN BENDER (Phoenix Suns) Kao sto je poznato Sunsi nisu ...

Respekt: tomy97, chelsea_2012, bobulo, Luca1010, Fenix22,

Slažem se: Luca1010,

Još mogu razumit Atlantu za Atalantu u vidu tipfelera, ali Uttah umisto Utah, e to nikako. - Fenix22, 23.4.19. 11:28, 0 0 0
Zato mi i nije jasno, Danny Green je 45% 3P suter i all-nba defanzivac, ono što Šarić apsolutno nije, a uostalom nisu ni ista pozicija. - Luca1010, 23.4.19. 11:46, 0 0 0
Nije ni Draymond Green osim što oboje imaju loš postotak trice. - Fenix22, 23.4.19. 13:00, 0 0 0
Sorry za greske kod pisanja..bilo je iza pola noci:)..Danny Green Toronto:) - cropol, 23.4.19. 13:46, 0 0 0
Nema problema, dobar je tekst i slazem se sa svime, osim oko toga za Šarića... Pa Danny Green je elitni 3&D igrac, Šarić je nešto posve drugo, jedino ako mislis opcenito na minutazu i nekakav opseg uloge u ekipi... - Luca1010, 23.4.19. 15:17, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.