aktivno

Surfin USA: Houston, we have a problem

  • 31.10.2018.
  • 25
  • 1

James Harden i društvo su neočekivano loše krenuli u novu NBA sezonu, od 6 prvih utakmica dobili su samo jednu. Nakon što su prošle sezone igrali konferencijsko finale, u novoj sezoni ostali su bez nekoliko važnih igrača, a ponajviše se osjeti izostanak Arize. Pokušali su dovođenjem Carmela ali to se barem zasada nije isplatilo.

Zadnja ideja čelnika Rocketsa bila je mogući trade Jimmyja Butlera nudeći 4 picka ali Minnesota je to odbila tražeći uz pickove Erica Gordona.

Vas pitamo: Može li Houston spasiti sezonu? Treba li uložiti pickove i Gordona za Butlera?

Ovo je ujedno tema za sve iz američkog sporta - ergo: Surfin USA!

Hoće li finale Zapada igrati Houston i GSW? možda, 50% 5.0 0, 1, 1, 3, 6, 6, 3, 2, 1, 1, 1
Hoće li Houston proći u playoff? slažem se 7.5 0, 0, 0, 0, 0, 2, 6, 4, 5, 6, 2
Trebaju li dati pickove i Gordona za Butlera? niti se slažem niti ne slažem 5.4 1, 0, 3, 1, 2, 3, 9, 3, 1, 0, 2
Jesu li Rocketsi najveće razočaranje ove sezone? većinom se slažem 6.6 0, 0, 1, 2, 0, 2, 6, 7, 4, 1, 2
Koliko nedostaje Trevor Ariza? mnogo, 70% 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 4, 4, 8, 8, 0, 1

Analize (1)

Puvlin | 31.10.

Ne znam mnogo o novinarskom poslu, osim da ga u današnje vrijeme može odrađivati čak i neobrazovana osoba, no mislim da bi pravi profesionalni novinar prije pisanja članka ozbiljno propitao stvar o kojoj piše, iz različitih kuteva je proučio sve dok nije siguran u kvalitetu informacija koje posjeduje. Zaključivati išta na temelju prve utakmice jednostavno nema smisla. A napisati analizu o momčadi za koju navijate nakon utakmice protiv ekipe iz nižeg doma, potpuna je glupost.

Gledao sam kroz zelene naočale...

Sada nakon 7 odigranih utakmica, stvari su nešto jasnije. Iako s pozitivnim omjerom (4:3) odlaze na novo gostovanje, Indiana Pacersi ne djeluju kao ekipa sposobna ozbiljno zaprijetiti vrhu istoka. 5. mjesto nekako je rezervirano za ovu ekipu, a korak više mogu ostvariti jedino uz napredak vlastite igre ili nenadanog zastoja u razvoju Procesa. Na svu sreću, ove sezone i jedno i drugo djeluje moguće,no svakako bi bilo ljepše kada bi ovisili o sebi samima.

Kontra svita, kontra sili, kontra imena?

I dok se igra znatno ubrzala, dijelom zbog promjene filozofije igre, dijelom zbog promjene pravila, Pacersi nisu niti najmanje. S paceom koji bi ih prošlih godina svrstao u gornju polovicu lige po brzini igre i broju posjeda, sada su uvjerljivo na začelju. Ali to nije sve, u doba kada sve više i više momčadi nastoji potpuno izbaciti šut s poludistance iz svoje igre, Indianini igrači rade potpuno suprotno. S udjelom trica u ukupnom broju šuteva od skromnih 26% nalaze se na 28. mjestu u ligi, podatak je to koji još zanimljivijim čini činjenica da tricu pogađaju sa 43%. No to sve djeluje više manje suhoparno. Tek kad upalite stream i pogledate njihove mečeve postane vam jasno o čemu se radi. Pacersi u današnje vrijeme kao da viču: Smrt trici, sloboda dugim dvojkama!, i nekako uspijevaju preživjeti. 

Prednosti i mane?


To puko preživljavanje na dugim dvojkama nije slučajnost. Trener McMillan zna da nema igrače koji si mogu sami kreirati šut za tri poena izuzev Evansa i Oladipa. Pa kad ova momčad naiđe na neku atletičnu kao što su Bucksi, biva totalno ponižena. Kada vam netko može brzo iskakati iz blokova i pokriti sve vanjske šuteve, morate imati igrače jake u driblingu želite li konstantno stvarati višak i omogućiti nekome šut za tricu. Jedini igrači koji to mogu konstantno raditi na rosteru su već spomenuti Oladipo i Evans koji još nisu uspjeli naći neku konstantu u igri. Kod Oladipa je najveći problem ove sezone očajna realizacija slobodnih bacanja (55%). S takvom realizacijom nije dovoljno pouzdan da konstantno traži kontakt i na čisti skill i snagu iščupa par poena preko slobodnih u trenucima kada je momčad u krizi. Pa stoga jedina opcija protiv takvih momčadi ostaje forsiranje pick and rolla na sredini i šut za dva poena s poludistance. To je bila doslovce jedina opcija Pacersa u toj utakmici. Ako ste sumnjali u Buckse pred početak sezone, evo jedan kratak savjet: nemojte!. Osim manjka atletičnosti, veliki problem predstavlja i skok. Osim u prvoj utakmici kada su razvalili Memphis u skoku, niti jednu sljedeću utakmicu nisu nadskakali protivnika. Najviše curi kada je "softić" Turner u igri, no on zaslužuje svoj članak. Skok pak najbolje funkcionira kada je u igri Domantas Sabonis. Jedan od vodećih skakača lige što se skoka u napadu tiče, čovjek je koji donosi prijekopotrebnu energiju ulaskom s klupe. Cijela ekipa bori se s nedostatkom visine i to je očito, no manjak u tome segmentu protiv većine ekipa nadoknadiv je timskim radom i pravilnim postavljanjem pod košem. Dojam je kako taj segment igre još nije dovoljno uigran u ekipi i kako nedostaje volje na trenutke. Stav pri skakanju „bude se to već nekak uzelo“ ili „bude to netko drugi“ ne smije prijeći u naviku.

Totalna suprotnost utakmici protiv Bucksa bila je ona protiv Spursa. Bila je to jedna veoma efikasna utakmica u kojoj plavo-žuti nisu mogli promašiti koš. Kada igraju protiv tromijih momčadi, Pacersi bez imalo problema dolaze do otvorenih trica koje su maestralno pogađali. A kada bi Spursi uspjeli zatvoriti šut, pravovremenim ulascima u reket su izluđivali sporu obranu Spursa. S druge strane Spursi sa svojim uigranim shemama nisu mogli doći do otvorenih pozicija jer čak i kad su se naslućivale, obrana Pacersa je svojom hitrošću i discipliniranošću sve to pokrivala i u najmanju ruku smetala šuterima. Na kraju je pobjeda uvjerljivo otišla na stranu Pacersa jer Popovi magistri jednostavno nisu mogli pratiti raznovrsnošću u napadačkom dijelu.

Već sam spomenuo kako je Pick and Roll glavno, a ovisno o matchupu i jedino oružje Pacersa. No zaista je čudno, pomalo i žalosno gledati kako velika većina tih akcija završava upravo dugim dvojkama. Koliko je to nepouzdan šut, moglo se vidjeti u zadnjoj utakmici kada ništa nije ulazilo ni za lijek. Portland je bio jednako nepotentan u toj utakmici no presudila je energija s klupe i velika utakmica Portlandovog centarskog dvojca s klupe Zacha Collinsa i Caleba Swannigana koji su sve odradili kako valja. U trenucima kada treba hvatati zaostatak, kao što su bili u ovoj utakmici, Pacersi su se i dalje oslanjali na duge dvojke, bez obzira na to što takav način igre iziskuje savršenu egzekuciju na oba kraja terena u trenucima kada umor lagano sustiže igrače.

Stoga je promjena paradigme itekako potrebna u nekim segmentima igre ukoliko se želi napraviti iskorak. Manjak talenta ovoj ekipi ne smije i ne može biti opravdanje u slučaju neuspjeha u regularnoj sezoni. Ova momčad ima visoki plafon, što se kompatibilnosti i razine momčadske igre tiče. Tek kada se on dostigne moći će i taj manjak talenta doći u pitanje, no zasad su Paceri daleko od tog trenutka. Nadam se da će taj trenutak doći, kao što se nadam da će Oladipo pogoditi dva slobodna zaredom.

Zelene naočale
Ne znam mnogo o novinarskom poslu, osim da ga u današnje vrijeme može odrađivati čak i neobrazovana osoba, no mislim da bi pravi profesionalni novinar prije pisanja članka ozbiljno propitao stvar o kojoj piše, iz različitih kuteva je proučio sve dok nije siguran u kvalitetu informacija koje posjeduje. Zaključivati išta na temelju prve utakmice jednostavno nema smisla. A napisati analizu o momčadi za koju navijate nakon utakmice protiv ekipe iz nižeg doma, potpuna je glupost. Gledao sam kroz zelene naočale... Sada nakon 7 odigranih utakmica, stvari su nešto jasnije. Iako s pozitivnim omjerom (4:3) odlaze na novo gostovanje, Indiana Pacersi ...
Zelene naočale
Ne znam mnogo o novinarskom poslu, osim da ga u ...
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.