zatvoreno

Surfin USA; imaju li All-Star utakmice više smisla?

  • 25.01.2017.
  • 28
  • 3

Kako puno nas voli neki od američkih sportove, a pogotovo NBA, otvaramo tjednu temu rezerviranu samo za događaje u američkom sportu. Bit će i posebnih tema kada nešto bude od velikog značaja, ali ovo je prilika da pokažete svoje znanje i branite teze vezane uz američki sport.

Ovaj tjedan posvećen je konceptu All-Star dvoboja, s jednostavnim pitanjem; imaju li te utakmice više smisla?

Stoga, ajmo Surfin USA!

Imaju li danas All-Star utakmice smisla? niti se slažem niti ne slažem 4.5 0, 0, 5, 4, 2, 8, 7, 2, 0, 0, 0
Jesu li All-Star utakmice izgubile na kompetitivnosti? većinom se slažem 7.3 0, 0, 1, 0, 1, 1, 3, 7, 10, 3, 2
Gledate li ijednu All-Star utakmicu američkog sporta? djelomično se ne slažem 3.8 2, 2, 4, 5, 4, 4, 5, 1, 1, 0, 0
Mogu li All-Star dvoboji vratiti staru slavu? prije ne nego da, 35% 3.5 0, 3, 6, 4, 6, 7, 1, 1, 0, 0, 0

Analize (3)

Losovius | 01/2017

All-Star je proizvod prošlih vremena. Vremena kada nije bilo NBA/NFL passa, kada je bila rijetkost igrati bez nacionalnom publikom (jer su se utakmice rijetko nacionalno, a kamoli internacionalno prenosile), pa je to bila čast.

Sada, to više nema smisla, osim iz nekih čudnih, nostalgičnih razloga...

Tu du du - nema mu pomoći...
All-Star je proizvod prošlih vremena. Vremena kada nije bilo NBA/NFL passa, kada je bila rijetkost igrati bez nacionalnom publikom (jer su se utakmice rijetko nacionalno, a kamoli internacionalno prenosile), pa je to bila čast. Sada, to više nema smisla, osim iz nekih čudnih, nostalgičnih razloga...
Tu du du - nema mu pomoći...
All-Star je proizvod prošlih vremena. Vremena kada nije bilo NBA/NFL ...

Respekt: RayRay,

Slažem se: RayRay,

Slaganje zbog pogođene poante, a respekt zbog imena rubrike. Nagrade koje si sam dodijeliš su redovito najbolje, pogotovo ako su to "Boss", "car", "majstor" ili nešto deseto. - RayRay, 27.1.17. 17:29, 0 1 0
arsenalfc | 01/2017

U NBA ligi All-Star susret ima pomalo simbolično značenje budući da je to događaj koji se održava na polovici sezone. Neke ekipe nakon All-star vikenda ulaze u borbu za što bolje startne pozicije prije playoffa, neke ekipe se bore za sam playoff, dok neke ekipe nastavljaju tankirati utakmice i nadati se što boljem picku na draftu u lipnju. All-star događaj je poseban još po tome što se može gledati na način da netko kaže; ok, do sada smo isprobavali razne varijante u igri, napravili tradeove koje smo željeli a sada se idemo još ovaj vikend zabaviti i onda krenuti igrati za ozbiljno.

Jedini problem je taj što je ta njihova zabava postala dosadna, pomalo i negledljiva. Utakmica u kojoj nema obrana, u kojoj gledamo brdo napucavanja i trčkaranja terenom može biti zanimljiva nekoliko minuta, ali ne svih 48. Gledajući All-star susrete dobivam dojam da je ovdje košarka samo kulisa za sve one koji taj vikend žele biti viđeni, za razne glazbenike i glumce, te one ljude koji su na ovaj ili onaj način poznati u svijetu. Košarka i košarkaši su tu tek na trećem ili četvrtom mjestu po bitnosti, što u konačnici za njih nije toliko loše jer im ta utakmica dobro dođe kao odmor za nastavak sezone. A kada si sportaš i igraš utakmicu onda ti ona nebi trebala služiti kao odmor, pa makar to bio i NBA All-star.

Zato smatram da postoji jedan dobar način da All-star susreti postanu natjecateljski i samim time mnogo zanimljiviji. Naime, kao što je poznato na All-star susretu igraju ekipe Istoka i Zapada. Budući da finale NBA lige igraju pobjednici istočne i zapadne konferencije smatram da bi bilo zanimljivo kad bi All-star utakmica odlučivala o prednosti domaćeg terena u tom finalu. Dakle, tko pobjedi na All-star susretu, pobjednik njegove konferencije ima prednost domaćeg terena u NBA finalu, neovisno o omjeru pobjeda i poraza u odnosu na pobjednika suprotne konferencije.

Budući da bi tada All-star utakmica od egzibicijske i nebitne postala natjecateljska i bitna, potrebno je promjeniti sustav odabira sudionika. Uz svo dužno poštovanje prema navijačima, tviterašima i ostaloj hešteg ekipi, smatram da se na taj način može odabrati maksimalno dva igrača po ekipi. S tim da startne petorke biraju isključivo struka i treneri.

Kada bi se na ovaj način promjenio All-star susret vjerojatno nebi gledali Currya kako šutira s 9 metara ili Lebrona kako pokušava što brutalnije zakucati. Njih dvojicu bi gledali, možda ne do iznemoglosti, ali da se nadigravaju puno ozbiljnije. Jer će im eventualna pobjeda u All-star večeri biti od velike koristi tamo negdje u šestom mjesecu.

All-star utakmica se igra samo jednom godišnje i sastoji se od uglavnom najboljih igrača u ligi, odnosno na svijetu. Zar nebi bilo onda bolje da se tu večer gleda kvalitetna košarka kako tim igračima i priliči? A što se tiče trica i brutalnih zakucavanja, ako je netko zaboravio za to postoji posebno natjecanje. Zato se događaj i zove All-star weekend.

Natjecateljski All-star? Itekako moguće
U NBA ligi All-Star susret ima pomalo simbolično značenje budući da je to događaj koji se održava na polovici sezone. Neke ekipe nakon All-star vikenda ulaze u borbu za što bolje startne pozicije prije playoffa, neke ekipe se bore za sam playoff, dok neke ekipe nastavljaju tankirati utakmice i nadati se što boljem picku na draftu u lipnju. All-star događaj je poseban još po tome što se može gledati na način da netko kaže; ok, do sada smo isprobavali razne varijante u igri, napravili tradeove koje smo željeli a sada se idemo još ovaj vikend zabaviti i onda krenuti igrati ...
Natjecateljski All-star? Itekako moguće
U NBA ligi All-Star susret ima pomalo simbolično značenje budući ...

Slažem se: Kanransha,

Mac316 | 01/2017

Twitter era je donijela puno toga dobrog sportu. Zvijezde su nikad dostupnije, osjećaj povezanosti se puno lakše stvara, teško je sakriti bilo kakve 'pikanterije' koje veliku većinu sportskih pratitelja itekako zanimaju, a informacije o bilo kojem segmentu bilo kojeg sportskog natjecanja na svijetu su samo par klikova daleko. Sve u svemu, ovo je uzbudljivo vrijeme za biti fanatik sporta. No, Twitter era je donijela i negativne efekte, a najviše se to očituje u nestanku rivalstva kakva su nekad bila. Kako fanovi prate sportaše putem društvenih mreža, tako sportaši prate i jedni druge i stvaraju se, neki bi rekli neprirodne, veze i prijatljestva između top sportaša koja nadilaze momčadi i borbu za trofeje. Nekad Barkley nije mogao vidjeti nacrtanog Jordana, danas Lebron i Wade, unatoč tome što igraju u rivalskim momčadima, održavaju bratski odnos kojeg ništa ne može poljuljati, a niti Warriorsi, Durant, Curry i ostali, koje bi po defaultu svi trebali gledati kao ljute rivale i objekte mržnje, nisu baš šikaniran od svojih kolega iz drugih momčadi. Sve to je dovelo do manjeg intenziteta rivalstva, a dok se u sezoni i playoffu on još nekako kamuflira velikim ulozima za koje se igra, All star utakmice je potpuno lišena bilo kakvog značaja kojeg je nekad imala. 

Nekad je All star natjecanje nosilo prestiž, najbolji s jedne i druge strane SAD-a natjecali su se, doduše sa atrakcijama i ležernijim pristupom obranama, kako da nadmaše svoje kolege i odnesu pravo na hvalisanje za tu godinu. Danas? Danas je All star utakmica spektakl otvorenih trica i priglupih pokušaja zakucavanja koja spadaju na arkadne igrice poput NBA Jama, a ne u profesionalnu košarku. Danas gotovo nikome od uključenih aktera nije do pobjede, čak ni do MVP titule utakmice, nego samo do dobre zajebancije sa svojim frendovima s kojima se zbog zgusnutog rasporeda u sezoni nemaju puno prilike vidjeti. I to je baš pušiona, pušiona zato jer mi koji pamtimo i drugačija vremena možemo samo nostalgično uzdisati za vremenom kada su se All star natjecatelji ekšuli natjecali za prestiž koji utakmica nosi, a oni koji to nisu doživjeli nikad niti neće znati da All star utakmica može biti i više od dva i pol sata gubljenja vremena u pažnji da ne dođe do ozljede i paradi zakucavanja i trica. 

Dodatno dojam kvari potpuno glupo postavljeno glasanje za All star igrače koje se nije prilagodilo vremenima u kojima živimo. Nekad je bilo OK, nije bilo interneta, svi su manje više glasali jednom ili najviše par puta listićima koji su se slali poštanskim putem, a i u startu internet ere nije bilo globalističke pomame za ligom koja bi dovela do toga da Zaza Pachulia bude realni kandidat za početnu petroku All star momčadi. Danas svatko može glasati koliko puta želi, danas se nacije koje se žele osjećati moćno organiziraju i guraju svoje igrače neovisno o tome kakav im je stavrni učinak i koliko zaista zaslužuju All star status. Liga to nije prepoznala, nije prepoznala trenutak kada je vrijeme da se sustav glasanja iz korijena promijeni. 

Nije ništa drugačije niti unutar granica SADa, mala tržišta i gradovi jednostavno nemaju šanse, više se ne glasa po impactu na igru i brojkama koje igrači postižu nego prema tržištima s kojih dolaze, veliki gradovi i velike franšize sa brandom će svoje igrače lakše dotegliti do All star petroki nego male sredine koje nemaju dovoljno man powera za takve podvige. I onda imamo najveću kolateralnu žrtvu takvog stanja stvari u povijesti NBA lige, Russella Westbrooka,senzaciju kakvu liga dugo nije pamtila. Russell Westbrook je najbolji strijelac NBA lige, jedini sa više od 30 koševa u prosjeku. Nije dovoljno za All star petroku. Također, drugi je najbolji asistent lige, također sa dvozbnamenkastim učinkom. Tome dodaje i dovznamenkasti prosjek skokova za nevjerojatni triple double prosjek na ulasku u veljaču, dakle, na polovici sezone i na ulasku u All star pauzu. Najbolji strijelac lige i jedini čovjek sa dvoznamenkastim prosjekom u tri kategorije još od Oscara Robertsona nije u najboljoj petorci svoje konferencije? Ozbiljno? 

Zašto? Nije zato jer su tamo bolji igrači nego jer su igrači sa većih tržišta. I dok se izbor Currya kao već etabilirane elite, sa prstenom i MVP nagradom iza sebe i iz momčadi sa daleko najboljim omjerom lige još može opravdati (iako Curryev impact na igru svoje momčadi nije niti izbliza jednak), izabrati Jamesa Hardena ispred Westbrooka nema veze apsolutno sa ničim osim time da je Houston veći grad od Oklahoma Citya, a Rocketsi veći frenšizni brand od Thundera. I to je sranje, to nije OK. Jer, ne govorimo o nijansama koje odlučuju, ne govorimo o dva jednaka igrača od kojih onda onaj s više fanova prođe, govorimo o tome da u All star petorki neće igrati igrač koji radi nešto što nitko osim jednog čovjeka prije gotovo 50 godina nije radio i da u All star petroci nećemo gledati igrača sa učinkom kakav možda, dosta vjerojatno, nikad više nitko neće imati. 

Russell Westbrook ima 22 trple double učinka ove sezone. Svi All star starteri zajedno, njih 10 imaju 20. Momčad mu ima slabi učinak? Ima fenomenalan s obzirom na širinu rostera, a i takav kakav ima ima isključivo zbog Westbrooka. Sebičan je, egoist, ne igra obranu, čudan, iritira ljude? Pa? Iste karakteristike vrijede za Hardena, samo sa puno, puno gorom obranom. Nisu krivi građani Houstona i fanovi Rocketsa, oni samo rade ono što im se omogućuje. NBA je kriva jer je postala liga fasade, liga koja gura stil iznad supstance, pogubila se sama u svojoj globalizaciji i dozvolila da njeno otvaranje tržištu i gobalizacija natjecanja omoguće najveću nepravdu u povijesti All star utakmica. Ne startati igrača kao Westbrook sa učinkom kojeg ima u utakmici kao All star je kao da Playboy izabere Žuži Jelinek za duplericu prije Lidije Bačić, kao da izaberete pastu za zube kao nadjev za palačinke umjesto Nutelle ili kao da Sammir dobije nagradu za hrvatskog igrača godine ispred Modrića. Kao što je jedan NBA analitičar nedavno rekao, 'ako ste doprinijeli tome da Russell Westbrook nije u All star petorci, jednostavno više ne možemo biti prijatelji'. 

Zločin protiv sporta - Russ nije u All star petorci
Twitter era je donijela puno toga dobrog sportu. Zvijezde su nikad dostupnije, osjećaj povezanosti se puno lakše stvara, teško je sakriti bilo kakve 'pikanterije' koje veliku većinu sportskih pratitelja itekako zanimaju, a informacije o bilo kojem segmentu bilo kojeg sportskog natjecanja na svijetu su samo par klikova daleko. Sve u svemu, ovo je uzbudljivo vrijeme za biti fanatik sporta. No, Twitter era je donijela i negativne efekte, a najviše se to očituje u nestanku rivalstva kakva su nekad bila. Kako fanovi prate sportaše putem društvenih mreža, tako sportaši prate i jedni druge i stvaraju se, neki bi rekli neprirodne, veze ...
Zločin protiv sporta - Russ nije u All star petorci
Twitter era je donijela puno toga dobrog sportu. Zvijezde su ...

Respekt: sthagon, RayRay, mrkino, ipsi13,

Slažem se: Losovius,

Sve druge franšize su ok kao i igrači, ali ko jebe njih, ionako će se sve svesti na Cavse i GSW, pa ajmo dat Kyrieu i Stephu startersko mjesto i prodavat to rivalstvo kao najvažniji produkt lige. Nit je Steph zaslužio, a bome nit Kyrie. - baiso, 24.1.17. 13:42, 0 0 0
Veca je uvreda za kosarku ihranje Zaze u prvoj postavi nego sto je ne igranje Westbrooka jer izbor Hardena i Currya joji igraju odlicne sezone je opravdan dok Pachulia zaista nicime ne opravdava poziv: nir je zvijezda niti posten igrac - Puvlin, 24.1.17. 13:50, 0 0 0
Komentar mi je van smisla potpuno...nema veze - Puvlin, 24.1.17. 17:09, 0 0 0
Ono što je pomalo žalosno je činjenica da se veća vrijednost pridodaje igraču ako je nastupio na all-staru nego da je uvršten u jednu od all-NBA petorki na kraju sezone što je po meni totalni apsurd. - baiso, 24.1.17. 17:19, 0 0 0
Harden je igračina, bolji je igrač od Wessa i ne vidim problem da on starta u nebitnoj utakmici koja zanima jedino osnovnoškolce. Veći problen je guranje Stepha u sve što postoji i građenje kulta kojeg realno ne zaslužuje. Russ i Harden,startni duo. - RayRay, 25.1.17. 16:25, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.