zatvoreno

Surfin USA: Jesu li Warriorsi najbolji i bez Curryja?

 • 27.12.2017.
 • 32
 • 3

Svake godina NBA nam za Božić pokloni zanimljive okršaje, a tako je bilo i ove godine. Najzanimljivija je definitivno bila repriza posljednjih triju finala između Golden Statea i Clevelanda. Nakon napete utakmice kontroverzne sudačke odluke su u prvom planu, dok je pobjeda Warriorsa nekako prošla “nezabilježeno”.

Niti izostanak Curryja nije bio dovoljan da dođu do pobjede. Porazom su Cavsi došli do desete izgubljene utakmice u sezoni, što znači da su pali s prvog mjesta Istoka, na koje su zasjeli Toronto Raptorsi.

Ovo je tema i za ostale analize iz američkog sporta...

Stoga, let's surf USA!

Ocijenite dosadašnju sezonu Golden Statea vrlo dobra 7.6 0, 0, 0, 0, 0, 2, 0, 12, 15, 2, 1
Koliko je samu igru važan Curry? mnogo, 70% 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 3, 5, 13, 10, 1, 0
Je li Curry važniji od Duranta? djelomično se slažem 5.9 0, 0, 2, 1, 4, 6, 8, 5, 4, 0, 2
Jesu li favoriti za naslov i bez Curryja? djelomično se slažem 6.1 0, 0, 0, 1, 7, 3, 7, 8, 3, 2, 1

Analize (3)

danijel_os | 12/2017

"Napad puni dvorane, obrana donosi naslov" poznata je hipoteza. Prvi njen dio može se uzeti kao točan i bez analiziranja. Buzzer beater-i, alley-oop-ovi, divljačka zakucavanja, trice s parkinga itd. dižu adrenalin svakome i bar na trenutak privlače pozornost masa diljem svijeta. Vrhunska obrana u najboljem slučaju čini rezultat nepromijenjenim i oduzima dah samo najvećim košarkaškim mazohistima.

Drugi dio hipoteze daleko je kompleksniji i bit će glavna tema ove analize. Za početak, poigrat ćemo se s jednim bitnim primjerom.

Na liniji slobodnih bacanja nalaze se:

 • Stephen Curry: (Career FT 90.3%)
 • Dwight Howard: (Career FT 56.5%)

Ako pretpostavimo da je svako slobodno bacanje nezavisno i da su vjerojatnosti pogotka pojedinog iste kao kroz cijelu karijeru:

 • Curry će pobijediti u izvođenju jednog slobodnog bacanja samo u slučaju ako on pogodi, a Howard promaši. (0.903)x(1-0.565)=39.28%.
 • Howard za pobjedu mora pogoditi i nadati se promašaju Currya: (0.565)x(1-0.903)=5.48%.
 • Ostale su kombinacije za neodlučen rezultat (0:0 ili 1:1) = 100%-39.28%-5.48%=55.24%.

Iako smo sučelili jednog od najboljih i jednog od najgorih izvođača slobodnih bacanja, najsigurnija oklada bila bi neriješen rezultat.

Kako bi prošao meč s 2 slobodna bacanja? Sličnom metodom dobivene su sljedeće vjerojatnosti:

 • Pobjeda Currya: 58.83%
 • Neriješeno: 34.82%
 • Pobjeda Howarda: 6.35%

Prelaskom na meč s 2 slobodna bacanja Curry postaje značajno izraženiji favorit.

Kako bi prošao meč sa 100 slobodnih bacanja? Nije retoričko pitanje. Probajte dati neku procjenu šansi za pobjedu Howarda prije nastavka čitanja teksta.

Curry će s 99.95% vjerojatnosti zabiti 80 ili više, dok će Howard s 99.95% zabiti manje od 73 slobodna bacanja. Vjerojatnost pobjede Howarda je gotovo ravna nuli, ali broj postoji. On iznosi 1:485,157,737. Za usporedbu, dobitak na lotu 7/39 iznosi 1:15,380,937. 30 puta vjerojatniji događaj je dobitak na lotu nego pobjeda Howarda nad Curryem u 100 slobodnih bacanja.

Vrlo kratko usporedit ćemo Hardena (FT 85.4%) i LeBrona (FT 74.1%).

 • Jedno slobodno bacanje bilo bi 22%:11% u korist Hardena (67% za x).
 • u 2 slobodna bacanja 35%:16% u korist Hardena (49% za x)
 • u 100 slobodnih bacanja 97%:2% u korist Hardena (1% za x).

Uvodni primjer ne služi dokazivanju kako je Curry bolji od Howarda, nego koliko povećanje broja pokusa značajno utječe na konačni rezultat u korist boljega. Slično razmišljanje može se prenijeti na bilo koji drugi sport ili život općenito. Tako primjerice i u nogometu neki gigantski klub može izgubiti jednu utakmicu od underdoga. Ali kada underdog uzme naslov prvaka (prekrasna priča – Leicester) to se pamti i prepričava godinama. S razlogom.

Obrana donosi naslov?

Glavni dio analize kreće usporedbom prosječnog broja koševa NBA ekipa kroz godine.

Vidimo kako prosječan broj koševa svih ekipa kroz godine raste. U Zadnjih 19 godina prosjek je narastao za 14 poena po ekipi, odnosno 28 poena po utakmici. Razlozi su brojni:

Za ispravnu usporedbu svih prvaka treba svakog dosadašnjeg staviti u kontekst te godine.

Analiza zadnjih 19 NBA sezona:

 • tko su bili prvaci,
 • koliki postotak pobjeda su imali u regularnom dijelu sezone,
 • koje mjesto su zauzeli u svojoj konferenciji,
 • koliko je prvak zabijao koševa po utakmici,
 • koliko je prvak primao koševa po utakmici,
 • koliko su odstupali od prosjeka koševa lige te godine.

Tablica svih prvaka, zbog preglednosti, sortirana je po odstupanju efikasnosti napada ekipe od prosjeka lige. Slično se dobije i kada bi sortirali ekipe po najboljim obranama.

Najbolju obranu novije NBA povijesti predstavljaju nezaboravni Pistonsi sezone 03/04. Prosječno su dopuštali protivnicima tek 84 koša (prosjek te sezone bio je 93). Napadački su bili 3 poena lošiji od prosjeka lige, zauzeli su 3. mjesto Istoka iza Pacersa i Netsa. Dogurali su do Finala i LA Lakersa. Iako su im šanse bile manje od 20% obranom su uzeli prsten. Sjetimo se te postave, zaslužili su.

Billups, Hamilton, Prince, Ben Wallace i za playoff priključeni Rasheed Wallace.

Najbolji napad nedvojbeno imaju prošlogodišnji GS Warriorsi s čak 10 koševa viška u odnosu na prosječnih 106.

Koje sve prvake (i u kojoj mjeri) iz tablice možemo okarakterizirati kao napadačke ili obrambene teško je reći i jasno povući liniju. Iz tog razloga gledat će se grupno 9 prvaka s najboljim napadom i 9 prvaka s najboljom obranom. U velikoj mjeri bilo bi slično gledati najbolje i najgore napade. U principu, bolji napad povlači lošiju obranu i obrnuto.

 • 9 najboljih napada u prosjeku ima:
  • Ofenzivno +6.0 koševa
  • Defanzivno -1.5 koš
  • Pobjeđuju u prosjeku 7.5 razlike
  • 76% pobjeda
  • Prosječna pozicija u konferenciji = 1.44
 • 9 najboljih obrana u prosjeku ima:
  • Ofenzivno +0.6 koševa
  • Defanzivno -6.8  koševa
  • Pobjeđuju u prosjeku 7.4 razlike
  • 73% pobjeda
  • Prosječna pozicija u konferenciji = 2.00

Niti jedan podatak ne ide u prilog obrambenim ekipama. Jednostavno je objasniti zašto:

Obrambene ekipe u pravilu igraju sporije i ne jurišaju u tolikoj mjeri koliko napadačke. Samim time broj posjeda je manji. Napokon možemo iskoristiti uvodni primjer koji je jasno pokazao koliko je broj ponavljanja pokusa bitan. Obrambene ekipe u manjem broju posjeda teže mogu "dokazati" svoju superiornost i random efekt za konačni rezultat je veći. Velika je razlika igra li se utakmica na 80 ili 110 posjeda.

Random efekt kod manjeg broja posjeda (i manjeg zbroja koševa) vidljiv je na sljedećem grafu.

Čak 14 od 19 promatranih NBA prvaka češće gube ako je u pitanju utakmica na "manji broj koševa". Nije čak bitno radi li se o obrambenoj ili napadačkoj ekipi. Utakmice koje su Pistonsi gubili su u prosjeku imale 5 koševa manje od onih koje su pobjeđivali.

Začarani krug

Ako obrambena ekipa ubrza igru i poveća broj posjeda, obostrano se povećava i broj koševa, a tada ih se više ne može svrstati u obrambene ekipe.

Zaključak

 • Pravila košarke (i matematika) koče obrambene ekipe da dokažu svoju superiornost.
 • Kada bi pravilo bilo da svaka ekipa ima fiksan broj napada, obrambene ekipe bi više dolazile do izražaja, ali bio bi to i drugi sport.
 • Nema nikakvih dokaza kako obrana donosi naslov.
Napad puni dvorane, obrana donosi naslov?
"Napad puni dvorane, obrana donosi naslov" poznata je hipoteza. Prvi njen dio može se uzeti kao točan i bez analiziranja. Buzzer beater-i, alley-oop-ovi, divljačka zakucavanja, trice s parkinga itd. dižu adrenalin svakome i bar na trenutak privlače pozornost masa diljem svijeta. Vrhunska obrana u najboljem slučaju čini rezultat nepromijenjenim i oduzima dah samo najvećim košarkaškim mazohistima. Drugi dio hipoteze daleko je kompleksniji i bit će glavna tema ove analize. Za početak, poigrat ćemo se s jednim bitnim primjerom. Na liniji slobodnih bacanja nalaze se: Stephen Curry: (Career FT 90.3%) Dwight Howard: (Career FT 56.5%) Ako pretpostavimo da je svako slobodno ...
Napad puni dvorane, obrana donosi naslov?
"Napad puni dvorane, obrana donosi naslov" poznata je hipoteza. Prvi ...
Šteta što nisi stavio graf šansi za pobjedu Currya odnosno Howarda u međusobnom dvoboju, ovisnom o broju pokušaja. Mislim, meni nije potreban, ja znam kako izgleda, no drugima bi dobro došao. ;) - Sherpa, 29.12.17. 14:56, 0 0 0
Kvaliteta obrane i napada se odavno ne gleda kroz prosjek nego defenzivni i ofenzivni rating na koji ne utjece pace - Essien1950, 29.12.17. 15:39, 0 0 0
@Sherpa. Da, baš sam mogao. Taj graf baš lijepo prikazuje utjecaj povećanja broja sl. bacanja. Eto ako netko zaluta u komentare graf je ovdje: https://goo.gl/ffwCr2 - danijel_os, 29.12.17. 23:11, 0 1 0
@Essien1950. Umjesto "najbolji napad" mogao sam pisati oni koji "najviše zabijaju" jer zapravo na to se u analizi i misli. Formule za Ortg/Drtg sadrže u sebi Pace pa mi nije jasno kako misliš da ne utječe. - danijel_os, 29.12.17. 23:13, 0 0 0
limano | 12/2017

Kroz regularnu sezonu u nedostatku pravog naboja na terenu (kojeg i ima ali samo u mahovima) čitamo o raznoraznim narativima i pričama ne bi li napravili regularnu sezonu interesantnijom. I to je fantastično, igrači imaju slobodu govora i izražavanja kroz društvene mreže, komesar razmišlja progresivno, dopušta se korištenje prava na klipove sa utakmica, streamanje je normalna pojava i sve to uz pad NFL zbog raznih kontroverzi uzrokuje neviđenu zainteresovanost za regularnu sezonu i gledanje utakmica iste.

U sjeni narativa

Imam privilegiju da kao i većina vas čitam kolumne i razmišljanja Hrvoja Frančeskog, odličnog kolumniste koji prati događanja u i oko NBA lige. Od njega ću "ukrasti" savršen opis za Golden State Warriorse u regularnoj sezoni - dostigli su "Duncanovu ravan" na nivou ekipe. Dostigli su takav nivo izvrsnosti da su jednostavno prestali biti zanimljivi u svojoj dominaciji. Kevin Durant igra MVP sezonu? Meh, svako to može u ovakvim Warriosima. Curry nastavlja biti izvanzemaljski opasan po protivnike? Na zapadu ništa novo. Ne bi vjerovali koliko sam se puta ove sezone uhvatio da zaboravi na Golden State Warriorse, nevjerovatno. Djelimično zbog forsiranja iluzije o Houstonu kao realnom izazivaču ekipi iz Oaklanda, djelimično što su zbog svoje lahkoće igranja košarke i izvrsnosti postali dosadni u egzekuciji iste. To je ekipa koja je prvi put ikad uspjela izvući pobjedu sa -20 na poluvremenu dva puta u istoj sezoni. To je ekipa koja bilježi 8.63 blokade po meču, brojke neviđene još od 1986. i Washingtonovih 8.75 (te sezone su draftali Manute Bola, dalje ne trebam pričat'). Sve se to odvija u sjeni fantastičnog James Hardena koji se po terenu kreće lagano poput leptira na zelenom polju, a kreira u mehkim, talasastim kretnjama, naizgled tako jednostavno, na papiru historijski efikasno. 

U dijelu prošle sezone Warriorsi su ostali bez KDa, te je javnost bila zainteresovana kako će reagovati, da li su se "zaboravili" oslanjati na "splash brotherse". Neizvjesnost nije dugo trajala, rezultat? 14 pobjeda u nizu i MVP brojk Stepha. Ove sezone su Warriorsi ostali bez prvog i praktično jedinog playmakera (Green je praktički igrao PG u odsustvu Currya), rezultat? 7-1 score i pobjeda nad moćnim LeBronom. Teško je ocijeniti Warriorse i kako bi se nosili u playoffu bez Currya, međutim, kad se oslanjate na kreativnost Kevina Duranta, 206 cm visoke trojke u tijelu beka s ballhandlingom istog, koji usput pogađa skok-šuteve za dobro jutro, malo toga može poći po zlu. Dodajte na to Durantovu odbranu i činjenicu da je front-runner za DPOY nagradu, imate potpunu košarkašku mašinu (nisam se usudio koristiti izraz košarkaku ubicu). Ubacite malo Greena, prošlogodišnjeg DPOYa, te Thompsona, nadaleko najboljeg spot-up šutera lige (čak 97% njegovih poena je asistirano, devedeset sedam), jasno vam je da je ova ekipa i dalje, prema mom skromnom i irelevantnom mišljenju, glavni kandidat za titulu, iako je "gravity" i fokus odbrane koju Curry donosi na sebe jednostavno nemjerljiv statistikom. 

The King

LeBron James jest najbolji igrač lige. Nisam otkrio toplu vodu, niti sam izrekao nešto novo. Međutim, simptomatično je da je baš KD dobio sve važne bitke protiv LeBrona u NBA finalu. Baš kao i u zadnjem meču gdje je odigrao sjajnu, iako ilegalnu odbranu na LeBronu (šta se može, takvim igračima to jednostavno prolazi, pogledati pod "The Shot"), u ofanzivnom dijelu nije bio baš efikasan, međutim eye-testom je bilo jasno da dominira, u defanzivnom dijelu je striktno tražio da čuva LeBrona, i itekako se može reći da je uspio, uz svesrdnu pomoć bulldoga Greena. Već sad možemo reći da je Durant postao 1B Lebronovom 1A, i pitanje je koliko će dugo "Kralj" držati tron, jer je Kevin žedan krvi i dokazivanja svim twitterašima da su u krivu, ovaj put tamo gdje treba i najbolje zna, na košarkaškom terenu.

Tiha dominacija
Kroz regularnu sezonu u nedostatku pravog naboja na terenu (kojeg i ima ali samo u mahovima) čitamo o raznoraznim narativima i pričama ne bi li napravili regularnu sezonu interesantnijom. I to je fantastično, igrači imaju slobodu govora i izražavanja kroz društvene mreže, komesar razmišlja progresivno, dopušta se korištenje prava na klipove sa utakmica, streamanje je normalna pojava i sve to uz pad NFL zbog raznih kontroverzi uzrokuje neviđenu zainteresovanost za regularnu sezonu i gledanje utakmica iste. U sjeni narativa Imam privilegiju da kao i većina vas čitam kolumne i razmišljanja Hrvoja Frančeskog, odličnog kolumniste koji prati događanja u i oko ...
Tiha dominacija
Kroz regularnu sezonu u nedostatku pravog naboja na terenu (kojeg ...

Respekt: Cirohito, Slavkob, Matthew, iverson,

Slažem se: Cirohito, Kanransha,

Tekst koji dokazuje da su warriorsi prvi favorit za naslov? Wow, orginalno i drugačije. Durant ne može dokazati svim twitterašima da su u krivu jer pola twitteraša i jesu Kevin Durant - Mac316, 28.12.17. 12:21, 0 0 1
@mac316 bas sam se referirao na njega i "twitter aferu". Moja poenta je da su i bez Stepha vjerovatno prvi favoriti za naslov, nikako apsolutni kao kad je on tu. - limano, 28.12.17. 14:11, 0 0 0
Essien1950 | 12/2017

Prije samo 5-6 godina regularna sezona je bila čisto odrađivanje posla. Timovi bi prošli trening kamp i vrtili cilu regularnu sezonu iste akcije, iste rotacije i tek bi neki jako loš niz ili ozljede mijenjao to. Dolaskom league passa i evolucijom analitičkih siteova, društvenih mreža te blogova; te su se stvari znatno promijenile. Danas je stručnim stožerima dostupna gomila podataka a svaki malo bolji košarkaški poznavatelj je neka vrst analitičara. Tako da su i prilagodbe, promjene u rotaciji te posebni gameplan za pojedinog protivnika postali skoro pa standard kod vrhunskih ekipa. To još više dolazi do izražaja kada imamo ovakve matchupe na nacionalni praznik kada su sve oči uperene u tu utakmicu. 

Warriorsi su bili primorani startati bez Currya. Svaka druga ekipa bi primila ogroman udarac da im nedostaje TOP 5 igrač lige ali GSW nisu ta ekipa. Bez Currya su imali 7-1 skor sa jedinim porazom protiv Denvera u utakmici gdje su šutirali 38.6 posto iz igre a još gore zvuči tek 11.1 posto za tri (3/27). Durant i Klay su imali 1/15 kombinirano za tri u toj utakmici. Takav dan se jednostavno poklopi. Logično je da su Durant i Klay trebali preuzeti više odgovornosti u napadu sa izostankom Currya. Durant je na 29.9 poena po susretu u ovom nizu bez Currya (26.8 ukupno ove sezone); Klay je na prosjeku 21.4 ( 20.8 ukupno). Obojici je pala efikasnost; Durant je na 46 posto iz igre( 33 posto za tri) a Klay na 44 posto iz igre (39 za tri). Ako gledamo prosjek sezone; Durant je na 50 posto iz igre (39 posto za tri) a Klay je na 49 posto iz igre (45 posto za tri). Warriorsi su odigrali 34 utakmice do sada. Znači da je ovih 9 utakmica znatno utjecalo i na ukupne prosjeke obojice; svi prosjeci su bili za par postotnih poena i bolji sa Curryen u ekipi. 

Timske brojke potvrđuju pad napadačke efikasnosti. Ofenzivni rating Warriorsa u sezoni je pao na 112.2; skoro 3 poena na 100 posjeda u odnosu na period sa Curryem. Sam Curry ima drugi najbolji ofenzivni rating u NBAu sa 118.9 (samo Paul je bolji). Curryev utjecaj na napad je nevjerojatan. Prijetnja koju on stvara tricama iz driblinga sa 8 metara otvara gomilu prostora ostalima. Nikad u povijesti lige se nije pojavio igrač kojem moraš ići iznad bloka na screenu 9 metara od koša pa čak i udvajati. Ako imaš na bokovima Klaya i Duranta u tim trenutcima, obrane su na ogromnim mukama i samo biraju manji otrov. Izostankom njega, obrane su mogle igrati konzervativnije. Drugi napadački problem je što Klay nije dobar čak ni kao sekundarni kreator; ne može staviti pritisak na obranu čak ni iz sekundarne akcije kad je obrana već izvan balansa. On je skorer i može bez problema staviti 25 poena ali većinom kroz catch and shoot ili da jednostavno šutira preko nižeg čuvara. Warriorsi su tek 15. napad lige u ovom periodu bez Currya sa 105 ofenzivnim ratingom. Postavlja se logično pitanje; kako su došli do 8-1 u tom periodu onda? 

To pitanje će postaviti većinom "rekreativni fanovi"; to je ona ekipa što ujutro pogleda sažetke i boxscore. Tada vidi da su Steph, Klay ili Durant zabili 40 poena ili 6-7 trica sa parkinga. Warriorsi su se u prvim utakmicama i oslanjali na najbolji napad u povijesti lige ali sa izostankom Currya morali su se vratiti svom indetitetu. GSW je započeo svoj rast kao elitna obrana. Potpuno su zavladali ligom svojom obranom switchanjem i hrpom atleta koji stižu zatvoriti šutere na perimetru ali i pomagati u reketu. Kada trpaš lakoćom možeš si priuštiti odmor na drugoj strani parketa. Bez Currya počeli su problemi u napadu i GSW je ubacio u brzinu više u obrani. 

GSW je druga obrana lige u ovih 9 utakmica 98.1 defenzivnim ratingom (jedino Raptorsi su bolji ali oni su imali najlakši raspored u ligi u tom periodu) a ukupno su već prva obrana lige sa tek nešto više od 100 ratingom. Danas se u NBAu svi oslanjaju na spacing, vanjski šut i napadanje obruča. GSW tome suprostavlja 5 elitnih atleta koji mogu preuzimati 1-5 pozicije. Izostankom Currya, ubacili su u petorku McCawa koji ima iznadprosječnu dužinu i sjajan je presing igrač za poziciju. Na centru su makli Zazu iz rotacije i stavili Bella koji se savršeno uklapa u njihov gameplan. On je moderni pokretni centar koji može preuzimati skoro svakoga dok je Zaza ipak tip centra koji mora ostati u reketu. Durant i Green su elitni rim protectori iako nisu klasični centri kad ih vidiš na terenu ali obojica imaju raspon ruku i reach na razini elitnih rim protectora. Još važnije sjajni su igrači u toj shemi jer dolaze u pomoć sa weak sidea (suprotne strane parketa od lopte). 

Durant je možda i prvi favorit za DPOY nagradu ove sezone. Kawhi i Gobert će imati premali broj utakmica a Green nije na razini od prošle sezone iako je i dalje elita. Igrači koje on čuva zabiju sa tek 22 posto šuta iz izolacija a drugi je bloker lige sa 2.3 blokada po utakmici. Koliko je dobar moglo se vidjeti i u direktnom obračunu sa Jamesom u završnici kada ga je James išao napadati 1 na 1. Ovo je Jamesu bila vjerojatno najgora napadačka predstava sezone. Zabio je 20 poena (samo 3 puta je išao ispod dosada), šutirao je 38 posto iz igre (season low a prosjek u sezoni mu je 57 posto) te je imao 2/7 za tricu (na 40 posto u sezoni). Zabilježio je 6 asista; samo tri puta je imao manje. Imao je 7 izgubljenih lopti (samo 3 puta više; na prosjeku u sezoni 4.4). Nije tu samo Durant "krivac". Warriorsi imaju još nekoliko igrača koji mogu ostati na njemu; Greena, Thompsona, Igoudalu pa čak i tog Bella. Sa takvim brojem opcija praktički uvijek imaš svježeg igrača na njemu u obrani. 

Cavsi su sa izostankom Currya ostali u utakmici obranom (totalno netipično za njih). Sada se vraćamo na onaj dio o pripremi utakmice sa početka. Cavsi su imali odličan defenzivni plan. U potpunosti su mogli ignorirati Greena, Iguodalu i Bella na perimetru. To se isplatilo jer su ova trojica imali kombinirano 2/13 za tricu a to su sve redom bili otvoreni šutevi. Prijašnjih godina nisi mogao ignorirati Greena na perimetru jer je stavljao otvorene trice sa 37-38 posto dok ove sezone ima tek 32 posto za tri a u ovom periodu bez Currya zabio je tek 5 trica iz 20 pokušaja. Mehanika mu izgleda zabrinjavajuće i većina šuteva mu završava na prvom obruču. Takav šut onemogućava i njegovu napadačku igru jer on je sjajan kao sekundarni kreator.

Ovakav broj loših šutera omogućava Cavsima i veću minutažu Lovea jer ga mogu ostaviti u zoni u reketu gdje je on čak sam sasvim solidan jer ne dolaze do izražaja njegove spore noge. On daje i dodatnu opciju Cavsima u napadu. Iako je imao slab šut iz igre (9/25), zabio je 6 trica (iz samo 11 pokušaja) te je uhvatio 7 napadačkih skokova a i došao je 7 puta na liniju bacanja. A i ti neki pokušaji iz reketa su bili netipični promašaji za njega. Ovo su brojke koje nismo navikli gledati od njega u matchupu sa Warriorsima. Prošle godine je u dvije utakmice regularne sezone imao 11 poena i 4.5 skoka, 9.5 šuteva te 24 minute u prosjeku. Lue je uvijek u nekom trenutnku bio primoran povući ga sa parketa jer su ga Warriorsi konstantno ciljali u napadačkim akcijama. On donosi i onu dimenziju nevidljivu kroz statse. Moraš ga respektirati kao šutera što otvara više prostora za ostale. Cavsima je problem bio nedostatak igrača koji će iskoristiti taj prostor. Ovdje bi sjajno došao Thomas da napada nakon povratnih lopti.

Warriorsi su pokazali ranjivost u odsustvu Currya definitivno. Oni bez njega nisu ona neobranjiva ekipa te se može pronaći način usporiti ih. Ovi problemi bi se definitvno javili i da budu odsutni Durant ili Klay. GSW slovi za povijesno dobru šutersku ekipu ali to je zato što imaju tri TOP 10 šutera svih vremena. Izostanak jednog stvara probleme jer su svi ostali (osim eventualno Casspia ali teško da on može igrati u playoffu) su ispodprosječni ili loši šuteri. Cavsi recimo imaju gomilu više šuterskih opcija pogotovo sa ovakvim Lebronom. Ono što ih vjerojatno i dalje čini najboljom ekipom lige bez Currya je ta obrambena razina jer uvijek mogu odvesti utakmicu u "blato". U napadu se uvijek mogu osloniti na elitne skoreske sposobnosti Duranta kroz izolacije i Thompsona kroz catch and shoot. 

Cavsi su znatno popravili obrambeni dio u odnosu na onaj start sezone. Glavna razlika je u voljnom momentu i koncetraciji. Više im se ne događa da im protivnici imaju gomilu zicera kroz cutove iza leđa ili otvorene šuteve na perimetru nakon 3 brza dodavanja. Ogromni problem je i dalje tranzicijska obrana. Warriorsi su im zabili čak 33 poena iz tranzicije (Cavsi 9). Ostaje im problem što je momčad stara. Od 8 igrača koji su igrali više od 15 minuti u ovoj utakmici, samo dvojica (Love i Crowder) imaju manje od 30 godina. Čak trojica (Korver, Wade i Calderon) imaju 35+ godina a većina ovih igrača nisu bili iznadprosječne atlete ni u svom primeu. Na drugoj strani kod GSW-a, 6 igrača je igralo 15+ minuta i samo Iguodala ima više od 30 godina a svi su redom iznaprosječne ili elitne atlete.

Koliko su Cavsi bliže Warriorsima bez Currya?
Prije samo 5-6 godina regularna sezona je bila čisto odrađivanje posla. Timovi bi prošli trening kamp i vrtili cilu regularnu sezonu iste akcije, iste rotacije i tek bi neki jako loš niz ili ozljede mijenjao to. Dolaskom league passa i evolucijom analitičkih siteova, društvenih mreža te blogova; te su se stvari znatno promijenile. Danas je stručnim stožerima dostupna gomila podataka a svaki malo bolji košarkaški poznavatelj je neka vrst analitičara. Tako da su i prilagodbe, promjene u rotaciji te posebni gameplan za pojedinog protivnika postali skoro pa standard kod vrhunskih ekipa. To još više dolazi do izražaja kada imamo ovakve ...
Koliko su Cavsi bliže Warriorsima bez Currya?
Prije samo 5-6 godina regularna sezona je bila čisto odrađivanje ...
Nevezano uz kontekst teksta, kako komentiraš suđenje? - Puvlin, 27.12.17. 14:41, 0 0 0
Kao prvo godinama slusamo kako se sve zivo svira kako se ne dopusta ni najmanji kontakt. I onda sudci puste pravu playoff kosarku i sad odma svima smeta. Ako gledamo pojedinacno ovih par situacija mislim da su Warriorsi osteceni - Essien1950, 28.12.17. 14:27, 1 0 0
Faul Smitha na Durantu za tri, faul Westa na Wadeu, nedosuden ofenzivni faul Greena na Durantu. Jedina greska u korist GSW je ona zadnja situacija kad je Durant faulirao Jamesa - Essien1950, 28.12.17. 14:32, 0 0 0
A nedosuđena druga tehnička Durantu? - Puvlin, 28.12.17. 19:25, 0 0 0
Ta situacija nije za drugu tehnicku i tu se svi slozili. Durant drzi loptu uz tijelo; u niti jednom trenutku nije ispruzio ruke ili odgurnia igraca - Essien1950, 29.12.17. 10:44, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.