zatvoreno

Je li Zidane najbolja opcija za Real Madrid?

  • 11.03.2019.
  • 31
  • 1

Real Madrid je prije nego što je bilo očekivano završio suradnju sa Santiagom Solarijem i u potrazi je za novim trenerom. 

Kao njegov nasljednik imenovan je Zinedine Zidane, bivši trener koji je napustio klub krajem prošle sezone. 

Podsjetimo: Real je ispao iz Lige prvaka i Kupa Kralja te trenutno drže 3. mjesto u La Ligi bez šanse za osvajanje naslova.

Vas pitamo: je li Zinedine Zidane trenutno najbolja opcija? koja pojačanja trebaju ciljati na ljeto? može li Zidane vratiti u borbu za trofeje?

Kakav su fit Real Madrid i Zinedine Zidane? dobar 7.1 0, 0, 0, 1, 1, 2, 9, 4, 8, 2, 4
Kakav su fit Real Madrid i Jose Mourinho? prosječan 5.4 0, 1, 1, 3, 4, 6, 8, 5, 1, 1, 1
Kakav su fit Real Madrid i Massimiliano Alergi? solidan 5.8 0, 0, 1, 2, 1, 6, 11, 8, 2, 0, 0
Kakav su fit Real Madrid i Mauricio Pochettino? vrlo dobar 7.5 0, 0, 0, 0, 0, 5, 1, 8, 9, 5, 3

Analize (1)

chelsea_2012 | 03/2019

Ljeto 2018-te  i tek koji dan nakon finala Lp i njezinog osvajanja  te u jeku priprema za svjetsko prvenstvo dolazi "šokantna vjest" Zinedin Zidan odlazi sa klupe Reala ,nedugo nakon tog taj "šokanti trend " odlazaka nastavio je Crsitiano Ronaldo uz jednu zajedničku poveznicu znanu kao Perez. Tjekom cjele sezeone 2017/2018 Zidan je konstantno visio "poput lustera" bez imalo Perezove sentimentalnosti ili respekta prema predhodne dvije osvojene lige prvaka te respekta u menadžerskom smislu odnosno  mješanju u transfere te bez nekog velikog ispunjavanja Zidanovih želja. Pri kraju mandata prema glasinama odnosno različitih sportskih izvora procurilo je da je Zidanov zahtjev bio Hazard uz još bar minimalno jednog igrača po  Zidanovom izboru,naravno  umjesto da se nateže sa Chelseom oko Hazarda te da ispunjava Zinedinove zahtjeve Perez je uz to što se pomalo "utripao poput maloljetnog tijnedžera u pubertetu da je spreman za samostalni život te na vlastite odluke pa na kraju ostane živjeti sa starcima do 40tih "pa tako i Perez  u ulogu sportskog direktora  gdje je umjesto da podrži Zidanea  ,odlučio jednostavno kreniti linijom manjeg otpora kao što je to uradio i sa Vicente del Bosqueom 2003. godine .

Naravno trend konfuzije i nezdravih odnosa nastavio se uz predhodno odbijanja zahtjeva Ronaldu  poput   povećanja plaće i konstantnog guranja na                    "drugu poziciju " iza Alfreda Di Stéfana  naglašavajući samim time  manjak respekta prema Ronladu  te tako dao doznanja Zidanu tko je glavni šerif zanemarujući pritom stvarnost i realne potrebe ekipe poput pojačanja , zamjene za Ronalda ili njegovog ostanka te se odlučio isključivo na kozmetiče promjene.

Naravno da bi vidjeli punu sliku potrebno je se vratiti malo unazad kako bi mogli vidjeti širu sliku , sve je počelo Perezovim instliranjem Rafe Beniteza (3. 6, 2015 - 4.1.2016) te njegovim otkazom nakon loše polusezone gdje je tjekom tog tranzintnog razdoblja  " za prvu ruku " postavio Zidanea  bez nekog konkretnog plana čija je glavna referenca bila na naglasku kao bivšeg člana  "Galácticosa". Igrom slučaja  Zidaneu je pošlo za rukom osvojiti 11-tog "klempu" te prvog u nizu od svoje hat-trick kolekcije naravno sezonu 2015/2016 završava na drugom mjestu gdje je tjekom druge polovice prvenstva nadoknadio veliki zaostatak za Barcelonom , dok su u kupu Kralja izbačeni zbog administativne pogreške zbog igranja  Denisa Cherysheva.

Ljeto je pretežito donijelo kozmetičke promjene izuzev aktivacije kluzule u Moratinom ugovoru te su pojačali klupu sa Moratom i pritom su se rješili  Cherysheva i  Jesea .Naravno na lijevom beku su ostavili Marcela čiji je back -up bio Nacho (Coentraa su ozbiljno načele ozljede i nije mogao ozbiljnije konkurirati).

Tjekom  sezone 2016/2017 Zidane izvlači maksimum na račun širokog kadra te osvaja La ligu i drugu uzastopice Ligu prvaka žrtvujući pritom kup. Budući da je imao jako širok kadar odlično ga je rasporedio da osvoji sve osim kupa te pritom kvalitetno balasirajući kadar uz dosta nezadovoljstva u liku Jamesa i povremeno Morate koji su zahtjevali veću minutažu u "velikim " utakmicama pa je tako Mateo Kovačić odlično poslužio  kao rotacijski igrač .Ipak ta je sezona poslužila kao prekretnica nakon koje se u ljetnom prijelaznom roku istaknuo jaz i nesrazmjerice između uprave (čitaj Perez ) te Zidanea,  u neku ruku taj prijelazni rok  

možemo percipirati kao početak kraja Zidanea na klupi Reala te loše politike Fiorenitna Pereza čije su se posljedice efektirale na katastrofalno ispadanje protiv Ajaxa u osmini finala , ispadanje u kupu i praktično  izgubljenim prvnstvom u tekućoj sezoni . Jednostavno Pereza su zaslijepili pretjerani uspjesi Reala gdje je na trenutak pomislio da je Real ima puno bolje igrače nego što je to u stvari i bilo , pomalo arogantno i bahato rasprodaje nezadovoljne zvjezde bez imalo nekog konkretnog dugoročnog plana gledajući samo na profit i  bez imalo osjećaja ili anlize svojih poteza i njezinih posljedica . Perez je bio toliko uvjeren u svoje poteze da je praktički već uzastopice drugi prijelazni rok završio u plusu samo što je ovaj put ostvario rekordnu zaradu ali se pritom rješio  jednog standardnog prvotimca Pepea  ignorirajući njegovu važnost za ekipu kao i njegovu želju za ostankom te je još  jednom ostao gluh na Zidaneove zahtjeve , nakon Pepea praktički se rješio još 3 izuzetno rotacijski bitna igrača Danila , Morate i Jamesa  te Diaza koji je na neki način bio jako dobar igrač za dubinu kadra , te je pritom dove zamjene u smislu Hernandeza i Ceballosa  za svega 40 mil. €  koji su bili prvenstveno etiketirani kao  potencijal ,  nipošto kao kvalitetni rotacijski igrači  koji mogu zamjeniti Jamesa , Moratu i Danila a kamoli kao  standardni prvotimci . Perezova ishitrenost u kombinaciji sa neobjektivnošću te začinjena arogančnošću desetkovala je Realov kadar i stavila pod puno veći pritisak Zidana i ekipu , pritom imajući neralna  očekivanja  da će Hernandez  postati novi Marcelo , Ceballos novi Kroos , Kovačić novi Modrić te da će Asencio postati novi "superstar" preko noći u praktički jednoj i pol sezoni i da će rezultati biti savršeni bez nekih posljedica desetkovanog kadra i pomlađenog kadra gdje mu je najveća greška bila nedovođenje rotacijskog igrača za Benzemu. Ali ipak uz sve te silne probleme Zidane je uspio izvući maksimum iz ekipe osvajajući pritom treću Ligu prvaka što je platio sa rezultatima u prvenstvu 

i golemih 17 bodova zaostatka za Barcelonom i 3. mjestom u prvenstvu. Tiransko Perezovo ponašanje se nastavilo i nakon toga gdje je Zidane shvatio da nema smisla "nositi drva u šumu " sve dok je Perezova tiranija  na vrhuncu te odlazi na vrhuncu iako je tjekom cijele sezone bio na "ledu"  i samo ga je liga prvaka održala na životu.

Zaključak

Zbog nezahvalne situacije u kojoj se Zidane konstantno nalazio pomalo je teško definirati njegov trenerski  rukopis  te je ova analiza  pomalo drugačije strukturirana , Zidane je tjekom dvije i pol godine imao trenersku filozofiju sličnu Ancelottijevom stilu možda malo modificiraniji stil u odnosu na Ancelottija , Zidaneov naglasak igre je isključivo bio na pozicijskoj igri sa ubojitom tranzicijom gdje je ofenzivnoj trojki dao potpune ovlasti u u napadačkoj igri (čitaj Ronaldo koji je dobio neograničene ovlasti), te uz to i igra preko ofenzivnih bekova koji su često odlazili prema naprijed   pogotovo Marcelo dok je  Carvajal nešto manje (budući da je zano biti ozlejden mjenjao ga je Natcho i pri tome je fokus bio na lijevos strani sa tandemom Ronaldo Marcelo koji je odlično funkcionirao ), da ne bih previše filozofirao teme analize je bila : "Je li Zidane najbolja opcija za Real Madrid?" realno gledano Zidane je jedan od rijetkih trenera nakon Vicentea del Bosquea koji je skoro pa savršeno žonglirao svlačionicom pogotovo sa egom Ronalda,Balea i Ramosa gdje je stvorio skoro pa idliličnu atmosferu , gledano sa psihološke strane Zidane je skoro pa savršen trener za Real , naravno njegov dolazak je došao kao rezultat kraha Perezove tiranije gdje je Perezu počeo prijetiti drugi "izgon" kao posljedica loše transfer politike sa Santiago Bernabéu koji bi mu vjerojatno bio i konačni naravno Perez kao Perez najbolje odluke donosi kad mu gori pod nogama . Za vrijeme prvog Zidaneovog mandata cjela ta konfuzna sitacija je bila isprepetena sa sleptom okolnosti poput Perezovog divljanja sa transferima , kemijanje i mješanje u kadar poput razmirica sa Ronaldom pa je jako teško definirati Zidaneov taktički i strateški pristup ali trenutno na tržištu teško da postoji bolji trener od njega koji u ovom trenutku može sjesti na klupu, možda  samo Mauricio Pochettino ali postavlja se veliko pitanje bili se on uspješno pouput Zidane nosio sa kompleksnom svlačionicom i Perezovom psihološkom maltretiranju prilikom kojeg su podlegla 3 od zadnja četiri trenera. Naravno ovaj put Zidane je fino izložio svoje uvjete i dobio ih poput kontrole transfera i sličnog te odlučivanje koga zadržati a koga ne . Naravno na kraju cjele ove priče Potjeh(Perez) je ipak pronašao istinu i gdje je konačno shvatio grubu istinu nitko nije nezamjenjiv pa tako ni Fiorentino Perez koji je morao preći preko svog ega i odreći se tiranskog pristupa. Naravno ako Zidane uspije složiti ekipu prema svojim željama trebali bi konačno dobiti punu sliku o tome kakav je točno Zidane trener i spada li u top trenere europe ili je to sve bio samo odličan psihološki pristup i splet okolnosti .

Kako je Potjeh(Perez) tražio istinu
Ljeto 2018-te i tek koji dan nakon finala Lp i njezinog osvajanja te u jeku priprema za svjetsko prvenstvo dolazi "šokantna vjest" Zinedin Zidan odlazi sa klupe Reala ,nedugo nakon tog taj "šokanti trend " odlazaka nastavio je Crsitiano Ronaldo uz jednu zajedničku poveznicu znanu kao Perez. Tjekom cjele sezeone 2017/2018 Zidan je konstantno visio "poput lustera" bez imalo Perezove sentimentalnosti ili respekta prema predhodne dvije osvojene lige prvaka te respekta u menadžerskom smislu odnosno mješanju u transfere te bez nekog velikog ispunjavanja Zidanovih želja. Pri kraju mandata prema glasinama odnosno različitih sportskih izvora procurilo je da je Zidanov zahtjev ...
Kako je Potjeh(Perez) tražio istinu
Ljeto 2018-te i tek koji dan nakon finala Lp i ...

Respekt: BruceWayne, Luca1010,

Slažem se: BruceWayne,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.