zatvoreno

Je li Grčka najgori ždrijeb?

  • 13.10.2017.
  • 60
  • 3

Hrvatska je izvukla Grčku kao protivnika u dodatnim kvalifikacijama. Osim toga, igrati će Italija i Švedska, Danska i Irska te Švicarska i Sj. Irska...

Reakcije mnogih na prvu su bile - ovo je najgori mogući ždrijeb! Pitamo; je li doista tako? Zašto su Grci toliko loš ždrijeb i što napraviti da bi se potencirale kvalitete naše reprezentacije?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Hrvatska će igrati u playoffu europskog dijela kvalifikacija za SP u Rusiji te će biti među nositeljima zajedno s Italijom, Švicarskom te Danskom. 

Četiri potencijalna protivnika su Švedska, Grčka, Republika Irska i Sj. Irska. 

S obzirom na karakter i igru tih reprezentacija, postavljamo pitanje; tko bi bio idealan, a tko loš ždrijeb za Hrvatsku? Koga bi se trebalo najviše bojati?

Koliko bi dobar ždrijeb bila Švedska? prosječan 5.3 1, 1, 1, 6, 9, 16, 12, 8, 4, 2, 0
Koliko bi dobar ždrijeb bila Grčka? prosječan 4.6 2, 1, 5, 10, 14, 6, 12, 6, 3, 0, 1
Koliko bi dobar ždrijeb bila Sj. Irska? vrlo dobar 7.6 1, 1, 0, 0, 1, 0, 4, 20, 16, 12, 5
Koliko bi dobar ždrijeb bila Rep. Irska? dobar 7.4 1, 0, 0, 0, 0, 2, 8, 19, 19, 9, 2
Bi li Hrvatska prošla Švedsku? prije da nego ne, 65% 6.3 1, 0, 0, 1, 1, 8, 32, 7, 3, 4, 3
Bi li Hrvatska prošla Grčku? prije da nego ne, 65% 5.9 1, 0, 0, 2, 3, 22, 16, 8, 2, 4, 2
Bi li Hrvatska prošla Sj. Irsku? vjerojatno da, 80% 7.4 1, 0, 0, 0, 0, 2, 7, 23, 15, 7, 5
Bi li Hrvatska prošla Rep. Irsku? vjerojatno da, 80% 7.3 1, 0, 0, 0, 0, 1, 12, 23, 11, 6, 6

Analize (3)

pravi | 10/2017

U ovoj analizi ne bih se toliko bavio o protivniku jer smatram da sve ovisi o nama. A konačno je došlo vrijeme kad možemo pričati i nagađati o taktici u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji jer napokon na klupi imamo stručnjaka, čovjeka koji je u prvoj utakmici više stvari promijenio nego Čačić u cijelom mandatu. Tek se sada mnogima otvaraju oči i vide svu raskoš koju Hrvatska posjeduje te ju mora iskoristiti jer tko zna kad ćemo opet imati nešto slično.

Opcija 1 (4-2-3-1)

Izmjena Pivarić – Barišić je jasna, pa nema potrebe da je objašnjavam. U zadnje se vrijeme aktualizira povratak Ivana Strinića koji redovito igra u Sampdoriji, pa trebati pratiti i njegove igre. Zamjena Rakitić – Kramarić je nužna jer Rakitić jednostavno ne može igrati tu poziciju. Nekada je mogao u Sevilli, ali su ti dani prošli. Prilagodio se Barceloninoj igri i ne može zasjati na poziciji polušpice. On nije uvršten u sastav jer za njega mjesta jednostavno nema. Badelj je defenzivno bolji igrač od njega, stoga je Raketa alternacija Luki Modriću. Kramarić pak može igrati na poziciji polušpice jer je odličan podvaljivač lopti, šuter iz daljine, ali i dobar u ubacivanju uz drugog plana. Dok svi na skoku čuvaju Mandžukića, pojavi se Kramarić i zabije im glavom. Zamjena Brozović – Vlašić ne iznenađuje puno jer svi smo uvidjeli (osim našeg bivšeg izbornika) da Brozović tu poziciju ne zna igrati. Također smo svi vidjeli (ponovno osim bivšeg izbornika) kako je Vlašić zaslužio poziv u reprezentaciju. Dobre igre u Hajduku lansirale su ga u Everton gdje se jako brzo prilagodio i u izgubljenoj momčadi Ronalda Koemana. Ne moramo isticati koji bi to napredak bio u odnosu na Brozovića što se tiče brzine, prodornosti, driblinga, stvaranja prilika. Da me ne bi krivo shvatili, ja nemam ništa protiv Brozovića, ali on nije krilo. Pogotovo ne u modernom nogometu.

Opcija 2 (4-2-3-1)

Na tragu Dalićeve intervencije za utakmicu s Ukrajinom Modrić je premješten na poziciju polušpice. Namjera je jasna. Iskorištavanje Modrićevog dobrog dodavanja u zoni opasnijoj po gol. Mana toga sustava je nedostatak kreativnosti u prenošenju lopte od obrane prema napadu. Rakitić nije najsretnije rješenje za taj slučaj, vidjeli smo protiv Ukrajine. On ni u Barci nije glavni prenositelj lopte među linijama. Možda uopće ne bi trebalo tražiti igrača takvog tipa. Brozović ili Pašalić bi dobro došli kao box-to-box igrači koji iz drugog plana prave nered protivničkoj obrani. Uz to, defenzivno su dovoljno dobri (Pašalić bolji od Brozovića) da u kombinaciji s Badeljem ne bude nikakvih problema u sredini terena. Mandžukić je tu da radi pritisak. U ovom sustavu, ne možemo imati posjed lopte, ali imamo mogućnost da mali broj prilika koje ćemo imati bude bolje iskorišten jer naprijed igraju Modrić i Kalinić.

Opcija 3 (4-3-3)

Ovo je formacija u kojoj se Ivan Rakitić najbolje snalazi. Možda na prvu izgleda kontradiktorno da sam Barcin 4-3-3 sustav namijenio za utakmice protiv ekipa koje igraju na posjed, ali to je samo na prvu. Nepotrebno je ovdje objašnjavati Barcin sustav, ali treba reći da je ta igra puno više od klasičnog 4-3-3. Bekovi imaju izrazito ofenzivnu ulogu, većinu utakmice se ponašaju kao krila itd. Usporedba između Badelja i Busquetsa predstavlja uvredu Španjolcu, pa ne bih išao dalje. Bitno je za istaknuti da Hrvatska s pet igrača u sredini prelazi na tri. Zbog toga ne bismo imali posjed lopte. Ali zašto bi morali na posjed uzvraćati posjedom? Ovaj sustav donosi širinu u igri, posljedično mnogo preskakanja igre. Zbog toga je umjesto Vide na stoperu Lovren koji je solidan u dugim loptama. Modrić jednako dobro dodaje i kratke i duge lopte. Rakitić, osim što ima dobru dugu loptu, naučio je u Barci dolaziti iz drugog plana. Trojac Perišić – Kalinić – Kramarić ima zadaću razvlačiti protivničku obranu, te istrčavati kontre i polukontre (u čemu je Perišić izvanredan).

Opcija 4 (4-1-4-1)

U svijetu postoje krila koja se smatraju najboljim igračima na svijetu (Messi, C. Ronaldo, Neymar, Hazard...). Naši bekovi ne spadaju u najbolje bekove na svijetu. Stoga bi protiv takvih ekipa bilo pametno osigurati im pomoć. Prema tome, glavno je obilježje ovog sustava dupliranje bokova. Vrsaljku i Barišiću dolaze u pomoć uvijek srčani i rastrčani Mandžukić i Perišić. Njih dvojica su i najvažniji igrači ovog sustava jer imaju iznimno teške zadaće u oba smjera. Dok u defenzivnom dijelu igre uvijek moraju biti spremni pokrpati eventualni kiks Vrsaljka i Barišića, u ofenzivnim akcijama moraju biti ti koji će dati širinu igre, samim tim i više prostora Kramariću. Ovdje je Kramarić ispred Kalinića iz razloga što bolje igra s loptom u nogama, što će biti potrebno u kontrama. Badeljeva zadaća je što prije dodavanje za Modrića ili Rakitića nakon oduzete lopte. Dvojac iz Španjolske mora zadržati loptu dok se napadu ne priključe krila ili pokojim driblingom (Modrić) osvajati prostor i iznuditi prekršaj u opasnoj zoni.

Ovo je sve trebalo uvježbavati kroz čitav protekli ciklus, ali on je forsirao isti sustav s istim igračima. No, što je tu je. Barem imamo potencijal koji će se možda uspjeti iskoristiti. Na Daliću je ogromna zadaća da unaprijedi igru Hrvatske ako mislimo išta ozbiljno napraviti u Rusiji. Na igračima je da igraju najbolje što znaju. Na nama je da se nadamo.

Taktičke mogućnosti
U ovoj analizi ne bih se toliko bavio o protivniku jer smatram da sve ovisi o nama. A konačno je došlo vrijeme kad možemo pričati i nagađati o taktici u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji jer napokon na klupi imamo stručnjaka, čovjeka koji je u prvoj utakmici više stvari promijenio nego Čačić u cijelom mandatu. Tek se sada mnogima otvaraju oči i vide svu raskoš koju Hrvatska posjeduje te ju mora iskoristiti jer tko zna kad ćemo opet imati nešto slično. Opcija 1 (4-2-3-1) Izmjena Pivarić – Barišić je jasna, pa nema potrebe da je objašnjavam. U zadnje se vrijeme aktualizira povratak ...
Taktičke mogućnosti
U ovoj analizi ne bih se toliko bavio o protivniku ...
Nema potrebe objasnjavati izmjenu Pivaric - Barisic. Jedan je standardan u Kijevu i prolazi skupinu Europa lige, a drgi igra za 4 momcad HNL-a.Odmah je na prvi pogled vidljivo koliko je Barisiv kvalitetniji. - gradim, 20.10.17. 10:26, 0 0 0
Pravila Tribine mi ne dozvoljavaju da odgovorim na ovaj komentar onako kako želim... - pravi, 20.10.17. 12:27, 0 0 0
ilmambanegro | 10/2017

Taman kad je poražena Ukrajina imali smo more analiza o tome što je i kakva je Hrvatska i kuda dalje.

Komentirao sam Puvlinovu analizu "Ne treba stati improvizirati" i pokušao dekonstruirati osnovne postavke onoga što je predložio. Nisam to napravio da bi mu se posrao u čarapu nego mi se stvarno činilo kako sustav kojeg predlaže nema osnove u našem kadru.

I eto mene sad predlažem nešto svoje. Ideja je primjenjiva za Grčku, ali i druge "jače" reprezentacije s kadrom kojeg imamo i koji je takav kakav je.

Napomena: Ovo su mi prvi taktički grafovi pa imajte to na umu dok čitate ovu plahtu.

Krenimo od pravila, formacija, željenih rezultata, kompromisa pa onda možemo i dalje raspravljati.

Pokušat ću prezentirati svoju ideju u slijedećoj strukturi:

  1. Kadar
  2. Obrana
  3. Napad
  4. Zaključak

Dakle, let's hit this one out of the park if we can.

Kadar

Uz nekoliko iznimki (više prisilnih nego strukturiranih) kadar ove reprezentacije koji se viđao na terenu (iznimne zamjene ću isključiti) uključuje:

Golman: Subašić

Obrana: Vrsaljko, Vida, Lovren, Mitrović, Ćorluka, Pivarić

Vezna linija: Modrić, Rakitić, Perišić, Badelj, Kovačić, Rog

Napad: Mandžukić, Kramarić, Kalinić, Pjaca

Ubacite ili izbacite nekoga, ali ovo je naš standard. Potencijala za nadogradnju ima sa strane, ali kako je bilo u povijesti tako je i sada te možemo računati da će i daljni teret većinom iznijeti ovi igrači uz dužno poštovanje izletnicima u ekipu ili onome što Dalić uspije iskemijati.

Za moj recept prvih 11 (kao u onim napornim dnevnim kulinarskim emisijma) potrebni su mi:

Subašić

Lovren Ćorluka Vida Vrsaljko

Badelj Rakitić Modrić

Perišić Kramarić Mandžukić

Kako i zašto pogledajte niže.

Obrana

Napravio sam dva taktička grafa za obranu i napad i pokušat ću objasniti kako i zašto.

Evo obrambenog grafa u svojevrsnoj 4-3-3 formaciji:

Prvo što se može primjetiti je da ova obrana stoji neprirodno visoko, ali to joj je i cilj. Hrvatska mora skratiti teren protivniku ako ikako misli osvajati loptu bez da ih pusti u svojih 16 metara ili da izlazi sa stoperima svaki put. Zato je to prikazano ovako kako bi se naglasila ta potreba.

Drugo što upada u oči je da nema klasičnog lijevog beka. Priznajem, ja sam bio prvi protiv takve formacije, a onda sam nakon gledanja Liverpoola protiv Manchestera i utakmice u Ukrajini pomislio da se tako nešto može napraviti, ako Lovren ima adekvatnu pomoć. I tu u igru ulaze Rakitić (manje), Badelj (kao glavni čovjek za štopanje lijevog dijela terena) i Ćorluka koji bi svojim sposobnostima i mozgom ako bude bio zdrav mogao držati Deanova divljanja pod kontrolom.

Treće su uloge Modrića i Rakitića. Raketi bi glavna obrambena funkcija bila preuzimati sredinu kad igrači ulaze u međuprostore i biti dodatna ispomoć vertikali Lovren-Badelj. Modrić bi u tom slučaju bio još dublje u sredini te stoga i agresivnija rola Vrsaljka čija leđa pokriva Vida. 

Četvrto i to nastavno na treće je uloga tog desnog bloka. Koliko god se činio tanjim, upravo zato je tamo agresivniji i motoričniji obrambeni krilni igrač u kontekstu Mandžukića. Njegova agresija u većini situacija bi morala moći odvratiti pokušaje da se napad protivnika gradi po toj strani, a guranje protivnika u sredinu baca ga u krilo Modriću.

Dodatno Kramarić i Perišić bi morali biti dovoljni za pritisak na sredinu i lijevu stranu linija koje izlaze. Zbog pojačanog defanzivnog bloka na toj strani gurali bi protivnika u sredinu gdje onda Modrić i Rakitić uz povremeno priključivanje Badelja imaju ključne uloge za kontrolu osvojene lopte i brzu kreaciju prema krilima koja ulaze u sredinu.

Napad

Napad bi se transformirao nešto drugačije u formaciji 3-4-3 koja bi izgledala ovako nekako:

* pobjegla mi je fronta Vide u kvadrat, ali recimo da nije :)

Prvo, kreacija naših napada morala bi varirati ovisno o strani. S desne strane imali bi okomitijeg beka i centaršute na koje moramo moći računati. Ne smije nam se događati da Mandžukić centrira. On mora grmilo-sijevalo biti u 16 kada centaršut dolazi s bilo lijeve bilo desne strane. Može spustiti loptu Modriću ili izbaciti Vrsaljka na bok, ali ne smije ostati izoliran sam na boku.

Drugo, je drugi tip kreacije koji imamo, a to je nadajmo se kroz svojevrsnu kombinatoriku lijeve strane. To što se tamo ne nalazi okomiti bek nije slučajno. Rakitić i Badelj su ondje smješteni kako bi pružali podršku Perišiuću u kreaciji. Pošto smo vidjeli koliko Perišić ima problema u kreaciji s bekovima dajmo mu da formira trokut s dva veznjaka ili s Kramarićem i veznjakom kako bi se mogao zabadati prema naprijed i biti opasan. Njihova (Rakitić i Badelj) funkcija također je stvarati tranzicijski blok i gurati protivničke napadače koji čekaju tranziciju da ostaju jedan na jedan s našim stoperima.

Treće, koliko god je Ćorluka važan za kontrolu sredine i Lovrenove zone toliko je Vida sa svojim skillsetom važan za čuvanje leđa Vrsaljku koji se pomiče prema gore. Ako je mogao biti ispomoć na beku u ovoj situaciji mu se pruža prilika da po potrebi koristi samo obrambene bekovske skillove kad su potrebni.

Četvrto, u igri na postavljenu obranu ovdje ovisimo o nekoliko stvari. Suradnji Rakitić-Badelj. Povremenim povlašenjima Modrića i izbacivanju Vrsaljka u prostor. Ali poglavito kako u obrani tako i ovdje o zdravlju Vedrana Ćorluke. Bez njega se ovo gotovo može baciti u smeće. Igra na ovoj poziciji mogla bi doskočiti njegovim kroničnim problemima s ozljedama zbog manje gore-dolje potrošnje, ali ako nije zdrav, ne vidim tko bi ovo mogao igrati.

Peto, u ovu formaciju lako mogu ulaziti Kovačić, Brozović, Vlašić ili Rog ovisno o potrebi (pa i Pjaca ako je zdrav), a što se igre otraga tiče može se mijenjati svaki od "bočnih" stopera ako je potrebna svježina na tim pozicijama. Osobno, ovdje bi trošio Mandžukića i Perišića do besvijesti pa neka onda ulaze Rog ili Pjaca ili Vlašić. Kramarića se piece for piece lako mijenja s drugim napadačem poput Kalinića.

Zaključak

Ovo definitivno nije ultimativno rješenje za igru Hrvatske, ali uz kadar koji je specifičan po pitanu sposobnosti i preferencija ja ne vidim nešto bolje, a da izlazi van iz onoga što smo već sto puta probali.

Moji glavni postulati bili su:

Pritisak

Odgovornost (za sebe i suigrače)

Kombinatorika i miješanje načina kako napadati

Eto, let the good times roll.

Igra mora biti nađena (s Grcima ili bez njih)
Taman kad je poražena Ukrajina imali smo more analiza o tome što je i kakva je Hrvatska i kuda dalje. Komentirao sam Puvlinovu analizu "Ne treba stati improvizirati" i pokušao dekonstruirati osnovne postavke onoga što je predložio. Nisam to napravio da bi mu se posrao u čarapu nego mi se stvarno činilo kako sustav kojeg predlaže nema osnove u našem kadru. I eto mene sad predlažem nešto svoje. Ideja je primjenjiva za Grčku, ali i druge "jače" reprezentacije s kadrom kojeg imamo i koji je takav kakav je. Napomena: Ovo su mi prvi taktički grafovi pa imajte to na umu ...
Igra mora biti nađena (s Grcima ili bez njih)
Taman kad je poražena Ukrajina imali smo more analiza o ...
Mislim da jednostavno Rakitić ne može preuzeti takvu ulogu, kao niti Lovren. A onda sve pada u vodu... - Losovius, 18.10.17. 11:38, 0 1 0
Slažem se da je u određenim aspektima klimavo, ali ako nam sve ostaje na jednoj dimenziji koje igrači imaju onda smo osuđeni ponavljat stare greške i očekivat nove rezultate, tj. bit ludi. I to van konteksta ovih formacija. - ilmambanegro, 18.10.17. 11:55, 0 0 0
GNKDZCFC | 10/2017

Jučer su završene južnoameričke i europske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Poznate su 23 reprezentacije koje će sudjelovati, ostalo je još 9 mjesta od čega 4 za europske reprezentacije. Hrvatska je u bitnoj utakmici protiv Ukrajine osigurala mjesto među 8 reprezentacija koje će se boriti za ta 4 mjesta. Pošto je dosta tog već rečeno, samo da se kratko osvrnem na utakmicu. Hrvatska je prvo poluvrijeme bila ista kakva je bila i pod Čačićem. Igralo se bez neke ideje, a Ukrajina je radila dosta problema, pogotovo Konoplyanka Vidi. Drugo poluvrijeme kao da je počela neka druga ekipa. Igrači su djelovali napaljenije, a i preuzeli smo konce igre. Najviše je tome pripomogla zamjena pozicija Kramarića i Mandžukića. Kramarić konačno nije djelovao izgubljeno, a Mandžo je dosta pomogao defanzivno po toj desnoj strani. Uglavnom napredak je vidljiv. Takvom igrom trebali bi proći baraž. Pitanje, koje se postavlja, je s kime možemo igrati i kolike su nam šanse protiv koga?

Hrvatska kao nositelj može izvući Švedsku, Irsku, Sjevernu Irsku, Grčku.

Švedska

Švedska je završila 2. u skupini iza Francuske i ispred Nizozemske. Ostvarili su 6 pobjeda, 1 remi i 2 poraza. Zabili su 26 golova i primili 9. Posebno su bili dobri kod kuće gdje nisu izgubili i primili su samo 2 gola. Najbolji strijelac bio je Marcus Berg sa osam golova. Najvjerojatnije će igrati u sastavu 4-4-2:

Obrana im je najstandardniji dio momčadi i rijetko ju mijenjaju. Problem bi im mogao biti što Lindelof trenutno ne igra baš u Unitedu. Što se ostatka momčadi tiče, nitko posebno ne iskače osim Forsberga koji je imao odličnu sezonu u Leipzigu, no tamo igra na malo drugačijoj poziciji. Šveđani nemaju ekstra kvalitetu, ali igraju vrlo dobro i igraju najljepši nogomet od sve 4 reprezentacije s kojima možemo igrati i jedino bi se oni mogli s nama nadigravati. Što se Šveđana tiče s njima smo igrali 4 puta i tri puta pobijedili. Vjerujem da se svi sjećaju pobjeda u kvalifikacijama za svjetsko 2006., a pogotovo Srnina gola. Poraz smo doživjeli u posljednjem susretu na prijateljskoj utakmici na Maksimiru 29.2.2012. kada su nas razbili 3-1 i Ibra je imao svoji šou. Švedska je dobra ekipa, ali nakon Ibre nemaju neku svjetsku klasu za razliku od nas. Bit će opasni kod kuće, ali bi to trebali proći. Šanse: Hrvatska 60%-40% Švedska.

Irska

Ispred Iraca u grupi je bila samo Srbija. Irci su u posljednjem kolu igrali u gostima protiv Walesa i trebala im je pobjeda za ulazak u baraž i uspješno su to odradili. Irska je u kvalifikacijama zabila samo 12 golova, a primila ih je 6. Najbolji strijelac je bio McClean sa 4 gola. Posebno je zanimljiva činjenica da su samo u jednoj utakmici imali veći posjed, protiv Austrije u gostima, a Gruzija je kod kuće protiv njih imala posjed od čak 73%! Dakle možemo reći da su Irci prava otočka momčad kojoj umiranje u ljepoti nije bitno. Irci će vjerojatno istrčati u nekoj 4-3-3 ili 4-2-3-1* formaciji, u sljedećem sastavu ako ne bude nekih ozljeda:

 

*u slučaju ako će igrati 4-2-3-1 na polušpici će biti Hendrick, a dva zadnja vezna će biti Arter i Meyler

Irci su momčad satkana od igrača većinom iz druge engleske lige i klubova iz donjeg doma Premier lige. Najveće zvijezde su Seamus Coleman i Shane Long, no problem je što je Coleman ozlijeđen, a Long je potpuno izvan forme. Momčad im nije satkana od zvijezda no vrlo su taktički disciplinirani i njeguju svoju igru tako da sigurno nisu lak protivnik. S njima smo do sada igrali 7 puta od čega su 4 bile prijateljske utakmice. Pobijedili smo 2 puta, isto toliko puta izgubili, a 3 puta remizirali. U lijepom sjećanju je ostala posljednja utakmica na Euru 2012. kad asmo ih u Poznanu dobili sa 3-1. Šanse: Hrvatska 65%-35% Irska.

Sjeverna Irska

Sjeverna Irska završila je druga iza Njemačke koja je gazila sve u skupini i ispred Češke i Norveške koje im nisu predstavile neku veliku opasnost. Sjeverna Irska je zabila 17 golova, a primila 6. Veliku većinu svojih golova su zabili Azerbajdžanu i San Marinu (12 od 17) stoga ta brojka malo vara. Najbolji strijelac je bio Magennis sa 3 gola. Sjeverni Irci bi trebali igrati u 4-3-3 fomaciji, no protiv nas bi mogli igrati u 5-3-2* formaciji kako su igrali protiv Njemačke:

*u slučaju kad bi igrali 5-3-2 Dallas bi ispao iz momčadi, Magennis i Lafferty bi bili napadači, McLaughlin bi se povukao više u sredinu na desnog stopera, a Hodson bi zauzeo poziciju desnog wing backa

Sjeverni Irci su vrlo slična momčad Republici Irskoj. Također bez velikih zvijezda (osim Will Grigga), ali zato vrlo disciplinirana i taktički dobro potkovana. To dokazuje i činjenica, kao i kod Republike Irske, da ne vole posjed. U utakmici protiv Azerbajdžana kada su ih dobili u gostima, Azertbajdžan je imao 66% posjeda lopte u nogama, a u domaćoj pobjedi od 2:0 protiv Češke, Češka je imala posjed lopte od čak 77%!! Mislim da ovi podaci dovoljno govore o tome kakav nogomet igraju. Od Sjeverne Irske bi trebali biti puno bolji, što smo i pokazali u jedinom susretu protiv njih prije gotovo godinu dana kad smo ih razbili 3:0 u gostima. Šanse: Hrvatska 70%-30% Sjeverna Irska.

Grčka

Grčka kao baklava na kraju. Grci su kao i ostale tri reprezentacija pa kao i mi bili drugi sa 19 bodova. Imali su jednak broj postignutih  (17) i primljenih (6) golova kao i Sjeverna Irska. Najbolji strijelac bio je Kostas Mitroglou sa 6 golova. Grci su većinu svojih utakmica igrali u sastavu 4-2-3-1, no protiv nas bi mogli igrati defanzivnijih 4-4-1-1:

O Grcima ne treba trošiti puno riječi. Za njih možemo reći da, od sve četiri reprezentacije, imaju najveću individualnu kvalitetu. Imaju dva odlična stopera, vrlo dobrog playmakera u Fortounisu i klasnog napadača Mitrogloua. Grci su možda kvalitetniji od drugih, ali nemaju neku igru. Igraju klasično grčki. Što je i problem jer smo u prošlosti često imali problema s njima kako u klupskom nogometu tako i u reprezentativnom. Još su svježa sjećanja na poraz u kvalifikacijama za euro 2012., a i Dinamovi i Rijekini porazi od Paoka, Olympiakosa, Aeka... Od svih reprezentacija Grčka bi bila najgora opcija jer ne igraju nogomet kakav nama paše, a imaju kvalitetu odigrati ga na najvišoj razini za razliku od Irske i Sjeverne Irske koje igraju takav nogomet, ali smo individualno puno jači. Šanse: Hrvatska 55%-45% Grčka.

Da zaključimo, u baražu nas ne čeka lagan posao, no kvalitetniji smo od sva četiri protivnika i ako ćemo igrati u skladu s našom kvalitetom ne trebamo se nikoga bojati.

Kolike su nam šanse u dodatnim kvalifikacijama?
Jučer su završene južnoameričke i europske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Poznate su 23 reprezentacije koje će sudjelovati, ostalo je još 9 mjesta od čega 4 za europske reprezentacije. Hrvatska je u bitnoj utakmici protiv Ukrajine osigurala mjesto među 8 reprezentacija koje će se boriti za ta 4 mjesta. Pošto je dosta tog već rečeno, samo da se kratko osvrnem na utakmicu. Hrvatska je prvo poluvrijeme bila ista kakva je bila i pod Čačićem. Igralo se bez neke ideje, a Ukrajina je radila dosta problema, pogotovo Konoplyanka Vidi. Drugo poluvrijeme kao da je počela neka druga ekipa. Igrači su djelovali napaljenije, ...
Kolike su nam šanse u dodatnim kvalifikacijama?
Jučer su završene južnoameričke i europske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. ...
Volio bih da izvučemo Grčku zato što je to najjači protivnik, pa da vidimo gdje smo... Jer ako ne možemo pobijediti Grčku onda nismo ni zaslužili SP. Glupo bi bilo da razbijemo Sjevernu Irsku pa da se stvori euforija i napumpaju nerealna očekivanja. - Cirohito, 13.10.17. 13:08, 0 1 0
U pravu si, ja isto vise volim kad igramo protiv jacih jer tu se vidi jesi li pravi, da bi bio prvak moras pobijediti sve - GNKDZCFC, 13.10.17. 14:18, 0 1 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.