zatvoreno

Tko je trenutno najbliži 4. poziciji u Premier League?

  • 03.02.2019.
  • 30
  • 1

Iza nas je još jedan zanimljiv tjedan Premier League. Odigran je tkz. "dupli program" jer su premierligaši odigrati 24. kolo tijekom tjedna, a 25. kolo će zatvoriti West Ham i Liverpool na Olimpijskom stadionu u Londonu. 

Gledajući prvenstveni poredak, susret Manchester Cityja i Arsenala označen je kao derbi, no na terenu zapravo to nije bilo tako. Aktualni prvak pokazao je premoć tijekom većeg dijela susreta, tražeći missmatch na Arsenalovoj desnoj strani obrane.

Građani su tom pobjedom došli "samo" na -2 u odnosu na Liverpool, koji sutra mogu vratiti prednost od 5 bodova. Ova sezone engleskog elitnog razreda posebno je zanimljiva jer osim borbe za naslov, nudi zanimljiv rasplet oko preostalih europskih pozicija ali i osiguranja mjesta sljedeće sezone u eliti.

Trenutna ljestvica:

Izvor: SofaScore

Pozivamo Vas da ocijenite sve ekipe u ligi i pokušate detaljnije objasniti tko ima najviše šanse za naslov, tko za osiguravanje Lige prvaka i Europske lige te ostanke u elitnom razred.

Ocijenimo klubove Premier League:
Liverpool F.C. - razina ekipe favorit lige prvaka 8.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 10, 19, 1
Manchester City F.C. - razina ekipe favorit lige prvaka 9.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 29, 1
Tottenham Hotspur F.C. - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 2, 27, 0, 0
Chelsea F.C. - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.5 0, 0, 0, 0, 0, 2, 0, 8, 20, 0, 0
Manchester United F.C. - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.6 1, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 6, 21, 2, 0
Arsenal F.C. - razina ekipe prosjek lige prvaka 7.1 0, 0, 0, 0, 2, 0, 1, 17, 10, 0, 0
Wolverhampton Wanderers F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 6.0 0, 0, 0, 0, 4, 0, 19, 7, 0, 0, 0
Watford F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.7 0, 0, 0, 2, 2, 5, 16, 5, 0, 0, 0
Everton F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.9 0, 0, 0, 1, 1, 3, 19, 6, 0, 0, 0
AFC Bournemouth - razina ekipe prosjek liga petice 5.5 0, 0, 0, 2, 2, 5, 20, 1, 0, 0, 0
Leicester City F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.9 0, 0, 0, 1, 1, 4, 18, 6, 0, 0, 0
West Ham United F.C. - razina ekipe prosjek liga petice 5.6 0, 0, 0, 1, 3, 6, 18, 2, 0, 0, 0
Brighton & Hove Albion F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 4.8 0, 0, 2, 1, 6, 13, 8, 0, 0, 0, 0
Crystal Palace F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 5.1 0, 0, 0, 3, 3, 13, 10, 1, 0, 0, 0
Newcastle United F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 4.8 0, 0, 1, 3, 4, 15, 7, 0, 0, 0, 0
Southampton F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 4.7 0, 0, 1, 3, 6, 15, 5, 0, 0, 0, 0
Burnley F.C. - razina ekipe top ekipa prve lige 4.6 0, 0, 1, 4, 6, 15, 4, 0, 0, 0, 0
Cardiff City F.C. - razina ekipe dobra ekipa prve lige 4.0 0, 1, 3, 5, 11, 6, 4, 0, 0, 0, 0
Fulham F.C. - razina ekipe dobra ekipa prve lige 4.1 0, 1, 3, 2, 14, 5, 5, 0, 0, 0, 0
Huddersfield Town A.F.C. - razina ekipe dobra ekipa prve lige 3.5 0, 2, 4, 6, 14, 2, 2, 0, 0, 0, 0

Analize (1)

Bateman | 02/2019

Nakon nezasluženog otkaza koji su Claudeu Puelu uručili u ljeto 2017., Southampton se našao u krizi koja je trajala sve donedavno. Mark Hughes je prošle sezone uspio spasiti klub s juga Engleske od ispadanja u niži rang, nakon što ga je u tu situaciju doveo Mauricio Pellegrino, no ove sezone Velšanin je u 14 prvenstvenih utakmica uspio ostvariti samo jednu pobjedu, te je uprava kluba odlučila poduzeti nešto prije negoli bude prekasno.

Poslije Hughesa, koji je u osam mjeseci na klupi „Saintsa“ zabilježio sve skupa tri pobjede, uprava Southamptona vratila se dobrim navikama te uzde momčadi dala u ruke Ralpha Hasenhuttla. Austrijanac koji je radio odličan posao u Ingolstadtu ipak je najpoznatiji kao čovjek koji je Leipzig doveo do drugog mjesta Bundeslige i nastupa u Ligi prvaka, stoga su navijači odluku o njegovom ustoličenju razumljivo dočekali s oduševljenjem. U klubu je svanulo sunce te se javila nada da će Hasenhuttl, kao i Pochettino i Koeman prije njega, sa sobom donijeti svježe ideje i rezultat, a on je već u kratkom roku potvrdio da će to zaista biti tako.

Mark Hughes nikada nije bio posebno inovativan trener niti su njegove momčadi gajile  prepoznatljiv stil igre, a ništa drugačijim nije se pokazao ni za vrijeme epizode u Southamptonu. Ove sezone Southampton je pod njim postigao 12 pogodaka u 14 ligaških utakmica, a za to vrijeme su ispalili 208 udaraca na gol, od čega 68 u okvir. Ako to usporedimo s devet utakmica koje je Hasenhuttl vodio (Cardiff neću računati, iz razloga što je to bila njegova prva utakmica na klupi Southamptona, a koja je na svaki mogući način bila suprotnost onome što je Austrijanac želio i uspostavio već od sljedeće utakmice), vidimo da je Southampton u tom periodu postigao dva pogotka više, dok je gotovo polovica njihovih udaraca završavala unutar okvira. „Saintsi“ sada u prosjeku upućuju manje udaraca na gol, ali istovremeno više u okvir, zabijaju gotovo dvostruko više golova u prosjeku, dok im za pogodak treba 6.35 udaraca, za razliku od prvih 14 ovosezonskih utakmica pod Hughesom u kojima im je bilo potrebno preko 17. Ukratko rečeno, Southampton sada igra efikasniji nogomet s jasnom vizijom. 

Klub koji je poznat po izvozu domaćih talenata debelo se oslanja upravo na mlade snage, čije su pak najveće kvalitete agresivnost, trka i taktička disciplina. Hasenhuttl se nikada nije plašio dati priliku mladim igračima, a njegove trening metode i naglasak na specifične taktičke mehanizme dobro leže takvom tipu igrača. Odmah po dolasku je otpisao Cedrica Soaresa koji je otišao na posudbu u Inter, a na pozicije wing backova postavio 23-godišnjeg Targetta i 19-godišnjeg Valeryja. Ovosezonska novopridošlica Mohamed Elyounoussi također je pao u drugi plan, kao i Gabbiadini, dok je Austin odmah nakon utakmice s Cardiffom preseljen na klupu. Napadački dvojac sada čine Ings i Redmond, koji je ujedno i ključni igrač u fazi napada, a formacija u kojoj gledamo Southampton je 3-3-2-2, odnosno 3-4-2-1 kada očekuju da će biti u podređenom položaju.

Obje formacije su jako slične, jer u oba slučaja napadači i vezni igrači tvore uski „peterokut“ pomoću kojeg kontroliraju lopte kroz sredinu i tjeraju protivnika da traži igru preko bokova, dok je razlika jedino u fazi obrane u kojoj kod 3-4-2-1 dva zadnja vezna pomažu održavati obrambenu liniju stabilnom, odnosno nije im primarni zadatak što prije oduzeti loptu.

U fazi napada Hasenhuttl inzistira na direktnom pristupu, što znači da lopta nerijetko ide od stopera u protivničku trećinu, bilo to na Redmonda koji se spušta i zatim odigrava iz prve ili u obliku visoke lopte čiji odbijanac očekuje neki od veznih igrača koji na taj način pokušava stvoriti priliku. Druga varijanta je spuštanje jednog od veznih igrača po loptu, te traženje jednog od wing backova.

Po izgubljenom posjedu igrači odmah vrše organizirani presing, ostavljajući protivnika bez mogućnosti da prebaci težište igre na suprotnu stranu, a slučaju duge lopte ili dodavanja kroz sredinu obrambeni igrači presijecaju loptu ili u krajnjem slučaju rade prekršaj.

Takva nogometna filozofija pretpostavlja da posjed neće biti na strani Hasenhuttlove momčadi, stoga ne čudi podatak da je lopta u nogama njegovih igrača u prosjeku 38% vremena, dok je postotak točnih dodavanja također nizak (u prosjeku oko 69%). Sve te brojke pod Hughesom su bile zamjetno veće, no kao što smo svjedočili, nisu donijele ništa opipljivo. Presing na protivničku zadnju liniju bio je prisutan i kod njega, no nakon što bi protivnik izašao preko sredine, pritisak bi opao. Hasenhuttl inzistira na zatvaranju sredine terena, kako bi protivnika prisilio na građenje napada preko bokova, a što u velikoj većini slučajeva služi kao okidač za presing.

Southampton se brani u klasičnom 5-3-2, a pritiska se u većini slučajeva rješavaju ispucavanjem lopte umjesto iznošenja kroz kratka dodavanja. U tom segmentu Hasenhuttl je također transformirao momčad, pa Southampton sada u prosjeku zabilježava 36 clearancea po utakmici, što je za 11 više nego što je to bio slučaj ove sezone za vrijeme Hughesa. U isto vrijeme njihovi protivnici imaju 15 clearancea po utakmici, za razliku od dosadašnjih 26, što ukazuje na dvije stvari. Prva je ta da Southampton dolazi u manje izglednih prilika, a druga je ta da napade nastoje završiti na što bezbolniji način. Odnosno udarcem ili dubinskom loptom u prostor, kako bi u slučaju neuspjeha opasnost od kontre ili polukontre bila minimalna.

Hasenhuttl je u kratkom vremenu od momčadi uspio dobiti točno ono što je tražio, a to se očituje i u rezultatima. 15 osvojenih bodova iz deset utakmica u kojima su se susreli između ostalog s Arsenalom, Chelseajem i Cityjem, najava su vedrijih dana na St. Mary`s-u, a borba za opstanak već se sada čini kao prošlost.

U financijski moćnom Leipzigu Austrijanac je u većinu utakmica ulazio kao favorit, te je sukladno tome taktički pristup bio prilagođen nametnutoj ulozi. U nemjerljivo konkurentnijoj ligi u kojoj je Southampton jedna od slabijih momčadi, Hasenhuttl je pak primoran igrati oportunističkiji nogomet. Southampton nema sredstava s kojima bi se borio za sam vrh engleskog nogometa, već su prisiljeni ciljati na status stabilnog prvoligaša, a s obzirom na konkurentnost Premier lige i za takav je poduhvat potrebno imati jasan plan i viziju. Hasenhuttl ih ima i može se slobodno već sada reći da odgovaraju momčadi koju je dobio na vođenje. Manjak sirovog talenta i tehničkih sposobnosti uvijek se djelomično može nadoknaditi velikom količinom trke, visokim tempom i taktičkom disciplinom, a to je upravo ono na čemu austrijski strateg temelji svoju filozofiju.

Southamptonova momčad druga je po redu najmlađa u ligi s prosjekom od 24,9 godina, a takvoj skupini igrača uvijek je lakše nametnuti nove metode treninga i priprema za utakmicu. Nerealno bi bilo očekivati da će Hasenhuttl napraviti čudo s ovom ekipom, ali će joj gotovo sigurno donijeti stabilnost u igri i rezultatski kontinuitet. S obzirom na to da je Austrijanac bio jedan od kandidata za klupu Arsenala nakon odlaska Wengera, za očekivati je njegov odlazak u neki veći klub u budućnosti. Ali dok se to ne dogodi navijači Southamptona mogu biti mirni uz spoznaju da će njihova momčad ponovno biti nepoželjan protivnik i da će im donijeti mnoge radosne trenutke.

Nakon mučne sezone i pol Ralph Hasenhuttl vratio je Southampton u život, život koji se svakom utakmicom čini sve ljepši.

"Mala koliba za zečeve" na jugu Engleske
Nakon nezasluženog otkaza koji su Claudeu Puelu uručili u ljeto 2017., Southampton se našao u krizi koja je trajala sve donedavno. Mark Hughes je prošle sezone uspio spasiti klub s juga Engleske od ispadanja u niži rang, nakon što ga je u tu situaciju doveo Mauricio Pellegrino, no ove sezone Velšanin je u 14 prvenstvenih utakmica uspio ostvariti samo jednu pobjedu, te je uprava kluba odlučila poduzeti nešto prije negoli bude prekasno. Poslije Hughesa, koji je u osam mjeseci na klupi „Saintsa“ zabilježio sve skupa tri pobjede, uprava Southamptona vratila se dobrim navikama te uzde momčadi dala u ruke Ralpha ...
"Mala koliba za zečeve" na jugu Engleske
Nakon nezasluženog otkaza koji su Claudeu Puelu uručili u ljeto ...

Respekt: Lepakis, BruceWayne, Dado_M,

Slažem se: Lepakis, BruceWayne, Fenix22,

Posebno mi se sviđa što si istaknuo određene stvari kako su izgledale po Hughesom te kako trenutno izgledaju pod Hasenhuttelom. Odlično. - BruceWayne, 8.2.19. 21:05, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.