zatvoreno

Tko mora otići iz Hajduka; trener, Uprava ili igrači? Ili nitko?

  • 20.08.2018.
  • 52
  • 6

Hajduk je u četvrtom kolu HNL-a poražen kod kuće protiv Gorice i sada ima na kontu dva osvojena boda čime drži osmo mjesto na ljestvici.

Zaostatak za Dinamom i Rijekom je velikih osam bodova, a porazom protiv Steaue završena je i europska sezona. U posljednje vrijeme, ovo je najlošiji ulazak u sezonu.

Trener Kopić pod velikim je kritikama, kao i dobar dio igrača, a u pitanje se dovodi i cijeli upravljački model. Dojam je kako se nešto mora promijeniti, da netko mora otići...

Pitanje je; tko? Trener, igrači ili Uprava? Što se i kako mora promijeniti? Ili jednostavno treba vremena?

Treba li Kopić dobiti otkaz? djelomično se ne slažem 3.6 5, 4, 14, 7, 4, 7, 1, 6, 3, 1, 0
Treba li se Hajduk zahvaliti dobrom dijelu igrača? djelomično se slažem 6.3 0, 0, 2, 4, 4, 6, 12, 6, 10, 6, 2
Treba li sportski direktor Bjelanović dobiti otkaz? djelomično se slažem 6.5 0, 0, 3, 1, 2, 13, 6, 8, 11, 5, 3
Trebaju li se provesti prijevremeni izbori? većinom se slažem 7.5 0, 1, 0, 2, 1, 9, 4, 4, 9, 11, 11

Analize (6)

Domo_SB | 08/2018

Navijač sam Hajduka od malih nogu i intenzivno prateći klub u zadnjih 20-ak godina, ovakvih "kataklizmičnih, Hajduk je na rubu propasti" situacija sam se već dosta puta nagledao. Ipak, ovaj put smatram da je situacija stvarno ozbiljna i da se klub nalazi na svojevrsnom raskrižju i da će način na koji će se rasplest ova situacija odrediti mnoge stvari u klubu u nekakvom srednjeročnom razdoblju.

U globalu se slažem s gore postavljenom tezom da se nešto mora promijeniti, ali prije nego što krenem konkretnije o tome, vratio bih se na prošlu sezonu, odnosno na ključan događaj, koji je po meni, zapravo temeljni uzrok ove cijele situacije. Mislim da ćemo se svi složiti ako kažem da je Hajduk početkom prošle sezone izgledao jako dobro i imao konture ozbiljne momčadi. To pokazuju i rezultati i igra u kvalifikacijama za EL gdje je izbačen jedan vrlo dobri Brondby, te se protiv Evertona pružio snažan otpor. Iako ne volim pričati na način što bi bilo kad bi bilo, a to je osobito nezahvalno u sportu, uvjeren sam da bi tadašnja ekipa s tom formom ove sezone sigurno iskoristila ovaj ždrijeb i prošla u grupe EL, što bi definitivno bio veliki uspjeh za Hajduk, kako na sportskom, tako i na financijskom planu. Smatram da je Brondby teža prepreka nego što je Steaua ili što bi potencijalno bio Rapid u playoffu.

Nakon tog vrlog dobrog početka, Carillo je zbog niza razno-raznih razloga pomalo gubio konture svoje igre i na kraju je očito i "izgubio" svlačionicu. Dolazi do logične smjene i na njegovo mjesto dolazi Kopić, koji odmah pokazuje svoj trenerski potencijal i uspjeva konsolidirati momčad do kraja jesenske polusezone. Unatoč što je u prijelaznom roku izgubio i Ercega i Ohandzu (inače su mi te prodaje bile sasvim logični potezi, najgore je imati nezadovoljnog igrača u svlačionici, vidimo primjer sada s Nižićem, a čak je i s obzirom na okolnosti dobiven solidan novac za njih dvojicu), Hajduk je dobrim igrama i rezultatima došao u situaciju da 5 kola prije kraja prvenstva dočekuje uzdrmani Dinamo sa zaostatkom od 5 bodova, te bi pobjedom došao samo na 2 boda zaostatka, te bi se nakon dugog niza godina čekanja, upustio u borbu za naslov u finišu prvenstva.

No, 3 dana prije tako važne utakmice, dakle utakmice koja ti može potencijalno donijeti naslov nakon 13 godina čekanja, dolazimo do ključnog događaja koji je dobrim dijelom i uzrok današnje situacije. Torcida izdaje svoje sada već famozno priopćenje protiv bivšeg predsjednika Kosa gdje ga optužuju za neprikladne odnose sa sucima. Gledajući s današnje vremenske distance, to je bio kolosalno-katastrofalan potez, odnosno kao što sam stavio u naslovu, to je bio klasični pucanj u nogu. Momčad nakon toga kreće pravocrtno nizbrdo, gubi se svaka šansa za naslov, te se na kraju završava na trećem mjestu u prvenstvu.

Kao prvo timing te objave nije mogao biti gori po momčad, priče da to nije utjecalo na momčad, tj. igrače, su potpuno promašene, vidjeli smo da su ključni igrači poput Futasca na društvenim mrežama davali podršku Kosu, dakle vrlo dobro su znali što se događa i reagirali su na to. Ne ulazeći sada u istinost i ozbiljnost tih navoda u priopćenju (svakakve su rekla-kazala verzije kružile o tim događajima), zar nije smiješno da na kraju jedini odgovorni bude Kos i da on jedini snosi posljedice? Ako je utvrđeno da su pređene neke granice u odnosima sa sucima, ne bi li onda i nadzorni odbor isto tako trebao snositi posljedice, jer ako nisu znali što se događa onda su nesposobni, jer ne znaju što se događa u klubu ili su sve znali i prešutno odobravali. Iskreno, stvarno sumnjam da nisu znali što se događa. Dakle, jedino ispravno rješenje cijele te situacije je bilo ili idu Kos i sa njim i kompletni NO ili ne ide nitko. Rješenje u kojem samo Kos snosi posljedice, navodi na zaključak da u pozadini svega stoji obračun pojedinaca s Kosom, te da su navodi iz proglasa samo paravan za rušenje tadašnjeg predsjednika. Vrhunac apsurda je taj da je Kos ostao na dužnosti predsjednika do kraja sezone, a ako su to bile toliko grozne radnje sa sucima, morao je otići odmah, a ne ostati predsjednik još nekoliko mjeseci. Nije li se onda u interesu Hajduka (ako potencijalno osvajanje titule nije interes kluba, onda stvarno ne znam što je) moglo pričekati do kraja sezone, pa izaći u javnost s tim i zahtjevati ostavku Kosa.

Nameće se zaključak da je Torcida htjela maknuti Kosa pošto-poto, te je na taj način sebično stavila svoje interese iznad interesa kluba, jer kao što sam već ranije napisao, timing tog proglasa nije teoretski mogao biti gori po momčad. Ispada da ti pojedinci misle da je Torcida iznad Hajduka, što je potpuno pogrešno. Apsolutno treba istaknuti sve dobro što je Torcida napravila za Hajduk u zadnjih 7-8 godina, praktički ga je spasila od bankrota, ali to ih definitivno ne amnestira za sva vremena i ne daje im za pravo da nanose štetu klubu i stavljaju neke svoje privatne interese ispred interesa kluba. Koliko god bile velike njihove zasluge, isto tako se mora reći da je taj proglas bio katastrofalan potez!

Sve nakon toga je samo posljedica tog proglasa, i izgubljeno prvenstvo i ovaj katastrofalan ulaz u novu sezonu. S Kosom je otišao i sportski direktor Branco. Dakle, u ključnim mjesecima u pripremi nove sezone, imali smo upravljačku krizu  na svim ključnim pozicijama, otezalo se s izborom novog predsjednika, nekakvo V.D. rješenje za sportskog direktora je bio Bjelanović, nije se znalo ostaje li on na duže vrijeme ili odlazi i prijelazni rok je odrađen jako, jako loše i rezultati svega toga se sada vide. Kopić se očito u svemu tome također pogubio, konstantno mjenjanje igrača i formacija, te odnosi u momčadi koji očito nisu dobri, su dobrim dijelom njegova krivica. Također, stanje travnjaka na Poljudu je apsolutno neprihvatljivo i tragično za klub kao što je Hajduk i to je velika sramota za klub.

Postavlja se pitanje što i kako dalje? S obzirom da je Split sredina kakva je, gdje nema sredine ili je euforija ili ništa ne valja i sve treba potjerati. Trenutno je stanje uma koje kaže da treba sve potjerati, prespituje se ispravnost odabranog modela upravljanja i u takvoj atmosferi teško je dati jednoznačan odgovor i tvrditi to je pravo rješenje. Nažalost, ova sezona s aspekta borbe za naslov je gotovo sigurno već izgubljena. Nisam pobornik "sve potjerat" rješenja, ali slažem se da netko treba snositi odogovornost za ovu situaciju koja nije dobra, najprije bih rekao da bi po zapovjednoj odgovornosti to trebao bit NO, ali gledajući čisto sportski segment i stanje momčadi, tu krivicu sigurno snose i Kopić i Bjelanović, jedan zbog stanja momčadi, a drugi zbog jako loše odrađenog prijelaznog roka, no treba biti iskren i reći da u stanju u kojem se klub nalazi zadnjih mjeseci, jako je teško normalno raditi svoj posao.

Sada situacija izgleda jako siva i bezizlazna, ali uvjerenja sam da nije potrebno učiniti nešto spektakularno da se situacija lagano krene okretat u pravom smjeru. Smirivanje tenzija, raščiščavanje odnosa, postavljanje jasnih pravila funkcioniranja u svim segmentima kluba bi definitivno bio obećavajući početak. Jedno je sigurno, naredni period u Hajduku će biti turbulentan i svojevrsni ispit zrelosti koji bi mogao odrediti smjer kojim će klub krenuti u budućnosti.

Torcidin pucanj u Hajdukovu nogu
Navijač sam Hajduka od malih nogu i intenzivno prateći klub u zadnjih 20-ak godina, ovakvih "kataklizmičnih, Hajduk je na rubu propasti" situacija sam se već dosta puta nagledao. Ipak, ovaj put smatram da je situacija stvarno ozbiljna i da se klub nalazi na svojevrsnom raskrižju i da će način na koji će se rasplest ova situacija odrediti mnoge stvari u klubu u nekakvom srednjeročnom razdoblju. U globalu se slažem s gore postavljenom tezom da se nešto mora promijeniti, ali prije nego što krenem konkretnije o tome, vratio bih se na prošlu sezonu, odnosno na ključan događaj, koji je po meni, ...
Torcidin pucanj u Hajdukovu nogu
Navijač sam Hajduka od malih nogu i intenzivno prateći klub ...

Respekt: ktm686, Luca1010, yey_OS,

Slažem se: Gavran, Luca1010,

Ne slažem se: hercegbosna,

zdeso | 08/2018

Kako to obično biva u Hajduku, kad se zaredaju dva tri loša rezultata nastane opći kaos. U novinama možemo pročitati sve i svašta. Netko tko nije upućen u situaciju bi rekao da klubu slijedi stečaj i konačno gašenje kluba. Mediji kako bi dokazali o kakvom se kolapsu u klubu radi dovode za sugovornike kriminalce poput Štimca i Keruma. Tako čovjek koji je postavio Mrkija mesara,Petra Sapunara i ekipu u nadzorni odbor priča o katastrofalnom nadzornom odboru i kako ga vode nesposobni ljudi, drugi pak priča o kriminalu i Hajduku a u svom mandatu je mitom potplaćivao sudce. Nije problem u njima, problem je u medijima što im pridaju pažnju jer je lakše tako skupit lajkove nego ići  u dublje analize zašto je Hajduk u ovakvoj situaciji.

Pa krenimo redom,tko je kriv zato što je Hajduk u ovoj situaciji: Naš Hajduk, nadzorni odbor, predsjednik, sportski direktor i trener?

Naš Hajduk

Najčešća meta napada je udruga Naš Hajduk, jednima je ovo apsolutno pogrešan model, drugima oni loše upravljaju klubom, treći ih krive jer ne nadziru nadzorni odbor.

Ne, udruga ne upravlja klubom, udruga organizira izbore za NO. Na udruzi nije ni da kontrolira NO niti da im daje savjete što trebaju napravit.

Do sada su navijači birali članove nadzornog tako što bi svi kandidati bili predstavljeni intervjujem u Slobodnoj Dalmaciji. Bilo je tu poprilično kaosa,teško je upoznati kandidate preko 2 lista novina sa već pripremljenim pitanjima. Pogotovo jer se većinom radi o 50 nepoznatih osoba. Sama udruga je priznala da nije zadovoljna izbornim procesom i da će se on mjenjati, samo je pitanje kako?

Najveći problem je što je previše kandidata da bi ih se sve kvalitetno predstavilo, udruga će morati preuzesti rizik na sebe. Morat će se napravit nekakvo izborno povjerenstvo koje će napravit predselekciju kandidata..Dvadest najboljih kandidata puno je lakše predstaviti nego 50,100 kandidata. Udruga se mora pripremiti na paljbu medija o namještenim izborima i ostalim glupostima. Prezeleno smo društvo da se to nebi dogodilo,a o povjerenju u ljude neću niti pričati. Ali nebi to NH trebalo zabrinuti,nije da na paljbu nisu navikli, od orjunaša pa do grobara Hajduka... To je jednostavno rizik koji se mora preuzest kako bi se povećala kvaliteta izbora.

Nadzorni odbor

Nažalost jedini su u klubu imali kontinuitet rada. Kako kontinuitet to pokaže možemo sa pravom reći da nisu pokazali dovoljan kvalitet da bi ostali na svojim pozicijama. Bilo je tu svega,od dobrih do loših stvari. Kad su smjenili predsjednika bili su uvjereni da će Hajduk privući mnoge kvalitetne kandidate za izbor predsjednika, međutim to se nije dogodilo, a za to su i sami između ostaloga krivi jer su smjenili predsjednika kojem su sami produžili mandat. Morali su tada posegnuti za headhuntingom ako su već smatrali da je ispravno raditi „potres“ na Poljudu. Zahvaljujući njima sređena je omladinska škola i tu im se može dati najveći plus, međutim jednako tako  su zaslužni da jedan sportski direktor dovodi igrače koji će slijedećem sportskom direktoru bit preskupi. Odgovorni su jer Hajduk nije imao strategiju kluba. Kako je moguće da su zadovoljni bili sa mandatom Branca, koji bi vjerovatno i danas bio sportski direktor da se nije dogodilo to sa Kosom, a onda dovedu Bjelanovića koji  ima potpuno drugačiju viziju od prethodnika? U svakom slučaju kad se sve zbroji i oduzme, u svom mandatu su imali  3 predsjednika,3 sportska direktora i 4 trenera, što je svakako neuspjeh.

Predsjednik

Na svojoj poziciji je manje od dva mjeseca,tako da bi bilo neozbiljno puno govoriti o njemu. Ima CV zbog kojeg znamo zašto je izabran za tu funkciju, njegov CV ne govori da će bit dobar predsjednik jer to  je isključivo na njemu. Njegov CV govori da trebamo imat povjerenja zašto je izabran i da mu sa pravom trebamo dati vremena. Na njemu je da uspostavi sustav na svim razinama, kako na sportskom planu tako i na svim ostalim funkcijama. Hajduk treba početi proizvoditi vlastiti kadar, kadar koji će biti sposoban zamjeniti bilo koga i bilo koju funkciju. Gdje se više neće dešavati potresi i požari, gdje se neće događati da ako ode jedan trener da dođe drugi sa potpunom drugčijom vizijom nogometa, gdje se neće događati da jedan sportski direktor potpisuje ugovore sa igračima koji su slijedećem sportskom direktoru preveliki i on ih nikad nebi potpisao. Ne odnosi se to samo na sportsku politiku, već i na sve funkcije u klubu, od marketinga ( koji nema direktora već neko vrijeme) pa nadalje. Isto tako Hajduk si ne smije dopustiti da dođe do situacije da više ikad igra na onakvoj oranici od terena. U svakom slučaju sretno mu.

Treba nadodati da je već povukao jedan potez u kriznoj situaciji, zadržao je i sportskog direktora i trenera. Tu je dobio plus od mene, za razliku od svojih prethodnika koji bi vjerovatno smjenili bar trenera, Huljaj je odlučio promjeniti metodu jer ponavljati istu stvar iznova i očekivati različite rezultate je ludost. To ne znaći da su sportski direktor ili trener dugoročno kvalitetno riješenje za Hajduk, ali predsjednik im je dao sve uvjete da uspiju na svojim funkcijama.

Kaos u svlačionici

Kad je Carillo dobio otkaz jer su ga igrači sabotirali (Rudeš) pisao sam o tome kako je to samo šok terapija koja će kratkoročno donijeti rezultate ali dugoročno neće riješiti problem. Nažalost kad ne ideš riješiti uzrok već samo posljedicu ponovi se problem. Da bilo je lakše smijeniti Carilla nego sa 4 5 igrača raskinuti ugovor. Isto se dogodilo Kopiću, jednostavno se moralo previše je truloga tu bilo da se ne bih ponovilo. Neki će reći da je sve kulminiralo radi navijača,drugi će reći da se desilo zbog odlaska Kosa, međutim ja se nebih složio sa time. Da, udaranje Futacsa sigurno nije doprinijelo miru svlačionice, ali sabotiranje trenera  su se događala i prije udaranja Futacsa. Kada mijenjaš trenera svakih 6 mjeseci teško je treneru uspostavit autoritet u svlačionici,jednostavno igrači traju duže od trenera i to je glavni problem. Između ostalog puno je tu nerazrijašnjenih odnosa među plaćama,ne smije ti se dogoditi da starosijedioci imaju među manjim plaćama u klubu.

Znalo se da je kaos u svlačionici,a Bjelanović i Kopić ga nisu uspili očistiti. Pokušalo se mirnim putem, čekati ponude za igrače koje želiš prodat. U međuvremenu dok čekaš njihove ponude ti ih ostaviš u svlačionici da ti rade kaos? Suludo je od Bjelanovića tražiti da raskine ugovor sa igračima, čovjek je imao ugovor na 3 mjeseca. Raditi raskide na Hajdukovu štetu bi kompromitiralo Bjelanovića iako bi to dugoročno možda bilo i najbolje za Hajduk, to ne bih izgledalo tako na prvu ruku. Hajduk je na pripreme vodio 35 igrača, bilo je jasno da Hajduk na sve ne računa i da se nekih želi riješiti pošto poto. Kopić takve igrače na pripremama nije ni koristio, vidilo se tada da ne računa na njih već na mlade koji su na tim pripremama bili među boljima u ekipi. Hajduk je otvorio utakmicom protiv Levskog na Poljudu, utakmica je pokazala kamo sve ovo vodi. Osim što je Hajduk igrao na oranici, Hajduk nije izgledao dobro i tu je Kopić odustao od svega što je radio na pripremama. Loveći rezultat odlučio je ubaciti Saida na kojeg nije računao na pripremama, nije imao hrabrost da uvede Šegu jer prije će ti Said donijeti razliku nego mladi. No nema veze, ispadanje od Levskog bila bi blamaža pa je vjerovatno pod pritiskom odustao od mladih. Da Kopić nema hraborsti i autoriteta pokazalo se u HNLu, nakon 50 minuta Palaverse protiv Levskog prebacio ga je na tribine protiv Osijeka, a Šegu, Bradarića i Delića prepustio B momčadi da igraju u Zmijavcima prijateljsku utakmicu. Kako je doživio debakl protiv Osijeka tako je odustao od mladih čak i protiv Lokomotive iako su igrači igrali svaka 3 dana na 30. Gledati Fomitschowa koji nakon 70 minute nije mogao ni hodati dok ti Bradarić stoji na tribinama je žalosno. Kopić nije imao hrabosti napraviti red u svlačionici i dati priliku mladima, možda nije mogao jer mu je pozicija bila uzdrmana svakim lošim rezultatom. S razlogom mu je bila uzdrmana, ako nemaš rezultat i nemaš igru a mlade preskačeš bez ikakvog razloga ne preostaje ti ništa nego preispitat se u kvalitete trenera.

Kad sve sumiramo, na kraju su potjerani Futacs,Memolla i Nižić u drugu momčad. Hoće li to riješiti problem u svlačionici ili će stvoriti nove tek ćemo vidjeti. Trener i sportski direktor trebali su ovakve rezove napraviti puno prije, imaju opravdanje da nemaju kontinuitet i stablinost. Sad su je dobili i na njima je da je iskoriste. Sezona je idealna za čiščenje zato što ti dolazi iznimno talentirana generacija čije greške moraš istrpjeti. Bjelanović i Kopić napravili su mnogo grešaka u koracima, greške im se mogu oprostit jer nisu imali sve uvjete potrebne za rad. Međutim nema tog kontinuiteta koji je vrijedan žrtvovanja budućnosti Hajduka. Ako oni nisu spremni istpjeti greške mladih, onda ni mi nismo spremni istrpjeti greške njih.

Na predsjedniku je da postavi sportsku politiku od koje se neće odstupati, ona bi trebala biti jasna. Palaversa, Bradarić, Nejašmić, Šego, Delić, Kovačević, Pršir i Špikić su projekti kluba i kao takvi trebaju dobivati minutažu. Normalno je i da svi neće uspjeti, međutim treba im osigurati sve uvjete da uspiju a to je u ovom trenutku minutaža (nekima već sad nekima dogodine).

Razloga za dramu nema. Da, Hajduk trenutno nema ni igru ni rezultat no to nema nikakve veze sa modelom upravljanja. Hajduku treba 1-2 prave odluke koje će ga usmjeriti na pravi put. Bjelanović i Kopić su dobili ključ u ruke i na njima je da donesu odluke. Trebat će im hrabrosti, ali ako je nemaju onda ni ne zaslužuju vodit Hajduk.

Biti navijač Hajduka je privilegija ali i velika odgovornost. Na nama je da izađemo na izbore i izaberemo kvalitetne ljude,a ako to nismo u stanju onda ni ne zaslužujemo bolji Hajduk.

Neko me sabotira i protiv mene lobira. Kako to?
Kako to obično biva u Hajduku, kad se zaredaju dva tri loša rezultata nastane opći kaos. U novinama možemo pročitati sve i svašta. Netko tko nije upućen u situaciju bi rekao da klubu slijedi stečaj i konačno gašenje kluba. Mediji kako bi dokazali o kakvom se kolapsu u klubu radi dovode za sugovornike kriminalce poput Štimca i Keruma. Tako čovjek koji je postavio Mrkija mesara,Petra Sapunara i ekipu u nadzorni odbor priča o katastrofalnom nadzornom odboru i kako ga vode nesposobni ljudi, drugi pak priča o kriminalu i Hajduku a u svom mandatu je mitom potplaćivao sudce. Nije problem u ...
Neko me sabotira i protiv mene lobira. Kako to?
Kako to obično biva u Hajduku, kad se zaredaju dva ...

Respekt: Pastuhsuta, GNKDZCFC, hercegbosna,

Slažem se: Domo_SB, hercegbosna,

Ne slažem se: Son07, Fenix22, Lwave,

U životu veću količinu sranja nisam pročita.Udrugu NH bi samo zbog načina na koji funkcioniraju članarine i prevare sa Tommijevom 10-godisnjom reklamom trebalo ukinut,razjebat i poslat na financijsko vjestacenje.Štimac je legenda Hajduka, bivši Hr - Lwave, 22.8.18. 18:25, 0 0 0
izbornik i zadnja osoba koja vam je donijela titulu.U predsjednistvu i NO danasnjeg Hajduka sjedu probisvjeti, ljudi koji imaju debelo jaci kriminalni record od stimca a svd to pod patronatom udbaskog krila dalmatinskog SDP-a koje vam vodi facebook - Lwave, 22.8.18. 18:29, 0 1 0
stranicu.Hvala Bogu da je tako i da vam i Intet zabije klin u guzicu da se mozemo jos malo smijat svi skupa. A i zaradi se nesto! - Lwave, 22.8.18. 18:30, 0 0 0
Lwave, ima neka stranica koja je evidentirala sve kriminalne radnje NH, ali sam zaboravio link. Sve su lijepo obrazložili. Hajduk zadnja titula je kupljena, o tome nema rasprave. - Fenix22, 22.8.18. 18:54, 0 2 0
Lwave hvala ti što si me dobro nasmijao - zdeso, 23.8.18. 20:59, 0 0 0
Igy77 | 08/2018

Nakon loših uprava navijači i simpatizeri Hajduka su kako bi klub doveli na pravi put odlučili kako će klub kontrolirati nadzorni odbor. Klub se dodatno povezao s navijačima i to se na prvu činilo dobrim ali taj odnos ne može funkcionirati. Hajduk je postao klub koji živi u strahu od navijača i dalje se postavljaju nerealni ciljevi (kako bi navijači bili sretni jer tko ima muda reći npr. Hajduk se još 5 godina neće boriti za prvo mjesto) a kad oni ne budu ispunjeni ili kad nešto krene po zlu navijači si daju za pravo puno više nego što bi smjeli.

Problem se na prvu čini jednostavnim treba se riješiti izgrednika i to je to ali stvari su puno kompliciranije. Navijačka grupa Torcida kao i sve ostale jače grupe na ovim prostorima još uvijek imaju kao bitnu stavku grupe držanje reputacije između ultrasa balkana i europe. Da bi održavali tu reputaciju na najvećoj razini potrebno je glasno navijati podržavati klub u što većem broju (doma i na gostovanjima) raditi dobre koreografije što su pozitivne i prihvatljive stvari ali tu onda dolazi onaj dio koji je problematičan, a to su bakljade i obračuni s drugim grupama pa se onda treba ponekad popišati po tuđem teritoriju čitaj ostaviti oznake na benzinskoj u Srbiji, treba biti frajer i prošetati se tuđim gradom, treba stati da se Boysi ne dođu šetati po Splitu, čuvati transparente, potući se itd...a takve stvari neće obaviti deda koji peca ribu s Hajdukovom kapom i tvrdi da je Torcida nego određeni dio grupe koji isto tako spada pod tu istu Torcidu.

Mnogi bi se iznenadili koliko je ovaj drugi dio važan onom djelu jezgre navijača koji dolazi na sjever Poljuda pa onda naravno da ih neće cinkati kada naprave neko sranje koje nisu trebali kao što je kad su nalupali Futacsa i koga već još jer im ti ljudi trebaju (ja ne mogu tvrditi da se zna 100% tko je kriv ali navijači uglavnom takve stvari znaju) i to je najveći problem ovog odnosa. Klub ne može biti povezan na toj razini s grupom i da grupa ima toliki utjecaj na upravljanje kluba kad ona u svojem načinu funkcioniranja ima stavke koje klub ne bi smio nikako tolerirati.

Hajduk je previše povezan s Torcidom i navijači preko nadzornog odbora imaju previše utjecaja na klub koji mora popuštati i ne smije ništa reći (pa se promjeni i uprava zbog njihovog utjecaja). Vjerojatno i oni sami nisu svjesni koliko je taj odnos grupe i kluba zapravo loš. Torcida se sada već prekomjerno osilila, a nova posljedica je gađanje igrača bakljama što je ogromna glupost. Kako će sportski direktor ili tko već sada pregovarati s nekim igračem kad klub dobi reputaciju da istolerira da igrači dobe malo iza uha ili da ih se gađa bakljama.

Nisu toliki problem Kopić i uprava koliki su problem navijači koji su postali uteg za kojeg se ne smije priznati da postoji. Pritisak je u Splitu ogroman i kao neutralnom promatraču mi je smiješno vidjeti kako po meni preplašeni Kopić i Bjelanović punih gaća nude ostavku.

Dok god se ne povuče linija, a to ne znam tko bi to trebao napraviti (navijači sigurno neće sami sebi braniti neke stvari) Hajduk je u velikim problemima. Ali netko će valjda jednom morati reći Torcida je naša navijačka grupa koju poštujemo ali tu i tu povlačimo granice kako u utjecaju na upravljanje tako i u ponašanju. Tek kada se na tu razinu smanji utjecaj Torcide na Hajduk klub će ponovno moći u miru imati upravu i trenera koji će dobiti vremena i smjeti postaviti realan plan i preko njega podići hajduk na iduću razinu.

Problem je Torcida Ultras grupa ne smije imati toliki utjecaj na klub
Nakon loših uprava navijači i simpatizeri Hajduka su kako bi klub doveli na pravi put odlučili kako će klub kontrolirati nadzorni odbor. Klub se dodatno povezao s navijačima i to se na prvu činilo dobrim ali taj odnos ne može funkcionirati. Hajduk je postao klub koji živi u strahu od navijača i dalje se postavljaju nerealni ciljevi (kako bi navijači bili sretni jer tko ima muda reći npr. Hajduk se još 5 godina neće boriti za prvo mjesto) a kad oni ne budu ispunjeni ili kad nešto krene po zlu navijači si daju za pravo puno više nego što bi ...
Problem je Torcida Ultras grupa ne smije imati toliki utjecaj na klub
Nakon loših uprava navijači i simpatizeri Hajduka su kako bi ...

Respekt: ivan-cro, Gavran,

Slažem se: Domo_SB, yey_OS, DAJO22,

Ne slažem se: hercegbosna,

Problem s nasilnicima bi trebale riješiti državne institucije, samo što onima koji su na vrhu zapovjednog lanca u državi baš i ne odgovara da Hajdukov model uspije. Reklo bi se "nema političke volje". - Gavran, 22.8.18. 15:00, 0 0 0
Sanel | 08/2018
r2 s2 n6 k8

Jedan naš cijenjeni komentator je nedavno napisao kako se ne slaže da je ovo najgori Hajduk u novijoj povjesti. Jednostavno se ne mogu stime. Priznajem, nisam gledao utakmicu protiv Gorice, ali jesam gotove sve ostale na početku ove nove sezone i vidjevši rezultat i statistiku, te prve dojmove onih koji su gledali, lako je zaključiti kako su igrali jednako kako igraju od početka sezone. Zapravo ako ćemo precizno, Hajduk je zadnju dobru utakmicu igrao kod kuće protiv Dinama u prošloj sezoni kada je doduše izgubio 2:1 ali je na terenu izgledao sasvim dobro i bio bolji u toj utakmici. Međutim, do toga ćemo doći kasnije.

Hajduk kako igra u ovoj sezoni je kriminal, razlog za svaku osudu bez ikakve zadrške, razlog za ismijavanje svih drugih klubova i njihovih simpatizera. Iako je krivaca mnogo, daleko najveći su Bjelanović i Kopić. Bjelanović je kratko na svojoj funkciji ali u tih mjesec dana je uspio pokazati svoj antitalent za posao koji je preuzeo, potpunu bezidejnost, viziju i ikakav plan. I nije jedini krivac, jednako je kriv i Kopić, čovjek koji je inzistirao na Ivanovskom.

Pa krenimo redom. Dakle, nakon dolaska Vučura i Mikulića te ostanak Lopeza u kadru, nije bilo nikakvog razloga da se Nižiću ne ispuni želja i obećanje prethodnog sportskog direktora. Nije bilo nikakvog razloga zadržavati nezadovoljnog igrača i ne izaći mu u susret da u par sezona što mu je preostalo ne zaradi koji euro više. Zadržavanjem takvog igrača, kapetana koji je toliko dugo u Hajduku i bio vrlo dobar primjer vjernosti i ponašanja pokazuješ ostalim igračima ili onima koji bi trebali doći šta ih čeka u budućnosti. Rijeka primjerice uvijek izlazi u susret svojim igračima, bez obzira koliko bili važni za momčad i klub, ali to se i cijeni kod ostalih igrača koji onda puno lakše prihvaćaju tvoju ponudu kada ih želiš dovesti. Dakle, tu se odmah pokazalo neznanje Bjelanovića. 

Slijedeća greška je odlazak Tome Bašića. Ok, neloša svota za igrača koji nije bio standardan prošle sezone ali baš zato ga se nije smijelo prodavati jer vani pokazuješ kako si spreman za (realno globalno gledajući) siću prodati svoje najtalentiranije igrače čim netko na stol stavi ponudu sa 7 znamenaka. Naročito kada nemaš u svojim rezervama igrača koji bi ga odmah mogao zamijeniti ili na tržištu nisi našao adekvatnu zamjenu.

Nadalje, greška je u suradnji sa Kopićem dovođenje Ivanovskog. Prvo je greška Kopića koji ga je Bog zna zašto želio u svojoj momčadi, druga je što je Bjelanović na to pristao. Ivanovski je igrač koji može funkcionirati u dva sustava. Jedan je onaj gdje igraš na brzu tranziciju, kontre i polukontre, a drugi je onaj gdje je Ivanovski egzekutor te onaj koji završava akcije. Ni za jednu ni za drugu varijantu Hajduk nema igrače. Momčad u kojoj Fomitchow igra krilo, Lopez beka, Caktaš glumi povučenu špicu, a glavni kreator Hamza i distributer lopti ne zna štopat loptu, Ivanovski je smetnja na terenu i siguran prekidač bilo kakve smislene akcije.

Općenito gledajući, Hajduk je odradio katastrofalan prijelazni rok, Bjelanović i Kopić su bili potpuno nekoordinirani jer kada trener uigrava jednu momčad cijele pripreme, a onda mu sportski direktor u 15 dana proda ili se pobrine da ključni igrači budu nezadovoljni te ovaj ostane bez okosnice momčadi, onda je koordinacija u velikom pitanju - ili neznanje.

Ali i uz sve te greške i nelogičnosti, potpuno je nedopustivo da momčad Hajduka na terenu izgleda kako izgleda. Potpuno je nelogično da Borja Lopez igra lijevog beka, da Fomitchow igra krilo, Caktaš da luta po terenu, da ti Ivanovski nakon niza loših utakmica i dalje ima prednost pred Saidom i da Stanko Jurić ima prednost pred palaversom. Potpuno je nedopustivo da Hajduk u pet utakmica koje sam gledao ove sezone nije uspio stvoriti tri stopostotne prilike, a protivnici nisu bili ni Real ni Barca. Potpuno je nedopustivo da i dalje forsiraš Caktaša koji se šetka po terenu te i kad dobije loptu baci je u bunar gdje nema nijednog hajdukovca blizu, nedopustivo je da su stoperi toliko plašljivi i paničari da ispucavaju loptu napamet što dalje od gola čim ide prema njima, nebitno što nema nikog u krugu 15-ak metara u njihovoj blizini... mogao bih do sutra nabrajati, poanta je da na te stvari direktan utjecaj ima trener, a on je potpuno zakazao te se uopće ne vidi kako ima bilo kakvu ideju izlaska iz krize te kako bi igra Hajduka trebala izgledati.

Međutim, ono što je jednako zanimljivo je teza pojedinih kako je najveća slabost i greška ovog hajduka način na koji je ustrojen i kojim se upravlja.

Hajduk je odabrao svoj način ustroja koji se u najkritičnijem trenutku u povjesti pokazao kao spasonosan i ne samo to, pokazao se kao način na koji je klub konačno konsolidiran i prije svega, to su prihvatili navijači kluba i simpatizeri. I to je prvi put da se netko na ovim prostorima susreo sa takvim modelom upravljanja u sportskom segmentu te je lako za pretpostaviti kako nema ljudi koji bi sa lakoćom to vodili i upravljali jer naprosto, nitko s time nema nikakvog iskustva na ovim područjima. Upravljanje slično strukturiranim poduzećem nije za usporedbu. Pa u čemu je onda problem?

Problem zasigurno nije upravljanje, problem više ne bi smio biti ni nedostatak novaca, problem nebi smjela biti ni infrastruktura ni išta slično, problem je u tome što su članovi Našeg Hajduka koji su birali NO odabrali krivo. Što nije nimalo čudno. Pa 4 milijuna hrvata već 20 i kusur godina bira krive ljude koji će njima upravljati pa još nisu naučili, nije realno očekivati ni da članovi Našeg Hajduka nauče.

Jer kada imaš 7 članova NO od kojih dvojica skupe više glasova od ostalih petereo i kada tih petero izglasa nepovjerenje predsjedniku, treneru i sportskom direktoru koji su klub osovili na noge te zahvaljujući toj odluci ova dvojica sa najviše glasova odstupe sa svog mjesta, onda znaš da tu nešto užasno smrdi. E tu je NH prvi puta pogriješio što nije reagirao i referendumom i potpisima većine koji su glasali to spriječio, a mogao je. Sve nakon toga je lančana reakcija koja je nizom loših odluka dovela do ove današnje situacije gdje klub nema ni igru, ni budućnost ni bilo kakav plan izlaza iz krize, u prijevodu, nema ništa od onoga što je Brbić sa Burićem kao trenerom imao.

NH pod hitno mora organizirati nove izbore i moliti boga da njegovi članovi ovaj puta biraju pametnije, inače će budućnost kluba opet doći u pitanje.

Vrlo jednostavno, za Hajduk i podneblje u kojem se nalazi, sa navijačima kakve ima i sve ono šta on predstavlja, ne postoji drugi način upravljanja od ovog današnjeg, štagod tko drugi mislio i kazao, Hajduk nije ni Osijek, ni Rijeka, a već neko vrijeme ni Dinamo. Hajduk treba isključivo ljude sa idejom i struku sa znanjem. Bjelanović i Kopić to nisu.

Naš Hajduk, Bjelanović i Kopić kao glavni krivci
Jedan naš cijenjeni komentator je nedavno napisao kako se ne slaže da je ovo najgori Hajduk u novijoj povjesti. Jednostavno se ne mogu stime. Priznajem, nisam gledao utakmicu protiv Gorice, ali jesam gotove sve ostale na početku ove nove sezone i vidjevši rezultat i statistiku, te prve dojmove onih koji su gledali, lako je zaključiti kako su igrali jednako kako igraju od početka sezone. Zapravo ako ćemo precizno, Hajduk je zadnju dobru utakmicu igrao kod kuće protiv Dinama u prošloj sezoni kada je doduše izgubio 2:1 ali je na terenu izgledao sasvim dobro i bio bolji u toj utakmici. Međutim, ...
Naš Hajduk, Bjelanović i Kopić kao glavni krivci
Jedan naš cijenjeni komentator je nedavno napisao kako se ne ...

Respekt: ktm686, DAJO22,

Slažem se: huskupus, DAJO22,

Ne slažem se: tshabalala, Rebel, peropex, BruceWayne, yey_OS, ivan-cro,

Kopić je trener za klub tipa Gorica,Rudeš,Istra i sl.Pod pritiskom se izgubi kao i prošle sezone,kad je ispustio uzeti prvo mjesto,a na kraju izgubio i drugo.Zato nemojte stiskati dečku neslaganje zbog svoje sujete ili ste čoravi pored zdravih očiju! - DAJO22, 22.8.18. 7:55, 0 0 1
Ima emisija tribine kad je Kopic dolazio u Hajduk gdje su Los i Jo ustvrdili kako se radi o prosjecnom treneru sa prosjecnim rezultatima i kako u svakom klubu dobro krene ali nakon pola godine do godinu krene pad. Ali eto, nejasno mi zasto ga vecina - Sanel, 22.8.18. 14:42, 1 0 0
i dalje tretira kao vrsnog trenera kad covjek to nicime nije pokazao. - Sanel, 22.8.18. 14:44, 1 0 0
Čovjek je imao iznadprosječne rezultate s obzirom na to kakve je ekipe vodio, brojke je u prosječnost spustio u Belupu kad su ovi bili nekoliko mjeseci bez plaće. Svaka mu je ekipa imala dobar balans obrane i napada, a takav je trener Hajduku trebao. - Gavran, 22.8.18. 14:56, 0 0 1
Nije on vrhunski trener, ali je za Hajduk dobar. U Hajduk poslije njega može doći samo netko tko će biti varijacija na temu, nikako napredak. A ako se neće postići napredak, čemu promjena? - Gavran, 22.8.18. 14:57, 0 0 1
Gavran | 08/2018

I površni pratitelji hrvatskog nogometa znaju da se u Hajduku gotovo svake sezone dogodi po jedna apokalipsa. Onaj trenutak kada cijeli navijački put viče kako ovako više ne ide, da trebaju otići NO, predsjednik, sportski direktor, trener i svi igrači stariji od 19 godina, a to bi trebalo rezultirati naslovom prvaka kroz 2 do 3 godine. Nevjerojatno je koliko ljudi stvarno povjeruje da bi se to bilo uistinu ostvarilo, previše da bi se cijela ta masa nazvala glupima, pa ipak...

Želim vjerovati da nisam jedan od tih. Kada god analiziram situaciju oko Hajduka dođem do zaključka tko je najslabija karika, onaj ili oni na čijoj poziciji, igračkoj ili upravljačkoj, bi se moglo više, jer ostali pokazuju višu razinu u istim radnim okolnostima. Ovog ljeta najviše je dostupnih informacija upućivalo na sportskog direktora kao najslabiju kariku, ali treba biti pošten i reći da su i njemu ruke bile svezane činjenicom da klub nije imao predsjednika uprave, a da je i on sam uskočio na funkciju ranije nego što je očekivao i očito je bio nespreman.

Zadaci koji su bili pred njim su bili očiti. Klub je ostao bez trojice golmana i morao je pronaći barem dvojicu za tu poziciju. Nekim senatorima je obećano da će ih se pustiti u inozemstvo, a takva obećanja se moraju ispuniti jer nezadovoljan igrač je loš igrač, i dovesti adekvatne zamjene. I jedno i drugo Bjelanović je solidno odradio. Zapelo je u onim situacijama koje se u normalnom i uređenom klubu ne bi smjele događati.

Uređen klub ne prodaje igrača poput Tome Bašića od kojeg se tek očekuje da osigura status standardnog člana prvih jedanaest i bude nositelj igre barem jednu ili dvije sezone, sasvim sigurno ne nakon odrađenih priprema kada je svaki odlazak daleko teže nadomjestiti. Osim ako ne gori pod petama, ali u uređenim klubovima ne gori pod petama.

U normalnom klubu igrači ne strahuju za svoju sigurnost kada odlaze u šetnju.

Napad na igrače koji se dogodio u travnju je nedopustiv i činjenica da je Hajduk od tada do danas pobijedio samo jednu prvenstvenu utakmicu dovoljno govori o magnitudi štete koju su, u nedostatku boljeg izraza, debili tim činom nanijeli Hajduku.

Sportski direktor je trebao sanirati tu štetu tako da pusti sve koji su tom incidentu bili prisutni i one koji su s žrtvama napada bili bliski, te dovesti druge igrača umjesto njih. S obzirom da se radi o 7-8 igrača, uz ranije navedene očekivane odlaske dolazimo do čitave jedne momčadi koju je trebalo zamijeniti. Šanse da sportski direktor uspješno odradi sve zadatke bila je minimalna.

Najveći krivci su oni koji su takav kontekst složili, a to je grupa koja sebe naziva najvjernijim navijačima. Od travnja 2016. Torcida je brod bez kapetana. Ploviti znaju, nekakav cilj imaju i nemaju pojma kako do tog cilja doći. Ekskluzivitet koji su vođe grupe uveli dogmom da je Torcida isključivo splitska i podjele koje su među širim navijačkim pukom nastale usljed toga nisu bile dovoljno upozorenje da se ide pogrešnim putem. Kada su prošle sezone počeli sa skandiranjem "Igrajte, pičkice" i kada se igralo dobro, zvižduci istoka i zapada bili su im još jedan pokazatelj pogrešnog smjera, pokazatelj kojeg su također ignorirali. Uporno nošenje transparenata kosa na raketi i "Đava je straj" bio je gotovo otvoreni poziv na nasilje za kojeg se moglo očekivati da će ga gore navedeni debili prihvatiti.

Kada su predsjednik uprave i sportski direktor morali otići jer im je nedostajala ta u naprednom nogometnom svijetu i za uspjeh neophodna kvalifikacija vatrenih navijača bilo je jasno da klub ostaje na vjetrometini. Tog retardiranog sustava ocjenjivanja rada nije pošteđen ni NO. Nitko nije, ili barem ne bi trebao biti, oduševljen radom ovog sastava NO-a još otkad je bez pravog objašnjenja smjenjen Brbić, ali promatranje njihova rada kroz prizmu adrese stanovanja još je gore od odluka koje taj NO donosi.

Relativno najveći udio Hajdukovih navijača je iz Splita, Hajduk je splitski i to nitko ne može niti želi promjeniti. Međutim, velika se šteta čini kada se regionalno veliki klub zatvara u svoj grad i okolicu. Hajduk može biti veliki klub kojem će baza biti svijet iz kojeg će sukladno svojoj platežnoj moći dovoditi igrače i igrati svjetski nogomet, ili može biti lokalni klub koji će preplaćivati lokalne igrače (vidi pod Caktaš) i kojeg će šamarati Rudeši i Gorice ovoga svijeta koji imaju manju platežnu moć, ali su inkluzivni prema ostatku planeta. Relativna većina će morati donijeti tu odluku. Biti veliki klub i istovremeno se dičiti time da je pola ekipe iz Dugopolja neće biti moguće.

Ako pak prevladaju oni koji vjeruju u čudotvornost dalmatinskih podzemnih voda ili nešto slično, Hajduk će i dalje propadati. Možda jednom konačno netko prizna da je pogriješio i pokuša promjeniti smjer. Pitanje je samo hoće li biti kasno, jer na Dinamovom primjeru se dobro vidi koliko je teško napuniti stadion jednom kada ljudi izgube naviku posjećivanja istog.

Kada tučeš Futacsa osuđen si na zviždanje Ivanovskom
I površni pratitelji hrvatskog nogometa znaju da se u Hajduku gotovo svake sezone dogodi po jedna apokalipsa. Onaj trenutak kada cijeli navijački put viče kako ovako više ne ide, da trebaju otići NO, predsjednik, sportski direktor, trener i svi igrači stariji od 19 godina, a to bi trebalo rezultirati naslovom prvaka kroz 2 do 3 godine. Nevjerojatno je koliko ljudi stvarno povjeruje da bi se to bilo uistinu ostvarilo, previše da bi se cijela ta masa nazvala glupima, pa ipak... Želim vjerovati da nisam jedan od tih. Kada god analiziram situaciju oko Hajduka dođem do zaključka tko je najslabija karika, ...
Kada tučeš Futacsa osuđen si na zviždanje Ivanovskom
I površni pratitelji hrvatskog nogometa znaju da se u Hajduku ...
Rješenje nije u tome da se napadnutim igračima raskine ugovor nego da se otkrije i sankcionira ekipa koja je te iste igrače napala. - baiso, 21.8.18. 13:08, 0 1 0
Tu dolazimo do problema jer Torcida se ograđuje od takvih napada (premda se, kolko ja znam, jedan od napada dogodio upravo ispred njihovog fight cluba ili čega već). - baiso, 21.8.18. 13:08, 0 0 1
Raskidom ugovora igračima Hajduk bi zapravo dao moć tim, u analizi spomenutim, debilima koji bi počeli šamarat sve i svakog... Šta će onda Hajduk ić raskidat ugovore kako će ovi mlatit? To nema smisla - baiso, 21.8.18. 13:10, 0 3 0
Pa mislim da puštanje igrača (a tu ne mislim nužno na raskid ugovora, i prodaja ispod cijene je puštanje) ne oslobađa napadače od krivnje. Slažem se da bez kažnjavanja napadača ništa drugo nema smisla, ali to nije posao Hajduka, a ja sam se ovdje - Gavran, 21.8.18. 14:24, 0 0 0
fokusirao na Hajduk. A Torcida je objesila veliki transparent "đava je straj" i više puta su skandirali "dobit ćete batina", nakon toga nikako ne mogu biti nevini promatrači u tom slučaju. - Gavran, 21.8.18. 14:26, 0 0 0
Mac316 | 08/2018

Iako se kataklizmičkim izjavama i 'šokom' nakon poraza od Gorice može dobiti dojam da se dogodilo nešto neviđeno, nešto na što jednostavno nitko nije spreman, trezvene glave bi većina shvatila da se dogodilo identično što se dogodi i svake sezone unatrag zadnjih cca 10 godina. 

Uzorak je otprilike ovakav, nakon puno razočaranja u sezoni prije, Hajduk, a pod tim pojmom mislim i Uprava i navijači i struka i igrači, se počne sam sebe 'nabrijavati' da je ovo TA godina, godina kad izlaze iz drugorazrednih uloga u HR nogometu i vraćaju slavno ime kluba tamo gdje treba. Te tvrdnje se pomalo ojačaju potpisivanjem raznoraznih prinova, najčešće stranih igrača sumnjivog backgrounda, ali za koje svi u klubu tvrde da su svemirski talenti, te onda priča o snazi kluba dobije potvrdu u nekom žblj pretkolu europskog natjecanja u kojem im ždrijeb podari nekog da se na njemu iživljavaju. U tom trenutku, sve za Hajduk izgleda sjajno, a navijači su, iz meni nedokučivog razloga, zavedeni pričom o 'ponovno velikm Hajduku'. 

I onda krene lavina. Hajduk je preslab da se nosi sa osrednjom kvalitetom koju nose kasnije pretkola Europe pa tu negdje oko Velike Gospe ispada od bilo kojeg protivnika kojeg mu ždrijeb da. Oko tog vremena, pitanje je tjedna, dogodi se i neki domaći poraz koji se ne bi smio dogoditi i tu svijet staje. Sve one najave o onom fantastičnom Hajduku su razbijene nakon što nekakvo Lučko, Belupo ili Gorica prodefiliraju Poljudom i stisnu šamar realnosti napuhanoj priči o velikom Hajduku. 

Sad smo u toj točci, sad se zbrajaju razmjeri štete i radi se o glavama u klubu. Obično plati trener, vjerojatno je to i sada slučaj. Je li fer stalno otpuštati trenere koji rade sa onim što dobiju, što si iskreno treba priznati da nije nešto? Kopić možda ima neku viziju igre, možda nema, ali to je nemoguće znati kad mu je u ruke gurnuta momčad koja igra amaterski, ponekad kad je dan dobar može nešto i pokazati, ali u principu, to su igrači koji su, u nedostatku boljeg izraza 'uncoachable', 20nešto godišnjaci koji se smucaju Europom jer ih nigdje ne žele zadržati upravo zato jer su treneri, bolji treneri nego što Hajduk ima, zaključili da se s njima ništa ne može napraviti. Da, jedan takav možda nešto može napraviti nekad u karijeri ako se okolnosti poklope u pravoj momčadi, ali nakrcati ekipu sa igračima koje nitko neće i koje se ne može trenirati i onda očekivati da oni čudesno kliknu je jednostavno glupo. Ili to ili je jedini mogući potez koji neki klub može napraviti, što je puno gore i do toga dolazimo za sekundu. Uglavnom, Željko Kopić, a na ovo mjesto se može napisati bilo koje ime Hajdukovih trenera zadnjeg desetljeća, je kriv samo utoliko što nije htio reći kakvu momčad ima i što s njom zapravo mož napraviti nego jeiz slijepe ambicije i sulude vjere u nadnaravno pumpao atmosferu sa ostatkom kluba i onda zbunjeno gledao kad se ništa od najavljenog ne ostvari. 

E sad, zašto Hajduk ima momčad kakvu ima? Ne ulazeći u to koliko ti igrači zarađuju, očito je da je to kalibar kakvog Hajduk jedino može dovesti, jer deset godina manje-više iste klupske politike sugerira upravo to. Hajduk ima nekakav priljev nnovaca od izlaznih transfera, ne kao Dinamo, ali nešto ima, ima i nešto zarade od ulaznica i marketinga, sigurno više nego ostatak lige zajedno, novac u klub ulazi. Znamo da klub iz proteklih 'Sharbini' vremena ima puno dugova, neki od kojih su i na sudovima, ali jesu li ti dugovi toliki da jednostavno jedu sav novac koji u klub ulazi i ne dozvoljava Upravi da ulaže u bolju momčad od ovakvih koje sklapa? Ili, a ovo je puno, puno gore, ljudi koji vode klub misle da je ovo ispravan put, slabo korištenje vlastite škole koja jedva izbaci po jednog talenta godišnje za prvu momčad, dovođenje neprovjerenih i nedokazanih anonimusa sa strane od kojih većina nosi i velike probleme u ponašanju i odnosu prema klubu te poptuno ignoriranje nekih bivših Hajdukovih igrača koji bi možda mogli karijere reanimirati na Poljudu (Radošević je tu iznimka). Ako zaista misle da je ovo put kojim se gradi momčad onda je krivac jasan, Uprava Hajduka nema prvog pojma kako napraviti kvalitetnu nogometnu momčad i dokazuju to iz godine u godinu. 

No, ako je ovo jedini način jer Hajduk krvari novac na stare dugove, onda je pitanje - kako to da oni niti nakon svog ovog vremena nisu sanirani i kad će to uopće biti? Hajduk je d.d., a niti jedan ozbiljan d.d. ne može funkcionirati bez pravog i temeljitog poslovnog plana, posebno dugoročnog. Takav plan je u klubu odavno morao psotojati i u njemu je moralo stajati kako se iz dugova izvući i u kojem roku. Prema izjavama ljudi iz kluba, a one se mogu svesti na otprilike 'nakon ove sezone Hajduk kreće u borbu za vrh jer ćemo sve sanirati', čovjek bi mislio da plan postiji. No, problem je da ove izjave se čuju već barem zadnjih 3 ili 4 sezone, uvijek sa istim ishodom već gore opisanim, očito je da u cijelom sustavu funkcioniranja kluba nešto dramatično ne valja, jer prema staroj mudrosti znamo što je netko tko stalno ponavlja iste greške i očekuje drugačiji ishod. 

Dijagnoza nije teška za postaviti. Hajduk može vrtiti trenere dok ih ne isprba apsolutno sve, može mijenjati predsjednika jer popije pivo s nekim s kim ne bi smio, a može i potpisivati svakog inozemnog igrača kojeg neki manager predloži na temelju youtube promotivnog videa. No, sve to nema nikakve veze jer klubom se ne upravlja na ispravan način. Hajduk je vjerojatno najmanje privatizirano dioničko društvo na svijetu, gurnut je na tržište da se dokaže neka poanta tipa 'mi smo pošteni, mi smo drugačiji od drugih, mi ne ovisimo o ničijoj 'sisi', a zapravo je tek privatizacijom klub postao svačiji. Klubom se ne upravlja na način da onaj tko ima najviše uloženog u njega donosi odluke jer želi kapitalizirati svoju investiciju, klubom upravljaju tisuće i tisuće navijača koji misle da sa 100 ili 200 kuna imaju rpavo preko svojih proxija u Nadzornom odboru i oko kluba diktirati što i kako bi klub trebao. Klubom upravljaju ljudi koji misle da je klupska himna, boja ili maskota ono što je vrijednost, da je slika na zidu neke momčadi iz 70-ih godina prošlog stoljeća ono što definira poslovni subjekt u 2018. godini. Klub vode ljudi koji misle da zapravo upravljaju udrugom, da mogu voditi klub prema svojim osobnim afinitetima i moralnim vrijednostima, a da će ceh kad-tad platiti netko drugi. No, onog dana kad su izabrali model dioničkog društva, odlučili su ujedno da za Hajduk nitko više nije odgovoran od njih samih, a odgovornost ne znači održavanje duha nekih prošlih vremena živima nego znači osiguravanje opstanka danas, a opstanak se osigurava samo i isključivo novcem. 

Da bi Hajduk bio uspješan, horde i horde navijača kluba koji ponosno mašu sa svojom potvrdom da su za 100 kuna postali dioničari morali bi shvatiti da nemaju nikakve kompetencije niti sposobnosti za klub voditi i sami sebe izglasati iz upravljanja (ili 'nadziranja'). Trebali bi konačno shvatiti vrijeme u kojem živimo i pustiti u klub poslovne ljude koji imaju znajna i viziju za upravljati privatnim poduzećem. Hajduk ima marketabilan brend, ima široku bazu navijača kojima možeš puno toga u vezi kluba prodati i tako zarađivati i sigurno bi se našlo interesa da se takav klub preuzme. No, nitko normalan neće preuzeti klub, a da mu za vratom puše tisuće i tisuće subjektivnih i emotivnih navijača koji preispituju svaku odluku, čak do razine koga će Uprava počastiti večerom. Takvim, isključivim i zatvorenim pristupom vođenja, Hajduk je zapravo Udruga, koja ne dopušta nikome tko ne dijeli njihove vrijednosti i vizije unutra, ali za razliku od Udruga nemaju mogućnosti javnih financiranja ili donacija od simpatizera, ovisni su sami od sebe i svoje sposobnosti da zarade novac. Kako im u tome uspijeva dovoljan su dokaz protekle godine, a poraz od Gorice nije ništa manje niti ništa više od samo još jedne cigle u klimavom zidu koji samo čeka da se sruši. 

Samo luđak radi iste greške, a očekuje drugačije rezultate
Iako se kataklizmičkim izjavama i 'šokom' nakon poraza od Gorice može dobiti dojam da se dogodilo nešto neviđeno, nešto na što jednostavno nitko nije spreman, trezvene glave bi većina shvatila da se dogodilo identično što se dogodi i svake sezone unatrag zadnjih cca 10 godina. Uzorak je otprilike ovakav, nakon puno razočaranja u sezoni prije, Hajduk, a pod tim pojmom mislim i Uprava i navijači i struka i igrači, se počne sam sebe 'nabrijavati' da je ovo TA godina, godina kad izlaze iz drugorazrednih uloga u HR nogometu i vraćaju slavno ime kluba tamo gdje treba. Te tvrdnje se pomalo ...
Samo luđak radi iste greške, a očekuje drugačije rezultate
Iako se kataklizmičkim izjavama i 'šokom' nakon poraza od Gorice ...
Losovius, pa nije problem model, problem je što ono što je taj model u teoriji ne odgovara onome kako se model primjenjuje u praksi. Što se tiče hamzi i sličnih, jednostavno ne, to su tipični journeymani koji mogu bljesnuti ali nikad nigdje ne mogu.. - Mac316, 20.8.18. 11:41, 0 0 0
.. biti nositelji, bili bi ok kotačići u momčadi sa dva tri nositelja igre jača. Hajduk to nema jer proda svakog prije nego to postane - Mac316, 20.8.18. 11:42, 0 1 0
Stvarno fali ozbiljnosti pri vođenju kluba. Kako očekivati da igrači ginu za klub kad ih vlastiti navijači mlate i rasistički napadaju? Kopić preferira pozicijski nogomet i to trebao ostvariti na oranici? - JohnSmith, 21.8.18. 0:45, 0 0 1
Slažem se naročito s ovim dijelom o ekipi koja bi s 200 ili 300 kn odlučivala o svemu. I nije to, nego ta politika donacija iz ljubavi prema klubu je redikulozna jer ispada ko da je Hajduk, ko i većina HR građana, klub koji živi od nekakve socijale - baiso, 21.8.18. 13:16, 0 0 0
i skupljanja flaša po kontejnerima. - baiso, 21.8.18. 13:17, 0 1 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.