zatvoreno

Treba li Conte izbaciti Diega Costu?

  • 17.04.2017.
  • 26
  • 1

Chelsea je upao u mini krizu igre i rezultata. U posljednje su četiri utakmice doživjeli dva poraza, a i u utakmicama koje su dobili (pogotovo protiv Cityja) bili su sve samo ne uvjerljivi.

Najveći problem u posljednjih mjesec dana su manje ozljede njihovih bekova (Moses, Alonso), ali još veći forma Diega Coste. Igrač koji je imao ponajbolji conversion rate u Europi u posljednjih mjesec dana ne samo da nije postigao pogodak, nego je često i igrač manje na terenu. Pada na ispitu kako eye testa tako i statistike. Mislima je već u drugom klubu, vrlo vjerojatno u Kini...

Chelsea ima četiri boda prednosti ispred Tottenhama i daleko slabiji raspored, ali jako je riskantno u završni dio prvenstva ući s igračem manje.

Stoga i pitanje: što Conte treba napraviti? Pokušati vratiti Costu u život ili ga izbaciti iz momčadi? Što biste vi napravili?

Diego Costa - razina igrača top klub lige petice 7.3 0, 0, 0, 0, 1, 0, 2, 10, 13, 0, 0
Je li Diego Costa najveći problem Chelseaja? djelomično se slažem 5.6 0, 0, 1, 1, 4, 4, 10, 4, 1, 1, 0
Treba li Conte izbaciti Costu iz startnih 11? djelomično se slažem 5.7 0, 0, 1, 1, 1, 7, 9, 6, 1, 0, 0
Hoće li Conte izbaciti Costu iz startnih 11? prije ne nego da, 35% 4.2 0, 1, 2, 6, 8, 4, 2, 3, 0, 0, 0
Hoće li Chelsea osvojiti Premier ligu? vjerojatno da, 80% 7.1 0, 0, 0, 0, 0, 1, 7, 9, 6, 3, 0

Analize (1)

Losovius | 04/2017

Diego Costa postao je čovjek manje na terenu. Protiv Uniteda, izgubio je čak 16 lopti, a jedino što je ponudio bila je silna nervoza i koškanje s protivničkim igračima. On ne samo da ne doprinosi svojoj ekipi individualnim učinkom, nego i sve oko sebe čini lošijima i nervoznijima. Iz utakmica u utakmicu, to postaje sve jasnije.

Ponekad brojke mogu varati, ali u Costinom slučaju pričaju zaprepašćujuću priču:

Već je ranije to pokazao, Costa je igrač 'Adebayor klase', onaj kojeg zanima prvenstveno - novac! I manje-više ništa drugo. I to je pošteno, barem je poznato što i kako ga pokreće. Jer otkad je došla na zimu ponuda iz Kine, on mislima više nije u Londonu.

Gledajući izvoretamo može dobiti tri puta veću plaću nego bi mu Chelsea mogao dati, oko 600 tisuća funti tjedno. Dakle cifre u domeni Messija i Ronalda, čak i više od toga. 

Conte se može nadati da može od njega dobiti još nekoliko pravih oproštajnih utakmica, ali teško da je Costa takav mentalitet čovjeka. Da jest, onda bi do toga zapravo mogao i sam doći. Po svemu sudeći, njegovo ponašanju može postati kancerogeno i po svim indikatorima sada je u toj fazi da ga se može i treba samo odstraniti. Jer suigrači na njega računaju, a vjerojatno bi bilo bolje da imaju i igrača manje na terenu.

Kako to napraviti?

Najveći je problem što pravog rješenja i nema. Batshuayi nije odigrao niti jednu utakmicu kojom bi pokazao da je netko na kog Conte može računati. U nekoliko utakmica u kojima Costa nije igrao, Conte je izabrao postaviti Hazard na 'lažnu devetku' i činilo se kako to dobro funkcionira.

Dvaput je tako igru postavio Conte, protiv Bournmoutha i Leicestera, i Chelsea je oba puta dobio utakmicu 3:0. Posebno je impresivno bilo vidjeti koliko se zapravo tada oslobio William, te da Hazardu zapravo i odgovara centralna rola. 

Problem te igre je što bi teško funkcionirala protiv discipliniranog i zatvorenog sustava (što Bournmouth nema, a Leicester tada nije imao) gdje je potrebna Costina snalažljivost i tjelesna prisutnost. Također, taj sustav igre zahtjeva Fabregasa na visokoj razini ili šansu da date gol iz kontre. Jer drugih opcija zapravo i nema, a prekid odjednom postaje problem, jer ste izgubili bitnu figuru.

Međutim, nešto je bolje ni od čega. A Costa je trenutačno daje točno toliko - ne nula, nego i manje od toga. Jer osim što sam ništa ne odigra, još i druge napravi nervoznijima.

Stoga je svako rješenje bolje od njega na terenu, osim ako Conte ne računa da ga može mentalno podići i motivirati. Cijeli Costin psihološki profil sugerira drugačije, tako da se čini da je Chelsea došao do točno s koje nema povratka!

Nije pitanje 'treba li' nego 'kako'...
Diego Costa postao je čovjek manje na terenu. Protiv Uniteda, izgubio je čak 16 lopti, a jedino što je ponudio bila je silna nervoza i koškanje s protivničkim igračima. On ne samo da ne doprinosi svojoj ekipi individualnim učinkom, nego i sve oko sebe čini lošijima i nervoznijima. Iz utakmica u utakmicu, to postaje sve jasnije. Ponekad brojke mogu varati, ali u Costinom slučaju pričaju zaprepašćujuću priču: Već je ranije to pokazao, Costa je igrač 'Adebayor klase', onaj kojeg zanima prvenstveno - novac! I manje-više ništa drugo. I to je pošteno, barem je poznato što i kako ga pokreće. Jer ...
Nije pitanje 'treba li' nego 'kako'...
Diego Costa postao je čovjek manje na terenu. Protiv Uniteda, ...

Respekt: Lefe1, IstraSport, sthagon,

Slažem se: Lefe1, IstraSport,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.