zatvoreno

Tribina hipoteza

  • 19.01.2019.
  • 36
  • 5

Za sve teze koje nemaju svoju temu...

Tribina hipoteza!

Ocijenimo najbolje napadače/devetke na svijetu:
Cristiano Ronaldo - razina igrača jedan od najboljih na svijetu 9.2 1, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 14, 19
Robert Lewandowski - razina igrača stožerni igrač top kluba 8.3 1, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 14, 20, 0
Harry Kane - razina igrača stožerni igrač top kluba 8.4 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 2, 13, 20, 0
Sergio Agüero - razina igrača stožerni igrač top kluba 8.2 0, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 2, 22, 11, 0
Luis Suarez - razina igrača stožerni igrač top kluba 8.2 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 5, 21, 9, 1
Mauro Icardi - razina igrača stožerni igrač top kluba 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 9, 18, 7, 0
Roberto Firmino - razina igrača stožerni igrač top kluba 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 8, 22, 4, 0
Romelu Lukaku - razina igrača top klub lige petice 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 6, 24, 6, 0, 0
Karim Benzema - razina igrača top klub lige petice 6.7 0, 0, 0, 1, 0, 2, 7, 21, 5, 0, 0
Gonzalo Higuain - razina igrača top klub lige petice 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 1, 5, 24, 6, 0, 0
Diego Costa - razina igrača top klub lige petice 7.1 0, 0, 0, 0, 0, 0, 6, 22, 8, 0, 0
Pierre-Emerick Aubameyang - razina igrača top klub lige petice 7.3 0, 0, 0, 0, 0, 0, 3, 20, 13, 0, 0
Paco Alcácer - razina igrača top klub lige petice 6.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 14, 21, 0, 0, 1
Alexandre Lacazette - razina igrača top klub lige petice 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 7, 22, 7, 0, 0
Edinson Cavani - razina igrača top klub lige petice 7.5 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 17, 14, 3, 0
Olivier Giroud - razina igrača liga petice 6.3 1, 0, 0, 0, 1, 1, 13, 19, 1, 0, 0
Álvaro Morata - razina igrača liga petice 6.1 1, 0, 0, 0, 1, 3, 18, 12, 0, 1, 0

Analize (5)

maci97 | 02/2019

Lovre Bašić je figura preko čijih se leđa već godinama prelamaju teze zadarskih košarkaških sladokusaca. Vječna mlada nada, postavljen za najmlađeg kapetana u povijesti kluba, no kasnije mu je ta vrpca oduzeta te je javno prozivan od strane trenera zbog nedostatka zalaganja. U momčadi Zadra je prošao sve, od perspektivnog projekta, drugog playa, startera i kapetana, do dna klupe i natrag. Za jedne je on simbol propasti zadarske škole košarke koja izbacuje igrače s ozbiljnim falingama i niskim plafonom, za druge je simbol promašene politike kluba koja ne daje šansu mladim domaćim igračima, dok je za treće simbol prekomjerne tolerantnosti prema domaćim dečkima samo zato što su domaći.

Ovu sezonu počeo je Bašić kao drugi play, iza Malcolma Granta. Nakon Grantovog odlaska rastu mu odgovornosti jer se prvo čekao dolazak zamjene, Kwamea Vaughna, kojemu je ipak trebao period uigravanja te muku muči s ozljedama. Tako dosadašnji tijek ove sezone u Bašićevom kontekstu možemo promatrati u dva dijela: onaj s Grantom i onaj nakon Granta kada Bašiću rastu minutaža te odgovornosti i ovlasti na terenu. Također, s obzirom da je Lovrina minutaža varirala, za suhe brojke u obzir smo uzeli utakmice u ABA ligi u kojima je igrao više od 10 minuta, a među njima smo izdvojili "bitne utakmice" u kojima pritisak raste. Tu smo ubrojili dvoboje s najvećim direktnim konkurentima za ispadanje iz lige, Krkom i Olimpijom, te standardne derbije: Cibona, Partizan, Cedevita kako bi vidjeli da li Bašićeve izvedbe ikako ovise o ulogu utakmice. Realno, cijeli donji dom ABA lige je totalni kupus pa se za ostanak bore i Igokea, Mornar i FMP ali Slovenci su najveća direktna konkurencija za izbjegavanje zadnja dva mjesta pa smo uzeli samo njih. Posebna kategorija su gostovanje kod Cibone i Mornara te domaća utakmica s Partizanom kada je Bašić igrao kao defacto jedini playmaker. njih smo izdvojili kako bi vidjeli kako Bašić reagira kada je prva i jedina opcija na beku. Sve to uspoređujemo sa sakupljenim podacima cijele sezone u ABA ligi u koje su uključene i utakmice s minutažom manjom od 10 minuta.

Za početak, pogledajmo Bašićeve najbazičnije "suhe" brojke u prosjecima kroz navedene kategorije utakmica:

 Ono što prvo upada u oči je ogroman porast u minutaži nakon odlaska Granta, što nam govori da nas oči i dojam ne varaju. Bašić zaista odlaskom Granta preuzima više konaca igre u svoje ruke te mu sve brojke naglo rastu, osim što iznuđuje cijeli prekršaj manje po utakmici. U bazičnim brojkama ne vidi se nekakva razliku u bitnim utakmicama u odnosu na sve susrete u kojima je odigrao više od 10min, ali sve skupa je ogroman napredak u odnosu na cjelokupnu sezonu, što je i razumljivo s obzirom da susreti s malom minutažom lako ruše statistiku na malom uzorku. Utakmice u kojima je sam na poziciji organizatora su posebna priča, minutaža, poeni te posebno asistencije, općenito potrošnja rastu značajno. No, pati li zbog povećanog volumena i potrošnje efikasnost?

Ono što je ovdje bitno za primjetiti je +/- index tj. ukupna koš razlika koju ekipa Zadra ostvaruje s Bašićem na terenu te omjer asistencija i izgubljenih lopti, što su važni faktori za valoriziranje učinka jednog playmakera. Kad igra kao prva opcija na beku, a posebno u "drugoj" polovici dosadašnje sezone Bašić ostvaruje preko 3 asistencije na svaku izgubljenu loptu što ga svrstava u sam vrh svih bekova u ABA ligi, a također je i izvrstan pokazatelj odgovorne igre i zrelosti u napadu. Također, možemo uočiti da ekipa Zadra ostvaruje sjajnu koš-razliku s Bašićem na terenu nakon odlaska Granta, a znakovito, također i u bitnim utakmicama kada igra pod pritiskom. Prosječnih +26 u te tri skupine utakmica još više dobiva na važnosti kada ubacimo podatak da u cijeloj sezoni KK Zadar ima ukupnu koš-razliku -71.

No, ovdje vidimo i prve ozbiljne manjkavosti u Bašićevoj napadačkoj igri. Iz kategorije iznuđenih faula u prvoj tablici te slobodnih bacanja iz druge, vidimo da Bašić sve skupa premalo "ide u kost" te iznuđuje prekršaje. Bašić je i dalje pass-first bek te mu je potrebno više agresivnosti u napadanju obruča da bi postao napadačka opasnost. Kada se odlučuje na šut i dalje uzima više trica nego dvica, a iz treće tablice vidimo kako mu EFG% (efektivni šut iz igre, više valorizira tricu nego obični FG%) te TS% (true shooting, u obzir uzima i slobodna bacanja) naglo padaju u utakmicama povećane potrošnje. To je jasan indikator premalog broja slobodnih bacanja te prevelikog volumena trice koju, iako je gađa vrlo dobro, ipak pogađa u manjim postotcima nego dvicu.

Vidjeli smo iz prvog dijela neke indikatore o Bašićevoj individualnoj igri, poglavito u napadu, te njenoj korelaciji s količinom ovlasti u igri. No, što je s obrambenim utjecajem na momčad te cjelokupnom utjecaju na rezultate ekipe? Tu bazične brojke nisu dovoljne, te moramo posegnuti za napadačkim i obrambenim te net ratingom, koji su ustvari broj poena koje ekipa prima ili daje na 100 posjeda, te se time eliminira faktor brzine igre i utakmice. Naime, gore navedeni +/- indeks u obzir ne uzima to da nekada i +5 u utakmici na ispod 150 poena može više značiti nego +15 u utakmici na više od 200 poena. Važnost je veća pogotovo ako je utakmica u egalu jer tada tih hipotetskih +5 poena vrijedi mnogo više nego u utakmici koja je riješena brzo i u kojoj se razlike kreću oko 20 poena. Sve to ovisi o brzini igre tj. paceu, ne znači nužno da si u utakmici u kojoj si primio 72 poena igrao puno bolju obranu nego u utakmici u kojoj si primio 95 poena, već je jednostavno broj posjeda veći. Zato su u NBA već godinama ORTG, DRTG, NETRTG, PACE i ostale metrike standard, ali kod nas u Europi se i dalje više oslanjamo na +/- i valorizaciju pa ove "napredne statistike" moramo računati sami.

Kako su formule rejtinga za individualne igrače vrlo komplicirane, za samog Lovru Bašića imamo samo cjelokupni ORTG, DRTG, NET i PER (rating efikasnosti igrača), bez podjela te samo za prvih 15 kola ABA lige, bez utakmica s Partizanom i Krkom, te one netom završene protiv Mege koja nije uključena u nijednu statistiku u ovom tekstu(nije ni bitno jer Bašo tu zbog bolesti nije igrao). Bašićevi, rejtinzi izgledaju ovako (zahvale kolegi forumašu @Nagy sa Sportneta na ovim brojkama):

Ne izgleda dobro. Za napad možemo reći da kako-tako i šljaka ali podatak za obranu je porazan. No, s obzirom da nemamo podatke s uračunatim Partizanom i Krkom ne možemo znati pravu sliku, a dojam okom kaže da je Bašić posebno Partizana odigrao jako dobro i bez velikih grešaka u obrani. Ono što možemo prikazati su rejtinzi cjelokupne ekipe Zadra u ovisnosti o Bašićevim minutama na terenu, pa smo utakmice podijelili u 3 grupe: one u kojima je igrao manje od 10min, 10-20min te one u kojima je na terenu proveo više od 20 minuta, uz već standardnu podjelu na vrijeme sa i bez Granta. Uz ove podatke u tablici se još nalaze pace te postotak šuta protivničkih playmakera, za čije je čuvanje zadužen Bašić kada je u igri:

Podaci su i više nego iznenađujući. Godinama se Bašiću predbacuje loša igra u obrani (i 1v1, i momčadska), kockanje i ispadanje zbog pokušaja krađa. No, brojke govore da Zadar prima sve manje poena na 100 posjeda kako Bašićeva minutaža raste, a da protivnički bekovi šutiraju sve lošije što je Bašić više u igri. Posebno su impresivne brojke u utakmicama kad Bašić igra više od 20 minuta, kojih ima 5. Stavimo to u kontekst golog oka i dojma koji postavlja tezu da je Bašić značajno popravio svoju igru u zadnjih mjesec dana. I zaista, 3 od tih 5 utakmica upada u taj najsvježiji period sezone, dok su druge dvije prvo kolo protiv FMP te gaženje Cibone u Draženovom domu. Za primjetiti je još da Zadar igra za 6 poena bolju obranu te za 2 poena ukupno otkad su Granta zamijenili obrambenim specijalcem Vaughnom, a Bašić je preuzeo organizaciju napada. Također, Zadar očekivano najbržu košarku igra kada Bašić igra između 10 i 20 minuta, odnosno kad ulazi kao zamjenski bek da promjeni ritam.

ZAKLJUČAK: Bašić je u sezonu krenuo očito zagušen Grantom i bez dovoljno slobode da ispolji svoje kvalitete, no odlaskom Amerikanca očito je da mu je forma u ozbiljno uzlaznoj putanji koja je kulminirala zadnjom ozljedom Vaughna kad je morao postati prva opcija na playu. U odnosu na ranije godine, značajno je popravio igru u obrani što je vidjivo i golim okom. Manjkavosti u igri još postoje, ponajprije to je manjak agresivnosti u egzekuciji te selekcija šuta, ali i manjak snage u fizičkoj igri. Ako bi uskoro nabacio koji kilogram mišića te promijenio navodno nesportski način života, većina ovih problema u igri bi se dobrim dijelom sredila. Nastavkom ovog napretka mogli bi i računati na Bašića kao stalnog prvog playa Zadra u sezonama koje dolaze, te se riješiti dovođenja i mijenjanja stranaca playeva svakih sezonu ili manje.

No, bilo kako bilo, Bašić igra sve bolje te pokazuje znakove sazrijevanja koje ljudi iz kluba i treneri najavljuju već godinama. To je prepoznala i publika pa je u nedavnoj anketi Facebook stranice KK Zadar Fans izabran za igrača Zadra u najboljoj formi. Nastavi li sa sve boljim igrama, uz dobru formu Vaughna (sam sredio Megu s 23-7-8), uigravanje Dašića i Žorića te, nadamo se, povratak suspendirnog Magaritya, Zadar može računati na ozbiljnu jezgru dobrih igrača u napadu na prvi trofej od 2008.  Prva prilika za to je već za dva tjedna kad se na Gripama igra završnica kupa.

Koliko je dobar Lovre Bašić?
Lovre Bašić je figura preko čijih se leđa već godinama prelamaju teze zadarskih košarkaških sladokusaca. Vječna mlada nada, postavljen za najmlađeg kapetana u povijesti kluba, no kasnije mu je ta vrpca oduzeta te je javno prozivan od strane trenera zbog nedostatka zalaganja. U momčadi Zadra je prošao sve, od perspektivnog projekta, drugog playa, startera i kapetana, do dna klupe i natrag. Za jedne je on simbol propasti zadarske škole košarke koja izbacuje igrače s ozbiljnim falingama i niskim plafonom, za druge je simbol promašene politike kluba koja ne daje šansu mladim domaćim igračima, dok je za treće simbol prekomjerne tolerantnosti ...
Koliko je dobar Lovre Bašić?
Lovre Bašić je figura preko čijih se leđa već godinama ...

Respekt: pravi, Essien1950, BruceWayne,

Slažem se: Essien1950, BruceWayne,

Odlična analiza, respekt. - BruceWayne, 5.2.19. 14:37, 0 0 0
hvala, znam da nikog nije briga za EU i HRV košarku al glavna ideja je bila implementirat nesto sto je NBA standard u ove okvire. basic mi se kao bliska i lokalno zanimljiva tema ucinio idealan - maci97, 5.2.19. 19:26, 0 0 0
ChuxCRO17 | 01/2019

Nakon odigranog 24.kola Premier Leauge na mjestima od 7. do 12. pozicije nalaze se Wolverhampton, Everton, Watford, Bournemouth, Leicester i West Ham. Tih šest klubova su na bodovnoj razlici od samo 4 boda (35-Wolverhampton, 31-West Ham) i svi imaju šanse za sedmo mjesto na tablici.

U ovoj analizi pokušati ćemo predvidjeti pozicije ovih klubova do završetka sezone.

  • WOLVWEHAMPTON

Ekipa su sa trenutno najviše bodova. Također su uz Bournemouth ekipa sa najviše dobijenih utakmica od spomenutih šest. Dobili su 10 utakmica, a izgubili 9. Zabili su 30 golova, a prosjek golova je 1,25 po utakmici što je među manjim prosjecima u skupini ovih ekipa. U nastavku sezone imati će 3 prilike oduzeti bodove svojim trenutačnim rivalima. Prva je upravo ovaj vikend protiv Evertona. Wolvesi će se 4 puta suočiti sa jačim ekipama (top 6), a 7 puta sa slabiima od sebe (od 13. mjesta). Prosječna pozicija tjekom sezone je 10. mjesto, a trenutačno je ovaj klub u uzlaznoj putanji što im daje nadu da mogu zadržati ovu poziciju.

  • EVERTON

 Našli su se na ovom mjestu zbog bolje gol razlike od Watforda i Bournemoutha. Plavi iz Liverpoola nisu započeli sezonu onako kako su htjeli. Nakon prvih šest kola, tri remija, dva gubitka i samo jedne pobjede nalazili su se na 12. mjestu. Velika nesreća po njih je to što će se u nastavku sezone susresti sa ekipama iz "top 6". Ekipa su koja je odigrala i najviše nerješenih susreta. U drugom dijelu sezone kretali su se oko 10. i 11. pozicije sve dok u prošlom kolu nisu pobijedili posljednju momčad na tablici, Huddersfield. Marco Silva će morati sabrati svoju momčad ako se želi približiti velikoj šestorki uz koju je Eveton nekad stajao.

  • WATFORD     

Hornetsi su ekipa koja je početkom sezone privlačila najviše pažnje. Dobivši Tottenham u 4. kolu popeli su se na treće mjesto. Njihova forma je tijekom prvog dijela sezone postupno slabila, pa su se u 16. kolu našli i na 12. mjestu. Prosječna pozicija tijekom sezone im je osma. U nastavku sezone imati će priliku četiri puta oduzimati bodove nekim ekipama iz ovoga kruga, što je velika prednost. Zabili su 33, a primili 34 gola. Trenutačno su u uzlaznoj putanji zbog čega imaju pravo nadati  se pozitivnim stvarima.

  • BOURNEMOUTH

Momčad sa Vitality stadiona se definitivno zaslužila naći u borbi za sedmo mjesto Premier Leauge. Vrijedi izdvojiti njihovu odličnu predstavu protiv Chelsea_a što je njihova prva ovosezonska pobijeda protiv ekpa iz velike šestorke. Ekipa su sa najviše primljenih pogodaka, čak 42, ali također su i zabili najviše pogodaka,37, od ovih momčadi. U nastavku sezone samo će se dva puta susresti sa spomenutim ekipama, ali će se čak osam puta suresti sa slabije rangiranim ekipama. U 27. kolu kod kuće će se sukobiti sa Wolvsima. Ukoliko pobijede u tom dvoboju mogli bi opasno zaprijetiti zauzimanjem sedmog mjesta.

  • LEICESTER

Lisice su daleko od one forma koju su imalu u sezoni 2015/2016. Na neutralnoj su gol razlici, a po utakmici daju 1,25 golova. Tijekom sezone znali su iznenaditi pobjedama protiv Citya, Chelasea ili remijem sa Liverpoolom. Ukoliko budu napravili još nekakvo iznenađenje protiv "top 6" klubova, sa kojima igraju još pet puta mogli bi se približiti sedmoj ili osmoj poziciji. Da bi to bilo tako nesmiju si dopustiti nepotrebna prosipanja bodova protiv Cardiffa, Fulhama ili Southamptona kao u prvom dijelu sezone.

  • WEST HAM UNITED

Posljednji klub koji se našao u ovom društvu su Hammersi sa 31 bodom. Gledajući na njihov početak sezone pravo je čudo što su sada na dvanestoj poziciji. Nakon 4. kola bili su 20., a nakon 17. kola popeli su se na 9. mjesto. Ekipa su sa najnegativnijom gol razlikom, drugim brojem najviše primljnih golova i posljednji sa brojem zabijenih bodova. Ekipa su koja može pobijiti svakoga, ali i izgubiti os svakoga. Čekićari trebaju ostati u nadi da više neće biti ozljeđenih igrača i da će Luis i Arnautović nstaviti zabijati jer samo tako mogu ostati u ovom društvu.

ZAVRŠNA PROGNOZA:

7.WOLVERHAMPTON

8.BOURNEMOUTH

9.WATFORD

10.LEICESTER

11.EVERTON

12.WEST HAM UNITED

BITKA ZA SEDMO MJESTO ENGLESKE LIGE
Nakon odigranog 24.kola Premier Leauge na mjestima od 7. do 12. pozicije nalaze se Wolverhampton, Everton, Watford, Bournemouth, Leicester i West Ham. Tih šest klubova su na bodovnoj razlici od samo 4 boda (35-Wolverhampton, 31-West Ham) i svi imaju šanse za sedmo mjesto na tablici. U ovoj analizi pokušati ćemo predvidjeti pozicije ovih klubova do završetka sezone. WOLVWEHAMPTON Ekipa su sa trenutno najviše bodova. Također su uz Bournemouth ekipa sa najviše dobijenih utakmica od spomenutih šest. Dobili su 10 utakmica, a izgubili 9. Zabili su 30 golova, a prosjek golova je 1,25 po utakmici što je među manjim prosjecima u ...
BITKA ZA SEDMO MJESTO ENGLESKE LIGE
Nakon odigranog 24.kola Premier Leauge na mjestima od 7. do ...

Respekt: kex1926, BruceWayne,

Sasvim solidno za prvi puta. Slažem se da će borba za to 7. biti jako zanimljiva, ja bi dao prednost Leicesteru, ali nije isključeno da to bude Wolves. Dobrodošao na Tribinu.. - BruceWayne, 1.2.19. 10:51, 0 0 0
Tvrda | 01/2019

 

Kada biste na ulici zaustavili slučajnog prolaznika i upitali ga što misli kakav je nogometaš Jose Holebas, on bi vas najvjerojatnije u čudu pogledao i odgovorio da nema pojma o kome se radi. Moram priznati da sam i ja već pomalo zaboravio na ovog temperamentnog i osebujnog Grka (vjerojatno su takvi svi) koji ove sezone pruža vrlo dobre partije na Premier ligaškim terenima. On vjerojatno ne bi ušao ni u moje područje interesa da se ove godine nisam malo više bavio PL – fantasyem. Holebas ili Cholevas zavisno do abecede kojom se služite, nikada nije spadao u svjetski vrh na svojoj poziciji niti više ima šanse ikada postati dio te elitne družine. Ovaj trideset četverogodišnjak nikada nije bio najveća zvijezda nekog kluba niti će to ikada biti, ali zaslužio je poneki tekst i pohvalu za svoje nogometne izvedbe (makar i od nekog slučajnog lika na internetu, u ovom slučaju mene, u tekstu koji će pročitat desetak ljudi).

Njegova životna priča pomalo je filmska iako to baš i nije neka rijetkost u nogometnom svijetu. Rođen je u Njemačkoj, čije državljanstvo također posjeduje, a tamo je i napravio svoje prve nogometne korake. Trenutak u kojem je zamalo zauvijek odustao od nogometa zbio se kada je imao tek osamnaest godina. Naime njegova djevojka je tada zatrudnjela te je Holebas bio prisiljen zaposliti se na obližnjem gradilištu. Nogometom se pritom ipak nastavio baviti u najnižem amaterskom rangu njemačkog nogometa. Kako je njegova ekipa iz godine u godinu napredovala Holebas je kao jedan od najboljih pojedinaca zapeo za oko ozbiljnijih ekipa. Sa dvadeset i dvije bio mu je ponuđen ugovor u Munchenu 1860 koji je tada igrao u drugoj ligi. To ej ujedno značilo i preseljenje iz Frankfurta no odlučio je da mora riskirati, a to se kasnije i pokazalo kao dobra odluka. Od tada je promijenio tri kluba počevši od najuspješnijeg grčkog kluba Olympiakosa, nakon kojeg je zaigrao u dresu vučice iz Rima, da bi 2015. g. u transferu vrijednom 2.5 milijuna eura došao u Watford, gdje i danas igra i pruža svoje najzrelije partije.

Jedan je od starijih i iskusnijih u ekipi Watforda, i jedan je od njihovih ključnih igrača. Ove sezone konačno se malo smirio i u svojoj glavi posložio neke stvari. Što je odmah urodilo boljim izvedbama na terenu. Njegova prosječna ocjena ove sezone prema portalu SofaScore iznosi 7.09 što ga čini najbolje ocijenjenim pojedincem svoje ekipe. Uz to unatoč što igra na poziciji lijevog beka Holebas je ove sezone i najbolji asistent svoga kluba, ali i osmi asistent Premier lige sa šest asistencija. Kada se bolje promotri sistem i način na koji igra momčad Javia Garcie to zapravo i ne začuđuje toliko. Watford ove sezone većinom igra u već pomalo zaboravljenoj 4 – 4 – 2 ili neobičnoj 4 – 2 – 2 – 2  formaciji. Nadalje te pozicije nisu stroge, a raspored igrača na terenu u fazi napada često varira. Najviše slobode na terenu dobiva dvojac Hughes i Pereyra koji je zadužen za kreaciju. Na papiru njih dvojica su ti koji drže „krilne“ pozicije. Pošto im te pozicije nisu prirodne i imaju taktičku slobodu većinom odlaze prema sredini, a slobodan prostor koji ostaje na boku iskorištavaju Holebas te na drugoj strani (u većini slučajeva) Janmaat. Obadvojica su poznati kao bekovi sa ofenzivnim sklonostima te im ovaj sistem igre u potpunosti odgovara. Holebas kao igrač posjeduje veliku moć ponavljanja te će konstantnim viskom tempom izluditi protivničke braniče. Nadalje momčad Watforda napade obično gradi tako da se igrači pozicioniraju u trokute gdje nakon nekoliko kratkih dodavanja slijedi duga lopta na bokove, gdje se većinom nalaze Holebas i Janmaat. Druga mogućnost je da će ona biti upućena kroz sredinu na Deeneya koji ju zatim spušta kreativnom dvojcu. Javi Garcia tom taktikom odlično iskorištava svoje full-backove koji se često nalaze u protivničkoj trećini. Tamo je igrač odličnog centaršuta poput Holebasa izrazito opasan, a uz to se ne ustručava ponekad i sam završiti akcije. Isto tako bekovi svojom prisutnošću neće dopustiti protivničkoj momčadi da se skupi unutar kaznenog prostora, te sav fokus prebaci na Deeneya kojem će tako ostajati više praznog prostora da lakše dođe u izglednu priliku.

U fazi obrane momčad Watforda je veoma aktivna i strpljiva u čekanju prave prilike kada će pritisnuti određene dijelove terena, kako bi natjerali protivničku momčad na dugu loptu koju bi njihovi skakači trebali osvojiti. U takvim situacijama bekovi stoje prilično visoko i služe kao potpora veznjacima u pritisku prvih linija obrane. Daljnjim pogledom na brojke dobiva se pravi uvid zašto je Holebas jedan od najboljih pojedinaca Watforda ove sezone. Uz već navedene asistencije ističu se i 3 gola te 8 kreiranih ključnih šansi. Njegov defenzivne brojke nisu u samom vrhu, ali su dobre i zadovoljavajuće. Njegov tackle success iznosi 61%, a osvaja i nešto više od 50% duela, uz to nije sklon pogreškama te je veoma pokretan . Njegov veliki doprinos ekipi je i to što je jedan od najboljih izvođača kornera i slobodnih udaraca sa distance jer će većina njegovih lopti pronaći željenog suigrača. Nisam uspio pronaći podatak koliko iznosi točnost njegovih prekida, ali zasigurno je velika. Segment igra koji Holebasa najviše muči su sudačke opomene što i ne začuđuje kad uz grčke ima i urugvajske korijene. Do ovog dijela sezone već je sakupio devet žutih kartona( prvi po broju prikupljenih u Premier ligi) zbog čega je i propustio neke utakmice.

Watfordov Mr. Angry vjerojatno igra najbolji nogomet karijere te se čak počeo i smiješiti. Veliki doprinos tome dao je i novi sistem igre koji od ove sezone primjenjuje Javi Garcia. Nakon odličnog početka u nastavku sezone se malo uspavao, no zadnjih par utakmica daje nagovijestiti da se Holebas vratio na stare staze. Pitanje je koliko još sezona može odigrati i tako pomoći svojoj ekipi da se zadrži u najvišem rangu Engleskog nogometa ili odvaži na osvajanje viših pozicija na tablici. Vjerojatno nikada neće imati kontinuitet kao što ga i dosada nije imao, no u ovom sistemu Javia Garcie, dokle god može dati svoj maksimum bit će jedan od ključnih igrača. Jedan od onih kojem će se Sir Elton John ustati i zapljeskati i koji će svojom pojavom uvijek zaokupiti pažnju publike.

Jose Holebas – čovjek koji je riskirao
Kada biste na ulici zaustavili slučajnog prolaznika i upitali ga što misli kakav je nogometaš Jose Holebas, on bi vas najvjerojatnije u čudu pogledao i odgovorio da nema pojma o kome se radi. Moram priznati da sam i ja već pomalo zaboravio na ovog temperamentnog i osebujnog Grka (vjerojatno su takvi svi) koji ove sezone pruža vrlo dobre partije na Premier ligaškim terenima. On vjerojatno ne bi ušao ni u moje područje interesa da se ove godine nisam malo više bavio PL – fantasyem. Holebas ili Cholevas zavisno do abecede kojom se služite, nikada nije spadao u svjetski vrh na ...
Jose Holebas – čovjek koji je riskirao
Kada biste na ulici zaustavili slučajnog prolaznika i upitali ga ...
Odlično predstavljanje prilično nepoznatog igrača. Da, većini je poznat po Fantasyju ali Holebas je jedan vrlo pristojan bočnih igrač koji se jako dobro uklopio u sustav, što ga čini boljim. - BruceWayne, 1.2.19. 10:57, 0 0 0
Hvala na lijepim riječima. - Tvrda, 1.2.19. 13:06, 0 0 0
danchyy | 01/2019

Luka Dončić zasigurno je rookie godine u sezoni 2018.-1918. Njegovi nastupi održavaju Dallas Maverickse u realnoj mogućnosti dosizanja ovogodišnjeg doigravanja sa samo 5.5 utakmica od posljednjeg mjesta koje vodi u playoff. On postiže nevjerojatne brojke kao rookie koje su postizali neki od najboljih igrača ikada te trenutno najboljih aktivnih igrača. O tome ću se detaljno dotaknuti kasnije, jer za sada postoje neka specifična područja njegove igre koje želim istražiti. Clutch time is Luka time Kad god sam gledao highlightse Dončićevih nastupa uvijek vidim da je Dončić igrač koji vodii napade Mavsa kasno u igri. To me natjeralo da pogledam njegove brojeve u "clutch timeu" (Clutch time je definiran kao trenutci u utakmici kada je manje od 5 min do kraja utakmice i manje od 5 poena razlike), i bili su prilično impresivni. Na sljedećoj slici: možete vidjeti 60 najboljih strijelaca u "clutch timeu".

Na x osi su prikazani ukupni poeni, a na y osi je TS%. Uz Dončića, neki drugi igrači koji se ističu su Oladipo (on je točka iznad Dončića s mnogo većim postotkom) i top 3 igrača u ukupnom broju poena (Kemba, Harden i Kyrie). No s obzirom na činjenicu da je Dončić rookie od tek 19 godina, ovi brojevi su jednostavno nevjerojatni. Tako sam se zapitao kako su rookieji u posljednjih nekoliko godina nastupali u "clutch timeu". Uzeo sam statistike od 2003-04 (prva sezona LeBrona) i dobio sljedeću sliku:

Iz tog grafa očito da je Luka jedan od najboljih novaka u tom rasponu. Brandon Jennings, Kevin Durant, Tyreke Evans i Derrick Rose su igrači s više poena nego Dončić. Također je vrijedno spomenuti da je njihova statistika do All Star igre, tako da bi Dončić mogao malo podići ove brojeve u sljedećih nekoliko tjedana. Ostatak prve desetorice u ukupnom broju poena su Lillard, Markkanen, Mitchell, Westbrook i Chris Paul, što je stvarno dobro društvo.. Dončićevi Shot chart i vrsta šuta/akcije Shot chartevi su moje omiljene stvari za proučavanje tijekom analize. Za početak imamo običan shot chart svih šuteva tokom ove sezone:

Shot chart nije po ničemu izuzetan, ali općenito možemo vidjeti da je Luka iznad prosjeka u gotovo svim zonama. I da on uzima puno više šuteva za tri i ne uzima puno mid-range šuteva (iako je ovo daleko od pravog "moreyball" shot charta). Da se nadovežem na prethodnu analizu "clutch timea", ovdje je prikazan shot chart tokom "clutch timea" za ovu sezonu:

Vrlo je efikasan na mid rangeu iako je većina šuteva došla s područja za tri poena i ispod koša.. NBA ima nekoliko kategorija akcija kojim kategoriziraju svaku akciju u kojoj igrač sudjeluje. Pokušao sam vizualizirati koje akcije Dončić preferira i koliko je efikasanu njima. Sljedeća slika to prikazuje:

Važno je napomenuti da to nisu svi šutevi koje je Dončić zabio/promašio već samo oni koji su imali neku kategoriju, a ako moram pretpostavljati kakve bi to bile preostale vrste akcija vjerojatno bi to bilo nešto poput "Catch and Shoot" i sličnih vrsta akcija. Dakle, čak i ako kažemo da su sve ostale akcije "Catch and Shoot", to bi nas i dalje ostavilo s mnogo više akcija koje je sam stvorio. To pobija svaku sumnju koja je postojala prije NBA drafta, gdje su stručnjaci postavili pitanje može li Dončić stvoriti svoj šut s obzirom na njegov prosječni atletizam. Luka i (Step Back) jump shotovi Nakon toga sam pokušao vizualizirati vrstu šuteva koje Luke uzima.

Na prethodnoj slici možete vidjeti kako to izgleda. Tip šuta koji se zove samo "Jump Shot" predstavljat će "Catch and Shoot" akciju o kojoj sam ranije govorio. Iz ovog grafikona možemo vidjeti da Luka već razvija svoj "signature move", a to je Step Back šut, što je vrlo težak potez. Želio sam provjeriti učinkovitost svih drugih igrača, ali bilo bi vrlo teško dobiti sve podatke (zbog problema s podacima iz nba apija) pa sam samo pogledao neke igrače koji bi trebali biti dobri scoreri i šuteri.

Ovdje je slika s nekim od ovogodišnjih najboljih strijelaca (barem onima koji ne bilježe većinu iz reketa / ispod koša) i Lukom Dončićem. On zapravo nije toliko daleko od Kyriea, samo 3 poena po utakmici. Stvarno je zanimljivo vidjeti da iako je rookie, vrlo je blizu efikasnosti sa svim tim igračima i čak ima više šuteva od svih, osim Harden-a koji uzima apsurdni broj step back šuteva. Imati tako moćan alat u dobi od 19 godina bit će velika prednost za Dončića. Za kraj ove krateka analize Step Back jumpera, ovdje se nalazi slika koja sadrži sve Step Back jumpere koji je Dončić uzeo ove sezone. 

Assisti Uz izvrsno poentiranje, Luka se ističe dobrim "court visionom". U prosjeku ima 5,4 asistencije po utakmici, što je druga brojka među rookiejima samo iza Trae Young-a. Njegov AST% (postotak svih Field Goalova suigrača kojima je taj igrač asistirao, tako da 33% znači da je igrač x asistirao 33% ostalih Field golova suigračima) također je prilično visok i gotovo na razini Trae Young-a (27,5% vs 36,5%) ) ali s obzirom na činjenicu da je JJ Barea pretrpio ozljedu prije nekoliko utakmcia i da je imao najviši AST% lige s 45%, Dončićeve brojke mogle bi se dodatno povećati tijekom ostatka sezone. U ovih nekoliko utakmica bez Baree Dončić je u prosjeku postizao 8.8 asistencija (no samo 6 utakmica). S tim riječima, bio sam zainteresiran vidjeti tko je njegova omiljena meta za asiste u momčadi, a rezultati se mogu vidjeti na sljedećoj slici (https://i.imgur.com/RujddcY.jpg). Deandre mu je najdraža meta i većina je asistencija završila zakucavanjem. Barnes je druga omiljena meta i njegovi poeni su bili na različitijim lokacijama. I to sam vizualizirao u sljedećoj slici:

Izostavio sam tri igrača s najmanje asistiranih koševa, tako da chart izgleda manje zgužvan. Zaključak Luka Dončić ima nevjerojatnu sezonu. Dotaknuo sam se samo nekoliko aspekata njegove igre i pokušao istražiti neke stvari koje se često ne spominju (kao što su Step Back Jumperi). Nisam čak prikazao ni osnovne statistike kao što su PTS/G, REB/G, AST/G, ali Dončić je u tim statistikama u vrhu među svim igračima i u vrhu među rookijeima prethodnih podosta godina. Jedna stvar koju zapravo nisam spomenuo je da je njegov TS% vrlo visok. I to jako vrijedno spomena jer u "3 point era" (1979/80 do danas) je drugi među svim Rookijema u 3PA na 6,7 po utakmici i to radi na 35,6%. Ono što nisam uspio ispravno vizualizirati je Lukaov BPM (Box Plus Minus). On trenutno sjedi na 3.7 što je dovoljno za 11. mjesto među svim rookijeima tijekom tog razdoblja. Da budem iskren, napredne statistike su nekako sumnjive, nisam ulazio u detalje kako bih ih proučavao, ali općenito bih rekao da je BPM stvarno dobar pokazatelj tko će se razviti u All-Star igrača i vjerojatno više od toga. 

Pogled na fenomenalnu sezonu Luke Dončića
Luka Dončić zasigurno je rookie godine u sezoni 2018.-1918. Njegovi nastupi održavaju Dallas Maverickse u realnoj mogućnosti dosizanja ovogodišnjeg doigravanja sa samo 5.5 utakmica od posljednjeg mjesta koje vodi u playoff. On postiže nevjerojatne brojke kao rookie koje su postizali neki od najboljih igrača ikada te trenutno najboljih aktivnih igrača. O tome ću se detaljno dotaknuti kasnije, jer za sada postoje neka specifična područja njegove igre koje želim istražiti. Clutch time is Luka time Kad god sam gledao highlightse Dončićevih nastupa uvijek vidim da je Dončić igrač koji vodii napade Mavsa kasno u igri. To me natjeralo da pogledam njegove ...
Pogled na fenomenalnu sezonu Luke Dončića
Luka Dončić zasigurno je rookie godine u sezoni 2018.-1918. Njegovi ...
Pozdrav. Ja sam ti ispravio i ubacio slike, idući tjedan ćeš moći sam. Ako ti trebala pomoć, slobodno se javi na chat. Također, odlična analiza i dobrodošao na Tribinu. - BruceWayne, 28.1.19. 20:34, 0 0 0
Hvala ti :) Je li dovoljno u HTML-u samo ubacit img tag? - danchyy, 28.1.19. 20:35, 0 0 0
Kada si reputacija 2, onda ne možeš ubaciti slike samostalno. Kada pređeš na razinu 3(idući ponedjeljak) moći će sam preko "upload image" koda. - BruceWayne, 28.1.19. 20:38, 0 0 0
Sherpa | 01/2019

22. ožujka ove godine Joona Sotala poznatiji pod nadimkom Serral proslavit će 21. rođendan. Nitko ne zna što budućnost donosi za ovog Finca. Možda više nikada ne ostvari pobjedu igrajući Starcraft 2, malo vjerojatno, no čak i ako se dogodi, nitko nikada neće moći osporiti ono što je napravio u 2018. godini – gdje je bio toliko dominantan te je iz najboljeg iz ostatka svijeta postao najbolji na svijetu. Napravio je nešto što dvadeset godina nitko nije – srušio je dinastiju.

 

Ovu priču smatram najboljom i najznačajnijom pričom esporta u 2018. godini. Štoviše, smatram je jednom od najboljih i jednom od najznačajnijih priča u sportu uopće u 2018. godini, pošto je za mene esport sport. No kako bi vam ispričao tu priču moram vas provesti kroz povijest. Kazati kako je do toga došlo i zbog čega je to važno. A ta priča će krenuti devet dana nakon njegova rođenja – 31. ožujka 1998. godine.

Tog datuma izašla je video igra Starcraft. Kritičari su je hvalili, ali niti jedan od njih nije ni slutio kako će ta igra imati veliki kulturološki utjecaj i biti jedan od kamena temeljaca esporta. Ona nije bila prva igra koju su ljudi igrali kompetitivno, ali je ona za koju se smatra da je napravila taj završni korak i popularizirala to. I sve to se dogodilo tamo gdje je malo tko očekivao – u Južnoj Koreji. Država je tada bila u jednom tranzicijskom razdoblju, bila je to vrijeme velike nezaposlenosti (oko 7%, duplo više nego danas), kakva se neće ponoviti idućih 20 godina, kao i vrijeme uvođenja interneta diljem države (a pogotovo glavnog grada). Kako dio populacije nije imao što raditi provodili su vrijeme u sve popularnijoj atrakciji – Internet kafićima (PC bang kako oni to nazivaju) – gdje su igrali razne video igre. I kako to obično biva, jedna igra isplivala je na površinu kao najpopularnija – Starcraft.

Igranje u kafićima postalo je kompetitivno, krenula se natjecanja, a 2000. godine nastaje KeSPA (Korea e-Sports Association), krovna organizacija odobrena od ministarstva kojoj je cilj bio komercijalizirati video igranje, od turnira pa do ugovora s TV kućama. Možda vam to zvuči čudno, ali te iste godine kreće OGN, kabelska televizija na kojoj su se redovito mogla gledati takva natjecanja. Igrači postaju velike zvijezde, dio su timova, a oni dio popularne lige. Postoji priča kako su za vrijeme nogometnog SP u Japanu i Koreji, prije jedne vrlo važne utakmice, doveli nekoliko Starcraft igrača u svlačionicu kako bi napunili igrače samopouzdanjem. Zbilja nije važno da li je priča istinita ili ne, ona samo pokazuje koliko su u tom trenutku ti igrači imali važan status u društvu, puno značajniji od nogometaša.

Nije se Starcraft igrao samo u J. Koreji, igrao se i drugdje na svijetu. I dok su se tijekom godina smjenjivali ljudi koji su najbolji, oni su svi redom dolazili iz J. Koreje. Dio razloga je u fantastičnoj i gotovo fanatičnoj predanosti igri, treninzima od po 12 sati, a kada bi dolazio važni turnir, i po nekoliko dana bez spavanja. Neću ulaziti previše u mehaniku igre, no igra je od vas tražila prilagođavanje, taktičku pripremu i vremensku preciznost poput švicarskoga sata. Ovo zadnje je možda najteže objasniti nekome tko nije upućen u igru, no svodi se da vi u točno određenoj sekundi (ili periodu od nekoliko sekundi) morate izvesti ono što želite zato što je to jedini trenutak kada vaša taktika ima prednost. Sekunda koja često znači pobjedu ili poraz.

2010. godine igra dobiva nastavak Staracraft 2, a mnogi igrači prelaze na nju, pošto znaju kako će tu biti lova i kako će tu biti podrška koju proizvođač igre pruža. No isto tako dolaze i neke promijene, proizvođač igre (Blizzard Entertainment) želi kontrolu nad svojim proizvodom. Skratit ću priču pošto je samo jedan dio važan – Blizzard želi sezonu takvu da može okruniti prvaka na Blizzconu, konferenciji koju (skoro) svake godine održava. Svega šačica najboljih dolazi tamo, a sistemi po kojima se dolazilo se kroz godine mijenjao. SC2 ima sezonu koja je često nalik na tenisku, nekoliko baš udarno jakih i važnih turnira, te hrpa manjih kao i prestižna GSL liga u J. Koreji. Na njima su se skupljali bodovi ovisno o važnosti natjecanja, a onda bi najbolji išli na Blizzcon – najčešće 16 igrača. No taj sistem je imao jedan mali problem, a generalno se svodio na to da su američki i europski timovi počeli potpisivati Koreance koji su onda igrali diljem svijeta. Tako da bi lista za Blizzcon izgledala kao prošireno prvenstvo J. Koreje na koje bi s vremena na vrijeme zalutao neki stranac (i ispao vrlo brzo).

Sistem je zbilja dovodio najbolje, ali je bio problem u tome što nije bio pretjerano zanimljiv gledateljima. Malo kada si mogao navijati za nekoga iz svoje regije. Zato je napravljena promjena na kojoj se igrao Blizzcon 2017. i 2018. godine. Bila su dva puta za doći na Blizzcon, jedan je bio za one iz Koreje, koji su to mogli napraviti samo igranjem tamo, dok je drugi bio za sve ostale koji su igrali na turnirima diljem svijeta – pogotovo na 4 glavna turnira koje je najlakše opisati kao Grand Slamove u tenisu. Tim sistemom bi imali 8 predstavnika Koreje i 8 predstavnika ostalog svijeta.

Serral svoju karijeru započinje 2012. godine, premda je jednako važna godina ranije kada svoj prvi profesionalni meč ima Jonne "Protosser" Sotala, njegov 4 godine stariji brat. Protosser iza sebe nema neku uspješnu karijeru, štoviše, prema podatcima nema niti jedan osvojeni turnir, čak niti jedan od ovih manje važnijih. 2015. godine odustaje od karijere i posvećuje se školovanju, trenutno studira matematiku u Seulu. Serral svoj prvi turnir osvaja 2013. godine, i u idućih par godina osvojit će ih još nekoliko. No to su sve turniri najnižeg ranga, ili oni timski gdje nije jedini igrač u timu. Počinje osvajati turnire srednjeg ranga. Ali ako se pogledaju turniri najvišeg ranga, tamo će svoje finale upisati tek 2017. godine, gdje za dlaku (4-3) gubi od Amerikanca Alex "Neeb" Sunderhafta. Da je koncem 2017. godine odlučio prekinuti s igranjem ostao bi jedna fusnota, malo tko bi ga pamtio, no kako to često biva – došlo je njegovo vrijeme.

Postoje dva načina kako se kvalificirati za svaki od 4 WCS (World Championship Series) turnira u godini. Ili preko regionalnih kvalifikacija regije iz koje dolazite (Europa ima 4 mjesta) gdje su vam svi putni troškovi podmireni, ili doći na turnir, sudjelovati u otvorenom dijelu ždrijeba i nadati se kako ćete upasti u najboljih 16 kojima će se pridružiti 16 onih iz regionalnih kvalifikacija. Jedina 'mrlja' na njegovoj WCS godini dogodila se u kvalifikacijama za WCS Leipzig kada je završio drugi, što mu je bilo dovoljno za kvalificirati se, no kada je došao u Leipzig ispravio je tu pogrešku i osvojio turnir. WCS Austin? Osvojio kvalifikacijski turnir, a zatim i sam turnir. Isto je ponovio mjesec i pol dana kasnije za WCS Valencia. Tu je već izjednačio rekord koje je prošle sezone postavio Neeb sa osvojena 3 od 4 turnira. No prije zadnjeg turnira trebalo je odraditi GSL vs World.

GSL je najjača SC2 liga na svijetu, bez ikakve rasprave. Tijekom godine ima tri sezone, a svaka sezona ima 32 igrača – jedino najbolja 4 iz svake sezone se direktno kvalificiraju za iduću. Svi ostali moraju ponovo u kvalifikacije. I dok se zadnjih nekoliko sezona među top 32 mogu naći neki stranci, pošto je uvjet živjeti u Koreji, niti jedan nikada nije došao do finala. Finale je uvijek bilo domaće, što znači da je i prvak uvijek bio domaći. I od uvođenja novog Blizzcon formata formiran je GSL vs World u kojem su sukobljavaju različiti svjetovi. Dio toga je ekshibicijskog karaktera, a drugi je standardni turnir svih prisutnih. Serral je tu pokazao kako misli ozbiljno, tim kojem je on bio kapetan je dobio (iako on nije zaigrao), a u standardnom turniru došao je do finala i u jednoj od najboljih serija ove godine dobio Stats-a četiri naprema tri. Finac je digao titulu usred Seula.

Dva mjeseca kasnije WCS Montreal zaokružio je njegovu godinu – uzeo je kvalifikacije, uzeo je turnir, postao prvi igrač koji je osvoji sva četiri WCS turnira. I sva ona šaputanja kako 'stranac napokon ima šansu pomrsiti račune Koreancima' su postala glasna. Kroz godine je bilo 'odabranih' koji su imali taj teret na leđima, no nikada ni jedan to nije napravio, ali isto tako nikada niti jedan iza sebe nije imao baš ovakvu sezonu. Koreja je usprkos svemu uvijek ostala neprikosnovena na krovu SC2 svijeta.

A onda je uslijedio šok. Čovjek koji je pet mjeseci bio neporažen doživio je poraz na ne pretjerano važnom turniru. Neeb ga je dobio sa laganih 3-0. I to svega šest dana prije nego ga je čekao kvalifikacijski Blizzcon meč, pošto će od 16 pristiglih pola otpasti prije glavnog turnira. Krenula su pričanja, da li skriva taktike pa ovaj poraz ništa ne znači? Ili je možda počeo pucati pod pritiskom? Imamo li zbilja konja za trku u borbi s Koreancima, ipak su već dva desetljeća na krovu. Najbolji su kada je najpotrebnije. U gledatelje i navijače se uvukao crv sumnje.

'Sjećate se kako smo lani mislili kako je Neeb taj koji će prekinutu dominaciju, pa je na kraju ispao u skupinama?' Usprkos još jednoj vrlo dobroj sezoni, u kojoj je dogurao i do polufinala GSLa, Neeb je ponovio rezultat od prošle godine, na razočaranje fanova ispao je u skupinama te nije ušao u završnih osam. Serral je lakoćom dobio svoju skupinu. 'Ma pogledaj kako se složilo, čak i ako Serral dođe do finala tamo će ga čekat Cho "Maru" Seong Ju.' Sasvim validan argument, pošto je Maru bio apsolutno dominantan u Koreji, osvojivši sve tri GSL sezone, nešto što prije njega nitko nije napravio. No ni to nije značilo puno, Maru je zapeo u četvrtfinalu gdje je u best of 5 seriji izgubio s laganih 3-0. Na drugom kraju ždrijeba s istim rezultatom je Serral prošao svog protivnika.

Preživio je prvi od dva završna dana turnira. Može li on zbilja postati prvak i prekinuti dinastiju. Više nisu bila šaputanja, sada su sve svi to pitali. Od komentatora i analitičara koji su prenosili mečeve do Internet zajednice. A put ka finalu imao je još jednu tešku stepenicu - Lee "Rogue" Byung Ryul došao je na turnir kao branitelj naslova. Rogue je tada došao kao osmi po bodovima s korejske strane i usprkos svim očekivanjima uzeo je turnir. Branitelj naslova također je pao, za utjehu mu je bilo što je postao prvi koji je Serrala dobio u jednoj partiji, izgubivši na kraju 3-1.

2017. godine Serral je zapeo u skupini, kao i tada prvi favorit Koreje - Kim "Stats" Dae Yeob. Karma je htjela da se nakon GSL vs World ponovo sretnu. Na putu do finala ostvarili su identičan skor – 10 pobjeda i jedan poraz u odigranim partijama. Bila je to uvertira za veliko finale gdje su mnogi očekivali kako će sve (ponovo) otići do sedme partije u best of 7 seriji. Stvari su krenule prilično drugačije, te je nakon tri partije Serral imao laganih 3-0. U iduće dvije Stats dobiva te polako misli lete prema tome kako bi mogli imati jedan od najvećih povrataka u povijesti. Serral to ne dozvoljava, odigrava partiju koja u potpunosti opisuje njegov stil – metodičan SC2 u kojem uvijek zna gdje treba biti i što treba raditi uz potpunu kontrolu mape. Pobjeda u epskoj partiji za legendarni status – status prvog stranca koji je proteo krunu korejskoj dinastiji.

Priča o Pepeljugi dobila je svoj sretan završetak, ali samo na kratko. Nekoliko dana nakon što je osvojio turnir bila je dodjela esports nagrada u kojoj sudjeluju ljudi iz esport industrije (ali i ljudi iz popratnih industrija, kao oni iz sponzorskih kompanija). Serral nije bio niti u 10 finalista, premda se to može pripisati tome što je sam sistem glasanja krenuo prije nego je uopće krenuo Blizzcon turnir. Video Games Awards, koje postaju nešto slično Oscarima u svijetu video igri, također su imale nagradu za najboljeg igrača i najbolji trenutak godine. Niti u jednom od tih Serral nije bio nominiran, uz prilično jasnu činjenicu kako mnoge publikacije koje su glasale i ne prate esport. Tu je osvojio SonicFox (fighting igre), iako ga cijenim kao igrača, smatram kako je osvojio nagradu primarno iz nekih drugih razloga. SonicFox osvaja i ESPNov izbor za igrača godine, no tu je barem Serral nominiran, a u kategoriji za najbolji trenutak napokon dobiva svoje zasluženo priznanje. Moram spomenuti kako je bio nominiran za najbolji trenutak finskog sporta 2018. godine, no nisam uspio naći kako je tamo prošao.

 

Stracraft je bio jedan od prvih, no njegova popularnost tijekom godina je dosta pala. Razlog tome je što su došle druge igre koje su postale popularnije, prvenstveno zato što je puno lakše ući u njih – jednostavnije su. League of Legends i Dota 2 traže neki drugi set vještina, ali u konačnici u njima kontrolirate jednog lika i ne morate toliko intenzivno reagirati tijekom svakog trenutka partije. Pitajte bilo kojeg esport igrača, koju god igru igrao, kazat će vam kako nije lako biti na tom visokom nivou, ali isto tako će vam kazati kako je vještina potrebna za SC2 na jednom posve drugom nivou od svih ostalih igri. Uz sve to, jedan od najvećih trenutaka u povijesti esporta ostao je u drugom planu što je jedna velika nepravda.

Što budućnost donosi za Serrala? U ovom trenutku on je zaradio preko pola milijuna dolara samo od nagradnih fondova, gdje je trenutno na trećem mjestu u povijesti Starcraft 2 (uzmite u obzir kako svage godine nagradni fondovi rastu pa ne treba čuditi što su u vrhu oni koji su trenutno najbolji), plus zarada od tima i od sponzora koja nam je nepoznata. Ove sezone je osvojio sve što se da osvojiti, osim jednog natjecanja u kojem se još nije okušao – GSL. Hoće li tijekom sezone donijeti odluku, preseliti u Koreju i probati postati prvi stranac koji je osvojio GSL? Ako to napravi onda će se upisati u panteon Starcrafta (u Koreji najbolje igrače nazivaju bogovima te igre), no ako u svojoj karijeri ostane bez tog, ako sutra odluči prestati igrati. Povijest će pamtiti kako je 2018. godine napravio nešto što nitko drugi nije, i nitko drugi više nikada neće – postao je prvi koji je srušio korejsku dinastiju nakon 20 godina vladavine.

Serral - Starcraft 2 kralj koji je srušio dinastiju
22. ožujka ove godine Joona Sotala poznatiji pod nadimkom Serral proslavit će 21. rođendan. Nitko ne zna što budućnost donosi za ovog Finca. Možda više nikada ne ostvari pobjedu igrajući Starcraft 2, malo vjerojatno, no čak i ako se dogodi, nitko nikada neće moći osporiti ono što je napravio u 2018. godini – gdje je bio toliko dominantan te je iz najboljeg iz ostatka svijeta postao najbolji na svijetu. Napravio je nešto što dvadeset godina nitko nije – srušio je dinastiju. Ovu priču smatram najboljom i najznačajnijom pričom esporta u 2018. godini. Štoviše, smatram je jednom od najboljih i jednom ...
Serral - Starcraft 2 kralj koji je srušio dinastiju
22. ožujka ove godine Joona Sotala poznatiji pod nadimkom Serral ...

Respekt: BruceWayne, Essien1950,

Slažem se: BruceWayne,

Ne slažem se: Fenix22,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.