zatvoreno

Tribina hipoteza

  • 04.02.2019.
  • 32
  • 2

Novi tjedan, nova Tribina hipoteza. Ovaj puta ocijenjujemo preostale klubove u Ligi prvaka. 

Ocijenimo preostale sudionike Lige prvaka:
FC Barcelona - razina ekipe favorit lige prvaka 8.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 3, 28, 0
Juventus F.C. - razina ekipe favorit lige prvaka 8.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 4, 27, 1
Manchester City F.C. - razina ekipe favorit lige prvaka 9.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 28, 2
Paris Saint-Germain FC - razina ekipe druga faza lige prvaka 8.3 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 22, 9, 0
Liverpool F.C. - razina ekipe druga faza lige prvaka 8.3 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 19, 11, 0
Real Madrid CF - razina ekipe druga faza lige prvaka 8.4 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 18, 10, 3
FC Bayern München - razina ekipe druga faza lige prvaka 8.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 28, 3, 0
Atletico Madrid - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 7, 23, 1, 0
Manchester United F.C. - razina ekipe prosjek lige prvaka 7.4 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 9, 18, 2, 0
Tottenham Hotspur F.C. - razina ekipe druga faza lige prvaka 7.6 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2, 10, 20, 0, 0
Borussia Dortmund - razina ekipe prosjek lige prvaka 7.4 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 14, 16, 0, 0
A.S. Roma - razina ekipe prosjek lige prvaka 6.7 0, 0, 0, 0, 1, 0, 8, 22, 1, 0, 0
AFC Ajax Amsterdam - razina ekipe prosjek lige prvaka 6.6 0, 0, 0, 0, 1, 2, 7, 22, 0, 0, 0
F.C. Porto - razina ekipe prosjek lige prvaka 6.6 0, 0, 0, 0, 1, 3, 6, 20, 2, 0, 0

Analize (2)

Lepakis | 02/2019

Ako zagrebemo ispod površine uobičajenih overachivera prošle sezone poput Tottenhama i Atletico Madrida brzo ćemo doći do imena dva manja kluba. Nakon što je hipsterski trenerski duo Rose-Marić pokorio juniorsku ligu prvaka, prošle su godine u prvoj sezoni seniorskog nogometa doveli svoj Red Bull Salzburg do polufinala Europske lige uz već standardni naslov prvaka Austrije. Nešto sjevernije, manjak uspjeha u europskim natjecanjima naš Ivan Leko je sa svojim Club Bruggeom iskoristio za apsolutnu senzaciju i osvajanje naslova prvaka sa momčadi kojoj se predviđala borba za mjesta u Europi. Da nije sistema natjecanja u kojem se broj bodova prepolovljuje na pola prije play-offa, Leko bi bio prvak sa više od 10 bodova prednosti pred prvim pratiteljima. Međutim, rezultat ostavimo po strani, ono što je još više izdvojilo ove ekipe od konkurencije su njihove moderne i zanimljive taktičke postavke. Zato je njihov jučerašnji dvoboj jedan od onih kojima sam se najviše veselio nakon ždrijeba Europske lige.

Rose je pripremio presing

Iako su ove sezone u nešto većim problemima u prvenstvu, Leko je sinoć pokazao da je od Bruggea stvorio ozbiljnu ekipu. Unatoč tome prvo poluvrijeme pripalo je Red Bullovom mastermindu Roseu. Naime Leko svoju ekipu postavlja u početnih 3-5-2 pri čemu se osnovni plan temelji na tome da spusti srce svog veznog reda, Ruuda Vormera, i da on sa 3 stopera zatvori romb koji onda ima za cilj loptu prebaciti na bok. RB Salzburg je bio spreman na to i sa svojih 4-3-1-2, koje trenutno Oreščanin kopira u Hajduku,  potpuno ugasio prvu fazu distribucije domaćina. Plan je bio čekati da lopta dođe do središnjeg stopera Mechelea, zatim bi dvije široke devetke odsjekle mogućnost pasa prema lijevom i desnom stoperu , a iza njih bi desetka Wolf igrao presing na Vormera u spuštanju. S obzirom da su svi domaći stoperi prilično loši u distribuciji lopte, osim Vormera po loptu se morala spuštati i druga osmica, Hans Vanaken. Tako bi Club Brugge imao pet igrača u prvoj fazi igre, dok bi se drugih pet diglo visoko i čekalo loptu, ali u tako razlomljenoj formaciji lopta do njih nije dolazila i Brugge nije imao ideju što napraviti. 

S druge strane Rose je jednostavno odbio igrati protiv domaćeg presinga i sveo utakmicu u rovovsku bitku nabijanja lopti naprijed i borbe za drugu loptu. Tako su gosti opalili čak 73 duge lopte na utakmici. Leko preferira u igri bez lopte spustiti jednog wing-backa nazad u liniju s 4, drugog dignuti visoko da može onemogućiti laganu promjenu strane. Ipak to prebacivanje u 4-4-2 bez lopte i stalno okupiranje zona oko Red Bullove šestice Samassekoua je dodatno potaknulo goste na preskakanje igre. Kod prvog gola lopta dolazi do lijevog beka Ulmera, on vidi da je domaća obrana izašla skoro do centra i prepoznaje prednost u brzini koju Junuzović koji se ubacuje iz drugog plana ima ispred stopera Mechelea i Amrabata. Kad na to dodamo nesigurnog domaćeg vratara koji se poskliznuo i omogućio da ga Junuzović lagano prebaci vidimo točno ono što je Rose tražio. Puno dugih lopti, osvajanje drugih lopti i nakon toga što više testiranja vratara Horvatha, jer s vratarima Leko ima problema čitave sezone, udarcima iz daljine.

Leko prihvaća igru

U drugom poluvremenu Leko je shvatio da nema smisla probijati liniju po liniju gostiju i odlučio prihvatiti igru u blatu, ali osim toga je shvatio još jednu svoju grešku. Odmah na poluvremenu uvodi Krepina Diattu, svog super ofenzivnog driblera na lijevom wing backu i jedinog čovjeka u ekipi koji može probiti nekoga jedan na jedan. Domaći tako u drugom dijelu počinju odmah preskakati igru i gurati lopte na bok i dovode svoje bekove u situacije da driblaju. Od ukupno 17 driblinga čak 12 ih je bilo u drugom dijelu, a 9 od tih 12 je bilo uspješno za visokih 75 posto. Obje ekipe su tom napucavanju dosta toga bazirale na tome da će kad-tad nešto stvoriti iz prekida i prvi je to uspio Club Brugge kad su izjednačili nakon kornera pogotkom stopera Denswila. Nakon toga su sve više preuzimali inicijativu, a Diatta sve više mučio desnog beka Lainera jedan na jedan pa su se veznjaci Salzburga sve više morali spuštati na bok u pomoć svom desnom beku. 

Tako je počela akcija za drugi gol, Diatta je na boku navukao tri igrača na sebe, riješio se lopte, a zatim su suigrači mogli iskoristiti zonu ispred obrane koju je Samassekou napustio i ostavio prazan prostor ispred obrane za brzu promjenu strane i ubačaj na snažnog  napadača Wesleya.

 Sve je još otvoreno

Sve u svemu, utakmica možda nije ponudila puno u smislu da su dvije ekipe koje inače igraju dosta progresivan i lijep nogomet sinoć potpuno odustale od svojih uobičajenih planova i prilagodile se iz respekta prema protivniku. U takvom dvoboju bilo je zanimljivo vidjeti da je jedan naš trener izašao kao pobjednik iz duela sa Roseom kojeg se smatra jednim od najvećih mladih trenerskih potencijala na svijetu. Pobjeda 2-1 je garancija zanimljivog uzvrata, ali ako Leko misli proći dalje ne smije si dopustiti da prvo poluvrijeme bude nadigran i pročitan kao jučer jer RB Salzburg je prošle sezone nadoknađivao veće zaostatke i protiv jačih ekipa.  

Club Brugge-RB Salzburg: rovovska bitka
Ako zagrebemo ispod površine uobičajenih overachivera prošle sezone poput Tottenhama i Atletico Madrida brzo ćemo doći do imena dva manja kluba. Nakon što je hipsterski trenerski duo Rose-Marić pokorio juniorsku ligu prvaka, prošle su godine u prvoj sezoni seniorskog nogometa doveli svoj Red Bull Salzburg do polufinala Europske lige uz već standardni naslov prvaka Austrije. Nešto sjevernije, manjak uspjeha u europskim natjecanjima naš Ivan Leko je sa svojim Club Bruggeom iskoristio za apsolutnu senzaciju i osvajanje naslova prvaka sa momčadi kojoj se predviđala borba za mjesta u Europi. Da nije sistema natjecanja u kojem se broj bodova prepolovljuje na pola ...
Club Brugge-RB Salzburg: rovovska bitka
Ako zagrebemo ispod površine uobičajenih overachivera prošle sezone poput Tottenhama ...

Respekt: DanyX69, Flexinho, BruceWayne, Fenix22, Bateman,

Slažem se: BruceWayne,

Zanimljiva analiza, moćda još nedostaju screenovi kako bi približio viđeno publici no i ovako je jako dobro. Nadam se da ćeš pisati više u skorije vrijeme.. - BruceWayne, 16.2.19. 19:22, 0 0 0
ivan-cro | 02/2019

Ne postoje sličnije osobe nego što je to u slučaju Aksela Lunda Svindala i Lindsey Vonn. I ne govorim tu uopće o karakteru, naprotiv. Govorim o skijaškoj ostavštini, o utjecaju kojeg su i Lindsey i Aksel imali na skijanje. Da budemo posve jasni – ne volim u tekstovima koji sumiraju nečiju karijeru nabrajati uspjehe i medalje pojedinog sportaša pa tako to neću raditi niti sada. To nije zanimljivo, dosadno je i ne pruža niti jedan novi pogled na stvar, ne stavlja stvari u neku drugu perspektivu, time se ne gleda ostavština sportaša u onom punom smislu, forsira se taj jedan kvantitativni aspekt koji za rezultat ima svođenje sportaša na broj medalja i trofeja. Sportaši nisu kompjutori, nisu roboti, ne bi ih se trebalo mehanizirati. Uvijek će netko pobjeđivati i osvajati medalje i tom smislu netko će već zauzeti mjesta Vonn i Svindala pa je jedino pravo pitanje na kraju njihovih karijera sljedeće: „Što ih je činilo toliko posebnim?“

Vjerojatno Vam u ušima još zvone zvuci reklame Trentina, talijanskog skijališta, u kojoj je Svindal glavna figura. Reklama počinje se izjavom jednog čovjeka koji kaže: „Aksel Lund Svindal trains here in Trentino!“ Ta reklama prikazivala se uvijek u tzv. TV breaku, kao i prije svake nove utrke. U drugoj reklami Svindal reklamira Longines model satova, a sve to prati onaj dobro poznati slogan Longinesa „Timing skiing history“. Longines satovi su nešto što vidimo na svim utrkama Svjetskog Kupa, a biti model Longinesu velika je stvar. U svijetu sporta zaštitna lica Longinesa također su Tiger Woods i Roger Federer, najbolji sportaši u svojim sportovima. U kakvom se društvu nalazi Svindal! Naravno, ima i onih kojima se ne sviđa to što Federer na svaki meč izlazi sa Longines satom na ruci – kada to povežete sa činjenicom da dolazi iz bogate Švicarske, iz neke hrvatske pespektive može biti čak i razumljivo zašto određeni ljudi imaju odmak prema toj cijeloj jednoj slici koju time odašilje Federer. Zamjeraju mu pretjeranu sterilnost. Nije Norveška siromašna, ali skijanje nije tako globalan sport poput tenisa, pa Svindalovo povezivanje sa Longinesom neće vjerojatno nikoga smetati. Dapače, samo će naznačiti veličinu Svindala i dodatno potencirati njegov marketinški značaj. Možete li zamisliti tenis bez Federera? Golf bez Tigera? A skijanje bez Svindala? E pa ono što je Federer za tenisa, a Tiger za golf, to je Svindal za skijanje!

Lindsey Vonn je takva da joj u popularizaciji skijanja nema premca, njezina prepoznatljivost, popularnost i veličina izdvajaju ju do neslućenih razina. Osvajanjem olimpijskog zlata 2010., postala je prepoznatljiva čak i u SAD-u. Čudno iz naše perspektive, ali unatoč svim silnim uspjesima, alpsko skijanje u SAD-u, do pojave Lindsey Vonn bilo je na zapećku – daleko iza bejzbola, američkog nogometa i NBA lige. Stvorila je snažno ime, od svog je imena napravila brend, a u priču sa natjecanjem protiv muškaraca također je ušla zbog – brenda. Znala je da za stabilizaciju jakog brenda treba moći preuzeti rizik – u navedenoj situaciji rizik Lindsey bio je dopuštenje FIS-a i natjecanje protiv muškaraca (ipak, ne vjerujem kako bi od nje u takvoj konkurenciji mogli očekivati pobjede), ali bila je spremna na takav rizik vodeći se onom da se za dobrim konjem prašina diže. Nije joj odmogla ni fizička ljepota. Ako je Svindal Federer, Vonn je Sharapova. Sharapova sa svojom linijom slatkiša, a Vonn sa svojim iznimno snažnim brendom samim po sebi. I kako Sharapovoj nisu dozvolili da nastupa pod imenom Sugarpova (linija slatkiša), tako Lindsey nisu dozvolili da se natječe s muškarcima. Međutim, tako se stvara brend, tako se postaje velik. Možete li zamisliti tenis bez Sharapove? A skijanje bez Vonn? I iako nisu vršnjaci, poetska je pravda da se Lindsey i Aksel povlače na skoro isti dan…

Mama i tata alpskog skijanja
Ne postoje sličnije osobe nego što je to u slučaju Aksela Lunda Svindala i Lindsey Vonn. I ne govorim tu uopće o karakteru, naprotiv. Govorim o skijaškoj ostavštini, o utjecaju kojeg su i Lindsey i Aksel imali na skijanje. Da budemo posve jasni – ne volim u tekstovima koji sumiraju nečiju karijeru nabrajati uspjehe i medalje pojedinog sportaša pa tako to neću raditi niti sada. To nije zanimljivo, dosadno je i ne pruža niti jedan novi pogled na stvar, ne stavlja stvari u neku drugu perspektivu, time se ne gleda ostavština sportaša u onom punom smislu, forsira se taj jedan ...
Mama i tata alpskog skijanja
Ne postoje sličnije osobe nego što je to u slučaju ...
Obadvoje su zasigurno veliki skijaši i sigurno će nedostajati u svjetskom kupu, ali usporediti Svindala sa Federerom ili Tigerom mi je ipak malo prenapuhano. - Tvrda, 10.2.19. 18:23, 0 0 0
Prvo, obadvoje je pleonazam ("2 na kvadrat"). Drugo, iznesi razlog zašto je to prenapuhano osim subjektivnog dojma. - Fenix22, 10.2.19. 20:18, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.