zatvoreno

Tribina hipoteza

  • 31.05.2019.
  • 16
  • 1

Nova hipoteza za sve teme koje nemaju vlastitu Tribinu.

Ocijenimo najbolje reprezentacije:
Nogometna reprezentacija Francuske - razina reprezentacije favorit svjetskog prvenstva 9.1 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 3, 9, 4
Nogometna reprezentacija Brazila - razina reprezentacije favorit svjetskog prvenstva 8.8 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 5, 10, 1
Nogometna reprezentacija Španjolske - razina reprezentacije druga faza svjetskog prvenstva 8.1 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 13, 2, 0
Nogometna reprezentacija Engleske - razina reprezentacije druga faza svjetskog prvenstva 8.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 3, 10, 3, 0
Nogometna reprezentacija Nizozemske - razina reprezentacije druga faza svjetskog prvenstva 7.6 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 8, 6, 2, 0
Nogometna reprezentacija Hrvatske - razina reprezentacije druga faza svjetskog prvenstva 7.7 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 5, 11, 0, 0
Nogometna reprezentacija Belgije - razina reprezentacije druga faza svjetskog prvenstva 8.3 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 10, 5, 0
Nogometna reprezentacija Njemačke - razina reprezentacije druga faza svjetskog prvenstva 7.9 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 3, 12, 1, 0
Nogometna reprezentacija Italije - razina reprezentacije prosjek svjetskog prvenstva 7.4 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 10, 6, 0, 0
Nogometna reprezentacija Portugala - razina reprezentacije druga faza svjetskog prvenstva 7.6 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 7, 9, 0, 0
Nogometna reprezentacija Argentine - razina reprezentacije prosjek svjetskog prvenstva 7.4 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 9, 7, 0, 0
Nogometna reprezentacija Urugvaja - razina reprezentacije prosjek svjetskog prvenstva 7.4 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 10, 6, 0, 0

Analize (1)

ilmambanegro | 06/2019

Gledajući nogomet najčešće dođem do neke teze i onda se zakopam u brojke kako bi je na ovaj ili onaj način dokazao ili opovrgnuo.

Bilo da je riječ o kretanjima kolektiva unutar nekog taktičkog koncepta ili onoga što radi pojedinac gotovo u onome kako doživljavam ovu igru stvari je moguće interpretirati pogledom na skup statistika i ako ste spremni bar na tren se odreći ega potvrditi ili uništiti ono što vidite.

Međutim, u određenim trenucima statistike ili nisu konfigurirane na način na koji su vam potrebne ili ih ne možete pročitati na pravi način, ali vas nešto što ste vidjeli kopka do besvijesti.

Kako to ne bi ostalo na pukim općenitostima uzet ću primjer nedavno odigranog finala Lige prvaka. Gledajući utakmicu kojoj je općenito nedostajalo intenziteta i koja nije prštala od očekivane akcije (i o kojoj je napisano mnogo toga taktički ispravnog) svoju pažnju sam usmjerio na druge detalje.

Izuzmemo li probleme u kreaciji koje je Tottenham imao i greške koje bi dolazile uslijed umora jedna stvar mi je upala u oko. Igrači „Pijetlova“ nisu dovoljno jako ulazili u duele i gubili su lopte u ključnim zonama prečesto.

To mi je palo na pamet nakon akcije u kojoj je James Milner promašio gol za koji centimetar. Akcija Liverpoola je započela oko centra igrališta u trenutku u kojem odbijena lopta pada između Erikssena i Manea. Igrač u crvenom je dakako motoričniji, ali je od lopte udaljen poprilično više od kreativnog Danca.

Rezultat nečega što nije zabilježeno kao duel? Solo prodor Manea pored protivnika i donošenje lopte u opasnu zonu. Gledajući unatrag i u akcije nakon toga meni je navedeni splet okolnosti slika utakmice. I jedan od razloga poraza Londončana.

Htio sam to odmah potvrditi. Idem na Sofascore.com i gledam duele: 27:24 za Liverpool (završilo je 34:30 za Tottenham). Okej, možda sam u krivu.

No, onda uviđam da ova akcija i njoj slične zapravo i nisu ubilježene kao dueli. I da to što ja tvrdim jednostavno ne mogu potvrditi/opovrgnuti statistikom . Ali i dalje sam u to uvjeren (što ne znači da sam u pravu).

Glavni lik

I kakve sad veze svo ovo naklapanje u uvodu ima veze sa samim naslovom. Iskreno, nema previše. Ali daje vam uvid u to kako dosta često gledam na stvari i kako sam došao do zaključka koji ću vam prezentirati. Jer on eto ima nešto veze sa samim naslovom.

Riječ je ni manje ni više nego o Mateu Kovačiću glavom i bradom.

Nisam se uhvatio tipkovnice kako bi ga hvalio niti kako bi ga pljuvao. Čak možda niti da bi donio nešto novo u analizi njegove igre. Već da bi jednostavno „ispljunuo“ na virtualni papir način na koji ga vidim.

Očima, a ne statistikom. Ne zato jer statistika to ne može pokriti. Jer sam siguran da može. Nego zato jer nemam prave instrumente da bi se bavio svojom tezom dugoročno, a ne želim je prešutjeti.

Ove sezone sam naime pogledao povelik broj utakmica u kojima je hrvatski reprezentativac zaigrao za Bluese. I u svakoj utakmici sam vidio isto (siguran sam da nisam prvi).

Stavite Kovu 1na1 (u vidu flastera) u obrani ili licem prema nadolazećem igraču i stvarat će tom igraču silne probleme. Dajte mu loptu licem prema protivničkom golu i recite mu da riješi situaciju prodorom ili dodavanjem. Nema ni najmanjih problema. Čak i ako je leđima prema golu i ako dodavanjem treba otvoriti nadolazećem suigraču prostor naš Mateo ima „sijaset“ rješenja.

Bivši igrač Intera i Dinama je svojim dodavanjima i prodorima sudjelovao u sva tri gola u finalu Europske lige. Kod prvog je dodao loptu prije centaršuta, kod drugog odigrao dupli pas s Hazardom prije asistencije, a kod trećeg rasjekao obranu Arsenala prije dosuđenog 11erca.

I što mu je Sofa dala kao krajnju ocjenu? Poprilično skromnih 6,6. Kako to? Je li nešto pogrešno u njihovim algoritmima? Ne bih rekao.

Neiskoristiv talent

Prvo ću napisati razlog iz kojeg se slažem sa Sofom, a nešto niže ću ga pokušati obrazložiti. Izuzmemo li užasno specifične zadaće u obrani i improvizaciju u napadu, Mateo je koncepcijski beskoristan igrač.

Kako to? Ako ga ne zalijepite za pojedinca kojeg će naganjati kao buldog ili ako se ne nađe u zoni licem prema igraču koji ga napada čistom inercijom on se ni ne pokušava postaviti u obrambeni blok. Kod njega gotovo pa da ne postoji lateralno kretanje i potrebna iskakanja.

Krećući se i u obrani i u napadu ako lopta nije blizu njega izgleda kao da lagano trčkara. Većinu tranzicije ne istrčava ni u jednom smjeru, a u napadu se češće nego rjeđe čini da zauzima prostor preblizu suigračima ne otvarajući protivnika ni na koji način.

Jedino što uspijeva napraviti ovisi isključivo o njegovom individualnom talentu na lopti. I Mateo fenomenalno „naganja loptu“.

Volio bi ovdje napisati da se radi o juniorskom talentu ili razini nogometa. Ali gledajući taktički aspekt ove igre veznjak Reala na posudbi u Londonu igra nogomet za limače.

I to ne mogu pripisati ničemu drugom nego krajnjoj nezainteresiranosti za taktički aspekt nogometa. Ili manjku mentalnih kapaciteta, ali to je pregrubo jer za to nemam osnove osim ove gore koju sam napisao.

Koji je onda zaključak? Mateo je zamrznuo vrijeme i pokušava svim silama igrati utakmicu protiv Reala na Maksimiru. Onu u kojoj pršti njegov talent, a o taktici ćemo kasnije.

Taj talent ga je nosio kroz vrhunske momčadi tijekom još mlade karijere. Jer taj talent je van-serijski. No trebao bi pripaziti jer kad-tad bez rada i taktičke odgovornosti igrači njegovih navika dođu do svog niže-razrednog Vratnika.

Čovjek koji je zaustavio vrijeme
Gledajući nogomet najčešće dođem do neke teze i onda se zakopam u brojke kako bi je na ovaj ili onaj način dokazao ili opovrgnuo. Bilo da je riječ o kretanjima kolektiva unutar nekog taktičkog koncepta ili onoga što radi pojedinac gotovo u onome kako doživljavam ovu igru stvari je moguće interpretirati pogledom na skup statistika i ako ste spremni bar na tren se odreći ega potvrditi ili uništiti ono što vidite. Međutim, u određenim trenucima statistike ili nisu konfigurirane na način na koji su vam potrebne ili ih ne možete pročitati na pravi način, ali vas nešto što ste vidjeli ...
Čovjek koji je zaustavio vrijeme
Gledajući nogomet najčešće dođem do neke teze i onda se ...

Respekt: GNKDZCFC, Bateman,

Slažem se: pravi, Bateman,

Kovačić ima mentalne kapacitete, poliglot je i čini mi se da ima faks. Preciznije nema prostornu inteligenciju. - Fenix22, 5.6.19. 11:21, 0 0 0
Da, zato velim da je i pregrubo. Ali njegova zonska kretanja i postavljanja su kriminal. Kao što bi Los rekao on je bik. Kad mu daš crvenu krpu nema problema, a kad treba bez crvene krpe totalna pogubljenost. - ilmambanegro, 5.6.19. 11:56, 0 0 0
Upravo tako. - Fenix22, 5.6.19. 13:08, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.