aktivno

Utakmica tjedna: Liverpool - Chelsea 2-0

  • 14.04.2019.
  • 25
  • 1

U derbi utakmici 34. kola Premier League, Liverpool je na svom Anfieldu slavio protiv Chelseaja 2-0. Golove za Redse postigli su Mane i Salah početkom drugom dijela.

Tom pobjedom, Liverpool se vratio na prvo mjesto ljestvice, dok je City drugi s 2 boda i utakmicom manje. Tottenham je ostao treći, a Chelsea trenutno ima posljednje mjesto koje vodi u Ligu prvaka kroz ligaško natjecanje. 

Ljestvica:

Izvor: Sofascore

Vas pitamo: što je presudilo ovaj dvoboj? tko je sada favorit za naslov prvaka? tko će u Ligu prvaka?

Liverpool - Chelsea - atmosfera dobra 7.2 0, 0, 0, 0, 0, 2, 6, 7, 7, 2, 1
Liverpool - Chelsea - kvaliteta suđenja dobra 6.7 1, 0, 0, 0, 0, 1, 5, 13, 4, 0, 1
Liverpool - Chelsea - razina utakmice dobra 7.1 0, 0, 0, 0, 0, 1, 5, 12, 4, 3, 0
Hoće li Liverpool osvojiti naslov? možda, 50% 4.8 2, 0, 0, 1, 4, 10, 7, 0, 1, 0, 0
Hoće li Manchester City osvojiti naslov? prije da nego ne, 65% 5.8 0, 0, 0, 0, 3, 12, 4, 2, 2, 0, 2
Hoće li Tottenham izboriti Ligu prvaka? prije da nego ne, 65% 6.1 2, 0, 0, 0, 1, 0, 9, 9, 4, 0, 0
Hoće li Chelsea izboriti Ligu prvaka? možda, 50% 4.8 0, 0, 2, 2, 6, 10, 3, 1, 0, 0, 1
Hoće li Manchester United izboriti Ligu prvaka? prije ne nego da, 35% 4.4 1, 0, 1, 2, 9, 7, 4, 1, 0, 0, 0
Hoće li Arsenal izboriti Ligu prvaka? možda, 50% 5.1 1, 0, 0, 0, 5, 12, 5, 1, 0, 0, 1

Analize (1)

Wingback_3 | prije 8 sati

Talijanska nogometna liga nama svima poznatija pod imenom Serie A osnovana je prije nešto više od osamdeset godina. Najveći uspjeh je zabilježila devesedestih godina kad je bila najbolja liga u Europi i kao takva je dala čak dvadeset i šest finalista u europskim klupskim natjecanjima. Danas tek u pet najboljih liga svijeta ali i takva danas je vrlo dobra.

Većina mladih nogometaša na početku karijere ima želju otisnuti se u nekom od klubova lige petice i napraviti što uspješniju karijeru. Takav put k uspjehu zahtijeva puno odricanja, rada,truda i naravno neizostavnu sportsku sreću. Uz sve to  primorani su napustiti manje sredine i započeti svoj nogometni put s već nepunih petnaestak godina. Često možemo vidjeti kako veliki europski klubovi dovode igrače iz Južne Amerike,Afrike ili Istočne Europe za velike milionske transfere i mladi igrači postaju "vruća i tražena roba".

Talijanski nogometni savez je za svoje mlade talente osigurao posebnu nogometnu ligu, nazvanu Primavera. U kojoj imaju pravo nastupa svi igrači u radoblju od 16 do 21 godine starosti. Primarni cilj lige za mlade je razvoj igrača za svoje prve ekipe i priprema mladog igrača za budućnost. Postoje Primavera 1 i 2, odnosno prva i druga liga koje zajedno broje 39 klubova.

Gledajući zapisnike iz Primavere gotovo da ne postoji klub u kojem nema Hrvata ili su bili u posljednje dvije godine. Hrvatski klubovi sve teže mogu zadržati mladog igrača koji pod utjecajem roditelja i menadžera vrlo lako napuštaju Hrvatsku i odlaze u susjednu nam Italiju u želji da pronađu što kraći i jednostavniji put do Serie A. 

Hrvatski klubovi dobivaju mizerne naknade za ravoj, talijanski jeftine mlade talente, igrač vrhunske uvijete uz "naoružanje" lažnim samopuzdanjem i prije svega sretne roditelje i nogometne agencije. Prvenstveno se radi o igračima iz Dalmacije kojima je otvoren put prema Italiji. Svaki takav transfer bude redovito popraćen velikom medijskom hajkom u kojima se igračima predviđa velika i bogata karijera a klubovima "nabija" na nos kako su olako ispustili velikog talenta.

Nakon nekoliko mjeseci kad prođe afirmacija igrači se većinom pokažu kao prava kupovina za Talijane. Gotovo svaki mladić se dokaže u najboljem svijetlu i postane nezamjenjiva karika. Takav uspjeh donosi novu dozu medijske pažnje i hvalospjeva i od mlađahnog dječaka se napravi mega zvijezda. Što igrač naravno iz mjeseca u mjesec opravdava i što je stariji postaje uspješniji. Tako imamo primjere Karla Butića i Ivana Prtajina koji postanu prvi strijelci Primavera. I sve izgleda poput bajke igrač se "razvija" željenim putem, roditelji su sretni a menadžeri trljaju ruke od novca koji im treba usljediti.

Na njihovu žalost zaboravili su kako su bajke ipak nestvarne i da savršenstvo ne postoji a bajka s napunjenom dvadeset i prvom godinom igrača postaje drama jer igrač više nema pravo nastupa u Primaveri. Igrač je do svoje dvadeset i prve godine upisao gotovo sve nastupe u Primaveri i vrijeme je za priključak prvoj ekipi. Tu nastaju problemi jer su kao nagradu za dobre nastupe dobili tek nekoliko treninga sa seniorskom ekipom i slobodne papire a u najboljem slučaju posudbu u talijanske niželigaše u kojima ih klub ne vidi kao budućnost.

A ovo su samo neki od Hrvata koji su potrazi za blagom skrenuli prema groblju i tako svoju karijeru doveli u nezgodnu sitaciju.

Hajduk je napustio Andrija Balić i sreću pokušao pronaći u Udineseu u kojem je upisao svega nekoliko minuta u prvoj ekipu i zaradio posudbu u Fortunu Sittard kojoj i ne ide baš najbolje u Nizozemskoj ligi.
Njegov mlađi kolega Josip Maganjić još čeka svoje minute u Fiorentininoj prvoj ekipi, a do se razvija u juniorskoj ekipi.
Franjo Prce je sreću potražio kao igrač Lazia, a trenutno nastupa za klub iz ciparske lige Omonia Nikosia.
Lorenzo Šimić je na posudbi u Sampdori ali uglavnom utakmice prati s klupe.
Zadarsko zaleđe talijanskim zamjenili su Karlo Butić koji je u Interu i Torinu igrao odlično i bio redoviti strijelac, ali ipak trenutno sa dvadeset i jednom godinom nalazi se na posudbi u trećeligašu Arezzo u kojem nemam odigrane minute.
Ivan Prtajin je bio velika nada Udinesea, s 22 gola u 31 utakmici za mladu ekipu izgledao je nezaustavljivo. Trenutno se sa svojih dvadeset i dvije godine nalazi u drugoj ekipi Hajduka. Martin Erlić nekadašnji stoper Parme i Sassoula trenutno se nalazi u Spezi, u kojoj utakmice uglavnom posmatra a klupe ili tribine.
Stipe Perica svoju karijeru pokušava oživjeti u Turskom prvoligašu Kasimpasa SK.
Antu Ćorića ne ide baš u Romi u kojoj je dobio minimalan broj prilika ili nije opće u kombinaciji.
Marko Pajač svoje minute u Caglariu dobiva na kapaljku.
Adrian Šemper je na posudbi u Chievo Veroni ali ne može se pohvaliti s niti jednim nastupom.

Koliko nam se susjedna Italija pokazala kao dobar razvojni put za mladog igrača procjenite sami.
Groblje mladih Hrvatskih igrača
Talijanska nogometna liga nama svima poznatija pod imenom Serie A osnovana je prije nešto više od osamdeset godina. Najveći uspjeh je zabilježila devesedestih godina kad je bila najbolja liga u Europi i kao takva je dala čak dvadeset i šest finalista u europskim klupskim natjecanjima. Danas tek u pet najboljih liga svijeta ali i takva danas je vrlo dobra. Većina mladih nogometaša na početku karijere ima želju otisnuti se u nekom od klubova lige petice i napraviti što uspješniju karijeru. Takav put k uspjehu zahtijeva puno odricanja, rada,truda i naravno neizostavnu sportsku sreću. Uz sve to primorani su napustiti manje ...
Groblje mladih Hrvatskih igrača
Talijanska nogometna liga nama svima poznatija pod imenom Serie A ...

Respekt: RealMadrid7, Fenix22,

Slažem se: RealMadrid7,

Zaboravio si lijevog beka iz Osijeka koji je bio kapetan u juniorima Rome, igrao i juniorsku LP. - Fenix22, 19.4.19. 23:12, 0 0 0
Anočić - Fenix22, 19.4.19. 23:13, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.