zatvoreno

Vrijedi li Hezonja 5 milijuna po sezoni?

  • 29.01.2018.
  • 40
  • 2

U posljednjih 20 utakmica, dogodila se promjena u karijeri Marija Hezonje. Iako je njegov klub odbio aktivirati klauzulu četvrte sezone ugovora, Mario igra više. Po toj klauzuli, njegova bi plaća iznosila nešto više od 5 milijuna dolara po sezoni.

Peti pick na draftu počeo je dobivati više minuta u Magicu i u posljednjih je 20 utakmica na prosjeku od preko 10 koševa, 4 skoka i 1 asistencija. Ukratko, ima brojke solidnog NBA igrača.

Pitanje je: je li to sljedeća stepenica na putu prema gore? Je li to Hezonjin vrhunac? Je li s posljednjih 20 utakmica osigurao novi ugovor? Koliko može po sezoni dobiti u pregovorima ovoga ljeta?

Kako igra Hezonja posljednja dva mjeseca? dobro 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 0, 16, 15, 6, 1, 2
Je li sada njegova NBA budućnost sigurna? prije da nego ne, 65% 6.1 1, 0, 0, 1, 1, 9, 17, 4, 4, 1, 2
Može li dobiti ugovor na preko 5 milijuna po sezoni? možda, 50% 5.4 1, 0, 1, 3, 4, 11, 9, 9, 1, 0, 1
Može li Hezonja postati NBA prvotimac? možda, 50% 5.2 1, 0, 0, 1, 7, 18, 6, 6, 0, 0, 1

Analize (2)

Mac316 | 02/2018

Kad je prošlog ljeta u ruralnu Ameriku, što u NBA kontekstu Oklahoma City svakako je, doveo Carmela Anthonya i Paul Georgea, Sam Presti, GM Thundera, pokazao je još jednom da ima dara za velike poslove koji dolaze naoko 'niotkuda'. Dva prava All star igrača su upravo ono što je franšizi trebalo da zacijeli rane nastale izdajom Duranta, a bez ovih manevra bilo bi vjerojatno nemoguće očekivati da Russell Westbrook, svježi MVP lige, obveže svoju budućnost izgubljenoj franšizi koja samo gubi zvijezde. No, nakon dolaska ove dvojice, Brodie je potpisao višegodišnji novi ugovor i biti će vođa Thundera debelo u 2020.-e godine. 

Presti je svoje obavio i posao je prebačen na Billy Donovana i Russella Westbrooka čiji je zadatak bio stvoriti od kvalitetnog rostera kvalitetnu momčad koja će imati što reći na vjerojatno nikad jačem Zapadu. Početak nije bio lak, što je razum mogao i pretpostaviti, ali s vremenom, Westbrook, George, Melo i razgoropađeni Steven Adams našli su svoj 'groove' i zaigrali košarku kakvu je Presti zamislio kad je vukao svoje poteze. Thunder je trenutno na milimetar od Twolvesa i Spursa u borbi za poziciju broj 3 u doigravanju, a tamo realno i spadaju s obzirom na kontinuitet i snagu Rocketsa te grotesku košarke koja je stvorena u Kaliforniji. Billy Donovan je privremeno uspio i osigurao posao za bližu budućnost, ali kako se bliži kraj prijelaznog roka, loptica je ponovno prebačena Samu Prestiju. 

Dovođenja Paula Georgea nikad nije bilo gotova stvar za franšizu, dobro se znalo da je George u zadnjoj godini ugovora jer nema teorije da optira u zadnju godinu po kojoj bi zarađivao nekih 23 milijuna kad mu je tržišna vrijdnost na all time highu na procijenjenih 30+ milijuna po sezoni. Osim toga, javna je tajna da su Lakersi prvi u redu sa olovkom i papirom za Georgeov potpis i da je oduvijek postojala vrlo realna mogućnost da dovođenja Georgea bude samo jdnogodišnja posudba. N, George i Westbrook su kliknuli, njihova igra je sve bolja i komplementarnija i sa Georgeove strane je došlo indikacija da bi upravo Westbrook mogao biti razlog zašto bi ostanak u Thunderu mogao biti sasvim realno rješenje zagonetke gdje će karijeru nastaviti. 

I upravo tu počinju problemi za Prestija. George vrijedi 30 milijuna po sezoni i nema teorije da igra za manje (niti bi trebao). Westbrook je već u knjigama za maksimalni ugovor koji počinje teći sljedeće sezone i plaćati će ga preko 35 milijunagodišnje, sa opcijom da zadnja godina ide i na 45. To je jako puno novaca za samo dva igrača, a tu je i veliki ugovor Adamsa, koji je apsolutna nužnost za zadržati ga u gradu, te novi ugovor Robersona koji je unatoč ofenzivnim, vrlo izraženim, limitima, ključni čovjek obrane (dovoljno je reći da sa Robersonom u postavi prva petorka Thundera drži drugi najbolji obramebni učinak po 100 posjeda lopte, dok bez njega u postavi, sa bilo kojim drugim 5. suigračem, učinak pada na posljednje mjesto lige). Vlasnici Thundera nisu poznati kao ljudi široke ruke i na račun svoje financijske konzervativnosti već su izgubili Jamesa Hardena i Sergea Ibaku, možda dijelom i Duranta, iako je sa zmijama nejasno koliko im koncept novaca predstavlja u životu. 

Presti dolati u veliku dilemu što napraviti, a ima nekoliko opcija:

1. opcija - ne napraviti ništa

Ovakvim rješenjem Thunder nastavlja zacrtanim putem, mogu se možda izboriti i za treće mejsto Zapada, u nekom ludom naletu možda mogu i do finala Zapada pobjedom nad Houstonom, ali realnost nalaže da preko Warriorsa ipak ne mogu, pogotovo nakon što je Roberson izgubljen za sezonu. To je svakako dobar učinak i na tragu je onog što je Thuder imao sa Durantom i Westbrookom kao nositeljima. No, ako odluči 'sjedti' na ovoj momčadi, Sam Presti igra opasnu igru rizika da na ljeto ostane bez Georgea za 'ništa', da nakon što su izgubili Duranta na isti način, još jedan All star kalibar igrača ode iz Oklahome bez da ostavi i jedan pick druge runde drafta zauzvrat. Odlazak Geogea nikako ne bi bio jednako devastirajući za klub i grad zbog svijesti da je to oduvijek bila mogućnost, ali za rezultat i budućnost bi imao jednaki učinak, Thunder bi ponovno napravio dva koraka natrag nakon jednog naprijed. 

2. opcija - napraviti 'sve'

'Sve' u ovom kontekstu znači potpuno rasturiti ono što je teško izgradio i trejdati Georgea prije isteka prijelaznog roka te dovesti u grad nešto zauzvrat što bi pomoglo Westbrooku i Melu da odigraju dobar playoff. Problem s ovom pričom je što povrat za Georgea ne može niti teoretski biti približno slične vrijednosti jer a) nitko neće puno dati za igrača kojeg za par mjeseci mogu dobiti besplatno, b) niti jedan klub ne može računati na Georgeovo produljenje ugovora s obzirom na interes LA Lakersa i c) samim Lekrsima George momentalno uopće ne treba i smislenije im je čekati ljeto i dovesti ga bez odricanja. 

Čak i kad bi Presti složio neke pakete koji bi donijeli neki povrat vrijednosti, nalaženje kemije bi ponovno krenulo ispočetka, a niti Westbrook niti Melo nisu igrači s kojima je baš lako kliknuti od prve. Uz to, Paul George je jedan od najboljih dvosmjernih igrača lige, kakvih ima možda 10 ukupno u NBA-u, i rupa koja bi nastala njegovi odlaskom ostavila bi Thunder vjerojatno u ulozi minornog playoff faktora sa jadnim šansama da ostave dublji trag. 

Možda bi smislena varijanta bila pokušati nagovoriti Lakerse na rani trade s obzirom da oni ionako moraju olakšati roster od balasta ugovora nekih igrača ako uz Georgea žele potpisati još jednog superstar free agenta, pa bi im istovar nekih ugovora u Oklahomu možda i dobro došao, a Georgeu bi dalo par mejseci više na prilagodbu Staples Centreu. Lakersi mogu poslati nekog iz igračkog poola koji sadrži Nancea, Randlea, Clarcksona, Brewera, Zupca i Ennisa u zamjenu za Georgea, ali vjerojatno niti jedna kombinacija tih igrača ne znači Prestiju i Oklahomi održavanje statusa 'izazivača' Golden Stateu niti se Randle, Nance ili Clarckson čine kao igrači koji bi dali i približno obrambenu komponentu momčadi kakvu daje Paul George. 

Postoje glasine da je Blake Griffin bio  ponuđen Thunderu kao zamjena za Georgea, ali je Presti to glatko odbio. Ako je bez razmišljanja odbijen All star Blakeovog kalibra vjerojatno je to jasna poruka da Presti o trejdu Georgea ne razmišlja jer bolji povrat od Griffina teško da bi uopće mogao dobiti (iako je Griffin po x stvari, od ugovora, ozljeda, stila igre i potpune nekompatibilnosti s Melom vjerojatno najgori fit za Thunder među top klasom igrača). 

3. opcija - 'cici-mici' rješenje sign and trade

Čisti pokušaj 'i ovce i novce'. Odigrati sezonu do kraja u ovom sastavu, pokušati napraviti što se može, a ako vlasnici na kraju procijene da ne mogu ići toliko duboko u banku i dati Georgeu ugovor kakav zaslužuje, obaviti potpis na maksimaln ugovor i razmijeniti Georgea tada. Na ovaj način Thunder bi dobio ono što želi od ove sezone, pokušaj izvlačenja maksimuma, a eventualno uspio nešto potegnuti i zauzvrat. 

Problem ove opcije je što George jednostavno može odbiti, ako se čovjeku zaista ide u Los Angeles nema nikakvog razloga uzeti ovaj deal, a jednako tako, može staviti veto na bilo koju razmjenu sa nekim drugim klubom kamo mu se zapravo uopće ne ide bez obzira na to što bi oni eventualno Thunderu nudili u razmjenu. 

4. opcija - Presti ponovno radi malo svoje magije

Ključ zadržavanja Georgea u Oklahomi su dvije stvari - uvjeravanje igrača da Thunder može do velikih rezultata što se postiglo stvaranjem očite kemije između Westbrooka i Georgea te financijska konstrukcija koja bi omogućila davanje maksimalnog ugovora Georgeu uz dovoljno prostora za stvaranje kvalitetne momčadi mimo dva nositelja. Najveća prepreka ovoj drugoj opciji je Carmelo Anthony, treći član velike trijade. 

To nikako ne znači da Melo nije potreban ovom Thunderu, zapravo je i on izrezao sebi sasvim dobru nišu, igra solidnu sezonu, rijetko se kad trudio jače u obrani i čini se da je prihvatio status jako bitnog trećeg igrača momčadi kakav je i logičan. No, Melo igra na jako visokom ugovoru, za sljedeću sezonu bi trebao dobiti skoro 28 milijuna dolara. Ima opciju ranijeg izlaska iz ugovora, ali gotovo je sigurno da to neće napraviti jer takav novac ne može dobiti nigdje drugdje, moguće da zbog godina i teškog fita za bilo koju momčad ne može dobiti niti pola od toga. Dakle, na Prestiju je da nešto sa Melom napravi. Ako bi Melo ostao na ovom ugovoru, uz ugovore Westbrooka, Adamsa i Robersona, te novi max ugovor za Georgea, Thunder bi sa samo tih pet igrača bio iznad luxury tax granice i nezamislivo je da vlasnici koji su se zbog tih razloga odrekli talenta James Hardena sad plate ogorman porezni novac zbog igrača kao Melo ili George. Ugovori ostatka rostera, taman bili i najpovoljniji na tržištu, odveli bi Thunder u sferu plaćanja 50 i više milijuna dolara samo na porez na luksuz, što bi zaista bilo previše, pogotovo za momčad koja nema garancije niti da može preko Rocketsa u eventualnoj drugoj rundi playoffa. 

Presti, ako želi zaslužiti plaću i status jednog od najboljih GMa lige, mora Mela nagovoriti da rascjepkaju njegovu plaću na više godina. Ako bi Melo prihvatio produljenje ugovora za godinu dana, plaća od skoro 30 milijuna u jednoj godini mogla bi se prepoloviti na po 15 milja za dvije, kao bonus, Presti može dodati treću godinu sa momčadskom opcijom, ako Melo zadrži snagu za igrati u 38. godini. To je izvedivo, ali ovisi isključivo o Melu, koji ponuđeno jednostavno ne mora prihvatiti. Dodatni problem je što i dalje ima no trade klauzulu koju je dovukao iz New Yorka i ne mora prihvatiti niti razmjenu van grada koja bi odteretila njegov ugovor van iz knjigovodstva. Na ovaj način, Thunder bi uštedio skoro 40 milijuna dolara kad se pribroji novac ušteđen na porezima, a to bi svelo potrošnju u neke realnije okvire. Red je na Prestiju, mora očuvati ono što je uspio stvoriti. 

Biti Sam Presti
Kad je prošlog ljeta u ruralnu Ameriku, što u NBA kontekstu Oklahoma City svakako je, doveo Carmela Anthonya i Paul Georgea, Sam Presti, GM Thundera, pokazao je još jednom da ima dara za velike poslove koji dolaze naoko 'niotkuda'. Dva prava All star igrača su upravo ono što je franšizi trebalo da zacijeli rane nastale izdajom Duranta, a bez ovih manevra bilo bi vjerojatno nemoguće očekivati da Russell Westbrook, svježi MVP lige, obveže svoju budućnost izgubljenoj franšizi koja samo gubi zvijezde. No, nakon dolaska ove dvojice, Brodie je potpisao višegodišnji novi ugovor i biti će vođa Thundera debelo u 2020.-e ...
Biti Sam Presti
Kad je prošlog ljeta u ruralnu Ameriku, što u NBA ...

Respekt: Kanransha, peropex, GNKDZCFC, Alumnus,

Slažem se: Essien1950,

Lisac | 01/2018

Već lani u ovo doba godine bilo je jasno da Magic ne računa ozbiljno na Hezonju i da se Mario neće baš naigrati košarke ukoliko ne promijeni sredinu. Nakon solidne rookie sezone minutaža je postajala sve manja i novi trener Vogel ga je uglavnom koristio kao zakrpu za rupe u rotaciji te ga se prešaltavalo sa pozicije na poziciju. Na parketu je uglavnom dobivao dionice od po 3-7 minuta a ponekad bi i na istoj utakmici igrao pozicije od 2-4 na što se ni puno iskusnijim igračima nebi bilo lako prilagoditi. Mario je izgledao totalno pogubljeno na terenu pogotovo u obrani a šut mu je pao na katastrofalnih 35%, dok je za tricu šutirao vrlo loših 30%. Suma sumarum dobivao je onaj “garbage time” i uglavnom statirao na terenu.

Nije slutilo na dobro

Ovo ljeto Hezonja je preskočio reprezentativne obaveze i odlučio poraditi na sebi kako bi se što bolje spremio za nadolazeću sezonu u kojoj bi se trebao izboriti za ostanak u najboljoj ligi na svijetu. No ni početak ove sezone nije nagovještavao bolje dane jer je Orlando odlično otvorio sezonu i sa skorom 7-3 držao čelo istočne konferencije. Prilično smiješno iz sadašnje pozicije djeluje činjenica da je tada Magic bio vodeći na istoku a Memphis na zapadu. Uprava kluba već tada je odlučila da ne želi zadržati Hezonju u svojim redovima te mu se vrijeme provedeno na terenu sve ćešće moglo brojati u sekundama. Međutim Orlando se vrlo brzo vraća u svoju realnost i niže poraz za porazom a nakon što su im svlačionicu pogodile ozljede trener Vogel nije imao izbora već dati Hezonji ozbiljniju minutažu. Sezona je ionako bila izgubljena a neopterećeni Hezonja spojio je par vrlo dobrih partija u prosincu iako ga je trener i dalje koristio na više pozicija. Prilično je smiješno bilo vidjeti Maria kako protiv Minnesote glumi centra i čuva Karl-Anthony Townsa ali čak i u tom duelu ovaj probuđeni Hezonja je izgledao solidno. Očito je i sam shvatio da je došao do zida i da ako želi zaraditi novi NBA ugovor mora početi pokazivati sav onaj raskoš talenta zbog kojeg je bio biran kao peti pick drafta.

A u momčadi gdje većina igrača igra solo utakmice poput indijanaca jedini način da si digneš brojke osim ozbiljnijeg angažmana u obrani je da i sam počneš forsirati čim se za to ukaže prilika. Tako se Hezonja napokon počeo nuditi kao opcija u napadu umjesto da samo čeka kao spot-up opcija a usto je i napokon je počeo agresivnije napadati obruč. S obzirom da ima brzine i skočnosti to je dio igre kojeg će morati dodatno izbrusiti ako želi biti faktor u bilo kojoj ekipi.

Na ovu statistiku je podosta i utjecala činjenica da je dosta vremena proveo i na poziciji strecth četvorke ali smanjenje broja šuteva s poludistance te odlična realizacija oko obruča su svakako veliki napredak u odnosu na lanjsku sezonu. Kad bi igrao u ekipi koja bi bolje dijelila loptu i manje forsirala solo akcije uvjeren sam da bi imao i bolji postotak za tri poena te bi gledali više njegovih predstava poput one protiv Detroita kad je šutirao 8/12 iza linije za 3 poena.

Pamet u glavu

Nakon početnih 7 pobjeda u 10 utakmica momčad Magica je u preostalih 38 dvoboja skupila samo šest pobjeda i drži samo dno lige. Momčad s Floride je u tank modu već duže vrijeme tako da bi Mario trebao dobiti još podosta minuta do kraja sezone što će mu sigurno mnogo značiti.

A zatim će vrlo pažljivo morati izabrati novu destinaciju i paziti da odabere donekle funkcionalnu i timsku momčad. Interesa za njega će sigurno biti jer visoki pickovi s drafta uvijek imaju ekstra kredit kod GM-ova. Nakon katastrofalne prošle sezone ove sezone je pokazao da ga još nije rano otpisivati a u dosta utakmica je pokazao da sasvim solidno može odigrati rolu scretch četvorke što u napadu što u obrani. Mario samo treba momčad koja vjeruje u njega i koja će mu dati potrebne minute na terenu a to Orlando očigledno nije. Izbor destinacije ovog ljeta će uvelike utjecati na razvoj njegove NBA karijere jer mu nakon 3 godine šikaniranja treba ekipa koja će pokazati vjeru u njegov potencijal i pustiti ga da se igra košarke. 

 

 

 

Free Hezonja
Već lani u ovo doba godine bilo je jasno da Magic ne računa ozbiljno na Hezonju i da se Mario neće baš naigrati košarke ukoliko ne promijeni sredinu. Nakon solidne rookie sezone minutaža je postajala sve manja i novi trener Vogel ga je uglavnom koristio kao zakrpu za rupe u rotaciji te ga se prešaltavalo sa pozicije na poziciju. Na parketu je uglavnom dobivao dionice od po 3-7 minuta a ponekad bi i na istoj utakmici igrao pozicije od 2-4 na što se ni puno iskusnijim igračima nebi bilo lako prilagoditi. Mario je izgledao totalno pogubljeno na terenu pogotovo u ...
Free Hezonja
Već lani u ovo doba godine bilo je jasno da ...
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.