zatvoreno

Westbrook srušio Oscarov rekord!

  • 10.04.2017.
  • 29
  • 4

Uspio je, kao što je već neko vrijeme jasno da hoće. Russ Westbrook postavio je rekord po broju triple doubleova i sada je potpuno jasno da će ove sezone imati prosjek također na triple doubleu.

Pitanje je jednostavno; postoji li više način da ne bude MVP? Ako da, objasnite!

Je li ova Westbrookova sezona jedna od najboljih u povijesti američkog sporta? djelomično se slažem 5.8 2, 0, 0, 1, 3, 5, 7, 6, 3, 1, 1
Hoće li Westbrook biti MVP? vjerojatno da, 80% 7.0 0, 0, 0, 0, 0, 4, 8, 7, 6, 3, 1
Treba li Westbrook biti MVP? djelomično se slažem 5.8 1, 0, 2, 1, 3, 6, 5, 6, 1, 2, 2
Je li Harden odigrao povijesno dobru sezonu? djelomično se slažem 5.7 0, 0, 2, 1, 0, 8, 12, 4, 0, 2, 0
Koliko Harden ima bolje suigrače? umjereno, 50% 5.3 0, 2, 0, 3, 3, 7, 7, 4, 2, 0, 1

Analize (4)

wolfy31 | 04/2017
r1 s1

Izbor za MVP-a regularnog dijela sezone odavno nije bio ovako težak. Kroz par rečenica pokušat ću opisati zašto Harden tu nagradu najviše zaslužuje, a zašto će je baš Westbrook dobiti.

Prva stvar koju u ovom izboru treba spomenuti je odnos kvalitete između Rocketsa i Thundera, a samim time i broja pobjeda tih dviju momčadi. Kvalitetom su podjednake, pa bi prema nekakvoj logici trebale uzeti otprilike sličan broj pobjeda na kraju sezone. Bleacher Report prednost je dao Thunderu, kojima su prognozirali 46 pobjeda. Momčad iz OKC-a već je upisala toliko pobjeda, a pred njima su dvije utakmice s momčadima koje su otpisane za doigravanje - Timberwolvesima i Nuggetsima.

Dakle, Thunder bi mogao upisati dvije pobjede više nego li im se to prognoziralo, ali po tom pitanju poen za najkorisnijeg igrača ove sezone ide Hardenu. Njegovoj momčadi prognozirali su tek osmo mjesto Zapada s 42 ostvarene pobjede. Rocketsi već sad imaju 54, čime su debelo premašili tu brojku.

Statistički su skoro pa isti, blaga prednost ide Westbrooku, no to mu nije nikakva prednost kad igra za momčad koja je kvalitetom ista kao i Hardenova. Sve to uz osam pobjeda manje.

Stvar koja će igraču Thundera donijeti ovu MVP nagradu su povijesne, prosječne brojke. Drugi igrač u povijesti lige s triple-double prosjekom, igrač s najviše triple-double učinaka u jednoj sezoni. 

Takve brojke svakako su za respekt, no treba pogledati nešto širu sliku. Cijela momčad Thundera prilagođena je Westbrooku, sve se vrti oko njega, a uvjeren sam da bi Thunder imao bar koju pobjedu više da ne igraju ovako gadljivo. Pravi primjer je ona nedavno odigrana utakmica sa Sunsima. Čovjek je samo tražio kako upisati još koju asistenciju da dođe do tog triple-doublea.

A takve brojke "pale" u SAD-u i biznisu kakav je NBA. Sve se vrti oko love. Lani su Warriorsi bili hit sa 73 pobjede, a onda nisu uspjeli uzeti naslov. Ove godine će zbog varljivog triple-double prosjeka Westbrook uzeti titulu MVP-a, ali to će biti čista krađa.

Harden ju zaslužuje. Ako Kobe nije dobio titulu MVP-a 2006. kad je Lakerse sa Smushom Parkerom i Kwameom Brownom sam uveo u doigravanje, već su nagradu dali Nashu, onda ni u ovom slučaju ne bi trebalo biti diskusije. Rocketsi su odradili sjajnu sezonu, a za to moraju biti zahvalni Hardenu. D'Antoni je bio trener Nashu u njegovim MVP sezonama, ove sezone trebao bi imati još jednog najkorisnijeg igrača pod svojom palicom.

Zaključno, prema nekakvim elementima za odabir MVP-a, prednost je na strani Hardena. No, NBA je samo biznis, posebno posljednjih godina, tako da će ova nagrada, nažalost, završiti u Westbrookovim rukama.

Harden zaslužuje, ali će MVP nagradu pokupiti Westbrook
Izbor za MVP-a regularnog dijela sezone odavno nije bio ovako težak. Kroz par rečenica pokušat ću opisati zašto Harden tu nagradu najviše zaslužuje, a zašto će je baš Westbrook dobiti. Prva stvar koju u ovom izboru treba spomenuti je odnos kvalitete između Rocketsa i Thundera, a samim time i broja pobjeda tih dviju momčadi. Kvalitetom su podjednake, pa bi prema nekakvoj logici trebale uzeti otprilike sličan broj pobjeda na kraju sezone. Bleacher Report prednost je dao Thunderu, kojima su prognozirali 46 pobjeda. Momčad iz OKC-a već je upisala toliko pobjeda, a pred njima su dvije utakmice s momčadima koje su ...
Harden zaslužuje, ali će MVP nagradu pokupiti Westbrook
Izbor za MVP-a regularnog dijela sezone odavno nije bio ovako ...

Respekt: sthagon,

Slažem se: JoHayes13,

whiteshadow | 04/2017

Već duže vrijeme borba za MVP-a  NBA lige se vrti oko dva imena: James Harden i Russell Westbrook. Zaista, skoro da i ne postoji jutro a da naslovna vijest ne bude: „Novi triple double Westbrooka“ ili „Hardenova čudesna šuterska noć“. Površan promatrač bi rekao: „U redu, o njima se piše, imaju svemirske brojke, svi ih analitičari hvale pa je logično da su oni najbolji“. Ipak, postoji igrač koji je ove godine više zaslužio MVP nagradu od obojice. Da parafraziram Mišu Kovača, o njemu se ne piše, ne izgleda ništa specijalno, ne nosi skupa odijela, ali njegov učinak je ono što svaki trener želi imati u ekipi. Njegovo ime je Kawhi Leonard.
Prije nego što objasnim zašto je Kawhi jedini kandidat za MVP nagradu, možda bi bilo zgodno protumačiti što je to MVP nagrada.
MVP – Most Valueable Player je kako i samo ime kaže, nagrada za najvrjednijeg igrača. Bitno je naglasiti najvrjednijeg, ne najboljeg. Jer, da se MVP nagrada dodjeljuje najboljem igraču lige, onda bi LeBron James osvojio tu nagradu već 6-7 godina zaredom. Budući da se LeBron čuva za ono bitno što nam predstoji za 10ak dana, a MVP nagrada se dodjeljuje na temelju 82 utakmice regularne sezone, on je van ove priče.  
Da se vratimo na ono bitno, MVP je onaj koji donosi prevagu, čovjek na kojega računate da povuče kada nitko drugi ne može, onaj koji je konstantan i čini druge oko sebe boljima.  Westbrook igra valjda najbolju individualnu sezonu u povijesti lige. Hardenov  napadački potencijal tjera svakog protivničkog trenera na smišljanje taktike kako ga zaustaviti. Ipak, razlog zbog kojeg smatram da Kawhi mora uzeti ovu nagradu je vrlo jednostavan – kompletnost.
Harden i Westbrook su igrači od kojih se u pravilu očekuje 30ak poena po utakmici. Brojke to i potvrđuju; ovaj dvojac vodi ligu po broju poena u sezoni. Ipak, kada se uđe u malo dublje analize, postaje očito koliko takve brojke mogu zavarati.
Primjerice, Westbrook ima najveći Usage Rate u cijeloj ligi (40,9%). Drugi na toj ljestvici je DeMarcus Cousins sa 36,4%. Harden je četvrti sa 34,2%, dok je Kawhi deseti sa 31,3%. U prijevodu,  skoro 41 posto posjeda Oklahome završava Westbrook. Kada bi se pisala definicija forsiranja, rekao bih da je ovo tipičan primjer.  Nadalje, ako gledamo True Shooting percentage, Harden ja na toj ljestvici 35. sa 0,613. Dva mjesta ispod je Leonard sa 0,61 dok je Westbrook tek 152. sa 0,555.

Ali to je u redu, reći će neki, jer igra u takvoj ekipi i ako želi bilo što uraditi onda nekad mora igrati sam. U redu, ako će već igrati sam, onda njegove svemirske brojke nisu svemirske nego očekivane s obzirom koliko lopti troši. Nitko ne osporava njegovu igračku kvalitetu, ali ono što se još mora reći je da Westbrook gotovo da i ne igra obranu. Nerijetko orbitira oko vrha reketa, proba zaustaviti prolazak do obruča što često ne uspije i to je to. O preuzimanju i pomaganju suigračima neću ni pričati, jer to gotovo da i ne postoji. Kada se praktički odmara u obrani, onda je očekivano da će u napadu ispucati svu energiju koju ima.

Sve gore napisano vrijedi i za Hardena. Zanimljivo, Harden  i Westbrook vode ligu po broju poena, ali i po broju izgubljenih lopti (obojica oko 5,5 dok Leonard ima 2,1). Što je zapravo i logično – ako najviše držite loptu u svom posjedu onda ćete je najviše puta i izgubiti.  Iako, mora se priznati, Harden, koji je nekad bio simbol za katastrofalnu obranu,  u zadnje vrijeme igra obranu bolje nego što je igrao prethodnih sezona, no i takva obrana je još uvijek u najboljem slučaju na prosječnoj razini. A MVP ne može biti prosječan. MVP ne može biti svemirski u jednom dijelu igre i katastrofalan u drugom. MVP mora biti kompletan i konstantan. Upravo zato je Leonard ispred navedenog dvojca. Nećete ga naći na vrhu niti jedne statističke tablice. Uvijek će biti negdje tu; ne u samom vrhu ali jako blizu njemu. Ali ni u jednoj kategoriji neće biti ispodprosječan. Neće biti statistike za koju ćete reći: „Evo, ovo mu je užasno, kako je ovo moguće?“.  Leonard vam neće donijeti 30ak poena po utakmici, ali će zato svaku zabiti svojih 20, skupiti 6-7 skokova i podijeliti 4-5 asistencija. I ono što je najvažnije, a rekao bih da osim LeBrona u ligi to nitko nema – može braniti koju god je poziciju potrebno. Nerijetko se i događaju takve utakmice; rekao bih da Leonard u obrani nema svoju poziciju, nego igra tamo gdje je u tom trenutku najbitnije. Skoro svaki put preuzme najboljeg protivničkog igrača, zadrži ga ispod njegovog prosjeka, a na drugom kraju terena preuzme ulogu vođe i utrpa 20+ poena. To je ono što svaki trener želi imati u ekipi. To je ono što čini MVP-a.

Ali, to nije ono što ljudi odmah vide. Leonard je povučen tip; stavio nekoga na poster, pogodio tricu u zadnjoj sekundi ili jednostavno izveo loptu, njegov izraz lica ostaje isti. Nikada ga nećete vidjeti kako urla nakon zakucavanja ili poludi nakon loše sudačke odluke. Čovjek podnosi sve jednako i igra od prve do zadnje minute u istom ritmu. U velikoj mjeri je to zasluga velikog gospodina na klupi Spursa. Iskreno bih ovako iz znatiželje htio vidjeti koliko bi utakmica Westbrook izdržao pod Popovichem. Ja bih rekao da ne bi prošla dva treninga dok Pop ne bi rekao da je dosta.  
Leonard uvijek nekako ostane u sjeni ; pojavi se Curry sa neviđenom tricaškom sezonom, pojavi se Westbrook sa triple double učinkom po sezoni. A on i dalje radi. I neka radi, takav i treba biti; jedne od ovih sezona  će povesti Spurse do još jednog naslova, a usput će sebi u vitrinu staviti dvije MVP nagrade- onu za regularnu sezonu i onu za playoff. Toliko je dobar! Samo kada bi to vidjeli i oni koji donose takve odluke…

Ni Westbrook, ni Harden nego...
Već duže vrijeme borba za MVP-a NBA lige se vrti oko dva imena: James Harden i Russell Westbrook. Zaista, skoro da i ne postoji jutro a da naslovna vijest ne bude: „Novi triple double Westbrooka“ ili „Hardenova čudesna šuterska noć“. Površan promatrač bi rekao: „U redu, o njima se piše, imaju svemirske brojke, svi ih analitičari hvale pa je logično da su oni najbolji“. Ipak, postoji igrač koji je ove godine više zaslužio MVP nagradu od obojice. Da parafraziram Mišu Kovača, o njemu se ne piše, ne izgleda ništa specijalno, ne nosi skupa odijela, ali njegov učinak je ono što ...
Ni Westbrook, ni Harden nego...
Već duže vrijeme borba za MVP-a NBA lige se vrti ...

Respekt: AnakinRi, sthagon, ipsi13, MattRM, Losovius,

Slažem se: AnakinRi, MattRM,

Ako se dobro sjećam, kada se pogledaju napredne statistike - onda je i Leonard prilično u padu što se igre u obrani tiče. Ili sam nešto krivo povezao? - Losovius, 10.4.17. 15:14, 0 0 0
Iskreno nisam gledao. Mislim da što se Leonarda i statistika tiče da se mora biti vrlo oprezan; čovjek skoro svaku utakmicu dobija najteže zadaće i drukčije pozicije, tako da ako se zadrži na sredini ljestvice onda je zapravo jako dobar imho - whiteshadow, 10.4.17. 15:17, 0 0 0
Leonard je u padu iz jednostavnog razloga jer mu ove godine protivnicke ekipe posvecuju puuno pozornosti kada napadaju trudeci se pritom izolirati ga na weak sideu ukoliko je to moguce (ako SAS ne moze uspjesno switchati) - baiso, 10.4.17. 15:54, 0 0 0
Mac316 | 04/2017

Baseball. American League. Izbor za MVPa 2012. godine. Mike Trout je igrao prvu  sezonu i postao senzacija lige, sa impresivnim brojkama i učinkom tijekom cijele sezone uključujući vodeći u ligi učinak od 10.3 pobjeda više nad zamjenom. U bilo kojoj drugoj sezoni to bi bio sigurni MVP, moguće i jednoglasni. No, problem je bio Miguel Cabrera koji je iste sezone postigao rijetki uspjeh, tzv. Triple crown, vodio je ligu u prosjeku udaranja, home runovima i RBI-ima. U tom trenutku, to je bilo prvi puta da je netko to postigao od 1967. Po svemu, pa i po dojmu, Trout je bolji igrač baseballa, bio je i u toj sezoni. No, Cabrera je postigao nešto povijesno, nešto što svijet nije vidio gotovo pola stoljeća i to se vidjelo u MVP glasanju gdje je Cabrera dobio 22 od 28 glasova za prvo mjesto i postao MVP. 

Skok u 2017. James Harden igra fenomenalnu sezonu, predvodi Rocketse koji su kandidat za naslov u sjajno funkcionirajućem sustavu D'Antonia, jako je dobro prihvatio ulogu glavnog playmakera po prvi puta u karijeri i vodeći je ui ligi po win shareu, udjelu u pobjedi svoje ekipe, sa učinkom od 14.7 te je, iako ne na triple double prosjeku, postavio neke jebeno impresivne brojke. Po svim pravilima struke, James Harden je MVP, kratko i jasno. 

No, ovo je problem. Hardenov Cabrera je Russell Westbrook, igrač slabije rangirane momčadi, sa dosta slabijim naprednim statistikama koje sugeriraju da nije toliko ključan igrač svoje momčadi koliko Harden za svoju, ali igrač koji je odigrao sezonu za povijest, sezonu kakva više nikad nije trebala biti viđena u košarci nakon legendarne 1961-62 Oscara Robertsona. Westbrook je ne samo dostigao prosjek od triple double brojki u sezoni, učinio je to kao prvi strijelac lige. Ne samo to, srušio je i rekord po triple double učincima u jednoj sezoni sa 42 (više od pola odigranih utakmica). Ne samo to, srušio je i niz mini rekorda poput triple double učinka s najviše koševa, najviše 50+ poena u triple doubleu i slično. I ne samo to, učinio je to u sezoni u kojoj je pogodio neke ključne šuteve za pobjede momčadi koji se epski vrte na NBA spotovima i jednostavno nameću prosječnom pratitelju sliku o tome tko je zaista najbolji. 

Ne manje važno, učinio je to u ranjenoj i osakaćenoj Oklahomi koja je ljetos izgubila ponajboljeg igrača lige i ostala sa prilično nedorečenim rosterom i, najbitnije, za razliku od Houstona, bez ikakvih tragova sistema igre te je sav teret pobjeda i poraza pao na leđa Brodiea, kako sam sebe voli zvati. Amerika voli dobru priču, pogotovo u sportu, a put Russella Westbrooka od ostavljenog mlađeg brata do rekordera lige je baš to - odlična feel good priča. Kevin Durant je jednim potezom prošao put od heroja do zločinca i ništa ne godi toliko Durantovom hejteru kao tvrdnja da je Russ danas na vrhu svijeta dok urant nosi Curryove vrećice iz supermarketa. Naravno, sve je to daleko od istine, ali dojam je tu, priča je tu, a priča je ono što pokreće veliki svijet kao NBA liga. 

Jako je teško i zapravo bespredmentno voditi debate o tome tko je bolji, Harden ili Westbrook. Bi li Russ bio jednako dobar u sustavu Houstona ili bi li Harden također doteglio ovakvu Oklahomu do 6. mjesta je nemoguće znati, sve što se može zaključiti je da se radi o dva fenomanealna igrača i da će ove sezone, nakon prošlogodšnjeg jednoglasno izabranog MVPa, utrka biti jedna od najtijesnijih ikada i da će se siguno dogoditi da imamo najboljeg igrača koji nije dobio MVP, bio to Harden ili Westbrook (pa i James ili Kawhi). No, kad se sve zbroji i oduzme, rekord i povijest je ono što će odnijeti prevagu. Kao što je i Cabrera slavio jer je dotaknuo povijest, slaviti će i Russell Westbrook jer ju je ispisao. I da, ta dva skoka u prosjeku koja čine razliku Russovih i Bradinih brojki čine svu razliku jer je razliku inače nemoguće utvrditi. Harden je odigrao fenomenalnu sezonu, obilježenu liderstvom, pobjedama i brojkama, ali Westbrook je odigrao nevjerojatnu, povijesnu sezonu, obilježenu rekordima, još boljima brojkama i pobjedama koje je izborio gotovo sam. 

Odavno je MVP prestao značiti najboljeg igrača, ako je ikad i i značio. MVP nagrada, u američkom shvaćanju sporta, se dodjeluje igraču koji je ostavio najviše traga na sezoni. Da se radi o najboljem, 15 godina bi nagrada išla samo Lebron Jamesu. Ponekad se poklopi da najbolji i onaj koji je ostavio najviše traga bude isti igrač (prošlogodišnji Steph), ali ako je izbor dvojben, kocka će uvijek pasti na onoga koji je ispisao povijest. I treba tako biti, kao djeca su nas uvjerili da je triple double učinak sinonim uz ime Oscara Robertsona, da ga je on izmislio, Mr. Triple Double, zvali su ga. No, nakon više od pola stoljeća, danas postoji novi Mr. Triple Double, Russell Westbrook, samostalni vlasnik rekorda koji će stajati dugo, dugo vremena prije nego mu se netko opet približi I zato je opravdano i tako će i biti da novi Mr. Triple Double bude ujedno i novi MVP. Brodie je zaslužio iako možda i nije najbolji igrač svijeta niti će to ikad biti. Jednostavno je zaslužio.

Ispisati povijest je dovoljno za MVP nagradu, Brodie će ju uzeti
Baseball. American League. Izbor za MVPa 2012. godine. Mike Trout je igrao prvu sezonu i postao senzacija lige, sa impresivnim brojkama i učinkom tijekom cijele sezone uključujući vodeći u ligi učinak od 10.3 pobjeda više nad zamjenom. U bilo kojoj drugoj sezoni to bi bio sigurni MVP, moguće i jednoglasni. No, problem je bio Miguel Cabrera koji je iste sezone postigao rijetki uspjeh, tzv. Triple crown, vodio je ligu u prosjeku udaranja, home runovima i RBI-ima. U tom trenutku, to je bilo prvi puta da je netko to postigao od 1967. Po svemu, pa i po dojmu, Trout je bolji ...
Ispisati povijest je dovoljno za MVP nagradu, Brodie će ju uzeti
Baseball. American League. Izbor za MVPa 2012. godine. Mike Trout ...

Respekt: JoHayes13,

Slažem se: Losovius,

Usporedba s Troutom i Cabrerom je potpuno na mjestu! - Losovius, 10.4.17. 10:08, 0 0 0
baiso | 04/2017

Evo novi video od mene... Na kraju sam malo počeo pričat gluposti i ostao nedorečen, taman da snimim nastavak i objasnim sam sebe.

Uživajte!

Westbrook je MVP, bez nepotrebnog izdrkavanja...
Evo novi video od mene... Na kraju sam malo počeo pričat gluposti i ostao nedorečen, taman da snimim nastavak i objasnim sam sebe. Uživajte!
Westbrook je MVP, bez nepotrebnog izdrkavanja...
Evo novi video od mene... Na kraju sam malo počeo ...
nisi los denise baise :) - sthagon, 9.4.17. 18:05, 0 0 0
Slažem se za snagu Thunderove ekipe, često ih se stavlja na debelo slabiju razinu od Rocketsa što nije baš potpuno istina. Slažem se da će Westbrook dobiti MVP nagradu, jer količina medijske kampanje je degutantna, ali mene malo više smeta nego tebe - JoHayes13, 9.4.17. 21:15, 1 0 0
Ja i dalje cekam da netko primjeti glavni detalj videa - baiso, 9.4.17. 21:28, 0 0 0
Neće ti ga platit. Da si napisao zrcalno da valja možda i bi :) - JoHayes13, 9.4.17. 23:52, 0 0 0
Ne znam za druge, ali ja sam si odvrtio samo ovaj početak jedno pet-šest puta... - Losovius, 10.4.17. 10:10, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.