BruceWayne

“I never realised that to be a jockey you had to be a horse first.”
Reputacija
8
Bodova
316
Analiza
223
Ocjena
558
Anketa
521
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

prije 13 sati
Hajduk i Rijeka ispali iz Europe

Ljudi, najčešće djeca se počinju zanimati za određene stvari kada one okupiraju njihovu pažnju, kada žele prvim sutrašnjim izlaskom sunca to sami ponoviti. Obje utakmice Steaue i Hajduka se definitivno neće naći u toj kategoriji. Zbog tih tvrdih, nekvalitetnih 180+ minuta nijedno dijete Bukurešta ili Splita se neće zaigrati ili ući u svijet treniranja nogometa. No, vjerojato takav podatak ne ulazi u misli onih koji su prošli ili onih koji su to umalo napravili. Jedan djelić sekunde bio je dovoljan da se Hajduk "izvuče", ali nije i to ne treba shvatiti kao konačan poraz jer se ovakav rasplet kao večeras lako mogao dogoditi u Beču ili još gore Splitu.

Željko Kopić je nakon nekoliko zbilja loših utakmica, shvatio da trenutno ne raspolaže ekipom koja ima dovoljno kvalitete igrati na gol više, stoga je sav ulog odlučio staviti na obranu. Uz napadačku nemoć, kao glavni razlog nužnih promjena namenutla se prilagodba na FCSB-a. Trener Hajduka pomjerio je obranu u formaciju 5-4-1 postavljajući dupli bok na lijevoj strani kao reakciju na rumunjsku najjaču snagu, suradnju Benzara i Mana u zonama gdje se znao pridodavati Tanase. Kopićevih 5-4-1 u obrani, gdje je Borja Lopez igrao bočnog a Fomitschow krilo izvrsno je zaustavilo Rumunje. Gusti dupli bok u sredini s izlascima stopera u half-space nije dalo dovoljno prostora najopasnijim igračima FCSB-a u međuprostoru. Također, Hajduk je brojčanom braneći se s 9 igrača prema 6 Rumunja, stvorio preduvjet da francuski napadač Gnohere bude u svakoj situaciji dupliran. Kopić je uradio sve što je bilo u njegovoj "moći" i Hajduk je u prvoj utakmici izvukao zaradio rezultat. Sličan rasplet događaja odigrao se na Rujevici nekoliko dana kasnije. Rijeka je napadala, Hajduk se branio i na kraju "izvukao" neriješeni ishod.

Treću utakmicu zaredom, Kopić je startao s gotovo istom postavom, jer je Saida u Rijeci mijenjao Šehić što je dodatno zatvaralo utakmicu s Hajdukove strane. Neprilagodljivi ganski Talijan već treću utakmicu izvlači Hajduk iz problema, iako mu mnogi žele kupiti avionsku kartu u pravcu daleko od Splita. Ovisnost o igraču koji 89,59 minuta je najgori terenu da bi u toj preostaloj sekundi spasio klub dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalazi Hajduk.

U utakmici na 50-50 za prolazak, vrijedi ona floskula da će odlučiti sitni detalj kao što je individualna kvaliteta pojedinca ili greška protivnika. Taktički gledano, Hajduk je ponovno odigrao dobru utakmicu. Kao i na Poljudu, Splićani su se branili u 5-4-1 sustavu, vrlo zgusnuto što je zatvaralo šanse kroz međuprostor, desni bok je potpuno odsječen kao i napadač Ghonere. U toj situaciji, Rumunjima su preostale samo duge lopte na jednoj od krilnih pozicija ili napadu, s čim je Hajduk mogao živjeti. Ozljeda Filipa, najkvalitetnijeg distributera lopte u domaćim redovima dodala je vodu na mlin Hajduku, predajući štafetu pobjede u njihove ruke.

Nogomet je omiljena zabava žitelja Zemlje jer donosi dozu nepredvidljivosti. Jedan trenutak može biti dovoljan da se situacija potpuno preokrene. Početna teza o jednoj pogrešci pretvorenoj u odluku o prolasku službeno je po prvi puta potvrđena Caktaševim igranjem rukom. Ako se bolje pogleda ta situacija, vidi da se je igrač od pola milijuna eura godišnje plaće reagirao kao zadnji amater. Hajduk je uspio izjednačiti i odgoditi svoju nesretnu sudbinu za sami kraj utakmice. Drugi dokaz spomenute floskule je let Posavca u prazno i lopte u mrežu za kraj nada "Bilih" u playoff. Međutim, ne treba zaboraviti da Hajduk na teren izašao u obrani gdje su vratar te oba stopera pristigli tek ove sezone, lijevi bočni većinom igra kao stoper dok je desni bočni školovan kao vezni, niti uigranija obrana ne bi možda bolje reagirala na savršen ubačaj bočnog na strani koju je Hajduk tako dobro branio do tog trenutka.

Nogomet se nekada voli jer Posavec spasi svoj klub obranom u 95. minuti, isto kao što se nogomet nekada mrzi kada taj isti Posavec promaši loptu i primi gol zbog kojeg njegov klub ispadne. Ali, ljepota nogometne igre je što će ponovno doći situacija kada će Posavec spasiti svoj gol i iz mentalnog hard-diska izbrisati večerašnji propust.

Hajdukovovo ispadanje iz Europe ne mora značiti konačan poraz kluba iako ove riječi u Splitu trenutno ne donose nikakvu dozu utjehe. Poraz je sada velik jer je rezultat percepcije svjež. Broje je jedino golovi, ne vrijedi činjenica da je Hajduk bio konkurentija momčad kroz 180 minuta, na žalost- računa se i dodatak suca.
U sudačkoj nadoknadi prve utakmice Posavec je spasio Hajduk, večeras to nije uspio. Utakmica na 50-50 morala je otići na jednu stranu, otišla je na istok.
Je li zbog pada koncentracije uzrokovane nizom jakih utakmica u kratkom vremenu ili jednostavno plod slučajnosti pod koju spada faktor sreće/nesreće, odgovor je: lako moguće oboje.

Vrijeme je za odluke

Ispadanje iz Europe znači osuđenost na utakmice domaćeg prvenstva i kupa do kraja sezone. Pošto je trenutno čaša dobrano prazna, oči navijača trenutno vide scenarij gdje bi Hajduk lako mogao biti iza zahuktalog Osijeka. Iza brda razočarenja uz niz dobrih odluka i malo sreće koja je danas izostala, Hajduk se boriti za puno više. Do kraja prijelaznog roka preostalo je nešto više od 2 tjedna, sasvim dovoljno vremena za donijeti potrebne uloge na račun kojih Hajduk u nastavku sezone neće ovisiti o danu prosječnih stranaca ili svojoj još neuigranoj obrani.


1. Riješiti problem s Futaszem i Nižićem

Ako se negdje može pronaći minus Željku Kopiću, on se zove Mirko Ivanovski. Kada napadač ne može doći ni do prilike za biti opasan, onda je potrebna reakcija s klupe. Kopić je u svakoj dosadašnjoj utakmici vjerovao Makedoncu, to je rezultirao očitim neuspjehom. Zato klub treba što prije sjesti s nekadašnjim najboljim "topnikom" lige jer njegova pojava na terenu koja važna zbog zabijanja golove, nego u cijeloj taktičkoj koncepciji gdje bi on svojim izvlačenjem radio velike probleme obrane i otvarao prostor suigračima ili jednostavno kontrolirao posjed u svojim nogama. Klub mora odlučiti što s njim u nastavku sezone jer u slučaju povratka bio bi najveće pojačanje kluba. Osim Mađara, klub treba što prije odlučiti što s kapetanom Nižićem, klubu sigurno ne odgovara situacija gdje njihov kapetan odbija igrati za klub. Njegov odlazak puno manje bi pogodio klub jer Mikulić i Vučur su pokazali da mogu odraditi solidno posao uže obrane.


2. Pronaći zadnjeg veznog

Jedan od glavnih razloga zašto Hajduk igra slabo u pozicijskoj igri je niska razina utjecaja zadnjeg veznog na posjed lopte. Iako je Jurić pogodio dvaput u važnim trenutcima za klub, njegov ulazak u prvi sastav mogao bi se dugoročno odraziti na rezultate. Hajduku trenutno ne treba zadnji vezni u ulozi "holdera", nego klasični povučeni playmaker koji će prvenstveno diktirati igru i prebacivati posjed u zone koja bi aktivirale kvalitete krilnih igrača. Uz to, kvaliteta zadnjeg veznog prelijeva se dobre igre dvojice igrača ispred sebe. Takvog igrača je vrlo teško naći, posebno s ograničenim resursima, što bi trebalo značiti ulazak Palaverse u nastavku sezone.

3. Odvagati ulogu Mije Caktaša

Kada je netko daleko najplaćeniji igrač u sastavu te pritom skrivi dva kaznena udarca u 4 utakmice, ta osoba mora ući pod povećalo. Uloga Mije Caktaša nadovezuje se na prethodni problem, jer ako zadnji vezni nema kvalitetu osigurati kontrolu svoje pozicije, onda ni dvojica ispred njega ne mogu ispuniti svoj potencijal. To je Caktaševa olakotna okolnost, no igrač koji je doveden i plaćen da bi učinio razliku bez obzira na okolnosti, mora to opravdati na terenu. U suprotnom, uprava kluba mora odlučiti jer u ograničenim uvjetima ravnoteža između plaće i doprinosa možda će otvoriti prostor za nekog drugog.

4. Hajduk treba pojačanja

Ni povratak Futasza, Nižića i ostanak Caktaša neće Hajduk puno približiti Dinamu. Ova ekipa jednostavno nema dovoljno kvalitete niti potencijala za naslov prvaka. Novac zarađen od prodaje Radoševića, Bašića i ostalih treba se uložiti u barem nekoliko novih igrača. Klub ima nekoliko igrača u "unutarnjim rezervama", no bez nekoliko klasnih igrača u svakom redu terena, Hajduk će i dalje ovisiti o danu igrača limitiranih za želje navijača.

5. Vrijeme rizika

Hajduk je danas ostvario dvostruki poraz. Osim ispadanja od FCSB-a, poraz je time veći što na terenu od 14 igrača je bilo samo 3 igrača ponikla u Hajduku. Ovisnost o limitiranim strancima je nuspojava gotovo svake jugoistočne momčadi,no večeras je prošla ona ekipa ih je imala znatno manje iako u toj usporedbi nije ukalkuliran momentum koji FCSB nema u rumunjskoj ligi. Međutim, prošlo je dovoljno vremena za shvatiti kako razni Saidi ne mogu biti klupski oslonac u kontinuitetu, barem ne u onom razmjeru koji bi dao adekvatan rezultat. Iako još u fazi tranzicije pod brigom otplaćivanja dugova, Hajduk mora težiti razmišljanju da će stranac biti samo iznimka, ne pravilo. Možda se može uputiti pitanje je li prerano, s obzirom na tek nedavne aktivnosti u omladinskoj školi i ostale nenogometne činjenice da Hajduk ima lošu poziciju za kupnju igrača iz domaće lige, no ravnotežu između domaćih igrača i stranaca mora donijeti "vrijeme rizika".

Hajduk može ući u nastavak sezone na dva načina: voditi politiku viđenu zadnjih godina te u smiraju prijelaznog roka panično dovesti još 3-4 neprovjerena igrača koje im je neki agent šapnuo da su dobri ili ući u ulicu rizika pa pokušati prodati one za koje se smatra da ne mogu više napredovati i dati priliku onima koji mogu.
Njima pustiti nekoliko grešaka, pustiti da ih navijaču zavole, pa zamrze, pa opet zavole. Kao što su zavoljeli Posavca nakon prošlotjedne reakcije, zamrzili zbog večeras, što se lako promijeni već u nedjelje protiv Gorice, kada će ga možda opet zavoljeti.

Hajduk u ulici rizika
Ljudi, najčešće djeca se počinju zanimati za određene stvari kada one okupiraju njihovu pažnju, kada žele prvim sutrašnjim izlaskom sunca to sami ponoviti. Obje utakmice Steaue i Hajduka se definitivno neće naći u toj kategoriji. Zbog tih tvrdih, nekvalitetnih 180+ minuta nijedno dijete Bukurešta ili Splita se neće zaigrati ili ući u svijet treniranja nogometa. No, vjerojato takav podatak ne ulazi u misli onih koji su prošli ili onih koji su to umalo napravili. Jedan djelić sekunde bio je dovoljan da se Hajduk "izvuče", ali nije i to ne treba shvatiti kao konačan poraz jer se ovakav rasplet kao večeras ...
Hajduk u ulici rizika
Ljudi, najčešće djeca se počinju zanimati za određene stvari kada ...
15.08.
Dinamo-Astana 1-0 ( 3-0)

Dinamo je rutinski prošao kazahstansku Astanu u strogo kontroliram uvjetima gdje gosti praktički nisu imali ozbiljnu priliku. Prolaskom u zadnje pretkolo Lige Prvaka, teoretski je osigurana europsku jesen, uz dodatak dvije utakmice u kojima se može osvojiti jackpot, plasman u najelitnije klupsko natjecanje. No, samo nekoliko mjeseci prije, nije se činio izvjestan večerašnji rasplet. Bivši igrač i trener Dinama Nikola Jurčević je nakon samo 10-tak kola označen kao kriva odluka i na njegovo mjesto iz Legije došao je svježe smijenjeni Nenad Bjelica. Također bivši reprezentativac, imao je zadatak osvojiti duplu krunu samo nekoliko tjedana poslije svog službenog preuzimanja dužnosti. Jasno, u tako kratkom roku Bjeličin istovjetan Jurčevićevom odnosno Petevom Dinamu, prostora se Bjelica morao snaći u "međuprostoru" između pritiska rezutlata i ostavštine svojih prethodnika. To je na terenu značilo upravo ono što se dogodilo u finalu Kupa protiv Hajduka. Izjednačena utakmica i onda individualni potez onoga o kojem se sve ovisilo kada je Dinamo bio na terenu. Bjelica je uspio ostvariti zacrtane ciljeve i dobiti mir za slaganje onoga što se zadnjih tjedana zove "ozbiljni Dinamo".

Kako je sam bjegunac iz Međugorja istaknuo, Soudanijeva plaća od 2,5 milijuna eura godišnje i igračeva želja za promjenom sredine natjerala je Dinamo da potpuno preokrene filozofiju. Od skupa igrača predvođene pojedincem, preko noći morali su postane momčad. Bjelici su ispunjene želje dovođenjem poznanika iz poljske lige Dilavera i Kadziora ali uz njih na Maksimir stiglo je još 10 igrača. Neosporno otegotna okolnost u situaciji kada kroz nekoliko tjedana treba složiti sustav vrijedan barem Europske lige.

Ideja i optimizacija

Zaista je teško očekivati da će bilo koji klub na svijetu bez obzira na moguće uvjete u kratkom vremenu složiti adekvatnu taktiku u oba smjera. To je nemoguće jer ključ pozicijske igre nosi u Dinamu često ograničeni resurs- vrijeme. I sigurno Bjelica ne bi uspio u tome da nije imao ideju. Polazišna točka te ideje bila je formacija 4-1-4-1, na pola puta između Dinamovih standardnih formacija iz prošlih sezona.
Na tragu prethodnog odlomka veže se sljedeća stavka. Relativno kratko vrijeme od finala Kupa do prvih kvalifikacijskih utakmica prisilili su Bjelicu da pokuša uigrati ono za što je potrebno najkraći vremenski period. Neosporno da su inspiracija Dinamovih igrača bile predstave Hrvatske reprezentacije koja također se našla u sličnom problemu manjka vremena, što se kasnije vidjelo na izostanku vidljivijih i kompliciranijih mehanizama u igri. Međutim, Bjelica je dovoljno iskusan prepoznati od čega graditi novi Dinamo. Kao ključnu figuru obrambene postavke označio je Arijana Ademija, kapetana i neospornog lidera ekipe. Njegov stil igre ponudio je Bjelici opciju da ispred njega postavi dvojicu kreativnijih igrača, što su ozljedama Majera i More postali Gojak te Olmo. Drugi preduvjet bio je pronalazak centralnog braniča s dovoljnim iskustvom povesti Dinamo u nove pobjede i prije svega osigurati kvalitetnu reakciju u ključnim obrambenim trenucima. Čini se da je Dinamo sasvim pogodio dovođenjem Thephila, francuskog stopera čije su najveće kvaliteta vrhunsko postavljanje ili čitanje igre, agresivnost i mirnoća u reakciji te osiguranje ravnoteže u užem dijelu obrane. Thephile i Ademi, dvojica na ključnim pozicija su u vrlo kratko vrijeme postali dva stupa bez kojeg Dinamo ne može zamisliti svoju europsku Palaču.

Već kroz pripremni period moglo se naslutiti kako bi Dinamo mogao izgledati tijekom sezone. Iskustvo iz Austrije, Italije i Poljske te utjecaj reprezentacije ponudili su Bjelici priliku pokušati implementirati određene elemente modernog nogometa koji bi pokušali sakriti manjak pozicijske igre, barem dok vrijeme ne učini svoje. Sustavni nerad i oslanjanje na individualnu kvalitetu, Dinamo je plaćao greškama u Europi, što je dovodilo do neispunjenog klupskog potencijala u europskim okvirima. Bjelica je odlučio tome stati na kraj i uvesti Dinamo u taktičko 21. stoljeće.

Kompaktni srednji blok samo je preduvjet koji daje priliku Dinamu da prepozna situacije kada može izaći u visoki presing. Nesporna je činjenica da Dinamo trenutno nema igru jer ima dobar izgovor u vidu manjka vremena, no elemente moderne igre im nitko ne može osporiti. Presing kao sredstvo potrage za situacijama kada će protivnik imati neposloženu obrambenu strukturu ili jednostavno samo vraćanje lopte u vlastiti posjed bila je ideja koju su Dinamovi igrači vrlo brzo prihvatili. U označenom sustavu 4-1-4-1 izuzetno važnu ulogu imaju krilni igrači. Osim što sudjeluju u presing blokirajući horizontalno dodavanje istodobno tjerajući zadnje igrače na izbijanje lopte, oduzeta lopta u sredini okidač je za njihovo napadanje prostora u tranziciji.

Bjeličin Dinamo ima nekoliko problema u izgradnji napada: stoperi su neuigrani i čini se da nemaju dodatnu kvalitetu u distribuciju lopte, zatim Ademi kao ni bekovi nisu sposobni činiti razliku u kombinatorici. Iako je opće mišljenje da Dinamo treba igrati napadački nogomet okrenut posjedu i filozofiji gola više, Bjeličina optimizacija trenutka i talenta učinila je sve sretnim. 

U 4 utakmice pretkola Lige Prvaka, Dinamo ni u jednoj utakmici nije imao veći posjed lopte, dok je broj točnih dodavanja bio ispod 80%, što je znak da je ovo puno drukčiji Dinamo nego što je to bio zadnjih sezona. Dinamo prije Bjelica bio je spreman umirati u ljepoti, često gušeći loptu i gurajući posjed na visokih 80% ali rezultata nije bilo nigdje, štoviše, prošlosezonski podbačaj u Europi najbolje je dokaz da je Dinamo nešto radio krivo.

Za razliku tog Dinama, novi, Bjeličin Dinamo ima ideju i način kako su sprovesti u djelo. Pri tome treba razlikovati igru u bloku te ono što Dinamo pokušava igrati dajući im dovoljno vremena kada poslije zimskih priprema prilože dokaze o tome da su uspjeli usvojiti ideje svog trenera u pozicijskoj igri kao što su to uradili sa srednjim blokom ili presingom odnosno tranzicijom.

Osim brzine, Dinamu je godinama unazad nedostajalo agresivnosti i odlučnosti u duelima. Djelom je razlog bio manjak kvalitetnog defenzivna koji je istodobno vođa momčadi i onaj koji će ići glavom gdje drugi ne bi kopačkom- kako se popularno voli reći. Povratak Ademija istinska je Dinamova pobjeda kao što je potpisivanje novog ugovora čime je propali planovi Lillea i drugih klubova koji su računali na njegove odluke. Dinamo je postao izuzetno opasan nakon osvajanja ničijih lopti,koja najčešće dolaze kvalitetnim pozicioniranjem poslije izbijanja lopte vratara ili ubačaja sa strane. Tada se veliki broj Dinamovih ali i protivničkih igrača okuplja na malom prostoru, što posljedično znači da su otvorene široke zone.
Okidač za kretanje bekove je primanje lopte Budimira, te oni odvlače dva protivnička igrača čime se stvara preduvjet za dodavanje prema Olmu i kasniji prijenos lopte prema Stojanoviću koji napada prostor. Ovo je jedna od taktičkih situacija koje su očito uigrane na treninzima, odnosno dokazi ozbiljno ljeta provedenih na Hitrec-Kacijanu.

Spomenuti manjak distribucijskih kapaciteta dirigirao je zadnji korak optimizacije Bjeličinog Dinama. Dvojica stopera i zadnjih veznih ne mogu stvoriti dovoljnu dobru situaciju za proigrati krilne igrače ili Olma, bilo dugom loptom ili stvaranjem viška osvajanjem prostora. Bjelica je imao dvije opcije: Žrtvovati Olmu više prema "šestici" dajući mu više organizacijskih odgovornosti ili drugu opciju gdje bi igrao naprednu poziciju u sredini većinom primajući loptu tek u zadnjoj trećini terena i tako iskorištavajući njegov puni potencijal u najvažnijem dijelu terena.
Kako osloboditi potencijal Danija Olma bilo je ključno pitanje kojim se morio novih trener Dinama. Srećom po njega, rješenje je došlo uz malo sreće. Ozljedom Gavranovića, prve napadačke opcije, priliku je nenadano dobio Mario Budimir.
Upravo su Olmo i Budimir postali napadački duo nerješiv za dosadašnje protivnike Dinama. Budimir je klasičan target man i kao takav savršeno se uklopio u Dinamov sustav i soluciju kako riješiti početne probleme pozicijske igre. Prva utakmica protiv Hapoela pokazala je njegovu sposobnost da surađuje s veznim redom prvenstveno zadržavajući loptu dok se ne priključe suigrači. Ponajviše Olmo koji tada razigrava suigrače ili radi višak driblingom dok lopta ne dođe u zonu opasnu po protivnički gol.

Suradnja Olmo-Budimir podsjeća na suradnju srbijanske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu Mitrović-Milinković-Savić, ključni dio pozicijske igre Srbije u Rusiji. Poveznica između Milinković-Savića i Olma je podatak o broj dodavanja, koja u oba slučaja nisu prelazila brojku od 30, dok zanimljiv podatak je Olmovih 29 duela u prvoj utakmici protiv Astane, što dovoljno govori koliko je za Dinamo važno ono što je Olmo uspije stvoriti u uskim zonama.

Španjolac je idealan dodatak onome što traži njegov trener, ona individualna kvaliteta koje će svakog suigrača učiniti boljim, sustav jačim. Kao čovjek odluke i talisman Modrih, apsolutno stanuje na razini najviših epiteta.

Timska kohezija i samopouzdanje

Nenad Bjelica ne odustaje od pobjedničke momčadi skovane nakon petarde u drugom pretkolu. Tako je nominalni rezervni vratar Zagorac dalje prva opcija na golu iako se srebrni reprezentativac Livaković vratio u kadar. Također, najveća zvijezda momčadi Gavranović mora se zadovoljiti ulogom Jokera s klupe, koji iskorištava umor protivničkih stopera i donosi Dinamu prednost nakon što Budimir odradi svoj posao. Po tom primjeru možemo vidjeti da Dinamo nema samo 11 igrača koji krenu, nego i igrači s klupe imaju svoju ulogu u rezultatu.
Osim njih, na klupi mirno čekaju povremeni reprezentativac Lešković, novo pojačanje Kadzior, spomenuti Livaković ali nijedan neće staviti svoj interes ispred interesa momčadi i dobitne kombinacije koje je odvela Dinamo najmanje u skupine Europske lige. Ovo je važno istaknuti jer su do "jučer" na Maksimiru stanovali Sammiri i Juniori Fernandesi. Koliko bi boca letjelo kada bi na ploči stajalo ime Mislava Oršića a ne Juniora Fernandesa ili Sammira.

Manjak igrača koji kvare atmosferu stvara uvjete za podizanje iste. Iako duh međugorskog bjegunca i dalje lebdi iznad Maksimira, nadzire se minimalni napredak u odnosu uprava-navijači. To je dobro, prije svega za igrače koji će osjetiti dašak atmosfere koji su njihovi prethodnici mogli sanjati ili gledati u promilima. To se odrazilo na teren izostankom tradicionalnog Dinamovog trademarka tijekom europskih kvalifikacija odnosno pacerskih golova primljenih u najgore vrijeme. Dinamo je ove godine primio samo 2 pogotka u 4 utakmice, od čega jedan iz prekida te drugi iz situacije kada je izigrana Modra obrana, što znači da je Dinamo koliko god bio početno dobar, još ima velikog prostora za biti bolji.

Jedna od situacija koje se ponavlja iz utakmice u utakmicu je overload zone jednog protivničkog igrača iza leđa Olma ili Gojaka te jednostavan ulazak u zadnju trećinu. Na gotovo isti način došao je korner za prvi gol Hapoela a Astana je mogla stvorila ozbiljne probleme da je iskoristila inicijativu u drugom dijelu prije nego što je Bjelica uradio pobjednički potez i umjesto Gojaka uveo Šunjića. Taj potez je Dinamu vratio ravnotežu u branjenju međuprostora, odnosno kontrolu rezultata i stvaranje preduvjeta za pobjednički gol Gavranovića. 

Ravnovrsnost

Dinamo je u dosadašnjem djelu sezone zabio 16 golova u 7 utakmica, no podatak o 10 različitih strijelaca odaje dojam glavne teze da je Dinamo nakon dugo vremena postao momčad. Najbolji strijelac je Gavranović s 3 pogotka sa samo 273 minute na terenu. Dinamo je opasan iz gotovo svih pozicije, dok najviše napadaju preko desnog boka( 39%). Iako pozicijski igra još nije i vjerojatno još neko vrijeme neće biti Dinamov oslonac, Modri itekako znaju iskoristiti prilike kada im se ponude. Od 22 udarca u okvir u 4 utakmice pretkola Lige Prvaka, njih 10 je vidjelo mrežu protivnika. Zanimljivo, uoči same sezone, Dinamo je odigrao prijateljsku utakmicu protiv Cracovije, na kraju završena pobjedom Dinama od skromnih 1-0, s obzirom na niz promašenih prilika Hodžića i Hajrovića. No, očito da je realizacija čekala pravu priliku da se pokaže.

Jesu li Astana i Hapoel bili dovoljni pokazatelj gdje je trenutno Dinamo? Vjerojatno je odgovor točan, ali nije potpun. Nijedan od spomenutih protivnika nije Dinamo doveo u situaciju da mora uložiti dodatni trud ili Bjelica pokazali plan B. Iz tog razloga će se konačni dio odgovora tražiti u Švicarskoj, gdje ovakav Dinamo neće biti autsajder no to će biti znatno teži zadatak za izabranike Nenada Bjelice. Švicarci prvaci furiozno su krenuli u obranu naslova s 4 pobjede u prva 4 kola. Međutim, Dinamo ima prednost nemaju pritisak, samopouzdanje, dobra forma i sustav također će biti dio opreme koje će putovati klupskim autobusom. Kako za Ligu Prvaka, ova momčad po viđenom ima potencijal biti dio elite ili konačno izboriti europsko proljeće jer Dinamo konačno ima dionice koje neće pasti kada je "ugušen" najbolji igrač ili obrana primi gol iz juniorskih dana. Ovaj ozbiljni Dinamo itekako ima potencijala postati povijesni, već ove sezone..

Video analiza:

Ozbiljni Dinamo može postati povijesni
Dinamo je rutinski prošao kazahstansku Astanu u strogo kontroliram uvjetima gdje gosti praktički nisu imali ozbiljnu priliku. Prolaskom u zadnje pretkolo Lige Prvaka, teoretski je osigurana europsku jesen, uz dodatak dvije utakmice u kojima se može osvojiti jackpot, plasman u najelitnije klupsko natjecanje. No, samo nekoliko mjeseci prije, nije se činio izvjestan večerašnji rasplet. Bivši igrač i trener Dinama Nikola Jurčević je nakon samo 10-tak kola označen kao kriva odluka i na njegovo mjesto iz Legije došao je svježe smijenjeni Nenad Bjelica. Također bivši reprezentativac, imao je zadatak osvojiti duplu krunu samo nekoliko tjedana poslije svog službenog preuzimanja dužnosti. Jasno, ...
Ozbiljni Dinamo može postati povijesni
Dinamo je rutinski prošao kazahstansku Astanu u strogo kontroliram uvjetima ...
Ovaj Dinamo je jako nalik na BATE iz najboljih dana i općenito ove istočne momčadi s dosta iskusnih i tvrdih igrača. bit će zanimljivo vidjeti može li se paralelno vući i optimalna igra za Europu i uzgoj igrača. - Losovius, 15.8.18. 12:15, 1 0 0
Ispravljeno. Kao što napisao ja bi rekao da ovo optmizacija trenutne situacije i da Bjelica nije odustao od pozicijske igre. Vrlo zanimljivo pitanje kako će razvijati Majera, hoće li nepotrebno izgubiti sezonu jer očito je Olmo idući za prodaju. - BruceWayne, 15.8.18. 12:24, 0 0 0
Mene isto zanima kako će to izgledati s Majerom, Olmom i Morom na terenu, jer to valjda mora biti neki cilj. Olmo tada seli na krilnu poziciju, a Majer mora igrati osmicu. U svakom slučaju, bit će zanimljivo... - Losovius, 15.8.18. 12:30, 1 0 0
*Obnovljen graf i ubačena video analiza.. - BruceWayne, 15.8.18. 19:24, 0 0 0
Uživao sam čitajući ovu analizu. Jedino nije dobro pamtiti samo Fernandesovo "ludilo". Imao je on i jako dobrih partija i zabijao je puno važnih golova. Pamti njega sigurno i Bjelica. - ktm686, 17.8.18. 11:08, 0 0 0
13.08.
Tribina hipoteza

Nepuna tri mjeseca trebala su proći prije nego što se ponovno zaigra nogomet na travnjacima Premiershipa. Prošli četvrtak službeno je označio kraj povijesnog prijelaznog roka u kojem su neki dobro obavili posao, neki ne. Za početak prvenstva, označen je Old Trafford te dva sata poslije tijesna pobjeda Uniteda nad Leicesterom. Kroz vikend viđen je niz zanimljivih utakmica, okrunjenih derbijem kola na Emiratesu, gdje je prvak City došao prekinuti neugodnu tradiciju zadnje dvije sezone u kojima prvak nije upisao pobjedu na startu prvenstva.

Jučerašnji domaćini optimistično su dočekali prvake, uvjereni da je otvaranje prvenstva idealna prilika za srušiti najbolju momčad lige, no ispostavit će se da je Arsenal kao i Chelsea, trenutno nedovoljno kvalitetan za suprotstaviti se Cityju. Dolazak Emeryja ili bolje, odlazak Wengera s Emiratesa došao je prekasno. Klub je nekoliko izgubio nekoliko sezona, bez obzira na vrlo solidan početak novog trenera viđen tijekom priprema i prijelaznog roka. U odnosu na prošlogodišnji Arsenal, dovedeno je nekoliko pojačanja, od kojih bi trenutno samo Toreira mogao opravdati epitet "sistemskog" pojačanja. Izostanak Kolašinca, Koscielnog i Monreala, natjerao je Emeryja na rotacija unutar momčadi.

Arsenalova formacija ove sezone varirat će između 4-2-3-1 te 4-3-3, ovisno o protivniku. Protiv Cityja, izašla je prva varijanta, s Ramseyem kao ključnim igračem na poziciji iza Aubameyanga kao jedinog napadača. Ideja novog trenera Arsenala je maksimalno potencirati kvalitetu dvojica najkreativnijih igrača Özil i Mhitarjana u međuprostornim zonama a već se u prvoj ozbiljnoj utakmici moglo vidjeti da će to biti dugotrajan proces, barem u Matchupovima protiv najkvalitetnijih igrača Premiershipa.

3 ključna taktička detalja utakmice

Preduvjet da bi Arsenal došao do željenog cilja, odnosno korištenja svojih najbolja igrača u zonama gdje su najopasniji, bila je izgradnja napada. Emery je u pripremnim susretima prikazao želju da Arsenal gradi napada od vratara i posljednje linije. Iako to nisu bile ozbiljne utakmice, određeni signali ispušteni su u utakmici Chelsea, gdje je gotovo na isti način reagirala tada čisto plava, jučer tamna nijansa te boje.  Plan Arsenala bio je putem Xhake i Guendozzija pokušati doći su situaciju da preko prve dvije faze distribucije stvore višak koji bi kasnije koristili u zadnjoj trećini. 

No, taj plan je propao iz više razloga. Prvenstveno, Xhaka i posebno mladi Guendozzi nemaju potrebnu kvalitetu iznijeti loptu ili izigrati Cityjev presing. Drugi razlog je manjak pomoći od strane prednje trojke. U trenutcima kada je City radio presing prelako su dolazili u brojčanu jednakost, prelazeći u višak s kojim su mogli kako kontrolirati poteze Arsenala. Ni Özil niti Mhitarjan nisu sudjelovati u izgradnji napada, što se može okarakterizirati kao odluka njihovog trenera ili jednostavno loš dan obojice igrača, samo nastavljajući gdje su stali pod Wengerom.

Činjenica koja ide u korist Emeryju je izostanak dvojica prvih opcija na lijevom bočnom, Kolašinca i Monreala, što je djelomično limitiralo Arsenalov napad na desnu stranu. Guardiola je to prepoznao, što je vidjelo zatvaranjem Mendy svaki puta kada bi Bellerin došao u pristup posjedu.

Brojčana superiornost u defenzivi, timska kohezija i sustavni rad dvije godine rezultiralo je 20 turnovera Arsenala u distribuciji, većina ostvarenih na svojoj polovici terena. Uz to, kao što prikazuje statistički prikaz dodavanja, Arsenal je većinu dodavanja imao na svojoj trećini terena, tražeći priliku za dolazak blizu Edersonovog gola.

Kao drugi detalj utakmice treba istaknuti Emeryjevu ideju kako se suprotstaviti Guardioli u fazama kada City ima posjed. Presing tijekom pripremnog dijela je jedan od taktičkih mehanizama koji je izgledao vrlo solidno s obzirom na vrlo kratko vrijeme koliko je Bask na klupi Topnika. Stavljanje Ramseya kao centralnog igrača u fazi obrane je bila njegova ideja kako zaustaviti Cityjev protok lopte jer je Velšanin najbolji igrač Arsenala u fazi presinga. Njegov zadatak bio je odsjeći Fernandinha kao najslabiju točku u ulozi holdera ili igrača čiji je zadatak prebacivati kratkim dodavanjima loptu u drugu zonu ili progresivno stvarati preduvjet za napad u zadnjoj trećini.

Arsenal se branio u 4-3-3 vrlo usko, pritom ostavljajući priliku Cityju da preko bokova pokuša stvoriti višak. Jedan od razloga zašto je City toliko dominantan u ligi je Guardiolina sposobnost na prilagodbu u brzom trenutku. Iako su nominalno startali u formaciji 4-3-3, reakcija na obrambenu postavku Arsenala bila je promjena u 3-5-1-1 s 2 romba u sredini.

City već standardno počinje napada uvlačenjem Walkera među stopere s intencijom da drugi bočni je postavljen uz aut liniju, no Guardiola je jučer imao druge planove. Katalonac je odustaje od fluidnosti tijekom napada svoje ekipe, pa je Mendy postavio u sredinu gdje je u fazama distribucije igrao poziciju lijevog veznog tjerajući Silvu na poziciju iza jedinog napadača Aguera.

S tom promjenom, Guardiola je potpuno osigurao kontrolu posjeda jer je u svakoj situaciji imao rješenje više u odnosu na protivnika putem brojčanog viška u sredini. Strogo matematički, 8 igrača Cityja okupiralo je tri zone u sredini naspram 6 igrača Arsenala.

Ipak, Guardiolin plan nije bio stvarati razliku kroz centralni prostor, nego bočne zone. S obzirom na to da je prednja trojka Arsenala gotovo cijelu utakmicu držala koncentraciju na vertikalna dodavanja prema zadnjoj trećini, kada su bili postavljeni u srednjem bloku, City je morao pronaći drugi način kako da posjed prebaci na protivničku polovicu. To su uradili dodavanjima Stonesa na Sterlinga ili češće Mahreza, koji su u toj modifikaciji 3-5-1-1 se pozicionirali duž aut linije kao odgovor na usku formaciju Arsenala. Jedan od razloga zašto je City dominantan je kvaliteta zadnje linije da vrlo jednostavno posjed prebace na bilo koji dio terena.

U trenutku kada krilo prihvatilo dodavanje Stonesa, aktivirala bi se pozicija Mendyja koji je underlap prebacio overlapom kreirajući prostor u sredini za Sterlinga. Kao i krila, Bernardo Silva bio je važnu ulogu kao dodatna opcija u kombinatorici pozicionirajući se blizu zone gdje bi lopta doći lopta koju prenesu krilni igrači. Isti manevar su koristili Mahrez i Walker na suprotnoj strani. Uostalom, tako je došao i prvi pogodak prvaka na jučerašnjoj utakmici.

Emery je u nastavku pokušao izmjenom Lacazette-Ramsey donijeti promjenu, no Guardiola brzo uzvraća udarac uvođenjem De Bruynea i kroz suradnju Aguero-B.Sila City dolazi do konačne pobjede.

Arsenalova usko postavljena obrana cijelu utakmicu nije imala rješenja kako odgovoriti suradnji krilo-bek na obje strana Cityjeve igre. Trenutak kada City prebacio u 3-5-1-1 prikazana je sva trenutna razlika u kvaliteti između ove dvije ekipe. Emery će trebati vremena prvenstveno vratili vjeru svojim igračima da prije same utakmice njihove šanse nisu ravne 0 u susretu s onim najboljima. Bask ima određene ideje, doveo je dobre igrače no trenutni problemi u obrani te izgradnji napada Arsenal razlikuju od Tottenhama i Liverpoola. S druge strane, City je drugi vikend zaredom pokazao zašto je trenutno neki drugi svijet za konkurenciju Premiershipa..

Video analiza:

Prezeleni Topnici trebaju više vremena
Nepuna tri mjeseca trebala su proći prije nego što se ponovno zaigra nogomet na travnjacima Premiershipa. Prošli četvrtak službeno je označio kraj povijesnog prijelaznog roka u kojem su neki dobro obavili posao, neki ne. Za početak prvenstva, označen je Old Trafford te dva sata poslije tijesna pobjeda Uniteda nad Leicesterom. Kroz vikend viđen je niz zanimljivih utakmica, okrunjenih derbijem kola na Emiratesu, gdje je prvak City došao prekinuti neugodnu tradiciju zadnje dvije sezone u kojima prvak nije upisao pobjedu na startu prvenstva. Jučerašnji domaćini optimistično su dočekali prvake, uvjereni da je otvaranje prvenstva idealna prilika za srušiti najbolju momčad lige, ...
Prezeleni Topnici trebaju više vremena
Nepuna tri mjeseca trebala su proći prije nego što se ...
*dodana i video analiza - BruceWayne, 14.8.18. 9:14, 0 0 0
11.08.
Transferi u BPL: Tko je najbolje, a tko najlošije poslovao?

...

Nakon turbulentne sezone i rane smjene Koemana, uprava je pri kraju prošle sezone odlučila da će klub iduće sezone neće voditi Big Sam. Izbor je pao na Marca Silvu, prethodno zaposlenika Watforda. Iako se nije dokazao rezultatima, Silva je pokazao da ima ideju u vođenju klub iz Premiershipa i neminovna je bila promocija u gornji dom engleskog nogometa.
Otkako Everton vode novi vlasnici, paralelno s rastom prihoda od TV-a prava, klupska politika sve je više okrenuta znatnom ulaganju kako bi "Karamele" mogle konkurirati najboljim klubovima u ligi. Prošle sezone uložili su znatan novac, dijelom od prodaje Lukakua u United, no dogodio se potpuno debakl jer nijedan igrač osim Pickforda nije opravdao uloženo. Upravu to nije smelo, pa je zajedno s novim trenerom u plavi dio Liverpoola preselio Richadlison. To je istodobno dobra i loša odluka kluba. Gledajući s pozitivne strane, Everton je zadnjih godina najslabiji na lijevom krilu i on je sistemsko rješenje za tu poziciju. No, cifra od preko 40 milijuna funti za igrača koji je kvalitetno igrao samo prvih nekoliko mjeseci je previsoka.
Netom prije zatvaranja tržnice, dolaskom Bernarda kao slobodnog igrača uspjeli su napraviti ravnotežu.

Osim njih dvojice, doveli su trojicu igrača iz Barcelona koji bi vrlo lako mogli ispasti kao razočarenja jer Gomesov odlazak iz kluba označen je kao klupski rođendan, Digne se nigdje nije dokazao iako je igrao već u PSG-u, Romi i Barceloni a Mina je kupljen na temelju 4 utakmice Svjetskog prvenstva.

Silvu u Evertonu čeka vrlo slična kao u Watfordu. Dvojica snažnih i fizički moćnih zadnjih vezni kao što su Gueye i McCarthy ili Davies koji bi trebali čuvati leđa Sigurdssonu. Everton će najčešće napadati po bočnim zonama a kao plan B imaju Tosuna kao target mana kada ne bude dovoljno slobodnog prostora.

Ocjena transfera: 7,5/10
Prognoza: Borba za Europu

Lisice su pametno potrošile novac zarađen od prodaje Mahreza u City. Iz prilično iskusne šampionske ekipe kao "posljednji Mohikanci" ostaju Vardy i Schmeichel a dolaskom Benkovića, Soyuncua, Maddisona klub je skupio prilično dobru mladu jezgru čiji se najboljih dani tek očekuju.

Leicester je bio najtanji na poziciji stopera. Znak za uzbunu bio je mogući prelazak Maguirea u United i klub je reagirao na pravi način. Za manje od 30 milijuna eura osiguran je dolazak odličnog Evansa koji može pokriti i bočnu poziciju te dvojice top talenata prethodno traženih od puno boljih klubova.
Kao projekt kluba doveden je mladi James Maddison, otkriće Championshipa prošle sezone. On bi zajedno s Grayom te još jednim novim igračem Ghezzalom trebao preuzeti dio odgovornosti koje je zadnjih godina nosio Mahrez.

Ocjena transfera: 8,5/10
Prognoza: Borba za Europu

Kao Everton, u ovogodišnji pokušaj povratka West Hama u Europi uložen je znatan novac. Novi trener Pelegrini trebao bi donijeti dopadljiv nogomet i djelić identiteta koji je pri svom kraju gubio Slaven Bilić. Po tom obrascu birana su pojačanja. Najveći problem West Hama prošle sezone bila je porozna obrana, osim lijevog bočnog. Iz tog razloga potpisan je novi vratar, vrlo stabilni i sigurni Fabianski, mladi Diop, iskusni Balbuena te Fredericks na desnom boku.

Dokaz da klub misli ozbiljno je potpis Yarmolenka i Andersona te Pereza u napadu. No, transfer koji je najviše odjeknuo može se pripisati "povratak kući" Jacka Wilshere, navijača "Čekićara". Dolazak iz gradskog rivala dobar je "boost" i opijum za navijačke mase.

No, Pelegrinija tek sada čeka ozbiljan posao. Osim spomenut konsolidiranja obrane, čeka ga podjela minutaže za 4 napadačke pozicije i 9 mogućih kandidata. Zadnji i najveći problem Pelegrinija je kako izbjeći sudbinu Frank de Boera. On je puno toga htio i doveo, to nije izgledalo loše kao su sugerirali rezultati, no Premiership je neumoljiv. West Ham je poznat po kontroverznoj upravi i ta ravnoteža bit će ključ za rezultat ove sezone.

Klupski transferi: 7,5/10
Prognoza: Gornji dio lige

Vratio se Fulham. Vratio se Craven Cottage. Čak i oni najveći "hejteri" ovog kluba ne mogu negirati da je Fulham prošle godine imao dobru priču. Promovirali su Ryana Sessegnona, Cairney je odigrao vrhunski kao i Mitrović i još neki igrači iako prvobitno nisu smatrani za ozbiljnog kandidata za Premiership, čak ni u velikom finalu protiv Aston Ville.

Cairney je zabio i kao kapetan odveo Cottagerse u elitu. Kroz prvu analizu spomenut je podatak o rušenju rekorda o visini plaćenih odšteta za jednog promoviranog kluba jer Fulham za cementiranje prvoligaškog statusa platio preko 100 milijuna funta za 10 igrača.

Uspjeli su privodili Nicinog Serrija kao ključnog igrača za distribuciju i vjerojatno s njim u formaciji će Cairney dobiti više prilike prema naprijed. Doveden je Schurle kao dobra opcija na oba krila i mogućnost taktički fleksibilnosti. Obrana je označena kao najveći problem a kao odgovor novih je 5 igrača od kojih će barem 3 igrati u prvom sastavu. Teško je još reći kako je izgledati prva postava, no Jokanović ima nekoliko opcija, no na kraju trebao bi birati između 3-4-2-1 i 4-5-1.

Zadnji dan napravili su veliki posao dovođenjem Vietta jer pitanje je kako bi se Mitrović snašao kao jedini napadač uspoređujući razliku u kvaliteti klubove iz prve i druge lige. Zaključno, Fulham je s novim igračem puno bolja momčad. Taj odnos se najbolje kada se komparira Fulham prije i poslije prijelaznog roka. Fulham bez ovih pojačanja bio bi kandidat za ispadanje a sada u najboljem slučaju mogli bi dosegnuti gornji dio ljestvice.

Ocjena transfera: 9,5/10
Prognoza: Od 10. do 15. mjesta

Zbog dobro poznate pozadinske priče, Wolverhampton je došao u dobru poziciju odmah po promociji potpisali vrlo kvalitetna igrače kao što su Moutinho i Patricio. Vezama svog mecena, priskrbili su jako dobrog Castra, njegova osobina je pokrivanje svih obrambenih pozicija. No, po kriteriju odšteta dva najveća transfera su Traore i Dendrocker, dva neafirmirana igrača s visokim potencijalom. Bivši igrač Barcelona već je nekoliko godina po Engleskoj ali još nije uspio ispuniti potencijal.
S druge strane, Belgijac Dendrocker je već nekoliko godina standardan član Anderlechta te bi njegovo iskustvo moglo značiti u defenzivi Vukovima.Zadnji transfer je Raul Jimenez, jedan od onih transfera koji ne može propasti jer nije plaćena visoka odšteta a njegov agent mu lako može pronaći novu destinaciju, no ako uspije pogoditi protivničku mrežu barem 10 puta, ulazi u kategoriju "bargain".

Kod Wolverhamptona je slična situacija kao kod Fulhama, obje ekipe uložili su novac koji ih je barem na papiru uzdigao izvan zone ispadanja. No, za razliku od Fulhama, Vukovi imaju 2-3 za stvaranje razlike. Prije svega Diego Jota i Ruben Neves. Igrači čiji transfer neće ići ispod 50 milijuna funti. Sessegnon je fantastičan potencijal, ali daleko od razvijenog igrača kao što su Neves ili Jota.

Nuno E.Santo je poznat po svojim taktičkim varijacijama i bit će jedan od trenera čije će aktivnosti posebno pratiti. Kroz Championship koristio je formaciju 3-4-3 s naglaskom na stvaranju dobrih pozicija za Diega Jotu, Heldera Costu i Cavaliera, tri super kvalitetna igrača već sada spremna za Premiership. No, ostali su bez najboljeg asistenta Douglasa, što će značiti prelazak na 4 u liniji, što donosi najveći problem. Jedna od glavnih prednosti njihove 3-4-3 formacije je Coady kao centralni branič. Slično kao Kevin Vogt kod Nagelsmanna, on je priučeni stoper konvertiran s pozicije zadnjeg veznog. Najveća mana ovog rostera su stoperske pozicije, no taktički tek ćemo više znati o njima kada se odigra nekoliko kola.

Ocjena transfera: 8/10
Prognoza: Slično kao Fulham, od 9. do 13. mjesta

Spasitelj Crystal Palacea, Roy Hodgson jedva je čekao da noćna mora zvan prijelazni rok završi. Razlog je vrlo jednostavan flert njegovog najvažnijeg igrača Wilfrieda Zahe s Chelseajem i Tottenhamom. Nakon što je pokušaj "barcelonizacije" Palaca propao, Hodgson se vratio u 90.-e i taktički postavio klub na najklasičniji mogući način. Jednostavnih 4-4-2, gdje je Zaha bio second striker s prilično slobodnom ulogom te Bentekeom kao target manom.Uz njih, pronašao je pravu ulogu za Milivojevića te mladog Bassaku, najugodnijeg iznenađenja sezone. Da je Benteke nešto uspio pogoditi, Palace bi mogao računati i na bolju poziciju, ovako su na pogon Zahe i dobre obrane uspjeli doći do 13. nakon 7 početnih poraza.

Ekipa je jača nego prošle sezone. Skroman budžet limitirao je Hodgsona na Kouyatea te dva slobodna transfera u vidu Guaite i Meyera, zamjene za L.Cheeka uz posudbu Ayea zadnjih dan iz Swansea. S obzirom na to da nitko važan nije otišao, C.Palace je jači nego prošle sezone. Kouyate donosi agresiju u sredini, Guaita je bolji vratar od Hennesseya dok je Meyer velika nepoznanica, no jedan od onih transfera koji bi mogao biti među najboljima jer bi mu uloga "osmice" nominalno na krilu trebala odgovarati.
Hodgson ima nekoliko problema: prvi je prevelika ovisnost o Zahi i njegovom učinku te briga hoće li obrana reagirati jednako dobro kao prošle sezone. Treći problem je realizacija, zbog čega je doveden Jordan Ayew no Bentekea je iskusni trener odlučio čekati. Ako ga dočeka, Palace može biti veliki overachiever ove sezone.

Ocjena transfera: 7/10
Prognoza: Najmanje 12.-13. mjesto, uz nešto više sreće možda i blizu 10.

Kod Burnleya je gotovo sve isto kao prošle sezone. Iako su doveli tri pojačanja, nijedno od njih ne rješava njihove sistemske probleme, prije svega preuzak kadar igrača. Na ovakav roster, ispadanje iz Europe došao bi im kao najbolji transfer jer bi mogli gurati cijelu sezonu po navici s 12-13 igrača. Najbolji primjer toga bilo je sredina prošle sezone kada su im se ozlijedili prvi bekovski par Lowton-Ward. Sličan problem imaju već na početku sezone jer ne mogu očekivati na Defoura. Doveden je Hart kao odgovor na dva ozlijeđena igrača, te Gibson kao zamjena za buduću prodaju Tarkovskog i jedino ozbiljno pojačanje Vydra jer takvog igrača nemaju u rosteru.

Ocjena transfera: 4/10
Prognoza: donji dio lige, oko 14. mjesta

Brighton je bio dosta aktivan na tržnici. Osim Alireze koji je spominjao kao leader nekog boy-benda zbog svojih uspjeha u Eredivisie, dovedeni su mladi Bissouma, vrlo veliki potencijal u oba smjera, polivalentni Bernardo iz Leipziga, Andone kao rješenje u napadu, Balogun kao backup na stoperu te Montoya koji bi trebao pokrpati najslabiju točku ekipe- desni bok. Taj se transfer čini najupitniji jer je Montoya bio najgori igrač Valencije prošle sezone.
Brighton je odradio odlično posao iz dva razloga: prvi je dovođenje dvojice igrača koje će kasnije moći prodati za možda duplo veći iznos. Drugi je stavljanje sebe na nogometnu mapu kluba koji zna razviti igrače za one najbolje, jasno ako uspije Alireza ili Bissouma. Uz to, Brighton je kao grad možda i najljepši dio Engleske, što će sigurno biti razlog više nekom budućem "Alirezi" za potpis ugovora s Brightonom.

Ocjena transfera: 8,5/10
Prognoza: Od 11. do 14. mjesta

Ekipa Eddieja Howea sav novac je investirala u dvojicu igrača: Davida Brooksa i Levanteovog Lermu, rekordan klupski transfer. Zadnji vezni kao što je Lerma im je trebao i s L.Cookom bi mogao činiti snažnu osovinu u sredini terena. Brooks je doveden kao top talent u sredini koja igra napadački nogomet i od toga bi treba profitirati sam igrač. Uz njih, potpisali Sergija Rica na lijevom bočnom. Ukupno, solidan odrađen prijelazni rok jer ipak vrijedi istaknuti da su popunili pozicije gdje su bili tanki. Bournemouth je kroz svoj prvoligaški život uvijek bila ekipa spominjana kao idealan primjer overachievementa, na razvoj u nešto veće plaćaju danak malom tržištu i klubu koji izgleda kao da se jedva čeka vratiti u treću ligu.

Ocjena transfera: 6,5/10
Prognoza: Oko 15. mjesta

Nakon još jednog prijelaznog roka u ovom gradu sjeverne Engleske, najveća zvijezda Newcastlea ostaje njihov slavni trener Rafa Benitez. Dovedeni su Rondon, Schär, Ki, Murphy, Muto i Fernandez ali nijedan od njih se čini kao kvaliteta više, dijelom i zbog toga što su kupljeni od klubova iste ili slabije kvalitete. U prvih 5 kola, 4 utakmice igraju protiv TOP 6 ekipe, stoga bi uvod u sezonu mogao znatno smanjiti njihove ambicije i dovesti ih u ozbiljnu borbu za preživljavanje. Najbolji odgovor za stanje "Svraka" je činjenica da su im najbolji igrači Shelvey i vječni talent Ayoze Perez.

Ocjena transfera: 3,5/10
Prognoza: borba za opstanak

Kod Watforda, najveći događaj bio je odlazak Richadlisona u Everton. Zamjenu praktički nisu ni doveli, no otkupili su Deulofeua te kupili Masinu iz Bologne, jako kvalitetnog bočnog igrača. Ipak, talijanske bekove u Engleskoj treba uzeti s rezervom. Uz njih, jedini ozbiljni transfer je Foster kao opcija na golu. Kod Watforda je najveći problem disbalans ekipe. Imaju vrlo kvalitetnu sredinu terena te solidan napad i lijevi bok, dok ovo ostalo jako je tanko u borbi za opstanak. Njihov ostanak u ligi ovisit će o raspoloženju petorice napadača, ako oni zakažu, obitelj Pozzo može ugasiti svijeću nad ovim klubom.

Ocjena transfera: 2,5/10
Prognoza: Borba za opstanak

Otkako su novi vlasnici došli na St.Mary, Southampton je krenuo prema dolje. Možda nisu problem toliko rezultati, koliko klupska politika gdje poslije Pochettina, očigledan je nedostatak vizije i teško je očekivati ponovne borbe za Europu. Slično je bilo ovaj prijelazni rok: prodali su najboljeg igrača Tadića za smiješan iznos, potpisali još jednog sumnjivog napadača Ingsa. Netko mora spomenuti upravi Southamptona da ih Liverpool vara. Uzimaju im najbolje igrače a za uzvrat prodaju im Danija Ingsa. Dovedeni su još Vestergaard, Elyonoussi te Armstong ali daleko je to od pravih i sistemskih pojačanja.

Mark Hughes će pokušati igrati napadački i vjerojatno lupiti zadnji čavao u lijes snova Svetaca o rezultatskom napretku. Ne bi bilo iznenađenje da Hughes dobije otkaz tijekom sezone, pa ga naslijedi Pelegrino, koji je prošle godine dobio otkaz u ovom klubu.

Ocjena transfera: 4/10
Prognoza: borba za opstanak i ispadanje

Ekipa Davida Wagnera jedna je od najsimpatičnijih u ligi. Kada su pretprošle sezone osigurali promociju, bilo je to veliko iznenađenje jer su projektirani te sezone kao jednu od ekipe za donji dom Championshipa. Wagner se nije dao i dalje gura projekt Huddersfielda ali ova sezona neće im biti lako. Sa samo 28 golova, teško je vjerojatno da će ponovno osigurati ostanak u ligi. Tu brojku trebao bi podići dvojac Diakhaby-Sobhy, dvojac najvećih pojačanja ove sezone. Ovaj klub je većinu dostupnog novca potrošio na obvezne kupnje Kongola, Hedergonaja i Lossla, stoga nije ostalo previše manevarskog prostora za osnaživanje ekipe. Sve će ovisiti o tome što Mounie uspije izvući naprijed ili Mooy preko standardnih situacija. Koliko je Huddersfield daleko od ostalih, dovoljno govori primjer da bi jedan Ragnar Klavan ili Solanke bili prvi sastav, možda i nositelji ekipe.

Zbog toga, bilo bi veliko čudo da po drugi puta uspiju sačuvati prvoligaški status, ali Wagner očito zna formulu.

Ocjena transfera: 4/10
PRognoza: ispadanje iz lige

Ako jedan od novih prvoligaša bude ispao lige, to će sigurno biti Cardiff. Trenutno od svih ekipa, djeluju najslabije i glavni su kandidati za ispadanje. Za razliku od svih kolega iz prošlosezonskog Championshipa, nisu uspjeli pojačati momčad da barem na prvi trenutak prevare javnost. Dovedeni su Reid, Cunningham, Cammarasa te Murphy ali se jedino Reid čini kao ozbiljan igrač zbog 19+7 prošle sezone u Championshipu. Osovina ekipa su ubačaji sa strane Gunnarssona, brzina Hoilleta, snaga Zohorea u napadu te iskustvo trenera Warnocka na klupi.

No, to se ne čini kao dovoljno da bi izborili ostatak u nikad jačem Premiershipu.

Ocjena transfera: 2/10
Prognoza: povratak u Championship.

Konačna prognoza
Prvak: City
Liga Prvaka: Liverpool
Borba za Ligu Prvaka: Tottenham, Chelsea, Arsenal, United
Borba za Europsku ligu: Everton, Leicester, West Ham
Borba za ispadanje: Newcastle, Watford, Southampton, Huddersfield
Ispadanje: Cardiff

Video analiza:

Pobjednici koji to znaju i gubitnici koji će to tek saznati
... Nakon turbulentne sezone i rane smjene Koemana, uprava je pri kraju prošle sezone odlučila da će klub iduće sezone neće voditi Big Sam. Izbor je pao na Marca Silvu, prethodno zaposlenika Watforda. Iako se nije dokazao rezultatima, Silva je pokazao da ima ideju u vođenju klub iz Premiershipa i neminovna je bila promocija u gornji dom engleskog nogometa. Otkako Everton vode novi vlasnici, paralelno s rastom prihoda od TV-a prava, klupska politika sve je više okrenuta znatnom ulaganju kako bi "Karamele" mogle konkurirati najboljim klubovima u ligi. Prošle sezone uložili su znatan novac, dijelom od prodaje Lukakua u United, ...
Pobjednici koji to znaju i gubitnici koji će to tek saznati
... Nakon turbulentne sezone i rane smjene Koemana, uprava je ...

Respekt: peropex, Dado_M, Gavran, ivan-cro, Bateman,

Slažem se: Fenix22, GNKDZCFC, Losovius,

Dodana i video analiza.. - BruceWayne, 11.8.18. 13:31, 0 0 0
11.08.
Transferi u BPL: Tko je najbolje, a tko najlošije poslovao?

Kada nema ništa drugo u ponudi, može proći i Hrvatska nogometna liga. Ta rečenice iz Vaše obližnje birtije bila je sastavni dio razgovora onog dijela nogometnog puka koji nisu otišli na dvogodišnji odmor do sljedećeg Europskog prvenstva. Nogomet je ovisnost kojoj nema lijeka pa ni travnjak Poljuda ne izgleda toliko loše u u presudnom trenutku kao ni predstava Gorice i Slavena na +35. Tješimo se činjenicom da ekipe koje je znaju igrati ne mogu zabiti niti jedan, kamoli 6 golova koliko je bilo tog dana u Velikoj Gorici. Nešto su u međuvremenu odigrali klinci do 19 godina i njihove malo starije kolege u mix momčadima na turnejama diljem svijeta. No, našim "mukama" došao je kraj jer se na male ekrane vraćaju oni najbolji.

Još u sjeni Svjetskog prvenstva i kratkih priprema, oni najbolji morat će opravdati epitet favorita u nikada izjednačenijoj sezoni Premiershipa. Iako se obično elitni razred engleskog nogometa često poistovjećuje preko superlativa o konkurentnosti, tu izjavu dodatno će začiniti dvije ozbiljne momčadi promovirane ove sezone. Već se sredinom prošle sezone znalo da Premiership dolazi za Vukove s Molièrea, dok su uz njih pozivnicu za elitu dobili Cardiff i Fulham. Nakon ispadanja Swansea, njihovi susjedi vratili su velški Jing i Jang u normalu a Fulham je rušenjem rekorda i potrošenih preko 100 milijuna funti najavio visoke ambicije. Još se ne može pretpostaviti što se krije iza zadnjih riječi prethodne rečenice ali osnovni cilj svakog svježe promoviranog kluba je ostanak u ligi. Godinama, tradicija je nalagala da barem jedan klub koji dolazi iz Championshipa odigra 38 utakmica i vrati se nazad. Sve to prošle godine. Povećanje novca za TV prava donosi sve veću konkurentnost klubova koji dolaze u Premiership, još kada se to pomiješa s privatnim kapitalom, optimizam Wolverhamptona i Fulhama nije bez osnova. No, čak i sa svim spomenutim komponentama, postoji zid zvan Manchester City. Zid visok 100 bodova i 106 postignutih golova, što će teško biti nadmašeno u skorije vrijeme.

Građani i u novu sezonu ulaze kao glavni favoriti za naslov prvaka. Iako Pep jednim okom promatra sve što se događa ispod oblaka Lige Prvaka, njegova ambicija se ne može poistovjetiti sa samo jednim trofejem državnog prvaka.
Sastavu je pridodao samo Riyada Mahreza, novu opciju na desnom krilu. Iako je City osvojio prvi trofej ove sezone, kao ključan potez u predsezoni mogao bi biti Jorginhov odabir Chelsea umjesto Cityja koji je nudio bolju ponudu, no Talijan je odlučio ići za svojim trenerom. Osim dodatnog igrača na krilu i zadnjeg veznog, City u ovom trenutku nema potrebe gomilati igrače i trošiti ogromne iznose. Uz napomenu da će uskoro doći vrijeme kada će Građani pronalaziti opcije iz svog unutarnjeg kadra, prvi primjer ćemo vidjeti ove sezone kroz razvoj Phila Fodena.
Iako nema puno novih igrača, Guardiola će si naći posla tijekom sezone. Prije svega, gotovo cijela obrana je propustila određeni dio prošle sezone. Najviše lijevi bočni Mendy zatim Laporte koji je došao u siječnju dok su Walker i Stones biti van momčadi nekoliko mjeseci. Primaran Pepov cilj bit će uigravanja obrane uz neka nova rješenja za zadnjem veznog, gdje će najavljen Stones uz Gündogana kao potencijalne kratkoročne opcije do dolaska prave zamjene za Fernandinha.

Ocjena transfera: 6/10
Prognoza: obrana naslova

Najveća konkurencija u obrani naslova bit će pojačani Kloppov Liverpool. Nakon finala Lige Prvaka i već legendarne reakcije Kariusa, klub s Anfielda morao je reagirati. Liverpool nikada nije mogao biti prvak dok su na vratima bili Karius i Mignolet. Po uzoru na Van Dijka, dovedeno je sistemsko pojačanje a tada se ne gleda cijena bez obzira na srušeni rekord za jednog vratara. Konkretan podatak da Liverpool prima najviše golova s poludistance (10-20m), a Brazilac uz vještinu igre nogom ima odličan refleks i još bolji score upravo u dijelu gdje je Liverpool najranjiviji. Dok Karius je imao 1,38 obrana po utakmici i 1,64 po golu, Alisson je na brojci od 2,93 po utakmici i 3,67 po golu uz 92% obranjenih udaraca u okvir gola.
Uz Alissona, Liverpool je obavio još velika posla. Shaqiri će ponuditi opciju više koja je nedostajala primjera u finalu Lige Prvaka kada se ozlijedio Salah. Pozitivna stvar za Redse što su oni različiti tipovi igrača i moći će igrati zajedno. Ipak, nakon ozljeda Oxladea, Liverpoolu su bili potrebna barem dvojica igrača i čini se da su odlično birali. Keita donosi razinu više u zadnjoj trećini i upgrade u odnosu na "OX-a" dok Fabinho donosi stabilnost i ravnotežu u posjedu i od trenutnog rostera, najbolji je distributer lopte. Jedan od problema Liverpoola prošle sezone bila je kontrola posjeda, odnosno broj i dužina pozicijskih napada pri rezultatskoj prednosti, Fabinho bi uz mogućnost igranja više uloga i pozicija trebao biti faktor ravnoteže u prvoj i drugoj trećini terena.

U konačnici, doveli su 3 sistemska pojačanja te Shaqirija kao kompatibilno opciju s klupe koja nudi i mogućnost promjene formacije u 4-2-3-1 ili 4-4-2. Keita je također igrao u obje tijekom boravka u Leipzigu.

Za čistu desetku, Kloppu je nedostajao stoper koji može iznijeti loptu ili vertikalnim dodavanjem lomiti protivničke blokove kao što to mogu Cityjevi stoperi. Ako se "oživi" Sturridge, Liverpool će dobiti potrebnu dubinu jer im je nužan igrač koji je kralj šesnaesterca i ima dobru konverziju golova. Kloppov Liverpool ide dalje, ovo bi mogla biti sezona gdje će Liverpool nakon niza godina osvojiti trofej.

Ocjena transfera: 9/10
Prognoza: borba za prvo mjesto i osvajanje barem jednog trofeja

Mourinho se nije proslavio u svojoj tradicionalno uspješnoj drugoj sezoni zaostajući za Cityjem više od 15 bodova i ispadanjem od Seville u osmini finale Lige Prvaka. Ljetni odmor proveo je komentirajući Svjetsko prvenstvo uz povremeni boravak na telefonu s brojevima članova uprave Uniteda te raznih agenata no bez prevelikog značaja. Dobio je Freda, veznjaka koji bi trebao rasteretiti Pogbu i povezati redove između obrane, Matića i zadnje trećine. Ukratko, Fred je dobio ozbiljnu ulogu i od njega se očekuje ono što nisu položili Herrera, Fellaini i McTominay. Uz Brazilca, stigao je mladi bočni Dalot i stari vratar Grant, no njihove role će najbolje osjetiti gledatelji Coca-Cola Carabao kupa, ako i tamo budu viđeni.

Zadnje dane skraćenog prijelaznog roka Mourinho je proveo u pratnji novinara i patnji odgovaranja na njihova pitanja da bi konačno presjekao i rekao: "Nitko ne dolazi". Niti Boateng, niti Alderweireld i Maguire, pa će obrana Uniteda biti na milosti i nemilosti sadašnjih članova. Stoperska pozicija bila je esencija prijelaznog roka a Unitedi bi dobro došao i pokoji bočni igrač na obje strane te krilni igrač na desnoj strani. Međutim, nitko nije došao i Mourinho će morati živjeti ( ili možda umirati ) od razvoja Martiala, Shawa i Lindelofa a pošto on nema naviku niti volju razvijati još nedokazani talent, prije da će konzulat Careva s Old Trafforda pokazati palac dolje Portugalcu.


Ocjena transfera: 4/10
Prognoza: Dobar rezultat u Ligi Prvaka ali niže od 4. mjesta u Premiershipu

Najveće pojačanje za momčad Mauricija Pochettina bit će novi stadion, za službeno useljenje u nove odaje odabran je deveti mjesec. Izgradnja novog stadiona je jedan od glavnih razloga tržišne neaktivnosti Spursa ovo ljeto iako je bilo naznaka da će neki posao proći i svlačionica biti bogatija za pokoje novo ime. No, sve je ostalo samo na riječima i Pochettino će u novoj sezoni moći računati na iste ljude kao tijekom svibnja. Navijači Spursa neće biti razočarani jer njihov voljeni klub nije očajnički trebao 3-4 igrača ili promjenu sustava, nego samo nadogradnju na isti. Tottenhamu sistemski nedostaje top kvaliteta na krilnoj poziciji koja bi dio terena prenijeti koji nose Kane i Eriksen na sebe. Kada su vidjeli račun ispostavljen za troškove izgradnje stadiona, uprava Tottenhama uvidjela je da će morati odgoditi kupnju Zahe ili Martiala za zimu ili iduće ljeto.

No, pobjeda Tottenhama je ostanak cijele momčadi na okupu uz prave pripreme za Auriera i L.Mouru, čiji je doprinos izostao prošle sezone. Oni se ne mogu okarakterizirati kao novopridošlice ali s obzirom na to da nisu do sada bili dio jezgre, mogu se smatrati kao kvaliteta više koja je potrebna Spursima u novoj sezoni. Priliku će dobiti dvojica mladih igrača, Walker-Peters kao zamjena za Rosea koji odlazi te Onomah kao dodatna opcija na centralnim opcijama.

Ovo bi mogla biti nešto teža sezona za Tottenham zbog povijesne godine Harryja Kanea koji bi mogao osjetiti akumulirani umor zbog prošle sezone i Svjetskog prvenstva. Koliko zabija, imao bi što reći u NBA ligi, no ovo će biti sezona gdje rezultat Spursa moraju diktirati ljudi iz drugog plana. Naglasak je jasno na Dele Allija, glavnog dužnika iz prošle sezone. Ako njegov i doprinos krilnih opcija ne bude izostao, Tottenham će bez problema osigurati plasman među 4. U suprotnom, neće ovisiti sami o svojoj sudbini i tada će pasti na leđa Zlatne kopačke Svjetskog prvenstva

Ocjena transfera: 5/10
Prognoza: TOP 4 i napad na barem jedan trofej

Chelsea u novu sezonu ulazi s novim trenerom i potpuno različitim načinom igre nego što je Chelsea igrao prošle sezone. Maurizio Sarri u Chelsea donosi čaroliju igre a pošto nije čarobnjak niti mađioničar nego nogometni trener, za čaroliju će biti potreban glavni sastojak- vrijeme.

Od ostalih sastojaka, stigao je Jorginho, regista čiji će privikavanje na engleski nogomet malo potrajati. Osim njega, zadnjeg dana prijelaznog roka na Stanford Bridge pristigli su novi vratar Kepa i Mateo Kovačić. Kepa je izvrstan vratar panično plaćen 80 milijuna funti, što je jasno srušen rekord za jednog vratara te kao i dvojac iz Napolija će trebati nešto vremena. Što se tiče fit-a, Sarri trenutno nema dovoljno prilagođenu obranu onome što želi. To se najbolje vidjelo u susretu Community Shielda jer je City pokazao ono bi Chelsea želio biti kada sustav "odraste".

Chelsea će imati probleme protiv momčadi koji rade visoki presing. Iako je Kepa dobar sweeper, njegova kvaliteta u Bilbau bile su duge lopte, dok će u Londonu nužnost biti brzina u reakcija, igra s obje lopte i kratka dodavanja podložena mijenjaju smjera u izgradnji napada. Drugi problem izlasku iz presinga dijele sva četvorica stopera. Conte nije odustajao od obrane s trojicom i prelazak ili povratak na 4 neće biti lagan. Pitanje je koliko redom Rudiger, Luiz i Cahill mogu pridonijeti onome što treba Sarri u prvoj sezoni.

Osim problema u izlasku iz protivničkog, Chelsea je imao problem u izgradnji svog presinga. Jedan dijelić sekunde nepažnje Morate isprovocirao je reakciju Jorginha kroz izlazak na Fernandinha, što je otvorilo ogroman prostor između zadnje linije i sredine. Takve probleme trebao bi riješiti Kante, no taj gol Cityja bio je dobar znak gdje je Chelsea u odnosu na konkurenciju.

Gledajući pozicijsku igru, Sarri je trebao igrača koji može stvoriti višak i dio odgovornosti prenijeti s Hazarda na sebe. Pripremni period je pokazao da to ne mogu Fabregas zbog manjka fizikalija i Barkley zbog manjka utakmice što se vidjelo po brzini reakcija, posebno u pripremnoj protiv Arsenala. Sarrijeva želja bio je Fekir, no stari lisac Aulas nije od jučer na čelu Lyona i nije prihvaćao ono što su nudili predstavnici Plavih. Kao utješnu nagradu, dobio je Matea Kovačića kao dio pogodbe za Courtoisa. Chelsea nema što izgubiti s Kovačićem, on nema veliku plaću i posuđen je na godinu dana, stoga može biti potencijalno rješenje na poziciji osmice ako ispuni potencijal vremenom preraslim u proročanstvo no ako ne uspije, uvijek ga može u istim paketu vratiti nazad za Madrid.

Chelsea nije dobro odradio prijelazni rok jer osim Jorginha ni za jednu poziciju ne mogu garantirati da su pogodili. Na poziciji vratara i playmakera odnosno osmice su reagirali, dok novog stopera i napadača nisu doveli. Sarri se kocka, uložio je Moratu u svoj životni posao, vrijeme će pokazati što je dobiti ili izgubiti.

Ocjena transfera: 5/10
Prognoza: Borba za Ligu Prvaka

Kralj je otišao, živio kralj, parafrazirajući stari citat Ionescove drame najbolje se može objasniti ljeto u hladu Emiratesa. Wengera više nema, Unai Emery započeo je novu eru Arsenala. Ako je suditi po prvim neslužbenim utakmicama, početak zvuči obećavajuće. Wengerov Arsenal imao je niz problema kompletiranih u onu sliku polupraznih tribina u 20. minuti protiv Cityja i dvostrukog potonuća u samo tjedan dana, stoga je neracionalno razmišljati da će jedan mjesec ili 3 nova igrača vratiti Arsenal u Ligu Prvaka. Jasno da neće ali dovođenje Toreire je tipično rješavanje sistemskih problema. Toreira je mladi, agresivni zadnji vezni koji razvojem može postati jedan od najboljih na toj poziciji. No, za Arsenal će za sada biti dovoljno da čuva leđa Bellerinu kada ode naprijed ili omogući dovoljno slobode prema naprijed Ramseyu kao što je to radio Bentacuru na Svjetskom ili Ramirezu u Sampdoriji. Osim Urugvajca, stigli su Sokratis, Liechsteiner i Leno. Sokratis je igrao, njegova suradnja sa Mustafijem mogla bi se opisati kroz "high floor low ceiling", odnosno nalaže veliki potencijal s jedne te debakl s druge strane. S obzirom na ozljedu Konsielnog i nedovođenje zamjene, navijači Arsenala trebaju se nadati da će biti ovo prvo. S njih 4, Arsenal je napravio dobar posao i u trenutnoj klupskoj fazi jedino se izostanak dovođena još jednog stopera može okarakterizirati kao propust.


U pripremnim utakmicama, mogli su vidjeti nacrti sustava koji će implementirati Emery kroz presing i pozicijsku igru gdje će biti cilj osloboditi talent Ozila i Miktarjana kroz oslobađanje prostora za njih. Emery će koristiti dvije formacije: 4-2-3-1 i 4-3-3 ovisno o težini protivnika. U globalu, bit će to zamjena Lacazzete/Xhaka, povećanjem ili smanjivanjem rizika.

Emery je dobar fit za Arsenal izmeu ostalog što se ne libi dati priliku mladim igračima. Wengerov "legacy" duboko je kompromitiran, ali njegov utjecaj kroz dovođenje mladih igrača i nakon njegovog odlaska čini razliku. Iz Lorienta je doveden zadnji vezni Guendozzi te će uz stopera Mavropuolsa i krilo Nelsona biti potencijalno otkriće sezone.

Ocjena transfera: 7,5/10
Prognoza: Borba za Ligu Prvaka ili barem polufinale Europske lige

U ovom trenutku, City kao i prošle sezone djeluje kao momčad "s onog svijeta" za ostale konkurente. Jedno su predviđanja temeljena na činjenicama i argumentima a suprotna strana ne isključuje mogućnost loše sezone Građana i veliki bodovni overachievement nekog od suparnika koji će u konačnici donijeti naslov u njihove vitrine. No, gledajući kvalitetu igrača i širinu kadra, City je korak ispred konkurencije, što znači mjesto prvog favorita za naslov ili u njihovom slučaju - obranu naslova. Liverpool je odmah to dok su ostale 4 ekipe mogu se naći u scenariju Lige Prvaka ili ispod crte.

U drugoj analizi će biti ponešto o ostalim klubovima Premiershipa..

City s onoga svijeta
Kada nema ništa drugo u ponudi, može proći i Hrvatska nogometna liga. Ta rečenice iz Vaše obližnje birtije bila je sastavni dio razgovora onog dijela nogometnog puka koji nisu otišli na dvogodišnji odmor do sljedećeg Europskog prvenstva. Nogomet je ovisnost kojoj nema lijeka pa ni travnjak Poljuda ne izgleda toliko loše u u presudnom trenutku kao ni predstava Gorice i Slavena na +35. Tješimo se činjenicom da ekipe koje je znaju igrati ne mogu zabiti niti jedan, kamoli 6 golova koliko je bilo tog dana u Velikoj Gorici. Nešto su u međuvremenu odigrali klinci do 19 godina i njihove malo ...
City s onoga svijeta
Kada nema ništa drugo u ponudi, može proći i Hrvatska ...
Svaka čast, odlična analiza - JohnSmith, 11.8.18. 1:37, 1 0 0
Svaka čast! Samo dvije stvari, prva je Mkhitaryan haha, nema veze, druga, koliko misliš da će Laporte i Stones biti prve opcije na stoperskoj poziciji ispred obojice i Otamendija i Kompanyja? Ili si to tek tako stavio? - domac277, 11.8.18. 12:06, 1 0 0
Laporte i Stones su u prednosti zbog primarne distribucije lopte. Otamendi je "ludi pas", dok je od Kompanyja samo više ozljeda imao Diaby iz Arsenala. - Fenix22, 11.8.18. 12:42, 1 0 0
Hvala na pohvalama. Što se tiče kombinacija u Cityeov obrani: Kompany je vjerojatno gotov s ozbiljnim nogometom, prošle sezone se vidjelo da teško može pratiti ritam. Bit će tu dosta promjena, igrat će i Stones zadnjeg veznog, Walker i Mendy stopere - BruceWayne, 11.8.18. 13:41, 0 0 0
07.08.
Počinje BPL: Je li City doista takav favorit?

Nešto manje od 20 dana bio je vremenski period od posljednjeg zvižduka suca Pitane u finalu Svjetskog prvenstva do onog početka kolege mu Mossa na početku klupske sezone u Engleskoj. Tradicionalno otvaranje sezone Community Shieldom započelo je dvobojem "ljutih" suparnika, čiji stilovi su kao stvoreni za usporedbu a znanja skrojena za učenje jedan od drugog. No, zastanimo na trenutak i uđimo u svijet realnost: Mauricio Sarri je tek novak u Premiershipu i puno više će moći naučiti od Guardiola bez obzira na hvalospjeve katalonskog stručnjaka za ono što radi Napolitanac i čovjek koji je donio čaroliju u Kraljičin grad.

Iako bez nekolicine prvotimaca čiji odmor još traje, oba kluba pokazala su hrabrost i odlučnost napasti onog drugog, ali razlika je trenutno prevelika u kvaliteti da se ne to ne bi osjetilo na terenu i vidjelo u konačnici na semaforu. Sarri ni u Engleskoj neće odustajati od svog načina igre, odnosno brzog i okomitog nogometa. Taj "brz i okomit", neki će možda za njega upotrijebiti riječ koja se koristi u noćnim terminima, no ako takav nogomet nije uigran, dobiva nadimak prerizičan. City je preozbiljna ekipa koja ne prašta, glad za trofejima je postojana, kvaliteta sustava neupitna i dovoljna za nedjeljni Chelsea.

Treneri su na teren poslali slične sustave, s tim da su Građani koristili određene varijacije 4-3-3 formacije u obrani te u fazi izgradnje napada. Kao Guardiola, Sarrijeva primarna formacija također je ona korištena u Napoliju, no bez Hazarda i Kantea to nije i neće biti to što je Talijan zamislio.
Međutim, njegovi izabranici krenuli su od prve minute s namjerom osvajanje trofeja. Sredstvo tog cilja bio je visoki presing, gdje Chelsea nije izgledao dobro i odakle su zapravo gola krenula nizbrdo za tamnije plavi dio Wembleya tog vrućeg londskog dana bez kiše.

Visoko postavljena obrana traži koheziju ili povezanost linija. Ako je prednji red krenuo u visoki presing, to podrazumijeva da će ostali linije podržati. U nedjelju, obrambena četvorka Chelsea to nije radila.
No jasno, nije sve na Chelseaju niti su oni odigrali tako inferioran susret kao što rezultat nalaže, nego je City u ovom trenutku korak ili dva ispred Chelsea.
Odgovor na pitanje zašto je Guardiola to što je, treba tražiti u inovacijama i posebno prilagodbi tijekom susreta. Iako je stanovnik grada Manchestera već dvije godine što posljednično znači da je ekipa poprimila automatizme, impresivno je vidjeti reakciju pripremom utakmice te konačnu realizaciju u 90 mogućih minuta. Guardiola je bio spreman na ono što će ponuditi Chelsea i Sarri na drugoj strani.

Susret je dobiven napadom ali je protivnik savladan u fazi obrane. Znajući koliko mu je Napoli nanio štete prošle sezone u Ligi Prvaka, Guardiola nije htio riskirati blokirajući prvenstveno Jorginha, ključnog igrača za distribuciju protivnika. U fazi presinga, City je kao i Chelsea, visokim presingom htio loptu povratiti što prije u svoj posjed, no radio je puno bolje. Trojac B.Silva-Foden-Aguero vršili su pritisak prema trojici igrača koji su prvi izbor vratara pri izbijanju lopte jer su najbliži. Silva i Aguero radili su pritisak prema stoperima, dok je ulogu zaustavljanja Jorginha dobio mladi Phil Foden.
To je potpuno zaustavilo pokušaje Plavih kroz sredinu i limitiralo njihov napad na pokušaje preko bočnih zona, gdje je uobičajeno najlakše raditi presing jer je prostor blizu aut linije. Dvojica krilnih igrača Sane i Mahrez pomjerali su se dijagonalno prema bočnim igračima ili "osmicima" ako je lopta na drugoj strani. Zadnji vezni, odnosno Fernandinho pružao je podršku a obrana je bila postavljeno visoko da zatvori prostor.

U fazi obrane, City se branio u 4-3-1-2 ili uskih 4-3-3, stoga su praktički jedini pokušaji Chelsea bili dijagonale prema mladom Odoiju, čije trikove odavno zna napamet Kyle Walker. Morata se ponovno pokazao neupotrebljiv za sustav koji preferira njegov novi trener.

No, utakmicu je riješio Cityjev superioran napad. Onaj skoro isti koji je zabio preko 100 golova u najkonkurentnijoj ligi svijeta. Jedan od razloga zašto je Sarri riskirao s visokim presingom bila je intencija da preko neiskustva B.Silve i Fodena koji su prvi puta igrali zajedno "osmice" dođe do osvojene lopte u opasnoj zoni.
Međutim nije računao da City ima Walkera koji igra kao "treći stoper" te Fernandinha kao holdera ispred. Guardiola u tom rombu ima svu četvoricu igrača koji su sposobni dodavanjem probiti prvu liniju ili kao što je to u nedjeljom pri prvom pogotku bilo: jednim dodavanjem- 5 igrača Chelsea. Iz tog razloga centralni vezni nemaju obvezu sudjelovanja u primarnoj distribuciji jer Guardiola želi da oni loptu primaju tek u protivničkoj polovici i od te zona napadaju gol.

Nepovezane linije bile su upravo ono što je trebalo Cityju da dođe tamo gdje želi biti. Jednim dodavanjem iz obrane, City je dolazio u mogućnost imati 5vs5 na protivničkoj polovici, uz napomenu da su bočni igrači Mahrez i Sane bili široko postavljeni, što im omogućilo dovoljno prostora u primanju lopte. Obrana Chelsea osim što se pozicionirala predaleko od veznog reda, povlačila se u krilo svom vrataru umjesto da je pokušala zaustaviti City dok još njihov napad nije ušao u završnu fazu. Koliko se osjetio nedostatak Hazarda u napadačkoj imaginaciji, toliko Kantea na suprotnoj strani u reakcijama pri reaktivnoj igri.

Kada City nije uspijevao pronaći dovoljno prostora dodavanjem iz obrane, Guardiola je pronašao načine kako doći do cilja drugim putevima. Osim uloge markiranja Jorginha u presingu, Foden je odigrao važnu ulogu u pozicijskoj igri. Njegov zadatak bio je spuštanje prema desnom boku gdje bi kreirao prostor za dodavanja prema Mahrezu ili sredini jer bi za sobom povukao barem jednog protivnika, odnosno obrana Chelsea bi se razvukla dovoljno da nastane dovoljno prostora za proigravanje. Uz Fodena, najbolji igrač utakmice bio je dvostruki strijelac Aguero. Neuspjeh reprezentacija odlučio je isprati hladnokrvnom realizacijom pred golom reprezentativnog kolege Caballera. Osim golova, Aguero je bio važan u kombinatorici igre jer je spuštanjem u međuprostor radio overload, odnosno svojim kretanjem je dovodio u veznjake Chelsea u situaciju 1vs2, što je bilo dovoljno Cityju da preko njega iz prve loptu uspješno prenesu u zadnju trećinu.

City izgleda odlično, kao da reprezentativne stanke nije ni bilo. Guardiola je momčadi pridružio samo Mahreza i očito će uigravati ono što kupovao zadnjih sezona, posebno obrambenu četvorku viđenu u nedjelju. Imaju širok roster, sustav igre koji nema probleme sa "malim" ekipama, što im daje određenu prednost nad konkurencijom. Chelsea nije izgledao dobro, ali jako malo ekipa bi izgledalo dobro protiv Citjya viđenog u nedjelju. Sarriju treba vremena i boljih odnosno igrača koji će više odgovoarati njegovom sustavu. Barem dvojica bi se trebala uskoro vratiti, s njima i još ponekim pojačanjem, Chelsea može doći tamo gdje je City danas, prvenstveno sustavom,zatim i rezultatom..

Video analiza:

City je trenutno tamo gdje Chelsea želi biti
Nešto manje od 20 dana bio je vremenski period od posljednjeg zvižduka suca Pitane u finalu Svjetskog prvenstva do onog početka kolege mu Mossa na početku klupske sezone u Engleskoj. Tradicionalno otvaranje sezone Community Shieldom započelo je dvobojem "ljutih" suparnika, čiji stilovi su kao stvoreni za usporedbu a znanja skrojena za učenje jedan od drugog. No, zastanimo na trenutak i uđimo u svijet realnost: Mauricio Sarri je tek novak u Premiershipu i puno više će moći naučiti od Guardiola bez obzira na hvalospjeve katalonskog stručnjaka za ono što radi Napolitanac i čovjek koji je donio čaroliju u Kraljičin grad. Iako ...
City je trenutno tamo gdje Chelsea želi biti
Nešto manje od 20 dana bio je vremenski period od ...
30.07.
1. kolo HNL-a: Dinamo kiksao, Hajduk razočarao...

Prvim prvenstvenim derbijem ove sezone okončano je početno kolo domaćeg prvenstva. Znak da se HNL vratio, dobili smo već u petak kada je delegat utakmice Dinamo-Rudeš bio čovjek koji istodobno obnaša dužnost skupštinara u Dinamu. Osim slučaja delegat, na travnjaku je sklepana ekipa glavnog kandidata za ispadanja napravila pravu senzanciju na otvaranju prvenstva otkidanjem boda prvaku. Međutim, oči par tisuća gledatelja koje je još zanima nogomet 2 tjedna nakon euforije Svjetskog prvenstva čekali su ono što će ponuditi Osijek i Hajduk između europskih izazova i istine gdje se nalaze sadašnjosti oba tabora.

Hajduk je zbog Ultre ponovno igrao na onome što je ostalo od poljudskog travnjaka. Iako su Bugari bili zreli za višestruk poraz, kombinacija odlične večeri njihovog vratara, siromašnosti kvalitete u zadnjoj trećini i šmeđeg travnjaka limitiralo je Hajduk na samo jedan pogodak. S druge strane, novi travnjak Gradskog vrta dočekao je Rangerse u utakmici koja je bila personifikacija osječkog rada zadnjih nekoliko mjeseci. Pogreška mladog stopera i igra u bloku sa 3 zadnja vezna bili su okidači za poraz koji je uslijedio uprkos dobroj igri Osijeka u drugom dijelu. 

Sve ono što nije dobro u četvrtak, ispravljeno je u nedjelju, barem što se tiče osječke strane. Uprava kluba potragu za nužnim pojačanjem u užem dijelu obrane okončala je dovođenjem Gutija, iskusnog Brazilca sa iskustvom poljske lige. Kao i uprava, Zoran Zekić je na vrijeme shvatio svoje pogreške i shodno tome u igru ubaco dvojicu kreativnih veznih Kamenara i Hajradinovića uz start Bočkaja na desnom krilu.

Kao protiv Rangersa, Zekić se odlučio na reaktivni sustav puštajući gostujućim stoperima da vode igru. To se pokazalao kao ispravna odluka jer jedini puta kada su Hajdukovci uspješno probili domaću prvu liniju, nastavak napada bila je situacija za korner prije samog pogotka. Osječani su se većinom branili kroz srednji bok, uz povremene izlaske tražeći okidače, odnosno povratne lopte prema stoperima. Cilj osječke obrane cijelu utakmicu bio je preusmjeriti protivnički napad na slabiju desnu stranu gdje bi Nižić morao voditi naprijed što posljedično znači da će se Hamza morati spuštati duboko na svoju polovicu a ne napadati desni half space kao što to zamišlja Hajdukov trener. Kod gostiju, kroz pozicijsku igru jedino je funkcionirala osovina na lijevoj strani Fomitschow-Gyursco, dok desna i posebno sredina napada bila odsječena gotovo cijelu utakmicu. Uz lijevu stranu, kao i protiv Slavije, funkcionirali su prekidi iz kojih su "Bili" poveli i kratko držali vodstvo.

Nakon primljenog pogotka, Osječani dižu tempo igre. Obzirom na stalni problem prve distribucije, Zekić je svojim igračima sugerirao dugih loptama tražiti prvenstveno Hentya, ali i dijagonalama krila ili bekove. Gosti se nisu snašli, lopta je već bila u njihovoj zadnjoj trećini. Stoga su se vjerojatno nesvjesno povukli i dopustili Osijeku lako vraća lopte blizu opasnih zona za centaršut ili udarac. Posljedica je bila brzi izjednačujući gol Hentya. Iako se radi o pojedinačkoj klasi, gol Osijek bio je potpuno zaslužen. Nedugo zatim, na sličan način pada i drugi gol: Bočkaj osvaja zračni duel nad Fomitschowom, što izvlači Borju van pozicije. Mudražija savršeno prepoznaje mogućnost utrčavanja između stopera i beka i uz Grgićev overlaping, Osijek dolazi do prednosti.

Hajduk je do zadnje trećine utakmice pokušavao napadati, ali bezuspješno. To je natjerano Kopića na brze izmjene, no novi igrači Said i Jairo još su više potencirali problem gostujuće distribucije. Kada je Osijek zaustavio protok lopte prema lijevoj strani, Caktaš je bio potpuno van utakmice i Hajduk je ovisio o tome što je stvoriti Hamza ili Ivanovski koji se nije snašao u link-up igri. 

Možda ne treba potencirati lošu igru Hajduka koliko je Osijek dobro odigrao u obje faze igre. Zekić je odlično postavio utakmicu i njegovi igrači su izgledali puno bolje nego protiv Rangersa. Dovoljno je istaknuti presing u drugom dijelu kada se utakmica lomila. Bijelo-plavi osjetili su ranjivost Hajduka i dodatnom agresivnošću potpuno su prelomili utakmicu. Najbolji u domaćim redovima osim Hentya bio je Robert Mudražija. Možda i najbolja utakmica otkako je član Osijek, od igre u oba smjera, presinga, kordinacije u sredini, preuzimanja u međuprostoru, velika utakmica igrača od kojeg se to očekivalo još proše sezone. Zekić je ispravio svoje greške i pokazao znake buđenja svoje ekipe u suverenoj pobjedi nad rivalom, koji je sinoć odigrao jako slabo.

Ono sinoć nije bio Hajduk od kojeg se može očekivati da će zadovoljiti svoje navijače. Igrači od kojih se očekivalo više nisu pružili gotovo ništa, pa se postavlja pitanje zašto je osnovan Hajduk B ako nisu kroz cijelu sezonu uspjeli dobiti nijednog igrača koji će se nametnuti treneru prve ekipe. Ni Kopić tu nije bez grijeha. Posebno jer je neke mlade igrače poslao na beznačaj turnir u Zmijavce, primjera Delića koji je zaslužio dobiti priliku jer je u samo 15 minuta protiv Slavije napravio 3 ključna dodavanja, što je daleko više nego što je Ivanovski napravio u 130 minuta koliko je bio na terenu.

To su neke od briga koje će čini se duže vrijeme mučiti Željka Kopića. No, i on i bilo tko drugi prati događanja, vidi da ovaj Hajduk bez pokojeg pojačanja nema šanse za velike stvari. Hajduk kao Hajduk, sa 2-3 dobra igrača već je u borbi za naslov, ali trenutno ta priča izgleda kao još jedan nastavak duge ceste koji se još ne vidi kraj..

Osječki znak buđenja i Hajdukova duga cesta
Prvim prvenstvenim derbijem ove sezone okončano je početno kolo domaćeg prvenstva. Znak da se HNL vratio, dobili smo već u petak kada je delegat utakmice Dinamo-Rudeš bio čovjek koji istodobno obnaša dužnost skupštinara u Dinamu. Osim slučaja delegat, na travnjaku je sklepana ekipa glavnog kandidata za ispadanja napravila pravu senzanciju na otvaranju prvenstva otkidanjem boda prvaku. Međutim, oči par tisuća gledatelja koje je još zanima nogomet 2 tjedna nakon euforije Svjetskog prvenstva čekali su ono što će ponuditi Osijek i Hajduk između europskih izazova i istine gdje se nalaze sadašnjosti oba tabora. Hajduk je zbog Ultre ponovno igrao na onome ...
Osječki znak buđenja i Hajdukova duga cesta
Prvim prvenstvenim derbijem ove sezone okončano je početno kolo domaćeg ...

Respekt: Spac2002, DAJO22, DanyX69, Dado_M, ivan-cro, Fenix22,

Slažem se: Peslolus,

Ta "duga cesta" je došla do Kine već. - Fenix22, 30.7.18. 19:33, 0 0 0
Možda se vrati kući.. - BruceWayne, 1.8.18. 13:27, 0 0 0
28.07.
Europska Odiseja: Dinamo dominantan, Hajduk minimalno, Osijeku poraz...

Osijek u siječnju ove godine nije htio platiti 1, mil.€ za Katića i tako za nekoliko godina rješiti stopersku poziciju. Nekoliko mjeseci kasnije, Katića kupuje Rangers za 2,3 mil.€ i mjesec poslije pobjeđuje Osijek golom nakon pogreške osječkog stopera.

"Nedostajalo nam je samo malo pameti i mirnoće, koračić da postignemo barem jedan pogodak. Nismo imali sreće, ali nema predaje do kraja uzvratne utakmice.- Potpuno nezaslužena pobjeda Rangersa, poklonili smo im situaciju za koju smo znali da će biti opasna"- izjavio je trener Osijeka nakon utakmice.

Jedna greška vuče drugu za sobom i ništa nije slučajno. Bez obzira što Zoran Zekić kao iz šešira vadi izgovore. Dok su neki proteklih mjeseci skupljali Panini sličice, trener Osijeka kao da je skupljao izgovore i po učestalnosti svojih riječi poslije utakmica, očito da je album solidno popunjen. 

No, ako se znalo da će Barać napustili klub, onda dio krivice snosi Alen Petrović, sportski direktor. Protiv Petrolula, Osječani su dobili upozenje označeno crvenim markerom jer je novopridrošli stoper iz B momčadi Stuttgarta napravio amatersku pogrešku i tako vratio Moldavce u utakmicu. Po običaju, ni u toj utakmici Osijek ni briljirao u pozicijskoj igri i sve što su stvorili posljedica je invidualna kvalitete Hentya, novog rješenja u napadu. 

Nitko ne može poreći da je Zekić imao plan, povući svoju momčad u  svoju konfort zonu, odnosno blok i čekati priliku iz kontranapada. Razvoj utakmice sugerirao je početni sastav domaćih, gdje su na terenu bila tri najdefenzivnija vezna koje Zekića ima na raspolaganju, dok je najbolji igrač Osijeka Haris Hajradinović zajedno sa Lopom i Kamenarom čekao na klupi. Zekićev plan bio u trenutcima kada je Osijek imao loptu, pokušati dugom loptom raditi maksimalan pritisak na zonu koju čuva desni bek Rangersa Tavernnier, zbog očitog scoutinga jer se primjetilo da ne drži poziciju na odgovarajuć način. Stoga je Barišić dobio uputu raditi tražiti prostor iza tkz. džepa je ostavljao Tavernnier. Kapetan Osijek je igrač sa najboljim ubačajem u ekipi te u razvoju akcije bi tražio Marića u sredini.

Također, drugi igrači bili su podređeni taktičkom cilju. Lijevo krilo i vezni su stajali blizu zone da natjeraju Rangerse da prvenstveno osiguraju vlastitit centralni prostor. Gerrard se nije htio kockati sa kreacijom trojca Mudražija-Mioč-Pušić i uskim postavljanjem momčadi omogućio je prostor po boku. Osijek je nekoliko puta bio opasan ali gostojuća mreža ostala je nedirnuta.

Sve se činilo da će utakmica ići u smjeru poželjnom za sve prijatelje NK Osijeka, no onda u nekoliko minuta Ragnersi su praktički iz prvog pravog napada došli do gola. Na kraju će se pokazati da će isti igrač dvaputa pogriješio na isti način.

Osijek je stajao u srednjem bloku, pritome kažnjavajući svaki pokušaj kada je protivnik ulazio u zadnju trećinu. Linije su bile postavljene vrlo kompaktno, pomoć sugiračima bila je na razini ali jedna pogreška zbog manjka iskustva mladog Lončara dovela je igrača Rangersa da izbori korner nakon kojeg je pao jedini pogodak na utakmici. Čak i nije problem što igrači Osijeka nisu izašli na stopera Rangersa jer je Šorša držao liniju i pustio bi protivnika zaleđe. No, ozbirom da je Lončar zaostajao, Škorić ga je upozorio ali bilo je kasno. Duga lopta dovoljno precizna za napadača koji uvijek ima prednost jer ima bolju startnu poziciju. Nakon dvadesetak sekundi, Rangersi su imali prvi korner na utakmici.

Igrači Osijeka uspješno su branili prvi nalet gostiju, ali nedugo zatim lopta sa poludistance na peterac a Lončar kasni u izlasku i ostaje 1vs1. Odličan ubačaj kojeg bi vjerovatno bez problema uhvatio Malenica da je cijela ekipa uspješno izašla nakon izbijene lopte. Nažalost po Osječane, Rangersi su poveli iz početničke pogreške igrača koji nema nijedan nastup u prvoj ligi. Ipak, dio krivice za golove trebaju snositi zbog kojih je tako neiskusan igrač doveden u situaciju da je najbolji izbor u tom trenutku. 

Zekiću se u poluvremenu dogodila "Eureka" i od prve minute nastavka, Bočkaj je počeo terorizirati škotsku obranu iako ni približno nije u formi kao u isto doba prošle godine. Zadnju trećinu utakmice dobiva Lopa, pa osječki napad koliko-toliko izgleda smislenije a najbolje minute domaćini su odigrali kada je ušao Hajradinović ali nije išlo. Treba reći da Škoti nisu nikakav bauk, dovoljno je spomenuti činjenicu da roster moraju popunjavati koristeći veze svog trenera jer je u Glasgow došla nekolicina igrača iz mlade momčadi Liverpoola.

Osijek defitivno u nastavku ima šansu, ali da nešto ne štima u Gradskom vrtu, jasno je svakom tko malo duže prati klub. Nemoguće je da redom Lopa, Hajradinović, Pervan Kamenar, Ejupi i Bočkaj ne dobivaju priliku igrati zbog bilo kakvih razloga, neki od navedenih nisu imali priliku dokazati se na pripremama. Igrači ne napreduju niti kao pojedinci niti kao momčad, stoviše stagniraju iako razina invidiualna kvaliteta se svakim prijelaznim rokom pojačava, zadnji primjer je Henty. To je nešto na čemu je raditi klupska uprava u slijedećoj fazi svog projekta, inače slijedi put u prosječnost a onda dolazi pitanje ima li smisla sve novo što je u planu..

Put u prosječnost
Osijek u siječnju ove godine nije htio platiti 1, mil.€ za Katića i tako za nekoliko godina rješiti stopersku poziciju. Nekoliko mjeseci kasnije, Katića kupuje Rangers za 2,3 mil.€ i mjesec poslije pobjeđuje Osijek golom nakon pogreške osječkog stopera. "Nedostajalo nam je samo malo pameti i mirnoće, koračić da postignemo barem jedan pogodak. Nismo imali sreće, ali nema predaje do kraja uzvratne utakmice.- Potpuno nezaslužena pobjeda Rangersa, poklonili smo im situaciju za koju smo znali da će biti opasna"- izjavio je trener Osijeka nakon utakmice. Jedna greška vuče drugu za sobom i ništa nije slučajno. Bez obzira što Zoran Zekić ...
Put u prosječnost
Osijek u siječnju ove godine nije htio platiti 1, mil.€ ...

Respekt: Pastuhsuta, BubyTh, Mislav, Wizard, ivan-cro,

Slažem se: Wizard,

Nemam posebni komentar, samo kao već dugogodišnji član Tribine ti želim skinuti kapu na ovakvim tekstovima, nadam se da će se nać još koji "brucewayne". Do te mjere mi je ovo super da ti ne zamjeram ni grb Intera :P - IstraSport, 28.7.18. 11:48, 2 0 0
Haha. Hvala na pohvali i što čitaš. Meni je drago da ima ljudi koje je ovo zanima... - BruceWayne, 28.7.18. 14:51, 0 1 0
28.07.
Europska Odiseja: Dinamo dominantan, Hajduk minimalno, Osijeku poraz...

Dvije potpuno različite slike istog prostora poslane su svijetom u razmjeru od samo 20 dana. Početkom srpnja, već tradicionalno Split okupiranju partijanerima, tada Poljud postaje Mekom najpopularnije strane glazbe ispred tisuća fanova pristiglih iz svih kutova planete. Iako klupske uprave prolaze, Ultra ostaje, njeni predstavici svake godine pokušavaju udaljiti festival što dalje od Poljuda, no shvate kakav je Ultra događaj i svoje primjedbe odgode na godinu. Računica je jednostavno, Ultra je preveliki mamac za goste i posljednično tome, sve drugo je sporedno. 

Kada koristi ima cijeli grad, onda ljudi lako pregrme smeđi travnjak sa dvije zelene kocke i gledanje 90 muke dok njihovi ljubimci loptu pokušavaju po oranici povući u protivničku mrežu. Barem, za razliku od prošle godine nisu morali domaćinstvo premještati u obližnje Dugopolje i raditi nove probleme jer kapacitet tog stadiona ne može primiti sve zainteresirani. Ovaj puta, nešto više od 26 tisuća navijača svjedočilo je ovogodišnjoj premijeri omiljenog kluba koji je zaigrao bez Radoševića jer će popularni "Zujo", iduće sezone zujati danskim travnjacima.

Beskrajno loš teren odveo je utakmicu, gdje su Bugari stali u duboki blok i od 1. sekunde čekali priliku kroz tranziciju bez pardona predajući loptu u posjed domaćih. Čak i da je teren posuđen sa najboljih svjetskih stadiona, upitno bi bilo vidjeti kako Hajduk bez većih problema lomi protivnika u prvom poluvremenu jer ova ekipa nema dovoljno invidualna kvalitete. Kopić je kao u finalu kupa izveo dvojac Juranović-Tudor na desnom boku i ponovno pogriješio. Mladi Palaversa na trenutke pokazao zašto ga se smatra velikim potencijalom dok osim nekoliko individualnih poteza i prekide, Hajduk nije uspio stvoriti pravu priliku. Štoviše, prvo poluvrijeme bit će zapampćeno po nekoliko brzih protuudara gostiju i slabih reakcija veznih igrača Hajduka.

Domaćim navijačima sigurno nije najugodnije bilo vidjeti kako Posavec u svom debiju spašava svoju novu ekipu jer su njegovi suigrači zakasnili u reakcijama. Kroz cijelu utakmicu, gosti su napravili 7 ključnih dodavanja, većinom u tranziciji, no na sreću Hajduka, svoje limite pokazali su jer od mogućih 7 ključnih dodavanja, samo su 3 bila uspješna. No, 3 razloga zašto je uopće došlo do ovakvih situacija. Prve je izostanak pravog zadnjeg veznog: niti Palaversa, Hamza ili Caktaš nemaju iskustvo i mentalitet raditi prekršaj jer je to obično bio posao Radoševića. Utakmica protiv Slavija bila je jasan znak upravi da mora reaigrati i dovesti pravu zamjenu. Drugi razlog veže se uz prvi, odnosno protivnički koji dodaje loptu mogao je bez pritiska uputiti loptu gdje je htio. Treći razlog možda nije direktno vezan i njegov nastanak dogodio se prije samog upućivanja lopte, radi se o prevelikom prostoru između linije, konkretno između obrane i veznog reda. Hajduk je postepeno igrao sve rizičnije ali na početku utakmice obrana nije svojim postavljanjem kratila prostor protivnicima. Ako je Ultra bila djelomično kriva za određene stvari, onda joj se treba odati priznanje da je u nekim situacijama pomogla Hajduku.

Tudor se nije snašao na desnom krilu, upravo su njegovi pokušaji driblinga rezultirati oduzetom loptom i situacijama gdje su gosti brzom tranzicijom pokušali ugroziti gol Posavca. Umjesto njega, priliku brzo u drugom dijelu dobiva Said. Desna strana tijekom cijele utakmice nije donijela gotovo ništa kroz sami progresivni dio igre kao ni Ivanovski u sredini napada. Posljednično tome, pozicijska igra Hajduka bila je ograničena kroz suradnju Fomitschowa i Gjursca. Njemački bek pokazao je veliki napredak otkako je na klupi trener Kopić a svoju pozicijsku inteligenciju pokazao je u trenutku kada kreirao prostor ovlačenjem svog čuvara i tako dajući priliku Gjurcsu da preko situacije 1vs1 pokuša stvoriti višak.

Osim pokušaja po lijevoj strani, Hajduk je najopasniji bio iz prekida. Bugari su pokazali veliki nedostatak u branjenju prve stative jer su im Hajdukovci "prodali" nekoliko puta isti trik. Uostalom, tako je pao jedini pogodak. Lopta bi išla na prvu stativu, igrač bi loptu prebacio na drugu i tako bi obično ostao sam igrač. Od 3-4 takve situacija, Hajduk je realizirao samo jednu, točnije vratar Ivanov imao je noć idealnu za završiti karijeru i otići u stilu. 

Kako je utakmica išla prema kraju, Bugari su sve teže pratili ritam Hajduka, koji se u drugom dijelu postepeno useljevao u zadnju trećinu protivnika. Otpora pri kraju utakmice gotovo da nije bilo, ali veteran na golu odlučio je Slaviji dati drugu priliku. U "normalnim" okolnostima, Hajduk bi uz pomoć navijača rješio Bugare barem 2-3 razlike, ovako koliko je Ultra tužila, toliko je na kraju i dosudila, odnosno pomogla Hajduku. Međutim, razlika na terenu je usporedna razlici u travnjaku prije i poslije održavanja samog festivala. Što znači da, ukoliko Hajduk bude kao teren prije Ultre, prolazak, čak i pobjeda ne bi smjela izostati. A onda do Steauae valjda će smeđe nijanse zamijeniti prirodnija boja nogometnim prilikama..

Kada ti Ultra kaže da
Dvije potpuno različite slike istog prostora poslane su svijetom u razmjeru od samo 20 dana. Početkom srpnja, već tradicionalno Split okupiranju partijanerima, tada Poljud postaje Mekom najpopularnije strane glazbe ispred tisuća fanova pristiglih iz svih kutova planete. Iako klupske uprave prolaze, Ultra ostaje, njeni predstavici svake godine pokušavaju udaljiti festival što dalje od Poljuda, no shvate kakav je Ultra događaj i svoje primjedbe odgode na godinu. Računica je jednostavno, Ultra je preveliki mamac za goste i posljednično tome, sve drugo je sporedno. Kada koristi ima cijeli grad, onda ljudi lako pregrme smeđi travnjak sa dvije zelene kocke i gledanje 90 ...
Kada ti Ultra kaže da
Dvije potpuno različite slike istog prostora poslane su svijetom u ...

Respekt: Pastuhsuta, BubyTh, Wizard, ivan-cro, baiso,

Slažem se: Wizard, Peslolus,

28.07.
Europska Odiseja: Dinamo dominantan, Hajduk minimalno, Osijeku poraz...

Ovog ljeta navršila se 5. obljetnica već zaboravljenog gostovanja Austrije iz Beča na Maksimiru. Te tužne zagrebačke večeri, hrvatskoj publici po prvi puta predstavili su se Nenad Bjelica kao trener te Marin Leovac kao igrač Austrijanaca. Sudbina je tako htjela, Dinamo im je bio suđen. Povratak u nešto bližu prošlost vraća dvojicu glavnih glumaca ponovno na pozornicu Maksimira, ovaj puta u "pravom" dresu. Leovac, bivši igrač šampionske Rijeke i povremeni reprezentativac, jedan je od čak 11 novopridošlih igrača u plavoj svlačionici. Njihovim će igrama, on se nada duže vrijeme dirigirati Nenad Bjelica, ustoličen nakon što su u Međugorskoj 134 shvatili da Nikola Jurčević nije pravo rješenje. 

Bjelica je vratio osvojenim kupom, iako je kroz tu i neke ranije utakmice bilo vidljivo da ga čeka puno posla ukoliko želi Dinamo ostvariti ciljeve prorcijalne ulaganju u klub ili točnije klupskom budžetu. Da nije samo gledao Svjetsko prvenstvo i slavio uspjehe Vatrenih, bilo je očigledno već u prvoj službenoj utakmici sezone. Bjeličin Dinamo je izgledao ozbiljno, taktički najozbilniji kroz dugi vremenski period kada je riječ o klubu koji se zadnjih godina većinom orijentirao na ono što stvori Soudani ili bilo tko sposoban individualnom kvalitetom napraviti višak. 

Zbog izostanka prije svega Nikola More, Dinamo je bio limitiran u vremenu kada je morao diktirati igru. Pošto Teophile i Dilaver nisu igrači koji na potrebnoj razini mogu pridonijeti u posjedu, primarni Bjeličin plan bio je dugom loptom tražiti Marija Budimira. Kroz utakmice je na njega poslano 14 dugih lopti, od kojih je 5 uspješno realizirano. No, dokaz da ponekada loša statistika ne mora loše utjecati na rezultat, upravo je primjer malo prije spomenut. Zapravo, Za Dinamo je bilo puno važnija zona gdje će lopta pasti jer čak i da Budimir ju ne osvoji, veliki broj je bio blizu mjesta događanja. 

Budimir je cijelu utakmicu bio nerješiva enigma za društvo iz Izraela. Iako brzina nije njegova vrlina, uvijek je bio korak ispred protivnika. Naizgled vrlo jednostavan mehanizam gdje mu suigrač doda loptu, on ju spusti i za nekoliko sekundi Dinamo je pred golom praktički bez reakcije suparnika iako je akcija protekla u tkz. zoni 14 kojoj se obično pridaje najviše pozornosti kada se brani vlastiti gol.

Iako bez nekoliko standarnih igrača kao što su Livaković, Benković, Gavranović i Olmo, Dinamo je vrlo hrabro ušao u utakmicu radeći presing kroz pozicijsku igru kao i kroz standardne situacije. Kao što se može očekivati obzirom da neuigranost, linije nisu bile najbolje usklađene, ali kada je trebalo pripomoći u rotaciji, veliki posao odrađivali igrači iz druge linije. 

Sustav presinga krenuo je činiti razliku tek kada je rezultat prešao na Dinamovu stranu. Tu večer, napadi Hapoela bili su siromašni i bezidejni, Modri su znali pronaći savršeno vrijeme okidači kojim bi presjecali napade i radili sebi priliku za kontranapad. Kada se Dinamo branio u srednjem bloku s ciljem blokiranja centralnog prostora, igrači Hapoela bili su uhvaćeni u zamke ulaskom u Dinamovih 45 metara. Oduzeta lopta aktivirala je kretanje krilnih igrača. 

Gostujuća ekipa radila je grešku za greškom, Dinamovo samopouzdanje raslo je do konačnih 5-0. S tim rezultatom, Zagrepčani su djelić do trećeg pretkola i utakmice protiv pobjednika susreta Astana/Mitdjlland. 

Bjelica je prepoznao moguće missmatcheve i slabosti svoje ekipe pretvorio u prednosti. Dinamo je bio organiziran, skladan, brz i opasan. Sve što ono neće biti za nekoliko dana u utakmici sa Rudešom. Remi protiv budućeg fenjeraša dao je veliko upozorenje novom treneru Dinama da bez ozbira što na raspolaganju ima preko 30 igrača dok protivnik nema ni 18, to nije razlog da ne igraju onih najboljih 11. Upozorenje u pravo vrijeme, za sve ljubitelje Modrih bolje sada nego u kvalikacijama Lige Prvaka..

Kako je Bjelica ponovno osvojio Maksimir
Ovog ljeta navršila se 5. obljetnica već zaboravljenog gostovanja Austrije iz Beča na Maksimiru. Te tužne zagrebačke večeri, hrvatskoj publici po prvi puta predstavili su se Nenad Bjelica kao trener te Marin Leovac kao igrač Austrijanaca. Sudbina je tako htjela, Dinamo im je bio suđen. Povratak u nešto bližu prošlost vraća dvojicu glavnih glumaca ponovno na pozornicu Maksimira, ovaj puta u "pravom" dresu. Leovac, bivši igrač šampionske Rijeke i povremeni reprezentativac, jedan je od čak 11 novopridošlih igrača u plavoj svlačionici. Njihovim će igrama, on se nada duže vrijeme dirigirati Nenad Bjelica, ustoličen nakon što su u Međugorskoj 134 shvatili ...
Kako je Bjelica ponovno osvojio Maksimir
Ovog ljeta navršila se 5. obljetnica već zaboravljenog gostovanja Austrije ...
Fenix: Livaković je na odmoru zbog reprezentacije.. - BruceWayne, 28.7.18. 14:46, 0 0 0
@IstraSport: Ja se ne slažem da treba u prvom kolu postaviti rezervni sastav jer barem prvih 5-6 kola trebaju igrati oni najbolji + 4-5 rezervi. Ako ništa, onda barem zbog atmosfere u ekipi. Čudan je potez nakon 5-0 izvesti potpuno novu ekipu.. - BruceWayne, 28.7.18. 14:47, 1 0 0
Kada je prvoj samopouzdanje na vrhu. Oni su mogli Rudeš dobiti isto kao i Hapoel neki dan.. - BruceWayne, 28.7.18. 14:47, 0 0 0
Znam da je na odmoru, navodno bi trebao uslijediti transfer, stoga... Neki igraci su Bjelici nepoznanica i mora se uvjeriti u njihove sposobnosti, jer ako se ne pokazu, moze ih poslati na posudbe dok prijelazni rok jos traje. Tipa knezevic,fiolic - Fenix22, 28.7.18. 16:34, 0 0 0
I peric,makar su potonja dvojica bili jedini dobri protiv Rudesa(narocito Peric, ne racunam gol) - Fenix22, 28.7.18. 16:36, 0 0 0
26.07.
Može li Sarri unaprijediti Chelsea?

Era Antonija Contea na klupi Chelsea neslavno je završila otkazom usprkos osvojenom naslovu prvaka u prethodnoj sezoni. U godini prilično brzo zaboravnoj iz kuta navijača, negativni oblak nadvladao je Stanford Bridgeom. Sve je počelo i dalje nerazumnim potezom prodaje Nemanje Matića Unitedu, izravnom konkurentu u borbi za naslov. Međutim, ključni događaj raspada odnosa između Contea i Abramovića bila je svađa trenera Chelsea sa Diegom Costom. Brazilac sa španjolskom putovnicom bio je najvažniji detalj slagalice koje je osvojila naslov a u odnosu dva teška karaktera, klub je stao na stranu trenera. Costa se vratio "kući", nakon što je uvidio da u Londonu više za njega nema mjesta a Conteu je pružena druga šansa. 
Makar, koliko mu je Abramović pomogao u tom slučaju, toliko mu je odmogao lošim kupovinama kao što su Emeron, Drinkwatter, Bakayoko. U posebno skupinu spada Alvaro Morata, ozbirom da je ozbiljno plaćen njegov potpis za ono koliko je dao prošle sezone.

Chelsea je zbog nekoliko loših odluka uzrokovanih manjkom vizije u svom dvorištvu ušao u ulicu "pijanih" milijardera i za sličan novac kao konkurencija doveo igrače koji nisu na klupskoj razini, što je osjetilo na rezultatu. Zbog velikog underachievementa, klub je bio prisiljen na promjenu politike, koja neće ovisiti o jednom igraču kao što je ovisila o Costi ili Hazardu. Trebao joj je trener koji može postaviti dugoročne nogometne stupove, vratiti Chelsea u konkurenciju Citya, Liverpoola te Uniteda i Abramović je našao naizgled pravu osobu to.

Potpisom Maurizija Sarrija, Chelsea dobiva potpuno ruho jer Sarri u grad donosi cirkus vrijedan pozornosti, donosi nogomet vrijedan pažnje, donosi atrakciju i čaroliju. Sam prelazak Sarrija u Chelsea na prvu se doima kao neočekivan događaj, zbog svog odnosa sa Napolijem i doprinosu koji je dao zadnjih nekoliko godina, ali zbog manjka financija prije svega sam je shvatio kako zid zvan Juventus vjerojatno nikada neće moći preći i umjesto da je gubio vrijeme u pokušaju, otišao je tamo gdje njegove ideje neće biti limitirane iznosom novca. 

Priča novoga trenera Chelsea ispričana je toliko puta da polako ulazi u legendu. Bankar u trenerci lokalnog kluba obećaje ženi da će prestat maštat o karijeri nogometnog trener ukoliko ne ostvari promiciju u 5. ligi iz prvog pokušaja. Na sreću svih ljubitelja igre, Sarri je uspio u svom naumu i polako se uspinjao pritom ostavljajući devizne uplate i isplate drugima a sebi otvoren put prema vrhu. Njegov "breakthrough moment" bio je vođenjem Empolija, čemu je zaslužio poziv De Laurentisa i ulazak u visoko društvo. Njegove borbe sa Guardiolom u Ligi Prvaka bile su taktički highlight grupne faze Lige Prvaka prošle sezone te dobar uvod u ono što nas uskoro čeka na stadionima Premiershipa. Sarri je između ostaloga preuzeo Chelsea jer vjeruje da njegova ideja može pobijediti ako novac ne učini preveliku razliku. 

U nogometnom svijetu, Sarri je postao poznat po progresivnom nogometu, vidljivom kroz sve oblike pozicije igre, bilo da se radi o geometriji momčadi kroz trokute i četverokute/rombove, ili kretanje igrača koje je postigao stalnim ponavljanjem. Upornim radom, inventivnim idejama kao što su dronovi koji snimaju treninge gdje je točno može osjetiti impresivnog sustava koje prezentiraju njegove ekipe. Osim taktičke obučenosti, Sarri je kroz karijeru promovirao veliki broj igrača, posebno u vrijeme kada je vodio Empoli. Jezgra te ekipe uz nekoliko pojačanja učinila su od Napolija vrhunski projekt te na temelju samog sustava malo je nedostajalo da naprave veliko iznenađenje i sruše Juventus. No, ozljedom Ghoulama, Sarri je izgubio važnog igrača u izgradnji napada te člana dominatnog trokuta na lijevoj strani. Njegova zamjene Mario Rui nije ni približno mogao odmijeniti Alžirca. Limitiranost rostera, odnosno širok izbor ljudi na torinskoj klupi odlučio je kome će pripasti Scudeto prošle sezone. 

Ako se usporede igrači Chelsea i Napolija, jasno je da londonski sastav ima veću razinu kvalitete te širinu kadra. Ipak, prije njemu omiljenih taktičkih uigravanja, Sarri će morati proći kroz nekoliko transfer saga, počevši od one koja uključuje Edena Hazarda. Pošto je bitka za Courtoisa već gotova, Hazardov odlazak bio bi veliki udarac za ambicije na bilo kojoj razini. Možda je u ovom trenutku prerano stavljati Hazarda u Sarrijeve taktičke varijante, ali čini se da bi njegova individualna kvaliteta u Sarrijevom sustavu igre mogla još više doći do izražaja. 

Ako ostane, onda pozicija lijevog krila nije upitna a još je nekoliko pozicija vrlo uspoređujeće sa Napolijem. Marcos Alonso bi mogao odigrati ulogu Ghoulama na lijevoj strani te Aspliciueta na desnoj. Sama filozofija počiva na tome da jedan bočni igrač zbog dodatnog koridora distribucije. Trenutno u Chelseau je jedino Christensen dovoljno kvalitetan sa loptom u konkurenciji stopera dok bi David Luiz mogao pomoći. Tu će Sarri tražiti još jednog dodatnog igrača.

Međutim, najvažnije pojačanje dobio je Jorginho. Osim što je tim transferom pobjedio City kojem jednako treba takav tip igrača, dobio je ključni faktor u pozicijskoj igri. Jorginho je rijetko dobar igrač u distribuciji, diktiranju tempa te jednako dobro upošljava suigrače kratkim ili dugim dodavanjem. S njim kao organizatorom igre, dvojica prednjih igrača rješeni su obaveza u drugoj distrubicji te se mogu orijentirati samo na kreaciju u suparničkoj polovici. Pošto je pretpostavka da će dominatna biti lijeva strana zbog ofenzivne uloge Alonsa i kvalitete Hazarda, vjerovatno će tamo igrati sekundarni playmaker Fabregas ili Barkley dok će Kante biti desno i na višu razinu donijeti ono što je radi Alan u Napoliju. 

Sarri je na desnom krilu u Napoliju imao Callejona, podcijenjenog igrača zbog sposobnosti prepoznavanja situacije odnosno kretanja u prostor. Nešto drugačije bi trebala izgledati desne strana jer Wilian nema skill kakav ima Callejon ali je vrstan dribler i tu bi lijeva strana overloadom mogla stvoriti izolacije 1vs1 za Wiliana. 

Ako Courtouis napusti klub, Chelsea će puno lakše pronaći zamjenu za njega nego Hazarda ili napadača koji je sposoban raditi ono što Morata prošle sezone nije a gotovo sigurno neće ni ove. Barem ako je suditi prema prvoj utakmici priprema.

Pošto su oni najbolji još na odmoru zbog Svjetskog prvenstva, protiv Pertha priliku su dobili igrači koji nisu nastupili u Rusiji te poneki igrač iz mlade momčadi. Upravo su dvojica najmlađih odigrali jako dobru utakmicu a Odoi je bio asistent pobjedničkog pogotka. Jorginho se debitirao na najbolji mogući način, u prvom poluvremenu imao je čak 98 uspješnih dodavanja te je dijagonalom pronašao Odoija na krilu.

Sarrijeva ideja na terenu je vrlo jasna: kroz pozicijski napad stvoriti višak te onda kroz tu zonu napasti protivnika. Već kroz prvih nekoliko minuta vidjelo se struktura momčadi, odnosno geometrija jer su igrači na terenu se postavljali idealno po pravilima pozicijske igre. Na lijevoj strani, Alonso je igrao defenzivniju ulogu zbog pomoći u organizaciji igre, dok je Zapacosta igrao vrlo visoko postavljen gotovo niz aut liniju. To je dalo priliku Pedru da se zabode u sredinu a razvoj napada bio je orijentiran na desnu stranu, što je natjeralo Perth da obranu pomjeri ulijevo, što bi u konačnici dovelo Odoija u idealnu situaciju 1vs1. 
Sama progresija napada kod Sarrija uvijek kreće iz obrane. Zbog te činjenice neophodno je imati dvojicu stopera sposobnih probiti prvu liniju obrane, neovisno jesu li to lopte prema Jorginhu ili prema half-space zonama.

Sarrijev Napoli je svaki napad igrao od vratara. Ukoliko bi protivnik izašao sa velikim brojem igrača prema vrataru, Jorginho i jedan bek bi se spuštali pripomoći u distribuciji stvarajući romb. Tada bi vratar imao 4 mogućnosti za dodavanje a upravo spomenuti automatizmi u igri Napolija posebno su se vidjeli kroz smirenost u iznošenju lopte. Nije bilo paničnog izbijanja, traženja napadača, dugih lopti bez smisla nego traženja slobodnog igrača kroz kratka dodavanja iznošenje lopte iz zone u zonu prema protivničkom golu. Iako protivnik nije bio razina koja Chelsea čeka u domaćoj ligi, igrači su igrači jako smisleno ozbirom na kratak rok od Sarrijevog preuzimanja klupe. Niz brzih dodavanja, otvaranja suigrača, miks dugih i kratkih lopti, kretanje u međuprostor i rotacije. Defitivno je rezultat trebao biti veći od 1-0 ali Morata nije bio na razini.

Jorginhova korisnost do izražaja najviše dolazi kada nesmetano primi loptu oko centra igrališta. Igrač koji igra na poziciji registe, mora prije nego što dobije loptu snimiti što se događa na terenu i biti korak ispred protivnika. Po tome Jorginho podsjeća na Pirla. Pošto je rodom Brazilac, nema problema sa primanjem lopte te već u prvom koraku stvara prednost jer u vrlo kratkom periodu može primiti loptu te ju distribuirati bliže protivničkom golu. 

Najpoznatiji mehanizam Napolija zadnjih godina bila je kombinatorika na lijevoj strani i onda prijenos lopte prema Mertensu ili Callejonu. Protiv Pertha dominatna je bila desna strana a tražen je na većinom na boku bio mladi Odoi. Ako se može pretpostaviti po trenutnom rosteru, ulogu Odoija preuzeti će Wilian. 

Pojam kontinuiranog posjeda je izuzetno važan zbog kraćenja terena protivniku za moguću kombinatoriku u slučaju osvajanje lopte. Što je teren suženiji, odnosno kraći, to je nominalno lakše loptu vratiti u vlastiti posjed. Veliki broj igrača na protivničkoj polovici sugerira da će protivnik imati manje opcija za dodati loptu a da ju momčad koja je izgubila ne uspije ponovno oduzeti ili na drugi način spriječiti napad. To je rješenje koja se često vježbaju na treninzima jer uče igrače kako reaigrati u uskim prostorima na što efikasniji način, bez obzira je li riječ o dodavanju ili reakciji po izgubljenoj lopti.

Iako se radi o samoj jednoj utakmici protiv australskog prvoligaša, već se može zaključiti kako je Sarri preokrenuo Chelseaev svijet naglavačke. Klub koji je trebao osježenje u filozofiji, dobio je priliku za to. Maurizio Sarri zna da Abramovićev pištolj lako dođe do obačara kada je riječ o trenerskim glava, stoga neće kao u Napoliju imati svo vrijeme svijeta da od ideje napravi konkretno djelo. Puno će toga ovisiti o ostanku Hazarda, ukoliko ostane, onda će sustav sigurno biti građen oko njega. Za Sarrija je pozitivna stvar što mu za sustav koji preferira je bio potreban samo Jorginho, ostatak će se moći upotrijebiti iz dosadašnjeg kadra. No, treba očekivati nekoliko novih lica na Stanford Brigeau, prije svega vratara, napadača i stopera a daljnji transferi će biti odgovor na odlazak Hazarda ili Wiliana. 

Premiership je ove godine nikada jači, stoga bi uspjeh ove sezone bio plasman među 4 ili osvajanje Europske lige, čemu bi u konačnici Chelsea ponoviti bio član europske elite. Krajnji rezultat je vrlo teško predviđati na početku sezone, ali dvije stvari su sigurne: Abramović mora vjerovati Sarriju, jer on nije mađioničar iako zna sve nogometne trikove i donosi spektal u grad. Strpljenje i vjera na jednoj te čarolija na drugoj strani mogla bi biti dobitna kombinacija za Chelsea u godinama što slijede..

Čarolija je došla u grad
Era Antonija Contea na klupi Chelsea neslavno je završila otkazom usprkos osvojenom naslovu prvaka u prethodnoj sezoni. U godini prilično brzo zaboravnoj iz kuta navijača, negativni oblak nadvladao je Stanford Bridgeom. Sve je počelo i dalje nerazumnim potezom prodaje Nemanje Matića Unitedu, izravnom konkurentu u borbi za naslov. Međutim, ključni događaj raspada odnosa između Contea i Abramovića bila je svađa trenera Chelsea sa Diegom Costom. Brazilac sa španjolskom putovnicom bio je najvažniji detalj slagalice koje je osvojila naslov a u odnosu dva teška karaktera, klub je stao na stranu trenera. Costa se vratio "kući", nakon što je uvidio da u ...
Čarolija je došla u grad
Era Antonija Contea na klupi Chelsea neslavno je završila otkazom ...
Misliš li da ima potreban kadar da toliko korjenitu promjenu svede u djelo u prilično drugačijem tipu konkurencije u odnosu na onu u Serie A? - Losovius, 27.7.18. 13:20, 0 0 0
Ako je pitanje vezano samo za roster, rekao bi da. Problematične pozicije su stoperi, Alonso, Fabregas i napadač, naravno ako potpišu vratara koji je sposoban igrati nogomet. Neće to biti isti način jer će se morati prilagoditi Premiershipu - BruceWayne, 27.7.18. 13:24, 0 0 0
niti ima dovoljan uzorak jer Perth nije dovoljna ekipa. Nije su još testirani pod pravim pritiskom niti je testirana faza obrane, no ovo što su pokazali djeluje jako dobro u pozicijskoj igri. - BruceWayne, 27.7.18. 13:25, 0 0 0
19.07.
Je li vrijeme za 'smjenu generacije'?

Dok valovi euforije polako plove van Lijepe naše, već po određenim informacijama koje spadaju u sferu "vijesti", polako shvaćamo da je vrijeme za povratak za realnost. Iako će trebati još neko vrijemo da razumijemo što znači srebro na Svjetskom prvenstvu, Pandorinu kutiju budućnosti otvorili su oni koji se nisu imali hrabrosti pojaviti pojaviti na pobjedničkoj pozornici nego su u svojim uredima krojili taktiku kako sebe što bolje promovirati kroz uspjeh reprezentacije. Cijeloživotna floskula "povratka u realnost" nije nikada poželjna, bilo da se radi o ugodnom vikendu i neugodnom zvuku alarma u ponedjeljak ili ugodnom Svjetskom prvenstvu obgrljenom euforijom, imaginarnom svijetu gdje ne postoji sutra i onoj neugodnoj istina da "sutra" mora doći.

To realno sutra donosi mnoga pitanja gdje još ne postoji niti jedan odgovor, nevažno je li riječ o nacionalnom stadionu, novcu HNS-a dobivenog od Fife ili budućnosti cijelog sustava, gdje je samo seniorska reprezentacija njen jedini proizvod koji se može prodati. Politika čelnika saveza godinama unazad bila je ulaganje u fasadu, dok je kuća iznutra propadala pod naletom vremena. Nakratko zamislimo Hrvatski nogometni savez u smislu domaće tvrtke koje živi od prodaje svog proizvoda jer nogometni savez će na valu ovog rezultat nastaviti život "države u državi" u kontekstu zakona o sportu i sve što on donosi. Toliko je problema s kojim će se buditi glavni i odgovorni za ovaj, te buduće a prvi konkretni rezultati njihovog sustavnog nerada bit će ukoliko Vatreni brod napuste dva kapetana i njihovi najbliži suradnici. 

Kroz zadnjih nekoliko dana, neki su autori, što strani ili domaći polako krenuli analizirati temu tko će činiti svlačionicu poslije kolovoza pri prvoj utakmici post Svjetskog prvenstva 6. rujna protiv Portugala. Prije samog ulaska u centar, treba napisati malo ogradu od mogućih izjava jer trentutno kroz reprezentativni stožer vladaju tkz. "vruće glave", stoga je još nejasno tko ostaje a tko napušta reprezentaciju. Međutim, ovo nije puta da smo u sličnoj situaciji: 98' pri osvajanju bronce, također se vodila diskusija kao danas. Većina reprezentativaca je dobrano zagazila u tridesete ali su bez ozbira na to nastavili svoju priču jer nije bilo dovoljno mlađih igrača koji bi kao "plug and play" ušli i zamijenili ih. Rasplet je poznat, jezgra originalnih Vatrenih je odradila još jedan ciklus na čelu sa izbornikom, ali nije se uspjela plasirati na EURO 2000. Pri tom neuspjehu, tadašnjih izbornik Blažević na napustio kormilo sa većinom igrača ali su neki ostali do kraja prvenstva 2002. 

Kao tada, najutjecaniji reprezentativci će na idućem EURU proći svoj igrački zenit, dok mlađe snage nisu u toj mjeri preuzele uloge onih starijih. Naravno, potpitanje glavnog pitanja je Luka Modrić. Nije svejedno hoće li Zlatna lopta Svjetskog prvenstva nastaviti ili ne svoj reprezentativni put ozbirom na ulogu lidera i samog motora ekipe gledajći njegov cijelokupni utjecaj. Odlazak Luke Modrića, posredno i Ivana Rakitića otvara pitanje na koji način reprezentacija treba ili može igrati u slijedećem razdoblju.
Ako presumiramo da će obojica uzeti reprezentativu pauzu, bilo djelomičnu ili trajno, Hrvatska će na osnovu te informacije taktički orijentirati zbog njihove same važnosti na sadašnji koncept. Iako je  reprezentacija nomilano najjača na pozicijama koje okupiraju njih dvojica, utjecaj prvih zamjena se ne može usporediti kroz kontekst kreacije, diktiranja tempe ili liderstva na terenu, što posljedično znači velike promjene u taktičkom smislu.

Ukoliko se prisjetimo dva najbolja rezultata reprezentacije u malo daljoj prošlosti: bronce iz Francuske 1998. te EURA 2008., imamo primjere gdje se reprezentacija nije plasirala na slijedeći turnir. Amplitude u nogometnom svijetu su realnost, posebno kod malih nacija limitirane kroz sam broj stanovnika, što određuje igrački kapacitet. Hrvatska je na ovom prvenstvu izuzev dva svoja najbolja poluvremena u polufinalu i finalu, igrala vrlo rudimentaran nogomet, prije svega oslanjajući se na duge lopte i skok Mandžukića te ubačaje bočnih igrača. Izostankom Modrića i Rakitića, ta će tendencija rasti još više. Koliko su Modrić i Rakitić značili Hrvatskoj, najbolje se vidjelo protiv Engleske ili Francuske, gdje su na osnovu svojih kvaliteta utakmicu preusmjerili na hrvatsku stranu. Modrićeva uloga u presingu kao okidaču cijele ekipe te zajednička u posjedu je ono što možda nema nijedna reprezentacija osim Španjolske. Ukoliko njih ne bude, Hrvatska neće moći diktirati tempo igre i raditi one stvari kroz posjed kao kada su igru vodili njih dvojica. 

To ne mora nužno biti loše, jer se može pronaći način kako uspješno preživjeti smjenu najjače generacija u povijesti. Za odgovor na pitanje je li cijeli reprezentativni nogomet otišao u smjeru reakcije i prekide, pričekati ćemo još barem jedno prvenstvu, no ovo je pokazalo da su ekipe koje igraju na posjed u lošijem položaju nego one koje se brane i traže svoju priliku kroz tranziciju ili prekide. Upravo takav način igre je Hrvatska pokazala protiv Argentine, i ta bi utakmica mogla biti smjernica kako će reprezentacija igrati u slijedećim godinama. 

Za reprezentaciju dolazi vrijeme tranzicije, slično kao originalnim Vatrenima. Generacija koje je započela kao "Bilić boysi", sada polako odlazi u povijest, a igrači rođeni početkom 90-tih će morati proći tranzitni ciklus, barem dok "zlatna" generacija 98' ne preuzme glavne uloge. Uz Modrića i Rakitića, oproštaj najavili su Subašić i Ćorluka a vjerojatno ni Strinića te otpisanog Nikolu Kalinića neće biti, dok Mandžukićv ostanak je u sferi dvojbe. Iako će mnogi zazivati ostanak nekih igrača, posebno Modrića, postoje opravdani razlozi zašto se treba povući upravo sada. Luka će teško sa 35 jurišati na trofej Europskog prvaka, ozljedice polako će ga limitirati na sve manje utakmica i uz njegovu želju igranja što duže, potreban mu je odmor. Otišao bi iz reprezentacije kao pobjednik, ustalom kao svaki koji bi se oprostio uz njega. Kada se pogleda sustav slijedećeg EURA, odnosno sam broj kvalificiranih momčadi, idealna je prilika odraditi ono što će biti puno lakše sada nego u kvalifikacijama za Katar, kada će glavni dio reprezentacije gotovo na zalasku karijere a njihovi budući zamjenici bez adekvatne uloge. 

Vrijeme je faktor u nogometu na koji se ne može utjecati, ali uz neke negativne često dolaze pozitivne stvari. Ta pozitivna stvar je Ante Rebić, predvodnik nove Hrvatske. Uz samog Rebića, reprezentacija će dugoročno najveću dubinu imati na krilinim pozicijama, što bi mogao biti jasan znak načina na koji će ekipa igrati. Osim Rebića, jesen će gotovo sigurno priliku dobiti Brekalo, možda i Vlašić uz trenutne opcije.  Sigurno veseli odigran turnir Marcela Brozovića na poziciji holdera, jer će biti jako potreban u godinama koje slijede. Za razliku od njega, Kovačić je velika nepoznanica, kao karijere Pašalića, Roga ili Krovinovića. U idealnom sceneriju, imati Brozović te ispred njih Kovačića i Roga uz dva jaka krila znači lijepu budućnost neovisno o načinu igre, ali kao većina toga u hrvatskom nogometu, ključna riječ je veznik, ne imenica.

U tranzitno doba između dvije generacija koje očito slijedi, dobro će doći iskustvo Vide, Lovrena, Badelja, Perišića i Mandžukića ukoliko ostane jer će na jesen trebati manje uigravanja a sama razina momčadske kohezije ostala bi na razini ruske avanture. Gledajući kokretno po pozicijama, oko HNS-a najviše će u Stuttgart, destinaciju Borne Sose kao novog lijevog beka, nužnu svježnu "krv" uz Benkovića, Majera, Ćaletu-Cara te spomenute Brekala i Vlašića, na čije će adrese pozivnica morati stići već prvom prilikom. Kako izostankom sustava nema predoređenih igrača za trenutno deficitarne pozicije, ponovno će "random" faktor odlučiti na koga će Dalić uskoro moći računati. Taj random faktor uključuje poznatu mantru "valjda će netko iskočiti" ali ozbiljno brine činjenica da u zadnjih 10 dana godina HNL-a jedino je Andrej Kramarić bio najbolji strijelac lige, dok su ostalo sve bili stranci, o odgoju bočnih igrača ili vratara koji igraju nogom suvišno je pričati u rečenicama koje uključuju HNS. 

Putevi u Rimu

Neće svi putevi voditi u Rim kao u poznatoj izreci ali jedan hoće. Ukoliko se nastavi ovakav trend utjecaja prekida na konkretan rezutat, reprezentaciji će dobro doći usluge Ante Ćorića kao najboljeg izvođača prekida u Hrvata. Što je dokazao prošle sezone kroz niz kornera ili slobodnih udaraca. Nažalost po njega, to je bila jedina korisna stvar koju je radio u Dinamu, ali očito da je Monchi uočio nešto drugo i dao mu šansu oživjeti karijeru i možda dugoročno postati važan član reprezentacije. Također, talijansko prebivalište odnedavno ima Alen Halilović, koji bi odlaskom Susa trebao preuzeti važnu ulogu u plutajućem divu. Njegov skillset bi pomogao bilo kojoj ekipi, pa tako i Hrvatskoj. 

Primjer Ćorića i Halilovića je preslika cijelog hrvatskog nogometa. Zbog manjka sustava i guranja pojedinaca u prvi plan prvenstveno zbog prodaje, danas je reprezentacija osuđena na pitanje hoće li netko od nabrojanih igrača proigrati, odnosno ispuniti svoj potencijal na prostorima daleko van Hrvatske gdje su stasali. Poslije osvojenog srebra, zlatna je prilika konačno pomesti ispod vlastitog tepiha i odraditi nešto sustavno, kao smjenu generacije. Odlazak Modrića ili Raktiića označio bi gubitak za svaku reprezentaciju svijeta, ali Hrvatska je pokazala način igre koji bi djelomično mogao kompenzirati njihov izostanak kroz rezultat, barem dok ne stajaju njihovi pravi nasljednici. Spletom pozitivnih stvari a najviše "nogometnim" genom, reprezentacija će uvijek imati 20-ta kvalitetnih igrača u svlačionici. Možda oni neće imatu kvalitetu kao srebrni 2018', ali bez ozbira na sve manjke i nebrige HNS-a, bit će dobra osnova za modelirati momčad koja može biti opasan suparnik svakome u nokaut utakmici. Savez je ponovno dobio priliku ispraviti neučinjeno, pa barem generacijama koje dolaze osigurati kakve takve uvjete koje nisu imali oni koji su uspjeli pobjediti sustav.

Zato ostaje nada, da će u Hrvatskoj doći vrijeme kada reprezentacija neće uz protivnika, morati pobijediti sustav, nego će ta toliko spomenuta riječ zadnje vrijeme biti temelj a ne protivnik reprezentacije.

Smjena je nužna i potrebna
Dok valovi euforije polako plove van Lijepe naše, već po određenim informacijama koje spadaju u sferu "vijesti", polako shvaćamo da je vrijeme za povratak za realnost. Iako će trebati još neko vrijemo da razumijemo što znači srebro na Svjetskom prvenstvu, Pandorinu kutiju budućnosti otvorili su oni koji se nisu imali hrabrosti pojaviti pojaviti na pobjedničkoj pozornici nego su u svojim uredima krojili taktiku kako sebe što bolje promovirati kroz uspjeh reprezentacije. Cijeloživotna floskula "povratka u realnost" nije nikada poželjna, bilo da se radi o ugodnom vikendu i neugodnom zvuku alarma u ponedjeljak ili ugodnom Svjetskom prvenstvu obgrljenom euforijom, imaginarnom svijetu ...
Smjena je nužna i potrebna
Dok valovi euforije polako plove van Lijepe naše, već po ...

Respekt: Pastuhsuta, DerBomber, Otaner, Fenix22, ivan-cro,

Slažem se: Pastuhsuta, DerBomber, huskupus,

Ne slažem se: DAJO22,

Možda je za igrače najbolje da se povuku na vrhuncu, ali ne i za reprezentaciju. dok god nemamo bolje, ili približno jednako dobre igrače, kao što su ovi senatori, ne znam čemu se zaziva opraštanje igrače od reprezentacije - gradim, 21.7.18. 3:23, 0 0 0
Ne znam gdje sam u tekstu "zazivao" oproštaj, fino je napisao da je tekst pisan prema zadnjim informacijama. I uopće se ne slažem da ne treba ići u smjenu. Modrić će kao glavni igrač za dvije godine imati 35 godina, bez zamjene na vidiku.. - BruceWayne, 21.7.18. 13:51, 0 0 0
Pa bas zato sto nema.zamjene na vidiku, treba ga pokusati zadrzati sto je moguce duze. Velka stvar sto bi na Euru imao 34 godine. Na prislom Euru su 23 igraca (neracunajuci golmane) imwli 34 godine i vise. - gradim, 21.7.18. 14:52, 0 0 0
35 godina prije nego 34 + prosjek godine ostale ekipe bio bi oko 30. Računaj da bi slijedile kvalifikacije za SP, gdje će se biti puno teže kvalificirati nego za EURO.. - BruceWayne, 21.7.18. 14:58, 0 0 0
https://www.youtube.com/watch?v=kWXNqwmZKuk - dodana i video analiza pa možete i tamo komentirati.. - BruceWayne, 24.7.18. 13:32, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.