BruceWayne

“I never realised that to be a jockey you had to be a horse first.”
Reputacija
8
Bodova
222
Analiza
204
Ocjena
476
Anketa
475
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

20.06.
Kako Dalić treba postaviti igru protiv Argentine?

5 dana imao je Zlatko Dalić da pripremi momčad protiv Argentine. Na žalost po njega, dodatan posao na psihološkoj bazi zadao je odlazak Nikole Kalinića. Nije bilo druge opcije, Dalić je stilu svog učitelja Ćire Blaževića morao presjeći, Kalinić je postao prošlost. No, ako je to bila teška odluka, što onda reći za taktičku postavu protiv Argentine. Gaučosi su ekipa gdje trenutno ni sam izbornik Jorge Sampaoli ne zna nabrojati preostalih 10 igrača koji će pomagati Leu Messiju. Nedvojbena činjenica je da Argentina u prvom dvoboju skupine nije izgledala dobro iako se u zadnjih 15 minuta vidio određeni potencijal koji se skriva ispod žutog sunca pokriveno bijelo-plavom bojom. Leo Messi je na kraju promašio kazneni udarac, odnosno bolje reći da mu je vratar i režiser "ukrao" dva boda u povijesnom događaju za svoju zemlju. Takav rasplet opravdano je okarakteziran kao veliki neuspjeh u zemlji koja uvijek očekuje naslov Svjetskog prvaka ali nakon "umiranja" u islandskom bunkeru, još su tanje šanse Messijevog reprezentativnog rezultata s kojim bi zaokružio veličanstvenu karijeru i upisao se na vrh liste najboljih nogometaša u povijesti. 
U suprotnom taboru sa također velikim očekivanjima, pobjeda je začinila euforiju u domaćim tiskovinama pa smo tako mogli čitati dobro nam poznate naslove kao što su "Dajte nam tog Messija" ili "Opet smo velesila". Jesu li predstavnici sedme sile "malo" uranili ili je njihov optimizam opravdan, pokazat će upravo utakmica protiv Argentine.

Iako je formacija 4-2-3-1, u narodu nazvana 4-2-4 upalila protiv Nigerijaca, Dalić ako želi imati šanse protiv Messija, mora se vratiti na stari sustav. Prvenstveno zbog branjenja prostora. Islanđani su pokazali način, no malo je vjerojatno očekivati da će Hrvatska sa svojim cijelim tehničkim i napadačkim kapacitetom braniti kao Island ali kod Dalić je takav scenarij itekako moguć uz naravno puno manji intenzitet obrane i veći u kontekstu posjeda. Dalić je pokazao da ne bira sredstva kako bi ostvario cilj, što se najbolje vidi koliko Hrvatska jako malo koristiti sav kreativni talent i na prilično zaostali i rudimentiran način dolazi do trenutne. Rezultat pravda način, barem do utakmice sa Argentinom.

Sampaoli, izbornik na suprotnoj strani najavio je velike promjene za dvoboj drugog kola. Sustav iz prvog kola na neki način je kopirana verzija Barceloninog sustava koji treba potencirati sve kvalitete Lea Messija a igrači oko njega sakriti njegove mane. Međutim islandski blok bio je suviše dobro ograniziran a Messijevi suigrači sudržani pogotovo u kreaciji i svi problemi Argentine izašli su na vidjelo. Iz sastava bi trebali ispasti Rojo, Di Maria, Meza i Biglia - četvorica najlošijih tog dana. Iako je među ovih imenima najveća zvijezda, Di Maria odigrao je ispod svake razine jer nije imao dovoljno prostora na prilično uskom prostoru okružen sa 2-3 protivnika. Jasno je da je morao ispasti jedan od dvojca Taglifico/Rojo jer su preslični igrači i tu poziciju bočnog stopera igrati će onaj koji nije bio ozlijeđen cijelu sezonu. Biglia se nije uspio nametnuti u sredini i nedovoljno spremnog Banegu mijenjati će Enzo Perez. Jedini koji je zaslužio prolaznu ocjenu je Meza ali ni on nije odigrao ono što je izbornik od njega tražio, odnosno dao potrebnu širinu na desnoj strani koja bi otvorila prostor Messiju u desnom half-spaceu. 

Zaštita međuprostor biti će osnova hrvatskog pozitivnog rezultata jer se u tim koridorima kreće Leo Messi. Iz tog razloga bilo bi "rezultatsko samoubojstvo" izaći sa parom zadnjih veznih Modrić-Rakitić koji su pokazali da ni protiv Nigerije ili Senegala ne mogu držati zonu ispred obrane. Hrvatska možda nema luksuz Casemira ili Sergia Busquetsa ali ima vrlo solidnog Badelja za ordiniranje u branjenju međuprostora. Također, vrlo će važno pitanje biti hoće li se Hrvatska odlučiti braniti više spomenuti centralni prostor poviše centru ili će potpuno zaključati prostor ispred obrane a kao koncepcijski rizik puštati posjed u ruke Mascheranu i Messiju blizu centra kao što je radio Island. O tome će ovisiti hoće li Hrvatska se braniti u 4-4-2 ili 4-1-4-1 i najlogičniji ishod bi bio mix te dvije formacije no u 4-4-2 će biti važan postavka zadnje linije koja mora biti dovoljno blizu Badelju i Rakitiću.

Islanđani nisu bili osobito opasni prema naprijed u velikim vremenskim invervalima, ali su znali pronaći pravi trenutak za testirati argentinsku distibuciju. Dvojica napadača Gylfi i Finnbogason okupirali su argentinske stopere i biti će zanimljivo kako će Dalić reagirati kada bude imao ispred sebe trojicu u obrani. Jedno od riješenje je zatvaranje kanala u međuprostoru branjem koridora lopte prema wing bekovima a puštanjem Mercada i Taglifica koji nemaju sposobnost iznošenja lopte iza centra. Ono što Dalić mora napraviti je zaustaviti Mascherana u 1. distribuciji koji će činiti vrh romba sa trojicom stopera. To bi uz zamku četverokuta nad Messijem(slika 1) mogao biti ključ zaustavljanja Argentine u sredini. U tome će također ključnu ulogu imati Badelj kao korektor presinga. 

 

Za očekivati da će Sampaoli na teren izvesti sustav u kojem se najbolje osjeća, odnosno 3-4-3. Trojac u obrani je izuzetno fleksibilan što se tiče branjenja na čelu sa Otamendijem i njegovo postavljanje je odgovor na Dalićevo stavljanje Mandžukića jer je najbolji Argentinac u skoku gdje su imali probleme sa Islanđanima. Bočni stoperi imaju problem u iznošenju lopte i tu će trebati pomoć Mascherana pa i Pereza ukoliko Hrvatska napadne sa velikim brojem igrača. Tu je defitivno najveći argentinski problem: distribucija u prvoj fazi ukoliko je napadnuta visokim presingom. No, takav način igre donosi veliki rizik jer ukoliko uspješno iznesu loptu, Messi će imati dovoljno prostora za tranziciju a Argentinci su dobro postavljeni u takvim situacijama jer su wing-bekovi zapravo krila koja daju širinu a imaju iskustvo napadanja širokog prostora u jednom te dubine u drugom slučaju.
U fazi pozicijske igre oni će stojati prilično široko ne bi li razvukli hrvatsku obranu i tako napravili prostor za Messija, Pavona i Aguera koji će dobiti prednost pred Higuainom jer bolje igra u međuprostoru i njegovo pozicioniranje moglo bi isprovocirati brzinu kao Ćorlukinu najslabiju kariku. Ovo je vrlo riskantna postava upravo zbog bekova i prostora koji oni ostavljaju, ali Sampaoli se uza u fleksibilnost obrane jer bočni stoperi su zapravo bekovi a Mascherano je igrao dobar dio svoje karijere stopera. Preduvjet ovakve igre je visoki posjed Argentine jer bi u tom slučaju Hrvatska krila branila bekove Argentine što je loš matchup jer onda ne bi imali dovoljno prostora za napad koji bi prilično ovisio o onome što je napraviti Mandžukić.

Uz preduvjet visokog posjeda i limitiranje Hrvatske na tranzicijske napade bez krila, drugi preduvjet argentinskog uspjeha moglo biti njihov sustav presinga koji nije viđen u susretu sa Islandom zbog njihove duboke obrane i stile igre koji je uključivao samo visoke lopte u određenu zonu. Sampaoli je majstor presinga kao njegov uzor i  učitelj Marcelo Bielsa, što je uspješno prikaziva u svom čileanskom mandatu. Protiv Hrvatske do izražaja bi mogla doći argentinska agresivnost, posebice u tkz. presingu prema aut liniji što je vrlo loš matchup za Hrvatsku zbog slabe kombinatorike hrvatskih bekova. Takav način igre će utjecati na razvoj napada jer će se Luka Modrić morati spuštati duboko u svoju poziciju i moglo biti problema u hrvatskom napadu zbog brojčanog manjka u napadu. Strinić i Vrsaljko u prvoj utakmici nisu imali pretežito veliku u izgradnji napada ili kombinatorici no zato će protiv Argentina njihova uloga biti veća jer s Badeljom kao zadnjim veznim, Hrvatska gubi jednog igrača u zadnjoj trećini. Druga stvar gdje su Argentinci vrlo kvalitetni je reposjed iako to također nisu pokazali protiv Islanda. Na videu je prikazana situacija gdje 7 Argentinaca ide blizu zone gdje je lopta i uporno pritišće suparnika da ju vrati u svoj posjed. 

Iako Brazil i Argentina je igraju ni približno sličnim stilom igre, Dalić je iz te utakmice mogao izvući poneki zaključak. Hrvatska do kraja turnira neće riješiti problem primarne distribucije jer za to jednostavno nema dovoljno vremena niti hrvatski igrači imaju kapaciteta za to što, no Dalić je pronašao način kako odgovoriti tom problemu. Rakitić bi se trebao spuštati naprijed, Badelj okupirati centralni prostor i tako otvoriti priliku Modriću da nesmetano primi loptu u slobodnoj zoni. Veznjak Barcelona je vrhunski u dodavanju dugih lopti a posebno dijagonala i ovo bi mogao biti jedan od detalja u velike važnosti. Također, Rakitića bi djelomično mogao rasteretiti u Lovren u distribuciji ukoliko Ćorluka ne bude igrao jer je pokazao sposobnost iznošenja lopte na suprotnu polovicu.

Dalić će za utakmicu imati dvije dvojbe: Strinić ili Vida na lijevi bok i Mandžukić ili Kramarić na mjesto centralnog napadača. Protiv Brazila Vida je prikazao nedovoljan stupanj igre u obje faze a posebno se "iskazao" pozicioniranjem protiv brazilskog krila. Postoje tri varijante kako će Argentina napasti preko desne strane: preko Salvija, Messija i Pavona. Nema sumnje da je Sampaoli primjetio najveći hrvatski problem i samo je pitanje koga će tako poslati. Ne bi uopće začudio overload Pavona na desnoj strani ili izvlačenje Aguera pa da preko trokuta sa Messijem i Salviom budu gradili igru u zadnjoj trećini. Ono što se čini najmanje vjerojatnim je Messijevo pozicionanje na desnom krilo jer je esencija njegove djelovanje doživljava vrhunac kroz centralni i zone međuprostora. Pošto je Vida prikazao vrlo slabu razine igre, logična odluka bila bi nagraditi Strinića za vrhunsku utakmicu protiv Nigerije, no po zadnjim informacijama Dalić bi ipak mogao tamo ostaviti (p)ostaviti Vidu.

Druga dvojba pozicija napadača. Poznato je da Dalić živi i umire od učinka Marija Mandžukića što je dvosjekli mač protiv Argentine. S jedne strane on je koristan zbog skok i defenzive a druge neupotrebljiv u kombinatorici pogotovo protiv agresivnih stopera. Protiv Senegala i dijelom Nigerije gubio je duele ukoliko mu je lopta dolazila u noge, posljedica toga mogla bi biti laka argentinska tranzicija i mogući missmatch na krilnim pozicijama jer će hrvatska krila ostati iza lopte. Postaviti Kramarića kao jedinog napadača znači igru kroz reakciju jer najslabija njegova karika je duel igra i zadržavanje lopte. Pošto su sigurni Perišić i Rebić a Dalić je spreman odreći se Kalinića zbog Mandžukića, izvjesno je tko će startati protiv Argentine.

Ključna stvar u obrambenoj koncepciji Hrvatske je hvatanje Messija u zamku, odnosno dupliranje ili čak izlazak sa trojicom igrača u zone gdje se on kreće. Hrvatska je pokazala visok stupanj defenzivne agresivnosti protiv Brazila i takva razina bit će potrebna sutra. Vrsaljko i Perišić imat će vrlo važnu ulogu jer je Pavon izuzetno neugodan igrač i Vrsaljko će morati upotrijebiti sve tajne zanata koje je naučio prethodnih godina od Chola Simeonea. Sudjelovanje krila biti će nužnost zbog okomitosti ex krila danas bekova Acune i Salvija gdje bi Pavon mogao overloadati jedno od krilnih pozicija i tako stvarati višak.

Jasno, ova analiza je pisana na temelju zadnjih najava iz oba tabora pri čemu može doći do promjene u sastavu, čak i formaciji ili načinu igre pogotovo kod Argentinaca, no određeni zaključci se mogu izvući. Hrvatska ne smije cijelu utakmicu igrati reaktivno i mora preuzeti rizik igrajući visok presing na nesigurnog Caballera i bočne stopere Argentine. Također, hrvatski trokut u sredini treba preuzeti inicijativu i pokazati zašto je bolji u ovom trenutku. Obrambeno bilo bi idealno ponoviti prvi dio protiv Brazila uz napredak u horizontalnom branjenju krila gdje je Vida bio jednostavno ispod razine. Argentinci zbog rezultata u prvoj utakmici i pritiska nacije moraju ići na potpuni rizik i pobjedu jer po prikazanom teško da im Nigerijci mogu više zaprijetiti ako se to rada ne raspadnu poslije dvoboja sa Islandom. Sampaoli je "pozitivni luđak" , ali barem do sada nije uspio tu "ludost" prenijeti na momčad dok možda i previše sudbinu daje u ruke Messiju i njegovom klanu što se vidi i po načinu igre i po potezima koje radi. Također, važna stvar biti će argentinska kluba: ukoliko rezultat ne bude povoljan, Higuain, Dybala i Di Maria će dodati još jednu razinu kvalitete istodobno i rizika po vlastitu obranu gdje bi to Dalić trebao iskoristiti zbog tranziciju.

Argentina mora spomenutih razloga nema više što čekati i mora ići na sve ili ništa. Hrvatska je u prilično dobroj situaciji i treba biti pametna, odnosno svoje prednosti prenijeti na teren i iskoristiti kaotično stanje u suprotnom taboru za miran prolaz dalje. Pritiska trenutno nema, ali porazom ponovno neće biti "veselila" i može očekivati mučenje u zadnjem kolu protiv uvijek neugodnog Islanda. No, povijesna tradicija je na hrvatskoj strani a Argentina defitivno nije bez mana i ponuditi će prilike, pitanje je samo hoće li učenik Ćire Blaževića uspjeti nadmudriti učenika Marcela Bielse..

Sampaoli ide na sve ili ništa, Dalić to mora iskoristiti
5 dana imao je Zlatko Dalić da pripremi momčad protiv Argentine. Na žalost po njega, dodatan posao na psihološkoj bazi zadao je odlazak Nikole Kalinića. Nije bilo druge opcije, Dalić je stilu svog učitelja Ćire Blaževića morao presjeći, Kalinić je postao prošlost. No, ako je to bila teška odluka, što onda reći za taktičku postavu protiv Argentine. Gaučosi su ekipa gdje trenutno ni sam izbornik Jorge Sampaoli ne zna nabrojati preostalih 10 igrača koji će pomagati Leu Messiju. Nedvojbena činjenica je da Argentina u prvom dvoboju skupine nije izgledala dobro iako se u zadnjih 15 minuta vidio određeni potencijal koji ...
Sampaoli ide na sve ili ništa, Dalić to mora iskoristiti
5 dana imao je Zlatko Dalić da pripremi momčad protiv ...
A s druge strane, ako logika postoji, ne bih volio da se dogodi to da se počne pričati: "nismo ga nagradili za vrlo dobru tekmu protiv Nigerije, kako će steći samopouzdanje i to." To su mi, onako, prizemne priče, zato tražim logiku iza ovog. - ivan-cro, 20.6.18. 18:02, 0 0 0
Ne postoji logika, barem ju ja ne vidim. Zato sam istaknuto da bi Strinić trebao biti nagrađen za utakmicu protiv Nigerije.. - BruceWayne, 20.6.18. 18:08, 0 1 0
Ovo nije striktno moj komentar, ali mi trenutno pada na pamet. Dešnjaku je lakše čuvat ljevaka koji ide prema "unutra". Zbog toga, ukoliko krilo dolazi striktno s bočne pozicije, Strinić bi bio ranjiv. No, kako se radi o Messiju, bilo kakav plan... - IstraSport, 20.6.18. 22:20, 0 0 0
...koji uključuje čuvanje njega "1 na 1" rezultirao bi katastrofom. Zbog toga, je već sad vidljivo da mi je komentar glup. Ali, htio sam napisati kako postoji vjerovanje kod nekih trenera da kontra noga lakše čuva :) - IstraSport, 20.6.18. 22:21, 0 0 0
Ne želim reći da je komentar glup ali mi također nema logike. Jedino što Vida ima više samopouzdanja u odnosu na Strinića ali kada je Strinić odigrao vrhunski meč i to se trebalo podići.. - BruceWayne, 20.6.18. 22:43, 0 0 0
19.06.
SP Rusija, dan 5:prognoze i analize

U zemlji prepunoj tradicije, povijesti, kulture, stvoren je pokret koji do današnjeg dana nije objašnjen. Stvoren u tvornicama, ulicama, poljima i putevima s vremenom materijalno prodan onima koji su ga mogli otkupiti ali jedan je dio duše ostao neotkupljen, svačiji. Dio duše svakog Engleza koji sanja vidjeti gol u kojem će lopta potpuno preći crtu, pred kojim 62 godina kasnije neće stojati upitnik veći i zlatniji od samog naslova Svjetskog prvaka. Generacije su godinama pokušavale, ali bezuspješno. Štoviše, crni niz dodavao je nijansu negativnosti više u svakom pokušaju. U jednom takvom, pred domaćom publikom, stoper Aston Ville u rukama držao je snove svih Engleza diljem svijeta i umjesto u finalu, snovi su završili u zaboravu a Gareth Southgate u crnoj knjizi nogometnih neuspjeha zapisan kao vlasnik promašaja vrijednog finala, možda i naslova.

21 godinu poslije, isti čovjek vraćen je ispraviti učinjeno, pronaći način kako izvadili Englesku iz letargije, iz prosjećnosti. Iako je bio izbornik mlade selekcije na vrlo uspješan način, nije dočekan s pretjeranim oduševljenjem uvijek "realne" otočke publike. Njegova ekipa iz utakmice u utakmicu nije djelovala ništa bolje od one prethodne; golovi su teško padali, pozicijska igra nije davala znakove života ali Gareth nije odustajao. Pratio je rad najutjecajnijih svjetskih stručnjaka i osmislio naizgled sustav koji su Englezima naviknuli vidjeti na suprotnoj strani kada igraju protiv najčešće Talijana. Southgate je u tome vidio način kako da kompenzira manjak kreativnosti i imagacije u sredini a probudi naprednu fiziku pretočenu u još napredniju taktiku. Kroz 2018. igračima su kroz pojedinačne pripremne utakmice dolazili sve bolje upijali ideje svog trenera a on je morao presjeći i odreći se komfort zone odnosno sustava sa 4 u liniji i ići "all in"- baciti sve karte u špilu na probojnost wing bekova, primarnu distribuciju stopera, djelovanje kroz half-space veznjaka i živjeti ili umirati nadajući se vidjeti zdravog Harrya Kane, engleskog nogometnog Kralja.

Prvi ispit bio je neugodni Tunis, hrvatski navijači dobro poznaju njihove reprezentacije kroz neke druge sportove. To su ekipe u loptačkim sportovima koja ne voli baš loptu i Englezi da bi pobjedili, morali su biti brzi i kretanjima izbjeći dodir Tunižana. U engleskom 3-1-4-2 bočni igraju gotovo krilne pozicije i nerijetko se može vidjeti da 4-5 se pozicioniraju gotovo horizontalno jednako što je preduvjet za plasiranje lopte.


Pritome, dvije su ključne stavke koji se vežu uz prijenos lopte u zadnju trećinu. Prva je Henderson koji se pozicionira na vrhu romba okružen trojicom stopera. Geometrijska prednost je dva bočna trokuta u odnosu na najčešće dvojicu markera, što u takvim situacijama daje prednost igraču da nesmetano uputi dodavanje prema zadnjoj trećini. Spomenut je engleski problem što nemaju igrača sličnog Modriću ili Jamesu, stoga to moraju kompenzirati Hendersonom i povećanom ulogom stopera u distribuciji. Dva bočna stopera, Walker i Maguire zbog koncepcijskog manjka dužni su tražili priliku za osvajanje prostora ili vertikalno dodavanje u međuprostor ovisno o mogućnostima. Jedna od uigranih akcija je dubinsko dodavanje prema bočnom koji kasnije šalje povratku gdje je dovoljan broj igrača u sredini ili ubačaj za Kanea, bitno je istaknuti kreiranje prostora, što je protiv zatvorenih obrana ključno.

Glavni pozicijski cilj Engleza je primiti loptu u međuprostor, tada Englezi situaciju točno kakvu žele. Svaki igrač dovoljno je inteligentan da svojim kretanjem stvara prostor za suigrača ili sam prepozna prazan prostor u protivničkoj obrani, stoga su nerijetke situacije da Englezi sa 4-5 igrača dolaze u završnicu. 

No, u postavci same utakmice treba reći da su Tunižani svojom visoko postavljenom linijom pomogli suparniku da što lakše i brže dođe do potrebnog prostora. Obrana Tunisa stojala je gotovo na centru u nekim dijelovima utakmice što je posljedično u kombinaciji sa presingom uveo Afrikance u rizik situacije ukoliko nisu mogli brzo kroz reposjed ili prekršaj zaustaviti engleski napad.

Zbog viška prostora, Englezi su već kroz prvih 15-tak minuta mogli riješiti utakmicu ali zbog manjka koncentracije Sterlinga i Lingarda Tunis se na kratko izvukao. Tada se po tko zna koji puta ove sezone uključio Harry Kane. Englezi su nastavili dominirali, Tunižani su kroz svoje pozicijske napade nudili dovoljno prostora između linija ali predstavnici Tri Lava nikako nisu mogli spojiti dobru dodavanje, kretanje i udarac. Iako su Englezi dominirali su svakom statističkom pokazatelji, sekunda je dovoljna da se Tunis vrati u život, vrlo slično utakmici Švicarske i Brazila noć prije.

Englezi se ogranizacijski brane u 5-3-2 sustavu s ključnim zadatkom obrane centralne zone. Trojica veznih stoje vrlo usko a bočni stoperi iskaču na igrače koji bi ostali sami u međuprostoru. Sličan mehanizam kao dobar dio engleskih klubova, uzdaju se u snagu skoka i kao neku vrstu koncepcijskog rizika puštaju ubačaje sa boka ukoliko kao preduvjet protivnički igrač uvijek "slomiti" engleskog wing-beka. Do utakmice sa Tunisom objašenjen načine obrane davao je popriličan rezultat jer su Englezi primili samo 3 gola u zadnjih 10 susreta a teško da bi primili i 4. da Walker nije reaigrao na vrlo nepromišljen način.

Srećom po njega, 55 miliona njegovih sugrađana i gospodina Garetha Southagatea na klupi, ponovno se ukazao Harry Kane u prilično sličnoj situaciji kao kod prvog gola. Englezi nisu djelovali jednako dobro u drugom kao u prvom dijelu ali uzeli su zasluženu pobjedu. Southgate je već u prvoj utakmici prikazao put kojim želi ići, ideju u igri i način kako ju ostvariti na terenu no treba priznati da je to daleko od samog vrha. Što se posebno vidi kada se usporedi engleski presing sa španjolskim ili brazilskim a isto je sa reposjedom. Ono što je puno bitnije, Engleska konačno ima sadašnjost a rezultati kroz mlađe kategorije dati će im priliku za bolju budućnost. Rusko izdanje Svjetskog prvenstva biti će uvertira za ono što bi moglo uslijediti kroz slijedeća velika natjecanja. No, trenutna Engleska nema dovoljno dobru pozicijsku igru niti se može dovoljno osloniti na momčad kao izvor rezultata i Southgateu predstoji jedino da englesku himnu pjeva Kraljici a misli na Harrya Kane. Zato Bože čuvaj Kralja, Kraljici i onako nitko ništa ne može. 

Bože čuvaj Kralja
U zemlji prepunoj tradicije, povijesti, kulture, stvoren je pokret koji do današnjeg dana nije objašnjen. Stvoren u tvornicama, ulicama, poljima i putevima s vremenom materijalno prodan onima koji su ga mogli otkupiti ali jedan je dio duše ostao neotkupljen, svačiji. Dio duše svakog Engleza koji sanja vidjeti gol u kojem će lopta potpuno preći crtu, pred kojim 62 godina kasnije neće stojati upitnik veći i zlatniji od samog naslova Svjetskog prvaka. Generacije su godinama pokušavale, ali bezuspješno. Štoviše, crni niz dodavao je nijansu negativnosti više u svakom pokušaju. U jednom takvom, pred domaćom publikom, stoper Aston Ville u rukama držao ...
Bože čuvaj Kralja
U zemlji prepunoj tradicije, povijesti, kulture, stvoren je pokret koji ...
18.06.
SP Rusija, dan 4:prognoze i analize

Ako se neodlučeni rezultat Portugala i Španjolske može nazvati malim iznenađenjem, onda se 4. dana Svjetskog prvenstva dogodilo prvo veliko. Meksikanci su sjajno provodili sjajno pripremljen taktički plan svog trenera i produžili nevolje "Pancera" otkrivši zapravo tih nekoliko mana u stroju prvaka svijeta. Prije toga, Srbija je na sličan način pobjedila pomalo limitirano društvo sa Kostarike uz vrhunsku partiju Milinković-Savića, igrača u koje su sve kamere bile uperene prije a zasluženo i poslije utakmice. Vrlo zanimljiv dan završio je antonimom druge riječi ove rečenice jer nakon upitnog pogotka Schara, vrijeme utakmice od tog trenutka može se nazvati Neymar night show u kojem ponajbolji nogometaš nije uspio sam probiti odličnu ograniziranu švicarsku obranu.

Srbija kao Hrvatska, najbolja utakmica pod Krstajićem

Priču o smjeni izbornika navodno zbog jednog igrača već je dobro poznata, no treba razlučiti razlike između dvojice trenera koje su nastupile kada je na klupu reprezentacije Srbije sjeo bivši stoper Schalkea. Za razliku od Muslinovog praktično-rudimentarnog nogometa, Krstajić je srbijanskoj reprezentaciji odlučio dati nešto više od bunker obrambene formacije, prekida i tranzicije. Jasno da će prekidi i dalje ostati jaka snaga Srbije jer kada imaš Kolarova i Ljajića u svom rosteru i nekoliko zaista visokih nogometaša takvo nešto ne treba posebno potencirati. Ono što je čekalo Krsajića je pitanje kako uklopiti Milinković-Savića. To pitanje je dugoročno možda i važnije Krstajiću za posao u idućim kvalifikacijama ali pošto je "SMS" rijetko viđena klasa, treba očekivati da će se kroz godine koje slijede dosta toga igrati upravo oko njega. Dašak budućnosti vidjeli smo jučer u sadašnjosti, kada je trokut Milivojević-SMS-Mitrović stvarao velike probleme protivničkoj ekipi.Ulazak Milivojevića umjesto Kostića pokazao se kao pravi pogodak jer je veznjak C.Palacea dodao nijansu distirbucija koja je bila potrebna da se aktivira suradnja između Mitrovića i SMS-a. Kostarika je na vrlo visokoj razini držala zonu i branila međuprostoru, ali srbijanski nogometaši su dugim loptama tražili Mitrovića kao target mana i tako riješavati prostor između dvije linije u obrani Kostarike. Kao i u hrvatskom slučaju, bekovi nisu bili pretjerano aktivni prema naprijed, posebno Ivanović dok je Kolarov odrađivao playmaking iz dubine prema zonama gdje se kreću njegovi napadači. 
Srbija je za razliku od Hrvatske pozicijskom igrom stvorila 3 čiste prilike ali Mitrović i SMS nisu bili na realizatskoj razini. 

Igrači u bijelim dresovima su usprkos promašenim prilika došli u prednost u pravo vrijeme. Vrhunski prekid Kolarova a prije toga ne treba zaboraviti da je Mitrović bio igrač koji je oduzeo loptu i zaradio prekršaj u opasnoj zoni. Do kraja utakmice, Srbija se pretvara u repliku sebe pod bivšim izbornikom: blok i tranzicija. Kostarika nije radila osobit pritisak te će većinom pokušavala preko krila, što su Srbi riješavali bez velikih problema i zasluženo uzeli prvi trobod. Zadnjih pola sata zanimljivo je spomenuti zbog idućeg matchupa gdje Srbija neće biti izraženu prednost u skoku i prekidima, što su Švicarci sinoć pokazali. Zasigurno da to neće biti lijepa utakmca posvećena nogometnim sladokuscima, ali će odrediti dosta toga u skupini E.

Koliko daleko može Meksiko?

Uz utakmicu Španjolska i Portugala, dvoboj igran u 17h po hrvatskom vremenu zasada je najbolje prezentirani nogomet na turniru. Svjetski prvak "opravdao" je crni niz svojih prethodnika a Meksiko ponovio uspjehe Senegala ili Nizozemske u zadnjim prvenstvima. Njemačka ima velikih razloga za brigu jer ne samo da su izgubili 3 boda, Meksiko je razgolotio njihovu momčad i po veliko nogometno povećalo prikazani su svi taktički problemi koji muče Loewa i njegove izabranike.

Njemci su krenuli u svom standardnom sastavu izuzev promjene na lijevom beku gdje je prehlađenog Hectora zamijenio Platenhart. Već u prvoj rečenici imamo parakods koji je odredio tijek utakmice. Po pozicioniranju meksičke obrane dobro se može primjetiti njihov koncepcijski rizik koji su razvili tijekom utakmice. Iako je bek Herthe vrlo solidan igrač, posebice prema naprijed iz nekog razloga suigrači ga nisu tražili što je preduvjet za njemački način igre ukoliko protivnik dobro pokrije međuprostor gdje su smješteni krilni igrači. Meksikanci su to dobro prepoznali i sve napore uložili u obranu međuprostora i centralne zone. Osim toga, agresivno su izlazili na Khediru i posebno Kroosa, zaustavljali ih u prvom dodiru i tako usporavali napad protivnika. Gustoćom su zaustavili sredinu Njemaca a dubinom Wernera čija je najveća kvaliteta u ovom sustavu napad kroz dubinu, pogotovo kada lopta dolazi iz bočnih zona.
Njemci su forsirali napad preko desne strane uz maksimalnu uporabu svih kvaliteta Kimmicha kroz djelovanje u half-spaceu te njegovoj suradnji sa Mullerom na desnom krilu. To im se obilo o glavu. Visoko postavljeni bekovi bili su najbolja prilika za razvijanje meksične tranzicije a u pri oduzimanju lopte na sredini terena geometrijski su Meksikanci imali prednost u svakoj zoni. Rezultat toga su zatvoreni koridori dodavanja i dovoljno igrača spremnih za kontranapad.

Meksikanci su agresivno stojati blizu protivnika u svojoj polovici što je bilo preduvjet za zaustavljanje jake njemačke snage, vertikalnog dodavanje prema igraču u međuprostoru. Rizik sa visoko postavljenim bekovima i užasnom igrom u reposjedu bili su okidač za rezultat koji je uslijedio. No, osim brzih krila, jednako važnu ulogu treba pripisati Javieru Chicharitu vječnom strijelcu, ovaj puta u ulozi mantinele koji je povratnim dodavanjem osigurao dobru poziciju za loptu u prostor prema krilima. Veliki broj igrača u tranziciji rezultirao je na kraju pogotkom. No, Njemce može zabrinuti igra po izgubljenoj lopti, taj mitski pojam reposjeda.

Njemci su poznati po svom visokom pritisku a u takvom načinu igre odlično im je došao Timo Werner. Njihov plan u situacijama kad nemaju loptu bio je jasan: visokim pritiskom ju što prije vratiti u svoj posjed, no nisu računali da će Meksikanci na to imati odgovor
Iako su po formacijskom rasporedu igrali 4-2-3-1, u izgradnji napada to je više sličilo 3-5-2 sa Guardadom na vrhu romba u primarnoj distribuciji. Okriće Meksika bio je Gallardo na lijevom boku, dok je na desnoj strani Layun često radio overload suprotne strane gdje je bio cilj što više prostora otvoriti prema Lozanu. 
Kada su Meksikanci probili prvu liniju presinga Njemaca, otvarao je veliki koridor između posljednje i vezne linije igrača u bijelom i tu je zapravo najviše izostao pojam reposjeda i agresivnosti jer su u tim zonama se događale ključne stvari vezane za utakmicu.

Meksiko je slavio i sa ovom pobjedom njihove šanse za prolazak dalje prilično su visoke, no dvoboj protiv Šveđana nije idealan matchup za njih. Šveđani prvenstveno igraju ponajbolju zonsku obranu i dobro će znati zatvoriti sve bočne zone kao i Chicharita u primanju lopte. Druge stvar vezana uz ovaj matchup su visina i prekidi. Ozbirom da su Šveđani jedna od najviših reprezentacija na turniru i u svojim redovima imaju Forsberga, Meksiko čeka možda i teži zadatak nego protiv jučer. U njemačkom taboru sinoć su primili dosta otrovnih strelica, nešto i na račun nepozivanja Sanea a i drugih situacija koje nemaju toliko veze sa samim terenom, tako da je to puno veći problem za Loewa nego stanje na ljestvici. Njemci su u kvalifikacijama pregazili Norvežane 6-0 a Južna Koreja iako je većini nepoznanica, ne bi trebala biti problema. Nakon prvog kola, čini se da će Svjetski prvak u povećim problema ali Gary Lineker je jednom rekao nešto što vrijedi do dan danas..

Iznenađenje Meksika dosadašnji "highlight" turnira
Ako se neodlučeni rezultat Portugala i Španjolske može nazvati malim iznenađenjem, onda se 4. dana Svjetskog prvenstva dogodilo prvo veliko. Meksikanci su sjajno provodili sjajno pripremljen taktički plan svog trenera i produžili nevolje "Pancera" otkrivši zapravo tih nekoliko mana u stroju prvaka svijeta. Prije toga, Srbija je na sličan način pobjedila pomalo limitirano društvo sa Kostarike uz vrhunsku partiju Milinković-Savića, igrača u koje su sve kamere bile uperene prije a zasluženo i poslije utakmice. Vrlo zanimljiv dan završio je antonimom druge riječi ove rečenice jer nakon upitnog pogotka Schara, vrijeme utakmice od tog trenutka može se nazvati Neymar night show ...
Iznenađenje Meksika dosadašnji "highlight" turnira
Ako se neodlučeni rezultat Portugala i Španjolske može nazvati malim ...
16.06.
SP Rusija, dan 3:prognoze i analize

Kada smo mislili da su se određene stvari u prošlih nekoliko godina izmjenile, odgovor  nakon 90 minuta Islanda i Argentina potpuno je negativan. Argentina je zadnje Svjetsko prvenstvo odigrala ispod svake razine ako se računa kontekst pozicijske igre ali su ipak stigli do finala na leđima Lea Messija. Bivši trener Sabella ostavio je ekipu prepunu talenta sa premalo mehanizama u koje bi se ukalupila igračka kvaliteta. Zadatak koji je povjeren neosporno vrhunskom treneru dokazanom u sličnoj atmosferi, Jorgeu Sampaoliju, no on je kroz kvalifikacije i zadnjih godinu dana toliko mijenjao da se na kraju vratio na početak i utakmica protiv Islanda je dokazala da Sampaoli nema ništa više nego Sabella ali ima Messija koji mu je barem dosada kupovao vrijeme i trebao bi to raditi barem do osmine finala.
S druge strane, nakon čuda nad čudima, islandskog četvfinala na prošlom EURU, najveći nogometni overachiever na svijetu pristigli su jednakoj ulozi debitanta kao prije dvije godine. Promjenili su izbornika, međutim velika većina "francuske" ekipa ostala je na okupu i to je zapravo bila najveća pretpostavka pretvorena u zabludu nakon kraja debitantskog nastupa protiv Argentine. Većina nogometnih analitičara pretpostavila je da će 2 godine dug period znatno utjecati na kvalitetu islandske momčadi no bili su u krivu.

Ozljeda Banege poprilično je utjecala na distibucijski plan Argentine. Blok dvojice stopera sa Mascheranom i Biglijom pokazao je svu napadačku inferiornost u odnosu prema prepoznatljivom islandskom bloku. 10 igrača u bijelom nisu imali problema braniti 5 igrača Argentina na svojoj polovici. Salvio, Tagflico nisu ponudili ništa više od čuvanja aut linije što je znatno suzilo prostor Di Mariji koji je imao najbolji matchup jer je išao na Saevarsona, igrača iz polu-amaterske islandske lige. Posljedica te nemoći bilo je spuštanje Messija koji je trebao biti primarni playmaker u drugoj i trećoj distribuciji okružen u bilo kojoj zoni sa najmanje 3 protivnika.


Obzirom da je skok jedina kategorija gdje Islanđani imaju prednost, Sampaoli se odlučio dati prednost Agueru ispred Higuaina, no ta odluka pokazala se krivom jer se Argentina limitirala samo na prodore kroz središnji prostor a takav način napadanja znatno je olakšao odgovor u kontekstu branjenja na drugoj strani.
Islanđani su stajati u duplom zonskom 4-5 bloku sa napadačem ispred. Veliki nedostatak u argentiskom napadu bio je nedostatak pritiska po desnoj strani jer je Magnusson u drugom poluvremenu pokazao znakovite slabosti. 

Napadački plan Islanda bio je vrlo jednostavan: potencirati svoju jedinu prednost u skoku bilo kroz pozicijski napad ili prekide. Obično su to bile duge lopte kojim bi se preskakale prve dvije faze distribucije da bi se lopta prebacila u zone blizu protivničke obrane. Tada bi veliki broj igrača mogao osvojenim skokom probati uzroziti gol nesigurnog Willya Caballera.

Kao čovjek ima, nisi argentinska obrana nije se proslavila u još jednom koktelu čiji su sastojci danas bili Taglifico, Rojo, Otamendi i Slavio i čiji okus neće više probavati izbornik Argentine. Kod pogotka Islanđana 5 njihovih igrača bilo je slobodno iako u prostorno bili okruženi sedmoricom ljudi u crnom. Umjesto da svoj fokus prebace na igrača koji zabija gol, Gaučosi su promatrali loptu kao fokus. Finnbogarsson takve poklone ne propušta i upisuje se u povijest svog državnog sporta.

Banega i posebno Pavon donijeli su određeni napredak u pozicijskoj koncepciji Argentine a Meza je shvatio da ne treba biti Rakitić nego Callejon no Messi nije pogodio iz "najlakše" prilike u nogometu. Hannos Halldorsson osim što u slobodno vrijeme snima i režira spotove za Euroviziju, pokazao je da zna režirati i ponešto u nogometu na bez uvrede Eurovizije, puno većem svjetskom događaju. Obrana jedanesterca neće biti samo usmena predaja naraštajima Halllr-sonnova nego i pisani dokaz povijesti, još jednom iznenađenju najvećeg overachievera trenutno u ovom sportu..

Režiser, vratar i povijest
Kada smo mislili da su se određene stvari u prošlih nekoliko godina izmjenile, odgovor nakon 90 minuta Islanda i Argentina potpuno je negativan. Argentina je zadnje Svjetsko prvenstvo odigrala ispod svake razine ako se računa kontekst pozicijske igre ali su ipak stigli do finala na leđima Lea Messija. Bivši trener Sabella ostavio je ekipu prepunu talenta sa premalo mehanizama u koje bi se ukalupila igračka kvaliteta. Zadatak koji je povjeren neosporno vrhunskom treneru dokazanom u sličnoj atmosferi, Jorgeu Sampaoliju, no on je kroz kvalifikacije i zadnjih godinu dana toliko mijenjao da se na kraju vratio na početak i utakmica protiv ...
Režiser, vratar i povijest
Kada smo mislili da su se određene stvari u prošlih ...

Respekt: DerBomber, GNKDZCFC, Cityzen22, Raul10,

Slažem se: Losovius, Cityzen22,

Odlična analiza BW, volio bih samo još pročitati neki nastavka u stilu; ima li nade za Argentinu? - Losovius, 17.6.18. 16:48, 1 0 0
Previše mi se svidjela ova priča o islandskom golmanu pa sam završio sa tim pa će nastavak biti drugog drugu analizu.. - BruceWayne, 17.6.18. 17:13, 0 0 0
14.06.
SP Rusija, dan 1 i 2: prognoze i analize...

Kao što se moglo pretpostavljati, Saudijska Arabija nije reprezentacija sa ovog svijeta. Za razliku od drugih situacija kada se koristi ovakav izraz, za potrebe ovog teksta treba primjetiti nedostojnost azijske momčadi veličine ovakve smotre. Saudijska Arabija je kroz prvih 90 minuta prikazala mješavinu taktičke nediscipline, bezidejnosti i fizičke nemoći u odnosu na puno jače Europljane, barem u tom kontekstu. No, azijski gosti su hrabro pokušati igrati na posjed ali poslije prvog pogotka ušli su u bitku u kojoj su se nadali da se neće osramotiti na otvaranju prvenstva. I nisu se osramotili, ali su pokazali razlike između modernog nogometa kakvog se igra u Europi i svih činjenica u korist teze da su azijske kvalifikacije uvjerljivo kvalitetom najslabije od svih.

Ruski izbornik Cherherov iznenadio je promjenom sustava u zadnji tren i umjesto kroz pripremne standardnog 3-4-3 postavio je formaciju sa 4 igrača iza. Bočni igrači bili su izuzetno visoko, dva zadnja vezna orijentirana na defanzivu i Fedor Smolov kao centralno napadač, što je nalagalo način igre kakvu će Rusija prezentirati na ovom prvenstvu. Rusija je kroz pripreme svoje napade bazirala na igru preko krila gdje je posebno bio aktivan Zhirkov te dugim loptama na Fedora Smolova, napadača u ulozi lažne devetke ili mantinete u ovom slučaju. Rusi su kroz cijelu utakmicu nemilosrdno iskorištavali fizičku nadmoć, posebice u skoku i na taj način izjegavali pojmove posjeda ili primarne distribucije. 

Poslije vodećeg gola imali su vrlo rigidan plan: stati u formacijski 4-4-2 blok i preko desnog krila suradnjom Samedova i Fernandesa doći su situaciju da mogu napasti ili kroz desni wide space ili kroz desni half-space gdje su čekali Golovin ili Smolov. Jednostavnom matematikom koncentirali su veliki broj igrač u dvije-tri zone što je kasnije rezultiralo pogotkom Cherishova jer je ostao sam na lijevom strani nečuvan.

U obrani nisu djelovali toliko nadmoćno koliko su protivnici osjetno slabiji u situacijama duel igre pa su Rusi vrlo lako mogli pratiti ih kroz zone i čuvati međuprotor. Prednja dvojica u 4-4-2 osigurala su markiranje protivničkih playmakera a čak su ih istim načinom pratili do sredine njihove polovice. Zajedno sa još dvojicom suigrača radili su tkz. presing zamke i Saudijci su u takvim situacijama većinom gubili lopte na svojoj polovici. Ukoliko su ipak uspjeli loptu prenijeti do zadnje trećine, ponovno su ruski igrači bili nadmoći u duelu i lako zatvarali koridore koji su vodili prema golu Akinfeeva. Rezultat te igre, odnosno nemoći gostiju je 0 udaraca u okvir gola. 

Saudijci se nisu predavali, no ulaskom Dyzube, njihove nade su prestali. Artem Dyzuba je visoki target man izuzetno neugodan u skoku i trebalo mu je nekoliko minuta da svoju najveću kvalitetu pretvori u rezultat. Kasnije je istim stilom utjecao na drugi gol Cherishevog. No, bivši junior Real Madrida nije igrač utakmice jer tu čast nedvojbeno treba dobiti Aleksandr Golovin. Sličan igrač kao Mateo Kovačić iako nema elitni talent kao Mateo, ali Golovin sa više samopouzdanja ulazi u zadnju trećinu i nudi opasnost iz slobodnih udaraca a netom prije prvenstva našao se pod povećalom u mom uvodnom tekstu vezanom za rusku reprezentaciju.

Golovin je odigrao vrhunsku utakmicu, no pravi testovi za njega i njegovu reprezentaciju tek dolaze. Egipat a pogotovo Urugvaj je puno ozbiljnija ekipa koja će ugušiti njihove dvije danas najbolje prikazane kvalitete: skok i igru po bokovima. Stoga se može reći da Rusija nije ni oduševila jer je protivnik više nedorastao situaciji nego što je Rusija igrom zaslužila 3 boda. Međutim, visoka pobjeda a vjerovatno i slična razina samopouzdanja mogli bi ih pogurati prema drugom krugu, čime bi se ispunio njihov cilj. Biti u društvu jedine reprezentacije koja kao domaćin nije prošla prvu fazu nije ugodno nikome, posebno ne Rusima i njihovom državnom vodstvu.

Video analiza:

5 Gol(ovin)A za početak
Kao što se moglo pretpostavljati, Saudijska Arabija nije reprezentacija sa ovog svijeta. Za razliku od drugih situacija kada se koristi ovakav izraz, za potrebe ovog teksta treba primjetiti nedostojnost azijske momčadi veličine ovakve smotre. Saudijska Arabija je kroz prvih 90 minuta prikazala mješavinu taktičke nediscipline, bezidejnosti i fizičke nemoći u odnosu na puno jače Europljane, barem u tom kontekstu. No, azijski gosti su hrabro pokušati igrati na posjed ali poslije prvog pogotka ušli su u bitku u kojoj su se nadali da se neće osramotiti na otvaranju prvenstva. I nisu se osramotili, ali su pokazali razlike između modernog nogometa kakvog ...
5 Gol(ovin)A za početak
Kao što se moglo pretpostavljati, Saudijska Arabija nije reprezentacija sa ...

Respekt: Cityzen22, Losovius, Dado_M, tshabalala, Biscione94,

Slažem se: Dado_M,

*dodana video analiza - BruceWayne, 15.6.18. 11:20, 0 0 0
Odličan sadržaj, ali brate - koji cheesy naslov! - Losovius, 15.6.18. 13:11, 0 0 0
Moram to malo urediti u draftu, previše strši ovo "A". :) - BruceWayne, 15.6.18. 14:57, 0 0 0
12.06.
Skupina F:Najjača skupina Svjetskog prvenstva?

Njemačka u Rusiju dolazi u ulozi prvaka, onoga koga svi žele srušiti. U međuvremenu od tada, Njemačka je svjetskoj kruni dodala i naslov Kupa Kofederacija te naslov prvaka Europe do 21 godine. Osim popunjavanja vitrina Njemačkog nogometanog saveza, znatno su popunili svoj kadar novim, talentiranim generacijama pa se tako među imenima za Rusiju nije našlo ime strijelca pobjedničkog gola u Brazilu, Marija Gotzea. Ukoliko se usporede rosteri iz Brazila i Rusije, defitivno ruski kadar bi dobio prednost. Počevši od pozicije bekova, stoperi su postali najbolji na svijetu u tandemu i igraju svaki tjedan zajedno, Kroos je postao najbolji na svojoj poziciji, konačno su dobili napadača u Werneru a drugi ofenzivni ušli u najbolje godine.

No, atmosfera u ekipi pomalo se zakomplicirala Zidaneovim otkazom u Realu, što je automatski gurnulo trenutnog njemačkog izbornika Joakima Joewa korak bliže kraljevskom klubu. Isti izbornik među 23 uz Gotzea nije pozvao ni Leroya Sanea, koji je rijedan igrač sa "double-double" učinkom u Premiershipu. Osim tog forme i učinka, Sane bi Njemačkoj dobro došao u trenucima kada propadne plan A, odnosno igranje kroz uske zone i međuprostore. Sane bi dodao dribling, širinu, možda i ubačaj za MArija Gomeza koji ja aktivni dio plana B, no Joew nije stavio mislio i sigurno će preuzeti kompletnu odgovornost ukoliko stvari krenu po zlu.

Upravo zbog tog načina igre koji je vezan uz nogometnu kulturu i kratkoročnu povijest, stječe se dojam da su Njemci došli do određene razine gdje više ne mogu naprijed. Svoju dominaciju potvrdili su prošle godine i već se tada počelo nagađati koji će 23 od 50-55 mogućih igrača u Rusiju. Od tada do danas, Njemci se nisu pokazali u susretima sa najbližom konkurencijom: neodlučeno sa Španjolskom gdje su bili u podređenom položaju te također neodlučeno sa Francuima uz poraz od Brazilaca daju razmišljati kako je vrijeme za smjenu na vlasti prvaka Svijeta.
No, čak i ako je istina da su prošli svoj zenit i da će na SP-u pobjediti neke nove ideje, Njemce ne treba otpisivati zbog one stare "Linekerove" izjave kao ni zbog činjenice da će im za polufinale trebati pobjeda protiv Engleske ili Kolumbije gdje će defitivno biti favorit. Uz to, za razliku od prošlog EURA nemaju problema sa ozljedama igrača i sve najjače karika osim spomenutog Sanea su na raspolaganju.

VIDEO ANALIZA:
SADRŽAJ:
Njemačka obrana, zonski presing, uloga Wernera i Ozila, Hummels, pozicijska igra, Kimmicov underlap, timski specijali..

Njemačka i Loew dosegli su svoj maksimum, no..
Njemačka u Rusiju dolazi u ulozi prvaka, onoga koga svi žele srušiti. U međuvremenu od tada, Njemačka je svjetskoj kruni dodala i naslov Kupa Kofederacija te naslov prvaka Europe do 21 godine. Osim popunjavanja vitrina Njemačkog nogometanog saveza, znatno su popunili svoj kadar novim, talentiranim generacijama pa se tako među imenima za Rusiju nije našlo ime strijelca pobjedničkog gola u Brazilu, Marija Gotzea. Ukoliko se usporede rosteri iz Brazila i Rusije, defitivno ruski kadar bi dobio prednost. Počevši od pozicije bekova, stoperi su postali najbolji na svijetu u tandemu i igraju svaki tjedan zajedno, Kroos je postao najbolji na svojoj ...
Njemačka i Loew dosegli su svoj maksimum, no..
Njemačka u Rusiju dolazi u ulozi prvaka, onoga koga svi ...

Respekt: Dado_M, DerBomber,

11.06.
Skupina E: tko će biti drugi - Srbija ili Švicarska?

Nakon debakla kao domaćin, Brazil dolazi u ulozi ozbiljnog favorita na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Novi izbornik Tite je sastavio ekipu koja je spoj taktičke organizacije, modernog nogometa i naslijeđa Joga Bonito stila igre po čemu Brazilci i danas poznati. Neymar je glavni igrač oko koga se sve vrti, no ima tu na pretek kvalitetnih igrača. Brazil je jedan od glavnih favorita za naslov a Neymar za najboljeg igrača. Ovaj Brazil spoj je poslulata moderne igre kao što su presing, respojed i tranzicija sa naslijeđem Joga Bonito jer u zadnjoj trećini talenta i imaginacija ne manjka. No, Titeova uloga nije bila taktički uvesti Brazil u 21. stoljeće, nego vratiti brazilcima žar ugašen porazom od Njemaca u polufinalu prošlog SP. Išao je korak po korak, gradio obranu, sređivao organizaciju, tražio kako da način igre prilagodi igračima na terenu i posebno Neymaru oko kojeg sve većina toga vrti, posebno u protivničkoj polovici. Kvalifikacije i pripremni dio nalažu da je u tome uspio ali ono najvažnije tek slijedi..

VIDEO ANALIZA:
Sadržaj: 
Brazilski presing, reposjed, uloga Dani Alvesa i Marcela, problemi u distribuciji, uloga Coutinha, Wiliana i Paulinha, utjecaj Neymara i odgovor zašto Jesus prije Firmina..

Tite vodi favorite
Nakon debakla kao domaćin, Brazil dolazi u ulozi ozbiljnog favorita na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Novi izbornik Tite je sastavio ekipu koja je spoj taktičke organizacije, modernog nogometa i naslijeđa Joga Bonito stila igre po čemu Brazilci i danas poznati. Neymar je glavni igrač oko koga se sve vrti, no ima tu na pretek kvalitetnih igrača. Brazil je jedan od glavnih favorita za naslov a Neymar za najboljeg igrača. Ovaj Brazil spoj je poslulata moderne igre kao što su presing, respojed i tranzicija sa naslijeđem Joga Bonito jer u zadnjoj trećini talenta i imaginacija ne manjka. No, Titeova uloga nije ...
Tite vodi favorite
Nakon debakla kao domaćin, Brazil dolazi u ulozi ozbiljnog favorita ...

Respekt: Dado_M,

10.06.
Skupina G: Belgijanci ili Englezi kao prvi?

Reprezentacija Belgije u Rusiju dolazi sa velikim očekivanjima. Nakon razočaravajućeg ispadanja od Walesa u četvrtfinalu prošlog EURA, očekuje da bi predstojeće prvenstvo trebalo biti kruna velike belgijske generacije predvođene de Bruyneom i Hazardom, dvojicom u TOP 10 nogometaša svijeta u ovom trenutku. Belgiju će na prvenstvu voditi Roberto Martinez, bivši trener Wigana i Evertona. Martinez je formaciju i sustav odlučio prilagoditi onome što ima u svlačionici. Tako je prednost dobila formacija 3-4-3, gdje su sva tri stopera tehnička na visokoj kvaliteti, sredina vrlo kvalitetna predvođena razlitičim tipovima igrača a napad možda i najbolji dio ekipe. Osim trojca de Bruyne, Hazard i Lukaku, Belgiju će pomoći i vrhunska forma Driesa Mertensa kao i najbolji Joker na prvenstvu. Michy Batsuayi. No, Belgijanci nisu bez problema. Poznato je da kroz ovu generaciju sistemski ne mogu pronaći odgovarajuće bočne igrače, pa će te pozicije "krpati" sa Meunierom i Carrascom. Dok ovaj prvi to redovno igra u PSG-u, najveći rizik Martinez povlači sa Carrascom na lijevoj strani.
Uz Carrasca, najveći problem Belgije mogla bi biti psihologija. Belgija nema ovu generaciju od "jučer" a ostvarila je (samo) 2 četvrtfinala što je defitivan underachievement i rusko izdanje Svjetsko prvenstva trebalo bit dati odgovor jesu li Belgijanci zaista luzeri ili pobjednici.

VIDEO ANALIZA:

Vrijeme je za Crvene Vragove
Reprezentacija Belgije u Rusiju dolazi sa velikim očekivanjima. Nakon razočaravajućeg ispadanja od Walesa u četvrtfinalu prošlog EURA, očekuje da bi predstojeće prvenstvo trebalo biti kruna velike belgijske generacije predvođene de Bruyneom i Hazardom, dvojicom u TOP 10 nogometaša svijeta u ovom trenutku. Belgiju će na prvenstvu voditi Roberto Martinez, bivši trener Wigana i Evertona. Martinez je formaciju i sustav odlučio prilagoditi onome što ima u svlačionici. Tako je prednost dobila formacija 3-4-3, gdje su sva tri stopera tehnička na visokoj kvaliteti, sredina vrlo kvalitetna predvođena razlitičim tipovima igrača a napad možda i najbolji dio ekipe. Osim trojca de Bruyne, Hazard ...
Vrijeme je za Crvene Vragove
Reprezentacija Belgije u Rusiju dolazi sa velikim očekivanjima. Nakon razočaravajućeg ...

Respekt: Dado_M, Otaner, tshabalala,

09.06.
Hrvatska - Senegal 2:1; što je bilo dobro, što loše?

Protiv Senegala jedna tvrdnja postala je činjenica: u bilo kojoj utakmici, protiv bilo kojeg protivnika, na bilo kojoj poziciji Andrej Kramarić mora igrati.
Poslije mlakog i razočaravajućeg prvog dijela gdje se Hrvatska orijentirala samo na ubačaje prema Mandžukiću, Dalić je potpuno promijenio način igre. Probao je s Modrićem i Rakitićem zadnjih veznih pa brzo dobio gol. Zatim je uveo Brozovića zbog bolje ravnoteže i od zadnje trećine susreta Hrvatska je počela dominirati utakmicom, ne posjedom- što je ključna teza.
Hrvatska je u prvom poluvremenu imala posjed 70-75% ali nije uspjela stvoriti niti jednu pravu priliku, pri čemu su se ogledali svi dugogodišnji problemi reprezentacije i treba utopijski gledati da će se nešto bitno kroz 7 dana izmijeniti.

No, Dalić je u drugom dijelu dobio odgovor koga postaviti protiv ekipa sa dubokom obranom ako se presumira da će Nigerijci igrati na takav način. Dvojac Kalinić-Kramarić otvorio je puteve prema zadnjoj trećini kao i međuprostore i Hrvatska je uz energetski pad gostiju došla do preokreta.

Dalić je dobio neke odgovore, ali pitanje je hoće li ih upotrijebiti
Protiv Senegala jedna tvrdnja postala je činjenica: u bilo kojoj utakmici, protiv bilo kojeg protivnika, na bilo kojoj poziciji Andrej Kramarić mora igrati.Poslije mlakog i razočaravajućeg prvog dijela gdje se Hrvatska orijentirala samo na ubačaje prema Mandžukiću, Dalić je potpuno promijenio način igre. Probao je s Modrićem i Rakitićem zadnjih veznih pa brzo dobio gol. Zatim je uveo Brozovića zbog bolje ravnoteže i od zadnje trećine susreta Hrvatska je počela dominirati utakmicom, ne posjedom- što je ključna teza.Hrvatska je u prvom poluvremenu imala posjed 70-75% ali nije uspjela stvoriti niti jednu pravu priliku, pri čemu su se ogledali svi dugogodišnji ...
Dalić je dobio neke odgovore, ali pitanje je hoće li ih upotrijebiti
Protiv Senegala jedna tvrdnja postala je činjenica: u bilo kojoj ...
04.06.
Što je Dalić mogao naučiti iz utakmice protiv Brazila?

Hrvatska je na Anfieldu izgubila prvi pripremni dvoboj uoči prvenstva u Rusiji, no Dalić ne mora nužno biti nezadovoljan probom. Sigurno je dobio neke odgovore koje je tražio a možda i najbitnije da je Hrvatska nakon više godina odigrala susret sa vrhunskim protivnikom prije velikog natjecanja.
Prvo poluvrijeme bilo je odigrano na vrhunskoj razini, a drugi dio ne treba previše uzimati za ozbilljno zbog velikog broja izmjena, pada tempa i konačni rezultat ne bi trebao zabrinuti nikoga u Hrvatskoj. Bilo je dijelove igre koji su stvarno zaslužili pohvalu, no neke stvari i dalje su elementarni problem i Dalić nije uspio ostvariti napredak u ovih 7 mjeseci koliko je izbornik reprezentacije.
S druge strane, Brazilski su pokazali određene manjkavosti u svojoj igri i biti će zanimljivo hoće li se Tite, brazilsi izbornik odlučiti na nešto što je prakticirao cijele kvalifikacije, odnosno igru sa 3 klasična vezna ili će na "osmici" igrati Coutinho.

Posebne zahvale Danijelu_os na tehničkoj pomoći. 

Proba se može smatrati uspješnom, ali neke stvari još nisu dobre
Hrvatska je na Anfieldu izgubila prvi pripremni dvoboj uoči prvenstva u Rusiji, no Dalić ne mora nužno biti nezadovoljan probom. Sigurno je dobio neke odgovore koje je tražio a možda i najbitnije da je Hrvatska nakon više godina odigrala susret sa vrhunskim protivnikom prije velikog natjecanja. Prvo poluvrijeme bilo je odigrano na vrhunskoj razini, a drugi dio ne treba previše uzimati za ozbilljno zbog velikog broja izmjena, pada tempa i konačni rezultat ne bi trebao zabrinuti nikoga u Hrvatskoj. Bilo je dijelove igre koji su stvarno zaslužili pohvalu, no neke stvari i dalje su elementarni problem i Dalić nije uspio ...
Proba se može smatrati uspješnom, ali neke stvari još nisu dobre
Hrvatska je na Anfieldu izgubila prvi pripremni dvoboj uoči prvenstva ...
Ima neki sitni zaključak na kraju ali to je sigurno dio na kojem ću poraditi idući puta.. - BruceWayne, 4.6.18. 12:50, 0 0 0
Možda pojednostavljujem stvari, ali ja nisam vidio puno toga pozitivnog. Hrvatska je igrala dobro uz veliku dozu agresije, koju Brazil nije pokazivao. NAši su ušli nabrijanije i zato je presing funkcionirao. DA li bi funkcionirao da su i Brazilci - gradim, 5.6.18. 12:15, 0 0 0
bili nabrijani, nisam siguran. A na prvenstvu će i protivnici biti žestoki, a ne samo naši. Vida na lijevoj strani nije impresionirao (iako se i sam zalažem za tu soluciju). Kramarić također nije bio dobar i ne vjerujem da može puno bolje. - gradim, 5.6.18. 12:17, 0 0 0
Ne. Presing je funkcionirao jer je Dalić dobro primjetio da bi se to isplatilo protiv spore i teško otporne zadnje linije Brazila za presing. - BruceWayne, 5.6.18. 15:21, 0 0 0
Oko Kramarića se slažem i to sam bio pisao prije: on ne može igrati sam u napadu. - BruceWayne, 5.6.18. 15:22, 0 0 0
03.06.
Skupina C: uz Francusku - Peru ili Danska?

Skupina C jedna je od onih skupina na prvenstvu gdje osim u slučaju svjetskog čuda može se unaprijed upisati prolazak favorita u iduću fazu. Ako presumiramo da će to biti Francuska, za to drugo mjesto boriti će se ostale tri ekipe. Kao najozbilniji kandidat nameće se Danska. Svjetsko prvenstvo biti će u Europi, imaju najveći broj igrača u najboljim ligama i Christiana Eriksena, izuzev francuske reprezentacije jedinog igrača svjetske klase u skupini.


Danci su dobro popunjeni sa svim pozicijama osim desnog krila i lijevog beka. Njihova velika prednost je iskustvo: u svakoj liniji imaju barem po jednog igrača koji je godinama u reprezentaciji i na koga se mogu osloniti da neće uraditi kardinalnu pogrešku. Danski izbornik oslanja se na sličnu filozofiju kao Tabarez, odnosno želi imati disciplinu u obrambenom dijelu a u napadu što uradi Eriksen. Mehanizmi u igri su vrlo jednostavni i lako ih je prepoznati. Ne biraju sredstva da loptu prebace u zadnju trećinu, gdje Eriksen i suigrači na razne načine dolaze do prilike za gol.

Danski izbornik Hareide je u kvalifkacijama dosta tražio idealnu formaciju i momčad. Najčešće formacije bile su 3-5-2 te 4-3-3 a na samom prvenstvu konačna bi trebala biti 4-2-3-1, no nogometna teorija da se formacija samo broj najbolje se vidi kod reprezentacije Danske. Oni se jako dobro snalaze u fludnosti i tu naizgled manu da nemaju desno krilo i lijevog beka su pretvorili u svoju prednost. Središnji par zna se još iz Kopehagena i dobro će držati zonu. Ipak, najvažniji dio momčadi je prednji trojac ako izumemo Eriksena. Biti će zanimljivo vidjeti kako će Sisto i Larsen "podijeliti" prostor na lijevom krilu iako su obojica dešnjaci te koliko će dominantni biti Poulsen i Jorgensen u skoku. Iako je Dancima skok vrlo jaka snaga i dio igre gdje se dobro osjećaju, Hareide se nije odlučio u prvoj sastav postaviti najvišeg i ponajboljeg stopera Vestergaarda. Možda je razlog upravo ta fluidnost jer su Bjelland i Christiansen u svojoj karijeri igra bočne i stoperske pozicije.

Danci nisu ekipa koja će inzistirati na posjedu i radije bi kroz nekoliko poteza došla do protivničkog gola, ali treba očekivati da će barem protiv Peru, oni biti momčad koja će dominirati terenom. Kada je Christansen u igri, on je taj bočni koji sudjeluje u kombinatorici, dok Larsen odlazi visoko ne bi svojim dotrčavanjem(overlapom) ponudio priliku Sistu da zauzme svoje mjesto u halfspaceu. 

Danci bez Eriksena imaju veliki problem po terenu prebaciti loptu u zadnju trećinu ali Eriksen je toliko kvalitetan igrač da samo svojim kretanjem može kreirati prostor. Delaney je distribucijski puno korisniji igrač od Kvista a Larsen i Sisto prilično dobro surađuju na lijevom krilu. Hareide ne voli baš vidjeti Eriksena blizu svoje polovice jer računa na njegov superioran udarac ili proigravanje u zadnjoj trećini ali kada se spusti pobliže, obično na sebe navuče protivničkog igrača i otvori međuprostor prazan. Slabije taktički obučeni protivnici bi mogli taj prostor ostaviti praznim kao Panama.

Ozljedom Bentndera, svoje mjesto u prvoj postavi potvrdio je jedan od najpodcijenjenijih igrača Danske, Nicolai Jorgensen. Iako danas nije kao prije na cijeni biti najbolji strijelac nizozemske lige, Jorgensen je napadač sa odličnim skokom ali i povezivanjem igre te osjećaj za proigravanje. Panama loše drži zonu i Poulsen ulazi u čistu priliku.

No, Danci bi mogli imati ozbiljan problem ukoliko protivnik bude dobro štitio zone gdje se kreće Eriksen te radio dobar pritisak prema Delaneyu i Kvistu. Kvist je tehnički najslabiji Danac ali jako koristan u defenzivi i izvođenja auteva, gdje Danci također traže priliku za gol.

Eriksen ima prilično slobodno ulogu između linija. Većinom igra u centralnom prostoru, ali ovisno o razvoju napada i željama izbornika, on se priključuje kao vrh trokuta i onaj koji bi trebao ideju pretvoriti u realizaciju. U trenutcima kada Danci osvoje skok u zadnjoj trećini, on je glavni kreativac a Sisto "ispušni ventil", odnosno igrač koji koristi prostore kreirane od strane Eriksena ili napadača.

Statistika:
TOP: Zračni dueli- 63,3 (4.), žuti kartoni- 1 (6.), osvojeni dueli- 53,50% (7.)
FLOP: pretrpljeni prekršaji- 10,8 (29.)

Prednosti: udarac iz daljine, Eriksen u zadnjoj trećini, skok igra, prekidi, suradnja Sista i Larsena na lijevoj strani, discplina
Mane: prevelika distribucijska ovisnost o Eriksenu, Kvist mogući izvor propupresinga, taktika koja bi lako mogla biti pročitana

Pod povećalom: Nicolai Jorgensen
Relativno nepoznat napadač koji je imao neuspjelu avanturu u Bundesligi mogao bi biti važan faktor prolaska Danaca u osminu finala. Njegov skok te suradnja sa ostalim suigračima će biti težak zadatak za protivnike.

Prognoza:
Korak ispred ostalih suparnika u borbi za osminu te nekoliko koraka iza Francuske. Protiv Peruanaca bi mogli ostvariti dobar rezultat jer Peru zna otići sa previše igrača naprijed i otvoriti prostor, također Peru većinu svojih napada gradi preko lijeve strane gdje je Danska jaka. Danci su dovoljno fizički moćni da bi mogli odgovoriti Australcima a u toj utakmici bi dosta prilike mogao biti Sisto protiv relativno nepoznatih igrača. Mali favoriti za prolazak u osminu, no protiv vjerovatno Argentina njihova priča staje. 

Glavni konkurent Dancima biti će zanimljiva ekipa Perua predvođena izbornikom Garecom, inače bivšim reprezentativcem Argentine. Peruanci su na putu do Rusije morali proći najteže kvalifikacije te pritom biti ispred jakog Čilea te u doigravanju proći Novi Zeland. Najzanimljivija priča oko te reprezentacija bila je vezana uz dugogodišnjeg stanovnika Njemačke i Bundeslige Paola Guerrera, koji će ipak moći nastupati na prvenstvu ovoga mjeseca.

Iako većina igrača igra u Južnoj Americi, to ne mora biti njihova slabost. Peru bi mogao igrati na tu kartu da ih europske reprezentacije ne poznaju i to pretvorili u svoju veliku prednost. Na svim pozicijama su pojednako jaki i nemaju izrazito slabu točku. Većina reprezentativaca igra u svojim klubovima a posebno treba istaknuti da ofenzivni igrači mogu pokriti više pozicija pa to što u izostanku Guerrera su imali samo jednog napadača nije predstavljalo presudan problem.

Izbornik Gareca je kroz cijele kvalifikacije koristio jedan sustav igre: 4-2-3-1. U njemu stoperi nemaju veliku ulogu u kreaciji, ali imaju kroz zračne duele gdje se posebno ističe desni stoper Ramos, koji dobro čita igru i osvaja veliki broj duela. Tapia je veliki potencijal na zadnjem veznom a Yotun povučeni playmaker od koga počinju svi napadi. Desna strana nije izrazito napadački orijentirana i većina napada idu preko lijeve gdje se lijeva strana protivničke polovice popuni sa 6-7 igrača Perua. Oni nisu ekipa koja se previše oslanja na posjed niti kompliciraju u napadu. Relativno lako dolaze na protivničku polovicu ali ne zabijaju puno pogodaka, tek 1 po utakmici u kvalifikacijama.

Trokut Yoson-Flores-Trauco grade igru i čekaju da se otvori prostor. Peruanci dosta rotiraju između pozicija ne bi li pronašli otvoren put do gola no većina se toga svodi na učestalo ponavljanje istog napada. Velika razlika otkako nema Guerrera gdje je on istodobno bio centralna točka napada i njen glavni playmaker. 

Glavni Peruanski mehanizam je dubinska lopta na lijevoj strani. Obično to radi lijevi bek Trauco koji bi mogao biti iznenađenje turnira ukoliko Peruanci prođu dalje. Svi ofenzivni igrači su dobri tehnički i što je zanimlivo, dosta jaki u duelu iako nisu visoki. Jedini način na koji način koriste desni bok je Yotunova dijagonala na krilo Carilla.

Idealna situacija za Peruance je kada lijevo krilo iz sredine izvuče stopera gdje se otvori prazan prostor gdje onda ulaze još barem trojica njegovih suigrača. Na taka način napad često završava povratnom loptom ili udarcem iz daljine pri čemu treba istaknuti da Peruanci skoro petinu golova zabijaju na taj način. Ono što bi mogao biti problem je upravo ova situacija gdje Peruanci izlaze sa previše igrača u napad i protivnička tranzicija bi to lako mogla kazniti.

Iako statistika niti njihove figure ne sugeriraju tako, dueli su najjača snaga Perua. Fizički su moćni i mogu izdržati veliki broj duela bilo oni na terenu ili zraku. Gotovo svi igrači izuzev Yotona imaju pozitivan score u duelima a Trauco čak 71% duela osvaja. 

Statistika:
TOP: Broj duela- 170,8 (3.)
FLOP: Žuti kartoni -2,3 (31.), broj dodavanja 291- (29.), broj napada- 765 (27.)

Prednosti: duel igra, lijeva strana, dribling
Mane: disciplina, nedovoljno razvijena desna strana, preveliko orijentiranje na jedan dio terena, disciplina

Pod povećalom: Miguel Trauco
Lijevi bek Flamenga mogao bi biti ugodno iznenađenje u skupini C. Ističe se kombinatorikom, snagom u duelu te prodornošću jer je u karijeri igrao i lijevo krilo. 

Prognoza:
Ukoliko ih se podcijeni, mogli bi biti lako opasni jer je većina igrača relativno nepoznata stoga je moguće da protivnici neće znai njihove realne kvalitete. Oni će možda biti jedna od onih ekipa koja će se "baciti na glavu" i prolazak skupine je moguć jer su fanatični i neće se predati no isto lako moguće da skupinu završe na zadnjem mjestu.

Ekipa kojoj se predviđa da će završiti zadnja je Australija. Reprezentacija koja je morala doći dva kruga kvalifikacija te naposlijetku još dodatne, netom nakon njih promijenila je izbornika i izabrala Berta van Marwijka, bivšeg izbornika Nizozemske. Van Marwijk je kompletno promijenio način igre Australaca koliko može ekipa čiji je i dalje trademark legendarni Tim Cahill a nema osobe u Australiji koja je hrabra reći da mu je ovo zadnje Svjetsko prvenstvo.

Australci imaju nekoliko jako dobrih igrača: Ryana na golu, Mooya i Jedinka u sredini te Leckija i Rogića na napadačkim pozicijama. Tu je također nekoliko iskusnih igrača, uz već spomenutog Cahilla tu su Milligan, Kruse, Truisi. Već je tradicija postala da će na velikom natjecanju Australci imati značajan broj igrača koji su podrijetlom sa ovih prostora. 

Novi izbornik je potpuno izmijenio način igre koji je prije kretao iz obrane, pa se kroz sredinu u sekundarnoj distribuciji lopta slala na krilo. Taj relativno staromodni i pragmatični sistem gdje su trojica stopera i Jedinak ostaja iza limitiralo je Australce samo na ubacivanja prema Cahillu ili Juriću. Marwijk je to odlučio promijeniti i dodati "Klokanima" malo modernosti. Bekovi Ridson i Behich priključuju se napadu često i dodaju dinamiku ali ostavljaju previše prostora iza. U zadnjoj pripremnoj utakmici Australci su pregazili slabe Čehe zabivši im gotovo sve golova na isti način: prodorom preko krila i proigravanjem.

Dva igrača trebala bi nositi Australija do mogućeg drugog kruga, jedan sa loptom, bez bez nje. Aaron Mooy je onaj sa loptom. Vezni igrač Hudersfielda je glavni playmaker i možda jedini igrač u ekipi može nogometnom inteligencijom stvoriti višak. Kod novog izbornika on ima vrlo sličnu ulogu, osim što sada loptu prema krilima predaje u prvoj distribuciji sa manjim šansama za izgubljenom loptom.
Drugi igrač je Tom Rogić, koji nije brz niti ima poseban dribling, ali izuzetno se dobro kreće i u suradnji sa Jurićem trebao bi stvarati velike probleme protivničkim obrana. Rogić i Jurić nisu poznati, ali visoki, jaki na lopti i koriste prostore koje kreiraju drugi suigrači.

Statistika:
TOP:Broj ubačaja- 16,7 (6.), broj duela 174,5 (5.)
FLOP: Izgubljene lopte 86,3 (32.), žuti kartoni- 1,8 (27.),

Prednosti: igra po krilima, Mooy kao playmaker, iskustvo Jedinka, snaga
Mane: upitna kvaliteta stopera, prostor iza bekova, manjak individualne kvalitete, pozicijska igra kroz sredinu

Pod povećalom: Josh Ridson
Donedavno nepoznati desni bočni Sydneya odigrao je odličnu utakmicu protiv Češke i tako istisnuo Frana Karačića s popisa putnika za Rusiju. Ridson je pokazao zavidan spoj defanzivne odgovornosti i dolazaka prema naprijed, odnosno utjecaja na igru preko desne strane. Ako to uspije ponoviti u grupnoj fazi, čeka ga transfer u Europu.

Prognoza:
Problem oko prognoziranja Australije je premali uzorak utakmica pod novim izbornikom koji je kompletno promijenio sustav i način igre. Prošli izbornik je igrao na visok posjed i relativno pasivan napad a i treba istaknuti da su azijske kvalifikacije nedovoljno dobar način za procijeniti koliko su blizu Danske ili Perua, međutim ne bi bila hrabra izjava da će uzeti barem bod, možda i pobjedu u skupini.

Eriksen mora pogurati svoju ekipu u osminu finala
Skupina C jedna je od onih skupina na prvenstvu gdje osim u slučaju svjetskog čuda može se unaprijed upisati prolazak favorita u iduću fazu. Ako presumiramo da će to biti Francuska, za to drugo mjesto boriti će se ostale tri ekipe. Kao najozbilniji kandidat nameće se Danska. Svjetsko prvenstvo biti će u Europi, imaju najveći broj igrača u najboljim ligama i Christiana Eriksena, izuzev francuske reprezentacije jedinog igrača svjetske klase u skupini. Danci su dobro popunjeni sa svim pozicijama osim desnog krila i lijevog beka. Njihova velika prednost je iskustvo: u svakoj liniji imaju barem po jednog igrača koji je ...
Eriksen mora pogurati svoju ekipu u osminu finala
Skupina C jedna je od onih skupina na prvenstvu gdje ...

Respekt: Dado_M,

03.06.
Skupina C: uz Francusku - Peru ili Danska?

Europski doprvak u Rusiju dolazi sa velikim ambicijama. Prvenstveni razlog se mogu nadati dobrom rezultatu je ulazna forma nositelja igre kao što su Griezmann, Giroud ili Mbappe. Drugi razlog je oporavak Mendya na lijevoj strani jer osim njega ako izuzmemo Kurzawu nemaju kvalitetnu opciju koja bi otvorila prostor kao što to radi Sidibe na suprotnoj strani. Francuze će u Rusiju voditi isti trener kao i na prethodnom EURU, legendarni Didier Deschamps, nogometni Forrest Gump. Kao lik iz filma, bivši francuski kapetan ima impresivan CV, gdje samo nedostaje sudjelovanje u Francuskoj revoluciji ili otkrivanje Eifelovog tornja. No i bez toga, Deschamps se može pohvaliti da se sudjelovao u svim važnim događajima francuskog nogometa u zadnjih 30-tak godina. Kao igrač tada superjakog Marseillea osvajao je naslova u domaćoj i europskoj konkurenciji, isto ponovio sa Juventusom a sudjelovao je u neuspjelom pokušaju Beniteza da prvi puta osvoji naslov sa Valencijom. Kao značajni faktor, sa kapetanskom vrpcom predvodio je svoju reprezentaciju na putu do naslova svjetsko i europskog prvaka pri kraju prošlog stoljeća. Ni kao trener nije imao dosadan put. Iz prvih redova dirigirao je pobjedu Monaca nad Deportivom 8-3, vratio Juventus u prvu ligu i prvi naslov u Marseille nakon zlatne ere devedesetih. No, još kao trener nije postigao ono što je kao igrač- osvajanje Europskog ili Svjetskog prvenstva a u Rusiji će Francuzi biti među prvim favoritima.

Francuski roster je impresivno jak, pogotovo u napadačkim opcijama, no nudi par pozicija koje bi im mogle postati uteg ukoliko to protivnici prepoznaju. Francuzi nemaju kvalitetan backup na bekovskim pozicijama iako su tu nominalno stoperi Pavard i Lucas. Drugi problem može biti pozicija zadnjih veznih za koju Deschamps vjeruje da je Kante najbolja opcija. Vratar bi trebao biti Lloris a centralni braniči Umtiti i Varane. Treba reći da su sva trojica kvalitetni u igri sa loptom i obrambeni dvojac je sposoban igrati visoko odnosno držati liniju pobliže centru. Umtiti je igrač koji je dominantniji sa loptom i onaj koji izlazi na protivnika jer je dovoljno mobilan pokriti višak prostora. Varane, kao i u Realu igra „covera“ i u takvim načinu igre je možda i najbolji na svijetu. Jedini čiji bi se nedostatak mogao osjetiti je Payet. Krilo Marseillea je posljednjih godina jedan od najvažnijih igrača i njegov utjecaj na igru Francuza vidljiv je posebno u zadnjoj trećini. Njega će morati odmijeniti Fekir i Lemar, pogotovo krilo Lyona čiji skillset je sličan Payetovom.

Francuska je koncipirana tako da je 4-3-3 zapravo 4-3-2-1 zbog širine koje daju krila. Tim postavljanjem, dvojica igrača sa najvećim talentom obično se koncentiraju u oba half spacea. Francuska ima impresivan arsenal igrača kao što su Mbappe, Griezmann, Fekir i Dembele te će njihova u međuprostornim zonama biti neutralizirati višak prostora kada se "slomi" protivnički blok. Preduvjet za slobodno igranje dvojice ofenzivnih veznih su bočni igrači. Oni igraju izrazito visoko te se postavljaju blizu aut linije, što otvara cijeli srednji prostor prazan i tu se koncentiraju Mbeppe i Griezmann, gdje sa napadačem čine trokut.

U formaciji 4-2-3-1, Griezmann ima slobodu ulogu odnosno igra tkz. second strikera i radi otprilike isto kao u Atleticu. On je playmaker u zadnjoj trećini, kvalitetno surađuje sa napadačem, ponekada se spušta po loptu prema svojoj polovici, koristi prostor koji mu ostavlja napadač, igra između linija.

Sposobnost Varane i Umtitija da započnu napad oslobađa tih zadaća ofenzivnije igrača u polju. Čak i nije bitno kako stoje zadnji vezni i dvije osmice koliko je važna uloga bočnih igrača. Širokim postavljanjem već u nastanku napada razvuku obranu i to mehamizam koji nalaže da će se negdje otvoriti prostor jer obrana može se postaviti gusto u sredini i kocentirati se na centralni prostor ali Sidibe i Mendy su toliko tehnički kvalitetni da je nemoguće ostaviti oba wide spacea otvorenim jer oni mogu povući dubinsku loptu a mogu sudjelovati i u kombinatorici.

No, način iznošenja lopte izrazito se razlikuju kada igra N'zonzi i Kante. Francuzi su u pripremnom razdoblju odigrali dvije utakmice i svaki je dobio priliku se pokazati u jednoj. Subjektivno, N'zonzi je odradio jako dobar posao i on je upravo ono što njima treba u ulozi holdera. Uloga holdera u sredini je pružiti dovolju ravnotežu jer je to nužno zbog pozicijske igre bekove te biti podrška u iznošenju lopte. Francuzi ne mogu računati na Lassa Diarru a Rabiot nije ni pozvan stoga je dvojba između te dvojice igrača, dok recimo bi Nicin Seri bio idealno riješenje da je Francuz.
No, dva pitanja koje će se morati postaviti Deschamps kada bude birao: što želi dobiti od Pogbe i kakvim načinom igre želi igrati. 
Kante je igrač sa jednim elitnim skillom u čemu je možda i najbolji na svijetu a to je oduzimanje posjeda protivnika. No, taj skill se veže sa ekipe koje igraju prilično reaktivan nogomet i ne uživaju koristiti visok posjed. Na to se veže zamka o Pogbi koji bi kao i kod Mourinha mogao biti zarobljenik između dva svijeta, odnosno osuđen na djelovanje u primarnoj distibuciji umjesto da bude postavljen što bliže golu sa što manje doticaja sa svojom polovicom terena.

Kada Deschamps na teren izvede Kantea i postavu bez klasičnog napadača, primarna ideja Francuske biti kontranapad i ubitačna tranzicija. Tada Griezmann preuzima funkciju lažne devetke i sličnim mehanizom kako što to Liverpool radi nastaje trokut njega, Mbappe i Dembelea. Jedina je u tome što Liverpool često ostaja loptu kroz kontrapresing i reposjed dok Francuzi dok osvajanje lopte u bloku gdje imaju brojčanost fizičkih moćnih igrača brzih na reakciji. Pri osvojenoj lopti, kao i u Atleticu, Griezmann postaje primarni playmaker u tranziciji, bekovi pružaju support ukoliko krila ne dođu do protivničkog gola u 3 sekunda a najčešće dođu. Brzina kojom iskorištavaju višak slobodnog prostora je impresivna i neupitno najjača od svih ekipa na turniru.

Kada protivnik zatvori sredinu, onda brzo pokrije prostor u centralnom prostoru, Francuzi rade overload jedne od zonu. "Nakrcavanje" igrača događa se pomjeranjem obojice krila/polušpica u uski prostor što koncentira većinu protivniče obrane da se pomjera za njima. Jednostavan mehanizam s ciljem da oslobodi onu drugu stranu slobodnom gdje bi visoko postavljeni bek imao dovoljno prostora djelovati jer je obrana skupljena braniti onu drugu stranu.

Kada je Giroud u prvoj postavi, Francuzi postotkom dobar dio svojih napada rade preko bokova. Trokuti bočni-osmica-krilo s ciljem stvaranje viška za ubačaj prema Giroudu no problem dolazi kada Francuzi nemaju dovoljno igrača u kaznenom prostoru a protivnik se brani sa svojih 10 igrača. 

Zato je važan Oliver Giroud. Osim što je izuzetno bitan jer sudjeluje u obrambenom dijelu i skokom u tranziciji, Giroudov skillset omogućava njegovim suigračima dodatan prostor u zonama gdje je protivnik najgušći. On je odličan link-up igrač ne samo u zadnjoj trećini, otvara prostor svojim kretanjem, veže na sebe stopere i on će biti prva opcija kada budu igrači sa protivnikom koji će se braniti u duplom bloku. Poveznica njega i Benzeme je slična, Giroud je bolji u skoku, ali Benzema je kompletniji igrač jer je mobilniji i opasniji u prodoru i izvlačenju na stranu, no poznato je da Benzema odavno ne igra za Francusku i zašto.

Statistika:
TOP: Zračni dueli 60,5%(2.), uspješni driblinzi 22,8 (3.), ukupno ubačaja 20,6 (2.)
FLOP:-

Prednosti Francuza: Najraznovrsniji bekovi na prvenstvu, fizička dominacija, X faktor u vidu Pogbe i Griezmanna, skok igra i prekidi, koncentrat talenta u međuprostoru i dubina na klupi(Fekir,Dembele,Lacazzette)

Mane: Kante u prvom sastavu, rezervne na bekovima, primarna distribucije u sustavu 4-2-3-1, nedovoljni mehanizmi na postavljenu obranu, izostatak Payeta i imaginacije u zadnjoj trećini

Pod povećalom: Antoine Griezmann

Griezmann je prva zvijezda svoje reprezentacije no za francuski rezultat na prvenstvu ovisiti će ono što skroji Didier Deschamps. Izbornik Tricolora na raspolaganju ima fantastičnu momčad koja može u teoriji igrati izrazito kvalitetnu pozicijsku igru ali najveći francuski problem na prvenstvu biti će što upravo njihov izbornik neće izvući maksimum nego će se orijentirati na tranziciju i improvizaciju svojih napadačkih vedeta. Iz toga će proizlazi postavljanje Kantea na zadnjeg veznog, neodređena uloga Pogbe u sustavu i pretjerana ovisnost o Griezmannu. 

Napadač Atletica biti će najjača snaga svoje reprezentacije zbog vrhunske forme posljednjih mjeseca i sličnosti sustava reprezentacije sa onim koje preferira Cholo Simeone. Branjenje u bloku, tranzicija, prekidi su neke od paralela između Atletica i Francuske na predstojećem prvenstvu, barem u idejama njihovog izbornika. No, kroz iskustvo Atletica i rad sa Cholom, Griezmann je naučio razmišljati od čega su posljedica vrhunsko donošenje odluka na terenu u kratkom vremenu. On je to doveo do savršenstva, bilo da je riječ o udarcu, dodavanju ili kretanju, Griezmann što je veći pritisak protivničih igrača i vremena veći, on postaje bolji. Kao što će rasti njegova šanse za "MVP-a" kako bude Francuska išla prema završnici turnira.

Prognoza:
Skupinu bi trebali proći kao prvoplasirani i po sastavu trebali bi doći do završnice. No, po viđenom Deschamps će teško promijeniti svoje odluke i izvući maksimum iz ono što njega ekipa realno može i trebala bi, stoga ne bi čudilo da ispadnu u četvfinalu od Portugalaca koji imaju vrhunsku defenzivnu organizaciju a Griezmann, Mbappe i Dembele naprijed mogu uništiti svaku obranu ako dobiju dovoljno prostora. Francuski problem je što će biti ako ne dobiju, jer njihov izbornik nema dovoljno izražene automatizme u prvoj i drugoj trećini igre i doima se da ono što njegovi igrači rade na protivničkoj polovici najčešće je rezultat improvizacije i individualna kvaliteta.

VIDEO ANALIZA:

Francuzima na putu do uspjeha stoji samo Didier Deschamps
Europski doprvak u Rusiju dolazi sa velikim ambicijama. Prvenstveni razlog se mogu nadati dobrom rezultatu je ulazna forma nositelja igre kao što su Griezmann, Giroud ili Mbappe. Drugi razlog je oporavak Mendya na lijevoj strani jer osim njega ako izuzmemo Kurzawu nemaju kvalitetnu opciju koja bi otvorila prostor kao što to radi Sidibe na suprotnoj strani. Francuze će u Rusiju voditi isti trener kao i na prethodnom EURU, legendarni Didier Deschamps, nogometni Forrest Gump. Kao lik iz filma, bivši francuski kapetan ima impresivan CV, gdje samo nedostaje sudjelovanje u Francuskoj revoluciji ili otkrivanje Eifelovog tornja. No i bez toga, Deschamps ...
Francuzima na putu do uspjeha stoji samo Didier Deschamps
Europski doprvak u Rusiju dolazi sa velikim ambicijama. Prvenstveni razlog ...

Respekt: Chusta, Dado_M, Peslolus, GNKDZCFC,

Slažem se: Losovius,

Rekao bih da je ovo najbolja dosad analiza. Pogotovo dio N'Zonzi-Kante, što se sve dobije s jednim, što s drugim. Pogotovo u kontekstu toga da je Kante tijekom Eura završio na klupi kad je DEschamps shvatio da mu je igrač manje protiv zatvorenih sysa - Losovius, 5.6.18. 11:20, 0 0 0
Pogledaj i video, dodao neki uvod i zaključak i još neke dijelove. Zadovoljan sam Francuzima.. - BruceWayne, 5.6.18. 11:32, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.