Brunoo

HŽV
Reputacija
2
Bodova
34
Analiza
2
Ocjena
3
Anketa
15

Analize

05/2018
Tribina hipoteza

Gledam ovaj Hajduk i mislim si, koliko je tužno da je klub dao 300.000 eura za Hamzu Barrya. No, nije on jedini problem.

Postavio bih tri prioriteta za prijelazni rok:

  1. Smanjiti broj igrača (ujedno i broj stranaca) u kadru. U ekipi ne treba biti više od 18-19 igrača sa strane i isprofiliranih domaćih igrača. Ostatak trebaju činiti igrači koji prelaze iz A u B ekipu, po potrebi.
  2. Proizlazi iz točke 1. U ekipi treba biti više mladih igrača i trebaju više participirati. Npr., za tri pozicije u sredini treba konkurirati maksimalno 5 igrača, a ostatak popunjavati talentiranim članovima B tima.
  3. Povećati kvalitet. Postoji slaba zona momčadi i treba je ciljano ojačati.

Golmani:

Letica: Neuptina jedinica i budućnost kluba. Ako se mogu ugrabiti veliki novci, golmana bih prodao pa 5-10% iznosa iskoristio za nalazak pristojne zamjene i 10ak % za pumpanje budžeta za pojačanja.

Drugi golman: Stipica (mala šansa da ostane) ili Grbić (još manja šansa). Drugog golman može se lako pronaći, to je najmanji problem.

Treći golman: Ista priča kao i za drugog

Desni bočni:

Juranović: Igrač koji je najviše napredovao, nevjerojatne eksplozivnosti, određenih tehničkih i taktičkih limita, ali igrač za koje se u perspektivi može uzeti milijunska odšteta. Njega treba sačuvati još bar sezonu, osim ako dođe ponuda koja „izuva“.

Zamjena: Na zamjenu beku ne treba trošiti. Vidjeti može li se J. Bašić vratiti iz mrtvih i biti alternacija, ili naći drugu pristojnu, jeftinu alternaciju iz domaćeg bazena. Može se i bez klasično beka za zamjenu, a da Tudor uskače po potrebi.

Lijevi bočni:

Fomitschov: Čovjek koji je oduševio, zna s loptom, ne paniči s njom, rijetko bunari, zna ubaciti, defanzivno staložen.

Zamjena: Lomit će se između Memolle i Filipa. Više mi smisla ima riješiti se Memolle. Filipu, kad si već platio odštetu, trebaš dati još jedne pripreme, a prednost mu je što može igrati i kao nekakv wing-back.

Stoperi:

Nižić: Reprezentativni kvalitet, igrač s kojim se gradi šampionska ekipa. Vrijedi isto kao i za Leticu. Prodati za pristojnu ponudu, što bi po meni iznad 1,7-1,8 milijuna eura, pod uvjetom da poželi otići. Osobno, ne bih žalio dati mu 350.000 godišnje i imati vrhunskog stopera još 2-3 godine. Ako ode, naći zamjenu, kao što Rijeka izvuče Župarića, ili neko kvalitetno rješenje iz Hrvatske/regije.

Borja: Korektan, ali ne puno više od toga. Uz Nižu, kad su obojicaa u formi, izgleda solidno, ali bih bio sretniji da se bori s nekim kvalitetnim za tu ulogu drugog stopera.

Ismajli: Ako je zadovoljan s time, ostavit ga za četvrtog stopera. Za više od toga nije.

Carbonieri: Miriše na rastanak, nakon silnih povreda. Činio se kao OK treći stoper.

Bosančić: Rastanak sve izgledniji. Nažalost, nije nikad dobio par utakmica u nizu. Vjerojatno nije ni zaslužio, jer su ga svi treneri jednako tretirali što se tiče minutaže.

Defanzivni vezni:

Radošević: Jopa je što se destrukcije tiče bez premca,  a što se tiče distribucije ispod potrebne razine. Puno lopti poklanja i nadam se da će ga Kopić učiniti racionalnijim, ako ne preciznijim. I da će bolje sakriti te njegove nedostatke. U nekom idealnom scenariju, koji nije baš realan, pojačali bi se na 4-5 pozicija, a konkurent Radoševiću bila bi jedna od tih pozicija. Pa bi se moglo igrati i s dva centralna, različite formacije, a eventualno ga gurnuti i na klupu da uhvati daha povremeno.

Savvas: Kad sistem funkcionira, on je OK, solidan na lopti, mada ima mušica. Osobno bi mi bio pri dnu liste za odstrel, ali nije beskoristan.

Centralni vezni:

T. Bašić: Top 3 potencijal u ekipi, čovjek sjajan u distribuciji, sjajan šuter. Duel igra je problem, kao i generalno fizički aspekt igre. Dobro je to što baš u tom segmentu ima dosta prostora za napredak. Ako bi ga se discipliniralo, da nabije malo mišića, snage i izdržljivosti, bio bi i fizička i tehnička napast. Iza Laetice, ispred Juranovića, najveći odlazni transfer u budućnosti.

Caktaš: Motor ekipe, jedan od rijetkih koji zna odigrati prva-druga-prva-druga, mekan na lopti, jednostavno-razumije igru. On, Toma i Radošević, nakon kvalitetnih priprema, mogu biti dobar vezni trio.

Kožulj: Čovjek koji je vrlo malo pokazao za dvije sezone i vrijeme je da se suradnja završi.

Hamza: Čovjek je taktički i mentalno ispod razine za HNL. Nevjerojatno da je plaćena odšteta za njega. Stavio bih da pri dno liste za odstrel. Korisniji mi je Savvas od njega.

Bočni vezni:


Gyurcso: Iskoristiti klauzulu i otkupiti. Čovjek koji ima kvalitet da bude prvotimac jednog dobrog Hajduka.

Tičinović: Bek ili krilo, gdje god ga upisao - rezulatat je isti. Povratak u Belgiju odmah po isteku posudbe.

Tudor: Čovjek užasno tehnički limitiran, fizički korektan, s odličnim osjećajem za gol. U najboljem slučaju, može biti korisna alternacija za cijelu desnu stranu.

Napad:

Futacs: Ako odluči ostati, kupio bih mu konkurenta(moraš imati dva vrsna napadača ako hoćeš neki rezultat) i ufao se u njega u narednoj sezoni. Ako odluči otići, valja kupiti jednog ofanzivca više.

Said: Čini se da je rastanak izgledan. Takav je tip, nekad je u outu, u svom filmu. I to je velika šteta, jer ima pristojan kvalitet. Rangiram ga kao i Savvasa. Nije beskorisan, riješio bih ga se da imam iole solidniju domaću opciju.

Almeida: Lijep pozdrav, doviđenja.

Šego: Već je involviran u ekipu na proljeće. On bi mi bio peti izbor za tri ofanzivne pozicije. Tako bi dobio solidnu minutažu kroz sezonu, a ne bi podnio velik teret. Mogao bi i u B tim po minutažu povremeno. Velik talent.

Kovačević: On bi mi bio relacija A-B tim, iza Šega. Potencijal koji treba njegovati i vidjeti šta će izrasti u narednih 12-18 mjeseci.

Kad zbrojim i oduzmem:

Ostaju kao kao značajan dio rostera (uz napomenu kod Letice i Nižića):

-Letica (Ako ode, pronaći zamjenu, naravno)

-Drugi golman (apstraktno, neko od postojećih ili drugo domaće, jeftino rješenje)

-Treći golman (junior neki)

-Juranović

-Nižić (Ako ode, pronaći kvalitetnu zamjenu, barem približne razine)

-Borja

-Fomitschow

-Filip (ili Memolla; uglavnom jedan od njih dvojice, bliži sam Filipu)

-Radošević

-T.Bašić

-Caktaš

-Gyurcso (uz mali upitnik, ali bili bi ludi ako ga ne bi otkupili)

-Šego

-

Otpis:

-Carbonieri

-Bosančić (izgledno)

-Memolla (vjerojatnije nego Filip)

-Kožulj

-Tičinović (svakako nije pod ugovorom)

-Almeida

Stipicu i(li) Grbića nisam nabrajao, svakako će biti riješeno pitanje rezervnog golmana.

Mogući rastanak, ovisno o okolnostima i nalasku rješenja na tim pozicijama:

-Ismajli: Premalo je pokazao, ali vidjet ćemo koliko ga cijeni Kopić i može li mu biti četvrti stoper.

-Savvas: Vjerojatni ostanak u ulozi rezervnog stopera i zadnjeg veznog. Relativno zahvalan igrač, ali vidljivih limita, zbog kojih nije mogao opstati čak ni u Serie B.

-Hamza: Vjerojatnije da će ostati kao zamjena Caktašu i Bašiću. Kad bih našao kvalitetno rješenje u vezi i pojačao konkurenciju, pokazao bih mu izlazna vrata. Ne toliko zbog kvaltiete (koja također nije razini), koliko zbog malokrvnosti. Treba graditi EKIPU, a mekušci nisu potrebni.

-Tudor: Upotrebljiv kao zamjena na obje bočne pozicije, iako prilično limitiran. Vjerojatno će ostati. Tipična polivalentna, brzonoga, limitirana alternacija.

-Futacs: Svakako bi ostao u rosteru, ako izrazi želju. Ako poželi otići, iznaći isplativ način rastanka. Idealno bi bilo da ostane i da se s nekim pojačanjem tuče za poziciju devetke.

-Said: Zamjerio se nekim potezima ove sezone. Osobno bih bio presretan s odštetom od 500 tisuća i srdačnim rastankom. Ako ostane, onda bi bio zamjena za pozicije desnog krila i centralnog napadača

POJAČANJA:

-Dva ofanzivna igrača: Jedan klasični krilni igrač sposoban praviti razliku driblingom, kombinatorikom, ulaskom u sredinu; a drugi napadač različitog tipa od Futacsa, također brz igrač, solidne završnice.

Čak i ako bi Futacs ostao, tražio bih ta dva igrača, tako da se ta dva Mađara i dvije pridošlice tuku za tri pozicije naprijed. To su ujedno i dva prioriteta, dvije pozicije za koje se može dati ukupno 600-700 tisuća godišnje. Dobar dio toga će se osloboditi raskidom s gore nabrojanim igračima (Almeida 250, ostalih 5-6 još toliko). Ne možeš u borbu za trofeje, ne možeš stvoriti ekipu koja pobjeđuje u kontinuitetu ako nemaš nekoliko vrsnih igrača naprijed. Rijeka ih pronalazi iz sezone u sezonu za plaću ne veću od 350-400 tisuća godišnje. Dakle, moguće je.

Ekipa ima strukturu, dobro je vođena i fali joj te oštrice naprijed.

-Ostale pozicije pojačati prema financijskim mogućnostima i prilikama na tržištu: stoper do 200-250 godišnje za konkurenciju Borji i Nižiću/prvom stoperu; povučeni veznjak dobre drugačijeg profila od Radoševića plaće do 200-250 godišnje

-Niža i Letica su u rubrici „ako“. Ako odu, za manje novca(pogotovo u slučaju Letice) moraju se naći kvalitetne zamjene. Dakle, golman i prvi stoper dolaze samo ako bude odlazaka na tim pozicijama.

Rezime:

-9 prvotimaca riješeno, popunjeno

-Riješeni rezervni golman, 3 zamjene u obrani, dvije u vezi i 1-2 u napadu. Na nekim pozicijama bi to moralo biti bolje, ali prioritet bi trebao biti na dovođenju 2-3 kvaliteta, a ne na jačanju klupe.

-traže se desni krilni igrač i napadač (bez obzira na ostanak Futacsa- ponavljam, moraš imati širinu i kvalitet naprijed)

-kao treće pojačanje ili stoper ili defanzivni vezni (pa da Savvas pokriva drugu poziciju)

-Na odstrel poslano najmanje 7 igrača, a možda i više

-Po plaćama to ostaje na sličnoj razini, možda 100-200 tisuća više

-Kadar smanjen, popunjavaju ga po potrebi i prema ocjeni napretka najkvalitetniji bekavci (Nejamšić, Palaversa, Teklić), uz pomenute Šegu, Kovačevića.

Hajdukov mercato-kako ekipi učiniti kompetitivnijom, mlađom, a ne puno skupljom
Gledam ovaj Hajduk i mislim si, koliko je tužno da je klub dao 300.000 eura za Hamzu Barrya. No, nije on jedini problem. Postavio bih tri prioriteta za prijelazni rok: Smanjiti broj igrača (ujedno i broj stranaca) u kadru. U ekipi ne treba biti više od 18-19 igrača sa strane i isprofiliranih domaćih igrača. Ostatak trebaju činiti igrači koji prelaze iz A u B ekipu, po potrebi. Proizlazi iz točke 1. U ekipi treba biti više mladih igrača i trebaju više participirati. Npr., za tri pozicije u sredini treba konkurirati maksimalno 5 igrača, a ostatak popunjavati talentiranim članovima B tima. ...
Hajdukov mercato-kako ekipi učiniti kompetitivnijom, mlađom, a ne puno skupljom
Gledam ovaj Hajduk i mislim si, koliko je tužno da ...

Respekt: Dado_M,

Ne slažem se: CrneKese,

igrača(i sa igračke i financijske strane) od Hamze. - Dado_M, 21.5.18. 21:25, 0 0 0
Dado. Filip je premalo igrao, a sve upućuje na to da bi mogao biti flop. Stavio sam kao dilemu Memolla/Filip za otpis, jer je jedan viška. Što se Hamze tiče, ponavljam-dobra tehnika, fin touch, ali beskrvnost, UŽASNA kretnja bez lopte... - Brunoo, 21.5.18. 22:57, 0 0 0
...loše pozicioniranje i ofanzivno i defanzivno. Mislim da ne trebam previše dalje. Ako bi se malo trgnuo, uz doziranu minutažu može biti upotrebljiv. Nikako igrač za prvu postavu ili važnu ulogu, jer nije u stanju pružati dobre partije u kontinuitet - Brunoo, 21.5.18. 22:59, 0 0 0
Što se tiče imena za pojačanja, nisam siguran da vidim u HNL-u neka prava rješenja, a da su dostupna. Mogu reći kakav profil bi trebao. Desno krilo koje probija bok, solidno u kombinatorici. Glavno, da pravi razliku u HNL-u. A napadač drugačijeg... - Brunoo, 21.5.18. 23:02, 0 0 0
...profila od Futacsa. Također brzanac, koji može biti i druga špica, tako da imaš različite varijante u napadu. Prosto, naprijed moraš imati 4 dobra igrač za tri pozicije, ako hoćeš rezultat. Za obojicu po 300-350 tisuća godišnje, valjda je izvedivo - Brunoo, 21.5.18. 23:03, 0 0 0
01/2018
Tribina hipoteza

Jako mi je dosadno, a kad mi je dosadno mnogo razmišljam o Hajduku, stavljam se u poziciju trenera, sportskog direktora itd...pa da to pretočim na Tribinu.

Što nudi kadar i kako ga formacijski oblikovati?

Odlaskom Ercega, Hajduk je ostao praktično bez pravih "inside forwarda" i s četiri napadača. Razumnim se čini prijeći na neku varijantu s dvojicom u vrhu napada i četvoricom u sredini. 

Romb ili 3:1 kombinacija u sredini teško može u perspektivi stvoriti mašineriju koja bi htjela dizati se iz sezone u sezonu i naposlijetku dominirati HNL-om, pa se najrazumnijim čini uigravati dobrih starih 4-4-2. Prosto, rijetki su primjeri ekipa koje bez krila uspijevaju osvajati titule, razviti neki baš napadački nogomet i razvijati igrače. Makar jedno klasično krilo.

Po pozicijama

Golman Letica-jer je mlad i perspektivan-kad mu ne dati šansu ako ne u polusezoni u kojoj nema borbe za titulu.

Lijevi bek: Jedna od tri najkritičnije pozicije u ekipi. Kritičniji su samo desni bek i nedostatak prodornog krila. Memolla ima makar tu kvalitetu da dobro zatvara svoj bok, može poslužiti kao osigurač. Ako bi Kopić uspio potaknuti ga da bude racionalniji u distribuciji lopte i igri bez lopte u fazi napada, može biti koristan. U svakom slučaju na tržištu motriti potencijalna pojačanja na toj poziciji. Ali nije prioritet, bar ne do ljeta.

Stoperi: Borja i Nižić (ako ostane). Stoperska pozicija je izrazito osjetljiva, a osim igračkih Nižić ima i liderske kvalitete. Bio bi veći gubitak od Ercega jer - od glavnog stopera se obrana gradi, a u napadačkom dijelu su uvijek moguće rošade. Ako Niža ode, ili dovesti pravo pojačanje odmah, ili, ako takvog nema, riskirati s Bosančićem polusezonu (sad ili nikad).

Desni bek: I Tudor i Jura jednostavno imaju previše mana u igri za ovu poziciju. Obojica mogu ostati alternacije za ovu poziciju, ali ovdje se pojačanje dovesti mora. Biti konkurentan u HNL-u i biti ozbiljan takmac pristojnijim europskim ekipama nemoguće je bez barem dva motorična bočna igrača koji znaju lopte, a Hajduk nema nijednog trenutno. Desni bek - kupovina prioritet. Jura može poslužiti kao alternacija za više pozicija. Tudor pojačati opcije na boku.

Dvojac centralnih veznih: Toma bi morao dobiti svoju rolu relativno slobodnog playmakera u sredini. U formaciji sa samo dvojicom veznjaka u središnjici+Hamza problem bi bio kako svesti na minimum Radoševićeve nedostatke u distribuciji. Tu bi se ovisno o protivniku moglo koristiti Savvasa umjesto njega uz eventualne rošade ili formacijske promjene. Dakle nekakva kombinacija Radošević-Bašič uz Savvasa i Kožulja(koji može i na Hamzino mjesto)

Bočni vezni: Hamza je pružio nešto pristojnih partija poludesno pa bi u formaciji s 4 vezna mogao igrati na toj poziciji ulazeći više u sredinu, pomažući u organizaciji uz ofanzivnog i pravocrtnog desnog beka-pojačanje.

U toj nekoj svojoj ideji lijevi krilni igrač bi bio drugo nužno pojačanje u ovoj ekipi. Trenutno nedostaje siline, brzine, hitrine i makar jedan igrač jak 1 na 1. Pojačanje tog tipa s Memollom kao čuvarom i Futacsem ili Saidom kao mantinelom idealno bi se uklopilo u ovu moju viziju Hajduka.

Napad: Dok je zdrav i odmoran Ohandza bi bio siguran pick u kombinaciji brzanac i igrač dubine-snagator i mantinela. Almeida i Futacs jedina nespojiva kombinacija, a sve ostalo je moguće, prema okolnostima. Naravno, nekad se može zaigrati i s jednom špicom, ako bude dovoljno opcija u sredini-a glavni je preduvjet jedno pojačanje-spomenuto krilo.

Pojačanja

Vjerujem da je konačno gotovo razdobolje kad se ne može isplatiti odšteta. To ne znači da je nužno odjednom ispaliti velike pare na pet igrača. Ali nekakva dva ciljana pojačanja u siječnju, uz dodatna 2-3 (prema potrebi i procjeni) na ljeto i izlazak nekolicine igrača u skorije vrijeme iz vlastitog inkubatora bili bi fina osnova za jedan dobar Hajduk u perspektivi.

Koja su to dva igrača?

Kao što napisah iznad: motoričan i tehnički pristojan desni bek (kompenziran nešto defanzivnijim limitiranim Memollom s druge strane) i jedno potentno, 1na1 jako krilo po mogućnosti na lijevoj strani.

Ta dva motorična igrača bi neizmjerno poboljšala krvnu sliku ekipe. Riješio bi se desni bek-rak rana i doveo nakon Vlašića i jedan jak dribler. Protivnici ne bi toliko gustinom i brojnošću ubijali Tomu i Hamzu koji bi imali nešto više opcija i prostora da se razmašu.

4-4-2 formacija zahtijeva visok nivo usklađenosti i timskog pozicioniranja, pa bi bilo potrebno nešto vremena da se uigra, ali izvedivo je.

Očekivanja

Još da iznesem svoje mišljenje o putu kojim ide Hajduk.

Uvijek je, pogotovo u situaciji u kojoj je klub bio, važnije kune preusmjeriti u terene, akademiju, infrastrukturu. I uvijek, uvijek, dok god je moguće unaprijeđivati te stvari, to treba i činiti. Kasnije će se višestruko isplatiti. Počet će konačno na godišnjoj razini izlaziti po 2-3 igrača dostojna prve postave, i to prve postave nekog budućeg boljeg Hajduka. Tako će pola udarne postave činiti domaći igrači, uz 1-2-3 mlada perspektivna kupljena sa strana i 2-3 uhvaćena na free uz pristojnu plaću.

To je taj put kojim se ide postupno napredujući u svim segmentima:

-dizati akademiju i broj izlaznih kvalitetnih juniora (što će se uskoro početi ostvarivati)

-dizati proračun i postupno plaće pa time i kvalitet igrača koje hvataš bez odštete (u perspektivi ćeš umjesto "Saida" dovesti "Gavranovića"; dovesti se u situaciju da platiš milijun za nekog "Roga"(to će postati realnost kroz godinu-dvije)

-pri tome postaviti razuman rezultatski cilj, što i jeste učinjeno. Bodovni bilans se uz manje turbulencije podiže, a kad se ovo navedeno u prethodne dvije teze realizira, dogodit će se i skokovit uspon.

Hajduk ide zdravim putem, postepeno dižući sve segmente kluba. Nikad neće stvoriti takav monopol u vrbovanju mladih igrača, teško će mu se dogoditi generacija Modrić-Ćorluka-Eduardo u kombinaciji s uspješnim mafijašem na čelu pa da na račun toga jaše godinama; ali je realno da se uspinje i dosegne jednu razinu na kojoj će redovno biti na 80+ bodova u HNL-u i redovni kandidat za titulu. 

Pitanje je sezone, ali kad dođe na tu razinu, tu će se i održati - jer ovaj model je zdrav, ekonomičan i transparentan.

Hajduk: šta i kako dalje?
Jako mi je dosadno, a kad mi je dosadno mnogo razmišljam o Hajduku, stavljam se u poziciju trenera, sportskog direktora itd...pa da to pretočim na Tribinu. Što nudi kadar i kako ga formacijski oblikovati? Odlaskom Ercega, Hajduk je ostao praktično bez pravih "inside forwarda" i s četiri napadača. Razumnim se čini prijeći na neku varijantu s dvojicom u vrhu napada i četvoricom u sredini. Romb ili 3:1 kombinacija u sredini teško može u perspektivi stvoriti mašineriju koja bi htjela dizati se iz sezone u sezonu i naposlijetku dominirati HNL-om, pa se najrazumnijim čini uigravati dobrih starih 4-4-2. Prosto, rijetki su ...
Hajduk: šta i kako dalje?
Jako mi je dosadno, a kad mi je dosadno mnogo ...

Respekt: Biscione94, Gavran,

Slažem se: Essien1950, Laganes,

Ne slažem se: BoskoBalaban, gradim,

Ako je model transparentan, moze li mi tko reci koliko je Hajduk uplatio gradu Splitu novaca na ime kredita? - gradim, 15.1.18. 1:13, 0 0 0
evo ti u kunu http://hajduk.hr/vijest/hajduk-uplatio-gradu-2-690-999-80-kuna-i-u-potpunosti-vratio-kredit/9653 - Essien1950, 16.1.18. 13:58, 0 0 0
Kako sam i očekivao. Klub je uplatio gradu 2.7 mil kuna i tako riješio 25.470.765 kuna. Ostalo je grad oprostio 9.86 mil zbog ulaganja u stadion, uložio je 2 x po 5 mil na projekt akademije, i nešto je kapnulo od Ultre. Sad sam opet u problemima - gradim, 16.1.18. 14:09, 0 0 0
ako je Split s 9.86 mil financirao Hajdukovo uređenje stadiona ( nije uplatio novce na Hajdukov račun, nego je pobrisao dug - dakle ista stvar), ako je Split odvojio 10 mil kuna za potrebe Akademije, po čemu se taj model toliko razlikuje od - gradim, 16.1.18. 14:11, 0 0 0
Mamicevsko-bandicevskog. "Ja ti platim gradskim novcima da ti odrzavas stadion" i "ja ti platim gradskim novcima omladinsku skolu" - gradim, 16.1.18. 17:58, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.