DerBomber

 Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt.
Reputacija
2
Bodova
47
Analiza
6
Ocjena
45
Anketa
103
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

08/2018
Tribina hipoteza

Mali uvod za one koji ne znaju što je League of Legends.

League of Legends ili skračeno LoL je online PC igra u kojoj 10 igrača (5v5) bori sa izabranim likovima za pobjedu na mapi. Heroji ili championsi su stvorenja koja stvarni igrač kontrolira na mapi, te s njima i igra. Danas u League of Legendsu postoji preko 140 heroja, te niti jedan od njih nije isti kao drugi. Svaki imaju svoje sposobnosti i način na koji se igra.

League of Legends World Championship je najveći turnir najpopularnijeg esporta na svijetu. Prošlogodišnji turnir se igrao u Kini,a svaka faza natjecanja u drugom gradu. Finale između timova Samsung Galaxy i SK Telecom T1 igrano je na Nacionalnom stadionu u Pekingu pred 40 000 ljudi, a 40 miliona je pratilo preko prijenosa. 

Južna Koreja 2018.

I ove će se godine različite faze World Championshipa igrati na različitim lokacijama, koje još nisu objavljene. No, za očekivati je da će se samo finale igrati na nekome od korejskih stadiona.

Natjecanje je podjeljeno u 3 faze.

1. Play-in faza 

U play-in fazi League of Legends World Championshipa igrat će se četiri skupine po tri tima koji su završili na trećem mjestu u svojem regionalnom prvenstvu (EU LCS, NA LCS, LPL i LMS) kao i pobjednici Wildcard regija. Prva dva tima iz navedenih prvenstava kvalificiralo se direktno u grupnu fazu.

2. Grupna faza

12 timova koji su se kvalificirali direktno i 4 koja su prošla kroz play-in fazu bit će raspoređeni u 4 grupe.U grupama će se igrati na jednu dobivenu protiv svakog protivnika.

3. Eliminacijska faza


Prva dva tima iz svake grupe igrat će ovu fazu i tražiti put prema finalu. Pobjednik grupe A ide na drugoplasiranog iz grupe B i tako za sve ostale grupe.

Hrvat Luka "Perkz" Perković jedan od najboljih League of Legends igrača također će sudjelovati na ovogodišnjem Worldsu u Koreji. Luka i G2 Esports, tim za koji nastupa, četiri puta zaredom su osvojili europski LCS. Uz ostale turnire, dva puta su nastupali na Mid-Season Invitationalu i World Championshipu.

Više informacija o datumu odigravnja i točnim lokacijama se očekuje uskoro. 

The League of Legends World Championship
Mali uvod za one koji ne znaju što je League of Legends. League of Legends ili skračeno LoL je online PC igra u kojoj 10 igrača (5v5) bori sa izabranim likovima za pobjedu na mapi. Heroji ili championsi su stvorenja koja stvarni igrač kontrolira na mapi, te s njima i igra. Danas u League of Legendsu postoji preko 140 heroja, te niti jedan od njih nije isti kao drugi. Svaki imaju svoje sposobnosti i način na koji se igra. League of Legends World Championship je najveći turnir najpopularnijeg esporta na svijetu. Prošlogodišnji turnir se igrao u Kini,a svaka faza natjecanja ...
The League of Legends World Championship
Mali uvod za one koji ne znaju što je League ...

Respekt: GNKDZCFC,

07/2018
Koji su igrači najbolje iskoristili SP?

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji donijelo je novog prvaka svijeta, a stanje među favoritima za Zlatnu loptu se također promijenilo. Kaka je bio posljednji igrač koji je osvojio Zlatnu loptu prije Messi/Ronaldo ere koji su ovu nagradu osvajali 5 puta svaki.


Prije početka SP-a favoriti su bili:

1. Ronaldo - 50% šansi za osvajanje.
Osvojena 3. uzastopna LP,Superkup,UEFA Superkup,FIFA svjetsko klupsko prvenstvo i 3.mjesto u ligi(najbolji strjelac LP)
Statistika prije SP-a2. Messi - 31% šansi za osvajanje.
Osvojena liga i kup(najbolji strjelac europe)
Statistika prije SP-a3.Salah - 14% šansi za osvajanje.
Bez osvojenog trofeja ali u finalu LP i 4.mjesto u ligi (najbolji igrac lige i najbolji strijelac)
Statistika prije SP-a4. KDB - 9% šansi za osvajanje.
Osvojena liga i liga kup.
Statistika prije SP-a5. Neymar -9% šansi za osvajanje.
Osvojena liga,kup i superkup(najbolji igrac lige).
Statistika prije SP-a
Francuska je pobjedom 4-2 u finalu protiv Hrvatske osvojila SP. Belgija je završila treća, a Messijeva Argentina i Ronaldov Portugal su ispali u osmini finala. Nakon završetka SP stanje u utrci za Zlatnu loptu se promjenilo.

Favoriti nakon SP su:

1.Ronaldo - 45% šansi za osvajanje.
Iako je Portugal ispao u osmini finala Ronaldove šanse nisu drasticno pale.

Statistika na SP2.Modrić - 12.5% šansi za osvajanje.
Prije SP Modrić nije bio među top5 favorita ali osvajanje Zlatne lopte SP-a i fantasticne igra s kojima je doveo Hrvatsku do finala su ga postavile na mjesto drugog favorita.

Statistika na SP3.Mbappe - 10% šansi za osvajanje.
Također igrač koji prije SP nije bio među top5 favorita je igrama na SP,a ponajviše fantasticnom igrom protiv Argentine u osmini finala izborio svoje mjesto na listi.

Statistika na SP4.Messi - 6.25% šansi za osvajanje.
Iako je imao vrlo dobru sezonu iza sebe Messi je izgubio 25% šansi. Loša igra Argentine i ispadanje od Francuske su drastično utjecale na njegove šanse.

Statistika na SP5. KDB - 4% šansi za osvajanje.
Belgija je osvojila broncu na SP iako je Hazard bio najbolji igrač KDB je ostao među favoritima jer je imao uspješniju klupsku sezonu.

Statistika na SP


Svjetsko prvenstvo je nekim igračima drastično povećalo šanse u utrci za Zlatnu loptu dok je Messija i Salaha prakticki izbacilo iz utrke.

Jeli došao trenutak da se prekine era Messi/Ronaldo?

Ko su danas favoriti za osvajanje Zlatne lopte?
Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji donijelo je novog prvaka svijeta, a stanje među favoritima za Zlatnu loptu se također promijenilo. Kaka je bio posljednji igrač koji je osvojio Zlatnu loptu prije Messi/Ronaldo ere koji su ovu nagradu osvajali 5 puta svaki. Prije početka SP-a favoriti su bili: 1. Ronaldo - 50% šansi za osvajanje. Osvojena 3. uzastopna LP,Superkup,UEFA Superkup,FIFA svjetsko klupsko prvenstvo i 3.mjesto u ligi(najbolji strjelac LP)Statistika prije SP-a 2. Messi - 31% šansi za osvajanje. Osvojena liga i kup(najbolji strjelac europe)Statistika prije SP-a 3.Salah - 14% šansi za osvajanje. Bez osvojenog trofeja ali u finalu LP i 4.mjesto ...
Ko su danas favoriti za osvajanje Zlatne lopte?
Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji donijelo je novog prvaka svijeta, ...

Respekt: BruceWayne, ivan-cro,

Solidna analiza, možda malo van teme ali uredu. Rekao bi ipak da je Ronaldo korak ispred svih.. - BruceWayne, 20.7.18. 14:52, 0 0 0
@BruceWayne ovo je vise bio neki pregled stanja prije i nakon SP uz ovu bazicnu statistiku - DerBomber, 20.7.18. 23:56, 0 0 0
07/2018
Treba li Hrvatskoj nacionalni stadion?

Nakon uspjeha nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji aktualizirala se tema o gradnji nacionalnog stadiona.

„U budućnosti moramo pronaći rješenje za jedan nacionalni stadion, jer kad ako ne sad. Mislim da to hrvatska reprezentacija zaslužuje. Na taj način poslati bismo poruku nogometašima, posebno mladim generacijama da se bave sportom“ premijer Andrej Plenković.

Nedugo nakon izjave premijera Plenkovića Milan Bandić je okupio novinare i predstavio svoju viziju nacionalnog stadiona na Kajzerici.
Plavi vulkan iza kojeg stoji arhitekt Hrvoje Njirić je 2008.godine pobjedio na natječaju za izgradnju stadiona.
2008. troškovi su procijenjeni na 122 miliona € i u izvornom projektu stadion je kapaciteta 50 000 mjesta. Ali Njirić je danas rekao kako postoji opcija da se radio stadion kapaciteta 20 000 i da bi koštao duplo manje od početnog projekta."Iskazana namjera za gradnjom nacionalnog nogometnog stadiona ima punu potporu Grada Velike Gorice i mene kao gradonačelnika. S naše strane, a sve u koordinaciji s Vladom RH i nadležnim institucijama, učinit ćemo sve što je potrebno da se taj projekt i realizira u našem gradu" kaže gradonačelnik Velike Gorice.

HNS je krajem prošle godine najavljivao kako bi stadion gradio vlastitim sredstvima,a lokacija mu je trebala biti u Velikoj Gorici. Kapacitetom od 35 tisuća gledatelja stajao bi 50 milijuna eura, a Davor Šuker govorio je kako bi trebalo da dio tereta ipak trebala pokriti i država.

No krenimo na pitanja.

1. Treba li Hrvatskoj nacionalni stadion?

Maksimir,Poljud,Gradski vrt, Rujevica,Aldo Drosina,Dugopolje. Stadioni u svakom dijelu Hrvatske koji uz ulaganja mogu biti domaćini reprezentaciji ovisno o susretu a koristit će se i u ligi su realnija opcija od gradnje novog stadiona.

2. Kako održavati infrastrukturalne komplekse od 50-60 miliona € nakon izgradnje?

Izgradnja novog stadiona zahtjeva i izgradnju popratnih sadržaja što zahtjeva i zapošljavanje ljudi, a s obzirom na broj utakmica i posjećenost ne izgleda kao realna opcija. Utakmice reprezentacije nisu učestale da bi pokrile troskove održavanja, a koncerti i ostale manifestacije s obzirom na kolicinu također nisu dovoljne što nam je pokazao i slučaj sa zagrebačkom arenom koja posluje u minusu svake godine.

3. Koje probleme će rijesiti izgradnja stadiona?

Izgradnja nacionalnog stadiona neće pomoći hrvatskom nogometu jer probleme s postojećim stadionima neće riješiti izgradnja novog.

Dio izjave premijera Plenkovića da bi izgradnja nacionalnog stadiona poslala poruku mladima da se bave sportom je utoliko poģrešna jer mladi koji se počinju baviti nogometom trebaju kvalitetne uvjete i infrastrukturu na nižim razinama.

Hrvatska nema problem s kapacitetom stadiona jer podatci nam govore kako na utakmice reprezentacije u prosijeku dolazi oko 3000 ljudi.

4. Šta nam je pokazala izgradnja rukometnih arena?

Nakon uspjeha rukometaša Vlada RH i HRS krenuli su u masovnu izgradnju velebnih dvorana koje su ugostile svjetsko i europsko rukometno prvenstvo. Nakon tih turnira vecina arena posluje u minusu, a neke nisu nikada ni završene.

Tako da nakon svega nam ostaje zapitati se jeli nam potreban nacionalni stadion ili bi se novci trebali ulozit u infrastrukturu na nižim nivoima jer upravo su oni ti koji generiraju buduće reprezentativce. 

NACIONALNI STADION
Nakon uspjeha nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji aktualizirala se tema o gradnji nacionalnog stadiona. „U budućnosti moramo pronaći rješenje za jedan nacionalni stadion, jer kad ako ne sad. Mislim da to hrvatska reprezentacija zaslužuje. Na taj način poslati bismo poruku nogometašima, posebno mladim generacijama da se bave sportom“ premijer Andrej Plenković. Nedugo nakon izjave premijera Plenkovića Milan Bandić je okupio novinare i predstavio svoju viziju nacionalnog stadiona na Kajzerici. Plavi vulkan iza kojeg stoji arhitekt Hrvoje Njirić je 2008.godine pobjedio na natječaju za izgradnju stadiona. 2008. troškovi su procijenjeni na 122 miliona € i u izvornom projektu stadion ...
NACIONALNI STADION
Nakon uspjeha nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji aktualizirala ...
U potpunosti se slažem s tobom. - neymar123, 16.7.18. 18:00, 0 0 0
Englezi se dali Wembley(još će tamo igrati reprezentacija) vlasniku Fulhama jer nisu mogli pokrivati troškove još. Bolje sa novcem od SP-a uložiti u infrastrukturu na nižim razinama. - Fenix22, 16.7.18. 18:14, 0 0 0
E sad vidi kad oni nisu mogli financirat Wembley kako bi naši financirali - DerBomber, 16.7.18. 18:37, 0 0 0
Ima zanimljivih teza u tekstu (s ponekima se i slažem) ali rekao bih da nema neke strukture i podataka na temelju kojih se može dati odgovor... - Losovius, 17.7.18. 14:39, 0 0 0
Jos radim na pisanju a sto se podataka tice moro bi onda za svako pitanje posebnu analizu a to u trenutku pisanja nisam imo vremena - DerBomber, 17.7.18. 15:17, 1 0 0
06/2018
SP Rusija, dan 14:prognoze i analize

Nakon šokantnog poraza od Južne Koreje (0:2). Sada vec bivsi svjetski prvaci su završili zadnji u skupini F iza Južne Koreje,Meksika i Švedske. Njemačka javnost je u apsolutnom šoku,novinske naslovnice pune naslova o potpunoj katastrofi. Gledajuci samo naslovnice i lica Mesuta Özila i Joachima Löwa na njima reklo bi se da su njih dvojica bili najveći probelm. 

Jesu li Özil i Löw zaista najveci problem? 

Njemačka se kvalificirala na ovo SP uz 100%tni ucinak u kvalifikacijama uz gol razliku +39. Nakon toga igraju prijateljske utakmice sa Engleskom,Francuskom,Španjolskom i Brazilom gdje nisu upisali niti jednu pobjedu. U lipnju igraju posljednje pripremne utakmice protiv Austrije i Saudijske Arabije gdje su potpuno pregaženi u prvoj utakmici 2-1 za Austriju te nakon toga pobjeda protiv Saudijske Arabije 2-1. Pripremne utakmice su pokazale da Njemačka ima probleme za koje Löw nije našao riješenje. 

Joachim Löw je izostavljanjem Sanea s popisa 23 igrača iznenadio javnost i opravdanje tražio u pozivanju Brandta uz objašnjenje da Brandt pokriva više pozicija i da mu je njego profil potrebniji. Naravno tu dolazimo do moguceg problema broj 1, a to je da je ekipa iz Bayerna očito imala probleme sa Saneom na osobnoj razini i da je preuzela kontrolu nad svlacionicom. U obranu te teze se uklapa i postavljanje Neuera u prvih 11 iako je proveo sezonu ozljeđen dok je Ter Stegen imao fenomenalnu sezonu u Barceloni.

Kao drugi problem bih postavio taktiku koja se nije uklopila s profilom igrača u trenutnom sastavu. Njemačka je u svakoj utakmici dominirala posjedom i nametnula se na terenu ali bi u završnici ostajali bez ideja. Nedostatak napadaca koji bi mogao kampirat u 16ercu i pospremat lopte je doveo do situacije da je Njemačka zabila samo 2 gola iz 72 udarca. Krila koja nisu širila teren i otvarala prostor su neutralizirala i bekove koji su svojim ulaskom u sredinu samo stvarali gužvu koja nije donijela ništa.

Mesut Özil kao igrač koji bi svojom kreativom i talentom trebao predvodit Njemačku još nije pružio nastupe kakvi se od njega ocekuju. Slikanje s turskim predsjednikom je dodatno potenciralo kritike koje ga prate od pocetka reprezentativne karijere. Özil je od samog starta u skupobu s vecinom kolega i to nije nikakva tajna tako da medijske kritike upucene prema njemu nisu samo sportske te ga nebi smatrao glavnim krivcem za debakl na ovom SP.

Njemačka je trebala i zaslužila ovakvu pljusku jer igrama i ponašanjem nije zaslužila bolje. Naravno sad je na redu savez koji treba smjeniti Löwa i postaviti novog izbornika koji mora pripremiti ekipu za EP 2020 i vratiti ih na vrh gdje i pripadaju.

Jer ipak je nogomet igra u kojoj 22 igraca trce za loptom a dalje znate i sami.

Deutschland über alles???
Nakon šokantnog poraza od Južne Koreje (0:2). Sada vec bivsi svjetski prvaci su završili zadnji u skupini F iza Južne Koreje,Meksika i Švedske. Njemačka javnost je u apsolutnom šoku,novinske naslovnice pune naslova o potpunoj katastrofi. Gledajuci samo naslovnice i lica Mesuta Özila i Joachima Löwa na njima reklo bi se da su njih dvojica bili najveći probelm. Jesu li Özil i Löw zaista najveci problem? Njemačka se kvalificirala na ovo SP uz 100%tni ucinak u kvalifikacijama uz gol razliku +39. Nakon toga igraju prijateljske utakmice sa Engleskom,Francuskom,Španjolskom i Brazilom gdje nisu upisali niti jednu pobjedu. U lipnju igraju posljednje pripremne ...
Deutschland über alles???
Nakon šokantnog poraza od Južne Koreje (0:2). Sada vec bivsi ...

Respekt: GNKDZCFC,

06/2018
r2 n1 k1
Hrvatska-Argentina: Hrvatska osigurala osminu finala

Nakon 1:1 protiv Islanda Argentina je krenula po iskupljenje u utakmici s Hrvatskom. Ekipa sacinjena od napadaca svjetske klase poput Messia,Dybale,Aguera,Higuaina i Di Marie te vezne linije i obrane koja je u velikom deficitu. S obzirom na napadadacku kvalitetu nije iskoristila svoje snage.

Jorge Sampaoli koji vazi za jako dobrog trenera/izbornika je odlucio podrediti citavu ekipu Messiju. U situaciji kad imas mozda i najboljeg igraca svih vremena legitimno je podrediti citavu ekipu da bi potencirao njegov ucinak. Ali nakon utakmica u kvalifikacijama i ne bas dobrih predstava moralo se traziti drugo rijesenje. Postaviti vezni red Biglia-Mascerano u prvoj i Enzo Perez-Mascerano u drugoj nije potez koji ce potencirat Messijev ucinak. Biglia i Enzo Perez statisticki bili najgori pojednci oba susreta na ovom SP. Izostaviti Di Mariu i Dybalu bez obzira na taktiku je promasen potez jer je Maximiliano Meza dvije klase losiji igrac od obojice navedenih. Izostaviti Evera Banegu igraca koji bi mogao odigrati kvalitetno dodavanje i otvoriti prostor za Messija je takodjer los potez. Igrati formaciju sa 3 stopera i wingbackovima pogotovo kada ti Acuna i Salvio igraju na neprirodnim pozicijama i ispadaju iz formacije je jos jedan los potez.

Nakon svih losih/pogresnih poteza i bez ideje kako dovesti loptu do Messija ostaje pitanje bili Argentina bolje prosla da je Sampaoli odlucio staviti u napad najkvalitetnije igrace i ocekivat da ce jedan od njih na svoju idnividualnu klasu napraviti nesto vise.

MESSI I 10 PATULJAKA
Nakon 1:1 protiv Islanda Argentina je krenula po iskupljenje u utakmici s Hrvatskom. Ekipa sacinjena od napadaca svjetske klase poput Messia,Dybale,Aguera,Higuaina i Di Marie te vezne linije i obrane koja je u velikom deficitu. S obzirom na napadadacku kvalitetu nije iskoristila svoje snage. Jorge Sampaoli koji vazi za jako dobrog trenera/izbornika je odlucio podrediti citavu ekipu Messiju. U situaciji kad imas mozda i najboljeg igraca svih vremena legitimno je podrediti citavu ekipu da bi potencirao njegov ucinak. Ali nakon utakmica u kvalifikacijama i ne bas dobrih predstava moralo se traziti drugo rijesenje. Postaviti vezni red Biglia-Mascerano u prvoj i Enzo ...
MESSI I 10 PATULJAKA
Nakon 1:1 protiv Islanda Argentina je krenula po iskupljenje u ...

Respekt: Raul10, AlanGamola,

Ne slažem se: Kanransha,

Meza je utakmicu završio s 14 izgubljenih lopti, a Acuna 11. Nisam to vidio u profesionalnom nogometu. A i Mascherano se više ne bavi tim sportom... - IstraSport, 22.6.18. 11:34, 0 0 0
06/2018
SP Rusija, dan 7:prognoze i analize

Nakon dvije odigrane utakmice Španjolska je pokazala dobru igru. Iako  3:3 protiv Portugala i 1:0 protiv Irana ne prikazuju stvarni omjer razlike u igri Španjolska je donimirala u oba susreta.

U prvom susretu klasicna dominacija terenom uz posjed lopte 67%-33% i fenomenalnom kontrolom tijeka igre. Rezultat je izostao nakon penala kojeg je Nacho napravio nad Ronaldom u 4.minuti i lose reakcije De Gee u 44.minuti.Španjolci su ovu utakmicu poceli u ocekivanom sastavu 4-3-2-1 sa standardnom obranom uz Nacha koji je igrao na poziciji RB,Busquets,Iniesta i Koke su cinili sredisnju trojku,Isco i David Silva na lijevoj i desnoj strani i Diego Costa u vrhu napada. S obzirom na nedostatak Carvajala Španjolska je okupirala lijevu stranu gdje su Alba,Iniesta i Isco fantasticnom kombinatorikom stvarali ogromne probleme i razigrali par fenomenalnih akcija.Pokazali su dobru igru u kojoj ima mjesta za napredak pogotovo u zavrsnoj fazi gdje jednostavno nisu uspjeli stvorit previse izglednih prilika za gol. Tako da s povratkom Carvajala ce dobit jos jednog prodornog beka koji ce omogucit da se igra prenese i na desnu stranu te tako stvarat jos vise problema za protivnike.

U drugom susretu uz istu formaciju 4-3-2-1 samo ovaj put uz povratnika Carvajala,Vazqezom na desnoj strani i Davidom Silvom na desnom veznom umjesto Kokea. Opet su uspostavili dominaciju terenom ali i ovaj put je izostalo izglednih prilika za gol.Vazqez je trebao donijet tu prodornost po lijevoj strani pa ubacajima trazit Costu u 16ercu ali to nije uspio dok je s druge strane Isco bio potpuno sterilan jer Iranci nisu otvarali previse prostora za njegove ulaske izmedju linija. Naravno kako to uvijek i biva nakon guzve u 16ercu Diego Costa postize pogodak i dovodi Španjolsku do pobjede.

Pa da zakljucim s obzirom na igru prikazanu u prva dva susreta Španjolska je dominirala posjedom i kontrolirala igru.  U drugom susretu su kao i u prvom pokazali nedostatak stvaranja izglednih prilika i cinjenicu da izbornik jos nije siguran koji igrac ce igrati uz Busquetsa i Iniestu predstavlja problem za koji ce morat pronaci rjesenje jer ovakve probleme se ne mogu dopustiti u knockout fazi.

Španjolska kao favorit SP-a?
Nakon dvije odigrane utakmice Španjolska je pokazala dobru igru. Iako 3:3 protiv Portugala i 1:0 protiv Irana ne prikazuju stvarni omjer razlike u igri Španjolska je donimirala u oba susreta. U prvom susretu klasicna dominacija terenom uz posjed lopte 67%-33% i fenomenalnom kontrolom tijeka igre. Rezultat je izostao nakon penala kojeg je Nacho napravio nad Ronaldom u 4.minuti i lose reakcije De Gee u 44.minuti.Španjolci su ovu utakmicu poceli u ocekivanom sastavu 4-3-2-1 sa standardnom obranom uz Nacha koji je igrao na poziciji RB,Busquets,Iniesta i Koke su cinili sredisnju trojku,Isco i David Silva na lijevoj i desnoj strani i Diego ...
Španjolska kao favorit SP-a?
Nakon dvije odigrane utakmice Španjolska je pokazala dobru igru. Iako ...

Respekt: BruceWayne,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.