Domo_SB

Reputacija
2
Bodova
33
Analiza
1
Ocjena
12
Anketa
22

Analize

08/2018
Tko mora otići iz Hajduka; trener, Uprava ili igrači? Ili nitko?

Navijač sam Hajduka od malih nogu i intenzivno prateći klub u zadnjih 20-ak godina, ovakvih "kataklizmičnih, Hajduk je na rubu propasti" situacija sam se već dosta puta nagledao. Ipak, ovaj put smatram da je situacija stvarno ozbiljna i da se klub nalazi na svojevrsnom raskrižju i da će način na koji će se rasplest ova situacija odrediti mnoge stvari u klubu u nekakvom srednjeročnom razdoblju.

U globalu se slažem s gore postavljenom tezom da se nešto mora promijeniti, ali prije nego što krenem konkretnije o tome, vratio bih se na prošlu sezonu, odnosno na ključan događaj, koji je po meni, zapravo temeljni uzrok ove cijele situacije. Mislim da ćemo se svi složiti ako kažem da je Hajduk početkom prošle sezone izgledao jako dobro i imao konture ozbiljne momčadi. To pokazuju i rezultati i igra u kvalifikacijama za EL gdje je izbačen jedan vrlo dobri Brondby, te se protiv Evertona pružio snažan otpor. Iako ne volim pričati na način što bi bilo kad bi bilo, a to je osobito nezahvalno u sportu, uvjeren sam da bi tadašnja ekipa s tom formom ove sezone sigurno iskoristila ovaj ždrijeb i prošla u grupe EL, što bi definitivno bio veliki uspjeh za Hajduk, kako na sportskom, tako i na financijskom planu. Smatram da je Brondby teža prepreka nego što je Steaua ili što bi potencijalno bio Rapid u playoffu.

Nakon tog vrlog dobrog početka, Carillo je zbog niza razno-raznih razloga pomalo gubio konture svoje igre i na kraju je očito i "izgubio" svlačionicu. Dolazi do logične smjene i na njegovo mjesto dolazi Kopić, koji odmah pokazuje svoj trenerski potencijal i uspjeva konsolidirati momčad do kraja jesenske polusezone. Unatoč što je u prijelaznom roku izgubio i Ercega i Ohandzu (inače su mi te prodaje bile sasvim logični potezi, najgore je imati nezadovoljnog igrača u svlačionici, vidimo primjer sada s Nižićem, a čak je i s obzirom na okolnosti dobiven solidan novac za njih dvojicu), Hajduk je dobrim igrama i rezultatima došao u situaciju da 5 kola prije kraja prvenstva dočekuje uzdrmani Dinamo sa zaostatkom od 5 bodova, te bi pobjedom došao samo na 2 boda zaostatka, te bi se nakon dugog niza godina čekanja, upustio u borbu za naslov u finišu prvenstva.

No, 3 dana prije tako važne utakmice, dakle utakmice koja ti može potencijalno donijeti naslov nakon 13 godina čekanja, dolazimo do ključnog događaja koji je dobrim dijelom i uzrok današnje situacije. Torcida izdaje svoje sada već famozno priopćenje protiv bivšeg predsjednika Kosa gdje ga optužuju za neprikladne odnose sa sucima. Gledajući s današnje vremenske distance, to je bio kolosalno-katastrofalan potez, odnosno kao što sam stavio u naslovu, to je bio klasični pucanj u nogu. Momčad nakon toga kreće pravocrtno nizbrdo, gubi se svaka šansa za naslov, te se na kraju završava na trećem mjestu u prvenstvu.

Kao prvo timing te objave nije mogao biti gori po momčad, priče da to nije utjecalo na momčad, tj. igrače, su potpuno promašene, vidjeli smo da su ključni igrači poput Futasca na društvenim mrežama davali podršku Kosu, dakle vrlo dobro su znali što se događa i reagirali su na to. Ne ulazeći sada u istinost i ozbiljnost tih navoda u priopćenju (svakakve su rekla-kazala verzije kružile o tim događajima), zar nije smiješno da na kraju jedini odgovorni bude Kos i da on jedini snosi posljedice? Ako je utvrđeno da su pređene neke granice u odnosima sa sucima, ne bi li onda i nadzorni odbor isto tako trebao snositi posljedice, jer ako nisu znali što se događa onda su nesposobni, jer ne znaju što se događa u klubu ili su sve znali i prešutno odobravali. Iskreno, stvarno sumnjam da nisu znali što se događa. Dakle, jedino ispravno rješenje cijele te situacije je bilo ili idu Kos i sa njim i kompletni NO ili ne ide nitko. Rješenje u kojem samo Kos snosi posljedice, navodi na zaključak da u pozadini svega stoji obračun pojedinaca s Kosom, te da su navodi iz proglasa samo paravan za rušenje tadašnjeg predsjednika. Vrhunac apsurda je taj da je Kos ostao na dužnosti predsjednika do kraja sezone, a ako su to bile toliko grozne radnje sa sucima, morao je otići odmah, a ne ostati predsjednik još nekoliko mjeseci. Nije li se onda u interesu Hajduka (ako potencijalno osvajanje titule nije interes kluba, onda stvarno ne znam što je) moglo pričekati do kraja sezone, pa izaći u javnost s tim i zahtjevati ostavku Kosa.

Nameće se zaključak da je Torcida htjela maknuti Kosa pošto-poto, te je na taj način sebično stavila svoje interese iznad interesa kluba, jer kao što sam već ranije napisao, timing tog proglasa nije teoretski mogao biti gori po momčad. Ispada da ti pojedinci misle da je Torcida iznad Hajduka, što je potpuno pogrešno. Apsolutno treba istaknuti sve dobro što je Torcida napravila za Hajduk u zadnjih 7-8 godina, praktički ga je spasila od bankrota, ali to ih definitivno ne amnestira za sva vremena i ne daje im za pravo da nanose štetu klubu i stavljaju neke svoje privatne interese ispred interesa kluba. Koliko god bile velike njihove zasluge, isto tako se mora reći da je taj proglas bio katastrofalan potez!

Sve nakon toga je samo posljedica tog proglasa, i izgubljeno prvenstvo i ovaj katastrofalan ulaz u novu sezonu. S Kosom je otišao i sportski direktor Branco. Dakle, u ključnim mjesecima u pripremi nove sezone, imali smo upravljačku krizu  na svim ključnim pozicijama, otezalo se s izborom novog predsjednika, nekakvo V.D. rješenje za sportskog direktora je bio Bjelanović, nije se znalo ostaje li on na duže vrijeme ili odlazi i prijelazni rok je odrađen jako, jako loše i rezultati svega toga se sada vide. Kopić se očito u svemu tome također pogubio, konstantno mjenjanje igrača i formacija, te odnosi u momčadi koji očito nisu dobri, su dobrim dijelom njegova krivica. Također, stanje travnjaka na Poljudu je apsolutno neprihvatljivo i tragično za klub kao što je Hajduk i to je velika sramota za klub.

Postavlja se pitanje što i kako dalje? S obzirom da je Split sredina kakva je, gdje nema sredine ili je euforija ili ništa ne valja i sve treba potjerati. Trenutno je stanje uma koje kaže da treba sve potjerati, prespituje se ispravnost odabranog modela upravljanja i u takvoj atmosferi teško je dati jednoznačan odgovor i tvrditi to je pravo rješenje. Nažalost, ova sezona s aspekta borbe za naslov je gotovo sigurno već izgubljena. Nisam pobornik "sve potjerat" rješenja, ali slažem se da netko treba snositi odogovornost za ovu situaciju koja nije dobra, najprije bih rekao da bi po zapovjednoj odgovornosti to trebao bit NO, ali gledajući čisto sportski segment i stanje momčadi, tu krivicu sigurno snose i Kopić i Bjelanović, jedan zbog stanja momčadi, a drugi zbog jako loše odrađenog prijelaznog roka, no treba biti iskren i reći da u stanju u kojem se klub nalazi zadnjih mjeseci, jako je teško normalno raditi svoj posao.

Sada situacija izgleda jako siva i bezizlazna, ali uvjerenja sam da nije potrebno učiniti nešto spektakularno da se situacija lagano krene okretat u pravom smjeru. Smirivanje tenzija, raščiščavanje odnosa, postavljanje jasnih pravila funkcioniranja u svim segmentima kluba bi definitivno bio obećavajući početak. Jedno je sigurno, naredni period u Hajduku će biti turbulentan i svojevrsni ispit zrelosti koji bi mogao odrediti smjer kojim će klub krenuti u budućnosti.

Torcidin pucanj u Hajdukovu nogu
Navijač sam Hajduka od malih nogu i intenzivno prateći klub u zadnjih 20-ak godina, ovakvih "kataklizmičnih, Hajduk je na rubu propasti" situacija sam se već dosta puta nagledao. Ipak, ovaj put smatram da je situacija stvarno ozbiljna i da se klub nalazi na svojevrsnom raskrižju i da će način na koji će se rasplest ova situacija odrediti mnoge stvari u klubu u nekakvom srednjeročnom razdoblju. U globalu se slažem s gore postavljenom tezom da se nešto mora promijeniti, ali prije nego što krenem konkretnije o tome, vratio bih se na prošlu sezonu, odnosno na ključan događaj, koji je po meni, ...
Torcidin pucanj u Hajdukovu nogu
Navijač sam Hajduka od malih nogu i intenzivno prateći klub ...

Respekt: ktm686, Luca1010, yey_OS,

Slažem se: Gavran, Luca1010,

Ne slažem se: hercegbosna,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.