Essien1950

Reputacija
3
Bodova
59
Analiza
21
Ocjena
30
Anketa
30
obriši
obriši
obriši

Analize

01/2019
Surfin USA: Tko će osvojiti Super Bowl?

14. siječnja su igrači koji su potpisali ugovore na ljeto službeno postali dostupni u tradeu. Obično taj datum znači pravi početak NBA trade tržnice pa ćemo u ovom tekstu malo proći situaciju. Ovu trade tržnicu maksimalno komplicira stanje na Zapadu gdje je 11 ekipa u borbi za 5 playoff mjesta (Rocketsi su djelovali sigurno nakon sporog starta ali sada su ostali i bez Capele).

Dallas je 14. ekipa Zapada ali zaostaje samo 3 utakmice za osmim Lakersima. Već su stavili Dennisa Smitha na trade listu. Nakon pola sezone jasno je da on ne može funkcionirati kraj Luke. Smith je igrač koji je produktivan jedino sa loptom u rukama a jasno je da će u budućnosti lopta stalno biti u Slovenca. Zauzvrat traže neko 3&D krilo; igrača koji će se u napadu otvarati na otvoreni šut ili napadati obruč "kroz stražnja vrata" te preuzeti opasnije igrače u obrani kako bi Luku sakrili i malo poštedili. Na Istoku sezona za Bullse, Knickse, Cavse i Hawkse je završena i sad je samo cilj skupiti što manje pobjeda. Mladi igrači koji su birani u prvoj rundi na zadnja 2-3 drafta na tim rosterima su vjerojatno jedini nedostupni. Smith je mlad i atraktivan igrač a Dallas ima i dva velika ugovora koja istječu ovo ljeto u Matthewsu i Jordanu tako da mogu ponuditi i olakšanje na capu za ovo ljeto.

Pelicansi imaju skor 21-23 (3 utakmice za osmim) ali i grozan raspored: GSW, Portalnd, Memphis, Detroit, OKC, San Antonio X2, Houston, Denver i Indiana u sljedećih 10 utakmica. 6. najgora obrana lige na ovakvom rasporedu će biti na velikim problemima i mogli bi skroz ispasti iz playoff utrke. U normalnim okolnostima GM bi istražio tržište za svoje veterane. Pelicansi međutim nemaju pravo na luksuz. Davis sljedeću sezonu ulazi u zadnju godinu ugovora a sve je glasniji u svom nezadovoljstvu rezultatima. Tako da bi Pelicansi ovaj trade deadline ipak trebali biti kupci i riskirati možda i svoju budućnost (pickove). Najveći im je problem na poziciji 3 posebno obrambeno. Johnson, Harrison, Williams i Clark redom imaju najgori net rating u ekipi a svi igraju na 2-3 pozicijama.

Njihov problem je što 3 od 4 najbolja igrača na rosteru (Mirotić, Randle i Davis) ne mogu igrati zajedno. Mirotića su već pokušali uključiti u trade za Butlera a sada su i sa Randlea skinute trade restrikcije. Njihova najbolja postava Holiday-Moore-Davis-Payton-Randle radi 27.8 poena razlike na 100 posjeda ali uzorak je od samo 81 minute. 3 najgore postave defenzivno sve uključuju Mirotića što bi značilo da vjerojatno Pelicansi ne bi puno plakali kad bi ga se odrekli. Problem je što nijedna lutrijska ekipa nema potrebu za takvim veteranom dakle Mirotić bi mogao biti uključen jedino u trade sa nekim drugim playoff contenderom.

Od svih ekipa najlogičnije zvuče Wizardsi kojima se startni PF Morris ozljedio na 6 tjedana a iznenađujuće dobro igraju bez Walla pa bi se na lošem Istoku još uvijek mogli ugurati u playoff. Na krilu sada imaju veterana Arizu i možda bi razmotrili tradeat ogroman ugovor Portera kojem duguju 55 miljuna na 2 sljedeće sezone. S obzirom da već imaju ogromno opterećenje sa Wallom (preko 160 miljuna za sljedeće 4 sezone) dobro bi im došlo malo fleksibilnosti sa capom s obzirom da Nikoli istječe ugovor na ljeto. Porter je klasično 3&D krilo. Ove sezone je na 39 posto za tricu a prethodne dvije je bio iznad 43 što su elitni postotci. Wizardsi su 3.7 poena na 100 posjeda bolja obrana sa njim na terenu. Za ono što donosi na terenu preplaćen je ali Pelicansima to ne bi bio toliki problem s obzirom na izvanrednu situaciju i na to da nisu atraktivno tržište za free agente.

Jako čudna situacija je u Philadelphiji. Sixersi su već odradili svoj splash potez sa tradeom za Butlera ali stvari ne funkcioniraju baš najbolje. Sixersi su na solidnih 21-10 od tog tradea ali uz povoljan raspored. Zabrinjavaju utakmice protiv ozbiljnih playoff ekipa. Portland, Boston, Indiana, San Antonio i Toronto su ih lagano pobijedili. Dakle u tom periodu su izgubili sve utakmice protiv ekipa s kojima bi se trebali boriti za vrh konferencije u playoffu. Fit nije najbolji i to je bilo jasno od početka. Ideja Sixersa je bila skupiti što više elitnog talenta i posložiti stvari u hodu. Problem je što sva tri najbolja igrača trebaju loptu u rukama i nisu toliko opasni off the ball. Butler čak i zna to odigrati efikasno ali jednostavno ne želi biti treća opcija mladom dvojcu.

Sixersi su sa Covingtonom i Šarićem imali posloženu strukturu unutar ekipe ali napad iznenađujuće nije toliki problem. Prošle godine su Sixersi imali off rating 108.3 (14. u ligi) dok su ove godine na 110.7 (9. u ligi). Obrana je doživjela ogroman regres; sa 103.8 def rating prošle godine (3. u ligi) do 108.1 ove (11.). Embiid je napravio dodatni iskorak ove sezone i igra na MVP razini u oba smjera tako da bi brojke u obe kategorije trebale biti bolje i sada je jasno da je on apsolutno nedodirljiv pogotovo ako znamo da može igrati pod ovolikim teretom (33.5 minute sa samo 3 preskočene utakmice). S obzirom na već odrađeno ipak ne vjerujem da će Sixersi ulaziti u veliki rizik ovaj trade deadline. Možda naprave neki manji trade za šutera i za dobiti na dubini klupe a na ljeto im slijede velike odluke; Butlerov i Simmonsov novi ugovor. Prošle godine su sjajno trgovali u buyout periodu sa dovođenjem Bellinelia i Ilyasove stoga vjerojatno imaju velika očekivanja i na tom tržištu. Valja i nadodati da imaju užasan raspored do trade deadline pa nikad ne treba isključiti panične poteze.

Kingsi bi trebali biti zainteresirani za "kupovinu". Svoj pick za ovu godinu duguju Philadephiji ili Bostonu a zaostaju samo 0.5 pobjeda za osmim Lakersima. Dakle nemaju nikakvih razloga za tankirat a pogotovo kad znamo da imaju najdužu playoff sušu u NBAu. Oni nemaju neku posebnu manu. Šut je njihova najveća snaga: drugi su u ligi po šutu za 3 poena sa 38.9 posto. Jezgru Bogdan- Fox- Hield zasigurno neće dirati. Mogu ponuditi dosta: ekipe koje tankiraju mogle bi isprobati bivše lutrijske pickove Labissierea i Gilesa. Ferell bi mogao biti dobar dodatak za neku klupu a imaju 3 velika ugovora koja ističu na ljeto (Shumpert, Randolph i Koufos) kako bi deal mogao proći. Jedina su ekipa u ligi sa preko 10 miljuna slobodnih na capu. Problem im je obrana; imaju 11. najgoru obranu lige sa 110.1 primljenih poena na 100 posjeda. Dopuštaju 25 bacanja po susretu (6. najgori u ligi ) a njihovi protivnici imaju 47 posto iz igre (5. najgori). Prioritet bi tako trebao biti neki iskusni veteran koji će doniti iskorak u obrani ali bilo koji kvalitetan igrač bi im dobro došao na pozicijama 3-5.

Listu kupaca zatvaraju Lakersi. U prosincu je izgledalo kao da je sve konačno kliknilo i da James vodi ekipu u playoff i na puno jačem Zapadu. Božić je bio vrhunac tog perioda kada su pregazili Warriorse u njihovoj dvorani ali i izgubili Jamesa. Od tada su na omjeru 4-7 na ne baš preteškom rasporedu. U tom periodu uspjeli su izgubiti od 2 najgore ekipe lige i to kod kuće. Pokazalo se da ta mlada jezgra nije napredovala koliko se činilo sa Jamesom koji jednostavno čini sve oko sebe boljima. Obrana nije problem jer Lakersi ostvaruju 6. najbolji def rating lige (105.7) ali napad je 9. najgori; u ovih 11 utakmica bez Lebrona ostvarili su najgori napadački učinak lige sa samo 100.9 poena na 100 posjeda. Imaju 3. najgori postotak šuta za tri sa samo 33.4%; u ovih 11 utakmica su na katastrofalnih 29.3 %. Lebron je godinama vodio momčadi do elitnog napadačkog učinka. Sistem je bio okruži Lebrona sa minimalno 3 šutera i pusti ga da kreira za sebe ili ostale kroz ulaze. Rondo, Lance i Beasley nikad kroz karijeru nisu zabijali iza 7 metara. Ingram i Ball jednostavno nisu šuteri; Ball je na 33 posto iz 5 pokušaja dok je Ingram na katastrofalnih 30 posto na manje od 2. Kuzma je na 30 posto iz 6 šuteva a on im je trebao biti prva meta Lebrona na povratnima. Lakersi su prvi potez odradili potpisom Chandlera nakon buyouta i to se pokazalo odlično rješenje za skok i obranu.

Lakersi raspolažu sa najjačom infrastukturom u NBAu trenutno. Magic je jako utjecajno ime u svijetu sporta bio i prije pozicije, Rob Pelinka je bio jedan od najjačih agenata a James ima ogromnog utjecaja u najbrže rastućoj Klutch sport agenciji. Zasigurno bi lakoćom došli do igrača da ih ne koči pomisao na ljeto i najveću ergelu free agenta u povijesti lige valjda. Lakersi će prema tome izričito tražiti igrače na zadnjoj godini ugovora a možda bi bili spremni "oštetiti" cap ako bi zauzvrat dobili zvijezdu ali takvih trenutno nema na tržištu. Problem je što liga ne obiluje šuterima veteranima.  

Potrebe klubova uoči trade deadlinea
14. siječnja su igrači koji su potpisali ugovore na ljeto službeno postali dostupni u tradeu. Obično taj datum znači pravi početak NBA trade tržnice pa ćemo u ovom tekstu malo proći situaciju. Ovu trade tržnicu maksimalno komplicira stanje na Zapadu gdje je 11 ekipa u borbi za 5 playoff mjesta (Rocketsi su djelovali sigurno nakon sporog starta ali sada su ostali i bez Capele). Dallas je 14. ekipa Zapada ali zaostaje samo 3 utakmice za osmim Lakersima. Već su stavili Dennisa Smitha na trade listu. Nakon pola sezone jasno je da on ne može funkcionirati kraj Luke. Smith je igrač ...
Potrebe klubova uoči trade deadlinea
14. siječnja su igrači koji su potpisali ugovore na ljeto ...

Respekt: BruceWayne, Flexinho, GNKDZCFC,

Slažem se: BruceWayne,

01/2019
Surfin USA: top 5 ex-Yu igrača...

Najbolju sezonu sa popisa ima Jokić. Brojke su mu jako dobre; 18.8 poena, 10 skokova, 7.5 asista te 1.5 ukradena uz 3.2 izgubljenih po susretu. Jokić je čak opao u nekim segmentima. Još uvijek drži odličnih 50 posto iz igre ali šut za tri mu je samo 31 posto. Prvih godina ligi slovio je kao odlična stretch opcija ali to sve više nije slučaj. Najimpresivniji podatak vezan uz Jokića je AST% od čak 37.1 posto. Radi se o udjelu u asistencijama za vrijeme boravka na parketu. To je 12. najveći postotak u ligi. Ispred njega su redom "jedinice" ili Lebron i Harden koji su one man offense. Sljedeća klasična petica na tom popisu je 81. Marc Gasol. Sličnost Jokića i Dončića je što su oko obojice treneri izgradili napad ekipe ali Jokić mi je ispred zbog bolje efikasnosti te samih rezultata ekipe (Denver je vodeća ekipa Zapada).

Problemi u obrani koji su se provlačili kroz prve sezone još uvijek su izraženi unatoč promjeni defenzivnog sistema kojim su puno bolje skrivene njegove slabosti osobito u obrani pick igre i izlascima na perimetar (veliki razlog za to je i konstantan višak kilograma te upitna fizička sprema). Svaka ekipa koja vrti pick and roll i bazira svoju ofenzivu na nalaženju mismatcha će odlično prolaziti protiv ovog Denvera (samo pogledajte kojom su lakoćom Rocketsi sinoć trpali).

Koliki je značaj Jokića za vodeću ekipu Zapada najbolje govori podatak da Denver zabija 7.6 poena na 100 posjeda više sa njim na parketu. Konkurencija visokih igrača je najslabija te bi Jokić zbog odličnih brojki i timskog uspjeha trebao biti siguran All star.

Drugi na listi bi mi Luka. Dallas godinama slovi kao jedna od najprogresivnijih franšiza u NBA-u; ja bi rekao u svijetu sporta uopće. Sve to polazi od vlasnika Cubana koji se obogatio na modernim djelatnostima (IT i industrija zabave). Zašto je to bitno? Prije ove sezone Mavericksi su u svoj analitički tim doveli Haralboba Voulgarisa. Nekome van svijeta košarke i klađenja to ime vjerojatno ne znači puno ali radi se o najuspješnijem kladitelju na NBA. Ista franšiza je svoje najveće uspjehe izgradila oko klinca iz druge njemačke lige. Poznati su po povlačenju out of box poteza ali isto tako su u više navrata pokazali da znaju pronaći value na mjestima gdje drugi ne traže. Među prvima su počeli pucat veliki volumen trica, praktički uveli revoluciju na poziciju PF u NBA, među prvima su prakticirali zonsku obranu... Uz to sve među prvima su otkrili vrijednost igrača van USA. Luka Dončić nije trebao biti ta vrsta poteza. Igrač koji je bio u najboljoj petorci Eurobasketa te MVP Eurolige. Na tom Eurobasketu igrali su ozbiljni NBA igrači kao Gasol, Bojan i Bogdan Bogdanović, Schroeder, Porzingis, Bellineli...

Za to vrijeme Ayton, Young, Bagley i ostatak draft društa je krcao buduće odvjetnike, doktore, inženjere... Svaki prosječan fan bi birao igrača koji se već dokazao na razini sličnoj NBAu a ne prethodno navedena imena. E sad se vraćamo na početak. Nisu sve franšize progresivne kao Dallas. Phoenix Sunsi su birali igrača kojeg su njihovi navijači mogli gledati još na sveučilištu (išao na lokalnu Arizonu) i koji je garancija bolje prodaje karata nego neki lik iz zemlje manje od njihovog grada. Analitički i skautski tim Dallasa nije propustio ovaj poklon te je čak poslao extra pick u Atlantu samo kako bi imali prava na Luku. On nije razočarao. Već sad Dallas gradi cijeli napad oko Luke. On je primarni playmaker bez obzira što ne nije klasična jedinica. Smith je tu da prenese loptu i inicira napad a onda lopta ide u ruke Luke. Takvu odgovornost imaju još jedino Harden, Giannis i James ako pričamo o imalo relevantnim ekipama. Nevjerojatna je skupina u koju sam ga svrstao ali Luka ima najsličniji napadački skillset Hardenu. Nije elitni atleta ali to nadoknađuje savršenom tehnikom i pregledom igre. Daleko je naravno Hardenovoj razini ali sposobnost da već sad preuzima dijelove utakmica u Hardenovom stilu dovoljno govori.

Luka bilježi 19.6 poena uz 6.7 skokova te 4.9 asista. To su sjajne brojke. Efikasnost još uvijek nije elitna; šut iz igre mu je na 43 posto ali ima odličnih 37 posto za tri te dolazi 5.8 puta na liniju po susretu. 37 posto za 3 nije odlično za nekog klasičnog šutera koji živi od povratnih ali Lukinih 52 je pull up; samo 30 posto je catch and shoot. U prvih 20 je po broju dolazaka na liniju što je nevjerojatno za rookiea koji imaju slabiji tretman kod sudaca ali i zaostaju fizički za konkurencijom. U tom segmentu ostavio je iza sebe Westbrooka, Conleya, Currya, Townsa i Butlera koji su redom elitne napadačke opcije. Luka je kao i Harden ljubimac svih analitičara. Većinu svojih šuteva uzima blizu obruča, sa slobodnih i iza linije za tri sa minimalnim brojem midrangea. Drugi je trenutno po broju glasova fanova za startere na All staru ali mislim da nekako neće uspjeti jer to nosi samo 50 posto bodova jer treneri i novinari bi ipak trebali racionalnije glasati. Kao zamjena bi mogao ući ali prvi preduvjet bi bio da Dallas poboljša formu jer imaju samo 3 pobjede u zadnjih 10 utakmica. Možda već sljedeće godine bit će prvi na ovoj listi ali zasigurno će dominirati sljedeće desetljeće.

Vučević se nameće kao lagani treći izbor. Bio je skoro flip a coin između Luke i Nikole ali dao sam prednost Luki zbog ipak jače konferencije. Ove godine Vučeviću ističe ugovor i to je očito ozbiljno shvatio. Bilježi 20.2 poena (29. u ligi), 12.1 skokova (11. u ligi) te 3.7 asista (5. ako gledamo samo centre). To su sve redom najbolje brojke u karijeri. Šutira sjajnih 53 posto iz igre. Ispali i 3 trice po susretu uz solidnih 38 posto. Njegov problem je što dolazi samo 2 puta po utakmici na liniju. Nikola je prema tome tek 123. po TS% u cijeloj ligi (ovaj podatak uračuna šut za dva, tri i bacanja). U prvih 10 je po broju dodira u reketu a izvodi uvjerljivo najmanje bacanja u tom društvu. Sa Vučevićem na terenu Orlando postiže 14.2 poena više na 100 posjeda (108-93.8 offensive rating). Bullsi su najgori napad lige sa 100.5 poena na 100 posjeda; samo za usporedbu. Rekao bih da je Vučević 3. najbolji centar na Istoku iza Embiida i Turnera. Turner neće na All star zbog brojki koje nisu spektakularne. Ako treneri odluče popuniti klupu po nekim standardima i izaberu uravnoteženu ekipu a ne samo 12 najboljih, Nikola će na All star a to će sigurno dobro doći kao referenca kod pregovora na ljeto za novi ugovor.

Nurkić je lagani četvrti izbor; dosta iza ove trojice ali isto tako dosta ispred petog. Jusuf bilježi 15.3 poena, 10.5 skokova te 2.9 asista uz 50.8 posto iz igre te 5 bacanja po susretu (74 posto uspješnosti) što su sve redom najbolje brojke u karijeri. Postotak realizacije bi trebao biti bolji jer 80 posto šuteva uzima u reketu ili oko njega a okružen je vrhunskim bekovima-kreatorima koji privlače gomilu pozornosti obrane. S Nurkićem na terenu Portalnd zabija 113.1 poena na 100 posjeda (drugi najbolji u ekipi) a kad ga nema na terenu ta brojka pada na 100.7. Ima i najbolji net rating u ekipi; Portalnd je za 7.8 poena razlike na 100 razlike bolja ekipa sa njim na terenu (minus 7.4 sa njim na klupi što je ogromnih 15 poena razlike).

Peto mjesto je donijelo neke nedoumice između dvojice prezimenjaka ali odlučio sam se za Bogdana. Bogdan u drugoj NBA sezoni je digao sve prosjeke; 15.7 poena, 3.7 skokova te 4 asista. Bojan je efikasniji ( 62.9-54.9 usporedba TS%) ali Bogdan je puno zaokruženiji igrač kao kreator (4-1.7 asista) te obrambeni. Dok Bojana većinom sakrivaju u obrani, Bogdan je često na prvoj protivničkoj opciji na perimetru. Bojanovih 60 posto koševa je asistirano a čak 75 posto njegovih trojki je iz catch and shoota. Bogdanovih 36 posto šuteva je iz pull upa a 32 posto trica je iz catch and shoota (u tim situacijama šutira 41 posto za tri). Čisto zbog te uloge u ekipi izabrao sam Bogdana iako se vide koliko je to blizu.  

Dragić bi vjerojatno bio u ovom društvu ali ozljeda mu je uništila sezonu. Valja spomenuti Bjelicu koji šutira sjajnih 44 posto za tri za 11 poena po susretu. Kingsi zabijaju 110 poena na 100 posjeda sa njim na parketu što bi bilo dovoljno za TOP 10 napad. Šarić je doživio ogromni regres. Od startnog člana playoff rotacije postao je rotacijski igrač lutrijske ekipe. U svim statističkim kategorijama je doživio regres a posebno brine 42.5 posto iz igre što zvuči još gore kad znamo da mu se uloga u napadu znatno smanjila. Zubac je imao eksploziju tamo oko Božića što je rezultiralo time da je barem član rotacija (10 minuta u prosjeku zadnjih 5 utakmica).  Bender,Zizic i Hezonja su skroz ispali iz rotacija lutrijskih ekipa što je grozan znak i znaci izlazna vrata iz lige. Boban Marjanović može biti koristan ovisno o matchupu dok je Teodosić u sličnom statusu kao naša trojica. Dzanana Musu je zadesila ozljeda u trenutku kad je ekipa krenila u sjajnu seriju pobjedu tako da ga vjerojatno nećemo puno vidjeti u akciji ove sezone. 

Učinak Balkanaca u NBAu
Najbolju sezonu sa popisa ima Jokić. Brojke su mu jako dobre; 18.8 poena, 10 skokova, 7.5 asista te 1.5 ukradena uz 3.2 izgubljenih po susretu. Jokić je čak opao u nekim segmentima. Još uvijek drži odličnih 50 posto iz igre ali šut za tri mu je samo 31 posto. Prvih godina ligi slovio je kao odlična stretch opcija ali to sve više nije slučaj. Najimpresivniji podatak vezan uz Jokića je AST% od čak 37.1 posto. Radi se o udjelu u asistencijama za vrijeme boravka na parketu. To je 12. najveći postotak u ligi. Ispred njega su redom "jedinice" ili Lebron ...
Učinak Balkanaca u NBAu
Najbolju sezonu sa popisa ima Jokić. Brojke su mu jako ...

Respekt: DanyX69, BruceWayne, Fenix22,

Slažem se: BruceWayne,

07/2018
Surfin USA; tko je pobjednik Leonard-DeRozan tradea?

BULLS

Chicagu se mora priznati da su odradili solidan draft. Wendell Carter je "safe pick". On nema visoki plafon kao neki drugi prospekti sa tog drafta ali isto tako ne bi smio postati bust zbog svoje all around kvalitete. Moderan je visoki sposoban razigravati iz pick and rolla i visokog posta, šutirati za tri te čuvati obruč. U ljetnoj ligi je pokazao da ima i lateralnu brzinu te može preuzimati i bekove. Sve su to odlike jednog Horforda koji je prošle godine bio ključ Bostonovog playoffa. S njim i Markkanenom čini se da su riješili pozicije 4 i 5 na dugi period.

Tu staje svaka pozitiva. Matchirali su suludu ponudu Kingsa za LaVinea od 18 milja godišnje na 4 godine. LaVine je igrač koji se vratio nakon jedne od najgorih ozljeda u sportu uopće i potpisati ga na 4 godine je u startu ogroman rizik. Još gore to izgleda kad pogledamo njegove brojke prošle sezone nakon povratka; 16.5 poena ali uz samo 38 posto šuta iz igre te 34 posto za tri. Za igrača koji se u Timberwolvesima isticao sa skoro 40 posto šuta za tri očit je regres. Spot up brojke su i dalje solidne ali više ne može tako lako potezati iz driblinga. Očigledno ga je ta ozljeda usporila i nemože lakoćom stvarati separaciju. Najveći Zachov problem je obranu. Iako ima sjajne atletske predispozicije, jedan je od najgorih obrambenih lige. Djeluje potpuno izgubljen na tom dijelu. Što onda Bullsi naprave? Daju 40 miljuna Parkeru na dvi sezone (20 garantirano) koji je skoro isti slučaj. Parker je vrhunski strijelac na pozicijama ¾ jer ima cijeli niz poteza u postu i sa poludistance. Sporije četvorke će riješiti driblingom a trojke može uvijek dobiti na snagu u postu. Iako i te dvije stavke radi manje efikasno jer on je imao čak dvije teške ozljede u samo dvije godine. Parker djeluje kao Melo; veliki talent, upitna radna etika, neefikasna igra i nedostatak želje za igrom u obrani. Odmah nakon potpisa dao je izjavu da igrači ne dobivaju tolike novce da bi igrali obranu. Sretno Bullsima sa ovakvom dvojicom na krilu.

Problem Bullsa sa ovim rosterom je i što su in praktički četvorka i petica imaju više skilla od igrača 1-3. Stručni stožer Bullsa imat će gomilu problema sa promjenom navika vanjske linije koja nije baš naučila razigravati . Svakako ne pomaže kad ti je startni play Dunn koji nije rasni razigravač. Dunn će doprinjeti presingu i jedan na jedan obrani ali ni to ne radi na vrhunskom nivou ali će vjerojatno biti jedini plus obrambeni sljedeću sezonu. Zakaparite Bullse za jednu od najgorih obrana lige.

HAWKS

Atlanta je dobila priliku ovo ljeto sa trećim pickom pokupiti generacijskog talenta. Taj poklon koji su im Sunsi i Kingsi odlučili poslati, Hawksi nisu prihvatili. Dallas je napravio potez i popeo se 2 mjesta. Pick Dallasa ne bi trebao biti loš sljedeće sezone s obzirom da je samo TOP 5 protected a Zapad je prekrcan kvalitetom i teško će momčad sa dva beka ispod 20 godina do velikog broja pobjeda. Ali Dončić je igrač koji je MVP Eurolige i prvak Europe. Dok je ostatak draft konkurencije igrao protiv budućih managera, odvjetnika, inženjera itd., Luka je dominirao sa 18 godina protiv NBA krila na Eurobasketu te tokom sezone bio najbolji u konkurenciji profesionalnih košarkaša u drugoj najjačoj ligi svijeta.

Umjesto takvog igrača oni su birali Younga. Na početku prošle sezone, vladala je totalna ludnica za Traeom i njegovim suludim brojkama u šutu za tri i asistima. Već su krenile usporedbe sa Curryem. Onda je došlo proljeće i krenili su ozbiljniji protivnici. Protiv Kansasa je tako imao šut 3/13 uz 5 izgubljenih lopti, protiv Texasa 14/43 u dvije utakmice te 12/40 u dva susreta sa Iowa Stateom. Onda je došlo ispadanje u prvoj rundi od slabog Rhode Islanda (izgubili 25 razlike od Dukea u drugom kolu).

Izgubili su jednog od najboljih trenera lige u Mike Budenholzeru. Na njegovo mjesto je došao Lloyd Pierce; rookie na poziciji glavnog trenera nakon 11 godina karijere asistenta. Lloyd slovi za defenzivnog stručnjaka i sigurno jedan od zaslužnijih što su Sixersi bili elitna obrana prošle godine. Na raspolaganju ima par zanimljivih krila (Prince, Bambry i Bazemore) te Collinsa i Dedmona na unutarnjim pozicijama. Sa daljnim napretkom ove trojice mlađih i Piercovim obrambenim principima trebali bi gledati barem solidnu obranu sljedeće sezone.

Hawksi su bili aktivni na trade marketu. Kao ekipa sa najviše cap spacea na raspolaganju, bili su idealna destinacija za sve franšize koje se žele riješiti loših ugovora. U nizu tradeova završili su sa Melom i Linom na rosteru a otišli su Schroder. U tim poslovima izgubili su najboljeg igrača a zauzvrat tek dobili lottery protected pick 2022 godine. Vrlo mali povrat s obzirom da su uštedjeli OKCu 61 miljun dolara salary taxa i poslali im upotrebljivog igrača dok će oni Carmela waiveati. Ostali su pritom na Young-Lin bekovskom duo što je zasigurno najgora obrambena bekovska kombinacija u ligi. Sretno Pierceu sa nametanjem obrambenog indetiteta sa ovim bekovskim duom.  

East losers part 2
BULLS Chicagu se mora priznati da su odradili solidan draft. Wendell Carter je "safe pick". On nema visoki plafon kao neki drugi prospekti sa tog drafta ali isto tako ne bi smio postati bust zbog svoje all around kvalitete. Moderan je visoki sposoban razigravati iz pick and rolla i visokog posta, šutirati za tri te čuvati obruč. U ljetnoj ligi je pokazao da ima i lateralnu brzinu te može preuzimati i bekove. Sve su to odlike jednog Horforda koji je prošle godine bio ključ Bostonovog playoffa. S njim i Markkanenom čini se da su riješili pozicije 4 i 5 na ...
East losers part 2
BULLS Chicagu se mora priznati da su odradili solidan draft. ...

Respekt: DerBomber,

07/2018
Surfin USA; tko je pobjednik Leonard-DeRozan tradea?

CAVALIERS

Nedvojbeno najveći gubitnici tržnice. U dva ljeta izgubili su Irvinga i najboljeg igrača lige skoro za ništa. Jedino što im je ostalo od Irving tradea je bio pick Netsa koji je pretvoren u Sextona; sjajnog atleta koji će zasigurno biti barem plus obrambeni ako ne i granični član All defensive timova u budućnosti. Nedostaje mu šut ali je sjajan u napadanju obruča; 20 poena u prosjeku u Summer ligi obećava. Cavaliersi su preko capa sa gomilom loših ugovora a upitan je ulazak u playoff.

HEAT

Miami nije imao nijedan pick na ovom draftu što je porazno za ekipu koja je rubna playoff momčad. Vratili su Ellingtona na jednu godinu 6 miljuna što je prihvatljiva rata za igrača koji šutira tricu sa 40 posto. Nisu unaprijedili momčad jer su i bez prostora na capu; što je još gore plaćat će priličan luxury tax . I sljedeće ljeto im je cap zakrčen što je užasna vijest jer će u ponudi bit hrpa sjajnih igrača a Heat je uvik bio primamljiva free agent destinacija. Godinama su slovili za vrhunski ustrojenu franšizu. Definitivno gube tu titulu.

76ers

Odradili su solidan draft. Skupili su jednog od najboljih atleta na draftu Zhaire Smitha te uz to dobili sjajan asset u nezaštićenom picku prve runde Heata. Iz prethodnog pasusa je jasno zašto je to vrijedan pick. Gubitnici su zbog ostalih poteza. Tradeali su za Chandlera a zauzvrat su dobili samo pick druge runde. Wilson je imao najgoru sezonu još od rookie sezone. 10 poena, 44 posto šuta i 1.5 bacanje u prosjeku kao četvrta/peta opcija je loša statistika a još gore zvuči kada takvu produkciju plaćaš 13 miljuna. 76ersi nemaju GMa i to je bilo jasno u ovom poslu jer trebali su izvući barem pick prve runde kao naknadu. Izgubili su Bellinelia i Ilyasovu; obojica su bili iznadprosječni šuteri prošle sezone i sa njima je došao preporod Sixersa. Simmons nema vanjski šut a Embiid većinu posjeda boravi u postu. Kad imaš takvu postavu, neophodno je okružiti ih šuterima da bi dobio na spacingu. Jedino su Reddicka vratili i to ponovo za veliku ratu ali na jednu sezonu pa nije toliko grozno. Pustili su Holmesa (modernog 3&D centra koji je solidan u završavanju nakon pick and rolla). Muscala za Andersona i Luwawua su potezi koji stvarno ništa ne mijenjaju. S obzirom da su veliko tržište, imaju mladu jezgru sa sjajnom sezonom iza sebe te da su imali prostora na SC; podatak da se nisu približili nijednom superstaru ovo ljeto je stvarno porazan.

WIZARDS

Nisu nešto strašno pogriješili ali nisu ni napravili pomak naprijed. Jeff Green I Howard nisu potpisi koji bi im trebali donijeti značajne pomake. Howard još uvijek može imati neke dominantne 15-10 tipa utakmice ali isto tako je godinama problem u svlačionici jer nikako da se pomiri sa činjenicom da nije superstar. Kada bi Howard konačno počeo samo igrati obranu, skupljati skokove i zakucavati zicere i odbijance; ovo bi bio dobar potpis ali zadnjih par sezona nas uči drukčije. Ovaj prostor se mogao bolje iskoristiti. Recimo za Scotta koji im je pobjegao u Clipperse. Igrač zabija 9 poena u prosjeku sa preko 50 posto šuta iz igre i 40 posto za tri. Nije spektakularan u obrani ali odradit će posao. Njihov pick Brown na draftu mi nije impresivan. Radi se o nadprosječnoj atleti koji nema šut i u ničemu ostalom nije iznad prosjeka. Wall većinu vremena ima loptu u rukama a nije šuter, Oubre dobiva dosta minuta a nije šuter. Takvom rosteru treba šutera a ti ih se rješavaš da bi doveo dva igrača koji ti rade dodatni problem u spacingu. Zamjena Rivers za Gortata mi je još jedan minus. Gortat je bio jako dobar defenzivno u svojih 20 minuta na račun sjajnog rada nogu i snage. Očito su problemi sa Wallom bili preveliki pa su doveli neefikasnog gunnera kojem si dužan isplatiti ogromnu ratu. Očekujem lagani regres od Wizardsa ove sezone.

PISTONS

U groznoj su situaciji. U ligi koja se sve više okreće šuterskim i manjim postava oni su „zarobljeni“ sa centarskim parom koji nema domet na trici a i ne daju vrhunski defenzivni doprinos. Kada nadodaš grozne ugovore Jacksona, Gallowaya i Leuara ovo je i gora situacija od Heata jer oni su recimo dužni 64 miljuna dolara (više od pola SC) u sezoni 20/21 samo Drummondu i Griffinu. Uz to nisu imali pick prve runde zbog tradea sa Clippersima. Pick druge runde su po meni bacili u vjetar jer Bruce Brown nije pokazao nijednu vještinu koja bi mogla biti korisna u NBAu.

HORNETS

Još jedna ekipa na Istoku sa katastrofalnom situacijom sa SC. Imaju TOP 10 payroll lige a teško će u playoff s tim da im je daleko najbolji igrač tek šesti po visini plaće. Kembi ističe ugovor sljedeće ljeto i teško da će ostati ode. Napravili su nekoliko tradeova u kojima su u principu pretvorili Howarda u Biyomba i putem izgubili neke pickove druge runde. Ovi potezi su jedino bili dobri u očima MJa koji je uštedio par miljuna salary taxa. Na draftu nisu loše prošli sa Milesom Bridgesom. Momku je upitna pozicija ali trebao bi se snaći u NBAu. Eksplozivan je u napadanju obruča. Pick druge runde je neloša kocka jer Kulboka je visok 2.08 a sjajan šuter. Naravno izostaju svi ostali aspekti igre ali sa 55. pickom se isplati zavrtiti kolo.

 Promijenili su i trenera. Na mjesto glavnog trenera došao je James Borrego. Tako je brojka Popovichevih bivših asistentata koji su trenutno glavni treneri u ligi skočila na četiri a i ostala tri trenutna asistenta su vrlo tražena roba u ligi. Borrego je trener koji implementira klasične "Spurs principe"; zatvaranje defanzivnog skoka, obrana trice i protok lopte. Ne bi trebao donijeti neke velike promjene s obzirom da je Clifford bio trener koji je inzistirao na skoku i obrani. Hornetsi su prošle godine hvatali 80.7 posto dostupnih defenzivih skokova (1. u ligi). Obrambeno su bili 16. ekipa lige što će teško doživjeti napredak ako ne daju više minuta Gilchristu ali on donosi cijeli niz problema u napadu. Napredak bi mogao doći u napadačkom dijelu jer su prošle godine bili tek 26. po broju dodavanja na utakmici. Manje od njih su imali jedino Rocketsi, Cavsi, Portland i OKC; sve redom ekipe ovisne o jednom i dva igrača. Hornetsi su se slično pokušali osloniti na Kembu ali on nije klasa koju imaju gore navedeni timovi. Hornetse spašava što su na groznom Istoku. Ako in se poklopi da budu zdravi a protivnici upadnu u neke probleme sa ozljedama, mogli bi vidjeti playoff. Krenu li loše, ne bih isključio da Kemba već odmah zatraži trade iako zasad najavljuje da želi ostati na duži period.

East losers part 1
CAVALIERS Nedvojbeno najveći gubitnici tržnice. U dva ljeta izgubili su Irvinga i najboljeg igrača lige skoro za ništa. Jedino što im je ostalo od Irving tradea je bio pick Netsa koji je pretvoren u Sextona; sjajnog atleta koji će zasigurno biti barem plus obrambeni ako ne i granični član All defensive timova u budućnosti. Nedostaje mu šut ali je sjajan u napadanju obruča; 20 poena u prosjeku u Summer ligi obećava. Cavaliersi su preko capa sa gomilom loših ugovora a upitan je ulazak u playoff. HEAT Miami nije imao nijedan pick na ovom draftu što je porazno za ekipu koja ...
East losers part 1
CAVALIERS Nedvojbeno najveći gubitnici tržnice. U dva ljeta izgubili su ...

Respekt: DerBomber,

07/2018
Surfin USA; tko je pobjednik Leonard-DeRozan tradea?

Sa tradeom Leonarda manje-više je ljetna tržnica završila. Naravno uvijek su mogući nagli preokreti kao što je prošlo ljeto Irving tražio trade pred kraj srpnja ali teško ćemo nešto slično gledati ovo ljeto.

RAPTORS

Potpisali su VanFleeta za solidne rate od 8 miljuna dolara na 2 godine. Fred je bio dio jedne od najboljih klupa u ligi prošle sezone sa solidnih 8 poena i 3 asista u prosjeku a istakao se i defenzivnim učinkom. Nakon dugog zatišja napravili su najveći splash ovog ljeta. U trenutku kada se Sixersi nisu htjeli odreći nijednog od  Fultza, Simmonsa i Embiida a Celticsi nisu htjeli dirati u svojih najboljih pet i Kings pick za sljedeću sezonu (najbolji asset uopće u ligi), Spursi su jednostavno odlučili prihvatiti najbolju ponudu i završiti ovu sapunicu. U San Antonio su poslali lice franšize Demara, Poetla i jedan zastičeni pick za Leonarda i Greena.

 Leonard je TOP 5 igrač lige kad je zdrav (to je doduše pod velikim upitnikom trenutno). Radi se o igraču koji je u 16/17 sezoni imao 25 poena u prosjeku skoro 50 posto iz igre, 38 posto za tri te preko 7 pokušaja sa linije bacanja. Već na prvi pogled vidljivo je da se radi o elitnom strijelcu. Sposoban je zabijati iz post-upa, sa midrangea, floaterima blizu obruča te iza linije za tri poena (preko 40 posto iz spot upa). Takvu raznovrsnost u zabijanju na visokoj razini ima još jedino Durant. Ono gdje Leonard radi najveću razliku je obrana. Godinama slovi za najboljeg defenzivca na krilu. Bio je MVP finala na račun obrane na Jamesu te je 2 puta bio DPOY. 4 puta je bio izabran u ALL defense team te dva puta u prvoj petorci All NBA. Svi ti podaci su fascinantni i zapravo bi u nekoj drugoj situaciji ovaj paket Raptorsa bio teška krađa. Ovako se radi o klasičnoj kocki koja je recimo prošla Oklahomi prošle sezone sa Georgeom koji je produljio nakon jedne sezone iako je na sva vrata najavljivao da želi biti Laker.

Vrati li se Leonard na svoju staru razinu; Lowry-Green-Annunoby- Leonard-Siakam/Ibaka bi mogla biti još jedna u nizu ubojitih niskih postava u playoffu kao što imaju Celticsi, Rocketsi i GSW. Green je godinama slovio kao elitni defenzivac. U mnogim intervjuima igrači su isticali kako je Green-Leonard najbolji defenzivni duo na krilu u ligi. Green je bio i elitni šuter za tri poena (39.5 posto u karijeri) iako mu je postotak malo pao prošle sezone (još uvijek solidnih 36 posto). Dodajte tome Lowrya koji je jedan od najboljih defenzivaca na poziciji playa u ligi, Anunobya sa 2.03 visinom i 2.29 rasponom ruku te Siakam koji može preuzimati 1-5 pozicije ili Ibaku koji je elitni bloker; Raptorsi bi trebali biti elitna obrana sljedeće godine u regularnoj sezoni a pogotovo u playoffu kad će navedeni igrači dobiti veću minutažu. Derozanovu ofenzivnu produkciju bi Leonard trebao nadmašiti bez problema a Poeltl je ipak tek solidni centar. Ako bi slučajno Leonarda nagovorili nakon sljedećeg ljeta da ostane, Raptorsi su apsolutni pobjednici ovog tradea. Ode li Leonard mogu lagano razmišljati o rebuildingu što nije toliko loše jer ova ekipa ionako je godinama donosila samo razočaranja svojim navijačima u playoffu.

NETS

Sean Marks (GM Netsa) je prije par godina nasljedio kaotičnu situaciju u klubu; jedan od najgorih rostera lige koji uz to nema vlastite pickove. Netsi konačno sljedeće sezone imaju pravo biranja na draftu bez ikakvih ograničenja a i dovukli su nekoliko pickova sa strane. Imali su prilično prostora na capu i iskoristili su ga kao odlagalište loših ugovora. Prvo su doveli Howarda a riješili se Mozgova (imao godinu više od Howarda na užasnoj rati od 16 miljuna) te još dobili pick druge runde i prava na zanimljivog Dialloa. Howarda su se odmah riješili. Nakon toga su kasnim pickom prve runde draftali Musu koji je dosta dugo slovio kao lutrijski pick zbog svojih fizičkih predispozicija i all around kvalitea.

Uzeli su Farrieda i Arthura od Denvera u zamjenu za pick prve runde te poslali Lina u Atlantu u zamjenu za pick druge runde i prava na swap dva picka druge runde u budućnosti. Potpisali su za jako malu ratu Napiera koji je prošle godine sa klupe imao 9-2-2 uz 38 posto za tri (što zvuči još bolje kad se zna da je većinu trica sam sebi kreirao iz driblinga). Netsi su se dakle „pojačali“ pickovima a još važnije očistili su si cap za sljedeće ljeto kada bez problema mogu otvoriti mjesta za 2 max playera. Brookly bi mogao biti atraktivna lokacija za free agente kad stavite sve na papir; hrpa mladih solidnih igrača, sjajan trener i managment, nova dvorana i naravno ogromno tržište.

PACERS

Zadržali su cijelu jezgru ekipu koja je prošle godine odradila odličnu regularnu sezonu i držala na konopcima Cavse u prvom kolu. Na tu jezgru nadodali su elitnog šutera u McDermottu (43 posto lani; 40 posto u karijeri za tri), Evansa i O'Quinna. Evans je imao sjajnu godinu iza sebe; 20 poena, 5 asista i 5 skokova u prosjeku. Indiana je sjajno iskoristila priliku što većina ekipa nije imala mjesta pod capom i za nisku ratu od 12 miljuna dovela sjajnog igrača na godinu dana. O'Quinna je odlična nadopuna na poziciji petici gdje Pacersi ionako već imaju Sabonisa i Turnera ali kvaliteta nikad nije naodmet a i može poslužit kao solidan trade chip tokom sezone. Jedini minus po meni je što su birali Holidaya na draftu. Radi se o odličnom šuteru ali sa manjkom atleticizma i fizikalija te all around vještina. 

BUCKS

Prvi potez je bio sjajan. Potpisali su Mike Budenholzera na mjesto glavnog trenera. On slovi kao jedan od najboljih trenera u ligi i Giannis bi pod njim trebao biti MVP kandidat sljedeće sezone. Pogotovo kad vidimo koje su poteze još povukli. Pametno su izbjegli dati Parkeru 20 miljuna po sezoni. Potpisali su Ilyasovu za 7 miljuna po sezoni. Radi se o odličnom šuteru na poziciji 4 (36 posto prošle sezone) koji će uz to pomoći u skoku koji je bio jedan od problema ove ekipe prošle sezone. Možda i najbolji deal ljeta ukupno je potpis Brooka Lopeza za 3.3 miljuna dolara. Dobiti centra koji šutira tricu sa 35 posto te će kazniti svaki mismatch u postu za takvu lovu je naprosto krađa. Donte DiVincenzo je odličan izbor s obzirom na poziciju sa koje su birali. Radi se o MVPu Final Foura NCAA. On bi trebao biti sigurna stvar; atleta sposobna zabijati i braniti koji kaska u playmakingu ali sa 17. pickom ćeš teško naći All stara.

ORLANDO

Oni stvarno rijetko završe na ovoj strani u posljednje vrijeme. Ni ovo ljeto nisu napravili ništa spektakularno ali napravili su par solidnih poteza i niti jedan sulud kao prošlih ljeta. Birali su Mambu na draftu. Radi se o igraču nevjerojatnih fizičkih predispozicija; ima veći raspon čak i od Goberta i još važnije dobre defenzivne instikte. U kombinaciji sa Isaacom i Gordonom trebali bi gledati puno bolju obranu od ove ekipe u budućnosti. U drugoj rundi su birali Vanderbilta koji ima jako dobre fizičke predispozicje i od starta bi trebao biti iznadprosječan skakač za PF poziciju. Gordon je produljen za prihvatljivih 20 miljuna po sezoni. Gordon je elitna atleta koji dosta radi na svojoj igri. Prošle godine je dodao solidan šut izvana i sa daljnim napretkom u ballhandlingu trebao bi biti barem odlična sekundarna opcija. Kombinacija talenta, prihvatljivog ugovora te godina čini ga i solidnim trade chipom ako se Orlando odluči rastati sa njim.

KNICKS

Promijenili su trenera. Iako ja mislin da Hornacek nije bio uzrok loših igara Knicksa prošlih sezona, Fizdale bi trebao biti sjajno rješenje za ovakvu ekipu. Fizdale je poznat po individualnom radu sa mladim igračima  Na free agencyu nisu bili pretjerano aktivni što je posljedica groznih poteza prošlih ljeta koji su zakrčili cap. Već sljedeće ljeto će biti lakše riješiti se ugovora Noaha i Hardawaya i kreniti na tržište puno sjajnih free agenta. Stoga je jedini potez bio potpis Hezonje koji je prošle sezone konačno pokazao naznake zašto je biran kao visoki lutrijski pick.  Pod Fizdaleom bi trebao dodatno napredovati i osigurati si dug život u ligi.

 Na draftu su Knicksi odnijeli pravu pobjedu. Rekao bi i da su najveći pobjednici drafta. Sa relativno niskim 9. pickom birali su Knoxa; igrača sjajnih fizičkih predispozicija koji može zabijati na različite načine i konstantno kažnjavati mismatcheve. Naznake potencijala pokazao je i kao  drugi najbolji strijelac ljetne lige sa 21 poenom u prosjeku. Njegov plafon je možda i da bude najbolji igrač ove draft generacije ali i „pod“ mu je prilično nizak jer je work in progress. Mitchell Robinson (36. pick) već sada pokazuje naznake da bi mogao biti krađa drafta. Robinson je dosta pao na draftu jer je preskočio NCAA sezonu i radio individualno a radilo se o elitnom prospektu koji je prije godinu dana slovio kao TOP 10 pick. Da je uistinu takav potencijal pokazao je već na ljetnoj ligi sa 10 skokova, 13 poena i 4 blokade (najviše u cijeloj ligi) u prosjeku uz 67 posto šuta. Radi se o modernom centru koji je sjajan u završavanju iz pick and rolla, jako pokretan i sjajan bloker. Miriše na novog Clint Capelu a to je sjajan posao sa 36. pickom.

CELTICSCelticsi su zadržali cijelu širu jezgru (potpisali Baynesa i Smarta za prihvatljive rate). Na draftu su birali Roberta Williamsa koji je sjajan atletski potencijal i sigurno bi bio biran puno više da nije njegovih problema sa ponašanjem. Celticsi se uzdaju u svoju kulturu i stručni stožer da će ga izvesti na željeni put. Ako Williams se posveti radu po uzor na suigrače bit će jedna od krađi drafta. Najvažnije za Celticse da se vraćaju Irving i Hayward što znači da na ekipu koja je bila jednu pobjedu od Finala dodaješ dva TOP 20 igrača. Po mom mišljenju Celticse možemo zakapariti na 60+ pobjedu i nastup u Finalu kada uračunamo daljni napredak mladih i odlazak Lebrona sa Istoka. Ispod radara je prošao je i potpis za minimalac Wanamakera. Brad je godinama jedan od najboljih euroligaških igrača u oba smjera i dobiti takvog igrača za ispod miljun je još jedan potez za nakloniti se Aingieu. 

Winners and losers NBA summer: East winners
Sa tradeom Leonarda manje-više je ljetna tržnica završila. Naravno uvijek su mogući nagli preokreti kao što je prošlo ljeto Irving tražio trade pred kraj srpnja ali teško ćemo nešto slično gledati ovo ljeto. RAPTORS Potpisali su VanFleeta za solidne rate od 8 miljuna dolara na 2 godine. Fred je bio dio jedne od najboljih klupa u ligi prošle sezone sa solidnih 8 poena i 3 asista u prosjeku a istakao se i defenzivnim učinkom. Nakon dugog zatišja napravili su najveći splash ovog ljeta. U trenutku kada se Sixersi nisu htjeli odreći nijednog od Fultza, Simmonsa i Embiida a Celticsi nisu ...
Winners and losers NBA summer: East winners
Sa tradeom Leonarda manje-više je ljetna tržnica završila. Naravno uvijek ...

Respekt: domac277, Fenix22,

To je bilo u prvotnoj verziji ali limitiran san znakovima :( - Essien1950, 21.7.18. 14:17, 0 0 0
Razbij drugi puta na dvije. - domac277, 21.7.18. 16:43, 0 0 0
Evo to san za danas napravia ;) - Essien1950, 21.7.18. 19:29, 0 0 0
Vezano ovo za Boston pa napisao sam da je Boston ekipa za 60+ pobjeda i sudionik Finala - Essien1950, 21.7.18. 20:10, 0 0 0
Knox=Knicks :D Ntilikina-Hezonja-Knox-KP-Robinson :D - tomy97, 24.7.18. 18:14, 0 0 0
04/2018
Počinje doigravanje; tko može prekinuti LeBronov niz?

Pacersi su ušli u ovaj dvoboj zasigurno sa više samopouzdanja nego je to uobičajeno kada imaš Lebrona za protivnika u prvoj rundi playoffa. Lebron je imao 12-0 na otvaranju playoffa; 87 posto pobjeda u prvoj rundi te nije bio poražen u utakmici prve runde još od 2012. Impresivne brojke ali Indiana je dobila 3 od 4 utakmice u regularnoj sezoni i to im je bio temelj samopouzdanju. Valja naglasiti da su svi međusobni susreti odigrani prije svih Clevelandovih tradeova ali isto tako Indiana je u punoj boljoj formi zatvorila regularnu sezonu nego što su igrali u to vrijeme.

Indiana je tokom sezone bila čisti prosjek obrambeno (14. defenzivni rating) ali izuzetno važno u ovom slučaju je što su treća ekipa lige po broju ukradenih a Oladipo predvodi tu kategoriju individualno. Te ukradene su pogonile napad Pacersa tokom većine susreta ali posebno u prvoj četvrtini kada su Pacersi sagradili krucijalnu prednost. Pacersi su imali čak 5 ukradenih lopti koje su većinom završile kao tranzicijski poeni. Ponovo smo gledali katastrofalnu tranzicijsku obranu Cavsa. Ne samo da su primali lagane poene u tranziciji nego su napravili gomilu prekršaja u toj prvoj četvrtini i tako poslali Pacerse 9 puta na liniju (srećom po njih Pacersi su promašili 4). U postavljenim napadima popriličan problem Cavsima je predstavljao defenzivni skok jer su odma startali sa niskom petorkom gdje Love igra centra i Pacersi su tu došli do nekoliko drugih prilika. Posljedica svega ovoga su 33 primljena poena što je previše za playoff košarku. Ove neke stvari smo znali i prije; Cavsi su bila druga najgora obrana lige te najgora tranzicijska. Evo jedan segment gdje se vidi nonšalancija u tranziciji Cavsa. U ovom segmentu je Turner bio u borbi za skok sa Greenom na drugoj strani. Turner koji je viši i teži je pretrčao Greena za par metara što je uzrokovalo koridor u reketu.

Ono što ih je držalo iznad vode je bio napad i nevjerojatno efikasni James. Indiana je uspjela da James ne uputi šut iz igre u 9 minuta prve četvrtine. Utakmicu je započeo Bojan na Jamesu što je bio matchup i tokom većine susreta. Bojan je ostvario nevjerojatan napredak na tom dijelu parketa i to je bilo vidljivo u dosta situacija. James ga je odmah na startu pokušao ugurati u reket kroz post up ali Bojan je odlično držao poziciju i blokirao ulazni pas. Pacersi su uz to stalno imali čovjeka u pozadini u reketu kao pomoć. To su mogli jer su riskirali od starta na Greenu kojeg su ostavljali otvorenim. Pokazala se to kao sjajna strategija jer je Green završio susret sa 0-7 iz igre ; 0-3 za tri a sve te trice su potpuno otvorene. Lebron je stoga bio daleko ispod svoje razine efikasnosti što se tiče šuta iz igre (7-17 jučer a sezonu je završio sa 54 posto). Lebron je jedan od najboljih dodavača u povijesti i naravno da je kaznio većinu obrambene pomoći Pacersa te je završio susret sa čak 12 asistencija. Mogao je taj broj biti i veći da Cavsi imali bolji šuterski dan (samo 8 trica uz kriminalnih 23.5 posto). Neke od tih trica su bile širom otvorene ali Pacersi su radili sjajan posao u brzim izlascima na perimetar te su većinom bili na ruci šutera. Ovo je taj jedan od rijetkih trenutaka kada su Pacersi zakasnili na šutera. Akcija je započela sa Jamesom u postu. Vidljivo je iz slike koliko su svi igrači Pacersa blizu reketu. James brzi pas prema vani i Smith ima širom otvorenu tricu.

U drugoj četvrtini gledali smo probuđenog Lebrona te ponajprije koncetriranije Cavse u napadu koji su puno bolje kontroriali loptu. Nakon prve četvrtine Pacersi nisu dolazili do toliko ukradenih lopti a samim time i do laganih tranzicijskih poena ali su svejedno održali prednost zahvaljujući sjajnom Oladipu koji je napadački nadigrao i samog Jamesa. Cavsi su imali taktiku u obrani sličnu kao i prošle godine protiv Indiane u playoffu. Igrali su izrazito agresivno na Oladipu (kao prošle godine na Georgeu) pokušavajući ga natjerati da predaje loptu suigračima . Koliko je to bilo ekstremno možda najbolje prikazuje ova slika gdje ga udvajaju već na centru. Bucksi su jedno vrijeme imali uspjeha sa ovako riskantnim obranama ali u međuvremenu liga je "shvatila" da se sa nekoliko pametnih pasova otvaraju najbolji šutevi u košarci; korner trice i polaganja. Ova akcija je završila otvorenom tricom za Sabonisa koji je srećom po njih promašio.

Ipak ova strategija bi bar trebala zadržati Oladipa koji je svejedno zabio 32 uz nevjerojatnu efikasnost (11/19 iz igre; 6/9 za tri). Do obruča je dolazio lakoćom kad god bi igrao 2 na 2 protiv Lovea i bilo kojeg beka Cavsa. Oladipo bi u tim situacijama nakon picka lakoćom pretrčao Lovea ili Lancea i imao zicere na obruču. U nekim od tih pick and roll situacija bi Love ostao nazad a onda bi Oladipo lakoćom stavljao otvorene trice.

Cavsi nisu htjeli trošiti Jamesa u direktnom defenzivnom matchupu sa Oladipom već su ga skoro cijeli susret držali na Collisonu. Ideja je bila da James preuzima opasnije igrače Pacersa te pomaže u pozadini. James već preuzima ogroman teret u napadu te mu je problem bio sve stizati na drugoj strani. Obrana Cavsa se redovito urušavala na ulazima i ostavljala otvorene trice. Sreća za Cavse je što su najbolji šuteri Pacersa, Collison i Bojan imali samo 2/10 za tricu a to su mahom bile otvorene trice. Collison je predvodio ligu po postotku za tri a Bojan je imao odličnih 40 posto. Za očekivati je dakle da su mogli staviti i još koju od tih otvorenih trica.

Najbolja četvrtina Cavsa je bila treća iz nekoliko razloga. Igrali su obranu sa najviše inteziteta. Potpuno su iskontrorirali tranziciju protivnika sa brzim vraćanjem, kontrolom lopte i napadačkim skokom. Poznato je da ekipe koje idu na napadački skok ugrožavaju svoju tranzicijsku obranu. Ugrožavaju je samo ako ne uhvate taj skok. S obzirom da je Love dolazio do tih lopti odsjekli su priliku za kontre te omogućili Lebronu drugi pokušaj. Braniti 40ak sekundi Lebrona okruženog šuterima je skoro pa nemoguća misija. Kontrola lopte je bila zadovoljavajuća dok god je Calderon na parketu ali on u ovim godinama donosi cijeli niz drugih problema. Pogledajte koliko je prostora ostavio Collisonu nakon običnog bloka. Collison je ovo promašio ali budite sigurni da netko tko šutira 47 posto za tri u prosjeku neće propustiti puno ovih poklona.

Na samom kraju Cavsi su "izdušili". James je imao predah od samo 2 minute u prve tri četvrtine (igrao bi 46 minuta da ga Lue nije povukao pri dvoznamenkastoj razlici u zadnje 2 minute) te je čak i on djelovao umorno. Kad god bi se Cavsi približili, Oladipo bi imao odgovor. Prvi preduvjet da Lebron okrene ovu seriju je da pruža bolje individualne partije od Oladipa. Cavsi moraju imati najboljeg čovjeka na parketu. Cavsi nemaju baš nekih rješenja za usporiti Oladipa. Jedini čovjek na njihovom rosteru sposoban zadržati ga 1 na 1 je Lebron ali to je previše za tražiti od njega kada nosi napad i igra 45 minuta a toliko će morat igrati jer Cavsi su totalan kao bez njega na parketu. Jedino tko može stvoriti višak driblingom je Clarkson ali on nosi gomilu drugih problema (selekcija šuta, manjak dodavanja, obrana, playoff neiskustvo...). Calderon je dobra opcija u organizaciji ali donosi ogromne probleme u obrani. Korvera ne možeš igrati u ovim godinama u playoffu protiv ovako brze i atletične ekipe. U napadu mu ne ostavljaju prostora za šut a na obrambenoj strani je prevelikiminus. Green ne bi smio igrati više u ovoj seriji. Hill je bio sjajna 3&D opcija u prošlosti na poziciji playa. Sada je toliko spor da ga lakoćom probijaju u obrani a ako mu još trica ne ulazi kao u ovom slučaju, potpuno je beskoristan.JR Smith, Love, Hood i Lance su jedini odigrali na zadovoljavajućoj razini. To bi moglo biti premalo i za Indianu a kamoli za neke ozbiljnije ekipe kao Toronto i Phila (Rocketse i GSW je skoro pa nepristojno spomenuti ovdje).

Indiana možda neće imati toliko prilika u tranziciji u nastavku serije ali svakako ih može ohrabriti da su pobijedili 18 razlike u susretu gdje su promašili 10 slobodnih bacanja. Oladipo možda neće više imati 6/9 za tri ali ne bi smio ponoviti ni 4/8 sa linije. Nije za očekivati da će Bojan i Collison staviti samo 2 trice kombinirano pogotovo kada znamo da su mahom bile širom otvorene. Lebron će biti u ovoj seriji ali nadu Pacersa može probuditi to što nema pomoći sa ostatka rostera. Izgleda da nas čeka puno zanimljivija serija nego se očekivalo.

Kako su Cavsi poraženi
Pacersi su ušli u ovaj dvoboj zasigurno sa više samopouzdanja nego je to uobičajeno kada imaš Lebrona za protivnika u prvoj rundi playoffa. Lebron je imao 12-0 na otvaranju playoffa; 87 posto pobjeda u prvoj rundi te nije bio poražen u utakmici prve runde još od 2012. Impresivne brojke ali Indiana je dobila 3 od 4 utakmice u regularnoj sezoni i to im je bio temelj samopouzdanju. Valja naglasiti da su svi međusobni susreti odigrani prije svih Clevelandovih tradeova ali isto tako Indiana je u punoj boljoj formi zatvorila regularnu sezonu nego što su igrali u to vrijeme. Indiana je ...
Kako su Cavsi poraženi
Pacersi su ušli u ovaj dvoboj zasigurno sa više samopouzdanja ...

Respekt: BruceWayne,

Slažem se: D_Rade, Peslolus, GNKDZCFC,

04/2018
Počinje doigravanje; tko može prekinuti LeBronov niz?

Drama oko Leonarda je već i prežvakana priča. Spursi i dalje za svaku utakmicu stavljaju njegov status u medical report ali za očekivati je da neće nastupiti u ovoj seriji i to je veliko olakšanje za Golden State u ovoj seriji. Warriorsi ne mogu i dalje računati na Currya (sve do sredine polufinala konferencije po najnovijim vijestima) i ovdje bi se otvorila ogromna prilika za Spurse da imaju zdravog i spremnog Leonarda. Warriorsi su već igrali jedan duži period bez Currya ove sezone i ostvarili su solidne rezultate za to vrijeme; govorim o onom prvom periodu ne ovome pred kraj sezone kad su izgledali kao da im je svaka utakmica egzibicijska. Izostankom Stepha potpuno su se orijentirali na njihovu "staru" snagu a to je obrana. U tom kratkom periodu imali su najbolju obranu lige. Durant i Green kao centarski par sa Livingstom-Thompson-Iguodala na 1-3 pozicijama je postava sa vjerojatno najviše atleticizma, fizikalija i defenzivnog IQ-a u ligi. 

Liga se potpuno okrenila pace and space sustavima gdje većina napada završava šutom za tri i prodorima u reket. Ova postava je savršena za braniti tako nešto jer ima dva elitna rim protectora u Durantu i Greenu te hrpu krila koji bez problema drže kreatore 1 na 1 ili zatvaraju brzo šutere na perimetru. Napad Spursa je nešto drukčije koncipira pogotovo ove sezone. Na ljeto su izašče informacije da Aldridge želi trade iz Spursa nezadovoljan svojim statusom u ekipi. Popovich je prilagodio napad njegovim talentima. Spursi ponovo igraju old school košarku sa hrpom izolacija u postu i midrange šuteva. Aldridge je godinama bio elita u obe kategorije te možemo ponovo gledati onogo Lamarcusa iz Portlanda. Aldridge je 14. u ligi po broju šuteva u prosjeku. To je znatan rast u odnosu na 14 šuteva po susretu prošle sezone. Aldridge je iznimno efikasan u tom stilu košarke. Bilježi 51 posto šuta iz igre, dolazi na liniju 5.3 puta po susretu a možda najvažnije ima samo 1.5 izgubljenih u prosjeku (najmanje ako gledamo 30 igrača sa najviše pokušaja iz igre u cijeloj ligi). 

Takav stil košarke mogao bi stvarati probleme GSW jer njihova obrana je znala imati problema sa dominatnim centrima u postu. Skoro svi na rosteru GSW mogu ostati na switchu i braniti u postu ali Thompson i Iguodala neće moći to raditi tako efikasno kao protiv ostatka lige. Warriorsi su imali ogromnih problema prije par godina sa Memphisom. Napadački sustav orijentiran na igru u postu donosi neke prednosti. Nećeš možda nikad biti efikasan kao Houston i slični napadi ali usporit ćeš tempo, oduzeti tranziciju protivniku (posljedica manjeg broja izgubljenih) te ćeš većinu posjeda imati postavljenu obranu. Najbitnija stavka protiv GSW je upravo to oduzimanje njihove tranzicijske  košarke gdje su godinama najbolji u ligi. Warriorsi predvode ligu po postotku šuta iz igre u tranziciji (56.9%) te eFG% (65.1%). Protivnici Spursa imaju osmi najgori eFG u tranziciji (58.1%). Te brojke bi bile još bolje da imaju Leonarda. 

Spursi su već standardno TOP 5 obrana lige. Golden State je 9. po defenzivnom ratingu ali možemo biti sigurni da će podignuti intezitet u odnosu na regularnu sezonu. Spursi su standardno elitni u obrani trice. Spursi su savršeno precizni u svim defenzivnim rotacijama i rijetko ostavljaju slobodne šutere pogotovo u kornerima odakle ekipe šutiraju sa najvećim postotkom. To je djelovalo još bolje na kraju sezone kada se Popovich skroz orijentirao na niže postave koje su još mobilnije. Sada dolazimo do najvećeg problema za Spurse u ovoj seriji. Izostankom Leonarda nemaju igrača sposobnog zadržati Duranta u izolacijama. S obzirom da nema Currya, da će Spursi pratiti Thompsona u "centimetar" a Green i Iguodala su katastrofalni šuterski; GSW će imati puno manje prostora za svoj motion napad nego što su navikli. Sigurno će puno posjeda završiti u rukama Duranta da rješava jedan na jedan. Durant je jedan od najboljih izolacijskih napadača u povijesti košarke. Leonard je jedan od najboljih defenzivaca na krilu u povijesti i to bi bio sjajan duel. Ovako Spursi nemaju čovjeka sposobnog usporiti Duranta i on bi trebao biti efikasan u tim posjedima. Green je znao u prošlosti usporiti Duranta ali to jednostavno nije dovoljno. 

Spursi će ovako sigurno dobiti jednu ili dvije na domaćem parketu ali sa Leonardom bi imali jako zanimljivu seriju. S obzirom da nakon toga Warriorsi idu na Portland/New Orleans, GSW bi trebao proći neokrznut bez obzira na ozljedu Currya. 

Dvoboj kojeg su pokvarile ozljede
Drama oko Leonarda je već i prežvakana priča. Spursi i dalje za svaku utakmicu stavljaju njegov status u medical report ali za očekivati je da neće nastupiti u ovoj seriji i to je veliko olakšanje za Golden State u ovoj seriji. Warriorsi ne mogu i dalje računati na Currya (sve do sredine polufinala konferencije po najnovijim vijestima) i ovdje bi se otvorila ogromna prilika za Spurse da imaju zdravog i spremnog Leonarda. Warriorsi su već igrali jedan duži period bez Currya ove sezone i ostvarili su solidne rezultate za to vrijeme; govorim o onom prvom periodu ne ovome pred kraj ...
Dvoboj kojeg su pokvarile ozljede
Drama oko Leonarda je već i prežvakana priča. Spursi i ...

Respekt: marko_marcus, GNKDZCFC,

Slažem se: GNKDZCFC,

03/2018
Jesu li Rakete spremne skinuti Dubse?

Rocketsi su bili glavna tema ove regularne sezone. Dodatkom Chrisa Paula došlo je do eskplozije Mikeovog napada. Rocketsi imaju najbolji ofenzivni rating u ligaškoj povijesti! 115.8 je bolje i od Magicovih Showtime Lakersa i prošlogodišnjih GSW. Ovo doduše nije klasična Antonijeva ekipa. Oni su tek 13. po ritmu u cijeloj ligi. Njihov napad se bazira na pick and rollu gdje Paul i Harden nalaze mismatche i tada napadaju driblingom do obruča, opale stepback trojku ili pronađu nekog od vanjskih u spot upu. Te izolacije su zasad nevjerojatno efikasne. 

Harden šutira preko 10 trojki po susretu a uz to ima i 10.1 pokušaja sa linije. Potpuno je ignorira midrange te uzima samo najefikasnije šuteve u košarci; tricu, polaganje i slobodna. Svaka ekipa zna koji je gameplan Rocketsa ali ne može ih zaustavit. Dijelom je to i zbog Paulove modifikacije. Chris je uvijek kroz karijeru bio odličan šuter za tri poena ali njegova comfort zona su bili sporiji posjedi, seciranje obrane i midrange šutevi. Mike ga je naučio da uzima šuteve za tri iz driblinga u prvih 10 sekundi napada. Chris ove godine ima 6.4 pokušaja za tri po susretu (3.4 prosjek karijere). S obzirom da ih šutira skoro 40 posto jasno je odakle tolika efikasnost. Kao elitni midrange šuter imao je 45-50 posto sa poludistance. Ako imaš 50 posto sa poludistance to je ekvivalent šutiranje trojke sa 33 posto. Jednako važno je da Chris uzima gomilu tih šuteva sa 8+ metara. Nešto slično rade i Gordon i Anderson. To obrane stvara na još više muka jer otvara dodatan prostor za Hardenove ulaze te Capeline juriše prema košu iz pick and rolla (najveći postotak iz igre u cijeloj ligi). 

Ovaj napad zasigurno neće biti toliko efikasan protiv obrane GSW. Prava prilika Rocketsima za napravit razliku će biti u onim periodima kada Kerr koristi nekog od svojih centara. Rocketsi će stavljati Pachuliu, Geea i Looneya u gomilu pick and rolla. Kada na teren stupi "centarski par" Durant-Green stvari se mjenjaju. Durant i Green mogu preuzeti Hardena ili Paula na pick and rollu. Protiv njih dvojice će teško biti efikasne izolacije. Šansa Rocketsima je zasigurno da uhvate Greena u probleme sa osobnima ili ga isprovociraju na tehničke (Chris je majstor tih provokacija na terenu). Zasigurno će od pomoći u tom poduhvatu biti prednost domaćeg terena gdje će Harden zasigurno iznuditi koji prekršaj viška. U periodima bez Greena, GSW će imati izbor; Durant na centru ili povratak klasičnim centrima. U tim trenucima ni obrana neće više biti elitna. Sada može Durant preuzeti Paula/Hardena na picku ali nemaju na raspolaganju niti jednog help defendera u reketu. 

Rocketsi uvijek igraju sa barem četiri šutera na terenu te Capelom ili Neneom. Za Warriorse zasigurno čuvaju i svoju verziju death lineupa. Paul-Harden-Ariza-Tucker-Moute je postava u kojoj svi mogu preuzimati a u teoriji i zabiti izvana. Mbah a Moute šutira 36 posto za tri ove sezone i to je skroz solidno ali u playoffu će ga sigurno protivnici izazivati da pogodi otvorenu tricu. Ta njegova trica će biti jedan od ključeva potencijalne serije jer im je on daleko najbolji obrambeni te jedini čovjek koji može čuvati Duranta. 

Sklonost izolacijama donosi Rocketsima još jednu prednost. Rocketsi su tek 17. ekipa po broju izgubljenih u ligi. GSW koji ima puno više dodavanja po susretu, logično radi i dosta više izgubljenih. Warriorsi su treći po broju izgubljenih lopti po susretu. Tu dolazimo do jednog od recepata koje su Cavsi primijenili. Cavsi su oslanjali na hrpu izolacija Irvinga i Jamesa, usporili ritam i kontrorilali loptu. Ako imaš malo izgubljenih, oduzeo si GSW tranziciju gdje su oni ultra efikasni. 

Cavsi su uradili još jednu stvar u toj seriji. Radili su konstantan pritisak na ofenzivnom skoku. Još veće probleme u tom segmentu im je radio Thunder seriju prije. Warrirorsi su i ove godine među top 5 najgorih ekipa po broju uhvaćenih defenzivnih skokova (hvataju 76.2 posto dostupnih lopti; treći najgori u ligi). Capela i Nene bi tu trebali biti agresivni pogotovo nakon Hardenovih ulaza. James redovito navlači pomoć u reketu tako da njegov centar ostaje u odličnoj poziciji za skok (Kobe Bryant efekt). Rocketsi su tek prosječna ekipa u napadačkom skoku ali Capela i Nene imaju potencijala za napraviti iskorak tu. 

Ljude u Bay Arei zasigurno brine i stanje sa Stephovim gležnjevima. Ovo mu je četvrta pauza ove sezone zbog te ozljede. Za podsjetnik zbog te iste ozljede Stephu je bila upitna karijera prije par godina. Ne znam jel treba uopće spominjati kolika je Stephova važnost za njihov napad. Sama njegova prisutnost otvara toliko prostora za ostatak ekipe jer tjera obrane na udvajanja osam metara od koša. Livingston i Iguodala su doživili značajan regres ove sezone. Iggy je pokazao znatan napredak u prošlih par susreta. U zadnjih 7 susreta tako šutira 69 posto iz igre i izgleda puno aktivnije u obrani. Očito je našao način za tempirati formu za ove najvažnije dijelove sezone. Bez njega i obrana GSW nije ista. 

Tih par stvari bi mogli biti prevagnuti na stranu Rocketsa ali Warriorsi su povijesno dobra ekipa. Protiv onih epskih Warriorsa bez Duranta, bi vjerojatno ovi Rocketsi imali solidne šanse ako ne i bili favoriti sa prednosti domaćeg parketa. Ovi Warriorsi imaju Duranta koji je drugi najbolji igrač lige i savršeno se uklapa u sve ono što rade iako sistem realno nije ni bitan kada imaš ovoliko kvalitete. Rocketsi i na vrhuncu svoje izvedbe vjerojatno trebaju dodatno pomoć u obliku ozljede nekog "ratnika" ili Greenovih isključenja. 

Rocketsi su odlični ali šanse im nisu velike
Rocketsi su bili glavna tema ove regularne sezone. Dodatkom Chrisa Paula došlo je do eskplozije Mikeovog napada. Rocketsi imaju najbolji ofenzivni rating u ligaškoj povijesti! 115.8 je bolje i od Magicovih Showtime Lakersa i prošlogodišnjih GSW. Ovo doduše nije klasična Antonijeva ekipa. Oni su tek 13. po ritmu u cijeloj ligi. Njihov napad se bazira na pick and rollu gdje Paul i Harden nalaze mismatche i tada napadaju driblingom do obruča, opale stepback trojku ili pronađu nekog od vanjskih u spot upu. Te izolacije su zasad nevjerojatno efikasne. Harden šutira preko 10 trojki po susretu a uz to ima i ...
Rocketsi su odlični ali šanse im nisu velike
Rocketsi su bili glavna tema ove regularne sezone. Dodatkom Chrisa ...

Respekt: HAJDUK2012, JoHayes13, Losovius, BruceWayne,

Slažem se: Kanransha,

super analiza... - Losovius, 14.3.18. 12:55, 0 1 0
Što se tiče nedostataka GSW-a, za skok se slažem, ali iako su ljudi treći-četvrti po broju TO po utakmici, svejedno usprkos tome imaju najbolji omjer assist/turnover... I to značajno bolji. Toliko su dobri, i toliko je dobar taj motion offense - JoHayes13, 14.3.18. 15:33, 0 0 0
Nisi pronašao bit. Jedna od glavnih stvari protiv Warriorsa je imat minimalan broj izgubljenih jer tako ne primaš poene iz tranzicije i usporavaš ritam. Taj A/T ratio je uvijek sjajan za GSW ali jedina slaba strana njihovog napada su upravo turnoveri - Essien1950, 14.3.18. 16:36, 0 0 0
Znam da si mislio na Rocketse, ali ide na obje strane, pa sam samo htio naglasiti da iako su Warriorsi u dnu po izgubljenima, to nije baš cijela slika - JoHayes13, 15.3.18. 9:22, 0 0 0
02/2018
Dinamo - Hajduk 0:1

Prvi dojam derbija je da nikad nismo gledali ovako modernu igru kod oba sastava. Nešto što je Rijeka prošle godine radila, sada jednako dobro rade oba ova kluba. Radi se o visokom pritisku, udvajanjima, brzim okomitim rješenjima... Rijeka je uostalom došla i najdalje u Europi i bila prilično kompetitivna dok su Hajduk i Dinamo zavšrili svoje avanture još na ljeto. U oba kluba je došlo do pozitivnih taktičkih promjena u igri. 

Prvi i najveći plus u odnosu na Hajdukovu jesen je kondicijska priprema. Bilo je to očito već na pripremama. Hajduk je igrao intezivni presing protiv jakih europskih klubova kao Zurich i Lech. To ipak nije bilo mjerilo jer tu igrači igraju tek po jedno poluvrijeme pa se čekala prava potvrda. Protiv Cibalie je već Hajduk odigrao 90 minuta u visokom ritmu. Protiv Dinama Hajduk nije imao onaj svoj karakteristični pad u zadnjih 20 minuta iako je cijelo prvo poluvrijeme igrao visoki presing. Najveće zasluge za to naravno idu Luigi Febbrariu; talijanskom stručnjaku koji ima velike klubove u svom životopisu (Lazio, Roma, Napoli i Atalanta). Hajduk je u dva dosadašnja dvoboja sa Dinamom primio 4 gola u zadnjih 15 minuta (od 5 ukupno). Osijek, Rudež i Lokomotiva su sve redom utakmice gdje je Hajduk izgubio bodove u sudačkoj nadoknadi. U nedjelju Hajduk nije imao padove koncetracije u zadnjih 15 minuta čak i sa igračem manje. Prvi put nakon dugo vremena da je Hajduk djelovao  jednako (ako ne i bolje) spremna momčad kao Rijeka ili Dinamo.

Kopić je najavio da će Hajduk izaći hrabro i nije iznevjerio. Navijači Hajduka vole gledati visoki presing pogotovo na početku utakmice. To je ostavština Ivića i Kaliterne da Hajduk krene furiozno prvih 20 minuta. Nerijetko je Hajduk i sa 5-6 igrača ulazio u Dinamovu polovicu. Svim Hajdukovim navijačima će se zasigurno svidjeti ovakav pristup: 

Saidov primarni zadatak kod presinga je bio da striktno markira Benkovića. Kopić je sasvim ispravno označio Benkovića kao Dinamovog primarnog playmakera od kojeg započinju svi posjedi. Bez Benkovića u posjedu, Dinamo je morao više loptu dati u noge Doumbii, Ademiu i Leškoviću. Doumbia je nekoliko puta izgubio loptu na sredini terena. Svaka izgubljena lopta je bila velika opasnost po Dinamov gol jer bi ostala tek 3-4 Dinamova igrača protiv jako brzih i prodornih Ohandze i Saida. Srećom po Dinamo da ima takvu klasu u Benkoviću koji je nekoliko puta rasčistio te opasnosti.  Gol Hajduka je uostalom i pao nakon Leškovićeve izgubljene lopte kao posljedice presinga. Ademi je statistički imao odličnu utakmicu što se tiče preciznosti dodavanja ali mišljenja sam da bi on bio udarna meta Hajdukovog presinga da recimo Doumbia nije nastupio.

Dinamo je na drugoj strani primjenjivao sličnu taktiku. Cvitanović je označio Borju Lopeza kao tog playmakera iz obrane Hajduka a prisilio je Hajduk da započima posjede preko Nižića, koji jako zaostaje za Španjolcem u toj igri sa loptom, te prisiljavao Leticu da ispucaje duge lopte. Letica je nekoliko puta u prvih 20 minuta ispucao lopte u aut ili bi Hajdukovi igrači izgubili zračne duele. Da je Futasc tu bio za Hajduk, ova taktika bi zasigurno bila manje efikasna. Futasc bi sigurno bio bolji od Ohandze koji je pobijedio u tek jednom od dvadeset zračnih duela. 

Za mene veliki problem Hajdukove igre bio je Caktaš. Hajduk je započeo sa 4-4-2; rombom u sredini. Taj sustav se u slučajevima presinga i Hajdukovih napada transformirao u 4-3-3 sa Caktašem kao krilnim napadačem ili 4-5-1 kad bi se Hajduk povukao u zonu nakon neuspjelog pritiska. Caktaš je očigledno nespreman. Izgubio je nekoliko duela te nekoliko puta je krivo dodao u posljednjoj trećini u vrlo izglednim situacijama. Najbolji primjer je onaj drugi poništeni gol. Ne znam jel u onoj situaciji sudilo zaleđe Juranoviću ili Saidu ali svakako da je Caktaš par sekundi prije gurnuo loptu na krilo ne bi uopće došlo do sporne situacije. Mišljenja sam da bi to puno bolje izgledalo sa Hamzom u prvom sastavu. Sa Hamzom i Bašićem bi Hajduk bio puno opasniji u dužim posjedima jer su to jedina dva igrača uz Ohandzu koji mogu stvoriti višak driblingom. Tu je Kopić odigrao i malo konzervativno jer očito nije dopuštao Bašiću i Hamzi driblinge na sredini terena. 


Dinamo je bio najopasniji u dva slučaja. Prvi je kada bi Gavranović ušao u sredinu i glumio desetku te proigravao u prostor. Dinamo je tako došao do možda najveće prilike kada je Soudani sam istrčao pred vratara i pucao kao da je riječ o nekom humanitarnom susretu. U drugom poluvremenu je isto tako gurnuo iza leđa Borji za Ademia koji je ponovo loše pucao. Dinamo je i pred sami gol Hajduka imao odličnu šansu kada je Moro dao duboku loptu iza leđa obrane za još jedan Soudanijev promašaj. Hajdukovi stoperi su jednostavno bili prespori za čuvati Soudanija na širokom prostoru a srećom po Hajduk, Soudani nije imao svoj dan.

Drugi slučaj je kad bi Olmo dobio izolaciju na Juranoviću. Općenito me iznenadilo koliko je Dinamo forsirao lijevu stranu Hajdukove obrane kada na desnoj imaš vjerojatno najslabiju kariku Hajdukove ekipe. Olmo je praktički stalno mogao imati jedan na jedan sa Juranovićem jer na toj strani je trebao pomagati Caktaš koji je često ostajao previsoko. U 60. minuti Olmo je prvi put dobio tu situaciju, lakoćom prošao Juranovića i iz toga se izrodila velika šansa koju je Soudani ponovo uprskao. 

Cvitanović je napravio i prilično loše promjene po mom mišljenju. Sa uvođenjem Čorića se mogu složiti jer Dinamu je trebao višak na sredini ali ne za Leškovića. Povukao je Doumbiu na stoperu što se pokazao kao jako loš potez. Nesigurni Doumbia koji je izgubio seriju lopti na sredini, sudjelovao je u dvije jako opasne situacije u zadnjih 10 minuta. Kod prve ga je Ohandza lakoćom prošao i mogao je Doumbia dobiti možda i crveni karton. Par minuta poslije Ohandza je na strani jedan na jedan sa Doumbiom (sada još opterećen i žutim kartonom) te ga lakoćom prolazi po liniji a Dinamo ponovo spašava sjajni Benković. 

Potom je uveo Hajrovića nadajući se da će valjda on na individualnu klasu riješiti susret. Hajrović je očigledno nespreman za ovakav ritam nogometa i potpuno se izgubio. Možda je bolji potez bio uvođenje Hodžića jer Dinamo je ionako zadnjih 10ak minuta proveo uglavnom saljući duge lopte i centaršuteve u kazneni prostor. 

Kopiću sam već uputio kritike za forsiranje Caktaša ali isto tako mi je jasno da ne možeš igrača platiti oko 400 tisuća eura da sjedi na klupi u derbiju. Njega je izvukao tek u zadnjih 10ak minuta kad je ionako bio prisiljen uvesti stopera. Mislim da ga je trebao zamijeniti u 55. minuti umjeto Bašića. Bašić-Hamza su puno fizički spremniji te bi bili opasniji u tranziciji. Uvođenje Filipa je klasična taktička zamjena gdje je htio zatvoriti dodatno lijevu stranu. Od njegovog ulaska, Dinamo praktički nije ni jednom prošao po toj strani dakle odličan potez. 

Hajduk sa ovakvim Ohandzom definitivno djeluje spreman za Europu. Lijepo je nadati se prvenstvu ali Hajdukov zaostak u ovakvoj ligi je prevelik ali zato ostatak sezone treba shvatiti kao pripreme za ljetne kvalifikacije. Caktaš bi trebao podići formu a tek trebamo vidjeti i najveće zimsko pojačanje te Futasca. Sa  tom dvojicom i Caktašem u formi, Hajduk bi trebao imati manje problema u izgradnji posjeda. Dinamo je mogao i pobijediti da je Soudani bio na razini ali Cvitanoviću ostaje za objasniti zašto je ostavio Gojaka na klupi nauštrb Doumbie te zašto se onda barem Moro nije vraćao niže po loptu. Definitivno bi to i bolje izgledalo po Dinamo da imao na raspolaganju Sosu i Stojanovića posebice u ofenzivnom dijelu jer bi Dinamo mogao staviti još pritiska na najslabiji dio Hajdukove obrane. 

Kako je Hajduk došao do pobjede
Prvi dojam derbija je da nikad nismo gledali ovako modernu igru kod oba sastava. Nešto što je Rijeka prošle godine radila, sada jednako dobro rade oba ova kluba. Radi se o visokom pritisku, udvajanjima, brzim okomitim rješenjima... Rijeka je uostalom došla i najdalje u Europi i bila prilično kompetitivna dok su Hajduk i Dinamo zavšrili svoje avanture još na ljeto. U oba kluba je došlo do pozitivnih taktičkih promjena u igri. Prvi i najveći plus u odnosu na Hajdukovu jesen je kondicijska priprema. Bilo je to očito već na pripremama. Hajduk je igrao intezivni presing protiv jakih europskih klubova kao ...
Kako je Hajduk došao do pobjede
Prvi dojam derbija je da nikad nismo gledali ovako modernu ...
Negdi sam naletio da je Sosa imao temperaturu tokom tjedna. Svakako je Lecjaks odigrao bolje od Rahmani koji je jednostavno prespor za beka - Essien1950, 20.2.18. 19:15, 0 0 0
Rrahmani je odigrao solidnu tekmu kad se uzme u obzir da nema predispozicije za beka. Nešto slično kao što je Ismajli znao odigrati tu poziciju za Hajduk. Meni je zanimljivo to što je Dinamo izašao za defakto 2 defanzivna vezna (Doumbia i Ademi) i - Lisac, 20.2.18. 19:31, 0 0 0
mislim da su tu izgubili utakmicu. Praktički su igrali na istu kartu kao i Hajduk i pokušali na individualnu kvalitetu ili grešku protivnika riješiti derbi ali im se to nakraju obilo o glavu. Potiv osovine Savvas-Radošević-Bašić su sigurno mogli - Lisac, 20.2.18. 19:31, 0 0 0
nametnuti svoju igru unatoč nedostatku podrške bekova jer su za razliku od Hajdukovih ofanzivaca i Gavranović i Olmo i Soudani sposobni sudjelovati u kreaciji. - Lisac, 20.2.18. 19:32, 0 0 0
Slažem se. Morali su krenuti od početka sa Moro-Ademi parom. Sa dva klasicna defenzivna vezna danas igraju samo ekipe koje nemaju nikakvih ambicija prema napred - Essien1950, 21.2.18. 11:50, 0 0 0
02/2018
NBA: Balkanski power ranking

Jokić je apsolutni broj 1. Legitimni nasljednik braće Gasol; visoki koji ima šut i repertoar sjajnih dodavanja. Zapravo je bolji šuter od obojice a pogotovo dodavač. Igrač je oko kojeg možeš izgraditi ofenzivni sistem što Denver i čini. Jokić je sjajan u pronalaženju cutera i spot up šutera a Denver ima gomilu takvih igrača. Njegov problem je plafon.Teško je izgraditi contendera oko takvog centra koji nije sposoban zatvoriti reket a izlazak na perimetar u obrani je recept za katastrofu. Jednom kad dođe do playoffa a to je vjerojatno već ove sezone, protivnici će ga konstantno stavljati u pick and roll situacije i tu će Denverova obrana patiti. Trenutno najbolja usporedba je meni Kevin Love; visoki preko kojeg možeš vrtiti napade sa visokog posta, koji će kazniti povoljan matchup na niskom bloku a može i razvući obranu vanjskim šutem. Obojica su iznaprosječni skakači ali problemi u obrani zbog manjka atleticizma. Nije čudno da su obojica u društvu najgorih rim protectora u ligi. Jokić je tu najgori među centrima; protivnici imaju 67.6 posto šuta iz reketa kada on brani obruč. Love je četvrti najgori sa 66.9 posto. Lebron, Giannis, Anthony Davis, Towns te Aldridge su jedini igrači sa preko pet pokušaja iz reketa koji imaju 70+ posto na obruču. Denver je na putu za playoff i pravi test koliko Jokić može u modernom NBAu će biti u prvoj rundi kada GSW ili Rocketsi zaigraju sa niskim petorkama te stave Jokića u svaki pick and roll. Svi ostali balkanski igrači imaju problema sa obranom tako da njegov broj 1 nije upitan. Ovaj dio je više bio u svrhu pozicioniranja Jokića u NBA power rankingsima igrača.

Kao što je Jokić zacementiran na broju 1, tako je i Dragić neupitan broj 2. Dragić je već bio član All NBA petorke u 2014. a tada je trebao imati i premijerni All Star nastup. Ove godine se dokazao na Eurobasketu sa naslovom i individualnom nagradom za MVP-a. U svojoj karijeri ima pet sezona sa 15+ poena u prosjeku te 6 sezona sa 5+ asista. Dragiću na ruku ide što igra kod jednog od najboljih stručnih stožera lige i u jednoj od najboljih "kultura". Većina igrača vrhunac košarkaške forme doživi u Miamiu. Poznato je da oni postavljaju visoke zahtjeve fizičke spreme, da se tamo najviše pazi na prehranu; zlobnici će reći i na unos nedozvoljenih sredstava. Dragić, James Johnson, Olynk, Whiteside, Waiters i Ellington su sve redom veterani koji igraju najbolju košarku života u dresu Heata.

Ove godine bilježi 17.4 poena uz ne baš najbolje postotke šuta (44 posto iz igre te 36 posto za tri). Po postotku šuta iz igre nije ni u 50 najboljih bekova lige (minimum; 20 minuta u prosjeku u 10 utakmica). Ipak 17-4-4 te činjenica da je prva opcija playoff ekipe ga gura prema 2. mjestu iako Šarić ima bolji offensive rating (107-102.4), defensive rating (103.3-105.4), eFG (53.5-49.1) te TS% (57.8-53). Šarić je ipak treća-četvrta opcija u Sixersima pa je logično da je efikasniji. Dragićev Usage rate je 26.2% dok je Darijev 20.4%. Prošle godine kad je Dario bio bliži 25 posto imao je znatno lošije brojke; OFFRTG(99.7), DEFRTG (106.9), eFG% (46.8) te TS%(50.2). Dario je dio prošle sezone bio prva opcija i vidjelo se da mu to nije rola u kojoj se dobro osjeća u NBAu. Sada kad je okružen sa graničnim superstarom (Embiidom), graničnim All Starom (Simmons) te dva vrhunska šutera;pokazao je da može biti dio jako koristan i dio uže playoff rotacije. Njegova sekundardna kreacija, spot up šut, energičnost u skoku i obrani uvijek su dobrodošle playoff momčadima.

Njegovi limiti i dalje ostaju; manjak atleticizma i fizikalija ga onemogućuje da bude puno više. Koliko je bitna ta njegova energičnost i volja dovoljno govori da bilježi više skokova u prosjeku od Duranta, Porzingisa i Ibake koji su redom bolje atlete sa nemjerljivom boljim fizikalijama. Iako igra većinu vremena na PF, nije ni u TOP 100 krila po prosjeku blokada i to je indikator njegovih limita u obrani. Nešto bolje stoji u ukradenim loptama gdje je 77. od svih krila a to je većinom jer je igra u sistemu gdje je dozvoljeno riskirati više na liniji dodavanja jer imaju Embiida koji pokriva pogreške u pozadini. Tako su njegovi suigrači Covington i Simmons treći i četvrti u toj rubrici ako gledamo samo krila; ispred njih su samo dva najbolja obrambena krila uopće Kawhi i George. Idealnih pet Sixersa (Simmons- Reddick-Covington- Šarić-Embiid) bilježi 115.6 OFFRTG te 96.2 DEFRTG što daje net rating 19.4. Sa tim brojkama Sixersi bi bili prva obrana i napad lige! To dovoljno govori koliko ova ekipa ovisi o zdravlju svojih igrača. Problem je što je ta postava ubilježila 392 zajedničke minute dok su recimo Butler-Teague-Wiggins-Gibson-Towns ubilježili 1069 zajedno na terenu (najviše u ligi).

4. i 5. mjesto mi je najbliže dosada ali odlučio sam se za Vučevića ispred Nurkića. Nikola bilježi više poena u prosjeku (17.4-14.1), asistencija (3.3-1.8), skokova (9.3-8.2), bolji postatak šuta (49.1-48), manje izgubljenih (1.9-2.4). Jusuf značajno više dolazi na liniju (3.7-1.6) ali Vučević šutira trojke (4.1 po utakmici sa 34 posto realizacije). Vučević je elita u realizaciji iz reketa sa 76.5 posto dok je Nurkić na tek 58 posto . Od startnih centara lošiju realizaciju imaju samo Porzingis i Baynes. Baynes je starter spletom okolnosti jer Celticsi ne žele trošiti Horforda na petici tokom regularne sezone većinu susreta a Porzingis kompenzira tu neefikasnost u reketu šutom. Nurkiću bi to trebao biti forte jer pola njegovih šuteva dolazi iz te zone (6.2 od 12.1 po susretu).Vučević igra u jednoj od najgorih franšiza lige i primoran je nositi i veći teret nego bi trebao. On je idealan visoki u nekom motion sistemu gdje do izražaja mogu doći i njegove dodavačke sposobnosti te će dobiti još više prilika u reketu. U Orlandu većinom igra s manjkom šutera te ikakvog sistema u kojem puno puta dobija loptu u zadnjim sekundama napada pa mora realizirati sa poludistance. Teško je kreirati iz posta kad te lako udvajati jer igraš sa barem dvojicom tragičnih šutera (Payton, Biyombo).

  1. Nurkić igra sa dva beka koja imaju većinu vremena loptu u rukama i to bi mu trebalo odgovarati jer dobija zicere iz pick and rolla te može napadati ofenzivni skok. Prošle godine je to puno bolje izgledalo nego ove. Nurkićeva najveća prednost nad Vučevićem je obrana jer je zbog snage nešto bolji u obrani obruča (protivnici imaju 56.6 posto na obruču kad je on u reketu dok Vučević dozvoljava 63.8). Vučević zatvara krug 10 najgorih centara dok je ispred Nurkića samo elita (Gobert, Biyombo, Turner, Porzingis, P.Gasol i Embiid). Ni jedan ni drugi ne mogu izlaziti na perimetar ili preuzimati niže igrače i zahtjevaju maksimalno konzervativnu obrambenu shemu. Nisam siguran kako će proći ovo ljeto na tržištu jer jako malo ekipa ima prostora pod capom a centarska pozicija nije "popularna" u današnjem NBAu osim ako nisi elitni obrambeni (Gobert, Whiteside), možeš preuzimati u obrani i finiširati visokim postotkom (Capela, Jordan) ili šutiraš trice (Gasoli). Naravno uz generacijske talente.

Nakon ove petorice, Balkan više nema igrača koji mogu igrati bitne role u "ozbiljnim" franšizama.  Šesto mjesto u mojim rankingsima tako zauzima Bojan Bogdanović. Bojanu je ovo već četvrta sezona u Americi. Ovu i prošlu sezonu igra na sličnoj razini. Ove bilježi 13.7 poena (13.7 i u prošloj), 47 posto iz igre (44.5), 38.6 posto za tri (36.7) te 2.9 skokova (3.0). Njegove kvalitete su opće poznate; može zabijati solidnim postocima za tri te je voljan raditi bez lopte; trči kontranapade i utrčava na cutove. Idealno je napadačko oružje uz bekove i krila koji će kreirati sa loptom (prošle godine Beal-Wall, sada Oladipo). Njegovi problemi su bili vidljivi u playoffu. Celticsi su ga pokušavali napasti u svakom posjedu i potpuno ga razotkrili kao jednog od gorih obrambenih na poziciji trojke u ligi. Uz to protivniku je puno teže "prodati" cut u playoffu jer su obrane koncetriranije a teže je i doći do otvorenog šuta za tri. U regularnoj sezoni, ekipe se ne pripremaju toliko za utakmice te je njegova igra puno efikasnija. Njegova sreća je što je u idealnom trenutku izašao na tržište ti si je osigurao preko 10 miljuna ove sezone. S obzirom da ovo ljeto vjerojatno izlazi ponovo na tržnicu (druga godina ovog ugovora negarantirana), teško će dobiti i pola ovog iznosa.

Sljedeća dvojica su meni u skroz sličnoj situaciji. Bogdan i Mario igraju na bekovskim pozicijama u groznim franšizama (loš managment, loš coaching staff). Marijeve brojke su konačno na razini visokog picka drafta. Kako je Orlando grozno vođena franšiza, peti pick drafta je prvu pravu priliku dobio u trećoj sezoni kad se pola ekipe ozljedilo i kada jednostavno nisu imali koga staviti. Na razini sezone Hezonja bilježi 8.8 poena, 46.9 šut iz igre, 35 posto za tri, 3.5 skoka te 1.1 asist. U zadnjih 20 utakmica ti prosjeci su ; 13.1 poen, 47.8 šut iz igre, 35.6 za tri, 4.8 skokova te 1.5 asist. U tih 20 utakmica igrao je 26.3 minuta. U prvih 15 utakmica sezone nije igrao ni 10 minuta po utakmici. Ove godine je vidljiv napredak u igri sa loptom. Puno bolje to izgleda kada spusti loptu na pod i krene na obruč. Prije se to sve svodilo da opali po košu sa trice ili proslijedi loptu. Mario igra u groznom sistemu gdje lopta jako malo kruži i gdje većina igrača nabija svoje brojke. Sada kada ima veću minutažu, došao je red i na njega. Magic je među 10 ekipa sa najmanje dodavanja po susretu u ligi. Ispred njih su redom OKC, Cavsi, Timberwolvesi, Rocketsi, Blazersi i Wizardsi. To su ekipe koje imaju barem jednog superstara na vanjskim pozicijama koji može kreirati za sebe i suigrače. Orlando nema ništa blizu tome i trebao bi igrati sličnije Sixersima i Jazzu koji bilježe najviše dodavanja u ligi. Nesebičnom košarkom, sa puno blokova i protrčavanja bez lopte,te ekipe nadoknađuje nedostatak talenta.

Veliki problem Marijeve igre je obrana. Magic je ekipa u kojoj se gotovo nitko ne trudi na toj strani parketa i gdje je ogroman problem obična tranzicijska obrana što je još tragičnije kada znamo da im je jezgra jako mlada i atletična. Ali u tom obrambenom kaosu, Mario prednjači. Nalazi se među 20 najgorih igrača lige po defenzivnom ratingu (minimum 10 utakmica i 10 minuta po susretu; zadane uvjete zadovoljava 373 igrača)! Najveći problem je koncetracija u rotacijama. Često prati više loptu nego svog igrača pa igrači koje on čuva imaju najefikasnije šuteve u košarci (otvorene trice ili polaganja). Kada imaš takve fizikalije i atleticizam kao Hezonja, obrana ne bi trebala bit problem i uzrok tome je isključivo trud i koncetracija. Mario će zasigurno imati ponuda ovo ljeto jer ima mnogo pametnih GM-ova koji će ići logikom low risk-high reward. Zanimljivo bi bilo vidjeti Maria u posloženom sistemu sa pravim trenerom. Moji favoriti su Hawksi i Netsi; ekipe sa vrhunskim stručnim stožerima te managmentom koji planira dugoročno. Atkins i Buldenhozer imaju povijest razvoj mladih atletičnih igrača sposobnih šutirati. Obje franšize su u rebuilding modeu te bi jedan još uvijek mlad igrač kao Hezonja sigurno dobio šanse.

Bogdan je došao u NBA kao etabilirano ime. Iza sebe je imao naslov prvaka Europe, dva naslova u jednoj od najtežih liga u Europi a bio je srebrni na Eurobasketu, World Cupu te OI. Došao je sa reputacijom jednog od najboljih igrača van NBA lige i bilo je jasno da može pomoći od prvog dana. Očekivanja su bila jasna i kad je dobio najveći rookie ugovor u povijesti lige. Još u Europi i za reprentaciju bilo je vidljivo da je Bogdan sjajan šuter. Visok i brz izbačaj su odlike svih pravih šutera. Vidljivo je bilo i da mu duža trica neće biti problem jer je on i u Europi pogađao pola metra iza linije. U Europi je uvijek bio jedan od nositelja dok je u NBA-u čak i u lošoj ekipi kao Kingsi sporedna opcija što znači više šuteva iz spot upa a manje iz driblinga na što je navikao kao primarni kreator. Tako u NBA-u šutira trice sa 40 posto na 4 pokušaja .

Veće iznenađenje je njegova igra sa loptom. U Europi je bilo vidljivo da Bogdan nije samo šuter nego da može napasti obranu driblingom ali se očekivao sam da će imati puno više problema sada kada ima elitne atlete protiv sebe barem u početku. On je od prvog dana pokazao da može probiti pogotovo kada primi loptu u spot upu te raizgrati (bilježi 3.2 asistencije). Samo 7 igrača u cijeloj ligi (a da ne igraju poziciju playa) bilježi više asista po susretu. Odlaskom Hilla u Cavse, porasla mu je i potrošnja. U ta 4 susreta bez Hilla, uzeo je 14.5 šuteva iz igre (9.3 prosjek sezone) od toga 5.75 za tri. Bit će zanimljivo vidjeti može li sa porastom potrošnje zadržati solidnu efikasnost.

Bogdan je u možda i najgoroj franšizi lige sa zasigurno najgorim managmentom. Samom Bogdanu managment nije toliko problem jer miljenik Divca i stoga je instant dobio minute i lopte. Problem je što je teško procijeniti njegovu vrijednost u ekipi protiv koje svaki protivnik upisuje pobjedu unaprijed. Kingsi imaju najgori napad lige i drugu najgoru obranu. Protiv takve ekipe je utakmica najčešće gotova do poluvremena pa Bogdan stigne nabiti sebi lijepe brojke do kraja kad je protivnikov intezitet minimalan. Divac ali i prethodnici su uz sadašnjost prokockali i budućnost sa rasipanjem pickova i mladih igrača. Pokazali su prošlih godina pod ovim vodstvom i kad imaju izbore na draftu da ne znaju birati. Na prošlom draftu su u prvih 30 uzeli Foxa, Justin Jacksona i Gilesa. Dosta je klubova dobilo igrače koji izgledaju kao nositelji franšiza u budućnosti a birali su iza njih (Markaanen, Smith, Isaac te Mitchell) ili barem kao korisni igrači rotacije dok od ovih izbora Kingsa tek Fox djeluje kao igrač sa budućnosti u ligi ali ima najmanji plafon od svih TOP 10 pickova. 13. pick iz 2016., Papagiannis je već otpušten; nezapamćeno je da lutrijski pick bude otpušten u drugoj sezoni. To me dovodi do zaključka da još dugo nećemo viditi Bogdana u ozbiljnom kontekstu. Još uvijek je Hezonja za malo ispred zbog viših brojki ali trend je da će Bogdan dobivati veću ulogu do kraja sezone a Bogdan je više puta pokazao da je bolji i kompletniji igrač od Marija tako da bi trebao preći Marija na ovoj ljestvici do kraja sezone.

Ostatak čine igrači koji imaju malu ili nikakvu rolu u svojim momčadima. Po kvaliteti listu predvodi Bjelica. Bjelica je zapravo starija verzija Darija Šarića. Moderan PF koji može šutirati izvana ali i kreirati sa loptom u rukama. Njegov prvi problem je serija ozljeda koja ga je zadesila otkad je došao u NBA ligu. U Europi je uvijek djelovao fizički nespreman sa pokojim kilogramom viška i nedostatkom mišićne mase. NBA ritam utakmica, putovanja, veći intezitet te brža igra sa više kontakta jednostavno ne trpe nespremnost. Bjelica se tek ove sezone doveo u traženu tjelesnu formu. Njegov problem je što Tom Thibodeau ne preferira koristiti igrače s klupe nego jednostavno daje starterima veliku minutažu. Wiggins i Towns su tako prvi i drugi po broju minuta a u TOP 10 je i Butler koji je propustio nekoliko utakmica te Gibson koji je starter na Nemanjinoj poziciji. Tom je old school trener koji ne prati trendove u ligi; brži ritam, veći broj šutera, manje post upa te više odmora za igrače. Svi ti trendovi bi išli Nemanji u korist. Nemanja je u TOP 20 po postotku šuta za tri sa sjajnih 43.3 posto. Ako ćemo gledati igrače sa minimalno 100 pokušaja za tri, samo ih 8 ima bolji postotak od srpskog igrača. Bjelica je u TOP 50 po ofenzivnom ratingu (109.7). Susjedi na toj listi su mu Mirotić i Love; stretch PF koji šire obrane sa šutom iz vana te mogu razigrati sa visokog iz niskog posta dakle isti tip igrača kao Bjelica. Njih dvojica imaju 25+ minuta u prosjeku dok Bjelica igra tek 15.6 po susretu. Upravo Mirotić je "procvjetao" odlaskom Toma sa klupe Chicaga te u puno modernijim sistemima Hoiberga i Gentrya uživa u sezoni karijere.

Tom se već zakopao u prevelikim ugovorima veteranima pogotovo u visokoj liniji. Gibson ima 14 zagarantiranih miljuna i u sljedećoj sezoni; teško da bi Gibson dobio i duplo manje da ga stari trener nije potpisao u prvim danima free agencya. Drugi je Dieng kojem je garantirano skoro 50 miljuna u naredne 3 sezone. Sljedeće godine na cap počima udarati Wigginsov max a u narednim sezonama Timberwolvese čekaju max iznosi za Townsa i Butlera. Sa takvim salary cap opterećenjem, za očekivati je da će Tom pustiti Bjelicu. Zasigurno će neke franšize zaintrigirati ovi elitni postoci šuta za tri poena te će mu dati novu šansu.

Teodosić je kao i Bogdanović u NBA došao sa reputacijom jednom od najboljih igrača u Europi ali i sa puno više upitnika. Miloš je došao kao spori playmaker sa nedostatkom brzine ali i mišićne snage kojeg su uz to Rusi maksimalno dozirali (preskakao je puno utakmica i treninga tokom sezone). NBA sezona broji 82 utakmice u gustom rasporedu sa neusporedivo jačom i bržom konkurencijom nego u Europi. Naravno da Miloš nije mogao izdržati NBA ritam. Ove sezone odigrao je tek 27 utakmica od mogućih 56. Igra 25 minuta u prosjeku te bilježi 9.2 poena i 5.2 asista uz jako loše postotke šuta (39.2 posto iz igre; 34.9 za tri na 5.4 pokušaja). Vidljiv je trend i smanjenja Teodosićeve uloge u ekipi. Tradeom sa Detroitom dobili su na dubini a i neki igrači su im se vratili nakon ozljeda. Tako je Miloš igrao 16 i 17 minuta u zadnje dvije utakmice. Riversa i Clipperse posebno iritiraju prekršaji koje Miloš radi kod povratka u obranu. U Europi je to standard da prekidaš tranziciju protivnika dok je u Americi to odraz nezalaganja.

11. mjesto zauzima Dragan Bender. On je ujedno posljednji balkanski igrač koji ima ikakvu ulogu u ekipi. Biran je kao četvrti na draftu 2016. godine. 8 od prvih 10 pickova sa tog drafta već bilježi zavidne brojke i ima značajne uloge u svojim ekipama. Preostala dvojica su pogađate pickovi Sunsa. I dok je Chris totalni promašaj koji će teško biti u ligi uopće za 5 godina, Bender ima nekakav potencijal zbog svojih fizikalija te šuta za tri. Za Bendera su u samim počecima postojale nade da može biti kreator i na ovoj razini. Vidljivo je da on nije uopće napredovao u vođenju lopte, igri leđima ili licem prema košu na niskom i visokom postu. Kao kadet i junior pokazivao je naznake razigravačkog gena ali ove sezone za 23.3 minuta bilježi tek 1.2 asist. On je u Sunsima sveden na ulogu ispušnog ventila. Oko 80 posto njegovih šuteva su šutevi za tri poena (3.7 od 5.6 šuteva). Trice realizira sa solidnih 38 posto za tri. Igra u totalno konfuznoj situaciji gdje se ne planira dugoročno. 2015. su Sunsi sjajno birali Bookera na tek 13. mjestu ali i potpisali nekoliko veterana pod pritiskom vlasnika da se izbori playoff. Potpisi veterana Knighta, Chandlera i Dudleya su trebali bit potvrda tih ambicija. Danas su to rubni NBA igrači koji su plaćeni kao starteri u nekim drugim klubovima (svi imaju preko 10 miljuna garantirano i za sljedeću sezonu). Brandon uopće ne igra a Chandler i Dudley su u zadnjoj utakmici kombinirano igrali 6 minuta. Od zadnjih 5 susreta čak 2 su izgubili sa 45+ poena razlike. Susret sa Sunsima su GSW shvatili valjda kao malo jači trening pa je Kerr prepustio igračima koje odmara da vode timeoute. Ova ekipa izgleda kao putujući cirkus. Trenutno je njena glavna svrha da bi Warren, Jackson i Booker (a po novome i Payton) nabili što veće brojke što nije toliko teško kad ti protivnik dobije utakmicu nakon prve četvrtine.

U takvom kaosu bi neke naznake napretka kod Bendera opet trebale biti. Kad je draftan, pričalo se da je sposoban braniti 1-5 pozicije barem na preuzimanju. To dosada nismo imali prilike vidjeti. Bekovi lakoćom zabijaju protiv njega na preuzimanju a čak i jači SF-ovi ga zlostavljaju u postu da ne govorimo o klasičnim PF i C (Aldridge je neki dan zabijao u postu kao da igra protiv djece). U napadu većinom stoji na trici. Ne koristi svoju visinu da kazni niže igrače u postu; zapravo nema niti jedan efikasan potez oko obruča. Kad je dolazio u ligu pričalo se o mobilnom PF koji može spustiti loptu na pod i napasti sporije centre. Toga nema ni u tragovima. On puca trice kad je slobodan na perimetru ako nije otvoren proslijedi loptu. Da on pokazuje ikakve naznake nečeg od navedenog na treninzima, budite sigurni da bi mu Sunsi u ovoj situaciji dali dozvolu da pokuša to na utakmici te bi pozivali akcije za njega jer to isto rade za prethodno navedene igrače.

Na Zubca, Teletovića, Žižića i Marjanovića ne treba puno trošiti riječi. To su redom igrači koji će po isteku ugovora put Europe. Teletović je i pokazivao neke naznake da može bit koristan ali liga je "skužila" te stretch PF koji nemaju nikakav drugi skill. Uvijek preuzimaju na njemu tako da netko ostane na šuteru jer ne može kazniti nižeg igrača u postu. U obrani ga konstantno napadaju jer je prespor. Zubac i Žižić su prespori za današnji NBA; ne mogu preuzimati na picku, ne mogu izlati na perimetar a nedovoljno su dobri rim protectori. U napadu Zubac još i ima neke old school poteze u postu i nakon picka ali to je nedovoljno. Žižiću nedostaje eksplozivnosti i skočnosti a nema čak ni te neke tehničke elemente kao Zubac. Marjanović je vjerojatno najgori obrambeni visoki u ligi te zasigurno najgori u obrani pick and roll i pick and popa. U napadu može nešto zabiti i uhvatiti napadački skok ali to nije dovoljno kad radiš toliki minus u obrani.  

Jokić i ostatak Balkana
Jokić je apsolutni broj 1. Legitimni nasljednik braće Gasol; visoki koji ima šut i repertoar sjajnih dodavanja. Zapravo je bolji šuter od obojice a pogotovo dodavač. Igrač je oko kojeg možeš izgraditi ofenzivni sistem što Denver i čini. Jokić je sjajan u pronalaženju cutera i spot up šutera a Denver ima gomilu takvih igrača. Njegov problem je plafon.Teško je izgraditi contendera oko takvog centra koji nije sposoban zatvoriti reket a izlazak na perimetar u obrani je recept za katastrofu. Jednom kad dođe do playoffa a to je vjerojatno već ove sezone, protivnici će ga konstantno stavljati u pick and roll ...
Jokić i ostatak Balkana
Jokić je apsolutni broj 1. Legitimni nasljednik braće Gasol; visoki ...

Respekt: BruceWayne, Losovius,

Ovo je stvarno fenomenalna analiza! Nadam se da ćemo skupa raditi ovako nešto svakih mjesec-dva da vidimo kakvi su čiji trendovi... - Losovius, 20.2.18. 11:34, 0 0 0
hvala. Ako mozes samo uvuc ovo sa Nurkicem i maknit broj 1. Pisao sam u Wordu pa kopirao vamo. Nije mi zelja bila da izgleda ovako - Essien1950, 20.2.18. 11:52, 0 0 0
Trebali bi se bolje koordnirat za sljedeću temu, pa nam možeš pomoći s ključnim brojkama, a mi možemo onda napraviti i neke grafičke elemente. Što kažeš? - Losovius, 20.2.18. 12:05, 0 0 0
Super! Ja sam za. Slobodno kontaktirajte unaprijed - Essien1950, 20.2.18. 12:18, 0 0 0
01/2018
Što se mora promijeniti kako bi Hrvatska uzela Euro?

Mišljenja sam da se ovo prvenstvo igra na nekakvom "neutralnom terenu" da bi Francuska bila najveći favorit nekog rukometnog natjecanja u posljednjih 20ak godina. Pod neutralni teren sam mislio da se ne igra na teritoriju nekog od užeg kruga favorita; Francuska, Hrvatska, Danska, Njemačka i Norveška. Francuzi godinama ulažu u rukomet i plodovi rada se vide. Njihova liga opasno pretendira na naslov najjače rukometne lige a njihovi mlađi uzrasti redovito osvajaju medalje na međunarodnim natjecanjima; juniori (U21) su osvojili 4 medalje u zadnjih 5 godina a imaju i dva uzastopna zlata na svjetkom U19 prvenstvu. 

Takav rad i baza talenta im omogućuje da bez prevelikih problema prođu kroz smjenu generacije. Njihove legende Omeyer i Narcisse su se povukli ali mislim da su Francuzi još jači u odnosu na prošlo svjetsko prvenstvo kada su uvjerljivo odnili naslov. Prvi je to put da je neka ekipa osvojila to natjecanje sa svim pobjedama. Zabili su najviše golova na prvenstvu a primili najmanje (31.3 zabijena te 24.2 primljena u prosjeku) što daje nevjerojatnu gol razliku koja je možda i najbolji pokazatelj dominacije u nekom sportu. 

Gerard je već prošle godine preuzeo glavnu ulogu među vratnicama i proglašen je najboljim vratarom prvenstva. Gerard malo prolazi ispod radara jer brani u Montpellieru ali taj Montpellier je još uvijek vodeća ekipa francuskog prvenstva ispred moćnog PSG-a. Naravno PSG ga je već zakapario kad mu istekne aktualni ugovor sa sadašnjim klubom. Dumoulin je sjajna opcija kao rezervni vratar; nešto što Francuzi nisu imali prošlih godina do dolaska Gerarda. Sa Dinartom kao defenzivnim stručnjakom te sa Sorhaindom i Nikolom Karabatićem u sredini te hrpom atleta koje je lako uklopiti u takav posložen sistem, od Francuske možemo očekivati najbolju obranu prvenstva (sigurno TOP 3). 

Ono gdje su Francuzi još jači je vanjska linija. Remili i Mem čine najbolji par desnih bekova na prvenstvu a ja bi rekao da su to dva najbolja vanjska šutera uopće u svijetu rukometa trenutno. Mem je vjerojatno i TOP 10 igrač svijeta trenutno a na prošlom prvenstvu je zabio tek 7 golova. Očekujte da tu granicu prebaci možda već u prve dvije utakmice. On dolazi iz košarke obitelji jer njegova braća su košarkaši a rukomet je počeo igrati sa tek 13 godina. Krase ga nevjerojatni atleticizam i visina što mu omogućuje da bez problema prepucaje obrane. Uz to je jako brz za svoju visinu te će kazniti svaki loši izlazak obrane. Mem je među 10 najboljih strijelaca Lige prvaka a tek trojica u tom društvu kao i on nisu primarni izvođači sedmeraca. Takva dva strijelca će dodatno skinuti teret sa Karabatića u postavljenjim napadima. 

Mali (i vjerojatno jedini) problem ove selekcije na lijevom vanjskom. Zbog ozljeda neće biti Accambraya i Nyokasa pa su Francuzi ostali samo na N'Guessanu na toj poziciji ali tu ga može zamijeniti Mahe koji je jedan od većih univerzalaca u svijetu rukometa. Govorimo o najslabijoj poziciji ove reprezentacije a popunjavaju je jednih od glavnih igrača Barcelone i Flensburga. 

Na krilima neće bit problema. U francuskom sistemu krila moraju biti defenzivno odgovorna, istrčavati kontre te eventualno kazniti neko prebrojavanje na igrača više. Na tim pozicijama su također sjajno popunjeni. Na desnom krilu će vjerojatno po poluvrijeme dobiti Porte i Abalo. Abalo možda ne zaslužuje toliku minutažu jer Porte ima fenomenalnu sezonu u Montpellieru (TOP 10 strijelac francuskog prvenstvam; TOP 30 Lige prvaka) ali tu malo igra ime i godine osvajanja trofeja. On je čak potisnut u klubu gdje Kempf u posljednje vrijeme dobiva puno više minuta i veću ulogu. Posljedica toga je i ozljeda; Abalo je zadnju utakmicu u Ligi prvaka igrao 15.10. Kempf je brži trenutno i ima sjajnu realizaciju ali ovdje je Dinart izabrao iskustvo jer Abalo će ionako do većine prilika dolaziti u čistim kontrama a to on bez problema realizira. U obrani puno bolje poznaje sistem pa je sigurnija opcija. Na suprotnoj strani je standardno dobri Guigou te novi igrač Caucheteux. On je treći strijelac francuskog prvenstva. Realizacija nije impresivna sa 67 posto ali ovdje bi trebao imati i lakše situacije nego u klubu gdje ipak mora uzeti i neke neizrađene situacije. Iznimno je visok (2.02) za svoju poziciju te ima sasvim solidan odraz što stavlja vratare u težak položaj. U pripremama je dobio dosta šansi te on možda i bude prva opcija na poziciji.

Na poziciji pivota ih muče izostanci Fabregasa i Luke Karabatića ali ponovo do izražaja dolazi njihova dubina. Tournat ima sjajnu sezonu u Nantesu. Šesti je strijelac francuske lige a predvodi je po broju pogodaka iz igre. Uz to ima najbolju realizaciju u TOP 50 sa nevjerojatnih 83 posto. Sa 115 kilograma i 2 metra svaku obranu stavlja na puno muka i definitivno je budućnost reprezentacije. Sorhaindo će vjerojatno samo igrati obranu gdje se profilirao u elitnog igrača. Kad zatreba uvijek može uskočiti u napad gdje godinama sjajno surađuje sa Nikolom. Prisustvo Tournata mu svakako omogućuje više odmora za obranu. 

Ne znam koja je reprezentacija Francuske imala ovoliko dubine i rješenja posebice na vanjskim pozicijama gdje su uvijek jako ovisili o Narcisseu i Nikoli te bi se eventualno netko priključio. Sada imaju elitne vanjske šutere u Remiliu i Memu koji će stavljat svaku obranu na muke. Ova dubina će im još dodatno pomoći u njihovom sad već standardnom tempiranju forme za završnicu kada su redovito najbolji jer će omogućiti dodatan odmor za ove starije igrače. Nikola dolazi potpuno svjež nakon pauze zbog suspenzije. O njegovoj formi dovoljno govori podatak da je zabio 30 golova u posljednjih 5 utakmica Lige prvaka a znamo da su golovi samo jedna od snaga njegove igre.

Domaćini uvijek imaju sudački poguranac a Francuzi su znali posljednjih godina imati problema sa skandinavskim reprezentacijama u tom bržem rukometu. Ta priča sa sudačkim guranjem domaćina se najviše reflektira kroz primjer Slovenije i Srbije. Mislim da je to malo isforsirano jer "lako" je pokrast Hrvate u tim polufinalima. Mislim da bi puno teže bilo tim ekipama proći Francuze koji su u toj fazi redovito u top formi a imaju i bolji tretman kod sudaca jer su ogromna zemlja značajna za popularnost rukometa. Sjetite se kako je Francuska prošla protiv Hrvatske u onom finalu u Zagrebu. Njemačka i Danska su lagano pobijedili te Slovence i Srbe u finalima. Sličan slučaj je i sa Katrom.  Ovdje ionako idu na domaćina tek u finalu a tada sigurno sudci neće doći do izažaja.

Danci su imaju nešto slabiju selekciju nego smo navikli. Njihove udarne opcije Landin i Hansen nisu u top formi a tada bi Danci trebali bit na muci jer ove sporedne opcije nisu toliko kvalitetne kao prethodnih godina. Sa Španjolcima nikad nisu imali problema jer Španjolci ne mogu pucati preko obrane Francuza što Francuzima omogućava da ostanu u zoni te tako zatvore Aguinagaldea te Canellasa i Dujshebaeva; vanjske koji se puno više oslanjaju na prodor. Švedima još uvijek nedostaje elitna opcija na vanjskim pozicijama  (Nilsson bi to mogao biti jednog dana ) ; igrač koji bi malo natjerao francusku obranu na izlaske i otvorio nekakve koridore. Norveška je preovisna o Sagosenu ali možda ima i najbolju šansu protiv Francuske jer igra u nevjerojatnoj brzini i može raditi razliku u periodima igre kada uspiju izbjeći postavljene napade kroz brzi centar, kontre i polukontre. 

Francuska bi se mogla prošetati do titule
Mišljenja sam da se ovo prvenstvo igra na nekakvom "neutralnom terenu" da bi Francuska bila najveći favorit nekog rukometnog natjecanja u posljednjih 20ak godina. Pod neutralni teren sam mislio da se ne igra na teritoriju nekog od užeg kruga favorita; Francuska, Hrvatska, Danska, Njemačka i Norveška. Francuzi godinama ulažu u rukomet i plodovi rada se vide. Njihova liga opasno pretendira na naslov najjače rukometne lige a njihovi mlađi uzrasti redovito osvajaju medalje na međunarodnim natjecanjima; juniori (U21) su osvojili 4 medalje u zadnjih 5 godina a imaju i dva uzastopna zlata na svjetkom U19 prvenstvu. Takav rad i baza talenta ...
Francuska bi se mogla prošetati do titule
Mišljenja sam da se ovo prvenstvo igra na nekakvom "neutralnom ...

Respekt: konjokradica, danijel_os, Lisac, Losovius, Sherpa,

Slažem se: danijel_os,

..se jako malo priča,ali oni sa Gensheimerom i Wolfomm na golu mogu i do kraja,Španjolska,Danska i Norveška čekaju iz prikrajka i nadam se da nećemo pokleknut i doživjeti debakl na domaćem terenu,jer Duvnjak nije na 100 posto,morat će ostali povući.. - peropex, 12.1.18. 18:28, 0 0 0
@peropex 'teško opet do zlata' je malo zavaravajuć izraz. Zvuči kao da smo tamo često, na EP nikada nismo uzeli zlato, a zadnje koje jesmo je iz 2004. godine. - Sherpa, 12.1.18. 20:32, 0 0 0
Super analiza s dosta korisnih informacija. Samo ovaj uvod sam nekoliko puta čitao i nije mi jasan. Austrija uži favorit? Ili mislis da je to kao teren za Njemačku? - danijel_os, 13.1.18. 2:17, 0 0 0
Obicni lapsus hvala na upozorenju :) - Essien1950, 13.1.18. 12:00, 0 0 0
@Sherpa krivo sam se izrazio, pobjeglo mi "opet", znam da europsko zlato nemamo, a zadnje zlato nam je "prije nove ere", tj. 2004-te. Uglavnom htio sam napisati da nisam optimist i da će biti užasno teško doći do zlata... - peropex, 13.1.18. 16:45, 1 0 0
12/2017
Surfin USA: Jesu li Warriorsi najbolji i bez Curryja?

Prije samo 5-6 godina regularna sezona je bila čisto odrađivanje posla. Timovi bi prošli trening kamp i vrtili cilu regularnu sezonu iste akcije, iste rotacije i tek bi neki jako loš niz ili ozljede mijenjao to. Dolaskom league passa i evolucijom analitičkih siteova, društvenih mreža te blogova; te su se stvari znatno promijenile. Danas je stručnim stožerima dostupna gomila podataka a svaki malo bolji košarkaški poznavatelj je neka vrst analitičara. Tako da su i prilagodbe, promjene u rotaciji te posebni gameplan za pojedinog protivnika postali skoro pa standard kod vrhunskih ekipa. To još više dolazi do izražaja kada imamo ovakve matchupe na nacionalni praznik kada su sve oči uperene u tu utakmicu. 

Warriorsi su bili primorani startati bez Currya. Svaka druga ekipa bi primila ogroman udarac da im nedostaje TOP 5 igrač lige ali GSW nisu ta ekipa. Bez Currya su imali 7-1 skor sa jedinim porazom protiv Denvera u utakmici gdje su šutirali 38.6 posto iz igre a još gore zvuči tek 11.1 posto za tri (3/27). Durant i Klay su imali 1/15 kombinirano za tri u toj utakmici. Takav dan se jednostavno poklopi. Logično je da su Durant i Klay trebali preuzeti više odgovornosti u napadu sa izostankom Currya. Durant je na 29.9 poena po susretu u ovom nizu bez Currya (26.8 ukupno ove sezone); Klay je na prosjeku 21.4 ( 20.8 ukupno). Obojici je pala efikasnost; Durant je na 46 posto iz igre( 33 posto za tri) a Klay na 44 posto iz igre (39 za tri). Ako gledamo prosjek sezone; Durant je na 50 posto iz igre (39 posto za tri) a Klay je na 49 posto iz igre (45 posto za tri). Warriorsi su odigrali 34 utakmice do sada. Znači da je ovih 9 utakmica znatno utjecalo i na ukupne prosjeke obojice; svi prosjeci su bili za par postotnih poena i bolji sa Curryen u ekipi. 

Timske brojke potvrđuju pad napadačke efikasnosti. Ofenzivni rating Warriorsa u sezoni je pao na 112.2; skoro 3 poena na 100 posjeda u odnosu na period sa Curryem. Sam Curry ima drugi najbolji ofenzivni rating u NBAu sa 118.9 (samo Paul je bolji). Curryev utjecaj na napad je nevjerojatan. Prijetnja koju on stvara tricama iz driblinga sa 8 metara otvara gomilu prostora ostalima. Nikad u povijesti lige se nije pojavio igrač kojem moraš ići iznad bloka na screenu 9 metara od koša pa čak i udvajati. Ako imaš na bokovima Klaya i Duranta u tim trenutcima, obrane su na ogromnim mukama i samo biraju manji otrov. Izostankom njega, obrane su mogle igrati konzervativnije. Drugi napadački problem je što Klay nije dobar čak ni kao sekundarni kreator; ne može staviti pritisak na obranu čak ni iz sekundarne akcije kad je obrana već izvan balansa. On je skorer i može bez problema staviti 25 poena ali većinom kroz catch and shoot ili da jednostavno šutira preko nižeg čuvara. Warriorsi su tek 15. napad lige u ovom periodu bez Currya sa 105 ofenzivnim ratingom. Postavlja se logično pitanje; kako su došli do 8-1 u tom periodu onda? 

To pitanje će postaviti većinom "rekreativni fanovi"; to je ona ekipa što ujutro pogleda sažetke i boxscore. Tada vidi da su Steph, Klay ili Durant zabili 40 poena ili 6-7 trica sa parkinga. Warriorsi su se u prvim utakmicama i oslanjali na najbolji napad u povijesti lige ali sa izostankom Currya morali su se vratiti svom indetitetu. GSW je započeo svoj rast kao elitna obrana. Potpuno su zavladali ligom svojom obranom switchanjem i hrpom atleta koji stižu zatvoriti šutere na perimetru ali i pomagati u reketu. Kada trpaš lakoćom možeš si priuštiti odmor na drugoj strani parketa. Bez Currya počeli su problemi u napadu i GSW je ubacio u brzinu više u obrani. 

GSW je druga obrana lige u ovih 9 utakmica 98.1 defenzivnim ratingom (jedino Raptorsi su bolji ali oni su imali najlakši raspored u ligi u tom periodu) a ukupno su već prva obrana lige sa tek nešto više od 100 ratingom. Danas se u NBAu svi oslanjaju na spacing, vanjski šut i napadanje obruča. GSW tome suprostavlja 5 elitnih atleta koji mogu preuzimati 1-5 pozicije. Izostankom Currya, ubacili su u petorku McCawa koji ima iznadprosječnu dužinu i sjajan je presing igrač za poziciju. Na centru su makli Zazu iz rotacije i stavili Bella koji se savršeno uklapa u njihov gameplan. On je moderni pokretni centar koji može preuzimati skoro svakoga dok je Zaza ipak tip centra koji mora ostati u reketu. Durant i Green su elitni rim protectori iako nisu klasični centri kad ih vidiš na terenu ali obojica imaju raspon ruku i reach na razini elitnih rim protectora. Još važnije sjajni su igrači u toj shemi jer dolaze u pomoć sa weak sidea (suprotne strane parketa od lopte). 

Durant je možda i prvi favorit za DPOY nagradu ove sezone. Kawhi i Gobert će imati premali broj utakmica a Green nije na razini od prošle sezone iako je i dalje elita. Igrači koje on čuva zabiju sa tek 22 posto šuta iz izolacija a drugi je bloker lige sa 2.3 blokada po utakmici. Koliko je dobar moglo se vidjeti i u direktnom obračunu sa Jamesom u završnici kada ga je James išao napadati 1 na 1. Ovo je Jamesu bila vjerojatno najgora napadačka predstava sezone. Zabio je 20 poena (samo 3 puta je išao ispod dosada), šutirao je 38 posto iz igre (season low a prosjek u sezoni mu je 57 posto) te je imao 2/7 za tricu (na 40 posto u sezoni). Zabilježio je 6 asista; samo tri puta je imao manje. Imao je 7 izgubljenih lopti (samo 3 puta više; na prosjeku u sezoni 4.4). Nije tu samo Durant "krivac". Warriorsi imaju još nekoliko igrača koji mogu ostati na njemu; Greena, Thompsona, Igoudalu pa čak i tog Bella. Sa takvim brojem opcija praktički uvijek imaš svježeg igrača na njemu u obrani. 

Cavsi su sa izostankom Currya ostali u utakmici obranom (totalno netipično za njih). Sada se vraćamo na onaj dio o pripremi utakmice sa početka. Cavsi su imali odličan defenzivni plan. U potpunosti su mogli ignorirati Greena, Iguodalu i Bella na perimetru. To se isplatilo jer su ova trojica imali kombinirano 2/13 za tricu a to su sve redom bili otvoreni šutevi. Prijašnjih godina nisi mogao ignorirati Greena na perimetru jer je stavljao otvorene trice sa 37-38 posto dok ove sezone ima tek 32 posto za tri a u ovom periodu bez Currya zabio je tek 5 trica iz 20 pokušaja. Mehanika mu izgleda zabrinjavajuće i većina šuteva mu završava na prvom obruču. Takav šut onemogućava i njegovu napadačku igru jer on je sjajan kao sekundarni kreator.

Ovakav broj loših šutera omogućava Cavsima i veću minutažu Lovea jer ga mogu ostaviti u zoni u reketu gdje je on čak sam sasvim solidan jer ne dolaze do izražaja njegove spore noge. On daje i dodatnu opciju Cavsima u napadu. Iako je imao slab šut iz igre (9/25), zabio je 6 trica (iz samo 11 pokušaja) te je uhvatio 7 napadačkih skokova a i došao je 7 puta na liniju bacanja. A i ti neki pokušaji iz reketa su bili netipični promašaji za njega. Ovo su brojke koje nismo navikli gledati od njega u matchupu sa Warriorsima. Prošle godine je u dvije utakmice regularne sezone imao 11 poena i 4.5 skoka, 9.5 šuteva te 24 minute u prosjeku. Lue je uvijek u nekom trenutnku bio primoran povući ga sa parketa jer su ga Warriorsi konstantno ciljali u napadačkim akcijama. On donosi i onu dimenziju nevidljivu kroz statse. Moraš ga respektirati kao šutera što otvara više prostora za ostale. Cavsima je problem bio nedostatak igrača koji će iskoristiti taj prostor. Ovdje bi sjajno došao Thomas da napada nakon povratnih lopti.

Warriorsi su pokazali ranjivost u odsustvu Currya definitivno. Oni bez njega nisu ona neobranjiva ekipa te se može pronaći način usporiti ih. Ovi problemi bi se definitvno javili i da budu odsutni Durant ili Klay. GSW slovi za povijesno dobru šutersku ekipu ali to je zato što imaju tri TOP 10 šutera svih vremena. Izostanak jednog stvara probleme jer su svi ostali (osim eventualno Casspia ali teško da on može igrati u playoffu) su ispodprosječni ili loši šuteri. Cavsi recimo imaju gomilu više šuterskih opcija pogotovo sa ovakvim Lebronom. Ono što ih vjerojatno i dalje čini najboljom ekipom lige bez Currya je ta obrambena razina jer uvijek mogu odvesti utakmicu u "blato". U napadu se uvijek mogu osloniti na elitne skoreske sposobnosti Duranta kroz izolacije i Thompsona kroz catch and shoot. 

Cavsi su znatno popravili obrambeni dio u odnosu na onaj start sezone. Glavna razlika je u voljnom momentu i koncetraciji. Više im se ne događa da im protivnici imaju gomilu zicera kroz cutove iza leđa ili otvorene šuteve na perimetru nakon 3 brza dodavanja. Ogromni problem je i dalje tranzicijska obrana. Warriorsi su im zabili čak 33 poena iz tranzicije (Cavsi 9). Ostaje im problem što je momčad stara. Od 8 igrača koji su igrali više od 15 minuti u ovoj utakmici, samo dvojica (Love i Crowder) imaju manje od 30 godina. Čak trojica (Korver, Wade i Calderon) imaju 35+ godina a većina ovih igrača nisu bili iznadprosječne atlete ni u svom primeu. Na drugoj strani kod GSW-a, 6 igrača je igralo 15+ minuta i samo Iguodala ima više od 30 godina a svi su redom iznaprosječne ili elitne atlete.

Koliko su Cavsi bliže Warriorsima bez Currya?
Prije samo 5-6 godina regularna sezona je bila čisto odrađivanje posla. Timovi bi prošli trening kamp i vrtili cilu regularnu sezonu iste akcije, iste rotacije i tek bi neki jako loš niz ili ozljede mijenjao to. Dolaskom league passa i evolucijom analitičkih siteova, društvenih mreža te blogova; te su se stvari znatno promijenile. Danas je stručnim stožerima dostupna gomila podataka a svaki malo bolji košarkaški poznavatelj je neka vrst analitičara. Tako da su i prilagodbe, promjene u rotaciji te posebni gameplan za pojedinog protivnika postali skoro pa standard kod vrhunskih ekipa. To još više dolazi do izražaja kada imamo ovakve ...
Koliko su Cavsi bliže Warriorsima bez Currya?
Prije samo 5-6 godina regularna sezona je bila čisto odrađivanje ...
Nevezano uz kontekst teksta, kako komentiraš suđenje? - Puvlin, 27.12.17. 14:41, 0 0 0
Kao prvo godinama slusamo kako se sve zivo svira kako se ne dopusta ni najmanji kontakt. I onda sudci puste pravu playoff kosarku i sad odma svima smeta. Ako gledamo pojedinacno ovih par situacija mislim da su Warriorsi osteceni - Essien1950, 28.12.17. 14:27, 1 0 0
Faul Smitha na Durantu za tri, faul Westa na Wadeu, nedosuden ofenzivni faul Greena na Durantu. Jedina greska u korist GSW je ona zadnja situacija kad je Durant faulirao Jamesa - Essien1950, 28.12.17. 14:32, 0 0 0
A nedosuđena druga tehnička Durantu? - Puvlin, 28.12.17. 19:25, 0 0 0
Ta situacija nije za drugu tehnicku i tu se svi slozili. Durant drzi loptu uz tijelo; u niti jednom trenutku nije ispruzio ruke ili odgurnia igraca - Essien1950, 29.12.17. 10:44, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.