HereWeStand

Here we stand!
Reputacija
4
Bodova
111
Analiza
13
Ocjena
18
Anketa
32
obriši
obriši
obriši

Analize

20.04.
Derbi: Treba li se Hajduk ići nadigravati?

Hajduk (4-3-3): Letica-Juranović,Nižić,Lopez,Fomitschow-Radošević,Hamza,Caktaš-Gyurcso,Said,Futacs

Hajduk ima veliku priliku zakomplicirati prvenstvo koje se prije nekoliko kola činilo odlučenim. Da bi to ostvario u ovom derbiju im je potrebna samo i jedino pobjeda. Dinamo ne briljira u posljednje vrijeme, ni po igri, ni po rezultatima i itekako je ranjiv. Kao što izreka iz naslova kaže, Hajduk ne mora biti savršen, ne mora i ne smije težiti savršenstvu, on samo mora biti dovoljno dobar i ne pokušavati učiniti previše. 

Dolaskom Željka Kopića Hajduk se dignuo na jednu višu razinu. Jedna od prvih stvari koje je implementirao u momčad je presing, i Hajduk u tom segmentu igre funkcionira jako dobro što je demonstrirao već u prošlom derbiju u Maksimiru. Upravo je presing, odnosno njegova uspješnost jedna od ključnih stvari u ovom derbiju. Ja bi postavio njihovu standardnu 4-3-3 formaciju, uz visoki presing na njihove dogovorene okidače. Uz bilo kakvo kretanje u presing, Ademi i Doumbia ne postoje, što znači da će lopta teže dolaziti do najkvalitetnijeg dijela Dinamove momčadi, prednje četvorke. Kod visokog presinga vrlo je važan timing, kao i pravilno zonsko pokrivanje dalje od lopte. To je bitno zbog činjenice da će se kao posljedica presinga Dinamova zadnja linija vrlo često odlučivati na duge lopte prema naprijed. To otvara više prostora za Soudanija i Gavranovića, ali ja bih uvijek prije uzeo da njima dolazi duga lopta, nego da primaju loptu u posljednjih 20-ak metara jer igrači njihove kvalitete uvijek mogu naći rješenje. U situacijama kada presing nije moguć, kao recimo prekršaj za Dinamo na Hajdukovoj polovici koji Dinamo brzo izvede, ipak bi se povukao malo dublje i ne bi držao zadnju liniju previsoko.

U situacijama kada Hajduk ima loptu, ne bi previše riskirao sa nekim prevelikim posjedom i umiranjem u ljepoti. Činjenica je da Hajduk još uvijek nema tu kvalitetu i automatizme (kao npr. Rijeka prošle sezone) da kroz posjed može graditi kontinuirani napad i tim putem ugroziti malo kvalitetnije ekipe. Naravno da se ne bi trebalo samo nabijati, ali izgubljena lopta u fazi otvaranja napada mogla bi biti pogubna za Hajduk i toga se treba jako čuvati. Moja taktika bi bila: probaj kroz posjed doći do krila ako je moguće, ali bez previše rizika, naprijed su Said ili Futacs koji mogu zadržati dugu loptu, može ići i dijagonala na krila koja su u jako dobroj formi (Gyurcso), ići hrabro 1 na 1 i završavati akcije kroz centaršut ili povratnu. Pod svaku cijenu izbjegavati pogreške u otvaranju napada.

Vrlo je važna i psihološka priprema, mislim da će Kopić morati smiriti igrače da ne podivljaju i ne rade gluposti od početka. Agresivno, ali pametno, bez glupih kartona u otvaranju utakmice. 

Da sam ja trener Hajduka, ovo bi ugrubo bila moja priprema utakmice. Naravno da je ovo derbi, a derbije često odluče pogreške, prekidi ili neki čudesan individualni potez, ali mislim da na ovaj način Hajduk ima najviše šanse za pobjedu. Ne treba biti savršen, ne treba igrati tika-taku uz 80% posjeda i 30 udaraca, treba se držati onoga što najbolje rade, jednostavna igra, presing, uz individualnu kvalitetu u napadu, odigrati koncentrirano, bez grešaka i to bi po meni trebalo biti dovoljno dobro za pobjedu protiv Dinama.

"The perfect is the enemy of the good"
Hajduk (4-3-3): Letica-Juranović,Nižić,Lopez,Fomitschow-Radošević,Hamza,Caktaš-Gyurcso,Said,Futacs Hajduk ima veliku priliku zakomplicirati prvenstvo koje se prije nekoliko kola činilo odlučenim. Da bi to ostvario u ovom derbiju im je potrebna samo i jedino pobjeda. Dinamo ne briljira u posljednje vrijeme, ni po igri, ni po rezultatima i itekako je ranjiv. Kao što izreka iz naslova kaže, Hajduk ne mora biti savršen, ne mora i ne smije težiti savršenstvu, on samo mora biti dovoljno dobar i ne pokušavati učiniti previše. Dolaskom Željka Kopića Hajduk se dignuo na jednu višu razinu. Jedna od prvih stvari koje je implementirao u momčad je presing, i Hajduk u tom ...
"The perfect is the enemy of the good"
Hajduk (4-3-3): Letica-Juranović,Nižić,Lopez,Fomitschow-Radošević,Hamza,Caktaš-Gyurcso,Said,Futacs H...
16.04.
Treba li se suditi drugačije 'na kraju'?

Velika prašina se digla oko dvojbenog penala dosuđenog za Real Madrid protiv Juventusa u 93.minuti četvrtfinala Lige Prvaka. Mišljenja su podijeljena, većinom ovisno o tome koji klub više volite ili mrzite. Sa malim odmakom, pokušati ću ukratko dati svoje mišljenje o ovoj i sličnim situacijama.

Objektivno gledajući, situacija je bila vrlo teška za procijeniti, Benatia je imao ruke na leđima Vazqueza, situacija je bila vrlo izgledna za pogodak, ali dojam je da je Vazquez vrlo lako pao, intenzitet kontakta je bio vrlo malen, ali za suca Mikea Olivera dovoljan da svira penal. Niti jedan sudački kontrolor ili sudačka komisija ne bi ovu situaciju uzeo kao pogrešku suca, ma kakva odluka bila, jer se radi o procjeni intenziteta guranja, što je uvijek u domeni suca. Ja mislim da je pogriješio.

Općenito volim kada sudac ima kriterij koji dopušta da se igra razvije, nogomet je kontaktni sport i nije svaki dodir faul. Veliki broj prekrsaja usporava igru, iritira trenere, publiku i općenito nepotrebno stavlja suce u prvi plan. Mnogo puta smo svjedočili utakmicama sa 50 faula, a da utakmica nije ni gruba,ni oštra, nema tenzija, nema ničega. Nije svaki kontakt faul, nije svaki kontakt u skoku faul. Zato recimo volim Premier ligu, gdje se, u pravilu, dopušta malo oštrija igra. Ironično, ovo pišem zbog suca iz Premier lige, i to suca kojeg osobno nikako ne volim i koji je već donosio ovakve odluke u prošlosti. Sjetimo se samo čuvenog polufinala playoffa u Championshipu Watford - Leicester i "penala" u 96.minuti Cassettija na Knockaertu kojeg Almunia čudesno brani,a na drugoj strani Deeney iz kontre zabija za prolaz.
Oliver voli biti u centru pažnje, i očito želi pokazati da se ne boji donijeti veliku odluku u ključnom trenutku. Ne vjerujem da favorizira pojedini klub, to je jednostavno njegov stil suđenja, i mislim da bi istu odluku donio i na drugoj strani. Ponavljam, to mu nitko od sudačkih eksperata neće previše zamjeriti,ali ja se ne slažem s time.

Da li suci sviraju suzdržanije u zadnjim minutama ključnih utakmicama? Da, ali prvenstveno zato jer su njihovi kriteriji u dotadašnjem dijelu utakmice bili takvi da je takva velika promjena u kriteriju očita. 

Trebaju li suditi suzdržanije na kraju utakmice? Čak i da sudac ima stroži kriterij i svira dosta faula na utakmici, pobornik sam toga da se u ključnim trenucima stvarno sviraju samo očiti prekršaji. Mnogi će reći da je faul u 25. minuti i faul u 95. minuti ista stvar, ako ga je sudio ranije, mora i na kraju, ali zaboravljamo jednu ključnu stavku. U nogometu su u glavnim ulogama igrači, utakmice bi oni trebali odlučivati, njihov dobar ili loš potez. Ne suci. Suci su pomoćno sredstvo koje pomaže da se utakmica odigra i ne bi nikada trebali biti u prvom planu. U ključnim trenucima igrači moraju odlučivati, pa ako je očit penal, neka bude penal, ali ovakve odluke po meni nisu dobre. Čim se toliko dugo vremena raspravlja o tome je li bio penal u 93.minuti,kada ima toliko podijeljenih mišljenja, po meni je to samo po sebi znak da je sudac pogriješio.

Let them play
Velika prašina se digla oko dvojbenog penala dosuđenog za Real Madrid protiv Juventusa u 93.minuti četvrtfinala Lige Prvaka. Mišljenja su podijeljena, većinom ovisno o tome koji klub više volite ili mrzite. Sa malim odmakom, pokušati ću ukratko dati svoje mišljenje o ovoj i sličnim situacijama. Objektivno gledajući, situacija je bila vrlo teška za procijeniti, Benatia je imao ruke na leđima Vazqueza, situacija je bila vrlo izgledna za pogodak, ali dojam je da je Vazquez vrlo lako pao, intenzitet kontakta je bio vrlo malen, ali za suca Mikea Olivera dovoljan da svira penal. Niti jedan sudački kontrolor ili sudačka komisija ne ...
Let them play
Velika prašina se digla oko dvojbenog penala dosuđenog za Real ...

Respekt: BruceWayne, ivan-cro,

05.04.
Liverpool - Man City 3:0

U prvom dvoboju četvrtfinala Lige Prvaka Liverpool je na svom Anfieldu pobijedio Man City 3-0 i napravio veliki korak prema prolasku u polufinale. Da li i dovoljno velik? Nisam sto posto siguran.

Liverpool

Klopp je krenuo u standardnih 4-3-3 sa trkački strašno moćnom veznom linijom Henderson,Milner,Oxlade Chamberlain. Plan igre je bio dovesti svoje najbolje igrače u situacije 1 na 1 na krilu sa brzim protokom lopte (uz brojna utrčavanja bekova i veznih igrača),ali bez prevelikog rizika u fazi otvaranja napada gdje se tražio pas, ali u slucaju pritiska lopta je isla direktno na Firmina. U trenutku kada se lopta izgubi radili su reposjed i to nevjerojatnom agresivnošću, ali i strukturom, vidi se da je to uvježbano do savršenstva. Kada bi City uspio stabilizirati posjed, povukli su se u zonu iz koje su vrlo agresivno iskakali kada bi se za to pružila prilika. 

Man City

City također u 4-3-3, ali asimetričnih, gdje je Walker na desnom boku odlazio puno više od Laportea na suprotnoj strani, što je i razumljivo pošto je Laporte klasični stoper. Igrali su svoju klasičnu igru, odnosno pokušali su je igrati, ali Liverpool im to nije dozvolio. Jedan od problema Cityjevog načina igre je što se u pojedinim situacijama na terenu lopta ne smije izgubiti, odnosno ako se izgubi, to je velika opasnost za gol. Fernandinho je označen kao najslabija karika i uglavnom su okidači za presing bili njegovi povratni pasevi, uz klasicne kao npr. dodavanje od stopera na beka. Ovaj puta City nije uspio odgovoriti na Liverpoolovu agresiju, vezna linija je potpuno izgubila bitku sa protivnicima, Gundogan i Silva nisu praktički nijednom primili loptu bez pritiska u nekoj, čak i poluopasnoj zoni, odmah u primanju su igrači bili na njima ne dajući im stotinke vremena. Jesus nije Aguero da može zadržati neke malo teže lopte, Lovren i Virgil su ga pojeli. Guardiola je kasnije probao i vraćanjem DeBruynea u vezu i ubacivanjem Sterlinga na krilo, ali ni to nije donijelo rezultata.

Što je odlučilo?

Ne mislim da je Guardiola napravio nešto taktički krivo, niti Klopp ništa taktički genijalno, jednostavno je Liverpool luđačkom borbenošću, agresijom, reposjedom, kontrolom drugih lopti ubio City u prvom poluvremenu. Pokupili su svaku drugu loptu, s obje strane terena, nisu dali ni milimetar prostora Cityjevim igračima da odigraju 2,3 smislena pasa. Na taj način su pala sva tri gola. Kod prvoga izvrsno odigrana kontra, kod drugoga reposjed i fantastičan udarac s 20 metara, te kod trećega opet reposjed, 1 na 1 na krilu, sjajan centaršut, i gol. Jedini problem te taktike je bio što se ne može držati cijelu utakmicu, začudilo me da su izdržali i cijelo poluvrijeme jer ovo je bio nenormalan tempo i nitko na svijetu to ne može izdržati. Liverpool se pametno povukao u nastavku, svjestan da ako nastavi, zbog umora doći do pucanja presinga,a dovoljno je da 1 igrač zakasni za djelić sekunde, i momčad kvalitete Cityja ti izlazi s viškom igrača na tvoju polovicu. Gotovo cijelo drugo poluvrijeme Liverpool je proveo u dosta dubokoj zoni na svojoj polovici gdje su također bili agresivni, ali su morali pokrivati puno manji prostor i tu se poneka greškica čak može i dogoditi bez posljedica. Nošeni publikom, euforijom zbog rezultata, fanatičnom borbenošću uspjeli su preživjeti i nose veliku prednost u Manchester. 

Možda će nekome zvučati čudno, ali po meni Man City još uvijek ima šanse. Liverpool na gostovanjima nije tako goropadan kao na Anfieldu, Cityju se vjerojatno vraća Aguero, s njim dobivaju dimenziju više. Liverpool se ne smije samo braniti, jer se neće obraniti. Možda ne treba krenuti ovako luđački kao danas, ali ne smije se niti previše povući jer City će naći prostor da ih probije. Moje mišljenje je da Liverpool neće proći ako ne zabije na Etihadu, a iskreno, jako bi volio da prođu, jer je ovo današnje prvo poluvrijeme nešto najbolje što sam gledao u dugo vremena.  

Poluvrijeme iz snova
U prvom dvoboju četvrtfinala Lige Prvaka Liverpool je na svom Anfieldu pobijedio Man City 3-0 i napravio veliki korak prema prolasku u polufinale. Da li i dovoljno velik? Nisam sto posto siguran. Liverpool Klopp je krenuo u standardnih 4-3-3 sa trkački strašno moćnom veznom linijom Henderson,Milner,Oxlade Chamberlain. Plan igre je bio dovesti svoje najbolje igrače u situacije 1 na 1 na krilu sa brzim protokom lopte (uz brojna utrčavanja bekova i veznih igrača),ali bez prevelikog rizika u fazi otvaranja napada gdje se tražio pas, ali u slucaju pritiska lopta je isla direktno na Firmina. U trenutku kada se lopta izgubi ...
Poluvrijeme iz snova
U prvom dvoboju četvrtfinala Lige Prvaka Liverpool je na svom ...
Vrlo zanimljiva analiza. Bilo bi još bolje uz koji graf ili podatak čisto da potvrdi izrečeno (iako sve što sam istraživao potvrđuje). - Losovius, 5.4.18. 15:00, 0 0 0
imat cu na umu za ubuduće - HereWeStand, 5.4.18. 15:57, 0 0 0
mogao bi Liverpool dobiti 3 komada u uzvratu pa ćemo gledati produžetke - ktm686, 9.4.18. 10:43, 0 0 0
28.03.
Dalić: Rebić je sad ispred Perišića!

Američku turneju ocijenio bih kao vrlo uspješnu, izbornik je dobio jako puno odgovora koje je tražio i strašno me vesele njegove izjave nakon utakmice sa Meksikom. U reprezentaciji trebaju igrati igrači koji su trenutno najbolji i koji najviše odgovaraju stilu igre koji izbornik želi, bez obzira na stare zasluge. 

Utakmica protiv Perua pokazala je koliko je voljni moment i pozitivan stav bitan u nogometu, bez toga ne može se pobijediti apsolutno nikoga. Utakmica u kojoj su igrala 2 igrača, Luka Modrić, koji apsolutno svaku utakmicu za reprezentaciju odigra na 120 posto i pokazuje zašto spada u sam vrh svjetskih veznih igrača, te donekle Ivan Rakitić. Nažalost, to je bilo premalo za nešto napraviti jer njihovi suigrači iz raznoraznih razloga nisu bili ni blizu toj razini. Nekima je problem glava, nekima voljni moment, neki nisu u formi, a neki jednostavno nemaju potrebnu razinu kvalitete. 

U utakmici protiv Meksika vidjeli smo jednu potpuno drugaciju Hrvatsku, cvrstu,motiviranu,agresivnu... doduše, tu nije bilo neke organizirane izgradnje napada, niti visokog presinga (osim u nekoliko navrata kada se za to ukazala prilika), ali filozofija igre je bila da stanemo malo ispred centra, prakticki pustamo njihova 3 stopera da igraju, sve drugo striktno pokrivamo, po osvojenoj lopti preko motoricki jakih igraca na krilu probamo nesto napraviti. I to je izgledalo jako dobro. Treba se reći da nam Meksikanci nisu stvorili niti jednu ozbiljniju priliku, obrambeni dio igre je, za razliku od prve utakmice, izgledao jako dobro.

Druga je priča to što bi Hrvatska po kvaliteti i profilu igrača koje ima, možda trebala igrati na drugačiji način, forsirajući posjed i visoki presing, jer imamo profil igrača za taj način igre. Problem je što takav stil treba dosta dugo forsirati da bi ga se uvježbalo na pravi način, a vremena nema. Dalić se odlučio na ovaj reaktivni stil, i tako ćemo vrlo vjerojatno igrati i na SP-u, što ne mora uopće biti loše, naprotiv. Vjerujem u Dalića, ako bude držao do svoje riječi i stavljao u igru trenutno najbolje igrače koji će biti nabrijani, agresivni, brzi,disciplinirani, možemo puno toga napraviti u Rusiji.

Za kraj ću napisati moje mišljenje o svakom igraču koji je bio na ovoj turneji i kako po mom mišljenju kotiraju u hijerarhiji momčadi.

VRATARI:
Danijel Subašić, Lovre Kalinić-Suba je broj 1 ali Kale se pokazao kao više nego dostojna zamjena, s golmanima ne bi trebali imati problema

OBRANA:
Vedran Ćorluka- povratnik poslije duge pauze što se vidjelo u prvoj utakmici, veliki znalac, ali fizički više nije na top razini i mogli bi imati problema ako ga ostavimo na širokom prostoru.
Domagoj Vida-standardno dobar, protiv Meksika čak i odličan, pouzdan.
Šime Vrsaljko-vrlo dobar, čak je i u prvoj utakmici nešto pokušavao, siguran kao startni desni bek.
Ivan Strinić- po meni Strinićev problem nije manjak nekog znanja ili kvaliteti, već njegov stil igre, on jako malo pridonosi prema naprijed, svaka lopta mu ide unatrag, kao da se boji pogreške
Josip Pivarić-jako dobar protiv Meksika, otvorena borba sa Strinićem za prvih 11.
Tin Jedvaj-da nije bilo ozljeda, po meni bi vec sad bio u prvih 11, ali nije ni ovako daleko. Može pokriti i desni bok i stopera, definitivno velika konkurencija svima u zadnjoj liniji, izvanredan protiv Meksika.
Zoran Nižić-iskreno, ja bi na SP vodio nekog mlađeg stopera, vrlo vjerojatno neće dobiti ni minute na SP-u, pa bolje da iskustvo skupljaju Ćaleta Car ili Benković.

VEZNI RED:
Luka Modrić- Maestro
Ivan Rakitić-pokazao je da je znalac, vrlo vjerojatno siguran u 11.
Mateo Kovačić-vrlo dobar, konkurencija za prvih 11
Marko Rog-jedan od mojih ljubimaca, jako motorican, volio bih ga vidjeti negdje u vezi umjesto na krilu, također svakako u konkurenciji.
Milan Badelj-znalac,sjajan pregled igre, Dalić stvarno ima jako puno opcija u veznom redu i treba vidjeti kako ćemo najbolje funkcionirati jer imamo barem 5 igrača koji praktički mogu bez problema biti u prvih 11 bez da kvaliteta pati.
Filip Bradarić, Mario Pašalić-vjerojatno će samo 1 na SP, možda i niti jedan, zavisi o stilu igrača koji će Daliću biti potreban. Solidno odradili svoju minutažu.
Marcelo Brozović- u Interu je u losoj formi, protiv Perua katastrofalan. Nije problem kvaliteta, svakom se dogodi loš dan, ali njegov stav i ponašanje nisu ni blizu razine kakva bi trebala biti, i po meni visi mu odlazak na SP.

NAPAD:
Mario Mandžukić-već dulje vrijeme govorim kako Mandžo meni nije za prvih 11 u repki. On sigurno nije krilo, a ni kao prvi napadač mi nije prva opcija, mislim da će i Dalić prije preferirati igrača tipa Kramarić u špici. Veliki problem je i njegov stav na terenu, gluma, valjanje, a već duže vremena nije ništa konkretno napravio.
Nikola Kalinić- trudio se, ali on je jedan od onih igrača koji nikako nije u formi, rješenje s klupe.
Ivan Perišić- ne bojim se za njega, doći će na svoje do SP-a, ali vidi se da mu jednostavno ne ide, u jako losoj je formi.
Andrej Kramarić- jedan od najvećih dobitnika na ovoj turneji, sjajan kad je ušao protiv Perua, protiv Meksika solidan, konstantna opasnost.
Ante Rebić- izvrstan protiv Meksika,da mu je tehnika na malo višoj razini, bio bi igrač za top klubove, velika konkurencija Perišiću.
Marko Pjaca- okomit, brz, dribler, pokazuje volju, htjenje....ako bude zdrav, po meni jedini mogući izbor na desnom krilu u prvih 11.
Duje Čop- isto kao i Nižić, ja bi na SP vodio nekog mlađeg, teško će dobiti tamo i minute, a bolje da mlađi skupljaju iskustvo.


Analiza Američke turneje
Američku turneju ocijenio bih kao vrlo uspješnu, izbornik je dobio jako puno odgovora koje je tražio i strašno me vesele njegove izjave nakon utakmice sa Meksikom. U reprezentaciji trebaju igrati igrači koji su trenutno najbolji i koji najviše odgovaraju stilu igre koji izbornik želi, bez obzira na stare zasluge. Utakmica protiv Perua pokazala je koliko je voljni moment i pozitivan stav bitan u nogometu, bez toga ne može se pobijediti apsolutno nikoga. Utakmica u kojoj su igrala 2 igrača, Luka Modrić, koji apsolutno svaku utakmicu za reprezentaciju odigra na 120 posto i pokazuje zašto spada u sam vrh svjetskih veznih ...
Analiza Američke turneje
Američku turneju ocijenio bih kao vrlo uspješnu, izbornik je dobio ...
11/2017
Hrvatska - Grčka 4:1

Hrvatska je pobijedila Grcku 4-1 na Maksimiru i na korak je do plasmana na Svjetsko Prvenstvo u Rusiju. Hrvatska je krenula u 4-2-3-1 formaciji sa Modricem kao poluspicom, Kramaricem na krilu, a Kalinicem u spici umjesto ozlijeđenog Mandzukica.  

Ovo nece biti neka detaljna takticka analiza, nego cu ukratko pokusati dati svoje misljenje na postavljena pitanja. 4-1 se cini kao vrlo visok rezultat, ali po meni je to vrlo realna slika razlike u kvaliteti između ova dva tima. No, postavlja se pitanje zbog cega Hrvatska napokon pokazuje svoju kvalitetu u ove dvije utakmice pod Dalicem, a prije ju nije pokazivala (Island,Turska...). Da li je stvarno stvar samo u izborniku,je li on toliko vazan da ovu ekipu toliko okrene naglavacke? Odgovor je DA! 

Nakon pobjede nad Ukrajinom vec sam pisao o tome koliko je Dalic dobrih stvari napravio u 2 dana s ekipom prakticki bez treninga, samo sa pricom. Sada je dobio koji dan vise, odradio nekoliko treninga u kojima je igracima jasno pokazao na koji nacin zeli da igraju, gdje stvarati visak, na koji nacin se ponasati i koje odluke donositi u svakom trenutku, kako u obrani, tako i u napadu. 

I to je izgledalo fantasticno. Hrvatska ima toliko klasne igrace u veznoj liniji, i tehnicki dovoljno dobre obrambene igrace da moze svaki put iznijeti loptu kroz posjed i doci mirno u fazu sredisnjice. To su danas i pokazali. Nakon toga, jasna je ideja bila raditi dijagonalni manevar na obje strane i stvoriti prostor za ulazak bekova. To su radili i kod Cacica, ali postoji bitna razlika. Treba prepoznati pravi trenutak za napraviti manevar, idealno bi bilo nakon nekoliko kratkih dodavanja na jednoj strani brzo prenijeti loptu na drugu i tamo dijagonalnim manevrom stvoriti visak. (Treci gol je klasican primjer toga). Kod Cacica se to radilo prerano, nepripremljeno, i nije izgledalo nikako. 

Kombinatorika i posjed lopte je bio vrhunski, zamjena uloga Modricu i Rakiticu pogođena sto posto, u fazi obrane visoki presing s okidacem kada se vidi da ce lopta na bok ili povratna iz veze u obranu. Sve super, sve potpuno pogođeno. 

E sad, dobili smo gol, ali treba reci da i Grcka ima svojih kvaliteta, prekid je sigurno najveca, tu su bili vrlo opasni. Također, Mitroglou je jako nezgodan kad primi loptu leđima okrenut golu, ali vecinu utakmice smo sve to vrhunski iskontrolirali.

Zlatko Dalic je unio brojne takticke promjene, ali unio je i velike promjene u glavama igraca, cini mi se da su igraci prepoznali da ih konacno vodi netko tko zna sto radi, vjeruju mu i slijede ga. Utakmica u Grckoj ce biti nezgodna, ali samo moramo izaci sa ovakvim stavom, ne se prestrasiti, izaci na teren i pokazati da smo za 3 klase bolja ekipa, uzeti im loptu i sve ce biti ok.

Mozemo li bolje? Naravno da mozemo, kada se vrate ozlijeđeni igraci (prije svih Pjaca) i sa jos kojim okupljanjem, prijateljskom utakmicom i vremenom koje treba Dalicu da jos neke zamisli provede u djelo i usavrsi neke stvari. Imam osjecaj da konacno imamo ekipu koja je psihicki spremna za nesto vise od pukog sudjelovanja na velikim natjecanjima, imamo odlicnog trenera i vrhunske igrace u najboljim godinama. Jos je rano za prognoze, ali po viđenom do sada u ove 2 utakmice, Hrvatska ce u Rusiji biti mnogo vise od pukog prolaznika.

Konačno prava Hrvatska
Hrvatska je pobijedila Grcku 4-1 na Maksimiru i na korak je do plasmana na Svjetsko Prvenstvo u Rusiju. Hrvatska je krenula u 4-2-3-1 formaciji sa Modricem kao poluspicom, Kramaricem na krilu, a Kalinicem u spici umjesto ozlijeđenog Mandzukica. Ovo nece biti neka detaljna takticka analiza, nego cu ukratko pokusati dati svoje misljenje na postavljena pitanja. 4-1 se cini kao vrlo visok rezultat, ali po meni je to vrlo realna slika razlike u kvaliteti između ova dva tima. No, postavlja se pitanje zbog cega Hrvatska napokon pokazuje svoju kvalitetu u ove dvije utakmice pod Dalicem, a prije ju nije pokazivala (Island,Turska...). ...
Konačno prava Hrvatska
Hrvatska je pobijedila Grcku 4-1 na Maksimiru i na korak ...
"Imam osjecaj da konacno imamo ekipu koja je psihicki spremna za nesto vise od pukog sudjelovanja na velikim natjecanjima" Samo mjesec dana prije ovakvu rečenicu je bilo nemoguće pročitati. Ne slažem se, ali lijepo je da se optimizam vratio. - Jerlekan, 10.11.17. 0:26, 1 0 0
10/2017
s1
Ukrajina - Hrvatska 0:2

Hrvatska je pobijedila Ukrajinu 2-0 u Kievu i izborila dodatne kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo u Rusiji. Bila je to utakmica u kojoj Hrvatska nije briljirala u prvom poluvremenu, ali vidio se veliki napredak u igri u oba pravca u odnosu na prethodne utakmice pod Antom Cacicem.

Hrvatska je krenula s postavom Subasic-Vida,Mitrovic,Lovren,Vrsaljko-Badelj,Rakitic-Perisic,Modric,Kramaric-Mandzukic. Krenuli smo odlicno i prvih par minuta odigrali neku naznaku presinga gdje se vidjelo da Ukrajina u fazi izgradnje napada nema ideju, a ni pretjeranu kvalitetu dovesti igru do svojih najboljih igraca. Nazalost, taj presing nakon uvodnih minuta nismo previse koristili. Svjestan sam da se ne moze igrati presing 90 minuta, ali mislim da smo ga trebali probati u jos 2 ili 3 navrata po par minuta u 1. poluvremenu. U fazi obrane stajali smo u sredisnjoj zoni, krila su nam imala zadatak do kraja striktno pratiti protivnicke bekove, dok bi se trojica veznjaka postavljala u odnosu na loptu (nesto sto u zadnje vrijeme jako cesto viđamo na top razini). Defanzivno smo pojacali bokove da sprijecimo Konoplyanku i Yarmolenka, i to je izgledalo sasvim dobro, jedine poluprilike su nam stvorili kao produkt ekstra kvalitete spomenute dvojice gdje su uspjeli naci nesto prostora za dobar centarsut, ali nije to bilo nista preopasno.

U fazi napada postojala je ideja da se Rakitic spusta među stopere po loptu, stoperi se rasire, a bokovi dignu visoko, i to je pristojno funkcioniralo, za nesto vise treba vise uigravanja i pravi bocni igraci(Vrsaljko u fazi napada na lijevoj strani izgleda dosta lose, znam da je desnjak, ali konstatno se okrece na desnu nogu, ulazi previse unutra i smanjuje si broj mogucih rjesenja u fazi izgradnje napada. Smatram da bi igrac na toj razini trebao biti u stanju barem najjednostavnije pasove odigrati slabijom nogom). Modric je imao slobodu, lutao je, nudio se,trazio rjesenja, bio dobar u prvom poluvremenu, a maestralan u drugom. U prvom poluvremenu je problem bio u premaloj agresivnosti na druge lopte, samim time nismo imali dovoljan broj napada da bi dominirali, ali kad smo imali loptu to je izgledalo dosta dobro. U drugom poluvremenu smo taj segment igre (druge lopte) jako popravili i uspostavili apsolutnu dominaciju. Svi igraci su odigrali jako dobro, neke je trebalo malo cekati (Rakitic,Kramaric), ali isplatilo se. Golovi su dosli kao posljedica veceg posjeda i bas jako dobre igre nakon odmora. Za razliku od prethodnih utakmica nismo se povukli, drzali smo posjed i do kraja utakmice izgledali fenomenalno. Ako mozemo takve stvari napraviti Ukrajini u gostima, nemoguce je da smo se protiv Finske kod kuce onako povukli i dozvolili da nam naprave pritisak.

Zasto smatram da je Dalic ogroman napredak u odnosu na Cacica?

Vrlo jednostavno, covjek je u 2 dana, prakticki bez treninga, samo sa pricom napravio vise na planu igre u obrani i napadu nego sto je Cacic napravio u cijelom svom mandatu(kao sto sam spomenuo u prethodnoj analizi, ovo su takvi igraci da se cak i samo pricom moze puno toga napraviti, ako imas ideju i znanje). Sve to jos treba vise uigrati i ispraviti, ali vidi se ideja, vidi se smisao, kod Cacica toga nije bilo, sve se svodilo na neku improvizaciju, a to na ovoj razini ne prolazi. Znaci da nabrojimo, vezni se spusta među stopere u fazi organizacije napada, korneri se uglavnom izvode na nacin da se kratko odigra te na taj nacin ostavi Modrica na sirokom prostoru 1 na 1, u fazi obrane krila imaju zaduzenja ispratiti bekove, u nekim fazama utakmice igramo presing, Krama i Mandzo zamijene mjesta u određenom trenutku......i tako dalje.....to su sve takticke ideje, i to dobre ideje koje je Dalic u 2 dana samo pricom uspio usaditi u ekipu. Ne kazem da je Dalic fenomenalan trener, to ne mogu reci na temelju jedne utakmice, nije ni danas bas sve bilo bajno, ima tu puno prostora za napredak, ostaje vidjeti kako cemo izgledati nekon malo duzeg perioda, ali pocetak je obecavajuci!

S Dalićem u Rusiju!
Hrvatska je pobijedila Ukrajinu 2-0 u Kievu i izborila dodatne kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo u Rusiji. Bila je to utakmica u kojoj Hrvatska nije briljirala u prvom poluvremenu, ali vidio se veliki napredak u igri u oba pravca u odnosu na prethodne utakmice pod Antom Cacicem. Hrvatska je krenula s postavom Subasic-Vida,Mitrovic,Lovren,Vrsaljko-Badelj,Rakitic-Perisic,Modric,Kramaric-Mandzukic. Krenuli smo odlicno i prvih par minuta odigrali neku naznaku presinga gdje se vidjelo da Ukrajina u fazi izgradnje napada nema ideju, a ni pretjeranu kvalitetu dovesti igru do svojih najboljih igraca. Nazalost, taj presing nakon uvodnih minuta nismo previse koristili. Svjestan sam da se ne moze igrati ...
S Dalićem u Rusiju!
Hrvatska je pobijedila Ukrajinu 2-0 u Kievu i izborila dodatne ...

Slažem se: GNKDZCFC,

10/2017
Hrvatska - Finska 1:1

Hrvatska - Finska 1-1, veliko razocaranje na Rujevici, Hrvatska se po tko zna koji put mucila protiv prosjecne ekipe, igrala sporo, zadovoljila se s jednim postignutim golom i na kraju za to bila kaznjena.

Čačiću odlazi!

Posao trenera u klubu i posao izbornika su dvije razlicite stvari. Kao izbornik imas puno manje vremena sa ekipom, puno manje vremena za uigravanje, prilagođavanje i sve ostale stvari. Ali, imas puno vremena za razmisljanje, pracenje igraca, slaganje svojih zamisli, kreiranje prepoznatljivog nacina igre, zadataka u igri.... isto tako imas na raspolaganju najbolje igrace u svojoj drzavi koji, iako ne provode puno vremena skupa, sigurno mogu te stvari pohvatati u nekoliko ciklusa od 10 dana koje provode skupa. 

Hrvatska nema nikakvu ideju u igri, lopta ide UZASNO SPORO, sa loptom u nogama smo neaktivni, cak i kad koji put uspijemo brzo odigrati i stvoriti situacije 1 na 1, najcesce ta lopta ide natrag na sigurno, nema driblinga, nema kretanja bez lopte, nema preuzimanja rizika.

Meni je zao Luke Modrica, on je najbolji vezni igrac na svijetu, on se stvarno bori, trudi i radi najbolje sto moze, ali jednostavno ne moze sam. Rakitic igra kao i u Barceloni, na sigurno, bez greske, ima tocan pas, ali bez nekog stvaranja viska ili pretjerane kreacije. Brozovic nije krilo, on se jednostavno gubi na krilu, tek danas kad sam ga uzivo gledao sam vidio potpuno pogresna kretanja, prerano uvlacenje u sredinu gdje sam sebe izbacuje iz akcije i potpuno je beskoristan. Ima jos nekoliko stvari koje nisu stimale, ako cemo gledati izdvojeno, gol smo dobili jer Pivaric nije dovoljno dijagonalno zatvorio Vidu na skoku, ali ja mu ne bi previse zamjerio, lopta je bila stvarno teska i padala je idealno za napadaca i mislim da ni nije mogao puno vise zatvoriti nego sto je. Ali ako cemo gledati siru sliku, gol nismo dobili zbog neke individualne greske.

Nismo pobijedili utakmicu i primili smo gol zato jer su se igraci ili strucni stozer us..li. Finska je ekipa koja takticki vrlo dobro stoji u fazi obrane, trkacki su jako dobri, imaju odlicne skakace. I to je to. Nemaju nista vise, nikakvu kreativnost, igraca prevage ni nista. Zar je samo to dovoljno da se zaustavi jedna od najboljih ekipa na svijetu? Ocito je, barem pod ovim izbornikom. Zar je moguce da se ova ekipa Hrvatske povuce u svojih 16 metara protiv jedne Finske kojoj, da hocemo, mozemo drzati loptu 10 minuta u nogama u kontinuitetu bez da nam je uzmu? Ocito je, baremo pod ovim izbornikom. 

Po meni, dva uzroka poraza su: 

1. Puno prespora lopta i manjak ideje na postavljenu obranu

2. Povlacenje na svoju polovicu u zadnjih 10 minuta.


Momcad nije takticki adekvatno pripremljena, momcad nije dobro poslozena sto se tice izbora igraca, i momcad nije adekvatno psiholoski pripremljena. To su 3 stvari za koje je direktno odgovoran izbornik. Ja i dalje stojim iza svoje izjave da je ova Hrvatska reprezentacija kvalitetom među top 7 reprezentacija svijeta. Ono sto fali je izbornik sa znanjem i mudima.

Što dalje?

Smijeniti Cacica, vec prije Ukrajine, ionako ne radi apsolutno nikakav posao, mozda bi to izazvalo neki pozitivni sok u ekipi nakon kojega bi barem tu utakmicu odigrali po svom nahođenju u smislu zadataka u igri i vjerujte mi, to bi izgledalo bolje nego sada. 
Nakon toga, dovesti strucnjaka! Po meni cak i stranca, vjerujem da bi se puno dobrih trenera nudilo jer Hrvatska ipak ima vrhunske igrace i sa dobrim trenerom bi mogli doci blizu vrha. Ne bih previse o imenima, ali ako se odlucimo za domaceg trenera, mozda ne bi bilo lose probati sa Zlatkom Dalicem, ako se odlucimo za stranca (kao sto bi po meni trebalo), tu su uvijek ociti kandidati Kek ili Katanec. Moj favorit? Uwe Rosler!

Čačiću odlazi!
Hrvatska - Finska 1-1, veliko razocaranje na Rujevici, Hrvatska se po tko zna koji put mucila protiv prosjecne ekipe, igrala sporo, zadovoljila se s jednim postignutim golom i na kraju za to bila kaznjena. Čačiću odlazi! Posao trenera u klubu i posao izbornika su dvije razlicite stvari. Kao izbornik imas puno manje vremena sa ekipom, puno manje vremena za uigravanje, prilagođavanje i sve ostale stvari. Ali, imas puno vremena za razmisljanje, pracenje igraca, slaganje svojih zamisli, kreiranje prepoznatljivog nacina igre, zadataka u igri.... isto tako imas na raspolaganju najbolje igrace u svojoj drzavi koji, iako ne provode puno vremena skupa, ...
Čačiću odlazi!
Hrvatska - Finska 1-1, veliko razocaranje na Rujevici, Hrvatska se ...

Respekt: Cirohito, Gazi24,

Ne slažem se: Cirohito,

Pa da nije i treći naslov mogao biti Čačiću odlazi, da bude kompletno :D - Jerlekan, 7.10.17. 0:05, 0 0 1
Mogu se kladiti da će pola komentara biti vezana uz Čačićev odlazak iako on ima veze sa ekipom kao mi svi pojedinačno. Zna se čiji je on igrač i tko to zapravo vodi. Opet bi došao novi "Čačić" i sve po starom.. - BruceWayne, 7.10.17. 1:06, 0 0 0
Ne slažem se s konstatacijom da bi dobro došao strani trener jer smo mi i bilo kakvi stranci 2 različita svijeta po mentalitetu Sjeti se samo kako je prošao Advocaat na klupi Srbije. - Cirohito, 7.10.17. 17:01, 0 0 0
10/2017
Kako postaviti igru te otići na SP?

Ostale su jos 2 utakmice do zavrsetka kvalifikacija za SP i Hrvatska je u situaciji gdje ce se morati jako potruditi da bi izborila izravni plasman. Opcenito, igra u ovim kvalifikacijama nije bila dobra, igraci ne igraju na svojim najboljim pozicijama niti im izbornik daje uloge kojima bi se najbolje iskoristile njihove dobre strane. Zato mislim da plasman Hrvatske na SP najvise ovisi o izborniku Anti Cacicu.

Greske Ante Cacica u dosadasnjim utakmicama:

1. Uloga Ivana Rakitica

O tome se vec godinama lome koplja, nije bilo dobro kad ga je Kovac stavljao na zadnjeg veznog, sad opet nije dobro kada igra poluspicu. Ivan Rakitic je klasan igrac, tu nema dvojbe, ima fenomenalnu tehniku, inteligenciju,pas, pregled igre, ali Ivan Rakitic isto tako nije tip poluspice koju ova Hrvatska reprezentacija treba. Prije 4,5 godina, u Sevilli, on je bio mozak ekipe, ali je isto tako imao upravo takav tip suigraca kakav mu je potreban da bi on iskazao sve svoje vrline. Danas je Ivan Rakitic starter u Barceloni, ali on je daleko od glavne uloge i bilo kakve kreacije, on svojom inteligencijom pokriva prostor koji treba pokrivati, daje brzi pas i opet na racun inteligencije nađe se na pravom mjestu u pravo vrijeme i koristi svoje prilike. Hrvatska nije Barcelona, i u ovoj momcadi ga ja vidim vise na mjestu zadnjeg veznog, i to kada nema Kovacica.

2. Uloga Marija Mandzukica

Mario Mandzukic godinama igra u top klubovima svijeta, on je izvrstan skakac, realizator, jako borben, ali on nikako nije krilo, niti je igrac koji bi trebao raditi bilo kakvu kreaciju. Pokusaj Cacica da stavi Mandzu na krilo je po meni potpuno promasen. On u Juventusu igra krilo, ali tamo ima tocno određene zadatke koje korektno odradi, ne razmislja previse i to funkcionira. Kada u repki igra na krilu on pocinje igrati 1 na 1, pocinje cak i ulaziti u sredinu i kreirati, imam dojam da se umislio da je on neki playmaker i da to moze raditi, a u tome je ispodprosjecan.

3. Zadaci Ivana Perisica

Ivan Perisic je ponajbolji igrac ove reprezentacije. Njegove najjace strane su igra 1 na 1 na krilu, centarsut, skok, zavrsnica s obje noge. Njegove slabije strane su suradnja i snalazenje u malom prostoru. I sto onda nas izbornik napravi? U svakoj utakmici daje Ivanu zadatak da kad lopta krece prema njegovoj strani napravi dijagonalni manevar, uđe u sredinu gdje ce ili on dobiti loptu na malom prostoru i gdje ce morati naci brzo rjesenje i nesto iskreirati, ili ce lopta ici na Pivarica (ili Vrsaljka protiv Islanda)  koji ce imati situaciju 1 na 1 ili priliku za centarsut. Ovime izbacujemo Ivana iz pozicija u kojima se najbolje snalazi i stavljamo u iste situacije bekove koji ili ne znaju centrirati (Vrsaljko) ili ne znaju nista (Pivaric). Dijagonalni manevar se koristi ili kad imas vrhunske bekove (Rijeka) ili kad na krilu imas nekog veznog igraca koji voli ulaziti u sredinu i dobar je s loptom (Niko Kranjcar) ili oboje. Zbog cega ne bi Ivan ostao siroko na krilu cekati loptu, zbog cega ne koristimo njegove najbolje strane,vec ga stavljamo u teske situacije u kojima se ne snalazi, to mi stvarno nije jasno.

4. Izostanak organiziranog presinga

Odnosno izostanak bilo kakvog presinga kad nemamo loptu. Sve vrhunske ekipe igraju presing bar u nekim dijelovima utakmice u dogovorenim zonama, a Hrvatska igra neku zonu gdje se lopta uzima ili greskama protivnika ili individualnom kvalitetom nasih igraca, ali sve se to događa na nasoj polovici. Imamo kvalitetne igrace koji bi sigurno to jako dobro odradili, ali zasto otezavamo sebi posao i pustamo protivnika do svoje polovice gdje cak i kad oduzmemo loptu, moramo ponovno graditi cijeli napad. Jednostavan presing sa okidacima kada lopta ide od stopera na bok ili kad zadnji vezni vraca loptu stoperu bi nam donio jako puno dobrih stvari.

Kako postaviti igru protiv Finske i Ukrajine?

U obrani nemamo prevelikog izbora, na golu naravno Subasic, zadnja linija Vrsaljko, Mitrovic (Lovren ako se oporavi do Ukrajine), Vida, Pivaric (prije bi stavio Barisica ali je ozlijeđen, jos prije Leovca ali on nije ni pozvan). Vezna linija Modric i Brozovic kao 2 zadnja vezna, ispred njih Rog, ne krilima Perisic i Kramaric, te u spici Santini. Protiv Finske bi se obrana trebala dignuti do centra i ne bismo im smjeli dopustiti lagani prelazak na nasu polovicu, znaci presing od prve minute. Rujevica je idealan teren za nasu repku protiv ovakvog protivnika, lopta ide strasno brzo, teren je dovoljno sirok i trebao bi nam biti cilj sto brzim okretanjem strane dovesti Perisica ili Kramarica u situacije 1 na 1. Iako ne preferiram Kramu na krilu(nazalost nema Pjace) , mislim da on to moze vrlo solidno odraditi dok bi Brozovica radije postavio na zadnjeg veznog zajedno sa Modricem. Mislim da bi ovakva postava trebala funkcionirati u obje utakmice, i mislim da se ne bi trebali previse povlaciti cak ni na gostovanju kod Ukrajine (iako mislim da ce Cacic to napraviti i igrati na kontre, a postaviti 1 brzog igraca u ekipu). Moramo shvatiti da smo dovoljno dobri da igramo na ovakav nacin protiv gotovo svake reprezentacije svijeta (mozda 4,5 izuzetaka) i ne bi se smjeli previse prilagođavati protivniku vec igrati svoju igru, drzati posjed lopte, stvarati visak i konacno poceti koristiti to sto u ekipi imamo najboljeg veznog igraca na svijetu.

I za kraj, vjerojatno cu dobiti puno minusa jer sam izostavio Rakitica i Mandzukica iz prvih 11. Jednostavno to je moj izbor, mislim da je Rog profil igraca koji se bolje od Rakitica uklapa u ono sto bi Hrvatska trebala igrati, a opcija sa Rakiticem na zadnjem veznom postoji, no u mojoj varijanti sam se odlucio na motoricnijeg Brozovica. Santini umjesto Mandzukica.....tu bi bio Kalinic da je zdrav, razlog je onaj sto sam ranije naveo, u slucaju da Mandzu izbornik natjera da igra na nacin na koji je igrao u Bayernu, trci,skace,udara,ne sudjeluje u kreaciji nego se drzi 16m i realizacije, onda bi Mandzo bio moj izbor, ovako bi mu pretpostavio Kalinica, pa cak i Santinija.

Bez obzira kako Ante Cacic postavi momcad, koje igrace stavi, koje zadatke postavi pred njih, na koji nacin budu igrali, ja cu navijati za reprezentaciju i zeljeti svim srcem da se plasira na SP u Rusiju. Ova analiza je samo moje razmisljanje o tome kako bi trebalo igrati i sto bi trebalo popraviti, no najvaznije je da ostvarimo plasman. Na bilo koji nacin.

Sve ovisi o izborniku
Ostale su jos 2 utakmice do zavrsetka kvalifikacija za SP i Hrvatska je u situaciji gdje ce se morati jako potruditi da bi izborila izravni plasman. Opcenito, igra u ovim kvalifikacijama nije bila dobra, igraci ne igraju na svojim najboljim pozicijama niti im izbornik daje uloge kojima bi se najbolje iskoristile njihove dobre strane. Zato mislim da plasman Hrvatske na SP najvise ovisi o izborniku Anti Cacicu. Greske Ante Cacica u dosadasnjim utakmicama: 1. Uloga Ivana Rakitica O tome se vec godinama lome koplja, nije bilo dobro kad ga je Kovac stavljao na zadnjeg veznog, sad opet nije dobro kada ...
Sve ovisi o izborniku
Ostale su jos 2 utakmice do zavrsetka kvalifikacija za SP ...

Respekt: Cirohito, ivan-cro, JohnKyve,

Slažem se: Cirohito,

Slaba. Lopta ne dolazi do napadaca /primjer Kalinica u Turskoj/. Mandzukic se pokusa povuci a ne samo stajati gore i cekati loptu koja ne dolazi, i ti ga optuzis da si je umislio da je kreativac? - gradim, 5.10.17. 14:49, 0 0 0
Za slabu igru,tj manjak golova naših napadača krivi su bekovi/krila i srednji red koji im ne donose dovoljan broj centaršuteva da bi mogli iz nečega zabiti gol.Protiv Turske naši bekovi i krila ako su dva puta zavrnuli opasnu loptu,šta bi trebao Kale - peropex, 5.10.17. 15:08, 0 0 0
Pa baš zbog tog manjka centaršuteva i pravih lopti Mandžo se mora vraćati po loptu,jer vidi da ekipa nije u stanju pripremiti mu ništa opasno.Naši napadači Kale i Mandžo nisu tipovi igrača koji sami sebi mogu stvoriti priliku,nego trebaju pomoć ekipe - peropex, 5.10.17. 15:12, 0 1 0
@peropex - slazem se. Zato mi i je neprihvatljiva kritika Mandzukica da si je nesto umislio, a lik samo pokusava izbjeci potpuno odsjecenost u napadu - gradim, 5.10.17. 15:32, 0 1 0
moja kritika Mandzukica je vezana za utakmice kada igra krilo,ja i dalje stojim pri svom stavu da on to ne zna igrati,pogotovo kada nema jasne zadatke kao sto ih ima u Juveu.kao spica on moze jako puno ali samo u 16m,od njega nema koristi u kreaciji - HereWeStand, 5.10.17. 23:44, 0 0 0
09/2017
Milan - Rijeka 3:2

Steta,steta,steta!!

Rijeka je nakon vrlo dobre predstave izgubila od Milana 3-2 na San Siru pogotkom Cutronea u 94. minuti utakmice. Nakon zaostatka od 2-0 Rijeka je uspjela iznenaditi pomalo uspavani Milan i izjednaciti, ali nazalost nije uspjela izdrzati i napraviti senzaciju.

Rijeka krece sa Puljicem u vrhu napada i Pavicicem iza njega (Gavranovic je iznenađujuće ostao na klupi), te Kvrzicem i Heberom na krilima. Misic i Bradaric su kontrolirali sredinu terena, dok je obrana ocekivano izasla u sastavu Vesovic,Zuparic,Elez,Zuta. Umjesto lakse ozlijeđenog Prskala, branio je Sluga. 

Milan je stao u 3-5-2, mozda iznenađujuće sa Borinijem na lijevom boku, ostalo je bilo vise-manje ocekivano. Donnarumma-Mussachio,Bonucci,Romagnoli-Abate,Locatelli,Calhanoglu,Kessie,Borini-Cutrone,Silva

Milan me razocarao, tempo kojim igraju je nevjerojatno spor, teze igri u zadnjoj liniji ali imaju puno problema u unosu lopte u sredisnjicu, jedini uigrani mehanizam u toj fazi im je duga lopta u noge na jednu spicu koja prilazi po loptu, dok istovremeno druga spica i jedan od veznih mu utrcavaju iza leđa i vezu stopere za sebe i cine njihov izlazak riskantnim. To im je uspjelo nekoliko puta, pogotovo u prvom poluvremenu. Sto se tice svega ostalog u igri Milana, ne bi izdvojio apsolutno nista, nemaju uigranu napadacku akciju, u fazi obrane nemaju organizirani presing, sve sto su dobro napravili je bila stvar improvizacije i individualne kvalitete. 

Rijeka je bila dosta dobra, kada su imali loptu pokusavali su je zadrzati neko vrijeme i posjedom doci do viska igraca koje u ovom rasporedu imaju na bokovima. Uspjeli su vise puta ali rijetko se sto izrodilo iz toga jer je s jedne strane Kvrzic odigrao dosta losu utakmicu, a s druge strane se vidi Zutin nedostatak kvalitete (u ovoj utakmici i nedostatak hrabrosti). Izlaz iz pritiska im je bila lopta na Puljica koji se trudio, trcao, odigrao solidnu utakmicu, ali se od njega ne moze ocekivati da igra leđima golu protiv Bonuccija i Mussachija. Vezna linija vrlo dobra, Pavicic isto tako. U fazi obrane stajali su na 35-40m od gola Milana, Puljic je dobro kanalizirao lopte na stranu, a ako se brzo okrenula strana, cak su i bekovi Rijeke izlazili visoko i radili pritisak na bocne igrace Milana. Nakon 2-0 Milan je potpuno umrtvio utakmicu, Kek stavlja Malesa umjesto Pavicica, vraca se svojem sustavu s 3 defanzivna vezna koji mi nikako nije jasan jer ni Misic ni Bradaric ne igraju tu ulogu ni upola dobro kao kod igre s 2 zadnja vezna. Sjecam se da sam tada pomislio da Rijeka vise nece doci ni u polusansu do kraja utakmice. 10 minuta Rijeka nije dosla do lopte. Tada Kek radi sjajan potez, stavlja Crnica na krilo, a Acostyja u spicu, za sto sam razmisljao da bi bila dobra opcija (tocnije razmisljao sam o Mavriasu na beku, Vesovicu na krilu, Acostyju u spici) i od pocetka jer je Acosty igrac prostora, strasno brz, a Milan drzi dosta visoku liniju i bilo bi jako puno prostora za njega. Nakon samo nekoliko minuta Acosty koristi pogresku obrane Milana i zabija za 2-1. Rijeka se budi, krece energicnije i hrabrije i zbog upornosti Crnica dolazi do penala i 2-2. Nazalost, uvukao se preveliki strah, odustalo se od bilo kakve igre i Cutrone to kaznjava za 3-2.

Vise srece drugi put, ovo je sigurno veliko iskustvo za ekipu Rijeke, ali mora se reci da su, kao i protiv AEK-a, dobili golove zbog gresaka u OSNOVAMA!!

1.gol:

Rijeka neuspjesno radi presing na desnoj strani i Milan uspjeva gurnuti loptu za Silvu koji se nasao na sirokom prostoru protiv Zuparica. Vrlo teska situacija za stopera, ali ipak napravio je 2 greske bez kojih bi Silva puno teze dosao do gola. Prva greska je sto je pustio Silvi da se okrene licem prema golu umjesto da ga tjera prema korneru dok je okrenut leđima, pa i po cijenu faula jer je tada jos Silva bio van 16m. Druga greska, kad se vec Silva okrenuo i isao licem prema golu, Zuparic mora zapamtiti da ne smije dopustiti napadacu da uđe unutra na udarac, vec ga bekovskim plesom mora tjerati prema van, pa cak da ga i prođe na tu stranu, Silva mora pucati iz mrtvog kuta (ili ubaciti), ovako je imao prakticki zicer.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/22117915_10213516429840286_1588588294_o.png?oh=13dfb71986f9378b3f3dd37515088674&oe=59D00F9E

*slika1: Zuparic pusta igraca na udarac umjesto da ga usmjerava prema gol-aut liniji

2.gol:

Prekid. Po meni je i sama koncepcija kriva jer Rijeka igra kompletno covjek-covjeka na prekidu, ali to je vise stvar preferencije trenera, idemo pricati o konkretnoj situaciji. Cutrone bjezi Zuti i skace, Elez vidi da lopta ne ide na igraca kojeg on cuva (Bonucci), vec pada 2-3 metra ispred, te on pusta igraca i ne prati ga vise. Cutrone prebacuje, Bonucci je sam, lopta ga sretno pogađa i pada Mussachiju na zicer.  Ako se igra covjek-covjeka u prekidu, igrac se UVIJEK prati do kraja, dok se lopta ne izbije van 16m.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/22140643_10213516436560454_252263544_o.png?oh=d785806bab65d2629e2f48ac264d1766&oe=59CFCBE5

*slika2: Cutrone skace, Elez gleda loptu dok mu Bonucci prolazi iza leđa

3.gol:

Kek vice da svi izađu, oni se zavuku u svojih 16m, stoperi stoje unutar 16m. Manjak komunikacije, nitko ne vice da igrac utrcava, Kompletna obrana stoji puno presiroko, nedopustivo puno prostora između jedan drugoga pustaju Zuparic, Elez i Zuta, lopta prolazi između njih. Elez mora malo skupiti, Zuta mora skupiti i pustiti najdaljeg igraca koji je najmanje opasan i do kojega se moze stici dok lopta leti. Sluga, koji bi u takvoj situaciji morao stajati na 4-5 metara, stoji na liniji (od straha??), Cutrone utrcava i zabija gol. 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/22119914_10213516452640856_1384132114_o.png?oh=cd6f99d84844a77c6c5e2d536b698d00&oe=59CFB89F

slika3: puno presiroko postavljena obrana Rijeke

Jos jednom cu ponoviti, velika steta, protiv ovakvoga Milana se itekako moze igrati, falilo je malo kvalitete na nekim mjestima u ekipi. Svaka cast i Keku i deckima, dali su stvarno sve od sebe, odigrali vrlo dobro, vratili se nakon 2-0 ali nije bilo dovoljno. Opet su Rijeku kostale greske u osnovama, opet se pokazuje da Europa ne prasta.

Tako blizu, a tako daleko
Steta,steta,steta!!Rijeka je nakon vrlo dobre predstave izgubila od Milana 3-2 na San Siru pogotkom Cutronea u 94. minuti utakmice. Nakon zaostatka od 2-0 Rijeka je uspjela iznenaditi pomalo uspavani Milan i izjednaciti, ali nazalost nije uspjela izdrzati i napraviti senzaciju. Rijeka krece sa Puljicem u vrhu napada i Pavicicem iza njega (Gavranovic je iznenađujuće ostao na klupi), te Kvrzicem i Heberom na krilima. Misic i Bradaric su kontrolirali sredinu terena, dok je obrana ocekivano izasla u sastavu Vesovic,Zuparic,Elez,Zuta. Umjesto lakse ozlijeđenog Prskala, branio je Sluga. Milan je stao u 3-5-2, mozda iznenađujuće sa Borinijem na lijevom boku, ostalo je bilo ...
Tako blizu, a tako daleko
Steta,steta,steta!!Rijeka je nakon vrlo dobre predstave izgubila od Milana 3-2 ...
Prva reakcije na tekst mo je bila, "pa mije rijeka ni zasluzila izjednaciti.to je bilo slucajno a bili su losiji cijelu utakmicu. Pogledam statistiku i vidim da nije tako. Rijeka je u udarcima, kornerima bila potpuno izjednacena a milanom. A meni je - gradim, 29.9.17. 9:56, 0 0 0
Utakmica ostala kao neka u kojoj ke milan domonorao. To.mo ke ostalo samo zbog milanovog posjeda /57:43/. Ovo je vise komentar na onu raspravu o posjedu. - gradim, 29.9.17. 9:58, 0 0 0
09/2017
Tribina TAKTIKA; koliko je posjed danas važno oružje?

Oko posjeda lopte se vec godinama lome koplja, neki kazu da je krucijalan za uspjeh momcadi, drugi kazu da uopce nije bitan. Istina je, kao i uvijek, negdje u sredini. 

Teznja velikom posjedu lopte je jedna od taktickih opcija koja moze, ali i ne mora donijeti rezultat. Kada govorimo o tome da li je taj takticki segment kljucan za uspjeh momcadi, htio bi da izuzmemo najboljih 5 ili 10 ekipa u Europi iz dva razloga. Kao prvo, prirodno je da se u najboljih 10 ekipa Europe nalaze kompletni igraci koji ce samom svojom kvalitetom, ali i zbog taktickih postavki protivnika u ligaskim utakmicama (koji uglavnom na napadaju visoko jer je prevelik rizik pustati igrace najvise klase na velikom prostoru s obrambenim igracima), imati velik posjed lopte protiv ekipa slabijeg kvalitetnog ranga te time mozda stvoriti iluziju da uvijek teze posjedu, kada ustvari samo uzmu sto im protivnik ponudi. Drugi razlog je odgovor na pitanje koje je postavljeno u vasoj anketi. Danas na najvisoj razini vise nema ekipe koja dominira posjedom na nacin na koji je Barcelona dominirala pod Pepom. U međusobnim utakmicama najvecih klubova mozda se netko i odluci probati u potpunosti preuzeti posjed, ali to je samo jedna od opcija jer gotovo svaka ekipa na tom nivou moze igrati na puno razlicitih nacina sto daje dodatnu dozu nepredvidivosti i otezava protivnickom treneru pripremu utakmice. 

Htio bi popricati u onom drugom ili trecem razredu Europskog nogometa, znaci o ekipama koje ce se mozda boriti za Europsku Ligu ili biti u sredini tablice, koje nemaju 100 mil. eura za kupnju igraca top klase vec su primorani traziti jeftinija rjesenja ili se posvetiti igracima iz vlastite omladinske skole. Rekao bih da je tim klubovima imperativ graditi igru na posjedu lopte. Veliki posjed lopte nije nimalo lako ostvariti, da bi se uspjelo, igraci trebaju biti tehnicki i takticki odlicni, imati odlicne motoricke i funkcionalne sposobnosti i imati izrazenu "nogometnu inteligenciju". Drugim rijecima, moraju biti kompletni igraci. Ako se momcad na taj nacin gradi kroz jedan duzi proces, ako omladinska skola radi na tim principima, ako se dovode ciljana pojacanja (koja također mogu igrati na slican nacin), onda dobijemo ekipu koja je atraktivna za gledanje, koja po cijenu pogreske inzistira na svom nacinu igre, te ekipu ciji igraci su zanimljivi vecim klubovima, događaju se transferi koji su vitalni za stabilnost kluba, ali nece previse ugroziti razultat jer se vec pripremaju novi igraci koji igraju na isti nacin i koji su spremni preuzeti ulogu igraca koji su otisli.

E sad, vjerojatno mnogi razmisljaju- pa ima i momcadi koje igraju na drugacije nacine pa opet zive od transfera i imaju solidne rezultate- moj odgovor je da se uvijek moze dogoditi neki ekstra talentirani igrac, moze se dogoditi da i netko bude fizicki dominantan, moze se dogoditi da bude igrac slican igracima iz prethodnog primjera, ali ako nema takvog principa rada, ne moze se garantirati da ce se takvi talenti pojavljivati u kontinuitetu.

U prvom odlomku sam napisao da najveci klubovi odabiru razlicite nacine igre za razlicite utakmice. Igrac koji zna igrati na posjed lopte, sigurno zna igrati i na sve ostale nacine koje trener od njega trazi jer ima sve predispozicije za to, dok obrnuto to nije slucaj. Igrac koji je samo fizicki dominantan ce jako tesko nauciti igrati na posjed lopte ako situacija to zahtijeva. Igraci "univerzalci", koji znaju igrati na vise pozicija, na vise razlicitih nacina ovisno o trenerovim zamislima, su buducnost nogometa, a takvi igraci se stvaraju upravo kroz skole i klubove gdje se velika paznja obraca stvaranju igraca koji su sposobni drzati veliki posjed lopte.

Igra na veliki posjed lopte-nuznost manjih klubova
Oko posjeda lopte se vec godinama lome koplja, neki kazu da je krucijalan za uspjeh momcadi, drugi kazu da uopce nije bitan. Istina je, kao i uvijek, negdje u sredini. Teznja velikom posjedu lopte je jedna od taktickih opcija koja moze, ali i ne mora donijeti rezultat. Kada govorimo o tome da li je taj takticki segment kljucan za uspjeh momcadi, htio bi da izuzmemo najboljih 5 ili 10 ekipa u Europi iz dva razloga. Kao prvo, prirodno je da se u najboljih 10 ekipa Europe nalaze kompletni igraci koji ce samom svojom kvalitetom, ali i zbog taktickih postavki protivnika ...
Igra na veliki posjed lopte-nuznost manjih klubova
Oko posjeda lopte se vec godinama lome koplja, neki kazu ...

Respekt: pravi, ivan-cro, domba031, Cirohito, fila1310, Losovius,

Slažem se: Cirohito,

Čitajući ovo analizu, čini mi se da onda više cijeniš Dinamove nastupe u Europi ( posjed u Euroligi redovito preko 50%), pokušaj kombinatorike i sl. od Rijekinog skupljanja bodova s 3 defanzivna vezna, kontranapadima i reaktivnim nogometom. - gradim, 25.9.17. 23:26, 0 0 0
ne bih rekao da vise cijenim,mislim da moramo realno reci da je Dinamo u zadnjih 5 godina imao igrace s kojima moze teziti takvom nacinu igre cak i u Europskoj ligi i istovremeno biti kompetitivan - HereWeStand, 26.9.17. 0:17, 0 0 0
dok Rijeka nije imala kvalitetu za taj nacin igre i istovremeno osvajanje bodove,ona je iskoristavala svoje dobre strane, agresiju, brzinu i extra individualnu kvalitetu prema naprijed (dok su tu bili recimo Kramaric i Moises) - HereWeStand, 26.9.17. 0:19, 0 0 0
Ali ako Rijeka želi prodavati i na taj način egzistirati ( a morati će tako) onda bi i ona trebala prijeći na plan igre s posjedom? - gradim, 26.9.17. 9:18, 0 1 0
po meni da,ali Rijeka se odlucila za drugaciji pristup vracanja u zivot nekad velikih talenata koje uklapaju u svoj sustav igre pa prodavaju sto zasad donosi rezultate ali je dosta riskantnije jer moraju pogoditi sa gotovo svakim igracem kojeg dovode - HereWeStand, 26.9.17. 12:41, 0 0 0
09/2017
Hajduk - Rijeka 0:2

Rijeka je pobijedila Hajduk 2-0 u Jadranskom derbiju i po jubilarni 20. put zaredom ostala neporazena u međusobnim ogledima s velikim rivalom. Iako je pobijedila, Rijeka nije odusevila igrom, samo je iskoristila ponuđeno jer je Hajduk danas bio nezapamceno los. Slijedi kratka analiza utakmice kroz 3 momenta u igri.

1. Hajduk ima loptu

Hajduk se postavio u 4-3-2-1 formaciju gdje su 2 poluspice stajale jako usko u fazi otvaranja napada. Shvacam Carillovu ideju gdje je vidio losu igru stopera Rijeke na duge lopte protiv Livaje u EL, pa je vise puta pokusavao dugim loptama na Almeidu i utrcavanjem usko postavljenih poluspica iza njegovih leđa na eventualnu prenesenu loptu. Problem je bio u tome da Almeida nije Livaja, da je katastrofalno spor i nespreman i gotovo svaki skok su rijecki stoperi dobili. Rijeka je stajala jako gusto u sredini terena (nisu radili gotovo nikakav presing, Gavranovic je jedini malo ometao stopere i usmjeravao loptu na bok, bio je postavljen na Hajdukovih 35-40 metara), sa 3 klasicna vezna igraca, te u fazi obrane jako usko postavljenim krilima, jedini slobodan prostor za Hajduk je bio na bokovima. Juranovic i Savvas s jedne, Memolla i Hamza s druge strane jednostavno nisu kreativni igraci, lopta bi dosla do jednog od njih nakon cega je taj igrac imao 3 opcije: 1. duga lopta na Almeidu (nije nikako prolazilo) 2. ostra lopta na poluspicu koja je jos uvijek postavljena usko i okrenuta leđima golu, najcesce s igracem na leđima (naravno da nije prolazilo, najvise sta su dobili iz toga je bio koji aut ili faul)  3. vracanje natrag stoperima i pokusaj s druge strane. 

Dakle, nije bilo nikakvih uigranih automatizama, kretanja bez lopte, utrcavanja u prazan prostor, preuzimanja inicijative....a kao sto sam vec spomenuo, ti igraci jednostavno nisu dovoljno kvalitetni da bi kroz neku improvizaciju nesto kreirali.

2. Rijeka ima loptu

Rijeka u svojih klasicnih 4-2-3-1, ali u puno defanzivnijoj varijanti nego inace s 3 klasicna vezna igraca, zadnjim veznim Misicem na poluspici. Po meni je bilo dosta lose od Keka sto nije malo vise osvjezio momcad u odnosu na AEK, a na klupi ima odlicne igrace (po meni su i Mavrias i Pavicic i Acosty igraci za prvih 11), ali znamo da Kek ne gura pojacanja odmah u vatru nego im na pocetku dozira minutazu. U fazi kada Rijeka ima loptu,Hajduk se povlaci i pusta Rijeci lagan posjed u fazi otvaranja napada sto razumijem da rade na pocetku, ali tijekom cijele utakmice ne sjecam se da je Hajduk ijednom napravio visoki presing i onemogucio stopere Rijeke da igraju. Hajduk je pokusavao s jednostavnim presingom otprilike na Rijekinih 40 metara kojem bi okidac bila lopta od stopera prema bocnom igracu gdje bi poluspica stisnula bocnog igraca, spica onemogucila pas na blizeg stopera, a ostali igraci stali striktno uz protivnika. Dosta puta im je uspjelo natjerati bocne igrace (najcesce Zutu) na lopte uz liniju na Hebera koji je imao igraca na leđima. E sad, postoji i druga faza nakon presinga, kada protivnik nabije loptu, nakon skoka vazno je uzeti drugu loptu, a Hajduk s ovakvom "agresivnoscu" naravno da nije uspijevao u tome. Rijeka je igrala dosta lose i bezidejno kad je imala posjed. Kek voli ovu formaciju s 3 vezna i sa Misicem na poluspici, ali meni osobno se on ne sviđa na toj poziciji. Sa Malesom u igri protok lopte i kreacija dosta pate pa je dosta toga bilo svedeno na pokusaje preko krila koja su igrala ok, ali opet po meni ispod svojih mogucnosti. Rijeka je zabila golove na individualne greske protivnika. U 16 metara nema zonskog pokrivanja, striktno se cuva igrac, a Ismaili radi upravo tu gresku kod prvog gola Rijeke, stoji u zoni, 3 metra od Hebera koji to koristi. Kod drugo gola Lopez je glumio Eleza, poigravao se i ostao bez lopte u trenutku u kojem se lopta nikako ne smije izgubiti.

3. Pristup (motivacija)

U utakmici protiv AEK-a pristup, odnosno agresivnost igraca Rijeke nije bila na razini, kombinirano s nekim bazicnim pogreskama, to je dovelo do poraza. Tri dana kasnije protiv Hajduka, Rijeka je pokupila sve druge lopte, dobila sve duele, nije dopustila Hajduku da stvori sansu. Reklo bi se da uce na greskama. Moje misljenje je da nije tako. Nije Rijeka bila ni agresivna ni cvrsta ni raspolozena za kombinatoriku koliko moze biti. Sigurno da je jedan veliki razlog umor od utakmice protiv AEK-a, drugi razlog je izbor igraca, ali svejedno, Rijeka je po meni danas bila na 60% svojih mogucnosti. Sreca za njih da je Hajduk bio na 30%. Onakav pristup je sramotan. Znalo se da nemaju kvalitetu bez Ercega,Futacsa,Vlasica,Nizica...koji iz raznih razloga nisu igrali (ozljede,transfer) su standardni igraci, ali ovakva doza neagresivnosti je nedopustiva. Bas nikakav pritisak, niti jedan posteni faul, apsolutno nista nisu pokazali i mislim da mogu biti sretni sto ni Rijeka nije bila pretjerano raspolozena jer Rijeka na 100% mogucnosti ovakvom Hajduku zabije 5,6 komada. Ako nemas kvalitetu, barem moras imati pravi pristup i ginuti na terenu, a s pristupom kao danas, Hajduk ne bi pobijedio niti jednu ekipu u prvoj HNL.

Hajduk - Rijeka 0-2, takticka analiza
Rijeka je pobijedila Hajduk 2-0 u Jadranskom derbiju i po jubilarni 20. put zaredom ostala neporazena u međusobnim ogledima s velikim rivalom. Iako je pobijedila, Rijeka nije odusevila igrom, samo je iskoristila ponuđeno jer je Hajduk danas bio nezapamceno los. Slijedi kratka analiza utakmice kroz 3 momenta u igri. 1. Hajduk ima loptu Hajduk se postavio u 4-3-2-1 formaciju gdje su 2 poluspice stajale jako usko u fazi otvaranja napada. Shvacam Carillovu ideju gdje je vidio losu igru stopera Rijeke na duge lopte protiv Livaje u EL, pa je vise puta pokusavao dugim loptama na Almeidu i utrcavanjem usko postavljenih ...
Hajduk - Rijeka 0-2, takticka analiza
Rijeka je pobijedila Hajduk 2-0 u Jadranskom derbiju i po ...

Respekt: Lefe1, bellebelle, Cirohito, ivan-cro,

Slažem se: Cirohito,

09/2017
Rijeka - AEK 1:2

Rijeka - AEK 1-2, nazalost poraz na startu natjecanja u EL, razocaravajuci rezultat u podjednakoj,dosta nekvalitetnoj utakmici protiv solidnog, ali vrlo pobjedivog protivnika. Ovo nece biti takticka analiza ove utakmice, nece biti analiza trenera i njihovih dobrih i losih poteza, formacija, taktickih zamisli i slicnih stvari. To je tema za jednu posebnu analizu, ali sada se zelim fokusirati na nesto drugo.

U svakom sportu, pa tako i u nogometu postoje osnove. To su one stvari koje ne ovise o formacijama, ne ovise o taktickim zamislima trenera ili poziciji na terenu, to su stvari koje su zakon i koje se moraju raditi bilo da igras 3.ligu ili Ligu Prvaka. Te stvari Rijeka veceras nije radila i mislim da je to veci razlog zasto je ova utakmica izgubljena nego ono sto ce vecina ljudi reci (Kek).

Izdvojio sam 3 primjera:

Primjer 1:Situacija kod prvog gola AEK-a. Nakon sto je Elez nespretno glavom loptu vratio u visokom luku na rub peterca, Gorgon je u skoku s igracem AEK-a. U trenutku na slici je posve jasno da Gorgon cak i da dobije skok, tu loptu jednostavno nece moci daleko prebaciti. U nogometu je pravilo kada igrac skace, susjedna dvojica idu u dijagonalno zatvaranje, a igraci koji su ispred igraca koji skace, u sprintu mu se priblizavaju tako da bi mogli pokupiti odbijenu ili takozvanu drugu loptu. Pogledajte trenutak Gorgonovog skoka. Misic stoji, Vesovic (kojeg nema u kadru,ali nalazi se između Misica i kapetana AEK-a koji je i zabio gol) također stoji. Grcki kapetan ne stoji, on trci prema lopti, prima ju i zabija gol, a Vesovic i Misic ne stizu u blok jer su krenuli tek nakon sto je Gorgon prebacio loptu i bas za tih pola sekunde ili sekundu su zakasnili sprijeciti prvi gol AEK-a. 

Primjer 2:

Branic AEK-a daje dugu loptu na Livaju. Lopta je tek upucena, a obratite paznju na Zuparica. On se gura s Livajom, kojemu je mozda i najjaca strana igra leđima i zadrzavanje lopte. U ovakvim situacijama kada se ne nalazimo u sesnaestercu, klasan igrac kao sto je Zuparic bi morao znati da ga igrac ne bi trebao pretjerano zanimati, vazno je samo gdje je lopta. Time sto prerano dolazi do Livaje i gura se s njim, daje mu priliku da se zagradi i iskoristi ga kao oslonac, istovremeno ga onemoguci u skoku, i da moze birati da li ce produziti loptu dalje ili ce ju zadrzati. U ovoj situaciji Zuparicu bi bilo puno bolje da stoji metar i pol ili dva metra od Livaje, uzme zalet te u povoljnom trenutku krene u skok s njime ili ako je moguce, presjece loptu ispred njega. Ovo je izdvojeni primjer, ali tijekom utakmice su se ovakve i slicne stvari puno puta događale.

Primjer 3:

Ista akcija kao i kod drugog primjera, ali molim da obratite paznju na nesto drugo. Zuparic ide u duel s Livajom, a Vesovic i Elez nisu izvrsili dijagonalno zatvaranje sto je osnova i uci se u pionirima. Svaki od njih bi trebao stajati metar i pol do dva vise unutra. Posto to nisu napravili, igrac AEK-a dolazi prvi do prebacene lopte, Vesovic ostaje u međuprostoru, slijedi dodavanje na lijevu stranu u matnu situaciju, ali Prskalo odlicno brani. 

Dakle da ponovimo, kontrola odbijene lopte, stajanje uz igraca dok je lopta daleko i dopustanje da se taj igrac zagradi, dijagonalno zatvaranje. Tri stvari koje su osnove osnova, koje i pioniri znaju, na tim stvarima prvak Hrvatske radi greske, prima golove i pusta protivnika u sanse u utakmici Europske Lige. Mozemo pricati o Kekovom izboru igraca, taktike, zamjenama i svemu ostalome, ali prije svega toga idu osnove. A njih Rijeka veceras nije postivala. I zato je izgubila.

Poraz objašnjen u tri slike!
Rijeka - AEK 1-2, nazalost poraz na startu natjecanja u EL, razocaravajuci rezultat u podjednakoj,dosta nekvalitetnoj utakmici protiv solidnog, ali vrlo pobjedivog protivnika. Ovo nece biti takticka analiza ove utakmice, nece biti analiza trenera i njihovih dobrih i losih poteza, formacija, taktickih zamisli i slicnih stvari. To je tema za jednu posebnu analizu, ali sada se zelim fokusirati na nesto drugo. U svakom sportu, pa tako i u nogometu postoje osnove. To su one stvari koje ne ovise o formacijama, ne ovise o taktickim zamislima trenera ili poziciji na terenu, to su stvari koje su zakon i koje se moraju ...
Poraz objašnjen u tri slike!
Rijeka - AEK 1-2, nazalost poraz na startu natjecanja u ...
poanta je jako dobra i respect za trud. Fali malo 'mesa' tekstu, da osim detekcije problemaponudiš i neko mišljenje kako je do toga došlo, kojim varijantama takve stvari izbjeći ili jednostavno da presudiš Rijeci da je izgubljen slučaj - Mac316, 15.9.17. 8:08, 0 0 0
Dobro je Mac rekao, ovdje si izdvojio tri situacije koje su se možda dogodile tada a u pravilu su ih igrači dobro radili. Meni najviše fali da se na temelju nečega uoči obrazac pogrešaka/ponašanja... - Losovius, 15.9.17. 10:29, 0 0 0
te situacije se nisu samo tada događale,samo sam izdvojio ova 3 primjera,događalo se kroz cijelu utakmicu na isti ili slican nacin,a jedino tako je AEK dolazio do sansi.to me posebno zasmetalo jer su to stvari koje ne ovise o kvaliteti igraca - HereWeStand, 15.9.17. 12:16, 0 0 0
RAzumijem. Samo želim reći da treba postojati način da se takve situacije pokažu da su trend a ne izdvojeni primjeri... - Losovius, 15.9.17. 14:03, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.