Igy77

Reputacija
5
Bodova
112
Analiza
218
Ocjena
1213
Anketa
1585
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

08/2018
Tko mora otići iz Hajduka; trener, Uprava ili igrači? Ili nitko?

Nakon loših uprava navijači i simpatizeri Hajduka su kako bi klub doveli na pravi put odlučili kako će klub kontrolirati nadzorni odbor. Klub se dodatno povezao s navijačima i to se na prvu činilo dobrim ali taj odnos ne može funkcionirati. Hajduk je postao klub koji živi u strahu od navijača i dalje se postavljaju nerealni ciljevi (kako bi navijači bili sretni jer tko ima muda reći npr. Hajduk se još 5 godina neće boriti za prvo mjesto) a kad oni ne budu ispunjeni ili kad nešto krene po zlu navijači si daju za pravo puno više nego što bi smjeli.

Problem se na prvu čini jednostavnim treba se riješiti izgrednika i to je to ali stvari su puno kompliciranije. Navijačka grupa Torcida kao i sve ostale jače grupe na ovim prostorima još uvijek imaju kao bitnu stavku grupe držanje reputacije između ultrasa balkana i europe. Da bi održavali tu reputaciju na najvećoj razini potrebno je glasno navijati podržavati klub u što većem broju (doma i na gostovanjima) raditi dobre koreografije što su pozitivne i prihvatljive stvari ali tu onda dolazi onaj dio koji je problematičan, a to su bakljade i obračuni s drugim grupama pa se onda treba ponekad popišati po tuđem teritoriju čitaj ostaviti oznake na benzinskoj u Srbiji, treba biti frajer i prošetati se tuđim gradom, treba stati da se Boysi ne dođu šetati po Splitu, čuvati transparente, potući se itd...a takve stvari neće obaviti deda koji peca ribu s Hajdukovom kapom i tvrdi da je Torcida nego određeni dio grupe koji isto tako spada pod tu istu Torcidu.

Mnogi bi se iznenadili koliko je ovaj drugi dio važan onom djelu jezgre navijača koji dolazi na sjever Poljuda pa onda naravno da ih neće cinkati kada naprave neko sranje koje nisu trebali kao što je kad su nalupali Futacsa i koga već još jer im ti ljudi trebaju (ja ne mogu tvrditi da se zna 100% tko je kriv ali navijači uglavnom takve stvari znaju) i to je najveći problem ovog odnosa. Klub ne može biti povezan na toj razini s grupom i da grupa ima toliki utjecaj na upravljanje kluba kad ona u svojem načinu funkcioniranja ima stavke koje klub ne bi smio nikako tolerirati.

Hajduk je previše povezan s Torcidom i navijači preko nadzornog odbora imaju previše utjecaja na klub koji mora popuštati i ne smije ništa reći (pa se promjeni i uprava zbog njihovog utjecaja). Vjerojatno i oni sami nisu svjesni koliko je taj odnos grupe i kluba zapravo loš. Torcida se sada već prekomjerno osilila, a nova posljedica je gađanje igrača bakljama što je ogromna glupost. Kako će sportski direktor ili tko već sada pregovarati s nekim igračem kad klub dobi reputaciju da istolerira da igrači dobe malo iza uha ili da ih se gađa bakljama.

Nisu toliki problem Kopić i uprava koliki su problem navijači koji su postali uteg za kojeg se ne smije priznati da postoji. Pritisak je u Splitu ogroman i kao neutralnom promatraču mi je smiješno vidjeti kako po meni preplašeni Kopić i Bjelanović punih gaća nude ostavku.

Dok god se ne povuče linija, a to ne znam tko bi to trebao napraviti (navijači sigurno neće sami sebi braniti neke stvari) Hajduk je u velikim problemima. Ali netko će valjda jednom morati reći Torcida je naša navijačka grupa koju poštujemo ali tu i tu povlačimo granice kako u utjecaju na upravljanje tako i u ponašanju. Tek kada se na tu razinu smanji utjecaj Torcide na Hajduk klub će ponovno moći u miru imati upravu i trenera koji će dobiti vremena i smjeti postaviti realan plan i preko njega podići hajduk na iduću razinu.

Problem je Torcida Ultras grupa ne smije imati toliki utjecaj na klub
Nakon loših uprava navijači i simpatizeri Hajduka su kako bi klub doveli na pravi put odlučili kako će klub kontrolirati nadzorni odbor. Klub se dodatno povezao s navijačima i to se na prvu činilo dobrim ali taj odnos ne može funkcionirati. Hajduk je postao klub koji živi u strahu od navijača i dalje se postavljaju nerealni ciljevi (kako bi navijači bili sretni jer tko ima muda reći npr. Hajduk se još 5 godina neće boriti za prvo mjesto) a kad oni ne budu ispunjeni ili kad nešto krene po zlu navijači si daju za pravo puno više nego što bi ...
Problem je Torcida Ultras grupa ne smije imati toliki utjecaj na klub
Nakon loših uprava navijači i simpatizeri Hajduka su kako bi ...

Respekt: ivan-cro, Gavran,

Slažem se: Domo_SB, yey_OS, DAJO22,

Ne slažem se: hercegbosna,

Problem s nasilnicima bi trebale riješiti državne institucije, samo što onima koji su na vrhu zapovjednog lanca u državi baš i ne odgovara da Hajdukov model uspije. Reklo bi se "nema političke volje". - Gavran, 22.8.18. 15:00, 0 0 0
06/2018
Je li Nikola Kalinić bio šikaniran?

Nakon što je odbio ući zbog navodne ozljede u koju kao što ne vjeruje Dalić ne vjerujem ni ja svi su se obrušili na Kalinića. On je trenutno državni neprijatelj broj 1 i sad ajmooo udri po njemu. Dalić ga je izbacio iz reprezentacije Čosić ga je popljuvao odmah u emisiji a ni ostatak medija ga nije baš podržao.

Prije nego što mu se konačno presudi trebalo bi pogledati da li je njegovo odbijanje ulaska u igru stvarno toliko velika stvar. Za početak postoje argumenti da je u vrijeme Eura Kalinić stvarno bio zapostavljen i da je trebao biti prvi napadač reprezentacije i to je sigurno ostavilo traga na njemu jer je i dosta velik dio javnosti tada govorio da Nikola treba igrati. I sada dolazimo do 86 minute utakmice s Nigerijom utakmica je riješena i nema neke velike želje niti potrebe za ganjanjem još kojeg gola niti je velika opasnost od poraza jer imamo 2 razlike i teško je zamisliti da nas Nigerijci mogu stići. U takvim trenutcima uglavnom se ubacuju mladi igrači koji upisuju svoje prve nastupe da malo osjete atmosferu ili dobe doživljaj igranja na velikom natjecanju. Naš izbornik se tu odlučio ipak priliku da osjeti svjetsko prvenstvo dati Kaliniću. Da je rezultat bio neizvjestan Kalinić ne bi imao pravo na ikakve proteste jer treba oduzet vrijeme ili dodat malo svježine u zadnjim minutama ali ovako stvarno nije bilo neke velike potrebe da za njim i mogu razumjeti da je Kalinić razočaran i da se osjeća ponovno podcijenjen. Ovo nije prvi puta da stariji igrač dobije taj osjećaj i već smo imali primjera odbijanja ulaska u igru. Igračima proradi ego neka ljutnja i naprave možda i nepromišljen potez. 

Jeli Kalinićev potez pogrešan je ali isto tako nije toliko strašan. Može se reći da se u trenutku stavio iznad reprezentacije ali nije da mi nemamo problema i da smo savršen savez i reprezentacija pa da je on tu neki unositelj nemira u idilu. 

Današnji nogometaši su općenito razmaženiji i sve više u trenerskom poslu ali i poslu koji obavljaju vlasnici klubova ili savezi reprezentacije dolazi do toga da je vještina bavljenja s igračima njihovim egom i prohtjevima jako bitna. Najbolji primjer je jedan od najvećih igrača Ronaldo možeš misliti kako se on ne stavi iznad Reala pa opet Zidane i Perez rade sve na tome kako da to stave pod kontrolu.

Tako je i s Kalinićem ok on je pogriješio ali zar je to stvarno tako strašno. Koliko nam je zapravo nanio štete time što je odbio ući. Na rezultat nije utjecalo, a što se Dalićevog kredibiliteta tiče mislim da ga isto ne bi manje cijenili u svlačionici da je doveo Kalinića u tišini drugi dan i s njim to mirno riješio.

Mi igrača nemamo na bacanje a i da imamo puno dublji kadar mislim da bi situacije trebali rješavati puno mirnije a ne ovako Kalinić odlazi protjeran kao da nam reprezentaciju vodi holivudski redatelj željan drame. Može nam se dogoditi i da npr Kramarić bude nezadovoljan koji nam je trenutno itekako potreban a i on je u prošlosti puno toga prožvakao hoćemo li i to riješiti nogom u dupe?

Garbage time i bavljenje igračima
Nakon što je odbio ući zbog navodne ozljede u koju kao što ne vjeruje Dalić ne vjerujem ni ja svi su se obrušili na Kalinića. On je trenutno državni neprijatelj broj 1 i sad ajmooo udri po njemu. Dalić ga je izbacio iz reprezentacije Čosić ga je popljuvao odmah u emisiji a ni ostatak medija ga nije baš podržao. Prije nego što mu se konačno presudi trebalo bi pogledati da li je njegovo odbijanje ulaska u igru stvarno toliko velika stvar. Za početak postoje argumenti da je u vrijeme Eura Kalinić stvarno bio zapostavljen i da je trebao biti prvi ...
Garbage time i bavljenje igračima
Nakon što je odbio ući zbog navodne ozljede u koju ...

Respekt: Lumbrikata, mrkino,

Slažem se: Lumbrikata, DanyX69,

Ne slažem se: Raul10, gradim, draxy, BoskoBalaban,

Možda ne bi bilo tako strašno da je to jednom napravio. Ajde, moglo bi se možda razgovorom riješiti. ali kad ti igrač 2 utakmice odbija ući u igru, stvarno, što će ti takav igrač? - gradim, 20.6.18. 12:12, 1 0 0
Dodatak - utakmica u 86 minuti nije potpuno riješena. Hrvatska je vodila 2:0 protiv Nigerije, a ne protiv San Marina. Postoje argumenti da je Kalinić na Euru trebao biti prvi napadač, a isto tako postaoj argumenti i da je trebao biti drugi napadač. - gradim, 20.6.18. 12:17, 1 0 0
I on je na Euru, kao drugi napadač dobio svoju minutažu. Možda je protiv Portugala trebao započeti, ali s obzirom da je i u toj utakmici dobio preko 30 minuta ( ja bi mu dao i više od toga) ne može reći da je bio zapostavljen. - gradim, 20.6.18. 12:18, 0 0 0
08/2017
Je li PSG pravi izbor za Neymara?

Katrani su uspjeli izigrati financijski fair play i preoteti Neymara Barci u najluđem i najvećem transferu u povijesti nogometa. PSG je tu sigurno najveći pobjednik. Do sada su čitavo vrijeme smatrani klubom koji je stepenicu ispod onih najvećih i ovim potezom ne samo da su dobili igrača koji ih igrački može i hoće dići na iduću razinu nego su pokazali na tržištu da više ne skupljaju ostatke. Ne samo da su zadržali Verrattija nego su uzeli Neymara i tako se priključili klubovima koji su prva opcija. S Neymarovim rastom i starenjem Messia i Ronalda to će još više doći do izražaja i PSG se pobrinuo da postane klub u kojeg će igraći željeti doći igrati i iz kojeg neće imati toliku potrebu otići kada dosegnu svoj vrhunac i to je najveći dobitak za njih. Naravno da je bitno koliko će Neymar dići razinu igre ali ovdje je možda i bitnije koliko će dići reputaciju kluba.

I dok je PSG-u ovo ispalo idealno za druge strane Barcu nikako a po meni ni za Neymara ovo nije najsjajnija odluka pogotovo za njegovu ostavštinu.  Za početak Neymaru se ovo čini odličnim konačno se riješio Messijeve sjene imat će svoj klub postao je Katarski maneken u velikom i popularnom Parizu sve je to divno i krasno ali po meni je skočio s konja na magarca i to si ne mogu izbit iz glave. Shvaćam da nije mogao sada izabrati drugi klub i da je jedino mogao ostati u Barceloni ili prijeći PSG ali onda je po meni ispravna odluka ostati u Barci iz jednostavnog razloga liga u kojoj je Barcelona je liga prve klase. Francuska liga nije to je niži rang i ne ideš se iz višeg ranga dokazivati u nižem. Ta liga ne može imati težinu kao Španjolska i Engleska jer konkurencija nije dovoljno dobra.

I sad dolazimo do najzanimljivijeg djela o dokazivanju i pokušaju dobivanja zlatne lopte. Za početak bi podsjetio da niti Messi kada je bio u Barci nije imao situaciju da bude glavni tu je bio Ronaldinho pa ovaj nije pobjegao nego je ostao u Barci i izborio se za glavnu ulogu. Neymar ima 25 Messi 30 i već je u prošloj sezoni pokazao kako je u padu i kako ne traži da sve ide preko njega jer fizički ni ne može preuzeti sve na sebe. Neymar ima sasvim dovoljno prostora za dokazivanja i prilika da pokaže što može s loptom. Ima sve ovlasti da dribla koliko ga je volja i mnogi će reći kako to radi i previše tako da po meni ta teorija kako on ne može uz Messia dobiti zlatnu loptu ni malo ne drži vodu. Nek zabije više golova u ligi i napravi veći utjecaj u Ligi prvaka u pohodu na jednu od te dvije titule i ima više nego dobre šanse dobiti zlatnu loptu. To su po meni sve glupe isprike pa u ligi je Messi zabio 37 golova i ostvario 9 asistencija Neymar ima 13 - 10 i da su osvojili koju titulu normalno da bi zlatna lopta pripala Messiju jer je njegov utjecaj veći. Messi može možda imati reputacijski malo više šansi ali za sada su i brojke na njegovoj strani.

I sada Neymar odlazi u PSG s nadom da će tamo imati veće šanse ma kako da ne. Naravno njegova će statistika porasti ali koliko god ona dobra bila on jaše magarca tj igra Francusku ligu. Zamislimo situaciju Messi ili Ronaldo imaju statistiku 25 golova 10 asista  Neymar nek zabi i preko 30 i nek ima koji asist više tko ima prednost pa sigurno onaj čija se liga više cijeni. Neymaru francuska liga nikad neće donijeti neku prednost i zato si u pogledu tog prelaska nije nimalo olakšao put prema zlatnoj lopti.  Sada ne samo da ima problem reputacije igrača gdje je Messi imao prednost nego ima problem reputacije lige na osnovu koje nikad neće imati glasove jer nitko neće reći svaka čast on ove sezone ima osvojenu Ligue 1 i uvijek će igrači iz Engleske Španjolske imati prednost. Sada mu jako puno toga ovisi o Ligi prvaka i po meni će moći osvojiti Zlatnu loptu isključivo ako  osvoji LP ili dovede PSG do finala... naravno iduće godine je Svjetsko prvenstvo tako da i tu može dobiti dodatne bodove ali gledajući ligu tu je već u startu u minusu u odnosu na Ronalda, Messija i ostale i zato mu je situacija oko zlatne lopte sad ne lakša nego teža.

Ako je imao toliku želju otići onda je to mogao kroz godinu dvije napraviti. Otići u Englesku jer je kod njih sve više i više love a i momčadi će se posložiti i neće morati toliko krpati pa će s time imati i više para za jedan veliki transfer. Ovako je koliko god para dobio po meni napravio u karijeri korak unatrag i smanjio šanse za osvajanjem Zlatnih lopti.

Ako je za Neymara ovo i loša situacija za Barcelonu je još duplo gora. Ne samo da su ih izigrali i izgurali nego su ih stavili u situaciju da moraju na brzinu krpati momčad. Barca kako prestaje biti klub broj 1 po igra postaje broj jedan u lošim poslovnim odlukama. OK njih su djelomično kočile plače i može se reći da ovo nisu planirali ali kako bilo da bilo strmoglavo padaju i sad su se doveli u situaciju ne samo da su slabo kupovali nego su izgubili zvijezdu u 8 mjesecu kada su svi već svoje obavili. Igrači koji su bili na tržištu su većinom prodani,  a klubovi koji bi možda i pustili svoje zvijezde neplanski će sada to puno teže napraviti jer sezona samo što nije počela i teško si je naći zamjenu tako da se prodaja sve manje i manje isplati i Barca će u svrhu spašavanja sezone morati nekog preplatiti (možda im se dogodi i da u takvom pokušaju ne uspiju) .

Da sam ja na njihovom mjestu išao bi na 2 igrača. Prvi je Renato Sanchez odličan mladi veznjak koji je potencijalno buduća zvijezda i može igrati manje utakmice dok se Iniesta odmara. Drugi je Coutinho znam da ga Liverpool ne želi pustiti ali da sam na mjestu Barce njega bi preplatio jer jednostavno ako ne nađu tu adekvatnu zamjenu onda im je ova sezona izgubljena i onda tek nisu ništa napravili. Naravno da je on korak unatrag pogotovo marketinški u odnosu na Neymara ali što je tu je. Moraju se pomiriti s time da su napravili grešku i da moraju krenuti dalje. Znam da su Mbappe i Dembele još opcije ali oni ne samo da ne mogu ni marketinški preuzeti Neymarovu ulogu nego po iskustvu ne mogu ni igrački. Dembele je dobar ali još je mlad i on je za budućnost koliko god dobre igre pokazao još ne vjerujem da može biti jedan od nositelja igre Barce Coutinho možda ne može biti Neymar ali je najbliže tome da igrački donese ono što Barci treba i zbog iskustva i godina ne bi imao toliki pritisak kao ova dvojca. Za Mbappea pogotovo mislim da se ne bi odmah snašao i da bi on bio najgora opcija igrao je u fenomenalnoj napadačkoj ekipi u slabijoj ligi i to je iskoristio ali iznad njega mi je previše upitnika puno više nego iznad Dembelea. U svakom slučaju Barca mora napraviti nešto na tržištu jer ako su već ostali na Messiju i dali mu toliku plaču onda bi bilo glupo ga okružiti totalnim klincima. Sada mu treba netko tko će biti trenutno pojačanje koje bi mu pomoglo da eventualno izgura još pokoji trofej prije mirovine.

Odlična kupnja PSG-a i loša odluka Neymara
Katrani su uspjeli izigrati financijski fair play i preoteti Neymara Barci u najluđem i najvećem transferu u povijesti nogometa. PSG je tu sigurno najveći pobjednik. Do sada su čitavo vrijeme smatrani klubom koji je stepenicu ispod onih najvećih i ovim potezom ne samo da su dobili igrača koji ih igrački može i hoće dići na iduću razinu nego su pokazali na tržištu da više ne skupljaju ostatke. Ne samo da su zadržali Verrattija nego su uzeli Neymara i tako se priključili klubovima koji su prva opcija. S Neymarovim rastom i starenjem Messia i Ronalda to će još više doći do ...
Odlična kupnja PSG-a i loša odluka Neymara
Katrani su uspjeli izigrati financijski fair play i preoteti Neymara ...
03/2017
Što je bolje platiti: 100 milijuna za Griezmanna ili 200 za Neymara?

Svaki rok kada se govori o ciframa koje se plaćaju za igrače postoji neki glas koji nam govori pa to je ludost. I stvarno realno gledajući nitko ne vrijedi tolike novce u nekim normalnim okolnostima ali stvari u nogometu su odavno prestale biti normalne kada se govori o novcu i onda se javi onaj drugi glas koji u ovom slučaju kaže pa možda bi se i moglo dati tih 200 milja.

Najveći argument protiv davanja 200 milijuna je sigurno da se za te novce može kupiti nekoliko igrača svjetske klase koji bi Manchesteru dobro došli jer klub još nije do kraja posložen i imaju više rupe za pokrpati ali onda se ponovno vraćamo na jednu činjenicu koju je nemoguće zanemariti, a to je da se ovo ljeto može dovesti igrač koji će biti broj 1. Prilika da se kupi igrač za kojeg se već sada postoje argumenti da je najbolji na svijetu i igrač koji će to u budućnosti sigurno postati. Očekivano je da Neymar u idućih 5 godina bude broj jedan i da osvoji 2-3 zlatne lopte ako ne i više.

              

Neymar je već sada blizu Messia u nekim kategorijama ga je i prestigao. U Manchesteru bi bio glavni igrač i samo ako uračunamo da bi izvodio penale i slobodne udarce i tu popravio statistiku već bi pomak koji bi mu mogao donijeti zlatnu loptu.  

Problem je to što ako Manchester sada ne uzme Neymara više će teško imati takvu priliku, a što je ovaj stariji to će biti manje isplativo dati ogromnu svotu novaca i preoteti ga Barceloni i zato bi ja koliko god to ludo zvučalo rekao ko ga je... i dao 200 milja jer ne kupuje se svaki rok najbolji od najboljih a Neymar će to iduće godine ako dođe u Manchester United biti.

Što se tiče Griezmanna on je vrhunski igrač ali ipak nije sam vrh i tu je velika razlika. Manchester United će ponovno imati veliku svotu novaca za transfere i priliku da kupi igrača poput Griezmanna kakvih nema previše ali ih bez podcjenjivanja ipak ima dok je šansa za kupnju sigurnog Ballon d'Or igrača ne pojavljuje tako često.

Još jedna stvar koja bi se trebala uzeti u obzir je dominacija na tržištu. Kupnjom Neymara Manchester United bi drugi ljetni rok zaredom uzeo najtraženijeg igrača što nije mala stvar. Već sam govorio u analizi o Pogbi kako je Manchester na putu da postane klub u kojem se ostvaruju snovi prvi izbor najvećih igrača a ništa ih ne bi više približilo tom cilju nego kupovina Neymara.

Kada bi se Neymar kupio ostala bi samo jedna stvar koju bi Manchester morao riješiti da postane vrhunska ekipa. Mourinho bi si morao izbiti iz glave kako bi mogao produžiti ugovor Ibri i pokazati mu izlazna vrata i onda je to to.

Prilika koju bi Manchester možda trebao iskoristiti
Svaki rok kada se govori o ciframa koje se plaćaju za igrače postoji neki glas koji nam govori pa to je ludost. I stvarno realno gledajući nitko ne vrijedi tolike novce u nekim normalnim okolnostima ali stvari u nogometu su odavno prestale biti normalne kada se govori o novcu i onda se javi onaj drugi glas koji u ovom slučaju kaže pa možda bi se i moglo dati tih 200 milja. Najveći argument protiv davanja 200 milijuna je sigurno da se za te novce može kupiti nekoliko igrača svjetske klase koji bi Manchesteru dobro došli jer klub još nije do ...
Prilika koju bi Manchester možda trebao iskoristiti
Svaki rok kada se govori o ciframa koje se plaćaju ...

Respekt: draxy,

Slažem se: Wenger, Losovius,

03/2017
Je li Pogba opravdao 100 milijuna uloga?

Manchester United je definitivno jedan od najvećih nogometnih klubova s ciljem da postane broj 1. Klub za kojeg će najveći igrači na vrhuncu karijere željeti igrati. Iako je Barcelona dosta poželjan klub i san velikog broja igrača ponajviše zbog igranja s Messijem možda i najboljim ikad klub koji je ipak broj jedan je Real. Ovdje ne govorimo o tome tko ima više trofeja već o klubu koji najviše privlači najveće igrače. O novcu i pružanju šanse da se postane mega zvijezda i zaradi što više novaca. I to se mora priznati koliko god ga ne voljeli Real je većinom taj koji kad nešto želi to i dobije jer igrači upravo u njemu vide klub u kojem će osvajati trofeje ali i postati mega popularni. 

Manchester United je do sada bio u samom vrhu po zaradama ali novim ugovorima za tv prava dobio je šansu sjesti na prijestolje i uzeti broj 1. Kada je klub preuzeo Mourinho klub je bio u velikom neredu i trebalo je graditi sve ispočetka jer je slika kluba pokvarena. Jedna od stvari koju se treba riješiti je povratak u borbu za vrh Premier lige i igranje Lige prvaka ali ono što isto tako bitno Manchesteru su trebali igrači koji će biti zvijezde. Rooney je ostario, a u klub nitko neće doći da bi igrao s Fellainijem, Mkhitaryan je dobra kupovina ali on nije ta zvijezda i onda je Manchester morao napraviti neke velike transfere. U klub su dovedeni Ibrahimović čija je popularnost bez obzira na godine ogromna i Pogba najvrućija roba prijelaznog roka igrač koji je s 22 godine postao zvijezda i igrač kojem se predviđa da postane mega zvijezda.

Pogba iako sad možda ne igra na vrhuncu sigurno će podići nivo igra kako se i klub bude pojačavao. Osim toga igrači na poziciji CM-a kasnije dolaze u najbolju formu a tome je najbolji primjer Xavi koji je postao tek kasnije jedan od najvažnijih ljudi možda i najbolje ekipe ikada. Ali to nije sad ono o čemu želim govoriti Pogbine igre i vrhunac će doći ono što je bitno je marketing.

Manchesteru je kao što sam već rekao trebao igrač koji će privlačiti ostale igrače ali i sponzore a Pogba je upravo taj igrač koji nema samo dobre igre već je ostavlja frajerski dojam s provokativnim frizurama. A to je nešto što puno znači za promociju. Pogba je tip o kojem će se pričati netko tko privlači pažnju i van terena u pozitivnom smislu ( ne kao Balotelli ). Takve stvari privlače sponzore. Pogba kao Adidasov maneken donosi velike novce klubu od prodaja dresova pa do svega ostaloga. A tu su i ostali sponzori koji bi voljeli vidjeti Pogbu kao svog promotora.

Da bi klub Postao broj jedan onaj u koji svi žele potrebni su igrači poput Pogbe nekad čak i po cijeni gubitka iako to tu neće biti slučaj. Manchester je ovim transferom napravio jednu izuzetno bitnu stvar kada je uzeo Pogbu kao najtraženiju robu na tržištu. Poslao je poruku koju Real pokušava poslati svaki rok. Najbolji igraći će doći igrati za nas točka. To je vrlo snažna poruka koja sponzorima govori da ulažu u klub i igračima kako bi trebali razmisliti o Manchesteru i ostvarivanju svojih snova upravo tamo. Da Manchester nije uzeo Pogbu bili bi samo prosječna momčad možda uzeli dobrog igrača ali poruka ne bi bila ista. Rekli bi uzimamo dobre igraće i to bi značilo oni bi mogli biti dobri ali to je u rangu Arsenala ovako su rekli mi smo VRH kod nas će igrati najbolji i samo je pitanje vremena kad će ponovno doći i titule. 

Manchester je Pogbom potvrdio da spada u vrh
Manchester United je definitivno jedan od najvećih nogometnih klubova s ciljem da postane broj 1. Klub za kojeg će najveći igrači na vrhuncu karijere željeti igrati. Iako je Barcelona dosta poželjan klub i san velikog broja igrača ponajviše zbog igranja s Messijem možda i najboljim ikad klub koji je ipak broj jedan je Real. Ovdje ne govorimo o tome tko ima više trofeja već o klubu koji najviše privlači najveće igrače. O novcu i pružanju šanse da se postane mega zvijezda i zaradi što više novaca. I to se mora priznati koliko god ga ne voljeli Real je većinom taj ...
Manchester je Pogbom potvrdio da spada u vrh
Manchester United je definitivno jedan od najvećih nogometnih klubova s ...

Slažem se: c0bra, Losovius,

Kad ti se ove dvije analize spoje u jednu, onda je to stvarno odlično. ali i ovako odvojeno je ok - Losovius, 14.3.17. 14:19, 0 0 0
A trebao sam odmah sve spajat ali nisam imao namjeru to sve pisati. Iznenadilo me na facebooku koliko ljudi misli da je Pogba promašaj. Pa reko aj idem još to nešto dodati inače mislio sam da je tu sve jasno kako on nije promašaj bez obzira na cifru. - Igy77, 14.3.17. 14:57, 0 1 0
03/2017
Je li Pogba opravdao 100 milijuna uloga?

Nakon što je Pogba ostvario rekordan transfer u Manchester United normalno je da su se i očekivanja postavila visoko i da će se nakon svake lošije partije naći netko tko će reći ma oni su bacili pare. Novci koje je Manchester dao su ludi ali takvo je danas tržište igrači se plaćaju puno više nego prije i zato je i za Pogbu trebalo dati ogroman novac. Vrijedili on tih novaca? Po meni da a evo i zašto.

Za početak treba reći da Pogba nije došao u Real Barcu ili Bayern koji su gotovo potpuno sređeni klubovi i samo im treba koje pojačanje da bi momčad funkcionirala kako spada. Pogba je došao u Manchester United koji je velik klub ali i klub u kojem nakon Fergusona nema previše reda i nakon što je Van Gall napravio totalni cirkus Mourinho je tu morao gotovo sve slagati od početka. Počeo je s Pogbom ali on nije krilo ili napadač da daje 30+ golova i ne treba očekivati da rješava toliko utakmica. Još jedan problem koji je bio u prvom dijelu sezone je neigranje Mkhitaryana. Zašto Miki nije više igrao kod Mourinha vjerojatno sada nije jasno ni samom Mourinhu ali tako je bilo. Sve u svemu Pogba je imao i još uvijek ima oko sebe igrače većinom 2 možda i 3 ranga. Kako centralni veznjak dosta ovisi o kvaliteti suigrača tako je i normalno da i razina igre Pogbe bude slabija nego što bi bila da ima oko sebe igrače ekstra klase.

Kada gledamo dalje zašto je vrijedilo dati toliko para za Pogbu to je sigurno manjak vrhunskih centralnih veznjaka. Ne treba daleko tražiti možemo pogledati u klub koji je vrh vrhova Barcelonu. Barca je isto kupovala igrača na poziciji CM i što je dobila ništa. Ima velikih problema u vezi i produžila je Rakitiću ugovor koji igra ispod svoje razine ali je još uvijek solidan a nešto puno boljeg nije lako naći za razumnu cifru. Osim toga Pogbi su tek 23 godine i Manchester je miran još minimalno 7-8 sezona a to je ogromna stvar.

Što se samog Pogbe tiče on ne igra uopće loše. OK ne rješava toliko utakmica koliko netko možda očekuje ali to nije ni realno. Pogba vodi ekipu donosi mirnoću u sredini razigrava probija... radi sve što treba a za godinu do dvije kada se Manchester do kraja posloži sigurno će se podići broj golova i asistencija.

Pitati se vrijedi li Pogba uloženih novaca je glupost. Mladi vrhunski veznjak koji ima ogroman marketinški potencijal sigurno vrijedi toliko pogotovo u klubu kao Manchester. Jedino o čemu bi se dalo raspravljati je li Manchester taj novac mogao drugačije uložiti pa da se pokrpa malo više rupa u ekipi koja ih je puna u svrhu bržeg povratka u vrh engleskog nogometa jer kako sada stvari stoje Manchester bi još jednu sezonu mogao ostati bez lige prvaka čime uprava sigurno neće biti oduševljena.

Pogba vrijedi svake lipe
Nakon što je Pogba ostvario rekordan transfer u Manchester United normalno je da su se i očekivanja postavila visoko i da će se nakon svake lošije partije naći netko tko će reći ma oni su bacili pare. Novci koje je Manchester dao su ludi ali takvo je danas tržište igrači se plaćaju puno više nego prije i zato je i za Pogbu trebalo dati ogroman novac. Vrijedili on tih novaca? Po meni da a evo i zašto. Za početak treba reći da Pogba nije došao u Real Barcu ili Bayern koji su gotovo potpuno sređeni klubovi i samo im treba ...
Pogba vrijedi svake lipe
Nakon što je Pogba ostvario rekordan transfer u Manchester United ...

Slažem se: HAJDUK2012, Losovius, MattRM,

Slažem se, samo bi ovaj marketinški dio trebalo malo bolje objasniti... - Losovius, 11.3.17. 11:15, 0 0 0
a znam ljenost - Igy77, 11.3.17. 12:08, 0 0 0
Ubacio sam ti nešto na prvu da imaš bar neki podatak - Losovius, 13.3.17. 12:52, 0 0 0
01/2017
Tribina hipoteza: o stvarima koje nemaju svoju temu...

Kaubojima je utakmica s Njemačkom bila prva prava utakmica. Sve do sada bili su lakši protivnici i ovom utakmicom možemo reći da je počeo ozbiljniji dio prvenstva. Nakon što smo odradili sve prije Njemačke bez većih problema činilo se kako ne izgledamo tako loše i onda...

Protiv Njemačke smo odigrali bez ikakve ideje priprema za šut iz vana nikakva Duvnjak je izgledao zbunjeno uzeo samo jedan šut i premalo bio na svojoj poziciji srednjeg vanjskog. Svaka čast Cindriću igra dosta dobro ali za ozbiljne suparnike trebat će nam pravi Duvnjak koji razigrava i zabija jer Stepančić Mandalinić i Šebetić ne izgledaju kao igrači koji će nekom nešto pripremiti već se treba se treba za njih kreirati šut. Obrana nije bila loša ali može to i bolje više izlaziti na igrača biti čvršći i još malo otežati protivnicima šut. Najviše moramo poraditi na kontrama kojih je bilo premalo a nekad su nam bile jedno od najjačih oružja.

I dok su naši zbunjeno se dodavali po terenu niti Babić nije imao neke ideje. 12 minuta bez gola a Babić stoji i gleda  Pa tu je trebao iskoristiti sve time outove koje ima jer se to ozbiljnoj ekipi ne smije dogoditi ali on je odlučio pustiti dečke nek se snalaze. Pa Babiću za što ti tamo služiš ako ti treba preko 10 minuta bez gola da skužiš da ti ekipi ne ide, da nemaju ideju i da ih treba pozvati da se malo priberu.

Druga stvar koja je vidljivo išla na živce i Saračeviću je igra bez golmana kad smo kompletni. Iako za razliku od Saračevića nisam protivnik igre bez golmana kada ekipa ima isključenog igrača ovo mi stvarno nema smisla.  Jednostavno tu nema mjesta za još jednog igrača i gdje bi on raširio obranu pa da to ima smisla. Sedmi igrač se samo gužva i stvara nepotrebni rizik da se primi jednostavan gol. Do sada se takve stvari baš i nisu mogle vidjeti na prvenstvima i kada sam to vidio od neke slabije ekipe nedavno pomislio sam a eto ovi amateri nemaju ideje pa guraju još jednog igrača ali eto čini se da je nemamo ni mi pa bespotrebno naguravamo igrače u sredinu ne bi li se nešto smislilo. Posebno je bilo smiješno što je Saračević i primjetio kako uđe igrač više i onda nakon dva dodavanja prije nego što se i krenulo u napad trči na klupu i tu smo stvarno izgledali kao seljačka momčad.

I treća stvar koja mi je jako zasmetala je Duvnjak igra samo obranu ko zadnja panjina. Ako ga se mislilo odmarati onda je mogao ili igrati manje ili ne igrati. Nakon lošeg prvog djela igrača prikovati na klupu u napadu nema nikakve logike. Za početak nije dobro za samopouzdanje, a drugo ako netko ima kredita da ga se pričeka onda bi to trebao imati Duvnjak kao naš najbolji igrač. Jer ako nas je netko mogao vratiti u igru onda je to mogao Duvnjak kad bi proigrao ali Babić je odučio da mu takvu šansu neda.

Za sada ovo ne izgleda dobro i ako se ne priberemo neće nam ni Gospa pomoći. 

Bezidejna Hrvatska i Babiću glupane
Kaubojima je utakmica s Njemačkom bila prva prava utakmica. Sve do sada bili su lakši protivnici i ovom utakmicom možemo reći da je počeo ozbiljniji dio prvenstva. Nakon što smo odradili sve prije Njemačke bez većih problema činilo se kako ne izgledamo tako loše i onda... Protiv Njemačke smo odigrali bez ikakve ideje priprema za šut iz vana nikakva Duvnjak je izgledao zbunjeno uzeo samo jedan šut i premalo bio na svojoj poziciji srednjeg vanjskog. Svaka čast Cindriću igra dosta dobro ali za ozbiljne suparnike trebat će nam pravi Duvnjak koji razigrava i zabija jer Stepančić Mandalinić i Šebetić ne ...
Bezidejna Hrvatska i Babiću glupane
Kaubojima je utakmica s Njemačkom bila prva prava utakmica. Sve ...

Respekt: HAJDUK2012, Puvlin,

Slažem se: Bleiburg,

Ne slažem se: iiks90, HAJDUK2012,

Osobno se ne bi složio sa tobom i dosta kritičara jer barem koliko sam ja vidio, dečki se nisu previše trudili, Mandalinić nije ni igrao u napadu kao ni Duvnjak. Našu sudbinu na ovom prvenstvu odlučiti će 60 minuta nadam se 1/4-finala. - BruceWayne, 20.1.17. 22:05, 0 0 0
Oko ovog stava u vezi sedmog igrača se apsolutno slažem s tobom. Mislim da se ova utakmica ne bi trebala preduboko analizirati. Imam osjećaj da su naši dečki nakon vodstva 3:1 i preokreta na 6:3 zaklučili dan i čuvali snagu. Vidjet ćemo jel tako!?! - Bleiburg, 21.1.17. 15:18, 0 1 0
Mozda išli kasnije malo slabije ali ne vjerujem da se ušlo u utakmicu s namjerom pustiti i da bas 12 minuta namjerno nisu dali gol. - Igy77, 21.1.17. 15:40, 0 1 0
Ne, nisam mislio da su htjeli pustiti, slažem se s tobom. Mislim da se nakon preokreta i vodstva Njemačke 6:3 osjetila neka ravnodušnost. Nije tu bilo želje i žara ali baš kod nikoga. Možda malo kod Stepančića, ajd dobro.... - Bleiburg, 22.1.17. 17:49, 0 1 0
11/2016
Zidane ostao 'na talonu': Kako posložiti momčad bez Balea, Kroosa i Casemira?

Reala su kao i većinu velikih klubova zbog gustog klupskog i reprezentativnog rasporeda pogodile ozljede nekoliko igrača. S obzirom na to da im dolazi El Clasico i da u Ligi prvaka imaju utakmicu s Borussiom za prvo mjesto čini se kako je klub u velikim problemima pred teškim ispitima ali situacija nije tako komplicirana. 

Za početak u ligi prvaka im je možda i bolje završiti drugi jer će drugi biti Bayern i City sigurno a iz skupine A Arsenal ili PSG. Kada se uzme u obzir da u idućem krugu ne mogu igrati s Atleticom i Barcelonom od pobjednika skupine onda to drugo mjesto izgleda da donosi lakše protivnike u ždrijebu. Sve u svemu utakmica protiv Borussije nije toliko bitna. Naravno da će se u Realu željeti pobijediti i biti prvi jer ne smiju kalkulirati na Bernabeu ali i ako izgube to im neće otežati put u Ligi prvaka.

U Španjolskoj za razliku od Lige prvaka dolazi im rezultatski puno bitnija utakmica derbi s Barcelonom. Na Zidanu je bitna odluka oko formacije. Opcija je nekoliko i biti će zanimljivo za koga će se odlučiti.

Prva dvojba i ona najveća je treba li staviti Jamesa. Kolumbijac od kad je došao nikako da uhvati formu i kontinuitet. Trebao je biti velika zvijezda koja je izgurala Di Mariju iz kluba, a mogao bi ispasti promašaj. O njegovom odlasku se puno priča zamjera mu se da se ne trudi dovoljno kako bi se vratio u prvu momčad ali Zidane mu je odlučio dati još jednu šansu. Krenuo je protiv Gijona ali nije se pokazao i bilo bi dosta rizično gurnuti ga u vatru protiv Barcelone. Igre su mu više prosječne nego dobre i biti će zanimljivo hoće li mu status zvijezde i velikog pojačanja donijeti mjesto u prvom sastavu ili će zbog slabije forme ipak ostati na klupi u Clasicu.

Druga dvojba je staviti Casemira ili ne. Casemiro se vraća od ozljede zadnju prvenstvenu utakmicu je bio na klupi i mogao bi biti spreman za Barcelonu ali pitanje je koliko je pametno da se vrati baš na derbi. Hoće li biti 100% i kako će odigrati prvu utakmicu nakon ozljede ne može se znati i biti će zanimljivo vidjeti hoće li ga Zidane odmah gurnuti u vatru.

Treća dvojba je Nacho ili Marcelo. Marcelo je odličan bek ali voli dosta visoko izlaziti i biti će pitanje hoće li se Zidane odlučiti na njega ili na ipak oprezniju varijantu Nacha. Nacho igra dobro napadački doprinosi sasvim dovoljno a obrambeno je puno sigurniji i tu ćemo vidjeti koliko je Zidane spreman riskirati. 

               

Od svih varijanti postava iz grafa je moj favorit. Zidane treba izabrati one koji su pokazali najviše i koji su najspremniji. Modrić se vratio igra dosta dobro iako je imao nekih dosta loših dodavanja u zadnjem susretu. Isco i Kovačić su čekali svoje šanse i iskoristili ih pokazali su da mogu igrati dobro i zaslužili da dobe svoji šansu u Clasicu. Na prednjem trojcu Bale će sigurno nedostajati ali Vazquez se pokazao kao solidna zamjena. Iako ne može skroz nadomjestiti Balea može odigrati dovoljno dobro. Od prednjeg trojca pozitivna stvar je to što je Ronaldo djelomično ušao u formu. Ne igra kao u najboljim danima ali podiglo mu se samopouzdanje i više ne izgleda bezopasno kao prije par kola. Jedini koji se još traži je Benzema i on je trenutno najveći problem Reala. Benzema ne sudjeluje dovoljno u igri ne zabija ali kako je Morata ozlijeđen Zidane će ga morati gurnuti u vatru pa što bude. Za kraj ostaje obrana. Real je tu imao dosta problema ali svi će biti spremni i Zidane bi se po meni trebao odlučiti za ovu najofenzivniju varijantu i jednostavno napasti Barcu.

I dok Real ima problema za koje postoje isprobana rješenja Barcelona je vjerojatno još u goroj situaciji. Kao i Real obranu će gotovo sigurno pokrpati ali ostaje problem u središnjici za koji Barca nije našla rješenje. Izostankom pravog Inieste Barcelona se muči. Enrique rotira Rakitića ,Suareza, Gomesa i Rafinhu ali ne može nikako dobiti razinu dostojnu Barcelone i tu Real ima veliku priliku. Središnji trojac koji je bio najveća pokretačka snaga Barcelone više ne kombinira kao nekad i Barca se sve više oslanja na individualnost Messia i Neymara.

Upravo iz tog Razloga Real bi morao pokušati visoko pritisnuti vezu Barcelone i odvojiti MSN od ostatka vezne linije ili barem natjerati Messia i Neymara da moraju duboko se vraćati po loptu. 

Realu dolazi zanimljivih mjesec dana, a posebno zanimljiv vikend. Pritisak je više na Barceloni koja bi gubitkom Clasica mogla doći u veliki zaostatak od 9 bodova. Zidan se mora pripremiti i pokušati iskoristiti slabiju formu Barce ali čak da i izgubi još mu ostaje bodovna prednost. Ja bi gurnuo one koji su u najboljoj formi i pokušao napasti Barcu, a što će napraviti Zizu vidjet ćemo već ove subote u novom El Clasicu.

Clasico i ostali izazovi Reala
Reala su kao i većinu velikih klubova zbog gustog klupskog i reprezentativnog rasporeda pogodile ozljede nekoliko igrača. S obzirom na to da im dolazi El Clasico i da u Ligi prvaka imaju utakmicu s Borussiom za prvo mjesto čini se kako je klub u velikim problemima pred teškim ispitima ali situacija nije tako komplicirana. Za početak u ligi prvaka im je možda i bolje završiti drugi jer će drugi biti Bayern i City sigurno a iz skupine A Arsenal ili PSG. Kada se uzme u obzir da u idućem krugu ne mogu igrati s Atleticom i Barcelonom od pobjednika skupine ...
Clasico i ostali izazovi Reala
Reala su kao i većinu velikih klubova zbog gustog klupskog ...

Respekt: draxy, marko_marcus, tomy97, JoHayes13, Losovius,

Slažem se: Wenger,

Ideje oko igre su ok, ali što se grafa tiče mislim da moraš pročitati ovo: https://www.tribina.hr/analyses/kratko-o-tribina-taktickim-grafovima-21341/. Napravio si iste greške koje i ostali čine - Losovius, 29.11.16. 12:38, 0 0 0
Kad malo bolje pogledam graf ipak sam ih malo previse zacrvenio jebiga paziti cu vise na to drugi puta :) - Igy77, 29.11.16. 13:49, 0 0 0
Nije čak niti to nego igrači tako ne stoje na terenu. Pročitaj ponovo, Jo je dobro objasnio - Losovius, 29.11.16. 13:51, 0 0 0
08/2016
Je li puštanje Francuzima pametno taktiziranje ili rušenje načela olimpizma?

Hrvatska je napravila taktički potez koji nije toliko u duhu sporta. Sada smo bliže medalji ali ne i zlatnoj. Inače nisam protiv taktiziranja i da je ovo u sportu u kojem smo realno izvan kruga favorita poput nogometa onda bi ovo potpuno podržao i rekao neka vjerojatno ćemo uzeti medalju i to je bitno tko će poslije pričati o tome da smo pustili utakmicu u prvom krugu. Ali vaterpolo nije nogomet i u vaterpolu nemamo jednu broncu u povijesti već smo jedni od favorita i na ovaj turnir dolazimo kao branitelji naslova. Osim toga ovo nije situacija kao u rukometu gdje su na jednoj strani bili svi favoriti, a na drugoj tada reprezentacije druge kategorije ovdje je put do zlata izjednačen na strani koju smo mi izabrali sada čak i puno teži.

Pitanje je kakvi smo u odnosu na Srbiju i kakve su nam šanse s njima. Ako ih se izbornik stvarno boji i ako misli da su nam šanse za prolaz ispod 50% (što ne vjerujem) onda je ispravno odlučio ali ako šanse nisu ispod 50% i ako misli da možemo barem u egalu igrati s njima onda se je možda i prebrojao, a evo i zašto. 

Hrvatska je za razliku od Srbije u naletu. Srbi su više kiksali u grupi i moglo bi se reći da još nisu u najboljoj formi tako da bi ih sigurno bilo lakše pobijediti sada nego eventualno u finalu do kojeg će vjerojatno podići formu, a kada se pogleda raspored vjerojatno će u eventualni ogled ući i odmorniji jer im je raspored do finala sada lakši. Kako je Hrvatska otišla na drugu stranu ždrijeba Srbiji su ostale Španjolska i Grčka ili Italija tako da nam se  zapravo mogu i zahvaliti jer smo njima olakšali stvari.

Meni se ovo ne sviđa ne zato što mislim da smo taktizirali i povrijedili neki duh sporta nego zato što smo odabrali luzerski. Da smo razmišljali kao šampioni rekli bi ajmo sada dok smo u naletu riješiti te Srbe. Mi smo razmišljali kao mala momčad iz male zemlje cilj smo postavili medalju. Kako najlakše doći do bilo kakve medalje, a ne kako najlakše do zlata jer da smo razmišljali samo o zlatu onda ne bi išli ovako. Znam da će puno ljudi reći medalja na Olimpijskim igrama je velika stvar bilo kakva i djelomično su u pravu ali mi već imamo medalju i to zlatnu s prošlih igara tako da bi morali imati veće ciljeve i više riskirati jer drugačije je kada osvajaš nešto po prvi puta a drugačije kada već imaš zlato. Po meni nama bi u glavi trebalo biti samo prvo mjesto zlato kao cilj, a ostalo kao utješne nagrade ali nažalost to nije tako mi idemo po neku medalju kao da smo Kosovo.

Jesmo li stvarno izabrali lakši i pravi put?
Hrvatska je napravila taktički potez koji nije toliko u duhu sporta. Sada smo bliže medalji ali ne i zlatnoj. Inače nisam protiv taktiziranja i da je ovo u sportu u kojem smo realno izvan kruga favorita poput nogometa onda bi ovo potpuno podržao i rekao neka vjerojatno ćemo uzeti medalju i to je bitno tko će poslije pričati o tome da smo pustili utakmicu u prvom krugu. Ali vaterpolo nije nogomet i u vaterpolu nemamo jednu broncu u povijesti već smo jedni od favorita i na ovaj turnir dolazimo kao branitelji naslova. Osim toga ovo nije situacija kao u rukometu ...
Jesmo li stvarno izabrali lakši i pravi put?
Hrvatska je napravila taktički potez koji nije toliko u duhu ...
08/2016
Tribina hipoteza; o stvarima koje nemaju svoju temu...

Hrvatska je u utakmicu s Katarom ušla previše opušteno i tako su odigrali do kraja. Katar je to iskoristio i poprilično lagano priveo utakmicu kraju pobijedivši Hrvatsku visokih 7 razlike, a moglo je biti i više. Malo je nevjerojatno da se tako uđe u turnir jer kad te protivnik slabiji od tebe tako razbi onda to nije ništa drugo nego podcjenjivanje. Katar se na svjetskom prvenstvu u Kataru pred domaćom publikom predstavio rukometnom svijetu. Novcem su privukli mnoge rukometaše i uz odličnog trenera pokazali da ako ih se ne shvati ozbiljno mogu itekako zaprijetiti najboljim reprezentacijama. Hrvatska ih nije shvatila ozbiljno i zato su skoro zabilježili svoj najgori poraz u povijesti olimpijskih igara.

Katar se postavio čvrsto i igrao svoju igru koja je dosta gruba ali to je bilo i za očekivati.  Na takvu obranu Hrvatska je morala odgovoriti s brzim protokom lopte i što više križanja kako protivnici ne bi stići napraviti prekršaj i kako bi se došlo do što lakšeg šuta ali napad to nije dobro odrađivao i akcije nisu bile dovoljno izrađene. Katar je uspijevao ako ne uzme loptu ulaziti u prekršaje i otvorilo se dosta prilika iz sedmeraca. Bez obzira na odlične vratare Katara naši igrači su morali bolje pucati i zabiti više ovako su golmani Katara dobili na samopouzdanju, a Hrvatska nije uspjela zadržati priključak i Katara nam se već u početku odvojio.

Jedina dobra stvar je što je turnir tek počeo i imamo još vremena popraviti stvari, a evo i što ćemo morati popraviti osim realizacije sedmeraca i protoka lopte.

Za početak ako bilo što želimo napraviti na ovom turniru Stevanović mora bolje braniti. 31% obrana nije totalna katastrofa ali to mora biti bolje pogotovo golman mora spasiti koji zicer. U utakmici s Katarom se nije previše nabranio i treba se nadati da mu neće pasti samopouzdanje i da će se u nastavku turnira podići i braniti kao što je branio na prošlim natjecanjima. Još jedna stvar što se tiče golmana je to da su dva naša odlična golmana ostala kod kuće. Opraštanje Alilovića se nije smjelo dogoditi jer on je odličan golman koji brani na visokoj razini u klubu. S njime se trebalo razgovarati podići mu samopouzdanje jer nam treba u situacijama kao što je ova. Kad jednom golmanu ne ide, a to se svakom dogodi kroz prvenstvo ekipa mora imati kvalitetnu zamjenu. Hrvatska ju nema ali to je greška saveza i to je problem.

Iduća stvar je izbor igrača koji preuzimaju odgovornost. Od vanjske linije Duvnjak 2/6, Kopljar 1/4 i Slišković 0/2 problem je preciznost ali problem je i to što su bez obzira na sve uzeli premalo šuteva ukupno 12. Za prvu vanjsku trojku to je puno premalo i samo bi Duvnjak trebao uzeti barem 10 šuteva, a njih su sva trojca uzeli 12. Udarci izvana su bila naša snaga na prošlom prvenstvu kada nas nije išlo netko bi opalio izvana i lopte bi ulazile. S Katarom ne da nismo imali nekih akcija nego nismo imali ni to nekog individualnog šuta koji bi nam na silu donio pokoji pogodak.

I zadnja stvar koja se mora popraviti je igra na crti premalo kombiniranja s crtom Kozina je odigrao dobro zabio 3 pogotka ali nitko mu se nije priključio Brozović bez pokušaja.

Babić ima do iduće utakmice puno toga za popravljati. Za Obranu je teško reći 30 golova i nije previše da se odigralo malo čvršće ili da je Stevanović obranio još koju loptu dobili bi i dobru ocjenu ali u napadu se mora popraviti sve pogotovo je loše bilo prvo poluvrijeme gdje smo zabili samo 8 golova. Teško je očekivati da ćemo odmah sve podići na najvišu razinu ali bitno je da se dignemo kroz turnir i da do iduće faze budemo u formi za najbolje jer sad to još nismo.

Loš start Kauboja Babić u problemima
Hrvatska je u utakmicu s Katarom ušla previše opušteno i tako su odigrali do kraja. Katar je to iskoristio i poprilično lagano priveo utakmicu kraju pobijedivši Hrvatsku visokih 7 razlike, a moglo je biti i više. Malo je nevjerojatno da se tako uđe u turnir jer kad te protivnik slabiji od tebe tako razbi onda to nije ništa drugo nego podcjenjivanje. Katar se na svjetskom prvenstvu u Kataru pred domaćom publikom predstavio rukometnom svijetu. Novcem su privukli mnoge rukometaše i uz odličnog trenera pokazali da ako ih se ne shvati ozbiljno mogu itekako zaprijetiti najboljim reprezentacijama. Hrvatska ih nije shvatila ...
Loš start Kauboja Babić u problemima
Hrvatska je u utakmicu s Katarom ušla previše opušteno i ...

Respekt: Losovius, draxy,

Slažem se: Wenger,

Ok, znamo da treba bolje. Ali kako napraviti da bude bolje? Ili misliš da su jednostavno odigrali loše jer su mislili da će pobjeda doći sama od sebe? - Losovius, 8.8.16. 12:42, 0 0 0
Možda ne baš da će pobjeda doći sama od sebe ali meni je izgledalo ko da su mislili da nemoraju dati 100% kako bi pobjedili i kako će moći dosta odmarati. - Igy77, 8.8.16. 13:03, 0 0 0
07/2016
Isplati li se Manchester Unitedu dati 120 milijuna eura za Pogbu?

Juventus u svojim rukama ima pravi dragulj mladog igrača koji ima visinu tehniku brzinu. Igrača koji kojeg bi svaki klub poželio jer s njime pokriva poziciju centralnog veznog na jako dugo razdoblje ali pravo pitanje je isplati li se dati tolike novce za samo jednog igrača? 100 milijuna je puno za klubove kao Manchester i već je na granici isplativosti ali 120 bi već mogao biti iznos koji prelazi granicu. Kada kažem puno to ne znači da Pogba ne bi opravdao ulaganje. U doba kada se u nogometu vrte ogromni novci Pogba bi sigurno isplatio svoje jer ne samo da ima talenat već svojim frizurama i ponašanjem privlači sponzore i Manchester bi u budućnosti još i zaradio.

Zašto ga onda Manchester ne bi trebao dovesti? Jednostavno Manchester više nije klub kao nekad marketinški su oni još uvijek jaki i kao Engleska momčad još uvijek mogu stati u istu rečenicu s Realom, Barcelonom i Bayernom ali igrački nisu ni blizu. Još u doba Fergusona momčad je bila spremna za renoviranje i u tom trenutku bi se igrač kao Pogba čak i isplatio jer je ekipa bila relativno dobra i nije previše zaostajala za najvećima pa bi igrač poput Pogbe značio priključak. Sada se momčad jedva drži puni su staraca i nemaju previše kvalitete moglo bi se reći da nemaju niti jednu pravu zvijezdu. Ibrahimović i Rooney su stari dok su Martial i Depay još mladi i nisu se još toliko razvili poput Pogbe koji isto ima mjesta za napredak ali je već sada na puno većem nivou od ove dvojce. Dolazak Pogbe bi ih podigao ali ne dovoljno i taj potez bi bio više očajnička želja da se vrate u vrh ali jedan igrač sam ih tamo ne može dovesti. Pogotovo ne netko tko je veznjak i gotovo sigurno neće imati 30 + golova. Istina je da bi Pogba učinio da momčad igra bolje ali ni on nije čarobnjak da ih učini toliko dobrim jer su nažalost jednostavno preloši u usporedbi s najboljima.

Puno bolja opcija bi bila da se gleda realnije i Pogbu prepusti nekome tko nema toliko kadrovskih problema, a Manchester da popuni ekipu s više dobrih igrača jer ako Pogba vrijedi 120, a Xhaka i Kante vrijede po 40 onda je u ovom trenutku puno bolje uzeti tri igrača poput ove dvojce nego samo Pogbu koliki god on superstar bio. Ako Manchester uzme Pogbu ostat će mu vjerojatno za još jednog dobrog igrača, ali ako se odluče da ne moraju pod svaku cijenu uzeti Francuza i uzmu 4 dobra igrača onda bi stvarno mogli postati ekipa koja može zaprijetiti onim najboljima.

I dok Manchester ne bi trebao uzeti Pogbu iako si ga može priuštiti u Realu i Barci je druga situacija. Oba kluba bi mogla u svoju vezu uklopiti Pogbu, a kako on može odigrati još jako dugo ogromna cifra ne bi bila veliki problem. Pogotovo Realu kojem osim drugog napadača ne treba praktički ništa. Dolaskom Pogbe još jednom bi poslali poruku kako najbolji igrači dolaze u Real. Sponzori bi bili presretni a i Zidanu bi dobro došao. Tada bi Kroos vjerojatno otišao na klupu a Real bi s Pogbom dobio prodornost koja mu je znala faliti bez da izgubi na kontroli igre jer Pogba je dovoljno dobar dodavač da se ne osjeti izostanak Kroosa.

Što se tiče samog Pogbe i Juventusa oni imaju kako bi se reklo slatke brige jer znaju da u ovo vrijeme kakvo je sada Pogba vrijedi te novce i može ići gdje želi. Juventus kao klub bi to trebao iskoristiti i pustiti ga. Od kako su se vratili iz druge lige polako napreduju i i vrlo su blizu da igrače poput Pogbe mogu zadržati za sebe ali još uvijek nisu tu pa će vjerojatno morati i ove godine pustiti Pogbu i Bonuccia. Prodajom ovog dvojca Juve bi si osigurao novce da napravi stvarno kvalitetnu ekipu protiv koje nikome neće biti lako. Imao ju je i prošle godine ali ove bez obzira na vjerojatno odlazak svoja dva najbolja igrača uz prava pojačanja trebali bi biti još i jači. Polako mijenjaju svoj 3-5-2 u danas standardni 4-3-3 ili 4-2-3-1 i sa preko 150 milijuna koje bi još mogli imati na raspolaganju imaju šansu stvoriti stvarno konkurentnu momčad.

Pogba iako može gdje želi najpametnije bi mu bilo da ode u Real ili Barcu jer mu niti jedan drugi klub ne bi mogao priuštiti isto kao oni. Bayern mu neće dati toliko novaca. Kod Engleza će trebati čekati par godina da mu klub postane konkurentan osim toga zvjezdani status će mu biti veći u Realu ili Barci. I na kraju PSG Francuski klub ima novce i ekipu ali Liga nije nešto i to im je veliki uteg tako da bi Pogbi prvi izbor trebala biti Španjolska.

Zašto bi Manchester trebao odustati od Pogbe iako ga može uzeti
Juventus u svojim rukama ima pravi dragulj mladog igrača koji ima visinu tehniku brzinu. Igrača koji kojeg bi svaki klub poželio jer s njime pokriva poziciju centralnog veznog na jako dugo razdoblje ali pravo pitanje je isplati li se dati tolike novce za samo jednog igrača? 100 milijuna je puno za klubove kao Manchester i već je na granici isplativosti ali 120 bi već mogao biti iznos koji prelazi granicu. Kada kažem puno to ne znači da Pogba ne bi opravdao ulaganje. U doba kada se u nogometu vrte ogromni novci Pogba bi sigurno isplatio svoje jer ne samo da ...
Zašto bi Manchester trebao odustati od Pogbe iako ga može uzeti
Juventus u svojim rukama ima pravi dragulj mladog igrača koji ...

Respekt: JoHayes13, Shankly96,

Ne slažem se: JoHayes13, cehtunger, Wenger,

On kad dođe sve se mora vriti oko njega već je rekao da će biti Bog u Manchesteru. - Igy77, 21.7.16. 12:40, 0 0 0
slažem se ali opet to i Mourino zna, i on zna smiriti igrce kao Ibra , jer dok ga je on trenirao bio je dobar i poslusan, vjeruj mi Ibra je dosao u Mu sa zadnjim pokusajem da osvoji Ligu prvaka, slično kao i Ronaldo prilagodit će se - Wenger, 21.7.16. 12:43, 0 0 0
meni bas ima vise smisla graditi momcad oko jedne zvijezde, nego prvo sve okolo. To ne mora biti sada odmah, Pogba je mlad i momcad se oko njega moze izgradjivati narednih par godina, u kojima bi i on trebao izrasti u vodju.Juve uopce nije u tako - cehtunger, 21.7.16. 14:54, 0 0 0
dobroj poziciji. Ako uloze dobro i naprave dobru momcad, desit ce im se ista stvar, da im igraci odu, a ako ne, onda su samo procerdali pare. - cehtunger, 21.7.16. 14:54, 0 0 0
Ibrahimovic nece nikada osvojiti LP jer je smiješni mlatimudan koji nestaje u jačim utakmicama i koji do 30-godine života nije ni znao za pojam ozbiljnog euro nogometa.United će se jako usrećit s njim i portugalskim prodavačem magle. - Lwave, 21.7.16. 17:55, 0 0 0
06/2016
Je li Hrvatska ispala zbod nedostatka sreće ili je nešto drugo u pitanju?

Hrvatska je već kao što to uvijek bude ispala i nije napravila nikakav poseban rezultat. Ovaj puta smo imali stvarno dobru generaciju kako bi se reklo spoj mladosti i iskustva. Posebno je iznenadio Srna koji je odigrao dobro i nije pokazivao znakove umora već je sve odradio korektno kao da nema 34 godine. Bilo je upitnika zbog njegovih prijašnjih nastupa ali kapetan je za prvenstvo podigao razinu igre i odigrao kao pravi vođa.

Pitanje je što nam se onda dogodilo kada smo došli kao tako dobra ekipa? Ništa što nam se nije dogodilo i prije došli smo s trenerom bez znanja i iskustva na visokoj razini i ispali smo. Čačić nije znao i nije se osudio mijenjati stvari koji nisu bile dobre i upropastio je veliku priliku. Zanimljivo je kako nam se ponavljaju tri faze prvo smo uglavnom skeptici više manje seremo po treneru, savezu pa i igračima, nakon toga slijedi euforija Hrvatska se ujedini brat uz brata Hrvat uz Hrvata svi postaju nogometni stručnjaci vjeruju u uspjeh, mašu zastavicama, kite aute i nose kockaste konzum dresove. Nakon toga razočaranje ispadanje bacamo rekvizite znali smo da je izbornik loš KRIV JE MAMIĆ.

Idemo detaljnije pogledati što se zapravo dogodilo dok je trajala euforija dok smo bojali Eiffelov toranj i lovili orjunaše. Hrvatska je na prvenstvo došla skromno. Pobijedili Tursku koja igra na visoki pritisak i naši tehnički potkovani veznjaci im nikako ne odgovaraju i remizirali s dosta slabim Česima. Nakon toga je došla Španjolska utakmica koja je pokazala jako puno i utakmica u kojoj smo imali dosta sreće. Čačić je izveo postavu koja nikom nije bila logična. Nakon svega ne mogu vjerovati u ništa drugo nego da naš izbornik nije previše vjerovao u veliki uspjeh u toj utakmici. Odlučio je dati priliku mladim Dinamovcima pa šta bude bude. S Rogom je ispao genijalac ali zapravo nije nikako mogao očekivati da će taj Rog baš tako dobro odigrati. Staviti njega umjesto Brozovića je bio nelogičan potez napravljen jer nije bilo previše očekivanja od te utakmice.

Kada smo dobili Španjolce dobili smo i krila. Proglašeni smo najboljom reprezentacijom prvog kruga, a Čačić najboljim trenerom. Dodatno su porasle ambicije, a onda je Čačić pokazao koliko je zapravo loš. 

Prva greška je prikazivanjem sastava. Kroz prvenstvo smo imali nekih rotacija i Portugalci nisu mogli znati s kojim ćemo igračima istrčati. Da se ljudi ne bi previše zamarali predviđanjima Čačić je kao zadnji amater rekao tko će igrati tako da se ljudi znaju pripremiti.

Nakon kockanja u utakmici u kojoj smatram da nismo računali da možemo pobijediti izbornik se vrača na stari sistem. Zanemaruje to što je Mandžukić nije napravio ništa i što se Brozović više petlja po sredini gdje već imamo tri kreativca Modrića, Rakitića i Badelja nego što je na krilnoj poziciji gdje bi trebao donositi neku prodornost. Čačić se postavlja ziheraški stavio je imena a ne onog tko je pokazao više. Kalinića koji je pokazao kako može i Pjacu koji za razliku od Brozovića igra krilo ima brzinu i može probiti stranu.

Portugal se za nas pripremio jako dobro napravili su neke izmjene u sastavu posebno je značajna bila ona ubacivanjem Cedrica koji je zamijenio napadački orijentiranog Vierinhu kako bi zaustavio Perišića. Drugu stvar koju su dobro napravili je to što su otjerali Modrića iz vezne linije. Hrvatska je imala veliku nesigurnost u iznošenju lopte. Do sada je Badelj služio kako bi se Modriću olakšao posao i kako bi bio više naprijed gdje može stvoriti neku priliku. Portugalci su ga doslovno natjerali da mora loptu uzimati na mjestu stopera i onda ju iznositi. Badelj je odigravao dosta dobro ali ne i probijao. Kada bi Luka došao malo naprijed driblingom bi probio prvi blok i nešto bi se otvorilo. Nažalost takvih situacija je bilo premalo jer se morao baviti iznošenjem lopte iz našeg šesnaesterca.

Slika prikazuje kretanje Modrića koji je najviše bio u između našeg šesnaesterca i centra.

Za kraj zamjene pa gdje si Čačiću smiješ ti i prije mijenjati. Odigrao si ziheraški stavio imena ali ne moraju igrati svi 90 minuta. Čim je Pjaca ušao vidjelo se da može kao od šale probijati desnu stranu. Portugalci su bili umorni a on da je ušao oko sedamdesete minute najkasnije mogao je napraviti ogromne probleme i možda ne bi ni išli u produžetke. Na kraju izmjene su sve došle prekasno i Portugal nam je zabio pred kraj i poslao nas kući. Možda smo bolja ekipa ali jučer to nismo pokazali. Portugal je odigrao solidno mora se reći i da Ronaldo nije forsirao kao do sada. Imali su malo više sreće i prošli dalje.

Igrači mogu sada plakati koliko žele ali nakon što se isplaču bilo bi dobro da odu u savez i zatraže pravog izbornika pa da onda konačno mogu napraviti i neki uspjeh jer ova reprezentacija ima kvalitetu da konačno napravi nešto više od eventualnog prolaska skupine.

Čačić upropastio prvenstvo dok su navijači bojali toranj i lovili orjunaše
Hrvatska je već kao što to uvijek bude ispala i nije napravila nikakav poseban rezultat. Ovaj puta smo imali stvarno dobru generaciju kako bi se reklo spoj mladosti i iskustva. Posebno je iznenadio Srna koji je odigrao dobro i nije pokazivao znakove umora već je sve odradio korektno kao da nema 34 godine. Bilo je upitnika zbog njegovih prijašnjih nastupa ali kapetan je za prvenstvo podigao razinu igre i odigrao kao pravi vođa. Pitanje je što nam se onda dogodilo kada smo došli kao tako dobra ekipa? Ništa što nam se nije dogodilo i prije došli smo s trenerom bez ...
Čačić upropastio prvenstvo dok su navijači bojali toranj i lovili orjunaše
Hrvatska je već kao što to uvijek bude ispala i ...
Finale prije finala,hahahahaha - Mac316, 26.6.16. 12:23, 0 0 0
Respekt prije svega zbog naslova, haha. - Shankly96, 26.6.16. 12:50, 0 0 0
Na ovu utakmicu ne želim pisati nikakve analize. U svakom slučaju morao je on igrače mijenjati protiv Češke kod našeg rez. 2:0 i malo drugačiju igru bi onda postavljao i protiv Španjolske.Vidi se da je neiskusan i postavljen kao robot na upravljanje. - Lumbrikata, 26.6.16. 16:04, 0 0 0
Mogao je on reći ko će igrati, ali i ne potvrditi to javno nego postaviti Pjacu i Kalinića od prve min., a Madžukića i Brozovića držati na klupi za potrebu da zamjeni koga treba u određenom trenutku ili ih je trebao uvesti već između 50 i 70 min. - Lumbrikata, 26.6.16. 16:17, 0 0 0
Baš za ovu utakmicu čini mi se da bi bila bolja linija Halilović Pjaca, jer H je pokazao odlične motoričke sposobnosti. Sve u svemu naši su bili dobri većinu utakmica, nemam im što zamjeriti. - Ogmiy, 26.6.16. 22:57, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.