Lucarelli99

Reputacija
2
Bodova
48
Analiza
2
Ocjena
3
Anketa
38
obriši

Analize

12/2018
Vuliću otkaz, uskoro novi NO!

Nakon remija sa Slaven Belupom Zoran Vulić je postao bivši, a na klupu Hajduka sjeo je Siniša Orešćanin, trener B ekipe. Mnogi su ga vidjeli na ovoj poziciji već nakon Kopićeva odlaska, ali na kraju se ipak trebalo pričekati još koji mjesec. U trenutku kada jedna od najtalentiranijih generacija kluba treba napraviti taj korak ka ozbiljnom seniorskom nogometu Orešćanin, koji ih većinu poznaje upravo iz omladinskog pogona i B momčadi, je jedini logičan izbor. Osim toga iza njega stoje i rezultati u 2. HNL te igra koja ima glavu i rep.

Priprema za susret s Rudešom

Posložilo se tako da je novi trener debi na klupi imao protiv fenjeraša Rudeša, najlošije momčadi lige. Bila je to prilika da se nekako smanji plamen vatre koja se stalno riga od strane različitih medijskih kuća koje senzacionalističkim tekstovima pokušavaju povećati vlastitu tiražu. Kao domaćin ga je dočekalo poznato lice. Marko Lozo, trener Rudeša (evo sada već bivši) bio je trener Hajdukove B momčadi, a upravo ga je Orešćanin zamijenio na toj poziciji. Što se tiče igračkog kadra, problemi su bili jednaki onima koje je i Vulić imao s razlikom da su sada nedostajali kartonirani Jurić te ozlijeđeni Said i Borja. No, nije Oreščanin previše kukao, već je odlučio izostanke zamijeniti onima koje je smatrao u tom trenutku najboljima. Tako je bilo dosta rošada u imenima koja su istrčala od prve minute, a posebno u formaciji i stilu igre. Za mnoge (one koji nisu gledali Oreščaninov Hajduk B) je bilo iznenađenje uvrštavanje Nejašmića u prvih 11. Također se nastavio držati nekakvih principa koji su bili vidljivi u B momčadi što se posebno odnosi na postavljanje romba u sredini i početak napada od zadnje linije bez preskakanja linija. Kako bi dodatno pripomogao vlastitim braničima u protoku lopte na vrata je umjesto Blaževića stavio Ljubića kojeg krasi iznimno dobro igranje nogom. Tako da je sastav Hajduka izgledao ovako:

Palaversa – Bradarić

Potpuno je nejasno zašto se u izostancima kvalitetnih lijevih bekova nije ranije posegnulo za Bradarićem. Posebno je zanimljivo vidjeti kako sjajno funkcionira sa Palaversom pokraj sebe. Oreščanin ih je obojicu u ovom susretu stavio na lijevu stranu i možda nisu atraktivni bili poput Jradija i Jaira koji su ordinirali desnom stranom, ali njihova mirnoća i jednostavnost su ono što budi optimizam. Na primjeru prvog gola najbolje vidimo njihovu uigranost koja je rezultat već dužeg zajedničkog igranja u B momčadi što Oreščanin želi maksimalno iskoristiti.

Palaversa (crveni krug) u ovoj situaciji ne želi komplicirati i dodaje loptu Bradariću (žuti krug) koji se nalazi nedaleko od aut linije i ima poprilično otvoren put prema naprije te je definitivno u boljoj poziciji, a i vraćanjem unatrag nema straha od izgubljene lopte.

Nakon što je uočio da Bradarić s tom loptom kreće prema naprijed Palaversa preuzima ulogu osigurača i spušta se na poziciju lijevog beka kako bi obranio prostor koji prvenstveno čuva Bradarić. Lijevi bek Hajduka zahvaljujući svojoj iznimnoj kvaliteti, ali budimo realni i protivničkoj nekvaliteti, uspjeva proći dva igrača Rudeša, probiti stranu i poslati jaku loptu u sredinu koju u vlastitu mrežu skreće Obanor i postiže autogol. Jedini igrač koji je ovdje mogao napraviti problem Bradariću bio je Ivanovski koji umjesto da osjeti njegovu nakanu i odvuće vlastitog čuvara on mu ga dovodi i situaciju jedan na jedan na iznimno malom prostoru pretvara u onu dva na dva, ali na njegovu sreću završilo se uspješno po Hajduk.

Palaversino spuštanje na beka nije bilo karakteristično samo za napad, već je to bio i njegov zadatak u obrani ukoliko je bilo potrebe. U drugom dijelu je umjesto Bradarića na lijevog beka ušao Tudor.

Prilikom jedne kontre Rudeša izašao je na igrača duboko u sredinu i ispao. Naravno ekipa koja je napadala je pokušala stvoriti višak na strani gdje je nedostajao igrač, a to je bila Hajdukova lijeva.

No, onda se Palaversa spušta niže lijevo kako bi zatvorio prostor koji je ostao nečuvan nakon što je Tudor ispao. Presjeca loptu i otklanja opasnost po svoj klub. Mladi Hajdukov veznjak je upravo u ovoj utakmici protiv Rudeša pokazao koliko je zapravo već nogometno zreo i inteligentan.

 

Ljubić u igri

Već sam spomenuo kako je Oreščanin umjesto Blaževića na vrata odlučio staviti Ljubića kojem je najveći forte igra nogom. U građenju napada koji kreće iz posljednje linije, a preskakanje linija se pokušava svesti na minimum takav vratar može biti iznimno važan. Pokušao je Rudeš nakon prvog primljenog pogotka malo izaći visoko i napasti svog protivnik, ali Hajduk je sjajno uspio izaći iz takvog presinga.

Vučur (crveni krug) u ovoj situaciji kada napadač Rudeša izlazi visoko na njega, a onaj drugi pokriva liniju dodavanja kroz sredinu nema previše rješenja osim vratiti loptu vrataru.

Većina vratara bi u ovakvim situacijama išla na sigurno i ispucala loptu što dalje od gola, ali to uglavnom znači da je ona za tu momčad izgubljena. Ovdje Ljubić uočava Nejašmića (žuti krug) koji je cijeli susret odigrao na visokoj razini kao glavna spona između posljednje linije i veznog reda. Igrači Rudeša (modri krug) na kraju su ovdje jeftino poispadali. Prvi je napravio pritisak na vratara, drugi nije zatvorio liniju dodavanja kroz sredinu jer ga je malo, ali dovoljno odvukao desni stoper, a treći je stajao predaleko od Nejašmića. Idealna situacija za momčad koja izlazak iz presinga može uz par točnih dodavanja pretvoriti u ozbiljan napad.

Nejašmić odmah iz prve loptu šalje na lijevu stranu gdje se nalazi potpuno sam Vučur i izlazak iz presinga je odrađen.Pitanje je samo da li je Oreščaninov Hajduk sposoban ovako nešto izvesti protiv ozbiljnijih, a posebno fizički spremnijih i agresivnijih ekipa. Iz ovog primjera vidimo da shema postoji.

Caktaš i okomitost

Dosadašnji Hajdukovi treneri, Kopić i Vulić pokušavali su napadati preko krila. To je sve izgledalo kao „daj Jairu i Gyurcsu pa šta naprave“. Oreščanin želi iskoristiti sve djelove terena i na taj način bit maksimalno opasan po protivnika. Puno lopti i dalje ide na krila. Posebno na Jaira koji sa Jradijem pokraj sebe izgleda još opasnije, ali napokon se i sredina koristi. Napokon je i Caktaš zauzeo poziciju gdje je najbolji, to je ona polušpice. Ivanovski je više bio gurnut na lijevu stranu s tendencijom ka sredini. Kod drugog gola upravo je sve ta sredina odradila.

Juranović je poslao loptu u sredinu Nejašmiću (crveni krug) koji je već u primanju izbacio svog čuvara te krenuo put naprijed.

Šalje loptu do Caktaša duboko kroz sredinu. Trojica igrača Rudeša su mogla zaustaviti tu loptu, ali ostavili su liniju dodavanja nečuvanom.

Caktaš, slično kao i Nejašmić sekundu ranije, već u primanju kreće prema naprijed. Odigrava dupli pas sa Ivanovskim koji mu sjajno petom vraća loptu u sredinu, a ovaj ne promašuje jedan na jedan.

Caktaš je bio jedan od važnijih aktera i kod trećeg gola Hajduka. Neumorni Nejašmić je presjekao jednu loptu u obrani.

Nejašmić je nakon što je ukrao loptu kratko dodao Vučuru koji odmah u sredini traži Palaversu. Veznjak Hajduka odmah pokazuje zašto svaka lopta na putu ka posljednjoj trećini terena prođe kroz njegove noge. Sjajno pogađa Ivanovskog koji loptu glavom spušta Caktašu.

Vidimo da u trenutku kada Ivanovski udara loptu glavom Caktaš se ne nalazi u idealnoj situaciji, ali vidi slobodan prostor i napada ga. Upravo je to ono što Caktaš ponajbolje radi. Ulazi snažno u duel sa igračem Rudeša, dolazi do lopte i na kraju nesebično asistira Jairu.

Jedino što bi moglo predstavljati problem Oreščaninu sa Caktašem na polušpici je ista stvar kao i kod izlaska iz presinga. Agresivnije momčadi će ga vrlo lako moći zatvoriti pa će se ponovno morati spuštati niže kako bi primao loptu i tako uzeti dio prostora koji kontroliraju Nejašmić i Palaversa. Vidjet ćemo već u kupu protiv Osijeka kako takav problem trener Hajduka misli riješiti.

Nejašmić kao alternativa Hamzi

Oreščanin nije mogao računati na ponajboljeg igrača Hajduka ove sezone, Hamzu Barrya, pa je na njegovo mjesto odlučio staviti Nejašmića koji mu je bio jedan od najvažnijih igrača u B momčadi. Mladi veznjak je neumorni trkač, čvrst u obrani, fin u napadu, a kad uz to još dodamo snažan udarac dobijemo san svakog trenera. Već smo ga u nekoliko situacija spomenuli, ali ovdje ćemo konkretno vidjeti kako je Oreščanin iskoristio ideje koje je „gurao“ u B momčadi, točnije jednu. Vidjeli smo da se Nejašmić spušta u zadnju liniju ukoliko postoje problemi u iznošenju lopte, a ukoliko ih i nema onda je prvi igrač kojem ju braniči šalju.

Protiv Rudeša Hajdukova sredina je uskrsnula, ali u nekim situacijama je ipak ostajala zatvorena. Tada je na scenu stupao Nejašmić i jedna najočitija karakteristika igre B momčadi. Bočnom igraču se stvara slobodan prostor što je najvažniji zadatak krila i veznjaka koji igra na toj strani. Konkretno u ovoj situaciji imamo Jradija i Jaira koji su Juranoviću omogućili da napadne prostor ispred sebe gdje će dobiti „u trepavicu“ točnu loptu o Nejašmića. Nakon tog jednog dodavanja igrači Hajduka već praktički ulaze u posljednju trećinu terena što predstavlja priliku za gol šansu.

Ipak u nekim situacijama se vidi neiskustvo tih mladih igrača. Tako je Nejašmić jako loše reagirao čak u dva navrata prije nego je Rudeš postigao pogodak.

Prvo je na polovici Rudeša pokušao presjeći jednu loptu, ali na taj je način samo omogućio protivničkom dvojcu da ga izbace uz jednostavan dupli pas.

Nejašmić se uspio vratiti u obranu, ali ova slika najbolje prikazuje nonšalantnost u Hajdukovoj zadnjoj liniji u ovom trenutku. Čak tri igrača se nalaze pokraj igrača koji upućuje udarac, ali niti jedan ne ulazi u blok, a Nejašmić uopće nema niti namjeru bilo što napraviti. Tudor (br. 32) ne zna koga da pokrije, ukoliko uopće ikoga vidi. Jedino Vučur, dosta iznenađujuče, čvrsto stoji uz svog igrača. Na kraju igrač u modrom krugu postiže pogodak. Općenito posljednjih dvadesetak minuta utakmice igrači Hajduka su odigrali i previše opušteno. Vrlo lako je Rudeš mogao još jednom zatresti mrežu, ali Ljubić je sjajno obranio.

Zaključak

Oreščanin je na svom debiju, kao i njegov prethodnik savladao Rudeš i sa tri boda krenuo u svoju novu avanturu. Apsolutno je nemoguće dati nekakvu konkretnu ocjenu na temelju jedne utakmice, a pogotovo kada je protivnik bio klub koji je već na putu prema 2. ligi. Puno toga će biti jasnije već u kupu protiv Osijeka, a nekakva konkretnija ocjena Oreščaninova Hajduka će se moći stvoriti tek na kraju sezone. Ideje koje su bile temelj igre B momčadi jasno pokušava koristiti i u prvoj. Svakako je plus hrabrost da gurne u vatru i najbolje mlade igrače, budućnost Hajduka koju svaki navijač priželjkuje vidjeti barem nešto više sezona u kontinuitetu kako vode igru kluba. Problem koji sam više puta u tekstu spomenuo, a mogao bi utjecati na igru Hajduka su agresivnije momčadi. Teško je na temelju do sada viđenog zaključiti kako bi u takvim situacijama reagirali Palaversa, Nejašmić i Bradarić kada ne bi imali niti toliko vremena, niti prostora kao u ovoj utakmici.

Jedna lasta ne čini proljeće pa ćemo tako biti puno pametniji već nakon srijede.

Novi Hajduk?
Nakon remija sa Slaven Belupom Zoran Vulić je postao bivši, a na klupu Hajduka sjeo je Siniša Orešćanin, trener B ekipe. Mnogi su ga vidjeli na ovoj poziciji već nakon Kopićeva odlaska, ali na kraju se ipak trebalo pričekati još koji mjesec. U trenutku kada jedna od najtalentiranijih generacija kluba treba napraviti taj korak ka ozbiljnom seniorskom nogometu Orešćanin, koji ih većinu poznaje upravo iz omladinskog pogona i B momčadi, je jedini logičan izbor. Osim toga iza njega stoje i rezultati u 2. HNL te igra koja ima glavu i rep. Priprema za susret s Rudešom Posložilo se tako da ...
Novi Hajduk?
Nakon remija sa Slaven Belupom Zoran Vulić je postao bivši, ...

Respekt: Bateman, BruceWayne, Dado_M,

Slažem se: Fenix22, BruceWayne, pravi, Dado_M, fenix,

Odlično, ali slažem se s zaključkom: vidjet ćemo sutra koliko je to zapravo dobro. Makar, Oreščaninov Hajduk tek ćemo moći gledati na proljeće kada prođe kompletne pripreme.. - BruceWayne, 4.12.18. 21:57, 0 0 0
11/2018
Vuliću otkaz, uskoro novi NO!

Teško je konkretno reći što je problem Vulićeva Hajduka. Tu se radi o popriličnoj brojci različitih remetećih faktora koji izravno utječu na rezultat, većinom neuspješan te na igru, uglavnom nepostojeću. Nekakvo sunce iza brda se počelo lagano nadzirati nakon posljednje utakmice kada je poprilično rutinski Inter poslan natrag u Zaprešić sa tri lopte u mreži, a nadolazeći protivnik je bio gotovo idealan za još tri boda i kakav takav mir u kući, ako to uopće postoji na Poljudu. Slaven Belupo je klub koji je samo jednom u povijesti HNL-a slavio u Splitu, a ove nedjelje je došao sa još nesređenom situacijom na svojoj klupi. Nakon poraza u Osijeku odlučeno je da Tomislav Ivković više neće biti trener, umjesto kojega su na klupu kao privremeno rješenje sjeli Vedran Purić i Ivica Sertić.

Hajdukova priprema za utakmicu

Jedan od velikih Hajdukovih problema su izostanci, točnije onaj THE IZOSTANAK. Vjerojatno Vuliću zasuzi oko svakog trena kada mu na pamet padne ozljeđeni Hamza. Gambijac je jedini igrač koji je ove sezone pokazao iznimnu kvalitetu te je usamljena poveznica između redova. Dopustite mi da ga usporedim sa vijkom. Osim njega pred susret su otpali Gyurcso i mladi Bradarić, a Jradi se nedavno vratio sa dalekog gostovanja reprezentacije u Australiji. Tako je silom prilika Vulić na teren poslao ovih 11.

Više napadača = više golova?

Bacivši oko na sastav Hajduka na prvu bi se reklo da je Vulić ovdje odlučio napasti svim silama po Belupu. Nakon prvih par minuta bilo je jasno da su te sile jalove. Stavljanje Ivanovskog i Saida u prvih 11 je ogromna pogreška. U vrijeme kada se nogomet mijenja warp  brzinom te se pozicija klasičnog napadača već neko vrijeme gubi ovakvu odluku se može samo smijehom ispratiti. Dva napadača gotovo jednakih karakteristika nemaju što raditi u isto vrijeme na terenu. Ako ništa barem nisu obojica bili centralni. Said je na desnom krilu zauzeo Jairovu poziciju koji je u izostanku Gyurcsa preselio lijevo. Ivanovski je bio ta špica, a zajedno je sa navedenom dvojicom krila činio svojevrstan trokut čiji su se vrhovi trebali skladno kretati. Kada bi Ivanovski krenuo malo više lijevo, Jairo je ulazio između linija, na nekakvu svojevrsnu desetku, a Said je postajao centralni napadač. Isto tako nerijetko su se tokom prvog dijela Said i Ivanovski izmjenjivali. Izgledalo je kao da je ideja vodilja Vulića za ovaj susret bilo baš stavljanje Jaira u sredinu, ali taj eksperiment se nije pokazao uspješnim ponajviše zbog njegovih indisponiranih suigrača. Što se tiče Ivanovskog njegov zadatak u ovoj utakmici je bio poprilično nepoznat. Said je bio daleko produktivniji, iako to nije dovoljno. Uz veliki broj svojih mana on ih poprilično kvalitetno prikriva onim što zna da može. Tako je u više navrata zagradio loptu s igračem na leđima što je njegov najveći forte, a slično kao i Jairo moglo je to ispadati puno bolje da je imao nekoga kome je mogao dodati tu istu loptu. Trebao je Palaversa koristiti Saida kao „špondu“ i zajedno sa Juranovićem na desnoj strani pokušati napraviti višak, ali Hajdukov desni bočni je bio jako rezerviran prema naprijed. U situaciji sa slike prikazana je jedna situacija gdje je očita ili neuigranost ili nekomunikacija između Saida i Ivanovskog.

Fomitschov šalje jednu dugu dijagonalu sa svoje lijeve strane, a Said i Ivanovski su udaljeni jedan od drugoga cca 2 metra. Ovo je idealna prilika da se Saida izbaci u priliku, a jedino što je Ivanovski trebao napraviti je odvući igrača br. 20 u sredinu. Nema veze što na kraju niti dodavanje nije bilo dobro. Samo pozicioniranje puno toga pokazuje.

Iznošenje lopte zvano science fiction

Kroničan Hajdukov problem ove sezone koji je uočljiv na svakom susretu je iznošenje lopte iz zadnje linije i kreiranje nekakvog napada. Većina njihovih protivnik igra vrlo jednostavnu obranu gdje se čvrstim blokom pokušava nedopustiti kratko dodavanje i čeka se pogreška. A u pogreškama je Hajduk najbolji. Zoran Vulić je svojevrsni mađioničar jer je uspio na 90 minuta sakriti svoja tri vezna igrača u fazi napada. Niti jedna lopta nije prošla kroz sredinu već se forsiralo na bočne strane, posebno lijevu gdje je bio Jairo koji jedini može igrati sa protivnikom jedan na jedan. Nebi bio problem da je protok lopte između strana bio brži, ali kada je to jako sporo onda ostaje samo jedna opcija. Igrač kojeg su gosti iz Koprivnice najviše puštali da vodi igru bio je Borja Lopez. Mora nam svima biti jasno da Španjolac ne snosi apsolutno nikakvu krivnju u fazi napada, ali koliko je potrebno krivih dodavanja kojima se preskače linija da se pokuša smisliti nešto drugo. Niti jedna lopta poslana od strane stopera direktno na ofenzivne igrače nije prošla. Osim iznošenja lopte na postavljenu obranu Hajduk se pogubi i prilikom kontre i brze tranzicije. To smo mogli najbolje vidjeti nakon jednog kornera u 39. minuti. Palaversa je ukrao loptu koju Jairo iz prve gura Saidu koji je u tom trenutku u boljoj poziciji, ali ne zadugo. Završilo je tako što je loptu Said poslao u aut gađavši tko zna koga. Jasno je da Hajduk u ovoj utakmici nije imao pojedinca koji bi sa svojom brzinom mogao stvoriti višak i povući ovu kontru, ali prepuštanje lopte Saidu da je vodi je odmah bilo osuđeno na fail. Morao je netko od trojice središnjih veznjaka se ranije otvoriti i tražiti loptu.

Palaversa krade loptu koja dolazi do Jaira.

Palaversa je krenuo na desnu stranu što je sasvim prirodno jer da je prilikom predaje lopte Jairu pokušao napraviti bilo što drugo došlo bi do sudara njih dvojice. Jairo radi pravu stvar i šalje loptu u sredinu koja ju mora voditi, a i ispred njega se nalazi jedan protivnički igrač koji prestavlja opasnost po ovu kontru.

Loptu prima Said koji nema brzinu, ali i kvalitetu da tu loptu prenese barem do protivničke polovice, a vidimo da ono što je napravio Palaversa na desnoj strani nije napravio nitko na lijevoj, pa tako tamo imamo samo Ivanovskog. Stanko Jurić koji se nalazi prvi s desne strane od Saida bi vrlo vjerojatno bolje iznio ovu loptu, ali nažalost po Hajduk nije se našao na boljem mjestu priliko Jairova dodavanja.

Saida igrač Slavena dostiže već nakon nekoliko metara i ovaj loptu šalje na desnu stranu napamet gdje nema nikoga. Puno bolje bi bilo da je dodao Ivanovskom koji možda jedan na jedan ne može ništa napraviti, ali na taj način bi osvojili više prostora i možda sa viškom igrača ušli u posljednju trećinu terena. Naveo sam igrače koji su sudjelovali u ovoj situaciji, ali jedan od njih koji je trebao prvi doći do lopte i iznijeti ju te naknadno distribuirati dalje prema suigračima na kraju se nalazi iza svih igrača osim stopera. Mijo Caktaš je odigrao još jednu katastrofalnu utakmicu. Igrač koji mora biti nositelj igre današnjeg Hajduka uopće ne istrčava kontru već lagano njen kraj dočekuje šetuckajući. Nije ovo 90. minuta već 40.

Golovi

Prva situacija nije završila golom, ali vrlo lako je mogla. Već sam spomenuo Borju Lopeza koji je u prvih 45. minuta koje je proveo na terenu bio glavni Hajdukov playmaker. Osim toga nije briljirao niti u svojim standardnim zadacima. Malo je nedostajalo da u 25. minuti Slaven povede ili dobije jedanaesterac, ali samo je komunikacija između glavnog i pomoćnog suca spasila Hajduk.

U krugu su označeni Borja i napadač Slavena Jelić. Prva stvar koju jasno vidimo, to je linija u kojoj se nalaze obrambeni igrači Hajduka. Krasi je jedna ozbiljna izlomljenost gdje svaki igrač ispada iz linije barem metar od onoga sljedećeg. Ali vratimo se našem dvojcu. U više navrata je Borja pogledom pratio gdje mu se nalazi Jelić, ali opet je ovaj uspio utrčati iza njegovih leđa. Odavno je poznato svima da je Borja poprilično spor igrač pa je nejasno zašto u ovakvim situacijama ga netko ne uputi da pokuša barem malo bliže biti igraču kako bi mu automatski ostavio manji prostor koji može teže napasti.

Pogodak za vodstvo Slavena ćemo započeti situacijom koja mu je prethodila i zbila se barem minutu ranije.

Caktaš (crveni krug) izlazi u presing, ali ne dobiva podršku suigrača. Palaversa (modri krug) ostaje daleko od svog igrača i linije dodavanja te dopušta da lopta dođe do igrača Slaven Belupa (žuti krug).

Hajduk se uspio obraniti, dobio je aut nakon kojeg je bio pravi fliper. Borja doslovno napucava loptu u Fomitschova pa Palaversa pogrešno dodaje. Mijo Caktaš je u ovoj situaciji ostavio svog igrača što je rezultiralo lančanom reakcijom. Jurić je izašao na njega ostavivši svoga.

Jelić je neometano primio loptu i poslao ju duboko u prostor. Bogojević (žuti krug) utrčava Fomitschovu iza leđa koji ga uopće ne vidi već je koncentriran na loptu. Isto tako vidimo da opet ne postoji jasna linija u kojoj bi se trebali nalaziti obrambeni igrači. U sredini vidimo Ismajlija (crveni krug) koji se u ovoj situaciji nalazi ispred Mateusa.

Bogojević požrtvovno stiže na samoj crti loptu i šalje ju u sredinu gdje se pozicije prije spomenute dvojice drastično mijenjaju. Ismajli dopušta Mateusu (obojica u krugu) da uleti ispred njega i automatski prije dođe do lopte koju šalje u mrežu. Stoper Hajduka je ovdje trebao puno bolje reagirati i ne dozvoliti Mateusu da uđe u poziciju iz koje može zaprijetiti Blaževićevim vratima.

Izjednačujući pogodak Hajduka nema potrebe komentirati jer se radi o nizu pogrešaka igrača Slaven Belupa koji su praktički poklonili Ivanovskom i Saidu da se rezultat poravna. Jedino što se mora dodati je da pogodak nije trebao biti priznat zbog očitog zaleđa Saida.

Slaven Belupo je uspio još jednom doći u vodstvo u 65. minuti. Vratar Filipović je ispucao jednu loptu do Mateusa kojem Juranović dopušta da slobodno prsima ju spusti do Jelića. Napadač Slavena je potpuno neometan slično kao i kod prvog pogotka, a ovog puta Jurić (crni krug) sve mirno gleda.

Ismajli (crni krug) trenutak prije drži liniju, ali onda odlučuje prerano izaći na Jelića koji to iskorištava i lagano ga prolazi i gura loptu do Bogojevića.

Bogojević izbacuje Fomitschova jednim potezom i prolazi ga kao da ne postoji te na kraju gađa u prvi kut Blaževićevih vrata i pogađa. Vidimo da je Fomitschov direktni krivac za oba pogotka i njegova igra u obrani je bila užasna, ali prema naprijed je zato bio jedan od ponajboljih igrača i sa Jairom je najviše problema radio po lijevoj strani.

Vulić je pokušao nepovoljni rezultat dostići izmjenama. Prvo je izvadio Saida, a uveo Teklića koji je uz Jaira bio najzaigraniji igrač na terenu. Poslije uvodi Šegu umjesto Caktaša što mu se isplatilo gotovo odmah. U tom trenutku igra Hajduka je bila puno okomitija što je trebala biti početna ideja, ali očito sa prvih 11 nije ju bilo moguće ostvariti. Puno živosti je unio Teklić koji sa sjajnom tehnikom jedino uz Jaira može individualno napraviti nešto.

Odmah nakon ulaska Šege došlo je do novog poravnanja rezultata. Fomitschov (već je spomenuto da je prema naprijed bio izrazito dobar) ubacuje jednu loptu u šesnaesterac. Šego (crveni krug) sjajno napada prostor i prvu stativu što poprilično rijetko radi recimo Ivanovski, a izgleda da bi bilo puno produktivnije. Ulazi ispred svoga braniča i prvi dolazi do lopte.

Osim Šege koji glavom puca prema golu sjajno akciju ispraća i Jairo (crni krug) koji uspjeva izmaknuti iz vida dekoncentriranom čuvaru koji prati putanju lopte, a ne igrača kojeg treba pokrivati (crveni krug). Filipović je uspio zaustaviti Šegin udarac, ali Jairu je posao bio lagan na kraju i postavio je taj konačan rezultat 2-2.

Umjesto zaključka

Pri kraju nastanka ovog teksta Zoran Vulić je dobio „pedalu“ i samim tim uništio moje ideje za posljednje riječi. Nema smisla ikakav zaključak pisati. Treba pričekati subotu i gostovanje Hajduka kod Rudeša, a posebno kup utakmicu protiv Osijeka. Tek tada ćemo vidjeti da li je trener bio krivac da ne postoji niti jedan mehanizam u igri, da ne postoji ideja, da ne postoji sistem, da ne postoji apsolutno ništa što bi pobudilo kakav optimizam. Teško je ocijeniti trenera na osnovu jedne ili dvije utakmice, ali dovoljno je za uočiti postoji li ideja u igri ili ne.

Mađioničar Vulić - analiza Hajdukove igre protiv Slaven Belupa
Teško je konkretno reći što je problem Vulićeva Hajduka. Tu se radi o popriličnoj brojci različitih remetećih faktora koji izravno utječu na rezultat, većinom neuspješan te na igru, uglavnom nepostojeću. Nekakvo sunce iza brda se počelo lagano nadzirati nakon posljednje utakmice kada je poprilično rutinski Inter poslan natrag u Zaprešić sa tri lopte u mreži, a nadolazeći protivnik je bio gotovo idealan za još tri boda i kakav takav mir u kući, ako to uopće postoji na Poljudu. Slaven Belupo je klub koji je samo jednom u povijesti HNL-a slavio u Splitu, a ove nedjelje je došao sa još nesređenom ...
Mađioničar Vulić - analiza Hajdukove igre protiv Slaven Belupa
Teško je konkretno reći što je problem Vulićeva Hajduka. Tu ...
Ideja u igri Oreščanina postoji. Pitanje je hoće li je moći implementirati ujedno držeći svlačionici pod kontrolom. - Fenix22, 28.11.18. 8:07, 0 0 0
Respekt i za pokušaj grafa, ako ti bude bila potrebna pomoć, javi se na chat oko grafova.. - BruceWayne, 29.11.18. 0:11, 0 0 0
Ovo je prvi puta ikada da sam pokušao nešto ovako. Hvala svima. Samo o kojem grafu pričaš? Ovoj taktici sa početka ili? - Lucarelli99, 29.11.18. 0:19, 0 0 0
Da, Tribina graf. Ako ti bude trebala pomoć, slobodno se javi ali također imaš sa strane niz grafova pa će već s vježbom to biit puno bolje. - BruceWayne, 29.11.18. 0:26, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.