MARIOLJETA

Reputacija
3
Bodova
86
Analiza
16
Ocjena
122
Anketa
129
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

03/2018
Dalićev popis; postoji li rješenje bez Modrića i Rakitića?

Kao i kod svakog hrvatskog nogometnog izbornika neposredno prije velikog natjecanja počinje se pumpati teorija zavjere oko nekoliko imena koji bi morali biti na popisu. Dalić se tako u očima onih neutralnih promatrača koji izražavaju mišljenje tek nakon novog debakla, pretvorio u lika koji zaista u Rusiji želi postići -ono nešto,prkoseći prljavim načelima izbornika kojeg HNS odabere. Naravno, kada radite bilo koji trenerski posao za ozbiljan rezultat osim vrhunskih igrača potreban je i ozbiljan rad koji se prezentira igračima. To uključuje potpunu samostalnost u pozivanju igrača bio on trenutno loš ili dobar jer u nogometu jer preobrazbe pod pravim ili lošim trenerima nisu nepoznanica. Da li je Zlatko dalić onaj pravi? To još ne znamo.

Ono što je sada sigurno posve jasno nakon popisa jest da se od kvalitetnih igrača s pravom očekuje veliki rezultat. Nažalost, sve moguće varijante koje smo mogli dobiti ranijim pozivanjem Benkovića, Sose , Vlašića i još ponekog su propale jer se to trebalo raditi puno ranije kako bi se uigrali i to nije problem u Daliću. Kod nas je očito običaj poslati 11-12 stožernih igrača koji će biti starteri, a ostalih 9-10 igrača ondje ima svrhu izloga i zajedničkog fotografiranja. Dalić sve to zna, a ovim pomalo preambicioznim popisom želi samome sebi olakšati dušu i fokusirati se na ono što zaista želi vidjeti. I onda se pitamo kako će to izgledati? Možemo li bez Modrića i Rakitića?

Teško.

Da bismo lakše odredili varijantu B u slučaju ozljede bilo kojeg od navedenog dvojca moramo u svim pozicijama biti kompletni kako bi igra ličila na nešto. Krenimo prvo sa udarnom postavom koja će u slučaju svih spremnih igrača sigurno istrčati protiv Nigerije te sve probleme u igri.

Problem naravno uvijek isti. Lijevi bek, defenzivni vezni te desno krilo kojeg smo većinom krpali Brozovićem. Modrić je na ovom popisu zapravo i jedini igrač koji može odglumiti „polušpicu“ to jest igrača koji ima zadatak brzog protoka lopte u protivničkoj polovici. Sa Rakitićem ili Kovačićem na toj poziciji izgledali smo blijedo i bez plana iako nismo imali nikakvih problema sa prenošenjem lopte iz obrane u napad. Problem je bio onaj famozni brzi zadnji pas do napadača. Ozljedom Krovinovića koji je u startu briljirao u Portugalu od kojeg se očekivalo da se nađe na popisu spali smo samo na Modrića i tu se sada ne može ništa poboljšati. Ako smo sigurni da će Rakitić biti srce veznog reda u Rusiji onda OK iako varijante za njega imamo.

 Ako već ne nemamo nikakvo rješenje za polušpicu ,kako bi onda trebali bez Rakitića, igrača koji je ionako igrao poprilično loše u većem dijelu kvalifikacija?

 1-  U fomaciji 4-2-3-1

Najjednostavnije varijante su Rog ili Kovačić. Rog je zapravo vrlo sličan Rakitiću po pitanju pregleda igre ali njegova loša minutaža U Napulju nikako ne sugerira ulazak u prvih 11 dakle ostaje Kovačić. U tom slučaju odgovornost Badelja kao čuvara lopte je još veća uzevši u obzir koliko Kovačić može brzo ili iznijeti ili izgubit loptu kako mu i priliči. Ova varijanta se čak čini i vrlo dobra jer zasada nikada nismo vidjeli hrvatsku sa Modrićem i Kovačićem u suparničkoj polovici, a da je iza njih čuvar. Defenzivnog mogu igrati Badelj ili Pašalić. Prema tome gospodine Daliću, na pripremama isprobajte ovu varijantu.

Prednost ove formacije je posjed lopte kojeg naši veznjaci vole te dominacija po krilnim pozicijama, a mana je što otkrivamo naše slabe točke u igri obrane te velika ovisnost o Kovačićevoj volji na terenu.

 2- U formaciji 3-5-2

Na papiru se čini dobra jer smo eliminirali bekove i  defenzivnog veznjaka. Nažalost za ovu formaciju morate imati i kompetentne stopere koji dominiraju u skok igri te iznose loptu naprijed.  U ovom slučaju – Ćorluka koji tek ulazi u natjecateljski ritam. Naš obrambeni trojac te karakteristike nema jer su svi redom skloni kardinalnim pogreškama. Namjerno sam ubacio Pašalića i Vrsaljka jer su zračni dueli i hrvanje za loptu njihova jača strana pa bi jedan od njih za vrijeme izgradnje napada trebao biti bliže stoperima u slučaju protivničke kontre. Perišić bi tako postao wing-back i njegova uloga u napadu bi se smanjila ali bi olakšao posao Vidi. U ovoj formaciji Brozović bi imao najteži zadatak pravilnog distribuiranja i zadržavanja lopte. Modrić bi sa Kramarićem i Kalinićem mijenjao poziciju, omogućavajući Kramariću šut iz daljine, a Kaliniću utrčavanje u prazan prostor. U slučaju vodstva i zatvaranja utakmice Mandžukić i Pjaca bi bili pravi jokeri s klupe.  

Prednost ove formacije je smanjivanje ovisnosti o ubačajima bekova te sakrivanje obrambenih mana protiv jakih protivnika. Mana ove formacije što smanjujemo ulogu krilnih igrača te općenito povećavamo  faktor rizika za naše stopere kao i nedostatak plana u slučaju protivničkog vodstva.

Zaključak

Ne poznajemo još dovoljno Dalića da bi smo mogli procijeniti točno što će raditi i kako će se ponašati prema igračima ali ovim želim naglasiti da je izbor u slučaju ozljeda vrlo sužen uzevši u obzir statistike naših manje važnih igrača u trenutnim klubovima. Svatko ima svoj ukus pa bi još želio vidjeti drugačija mišljenja drugih. Do prvenstva  je još 3 ipol mjeseca pa bi svakako na pripremama trebalo isprobati sve što ima smisla.

Bez Rakitića možemo. Bez Modrića ne.
Kao i kod svakog hrvatskog nogometnog izbornika neposredno prije velikog natjecanja počinje se pumpati teorija zavjere oko nekoliko imena koji bi morali biti na popisu. Dalić se tako u očima onih neutralnih promatrača koji izražavaju mišljenje tek nakon novog debakla, pretvorio u lika koji zaista u Rusiji želi postići -ono nešto,prkoseći prljavim načelima izbornika kojeg HNS odabere. Naravno, kada radite bilo koji trenerski posao za ozbiljan rezultat osim vrhunskih igrača potreban je i ozbiljan rad koji se prezentira igračima. To uključuje potpunu samostalnost u pozivanju igrača bio on trenutno loš ili dobar jer u nogometu jer preobrazbe pod pravim ili ...
Bez Rakitića možemo. Bez Modrića ne.
Kao i kod svakog hrvatskog nogometnog izbornika neposredno prije velikog ...

Respekt: Peslolus, ktm686, Losovius, Jerlekan, HAJDUK2012,

Slažem se: Peslolus,

Ne slažem se: Jerlekan, HAJDUK2012,

Kad vidim ideju po kojoj bi Pašalić trebao igrati za reprezentaciju odmah dobijem napadaj. S ostalim se načelno slažem, ali ovo mi je prevelik trn u oku da stisnem zeleno. - Jerlekan, 6.3.18. 23:36, 0 0 0
Marko Rog - igrač koji ulazi s klupe. Ako se na nešto naviknuo, to je da odigra zadnjih 15 minuta. A nekakvu kvalitetu ima, ne bi inače stalno ulazio u povijesno jakom Napoliju - gradim, 7.3.18. 9:40, 0 0 0
01/2018
Ronaldo OUT, Hazard IN; pobjeda ili poraz Reala?

Zaista, ako pogledamo praktično, da su svi medijski natpisi o (ne)zadovoljstvima nogometaša po klubovima točni logično bi bilo valjda da uprave klubova redom ili daju bolje ugovore ili da prodaju igrače čim prije. Naravno, to u stvarnosti nije tako, a to je jako bitno naglasiti ako hoćemo sagledati Ronaldovu perspektivu. Ronaldo je u današnjem medijskom svijetu stvorio dvostruku personu. Prva je ta da je arogantan, bahat  i željan slave, novca i prepoznatljivosti dok je na terenu jako škrt kada treba dodati suigračima da lakše dođu do pogotka. Ovu konstataciju možemo lako prihvatiti kao točnu, iako ju zaslužuje također jedan dio današnjih mega-zvijezda koji nisu medijski atraktivni. Druga mu ide prilog, jer on je golgeter, on sije strah u kosti svojim protivnicima i izaziva strahopoštovanje te ima mogućnost riješiti utakmicu jednim potezom . Bez njega Real nikada nije bio ista momčad, a 3 lige prvaka u 4 godine se nikada ne bi osvojile bez Ronaldovih „uskrsnuća na terenu“. Najbolji je primjer preokret protiv Wolfsburga (3:0) kada je postigao hat-trick. On jednostavno živi nogomet isključivo za sebe i ne zanima ga ništa drugo osim zlatnih lopti, kopački i još pokojeg priznanja kojeg može dobiti dok su mu klupski trofeji ( za razliku od nacionalnih) ipak malo manje važna pojava. Da je bilo obrnuto, Ronaldo bi još odavno promijenio nogometnu sredinu.

Ronaldova upravo spomenuta druga persona mu je omogućivala da se isplazi jezik kome god poželi. Ove sezone (a dijelom i prethodne) upravo tu započinje njegov problem jer je ona nestala. Godine jednostavno ostavljaju posljedice na fizičkim sposobnostima svakog igrača, a njegov vrhunac je prošao još prije 2 godine. Međutim, kada je zapinjalo u igri tu bi bili Isco, Modrić, Ramos te ponekad Bale koji su potiho  vodili momčad na terenu te dovodili loptu upravo do Ronalda koji igra nikad bliže golu što je i za očekivati. Sada je cijeli Real u krizi, a kada tu još nadodamo jednostavno pad njegove fizičke spreme i zasićenost cijele ekipe,događa se ono što se (objektivno) moralo i dogoditi pa je Hazard odjednom buknuo kao dobro rješenje Realovih problema. Ima smisla ali samo  po pitanju kadroviranja. Hazard ima 26 godina i još  nekih 5-6 sezona na visokom nivou, jedan je od najbržih krilnih igrača današnjice i što je još bolje, on je timski igrač koji nikada nije želio iskakati ispred svih. Uzevši u obzir cijene napadača na nogometnom tržištu, dati nekih 120-150 M eura za 5 sezona je vrlo dobar posao i za klub i za Hazarda koji tako automatski postaje možda i najbolji Belgijski nogometaš ikada. Problem kod ovoga posla je upravo Ronaldo.

Brend kojeg kraljevski klub ima već više od pola stoljeća nikako nije za podcjeniti, a kamoli za kojekakve medijske floskule oko zadovoljstva  pojedinih igrača, ne samo u Realu nego bilo gdje drugo. Činjenica je da je u Realu bilo velikih igrača koji su u današnjim medijima zbog svojih božanskih nogometnih statusa bili puno bolje priče na kavici kao Carlos, Puskas, Raul, Casilas, Zidane i mnogi drugi. Svi su oni u svoje vrijeme bili najbolji po svojim ulogama na travnjaku,neki malo više, neki malo manje te se na taj način izgradio mit da u Realu igraju najbolji na svijetu pa je tako činjenica  da ste igrač Reala, svakom tko je ondje igrao, značila jako puno u životu. Jako malo igrača Reala koji su u njemu uspjeli izgraditi vlastitu ličnost je otišlo nepozdravljeno. ( npr. Makalele )Štoviše, Real je neke pretplaćene igrače i trpio dok su igrali najgore(Beckham)ali su se uvijek sa poštovanjem odnosili prema igračkoj ličnosti. Ishod svega toga je da su se navijači i uprava kluba prema svojim legendama opraštali manje,više onako kako to zaslužuju.

Koliko prodaja Ronalda i dovođenje Hazarda ima uopće velikog smisla u dugoročnim okvirima? Najjednostavnije je reći da nema uopće. Ukoliko se proda Ronaldo i dovede Hazard, što onda? Hazardu može dobro krenuti ali i može ga zadesiti neka ozljeda po čemu se nažalost također ističe, dok Ronaldo nastavi trpati po nekoj Kineskoj ligi gdje bi mu konkurencija bila Carlos Tevez. Za 15-20 godina nitko se neće sjećati nikakvih medijskih natpisa oko Ronaldovog odlaska iz Reala kojih je bilo jako,jako puno.( iako se od svega toga ništa nije dogodilo) Ljudi će se samo sjećati onoga što je Ronaldo bio na terenu , sjećati će se njegovog broja  golova,zlatnih lopti i kopački i to je upravo ono što Ronaldo želi, a trebalo bi i biti ono što duh reala želi. Zar zaista treba očekivati da Real kroz neki prijelazni rok poruči najboljem igraču da ne računa na njega? Zar zaista Real nema novaca za bolji ugovor? Ja sam siguran da ima. Veliki igrači su uvijek nadograđivali brendove svojih klubova upravo kada im je u klubu bilo najteže kao npr. Totti,Zanetti,Maldini,Beckenbauer. Upravo takvi igrači su nešto što moderan svijet jako puno poštuje i to će za nekih 4-5 godina postati Messi koji nikada neće ostaviti svoju pravu ljubav.

Zaključak

Da li Ronaldo treba u Realu završiti karijeru? Da. Iako njegove fizičke sposobnosti definitivno nisu više za velike utakmice gdje će Real u ostatku ove sezone imati problema sa realizacijom ( pa i sljedećih ako se ne dovede Hazard ili još netko), Ronaldo idalje može poslužiti kao as iz rukava za one manje važne utakmice gdje može nabijati statistiku još u svoju korist. Realu zaista ne bi trebao biti nikakav problem odreći se koje sezone za trofejima jer su ionako povijesna momčad upravo na čelu s portugalcem. Da li je Realu potreban Hazard? Naravno da je potreban ali za Realov brend u ovom trenutku je bolje strpjeti se s pojačanjima te se oprostiti s Ronaldom kako on to i zaslužuje jer to je oduvijek veliki dobitak za klub. Čak i da se Hazard ne dovede, drugih velikih igrača koji će u budućnosti doći i nositi Real do trofeja idalje će biti.

Ronaldo mora i hoće ostati.
Zaista, ako pogledamo praktično, da su svi medijski natpisi o (ne)zadovoljstvima nogometaša po klubovima točni logično bi bilo valjda da uprave klubova redom ili daju bolje ugovore ili da prodaju igrače čim prije. Naravno, to u stvarnosti nije tako, a to je jako bitno naglasiti ako hoćemo sagledati Ronaldovu perspektivu. Ronaldo je u današnjem medijskom svijetu stvorio dvostruku personu. Prva je ta da je arogantan, bahat i željan slave, novca i prepoznatljivosti dok je na terenu jako škrt kada treba dodati suigračima da lakše dođu do pogotka. Ovu konstataciju možemo lako prihvatiti kao točnu, iako ju zaslužuje također jedan dio ...
Ronaldo mora i hoće ostati.
Zaista, ako pogledamo praktično, da su svi medijski natpisi o ...
12/2017
Tribina nagrade za 2017. godinu!

Nagrada „ Zlatni petrodolar“- Manchester City

Kada u ovim football-biznis vremenima imate toliko jako kupovnu moć da možete kupiti bilo koga trebate onda paziti da to bude pametno , a City je posljednjih par sezona malo kada pogađao sa tip-top igračima za prvu ekipu koji će se dobro uklopiti. ( De Bruyne, Sterling) Ove sezone konačno se dobro piknulo sa pojačanjima,  i to ne baš od nekih potencijalnih mega zvijezda koji bi mogli biti Messi ili Ronaldo nego od 3 beka, golmana i veznjaka. Ruku na srce, nisu bili baš jeftini-ukupno 198,7 M eura, no to su igrači dovedeni po ukusu Guardiole pa ne treba spominjati kako izgleda momčad koja je slagana po ukusu sa ciljem što više taktičkih varijanti. Činjenica je isto tako da je City dobro i prodavao s ciljem da se riješi nepotrebnog viška od čak 12 igrača gdje se uprihodilo oko 60 M eura. Gledajući cjelokupan dojam ove sezone i uklopljenost novih igrača gdje svi imaju solidnu minutažu, teško je reći da je drugi klub zaslužio ovu nagradu.

Nagrada „ Massimo Moratti“- Real Madrid

Kraljevski klub ove sezone za ovu nagradu definitivno je odigrao „ kraljevski“, a posljedice užasnog odrađenog prijelaznog roka očitovale su se po rezultatima. Prodaja Morate u Chelsea imalo je tek koristi zbog visokog transfera od 80 M eura. Tim potezom Real definitivno upropaštava sezonu jer je njegov BBC napadački trojac dobar samo na papiru tako da varijanta s klupe u slučaju ozljede ne postoji. Nadalje, prodan je Danilo za 30 M eura, medijski popljuvani bek koji se u Citiyu dobro snašao pa se muka mučila dok je Carvajal bio ozljeđen jer Hakimi je tu nedostojna zamjena ( protiv totenhema igrao očajno). Također, nije doveden niti jedan krilni igrač koji bi mogao zamijeniti uvijek polomljenog Balea. Jedini dobar potez je bio uvrštavanje Hernandeza u prvu momčad , no i to je sve slabo istrenirano uzevši u obzir koliko Zidane mazi svoje imperatore od prošle sezone držeći se čvrsto svoje hijerarhije. Real se tako u kombinacijama sa slabim integriranjem novih igrača te prodajom napadača i beka pretvorio u momčad tankog fitilja gdje svaka ozljeda drastično ubija momčadsku kvalitetu.

Nagrada „Pippo Inzaghi“ -El Arabi Hillel Soudani

Nagledali smo se svega i svačega unutar šesnaesterca ove godine. Kandidata ima itekako, počevši od Suareza, Ronalda, Neymara, Higuania, ali nitko me cijelu sezonu nije toliko oborio s nogu koliko trenutno ponajbolji igrač HNL-a što mu je i olakotna okolnost da se ponaša nesportski na terenu gdje se tretira pomalo sinovski od sudaca. Po simuliranju je ionako na široko poznat već nekoliko sezona ali ove godine to je bilo na vrhunskoj razini. Njegovo simuliranje protiv Cibalije definitivno je bilo najbolje iznuđivanje penala u HNL-u posljednjih nekoliko godina. Svaka čast.

Nagrada „ Davor Šuker“ – on sam

Zaista je smiješno gledati bivšu devetku kako postaje nula, i to ne samo na sportskome imidžu , nego i na moralnom. Ni sam ne znam tko vjeruje u njegove glupe priče o financiranju klubova, izgradnji kampa koja se nikada da dogodi, (ne)uspješnosti reprezentacije. Teško je zapravo reći što ga u ovome trenutku uopće zanima osim novca  jer jako malo vremena provodi u Hrvatskoj gledajuće nogometne probleme koji se redovito gomilaju dok on putuje svagdje jer ima očito važnijeg posla. Zaista šteta, jer u suprotnome da se barem, ako ništa drugo, pravi da ga neke pojave u Hrvatskoj zanimaju, imao  bi koliko toliko fanova , a ovako nema ništa. Tko zna, ako budemo sretni, možda mu i politika igrom slučaja okrene leđa.

Nagrada „Alan Shearer“- Mauro Icardi

I to bez ikakve dileme.  Čovjek koji je i ove sezone (trenutno) statistički po broju postignutih golova pola svoje momčadi ( 17/34), iako nije ni lošiji prethodne sezone sa 24 gola gdje se ponovno samo njega pita kako će Inter odigrati. Pitanje je svakako koliko respekta protiv bilo koje ekipe ima Inter bez njega, a možemo se složiti da i nemaju baš puno. Činjenica je da Inter ove sezone malo mijenja i da za njega nema baš puno odmora, a to mu po ovome pitanju može ići samo u korist da trpa i dalje koliko god može. Zlata vrijedan napadač, koji će vrlo vjerojatno otići za rekordan transfer iz kluba.

Nagrada „ Juan Sebastian Veron“ –Ousmane Dembele/ Leonardo Bonucci

Iskreno, ovdje je bilo najviše dvojbi zbog Dembelea koji je za rekordan iznos od 105 M eura doveden, međutim zbog ozljede se nije ni pokazao , a ni neće jer će teško ući u prvu postavu do kraja sezone u Barceloni pa je ovo uvjerljivo najgore pojačanje jesenskog dijela sezone. Za razliku od njega najbolji talijanski stoper je doveden s ciljem da svojim iskustvom i liderskim sposobnostima vodi Milan na vrh. Od toga na kraju ništa. Njegovo ponašanje na terenu je grozno, kao da je sjena samoga sebe iz Juventusa i sa ama baš ničim ne pomaže svojoj momčadi. Doduše ni cijeli Milan ove sezone nije briljantan ali najskuplji stoper na svijetu trebao bi biti uzor svojim suigračima na terenu gdje se uz njega osjećaju sigurno.  Mislim da bi mu dobro došao onaj poznati „otac-sin“ razgovor da uopće shvati u čemu je njegov problem i da se svijet ne vrti oko njega.

Nagrada „Rinus Michels“-  Joachim Low

Iako svi znamo pojam nijemaca kada su u pitanju reprezentacije, teško je opisati kako i zašto im sve tako glatko ide u kvalifikacijama kada su uzeli 30/30 bodova. Iako igra u nekim utakmicama zaista nije djelovala nešto uvjerljivo, rezultat je uvijek išao samo njima i to ponekad sa čudnim postavama koje su njihovim protivnicima zadavale glavobolju. Činjenica je da Njemačka ima 80M stanovnika pa izbora ima puno, a to su dovoljno velike brojke koje znače nepredvidljivost i beskonačno mnogo kombinacija kada vas vodi Low.

Nagrada „F.C Wimbledon“- Hrvatska nogometna reprezentacija

Osim prve utakmice sa Grčkom, nećemo pamtiti ništa posebno. Činjenica jest da nas je tu i tamo malo i pomazila sreća, a bez nje bi teško došli i do play-offa. Koliko smo bili predvidljivi, toliko smo i bili dosadni tako da su svake tablete za spavanje bile najbolje rješenje. Previše se forsiralo Modrića i igru na bekove, uopće se nije pokušalo eksperimentirati s drugim igračima, a napad u nekim utakmicama kao da nije ni postojao te se stvaralo 1-2 prilike na utakmici što je žalosno. Nadodajmo tu i prijateljske utakmice bez smisla gdje su igrači bezvoljni izlazili na teren (Estonija) i dobivamo jednu od najgorih godina kockastih dresova.

Nagrada „Ajax 70-tih“- S.S.C Napoli

Nisam puno njihovih utakmica pogledao. Sve što sam pogledao bile su one jače utakmice. Da ih prvi put vidite teško bi bilo pogoditi da su talijanska liga. Jako puno prilika na utakmici, vrlo brzi kontra-napadi i najzanimljiviji napadački nogomet. Užitak za gledanje.

Oskari idu...
Nagrada „ Zlatni petrodolar“- Manchester City Kada u ovim football-biznis vremenima imate toliko jako kupovnu moć da možete kupiti bilo koga trebate onda paziti da to bude pametno , a City je posljednjih par sezona malo kada pogađao sa tip-top igračima za prvu ekipu koji će se dobro uklopiti. ( De Bruyne, Sterling) Ove sezone konačno se dobro piknulo sa pojačanjima, i to ne baš od nekih potencijalnih mega zvijezda koji bi mogli biti Messi ili Ronaldo nego od 3 beka, golmana i veznjaka. Ruku na srce, nisu bili baš jeftini-ukupno 198,7 M eura, no to su igrači dovedeni po ...
Oskari idu...
Nagrada „ Zlatni petrodolar“- Manchester City Kada u ovim football-biznis ...
NE slažem se za RM, ali ostalo je skoro sve kako bih i ja... - Losovius, 27.12.17. 18:57, 0 0 0
I ja sms htio prokomentirati Real. Ne mogu dobiti nagradu Massimo Morati kad nisu nistra trosili. Oni su s prodajom Morate valjda zavrsili godinu financijski u plusu sto se tive transfera - gradim, 27.12.17. 19:47, 0 0 0
Mozda nisam bio striktan kako je pisalo u samoj tribini u opiau nagrade ali da je prijelazni rok loše odrađen,je. - MARIOLJETA, 27.12.17. 19:57, 0 0 0
12/2017
r2 s1 n1 k7
Može li se Inter vratiti na staze stare slave?

Ove sezone, nogomet u Milanu zahvatile su na prvi pogled poprilično neobične pojave. Dok su se crveni za predstojeću sezonu pripremali masovnim igračkim pojačanjima na gotovo svim pozicijama temeljem kineskog kapitala s naglaskom u povratak u dane stare slave, njihovi plavi rivali orijentirali su se na one kupovine za pozicije koje su se činile najnužnije gdje je po svemu suđenje najveće pojačanje ispao Spalleti. Malo tko je očekivao vidjeti baš Inter kako stoji prvi na tablici te još k tome da će imati najbolji start u prvenstvu još nakon Mourihnovih dana te da će A.C Milan potpuno podbaciti na samome početku sezone. Ako želimo napraviti usporedbu sa milanskim rivalima zaključak bi bio da novac itekako znači, ali jednostavno treba vremena da svojim radom, ugledom i atmosferom natjerate motor da radi punom parom, bez šamaranja u malim utakmicama gdje je Spalleti drastično promijenio stvari sa onim što posjeduje.

Promatranjem Interovih udarnih 11, većina bi se prije sezone složila da tu ne postoji prava momčad koja kako kohezijom, kako kvalitetom može parirati staroj dami u osvajanju scudeta. 5 mjeseci kasnije situacije je potpuno drukčija. Rezultati su tu, optimizam je kroz svako naredno kolo sve veći i veći i očekuje se poštena i napetija borba za naslov. I zaista, kada pogledamo tablicu ( za sada ) Inter jest prvi za bod ispred Napolija. Po broju postignutih golova su trenutno na  četvrtom mjestu sa 33 pogotka. Zvuči potpuno normalno i prihvatljivo , iako će mnogi reći da Inter ( još ) nema neku lijepu igru sa puno šansi te da ih mazi sreća. I u čemu je onda stvar zapravo? Koliko tko ima udjela u svemu tome?

Interova momčad je prije sezone bila izuzetno podcijenjena, no to i dalje ne mijenja činjenicu da su one-man momčad . Dakle, doprinos Icardija je sam po sebi ogroman(48 %) i naravno on je najvažniji igrač svome klubu. Za sada je prvi strijelac Serie A i praktički od svoje druge sezone sa plavima nosi klub na leđima svojim golovima bez obzira koliko se trenera u klubu promijeni. Samo je pitanje vremena kada će neki velikan za njega „iskeširati“ velike novce. Sama činjenica kako Inter,  gdje Icardi igra petu sezonu zaredom prethodnih godina nije bio poznat kao klub koji dobro provodi sportsku politiku(samo je Mancini prezivio cijelu sezonu na klupi ali samo zbog odličnog i sretnog ulaska u prvenstvo) gdje je nakon Moua , Splalleti 10. trener na redu da nešto pokaže, govori  nam kako je ovdje riječ  o vanserijskom napadaču jer ga trenira šesti trener u istom klubu. Za sada mu fali samo 6 golova da dođe do ljubilarnih 100 golova u plavome dresu što je fantastičan učinak uzevši u obzir „ odumiranje „ i manjak klasičnih devetku u špici. Icardi je upravo to, čisti centarfor, ne koristi se kako nekakva lažna devetka, krilo ili polušpica gdje bi trebao driblati. On ima jednostavnu zadaću pospremanja lopte u mrežu, nadvisivanje protivnika u zraku te izvlačenje stopera kako bi se krilima otvorio prostor za centaršut.

Ti krilni igrači su naravno naš Ivan Perišić kojemu će ovo( s obzirom da ima 28 godina) biti posljednja ili pretposljednja sezona na vrhuncu karijere. Poznat je najviše po svojoj brzini,  doprinosu u obrani,odanošću timu te lomljenju bekova prije nego što centrira, a eto, ove sezone počeo je i puno više zabijati golove. To dokazuje i njegov doprinos klubu gdje je 8. igrač lige. Čovjek jednostavno igra sezonu života. Doprinos mu iznosi 21 % ali samo po broju golova jer ima i 6 asistencija pa je taj učinak i još malo veći. (nastavak gornje tablice )

  

 Tu je i Antonio Candreva, stariji, iskusniji ( 30 god) talijan i dalje sposoban napraviti razliku na utakmici kako centaršutom ( ima 7 asistencija) tako i udarcem izvan 16erca gdje je možda i najbolji u Interu.  Osnovni razlog njihove eksplozivnosti barem sa strane asistencija dosta je varljiv uzevši u obzir da Icardi sve što dotakne u 16ercu pretvara u golove. Gotovo isto se događalo u vrijeme Bayernovog zadnjeg osvajanja lige prvaka kada je Mandžukić uz Riberya i Robena trpao bez granica. Uz ovakvu konkurenciju u Seriji A, ne gledajući Juventus, teško je reći da li Inter ima najbolji napadački trojac u ligi ali da su po svojim iskustvenim karakteristikama i vrhuncima karijere ispred svih, onda jesu. Njihova najveća mana koja bi itekako utjecala na pad forme i Icardija bi mogla biti teža ozljeda uzevši u obzir da obojica imaju preko 1200 min u prvenstvu prvenstveno zbog Spalletijevog  preforsiranja, pogotovo u malim utakmicama  gdje je uvijek veća šanse za ozljede. Uprava kluba, ako zaista želi s Interom, barem do drugog mjesta, trebati će na zimskome transfer roku dovesti barem jednoga krilnoga igrača koji će dati oduška ali da taj igrač također može igrati i  ulogu centarfora kako bi Icardi barem jednu slabiju utakmicu predahnio. Tu je prošle sezone,najveći „mijenjač“ bio Eder kada je i zabijao poprilično dobro ali prvenstveno zbog De Boerevog izostavljanja Perišića na početku sezone što mu se i odbilo od glavu. Ove sezone igra na kapaljku i prilično je jasno kako mu Spalleti daje i ono malo minuta što može ali samo zato što nema koga drugoga ubaciti.

Njihova obrana je prošle sezone bila najgori dio ekipe. Miranda je često u očima navijača djelovao jedini dostojan stoper plavoga dresa. Stanje sa njegovim kolegom stoperom je čini se konačno popravljeno jer je Skriniaru odlično krenulo u novome klubu te je ujedno i treći najbolje ocjenjeni igrač.  Lijevi bočni Nagatomo djeluje solidan u fazi obrane, ali je očajan dodavač i čitač prostora . Njegova sreća je da ispred sebe ima Perišića koji će se povući dublje u obranu i dati mu prostora da ne upropasti akciju. Ambrosio je s druge strane puno bolji te je polagano i on iskusan klupski vojnik jer dovoljno govori činjenica da Inter 39% napada povede preko njegove strane. Iskusni slovenac Handanović tu je kad treba spašavati gol, a bilo je trenutaka kada je odlučivao utakmice. Mana ove cjelokupne obrane je kao i u napadu, moguće ozljede, međutim treba se očito strpjeti dok veću priliku ne dobiju Dalbert i Santon na lijevoj strani te Cancelo desno , što će biti jako važno na početku drugog dijela sezone.

U veznome redu ipak su slatke brige. Borja Valero je solidan i iskusan defenzivni veznjak ali je i star pa je pitanje što će Spalleti smiksati kako bi ga odmarao. Brozović je poprilično podcijenjen jer kada dobije priliku, on je redovito i iskoristi, što dokazuje i činjenica da je osmi najbolji girač Intera ove sezone dok je Jao Mario najbolje utakmice odigrao tek po dolasku i pitanje je vremena koliko mu se isplati biti u klubu gdje će teško njegove prednosti dolaziti do izražaja.

Zaključak:

Inter jednostavno ima podcijenjenu momčad, pogotovo u napadačkom smislu koju je podigao Spalleti svojim psihičkim umijećem, po čemu je i poznat. Njihova sakrivena mana su ozljede koje mogu pokrenuti seriju loših rezultata i tu je na upravi da procijeni što treba dalje. U obrani su piknuli dobro i jeftino pojačanje i stanje je čini odlično. Vidjet ćemo što će vrijeme i Spalleti pokazati.

Jednostavno podcijenjeni
Ove sezone, nogomet u Milanu zahvatile su na prvi pogled poprilično neobične pojave. Dok su se crveni za predstojeću sezonu pripremali masovnim igračkim pojačanjima na gotovo svim pozicijama temeljem kineskog kapitala s naglaskom u povratak u dane stare slave, njihovi plavi rivali orijentirali su se na one kupovine za pozicije koje su se činile najnužnije gdje je po svemu suđenje najveće pojačanje ispao Spalleti. Malo tko je očekivao vidjeti baš Inter kako stoji prvi na tablici te još k tome da će imati najbolji start u prvenstvu još nakon Mourihnovih dana te da će A.C Milan potpuno podbaciti na samome ...
Jednostavno podcijenjeni
Ove sezone, nogomet u Milanu zahvatile su na prvi pogled ...

Respekt: BruceWayne, Losovius,

Slažem se: Bek33,

Ne slažem se: BruceWayne,

Ja imam osjećaj da nisi previše gledao Inter nego da si analizu napisao preko općeg dojma ili iz onoga što si pročitao. Ja se ne mogu složiti da je Inter podcijenjen. Par sitnica tipa da u veznom redu ima slatke brige a da ne postoji igra.. - BruceWayne, 12.12.17. 15:50, 0 0 0
kroz sredinu. Ovo za Brozovića isto se ne slažem, toliko amplituda ima kao rijetko na svijetu. Stavljaš Santona i Dalberta u isti koš.. Ne znam, analiza je ok, ali imam osjećaj da nisi dovoljno gledao da bi mogao nešto konkretnije napisati.. - BruceWayne, 12.12.17. 15:52, 0 1 0
I još samo za Icardija: Icardi je centarfor koji u Interovom sustavu ovisi o suigračima. Sjajan je pretvarač/konverter prilika u gol i zbog toga ima visoku cijenu, ali ovisi o prostoru i sustavu. - BruceWayne, 12.12.17. 16:17, 0 0 0
Iako je tekst općenit,generalno mislim da nije loš,ali se ne mogu složiti sa naslovom.Ne bih rekao da je Inter podcijenjena momčad,složili su vrlo dobru ekipu,imaju kvalitetnog trenera,poklopilo im se da glavni igrači nemaju ozljede i smatram da ih - Dado_M, 12.12.17. 16:58, 0 0 0
Ljudi koji prate Inter i Serie A ne percipiraju kao podcijenjenu ekipu.Njihova se vrijednost zna,i s obzirom na kvalitetu ostalih konkurenata oni jesu trenutno napravili rezultat iznad njihovih mogucnosti ali daleko od toga da su podcijenjeni. - Dado_M, 12.12.17. 17:02, 0 0 0
12/2017
Plenković za promjene; koliko to utječe na izbore u HNS-u?

Besmisleno je previše raspravljati o upetljanosti politike u sport. To je jednostavna i normalna pojava koliko god u medijima slušamo gluposti o nekakvom načelu „ nemiješanja politike u sport „. Iza svakih društvenih, socioloških, ekonomskih, pravnih pa i onih prosvjetiteljskih pojava kada sjedamo u klupe i učimo se o životu ne odlučuje nitko drugi nego politika. Sport je dakako, samo dio toga jer svatko tu mari za sebe kako bi ostvarili neke privatne ciljeve koliko god nam mazali oči da svoje zadaće obavljaju za dobrobit drugih iako dobro znamo da u našem slučaju to nije istina. Želite li primjere prije nas? Olimpijske igre u Berlinu 1936 gdje se promovirala isključiva nadmoć jedne rase nad svim drugima kao super uvod za ono što će uslijediti kasnije , Tuđmanovo poimanje ondašjneg Dinama kao hrvatske „svetinje“ od nogometa kada je jedan klub u državi mogao biti prvak. ( sjetite se kako je Rijeci ukraden naslov ) To je jednostavno tako i od toga se ne može pobjeći. Izgradnja vlastitog ega na nekoj strukturi je bila normalna pojava ali stvari su kroz neko vrijeme promijenile svoje značenje.

A to što se u dobrom dijelu zapadnoeuropskih zemalja od tada promijenilo jest činjenica da je igra za klub od ljubavi postala novac , a nogomet biznis te svatko želi najbolje svome klubu. Tu politika itekako ima svoje prste ali ona je najblaže rečeno umanjena do te mjere da se kroz zakonodavne akte zna tko čemu služi, tko radi za što i kakve su kazne za prekršaje istih. Upravo zato kroz niz sponzora , tv prava, menadžera, trenera itd dolazimo do pojave proširenog nogometnog profesionalizma gdje je veći broj poslova i aktivnosti posebno i pošteno plaćen. E sada , i tu imamo razno razne malverzacije , izvlačenje novca iz klubova, utaje poreza i slično ali takvi ljudi se kroz određeno vrijeme potpuno makne iz svijeta biznisa u bilo kojem sportu ili završe iza rešetaka iz jednostavnog razloga-prekršen je zakon. No Hrvatska nažalost, nije izuzetak naravno po svemu opisanim pojavama ali je izuzetak što zatvora ili udaljavanja u slučaju kršenja sportskih akata , nema.

Hrvatska je dan danas poprilično zaostala zemlja i u to nema sumnje kako na tehničkim , pravnim , ekonomskim, obrazovnim programima razvoja. Gospodarska kriza kojoj nikako nema kraja gdje vlada i premijer imaju pune ruka posla da preokrenu konačno zategnutu zemlju ipak će ostati u prvim prioritetima Andreja Plenkovića , čovjeka koji nije glup, nego itekako dobro zna za pojave u hr.nogometu ali drži se sa strane. Razloga za toga ima i previše. Budimo realni, svatko koliko god misli učiniti dobro za kolektiv naroda mora paziti i misliti na sebe tko god to bio , u suprotnome se trese stolica. Plenković je ionako već restrukturirao vladu na poprilično lukav način i „spasio „ hrvatsku novih parlamentarnih izbora. Sada kada Plenković drži sve konce u svojim rukama , navaliti na HNS gdje 7 od 11 članova izvršnog odbora čine njegove stranačke kolege prouzročilo bi veliki raskol među strankom iako Plenković sigurno želi promjene i ne voli nikakve Mamiće i Šukere.

Naravno , napad na HNS od bilo koga i bilo kada ne da ima smisla nego je i nužno za opstanak hr nogometa. Izmjenom zakona o sportu politički i županijski dužnosnici su prisiljeni dati ostavke i mjesto ustupiti drugima , no gle čuda stvoren je savjetodavni izvršni odbor gdje „sasvim slučajno“ ulaze svi HDZ-ovci koji ne bi smjeli biti u sada „glavnom“ izvršnom odboru. U svakoj normalnoj zemlji dogodilo bi se sljedeće- provelo bi se ispitivanje legitimiteta iste , a nakon toga – pa znate već. Ne treba nadalje ni napominjati odbijanje provedbe Zakona o sportu , prčiju oko HNL-a , kampa,loših travnjaka i svega ostaloga što ste već pročitali 1M puta.

Tu se igrom slučaja pojavljuje Dario Šimić , iskusni reprezentativac poprilično omiljen hrvatskome puku jer je izuzet svakakvih korumpiranih djelovanja sa jasnim stavom o stanju u hrvatskome nogometu. Iako sasvim prožet i zaokupljen ovim problemom , on se odlučio kao spartanski kralj Leonida stati ispred sile sa nekoliko lojalnih vojnika ispred maršinerije koju jednostavno ne može pobijediti. Njegove motive ne treba preispitivati. Iako je kroz svoja gostovanja u emisijama rekao sve što se otprije njega zna, postavlja se pitanje zašto vodi rat za kojeg i sam zna da ga ne može dobiti? Naravno, u lijepoj našoj za ništa nije kasno ali iz samih Plenkovićevih usta ne nameće se nikakav zaključak da će do promjena doći. Plenković, da zaista želi i može promijeniti stanje on bi valjda izjavio da Davor Šuker nema apsolutno nikakvu podršku od njega kao premjera i da želi da se stanje što prije stabilizira pomjenom vodstva u vrhu . Tada bi, budite sigurni, HDZ-ovi službenici po županijskim savezima okrenuli ploču i davali redom podršku Šimiću. Ovako pak iz njegove izjave „ I zato se nadam da će svi koji vode nogometni savez voditi računa o tome koliko njegovo djelovanje može imati i simbolički, transformativni učinak na procese u društvu“ ne može se ništa protumačiti kao želja za promjeno nego status quo.

Nažalost promijeniti se neće ništa i to poprilično dugo vrijeme. Plenković je itekako svjestan da kada riješi stranačke nesuglasice može imati prostora i vremena pa i ideje kako će skupiti bodove tako da otpraši mafiju iz nogometa. Plenković se baš kao i Temistoklo kada je ratovao protiv Perzijanaca, odlučio povući i dočekati ih drugi dan kada bude imao puno veće šanse za pobjedu , a Dario Šimić će baš kao i Leonida sa svojih 300 spartanaca uzalud izginuti i prepustiti drugima kad se dođe do boljih uvjeta i dana za bitku protiv zlog perzijskog cara – Mamića i zapovjednika Šukera

Plenković,Šimić i spartanci
Besmisleno je previše raspravljati o upetljanosti politike u sport. To je jednostavna i normalna pojava koliko god u medijima slušamo gluposti o nekakvom načelu „ nemiješanja politike u sport „. Iza svakih društvenih, socioloških, ekonomskih, pravnih pa i onih prosvjetiteljskih pojava kada sjedamo u klupe i učimo se o životu ne odlučuje nitko drugi nego politika. Sport je dakako, samo dio toga jer svatko tu mari za sebe kako bi ostvarili neke privatne ciljeve koliko god nam mazali oči da svoje zadaće obavljaju za dobrobit drugih iako dobro znamo da u našem slučaju to nije istina. Želite li primjere prije ...
Plenković,Šimić i spartanci
Besmisleno je previše raspravljati o upetljanosti politike u sport. To ...

Respekt: Cirohito, BruceWayne,

Slažem se: Cirohito, Losovius, danijel_os,

Svatko ima pravo na svoje mišljene pa imaš i ti. Postoji xyz primjera i svatko to može shvatiti na svoj način ali ja želim naglasiti koliko kontroverzna utakmica ima veze s politkom u društvu - MARIOLJETA, 3.12.17. 11:18, 0 0 0
U pravu si da to ima veze s politikom u drustvu i s tim se svi slazemo. Ja sam se uhvatio za manje bitan dio teksta, ali zato jer me to bode u oci. Ne znam jesam li ikad procitao da je netko naveo Hajdukov uspjeh iz LP kao primjer politickog projekta - gradim, 3.12.17. 13:39, 0 0 0
A to je bio politicki projekt. To nije stvar misljenja nego cinjenica. Kao sto je cinjenica da se o tom ne govori u tom kontekstu. Da ja napisem da se o tom ne govori jer bi to narusilo narativ o hajduku kao antirezimskom klubu 90-ih onda bi to bilo - gradim, 3.12.17. 13:41, 0 0 0
Misljenje a ne cinjenica. Zanimljivo Sukeru ni treba podrska Plenkovica kao predsjednika vlade, vec kao predajednika HDZ-a HNS, je jedini nas sportski savez potpuno neovisan od financiranja drzave. - gradim, 3.12.17. 13:45, 0 0 0
Baš zgodno paralela s 300. S doista se dosta toga slažem... - Losovius, 4.12.17. 12:13, 0 0 0
12/2017
Hrvatska u grupi s Argentinom, Islandom i Nigerijom...

Nakon što su dosadne simulacije i raznorazne kombinacije ždrijebanja konačno iza nas , vrijeme da proučimo malo stanje unutar skupine D i tek poneke kombinacije u slučaju eventualnog prolaska u osminu finala i nadalje. Hrvatska je na prvi pogled dobila tešku skupinu sa Argentinom , Nigerijom i Islandom prvenstveno što su posljednje dvije u medijima prikazane kao „ nagazne mine“ koje će lomiti bodove jakima. S druge strane tu je argentinski čarobnjak Messi za kojeg ( gledajući barem ovu sezonu ) možemo slobodno reći da je najbolji igrač svijeta koji može trenutkom inspiracije riješiti utakmicu. Takva razmišljanja moram priznati čine se sasvim realna i konkretna , međutim Hrvatska se u toj skupini našla isključivo svojom ( ne baš lijepom ) igrom koja ju je dovela na Fifinu rang ljestvicu na 18.mjesto za koju znamo da nikako nije pravi razmjer jačine reprezentacija u ovom trenutku. ( Poljska npr ). Sagledam li pak stvari iz malo pozitivnije strane , dolazim do spoznaje da je Hrvatska u smislu prolaska dalje, dobila vrlo dobru skupinu , a sada ću objasniti razloge zašto.

Od mogućih skupina po načinu izvlačenja , zaista šteta što nismo u grupama A ili B za koje se od samog pogleda zna da će biti jednosmjerna ulica iako nije loša ni grupa G gdje bi bili umjesto Engleza ali bi igrali sa poprilično podcijenjenim momčadima.

Međusobni ogledi i tradicija

Hrvatska je sa afričkim reprezentacijama igrala 4 puta. Imamo 2 pobjede i 2 remija. 2 rem ja i 1 pobjeda u prijateljskim susretima te ona najvažnija pobjeda u Brazilu protiv ( očajnog ) Kameruna. Dakle afrikanci su nam poprilično prihvatljiva opcija.

E sad ta Argentina. Hrvatska sa Argentinom ima negativan score 3-1. Prvi put smo igrali u Zagrebu u prijateljskom susretu (0-0). Uslijedio je poraz na Sp-u 1998 (1-0) u utakmici gdje su Ćiro i ekipa malo kalkulirali jer motiva nije bilo zbog prolaska skupine. Nakon toga pobjeda u prijateljkoj utakmici pod Cicom ( 3-2) te poraz hrvatske B postave u Londonu ( 2-1 ). Kada malo proširimo oglede sa ostatkom (južno)američkih ekipa tu smo grozni. Gledajući službene utakmice-jednu jedinu pobjedu imamo protiv Jamajke 1998 .Od Ekvadora smo izgubili 2002 , od Meskika smo izgubili 2002 te 2014 , od Brazila 2006 i 2014. Kada sumiramo rezultate na svjetskim prvenstvima , protiv američkih ekipa imamo negativan score 5-1. Zanimljivo , Hrvatska prvi put u svojoj povijesti neće otvoriti prvenstvo sa Američkom nego sa Afričkom ekipom. Lako je zaključiti kako je jako bitna činjenica da ne otvaramo protiv Argentine.

O Islandu većina nas jako dobro sve zna. Protiv njih imamo 4 pobjede , remi i poraz i to upravo u zadnjem ogledu i to sve u službenim utakmicama.

Ako ćemo gledati na nekakve postotke po međusobnim ogledima i tradiciji Hrvatska ima nekih 50% šanse da slomi Nigeriju, protiv Argentine ima mizerno male šanse od 25 % za pobjedu te sa Islandom ne bi trebalo biti nikakvo mučenje jer imamo 66 % za pobjedu.

Utakmice u skupini

Prije samih činjenica oko prethodnih rezultata trebamo napomenuti kako je hrvatska po kulturi poprilično psihički nestabilna momčad jer kada napravimo neki odličan rezultat svi smo na nebu i najbolji smo , a kada izgubi sroza se do te razmjere da je negledljiva. To je jako bitno jer nam neka utakmica može puno odrediti smjer ostalih rezultata. Da li Dalić može kroz nepunih 9 mjeseci sa reprezentacijom to promijeniti? Jako teško. S toga je jako bitno na otvaranju pobijediti Nigeriju , evo i razloga zašto.

Ako gledamo otvaranja Sp-a od Hrvatske tu smo očajni. Već sam spomenuo nama očajne Amerikance jer kod otvaranja uvijek smo bili protiv njih. U 4 otvaranja imamo 1 pobjedu i 3 poraza, a skupinu smo prošli 1998 kada smo pobijedili Jamajku. E tu je sada velika kvaka jer Hrvatska očito ne može proći skupinu ako ne pobijedi na otvaranju. Slična situacija je bila na Eurima. Od pobjeda na otvaranjima 1996,2008,2012 te 2016 nismo prošli samo 2012 kada smo imali realno gledajući neprolaznu skupinu sa Španjolcima i Talijanima , dok smo na Euru 2004 remizirali sa Švicarskom. Tu dolazimo do spoznaje da hrvatska kada otvori prvenstvo pobjedom ima nevjerojatnih 80 % šanse za prolaz skupine.

U drugim utakmicama skupina Hrvatska je na Sp-u odlična. Imamo 3 pobjede -protiv Japana , Italije te Kameruna i remi sa Japanom 2006. ( 75 % pobjede )  Osim Italije protiv koje je pobjeda bila senzacija, sve ostale ekipe su relativno tada bile ispodprosječne. Kada proširimo to na Euro rezultat je sličan. Na Eurima imamo 2 pobjede ( Njemačka i Danska ) i 3 remija. ( Francuska , Italija i Češka ). ( 20 % pobjeda ali bez poraza ) Uzevši u obzir da igramo protiv Argentine u drugoj utakmici skupine , ovo će biti daleko najteža druga utakmica u skupini gdje je igrala Hrvatska. ( Francuska je 2004 ipak bila u laganom padu ). Ako je suđeno da imamo tradiciju neporaženosti u drugoj utakmici , ja nemam ništa protiv da se to nastavi i dalje.

Uf, a sada treće utakmice skupine. Jednom rječju proklestvo ili katastrofa kako na Sp-u tako i na Euru. Na Sp-u imamo imamo 3 poraza i 1 remi. Zvuči nevjerojatno da su nas pobjeđivali Ekvador , Meksiko koji su bili slabiji od nas te da nismo uspjeli pobijediti Australiju. Očit je zaključak da hrvatska ima tu nesreću,neznanje ili nešto treće da ne zna igrati utakmice na pobjedu. Na Euru je stanje nešto malo bolje- 2 pobjede ( Poljska i Španjolska ) te 3 poraza ( Portugal , Engleska i Španjolska 2012 ). Treba napomenuti kako smo obje pobjede protiv Poljaka i Španjolaca ostvarili kada rezultat nije bio bitan za prolaz skupine. Po nepisanom pravili treće utakmice, Hrvatska bi mogla itekako opasno izvjesiti protiv Islanda, stoga oprez.

Sa stajališta utakmica u skipinama zaključak je sljedeći : Hrvatskoj je nužno otvoriti prvenstvo pobjedom  nad Nigerijomi biti će puno lakše jer onda imamo velike šanse.

 Šuker je nakon završetka ždrijeba počeo jadovati da smo dobili tešku skupinu. Zanimljiva izjava kandidata HNS-a koji očito slabo prati razvoj situacije kod play off-a. Švedska igra prilično dopadljiv ( možda ne moderan ) nogomet, izbacila je Italiju te smo upravo radi njih tu gdje jesmo. Gdje bi bili da je Italija prošla dalje? Bili bi u skupini s Korejom , Njemačkom i Meksikom. No way. Što bi Šuker tada rekao? To me iskreno jako zanima.

Hrvatske šanse
Nakon što su dosadne simulacije i raznorazne kombinacije ždrijebanja konačno iza nas , vrijeme da proučimo malo stanje unutar skupine D i tek poneke kombinacije u slučaju eventualnog prolaska u osminu finala i nadalje. Hrvatska je na prvi pogled dobila tešku skupinu sa Argentinom , Nigerijom i Islandom prvenstveno što su posljednje dvije u medijima prikazane kao „ nagazne mine“ koje će lomiti bodove jakima. S druge strane tu je argentinski čarobnjak Messi za kojeg ( gledajući barem ovu sezonu ) možemo slobodno reći da je najbolji igrač svijeta koji može trenutkom inspiracije riješiti utakmicu. Takva razmišljanja moram priznati čine ...
Hrvatske šanse
Nakon što su dosadne simulacije i raznorazne kombinacije ždrijebanja konačno ...

Respekt: ivan-cro,

07/2017
Što ako Modrić napusti reprezentaciju?

Da li hrvatski puk dovoljno cijeni Luku Modrića? Da li bi svi oni koji ga kritiziraju da imaju izbor izbaciti ga iz reprezentacije zaista to i učinili i ugrozili sebe i usput ostali bez najboljeg igrača? Da li je Luka Modrić zaista lagator i loš čovjek koji spašava najomraženijeg čovjeka u Hr. novometu ili pak netko tko stavlja ruku u vatru za čovjeka koji ga je i stvorio? Koliko je reprezentacija slabija bez njega? Kako se ponaša na terenu i izvan terena? Bez obzira kako će tko odgovoriti na ova pitanja neke činjenice su nam svima poznate,svidjelo se to nama ili ne. Budimo iskreni,čim se pojavi oko neke poznate ličnosti medijska hajka bilo gdje u svijetu,to automatski znači da ste netko od koga se očekuju velike stvari i dostignuća ovisno o vašem statusu u društvu. Sve skupa nas dovodi do zaključka da je ovdje riječ o većem problemu koji će ostati trajan ako ne i više od toga i pretvori se u katastrofu i to iz više razloga.

Zašto je do ovoga uopće došlo? Luka Modrić se u Realu i Totenhemu učio od ponajboljih trenera ali i suigrača. S vremena na vrijeme toliko je unaprijedio svoje vještine da je postao ne jedan od najboljih nego- Najbolji vezni igrač svijeta uz sav respekt prema drugima jer bolje u ovome trenutku ne znam. Ono što duhan znači pušaču, majka- dijetetu, motor- autu , to Modrić znači Realu i Hrvatskoj -ovisni su o njemui kada ga prvi put upotrijebite postajete ovisni i ne znate kako će te dalje bez njega. Upravo taj status omogućuje Modriću da testira Hrvatsku javnost. Zna Luka koliko on zapravo znači svima i koliko je važan, a slučaj sa mamićem samo je stavio ulje na vatru jer sada kada je ljetna pauza ima dovoljno vremena da testira javnost čisto da vidi koliko mu značimo. Eventualni vapaji javnosti samo ćemu dati vjetar u leđa i podići moral da možda eventualno nešto konačno veliko postigne sa reprezentacijom. Kada već svi znamo da se Modrićevoj eri polako približava kraj, bez sumnje njegov odlazak pogađa sve redom i upravo zato Modrić je odigrao savršen pas ali sada hoće li javnost u ulozi napadača realizirati šansu to ne ovisi o njemu.

Krenimo stoga analizirati potencijalne scenarije kako mogućeg odlaska ali i ostanka.

Scenarij 1- Modrić se oprašta od reprezentacije


U slučaju ovog scenarija automatski su pogođene 3 strukture- Reprezentacija, HNS te aktualna politika (hdz)

a) Reprezentacija- pogođeno bi bilo više elemenata- imidž, respekt drugih, kvaliteta repke, igra reprezentacije. Ako pogledamo igru reprezentacije sa statističkog stajališta nemamo što drugo reći. Igrač koji je kroz godinu dana donio izravno 3 boda protiv turske, igrač bez kojeg 25 min nismo izdržali protiv čeha, igrač koji zna gdje puca ramos, igrač koji izbori penal u zagrebu, igrač koji pokrene akciju za gol protiv ukrajine. Koliko bi nam falio ovaj igrač? No comment.

b)Hns- Stvari su nam svima jasne. Hns sa svojim diktatorom i pijunima manipulira svime što im je u nadležnosti. Izgubiti najboljeg igrača pred dvije jako teške utakmice koji je praktički 50% hrvatske vrlo vjerojatno bi završilo tragično neuspjehom za kvalificiranjem za sp u rusiju. E tu je kvaka. Neodlazak na sp znači potencijalno veliki gubitak novaca, nemogućnost lakše prodaje dinamovih igraca preko integriranja u reprezentaciju na velikom natjecanju i ono najgore- gubitak vlastitih pozicija u savezu u slučaju neuspjeha zbog nesposobnosti da se najjača repka u skupini ne kvalificira. Dakle Hns-u definitivno ne odgovora ovakvo modrićevo ponašanje ne nedaj Bože radi njega nego radi vlastitih stolica u uredima.

c) Hdz- Brat brata brani a neprijatelja napada zar ne? Uzevši u obzir politiku kojoj sport služi i uvijek će služiti kao propagandno sredstvo za podizanje vlastitog ugleda,propustiti jedan Sp bez megazvijezda u jednoj momčadi i ne gledati Plenkovića i Šukera kako se rukuju i surađuju neće dobro ići na reputaciju Hdz-a inače desnu ruku Hns-a gdje su Hdz-ovci u izvršnom odboru. Onda bi uslijedio i porast popularnosti Sdp-a i Mosta kao valjda jedine dvije stranke koje ovaj savez mogu dokrajčiti te usputno blaćenje Hdz-a putem medija.

Tako smo došli do 3 strukture koje su u ozbiljnoj opasnosti u slučaju scenarija 1 te dvije stranke koje će profitirati + Hnk hajduk split kao najveći neprijatelj Hns-a koji bi eventualnim savezništvom kod ljudi iz navedenog dvojca postao pravi superheroj koji se boriti protiv zlikovaca. Ni sve ovo naravno će se teško dogoditi i tako dolazimo do drugog scenarija.

Scenarij 2- Luka Modrić ostaje

 Vrlo vjerijatno će se ovo dogoditi jer ovo navedenim strukturama ne samo da odgovara nego im je i nužno radi opstanka. Ostanak Modrića u preostale 4 utakmice jamči minimalno 7 bodova i odlazak na sp ali i ništa više od toga. Povlačiti paralele sa Mesijem u ovom slučaju je smijesno jer ni jedan ni drugi ne žive na istim prostorima sa istom strukturom. Ne. Modrić neće biti tražen od hrvatske javnosti niti od politike da se vrati jer njegov statust ipak nije božanstven kao u Mesija. Onaj tko bi trebao zvati ( a i hoće ) je Davor Šuker zbog svega navedenog pa ce Luka tijekom ljeta imati 100 telefonakih poziva pod naznakom "hitno". I tu je problem-  volja za igru i disciplina. Kako će ga motivirati ljudi koji su prljavi i koji nisu ništa čistiji od njega ako će ga samo oni zvati? Kako motivirati igrača kada se ročiste gle čuda održava baš kada bude utakmica s Turskom? Može li smiješnije? Što bi onda trebalo očekivati na Sp-u gdje ćemo najvjerojatnije nekako doći? Pa vrlo malo. Ionako je jedva dočekati skinuti kapetansku traku te skinuti teret s leđa koji ga godinama ponižava- Hrvatska. Kakvi bi nam onda bili rezultati u Rusiji? Nemojte pitati. Sve što je Luki najlakše je odraditi jednu od svojih posljednjih sezona realu sada kada se sprema smjena generacije gdje će igrati neku ulogu učitelja mladim igračima. U hrvatsku mu je bolje i da se ne vraća jer smo nezahvalni prema njemu-najboljem veznom igraču svijeta.

Otići ili ostati?Svejedno jer je atmosfera ugrožena.
Da li hrvatski puk dovoljno cijeni Luku Modrića? Da li bi svi oni koji ga kritiziraju da imaju izbor izbaciti ga iz reprezentacije zaista to i učinili i ugrozili sebe i usput ostali bez najboljeg igrača? Da li je Luka Modrić zaista lagator i loš čovjek koji spašava najomraženijeg čovjeka u Hr. novometu ili pak netko tko stavlja ruku u vatru za čovjeka koji ga je i stvorio? Koliko je reprezentacija slabija bez njega? Kako se ponaša na terenu i izvan terena? Bez obzira kako će tko odgovoriti na ova pitanja neke činjenice su nam svima poznate,svidjelo se to nama ...
Otići ili ostati?Svejedno jer je atmosfera ugrožena.
Da li hrvatski puk dovoljno cijeni Luku Modrića? Da li ...

Slažem se: Martin123,

Analiza je ok, samo pazi na gramatiku. - pravi, 10.7.17. 9:49, 0 0 0
06/2017
Je li zbog Čačića poražena Hrvatska?

Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje prethodne analize na što nam liči igra vatrenih. Pročitajte barem zadnje rečenice iz prethodne dvije analize. Mi nemamo igru,nemamo vođu na terenu,nemamo vezni red kada dođu muškarčine,obrana jad i bijeda,a napad ne postoji. I stalno se ponavljaju ista pitanja,ista farsa koja nas eto,prati 3. kvalifikacije zaredom. Zašto igrači nemogu dati barem 60% od onoga sta daju za klubove. Zašto stalno tražimo izlike da nogomet igraju svi? Zašto nikome dres u ovoj državi na pantovcaku nije svetinja? Zašto ne igra team Croatia nego individual Croatia.Zašto gledamo od samog starta jednu razbijenu,nemotiviranu i naprosto neizanteresiranu vojsku? Zar baš nikoga ne boli ona stvar za ono najbolje što imamo?

Pitanja na ove odgovore treba traziti u sustavu. Sustav je taj koji razvija igrače, gradi im sportski mentalitet,utječe na poštovanje prema navijacima,razvija nacionalnu vrstu na najbolji mogući način tako da postavlja strucnjaka koji radi na tome i pošteno je plaćen za to. Imamo na stotine primjera. Njemačka gdje je npr. neulazak u polufinale nekog prvenstva ravan katastrofi, Brazil gdje se od igrača rafe prave brze mašine za dribling ili golove, Island gdje se ulaže u sportsku infrastrukturu. Dolaze li onda njihovi uspjesi slučajno. Nisu. Oni su plod rada i marljivosti rukovodećih ljudi koji su plaćeni za to. A gdje je tu Lijepa naša? Mi smo zemlja interesa i to vrlo snažnig interesa. Ako ovdje za nešto ili nekoga nema interesa inda nema niti promjena , a ako nema promjena onda je logično da je sve isto ili gore posebno kada govorimo o reprezentaciji gdje to dolazi do tolike mjere da mi se povraća.

Činjenica je da pristup svim utakmicama nismo promjenili od 2008. godine. Sve već viđeno prethodnih 9 godina. Lopta Modriću, ako ima prostora guraj loptu na bok pa onda centaršut pa što bufe , a ako nema prostora lopta nazad prema stoperima i tako 9 godina ljudi moji. Zaista je tužno gldati. Modrića kako pušta suze na samom s iranju kraja utakmice. Ovim putem ga ne želim kritizirati jer je velik igrač ali okružen si takvim nesposobnjakovićima , govnima i smećima koji te nmg natjerati da odigraš na 33% razine iz reala. Pogledajte govor Badelja nakon utakmice. Reče on :"vjerujte u nas ,bolji smo od svih" . Ne samo da nismo bolji.u nijedmome segmentu igre od drugih nego on sam ne vjeruje šta govori.

A što treba pisati od tim ratnicima Islanđanima. Bilo je jasno kao dan kako će igru postaviti. Čvrsto, blok, visoki presing te prekidi. Ekipa koja je znala jedan jedini naćin kako nas se može pobijediti u čemu su uspjeli. Znaju kada se malo više pritisne Luku da Hrvatske nema nigdje na terenu, da se sve svodi onda na napucane lopte prema usamljenim napacima. Eto na što su nas svalili, na dvije ozbiljnije prilike na utakmici. Island, veliko Bravo od mene.

Čini mi se da svi vole igrati nogomet osim nas. Island, Francuska, Irska, Sj. irska, Wales, Belgija pa cak i BiH su države koje su nakon loših rezultata shvatili da se nacionalna vrsta poboljšava radikalnim reformama i ulaganjem u ljude koji to znaju iskoristiti. U tome su uspjeli jer nisu baš željeni suparnici u skupinama dok smo mi pali toliko nisko da ti e mogu pomoci igraci Reala, Juventusa, Inera, Fiorentine itd.

U cijelom ovom " luksuzu i sjaju" koji nam daje svima dragi HNS kada vidimo svi na de nista ne mijenja čini mi sd najbolje rješenje ono iz Bola prije nekoliko dana ili možda još bolje izaći na ulice ispre zgrade HNS-a i tražiti ostavke svih čelnih ljudi u njemu pa makar ih gađali kamenjima. Možda bi to natjeralo državu da nešto toliko koliko promjeni i da intervenira u ovo smeće koje vam postavi čovjeka koji ne želi raditi 3. izmjenu opravdavajući je nepotrebnom novinaru HRT-a jer ima puno igrača bez minutaže u klubovima??? Iste one koje je pozvao???? I dok god oni gore sjede u ložama i prave se glupi znajte doći će vam kraj kad tad makar vas morali mi jadni ljudi koji ovo trpimo na nacionalnoj televiziji morali izbrisati sa lica zemlje, a događaji sa Janicom kravicom i Mamićem taticom će postati nacionalna atrakcija u Dalmaciji.

I samo još da se vratim na skupinu. Ovo nije kraj naših loših rezultata. Ovo je početak loših rezultata jer Big nam je već 3 puta pomogao i početak drame gdje nas čeka pakao do kraja iako smo navikli na ova sranja naših bisera mafijaša. A vama gospodine Čačiću zabranjujem da se vratite u Hrvatsku narednih 6 mjeseci i uz to napišite ispričnicu cijelom ovom napaćenom narodu.HNS pederi!!

Antinogometna revolucija na Islandu
Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje prethodne analize na što nam liči igra vatrenih. Pročitajte barem zadnje rečenice iz prethodne dvije analize. Mi nemamo igru,nemamo vođu na terenu,nemamo vezni red kada dođu muškarčine,obrana jad i bijeda,a napad ne postoji. I stalno se ponavljaju ista pitanja,ista farsa koja nas eto,prati 3. kvalifikacije zaredom. Zašto igrači nemogu dati barem 60% od onoga sta daju za klubove. Zašto stalno tražimo izlike da nogomet igraju svi? Zašto nikome dres u ovoj državi na pantovcaku nije svetinja? Zašto ne igra team Croatia nego individual Croatia.Zašto gledamo od samog starta jednu razbijenu,nemotiviranu ...
Antinogometna revolucija na Islandu
Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje ...

Slažem se: Martin123, RayRay,

Ne slažem se: gradim, draxy, IstraSport,

Sve je to zasad tocno ali za 10tak ili 15 godina nitko nece pricati o igri nego ce se samo pamtiti rezultati. Problem je sto to sigurno nemamo a nece ni biti dok se hijerarhija drukcije ne poslozi kako unutar repke tako i unutar saveza - MARIOLJETA, 17.6.17. 16:35, 0 0 0
cijela tema bi mogla biti pamti li se igra ili rezultat. AKo gledamo rezultat, njega Francuzi nemaju. KAd uzmemo u obzir kakvim igračima raspolažu. Evo, kako se povuka Zidane, a s druge strane krenula ova Modrićeva generacija Hrvatske, pa do danas - gradim, 17.6.17. 18:37, 0 0 0
njihovi rezultati nisu zadovoljavajući. bez obzira na podizanje kvalitete u zadnje vrijeme, ne bih naveo kao primjer dobrog rada i kvalitetnog reprezentativnog rezultata - gradim, 17.6.17. 18:38, 0 0 0
No i tu ima jedna caka, naime Hrvatska je vec 2 natjecanja za redom ispadala puno ranije nego sta su bile mogucnosti doseći- 2014 četvrtfinale te 2016 polufinale dok francuzi manje više zapnu ondje gdje su im i realni dosezi a - MARIOLJETA, 17.6.17. 20:07, 0 0 0
S toga nmg ocekivati da cemo ista napraviti u Rusiji ako ovako blijedo izgledamo u relativno osrednjoj skupini jer znamo iz 2 prethodna ciklusa da nisko postavljeni ciljevi daju nale rezultate a ako ih postavimo visoko ova skupina bi bila mala maca - MARIOLJETA, 17.6.17. 20:09, 0 0 0
06/2017
Može li Island ikako ugroziti Hrvatsku?

Kada mislim- drhtat ću, imam pravo i to bez prevelikog mudrovanja priznati svima vama (makar ankete ocito govore da mi pobjeđujemo). Dolazi nam ta gostujuća utakmica protiv ice-manova ili bolje reći Islandske nogometne reprezentacije. Nema se što dalje reći,svima je poznato, 6. je mjesec, igrači nam umorni, neki preforsirani zbog klupskih obaveza, reprezentacija tradicionalno loša u ovo doba i to sada moraju igrati baš protiv one protiv koje se ni Nijemci nebi posramili reći da ne žele igrati. Nikome neće biti ugodno u nedjeljnu večer gledati "naše" momke okruženi vulkanima,islandskim herojima i navijačima te tv servisera kako šeće aut-linijom i bulji u prazno istovremeno češkajići svoje mafijaške brkove.

Ipak, kako god dobro ili loše Čačić i Hallgrimsson budu postavili utakmicu, nju će odlučiti 2 elementa koja , a budimo iskreni kada je u pitanju Hrvatska redovito ne idu u prilog- A) volja za igru B) sreća. Zašto baš to? Krenimo redom.

Jedni su svijesni da ih čeka teška utakmica, imaju 2 startera u prvih 11 koji će kasniti s treninzima od kojih je 1 osvojio ligu prvaka i dolazi sit trofeja kao dijete nakon sladoleda.Nema Rakitića kojeg ionako boli ona stvar za svetinju pa na Modrića lijepo pada teret cijele utakmice.

Na suprotnoj strani pak, igrati će jedna kompaktna,agresivna,disciplinirajuća te fizički snažna momčad sa jednostavnim pristupom i ciljom- slomiti hrvatsku na polu kontre i kontre.Njihova volja za utakmicom? Ovo su njihova razmišljanja sumirano; 

1- imamo protiv sebe jakog protivnika koji zbog svoje kvalitete ima veći presing od nas- naša prednost

2- Igramo doma- naša prednost

3- Mi nemamo šta izgubiti ako se otvorimo i napadnemo a oni ne znaju napadati- naša prednost

4- Imali smo lakše klupske obaveze i manje utakmica ucnogama od njih- naša prednost

Nadodajte tu činjenicu da Halgrimsoon svoje momke vodi sa jasnim planom u utakmicu kao team a ne kao pojedince koji igraju u Realu ili Juventusu uzevši u obzir sve gore navedeno , za mene je pobjeda Hrvatske apsolutna senzacija. No pokušati ću dati neke prijedloge kako bih postupio da sam ja AČ.

Kao PRVO - potrebno je ukrasti islandsko glavno oružje a to je polu kontra koje sada postaju izvedljive zbog povratka Perišića u prvih 11.

Kao DRUGO- potrebno je podignuti obrambenu liniju na taman onoliku udaljenost kako bi prisilili islanđane na pogreške prilikom dugih lopti, a onda kroz brzu tranziciju omogućiti Modriću da for loptom pronađe Perišića ili Kovačića jer su oba brza i vole igrati na kontre.

U ove dvije varijante najveći zadatak imao bi Badelj to jest da u pravo vrijeme ocisti opasnost na nasoj polovici

No ove dvije varijante imaju problem to jest da li bi trebali igrati Kovačić ili Brozović , Brozović ili Mandžo , Mandžo ili Kovačić? Ja bih rekao Brozović i Kovačić. Broz je baš u studenom pokazao također da zna igrati na polu kontre , a njegova pozicija kao box to box veznjaka može biti korisna kada mijenja pozicije sa Perišićem ili Kovačićem remeti organizaciju islandske obrane. U tom slučaju , ako je Kalinić po medijima istureni napadač , u ovoj varijanti mjesta u prvih 11 ne bi imao mandzukic. Eeee tu sada dolazim do najvećeg pitanja za čačića. Koja će konkretno biti uloga Mandže? Pomaganje obrani? Može proći ali onda nam je napad oslabljen zbog njegovih mlakih sposobnosti s loptom u nogama. Vršenje pritiska na obranu? Opet može proći ali Island upravo igra na duge lopte i pitanje je kolika će njegova korist biti u svemu tome. Zapravo lada sve sumiram oko Mandzukica za u nedjeljnu vecer, jedino u čemu može biti koristan je pomaganje P(l)ivariću na.lijevoj strani , istoj onoj strani gdje će islanđani slati svoje duge lopte.

Na samom kraju ću još napomenuti da bilo kakva igra na posjed lopte ne prolazi u nedjelju. Pokušali su i Turci pa su primili 2 gola u 10 minuta u lrcom poluvremenu. Dakle na početku utakmice prventsveno bi trebali kroz nekih 15-tak minuta stvoriti jednu ili dvije prilike i pokazati tko je gazda na terenu te pravilno tempirati zamjene u vidu Pašalića ili Santinija kada počne umor. ( Ovo drugo se ne očekuje od našeg tuloglavca) Kada pogledate islandake utakmice zadnjih nekoliko godina, shvatite da nije rijetkost da u kratkom periodu bez problema svima.mogu zabiti2-3 gola jer je to njihov stil igre , njihov blitzkrieg koji ako vam pokuca na vrata,uzima sve bodove ,a Island ne gubi tako lako kod kuće.

A,kakve će savjete i stručne upute datiTV serviser svojim igračima vidjet ćemo. Nadam se da se da zna što radi jer ako ne zna , mogla bi se ponoviti Škotska ljepotica.

U nedjelju drhtim zbog straha, a ne zbog leda
Kada mislim- drhtat ću, imam pravo i to bez prevelikog mudrovanja priznati svima vama (makar ankete ocito govore da mi pobjeđujemo). Dolazi nam ta gostujuća utakmica protiv ice-manova ili bolje reći Islandske nogometne reprezentacije. Nema se što dalje reći,svima je poznato, 6. je mjesec, igrači nam umorni, neki preforsirani zbog klupskih obaveza, reprezentacija tradicionalno loša u ovo doba i to sada moraju igrati baš protiv one protiv koje se ni Nijemci nebi posramili reći da ne žele igrati. Nikome neće biti ugodno u nedjeljnu večer gledati "naše" momke okruženi vulkanima,islandskim herojima i navijačima te tv servisera kako šeće aut-linijom i ...
U nedjelju drhtim zbog straha, a ne zbog leda
Kada mislim- drhtat ću, imam pravo i to bez prevelikog ...

Slažem se: Martin123,

Ne slažem se: draxy, gradim,

03/2017
Hrvatska - Ukrajina 1:0; rezultat je tu, a kakva je igra?

Prije nego što se uhvatim u koštac sa događajima unutar samog travnjaka , čestitke navijačima. Oni su pokazali da Hrvati nisu nikakvi crvendaći , crni , faš….,ovi oni (ma znate već). Navijanje korektno i pristojno kao da se igrala premierligaška utakmica bez ikakvog žviždanja ukrajinskoj himni. Čestitke i čelnicima hns-a radi sniženja karata te pojačanja sigurnosnih mjera koje su spriječile bilo kakve incidente. Na kraju, čestitke i igračima,izborniku te stručnom stožeru. Vjerovali ili ne pobjeda nad Ukrajinom je (naglašavam)prva pobjeda nad izravnim konkurentom za odlazak na neko natjecanje nakon 9 ipo godina jer zadnja takva je bila 2007 u Wembleyu. Ovime je napravljen veliki iskorak prema Sp-u u Rusiji. Zapravo, to je jedino pozitivno što uopće mogu napisati jer ostale činjenice mi ne daju razloga za optimizam za drugi dio kvalifikacija.

Ima neka narodna izreka da Bog 3 puta pomaže. Ukoliko ste pogledali sve utakmice hrvatske u ovim kvalifikacijama procijenite jesmo li svaku pomoć nekako iskoristili. Pa, ja bih rekao da jesmo. Pomogao je Bog protiv Finske , kada smo iz 3 ozbiljnije situacije postigli pogodak i zahvaljujući smotanoj reakciji finskih igrača uzeli sve bodove. Pomogao je Bog i protiv Islanda kada uz odvratnu igru bez ikakvog timskog rada zahvaljujući individualnoj kvaliteti Epic Broza uzimamo 3 boda. Te konačno pomagao je Bog i u petak protiv ukrajine kada se Modrić odlučio narugati španjolskoj javnosti i poručiti im svima sljedeće : „Ma koga vi to zajebavate!“. Da se razumijemo , Hrvatska je iznimno rijetko jakog protivnika nadigrala i razbila ( Njemačka 1998 , Turska 2011 ) , a kada smo pobijeđivali one jake bile su to napete utakmice gdje je sreća puno odredila rezultat. ( Nizozemska , Italija itd). Na to su utjecala 3 elementa:  svi su oni imali zajedništvo , imali su ( kako bi se ono reklo ) muda izaći na teren te imali su jasnu viziju kako pobijediti. Ova generacija nema ništa od navedenog.

Prvo poluvrijeme protiv Ukrajine iako sasvim solidno jednostavno potvrđuje ono što svi znamo. Nemamo defenzivnog veznog i dok god se Modrić  ne odluči vratiti po loptu prema obrani i početi razigravati suigrače te širiti redove , njegovi suigrači kao da ne znaju što poduzeti jer je postalo svim protivnicima jasno da kada se odluče fajtati za loptu po sredini terena prisilit će Modrića natrag jer ovaj jednostavno ništa ne riskira i izbjegava duele te se na taj način usporava igra. S druge strane , nakon što se prijeđe dublje na protivničku polovicu ne postoji plan što dalje s loptom. Na toj polovici kao i uvijek bude Ivan Rakitić koji (pre)često gubi lopte u svakom čvršćem duelu te napad propada. Dva su razloga zašto Rakitić upropasti akciju : a) većina hrvatskih akcija ide preko desnog centaršuta pa tako Raketa ostane šokiran kada dobije loptu koja se odbije prema njemu ; b) kada juriša prema naprijed istureni napadač je uvijek blokiran a bekovi svaki put kasne prema krilnoj poziciji ( što je očekivano jer nemamo brze igrače u šprintu pema naprijed) te je tako prisiljen driblati sve redom po sredini  u čemu malo kada uspije.

Postavlja se pitanje zašto su nam akcije toliko često u petak išle preko desne strane i zašto sve na centaršut ( iznimka je ona akcija kod gola ). Naravno , prvo jer nema Perišića lijevo te drugo zato jer tu Brozović koji je bio definitvno igrač manje koji nije igrač za krilo. Svaki put kada mu se otvara prostor nakon Modrićevog dodavanje ne zna što će s lotpom , nema brzine za nekakav dribling te nije sposoban navući jednog ili dva igrača te proigrati Jedvaja ili lijevog Rakitića koji nailazi s lijeve strane. To je značilo masu povratnih lopti prema aut liniji. Još jedan temeljni razlog kao potvrde njegove loše utakmice je činjenica da je bio oslobođen pomaganja obrani.

Lijeva strana hrvatske je unatoč Pivariću prema naprijed izgledala sasvim OK. Mandžukić se žrtvovao te spašavao lopte koliko je god mogao. ( pa sam je sebi stvorio priliku ) . Pivarić za sada ima sreće što nismo nikako primili gol s njim u prvoj postavi  i što su ukrajinci bili prvenstveno fokusirani na obranu pa nisu stigli reagirati nakon proboja Yarmolenka. Dapače u drugom poluvremenu lijeva strana obrane izgledala je odlično prvenstveno jer se Badelja  nakon poluvremena pomaklo prema lijevo uz aut liniju te su Ukrajinci bili prisiljeni sve prebacivati na desnu stranu. Stoperski par Mitrović –Vida izgleda sjajno i sve najgore su očistili pred vratima.

Ponavljam još jednom , treba nam Mario Pašalić koji je u ovom trenutku jedini igrač koji nam može donijeti mir na našoj polovici kada smo pod panikom, jer ovo u drugom poluvremenu kada smo 20 minuta izgledali kao raspadnuta vojska je moglo završiti i tragično.Nema potrebe nadalje posebno analizirati drugo poluvrijeme , rezultat je bio tu , bez volje za drugim pogotkom. Sramota je da nas Ukrajinci drže na vatri i da se nestrpljivo čeka sudčev žvižduk.

I što izbornik nakon ovoga mora shvatiti ( a neće )? Pa ne bi bilo loše u budućnosti pokušati staviti Pjacu desno koji ima dribling i koji je krilni igrač ili Kramarića na mjesto polušpice da sa svojom brzinom i dodavanjima proigra napadača a k tome još i šutevi izvan 16 metara gdje nemamo baš puno igrača. Rakitića se još može dodatno poboljšati tako da igra uz brzog igrača koji može s njim odigrati dupli pas te na taj način izbaciti nekoliko protivničikih igrača te se tako približiti prema golu ( Brozović nije taj ). Jedna od rijetkih pozitivnih stvari u petak je uspješan eksperiment sa Mandžom na krilu koji je pokazao da zna sačuvati loptu te pomoći obrani. Naravno , nikako zaboraviti na Kalinića kojem je definitivno mjesto u prvih 11 i kojem fali samo malo brži suigrači natrat da bude još bolji.

Da se osvrnem na naslov ove analize. Kao što sam napisao već smo iskoristili svu pomoć. 3 put zaredom u kvalifikacijama imamo 13 bodova nakon 5 kola uz velike oscilacije i padove u igri. Igramo onako kako igramo , a to nas neće daleko odvesti. Jednostavnije za reći je da igra ne valja i da možemo puno bolje. Sa Antom Čačićem neće biti bolje.  Kako su nakraju završavale takve kvalifikacije sa istim bodovnim učinkom? Otkazom izborniku i novim cirkusom. Sada ovisimo sami o sebi.

Sada ovisimo sami o sebi.
Prije nego što se uhvatim u koštac sa događajima unutar samog travnjaka , čestitke navijačima. Oni su pokazali da Hrvati nisu nikakvi crvendaći , crni , faš….,ovi oni (ma znate već). Navijanje korektno i pristojno kao da se igrala premierligaška utakmica bez ikakvog žviždanja ukrajinskoj himni. Čestitke i čelnicima hns-a radi sniženja karata te pojačanja sigurnosnih mjera koje su spriječile bilo kakve incidente. Na kraju, čestitke i igračima,izborniku te stručnom stožeru. Vjerovali ili ne pobjeda nad Ukrajinom je (naglašavam)prva pobjeda nad izravnim konkurentom za odlazak na neko natjecanje nakon 9 ipo godina jer zadnja takva je bila 2007 u Wembleyu. ...
Sada ovisimo sami o sebi.
Prije nego što se uhvatim u koštac sa događajima unutar ...

Respekt: Losovius,

Ne slažem se: Wenger,

Za Pašalića jednostavno nema mjesta , u prijateljskim da , ali nije još bolji ni od Badelja , Kovačića koji su zamjene a ovoj 4-ici neću trošiti riječi - Wenger, 26.3.17. 23:12, 0 0 0
Kod Kovačića vrijedi isto šta i za Modrića , ne more on sam samo tako. Treba biti neka sigurnost iza njega , da je Badelj toliko dobar Modrić se ne bi vraćao svako malo po loptu i ne bi svako drugi duel na sredini terena izgubili , a 130 M vezni red - MARIOLJETA, 26.3.17. 23:15, 0 0 0
Repke nikad ne igraju kao klubovi jer jednostavno nema dovoljno vremena za uigravanje , razlika je Njemačka zbog Bayerna i Dortmunda, bez obzira što ga je Mamić postavio Čačiću dobro ide , nije savršen a imali smo i lošije izbornike (štimac,Kovać)itd - Wenger, 26.3.17. 23:17, 0 0 0
slažem se za zadnjeg veznog ali i Pašalić nije klasični zadnji vezni destruktor nego je više kreativac tome sličnije potonjima , tu bi mogli koristiti Bradarića , tu igrača kvalitetnih nemamo bar razine ostatka veznog reda - Wenger, 26.3.17. 23:19, 0 0 0
Pa recimo da si u pravu jer naši igraci ne igraju u oatim koubovima i ligi , ali kod kako je moguce da mandzo i rakitic igraju gore nego prije par godina, onda treba mijenjat formaciju - MARIOLJETA, 26.3.17. 23:58, 0 0 0
03/2017
Tribina hipoteza: o stvarima koje nemaju svoju temu...

Evo,bliži nam se kraj ove zime. Dolazi nam proljeće,biljke cvatu,traktori oru po poljima,kopa se i sadi na sve strane,pune su ruke posla kod svakoga. Nakon sati i sati rada ,logično treba malo odmora,rekreacije, po danu malo na kavu s prijateljima ,navečer pak opuštanja uz TV,pivo i ono najvažnije-opuštanje uz nogomet. Naravno, kada nakon gledanja ultra pesimističnih i nadasve negativnih hrvatskih medija o nezaposlenosti , ovim i onim sranjima u Lijepoj našoj, odlučim malo prolistati (samo ne sportske kao SN)novosti o nogometu. I gle ,dolazi reprezentacija, prodaja karata ide vrlo dobro. Atmosfera je čini se užarena za nadolazeći dvoboj nakon 2 godine korizme pred praznim tribinama. Slijedom navedenog, pogledam popis pozvanih reprezentativaca za okršaj sa Ukrajinom. Nije trebalo dugo da konačno shvatim bez velikih misli u glavi da se praksa na kojem (ne)funkcionira ova država kada govorimo o (ne)zaposlenosti i zapošljavanju, na gotovo identičan način prenijela na Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Treba vam -(kako se ono laički reče za nepotistički oblik današnjice) poslovna veza za sve.

Napisati ću ovo bez nekakvog pretjeranog preseravanja.  Da. Ovaj popis kojeg je „gospodin“ Čačić objavio 7 dana prije okršaja sa Ukrajinom je upravo (pre)slika hrvatskoga društva u 21. Stoljeću. Jer,pazite,u današnja vremena , kada se vijesti prenose tolikom nevjerojatnom brzinom (koje nismo ni svjesni) ako ste poznata ličnost bilo gdje u svijetu kada sve što uradite utječe na one druge ljude koji to (ovisno kakvi su vam rezultati i dojam)  obožavaju ili mrze bez obzira da li ste vi profesionalni sportaš,izbornik reprezentacije(mislim ovdje na sve vrste sporta) ili političar. Dakle, vaše ponašanje se stalno i uvijek iznova prati i analizira. Stoga,procijenite sami nakon ovakvog popisa pozvanih igrača, u koju skupinu ljudi spadate , dakle da li ovo obožavate ili mrzite. Postoje samo dvije opcije . Ne možemo biti neutralni, zar ne? Svi želimo da reprezentacija krene na bolje. Hoće li krenuti na bolje? Ne.

E sad zašto sam ja među onim koji ovo mrze.

Može li mi itko iz stručnog stožera , HNS-a ili bilo koja osoba u ovoj državi objasnit po čemu je to Marko Rog toliko bolji i korisniji od recimo Pašalića? Uzevši u obzir da na poziciji defanzivnog veznog godinama tu poziciju krpamo neadekvatnim igračima, ( prvo Rakitić , pa malo Brozović i Kovačić , a sada Badelj) upravo je Pašalić igrač koji bi svojom vizijom , preglednošću i  agresivnošću oslobodio Modrića i dao mu punu slobodu naprijed. Ne želim sada odmah reći da je Rog loš i da nikada neće postati igračina ali za sada uzevši u obzir njegovu  formu , statističke podatke te minutažu otkako je otišao u Napoli , on nikako ne bi mogao od svakog normalnog izbornika dobiti poziv. Čini mi se da je kriva teza da se Dinamovi igrači trebaju prodati pa da ih se zato poziva. Sada se Dinamovim igračima treba pozivima i prisilnim guranjem u reprezentaciju spašavati i karijera u ligama petice da tamo proigraju. Evo t usporedbe: ( podatci sa transfermarkta).Pašalić ima 1302 odigrane minute , 20 nastupa u svim natjecanjima , 1 gol i asistenciju. Rog ima 426 odigranih minuta,11 nastupa u svim natjecanjima , 1 asistenciju te 0 golova.Treba napomenuti da je Rog  u ozbiljniji natjecateljski ritam ušao tek početkom ožujka što znači da u Zagreb dolazi van svake forme. Neću zaboravit spomenuti Filipa Bradarića, iako on jest defanzivni vezni i naravno ima minutažu kod Keka , nema smisla puno o njemu kada ga Čačić sigurno neće koristiti protiv Ukrajine.

Napad je pak,priča za sebe. Nakon što je Perišić zbog gluposti protiv Islanda dobio crvendaća, očekivano je bilo na popisu vidjeti  jednog ofenzivca umjesto njega. No izbornik je „neočekivano“ izostavio najboljeg igrača HNL-a Franku Andrijaševića te ( u ovom trenutku 6. Strijelca Ligue 1 ) Ivana Santinija koji trpa gdje god stigne (12 golova i 2 asistencije).  S druge strane ne treba zaboraviti masovne pohvale na račun Maria Mandžukića koji je eto, prešao na krilo jer je Alegri (konačno)shvatio da je Mandžo prespor i sve više beskoristan sam u špici. S druge strane , iako jest na popisu , Nikola Kalinić je najbolji hrvatski napadač u ligama petice (18 golova ove sezone u svim najtecanjima). No ,očekivati od tv servisera da ga stavi u špicu, što bi bilo potpuno zasluženo, je kao da očekujete da će Milorad Pupovac reći da voli Hrvatsku.  Tako da tijekom utakmice sa ukrajinom –očekujte  3 ili 4 centaršuta koja će doći do našeg neprikosovenog napadača koji će kao i uvijek to promašiti. Umjesto Peršiića , lijevo krilo će biti Pjaca.Ok. Počeo se prilagođavati u Juventusu , a prednost Pjace je upravo činjenica da ima suigrača Mandžu u reprezentaciji. Može tu i bolja opcija, kao Kramarić koji iako ima problema sa ahilovom petom,igra najbolji nogomet u svojoj karijeri i preopasan je ako mu se ostavi 1 metar na protivničkoj polovici , asistira ili trpa te bi mu barem ja dao mjesto u prvih 11. Naravno može ga se staviti i desno umjesto Brozovića koji je pod ozljedom nepunih mjesec dana pa bi na krilima izgledali izuzetno dobro ovisno o tome kakav će dan imati gospodin Luka Modrić, iako će tv serviser ponovno Brozovića staviti zbog magije nad Islandom.(Ne želim reći da je Broz loš , ali Krama je bolji).

Obrana će biti uvjerljivo najgori dio Hrvatske. Jedino pozitivno od zadnje četvorke je Vrsaljko koji ima minutažu i kontinuitet. Ostalo je manje-više stara improvizacija i vjera u jedno te isto. Ćorluka i Vida su manje-više solidan stoperski par ali muku im zadaju svi prodoori sa lijeve strane.  Pivarić je teška rupetina kojeg će Yarmolenko u petak probijati kao od šale. Stvarno mi nije jasno ako je Leovac bio Ok protiv Sj.Irske zašto ga sada nema niti na popisu Čačiću Ante ?

U svakom slučaju , čeka nas jedna dosadna utakmica sa čvrstim blokom ukrajinaca , nekoliko centaršuteva prema Mandžukiću i očajna Hrvatska koja bez Perišića neće pobijediti Ukrajinu.

Ne kradi nam ožujak , Čačiću Ante !!!
Evo,bliži nam se kraj ove zime. Dolazi nam proljeće,biljke cvatu,traktori oru po poljima,kopa se i sadi na sve strane,pune su ruke posla kod svakoga. Nakon sati i sati rada ,logično treba malo odmora,rekreacije, po danu malo na kavu s prijateljima ,navečer pak opuštanja uz TV,pivo i ono najvažnije-opuštanje uz nogomet. Naravno, kada nakon gledanja ultra pesimističnih i nadasve negativnih hrvatskih medija o nezaposlenosti , ovim i onim sranjima u Lijepoj našoj, odlučim malo prolistati (samo ne sportske kao SN)novosti o nogometu. I gle ,dolazi reprezentacija, prodaja karata ide vrlo dobro. Atmosfera je čini se užarena za nadolazeći dvoboj nakon 2 ...
Ne kradi nam ožujak , Čačiću Ante !!!
Evo,bliži nam se kraj ove zime. Dolazi nam proljeće,biljke cvatu,traktori ...

Slažem se: HAJDUK2012,

Ne slažem se: gradim, Cirohito, draxy,

12/2016
Tribina nagrade za 2016.; kome Oskar, a kome Malina?

Nagrada zlatni petrodolar- Juventus

Gledajući prethodnu ( pa i par sezona prije ) sezonu Juventus  zahvaljujući svojem statusu naj naj kluba  u Serie A očito može i ima pravo tražiti hrpu eura za svoje mega zvijezde. Prodajom Paula Pogbe i Morate uprihodili su oko 150 M eura i usput pojeli ostatak konkurencije dovođenjem najboljeg strijelca sezone 2014/15 Seria A Higuaina uz još mladu nadu Pjacu. Koliko su dobro odradili svoj prijelazni rok govori činjenica da su još završili u plusu ,uzevši još u obzir da oba prodana igrača u novoj sezoni nisu pokazali niti 5 % zašto vrijede toliki novac . Higuain kao novopridošlica ima 10 golova , a u drugom dijelu sezone kada se još bolje uklopi nema sumnje da će ta brojka ići do 30 golova. Bez ikakve sumnje još jedan odličan prijelazni rok. Juve , svaka čast.

Nagrada Massimo Morati – Hajduk Split

„ Narodni Klub „ očito sporo napredujue ( ili uopće ne napreduje ). Znamo svi koliko je teško snaći se u današnjem nogometu kada se i za prosječne igrače daje 10-tak M eura i da Hajduk to nema. U tom slučaju kada ste prisiljeni dovoditi strance za male novce bili oni igrači ili trener morate  biti vrlo vrlo oprezni. Jer ako ne znate kada se u pravome trenutku mora igraču ponuditi bolji ugovor i namjerno ga ostavljati na klupi cijelu polusezonu je nešto od čega mi se stvarno povraća, mlade nade su toliko već dobro prenapuhana priča jer ih na terenu niđe nema kad ih trebaš,a novi trener nije izdržao niti polusezonu .Hajduk ponovno nije bio oprezan i prema tome dobiva ovu nagradu.

Nagrada Pipoo Inzaghi- Cristiano Ronaldo

U šesnaestercu i izvan šesnaesterca ili blo gdje na terenu kada ne uspije predriblati protivnika najčešće slijedi padanje i valjanje po podu( ili eventualno malo sjedanja na travi i dizanje ruku).Ronadlo se nije bitno promjenio što i dalje znači da će i oni visoko rangirani sudci svirati na njemu prekršaj bilo to za slobodan udarac ili bijela točka. Njemu je skoro svejedno.

Nagrada Davor Šuker – Mario Mandžukić

Za ovu  nagradu stvarno uopće nisam posebno razmišljao. Ma može si on umisliti da je nekad bio golgeter i šta ja znam sve ali njegova 2016 godina je 0. Isuviše isfrustriran samim sobom i suigračima što  ne može sa 4 metra poentirati i upropastiti cijelu akciju .Može se on svađati , prepirati i savjetovati sa sucima no ništa mu neće ići na korist,a sve je omraženiji među juventusovim i hrvatskim navijačima. Mandžo probudi se !!

Nagrada Alan Shearer – Philipe Coutihno

Ne dugo od svog dolaska u Liverpool pod vodstvom taadšnjeg Rogersa vrlo brzo ugurao se u prvu postavu redsa. Odlaskom legende kluba Gerarda velik dio tereta pada upravo na Coutihna prvenstveno zbog izuzetnog jakog zalaganja na terenu. Nije trebalo dugo da postane novi idol navijačima – slobodni udarci , driblanje , pomaganje obrani , asistencije , šutevi izvan 16 metara. Svaka njegova ozljeda zadaje glavobolje i navijačima i Jurgenu Klopu čija heavy metal momčad igra dosta nesigurnije jedva pobjeđujući one ( objektivno ) slabije protivnike. Barcelona je ozbiljno zagrizla za ovog Brazilca pa ako Liverpool želi biti i dalje ozbiljan i ako hoće ( jer mora ) sačuvati ovog igrača morat će vrlo brzo sastaviti novi list papira sa primamljivom punudom.

Nagrada Juan Sebastian Veron – James Rodrigez

Ljeto je 2014 , završava Svjetsko nogometno prvenstvo ,a Florentino Perez toliko je oduševljen mladim Kolumbijcem za kojeg iskrcava 80 M eura. Prolazi tako lagano prva sezona, Rodrigez poprilično nesiguran u sebe i svoje sposobnosti , navijači nezadovoljni njegovim predstavama , a postava bez njega kada igraju Modrić i Kross djeluje puno sigurnije.Uskoro dolazi Benitez koji rotira cijelu momčad , nakratko Rodrigez dobiva na važnosti i odigra 2-3 solidne partije. Odlazi omraženi Benitez , dolazi Zidane koji odmah pokazuje da nije impresioniran njime. Osvaja se liga prvaka , Rodrigez je gleda s klupe, ponosno nosi kiseli osmijeh na svome licu. Dolazi nova sezona Rodrigez ponovno većinu utakmica grije klupu , a ja se pitam zar on toliko vrijedi? Zaključan je vrlo jednostavan, Rodrigez je kraljevskome klubu beskoristan.

Nagrada Guy Rox – Ante Čačić

„4-2-3-1 to sam ja“ bila bi sasvim dovoljna izjava doktora  nogometa Ante Čačića. Ma može se ozlijediti bilo tko bio to Modrić , Rakitić , Brozović, Perišić on će samo ubaciti drugog igrača na potrebnu poziciju ,dati im iste zadatke i moliti se dragome Bogu da netko poentira. Većina igrača mu ima status kojekakvih zlatnih teleta , ovaca , krava i tko zna čega još pa će onaj tko ima navedenu karakteristiku biti u prvoj postavi jer nije bitna forma , bitno je tko ste , odakle ste , imate li ugovore sa Zdravkom Mamićem , isplati li vas se zvati zbog dobre prodajne cijene itd. Za sada mu rezultati i idu na ruku , no kada dođu pravi ispiti u drugome dijelu kvalifikacija vidjet ćemo da li je on stvarno doktorirao.

Nagrada F.C Wimbeldon- Turska nogometna reprezentacija

Da nije bilo Turske ovo bih bio prisiljen dodijeliti Dinamu , na svu sreću poštedjeti ću aktualnog hrvatskog prvaka zbog kvalitete pojedinaca. Dakle na prvi pogled to je izuzetno srčana , duhovna , borbena, svakome neugodna, nabildana te narodu i izborniku Terimu predana reprezentacija. No kada se malo bolje uhvatimo u srž njihove igre stvari se puno zakompliciraju. Toliko prekršaja , prepiranja sa sudcima , 1 do 2 udarca u okvir gola tijekom cijele utakmice , nenaspavana obrana , odbjegli odmetnik (pa opet pozvani) Arda Turan, napad – dodaj loptu Emre Moru pa šta bude ili daj Bože da Calhanoglu pogodi ovaj slobodan udarac.Fuj!

Nagrada Ajax 70-tih godina – F.C Barcelona

Da , ja sam navijač Real Madrida ali biti ću pošten i u skladu s tim dodijeliti ovo Barci. Napadački trojac djeluje nezaustavljivo i moćno. Svi aktivno sudjeluju u igri , pa koliko god mi bili hejteri Mesija , Suareza , Neymara oni su zabavni za gledati. Način na koji melju protivnike , kontroliraju igru , nepredvidive akcije , kontra-napadi , dijagonale , kratki pasevi . Ponekad dobijem osjećaj igre savršenstva. Dosta dugi broj utakmica navedenog trojca u Copa Americi utjecao je da ne osvoje prethodnu ligu prvaka. Svejedno,poptuno zaslužena nagrada.

Dodijem oskare za :
Nagrada zlatni petrodolar- Juventus Gledajući prethodnu ( pa i par sezona prije ) sezonu Juventus zahvaljujući svojem statusu naj naj kluba u Serie A očito može i ima pravo tražiti hrpu eura za svoje mega zvijezde. Prodajom Paula Pogbe i Morate uprihodili su oko 150 M eura i usput pojeli ostatak konkurencije dovođenjem najboljeg strijelca sezone 2014/15 Seria A Higuaina uz još mladu nadu Pjacu. Koliko su dobro odradili svoj prijelazni rok govori činjenica da su još završili u plusu ,uzevši još u obzir da oba prodana igrača u novoj sezoni nisu pokazali niti 5 % zašto vrijede toliki novac ...
Dodijem oskare za :
Nagrada zlatni petrodolar- Juventus Gledajući prethodnu ( pa i par ...

Ne slažem se: draxy, Wenger,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.