MARIOLJETA

Reputacija
2
Bodova
49
Analiza
19
Ocjena
132
Anketa
137
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

11/2018
Engleska - Hrvatska 2-1

Poslije taktičko odlično postavljene  i vođene utakmice protiv Španjolaca kada nam je Jedvaj donio pobjedu sve se činilo idilično, makar svejedno u nezahvalnoj situaciji kada moraš odigrati pred punim Wembleyom u samo  2 dana odmora. Bez obzira na tešku situaciju vjerovao sam u te momke, vjerovao sam u Dalića kao što vjerujam i sada nakon razočaranja kada pobijedimo sami sebe.

 Rakitić nam je jako falio. Možda ga se nakon karijere nikada nećemo sjećati kao Modrića, ali evo sada smo mogli vidjeti koliko nam treba .Izostankom Rakitića koji je bez obzira na to što ga koristimo na krivim pozicijama, takav tip igrača koji samim svojim prisustvom na terenu donosi iskustvo i mirnoću u ekipi, našli smo se u teškoj situaciji. Može se sada preispitivati koliko je uvođenje Vlašića krivi strateški potez, iako je asistirao ali što je tu je, htjela se ispoštovati forma.

Što se tiče same utakmice, krenulo je sve očekivano. U prvom poluvremenu, Englezi se postavljaju domaćinski i jurišaju u napad i trebali su već tu riješiti utakmicu ali klasično Dalićevski, držimo tu nulu na poluvremenu, što je sigurno bio i plan da se Engleze uvuče u paniku. Igra također očekivana. Ubijali su nas dugim loptama i kupili odbijance. Nemamo nikakvog mr. razbijača, igrača koji stoji ispred obrane da stane na loptu i odigra jedno pulupristojno dodavanje. Plan Engleza bio je predvidiv od samom početka-slati duge lopte prema Sterlingu koji je svakim utrčavanjem brisao Jedvaja s terena te usmjeravanje prema ultra sporom Vidi. Lošim  postavljanjem Brozovića, kupili su lopte ispred 16erca kao od šale. Rebić i Perišić su se toliko trošili u fazi obrane da nismo imali prema kome poslati loptu. Ozljedom Vrsaljka, Dalić je na planu utakmice izgubio jer je ostao na dvije ključne zamjene. Sve što je štimalo na poluvremenu bilo je – Luka Modrić koji radi posao za 2 igrača te Lovre Kalinić. No cilj je bio ostvaren, mogli smo se planski regrupirati za 2. poluvrijeme. Hrvatsku je tada spasila-fortuna ali Dalićeva ekipa je izgledala momčadski.

U drugom poluvremenu, Dalić je uz sve izostanke koje je imao odlično pripremio ekipu. Očajnog Rebića zamjenio je Brekalom i preusmjerio je ekipu na rub krilnih pozicija gdje smo počeli igrati agresivno, sistemski i konačno-dobro i to bez Vrsaljka. Englezi, možda frustrirani promašajima u prvom poluvremenu sada su izgubili na brzini. Jedvaj je bio bolji u postavljanju,Milić je igrao koliko toliko oprezno i brzim promjenama strane po osvojenim loptama stvarali smo višak i omogućili konačno Perišiću igru koja mu odgovara-višak prostora u trku. Kramarić je pomagao na lijevoj strani koridora za dodavanje, a činjenica da smo tada stvarno dobro izgledali govori nam da su Englezi zviždali svojim igračima. Tako smo strpljivo i spretno postigli gol. Kramarić, kakav god da je uz sve mane poput škrtosti na dodavanju je čini se postao  ono što nam je falilo godinama-golgeter za velike utakmice naredne 3-4 godine.

-----------------------

Ovdje želim stati sa utakmicom na koju ću se vratiti kasnije. Koliko god medijski prostor govori sve pozitivno o Hrvatskoj reprezentaciji, ona nije plod nikakvog sustavnog rada sa igračima nego čisti individualizam. Tako s jedne strane imamo dobra napadačka krila, dobre veznjake, a očajnu obranu bez ikakve nove verzije Nike Kovača koji nikada neće biti upamćen kao vrhunski igrač nego kao srčani igrač i igrač sustava te vođa na terenu. I nije samo tako u nogometu, nego i u ostalim sportovima gdje očekujemo da se utakmice rješavaju individualno npr. Bogdanović koji nema razigravača u košarci.

Hrvatska je po svom mentalitetu-lijen narod. Vodeći ljudi na svim funkcijama u državi nemaju nikakvu viziju za sistemski razvoj bilo čega, a nogomet je samo posljedica toga mentaliteta gdje se sve krpa „sakrivanjem“ problema. Zlatko Dalić u ovome kontekstu je iznimka jer vjeruje da i dalje postoji nešto dobro, nešto za što se isplati boriti, raditi itd. Sa Hrvatskom je napravio nešto što se možda nikada neće dostići i baš zbog toga njegovo viđenje i način postavljanja ekipe se mora poštovati. Reprezentaciju od 2012.godine vodili su redom izbornici koji po svome radu i znanju nisu bili dostojni voditi reprezentaciju Makedonije, a ne Hrvatske. Dugih 6 godina nije se napravila niti jedna struktura,mehanizam u igri koji će sakriti mane hrvatskih igrača. Dalić sve to zna, a imam dojam zapravo da je u ovom trenutku Dalić pola ove ekipe jer im daje ono „nešto“. Još da ima samo jednog prosječnog defenzivnog veznog igrača koji smiruje igru i ne radi glupe faule bilo bi super. Što će te, očito je da HNS-u važnije da se hrvatski igrači što prije prodaju za velike iznose bez da se razvija sustav kojeg bi koristili u igri koji bi proizveo makar jednog Wiliama Carvalja.

------------------------

Natrag na utakmicu. Hrvatska je nakon postignutog gola mogla riješiti utakmicu, nije i tu je nastao problem. Činjenica da je utakmica bila već u 15h je otegotna okolnost. Možemo sada napasti igrače da ne znaju braniti prekide, da fizički padaju, ali tko je god u životu igrao nogomet zna što se događa sa tijelom nakon 75,80 minuta. Pressing više ne možete držati i umorni ste. I sada dolazimo do onoga gore odjeljka , Dalić nema na raspolaganju nijednog „fightera“.,fizički nadmoćnog igrača koji umiri suigrače i oslobodi Modrića obrane i pošalje loptu naprijed. Možda je Marko Rog u ovome trenutku jedini prljavac kojeg je Dalić imao na raspolaganju ali njegov status u Napoliju ne obećava za sada.

Southgate je nakon primljenog gola napravio ono što svaki loš trener radi, koliko god to čudno zvučalo s obzirom na rezultat- vadio vezni red , a uvodio napadače i dobio na prekide, iste one prekide koji su hrvatska boljka,a englesko zlato. Modrić je djelovao preumorno,ipak su mu 34 godine. Padom njegove energije krajem utakmice pala je i cijela ekipa i dogodilo se ono što nam se često događa. Tako su englezi u 3 utakmice sa hrvatskom postigli 3 pogotka iz prekida iako su ovu utakmicu s obzirom na sve viđeno, zasluženo pobijedili.

Zaključak i zahvala:

Dalić je utakmicu u skladu sa resursima koje je imao utakmicu vodio vrlo dobro jer bolje spletom okolnosti ozljeda nije ni mogao. Dalić će u kvalifikacijama, gdje ćemo vrlo vjerojatno biti nositelji, konačno početi izgrađivati konkretnu taktiku i mehanizme koje sada nemamo jer ćemo imati slabije protivnike. Ovo je ipak bilo gostovanje na Wembleyu, a kada se sjetim kako smo loše igrali protiv Finske, Turske,Kosova slabo mi dođe.

Zahvaljujem cijeloj Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za sreću koju su donijeli ove godine jer se ovo neće tako lako dogoditi u državi gdje se ništa ne popravlja. U samo nekoliko mjeseci pobijedili ste Argentinu, Englesku, Španjolsku, prošli 2 puta na penale te igrali finale najvećeg nogometnog natjecanja na planeti i to vam nikada nećemo zaboraviti.

I za kraj, zahvaljujem svim Vukovarcima koji su prije 27 godina dali svoje živote za Republiku Hrvatsku i vječna vam slava jer se bez vas ova utakmica možda ne bi ni odigrala.

Poraz hrvatskog nogometa, reprezentacija je svoje najbolje odavno napravila.
Poslije taktičko odlično postavljene i vođene utakmice protiv Španjolaca kada nam je Jedvaj donio pobjedu sve se činilo idilično, makar svejedno u nezahvalnoj situaciji kada moraš odigrati pred punim Wembleyom u samo 2 dana odmora. Bez obzira na tešku situaciju vjerovao sam u te momke, vjerovao sam u Dalića kao što vjerujam i sada nakon razočaranja kada pobijedimo sami sebe. Rakitić nam je jako falio. Možda ga se nakon karijere nikada nećemo sjećati kao Modrića, ali evo sada smo mogli vidjeti koliko nam treba .Izostankom Rakitića koji je bez obzira na to što ga koristimo na krivim pozicijama, takav tip ...
Poraz hrvatskog nogometa, reprezentacija je svoje najbolje odavno napravila.
Poslije taktičko odlično postavljene i vođene utakmice protiv Španjolaca kada ...

Respekt: BruceWayne, GNKDZCFC, Dado_M,

Slažem se: Fenix22,

respekt za zaključak i zahvalu - GNKDZCFC, 19.11.18. 9:27, 0 0 0
Zadnjeg veznog (razbijača) nećemo imati još dugo ako Šunjić iz Dinama ne dostigne bar razinu Ademija. - Fenix22, 19.11.18. 11:07, 0 0 0
Zato što idioti iz Rusanove nisu htjeli Ademija pa je dečko otišel igrati za Makedoniju. - DAJO22, 21.11.18. 19:21, 0 0 0
09/2018
1. kolo Lige Nacija: Španjolska 6-0 Hrvatska

U jednom trenutku sredinom drugom poluvremena kada je Željko Vela barem malo pokušavao spustiti tenzije kada je bilo jasno da slijedi katastrofa od rezultata, Segio Ramos vidjevši da mu se otvara bek, šalje dugu pomalo brzu dijagonalu u sam rub kornera. Carvajal nespretno prima loptu ali je nekako uspijeva štopati, smiriti da ne ode u aut te se okreće na trenutak i vidi poziciju suigrača na terenu i tek nakon toga dolazi Pivarić na pokrivanje. Ako ćemo uzeti u obzir da se ovo prije 2 mjeseca sigurno ne bi tako lagano dogodilo , čovjek se zaista mora zapitati u čemu je kvaka? Što se dogodilo sa igračima? Kako je nominalno jaki vezni red ostao ukopan kao da su došli sa dobrog provoda u noćnom klubu?


Da bi smo uopće pukušali ući u glave igrača, krenimo sa samim natjecanjem. Svima je jasno kako je bilo kakav rezultatski podbačaj ili uspjeh u ligi nacija irelevantan event. Samo ispadanje u ligu B po ovakvom principu znači da ćemo igrati sa slabijima iz grupa B ili C ili eventualno nekim iz lige A npr. Island koji također nije nešto dobro ušao u natjeacanje tako da ćeš sljedeće sezone imati puno lakše utakmice i veće šanse za prvo mjesto.O pobjedama također ne treba trošiti riječi. Budeš prvi u skupini u ligi A, odeš u polufinale i ispadneš , a težište rezultata veće priajteljske utakmice služi ti jedino da bolje popuniš stadion. A kakva je onda korist za plasman na euro? Dakle u teoriji, Hrvatska bude prva, ispadne u polufinalu od recimo Francuske, i sada da bi imali nekakvu korist od ovoga moramo podbaciti u pravim euro-kvalifikacijama jer smo bili prvi u skupini lige nacija i onda igrati neki play off, sa recimo Ukrajinom koja je bila prva u svojo skupini lige nacija? Mislim da su igrači svjesni da je puno jednostavnje imati po prijašnjem sistemu jednog konkurenta u skupini i ostatak slabijih ekipa, a kako na primjeru protiv jakih Španjolaca vidimo da se slabija ekipa neće uigrati protiv sile nogometa,onda motiv igre pada u vodu.


A kada smo već kod motiva naših igrača, izbornik bi zaista trebao odgovoriti na neka kadrovsko- taktička pitanja.Sama ekipa je sastavljena onako kako jest, neosporno je da nam je razlika između Vrsaljka i sljedećeg desnog beka nebo i zemlja, no ono što bi Daliću lako mogao postati oni pravi balkanski problem je slijepo vjerovanje u iste igrače koji su zasićeni srebrom. Da li je Luis Enrique stavio u prvih 11 Asensia, da bi ovaj lakše proigrao u klubu, ili možda jer mu on zaista treba i zna što će s njim? Ako je Dalić bio zadovoljan Barišićem , zašto je opet stavio Pivarića kada sama utakmica konkretno nema ekstra natjecateljsko značenje? Nemojte sada reći da Špajnolci imaju 10 puta veću populaciju i sustav rada sa igračima, a mi ne. To je sve poznato svima. Budući da smo imali ozljede, a ne adekvatne zamjene, plan je vadljda bio staviti 11 naboljih igrača na teren pa što bude. Može li se primjerice dogoditi da izbornik pozove jednog OK Hnl igrača koji igra na desnom beku umjesto da tu baca otpatke koji uopće ne igraju u klubovima i iza kojih stoji samo prošlost i ime. Dakle, ako je plan na mjesto ozljeđenog igrača staviti Roga,Pjacu i Jedvaja koji spletom okolnosti u protekle 2 godine nisu pokazali ama baš ništa, na taj način može svatko voditi momčad tako da upali Fifu 19 na play station 4. Problem je što će rezultat i igra biti kud i kamo drukčiji.


Ukoliko izbornik zaista malo drastičnije ne promjeni model pozivanja igrača i poruči da se na staroj slavi ne živi, moglo bi se dogoditi da se Modrić naglo ozlijedi kada vidi kako Rog mijenja Vrsaljka. Hrvatska ima dobre igrače, ne vrhunske ne vanserijske ali dobre igrače koji se za ovu nenatjecateljsku utakmicu nisu niti pozvali. Jedan Brekalo,Ćaleta i Benković su u zadnje 2 godine nešto i napravili , pa mi stvarno nije jasno što se može novo uigravati kada stavljaš maltene iste igrače i očekuješ dobru igru, a znaš da ćeš ih ionako koristiti u pravim kvalifiacijama u 3. mjesec? Ukoliko mlađa selekcija ne bude imala utakmice za mjesec dana, neka se barem u prvu postavu uvale igrači koji nešto u klubovima i znače, a nismo ih koristili konstantno prije. To će koliko toliko značiti da se momčad stvara jer tu igraju igrači koji se žele uigrati, proširiti roster i konkurencjiju za prvih 11 bez da se neki tu nalaze jer boljih nema - pa ću njega.


Neosporno je da svaka utakmica ima svoj kontekst. Međutim statistika ima svoja pravila. Ona nam govori da je Hrvatska u zadnjih 7 utakmica primila min. 1 gol po utakmici, a od knockaut faze ne gledajući gol Portugala, dakle svega 5 utakmica, primili smo 14 golova, pola od toga - prekidi!! Nije malo, zar ne? Dalić ima puno posla. Vraćanjem Kramarića i Rebića problem u napadu sigurno se smanjuje. Ulaskom u formu Modrića i Rakitića izgledat će se bolje , a nimalo loša ideja ne bi bila da protiv engleza stoperi budu Ćaleta i Benković. Nešto će se i uigrati, a 6 golova sigurno nećemo primiti

Manjak naboja + izbornik=krivci
U jednom trenutku sredinom drugom poluvremena kada je Željko Vela barem malo pokušavao spustiti tenzije kada je bilo jasno da slijedi katastrofa od rezultata, Segio Ramos vidjevši da mu se otvara bek, šalje dugu pomalo brzu dijagonalu u sam rub kornera. Carvajal nespretno prima loptu ali je nekako uspijeva štopati, smiriti da ne ode u aut te se okreće na trenutak i vidi poziciju suigrača na terenu i tek nakon toga dolazi Pivarić na pokrivanje. Ako ćemo uzeti u obzir da se ovo prije 2 mjeseca sigurno ne bi tako lagano dogodilo , čovjek se zaista mora zapitati u čemu ...
Manjak naboja + izbornik=krivci
U jednom trenutku sredinom drugom poluvremena kada je Željko Vela ...
09/2018
Što smo saznali nakon Portugala?

U prvoj utakmici poslije slavnog srebra , kombinirana hrvatska susrela se sa iznimno kvalitetnim i čvrstim portugalom , nama poznatiji kao crna mačka kojoj nikada nismo zabili gol. Sukladno rezultatu, i postavi koja je igrala, trebali bi smo jako biti zadovoljni no za minimalni optimizam ipak se treba još puno raditi sa ovakvim igračima kako bi igra sa ovakvim kadrom, barem u igri prema naprijed na nešto i ličila.
Mane Hrvatske protiv Portugala:
-vidljivo nepostajanje prve distribucije lopte što veznjake tjera natrag, stari problem kojeg imamo već par godina
- nadovezuje se na prvo, konture u igri s kojima bi stoperi znali točno kome dodavati, kako bi smo smanjili nesposobnosti Vide i Mitrovića
- malo dodira sa loptom na portugalskoj polovici jer ipak je igrao Modrić te Kovačić
- prilikom pronalaska krila dugom loptom, manjak opcija za dodavanje što tjera na centaršut
- očajni defenzivni skok te izbijanje i traženje slobodnog igrača prilikom kornera
- nismo smirili utakmicu nakon postignotog pogotka
- ponovno veliki problemi na lijevoj strani, no portugalci su tu stranu namjerno i forsirali
- izostanak Mandžukika i Kalinića itekako vidljiv, niti Livaja niti Santini nisu bili vidljivi jer nismo imali igru prema naprijed
Dobre strane :
- kada vršimo presing , on izgleda sasvim dobro i uspijevamo osvojiti loptu , a tako smo uostalom i postigli gol
- igrači unatoč rezultatu za razliku kod prijašnjih izbornika ne padaju u komu nakon primljenog gola nego konkretnije privedu utakmicu kraju i još smo imali priliku pobijediti u zadnjoj sekundi
- vidljivo je po stavu igrača da prihvaćaju Dalićeve zadatke i da će igrati kako god im je rečeno, drugim riječima, puno bolji su sa psihom
- Portugalu smo zabilii prvi gol ikada i nismo izgubili utakmicu.
Dojam o igračima:
Barišič- Na debiju se itekako trudio no manjak kvalitete općenito je vidljiv. U obrani je imao težak zadatak i propuštao je iako se vidjelo u duelima da je željan dokazivanja. U ofenzivi vrlo slab kao i cijela ekipa. U par navrata prodao loptu centaršutom. Da je HNK Osijek opravdao napadanje Dalića što ga ovaj nije pozvao na prošierni popis SP-a, nije.
Vida- Iskusni senator i borac na terenu. Kritizirat njega unatoč svim njegovim manama u vođejnu lopte ne bi smjeli jer čovjek jednostavno daje sve od sebe za Hrvatsku i dobije po glavi, a da nije, ne bi primili onakav gol.
Mitrović- vidljivo je da dugo nije bio u natjecateljskom ritmu. Griješio kod predaje lopte u sredinu terena. U obrani izvrsno uklizavanje i generalno solidan dojam. Veća minutaža kod Leke u Brugeu će ga popraviti sigurno.
Kalinić-karma da čovjek ne može izdržati da ne primi gol sa Hrvatskom se nastavlja. Svejedno, način na koji smo propuštali u obranu i par izvrsnih reakcija nas je spasio poraza. Ono što mi stvarno ide na živce je njegovo branjenje kornera. Kao i onaj gol u Islandu, čovjek ostane kao drvena Marija kada mu netko glavom uputi udarac u okvir. Opet kažem, vrlo dobar.
Milić- novi debitand mogao je imati najgori dan u karijeri da je ona lopta ušla u mrežu. Ipak nije te je poput Mitrovića vrlo dobar u čišćenju opasnosti u 16ercu. Možda i vrlo dobar dojam.
Jedvaj- on jednostavno nije bek i . Upropastio akciju ulaskom u zaleđe. Puno korsiniji u obrani. Vidljivo je da ima kvalitetu u sebi ali i da nema minutažu u klubu te je njegovo samopouzdanje loše. Ukoliko ne proigra u klubu jednostavno ne može biti od ikakve koristi za reprezentaciju.
Vrsaljko- danas nije imao puno opcija. Kada se otvarao igrači ga nisu pronalazili i falilo mu je podrške iako se nije nešto trudio. Dozirao je za Španjolsku definitvno.
Modrić- nekih pola sata je držao u koncima igru dok je htio. Nakon primljenog gola definitivnio je želio stati kao i Vrsaljko. U glavi mu je više bila Španjolska i protiv nje će siguno izgledati puno, puno bolje.
Badelj- na momente izgledao odlično , pa očajno. U delima vrlo dobar, no kada Hrvatska ne izgleda dobro i nema posjed ne izgleda ni on. Trudio se čovjek ali ako zaista želi biti ispred Broza, mora se popraviti.
Kovačić- prvi put možda i najviše pokazao na terenu tako da sada svi možemo vidjeti što znači minutaža u klubu. Kretao se kroz linije portugalaca kad je god imao prostora, otvarao se suigračima, uputo prvi jako dobar šut u okvir gola. Posebno mi se svidjelo što je raspravljao sa sucem, tako da njegova žestoka reakcija znači da ne želi biti kukavica an terenu. Nakon Islanda 2013 konačno pravi Mateo.
Perišić- u sada posljednje 3 utakmice za hrvastku postigao je 3 gola i asistenciju. Vratio se u klupski i reprezentativni ritam. Jedini igrač koji će nešto konkretno napraviti na protivničkoj polovici. Šteta za malo jako dodavanje Livaji. Jednostavno je najbolji u Hrvatskoj.
Pjaca- u ono malo napada što smo imali imao vrlo dobro je driblao i ništa više. U obrani loš, gubio lopte u opasnom području. Vidljiv je manjak samopouzdanja zbog male minutaže. Da bi smo potencirali njegove kvalitete moramo imati posjed lopte jer bez posjeda on je beskoristan na terenu.
Livaja - debi za zaborav Livaji. Kao neka vrsta kombinatornog igrača i polušpice danas jednostavno nije dobivao loptu da to i pokaže iako se u akciji kod gola odlično postavio na dodavanje. Definitivno će biti zanimljivo što će Dalić htjeti s njim protiv Španjolske kada smo sigurni da nećemo imati posjed lopte veći od 40%
Santini- trebao je ući malo ranije ili čak i startati. Njegova želja za dokazivanjem je velika ali kao i Livaja jednostavno ne dobiva loptu. Da je imao sreće možda bi i postigao gol u zadnjoj sekundi. Mislim da bi bio bolji izbor od Livaje za Španjolsku čisto zbog discipline i htjenja.
Čop- nemam ništa protiv njega ali da se ovdje nalazi zbog ozljeda , svađe Kalinića i oproštaja Mandže, to se vidi. Igrao na krivoj poziviji i zamalo napravio dobro proigravanje za portugalce koje je moglo rezultirati golom. Ako ništa, izborio faul.


Zaključak:
Ne treba se rasplakati nakon ispodprosječne igre bez Rebića, Rakitića i Lovrena koji bi sigurno uveli malo mira među momčad samim prisustvom.Treba nas zabrinjavati napad koji kao da ne postoji i ukoliko ne stvorimo nekakvu igru povratkom Rebića i možda Kalinića u napad imamo ozbiljnih razloga za brigu. Vezni red se vidljivo štedio za Španjolce i nije igrao punom snagom osim Kovačića koji želi iskoristiti svaku moguću sekundu na terenu. Dalić je na Sp-u dokazao da je pravi natjecateljski trener i ovo što smo vidjeli protiv osjetno jačeg Portugala treba gledati samo kao uigravanje. Dalić uostalom u prijateljskom utakmicama ima tek 2 pobjede protiv respektabilnih ekipa te ne bilda rezultate kroz Moldavije, Sj. Irsku, Linheštajn i sl. U svakom slučaju, povratkom Rakitića, te poznavajući Dalića, očekujem da će Hrvatska u utorak odigrati 3 puta bolju utakmicu od ove.

Realno stanje
U prvoj utakmici poslije slavnog srebra , kombinirana hrvatska susrela se sa iznimno kvalitetnim i čvrstim portugalom , nama poznatiji kao crna mačka kojoj nikada nismo zabili gol. Sukladno rezultatu, i postavi koja je igrala, trebali bi smo jako biti zadovoljni no za minimalni optimizam ipak se treba još puno raditi sa ovakvim igračima kako bi igra sa ovakvim kadrom, barem u igri prema naprijed na nešto i ličila.Mane Hrvatske protiv Portugala:-vidljivo nepostajanje prve distribucije lopte što veznjake tjera natrag, stari problem kojeg imamo već par godina- nadovezuje se na prvo, konture u igri s kojima bi stoperi znali točno ...
Realno stanje
U prvoj utakmici poslije slavnog srebra , kombinirana hrvatska susrela ...

Respekt: marko_marcus, Fenix22, ivan-cro,

Slažem se: cropol, ktm686,

03/2018
Dalićev popis; postoji li rješenje bez Modrića i Rakitića?

Kao i kod svakog hrvatskog nogometnog izbornika neposredno prije velikog natjecanja počinje se pumpati teorija zavjere oko nekoliko imena koji bi morali biti na popisu. Dalić se tako u očima onih neutralnih promatrača koji izražavaju mišljenje tek nakon novog debakla, pretvorio u lika koji zaista u Rusiji želi postići -ono nešto,prkoseći prljavim načelima izbornika kojeg HNS odabere. Naravno, kada radite bilo koji trenerski posao za ozbiljan rezultat osim vrhunskih igrača potreban je i ozbiljan rad koji se prezentira igračima. To uključuje potpunu samostalnost u pozivanju igrača bio on trenutno loš ili dobar jer u nogometu jer preobrazbe pod pravim ili lošim trenerima nisu nepoznanica. Da li je Zlatko dalić onaj pravi? To još ne znamo.

Ono što je sada sigurno posve jasno nakon popisa jest da se od kvalitetnih igrača s pravom očekuje veliki rezultat. Nažalost, sve moguće varijante koje smo mogli dobiti ranijim pozivanjem Benkovića, Sose , Vlašića i još ponekog su propale jer se to trebalo raditi puno ranije kako bi se uigrali i to nije problem u Daliću. Kod nas je očito običaj poslati 11-12 stožernih igrača koji će biti starteri, a ostalih 9-10 igrača ondje ima svrhu izloga i zajedničkog fotografiranja. Dalić sve to zna, a ovim pomalo preambicioznim popisom želi samome sebi olakšati dušu i fokusirati se na ono što zaista želi vidjeti. I onda se pitamo kako će to izgledati? Možemo li bez Modrića i Rakitića?

Teško.

Da bismo lakše odredili varijantu B u slučaju ozljede bilo kojeg od navedenog dvojca moramo u svim pozicijama biti kompletni kako bi igra ličila na nešto. Krenimo prvo sa udarnom postavom koja će u slučaju svih spremnih igrača sigurno istrčati protiv Nigerije te sve probleme u igri.

Problem naravno uvijek isti. Lijevi bek, defenzivni vezni te desno krilo kojeg smo većinom krpali Brozovićem. Modrić je na ovom popisu zapravo i jedini igrač koji može odglumiti „polušpicu“ to jest igrača koji ima zadatak brzog protoka lopte u protivničkoj polovici. Sa Rakitićem ili Kovačićem na toj poziciji izgledali smo blijedo i bez plana iako nismo imali nikakvih problema sa prenošenjem lopte iz obrane u napad. Problem je bio onaj famozni brzi zadnji pas do napadača. Ozljedom Krovinovića koji je u startu briljirao u Portugalu od kojeg se očekivalo da se nađe na popisu spali smo samo na Modrića i tu se sada ne može ništa poboljšati. Ako smo sigurni da će Rakitić biti srce veznog reda u Rusiji onda OK iako varijante za njega imamo.

 Ako već ne nemamo nikakvo rješenje za polušpicu ,kako bi onda trebali bez Rakitića, igrača koji je ionako igrao poprilično loše u većem dijelu kvalifikacija?

 1-  U fomaciji 4-2-3-1

Najjednostavnije varijante su Rog ili Kovačić. Rog je zapravo vrlo sličan Rakitiću po pitanju pregleda igre ali njegova loša minutaža U Napulju nikako ne sugerira ulazak u prvih 11 dakle ostaje Kovačić. U tom slučaju odgovornost Badelja kao čuvara lopte je još veća uzevši u obzir koliko Kovačić može brzo ili iznijeti ili izgubit loptu kako mu i priliči. Ova varijanta se čak čini i vrlo dobra jer zasada nikada nismo vidjeli hrvatsku sa Modrićem i Kovačićem u suparničkoj polovici, a da je iza njih čuvar. Defenzivnog mogu igrati Badelj ili Pašalić. Prema tome gospodine Daliću, na pripremama isprobajte ovu varijantu.

Prednost ove formacije je posjed lopte kojeg naši veznjaci vole te dominacija po krilnim pozicijama, a mana je što otkrivamo naše slabe točke u igri obrane te velika ovisnost o Kovačićevoj volji na terenu.

 2- U formaciji 3-5-2

Na papiru se čini dobra jer smo eliminirali bekove i  defenzivnog veznjaka. Nažalost za ovu formaciju morate imati i kompetentne stopere koji dominiraju u skok igri te iznose loptu naprijed.  U ovom slučaju – Ćorluka koji tek ulazi u natjecateljski ritam. Naš obrambeni trojac te karakteristike nema jer su svi redom skloni kardinalnim pogreškama. Namjerno sam ubacio Pašalića i Vrsaljka jer su zračni dueli i hrvanje za loptu njihova jača strana pa bi jedan od njih za vrijeme izgradnje napada trebao biti bliže stoperima u slučaju protivničke kontre. Perišić bi tako postao wing-back i njegova uloga u napadu bi se smanjila ali bi olakšao posao Vidi. U ovoj formaciji Brozović bi imao najteži zadatak pravilnog distribuiranja i zadržavanja lopte. Modrić bi sa Kramarićem i Kalinićem mijenjao poziciju, omogućavajući Kramariću šut iz daljine, a Kaliniću utrčavanje u prazan prostor. U slučaju vodstva i zatvaranja utakmice Mandžukić i Pjaca bi bili pravi jokeri s klupe.  

Prednost ove formacije je smanjivanje ovisnosti o ubačajima bekova te sakrivanje obrambenih mana protiv jakih protivnika. Mana ove formacije što smanjujemo ulogu krilnih igrača te općenito povećavamo  faktor rizika za naše stopere kao i nedostatak plana u slučaju protivničkog vodstva.

Zaključak

Ne poznajemo još dovoljno Dalića da bi smo mogli procijeniti točno što će raditi i kako će se ponašati prema igračima ali ovim želim naglasiti da je izbor u slučaju ozljeda vrlo sužen uzevši u obzir statistike naših manje važnih igrača u trenutnim klubovima. Svatko ima svoj ukus pa bi još želio vidjeti drugačija mišljenja drugih. Do prvenstva  je još 3 ipol mjeseca pa bi svakako na pripremama trebalo isprobati sve što ima smisla.

Bez Rakitića možemo. Bez Modrića ne.
Kao i kod svakog hrvatskog nogometnog izbornika neposredno prije velikog natjecanja počinje se pumpati teorija zavjere oko nekoliko imena koji bi morali biti na popisu. Dalić se tako u očima onih neutralnih promatrača koji izražavaju mišljenje tek nakon novog debakla, pretvorio u lika koji zaista u Rusiji želi postići -ono nešto,prkoseći prljavim načelima izbornika kojeg HNS odabere. Naravno, kada radite bilo koji trenerski posao za ozbiljan rezultat osim vrhunskih igrača potreban je i ozbiljan rad koji se prezentira igračima. To uključuje potpunu samostalnost u pozivanju igrača bio on trenutno loš ili dobar jer u nogometu jer preobrazbe pod pravim ili ...
Bez Rakitića možemo. Bez Modrića ne.
Kao i kod svakog hrvatskog nogometnog izbornika neposredno prije velikog ...

Respekt: Peslolus, ktm686, Losovius, Jerlekan, HAJDUK2012,

Slažem se: Peslolus,

Ne slažem se: Jerlekan, HAJDUK2012,

Kad vidim ideju po kojoj bi Pašalić trebao igrati za reprezentaciju odmah dobijem napadaj. S ostalim se načelno slažem, ali ovo mi je prevelik trn u oku da stisnem zeleno. - Jerlekan, 6.3.18. 23:36, 0 0 0
Marko Rog - igrač koji ulazi s klupe. Ako se na nešto naviknuo, to je da odigra zadnjih 15 minuta. A nekakvu kvalitetu ima, ne bi inače stalno ulazio u povijesno jakom Napoliju - gradim, 7.3.18. 9:40, 0 0 0
01/2018
Ronaldo OUT, Hazard IN; pobjeda ili poraz Reala?

Zaista, ako pogledamo praktično, da su svi medijski natpisi o (ne)zadovoljstvima nogometaša po klubovima točni logično bi bilo valjda da uprave klubova redom ili daju bolje ugovore ili da prodaju igrače čim prije. Naravno, to u stvarnosti nije tako, a to je jako bitno naglasiti ako hoćemo sagledati Ronaldovu perspektivu. Ronaldo je u današnjem medijskom svijetu stvorio dvostruku personu. Prva je ta da je arogantan, bahat  i željan slave, novca i prepoznatljivosti dok je na terenu jako škrt kada treba dodati suigračima da lakše dođu do pogotka. Ovu konstataciju možemo lako prihvatiti kao točnu, iako ju zaslužuje također jedan dio današnjih mega-zvijezda koji nisu medijski atraktivni. Druga mu ide prilog, jer on je golgeter, on sije strah u kosti svojim protivnicima i izaziva strahopoštovanje te ima mogućnost riješiti utakmicu jednim potezom . Bez njega Real nikada nije bio ista momčad, a 3 lige prvaka u 4 godine se nikada ne bi osvojile bez Ronaldovih „uskrsnuća na terenu“. Najbolji je primjer preokret protiv Wolfsburga (3:0) kada je postigao hat-trick. On jednostavno živi nogomet isključivo za sebe i ne zanima ga ništa drugo osim zlatnih lopti, kopački i još pokojeg priznanja kojeg može dobiti dok su mu klupski trofeji ( za razliku od nacionalnih) ipak malo manje važna pojava. Da je bilo obrnuto, Ronaldo bi još odavno promijenio nogometnu sredinu.

Ronaldova upravo spomenuta druga persona mu je omogućivala da se isplazi jezik kome god poželi. Ove sezone (a dijelom i prethodne) upravo tu započinje njegov problem jer je ona nestala. Godine jednostavno ostavljaju posljedice na fizičkim sposobnostima svakog igrača, a njegov vrhunac je prošao još prije 2 godine. Međutim, kada je zapinjalo u igri tu bi bili Isco, Modrić, Ramos te ponekad Bale koji su potiho  vodili momčad na terenu te dovodili loptu upravo do Ronalda koji igra nikad bliže golu što je i za očekivati. Sada je cijeli Real u krizi, a kada tu još nadodamo jednostavno pad njegove fizičke spreme i zasićenost cijele ekipe,događa se ono što se (objektivno) moralo i dogoditi pa je Hazard odjednom buknuo kao dobro rješenje Realovih problema. Ima smisla ali samo  po pitanju kadroviranja. Hazard ima 26 godina i još  nekih 5-6 sezona na visokom nivou, jedan je od najbržih krilnih igrača današnjice i što je još bolje, on je timski igrač koji nikada nije želio iskakati ispred svih. Uzevši u obzir cijene napadača na nogometnom tržištu, dati nekih 120-150 M eura za 5 sezona je vrlo dobar posao i za klub i za Hazarda koji tako automatski postaje možda i najbolji Belgijski nogometaš ikada. Problem kod ovoga posla je upravo Ronaldo.

Brend kojeg kraljevski klub ima već više od pola stoljeća nikako nije za podcjeniti, a kamoli za kojekakve medijske floskule oko zadovoljstva  pojedinih igrača, ne samo u Realu nego bilo gdje drugo. Činjenica je da je u Realu bilo velikih igrača koji su u današnjim medijima zbog svojih božanskih nogometnih statusa bili puno bolje priče na kavici kao Carlos, Puskas, Raul, Casilas, Zidane i mnogi drugi. Svi su oni u svoje vrijeme bili najbolji po svojim ulogama na travnjaku,neki malo više, neki malo manje te se na taj način izgradio mit da u Realu igraju najbolji na svijetu pa je tako činjenica  da ste igrač Reala, svakom tko je ondje igrao, značila jako puno u životu. Jako malo igrača Reala koji su u njemu uspjeli izgraditi vlastitu ličnost je otišlo nepozdravljeno. ( npr. Makalele )Štoviše, Real je neke pretplaćene igrače i trpio dok su igrali najgore(Beckham)ali su se uvijek sa poštovanjem odnosili prema igračkoj ličnosti. Ishod svega toga je da su se navijači i uprava kluba prema svojim legendama opraštali manje,više onako kako to zaslužuju.

Koliko prodaja Ronalda i dovođenje Hazarda ima uopće velikog smisla u dugoročnim okvirima? Najjednostavnije je reći da nema uopće. Ukoliko se proda Ronaldo i dovede Hazard, što onda? Hazardu može dobro krenuti ali i može ga zadesiti neka ozljeda po čemu se nažalost također ističe, dok Ronaldo nastavi trpati po nekoj Kineskoj ligi gdje bi mu konkurencija bila Carlos Tevez. Za 15-20 godina nitko se neće sjećati nikakvih medijskih natpisa oko Ronaldovog odlaska iz Reala kojih je bilo jako,jako puno.( iako se od svega toga ništa nije dogodilo) Ljudi će se samo sjećati onoga što je Ronaldo bio na terenu , sjećati će se njegovog broja  golova,zlatnih lopti i kopački i to je upravo ono što Ronaldo želi, a trebalo bi i biti ono što duh reala želi. Zar zaista treba očekivati da Real kroz neki prijelazni rok poruči najboljem igraču da ne računa na njega? Zar zaista Real nema novaca za bolji ugovor? Ja sam siguran da ima. Veliki igrači su uvijek nadograđivali brendove svojih klubova upravo kada im je u klubu bilo najteže kao npr. Totti,Zanetti,Maldini,Beckenbauer. Upravo takvi igrači su nešto što moderan svijet jako puno poštuje i to će za nekih 4-5 godina postati Messi koji nikada neće ostaviti svoju pravu ljubav.

Zaključak

Da li Ronaldo treba u Realu završiti karijeru? Da. Iako njegove fizičke sposobnosti definitivno nisu više za velike utakmice gdje će Real u ostatku ove sezone imati problema sa realizacijom ( pa i sljedećih ako se ne dovede Hazard ili još netko), Ronaldo idalje može poslužiti kao as iz rukava za one manje važne utakmice gdje može nabijati statistiku još u svoju korist. Realu zaista ne bi trebao biti nikakav problem odreći se koje sezone za trofejima jer su ionako povijesna momčad upravo na čelu s portugalcem. Da li je Realu potreban Hazard? Naravno da je potreban ali za Realov brend u ovom trenutku je bolje strpjeti se s pojačanjima te se oprostiti s Ronaldom kako on to i zaslužuje jer to je oduvijek veliki dobitak za klub. Čak i da se Hazard ne dovede, drugih velikih igrača koji će u budućnosti doći i nositi Real do trofeja idalje će biti.

Ronaldo mora i hoće ostati.
Zaista, ako pogledamo praktično, da su svi medijski natpisi o (ne)zadovoljstvima nogometaša po klubovima točni logično bi bilo valjda da uprave klubova redom ili daju bolje ugovore ili da prodaju igrače čim prije. Naravno, to u stvarnosti nije tako, a to je jako bitno naglasiti ako hoćemo sagledati Ronaldovu perspektivu. Ronaldo je u današnjem medijskom svijetu stvorio dvostruku personu. Prva je ta da je arogantan, bahat i željan slave, novca i prepoznatljivosti dok je na terenu jako škrt kada treba dodati suigračima da lakše dođu do pogotka. Ovu konstataciju možemo lako prihvatiti kao točnu, iako ju zaslužuje također jedan dio ...
Ronaldo mora i hoće ostati.
Zaista, ako pogledamo praktično, da su svi medijski natpisi o ...
12/2017
Tribina nagrade za 2017. godinu!

Nagrada „ Zlatni petrodolar“- Manchester City

Kada u ovim football-biznis vremenima imate toliko jako kupovnu moć da možete kupiti bilo koga trebate onda paziti da to bude pametno , a City je posljednjih par sezona malo kada pogađao sa tip-top igračima za prvu ekipu koji će se dobro uklopiti. ( De Bruyne, Sterling) Ove sezone konačno se dobro piknulo sa pojačanjima,  i to ne baš od nekih potencijalnih mega zvijezda koji bi mogli biti Messi ili Ronaldo nego od 3 beka, golmana i veznjaka. Ruku na srce, nisu bili baš jeftini-ukupno 198,7 M eura, no to su igrači dovedeni po ukusu Guardiole pa ne treba spominjati kako izgleda momčad koja je slagana po ukusu sa ciljem što više taktičkih varijanti. Činjenica je isto tako da je City dobro i prodavao s ciljem da se riješi nepotrebnog viška od čak 12 igrača gdje se uprihodilo oko 60 M eura. Gledajući cjelokupan dojam ove sezone i uklopljenost novih igrača gdje svi imaju solidnu minutažu, teško je reći da je drugi klub zaslužio ovu nagradu.

Nagrada „ Massimo Moratti“- Real Madrid

Kraljevski klub ove sezone za ovu nagradu definitivno je odigrao „ kraljevski“, a posljedice užasnog odrađenog prijelaznog roka očitovale su se po rezultatima. Prodaja Morate u Chelsea imalo je tek koristi zbog visokog transfera od 80 M eura. Tim potezom Real definitivno upropaštava sezonu jer je njegov BBC napadački trojac dobar samo na papiru tako da varijanta s klupe u slučaju ozljede ne postoji. Nadalje, prodan je Danilo za 30 M eura, medijski popljuvani bek koji se u Citiyu dobro snašao pa se muka mučila dok je Carvajal bio ozljeđen jer Hakimi je tu nedostojna zamjena ( protiv totenhema igrao očajno). Također, nije doveden niti jedan krilni igrač koji bi mogao zamijeniti uvijek polomljenog Balea. Jedini dobar potez je bio uvrštavanje Hernandeza u prvu momčad , no i to je sve slabo istrenirano uzevši u obzir koliko Zidane mazi svoje imperatore od prošle sezone držeći se čvrsto svoje hijerarhije. Real se tako u kombinacijama sa slabim integriranjem novih igrača te prodajom napadača i beka pretvorio u momčad tankog fitilja gdje svaka ozljeda drastično ubija momčadsku kvalitetu.

Nagrada „Pippo Inzaghi“ -El Arabi Hillel Soudani

Nagledali smo se svega i svačega unutar šesnaesterca ove godine. Kandidata ima itekako, počevši od Suareza, Ronalda, Neymara, Higuania, ali nitko me cijelu sezonu nije toliko oborio s nogu koliko trenutno ponajbolji igrač HNL-a što mu je i olakotna okolnost da se ponaša nesportski na terenu gdje se tretira pomalo sinovski od sudaca. Po simuliranju je ionako na široko poznat već nekoliko sezona ali ove godine to je bilo na vrhunskoj razini. Njegovo simuliranje protiv Cibalije definitivno je bilo najbolje iznuđivanje penala u HNL-u posljednjih nekoliko godina. Svaka čast.

Nagrada „ Davor Šuker“ – on sam

Zaista je smiješno gledati bivšu devetku kako postaje nula, i to ne samo na sportskome imidžu , nego i na moralnom. Ni sam ne znam tko vjeruje u njegove glupe priče o financiranju klubova, izgradnji kampa koja se nikada da dogodi, (ne)uspješnosti reprezentacije. Teško je zapravo reći što ga u ovome trenutku uopće zanima osim novca  jer jako malo vremena provodi u Hrvatskoj gledajuće nogometne probleme koji se redovito gomilaju dok on putuje svagdje jer ima očito važnijeg posla. Zaista šteta, jer u suprotnome da se barem, ako ništa drugo, pravi da ga neke pojave u Hrvatskoj zanimaju, imao  bi koliko toliko fanova , a ovako nema ništa. Tko zna, ako budemo sretni, možda mu i politika igrom slučaja okrene leđa.

Nagrada „Alan Shearer“- Mauro Icardi

I to bez ikakve dileme.  Čovjek koji je i ove sezone (trenutno) statistički po broju postignutih golova pola svoje momčadi ( 17/34), iako nije ni lošiji prethodne sezone sa 24 gola gdje se ponovno samo njega pita kako će Inter odigrati. Pitanje je svakako koliko respekta protiv bilo koje ekipe ima Inter bez njega, a možemo se složiti da i nemaju baš puno. Činjenica je da Inter ove sezone malo mijenja i da za njega nema baš puno odmora, a to mu po ovome pitanju može ići samo u korist da trpa i dalje koliko god može. Zlata vrijedan napadač, koji će vrlo vjerojatno otići za rekordan transfer iz kluba.

Nagrada „ Juan Sebastian Veron“ –Ousmane Dembele/ Leonardo Bonucci

Iskreno, ovdje je bilo najviše dvojbi zbog Dembelea koji je za rekordan iznos od 105 M eura doveden, međutim zbog ozljede se nije ni pokazao , a ni neće jer će teško ući u prvu postavu do kraja sezone u Barceloni pa je ovo uvjerljivo najgore pojačanje jesenskog dijela sezone. Za razliku od njega najbolji talijanski stoper je doveden s ciljem da svojim iskustvom i liderskim sposobnostima vodi Milan na vrh. Od toga na kraju ništa. Njegovo ponašanje na terenu je grozno, kao da je sjena samoga sebe iz Juventusa i sa ama baš ničim ne pomaže svojoj momčadi. Doduše ni cijeli Milan ove sezone nije briljantan ali najskuplji stoper na svijetu trebao bi biti uzor svojim suigračima na terenu gdje se uz njega osjećaju sigurno.  Mislim da bi mu dobro došao onaj poznati „otac-sin“ razgovor da uopće shvati u čemu je njegov problem i da se svijet ne vrti oko njega.

Nagrada „Rinus Michels“-  Joachim Low

Iako svi znamo pojam nijemaca kada su u pitanju reprezentacije, teško je opisati kako i zašto im sve tako glatko ide u kvalifikacijama kada su uzeli 30/30 bodova. Iako igra u nekim utakmicama zaista nije djelovala nešto uvjerljivo, rezultat je uvijek išao samo njima i to ponekad sa čudnim postavama koje su njihovim protivnicima zadavale glavobolju. Činjenica je da Njemačka ima 80M stanovnika pa izbora ima puno, a to su dovoljno velike brojke koje znače nepredvidljivost i beskonačno mnogo kombinacija kada vas vodi Low.

Nagrada „F.C Wimbledon“- Hrvatska nogometna reprezentacija

Osim prve utakmice sa Grčkom, nećemo pamtiti ništa posebno. Činjenica jest da nas je tu i tamo malo i pomazila sreća, a bez nje bi teško došli i do play-offa. Koliko smo bili predvidljivi, toliko smo i bili dosadni tako da su svake tablete za spavanje bile najbolje rješenje. Previše se forsiralo Modrića i igru na bekove, uopće se nije pokušalo eksperimentirati s drugim igračima, a napad u nekim utakmicama kao da nije ni postojao te se stvaralo 1-2 prilike na utakmici što je žalosno. Nadodajmo tu i prijateljske utakmice bez smisla gdje su igrači bezvoljni izlazili na teren (Estonija) i dobivamo jednu od najgorih godina kockastih dresova.

Nagrada „Ajax 70-tih“- S.S.C Napoli

Nisam puno njihovih utakmica pogledao. Sve što sam pogledao bile su one jače utakmice. Da ih prvi put vidite teško bi bilo pogoditi da su talijanska liga. Jako puno prilika na utakmici, vrlo brzi kontra-napadi i najzanimljiviji napadački nogomet. Užitak za gledanje.

Oskari idu...
Nagrada „ Zlatni petrodolar“- Manchester City Kada u ovim football-biznis vremenima imate toliko jako kupovnu moć da možete kupiti bilo koga trebate onda paziti da to bude pametno , a City je posljednjih par sezona malo kada pogađao sa tip-top igračima za prvu ekipu koji će se dobro uklopiti. ( De Bruyne, Sterling) Ove sezone konačno se dobro piknulo sa pojačanjima, i to ne baš od nekih potencijalnih mega zvijezda koji bi mogli biti Messi ili Ronaldo nego od 3 beka, golmana i veznjaka. Ruku na srce, nisu bili baš jeftini-ukupno 198,7 M eura, no to su igrači dovedeni po ...
Oskari idu...
Nagrada „ Zlatni petrodolar“- Manchester City Kada u ovim football-biznis ...
NE slažem se za RM, ali ostalo je skoro sve kako bih i ja... - Losovius, 27.12.17. 18:57, 0 0 0
I ja sms htio prokomentirati Real. Ne mogu dobiti nagradu Massimo Morati kad nisu nistra trosili. Oni su s prodajom Morate valjda zavrsili godinu financijski u plusu sto se tive transfera - gradim, 27.12.17. 19:47, 0 0 0
Mozda nisam bio striktan kako je pisalo u samoj tribini u opiau nagrade ali da je prijelazni rok loše odrađen,je. - MARIOLJETA, 27.12.17. 19:57, 0 0 0
12/2017
r2 s1 n1 k7
Može li se Inter vratiti na staze stare slave?

Ove sezone, nogomet u Milanu zahvatile su na prvi pogled poprilično neobične pojave. Dok su se crveni za predstojeću sezonu pripremali masovnim igračkim pojačanjima na gotovo svim pozicijama temeljem kineskog kapitala s naglaskom u povratak u dane stare slave, njihovi plavi rivali orijentirali su se na one kupovine za pozicije koje su se činile najnužnije gdje je po svemu suđenje najveće pojačanje ispao Spalleti. Malo tko je očekivao vidjeti baš Inter kako stoji prvi na tablici te još k tome da će imati najbolji start u prvenstvu još nakon Mourihnovih dana te da će A.C Milan potpuno podbaciti na samome početku sezone. Ako želimo napraviti usporedbu sa milanskim rivalima zaključak bi bio da novac itekako znači, ali jednostavno treba vremena da svojim radom, ugledom i atmosferom natjerate motor da radi punom parom, bez šamaranja u malim utakmicama gdje je Spalleti drastično promijenio stvari sa onim što posjeduje.

Promatranjem Interovih udarnih 11, većina bi se prije sezone složila da tu ne postoji prava momčad koja kako kohezijom, kako kvalitetom može parirati staroj dami u osvajanju scudeta. 5 mjeseci kasnije situacije je potpuno drukčija. Rezultati su tu, optimizam je kroz svako naredno kolo sve veći i veći i očekuje se poštena i napetija borba za naslov. I zaista, kada pogledamo tablicu ( za sada ) Inter jest prvi za bod ispred Napolija. Po broju postignutih golova su trenutno na  četvrtom mjestu sa 33 pogotka. Zvuči potpuno normalno i prihvatljivo , iako će mnogi reći da Inter ( još ) nema neku lijepu igru sa puno šansi te da ih mazi sreća. I u čemu je onda stvar zapravo? Koliko tko ima udjela u svemu tome?

Interova momčad je prije sezone bila izuzetno podcijenjena, no to i dalje ne mijenja činjenicu da su one-man momčad . Dakle, doprinos Icardija je sam po sebi ogroman(48 %) i naravno on je najvažniji igrač svome klubu. Za sada je prvi strijelac Serie A i praktički od svoje druge sezone sa plavima nosi klub na leđima svojim golovima bez obzira koliko se trenera u klubu promijeni. Samo je pitanje vremena kada će neki velikan za njega „iskeširati“ velike novce. Sama činjenica kako Inter,  gdje Icardi igra petu sezonu zaredom prethodnih godina nije bio poznat kao klub koji dobro provodi sportsku politiku(samo je Mancini prezivio cijelu sezonu na klupi ali samo zbog odličnog i sretnog ulaska u prvenstvo) gdje je nakon Moua , Splalleti 10. trener na redu da nešto pokaže, govori  nam kako je ovdje riječ  o vanserijskom napadaču jer ga trenira šesti trener u istom klubu. Za sada mu fali samo 6 golova da dođe do ljubilarnih 100 golova u plavome dresu što je fantastičan učinak uzevši u obzir „ odumiranje „ i manjak klasičnih devetku u špici. Icardi je upravo to, čisti centarfor, ne koristi se kako nekakva lažna devetka, krilo ili polušpica gdje bi trebao driblati. On ima jednostavnu zadaću pospremanja lopte u mrežu, nadvisivanje protivnika u zraku te izvlačenje stopera kako bi se krilima otvorio prostor za centaršut.

Ti krilni igrači su naravno naš Ivan Perišić kojemu će ovo( s obzirom da ima 28 godina) biti posljednja ili pretposljednja sezona na vrhuncu karijere. Poznat je najviše po svojoj brzini,  doprinosu u obrani,odanošću timu te lomljenju bekova prije nego što centrira, a eto, ove sezone počeo je i puno više zabijati golove. To dokazuje i njegov doprinos klubu gdje je 8. igrač lige. Čovjek jednostavno igra sezonu života. Doprinos mu iznosi 21 % ali samo po broju golova jer ima i 6 asistencija pa je taj učinak i još malo veći. (nastavak gornje tablice )

  

 Tu je i Antonio Candreva, stariji, iskusniji ( 30 god) talijan i dalje sposoban napraviti razliku na utakmici kako centaršutom ( ima 7 asistencija) tako i udarcem izvan 16erca gdje je možda i najbolji u Interu.  Osnovni razlog njihove eksplozivnosti barem sa strane asistencija dosta je varljiv uzevši u obzir da Icardi sve što dotakne u 16ercu pretvara u golove. Gotovo isto se događalo u vrijeme Bayernovog zadnjeg osvajanja lige prvaka kada je Mandžukić uz Riberya i Robena trpao bez granica. Uz ovakvu konkurenciju u Seriji A, ne gledajući Juventus, teško je reći da li Inter ima najbolji napadački trojac u ligi ali da su po svojim iskustvenim karakteristikama i vrhuncima karijere ispred svih, onda jesu. Njihova najveća mana koja bi itekako utjecala na pad forme i Icardija bi mogla biti teža ozljeda uzevši u obzir da obojica imaju preko 1200 min u prvenstvu prvenstveno zbog Spalletijevog  preforsiranja, pogotovo u malim utakmicama  gdje je uvijek veća šanse za ozljede. Uprava kluba, ako zaista želi s Interom, barem do drugog mjesta, trebati će na zimskome transfer roku dovesti barem jednoga krilnoga igrača koji će dati oduška ali da taj igrač također može igrati i  ulogu centarfora kako bi Icardi barem jednu slabiju utakmicu predahnio. Tu je prošle sezone,najveći „mijenjač“ bio Eder kada je i zabijao poprilično dobro ali prvenstveno zbog De Boerevog izostavljanja Perišića na početku sezone što mu se i odbilo od glavu. Ove sezone igra na kapaljku i prilično je jasno kako mu Spalleti daje i ono malo minuta što može ali samo zato što nema koga drugoga ubaciti.

Njihova obrana je prošle sezone bila najgori dio ekipe. Miranda je često u očima navijača djelovao jedini dostojan stoper plavoga dresa. Stanje sa njegovim kolegom stoperom je čini se konačno popravljeno jer je Skriniaru odlično krenulo u novome klubu te je ujedno i treći najbolje ocjenjeni igrač.  Lijevi bočni Nagatomo djeluje solidan u fazi obrane, ali je očajan dodavač i čitač prostora . Njegova sreća je da ispred sebe ima Perišića koji će se povući dublje u obranu i dati mu prostora da ne upropasti akciju. Ambrosio je s druge strane puno bolji te je polagano i on iskusan klupski vojnik jer dovoljno govori činjenica da Inter 39% napada povede preko njegove strane. Iskusni slovenac Handanović tu je kad treba spašavati gol, a bilo je trenutaka kada je odlučivao utakmice. Mana ove cjelokupne obrane je kao i u napadu, moguće ozljede, međutim treba se očito strpjeti dok veću priliku ne dobiju Dalbert i Santon na lijevoj strani te Cancelo desno , što će biti jako važno na početku drugog dijela sezone.

U veznome redu ipak su slatke brige. Borja Valero je solidan i iskusan defenzivni veznjak ali je i star pa je pitanje što će Spalleti smiksati kako bi ga odmarao. Brozović je poprilično podcijenjen jer kada dobije priliku, on je redovito i iskoristi, što dokazuje i činjenica da je osmi najbolji girač Intera ove sezone dok je Jao Mario najbolje utakmice odigrao tek po dolasku i pitanje je vremena koliko mu se isplati biti u klubu gdje će teško njegove prednosti dolaziti do izražaja.

Zaključak:

Inter jednostavno ima podcijenjenu momčad, pogotovo u napadačkom smislu koju je podigao Spalleti svojim psihičkim umijećem, po čemu je i poznat. Njihova sakrivena mana su ozljede koje mogu pokrenuti seriju loših rezultata i tu je na upravi da procijeni što treba dalje. U obrani su piknuli dobro i jeftino pojačanje i stanje je čini odlično. Vidjet ćemo što će vrijeme i Spalleti pokazati.

Jednostavno podcijenjeni
Ove sezone, nogomet u Milanu zahvatile su na prvi pogled poprilično neobične pojave. Dok su se crveni za predstojeću sezonu pripremali masovnim igračkim pojačanjima na gotovo svim pozicijama temeljem kineskog kapitala s naglaskom u povratak u dane stare slave, njihovi plavi rivali orijentirali su se na one kupovine za pozicije koje su se činile najnužnije gdje je po svemu suđenje najveće pojačanje ispao Spalleti. Malo tko je očekivao vidjeti baš Inter kako stoji prvi na tablici te još k tome da će imati najbolji start u prvenstvu još nakon Mourihnovih dana te da će A.C Milan potpuno podbaciti na samome ...
Jednostavno podcijenjeni
Ove sezone, nogomet u Milanu zahvatile su na prvi pogled ...

Respekt: BruceWayne, Losovius,

Slažem se: Bek33,

Ne slažem se: BruceWayne,

Ja imam osjećaj da nisi previše gledao Inter nego da si analizu napisao preko općeg dojma ili iz onoga što si pročitao. Ja se ne mogu složiti da je Inter podcijenjen. Par sitnica tipa da u veznom redu ima slatke brige a da ne postoji igra.. - BruceWayne, 12.12.17. 15:50, 0 0 0
kroz sredinu. Ovo za Brozovića isto se ne slažem, toliko amplituda ima kao rijetko na svijetu. Stavljaš Santona i Dalberta u isti koš.. Ne znam, analiza je ok, ali imam osjećaj da nisi dovoljno gledao da bi mogao nešto konkretnije napisati.. - BruceWayne, 12.12.17. 15:52, 0 1 0
I još samo za Icardija: Icardi je centarfor koji u Interovom sustavu ovisi o suigračima. Sjajan je pretvarač/konverter prilika u gol i zbog toga ima visoku cijenu, ali ovisi o prostoru i sustavu. - BruceWayne, 12.12.17. 16:17, 0 0 0
Iako je tekst općenit,generalno mislim da nije loš,ali se ne mogu složiti sa naslovom.Ne bih rekao da je Inter podcijenjena momčad,složili su vrlo dobru ekipu,imaju kvalitetnog trenera,poklopilo im se da glavni igrači nemaju ozljede i smatram da ih - Dado_M, 12.12.17. 16:58, 0 0 0
Ljudi koji prate Inter i Serie A ne percipiraju kao podcijenjenu ekipu.Njihova se vrijednost zna,i s obzirom na kvalitetu ostalih konkurenata oni jesu trenutno napravili rezultat iznad njihovih mogucnosti ali daleko od toga da su podcijenjeni. - Dado_M, 12.12.17. 17:02, 0 0 0
12/2017
Plenković za promjene; koliko to utječe na izbore u HNS-u?

Besmisleno je previše raspravljati o upetljanosti politike u sport. To je jednostavna i normalna pojava koliko god u medijima slušamo gluposti o nekakvom načelu „ nemiješanja politike u sport „. Iza svakih društvenih, socioloških, ekonomskih, pravnih pa i onih prosvjetiteljskih pojava kada sjedamo u klupe i učimo se o životu ne odlučuje nitko drugi nego politika. Sport je dakako, samo dio toga jer svatko tu mari za sebe kako bi ostvarili neke privatne ciljeve koliko god nam mazali oči da svoje zadaće obavljaju za dobrobit drugih iako dobro znamo da u našem slučaju to nije istina. Želite li primjere prije nas? Olimpijske igre u Berlinu 1936 gdje se promovirala isključiva nadmoć jedne rase nad svim drugima kao super uvod za ono što će uslijediti kasnije , Tuđmanovo poimanje ondašjneg Dinama kao hrvatske „svetinje“ od nogometa kada je jedan klub u državi mogao biti prvak. ( sjetite se kako je Rijeci ukraden naslov ) To je jednostavno tako i od toga se ne može pobjeći. Izgradnja vlastitog ega na nekoj strukturi je bila normalna pojava ali stvari su kroz neko vrijeme promijenile svoje značenje.

A to što se u dobrom dijelu zapadnoeuropskih zemalja od tada promijenilo jest činjenica da je igra za klub od ljubavi postala novac , a nogomet biznis te svatko želi najbolje svome klubu. Tu politika itekako ima svoje prste ali ona je najblaže rečeno umanjena do te mjere da se kroz zakonodavne akte zna tko čemu služi, tko radi za što i kakve su kazne za prekršaje istih. Upravo zato kroz niz sponzora , tv prava, menadžera, trenera itd dolazimo do pojave proširenog nogometnog profesionalizma gdje je veći broj poslova i aktivnosti posebno i pošteno plaćen. E sada , i tu imamo razno razne malverzacije , izvlačenje novca iz klubova, utaje poreza i slično ali takvi ljudi se kroz određeno vrijeme potpuno makne iz svijeta biznisa u bilo kojem sportu ili završe iza rešetaka iz jednostavnog razloga-prekršen je zakon. No Hrvatska nažalost, nije izuzetak naravno po svemu opisanim pojavama ali je izuzetak što zatvora ili udaljavanja u slučaju kršenja sportskih akata , nema.

Hrvatska je dan danas poprilično zaostala zemlja i u to nema sumnje kako na tehničkim , pravnim , ekonomskim, obrazovnim programima razvoja. Gospodarska kriza kojoj nikako nema kraja gdje vlada i premijer imaju pune ruka posla da preokrenu konačno zategnutu zemlju ipak će ostati u prvim prioritetima Andreja Plenkovića , čovjeka koji nije glup, nego itekako dobro zna za pojave u hr.nogometu ali drži se sa strane. Razloga za toga ima i previše. Budimo realni, svatko koliko god misli učiniti dobro za kolektiv naroda mora paziti i misliti na sebe tko god to bio , u suprotnome se trese stolica. Plenković je ionako već restrukturirao vladu na poprilično lukav način i „spasio „ hrvatsku novih parlamentarnih izbora. Sada kada Plenković drži sve konce u svojim rukama , navaliti na HNS gdje 7 od 11 članova izvršnog odbora čine njegove stranačke kolege prouzročilo bi veliki raskol među strankom iako Plenković sigurno želi promjene i ne voli nikakve Mamiće i Šukere.

Naravno , napad na HNS od bilo koga i bilo kada ne da ima smisla nego je i nužno za opstanak hr nogometa. Izmjenom zakona o sportu politički i županijski dužnosnici su prisiljeni dati ostavke i mjesto ustupiti drugima , no gle čuda stvoren je savjetodavni izvršni odbor gdje „sasvim slučajno“ ulaze svi HDZ-ovci koji ne bi smjeli biti u sada „glavnom“ izvršnom odboru. U svakoj normalnoj zemlji dogodilo bi se sljedeće- provelo bi se ispitivanje legitimiteta iste , a nakon toga – pa znate već. Ne treba nadalje ni napominjati odbijanje provedbe Zakona o sportu , prčiju oko HNL-a , kampa,loših travnjaka i svega ostaloga što ste već pročitali 1M puta.

Tu se igrom slučaja pojavljuje Dario Šimić , iskusni reprezentativac poprilično omiljen hrvatskome puku jer je izuzet svakakvih korumpiranih djelovanja sa jasnim stavom o stanju u hrvatskome nogometu. Iako sasvim prožet i zaokupljen ovim problemom , on se odlučio kao spartanski kralj Leonida stati ispred sile sa nekoliko lojalnih vojnika ispred maršinerije koju jednostavno ne može pobijediti. Njegove motive ne treba preispitivati. Iako je kroz svoja gostovanja u emisijama rekao sve što se otprije njega zna, postavlja se pitanje zašto vodi rat za kojeg i sam zna da ga ne može dobiti? Naravno, u lijepoj našoj za ništa nije kasno ali iz samih Plenkovićevih usta ne nameće se nikakav zaključak da će do promjena doći. Plenković, da zaista želi i može promijeniti stanje on bi valjda izjavio da Davor Šuker nema apsolutno nikakvu podršku od njega kao premjera i da želi da se stanje što prije stabilizira pomjenom vodstva u vrhu . Tada bi, budite sigurni, HDZ-ovi službenici po županijskim savezima okrenuli ploču i davali redom podršku Šimiću. Ovako pak iz njegove izjave „ I zato se nadam da će svi koji vode nogometni savez voditi računa o tome koliko njegovo djelovanje može imati i simbolički, transformativni učinak na procese u društvu“ ne može se ništa protumačiti kao želja za promjeno nego status quo.

Nažalost promijeniti se neće ništa i to poprilično dugo vrijeme. Plenković je itekako svjestan da kada riješi stranačke nesuglasice može imati prostora i vremena pa i ideje kako će skupiti bodove tako da otpraši mafiju iz nogometa. Plenković se baš kao i Temistoklo kada je ratovao protiv Perzijanaca, odlučio povući i dočekati ih drugi dan kada bude imao puno veće šanse za pobjedu , a Dario Šimić će baš kao i Leonida sa svojih 300 spartanaca uzalud izginuti i prepustiti drugima kad se dođe do boljih uvjeta i dana za bitku protiv zlog perzijskog cara – Mamića i zapovjednika Šukera

Plenković,Šimić i spartanci
Besmisleno je previše raspravljati o upetljanosti politike u sport. To je jednostavna i normalna pojava koliko god u medijima slušamo gluposti o nekakvom načelu „ nemiješanja politike u sport „. Iza svakih društvenih, socioloških, ekonomskih, pravnih pa i onih prosvjetiteljskih pojava kada sjedamo u klupe i učimo se o životu ne odlučuje nitko drugi nego politika. Sport je dakako, samo dio toga jer svatko tu mari za sebe kako bi ostvarili neke privatne ciljeve koliko god nam mazali oči da svoje zadaće obavljaju za dobrobit drugih iako dobro znamo da u našem slučaju to nije istina. Želite li primjere prije ...
Plenković,Šimić i spartanci
Besmisleno je previše raspravljati o upetljanosti politike u sport. To ...

Respekt: Cirohito, BruceWayne,

Slažem se: Cirohito, Losovius, danijel_os,

Svatko ima pravo na svoje mišljene pa imaš i ti. Postoji xyz primjera i svatko to može shvatiti na svoj način ali ja želim naglasiti koliko kontroverzna utakmica ima veze s politkom u društvu - MARIOLJETA, 3.12.17. 11:18, 0 0 0
U pravu si da to ima veze s politikom u drustvu i s tim se svi slazemo. Ja sam se uhvatio za manje bitan dio teksta, ali zato jer me to bode u oci. Ne znam jesam li ikad procitao da je netko naveo Hajdukov uspjeh iz LP kao primjer politickog projekta - gradim, 3.12.17. 13:39, 0 0 0
A to je bio politicki projekt. To nije stvar misljenja nego cinjenica. Kao sto je cinjenica da se o tom ne govori u tom kontekstu. Da ja napisem da se o tom ne govori jer bi to narusilo narativ o hajduku kao antirezimskom klubu 90-ih onda bi to bilo - gradim, 3.12.17. 13:41, 0 0 0
Misljenje a ne cinjenica. Zanimljivo Sukeru ni treba podrska Plenkovica kao predsjednika vlade, vec kao predajednika HDZ-a HNS, je jedini nas sportski savez potpuno neovisan od financiranja drzave. - gradim, 3.12.17. 13:45, 0 0 0
Baš zgodno paralela s 300. S doista se dosta toga slažem... - Losovius, 4.12.17. 12:13, 0 0 0
12/2017
Hrvatska u grupi s Argentinom, Islandom i Nigerijom...

Nakon što su dosadne simulacije i raznorazne kombinacije ždrijebanja konačno iza nas , vrijeme da proučimo malo stanje unutar skupine D i tek poneke kombinacije u slučaju eventualnog prolaska u osminu finala i nadalje. Hrvatska je na prvi pogled dobila tešku skupinu sa Argentinom , Nigerijom i Islandom prvenstveno što su posljednje dvije u medijima prikazane kao „ nagazne mine“ koje će lomiti bodove jakima. S druge strane tu je argentinski čarobnjak Messi za kojeg ( gledajući barem ovu sezonu ) možemo slobodno reći da je najbolji igrač svijeta koji može trenutkom inspiracije riješiti utakmicu. Takva razmišljanja moram priznati čine se sasvim realna i konkretna , međutim Hrvatska se u toj skupini našla isključivo svojom ( ne baš lijepom ) igrom koja ju je dovela na Fifinu rang ljestvicu na 18.mjesto za koju znamo da nikako nije pravi razmjer jačine reprezentacija u ovom trenutku. ( Poljska npr ). Sagledam li pak stvari iz malo pozitivnije strane , dolazim do spoznaje da je Hrvatska u smislu prolaska dalje, dobila vrlo dobru skupinu , a sada ću objasniti razloge zašto.

Od mogućih skupina po načinu izvlačenja , zaista šteta što nismo u grupama A ili B za koje se od samog pogleda zna da će biti jednosmjerna ulica iako nije loša ni grupa G gdje bi bili umjesto Engleza ali bi igrali sa poprilično podcijenjenim momčadima.

Međusobni ogledi i tradicija

Hrvatska je sa afričkim reprezentacijama igrala 4 puta. Imamo 2 pobjede i 2 remija. 2 rem ja i 1 pobjeda u prijateljskim susretima te ona najvažnija pobjeda u Brazilu protiv ( očajnog ) Kameruna. Dakle afrikanci su nam poprilično prihvatljiva opcija.

E sad ta Argentina. Hrvatska sa Argentinom ima negativan score 3-1. Prvi put smo igrali u Zagrebu u prijateljskom susretu (0-0). Uslijedio je poraz na Sp-u 1998 (1-0) u utakmici gdje su Ćiro i ekipa malo kalkulirali jer motiva nije bilo zbog prolaska skupine. Nakon toga pobjeda u prijateljkoj utakmici pod Cicom ( 3-2) te poraz hrvatske B postave u Londonu ( 2-1 ). Kada malo proširimo oglede sa ostatkom (južno)američkih ekipa tu smo grozni. Gledajući službene utakmice-jednu jedinu pobjedu imamo protiv Jamajke 1998 .Od Ekvadora smo izgubili 2002 , od Meskika smo izgubili 2002 te 2014 , od Brazila 2006 i 2014. Kada sumiramo rezultate na svjetskim prvenstvima , protiv američkih ekipa imamo negativan score 5-1. Zanimljivo , Hrvatska prvi put u svojoj povijesti neće otvoriti prvenstvo sa Američkom nego sa Afričkom ekipom. Lako je zaključiti kako je jako bitna činjenica da ne otvaramo protiv Argentine.

O Islandu većina nas jako dobro sve zna. Protiv njih imamo 4 pobjede , remi i poraz i to upravo u zadnjem ogledu i to sve u službenim utakmicama.

Ako ćemo gledati na nekakve postotke po međusobnim ogledima i tradiciji Hrvatska ima nekih 50% šanse da slomi Nigeriju, protiv Argentine ima mizerno male šanse od 25 % za pobjedu te sa Islandom ne bi trebalo biti nikakvo mučenje jer imamo 66 % za pobjedu.

Utakmice u skupini

Prije samih činjenica oko prethodnih rezultata trebamo napomenuti kako je hrvatska po kulturi poprilično psihički nestabilna momčad jer kada napravimo neki odličan rezultat svi smo na nebu i najbolji smo , a kada izgubi sroza se do te razmjere da je negledljiva. To je jako bitno jer nam neka utakmica može puno odrediti smjer ostalih rezultata. Da li Dalić može kroz nepunih 9 mjeseci sa reprezentacijom to promijeniti? Jako teško. S toga je jako bitno na otvaranju pobijediti Nigeriju , evo i razloga zašto.

Ako gledamo otvaranja Sp-a od Hrvatske tu smo očajni. Već sam spomenuo nama očajne Amerikance jer kod otvaranja uvijek smo bili protiv njih. U 4 otvaranja imamo 1 pobjedu i 3 poraza, a skupinu smo prošli 1998 kada smo pobijedili Jamajku. E tu je sada velika kvaka jer Hrvatska očito ne može proći skupinu ako ne pobijedi na otvaranju. Slična situacija je bila na Eurima. Od pobjeda na otvaranjima 1996,2008,2012 te 2016 nismo prošli samo 2012 kada smo imali realno gledajući neprolaznu skupinu sa Španjolcima i Talijanima , dok smo na Euru 2004 remizirali sa Švicarskom. Tu dolazimo do spoznaje da hrvatska kada otvori prvenstvo pobjedom ima nevjerojatnih 80 % šanse za prolaz skupine.

U drugim utakmicama skupina Hrvatska je na Sp-u odlična. Imamo 3 pobjede -protiv Japana , Italije te Kameruna i remi sa Japanom 2006. ( 75 % pobjede )  Osim Italije protiv koje je pobjeda bila senzacija, sve ostale ekipe su relativno tada bile ispodprosječne. Kada proširimo to na Euro rezultat je sličan. Na Eurima imamo 2 pobjede ( Njemačka i Danska ) i 3 remija. ( Francuska , Italija i Češka ). ( 20 % pobjeda ali bez poraza ) Uzevši u obzir da igramo protiv Argentine u drugoj utakmici skupine , ovo će biti daleko najteža druga utakmica u skupini gdje je igrala Hrvatska. ( Francuska je 2004 ipak bila u laganom padu ). Ako je suđeno da imamo tradiciju neporaženosti u drugoj utakmici , ja nemam ništa protiv da se to nastavi i dalje.

Uf, a sada treće utakmice skupine. Jednom rječju proklestvo ili katastrofa kako na Sp-u tako i na Euru. Na Sp-u imamo imamo 3 poraza i 1 remi. Zvuči nevjerojatno da su nas pobjeđivali Ekvador , Meksiko koji su bili slabiji od nas te da nismo uspjeli pobijediti Australiju. Očit je zaključak da hrvatska ima tu nesreću,neznanje ili nešto treće da ne zna igrati utakmice na pobjedu. Na Euru je stanje nešto malo bolje- 2 pobjede ( Poljska i Španjolska ) te 3 poraza ( Portugal , Engleska i Španjolska 2012 ). Treba napomenuti kako smo obje pobjede protiv Poljaka i Španjolaca ostvarili kada rezultat nije bio bitan za prolaz skupine. Po nepisanom pravili treće utakmice, Hrvatska bi mogla itekako opasno izvjesiti protiv Islanda, stoga oprez.

Sa stajališta utakmica u skipinama zaključak je sljedeći : Hrvatskoj je nužno otvoriti prvenstvo pobjedom  nad Nigerijomi biti će puno lakše jer onda imamo velike šanse.

 Šuker je nakon završetka ždrijeba počeo jadovati da smo dobili tešku skupinu. Zanimljiva izjava kandidata HNS-a koji očito slabo prati razvoj situacije kod play off-a. Švedska igra prilično dopadljiv ( možda ne moderan ) nogomet, izbacila je Italiju te smo upravo radi njih tu gdje jesmo. Gdje bi bili da je Italija prošla dalje? Bili bi u skupini s Korejom , Njemačkom i Meksikom. No way. Što bi Šuker tada rekao? To me iskreno jako zanima.

Hrvatske šanse
Nakon što su dosadne simulacije i raznorazne kombinacije ždrijebanja konačno iza nas , vrijeme da proučimo malo stanje unutar skupine D i tek poneke kombinacije u slučaju eventualnog prolaska u osminu finala i nadalje. Hrvatska je na prvi pogled dobila tešku skupinu sa Argentinom , Nigerijom i Islandom prvenstveno što su posljednje dvije u medijima prikazane kao „ nagazne mine“ koje će lomiti bodove jakima. S druge strane tu je argentinski čarobnjak Messi za kojeg ( gledajući barem ovu sezonu ) možemo slobodno reći da je najbolji igrač svijeta koji može trenutkom inspiracije riješiti utakmicu. Takva razmišljanja moram priznati čine ...
Hrvatske šanse
Nakon što su dosadne simulacije i raznorazne kombinacije ždrijebanja konačno ...

Respekt: ivan-cro,

07/2017
Što ako Modrić napusti reprezentaciju?

Da li hrvatski puk dovoljno cijeni Luku Modrića? Da li bi svi oni koji ga kritiziraju da imaju izbor izbaciti ga iz reprezentacije zaista to i učinili i ugrozili sebe i usput ostali bez najboljeg igrača? Da li je Luka Modrić zaista lagator i loš čovjek koji spašava najomraženijeg čovjeka u Hr. novometu ili pak netko tko stavlja ruku u vatru za čovjeka koji ga je i stvorio? Koliko je reprezentacija slabija bez njega? Kako se ponaša na terenu i izvan terena? Bez obzira kako će tko odgovoriti na ova pitanja neke činjenice su nam svima poznate,svidjelo se to nama ili ne. Budimo iskreni,čim se pojavi oko neke poznate ličnosti medijska hajka bilo gdje u svijetu,to automatski znači da ste netko od koga se očekuju velike stvari i dostignuća ovisno o vašem statusu u društvu. Sve skupa nas dovodi do zaključka da je ovdje riječ o većem problemu koji će ostati trajan ako ne i više od toga i pretvori se u katastrofu i to iz više razloga.

Zašto je do ovoga uopće došlo? Luka Modrić se u Realu i Totenhemu učio od ponajboljih trenera ali i suigrača. S vremena na vrijeme toliko je unaprijedio svoje vještine da je postao ne jedan od najboljih nego- Najbolji vezni igrač svijeta uz sav respekt prema drugima jer bolje u ovome trenutku ne znam. Ono što duhan znači pušaču, majka- dijetetu, motor- autu , to Modrić znači Realu i Hrvatskoj -ovisni su o njemui kada ga prvi put upotrijebite postajete ovisni i ne znate kako će te dalje bez njega. Upravo taj status omogućuje Modriću da testira Hrvatsku javnost. Zna Luka koliko on zapravo znači svima i koliko je važan, a slučaj sa mamićem samo je stavio ulje na vatru jer sada kada je ljetna pauza ima dovoljno vremena da testira javnost čisto da vidi koliko mu značimo. Eventualni vapaji javnosti samo ćemu dati vjetar u leđa i podići moral da možda eventualno nešto konačno veliko postigne sa reprezentacijom. Kada već svi znamo da se Modrićevoj eri polako približava kraj, bez sumnje njegov odlazak pogađa sve redom i upravo zato Modrić je odigrao savršen pas ali sada hoće li javnost u ulozi napadača realizirati šansu to ne ovisi o njemu.

Krenimo stoga analizirati potencijalne scenarije kako mogućeg odlaska ali i ostanka.

Scenarij 1- Modrić se oprašta od reprezentacije


U slučaju ovog scenarija automatski su pogođene 3 strukture- Reprezentacija, HNS te aktualna politika (hdz)

a) Reprezentacija- pogođeno bi bilo više elemenata- imidž, respekt drugih, kvaliteta repke, igra reprezentacije. Ako pogledamo igru reprezentacije sa statističkog stajališta nemamo što drugo reći. Igrač koji je kroz godinu dana donio izravno 3 boda protiv turske, igrač bez kojeg 25 min nismo izdržali protiv čeha, igrač koji zna gdje puca ramos, igrač koji izbori penal u zagrebu, igrač koji pokrene akciju za gol protiv ukrajine. Koliko bi nam falio ovaj igrač? No comment.

b)Hns- Stvari su nam svima jasne. Hns sa svojim diktatorom i pijunima manipulira svime što im je u nadležnosti. Izgubiti najboljeg igrača pred dvije jako teške utakmice koji je praktički 50% hrvatske vrlo vjerojatno bi završilo tragično neuspjehom za kvalificiranjem za sp u rusiju. E tu je kvaka. Neodlazak na sp znači potencijalno veliki gubitak novaca, nemogućnost lakše prodaje dinamovih igraca preko integriranja u reprezentaciju na velikom natjecanju i ono najgore- gubitak vlastitih pozicija u savezu u slučaju neuspjeha zbog nesposobnosti da se najjača repka u skupini ne kvalificira. Dakle Hns-u definitivno ne odgovora ovakvo modrićevo ponašanje ne nedaj Bože radi njega nego radi vlastitih stolica u uredima.

c) Hdz- Brat brata brani a neprijatelja napada zar ne? Uzevši u obzir politiku kojoj sport služi i uvijek će služiti kao propagandno sredstvo za podizanje vlastitog ugleda,propustiti jedan Sp bez megazvijezda u jednoj momčadi i ne gledati Plenkovića i Šukera kako se rukuju i surađuju neće dobro ići na reputaciju Hdz-a inače desnu ruku Hns-a gdje su Hdz-ovci u izvršnom odboru. Onda bi uslijedio i porast popularnosti Sdp-a i Mosta kao valjda jedine dvije stranke koje ovaj savez mogu dokrajčiti te usputno blaćenje Hdz-a putem medija.

Tako smo došli do 3 strukture koje su u ozbiljnoj opasnosti u slučaju scenarija 1 te dvije stranke koje će profitirati + Hnk hajduk split kao najveći neprijatelj Hns-a koji bi eventualnim savezništvom kod ljudi iz navedenog dvojca postao pravi superheroj koji se boriti protiv zlikovaca. Ni sve ovo naravno će se teško dogoditi i tako dolazimo do drugog scenarija.

Scenarij 2- Luka Modrić ostaje

 Vrlo vjerijatno će se ovo dogoditi jer ovo navedenim strukturama ne samo da odgovara nego im je i nužno radi opstanka. Ostanak Modrića u preostale 4 utakmice jamči minimalno 7 bodova i odlazak na sp ali i ništa više od toga. Povlačiti paralele sa Mesijem u ovom slučaju je smijesno jer ni jedan ni drugi ne žive na istim prostorima sa istom strukturom. Ne. Modrić neće biti tražen od hrvatske javnosti niti od politike da se vrati jer njegov statust ipak nije božanstven kao u Mesija. Onaj tko bi trebao zvati ( a i hoće ) je Davor Šuker zbog svega navedenog pa ce Luka tijekom ljeta imati 100 telefonakih poziva pod naznakom "hitno". I tu je problem-  volja za igru i disciplina. Kako će ga motivirati ljudi koji su prljavi i koji nisu ništa čistiji od njega ako će ga samo oni zvati? Kako motivirati igrača kada se ročiste gle čuda održava baš kada bude utakmica s Turskom? Može li smiješnije? Što bi onda trebalo očekivati na Sp-u gdje ćemo najvjerojatnije nekako doći? Pa vrlo malo. Ionako je jedva dočekati skinuti kapetansku traku te skinuti teret s leđa koji ga godinama ponižava- Hrvatska. Kakvi bi nam onda bili rezultati u Rusiji? Nemojte pitati. Sve što je Luki najlakše je odraditi jednu od svojih posljednjih sezona realu sada kada se sprema smjena generacije gdje će igrati neku ulogu učitelja mladim igračima. U hrvatsku mu je bolje i da se ne vraća jer smo nezahvalni prema njemu-najboljem veznom igraču svijeta.

Otići ili ostati?Svejedno jer je atmosfera ugrožena.
Da li hrvatski puk dovoljno cijeni Luku Modrića? Da li bi svi oni koji ga kritiziraju da imaju izbor izbaciti ga iz reprezentacije zaista to i učinili i ugrozili sebe i usput ostali bez najboljeg igrača? Da li je Luka Modrić zaista lagator i loš čovjek koji spašava najomraženijeg čovjeka u Hr. novometu ili pak netko tko stavlja ruku u vatru za čovjeka koji ga je i stvorio? Koliko je reprezentacija slabija bez njega? Kako se ponaša na terenu i izvan terena? Bez obzira kako će tko odgovoriti na ova pitanja neke činjenice su nam svima poznate,svidjelo se to nama ...
Otići ili ostati?Svejedno jer je atmosfera ugrožena.
Da li hrvatski puk dovoljno cijeni Luku Modrića? Da li ...

Slažem se: Martin123,

Analiza je ok, samo pazi na gramatiku. - pravi, 10.7.17. 9:49, 0 0 0
06/2017
Je li zbog Čačića poražena Hrvatska?

Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje prethodne analize na što nam liči igra vatrenih. Pročitajte barem zadnje rečenice iz prethodne dvije analize. Mi nemamo igru,nemamo vođu na terenu,nemamo vezni red kada dođu muškarčine,obrana jad i bijeda,a napad ne postoji. I stalno se ponavljaju ista pitanja,ista farsa koja nas eto,prati 3. kvalifikacije zaredom. Zašto igrači nemogu dati barem 60% od onoga sta daju za klubove. Zašto stalno tražimo izlike da nogomet igraju svi? Zašto nikome dres u ovoj državi na pantovcaku nije svetinja? Zašto ne igra team Croatia nego individual Croatia.Zašto gledamo od samog starta jednu razbijenu,nemotiviranu i naprosto neizanteresiranu vojsku? Zar baš nikoga ne boli ona stvar za ono najbolje što imamo?

Pitanja na ove odgovore treba traziti u sustavu. Sustav je taj koji razvija igrače, gradi im sportski mentalitet,utječe na poštovanje prema navijacima,razvija nacionalnu vrstu na najbolji mogući način tako da postavlja strucnjaka koji radi na tome i pošteno je plaćen za to. Imamo na stotine primjera. Njemačka gdje je npr. neulazak u polufinale nekog prvenstva ravan katastrofi, Brazil gdje se od igrača rafe prave brze mašine za dribling ili golove, Island gdje se ulaže u sportsku infrastrukturu. Dolaze li onda njihovi uspjesi slučajno. Nisu. Oni su plod rada i marljivosti rukovodećih ljudi koji su plaćeni za to. A gdje je tu Lijepa naša? Mi smo zemlja interesa i to vrlo snažnig interesa. Ako ovdje za nešto ili nekoga nema interesa inda nema niti promjena , a ako nema promjena onda je logično da je sve isto ili gore posebno kada govorimo o reprezentaciji gdje to dolazi do tolike mjere da mi se povraća.

Činjenica je da pristup svim utakmicama nismo promjenili od 2008. godine. Sve već viđeno prethodnih 9 godina. Lopta Modriću, ako ima prostora guraj loptu na bok pa onda centaršut pa što bufe , a ako nema prostora lopta nazad prema stoperima i tako 9 godina ljudi moji. Zaista je tužno gldati. Modrića kako pušta suze na samom s iranju kraja utakmice. Ovim putem ga ne želim kritizirati jer je velik igrač ali okružen si takvim nesposobnjakovićima , govnima i smećima koji te nmg natjerati da odigraš na 33% razine iz reala. Pogledajte govor Badelja nakon utakmice. Reče on :"vjerujte u nas ,bolji smo od svih" . Ne samo da nismo bolji.u nijedmome segmentu igre od drugih nego on sam ne vjeruje šta govori.

A što treba pisati od tim ratnicima Islanđanima. Bilo je jasno kao dan kako će igru postaviti. Čvrsto, blok, visoki presing te prekidi. Ekipa koja je znala jedan jedini naćin kako nas se može pobijediti u čemu su uspjeli. Znaju kada se malo više pritisne Luku da Hrvatske nema nigdje na terenu, da se sve svodi onda na napucane lopte prema usamljenim napacima. Eto na što su nas svalili, na dvije ozbiljnije prilike na utakmici. Island, veliko Bravo od mene.

Čini mi se da svi vole igrati nogomet osim nas. Island, Francuska, Irska, Sj. irska, Wales, Belgija pa cak i BiH su države koje su nakon loših rezultata shvatili da se nacionalna vrsta poboljšava radikalnim reformama i ulaganjem u ljude koji to znaju iskoristiti. U tome su uspjeli jer nisu baš željeni suparnici u skupinama dok smo mi pali toliko nisko da ti e mogu pomoci igraci Reala, Juventusa, Inera, Fiorentine itd.

U cijelom ovom " luksuzu i sjaju" koji nam daje svima dragi HNS kada vidimo svi na de nista ne mijenja čini mi sd najbolje rješenje ono iz Bola prije nekoliko dana ili možda još bolje izaći na ulice ispre zgrade HNS-a i tražiti ostavke svih čelnih ljudi u njemu pa makar ih gađali kamenjima. Možda bi to natjeralo državu da nešto toliko koliko promjeni i da intervenira u ovo smeće koje vam postavi čovjeka koji ne želi raditi 3. izmjenu opravdavajući je nepotrebnom novinaru HRT-a jer ima puno igrača bez minutaže u klubovima??? Iste one koje je pozvao???? I dok god oni gore sjede u ložama i prave se glupi znajte doći će vam kraj kad tad makar vas morali mi jadni ljudi koji ovo trpimo na nacionalnoj televiziji morali izbrisati sa lica zemlje, a događaji sa Janicom kravicom i Mamićem taticom će postati nacionalna atrakcija u Dalmaciji.

I samo još da se vratim na skupinu. Ovo nije kraj naših loših rezultata. Ovo je početak loših rezultata jer Big nam je već 3 puta pomogao i početak drame gdje nas čeka pakao do kraja iako smo navikli na ova sranja naših bisera mafijaša. A vama gospodine Čačiću zabranjujem da se vratite u Hrvatsku narednih 6 mjeseci i uz to napišite ispričnicu cijelom ovom napaćenom narodu.HNS pederi!!

Antinogometna revolucija na Islandu
Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje prethodne analize na što nam liči igra vatrenih. Pročitajte barem zadnje rečenice iz prethodne dvije analize. Mi nemamo igru,nemamo vođu na terenu,nemamo vezni red kada dođu muškarčine,obrana jad i bijeda,a napad ne postoji. I stalno se ponavljaju ista pitanja,ista farsa koja nas eto,prati 3. kvalifikacije zaredom. Zašto igrači nemogu dati barem 60% od onoga sta daju za klubove. Zašto stalno tražimo izlike da nogomet igraju svi? Zašto nikome dres u ovoj državi na pantovcaku nije svetinja? Zašto ne igra team Croatia nego individual Croatia.Zašto gledamo od samog starta jednu razbijenu,nemotiviranu ...
Antinogometna revolucija na Islandu
Eee konacno,konacno je došao taj dan. Napomenuo sam kroz svoje ...

Slažem se: Martin123, RayRay,

Ne slažem se: gradim, draxy, IstraSport,

Sve je to zasad tocno ali za 10tak ili 15 godina nitko nece pricati o igri nego ce se samo pamtiti rezultati. Problem je sto to sigurno nemamo a nece ni biti dok se hijerarhija drukcije ne poslozi kako unutar repke tako i unutar saveza - MARIOLJETA, 17.6.17. 16:35, 0 0 0
cijela tema bi mogla biti pamti li se igra ili rezultat. AKo gledamo rezultat, njega Francuzi nemaju. KAd uzmemo u obzir kakvim igračima raspolažu. Evo, kako se povuka Zidane, a s druge strane krenula ova Modrićeva generacija Hrvatske, pa do danas - gradim, 17.6.17. 18:37, 0 0 0
njihovi rezultati nisu zadovoljavajući. bez obzira na podizanje kvalitete u zadnje vrijeme, ne bih naveo kao primjer dobrog rada i kvalitetnog reprezentativnog rezultata - gradim, 17.6.17. 18:38, 0 0 0
No i tu ima jedna caka, naime Hrvatska je vec 2 natjecanja za redom ispadala puno ranije nego sta su bile mogucnosti doseći- 2014 četvrtfinale te 2016 polufinale dok francuzi manje više zapnu ondje gdje su im i realni dosezi a - MARIOLJETA, 17.6.17. 20:07, 0 0 0
S toga nmg ocekivati da cemo ista napraviti u Rusiji ako ovako blijedo izgledamo u relativno osrednjoj skupini jer znamo iz 2 prethodna ciklusa da nisko postavljeni ciljevi daju nale rezultate a ako ih postavimo visoko ova skupina bi bila mala maca - MARIOLJETA, 17.6.17. 20:09, 0 0 0
06/2017
Može li Island ikako ugroziti Hrvatsku?

Kada mislim- drhtat ću, imam pravo i to bez prevelikog mudrovanja priznati svima vama (makar ankete ocito govore da mi pobjeđujemo). Dolazi nam ta gostujuća utakmica protiv ice-manova ili bolje reći Islandske nogometne reprezentacije. Nema se što dalje reći,svima je poznato, 6. je mjesec, igrači nam umorni, neki preforsirani zbog klupskih obaveza, reprezentacija tradicionalno loša u ovo doba i to sada moraju igrati baš protiv one protiv koje se ni Nijemci nebi posramili reći da ne žele igrati. Nikome neće biti ugodno u nedjeljnu večer gledati "naše" momke okruženi vulkanima,islandskim herojima i navijačima te tv servisera kako šeće aut-linijom i bulji u prazno istovremeno češkajići svoje mafijaške brkove.

Ipak, kako god dobro ili loše Čačić i Hallgrimsson budu postavili utakmicu, nju će odlučiti 2 elementa koja , a budimo iskreni kada je u pitanju Hrvatska redovito ne idu u prilog- A) volja za igru B) sreća. Zašto baš to? Krenimo redom.

Jedni su svijesni da ih čeka teška utakmica, imaju 2 startera u prvih 11 koji će kasniti s treninzima od kojih je 1 osvojio ligu prvaka i dolazi sit trofeja kao dijete nakon sladoleda.Nema Rakitića kojeg ionako boli ona stvar za svetinju pa na Modrića lijepo pada teret cijele utakmice.

Na suprotnoj strani pak, igrati će jedna kompaktna,agresivna,disciplinirajuća te fizički snažna momčad sa jednostavnim pristupom i ciljom- slomiti hrvatsku na polu kontre i kontre.Njihova volja za utakmicom? Ovo su njihova razmišljanja sumirano; 

1- imamo protiv sebe jakog protivnika koji zbog svoje kvalitete ima veći presing od nas- naša prednost

2- Igramo doma- naša prednost

3- Mi nemamo šta izgubiti ako se otvorimo i napadnemo a oni ne znaju napadati- naša prednost

4- Imali smo lakše klupske obaveze i manje utakmica ucnogama od njih- naša prednost

Nadodajte tu činjenicu da Halgrimsoon svoje momke vodi sa jasnim planom u utakmicu kao team a ne kao pojedince koji igraju u Realu ili Juventusu uzevši u obzir sve gore navedeno , za mene je pobjeda Hrvatske apsolutna senzacija. No pokušati ću dati neke prijedloge kako bih postupio da sam ja AČ.

Kao PRVO - potrebno je ukrasti islandsko glavno oružje a to je polu kontra koje sada postaju izvedljive zbog povratka Perišića u prvih 11.

Kao DRUGO- potrebno je podignuti obrambenu liniju na taman onoliku udaljenost kako bi prisilili islanđane na pogreške prilikom dugih lopti, a onda kroz brzu tranziciju omogućiti Modriću da for loptom pronađe Perišića ili Kovačića jer su oba brza i vole igrati na kontre.

U ove dvije varijante najveći zadatak imao bi Badelj to jest da u pravo vrijeme ocisti opasnost na nasoj polovici

No ove dvije varijante imaju problem to jest da li bi trebali igrati Kovačić ili Brozović , Brozović ili Mandžo , Mandžo ili Kovačić? Ja bih rekao Brozović i Kovačić. Broz je baš u studenom pokazao također da zna igrati na polu kontre , a njegova pozicija kao box to box veznjaka može biti korisna kada mijenja pozicije sa Perišićem ili Kovačićem remeti organizaciju islandske obrane. U tom slučaju , ako je Kalinić po medijima istureni napadač , u ovoj varijanti mjesta u prvih 11 ne bi imao mandzukic. Eeee tu sada dolazim do najvećeg pitanja za čačića. Koja će konkretno biti uloga Mandže? Pomaganje obrani? Može proći ali onda nam je napad oslabljen zbog njegovih mlakih sposobnosti s loptom u nogama. Vršenje pritiska na obranu? Opet može proći ali Island upravo igra na duge lopte i pitanje je kolika će njegova korist biti u svemu tome. Zapravo lada sve sumiram oko Mandzukica za u nedjeljnu vecer, jedino u čemu može biti koristan je pomaganje P(l)ivariću na.lijevoj strani , istoj onoj strani gdje će islanđani slati svoje duge lopte.

Na samom kraju ću još napomenuti da bilo kakva igra na posjed lopte ne prolazi u nedjelju. Pokušali su i Turci pa su primili 2 gola u 10 minuta u lrcom poluvremenu. Dakle na početku utakmice prventsveno bi trebali kroz nekih 15-tak minuta stvoriti jednu ili dvije prilike i pokazati tko je gazda na terenu te pravilno tempirati zamjene u vidu Pašalića ili Santinija kada počne umor. ( Ovo drugo se ne očekuje od našeg tuloglavca) Kada pogledate islandake utakmice zadnjih nekoliko godina, shvatite da nije rijetkost da u kratkom periodu bez problema svima.mogu zabiti2-3 gola jer je to njihov stil igre , njihov blitzkrieg koji ako vam pokuca na vrata,uzima sve bodove ,a Island ne gubi tako lako kod kuće.

A,kakve će savjete i stručne upute datiTV serviser svojim igračima vidjet ćemo. Nadam se da se da zna što radi jer ako ne zna , mogla bi se ponoviti Škotska ljepotica.

U nedjelju drhtim zbog straha, a ne zbog leda
Kada mislim- drhtat ću, imam pravo i to bez prevelikog mudrovanja priznati svima vama (makar ankete ocito govore da mi pobjeđujemo). Dolazi nam ta gostujuća utakmica protiv ice-manova ili bolje reći Islandske nogometne reprezentacije. Nema se što dalje reći,svima je poznato, 6. je mjesec, igrači nam umorni, neki preforsirani zbog klupskih obaveza, reprezentacija tradicionalno loša u ovo doba i to sada moraju igrati baš protiv one protiv koje se ni Nijemci nebi posramili reći da ne žele igrati. Nikome neće biti ugodno u nedjeljnu večer gledati "naše" momke okruženi vulkanima,islandskim herojima i navijačima te tv servisera kako šeće aut-linijom i ...
U nedjelju drhtim zbog straha, a ne zbog leda
Kada mislim- drhtat ću, imam pravo i to bez prevelikog ...

Slažem se: Martin123,

Ne slažem se: draxy, gradim,

Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.