Mac316

Kneel before your master
Reputacija
7
Bodova
298
Analiza
769
Ocjena
3418
Anketa
1113
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

14.02.
NBA: Balkanski power ranking

Koliko je balkanska košarka sporije napredovala od ostatka Europe, pa i ostatka svijeta van SAD-a, najbolje se vidi po količini nositelja igre i velikih kontributora svojim momčadima exYU igrača u odnosu na druge sredine. Nekad su igrači kao Divac, Kukoč, Rađa, Stojaković činili veliki udio ukupnog broja uspješnih Europljana u najjačoj svjetskoj ligi. No, onda su došli neki novi klinci, klinci kao Nowitzki, Gasoli, Parker, da bi danas nacije kao Španjolska, Francuska i druge europske zemlje imali veliki broj aktivnih igrača, čime se udio 'balkanaca' u ukupnom broju stranaca smanjuje. Jednostavno, druge škole su otišle naprijed, izbacuju igrače sustavno i kontinuirano, dok se u ovim mračnim pustopoljinama i dalje sve bazira na sirovom talentu, improvizaciji i rijetkim slučajevima gdje se talent na vrijeme makne što dalje i procvate negdje drugdje. 

No, taj talent koji se ovdje rađa je dovoljan da broj exYU igrača ne bude mali, štoviše, sad kad je Hrvatska ponovno nekako uhvatila priključak, igrača sa ovih prostora je sasvim solidan broj, jedino pitanje ostaje, koliko su oni bitni u svojim momčadima i koliko pridonose, te kakva im je perspektiva. Odmah na početku potrebno je isplijeviti nešto korova, navesti one igrače koji samo zauzimaju životni prostor i troše zrak oko NBA lige, ali niti puno pridonose niti za njih ima nade u nešto više. Nazvati ćemo ih, kolokvijalno...

Jednom nogom prema izlazu kategorija:

1. Mirza Teletović - u nekoj drugoj košarci, koja je favorizirala stretch visoke igrače koji mogu pogoditi izvana, ali trebaju momčad koja za njih radi, Mirza je svoje mjesto našao. Nažalost po njega, ta vremena su prošla, a on u međuvremenu ostario. Mnoge ozljede učinile su ga praktički neupotrebljivim, a i da je zdrav, upitno je koliko može pomoći, kako Milwaukeeu, tako i bilo kome drugome. 

2. Ivica Zubac - nije da nije bilo naznaka upotrebljivosti Zupca kao sidruna u reketu, ali kako vrijeme ide, postaje očitije da njegov pomalo tromi korak ne može pratiti današnju ligu, a imati igrača u momčadi samo da udijeli koju blokadu nije u viziji većine momčadi. Mlad je, možda dobije još pokoju šansu, ali teško da će bilo gdje imati ulogu veću od grijanja ruba klupe i mahanja ručnikom na zakucavanja. 

3. Ante Žižić - sve navedeno za Zupca, sa lošijom obranom. 

4. Nemanja Bjelica - iako ga sustav Thibedauxa uspijeva utilizirati koliko može, najbolja vremena za Bjelicu su prošla i teško je zamisliti njegov duži ostanak na parketima NBA lige. Za NBA ligu je taman prenizak, ili točnije, prelabav, za igrati visoke pozicije, a prespor i prenestabilnog šuta za vanjske, a takvi igrači su vrlo često i puno kraće ostajali u američkoj avanturi. S obzirom da ulazi u 30. godinu, u Europi još itekako može birati gdje i kako želi igrati pa je to vjerojatno i smjer kojim će karijeru nastaviti. 

Boban Marjanović - kad u 3 godine promijeniš 3 kluba, plus jedan iz razvojne lige, jasno je da nemaš neki faktor koji bi te odveo dalje od prvog selekcijskog kruga. Vjerojatno postoji još poneki klub koji će biti voljan riskirati da ovi prije njih nisu dobro procijenili skriveni talent u monstruoznom okviru ovog gentle gianta, ali i ti eksperimenti će vjerojatno jako brzo završiti. Marjanovićeva budućnost je u davanju noćnih mora maloj djeci Europe, ne Amerike. 

Prije nego rangiram top 5 exYu igrača, ostaje kategorija onih koji su dovoljno dobri za biti u NBA ligi, mogu ponekad iskočiti i eksplodirati, ali u suštini se radi o epizodistima koji su lako zamjenjivi, a njihovi ugovori češće služe kao mamac za razmjene nego kao zalog za klupsku budućnost. Kategorija...

Kao da me nema tu

1. Bojan Bogdanović - prosjeci su sasvim pristojni, na tragu onoga što cijelu karijeru pokazuje, ali Bogdanovićeva jednodimenzionalna igra svo ovo vrijeme nije napredovala puno. S obzirom da se radi o vrijednom radniku i igraču koji nije sklon zabušavanju ili štrajkovima i buntovima, za pretpostaviti je da je dosegao, jednostavno, svoj limit, ovo je ono što Bojan može ponuditi košarkaškom svijetu i to nikako nije malo. Indiana igra iznad očekivanja, ali to jako malo veze ima sa 13 koševa koje Bojan trpa u prosjeku, jer način na koji ih postiže mogu kopirati mnogi igrači sličnog cjenovnog ranga. Upravo zato, za očekivati je da Indiana drži Bojana dok ne ulovi pravi moment za iskorak na više razine, a kad i ako posloži momčad za nešto više, Bojan će biti savršen žeton za neku razmjenu ili za otpis kako bi se oslobodilo prostora. Naravno, s obzirom na njegove godine, govorimo o bližoj budućnosti, sljedeće dvije sezone, nakon toga vjerojatno za njegovim uslugama više neće biti potrebe nigdje u ligi.

2. Nikola Vučević - sa prosjecima koje Vučević bilježi već dugi niz godina, malo tko može osporiti da se radi o igraču iz gornjeg doma visokih igrača lige. Ali, činjenica da njegove brojke cijelo ovo vrijeme nisu uspjele Orlando Magic pomaknuti iz podruma NBA lige govore dovoljno, Vučević je solidan igrač za trpati statističke rubrike, ali staviti ambicije franšize na njega da bude nositelj prema nečem većem očito nije karta za uspjeh. Bliži se godinama kad je za očekivati pad, ozljede ga baš i ne štede i njegovo vrijeme prolazi. Ostati će zapamćen kao centar fine tehnike koji bi u jačoj momčadi možda imao i veće rezultatske uspjehe sa solidnim doprinosom, ali i kao igrač koji sam malo toga može pokrenuti. U njegovu obranu, malo tko bi u Orlandu mogao. 

3. Mario Hezonja - naslovi koji skviče po našim portalima vas lako mogu zavarati. Tamo se piše o Hezonji koji igra 'u stilu Lebrona', nebeskom letaču i nemilosrdnom ubojici, ali ako je ikad postojala medijska pompa bez pokrića, onda je to ovo. Mario Hezonja je škart igrač u šrot momčadi, momčadi koja čak i takva jadna kakva je nije vjerovala u njega dovoljno da mu produži ugovor za jednu pišljivu godinu po vrlo razumnoj cijeni iako su na njega ispucali 5. pick drafta. Kad je sezona potpuno upropaštena i uključen tank mode, Hezonja je iz igrača za nula minuta dobio status rubnog prvotimca sa puno većim ovlastima u igri. Šokantno, ali te njegove minute, koševi, skokovi, blokade i općenito 'lebronovska igra', nisu pretočeni u pobjede, Orlando je jedna od najlošijih momčadi lige, sa posebno lošim skorom u zadnja dva mjeseca što se otprilike poklapa sa prominentnijom rolom za Hezonju. Vjerojatno je Orlando davao minute Hezonji u nadi da će netko zagristi i pokušati ga dovesti do kraja trejd roka, pa da za njega barem neki povrat dovedu, kao što su uspjeli, iako maksimalno skromno, za Elfrieda Paytona, ali niti jedan GM lige nije zagrizao. Hezonju čeka free agency u kojem će biti jako iznenađen, a oni koji nasjedaju na članke o njegovoj sjajnoj igri još više, ponudama koje će dobivati, raditi će se vjerojatno o igračkim minimumima koji se i inače nude visokim pickovima drafta koji nakon treće godine rookie ugovora ne dobiju produženja za četvrtu od svojih klubova. 

Miloš Teodosić - u nedostatku boljih opcija, Teodosić je došao na nekoliko špica Clippersa po zapaženim asistencijama i igri. Ali, s obzirom na godine i nesigurnu perspektivu Clippersa, vlak tu vjerojatno i staje. Da se radi o momčadi sa Griffinom i motiviranim Deandre Jordanom, pa uz poneko pojačanje, Teodosić bi mogao biti playmaker takve ekipe u stilu kakav je bio CP3, samo sa daleko manjom koš produkcijom. No, bez Griffina i s Deandreom na odlasku, Teodosić jednostavno nema pick and roll igrače s kojima bi svoju igru maksimalizirao. Clippersi ne izgledaju kao da će postati bolji bilo kad uskoro, a Teodosić vremena za čekanje nema kao što niti Clippersi nemaju interesa igrati s njim kao vođom igre ako on tu nije na duge staze. Promjena sredine je vjerojatna, ali pogoditi klub i igru koja je komplementarna Teodosićevim napadačkim mogućnostima i obrambenim nemogućnostima biti će jako teško. Scenarij u kojem Teodosić sve to pošalje na jedno mjesto i dođe u Europu uzeti još pokoju Euroligu je itekako zamisliv. 

Bogdan Bogdanović - kad rookie ima 11 koševa u prosjeku uz 46 posto iz igre i skoro 40 posto za tri poena to se generalno smatra dobrim, čak i jako dobrim učinkom. No, kad taj rookie ima 25 godina i došao je u ligu kao potpuno izgrađen igrač sa jako malo prostora za velike napretke, onda dojam i nije više baš tako sjajan. A pogotovo kad se sve to događa u Sacramento Kingsima koji su sezonu počeli tankirati tamo negdje nakon 5. utakmice sezone kad je postalo jasno da dovođenje Zacha Randolpha, George Hilla i Vince Cartera, over the hill veterana koji ne mogu nositi igru, neće rezultirati playoff mjestom ili nečim više od toga. Bogdanović je koristan i solidan igrač za NBA ligu, ali ako su mu limiti na 11 koševa u Kingsima koji ga imaju prostora forsirati i trpiti, onda je nešto više u kasnijim igračkim godinama teško zamislivo. 

POWER RANKING TOP 5 exYU 

5. Dragan Bender - početak sezone nije nudio veliku nadu, ali kako sezona odmiče, Dragan Bender se sve više oslobađa, a sustav Sunsa dobiva sve jasnije konture onoga što žele biti. Za razliku od većine stretch četvorki koje s naših prostora izbacujemo, Bender je izuzetno pokretan i mobilan igrač, sa finim pregledom igre, ali i sa kvalitetama u obrani. Bender zapravo ima sve, fini šut sa distance, tehniku za igranje pod košem i osjećaj za asistencije u pravom trenutku, pitanje je bilo samo može li se nametnuti u SUnsima u kojem praktički svi članovi rostera igraju za sebe i svoje dokazivanje pod suncem. Sunsi su mladi i poletni, nemaju presing rezultata, imaju jako puno otvorenog prostora pod salary capom za sljedeću sezonu i za očekivati je da su jedna od momčadi sa ogromnim upsideom. Ova sezona je svojevrsni filter za igrače, da se vidi tko ima kvalitetu i vještine za nove SUnse koji bi se trebali graditi za budućnost. Dragan Bender je igrom u drugom dijelu sezone pokazao da ima nešto az pokazati, a klubovi su skloni ne odustajati lako od visokih pickova drafta. K tome, Bender može još dvije godine igrati po vrlo povoljnom ugovoru koji ne opterećuje momčad, a ako nastavi razvoj igre u trajanju tog ugovora, za dvije godine mogao bi biti među prvima u redu da dobiju pravi novac od SUnsa. 

Benderova budućnost uvelike ovisi od uprave Sunsa i kako će odraditi prijelazni rok. Ako Bookeru, koji je zvijezda u stvaranju, pridruže prave igrače u free agencyu, bilo kroz dovođenje nekog superstara ili kroz popunjavanje rostera nizom kvalitetnih igrača, Sunsi će krenuti prema gore, a sa njima i Bender, koji je pokazao da u igri 'svatko za sebe' može opstati, pa je logična pretpostavka da bi sa kvalitetnijim suigračima i postojanim sustavom svoje brojke i igru trebao odvesti na višu razinu. 

U ovom trenutku Bender nije top 5 igrač po učinku ili značaju za momčad od exYU igrača, ali kad se ubroji faktor perspektive i klupske situacije, njegove dionice bitno rastu. Gotovo sve brojke je bitno podigao u odnosu na prvu sezonu, što je za mladog igrača uvijek dobar pokazatelj razvoja, a u današnjoj tricaškoj ligi, njegov postotak od preko 37% iz skoro 4 pokušaja po utakmici nije zanemariv, u svakom slučaju puno bolji od grozomornih 27% koje je pucao u rookie godini. Ono gdje mora raditi je ukupni postotak šuta iz igre, za tako visokog igrača neprihvatljivo je da puca 39% iz igre, ali s obzirom na stil igre SUnsa i nepostojanje smisla u igri, oslanjanje pretežno na individualna rješenja i tricu, ne treba niti čuditi. 

4. Dario Šarić

Jako je teško valorizirati igru Šarića. Nedvojbeno je da SIxersi rastu, ali jednako tako je nedvojbeno da rastu zahvaljujući primarno pojavi Bena Simmonsa, najsvestranijeg rookiea još od Lebron Jamesa i prvoj postojanoj sezoni Joela Embiida koji spada u centarsku elitu lige. Šarić je tu savršeni komplementarni igrač, igrač iz drugog plana, reklo bi se, ali koševi nisu ono što Šarića izdvaja. Šarić jednostavno ima taj neki kohezivni faktor u sebi, u ničemu nije najbolji, malo toga može izvesti impresivno, kako u klubu tako i u reprezentaciji, ali njegova igra ostavlja dojam da bi jako nedostajala kad je ne bi bilo. 

Treba biti potpuno jasan, prošlogodišnji SIxersi, nakon što su ostali bez Embiida, a prije pojave SImmonsa bili su smeće. I Šarićeva igra, koja je u drugoj polovici sezone bila najbliže što Sixersi imaju vođi momčadi, nije pridonijela baš ništa da se to promijeni. S te strane, Šarića se može gledati kao na igrača vrijednosti Bojana Bogdanovića, igrača sa određenom produkcijom koja je relativno lako zamjenjiva. 

No, Šarićeva igra u stvarnosti nije ništa nalik na Bojanovu. Dok će Bojan mirno i rutinirano trpati ono što mu momčad pripremi, ali odigrati malo toga na svoju inicijativu, Šarić će frustrirati igrače i navijače promašajima iz otvorenih šuteva ili gubljenjem lopte taman kad tok napada dobro krene. No, samo malo nakon toga, Šarić će strpati tricu nakon četiri uzastopna promašaja, iščeprkati napadački skok i poentirati uz faul kad su već svi od napada odustali ili odigrati dodavanje kakvo nitko ne očekuje. 

Rutina se može steći, smirenost može doći s godinama i iskustvom, ali srce, ako hoćete i dječačka zaigranost košarkom ne dolazi samo tako, pogotovo ne u surovom profesionalizmu NBA lige. Iako ima svojih grešaka, Šarić je puno više motor svoje momčadi koji vuče naprijed nego što je sidro koje vuče dolje. Hoćete li si počupati kosu na neke njegove odluke na terenu je više vaš problem nego njegov, Šarić nije igrač koji će svake večeri istrčati i nositi momčad pobjedama, ali je igrač koji vas može izvući i dati impuls prema pobjedama kakav malo tko drugi može. Sve dok Philadelphia ima Simmonsa i Embiida koji se brinu za širu sliku, to jest, put Sixersa od Procesa prema finalima, Šarić će nastaviti davati svoj kukočevski doprinos tom putu, doprinos koji nikako nije mali. Samo nemojte od njega tražiti da to radi svake večeri i uvijek jednako. 

3. Jusuf Nurkić

Jako je podcijenjeno Nurkićevih 14 koševa i 8 skokova koje bilježi ove sezone za Blazerse. Za bolje cijeniti Nurkićevu produkciju treba razumjeti u kojem sustavu on funkcionira. Nurkić igra u momčadi koja je, više nego bilo koja u ligi, podređena bekovskoj igri svojih zvijezda. Lillard i McCollum su više od opcije A i B u momčadi Portlanda, oni su i opcija C, D, E i F, apsolutno sve ambicije Blazersa prikačene su na ovaj 'vanjski' dvojac. Sukladno tome, igru pod koševima u Portlandu baš nitko puno n 'šljivi'. A baš tamo ordinira Jusuf Nurkić, on nije centar koji bi se izvlačio na šut, praktički izvana niti ne puca, a nije najspretniji niti u brzim akcijama i pick igri. S druge strane, u svojoj komfort zoni prvih zvijezda momčadi, McCollum i Lillard niti ne pomišljaju na nekakvo spuštanje lopte u post, uključivanje Nurkića u igru ili prepuštanje djela napadačkih ovlasti njemu. Svaki koš koji Nurkić zabije mora i krvavo zaslužiti, ne zato jer se mora za njih izboriti kraj protivnika nego kraj vlastitih suigrača, a s obzirom da s njima igra 82 puta u godini, njegove brojke su jako impresivne. 

Malo više rim protectiona i čvrstine ne bi škodilo, ali Nurkić manjak upotrebe fizikalija u igri nadoknađuje 'prljavštinom', vjerojatno je malo igrača koji nakon sudaranja s njim po terenu cijelu utakmicu nemaju bar pokoju modricu po tijelu jer Nurkić voli uvaliti lakat, gurati, gaziti po nogama ili bilo što drugo što je u sivoj zoni košarkaških pravila. S obzirom da ima 23 godine, a da se dokazao u za centra vjerojatno najmanje pogodnom okruženju lige, ponude za Nurkića neće nedostajati čak i ako Portland odluči ići u nekom drugom smjeru. To im pak ne bi bilo preporučljivo, jer s obzirom na ostatak rostera, Jusuf Nurkić je sve što stoji između toga da Lillard i McCollum budu jedini dvoznamenkasti igrači po prosjeku koševa u momčadi, a uzevši u obzir njihove navike uključivanja ostalih u igru, teško da bi se netko drugi sam izborio za koševe na način kako se to izborio Nurkić. 

Portland je momčad bez vizije i sa ponajmanje financijske fleksibilnosti u ligi, pa neka njihova eksplozija nije izgledna bilo kad uskoro, a Nurkić je zapravo jedini vrijedan žeton za pregovaranje koji imaju, ako McCollum i Lillard jesu nedodirljivi kao što se čini. Ironično je da je u kratkoj NBA karijeri Nurkić igrao u dvije momčadi koje ga najmanje mogu koristiti, Denver zbog eksplozije Jokića, a Portland zbog stila igre kojim igraju. No, u obje te momčadi, bez obzira na zapreke, Nurkić je pokazao da je pravi igrač, iz mimimuma koji mu je pružen izvukao je maksimume i jako bi zanimljivo bilo vidjeti što je zaista u stanju ako upadne u momčad koja bi ekšuli znala što s njim. 

2. Goran Dragič

Miami Heat fluktuira od 4. do 8. mjesta Istoka, ali izgledno je da su na putu u playoff. Mnogi igrači se izmjenjuju u bitnim rolama u toj momčadi, čak i stil igre bitno varira gotovo na tjednoj bazi, Miami iz rubne run n' gun momčadi jako lako prelazi u sporu, metodičnu, začahurenu momčad. No, jedna stvar je konstantna, Goran Dragič je apsolutni vođa te momčadi i najviše o njemu ovisi igraju li lijepo ili ružno, pobjeđuju li ili gube. 

Nakon senzacionalnog uspjeha sa Slovenijom i ispunjenja jednog sna, možda bi u Dragičevim godinama bilo za očekivati da malo i uspori, da polako krene stagnacija izazvana ispunjenjem nečeg zaista velikog. No, Dragič se pokazao kao profesionalčina, ne samo da je nastavio biti vođa zaista nedorečenog Heata, koji niti je u reizgradnji niti u fazi ozbiljne konkurentnosti za naslov, nego je u ovoj sezoni uspio dohvatiti i prvi poziv na All star utakmicu, istina, okolnim putem nakon ozljeda, ali svejedno. 

Goran DRagič je baš ono što bi Ameri rekli 'the Man' na južnoj Floridi. Superiorno vodi igru u nestabilnoj situaciji kakva je na Miamijevom rosteru, drži momčad konkurentnom, a kao prvi palymaker momčadi, jasno je da tečnost igre ovisi upravo o njemu. Rijetki su europski igrači koji uspiju postati prva imena NBA klubova, osim Nowitzkog, Gasola i donekle Parkera teško se sjetiti i jednog, pa zato Dragičeva karijera treba biti još jače vrednovana. Možda mu brojke nisu senzacionalne, pa je stoga malo i u sjeni većih europskih imena navedenih, ali sastav Heata je takav da puno igrača dobiva svoje šuteve, momčad u hodu pokušava obaviti selekcijski proces, a Goran Dragič je čovjek koji cijeli taj proces vodi i koji će Heatu stvoriti neke igrače za budućnost čak i kad njega u klubu više ne bude. 

1. Nikola Jokić

Sve što vrijedi za Dragiča vrijedi barem duplo za Jokića. Jer, dok je Dragič igrač bliže zalasku karijere, Nikola Jokić tek počinje, a već je All star razina talenta lige. Kao dodatni plus, Jokić to sve postiže sa centarske pozicije gdje se ne očekuje obično da se nađe čovjeka preko kojeg cijeli napad ide. Jokićeva mogućnost dirigiranja igrom sa visokog posta je bez premca u ligi, dakle praktički na svijetu, vjerojatno nema košarkaša na svijetu koji leđima okrenut košu može toliko dobro držati u rukama sve konce igre. 

Denver nije momčad koja je spremna za pobjeđivanje odmah, ali sa mladim talentima kao Harrisom, Murrayom i Jokićem imaju jezgru kojoj je plafon teško vidjeti. Uz njih, momčad ima dosta financijske fleksibilnosti, a vratiti će im se i veteran Paul Millsap koji je svojom igrom savršeni partner Jokiću na visokim pozicijama, on će obaviti puno prljavog posla kojeg Jokić ne radi, ali i šutem raširiti reket te osloboditi Jokiću prostor i olakšati mu izolaciju. U svim tim kombinacijama Nikola Jokić je apsolutno ključno ime, bez njega postojanje ovakvih Nuggetsa, koji se smatraju jednom od najperspektivnijih momčadi, nema nikakvog smisla. 

Jokić će bez ikakve sumnje biti All star igrač, vjerojatno mnogo puta u karijeri, a zahvaljujući zaista jedinstvenom skill setu za visokog igrača vjerojatno je i na sigurnom putu za maksimalni ugovor, jer teško je zamisliti da Denver zatoči grom u boci, a onda samo tako otvori čep i pusti ga van. Za pretpostaviti je da šuterski postoci, općenita tehnika šuta i snaga u obrani još mogu rasti, a zapravo je i zastrašujuće pomisliti koliko dobar Jokić može onda biti. 

Puno Balkanaca, kilava košarka
Koliko je balkanska košarka sporije napredovala od ostatka Europe, pa i ostatka svijeta van SAD-a, najbolje se vidi po količini nositelja igre i velikih kontributora svojim momčadima exYU igrača u odnosu na druge sredine. Nekad su igrači kao Divac, Kukoč, Rađa, Stojaković činili veliki udio ukupnog broja uspješnih Europljana u najjačoj svjetskoj ligi. No, onda su došli neki novi klinci, klinci kao Nowitzki, Gasoli, Parker, da bi danas nacije kao Španjolska, Francuska i druge europske zemlje imali veliki broj aktivnih igrača, čime se udio 'balkanaca' u ukupnom broju stranaca smanjuje. Jednostavno, druge škole su otišle naprijed, izbacuju igrače sustavno i ...
Puno Balkanaca, kilava košarka
Koliko je balkanska košarka sporije napredovala od ostatka Europe, pa ...
"Hezonja je škart igrač..." Tu sam morao opizdit neslaganje. - baiso, 15.2.18. 9:54, 0 0 1
09.02.
Surfin USA; Eaglesi osvojili Super Bowl!

Jednom davno i ja sam vjerovao da je Cleveland pobjednik razmjene sa Celticsima oko Irvinga. Ne znam, možda sam tada još previše pio, možda je bila sinkopa, ne mogu drugačije objasniti taj elementarni nedostatak znanja i svijesti o NBA ligi. Danas, nekih pola godine kasnije, jasno je da su Cavsi mijenjali Irvinga u suštini za pretpostavljeni visoki pick drafta (ali ne visoki koliko su željeli da bude) i Žižića. Nakon završetka prijelaznog roka dvije najveće uzdanice Cavsa iz te razmjene, Isaiah Thomas i Jae Crowder više nisu stanovnici Clevelanda. I dobro je da je tako, nakon loše razmjene u kojoj su Celticse učinili puno boljima, a sebe lošijima, Lebron i managment Cavsa su morali nešto učiniit, prvi da se održi u borbi za naslove, a ovi drugi da imaju argument za zadržati Lebrona u gradu.

D-Rose postao D-goes

Puno nade se polagalo da će Crowder biti glue guy, igrač radilica koji će ponekad disfunkcionalne Cavse spojiti u harmoničnu cijelinu, ali Crowder je bio sve samo ne to, njegova čvrsta obrana se utopila u rupi koju Cleveland ima na manje popularnom dijelu igre, a niti šut nije išao kao u savršenom Stevensovom sistemu. Bilo je sasvim logično da se za Crowdera pokuša dobiti neka alternativa dok je sjećanje na njegove dobre igre još relatvino živo i Cavsi su upravo to i napravili. Ne samo da su se riješili neučinkovitopg Crowdera, ne samo da su uz njega uspjeli utopiti Jazzu i pomahnitalog Derricka Rosea koji je od zlatnog dečka lige postao čudljivi tip s kojim nitko ne želi imati previše posla, nego su u povratu dobili i odličnog Rodney Hooda koji igra sezonu karijere i Georgea Hilla, rutinera na playu koji će apsolutno sigurno biti iskorak i u odnosu na Thomasa i Shumperta i Calderona i Rosea, koji su tu poziciju pokušali pokrivati. 

IT or not to be

Trade u kojem su Rose i Crowder shippani van grada je sam po sebi zvučan, ali nije ništa prema onom koji je cijelu stvar započeo, a sadržavao je slanje Isaiaha Thomasa, Channing Frya i Clevelandovog vlastitog picka prve runde drafta 2018. u Lakerse u zamjenu za Jordana Clarksona i Larry Nancea. Jasno je bilo da Thomas eksperiment nije dobar fit za Cavse, ionako labilna obrana jednostavno nema mogućnosti pokrivati Thomasove slabosti u tom segmentu, a prisutnost Lebrona koji je prvi playmaker svake momčadi u kojoj igra uvelike je ograničila Thomasovu napadačku igru koja ovisi o posjedu lopte i svim ovlastima. Jednostavno nije išlo, Thomas bi na kraju sezone bio slobodni igrač i Cavsi sigurno ne bi produživali ugovor, a ovako su potegnuli dva jako dobra talenta na vrlo priuštljivim ugovorima koji uvelike mogu pomoći Cavsima da se bore za naslov, barem Istoka, odmah. 

Clarkson je igrač koji je negdje u razvoju stao, nije dosegao razinu koju se mislilo nakon starta u Lakersima, ali je i dalje iznimno koristan bek koji može i razigravati i trpati koš, kreirati sam svoj šut, a iz Lakersa je poznato da mu nije mrsko prihvatiti rolu s klupe. Nance je mladi, ali jaki i čvrsti igrač visokih fizčkih performansi koji Cavsima da je više mogućnosti na pozicijama 4 i 5 u odnosu na starijeg i statičnijeg Frya. Dojam na prvu je da su Cavsi sa Hillom i Hoodom u petorki, uz Lebrona, Lovea i Thompsona, te Nanceom i Clarksonom s klupe puno svestranija momčad nego su bili u prvoj polovici ove sezone. Pitanje se jedino postavlja koliko smisla je imalo poslovati baš s Lakersima, kojima su uvalili i još jedan pick prve runde drafta, kad je jasna stvar da su im upravo Lakersi glavni rivali za potpisivanje Lebrona Jamesa kad neizbježno optira van ugovora nakon ove sezone. Svejedno, Cavsi su napravili sve da udahnu život u ovu sezonu koja nije išla dobrim smjerom, mrtvi teret poput Thomasa i Rosea je odstranjen, kolateralna šteta u Fryu, Shumpertu i Crowderu je prihvatljiva s obzirom na povrat, zadržan je Brooklynov pick prve runde koji je veliki adut za ostanak Jamesa, ali i za reizgradnju ako James odluči otići i Cleveland sada ima momčad koja napadački, ali puno važnije i obrambeno, može gledati prea još jednom putu u finale NBA lige. 

Miami-Dade County je ponovno Miami-Wade County

Na kraju prijelaznog roka, Cavsi su se pokazali i velikom gospodom kad su omogućili Dwayne Wadeu da u sumrak karijere ne doživi potpunu marginalizaciju i poklonili ga MIami Heatu za nekakav budući pick druge runde drafta. Koliko god ostario i usporio, Wade i dalje bilježi dvoznamenkasti prosjek koševa, nije egoist i može biti koristan u rotaciji, ali njegove minute bi novim dolascima trpile još jače padove, a veliki igrač kao on ne zaslužuje da provede zadnje dane igranja zalijepljen za klupu. POvratak u MIami ima emocionalnu komponentu, Heat ide u playoff i Wade će imati puno bitniju rolu nego u Cavsima, a sve to ne bi bilo moguće da Cavsi nisu pokazali veliko razumijevanje nekarakteristično za današnji surovi profesionalizam. 

'Lebron James kad je ujutro ušao u svlačionicu Cavsa'

Drugi klubovi uključeni u Clevelandova mešetarenja zadnjeg dana transfer roka mogu biti, u globalu, zadovoljni. Lakersi su sa knjiga maknuli teški ugovor Clarksona i riješili se brige oko produžavanja s Nanceom pa sada imaju čistih 44 milijuna pod salary capom za potpisivanje free agenta za sljedeću sezonu. Ukoliko se odluče ne produživati niti sa Randleom taj iznos se penje na 55 milijuna, a to je već potencijalno dovoljno i za dva superstara od kojih bi jedan morao biti Lebron James, a drugi u idelanoj verziji Paul George. K tome, Lakersi ne bi imali nikakav pick u prvoj rundi ove godine, ali su u ovoj razmjeni dobili Clevelandov, koji neće biti visoki, ali ipak će dati opciju nabave jeftinog mladog talenta za talentianu jezgru koju već imaju. Sacramento je sretan da se riješio Hillovog ugovora, Jazz može naći koristi u Crowderu u svjetlu gubitka Hooda, a sa Derrick Roseom će gotovo sigurno raskinuti ugovor i prepustiti ga slobodnom tržištu. Sve u svemu, Cavsi su se pobrinuli da zadnji dan roka bude uzbudljiv i pun događanja, pretumbali su cijeli roster i postavili novi set upitnika pred playoff i finiš sezone. 

U ostalim poslovima, vrijedi spomenuti novu bravuru Orlando Magica, daleko najlošije momčadi u razmjenama igrača u povijesti lige koji su početnog playmakera Elfrieda Paytona poklonili Sunsima za pick druge runde drafta. Paytonu ističe ugovor, istina, i ako nisu mislili produživati razumno je uzeti nešto zauzvrat, ali za igrača koji bilježi 13 koševa i 6 asistencija uz preko 50% šuta iz igre, a mlad je i ima prostora napredovati moglo se i moralo dobiti više. Sunsi su dobili na probu potencijalno jako dobrog igrača sa minimalnim rizikom, ako se Payton dobro snađe sa Devin Bookerom može se razgovarati o novom ugovoru, a ako ne, jednostavno ga puste da ode, ionako nisu praktički ništa dali za njega. 

Vrijedi spomenuti još razmjenu tri kluba u kojoj se Emmanuel Mudiay našao u Knicksima, a Knicksi su za njega morali dati samo McDermotta koji ionako nije previše korišten, a u zamjeni je sudjelovao i Dallas koji je Denveru proslijedio servisibilnog Devina Harrisa. 

Puno obrva je podignulo pasivno ponašanje contendera za koje se smatralo da definitivno moraju aktivnije nastupiti na tržištu, u prvom redu se to odnosi na OKC Thunder kojem je preduvjet za bilo kakav veći rezultat zamjena za ozljeđenog i izgubljenog Robersona, dakle, defenzivni swingman, po mogućnsti sa solidnim šutom. Vjerojatno je da Oklahoma jednostavno nema nikakvih vrijednosti koje bi mogla dati u zamjenu (niti poželjnih draft pickova) pa su odlučili čekati da vide što će se nuditi na tržištu slobodnih igrača kad momčadi počnu rezati rostere. Avery Bradley bi ovoj momčadi došao kao budali šamar, ali očito nisu mogli sastaviti dovoljno dobar paket da zainteresiraju Clipperse. S obzirom da puno momčadi koje 'ne igraju za ništa' i ulaze u tank fazu sezone imaju dosta igrača koji im ne trebaju i koje bi mogli rezati sa popisa, nije nemoguće da Westbrook i društvo dobiju prinovu na taj način, samo molim vas, iskreno vas preklinjem, nemojte slučajno niti pomisliti na ime Derrick Rose.

Cavsi odigrali 'utakmicu' sezone u finišu transfer roka
Jednom davno i ja sam vjerovao da je Cleveland pobjednik razmjene sa Celticsima oko Irvinga. Ne znam, možda sam tada još previše pio, možda je bila sinkopa, ne mogu drugačije objasniti taj elementarni nedostatak znanja i svijesti o NBA ligi. Danas, nekih pola godine kasnije, jasno je da su Cavsi mijenjali Irvinga u suštini za pretpostavljeni visoki pick drafta (ali ne visoki koliko su željeli da bude) i Žižića. Nakon završetka prijelaznog roka dvije najveće uzdanice Cavsa iz te razmjene, Isaiah Thomas i Jae Crowder više nisu stanovnici Clevelanda. I dobro je da je tako, nakon loše razmjene u kojoj ...
Cavsi odigrali 'utakmicu' sezone u finišu transfer roka
Jednom davno i ja sam vjerovao da je Cleveland pobjednik ...
Cak i nakon ovog trejda, sanse za ostanak Lebrona u Clevelandu su ravne sansi da Los napise nesto slicno tvojoj drugoj recenici. - baiso, 9.2.18. 16:59, 0 0 0
I da, oko Wadea se totalno ne slažem. - baiso, 9.2.18. 17:01, 0 0 0
kažeš "kolateralna šteta u Fryu, Shumpertu i Crowderu". kakva kolateralna šteta? da, Frye je dobar stretch igrač i odličan lik za dobru atmosferu u svlačionu (nešto kao Rudež), ali nije puno igro u zadnje vrijeme. - Kanransha, 9.2.18. 19:54, 0 0 0
Shump nije ništa igro i bio je zakurac. a Crowder je igro katastrofalnu čitavu polusezonu. malko se popravio zadnjih cca 5 utakmica, ali teško da bi to trajalo. plus, on se nikad nije uklopio, širio je lošu atmosferu, srao o LBJ-u iza leđa itd. - Kanransha, 9.2.18. 19:55, 0 0 0
što se tiče EP-a, istina je da je Tragic debilan, ali nisu baš imali izbora. Payton vrijedi više od izbora druge runde, ali Tragic nema para da produži s njim ugovor, a on bi tražio previše. tako da nije bilo druge iako su ispali debili. - Kanransha, 9.2.18. 19:58, 0 0 0
01.02.
Vrijedi li Hezonja 5 milijuna po sezoni?

Kad je prošlog ljeta u ruralnu Ameriku, što u NBA kontekstu Oklahoma City svakako je, doveo Carmela Anthonya i Paul Georgea, Sam Presti, GM Thundera, pokazao je još jednom da ima dara za velike poslove koji dolaze naoko 'niotkuda'. Dva prava All star igrača su upravo ono što je franšizi trebalo da zacijeli rane nastale izdajom Duranta, a bez ovih manevra bilo bi vjerojatno nemoguće očekivati da Russell Westbrook, svježi MVP lige, obveže svoju budućnost izgubljenoj franšizi koja samo gubi zvijezde. No, nakon dolaska ove dvojice, Brodie je potpisao višegodišnji novi ugovor i biti će vođa Thundera debelo u 2020.-e godine. 

Presti je svoje obavio i posao je prebačen na Billy Donovana i Russella Westbrooka čiji je zadatak bio stvoriti od kvalitetnog rostera kvalitetnu momčad koja će imati što reći na vjerojatno nikad jačem Zapadu. Početak nije bio lak, što je razum mogao i pretpostaviti, ali s vremenom, Westbrook, George, Melo i razgoropađeni Steven Adams našli su svoj 'groove' i zaigrali košarku kakvu je Presti zamislio kad je vukao svoje poteze. Thunder je trenutno na milimetar od Twolvesa i Spursa u borbi za poziciju broj 3 u doigravanju, a tamo realno i spadaju s obzirom na kontinuitet i snagu Rocketsa te grotesku košarke koja je stvorena u Kaliforniji. Billy Donovan je privremeno uspio i osigurao posao za bližu budućnost, ali kako se bliži kraj prijelaznog roka, loptica je ponovno prebačena Samu Prestiju. 

Dovođenja Paula Georgea nikad nije bilo gotova stvar za franšizu, dobro se znalo da je George u zadnjoj godini ugovora jer nema teorije da optira u zadnju godinu po kojoj bi zarađivao nekih 23 milijuna kad mu je tržišna vrijdnost na all time highu na procijenjenih 30+ milijuna po sezoni. Osim toga, javna je tajna da su Lakersi prvi u redu sa olovkom i papirom za Georgeov potpis i da je oduvijek postojala vrlo realna mogućnost da dovođenja Georgea bude samo jdnogodišnja posudba. N, George i Westbrook su kliknuli, njihova igra je sve bolja i komplementarnija i sa Georgeove strane je došlo indikacija da bi upravo Westbrook mogao biti razlog zašto bi ostanak u Thunderu mogao biti sasvim realno rješenje zagonetke gdje će karijeru nastaviti. 

I upravo tu počinju problemi za Prestija. George vrijedi 30 milijuna po sezoni i nema teorije da igra za manje (niti bi trebao). Westbrook je već u knjigama za maksimalni ugovor koji počinje teći sljedeće sezone i plaćati će ga preko 35 milijunagodišnje, sa opcijom da zadnja godina ide i na 45. To je jako puno novaca za samo dva igrača, a tu je i veliki ugovor Adamsa, koji je apsolutna nužnost za zadržati ga u gradu, te novi ugovor Robersona koji je unatoč ofenzivnim, vrlo izraženim, limitima, ključni čovjek obrane (dovoljno je reći da sa Robersonom u postavi prva petorka Thundera drži drugi najbolji obramebni učinak po 100 posjeda lopte, dok bez njega u postavi, sa bilo kojim drugim 5. suigračem, učinak pada na posljednje mjesto lige). Vlasnici Thundera nisu poznati kao ljudi široke ruke i na račun svoje financijske konzervativnosti već su izgubili Jamesa Hardena i Sergea Ibaku, možda dijelom i Duranta, iako je sa zmijama nejasno koliko im koncept novaca predstavlja u životu. 

Presti dolati u veliku dilemu što napraviti, a ima nekoliko opcija:

1. opcija - ne napraviti ništa

Ovakvim rješenjem Thunder nastavlja zacrtanim putem, mogu se možda izboriti i za treće mejsto Zapada, u nekom ludom naletu možda mogu i do finala Zapada pobjedom nad Houstonom, ali realnost nalaže da preko Warriorsa ipak ne mogu, pogotovo nakon što je Roberson izgubljen za sezonu. To je svakako dobar učinak i na tragu je onog što je Thuder imao sa Durantom i Westbrookom kao nositeljima. No, ako odluči 'sjedti' na ovoj momčadi, Sam Presti igra opasnu igru rizika da na ljeto ostane bez Georgea za 'ništa', da nakon što su izgubili Duranta na isti način, još jedan All star kalibar igrača ode iz Oklahome bez da ostavi i jedan pick druge runde drafta zauzvrat. Odlazak Geogea nikako ne bi bio jednako devastirajući za klub i grad zbog svijesti da je to oduvijek bila mogućnost, ali za rezultat i budućnost bi imao jednaki učinak, Thunder bi ponovno napravio dva koraka natrag nakon jednog naprijed. 

2. opcija - napraviti 'sve'

'Sve' u ovom kontekstu znači potpuno rasturiti ono što je teško izgradio i trejdati Georgea prije isteka prijelaznog roka te dovesti u grad nešto zauzvrat što bi pomoglo Westbrooku i Melu da odigraju dobar playoff. Problem s ovom pričom je što povrat za Georgea ne može niti teoretski biti približno slične vrijednosti jer a) nitko neće puno dati za igrača kojeg za par mjeseci mogu dobiti besplatno, b) niti jedan klub ne može računati na Georgeovo produljenje ugovora s obzirom na interes LA Lakersa i c) samim Lekrsima George momentalno uopće ne treba i smislenije im je čekati ljeto i dovesti ga bez odricanja. 

Čak i kad bi Presti složio neke pakete koji bi donijeli neki povrat vrijednosti, nalaženje kemije bi ponovno krenulo ispočetka, a niti Westbrook niti Melo nisu igrači s kojima je baš lako kliknuti od prve. Uz to, Paul George je jedan od najboljih dvosmjernih igrača lige, kakvih ima možda 10 ukupno u NBA-u, i rupa koja bi nastala njegovi odlaskom ostavila bi Thunder vjerojatno u ulozi minornog playoff faktora sa jadnim šansama da ostave dublji trag. 

Možda bi smislena varijanta bila pokušati nagovoriti Lakerse na rani trade s obzirom da oni ionako moraju olakšati roster od balasta ugovora nekih igrača ako uz Georgea žele potpisati još jednog superstar free agenta, pa bi im istovar nekih ugovora u Oklahomu možda i dobro došao, a Georgeu bi dalo par mejseci više na prilagodbu Staples Centreu. Lakersi mogu poslati nekog iz igračkog poola koji sadrži Nancea, Randlea, Clarcksona, Brewera, Zupca i Ennisa u zamjenu za Georgea, ali vjerojatno niti jedna kombinacija tih igrača ne znači Prestiju i Oklahomi održavanje statusa 'izazivača' Golden Stateu niti se Randle, Nance ili Clarckson čine kao igrači koji bi dali i približno obrambenu komponentu momčadi kakvu daje Paul George. 

Postoje glasine da je Blake Griffin bio  ponuđen Thunderu kao zamjena za Georgea, ali je Presti to glatko odbio. Ako je bez razmišljanja odbijen All star Blakeovog kalibra vjerojatno je to jasna poruka da Presti o trejdu Georgea ne razmišlja jer bolji povrat od Griffina teško da bi uopće mogao dobiti (iako je Griffin po x stvari, od ugovora, ozljeda, stila igre i potpune nekompatibilnosti s Melom vjerojatno najgori fit za Thunder među top klasom igrača). 

3. opcija - 'cici-mici' rješenje sign and trade

Čisti pokušaj 'i ovce i novce'. Odigrati sezonu do kraja u ovom sastavu, pokušati napraviti što se može, a ako vlasnici na kraju procijene da ne mogu ići toliko duboko u banku i dati Georgeu ugovor kakav zaslužuje, obaviti potpis na maksimaln ugovor i razmijeniti Georgea tada. Na ovaj način Thunder bi dobio ono što želi od ove sezone, pokušaj izvlačenja maksimuma, a eventualno uspio nešto potegnuti i zauzvrat. 

Problem ove opcije je što George jednostavno može odbiti, ako se čovjeku zaista ide u Los Angeles nema nikakvog razloga uzeti ovaj deal, a jednako tako, može staviti veto na bilo koju razmjenu sa nekim drugim klubom kamo mu se zapravo uopće ne ide bez obzira na to što bi oni eventualno Thunderu nudili u razmjenu. 

4. opcija - Presti ponovno radi malo svoje magije

Ključ zadržavanja Georgea u Oklahomi su dvije stvari - uvjeravanje igrača da Thunder može do velikih rezultata što se postiglo stvaranjem očite kemije između Westbrooka i Georgea te financijska konstrukcija koja bi omogućila davanje maksimalnog ugovora Georgeu uz dovoljno prostora za stvaranje kvalitetne momčadi mimo dva nositelja. Najveća prepreka ovoj drugoj opciji je Carmelo Anthony, treći član velike trijade. 

To nikako ne znači da Melo nije potreban ovom Thunderu, zapravo je i on izrezao sebi sasvim dobru nišu, igra solidnu sezonu, rijetko se kad trudio jače u obrani i čini se da je prihvatio status jako bitnog trećeg igrača momčadi kakav je i logičan. No, Melo igra na jako visokom ugovoru, za sljedeću sezonu bi trebao dobiti skoro 28 milijuna dolara. Ima opciju ranijeg izlaska iz ugovora, ali gotovo je sigurno da to neće napraviti jer takav novac ne može dobiti nigdje drugdje, moguće da zbog godina i teškog fita za bilo koju momčad ne može dobiti niti pola od toga. Dakle, na Prestiju je da nešto sa Melom napravi. Ako bi Melo ostao na ovom ugovoru, uz ugovore Westbrooka, Adamsa i Robersona, te novi max ugovor za Georgea, Thunder bi sa samo tih pet igrača bio iznad luxury tax granice i nezamislivo je da vlasnici koji su se zbog tih razloga odrekli talenta James Hardena sad plate ogorman porezni novac zbog igrača kao Melo ili George. Ugovori ostatka rostera, taman bili i najpovoljniji na tržištu, odveli bi Thunder u sferu plaćanja 50 i više milijuna dolara samo na porez na luksuz, što bi zaista bilo previše, pogotovo za momčad koja nema garancije niti da može preko Rocketsa u eventualnoj drugoj rundi playoffa. 

Presti, ako želi zaslužiti plaću i status jednog od najboljih GMa lige, mora Mela nagovoriti da rascjepkaju njegovu plaću na više godina. Ako bi Melo prihvatio produljenje ugovora za godinu dana, plaća od skoro 30 milijuna u jednoj godini mogla bi se prepoloviti na po 15 milja za dvije, kao bonus, Presti može dodati treću godinu sa momčadskom opcijom, ako Melo zadrži snagu za igrati u 38. godini. To je izvedivo, ali ovisi isključivo o Melu, koji ponuđeno jednostavno ne mora prihvatiti. Dodatni problem je što i dalje ima no trade klauzulu koju je dovukao iz New Yorka i ne mora prihvatiti niti razmjenu van grada koja bi odteretila njegov ugovor van iz knjigovodstva. Na ovaj način, Thunder bi uštedio skoro 40 milijuna dolara kad se pribroji novac ušteđen na porezima, a to bi svelo potrošnju u neke realnije okvire. Red je na Prestiju, mora očuvati ono što je uspio stvoriti. 

Biti Sam Presti
Kad je prošlog ljeta u ruralnu Ameriku, što u NBA kontekstu Oklahoma City svakako je, doveo Carmela Anthonya i Paul Georgea, Sam Presti, GM Thundera, pokazao je još jednom da ima dara za velike poslove koji dolaze naoko 'niotkuda'. Dva prava All star igrača su upravo ono što je franšizi trebalo da zacijeli rane nastale izdajom Duranta, a bez ovih manevra bilo bi vjerojatno nemoguće očekivati da Russell Westbrook, svježi MVP lige, obveže svoju budućnost izgubljenoj franšizi koja samo gubi zvijezde. No, nakon dolaska ove dvojice, Brodie je potpisao višegodišnji novi ugovor i biti će vođa Thundera debelo u 2020.-e ...
Biti Sam Presti
Kad je prošlog ljeta u ruralnu Ameriku, što u NBA ...

Respekt: Kanransha, peropex, GNKDZCFC, Alumnus,

Slažem se: Essien1950,

12/2017
Surfin USA; Paul efekt u Houstonu...

U nedavnom studijskom intervjuu sa ESPN-om, Kobe Bryant je dobio očekivano pitanje za igrača kojeg se sprema ovjekovječiti u legende najslavnije franšize NBA lige. 'Žalite li za nečim iz vaše karijere?'. Očekivani odgovor od igrača koji je osvojio 5 naslova prvaka, bio MVP, rušio rekorde i bio gotovo stalni član prve postave NBA lige je da ne žali za ničim. No, Kobe Bryant, ovaj današnji Kobe Bryant, je čovjek koji ne bježi i nema razloga bježati od prošlosti i iskren je. Iskreno je i odgovorio, ima dvije stvari za kojima žali - izgubljena finala 2004. i 2008. U objašnjenju odgovora vidi se kakav je igrač Kobe Bryant i zašto je, egoizmu na terenu i prekomjernom pucanju lopte unatoč, jedan od najvećih koji je ikad igrao. 

Žal za finalom 2004. se svodi na to da Kobe žali što je i on sam, i Lakersi kao momčad, olako shvatili finale, kao i cijelu sezonu i što nisu koristili momčadsku igru nego je svako išao u posao za sebe. Sjećate se tih Lakersa, to su oni gdje su se Shaqu i Kobeu, tada trostrukim prvacima zaredom, pridružili i Karl Malone i Gary Payton u lovu na prsten. Iako u godinama, ti igrači su samo dodali kvalitetu na ionako kompletiran roster i sve što je Phil Jackson morao napraviti je nekako kanalizirati sve te kvalitete. Bilo je to vrijeme NBA lige kada takvu kvalitetu do finala jednostavno nisi mogao zaustaviti jer nije bilo 'supermomčadi', Lakersi su bili jedini. No, u finalu su čekali Detroit Pistonsi, momčad koja je bila antiteza svega što su bili Kobe i Lakersi, momčad bez zvijezda i momčad gdje se nitko ne ističe, ali momčad koja jedino što ima je momčadska igra i duh ratnika. Naravno, manje više svatko zna ishod, Pistonsi su pregazili Lakerse koji su se pogubili u individualnim pokušajima i mrkim pogledima jedan drugome u čemu je upravo tada još mladi, zaigrani i pun sebe Kobe Bryant prednjačio. 

Poraz od Pistonsa je označio i kraj ere, Kobe je istjerao Shaqa iz grada i učinio Lakerse svojom momčadi, ali u procesu i odrastao, postao igrač kakav je vjerojatno uvijek želio biti, ali hormoni, ego i prerana svjetla reflektora nisu dozvolili. Lakersi su oko Kobea posložili novi jaki roster, sa Gasolom i Odomom kao pomoćnicima i tako je došlo i finale sa Celticsima 2008. Razlog za kojim Kobe žali ovog puta je potpuno suprotan od onog iz 2004. Ovog Puta Kobe, prema vlastitom priznanju, nije imao taj potrebni intenzitet, nije svojim primjerom ganjao svoje suigrače i cijelo finale su odigrali nekako mlitavo, mekano, kao da nisu bili spremni za iskorak na vrh još tada. Kobe je nekarakteristično prepuštao konce igre momčadi u trenucima kad ga je ekipa tražila da podnese odgovornost, nije vikao, objašnjavao i motivirao kako je to u tom trenutku karjiere već počeo raditi, tzv. Mamba mentalitet jednostavno nije postojao u tom finalu 2008. 

Razlika izmđu ova dva finala, dvije točke karijere za kojima Kobe i najviše žali je i savršno objašnjenje zašto Lakersi umirovljuju dva dresa Kobe Bryanta u kojima je igrao, broj 8 i broj 24. Radi se o dva različita igrača, dvije različite karijere i dva različita pristupa igri, ako hoćete, i dvije različite frizure. Broj 8 je bio beskrajno talentirani, uzbudljivi za gledati, mladi igrač koji je (pre)rano upao u ligu, modelirao svoju igru prema Michael Jordanu i činio sve da njegovo ime bude upamćeno sa najvećima koji su ikad igrali, bez obzira na bilo što drugo. Broj 24 je bio pravi Mamba, jedan od najubojitih strijelaca NBA lige koji, kao što je Sarah Connor objašnjeno za Terminatora, 'ne osjeća bol, strah ili žaljenje, i apsolutno nikad neće stati dok te ne ubije'. Nije Kobe postao timski igrač, nikad to nije ni mogao biti, ali je postao igrač koji će uvijek sve napraviti za pobjedu, poštivati će suigrače i pokušati iz svakoga od njih iscijediti ono najbolje, ne zato jer želi biti prijatelj s njima nego zato jer želi pobjeđivati. I jedan i drugi Kobe Bryant su, svaki na svoj način, obilježili LA Lakerse dovoljno da zaslužuju svoj dres u vrhu Staples Centra, a čovjek koji je tumačio obje uloge je svojom 20-godišnjom karijerom u istom dresu zadužio grad i košarku dovoljno da svatko zaplješće , volio ga ili ne, poštivao njegovu interpretaciju košarke ili ne. 

Umirovljenjem dresova Kobe Bryant zaista odlazi u legende. Godinu i pol nakon posljendje odigrane utakmice Mamba je zaista 'out', a ostaje samo povijesti da ocijeni kakvu je karijeru imao i gdje u hijerarhiji spada. Od dana kada je ušao u ligu nema nikakve sumnje da je cijelu igru i shvaćanje košarke modelirao prema Michaelu Jordanu, ali staviti sebe u mjerilo sa najvećim svih vremena možda i nije toliko loša stvar, ta komparacija je ono što je Kobea tjeralo da bude bolji svake večeri nego je bio one prije. Nije dosegao razinu njegovov zračnog veličanstva, ali može pogledati na svoju karijeru i reći da je došao jebeno blizu, bliže nego je bilo tko drugi došao. Kobe nikad nije bio playmaker razine jednog Lebron Jamesa, a nikad nije bio niti savršeni šuter kao jedan Steph Curry. Vođenje igre koje je imao u sebi nije došlo iz prirodnog talenta za asiste nego iz želje za pobjedama, sirove ambicije, a šut nije dolazio sam od sebe nego je za njega morao itekako raditi. Prema jednom istraživanju, Kobe Bryant je igrač koji je tijekom karijere uzimao najveći postotak 'teških šuteva', dugih dvojki koje su najčešće bile preko ruka. Postotak je zobg toga patio, ponekad je frustrirajuće puno promašivao, ali nepošteno je nakon cijele karijere Kobea suditi po onome što je promašivao, a ne po onome što je pogađao. Ne treba zanemariti da su obrane protivnika gotovo uvijek bile fokusriane na Bryanta i da je jako puno njegovih rpomašaja pretvarana u second chance poene jer je do skokova i put-backa bilo lakše dolaziti, a utakmice kao povijesnih 81 poen Raptorsima dobivaju na značaju kada se zna da ih je odigrao nesavršeni šuter kojem su obrane uvijek puhale za vratom. 

U današnje vrijeme postotak šuta se puno više gleda. Igračima strojevima kao Lebron James visoki postotak je u DNA zapisan, a ima i puno 'zmija' koje selektivno pucaju, izbjegavaju potezati teške šuteve samo da se održi visoki postotak koji diže vrijednost i osigurava nove ugovore. Kobe dolazi iz vremena kada to nije bilo bitno, a njemu samome sigurno najmanje. Kada je u jednoj utakmici srušio rekord po broju promašenih šuteva, Byron Scott je ispravn odgovroio da nije uzrujan zbog toga nego ponosan na vatru i intenzitet kojim Kobe igra, taj nedostatak straha od promašaja je ono što stvara mnoge pobjednike, puno više nego 'sigurne utakmice' gdje se pazi na svaki šut. Na koncu, kad trezveno razmislite, što je postotak šuta ako pobjeđujete, samo brojka koja ne mora ništa značiti. Možda nije ušlo sve što je moglo, možda je odapeo puno više nego što je trebao, ali 5 naslova prvaka, titula najboljeg strijelca, MVP nagrada govore da je ušlo dovoljno. U današnje vrijeme, možda je najbolja usporedba Russell Westbrook, kojeg također nije pretjerano briga za postitak šuta, odapeti će koliko treba, ali na kraju dana, bitno je samo je li bilo dovoljno za pobjedu ili nije. Kobeu je češće nego ne za pobjedu bilo dovoljno i upravo zato ga košarkaška povijest pamti kao pobjednika, unatoč šuterskim brojkama koje, po današnjem shvaćanju košarke, mogu govoriti potpuno suprotno. 

True shooting, efikasnost šuta, ofenzivni +/-, sve su to korisni statistički alati koji puno toga mogu točno objasniti ili predvidjeti. No, postoji limit do kojeg brojke mogu ispričati potpunu priču, a nakon toga dolazi ono što brojke ne mogu nikad opisati. Nakon te granice počinje priča o KObe Bryantu, legendarnom broju 8 i 24 LA Lakersa kojem je prepuna dvorana najzahtjevnije publike na svijetu nebrojeno puta skandirala MVP! MVP!, kojeg je grad glamoura koji prožvaće svakoga tko napravi krivi korak zadržao kao svog čak i kroz svađe sa velikanima kao Shaq i Phil Jackson, kojeg se nisu odrekli niti u najtežim trenucima kada je bio optužen za silovanje i koji nije isfućkan iz zgrade kada je u veteranskim godinama i silaznoj putanji karijere uzeo maksimalni ugovor koji je blokirao momčad u procesu reizgradnje. Ne postoji ta statistika koja će umanjiti ljubav Los Angelesa i svih Bryantovih fanova diljem svijeta prema igraču koji je bio simbol nekih drugih vremena i nekog drugog shvaćanja košarke, gdje nisu svi prijatelji na Twitteru i gdje ne moraš sa svima biti dobar da bi bio svjetski obožavani igrač, gdje želja za pobjedom, koja ne može biti izražena nikakvom statistikom ili grafom, još uvijek nešto znači. Osobno, kad Kobe Bryant izjavi 'ne radi se o destinaciji, radi se o putovanju' ima nešto nostalgično - emocionalno u tim riječima, uz spoznaju da pratiti košarku jednostavno nikad više neće biti isto. Ne zato jer nema boljih igrača i većih utakmica nego jer klinac koji je odrastao uz Kobea gledajući ga kako igra više ne gleda košarku jednako bez njega na parketu. Više nikad neće biti novog Kobe Bryanta, kao što fanovima Lebrona, Currya, Nowitzkog, Magica, Jordana, pa i Duranta ako takvih ima, neće biti novih njihovih favorita jednom kada prestanu igrati. Još jednom i vjerojatno posljednji puta - Mamba out!

Dva dresa umirovljena u isto vrijeme, posljednji rekord Kobe Bryanta
U nedavnom studijskom intervjuu sa ESPN-om, Kobe Bryant je dobio očekivano pitanje za igrača kojeg se sprema ovjekovječiti u legende najslavnije franšize NBA lige. 'Žalite li za nečim iz vaše karijere?'. Očekivani odgovor od igrača koji je osvojio 5 naslova prvaka, bio MVP, rušio rekorde i bio gotovo stalni član prve postave NBA lige je da ne žali za ničim. No, Kobe Bryant, ovaj današnji Kobe Bryant, je čovjek koji ne bježi i nema razloga bježati od prošlosti i iskren je. Iskreno je i odgovorio, ima dvije stvari za kojima žali - izgubljena finala 2004. i 2008. U objašnjenju odgovora ...
Dva dresa umirovljena u isto vrijeme, posljednji rekord Kobe Bryanta
U nedavnom studijskom intervjuu sa ESPN-om, Kobe Bryant je dobio ...

Respekt: GNKDZCFC, ilmambanegro, Puvlin,

Slažem se: GNKDZCFC, Puvlin,

Suzu sam pustio. Kobe je veći od života, čovjeku su u zadnjoj sezoni svi odali počast, dao je 60 poena u zadnjoj tekmi. To nitko nikad neće ponovit. Kolko je velik govori činjenica da je Allen Iverson na ceremoniji nosio majicu na kojoj je bila slika - GNKDZCFC, 20.12.17. 12:37, 0 0 0
Kobea s trofejem lige kojeg je osvojio protiv njega u finalu. Dan danas kad iz daljine baciš nešto u koš za smeće ne vičeš Duncan, ne vičeš Bird, ne vičeš Kareem, ne vičeš Russell, ne vičeš Magic, vičeš Kobeee - GNKDZCFC, 20.12.17. 12:40, 0 0 0
12/2017
Surfin USA; Paul efekt u Houstonu...

Baviti se mišlju da bi netko osim Warriorsa mogao postati NBA prvak ove sezone daje isti osjećaj kao i pomisliti da Dinamo nije najhrvatskiji i najkatoličkiji klub u Hrvatskoj, ništa drugo nego produkt poganskih vjerovanja i hejterskog stava prema životu. Warriorsi 'peglaju' na svim cilindrima, čak i kad Curry ili Durant uzmu tjedan-dva poštede, a Draymond Green je prikopčan 'na punjač' do playoffa, Warriorsi izgledaju nazaustavljivo, baš onako kako bi ta ekipa, kad pogledate roster na papiru, i trebala izgledati. Cleveland. čak i sa MVP Lebronom, se čini kao već prožvakana priča koja im ne može nauditi, a kad je Gordon Hayward pao nakon 5 minuta sezone, postalo je jasno da niti Boston još ne može konkurirati prvacima. No, ako već Istok ne može ponuditi kredibilnu prijetnju naslovu, možda, ali zaista samo veliko možda, Zapad ima 'konja za utrku' sa Dubsima. 

Houston Rocketsi trenutno prkose ligi sa najboljim omjerom pobjeda i poraza. Po trenutnom kursu, završili bi sezonu sa nestvarno dobrim omjerom od 69 pobjeda i 13 poraza. Rocketsi su trenutno u poziciji na kojoj ih je GM Morley vidio još tamo 2013. kad je odlučio Hardenu upariti Dwighta Howarda i stvoriti duo koji će Rocketse ponovno učiniti olajuwonovskim. Nije upalilo, gledati Hardena i Howarda zajedno na terenu je bio mučni osjećaj poput onog kad gledate brata i sestru u incestuoznim scenama seksa u popularnoj TV seriji, ali nekoliko godina kasnije, možda i assvim slučajno, Morley ima ono što je htio, ima momčad koja je legitimni konkurent za naslov. Rocketsi su već lani bili sjajna momčad, savršeno posložena u D'Antonijev stil košarke koji se bazira na mnogo (MNOGO!) trica i brzih završetaka napada, ali nisu imali ono nešto da se provuku dalje od druge runde doigravanja, najviše zbog obrane koja je bila debelo u donjem domu lige. Ove sezone, Rocketsi imaju top 5 obranu lige po defenzivnom ratingu, a i predvode ligu u obrambenom skoku. Jednostavno rečeno, Rocketsi su postali dvosmjeno učinkovita momčad koja može zabiti koliko želi, ali može i zatvoriti 'pipu' na manje spektakularnom kraju terena dovoljno da ih nitko ne može pobijediti u napucavanju. Što je drugčije u ovim Rocketsima od prošlogodišnjih, možda se pitate...

Najlakši odgovor je Chris Paul. Elitni playmaker, vjerojatno najbolji u ovom tisućljeću donio je neke nove navike u Houston. Paul je izvrstan obramebni igrač, sposoban potpuno kontrolirati 'prvu crtu obrane', sa košarkaškom inteligencijom toliko razvijenom da 'osjećanjem' igre prekida napade i mijenja koridore kretanja protivničkih igrača. Zaista, sa Paulom u momčadi, Rocketsi ne mogu biti probijani kroz prvu crtu i sav teret obrane ne mora padati na centre. No, Chris Paul je veliki dio ove sezone prosijedio ozlijeđen, a Rocketsi su baš u tom vremenu izgradili sebe kao respektabilnu obramebnu momčad, pa mora biti do još nečega što rade dobro. Rocketsi su pojačali svoje redove sa Mbah Mouteom, soldinim 3&D krilom koji ne roši puno, a radi svake večeri do maksimuma, tu su i Trevor Ariza i PJ Tucker, koji daju veliki doprinos obrani, a tu je i Clint Capela, čovjek koji se ove sezone brojkama i dojmom koji ostavlja vinuo u centarsku elitu lige. 

Clint Capela je trenutno u top 25 igrača lige prema naprednom sustavu računanja ukupnog učinka sa NBA Math-a. To je nevjerojatan skok za igrača koji je u ligu ušao na mala vrata, kao sramežljiva zamjena za Howarda koji je tu da obavi ponešto prljavog posla i postavlja blokove. Prljvi posao zaista i obavlja, Capela (u kombinaciji sa Neneom) drži Rocketse u vrhu skakačkih momčadi, a njegove fizikalije čine ga sve boljim rim protectorom. Ove sezone Capela bilježi najbolje učinke u gotovo svim statističkim kategorijama, a uspio je, vjerojatno rigoroznim radom, podići i svoje brojke sa slobodnih bacanja sa odvratnih, prijezira vrijednih 18 % u rookie godini (nije greška!), na solidnih za centra 60% u aktualnoj sezoni. Capela je jedan od onih rijetkih igrača koji puca bolji postotak iz igre nego sa linije, a to je primarno zahvaljujući kemiji koju je razvio sa James Hardenom. Ako Harden baci loptu u zrak nakon bloka, šanse su velike da je Capela na drugom kraju tog dodavanja već u zraku sa visoko ispruženim rukama i da lopta silom biva zakucana kroz obruč. Izgleda jednostavno, ali kao što je potvrđeno na primjeru suradnje sa Howardom, ne može svatko sa svakim to izvesti, ponkad jedostavno treba'kliknuti'. 

Houstonu je, naoko, sve kliknulo. Eric Gordon je na putu za najboljeg šestog igrača lige, trpa trice prema željama, iako se pomalo ohladio od povratka Paula u momčad, a podatak da je više puta zakucao loptu, 26, u ovoj sezoni nego u cijelom boravku u New Orleans Pelicansima (20) govori dovoljno i o njegovom zdravlju, koje je bilo upitno, ali i o načinu igre Rocketsa koji u napadu otvaraju toliko prostorada čak i čisti šuteri sa relativno slabim odrazom mogu dolaiti u pozicije za lake poene i dizanje samopouzdanja. Chris Paul se brzo uklopi u stil igre i iako je bilo pitanja oko funkcioniranja dva playmakera na terenu, postalo je jasno da dva elitna igrača kao Paul i Harden mogu bez problema igrati zajedno i dijeliti i minute i loptu bez da momčad trpi. 

Osim najboljeg učinka u ligi, Rocketsi prevode ligu i u prosječnoj razlici koševa od 11 po utakmici, što pokazuje da ne samo da pobjeđuju, Rocketsi 'melju' protivnike i ne spuštaju nogu s gasa. Upravo to je potencijalni problem ove momčadi,     za sada je jasno da Rocketsi mogu daleko ako Harden igra 'supermana', igrača koji se puno troši u puno minuta, a pretpostavka je da će uskoro i Paul biti u upotrebi na maksimalnoj razini nakon ozljede. Ako D'Antoni nastavi loviti najbolji učinak lige postoji mogućnost da se momčad istroši dok se s druge strane pola Warriorsa odmara ionako sigurni da u playoff mogu s bilo koje pozicije jednako učinkovito po naslov. I Warriorsi i Rocketsi su već ove sezone pokazali da mogu bez ponajboljih igrača, jedini koji još nije predahnuo je James Harden, upravo igrač o kojem najviše toga u Houstonu ovisi. Prošle sezone, kada je Houston odigrao tkođer sjajnu regularnu sezonu Hardenov učinak je u playoffu dosta pao, a i po eye testu je izgledao prilično ispuhano kako je doigravanje odmicalo. Sa takvim Hardenom Rocketsi nisu imali šanse doći daleko, a iako ove sezone ima više pomoći i bolji roster oko sebe, i dalje je Harden alfa mužjak ove ekipe i jedan od najboljih igrača lige, legitimni MVP kandidat, nagrada koju je po mnogima zaslužio i prošle sezone. Umorni Harden vjerojatno znači i umorni Rocketsi, pa ostaje vidjeti hoće li D'Antoni ostatak sezone posvetiti strateškom planiranju za playoff ili lovu na broj 1 Zapada. 

Puno brojka govori u korist Houstona. No, nekako se teško oteti dojmu da je sve to na jako staklenim nogama jednom kada dođe do direktnog okršaja sa Warriorsima, Golden State i dalje izgleda kao jasni favorit u bilo kojem playoff match-upu pa tako i ovom sa teksašanima. Za pobijediti Golden State sa otrovnom zmijom u svojim redovima, netko u Houstonu će trebati biti pravi mungos, prirodni lovac zmija. Houston je pokazao kapacitete u dosadašnjem tijeku sezone, ali svejedno će pravi ispit biti tek u potencijalnom međusobnom duelu. To je pod pretpostavkom da Spursi sa povratnikom Leonardom ne uhvate korak, da Thibodeau ne uspije konačno ojačati obranu Twolvesa ili da OKC Thunder ne nađe neku čarobnu formulu za ubrzanje procesa iz gusjenice u leptira. Zapad je zaista zanimljivo i nepredvidljivo mjesto u kojem Houston za sada najbolje izgleda. 

Hardenova momčad koju Harden mora voditi
Baviti se mišlju da bi netko osim Warriorsa mogao postati NBA prvak ove sezone daje isti osjećaj kao i pomisliti da Dinamo nije najhrvatskiji i najkatoličkiji klub u Hrvatskoj, ništa drugo nego produkt poganskih vjerovanja i hejterskog stava prema životu. Warriorsi 'peglaju' na svim cilindrima, čak i kad Curry ili Durant uzmu tjedan-dva poštede, a Draymond Green je prikopčan 'na punjač' do playoffa, Warriorsi izgledaju nazaustavljivo, baš onako kako bi ta ekipa, kad pogledate roster na papiru, i trebala izgledati. Cleveland. čak i sa MVP Lebronom, se čini kao već prožvakana priča koja im ne može nauditi, a kad je ...
Hardenova momčad koju Harden mora voditi
Baviti se mišlju da bi netko osim Warriorsa mogao postati ...
Mogao si umjesto linkova napraviti print screen. Ukoliko se tekst čita nešto kasnije podaci se mogu i promijenit. A i lijepo je uz tekst vidjeti i pokoju sliku. Sviđa mi se cijela analiza. - danijel_os, 15.12.17. 18:41, 0 0 0
Nije mi vrag dao mira, išao sam provjeriti Capelu i 18% slobodnih bacanja. Za sve ostale nevjernike: u prvih 10 utakmica je imao 0/15 i tek u zadnje dvije regularnog dijela je ubacio 4/8. Ukupno 12 utakmica i 4/23. Mal uzorak ali dobar vic :) - danijel_os, 15.12.17. 18:58, 0 0 0
12/2017
Lonzo Ball: medijska prevara ili novi Jason Kidd?

Ako ste ikad igrali košarku, bilo profesionalno, bilo amaterski ili samo na običnom uličnom 'haklu', znate kako igra funkcionira. Postizanje koševa je, naravno, najbitnije, ali ono je najviše stvar fizičkog i tehničkog potencijala. Akcija može biti savršeno odigrana, momčad može raditi kao automat, ali ako onaj koji zabija nema dobar šut za pogoditi ili dobar odraz i brzinu za položiti ili zakucati, sve prije toga je bilo uzaludno. Dobra vijest je da se šut može naučiti, brojni su primjeri igrača koji su radom, krvavim radom na svom šutu, postigli puno. Također, sa godinama i jačanjem fizičke snage, postaje lakše nositi se sa obranama i postizati koševe na prodore, iz kontakta ili korištenjem ponekog trika koji se pokupi iskustvom. Ono što je puno teže izoštriti ili utrenirati je mentalni aspekt igre, u koji svakako spada i osjećaj za igru, to jest, asistenciju. 

Opet, momčad, dobra i uigrana momčad može pomoći, može playmakera ili bilo kojeg drugog igrača izbaciti u situaciju gdje je dodavanje za koš lakše, očitije, gdje su tzv. passing lanes puno otvorenije i do asista se lakše dolazi. Ali, čak i tada, vidjeti i osjetiti takve situacije treba imati nešto urođenog talenta, onog nečeg što se gotovo nemoguće utrenira, ono nešto što dijeli umjetnike od radnika na terenu i zbog čega su umjetnici uvijek na većoj cijeni. Puno toga se u sportu može naučiti, ali biti umjetnik, vidjeti situacije u 'unutarnjem oku' prije nego se one na terenu dogode, to je jedna od onih 'neureniranih' stvari koje neki igrači jednostavno u sebi imaju. 

Lonzo Ball to ima. Možete mrziti njegovog oca i imidž koji je prenio na sina, možete mrziti pompu koju mediji u amričkom sportu tako lako stvore i koja tako lako može od običnog čovjeka napraviti anti-heroja kojg jedva čekate mrziti, ali Lonzo Ball je, kao što modni brend koji ima u vlasništvu kaže, baller. Šut je bizaran i kranje neefikasan, ali kao i mnogi prije njega, stigne se popraviti. Slobodna bacanja su kriminalna, ali na primjerima od Shaqa do Drummonda, njih se može popraviti. No, Lonzo Ball je sjajan asistent, uz fenomenalnog SImmonsa koji je već sada po svemu uvjerljivi rookie godine, daleko najbolji u svojoj rookie klasi (koja sadrži neke jako dobre 'jedinice'), a to se ne rađa često. LA Lakersi nisu uigrana momčad koja olakšava asistiranje, koja, poput npr GSWa automatizmom u igri dovodi do 'lakih' asistencija za koševe, dapače, Lakersi su hibridna momčad prepuna igrača koji su stilovima potpuno u kolizijama, posložena samo da pokrpa sezonu do ljeta kada se misli ići all in na tržištu i ovogodišnji Lakersi sigurno nisu momčad koja olakšava playmakeru posao. U momčadi koja nema pouzdane šutere, koja ima centre kao Lopeza i Randlea koji su slabo ili nikako upotrebljivi u pick and rollu, može se reći da se za svaku asistenciju itekako treba potruditi, bilo za naći slobodne šutere (jer drugačije nitko u momčadi ne može pogoditi) ili za naći centra u pravoj poziciji (što je u slučaju Lopeza jako malo opcija). 

Treba biti pošten i priznati, da Lonzo Ball nije Lonzo Ball, član notorne košarkaške obitelji pod patronatom LaVara, njegove brojke bi bile razlog za pompu i respekt kod košarkaških fanova. Nema puno rookie igrača sposobnih za 7 asista u prosjeku u momčadi disfunkcionalnoj kao LA Lakersi, njegov mizeran šut bi puno lakše bio pripisan početničkim boljkama i ispravivim nedostacima da je Lonzo Ball zapravo Markelle Fultz, igrač samo sa košarkaškim pedigreom, bez vankošarkaških sadržaja. No, Lonzo Ball nije Fultz niti neki anonimac, on je iz obitelji Ball i mora se na to naviknuti. Tako dugo dok je LaVar prisutan, a ne čini se kao da je na odlasku, Lonzo nije samo još jedan rookie, on je 'projekt', projekt ne samo svog oca nego i medijskog stroja koji prati NBA ligu, a takvima uvijek više treba jedan Lonzo Ball nego Markelle Fultz, DeAron Fox ili Dennis Smith Jr.

Kao igrač - projekt mora biti svjestan da sve oko njega ima puno više promatrača od prosječnog rookiea. Naravno, to ima svojih nedostataka, kao projekt, Lonzo će uvijek biti nešto kriv. Kao u primjeru kad su se njegovi suigrači nešto 'pokoškali' na terenu sa protivničkim, a kamera je uhvatila Balla kako hoda prema svojoj klupi i odbija sudjelovati u naguravanju. Mnogi igrači, pogotovo rookie igrači, bili bi pohvaljeni za profesionalnost, NBA liga s razlogom ima kazne za igrače koji napuste klupu i sudjeluju u 'čarkama', čak i samo da razdvajaju igrače, i Lonzo je svojim ponašanjem zapravo samo poštivao pravila i pomagao svojoj momčadi izbjegavanjem suspenzije, ali većina medija i njegovih hejtera ga je odmah napalo da nije timski igrač, da nema vatre i 'muda' da se pošora, pretvorili su suigrače koji se mlate u heroje, a Balla koji poštuje pravila u luzera. Na ovom primjeru Lonzo može lako prepoznati svoju sudbinu, nikad ništa što on napravi neće biti dobro, uvijek će se u fokus stavljati mane kojih ima, kao što ima i svaki igrač, samo što se njegove puno više broje. Ono što može ohrabriti i tatu Balla i Lonza i sve njegove fanove je njegova reakcija na konkretnu situaciju, kad su ga novinari provokativno pitali zašto nije sudjelovao u fightu, hladnokrvno i sabrano imm je odgovorio da nije želio zaraditi suspenziju što je zapravo ispravan odgovor i potpuni conversation killer za svakog tko želi čuti neku pikanteriju koju će ponovno protiv Lonza okrenuti. 

Pritisak s kojim živi ima i svojih dobrih strana, Lonzo Ball od prvog dana košarkaške karijere uči kako živjeti i igrati u takvoj atmosferi, sa medijima i navijačima kontra sebe, sa protivnicima koji se posebno na tebe nabrijavaju jer si tvojim 'skalpom' žele stvoriti prepoznatljivije ime, u okruženju kao Los Angeles gdje se sve usproeđuje sa zlatnim vremenima Magica, Jabbara ili KObe Bryanta. Ako preživi, a preživjeti će jer ima kvalitetu koju njegove brojke dokazuju, njegova karijera može ići samo uzlazno. Kad prođe početni šok ulaska u NBA svijet u kombinaciji sa pritiskom imena Ball, postotak šuta može i mora porasti do neke respektabilne razine. Košarkaške legende kao Gary Payton imali su u prvih nekoliko sezona i lošije statističke brojke od Lonza, STeven Nash je na početku karijere bio rezerva pa su opet postali ponajbolji svih vremena. Ono što su obojica imali od početka je sposobnost da budu 'floor generals', vođe igre koji će razigravati momčad, osjećati ritam igre i asistirati, igrači za 20+ poena po utakmici postali su tek kasnije. Lonzo Ball je upravo na tom tragu, ono što je najvažnije za playmakersku poziciju već ima, sve ostalo počevši od šuta stigne na igru dodati i nakon prvih 20 utakmica profesionalne karijere. 

Lonzo Ball je među 15 najmlađih igrača u ligi danas. U prvih 20 utakmica uspio se namentuti kao prvi playmaker Lakersa i najmlađi igrač koji je upisao triple-double ikad. Da se radi o beku šuteru ili small forwardu od kojih se očekuje da trpaju koš možda bi njegove mane i bile razlog za diskvalifikaciju Balla kao propalog slučaja, iako bi i tada 20 utakmica bilo premali uzorak. No, s obzirom da se radi o organizatoru igre, može se reći da sve ide 'po planu', Ball je našao svoj ritam kao diriget na terenu, suigrači ga razumiju i imaju koristi od njegovih asista, a svo vrijeme svijeta je pred njim da postane šuter po standardu najjače svjetske lige. Neće niti vječno svi protiv njega igrati životnjski divlje poput Patricka Beverlya, jednom će i LaVar postati dosadan, a netko drugi medijski zanimljiviji od Lonza pa će se i njegova karijera prirodnije razvijati. Za njega je najvažnije znati da se i u ovakvim uvjetima snalazi i pokazuje što može, prostora i vremena za napredak ima puno. 

Baller se rađa, a ne postaje
Ako ste ikad igrali košarku, bilo profesionalno, bilo amaterski ili samo na običnom uličnom 'haklu', znate kako igra funkcionira. Postizanje koševa je, naravno, najbitnije, ali ono je najviše stvar fizičkog i tehničkog potencijala. Akcija može biti savršeno odigrana, momčad može raditi kao automat, ali ako onaj koji zabija nema dobar šut za pogoditi ili dobar odraz i brzinu za položiti ili zakucati, sve prije toga je bilo uzaludno. Dobra vijest je da se šut može naučiti, brojni su primjeri igrača koji su radom, krvavim radom na svom šutu, postigli puno. Također, sa godinama i jačanjem fizičke snage, postaje lakše nositi ...
Baller se rađa, a ne postaje
Ako ste ikad igrali košarku, bilo profesionalno, bilo amaterski ili ...

Respekt: iverson, GNKDZCFC, maci97,

Slažem se: iverson, GNKDZCFC, maci97, baiso,

hvala Bogu napokon normalan pogled na Lonza, u današnje vrijeme je teško naći mišljenje koje nije ekstremno. Lonzo neće biti najbolji ikada ali nije bust ni najgori ikad, mali je to što je sa svojim manama i vrlinama - maci97, 6.12.17. 16:18, 0 1 0
Ja bih samo htio dodati da je brandon ingram prosle godine bii drugi pick, tijekom sezone nije nicim pokazao da zasluzuje taj pick, imao je nekoliko dobrih partija, ali ni blizu ocekivanom i također je uzasno sutirao, samo oko njega nitko nije dramio - GNKDZCFC, 6.12.17. 20:56, 0 0 0
Ove sezone se znatno podigao i sut i razinu igre i mislim da tako nesto mozemo ocekivati i od Lonza, cak i izraženije - GNKDZCFC, 6.12.17. 20:57, 0 1 0
Gledao sam Lonza nocas i mogu rec da je odigrao jako dobru tekmu - baiso, 8.12.17. 11:48, 0 1 0
da, kad bi smanjio s tricama a vise napadao reket to bi sve izgledalo vrlo pristojno, digli bi se i poeni i postotci suta - maci97, 8.12.17. 12:02, 0 0 0
12/2017
Surfin USA; tko je top NFL momčad?

Nakon dvije pobjede zaredom nad respektabilnim momčadima, Twolvesima i Spursima, OKC Thunder može malo lakše disati i možda konačno zarolati motore prema uspješnijoj sezoni od one kakva je bila do sada. No, pobjede na ovim momčadima nisu bez jasnih znakova upozorenja da i dalje nije sve posloženo u ovoj svježoj, talentiranoj momčadi. Twolvesi su zaista pristojno potučeni, ali uz veliki doprinos Steve Adamsa koji je šutirao 11/11, nešto na što zaista ne možete računati da će se ponavljati, dok su SPursi potučeni u tijesnoj utakmici iako su igrali bez praktički svih bitnih igrača osim Gasola, klasična utakmica Gregga Popovicha u kojoj odluči odmoriti sve nositejle igre. 

Ipak, u situacijama kao ona OKCa,  pobjedama se zaista ne gleda u zube, uzmeš što god ti se ponudi i ideš dalje. Pozitivne stvari koje se iz ovih pobjeda mogu uzeti su one da Westbrrok može (i mora) biti distributer, pogotovo za Adamsa i Robersona koji bez Russovih asista praktički ne postoje u napadu, da se Thunder, nakon ovih pobjeda i one nad Warriorsima, može nositi sa najjačima na Zaapdu kada svi igraju maksimalno i da, nakon pobjede nad Spursma (izostancima unatoč) ne moraju nužno izgubiti baš svaku napetu završnicu. Najnegativnije je i dalje to što velika trojka ne djeluje kao momčad, nego kao skup trojice iznimnih talenata koji igraju svaki svoje dionice utakmice za sebe i tako pokušavaju nosti momčad. Kad se sjetimo kako su npr. izgledali Miami Heat nakon dolaska Bosha i Lebrona, kao fino uštimani stroj koji gazi, ovo što trojica velikana u OKCu pokazuju je jako daleko od takvih slika. 

Što god se mislilo, problem je uigranost. Nekad klikne prije, nekad kasnije. Lako jeigrati s Lebronom koji je jedan od najsvestranijih igrača ikad i koji razumije igru bolje nego što će Russ, Melo i PG13 ikad moći. Ova trojica okupljna u Oklahomi su puno više individualci nego što je tipično kada se formiraju supermomčadi, obično se tu nađe mjesta za nekakvog Lebrona, Butlera, Duranta, nekakavog igrača koji je više od individualnog talenta, pa logično, onda i prilagodba brže ide. Ne znači da ovakav start OKCa znači da je eksperiment propao, samo znači da kad se radi o igračima kao ova trojica, da stvar napreduje polakše i da treba puno više rada i spremnosti na promjene nego što je tipično u supermomčadima. Trend je ohrabrujući, Melo igra obranu kao rijetko kad u karijeri, Russ dijeli loptu i ne uzima jedini ključne šuteve (iako bi možda, za dobro momčadi, i morao), George prihvaća ulogu drugog igrača što nikad nije bio u karijeri, a momčad općenito nema nekih vidljivih sukoba ili kolizije ega, što sve znači da nada u bolje dane postoji. 

Puno se u cijeloj priči preskače pitanje trenera, to jest, čovjeka koji je zadužen da sa svim što ima izvuče najbolje što može. Lako je pomisliti da sa takvim momčadima u rukama trener samo mora reći 'igrajte' i zavaliti se u stolac, ali košarka nije takva igra. Eric Spoelstra je baš sa Lebronom, Boshom i Wadeom u Miamiju izgradio imidž jednog od najboljih trenera lige, ne zato jer nije ništa radio, nego jer je od hrpe individualaca stvorio vrhunsku momčad. Nešto slično, možda i bolje, izvodi i STeve Kerr u Warriorsima koji uz talent koji posjeduju, imaju i karakteristični stil igre koji mnogi pokušavaju kopirati, ali bez velikog uspjeha.Billy Donovan još uvijek nema ništa sličnog u OKCu, u prošlosti se to moglo tolerirati kad je momčad ovisila samo o Westbrooku, ali sada, vrijeme je da ekipa pokaže više. 

Obrana nije problem, dapače, OKC igra jednu od top obrana lige i s te strane, Donovan zaslužuje nešto kredita i pohvala. No, igra u napadu je tragično anemična i potpuno je oslonjena na individualni talent, bez ikakvog doprinosa trenera. Oklahoma ima problem početne petorke u smislu da su Roberson i Adams igrači koje nije potrebno čuvati na udaljenosti većoj od tri metra od koša, a time protivnici imaju puno više opcija zatvoriti koridore Westbrooku i Georgeu. Kao da napad sa dvojicom neiskoristivih igrača nije dovoljno hendikepirajući, Carmelo Anthony prečesto koristi izolaciju na 'dugoj dvojki', svom karakterističnom šutu, koji solidno pogađa, ali koji dodatno skraćuje teren za igru i omogućava obranama da se skupe i zagrade prostor. Westbrook povijesno ima nepouzdan i divlji šut, pa ispada da samo Paul George predstavlja realnu prijetnju sa udaljenosti od koša što je puno premalo da bi se obrane raširile i otvorile prostor kreaciji i prodornosti Westbrooka. 

OKC nema puno opcija u rotaciji. Iako je klupa značajnije pojačana dolaskom solidnog back up playmakera Feltona i jednim od svestranijih all roundera lige Patricka PAttersona, to se nije pretočilo u konkretniji učinak. Klupa OKCa je druga najlošija klupa lige iza Milwaukee BUcksa sa samo 24.1 koša s klupe u prosjeku, što je gotovo tri cijela koša lošije od sljedeće najgore klupe lige (SIxersi 26.8), a punih 25 koša manje od najbolje klupe (Sacramento 49.8). S takvim učinkom, jasno je da previše toga ovisi o početnoj petorci, a ona se iz već opisanih razloga jako muči u napadu. Klupa OKCa jednstavno ne daje iskru napadu kakvu ima većina momčadi, Felton solidno odmjenjuje Russa u organizaciji igre, ali nije nikakav scorer, Abrines se pogubio u slaboj minutaži, Jerami Grant je radnik koji s klupe donosi energiju, ali ne učinak, a Patterson se od operacije ovog ljeta  nije vratio onakav kakvog su u Oklahomi očekivali. Sve to jako ograničava Billy Donovana da uopće pokuša neke taktičke dosjetke i, čak i razumno, jednostavno prioritizira da igra ovisi samo o učinku velike trojke. 

Postoji način za prodrmati momčad i kako sezona odmiče, čini se kao nešto što će Donovan morati pokušati. Prva petorka se jednostavno mora raširiti, a klupa mora početi davati veći doprinos, to su dva prioriteta bez kojeg OKC nikako ne može do nikakavog boljeg rezultata. Rješenje se zove - Melo na klupu. Već se o toj soluciji pričalo i prije sezone, ali su i trener i sam Melo takvu mogućnost sa podsmijehm odbili, no razvoj situacije nameće da se o ovoj opciji ozbiljnije razmotri. Melo na klupu ne znači kazna za igrača koji se na mnogo načina 'vratio u žive' od kada je došao u Oklahomu, zapravo bi to značilo davanje na značaju njegovoj igri koja je u sadašnjoj hijerarhiji Oklahome uvelike neiskorištena. Prvo, pomicanjem Patricka Pattersona u petorku umjesto Mela uvelike bi se raširila igra jer je Patterson igrač koji tri četvrtine svojih šuteva uzima iza linije tri poena. Naravno, nije i nikad neće biti scorer kao Carmelo, ali pored Russa i PG13 to nije ključno. Puno bitnije je da omogućava prijeko potreban prostor u napadu, prostor koji Russu otvara ulaz, Georgeu omogućava da preuzme ulogu sličniju onoj u Indiani, a ne samo catch and shoot prijetnje, a Adamsu omogućava da bolje sudjeluje u napadu u pick and roll igri sa Russom jer je igru 2 na 2 puno lakše postaviti na raširenu obranu. Naravno, koliko god Melo bio angažiraniji u obrani nego što smo navikli, ne treba pričati koliko Patterson i na drugom kraju terena više doprinosi. 

S druge strane, Melo kao predvodnik druge jedinice OKCa donosi instantno poboljšanje produkcije klupe, čak i da mu učinak padne zbog manje minuta i igranja sa lošijim suigračima, to sve može biti kompenzirano većim ovlastima, puno više šuteva sa njegovih pozicija, pa sa nekakvih 15 koševa koje Melo bez problema može isporučii Oklahomina klupa momentalno skače u enkakvu zlatnu sredinu lige, gdje contenderi na naslov obično i imaju produkciju s klupa. U utakmicama gdje njegove napadačke kvalitete znače više nitko ne brani da seMelo nađe na terenu i sa drugim zvijezdama kad se utakmica lomi, ali u globalu, njegove kvalitete mogu biti puno bolje utilizirane ako je primarna napadačka opcija, a to u ovakvom OKCu može biti samo ako ulazi s klupe i ne dijeli gotovo svo vrijeme na parketu sa Russom i Georgeom. 

Problem koji se nameće je očiti, Melov ego. Može li jedan od najboljih napadača ovog milenija i jedan od najvećih ega u košarci danas samo tako prihvatiti ulogu s klupe, prvi puta u karijeri? Teško je procijeniti, većina će na prvu vjrojatno se nasmijati i reći da takav egoist to nikad ne bi napravio, ali to bi vjerojatno svi rekli i prije ovog ljeta na ideju da Melo glamour New Yorka zamijeni provincijom Oklahome, pa ipak, evo Mela tu. Možda ne treba potcijeniti Melovu želju za prstenom, za pobjedama, za biti relevantan u NBA ligi nakon toliko godina prosječnosti ili manje od toga u Knicksima, možda nije nebitno da čovjek ima 35 godina i lovi zadnji vlak za pobjeđivanjem kao bitan čimbenik momčadi. Ako Melo može ući u takvo stanje uma i ako Donovan uspije uvjeriti igrača da je to najbolje za momčad, puno stvari u igri Oklahome bi se moglo poboljšati. Trik i je u tome da Melo shvati da bi kao predovnik klupe bio relevatniji za igru i veći impact player nego što će kao starter pored Russa i Georgea ikad biti. A pobjede koje tako možda počnu dolaziti brzo će zaliječiti ego koji je povrijeđen degradacijom na klupu. 

Dvije muhe jednim udarcem
Nakon dvije pobjede zaredom nad respektabilnim momčadima, Twolvesima i Spursima, OKC Thunder može malo lakše disati i možda konačno zarolati motore prema uspješnijoj sezoni od one kakva je bila do sada. No, pobjede na ovim momčadima nisu bez jasnih znakova upozorenja da i dalje nije sve posloženo u ovoj svježoj, talentiranoj momčadi. Twolvesi su zaista pristojno potučeni, ali uz veliki doprinos Steve Adamsa koji je šutirao 11/11, nešto na što zaista ne možete računati da će se ponavljati, dok su SPursi potučeni u tijesnoj utakmici iako su igrali bez praktički svih bitnih igrača osim Gasola, klasična utakmica Gregga Popovicha u ...
Dvije muhe jednim udarcem
Nakon dvije pobjede zaredom nad respektabilnim momčadima, Twolvesima i Spursima, ...

Respekt: Essien1950, Puvlin,

Slažem se: Puvlin,

HAHAHHAHAHAHAHAHAHAH... opet kreće bombardiranje, samo ovoga puta malo više OKC, malo manje Russ. Popovich je jučer četvrtu četvrtinu igrao s drugom postavom, tipičan njegov manevar kada prvoj postavi ne ide, i na neki način testirao produkte G-lige - baiso, 4.12.17. 12:42, 0 0 0
a OKC se i s tim, donedavnim igračima Austin Toros Spursa, vidno mučio. Pobogu, petorka s kojom je Pop igrao zadnje 2 min: Murray, Paul, White, Forbes, Bertans. OKC je imao mismatcheva ko u priči, pa ipak je to bilo ozbiljno mučenje. - baiso, 4.12.17. 12:45, 0 1 0
pa to i piše, samo ne toliko u detalje jer mislim da Popov sistem nakon 20+ godina zaslužuje dovoljno respekta da se ne omalovažava baš niti jedna postava koju on izvede na teren. Ali, da, pobjeda jučer nije ništa za slaviti i baš zato treba... - Mac316, 4.12.17. 12:48, 0 0 0
...tražiti rješenja kojamogu promijeniti način na koji igraju, pogotovo napad. - Mac316, 4.12.17. 12:49, 0 0 0
Jedna mala napomena; OKC ima jednu od najgorih obrana ali i napada lige u clutchu; bottom 10 u obe kategorije (peti najgori net rating) - Essien1950, 8.12.17. 8:33, 0 0 0
12/2017
Plenković za promjene; koliko to utječe na izbore u HNS-u?

Na današnje vodstvo HNSa i način na koji funkcioniraju suvišno je trošiti riječi. Mamić i njegovi poltroni su pretvorili hrvatski nogomet u ruglo, sprdnju, otuđili ga potpuno od nogometa i doveli do situacije gdje dobar dio nacij aktivno navija protiv nekadašnjeg ponosa svih Hrvata. Odmah treba biti naglašeno, nogomet na hrvatski (čitaj balkanski) način nikad nije bio čist i uredan. Od kad ga ima, barem od kada je cijeli nogomet kao sport ušao u sferu lukrativnog biznisa, domaći nogomet je infestiran likovima koji traže bogatu i brzu zaradu, muljanjima i 'ruka ruku mije' tipovima koji zauzimaju pozicije i s njih guraju svoje interese. Mamićeva era je samo stvar dovela do apsurda jer se prvi puta netko od lokalnih mesara, krčmara i 'poduzetnika' koji su ranije svoje pulene gurali na sve moguće legalne i nelegalne načine netko usudio cijelu stvar institucionalizirati, preuzeti Dinamo i Savez i jednostavno s vrha davati komande što i kako raditi, eliminiravši usput mnoge 'lokalne šerife' koji su u borbi s takvim mastodontom korupcije potpuno izgubili relevantnost. Zanimljivo je da razni Pokrovci, Sinovčići, Novalići i Zečevi nisu puno smetali javnost i navijače tako dugo dok s djelovali nekako 'iz sjene', dok su po sitno otkidali od kolača, a ne dok su potpuno preuzeli kontrolu nad kolačem. 

Kad se radi o intervenciji institucija, što kod nas neizostavno znači politike, vidljivo je da što je korupcija očitija i megalomaskija, to se politika teže s njom obračunava, što puno govori o nivou morala i imunosti na korumpirane nogometne djelatnike u naših političara. Jer, koliko god moćni svojednobno bili likovi kao Zec, Novalić, Sinovčić, Širić, Štimac i slični, svi oni su imali maksimalno nekoliko godina plesa milijuna prije nego ih se pospremilo na hlađenje jer je stvar izmakla kontroli. Mamića, s druge strane, se ne može zaustaviti već više od desetljeća, čak mu poput najvećih mafijaških legendi, niti uhićenja i optužnice nisu uspjele stati na kraj, čovjek i dalje neskriveno upravlja nogometom, njegovi nelogični dolasci na sjednice Saveza u kojem više ništa nije garantiraju da će sve i dalje biti izglasano prema njegovim uputama, a unatoč mnogim pravnim problemima i javnom imidžu, i dalje je rado viđeni gost većine županiskih nogometnih Saveza i klubova koji stoje u redu da mu stisnu ruku. Politika se u Mamićevom slučaju čini apsurdno i komično nemoćnom, Mamić si uzima za pravo na svojim press konferencijama javno dijeliti moralne i pravne lekcije najvećim strankama i državnicima bez adekvatnog odgovora, čak si i premijer jedne zemlje dozvoljava da mu osumnjičenik za visoku korupciju javno drži predavanja o načinu vođenja države i Saveza, a predsjednica države nijemo i sa treptajućim okicama živi u okruženju gdje je njen odnos sa Mamićem predmet viceva salonskih nogometnih 'kibica' i urbani mit koji služi kao dobra podloga za grafite. 

Mamić je nadživio mnoge predstavnike vlasti koji su si, doduše diksretno i nikad s konkretnim mjerama, zadali zadatke da se s njim obračunaju. Milnović i njegova Vlada je došla i prošla bez da su bilo što napravili oko situacije u nogometu, MOST je dva puta sudjelovao u vlasti i najavljivali obračun s 'močvarom', a oba puta su oni nasamareni i izbačeni iz pozicija moći dok se Mamić smijao i mahao im zbogom, a donedavno niti Plenković nije izgledao kao netko tko ima snage i volje ući u obračun sa zlom u hrvatskom  nogometu. Niti ova izjava i općenito držanje kao da se želi poptuno ditancirati od Mamića nisu nikakav znak promjena, ali nakon toliiko godina šutnje s vrha, svaka, pa i najmanja izjava uzima se kao naznaka nekih promjena. No, očekivati realne pomake od ovakve Vlade i ovakvog premijera, jednostavno nije realno. 

Zašto? Uopće nije spornod a za maknuti Mamića i ovakav HNS treba utjecaja politike. Na kraju, jedini koji mogu izglasati promjene, po načinu upravljanja nogometom, su tijela HNSa i županijski Savezi koji su prepuni manjih i većih političkih 'moćnika' i sličnih uguza koji su na ta mjesta instalirani upravo preko poliike. Jasno je da jedan odriješiti i odlučni premijer, koji državu i vlast čvrsto drži u ruci, može tim ljudima naložiti da krenu u promjene i da će se one brzo i dogoditi. No, Plenković nije čvrsti i odlučni premijer koji čvrsto drži stabilnu vlast u rukama, radi se o anemičnom i birokratski opreznom apartčiku koji je prošao sve diplomatske škole i tečajeve koji su ga savršeno obučili u umjetnosti ne rađenja ničega i dobrog života na tome, a njegova Vlada je sve samo ne stabilna i moćna, u poziciji komandirati i upravljati državom kako premijer želi. NJegova pozicija u Vladi i parlamentu je takva da se svakodnevno mora baviti ustupcima i kontrolom štete kako ne bi izgubio niti jednu ruku za sebe, jer ga i najmanja iskra može koštati fotelje i raspada onoga što ga jedino drži relevantnim. Njegova pozicija u vlastitoj stranci nije ništa bolja, HDZ je danas duboko podijeljena vojska kojoj je jedino zajednčko glad za moći i vlasti s koje mogu gurati svoje sitne interese, ali se mnogi istaknuti članovi nikako ne složiti oko nekih ključnih svjetonazorskih, ideoloških pitanja, a niti o društvu u kojem vole biti viđeni. 

Nikakva tajna nije da jedan dio HDZa, onaj koji je tu puno prije Plenkovićevog povratka iz Bruxellesa, prijateljuje s Mamićem i da je nogometni savez prepun HDZovih političara koji su bitni čimbenici u procesu dizanja ruke. S obzirom na podijeljenost stranke i Plenkovićevu opreznost u nastupima, gotovo je nezamisliv scenarij u kojem Plenković zapovijeda svojim stranačkim kolegama da uskrate podršku Šukeru i Mamiću, glasaju za Šimića ili bilo koju drugu opciju  i tako otvore prostor za konačni pad Mamićeve svite. Čak i da na lokalnoj razini uspije progurati da se Šimiću omogući podrška koja mu daje pravo na kandidaturu, što u sadašnjem stanju izgleda potpuno nevjerojatno, još uvijek postoji problem Glavne skupštine HNSa koja je toliko duboko umrežena s Mamićem da bolje živi na račun nogometa i Mamića nego na račun HDZa i lojalnost vjerojatno naginje na stranu onoga koji im više toga omogućava. Dugogodišnje puštanje Mamiću na volju da radi što hoće je rezultiralo duboko korumpiranim, ali savršeno posloženim mehanizmom koji sam sebe održava na životu i koji je imun na bilo kakve vanjske utjecaje, neovisno koliko okolina ne podržava ilii otvoreno prezire njihovo postojanje. 

S druge strane, nema jakih igrača koje bi se moglo podržati i dovesti umjesto Mamića. Dario Šimić je 'dobar dečko iz susjedstva' koji se okružio isto takvim bivšim kolegama, bivšim igračima koji imaju neokaljan ugled i nakon nogometne karijere, ali radi se skupu ljudi bez konkretne vizije i plana dalje od 'maknimo Mamića, a poslije ćemo već nekako'. Iskoristiti politički utjecaj i dovesti takvu skupinu na vlast HNSa znači samo zamijeniti jedno zlo drugim, jer Šimić i njegova ekipa nemaju niti snage niti znanja oduprijeti se političkim utjecajima onih koji bi ih na vlast doveli. Jednom davno, i Mamić je morao biti ponizan prema moćnicima, ljubiti ruke Bandiću, Sanaderu i ostalim političkim stupovima društva, ali se s vremenom dovoljno ojačao i nadrastao politiku da može raditi što hoće. Pustiti Savez Šimiću, a zapravo prepustiti ga Plenkovićevoj frakciji HDZa, znači promijeniti ljude u vrhu, ali ostaviti sustav po kojem nogomet funkcionira istim, politika i dalje ima glavni utjecaj i dovodi i smjenjuje ljude i samo je pitanje vremena prije nego negdje nikne novi 'Mamić' kojem će sve biti dozvoljeno i kojem će Šimić biti ono što je Šuker izvornom Mamiću. 

Jedini način oporavka nogometa je da počne funkcionirati na prirodnim, liberalnim tržišnim principima. Njie problem ako ga vode ljudi koji žele preko njega zaraditi, napuniti svoje džepove, ali ako se radi o ljudima koji u njega ulažu vlastiti novac, trud i vrijeme. Jednom kad će nogomet (bilo klubove, bilo Savez) voditi ljudi koji nisu dužni polagati politici račune i kad stranački uhljebi neće voditi glavnu riječ, možda će nogometom zavladati ljudi koji će ulagati u stadione i škole nogometa, ne zato jer su ljubazni altruisti, nego jer će jedino tako, posječenošću utakmica i privlačenjem sponzora, prodajom suvenira i stvaranjem društvenog eventa od nogometne utakmice (a la Medveščak u najboljim godinama) naći svoj interes i svoju zaradu. Predugo je nogomet taoc politike koja uporno instalira ljude nad kojima će imati utjecaj, a preko tog utjecaja raditi od nogometa nešto slično hrvatskom državnom aparatu, antiktnog socijalističkog mastodonta koji ulaštenom fasadom daje lažni dojam uspjeha i prosperiteta, ali koji je iznutra duboko pokvaren i osuđen na propast i kojeg narod prezire jer je od njega potpuno otuđen. Plenkovićeva podrška bilo kome, zato, nije nikakav korak ničemu boljem nego samo ponovno pretakanje iz šupljeg u prazno, sto puta prožvakano sranje koje nam se stalno servira kao 'naš najbolji interes'. 

Plenković neće pomoći Šimiću, a Šimić ne može nogometu!
Na današnje vodstvo HNSa i način na koji funkcioniraju suvišno je trošiti riječi. Mamić i njegovi poltroni su pretvorili hrvatski nogomet u ruglo, sprdnju, otuđili ga potpuno od nogometa i doveli do situacije gdje dobar dio nacij aktivno navija protiv nekadašnjeg ponosa svih Hrvata. Odmah treba biti naglašeno, nogomet na hrvatski (čitaj balkanski) način nikad nije bio čist i uredan. Od kad ga ima, barem od kada je cijeli nogomet kao sport ušao u sferu lukrativnog biznisa, domaći nogomet je infestiran likovima koji traže bogatu i brzu zaradu, muljanjima i 'ruka ruku mije' tipovima koji zauzimaju pozicije i s njih ...
Plenković neće pomoći Šimiću, a Šimić ne može nogometu!
Na današnje vodstvo HNSa i način na koji funkcioniraju suvišno ...
Dodao bih samo; kao što hrvatska politika nije uspjela od privrede napraviti takvo stanje da će ljudi ulagati i zarađivati novac, tako ne može niti od nogometa... - Losovius, 4.12.17. 12:09, 0 0 0
naravno, od nogometa i teže jer nosi tu hipoteku toga da je 'narodni' i svačiji - Mac316, 4.12.17. 12:10, 0 0 0
11/2017
Surfin USA: kolika je Clevelandova perspekiva?

Prvi puta ove sezone sudarili su se Oklahoma City Thunder i prvaci, Golden State Warriorsi. Svaka momčad lige je nabrijana na prvake, jednu od najjačih momčadi u povjesti košarke, ekipu sa 4 All star igrača, ekipu koja ima metu na svojim leđima i prilično je omražena od svih pratitelja košarke koji nisu u kampu njihovih navijača. No, kod OKC-a, u Chesapeak Areni, priča je još malo više potencirana, naravno, zbog Kevina Duranta, nekad miljenika kuće, danas mrskog izdajice koji je napustio momčad na peaku, kad se spremalo nešto potencijalno veliko i otišao u GSW da mu Curry lagano osvoji prsten. 

Momčadi u utakmicu ulaze sa prilično drugačijim momentumima. GSW lagano krstari regularnom sezonom sa jednim od ponajboljih učinaka u ligi, odmaraju zvijezde kad god mogu, a svejedno pobjeđuju utakmice i mirno čekaju playoff da pojačaju intenzitet i ponovno osvoje prsten koji im gotovo svi proriču kao neminovnost. OKC s druge strane, muku muči sa pronalaženjem prave igre i pravog balansa u novokomponiranoj momčadi. Bilo je dobrih utakmica, ali i puno više onih koje su prosute što je i dovelo do negativnog skora i polakih zvona za uzbunu. No, koliko god start Oklahome bio neimpresivan, malo koji ozbiljni medij je do sada potpisao presudu ovoj momčadi kao promašaju, iako je poznato da se preko noći stvorene supermomčadi brzo osuđuju. Nekoliko je razloga za to, primarni taj da tri zvijezde Oklahome uopće ne igraju loše, a još bitnije, sasvim solidno surađuju za tek mjesec dana zajedničkog igranja. Russell Westbrook je vidno prilagodio svoju igru novoj strukturi momčadi, dok je prošle sezone kao usamljeni revolveraš potezao iz svih oružja, ove godine bez zadrške dijeli ljubav sa svojim All star suigračima i ne čini se kao da mu je to problem. Melo i George se izmjenjuju na opcijama broj 2 i 3 i niti jedan ne izgleda nezadovljno ili nezainetersirano, no istina je da obojica još nisu uhvatili formu koju su imali u svojim starim franšizama, vjerojatno i razumljivo.

No, kritike ne pogađaju Oklahomu i iz razloga što utakmice ne gube utakmice u blowoutima, ono što gube, gube sa malim razlikama i upravo na faktor neuigranosti jer u ključnim trenucima nedostaje zajedništva da utakmicu iznesu, Westbrook se previše trudi uključiti Mela i Georgea u situacije koje inače sam rješava i u toj priči se pomalo pogubio identitet koji su imali. OKC zapravo ima treću najbolju obranu lige (jedna od samo 4 momčadi koje primaju manje od 100 koševa u prosjeku), a po razlici postignutih i primljenih koševa drže 5. mjesto lige. Ovaj podatak govori da projekt OKC nije promašen, Thunder nije deklasiran niti pogubljen, jednostavno nije sve sjelo na svoje  mjesto odmah, trebati će vremena. Momčad nije u panici jer plasman u playoff ne bi smio doći u pitanje, a OKC, ako se posloži, tamo može igrati sa svakim sa bilo kojeg mjesta u poretku, naravno, pod pretposrtavkom da obrana ostane na razini. Ako je u to i bilo sumnje, utakmica sa GSWom je potvrdila da i u slučaju pozicije br. 8 u playoffu, Thunder nije momčad koja će se samo predati Warriorsima, a Oklahoma City nije mjesto koje će Curry, Thompson, Green i onaj četvrti samo tako osvojiti. 

Utakmica je počela vatreno još prjie podbacivanja, dok se obavljao klasični ritual koji dočekuje Kevina Duranta u Oklahomi. Atmosfera u dvorani je od prve sekunde ličila na playoff susret, sa glasnim skandiranjem domaćoj momčadi i zvižducima protivniku, pojačanima sa različitim zvukovima ponižavanja svaki puta kada je KD imao loptu. Krenulo se raspucano, momčadi su u jednom trenutku na startu kombinirano imale 6-9 šut za tricu, a svi All star igrači su se razigrali šutevima. Na parketu je između sedmorice igrača bilo 37 All star nastupa pa je kvaliteta košarke praktički bila garantirana. Nije iznenađujuće niti to da je dojam bio da Oklahoma svoj rezultat gradi na čvrstoj obrani i fanatičnom zalaganju u pokušaju dokazivanja nečega protiv prvaka, dok GSW svoj rezultat gradi na čistom talentu kojeg posjeduju, sa puno ležernijim pristupom od Oklahome koji na momente graniči sa neozbiljnim. Upravo taj pristup je i razlog da je GSW imao 10 turnovera u prvom poluvremenu, koji su doveli do 25 poena Thundera i da je već u prvom poluvremenu izgrađena prednost od oko 15 koševa razlike koju je OKC upsješno održavao do kraja. 

Russ, Melo i George su funkcionirali, svi dobivaju dovoljno pogleda prema košu, nitko se ne treba osjećati zapostavljeno, ali ipak se većina akcija svodi na izolaciju za jednog od trojca, sa iznimkom solidnih catch and shoot dionica Georgea kad izlazi iz blokova Adamsa. Ono što impresionira je obrana, Oklahoma zaista guši protivnika u obrani, predvođeni vjerojatno ponajboljim parom krilnih braniča u ligi, Robersonom i Georgeom koji zaustavljaju sve pokušaje prodiranja sa perimetra. Westbrook u toj igri ima slobodniju ulogu i svojim brzim kretanjama i dugim rukama jako smeta u linijama dodavanja te dolazi do mnogo ukradenih lopti i prekinutih napada (15 ukradenih lopti Thudera na 16 izgubljnih prema 11 GSWa na 22 izgubljene). Poseban naglasak treba biti posvećen Carmelu Anthonyu koji je potpuno promijenio svoj pristup obrani u Oklahomi, nema više nezainteresiranog Mela, kralja New Yorka, koji samo čeka da krene u napad, Melo jako dobro brani poziciju broj 4, držao je Greena na slabom šutu i onemogućavao mu razigravanje momčadi, postavlja blokove, zagrađuje prostor, može se reći da bi Melo bio u konkurenciji za top 10 igrača svih vremena i vjerojatno čovjek sa nekoliko pojavljivanja u finalima da je cijelu karieru igrao ovu obranu kakvu prakticira pod stare dane. 

Za igru Oklahome neopisivo je važna i igra Stevena Adamsa, velikog čovjeka u reketu. Iako je trend lige da takvi centri gube na vrijednosti, Adams nema veliku mogućnost switchanja i sigurno nije igrač koji može izlaziti na vanjske igrače, Adams ima zvjerski doprinos obrani jer svojim dugim krakovima, skočnošću i agresijom na penetrirajuće igrače jednostavno zaključava Oklahomin prostor pod košem, dakle, uvelike smanjuje postizanje pogodaka u visokopostotnoj zoni. Iz takve igre, rađali su se brojne polukontre na izgubljene lopte i skokove sa brzim prijenosom naprijed, a Oklahoma je odlično šutirala i gradila prednost. 

Za to vrijeme, GSW se gubio u pokušajima igranja svoje igre. Što je  lopta brže išla, što su Warriorsi više pokušavali svoju igru brzog protoka lopte, to je Thunder više napade presjecao i lomio ih kontrama. Warriorsi su najbolje izgledali kad su Durant i Curry pokušavali nešto izolacija, ali to očito nije igra koju GSW preferira niti ih može dovesti do rezultata. Što se tiče obrane, OKC se pokazao kao dosta solidan match za drastično lošiju obranu GSWa u odnosu na prošlu sezonu. Snaga Warriorsa u obrani je na switchanju, preuzimanju i brzom radu nogu, sve to nije puno koristi imali protiv Thundera koji su na postavljene napade gotovo isključivo igrali izolaciju, ili za Westbrooka na ulazu ili za Mela na njegovoj poziciji sa poludistance. Ostatak napada Oklahome je ionako većinom dolazio iz kontri na nepostavljenu obranu i GSW cijelu utakmicu nije našao ritam kako se tome suprotstaviti. Treba uzeti u obzir da je Russell Westbrook igrao sa očitom željom za dokazivanjem poante, u odnosu na mnoge ovosezonske utakmice puno je više koristio igru 1 na 1, potezao i šutirao 'svoje' šuteve, a sve sa jasnim ciljem dokazivanja Durantu da je sada u njegovm dvorištu i da kuća koju su zajedno izgradili sada pripada samo jednom čovjeku. U jednom trenutku je zaiskrilo, Westbrook nije mogao izdržati da ne poruči Durantu što misli o njemu (riječ 'soft' je nekoliko puta upotrebljena), ali sve se relativno brzo smirilo. Činjenica je da su i Wesbrook i Oklahoma navijači našli način da uđu Durantu u glavu, ostavili su ga na relativno niskih 21 koš, uz 4 turnovera i nekoliko primljenih blokada, a da niti on niti cijeli GSW nisu našli način u 48 minuta da preuzmu utakmicu kako to već znaju raditi. 

Kevin Durant zaslužuje posebno poglavlje na temelju onoga što je postao u odnosu na ono što je bio. Jasno je da potez koji je napravio kad je otišao u GSW donosi mnoge hejtere, ali KD nije samo promijenio klub, on je promijenio karakter, barem način na koji ga javno pokazuje za 180 stupnjeva. Nekad je KD bio jedan od najomiljenijih igrača, oličenje sportaša i nositelj franšize, ali situacije kao hvalisanje osvojenim prstenom fanovima (a upravo za to mu se izruguju), branjenje samog sebe sa mnogobrojnih Twitter accounta i oponašanje Curryevih načina proslave koševa učinili su ga pajacom koji izaziva revolt i gađenje kod svih, osim fanova GSWa. Durant, iako fantastičan igrač i vjerojatno najbolji šuter svijeta uz Currya, doima se nesigurnim i frustiranim, a to se sve češće preslikava u konfliktni karakter, baš kao i Westbrookov, sa razlikom da Westbrook jednako nastupa cijelu svoju karijeru i doima se iskrenim, dok je Durant, nakon svog good guy imidža, jednostavno potpuno 'fejk', kao dripac koji se pokušava nametnuti kao čvrsti momak, a jednostavno mu ne ide. Klaunsko aplaudiranje nakon konflikta sa Westbrookom na terenu dodatno je iritantno i usmjereno jedino na podizanje gnjeva, kako Westbrooka tako i publike. Durantu bi pametnije bilo prihvatiti svoju ulogu u životu, ulogu Curryevg pobočnika koju je sam odabrao, prihvatiti osudu javnosti kao muško i biti ono što je svake večeri, koliko god teško to bilo. Ovako, uz sve što je, izdajnik, kukavica i uhljeb, ispada još i u jednakoj mjeri - jadan. Odmori Kevine, jadan si i nitko te ne voli, sam si za to kriv!

'Jadan si i nitko te ne voli'
Prvi puta ove sezone sudarili su se Oklahoma City Thunder i prvaci, Golden State Warriorsi. Svaka momčad lige je nabrijana na prvake, jednu od najjačih momčadi u povjesti košarke, ekipu sa 4 All star igrača, ekipu koja ima metu na svojim leđima i prilično je omražena od svih pratitelja košarke koji nisu u kampu njihovih navijača. No, kod OKC-a, u Chesapeak Areni, priča je još malo više potencirana, naravno, zbog Kevina Duranta, nekad miljenika kuće, danas mrskog izdajice koji je napustio momčad na peaku, kad se spremalo nešto potencijalno veliko i otišao u GSW da mu Curry lagano osvoji prsten. ...
'Jadan si i nitko te ne voli'
Prvi puta ove sezone sudarili su se Oklahoma City Thunder ...
i da,nitko ih ne napucava,ali gube apsolutno sve egal utakmice u finišu - pa to i je problem,nije to neuigranost,Mello nije lock&load šuter,nije ni George a Wessu trebaju takvi jer on davi loptu i troši sekunde,a ova dvojica ne mogu igrati u sistemu - AnakinRi, 30.11.17. 2:39, 0 0 0
catch & shot kojeg preferira Wess,njima treba lopta da bi igrali jer na to su navikli cijelu karijeru,Mello mora izdavit loptu da bi ušao u ritam i bit alfa,Wess mora isto,Geroge donekle,.njih 3 zajedno,to je očaj,kao pojedinci super,kao ekipa-nula - AnakinRi, 30.11.17. 2:42, 0 0 0
to što ti govoriš je svatko znao i prije sezone, uopće nije pitanje da li Carmelo iz NYa može uklopiti se u OKC ili bilo gdje nego može li se Melo transformirati u nešto drugo od onog iz NY. A gotovo sve statističke rubrike pokazuju da može jer... - Mac316, 30.11.17. 7:26, 0 0 0
...je gotovo po svemu jasni nr. 3 u momčadi. Njegova napadačka igra koju opisuješ je ista cijelu karijeru i učinila ga je napadačem kakav je, jedan od najcjenjenijih, a to ti potvrđuju apsolutno svi treneri i igrači u NBA. - Mac316, 30.11.17. 7:28, 0 0 0
Ako misliš da si otkrio toplu vodu i zadivio nekoga detekcijom, moram ti ubiti veselje, da, ne volim Duranta, uopće to ne skrivam i mislim da je i iz ovog i iz drugih tekstova to kristalno jasno dok je Russ CAR kakvog nema. Realan nemam ni želju biti - Mac316, 30.11.17. 7:29, 1 0 0
11/2017
Surfin USA; Celticsi došli do 13 u nizu...

Jasno je bilo već uoči NBA sezone da je Istočna konferencija jedna velika košarkaška džungla iz koje nikad ne znate što može iskočiti. Da, Cleveland je tu kao kralj džungle kojeg treba srušiti, a Boston je programiran kao jedini pravi pretendent na njihovu krunu, ali sve ispod njih je gotovo pa potpuni misterij. Momčadi kao Chicago, New York, Atlanta su se riješile utega prošlosti i na mukotrpnom su putu prema reizgradnji, Toronto i Washington se doimaju kao momčadi koje su na svojim limitima i ne mogu puno ni naprijed ni natrag, a Milwaukee se čini kao solidna oklada za buduću snagu, ako ih poštede ozljede i ako još malo pojačaju rotaciju (presuda o uspjehu zamjene za Bledsoea se još čeka). Onda imate Sixerse čiji proces je završen, ali nitko nije znao reći je li to momčad koja može biti u top 4 Istoka ili i dalje među zadnjima. I uz njih, čitav niz epizodističkih momčadi od kojih će se neke silom prilika ugurati u playoff, ali čija vrijednost nikog ne impresionira, a u playoff serijama sa Cavsima ili Celticsima im nitko ne bi dao šanse niti za jednu dobivenu utakmicu. 

No, sport košarke, nepredvidljiv kakav je, već od starta je ponudio malo drugačiju sliku. Istočni jazavci, Indiana, Orlando i Detroit, su od strata krenuli dosta furiozno, sa učinkom koji bi ih vodio prema 50+ pobjeda sezonama. Orlando je neprirodno dobro šutirao i to ih je držalo, a Indiana je pokazala fenomenalnu timsku obranu i to ih je držalo. Oboje se u posljednjih tjedan-dva urušilo i Magic i Pacesri su krenuli silaznim trendom prema realnijim omjerima pobjeda i poraza s obzirom na rostere. No, sjevernije, u Motor-gradu, danas jednom od najnepoželjnijih mjesta za život u SADu, Stan Van Gundy je očito uspio nešto što nije samo prolazni trend. Ako izuzmemo neprirodno dobre Celticse koji jašu seriju od 13 utakmica bez poraza, Detroit je priča Istoka i momčad koja je dovoljno pokazala da bi je se moglo uzeti za ozbiljno. A sve to su postigli koristeći pretežno unutarnje rezerve, bez velikih tržišnih poteza, barem ne onakvih kakve nas naviknu gledati velike franšize. 

Što nipošto ne znači da Pistonsi nisu velika franšiza, dapače. Kroz povijest lige dokazali su se kao jedna od bitnijih i makar daleko od rekordera po broju naslova, ostavili su svoj otisak na košarkašku povijest u eri legendarnih bad boysa. Njihov legacy je veći od broja njihovih naslova, a kultura igre koju su bad boysi ostavili nikad zapravo nije odumrla u gradu i sve momčadi koje Detroit sastavi, u manjem ili većem omjeru, nose pečat čvrste obrane i čvrstih momaka, baš onako kako su Thomas, Laimbeer i društvo to davno zamislili.

Stan Van Gundy i njegovo društvo su već prošle sezone pokazali da su na tragu bad boys ere što se obrane tiče, sa sedmom najboljom obranom lige, ali problemi su postojali na drugom kraju terena. Dok se uspješne generacije Pistonsa, koje su također trademark imale u obrani, nisu mučile da postignu koš jer su imali igrače i sisteme za napad, prošlogodišnji Pistonsi su imali nasušnu potrebu za nekom iskrom kreativnosti i planom napada. U tricaškoj ligi Pistonsi su bili potpuno netricaška momčad (peti najslabiji), sa visokim postotkom pokušaja 'dugih dvojki' (drugi u ligi iza Melovih Knicksa, a svi znamo koliko Melo voli izolaciju na dugoj dvojki), a i to su radili sa izrazito visokom neefikasnošću. Andre Drummond, prva zvijezda momčadi, nastavio je svoje potpnuće u izrazito defenzivnog centra koji u napadu ne daje nikakvu produkciju, a Reggie Jackson, ako je i bio zdrav, dao je navijačima razloga da mu požele ozljedu jer je svojim sumanutim izborom šuta i nedostatkom liderstva na terenu momčadi više štetio nego koristio. 

Promjene su stigle. Iz grada su otišli Markus MOrris i Kentavious Caldwell Pope, a stigli su Avery Bradley, Langston Galloway i Anthony Tolliver uz drafatiranog Kennarda kao 12. picka. Ne imena koja osvajaju naslovnice, ali imena koja prilično dobro pogađaju bit kulture košarke u Detroitu. Bradley pogotovo je igrač kakvog u Detroitu vole gledati, sposoban strijelac sa taktičkim znanjem i disciplinom u igri, a uz to fenomenalan branič koji može čuvati sve velike zvijezde lige na svojim pozicijama. Novi igrači su se dobro snašli u startu, a sliku je upotpunila promjena u stilu glavnih igrača momčadi. Drummond je u sebi pronašao napadača kakav je bio na početku karijere, vratio se šutevima unutar tri stope od koša u čemu je najbolji (68 % šuteva u toj zoni ove sezone naspram 49% prošle sezone) i podigao svoju produkciju na visoke brojke, ponešto zahvaljujući i dramatično poboljšanoj učinkovitosti sa linije slobodnih bacanja, po čemu je bio među najgorima u ligi (ove sezone pogađa preko 70% bacanja u odnosu na karijerni prosjek od 38% s kojim je ušao u sezonu). Jackson je zdrav, a kao takav je podigao svoje brojke na one koje su ga učinile plaćenim igračem kojeg se smatra vođom momčadi. Zajedno sa Ish Smithom, Pistonsi imaju playmakerski duo koji vodi momčad bez velikih padova u igri, a to zlata vrijedi momčadi koja nema puno kreative i lucidnosti na drugim pozicijama. 

Nisu samo prva dva igrača podigla svoju igru, Stanley Johnson se, uz Jakcsona i Drummonda, nametnuo kao valjana opcija u napadu, pogađa šuteve koje dobije, a ne troši previše lopti. Tobias Harris, potcijenjena stretch četvorka, postao je najbolje čuvana tajna momčadi, igrač kojem se može dati lopta da rješava utakmice, naravno, pod uvjetom da obrana svoje odrađuje. Van Gundy, poznato je iz njegove cijele karijere, uživa u konceptu stretch četvorke. Bio to Rashard Lewis ili Ryan Anderson, upravo je Van Gundy čovjek koji je iskoristio velike igrače koji mogu pogoditi izvana da bi na jednostavan način dolazio do rezultata. Današnja liga ipak nudi ograničenja na te planove jer sa razvojem obrana došlo je do inflacije switchanja, gdje manji igrači izlaze na šuteve otvorenih strecth četvorki i ograničavaju ih. Zato, stretch veliki igrači više ne mogu samo stajati i rafaljnom paljbom trpati po košu, što je razlog velikog pada dionica igrača kao Ryan Anderson ili Ersan Ilyasova, kojeg je Van Gundy imao u Detroitu. Tobias Harris je modernija verzija stretcha, igrač koji može pogoditi izvana, ali je i prodorni igrač sposoban probiti manjeg igrača, spustiti se u post i poentirati, nešto što Anderson ili Ilyasova ne mogu niti protiv Mugsy Boguesa. Tobias Harris šutira, spušta se, a trči i kontre pa ga takav set oružja čini dobrim fitom za modernu NBA košarku, košarku kojoj se i Satn Van Gundy naučio prilagoditi. Uz sve to, Van Gundy nalazi minute za Kennarda koji počinje pokazivati znakove razvijanja već u  svojoj rookie sezoni (dolazi sa Dukea pa možda i nije toliko šokantno). 

Sve navedeno dovelo je Detroit do omjera 10-3 na Istoku i iako je rano u sezoni za velika predviđanja, pedantni statističari su izračunali da momčadi koje u seznu krenu sa 7-3 omjerom, u prosjeku završavaju na 50 pobjeda u 82 utakmice. Puno toga još može poći po krivu i Detroit je daleko od izgrađene momčadi, ali izgledni ulazak u playoff, što bi bilo tek drugi puta u osam sezona, već bi bio putokaz da u Detroitu rade nešto dobro. Ovo je franšiza koja je već prije kroz povijest znala iznenaditi debelim overachievingom, posljednje kada su skinuli dream team Lakersa u velikom finalu kao izraziti underdog, pa nije nemoguće da i ovoj generaciji neće trebati puno da dosegne velike rezultate. Sa jako dobrom obranom, poboljšanim učinkom za tri poena (danas solidni 17. po pokušaju trica) i dosta širokim rosterom igrača, Detroit je vjerojatno najbolje pozicionirana momčad između ranih iznenađenja da svoj rezultat održi i na duže staze. 

Dovoljno je prošlo, novi Pistonsi su za uzeti ozbiljno
Jasno je bilo već uoči NBA sezone da je Istočna konferencija jedna velika košarkaška džungla iz koje nikad ne znate što može iskočiti. Da, Cleveland je tu kao kralj džungle kojeg treba srušiti, a Boston je programiran kao jedini pravi pretendent na njihovu krunu, ali sve ispod njih je gotovo pa potpuni misterij. Momčadi kao Chicago, New York, Atlanta su se riješile utega prošlosti i na mukotrpnom su putu prema reizgradnji, Toronto i Washington se doimaju kao momčadi koje su na svojim limitima i ne mogu puno ni naprijed ni natrag, a Milwaukee se čini kao solidna oklada za buduću ...
Dovoljno je prošlo, novi Pistonsi su za uzeti ozbiljno
Jasno je bilo već uoči NBA sezone da je Istočna ...

Respekt: Cirohito, maci97, ivan-cro, GNKDZCFC, baiso,

Slažem se: Cirohito, Essien1950,

Mislim da Detroitu za veći iskorak treba playmaker koji je startni materijal. Reggie Jackson i Ish Smith su vrhunska opcija u roli sixth mana, ali mi ne djeluju dovoljno odgovorni da budu starteri. Šteta da nisu upecali Bledsoea, to bi bio deal i pol - baiso, 15.11.17. 15:01, 0 0 0
U prilog rečenomu ide i činjenica da je Van Gundy stalno rotirao spomenuti dvojac pa je malo jedan bio starter, drugi sixth man, pa su se malo zamijenili i svaki put se činilo ko da je ovaj koji igra manje minuta efikasniji.. - baiso, 15.11.17. 15:04, 0 0 0
11/2017
Hrvatska - Grčka 4:1

Često smo oštri, čak i zločesti prema igračima hrvatske reprezentacije. Mučno je gledati kako se izmotavaju pred sudom i previjaju se na sve načine kako bi pomogli Mamiću te time zaštitili sebe i svoj opstanak u hrvatskom nogometu. Nije lako gledati kako njihove prezenetacije na terenu često izgledaju bezvoljno, depresivno i sa naznakom da im je neugodno biti tu gdje jesu, a da nitko nema hrabrosti istupiti i javno pojasniti o čemu je riječ. Očekujemo, možda potpuno pogrešno, da reprezentativci Hrvatske krenu potpuno suprotno obrascu ponašanja ljudskog roda i ugriznu ruku koja hrani samo zato jer bi to, po nekom našem uvjerenju, bilo moralno. No, nismo u njihovoj koži, pričati o moralu i onom što je ispravno nemoguće je lakše kad imaš distancu i nepovezanost sa materijom o kojoj se radi. 

No, možda ti igrači imaju jedan svoj, tajni, način iskazivanja revolta. Jer, zapravo se jedino tamo može objasniti metamorfoza koja se dogodi pri promjeni izbornika, promjena iz gusjenice u leptira u roku dana ili tjedna, iz momčadi koja beskrvno tetura terenom potpuno nezainetresirana za očuvanje ugleda koji ima pa sve do gotovo savršenog stroja koji u lijepoj igri potpuno deklasira protivnikau jednoj od najvažnijih utakmica generacije.  Možda je procvat igre pod Dalićem, nakon letargije sa Čačićem, zapravo iskazivanje neslaganja igrača sa mnogim što HNS radi. Možda, samo možda, je to i najviše što možemo očekivati od njih, a zapravo nije malo.

Ne može se osporiti da je Zlatko Dalić unio neke promjene u igru reprezentacije, dobrodošle promjene. Kao što je i sam rekao, sve se svodi na to da se kvalitetnim igračima nađu prave pozicije. Pa Luka Modrić igra slobodnije i bliže golu, automatski čini Hrvatsku opasnijom, a iza njega igraju Brozović, Rakitić ili Badelj i Kovačić, koji mogu u pozadini demonstrirati slične kvalitete koje tamo donosi Modrić, bez da igra pati. Isto tako, krila igraju sjajni individualci Kramarić i Perišić, koji sa Lukom u blizini mogu svakog trenutka stvoriti šansu, a jako je bitno da u takvoj igri napadač bude dobar finišer, po mogućnosti iz prvog dodira, dakle Kalinić, ne Mandžukić. Strinić je lijevobočni space shuttle za Pivarića i bilo koju drugu opciju koju imamo na toj poziciji i, iako nije Marcelo kako ga neki danas proklamiraju, Dalić je jednostavno izabrao najbolje između onoga što ima na raspolaganju. 

No, sve izmjene i dopune koje je Dalić unio ne bi značile puno da se nije promijenio način na koji reprezenttaivci igraju. Nitko, baš nitko, me nikad ne bi mogao uvjeriti da momčad koja je igrala pod Čačićem i ova pod Dalićem igraju sa istim entuzijazmom i voljom za nadmetanjem. OK, Čačić pojma nema i svojim taktičkim rješenjima je sijekao Hrvatsku u koljenima, ali igrači koje imamo bi mnoge utakmice dobili usprkos Čačiću, a ne zbog njega, samo da im se nogomet igrao. Ali, način na koji je izbornik došao, način na koji reprezentaciju vodi i sva pitanja i gadljivost koju takva vladavina otvara učinili su svoje i ti ljudi, igrači, jednostavno više nisu osjećali ljubav i volju za igranjem. Dodatno, mnogi od njjih su u stvarnim, pravnim problemima zbog ljudi koji vode nogomet i zadnja stvar koju žele je da im i na terenu, vjerojatno jedinom utočištu gdje im 90 minuta ne treba razmišljati o konzekvencama onoga u što su ih uvalili, suflira produžena ruka onoga koji ih je u sranja i uvalio. 

Poštovanje prema treneru je u sportu jako bitno. Ako igrači nemaju repsekt i ako ne priznaju stručnost i znanje onoga tko ih vodi, lako dolazi do anarhije. Hrvatski igrači znaju da Modrić o nogometu zaboravi u jednom danu više nego što će Čačić za života znati i normalno je da na terenu dolazi do pojava gdje igrači jednostavno kažu 'Čačić je kurac, ja ću loptu dati Luki pa nek on nešto smisli'. S Dalićem toga nema, igrači znaju da ih vodi trener s nekim znanjem, trener koji nije tu samo da sluša instrukcije i ako Dalić neki plan iznese, igrači će ga slijediti. Sve nakon toga automatski bolje izgleda, igrači izvršavaju svoje uloge, stavljaju svoje kvalitete, koje neosporno imaju, u optimalno korištenje i iako limiti postoje, i ne treba bježati od njih, zapravo daju najviše što mogu, a to onda izgleda kao protiv Grčke, suverena pobjeda nad inferiornom momčadi, dopadljiva igra po svim pravilima struke i dojam da, ako bi trebalo zabiti 10 golova za odlazak na SP, da bi Hrvatska to mogla i postići. To nismo vidjeli već nekoliko kvalifikacijskih ciklusa, igra Hrvatska je često bila mučenje i čupanje, a do velikih natjecanja smo se dovukli patnjom od igre, a ne ovakvim opuštanjima za mozak kao jučer. 

Kritični smo prema igračima, pripisujemo im razne mane, najviše vezane uz sklonost bježanju od odgovornosti, gubljenju eliminacijskih utakmica, općenitom nedostatku hrabrosti i odlučnosti i 'zečji karakter'. No, dođu utakmice kao Ukrajina i ova s Grčkom, kad ti isti igrači pokažu da su sposobni za više, da priče o najtalentiranijoj generaciji koju smo imali nisu samo bajke, da u ovim igračima ima i uvijek je bilo mateirjala za više. Odlukama onih koji vode Savez upropaštene su godine i godine, a s njima i mnoge šanse za nekakav rezultat koji bi se pamtio, možda je Dalić i trenutno stanje posljednja šansa da se slika ove generacije kao luzera koji ispadaju čim zagusti promijeni. Ako se zaista radi o revoltu pa igrači koji se vuku po terenu pod Čačićem odjednom igraju kao zmajevi pod Dalićem, neka revolt potraje još kojih 7-8 mjeseci pa da pokažu za što su sposobni. 

Pobjedom nad Grčkom i sigurnim prolaskom na SP ova momčad, Hrvatska, za mnoge je puštena uz jamčevinu, puštena je da se brani sa slobode. Krivi su, jasno je, ali sami sebi su dali mogućnost da ispravljanjem grešaka i pranjem obraza anuliraju tu krivnju tamo gdje jedino mogu, na nogometnom terenu. Ne očekujemo od njih moralne vertikale, ne trebamo u njima uzore po kojima ćemo modelirati svoju djecu, ljudi su kao i svi ostali, sa sebičnim potrebama i životima kojima upravlja strah kao i svima ostalima. Ali, od njih se s pravom očekuje da barem budu istaknuti u onom u čemu su profesionalci i onom što im je omogućilo da se izdignu iznad jadnog, hrvatskog sivila. Nije puno, ali sa Dalićem kao izbornikom, ova reprezentacija ima priliku pokazati da vrijede ipak više od ljudi koji vode HNS, ovo je pobjeda nad njima koliko i nad Grčkom.

Hrvatski igrači se brane sa slobode nakon pobjede nad Grčkom
Često smo oštri, čak i zločesti prema igračima hrvatske reprezentacije. Mučno je gledati kako se izmotavaju pred sudom i previjaju se na sve načine kako bi pomogli Mamiću te time zaštitili sebe i svoj opstanak u hrvatskom nogometu. Nije lako gledati kako njihove prezenetacije na terenu često izgledaju bezvoljno, depresivno i sa naznakom da im je neugodno biti tu gdje jesu, a da nitko nema hrabrosti istupiti i javno pojasniti o čemu je riječ. Očekujemo, možda potpuno pogrešno, da reprezentativci Hrvatske krenu potpuno suprotno obrascu ponašanja ljudskog roda i ugriznu ruku koja hrani samo zato jer bi to, po nekom ...
Hrvatski igrači se brane sa slobode nakon pobjede nad Grčkom
Često smo oštri, čak i zločesti prema igračima hrvatske reprezentacije. ...
vidjeti kako dugo mogu ovo zadržati. Poanta je da igrači izgledaju drugačije, možda oni svoj revolt zaista iznose štrajkom u igri, ima smisla, mogu tako sve dok im ne pogode izbornika - Mac316, 10.11.17. 11:28, 0 0 0
Mac ti si najvjerojatnije najveci Dalicev fan :D - domac277, 10.11.17. 12:26, 0 0 0
to je prokletstvo razumijevanja nogometa - Mac316, 10.11.17. 12:31, 0 0 0
Izgleda da ce Volgom plutati bezivotno tijelo hrvatskog nogometa, a moralnim vertikalama ostaje da pisu lancune i vjesaju ih po mostovima ili po portalima. - gradim, 10.11.17. 14:13, 0 0 0
ovo je baš dobro sjelo: "...usprkos Čačiću, a ne zbog njega" - danijel_os, 14.11.17. 5:48, 0 0 0
11/2017
Joan Carrillo: krivac ili žrtveni jarac?

Za krizu u Hajduku, ako je netko želi tako nazivati, kriv nije niti Branco, niti Kos, niti Carillo, niti Fran Tudor, niti Torcidaš vulgaris, čak niti Mamić. Za ono što se događa u Hajduku kriv je svaki onaj koji je barem jednom, osim u šali, izgovorio rečenicu da ovogodišnji Hajduk može do naslova, može do Europske lige, kriv je svaki onaj koji misli da je Stipica jedini razlog što splitski klub ne provodi jesen u Europi i nije na vrhu ljestvice. Krivac za ovu situaciju je svaki onaj koji, pogotovo nakon prodaje Vlašića, nedovođenja nikakvog pojačanja umjesto njega, pa onda još ozljede Futacsa, očekuje od Hajduka da modernom verzijom joge bonito lomi svakog tko mu stane na put, da nekakvi Saidi, Samprasi, Memoryi i Carabineri mogu šamarati Dinamo i Rijeku, a kao plitak potok gaziti klubove niže u hijerarhiji. Jeste li se prepoznali među krivcima?

Hajduk kakav je danas je grozno vođen, potkapacitirani klub od kojeg jedino što vrijedi je brand value koji drži među poklonicima i zdravo postavljen temelj kluba na kojem nažalost ništa nije nadograđeno zbog nedostatka znanja, stručnosti i samokritike. Sve objektivne prepreke razvoju kluba na stranu, svi znaju i priznaju priču o privilegijama Dinama, sudačkom kartelu, naklonosti HNSa, Lokomotivi i sve redom, Hajduk jednostavno ne može proizvesti dovoljno trenja pod vlastitim nogama da konačno krene nekamo. Klub podsjeća na neki lik iz crtića koji kad krene potrčati prvo trči u mjestu apsurdno dugo vremena, a onda kada konačno krene sumanuto se zaleti u zid i ostavi rupu u obliku svog tijela. Jedina razlika je što Hajduk iza sebe ostavlja rupu u obliku kovanice ili upaljača kojeg nezadovoljnik namjernik sa tribine baci. 

Uz sve probleme s kojima se susreo, prodajom Vlašića, nemogućnosti9 dovođenja smislenih pojačanja, ozljede Futacsa koji je bio oslonac cijelog koncepta napada, Hajduk je i danas u zoni Europe, samo 2 boda udaljen od 2. mjesta. OK, Dinamo je odmaglio, ali greška je uopće stavljati se u konteskt Dinama tako dugo dok je službena politika kluba dovođenje igrača za koje ne treba plaćati odštete, a iz klupske škole iziđe jedan kvalitetan igrač po olimpijskom ciklusu. Ispred Hajduka, unutar tih 2 boda? Osijek i Rijeka, realni konkurenti za Europu, klubovi HNL razine koji svaki muče svoje muke, sa rupama u kadru, administraciji, struci, financijama ili u međusobnim odnosima. Dakle, Hajduk je tu negdje, drži se, bez dva najbolja igrača sa kraja prošle sezone i ljeta, bez ikakvih smislenih pojačanja, u rangu su sa konkurentima i nijanse odlučuju. Po čemu je to drugačije od bilo kojeg Hajdukovog trenutka u zadnjih 10 godina?

U redu je zahtjevati napredak, ali očekivati i zahtijevati napredak bez ikakvog ulaganja, žrtvovanja, inovacija je iluzija, to tako jednostavno ne ide. Potpuno je shvatljivo da Torcidaš vulgaris kad je na tribini, pjeva u dalmatinskom deliriju i gleda kako Rudeš preokreće rezultat i odnosi pobjedu poludi, popizdi, poželi neko zakucati u zid pa onda i Fran Tudor dobro dođe kao meta. No, taj isti Torcidaš vulgaris kad nije na tribini je, po vlastitom priznanju, dio jedne veće priče, priče o oporavku kojeg upravo taj isti Torcidaš vulgaris sa tisućama svojih kolega provodi. U trenutku kada gnjev izgublljene utakmice popusti, kad se emocije malo slegnu, koliko je već to u Splitu i okolici moguće, svaki Torcidaš posebno bi trebao shvatiti da je on de facto manager kluba, da njihov glas o puno toga odlučuje i da, makar je kvalifikacija da ulica vodi klub zlonamjerna i pogrešna, krivica za stanje u klubu od trenutka kad su se u rad kluba uključili, mora biti adresirana na Torcidu i svakog člana pojedinačno. 

Ne valja im Carillo? OK, pokrenite promjene, ali promjene trenera se događaju godinama i nitko nije valjao. Ne valja Branco? Kako se dogodilo da vam ga pored vas živih podvale? Ne valja Kos? Pa tko ga je odobrio, tko ga je pustio u klub, koja većina u Nadzornm odboru je digla ruke? Svi oni nisu krivi, valjaju? Pa zašto onda dozvoljavate da klub opet smjenjuje, gradi alibije i vraća se na početak, zaustavite to. Ne mislim da Torcida želi sudjelovati u radu kluba s lošim namjerama, ali nakon već nekog vremena bez pomaka u nogometnom i rezultatskom smislu, možda je vrijeme da se prizna da način na koji se vodi klub po sistemu 'pusti bilo koga unutra, samo da nije imao veze sa onima koji su klub uništili' ima svojih mana. Još veća mana je zabijanje glave u pijesak na sve mane i probleme koje klub muče, držanje za punu tribinu i potporu navijača kao paravan za bilo koji podbačaj na bilo kojem drugom polju. OK, priznajemo svi, Hajduk ima najbolju potporu sa tribina, najvjerniju navijačku vojsku i dugo godina je šikaniran i izvaran na račun stvaranja Mamićevog atomskog Dinama. Ali, svijet se okreće i mimo Dinama i mimo Mamića, ne možeš odjednom imati većinu odlučivanja u Nadzornom odboru, utjecati na vođenje kluba i klupsku politiku oko toga tko smije, a tko ne smije unutra, a s druge strane prosvjedovati protiv rezultata i glumiti oporbu i kada stvari ne idu po planu. 

Hajduk nije izgubljen, upropašten niti osramoćen, nije niti družina Alan Forda kao što ga jedna televizijska posvuduša kvalificira, Hajduk je klub koji je točno tamo gdje treba biti kada se na jednu stranu stavi veliko klupsko ime i donekle težina koju ima u hrvatskom nogometu, a na drugu sav loš mikromanagment koji se u klubu iz sezone u sezonu događa, oskudan kadar sumnjivih igrača, lutanja u stručnoj politici i nedostatak stvarnog novca koji može biti uložen u rezultat. Klub je u borbi za Europu, u stanju je odigrati poneku solidnu utakmicu ili barem poluvrijeme, ali je realnost da će, češće nego ne, sve te mane doći na naplatu i da će se Rudeši događati i dalje. Svatko tko to ne može prihvatiti trebao bi nabaviti DVD izdanja starih Hajdukovih utakmica i sezona, proživljavati stare dane i slavu i tješiti se time ili jednostavno početi navijati za neki klub koji je u ovom momentu realnije jak. Svi koji mogu živjeti s tim da je Hajduk tu gdje je trebali bi stati iza kluba, naći svoju rolu i nišu u kojoj najviše dobroga mogu klubu dati, a posao koji ne znaju sami napraviti podugovoriti kod najboljih stručnjaka koje mogu platiti. Trebali bi početi sa isprikom malom Tudoru za dovođenje u fizičku opasnost, ispričati se kapetanu Nižiću i momčadi za grube riči upućene na potpuno krivu adresu i konačno jednom zašutjeti i preuzeti odgovornost. Tek ako bi se to dogodilo mogli bi početi čitati i dijeliti lekcije drugima oko preuzimanja odgovornosti za njihove grijehe. 

Carillo je samo prolaznik, žrtveni jarac je Hajduk sam
Za krizu u Hajduku, ako je netko želi tako nazivati, kriv nije niti Branco, niti Kos, niti Carillo, niti Fran Tudor, niti Torcidaš vulgaris, čak niti Mamić. Za ono što se događa u Hajduku kriv je svaki onaj koji je barem jednom, osim u šali, izgovorio rečenicu da ovogodišnji Hajduk može do naslova, može do Europske lige, kriv je svaki onaj koji misli da je Stipica jedini razlog što splitski klub ne provodi jesen u Europi i nije na vrhu ljestvice. Krivac za ovu situaciju je svaki onaj koji, pogotovo nakon prodaje Vlašića, nedovođenja nikakvog pojačanja umjesto njega, pa onda ...
Carillo je samo prolaznik, žrtveni jarac je Hajduk sam
Za krizu u Hajduku, ako je netko želi tako nazivati, ...
Slažem se s generalnom poantom iako ti ovaj dio s Samprasima i Memoryjima nije trebao... - Losovius, 7.11.17. 13:36, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.