Topsi

Reputacija
2
Bodova
43
Analiza
9
Ocjena
213
Anketa
124
obriši
obriši

Analize

08/2016
Je li Mišković postao paranoik ili prijeti 'raspad sustava' u Rijeci?


Na prvi pogled je bombastično, ali pitanje tko su "oni" ima zapravo jednostavan odgovor i nema mjesta nekom senzacionalizmu, koliko god bi to mediji željeli.

Dosta jasno je i sam Mišković to rekao, radi se o ljudima "u vlastitom gradu", dakle o dijelu navijača i novinara. Velika većina navijača Miškovića podržava, to govori i pljesak poslije ispadanja iz Europe, a isto tako i brojnost posjete otvorenoj tribini kluba uoči sezone. Alternativa sadašnjem vodstvu zapravo i ne postoji. Manji dio navijača "njurga" zbog kvalitete igračkog kadra/trenera, ali ne možemo baš ni svi misliti jednako. Jedina stvar oko koje se svi navijači slažu je da je cijena ulaznica previsoka, i to se ničime ne može pravdati. Metko je naprosto krivo procijenio cijenu ulaznica i mislio da će rasprodati mali stadion. Klub se naprosto ne može financirati od ulaznica, i puno bi bilo korisnije imati svaku utakmicu rasprodanih 5000 mjesta, nego sadašnju situaciju gdje je stadion stalno skoro rasprodan.

Mišković je i sam rekao da je došao u klub na poziv Roberta Komena, koji ga je pitao da li bi nekako mogao pomoći klubu. Zaista je pomogao, a sada, kada je došao prvi malo veći neverin, na Miškoviću je da pronađe ljude koji su sposobni pomoći njemu, na bilo koji način: da naprosto donesu novce, da donesu poznanstva, utjecaj u HNS-u, jeftine a dobre igrače, dresove, štogod. Rijeka navijača ima malo, ali ih ima i očito im je stalo.


Što se novinara tiče, oni bliskiji klubu i gradu su i bolje upućeni u stanje, i uglavnom njihovi tekstovi vjerno odražavaju i stanje među navijačima, a to znači pretežito odobravanje uz poneki ali. Ostali (nacionalni) mediji stanje prate puno površnije, pa smo tako mogli pročitati naslove tipa "Rijeka drugu godinu za redom pada na prvom Europskom ispitu", kao da okolnosti tih ispita uopće nisu bitne, nego se samo po sebi razumije da Rijeka svake godine mora igrati skupine nekog Europskog natjecanja.


Sasvim je jasno da se klupski budžet mora popuniti, i ako nema drugog načina (a izgleda da u ovom trenutku nema), potrebno je prodavati igrače.Da li je tu ostvaren dobar posao ili ne, da se diskutirati, i u krajnjoj liniji pokazat će vrijeme. Veći problem od samog prijelaznog roka i rasprodaje je činjenica da se već tri godine niti jedan junior Rijeke nije probio u prvu ekipu. Očekivanja su tu (bila) velika, i to je bio jedan od glavnih argumenata za izgradnju novog kampa. Postavlja se pitanje, nije li opravdanije propitkivati zašto nema juniora koji kucaju na vrata prve ekipe, umjesto da se propitkuje opravdanost prodajne politike ili trenera prve ekipe.
Rijeci je potrebno da SVAKE godine izbaci 2-3 juniora u prvu ekipu, i jedino to uz načelo kupi jeftino-prodaj skupo može voditi u samoodrživost kluba na sadašnjoj razini.

U ovom trenutku propitkivati poziciju trenera prve ekipe je potpuno promašeno.
Ekipa je znarno skraćena, nije značajno slabija, ali je ipak slabija ud prošlogodišnje. Možda se pokaže i da je Andrijašević bio karika koja nedostaje, tko zna. Gospodin trener je napravio točno ono što se od njega i očekuje - igrao je protiv trostruko skuplje ekipe u Europi dvije utakmice u gol razlike. Protiv nekih drugih je prošao, protiv ovih nije. Dok god je on trener, zna se što se može očekivati: uglavnom dobra igra, dosta bodova i ponešto promašenih jedanaesteraca i propuštenih vodstava u zadnjim sekundama u HNL-u. Ugovor mu navodno traje do idućeg ljeta, baš kao i Kopićev u Belupu...

Miško lakše malo, tek si počeo
Na prvi pogled je bombastično, ali pitanje tko su "oni" ima zapravo jednostavan odgovor i nema mjesta nekom senzacionalizmu, koliko god bi to mediji željeli. Dosta jasno je i sam Mišković to rekao, radi se o ljudima "u vlastitom gradu", dakle o dijelu navijača i novinara. Velika većina navijača Miškovića podržava, to govori i pljesak poslije ispadanja iz Europe, a isto tako i brojnost posjete otvorenoj tribini kluba uoči sezone. Alternativa sadašnjem vodstvu zapravo i ne postoji. Manji dio navijača "njurga" zbog kvalitete igračkog kadra/trenera, ali ne možemo baš ni svi misliti jednako. Jedina stvar oko koje se svi navijači ...
Miško lakše malo, tek si počeo
Na prvi pogled je bombastično, ali pitanje tko su "oni" ...

Respekt: prvigol, Losovius,

Slažem se: draxy,

Ja nemam dojam da su bilo mediji ili navijači napravili nešto što bi potaklo baš ovakvu reakciju. Utoliko me to i više čudi od Miškovića... - Losovius, 10.8.16. 13:08, 0 0 0
07/2015
Treba li Rijeka postaviti titulu prvaka kao cilj ove sezone?

S obzirom na to da se Rijeka nije plasirala u grupnu fazu Europa lige, sezona sa može proglasiti uspješnom samo ako Rijeka osvoji prvenstvo ili kup.

Za osvojiti prvenstvo, potrebno je da se posloži i dosta parametera izvan terena, za koje mislim da se neće dogoditi. U svakom slučaju to nije razlog da ne analiziramo momčad, čisto onako da vidimo da li bi po pojedinačnoj/skupnoj kvaliteti mogli osvojiti naslov prvaka.

Pa krenimo redom, od vratara:

Već sam pisao o tome da Vargić tokom zadnje dvije godine stagnira. Ove zime, nakon glavobolja koje su ga odvojile od terena na nekoliko tjedana, vratio se među vratnice kao izbor broj jedan i nije se vratio u zadovoljavajuću formu. Kad se gleda vratara, najvažnije je da nikad ne prima kiks golove. Bolji vratari još k tome ponekad spase utakmicu. Oni najbolji su ujedno i zadnji igrači obrane koji mogu pomoći u građenju napada te su lideri obrane. Vargić, nažalost, odavno nije spasio neku utakmicu, a nema govora o tome da je lider obrane. Krajem polusezone su krenuli i kiks golovi i kulminiralo je protiv Aberdeena na Kantridi.

I tako je Kek odlučio dati priliku mladom Slugi, što je načelno u redu, ali postoji jedan problem. Sluga je proveo prošlu sezonu na posudbi u Lokomotivi, koja igra stilom da je golman svako malo na streljani. Da li se netko sjeća utakmice u kojoj je Sluga spasio utakmicu za Lokomotivu prošle sezone? Dakle, u najboljem slučaju, Sluga će kroz neko vrijeme sazrijeti i postati pouzdan čuvar mreže. Početak protiv Slavena kod kuće i Aberdeena ne obećava, nadam se da sam u krivu. Za napad na naslov prvaka svakako nedovoljno.

Obrana:

Rijekina obrana iz prošle sezone je dovoljna za napad na naslov prvaka. Brzi bekovi vješti u igri prema naprijed, ne toliko kvalitetni u igri prema nazad, ali za HNL sasvim dovoljni. Dovoljan broj kvalitetnih stopera kojima lopta u nogama nije problem (Lešković prije svih, pa i Mitrović i Samardžić). Ali... Nekada Rijeka nije mogla zadržati svoje igrače iz financijskih razloga. Danas ih Rijeka ne može zadržati iz sportskih razloga - neki igrači su kvalitetom i financijskim ponudama koje dobivaju naprosto prerasli klub. Obzirom na ispadanje iz Europa lige, postoje dva scenarija. Ili prodati (nekoga ili sve) Tomečaka, Leovca i Leškovića, i naći zamjene prije kraja prijelaznog roka, ili ih zadržati i igrati s njima ovakvi kakvi jesu: polu-motivirani. Što god Mišković/Juričić/Kek naprave, za napad na naslov prvaka svakako nedovoljno.

Sredina:

Sasvim jasno, previše bočnih veznih, odnosno krila je problem. Svi su podjednake kvalitete i samo nijanse odlučuju tko da igra na određeni dan. Jasno da u takvoj situaciji nitko ne dolazi do izražaja i na kraju trpi igra. Sharbini, Tomasov, Kvržić, Jugović, Roshi za dva mjesta?! Netko će morati van, jer na terenu i klupi zajedno nema mjesta za sve. Kvržić se tek vratio iz Spezie, Sharbini ne može igrati nigdje osim u Rijeci, Tomasov je u najboljoj formi od svih, Roshi je tek došao, dakle jedino rješenje je da pošalju Jugovića u Speziu. Ako će ih zadržati sve, nekome treba pronaći novu ulogu, Kek je već probao sa Sharbinijem kao središnjim veznim u 4-2-3-1. Drugo rješenje na poziciji središnjeg veznog/organizatora je Moises, meni se čini bolja varijanta sa Sharbinijem. Možda vremenom Kek pretvori Sharbinija u pravu drugu, povučenu špicu, i tako pretvori 4-2-3-1 u 4-4-2. To bi otvorilo mogućnost da Moises igra kao defanzivni vezni u paru s Močinićem ili Radoševićem i iskoristi svoj fizički potencijal umjesto da se muči u organizaciji koja mu nije najjača strana.

Za napad na naslov prvaka, možda dovoljno.

Napad:

Kada bi Rijeka igrala 4-4-2, Balaj ima kapacitet za 10-15, a Bezjak 15-20 golova po sezoni. Kako nema trećeg napadača, a vidjeli smo da ima viška krila, izglednije je da ćemo većinu vremena gledati igru s jednim napadačem, što ovako posloženoj momčadi u stvari i više odgovara. Balaj i Bezjak možda neće stvoriti puno golova iz ničega, ali pozabijat će sve što im se ponudi.

Za napad na naslov prvaka, možda dovoljno.

Postoji još i faktor privremenog stadiona na Rujevici. Ako teren bude kvalitetan kako se najavljuje, a publika zaista u bliskom dodiru s igračima, može se stvoriti atmosfera u kojoj svi dolaze svjesni da će teško izvući živu glavu. Puno puta Rijeka na uskoj Kantridi nije uspjela probiti čvrste obrane...

Koji cilj su pak Mišković/Juričić/Kek sami sebi postavili, znat ćemo 1.9.

Do tada ćemo naime znati točno tko je došao, a tko otišao, i kada se gradi nova Kantrida... Jer tek kada se sagradi nova Kantrida, počinje pravi show.

Valjda?

Što nam još treba?
S obzirom na to da se Rijeka nije plasirala u grupnu fazu Europa lige, sezona sa može proglasiti uspješnom samo ako Rijeka osvoji prvenstvo ili kup. Za osvojiti prvenstvo, potrebno je da se posloži i dosta parametera izvan terena, za koje mislim da se neće dogoditi. U svakom slučaju to nije razlog da ne analiziramo momčad, čisto onako da vidimo da li bi po pojedinačnoj/skupnoj kvaliteti mogli osvojiti naslov prvaka. Pa krenimo redom, od vratara: Već sam pisao o tome da Vargić tokom zadnje dvije godine stagnira. Ove zime, nakon glavobolja koje su ga odvojile od terena na nekoliko tjedana, ...
Što nam još treba?
S obzirom na to da se Rijeka nije plasirala u ...

Respekt: prvigol, arian_frlan, Sylar, PANCHOLINO, DAJO22,

Slažem se: arian_frlan,

Sa svime se u potpunosti slažem osim da je Moises dobar organizator igre, istina je da je najbolji trenutno u veznom redu, ali njegova je prirodna pozicija mjesto iza napadača jer jako često dolazi u završnicu. - arian_frlan, 28.7.15. 13:37, 0 0 0
Vidjet ćeš da će se na tu poziciju vratiti čim prođe ovaj propuh u glavi Radoševiću i Bradariću - arian_frlan, 28.7.15. 13:37, 0 0 0
@arian_frlan, nisam siguran da li misliš da Moises treba igrati kao organizator ili kao zadnji vezni. Ja mislim da je korisniji kao zadnji vezni, jer ima dovoljno fizike (pa i znanja) da se stigne pridodati napadu. Bradarić? Ne vjerujem... - Topsi, 28.7.15. 19:01, 0 0 0
Igrati će iza napadača, to mu je prirodna pozicija - arian_frlan, 28.7.15. 20:56, 0 0 0
03/2015
Kako da Rijeka i Kek stvore preduvjete slijedećeg europskog iskoraka?

Polako ali sigurno, provlači se teza da Rijeka treba proći skupinu Euro lige, ili u najmanju ruku da sljedeću europsku sezone treba odigrati bolju nego ovu. Mislim da je to nerelealno. Tekuća sezona se već sada može ocijeniti kao uspješna, a za sljedeću bi već ponovni plasman u skupine Euro lige bio veliki uspjeh. Dosta će ovisiti o ždrijebu, a ako Rijeka prođe, i bude imala dobar ždrijeb po skupinama, može se razmišljati o prolasku skupine. Ali nije da se ne može poboljšati svoje šanse dobrim građenjem ekipe odnosno odabirom igrača.

Nakon konsolidiranja financiranja, prošla je faza početnog kupovanja navrat-nanos, i polako se kristalizira strategija, tj. pravilo po kojem se dovode igrači: mladi igrači iz Hrvatske i susjednih zemalja, kojima prilagodba nije teška i kojima nije ispod časti igrati HNL. Stranci iz udaljenijih zemalja koji imaju kvalitetu, ali ne treba ih uvjeravati novcima nego sportskim motivima za dolazak. Kako vrijeme prolazi, odnos "pogođenih" pojačanja prema "promašajima" je sve bolji i to veseli. Međutim, sadašnja situacija zapravo nije idealna za građenje momčadi za jesen.

Na prvi pogled, sve je idealno. Kek ima široki izbor igrača, i sada treba složiti uigranu mašinu. Povijest je pokazala da kada Kek dobije dovoljno vremena za uigravanje ekipe, stvari krenu kao podmazane, i događaju se serije od 15+ pobjeda zaredom. Za očekivati je da će izgradnjom trening kampa na proljeće to krenuti na još bolje. Ali, Radošević i Alex su tu samo na posudbi - dakle nisu dugoročno rješenje. Zamijenit će ih Moises, Močinić i Maleš kada za to dođe vrijeme, ali od uigravanja sredine terena za jesen za sada nema ništa. U obrani je još gore. Najveći kandidati za izlazne transfere na ljeto su Tomečak, Lešković, Mitrović i Leovac - dakle, prvi obrambeni izbor. Nije da su im zamjene loše, ali bit će (ponovno) potreban (barem) dobar lijevi bek.

Dakle, obrana na ljeto od nule. Da ne zaboravimo, Vargić ne brani loše, ali stagnira i sve je manje utakmica koje je izvukao, a sada mu tek slijedi povratak u momčad i formu. Dakle pitanje vratara je isto tako (možda) otvoreno.

U napadu, Balaj ima cijelo proljeće da pokaže da je taj. Vjerojatno je da uz dobru igru cijele momčadi i on može funkcionirati dobro, ali čak i tada, potreban je još jedan dobar napadač za formaciju sa dva napadača.

Sharbini je i dalje u laganoj uzlaznoj putanju, čini se da je shvatio da ne može igrati nigdje osim u Rijeci, navijači su to prihvatili i najvjerojatnije ga gledamo do kraja karijere na Kantride - što je zapravo najbolje za sve. Na desnom krilu Tomasov ostaje kao (slaba) zamjena za Jugovića, a povratak Kvržića iz Spezie nećemo vidjeti.

Da bi uspjeli ući u skupinu Euro lige, Rijeka mora nadoknaditi eventualni odlazak Leovca na vrijeme, te ovisno o raspletu situacije Tomečak/Vešović dovesti desnog beka odgovarajuće kvalitete. Valjda će biti dovoljno pameti da se zadrži ostatak obrane. U sredini ima dovoljno kvalitete, iako za probijanje HNL bunkera ne bi bilo loše imati organizatora igre koji je od Alexa bolji koliko je Alex bolji od Alispahića. Ali bojim se da za pravu desetku para nema. Potreban je još napadač kvalitete otprilike Benko - to je to.

Ostalo će obaviti Kek.

Smanjiti doživljaj
Polako ali sigurno, provlači se teza da Rijeka treba proći skupinu Euro lige, ili u najmanju ruku da sljedeću europsku sezone treba odigrati bolju nego ovu. Mislim da je to nerelealno. Tekuća sezona se već sada može ocijeniti kao uspješna, a za sljedeću bi već ponovni plasman u skupine Euro lige bio veliki uspjeh. Dosta će ovisiti o ždrijebu, a ako Rijeka prođe, i bude imala dobar ždrijeb po skupinama, može se razmišljati o prolasku skupine. Ali nije da se ne može poboljšati svoje šanse dobrim građenjem ekipe odnosno odabirom igrača. Nakon konsolidiranja financiranja, prošla je faza početnog kupovanja navrat-nanos, ...
Smanjiti doživljaj
Polako ali sigurno, provlači se teza da Rijeka treba proći ...
Rijeka si ne može priuštiti plaću niti jednog od spomenute dvojice. I to si ne može priuštiti nekoliko puta... - Losovius, 3.3.15. 12:58, 0 0 0
Hvala Los, uzeo si mi riječ iz usta. Možda nisam dovoljno naglasio: Kek će dignuti večinu igrača, ali treba dovoditi manje igrača, ali bolje kvalitete nego u zadnja 3-4 prijelazna roka da bi mu se olakšao posao. To neće biti lako. - Topsi, 3.3.15. 13:30, 0 0 0
Alex je sigurno s pravom "drugokupa" naime, pravo prvokupa prema njegovom ugovoru zadržava Real Madrid. Sada, pitanje je može li se zadržati Alexa, Zujo nije na posudbi s pravom prvokupa. - Krkan, 3.3.15. 14:59, 0 0 0
Koliko znam Radošević je na posudbi godinu dana. Tako da on ostaje za jesenski dio sezone. A ako je Real prvi koji ga ima pravo zadržati a Rijeka druga siguran sam da ce ostat i on za jesen. - Lukass, 4.3.15. 14:26, 0 0 0
Tako da jedina nepoznanica bi najvjerovatnije bila da netko iz obrane ode. Tako da mislim da ce bar 80 % (min) momčadi koja je sada bit na jesen. - Lukass, 4.3.15. 14:28, 0 1 0
11/2014
Tribina o Tribini; retrospektiva i perspektiva...

Prije svega, Tribina mi se sviđa kao mjesto na kojem mogu dobiti najbolje analize momčadi i utakmica. Neke od stvari koje bih volio imati na Tribini već postoje, ali u obliku koji možda nije najidelaniji (po mojem sudu).

Volio bih da mi se omogući detaljnije ocjenjivanje analiza, npr. ocjenama od 1 do 10. Slažem se/Ne slažem se gotovo nikad nije dovoljno - najčešće bih želio ocijeniti tekst ali mi ne spada ni u jednu kategoriju. Tekst je dobar, u njemu ima stvari s kojima se slažem i s kojima se ne slažem, ali kako da ga ocijenim?

Osim toga, tako bih imao bolji osjećaj kako drugi percipiraju taj isti tekst.

Predlažem i da se ne objavljuju pravopisno neispravni tekstovi. Sve tekstove pišu amateri, i jasno je da se tu i tamo može potkrati neka pogreška i da tekstovi nisu lektorirani. Mislim da tekstovi koji su izazito loše pravopisno napisani nemaju mjesta na Tribini, koliko god sadržaj dobar bio.

Bilo bi zanimljivo vidjeti i kako korisnici Tribine doživaljavaju sporne situacije. Kako je HNL zapaljiva tema, možda bi za prvu ruku bilo dobro uz analize stranih utakmica stavljati linkove na anketu i video o spornim situacijama. Kroz neko vrijeme, stvorila bi se baza podataka spornih situacija i vidjeli bismo kako procjenjujemo sporne situacije. Danas-sutra, mogli bismo uvesti ankete i za domaće utakmice, s time da bismo imali uvid u situacije iz prošlosti kada smo glasali o utakmicama u kojima smo nepristrani.

Gostovanja na chatu mi se čine kao odlična ideja. Predlažem da se otvaraju posebne mini-teme na kojima bi korisnici mogli predložiti pitanja za goste. Tako bi se dobio uvid u pitanja koja su korisnicima Tribine najzanimljivija.

Moje želje
Prije svega, Tribina mi se sviđa kao mjesto na kojem mogu dobiti najbolje analize momčadi i utakmica. Neke od stvari koje bih volio imati na Tribini već postoje, ali u obliku koji možda nije najidelaniji (po mojem sudu). Volio bih da mi se omogući detaljnije ocjenjivanje analiza, npr. ocjenama od 1 do 10. Slažem se/Ne slažem se gotovo nikad nije dovoljno - najčešće bih želio ocijeniti tekst ali mi ne spada ni u jednu kategoriju. Tekst je dobar, u njemu ima stvari s kojima se slažem i s kojima se ne slažem, ali kako da ga ocijenim? Osim toga, tako ...
Moje želje
Prije svega, Tribina mi se sviđa kao mjesto na kojem ...
Ovo oko ocjene teksta funkcionira tako da ocjenjuju urednici, mislim da bi bilo više štete nego koristi da ljudi jedni drugima ocjenjuju analize. - Losovius, 2.11.14. 19:59, 0 0 0
Što se gramatike tiče, ne bih bio tako rigorozan. Malo bi mi bilo bez veze obrisati neku analizu koja je dobra ali ima gramatičkih grešaka, iako se slažem da to kvari cijelu stvar. Radije ajmo reći da se treba raditi sa svima da i taj dio šljaka. - Losovius, 2.11.14. 20:01, 0 0 0
Nisam u potpunosti shvatio posljednji pasus. Daj molim te malo to pojasni... - Losovius, 2.11.14. 20:02, 0 0 0
10/2014
r5 s1
Tko je odgovoran za probleme tijekom jadranskog derbija u Dugopolju?

Tko je odgovoran za probleme u Dugopolju...

Pročitali smo sve i znamo sve.

Hajduk je organizirao zamjenu travnjaka usred sezone bez plana što da se radi u slučaju probijanja rokova. U svakom slučaju loše i diletantski.

HNS (ili ako hoćete, Zdravko Mamić koji ima utjecaj na Natjecateljsku komisiju) ih je dočekao na volej i nije dozvolio odgodu. Usput, jednim udarcem su ubijene dvije muhe jer se nije izašlo u susret niti Rijeci kojoj bi odgoda u tim okolnostima dobro došla.

Dakle, uvod u utakmicu je bio takav da se mogla očekivati užarena atmosfera na malom stadionu.

Što smo trebali očekivati? Vratit ću se na ovo pitanje malo kasnije.

Za sada, mi smo samo navijači. Dolazimo (ili samo pratimo) utakmice, volimo nogomet. Isfrustrirani smo jer su nam zle sile uzele našu omiljenu igračku. Nogomet nije ono što bismo mi htjeli da bude.


U slučaju Dinama, gazda je toliko moćan da upregne policiju i sudstvo da nam pod prijetnjom zatvora zabrani dolazak na stadion.

U slučaju Hajduka, Zdravko Mamić nam devet godina neda da budemo prvaci i radi sve da uništi Hajduk.

U slučaju Rijeke, suci nas stalno kradu, i sami smo protiv svih.

I tako dalje...

I tako mi dođemo u Dugopolje, ponese nas atmosfera, navija se... I dođe korner za protivnika. Što da se radi? Što bismo trebali očekivati? Naravno, iščupajmo stolice i gađajmo protivničkog igrača! Što drugo da normalan navijač napravi?

...

Postoji ogroman jaz između toga da li hrvatskim nogometom vladaju crne sile, pa do fizičkog nasilja. Jer čak i ako su nam ukrali nogomet, čak i da nam ga sutra ukinu i da nikad više ne odgledamo nijednu utakmocu, to je još uvijek samo igra. Najvažnija na svijetu, najljepša, ali samo igra, što god Bill Shankly rekao o tome.

Predlažem Tribini da se organizira rasprava kako "pročistiti" hrvatski nogomet - s konkretnim prijedlozima ako ih itko ima. Bacanjem iščupanih stolica na protivničke igrače (ili protivničke navijače, policiju, upravu kluba, suce...) sigurno nećemo napraviti ništa.

Dakle, po meni, 90% krivnje na navijačima, 10% na svim faktorima koji su doveli da pretpostavki za te događaje.

Prije par dana se na internetu pojavila snimka petogodišnje djevojčice koja navija na utakmici sa Sevilom. (https://www.youtube.com/watch?v=BZvQfgoXWxQ)
Zamislimo na trenutak da navija za Hajduk, Dinamo, Osijek... Nekako mi je to simpatičnije od navijanja u Dugopolju. Prvom prilikom odjenut ću svoj hrvatski dres i navijati za Hrvatsku na nekoj utakmici. Kad jednog dana budemo igrali na Kantridi, nadam se da će i Dori biti pored mene. A do tada, ja ne mislim bacati stolice na Bugare, Talijane, Norvežane...

Što da se radi?
Tko je odgovoran za probleme u Dugopolju...Pročitali smo sve i znamo sve.Hajduk je organizirao zamjenu travnjaka usred sezone bez plana što da se radi u slučaju probijanja rokova. U svakom slučaju loše i diletantski.HNS (ili ako hoćete, Zdravko Mamić koji ima utjecaj na Natjecateljsku komisiju) ih je dočekao na volej i nije dozvolio odgodu. Usput, jednim udarcem su ubijene dvije muhe jer se nije izašlo u susret niti Rijeci kojoj bi odgoda u tim okolnostima dobro došla.Dakle, uvod u utakmicu je bio takav da se mogla očekivati užarena atmosfera na malom stadionu.Što smo trebali očekivati? Vratit ću se na ovo ...
Što da se radi?
Tko je odgovoran za probleme u Dugopolju...Pročitali smo sve i ...

Respekt: prvigol, loptica1998, zrzyka, DAJO22, Losovius,

Slažem se: saxri,

08/2014
r1 s1
Pobjeda Rijeke 1:0; mogu li biti zadovoljni igrom?

...je odigrana ova utakmica!

Kako je utakmica počela, pomislio sam kako je Rijeka naletjela na protivnika koji zna igrati i s kojim će biti problema. U prvih deset minuta Moldavci (koji to zapravo nisu) su pokazali da znaju igrati nogomet, čak su i zabili gol, i pitao sam se kako će im se Rijeka nekako uspjeti suprotstaviti. I Rijeka je uspjela!

Brezovec i Jajalo možda nisu najplementiji vezni igrači na svijetu, ali da su uspjeli zagospodariti sredinom terena, jesu. Ako se uzme u obzir da su oni zamjene za Močinića i Maleša, a da se Moises tek oporavlja, svaka čast. Zapravo je Rijeka uspjela držati loptu i polako ali sigurno stvarati pritisak, koji je bio dovoljan da uplaši Sheriff i efektivno ih natjera u bunker. Čini mi se da bi otvorenija igra Sheriffa stvorila Rijeci puno problema. Inače nisam pobornik velikog posjeda lopte, ali u ovoj utakmici, to je bio ključ uspjeha.

Kad kažem uspjeh, ne mislim na rezultat, nego na to da je opasnost protivnika otupljena, a posjed lopte je dovoljno umarao protivnika i onemogućavao mu kontre.

Kako je utakmica odmicala, to je sve više dolazilo do izražaja. Promjene su također učinile svoje. Iako je Kek zapravo imao samo ove dvije opcije sa zamjenama koje je i odigrao, s njima je pogodio. Naravno, kao i obično, pet do deset minuta prekasno, ali bolje ikad nego nikad. Pogotovo je Moises trebao ući ranije, jer vađenje napadača za veznjaka nije "zatvaranje utakmice", nego naprotiv dodatak trke u vezni red, i mogućnost da se krilni veznjaci postave još više ofanzivno.

I tako je obrana Sheriffa na kraju ipak popustila, ali i da nije, utakmica je odigrana kako treba.

U uzvratu, šanse su pola-pola. Već sada je izvjesno da ako se Sheriff prođe, sezona će biti uspješna - jer u hrvatskim natjecanjima Rijeka neće proći loše. A u Europi, došli smo do još samo jedne utakmice koja čini ogromnu razliku - ili si unutra, ili moraš čekati godinu dana za novu priliku.

Uživajmo dok traje, a možda bude još bolje!

Kako treba...
...je odigrana ova utakmica! Kako je utakmica počela, pomislio sam kako je Rijeka naletjela na protivnika koji zna igrati i s kojim će biti problema. U prvih deset minuta Moldavci (koji to zapravo nisu) su pokazali da znaju igrati nogomet, čak su i zabili gol, i pitao sam se kako će im se Rijeka nekako uspjeti suprotstaviti. I Rijeka je uspjela! Brezovec i Jajalo možda nisu najplementiji vezni igrači na svijetu, ali da su uspjeli zagospodariti sredinom terena, jesu. Ako se uzme u obzir da su oni zamjene za Močinića i Maleša, a da se Moises tek oporavlja, svaka čast. ...
Kako treba...
...je odigrana ova utakmica! Kako je utakmica počela, pomislio sam ...

Respekt: saxri,

Slažem se: AlexDP10,

05/2014
Kako je Rijeka postala 'prva priča hrvatskog nogometa'?

Svakom navijaču je najvažnije domaće prvenstvo. Po tom kriteriju Rijeka nije najuspješnija hrvatska momčad ove sezone. Međutim, Rijeka je ostvarila nešto bolje rezultate od Dinama u europskim natjecanjima, a kup je osvojen u direktnom srazu s Dinamom. Međusobni skor ove sezone je nakon finala kupa izjednačen, tako da bih rekao da je rezultatski Rijekina sezona približno jednaka Dinamovoj.

Po svim ostalim parametrima (atmosfera oko kluba, transferi, navijači, planovi), Rijekina sezona je uspješnija. Kod Dinama je jedina uvjetno rečeno pozitivna stvar transfer Halilovića, ali uopće nije jasno da je prodaja i zarada od Halilovića dobra za Dinamo.

Igrački pomaci su najinteresantniji dio Rijekine sezone. Početkom sezone, izgledalo je kao da će prije ili kasnije doći do eksplozije. U ekipi ima oko 20 igrača vrlo dobre kvalitete za HNL, a može ih igrati samo 11. Mnoštvo igrača je poslano na posudbe da se izbjegne još više problema (i smanji financijsko opterećenje). Jedino negativno što je izašlo iz svlačionice je bilo Krstanovićevo nezadovoljstvo jesenskim neigranjem, odnosno navodno zimsko Močinićevo uvjetovanje produženja ugovora garancijom o igranju u prvih 11. Svi ostali su ponavljali kao papagaji priču o zalaganju, borbi za mjesto u prvih 11, i tome kako na kraju samo Kek odlučuje tko će igrati. Zanimljivo je da je zimus baš Krstanović uletio u sukob s navijačima.

Zbog toga mi se čini da je prodaja Benka bila ispravan potez - oslobodio se prostor za Krstanovića, i još važnije za Kramarića. Sada su sazreli uvjeti da Kramarić iduću sezonu odigra na vrhunskom nivou i izbori mjesto u reprezentaciji. Najveće mane su mu što je relativno mekan u duelu, i voli pasti ušesnastercu, pa skuplja kartone. Na tom planu je uzvrat finala kupa odigrao odlično.

Zimus se dogodio najzanimljiviji transfer ove zime, Moizes. Prvi put je u HNL stigao prvotimac nekog brazilskog prvoligaša. Za sada još nije moguće definitivno odrediti o kakvom je igraču riječ, ali za očekivati je da će nakon ove polusezone koju mu je trebala služiti za prilagodbu pružiti puno bolje igre najesen. Fizički je izrazito moćan i to bi trebalo pomoći Rijeci da pokuša ponoviti dobre igre u Europi od prošle godine. Rijeka je u utakmicama europske lige za protivnicima najviše zaostajala baš u brzini kretanja i na fizičkom planu. Doduše, tada je često u momčadi bio Alispahić...

...što nas dovodi do igrača slabije fizičke konsitucije ali čeličnih pluća i velike igračke inteligencije. Močinić znači Rijeci otprilike kao Modrić Realu. Nitko se ne može sjetiti nekog velikog poteza koji je riješio utakmicu, niti se njega protivnici panično boje. Međutim, kad gledamo igru, obratimo pažnju: kao i Modrić, Močinić je uvijek pozicioniran tako da mu je lako dodati loptu, lopte se rješeva brzo, točno i tako da suigrač može napraviti nešto s njom, i nakon predaje odmah se oslobađa i spreman je ponovno primiti loptu - za razliku od 90% hrvatskih veznjaka koji nakon predaje lopte stanu (a neki još i stave ruke na bokove). Očekujem daljnji napredak u idućoj sezoni, a Srećku Juričiću poručujem da mu produži ugovor što prije, kad već nije na zimu.

Matjažu Keku želim da zadrži svoju zen mudrost koju plasira u novine. Jasno mi je da su izjave u novinama predstava za javnost, ali moja omiljena Kekova izjava se ticala Benkovog žaljenja što više ne igra u paru napadača kod 4-4-2, nego kao jedini napadač u 4-2-3-1 pa mora više igrati okrenut leđima golu. Kek mu je naravno rekao da se okrene prema golu. Izazov za Keka je kako održati Sharbinija na životu. Ako uspije iz Anasa izvući da bar svaku drugu utakmicu baci protivnika na koljena, uspio je jednako kao da je dobio veliko pojačanje. Anas sigurno može još bolje nego proljetos, a pogotovo bolje nego jesenas. Kek zna s njim, nadam se samo da se neće umoriti.

Što se budućnosti tiče, ponoviti plasman u Europsku ligu će biti jako teško. Premda je klupski koeficijent udvostručen, Rijeka još uvijek najvjerojatnije neće biti nositelj u trećem pretkolu (dođe li do njega), a sasvim sigurno neće biti nositelj dođe li u play-off. Prijelazni rok će biti vrlo zanimljiv - Srećko Juričić je polazao da zna sakriti informacije o transferima dok god igrač koji je potpisao ne izađe iz njegovog ureda - međutim mislim da će ipak željeti i prodati nekog tko mu nije izrazito važan, a mogao bi mu pojačati prihodovnu stranu budžeta.

Najvažniji cilj za budućnost mora biti izgradnja novog stadiona. Poslovanje kluba je  stabilizirano, i izvjesno je da će u narednih nekoliko godina Rijeka povremeno igrati europsku ligu. Ova sezona je pokazala da Rijeka navijače ima, ali stadion je naprosto pregazilo vrijeme. Komfor je iz prošlih vremena, ali još važnije, vidljivost terena s velikog dijela tribina je izrazito loša i ubija želju za gledanjem utakmice uživo kada je očekivana posjeta velika. Očekujem veliki porast gledanosti kada novi stadion bude izgrađen.

Idemo dalje
Svakom navijaču je najvažnije domaće prvenstvo. Po tom kriteriju Rijeka nije najuspješnija hrvatska momčad ove sezone. Međutim, Rijeka je ostvarila nešto bolje rezultate od Dinama u europskim natjecanjima, a kup je osvojen u direktnom srazu s Dinamom. Međusobni skor ove sezone je nakon finala kupa izjednačen, tako da bih rekao da je rezultatski Rijekina sezona približno jednaka Dinamovoj. Po svim ostalim parametrima (atmosfera oko kluba, transferi, navijači, planovi), Rijekina sezona je uspješnija. Kod Dinama je jedina uvjetno rečeno pozitivna stvar transfer Halilovića, ali uopće nije jasno da je prodaja i zarada od Halilovića dobra za Dinamo. Igrački pomaci su najinteresantniji ...
Idemo dalje
Svakom navijaču je najvažnije domaće prvenstvo. Po tom kriteriju Rijeka ...

Respekt: Specijalist, loptica1998,

Slažem se: lamza10,

04/2014
Kolumnistička tema... iz tjedna u tjedan

Dakle, da dolijem još malo ulja na vatru rasprave: Guardiola ili Mourinho, Messi ili Ronaldo. Mišljenja su podijeljena, i ne mijenjaju se. Nikada. Nemoguće je poznavatelja nogometa argumentima uvjeriti tko je bolji. Pokušajmo stoga iz drugog kuta.

Da možete odabrati jednog trenera i jednog igrača i dodati ga u reprezentaciju Hrvatske, koga biste uzeli?

Što se trenera tiče, za mene su tu stvari kristalno jasne. Jedan od njih dvojice je u stanju sastaviti momčad i taktiku koja protiv Brazila skoro sasvim pouzdano donosi 0:0. Taj isti zna napipati slabe strane protivnika, i naći će ih i Kamerunu i Meksiku. Konačno, ako u zadnjoj utakmici bude trebalo juriti rezultat, taj zna poslati na teren momčad koja će biti uvjerena da je u stanju dati gol Meksiku u 90. minuti.

Drugi zna samo voditi momčadi koje su superiorne po imenima protivniku, zna igrati na samo jedan način, i nitko na svijetu nema pojma da li zna složiti obrambenu taktiku. Ne treba ih ni imenovati i uz najveću volju i trud ne mogu naći argumente zašto bi Guardiola bio bolji izbor.

Što se igrača tiče, tu su stvari malo kompliciranije. Na stranu što je Messi trenutno u malo lošijoj formi - ima još 50 dana da uhvati formu tako da za potrebe ove rasprave to ne uzimamo u obzir. Nogomet je momčadski sport, ali koji pojedinac bi nam više donio? Vidjeli smo na primjeru Argentine da u reprezentaciji Messi ne funkcionira isto kao u Barceloni. Naravno, kad iza sebe nema Xavija i Iniestu. Slično mu se događa i u Barceloni. Xavi i Iniesta su prošli svoj zenit, i Messi više ne igra jednako dobro. Momčadski sport. Ali, da li je Messi vođa Barcelone ili Argentine? Vuče li momčad za sobom? Naravno, ne.

Zalizani šminker je naravno iritantan sam po sebi. Voli simulirati, manje mari za ekipu a više za sebe (u odnosu na Messija). Ali, može li sam riješiti utakmicu? Može li probiti bunker Meksika u zadnjoj minuti odlučujuće utakmice? Hoće li naći Mandžukićevu glavu ako treba? Konačno, hoće li ostali u ekipi to prepoznati i letjeti s njim po terenu? Naravno, hoće.

Joker zovi
Dakle, da dolijem još malo ulja na vatru rasprave: Guardiola ili Mourinho, Messi ili Ronaldo. Mišljenja su podijeljena, i ne mijenjaju se. Nikada. Nemoguće je poznavatelja nogometa argumentima uvjeriti tko je bolji. Pokušajmo stoga iz drugog kuta. Da možete odabrati jednog trenera i jednog igrača i dodati ga u reprezentaciju Hrvatske, koga biste uzeli? Što se trenera tiče, za mene su tu stvari kristalno jasne. Jedan od njih dvojice je u stanju sastaviti momčad i taktiku koja protiv Brazila skoro sasvim pouzdano donosi 0:0. Taj isti zna napipati slabe strane protivnika, i naći će ih i Kamerunu i Meksiku. Konačno, ...
Joker zovi
Dakle, da dolijem još malo ulja na vatru rasprave: Guardiola ...

Ne slažem se: JoHayes13, mislavb,

04/2014
Izgleda li Rijeka bolje ili lošije - unatoč pobjedama!?

Ovo pitanje sam si postavio i prije posljednje utakmice jesenske polusezone protiv Lokomotive. Nakon te pobjede u gostima, pomislio sam si "ipak je polupuna", ali ipak, kakva je to polusezona čija ocjena ovisi o jednoj utakmici?

Na polovici smo druge polusezone, i sada je jasno da je čaša polupuna. Osijek je doduše prođen tek nakon jedanaesteraca, ali ja ne mislim da je to slučajno. (Tko je propustio, odličan osvrt je napisao Holiga pod nazivom "Penali su lutrija? Uopće nije tako..."). Kako i u samom pozivu na ovu analizu stoji, neke pobjede su ostvarene uz slabiju igru, a neke za dlaku. Međutim, ima i utakmica koje su izgubljene ili odigrane neriješeno, uz dobru igru, ili bar razdoblja dobre igre (Hajduk, Dinamo propuštena vodstva od 2:0, poraz od Zadra iz jedne prave prilike)

Što se aktera priče tiče: Predsjednik (sic) radi posao odlično. Tu i tamo malo mu popusti savršeno ispeglani gard, pa se malo javno očeše o nekoga ("gdje su ti ljudi sa Stuttgarta?") bez potrebe, ali dok radi ovako kako radi ima moju punu podršku.

Sportski direktor radi uglavnom dobro. Po meni, glavna zamjerka je dovođenje prevelikog broja igrača. Jasno mi je da se raspištoljio jer je Predsjednik odobrio "badžet", ali neke kupovine i dovođenja su sigurno bile kontraproduktivne i bez da se bude general poslije bitke očite pogreške (Alispahić ugovor na četiri godine, Tadić ni u Zadru nije ono što je trebao biti u Rijeci, Pilčić je nakon mjesec dana poslan u Koper...). S druge strane, dovođenje Kramarića i prodaja Benka su mu veliki plus. Mislim da je očekivao da će dobrim i dugačkim ugovorima osigurati poneku dobru prodaju, ali za sada mu plan ne pali. Vidjet ćemo što donosi ljetni prijelazni rok.

Trener radi dobro, ali ništa više od toga. Već je puno puta rečeno, taj zna s jačima a muči se sa slabijima. Po meni, glavna zamjerku su mu izmjene, koje su uvijek deset minuta prekasno (čak i u Stuttgartu je malo nedostajalo da bude prekasno, kad je ušao Močinić umjesto Alispahića, kompletna utakmica se promijenila i postalo je moguće doći do 2:2). Ali Kek je idealan za Rijeku, jer fokus i treba biti vrh hrvatske lige i pokušaj igranja zapaženije uloge u Europi. U hrvatskoj ligi, kad se Rijeka približi prvom mjestu, već će se naći neka "prepreka" koju ni bolji trener od Keka ne bi savladao. Za Europu, Kek, odnosno njegov model igre je idealan.

Publika je jako dobra. Ne živim više u Rijeci pa ne idem na utakmice, ali jasno je da će sa novim stadionom i komforom i publike biti više, sa svim dobrim i lošim što to donosi. Armadi je svejedno, oni klub prate bez obzira na sve.

Još za kraj, poruka navijačima Rijeke koji govore kako je sada super u odnosu na situaciju od prije dvije godine: mene je stari vodio na utakmice krajem sedmadesetih, kad su se osvajali prvi kupovi. Osamdesetih, bio sam na tribinama kad su se pobjeđivali Real iz Madrida i Valladolida. Kad je Real iz Madrida smanjio na 3:1, mi na tribini smo se pogledali i rekli "kvragu, sad im moramo zabiti i četvrti da imamo dovoljnu prednost za uzvrat". I krenulo je navijanje i bodrenje ekipe za četvrti. Sve ispod toga nije dovoljno dobro. Miško, zidaj dalje!

Da li je čaša poluprazna ili polupuna?
Ovo pitanje sam si postavio i prije posljednje utakmice jesenske polusezone protiv Lokomotive. Nakon te pobjede u gostima, pomislio sam si "ipak je polupuna", ali ipak, kakva je to polusezona čija ocjena ovisi o jednoj utakmici? Na polovici smo druge polusezone, i sada je jasno da je čaša polupuna. Osijek je doduše prođen tek nakon jedanaesteraca, ali ja ne mislim da je to slučajno. (Tko je propustio, odličan osvrt je napisao Holiga pod nazivom "Penali su lutrija? Uopće nije tako..."). Kako i u samom pozivu na ovu analizu stoji, neke pobjede su ostvarene uz slabiju igru, a neke za dlaku. ...
Da li je čaša poluprazna ili polupuna?
Ovo pitanje sam si postavio i prije posljednje utakmice jesenske ...
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.