aksma

Reputacija
6
Bodova
129
Analiza
240
Ocjena
1249
Anketa
626
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

08/2015
Dinamo u skupinama LP; je li ovo igra dostatna za Ligu prvaka?

Kada pogledamo popis momčadi koje su ostale kratke za plasman među elitu - njihov igrački kadar, tradiciju i kontinuitet igranja Lige prvaka, financijsku moć, pa i stručnjake na klupi ako baš želite - treba biti realan i reći kako ne postoji niti jedan nogometni element koji bi Dinamo svrstao ispred velike većine 'otpisanih'. Vući paralele s onima koji su osigurali nastavak sezone u LP tek je besmisleno. Razlike u kvaliteti, onoj individualnoj, ali i kolektivnoj, su ne premostive. Samo 'turisti' iz Kazahstana pružaju nadu da 'modri' neće i ove sezone zaraditi 'zlatnu malinu'.

Pa ipak, Dinamo se ne smije zadovoljiti sa sto milijuna kuna. Sportski motiv ne smije izostati. Kolektivna trauma koju su donijele zadnje dvije Lige prvaka opustošila je maksimirske tribine, zastrašujuće je i pomisliti što bi takav novi posrtaj značio za nogometni Zagreb. Nemaju 'modri' baš previše opcija na raspolaganju, upravo su uskočili u bazen s morskim psima, a jedino što im preostaje je da pokušaju poginu hrabro. Kao heroji, kao mučenici, a ne kao plaćenici. Kako bi to bilo moguće Zoran Mamić mora riješiti tri goruća problema.

Deficit individualne defanzivne kvalitete

Ako bacimo pogled i povučemo paralele s modrom momčadi koja je prije četiri godine zaigrala Ligu prvaka -pri tome srušila nekoliko neslavnih rekorda- zabrinutost navijača dobiva jednu sasvim novu dimenziju.  Krenimo od zadnje linije.

Tomečak, Vrsaljko, Tonel, Cufre, Vida, Šimunić i Biščan su barem za klasu jača imena od Taravela, Šimunovića, Goncala, Pinta i Pivarića, pa ih to ipak nije spriječilo da inkasiraju dvadeset i kusur golova u skupini. Jasno je sad da za ozbiljniju rekonstrukciju zadnje linije nema niti vremena niti novaca, no ipak kupovina još barem jednog pouzdanog stopera bi trebala biti imperativ. Dvojac Šifo-Sigali ne zvuči tragično loše, ali alternativa je jeziva. Užasno spori Taravel i Šimunović, o kojem je na ovom portalu već sve rečeno, ne smiju biti jedine opcije u slučaju ozljede udarnog stoperskog para. Radi se o dvojcu koji ima problema i sa savladavanjem HNL razine igre, pa bi njihovo uvrštavanje u momčad u Ligi prvaka bilo ravno ruskom ruletu, s barem tri metka u bubnju.

Osnovica momčadi prije četiri godine je bila sredina terena. Kovačić, Sammir, Badelj, Leko, Ademi, Šitum ne zvuče ništa lošije nego: Čorić, Rog, Machado, Goncalo, Antolić, upravo suprotno. Jurčićeva momčad imala je, ako ništa drugo, veći manevarski prostor kada je sredina terena u pitanju. Danas alternativa u slučaju ozljede Ademija ne postoji, odnosno tu je samo Goncalo. Igrač koji zrači ne sigurnošću. Gotovo da ne postoji susret u kojem se ne nađe u krivo vrijeme na krivom mjestu, a prekršaj van svake pameti koji je rezultirao isključenjem u zadnjem susretu jasno nam govori da uz sve svoje fizičke i tehničke manjkavosti Goncalo niti 'glavom' nije prisutan na terenu. Olako se otjeralo Vukojevića u Austriju, pa se još jedan defanzivni veznjak nameće kao nužnost. Dalo bi se tu razglabati i Machadu, no o njegovim kvalitetama i ulogama više nešto kasnije u tekstu.

Jedini dio momčadi koji je doživio pravi upgrade u zadnje četiri godine je ofenzivna linija. Pjaca, Henriquez, Soudani ili Čorić, Hodžić, Fernandes, djeluju kud i kamo ozbiljnije od Rukavine, Bećiraja i Krstanovića. Radi se o definitivno najboljem djelu momčadi. Sve od reda okomiti, motorički i tehnički jaki igrači koji će nesumnjivo stvoriti određene probleme svakoj obrani protiv koje će igrati.
Gledano po linijama Dinamo je u zadnjoj neusporedivo slabiji nego te nesretne 'rekordne' sezone. Veza je drugačija, ali ništa kvalitetnija, čak i 'tanja' na dvije ključne pozicije, onoj 'playmakera' i defanzivnog veznog. Napad je neusporedivo bolji, ali to ne može biti dovoljno. Mamići su još jučer trebali početi češljati tržište u potrazi za barem dvojicom, ako ne i trojicom igrača koji će pružiti prije svega defanzivnu stabilnost zadnje linije i veze.

Standardizacija prve momčadi i stvaranje automatizma

Olakotna okolnost za defenzivnu igru Modrih može biti činjenica da u Ligi prvaka neće dominirati posjedom lopte, pa će i zadnja linija moći igrati nešto dublje, bliže svojim vratima. S obzirom da se ne radi niti o previše brzim, niti tehnički jakim igračima, pokrivanje ipak nešto manjeg prostora moglo bi im više odgovarati. Kako god, takva igra zahtjeva vrlo dobru i usklađenu tranziciju u oba smjera, što se već godinama nameće kao rak rana svih Dinamovih ekipa. Određeni automatizmi kod pokrivanja i preuzimanja igrača još uvijek nisu postignuti radi čestih ozljeda i puno rotiranja od strane trenera, što tranziciju prema nazad čini sporom i aljkavom.

Kada pričamo o iznošenju lopte i otvaranju prema naprijed tu Dinamo u HNL-u još i djeluje solidno. Radi se redom o utakmicama u kojima zadnja linija nije suočena s visokim presingom protivnika, no, kada ih se stisne visoko to iznošenje lopte više liči na igru vrućeg krumpira, nego na nešto što bi trebalo biti organizirano na profesionalnoj razini. Bilo da Taravel iznosi loptu driblingom u svom šesnaesterca, ili Šimunović koji od odgovornosti bježi što bržim i često sasvim pogrešnim napucavanjem na slijepo, Mamić mora zasukati rukave i umanjiti faktor panike koja ih tako lako zahvaća. Pomoć im mora pružiti i vezni red što nas dovodi do trećeg problema ove momčadi.

Podizanje forme playmakera

Arijan Ademi je playbraker. Igrač koji pokriva veliki prostor, pomaže zadnjoj liniji, ima sposobnost 'zaštopati' sredinu terena. Čorić i Rog su ofenzivni veznjaci koji se najbolje osjećaju kada loptu primaju licem okrenuti prema golu. Tu je i Machado koji bi trebao biti poveznica između playbrakera i ofenzivnih veznjaka, playmaker. Međutim, Portugalac je sklon velikim oscilacijama. Često djeluje kao da igra alibi nogomet. Njegova kretanja u izgradnji napadu bez lopte su loša. Rijetko se otkriva, često je pozicioniran tako da niti ne odvlači protivnika, niti ne pruža podršku suigraču sa loptom. Za igrača koji bi trebao svojim loptama otvarati obranu protivnika puno prečesto koristi opciju dodavanja u nazad.

Istini za volju, Machado je znao pokazati i drugo lice. Kvalitetno razigravati, nuditi se, preuzimati rizik, ali ove sezone takvi susreti su rijetkost. Kako bez pravog pleja niti potencijal Čorića ili Roga ne može doći do izražaja stručni stožer Dinama trebao bi se okrenuti što bržem podizanju forme Domagoja Antolića.

'Žicar iz Gajnica' kao ga u jednom videu oslovljava Zdravko Mamić trebao bi rasteretiti stručni stožer, kao i cjelokupnu momčad, koja će znatno manje ovisiti o hirovitoj i emotivnoj naravi Machada. Ne radi se idealnom rješenju, takvo teško da i postoji, ali sa obzirom na zahtjevnost natjecanja, svaka opcija više je dobro došla i potrebna.

Tri goruća problema Modrih
Kada pogledamo popis momčadi koje su ostale kratke za plasman među elitu - njihov igrački kadar, tradiciju i kontinuitet igranja Lige prvaka, financijsku moć, pa i stručnjake na klupi ako baš želite - treba biti realan i reći kako ne postoji niti jedan nogometni element koji bi Dinamo svrstao ispred velike većine 'otpisanih'. Vući paralele s onima koji su osigurali nastavak sezone u LP tek je besmisleno. Razlike u kvaliteti, onoj individualnoj, ali i kolektivnoj, su ne premostive. Samo 'turisti' iz Kazahstana pružaju nadu da 'modri' neće i ove sezone zaraditi 'zlatnu malinu'.Pa ipak, Dinamo se ne smije zadovoljiti sa ...
Tri goruća problema Modrih
Kada pogledamo popis momčadi koje su ostale kratke za plasman ...
Odlična analiza, pogotovo prvi dio. Baš mi je to nedostajalo na tribini, ta usporedba sad i nekad, da se vidi jesu li se i u kojem smislu napravili pomaci prema naprijed - Losovius, 27.8.15. 11:43, 0 0 0
Eduardo nije problem, posebice sada kad je ostvaren plasman u LP. Po tim bi kriterijima Lovre trebao biti nepovratno izbrisan s liste kandidata za repku. Izdvajati Pjacu zato što je u fazi kad cijela ekipa nije igraza dobro individualnom kvalitetom - lamza10, 27.8.15. 12:43, 0 0 1
riješio Folu i djelomično Molde nije fer zbog ostalih, što se vidjelo neki dan kad Pjaci nije išlo pa su ostali odradili posao... - lamza10, 27.8.15. 12:45, 0 0 0
Bravo, odlično štivo, vidi se da pratiš i kužiš nogometnu igru s taktičke strane, ja bih nadodao još problem golmana, Eduardo je golman peterca ne ulijeva povjerenje obrani, imat će enormno puno posla, jednostavno mislim da on nije taj koji je - tribinas, 28.8.15. 0:36, 0 0 0
će spasiti Dinamo svojim bravurama od eventualnog potopa - tribinas, 28.8.15. 0:37, 0 0 0
08/2015
Dinamo preuzeo vrh tablice; što smo gledali u četvrtom kolu?

Nogomet je sport u kojem ne pobjeđuje uvijek najbolji, što je, uz kompleksnu taktiku, momčadske i individualne atrakcije jedan od glavnih razloga planetarne popularnosti te igre. Pravo da se i autsajderi nadaju povoljnom rezultatu potpuno je legitimno. Situacije poput kiksa pojedinca ili dana kada favorit jednostavno ne može pogoditi ništa osim vratnice su svakodnevna pojava, a najveće momčadi upravo jesu najveće radi mogućnosti da takve situacije svedu na minimum. Činjenica da ne pobjeđuje uvijek najbolji tjera velikane da se dodatno razvijaju i usavršavaju, kako taktički tako i individualno, odnonso igrački. Nažalost, zadnja dva HNL susreta Dinama (mnogi će reći i puno više njih) daju nam za pravo da se upitamo igraju li modri ( u domaćem natjecanju) uopće nogomet? Ili se radi o nekoj sličnoj, srodnoj igri u kojoj pobjedu uvijek odnese realno bolja i kvalitetnija momčad?

 Nisam pobornik pretjerane hajke na nogometne suce. Sudačke pogreške su sastavni dio igre od kada ista postoji. Nema lige na svijetu u kojoj suci ne naginju velikima na štetu malih. Punokrvni kriminal i korupcija ili pak psihološki pritisak na arbitara? Ovisno od lige do lige, od susreta do susreta, međutim, dojma sam kako je naša nogometna scena na pragu novog apsurda. Sudačke pogreške u korist modrih donose klubu dugoročno znatno više štete nego koristi.

 Treba se zapitati koliku bi štetu Dinamu nanio regularan, ali poništeni gol Konopeka? Ili pak da Inter, kolo ranije, nije doživio teško kasapljenje od strane suca Pejina? Dali bi to ugrozilo napad na jedanaestu krunu u nizu? Dali bi čak i povremeno prosipanje bodova u tim i sličnim susretima dovelo u pitanje dugoročne ciljeve momčadi? Bez puno razmišljanja, odgovor je ne! Dinamo je daleko najkvalitetnija momčad lige, a velik broj utakmica garancija da će ta kvaliteta 'isplivati'. U najgorem slučaju za modre proljetni dio natjecanja bi donio veću dozu neizvjesnosti, ali i manje opuštanja i dobru školu kako se nositi s pritiskom .

Isto tako veliki broj utakmica daje mogućnost da se bolje detektiraju i ispravljaju greške. Netko je jednom rekao kako iz jednog poraza nauči više nego iz desetak pobjeda. Poraz bolnije istakne sve mane i nedostatke, niti malo ugodno, gurne ih u prvi plan, pa i samim time natjera trenera da preispita neke svoje odluke i poteze. Stavlja samokritiku ispred samodopadnosti. Da su izabranici Zorana Mamića u zadnja dva kola prosuli koji bod možda bi se više razgovaralo o disfunkciji sredine terena. Možda bi se više pažnje posvetilo činjenici da je svaki pokušaj kombiniranja Fernandesa i Pinta u Kranjčevićevoj završavao neslavno. Ili pak tome da Matel nema što raditi na lijevom boku (i za desni je upitno), a Goncalo u ozbiljnoj momčadi koja želi igrati Europu. Možda bi prosipanje kojeg boda dodatno ogolilo tragično loše kadriranje i disbalans ove ekipe. Isto kao i naivno udžbeničko shvaćanje nogometne taktike Zorana Mamića i njegova tima. Pozicija na klupi mu je ionako zacementirana, pa bi mu nekoliko izgubljenih bodova mogla biti dobra prilika da redefinira samog sebe kao trenera. Da na nedostacima radi i ispravlja ih, a ne maskira utopijskim napucavanjem nedoraslih protivnika.

 Bilo da pričamo o trofejima, financijskom aspektu ili pak utjecaju i broju 'fotelja' u raznim odborima saveza Dinamo već deset godina dominira hrvatskim nogometom. Danas, kada gotovo isti ljudi koji vode klub vode i HNS, apsurd je dosegao novu dimenziju. Strah sudaca da ne zakinu maksimirske plave očit je i sa Sljemena. Radi se logičnom i opravdanom strahu, barem s njihove točke gledišta. Ljudi usko vezani uz klub imaju njihove karijere u svojim rukama. Ako sudac nije 100% siguran u određenu situaciju uvijek je lakše i za karijeru zdravije zakinuti Inter ili Zagreb, nego utjecajni Dinamo.

 U Maksimirskoj 128 na to sve očekivano žmire. Žmirilo se prošlu subotu, žmirilo se i ovaj petak, žmiri se već godinama. Oči su ponekad toliko čvrsto sklopljene da bi se dalo zakleti da se radi o dubokom snu. San je to o apsolutnoj moći. San izgrađen na čvrstim financijskim temeljima i na siromašnim, malodušnim i uplašenim protivnicima. Utopija pomno građena u strogo kontroliranim uvjetima inkubatora zvanog HNL. Lige u kojoj  uvijek pobjeđuje bolja momčad. Lige u kojoj Dinamo igra igru koja je tek bliska nogometu. Što se dešava kada Mamićevo nedonošče promoli glavu van iz 'inkubatora'? Kada se treba zaigrati, pravi punokrvni nogomet? Pa to je bar već svima jasno.....

Nogomet ili nešto slično
Nogomet je sport u kojem ne pobjeđuje uvijek najbolji, što je, uz kompleksnu taktiku, momčadske i individualne atrakcije jedan od glavnih razloga planetarne popularnosti te igre. Pravo da se i autsajderi nadaju povoljnom rezultatu potpuno je legitimno. Situacije poput kiksa pojedinca ili dana kada favorit jednostavno ne može pogoditi ništa osim vratnice su svakodnevna pojava, a najveće momčadi upravo jesu najveće radi mogućnosti da takve situacije svedu na minimum. Činjenica da ne pobjeđuje uvijek najbolji tjera velikane da se dodatno razvijaju i usavršavaju, kako taktički tako i individualno, odnonso igrački. Nažalost, zadnja dva HNL susreta Dinama (mnogi će reći i ...
Nogomet ili nešto slično
Nogomet je sport u kojem ne pobjeđuje uvijek najbolji, što ...
Volio bi da dođe vrijeme kada ćemo više pričati o igri, a manje o sucima no to je izgleda utopija. Sprdačina je sve u vezi sa sucima, počevši od delegiranja, njihovog suđenja pa do ocjene kontrolora pa i komentiranja suđenja na TVu. - Krkan, 4.8.15. 11:43, 0 0 0
DAJOO, da je do mene sutra bi uveo monitor da se pregleda svaka sporna situacija kao što su zaleđe kod postignutog gola ili kod prekršaja unutar 16m. Nema više od 4-5 takvih situacija po tekmi. Ono što mene zanima je kako se to ocjenjuje suce jer ako - Krkan, 4.8.15. 11:59, 0 0 0
svi vidimo da je bilo očajno, kako to kontrolor ne vidi? Tko je tu lud? Bilo je tu i puno gorih masakriranja nego recimo ovo zaleđe Zagreba pa su suci preživili. - Krkan, 4.8.15. 12:01, 0 0 0
Dinamo teško oštećen u Osijeku (nesuđen penal kod 1:1), nitko od dežurnih dušebrižnika se nije sijetio to komentirati. Dinamo je i sinoć teško oštećen kod prvog penala, pa eto to nije bitno jer je ovaj promašio, a i greške se događaju... UEFA sucim - vrbaZG, 5.8.15. 7:47, 0 0 0
HNLovi ako pogriješe... Mamić je kriv... Ma dajre malo razmislite prije nego što proserete sve što proserete preko tipkovnice i usta. Dvije greške, ona protiv Intera je sramotna i teška, ali ova protiv Zagreba... Malo tko nebi mahao u toj situacij - vrbaZG, 5.8.15. 7:49, 0 0 0
07/2015
Split na vrhu lige: Što se može zaključiti nakon utakmica trećeg kola?

Početi ovaj tekst bilo čime drugim osim Arminom Hodžićem bilo bi jednostavno pogrešno. Osam minuta trebalo je mladom napadaču da postigne jedan od najljepših golova od kad je HNL-a. Popularne 'škarice' nakon kojih je lopta dugo, dugo putovala u suprotan kut vrata. Jedan od onih trenutaka kada se vrijeme uspori, malobrojna publika pogledom je pratila loptu, a podsmjeh radi preambicioznog pokušaja pretvorio se u uzdah oduševljenja kada se mreža napokon zatresla. Taman da niti jedna momčad do kraja susreta nije odigrala više apsolutno ništa isplatilo se ovu subotnju predvečer provesti na Maksimiru, a bilo je tu i još dosta toga za vidjeti.

 Zoran Mamić se vratio igri sa četvoricom u zadnjoj liniji, a na teren je istrčala podosta izmijenjena, gotovo druga momčad Dinama. Savršeno logičan potez sa obzirom da je ekipu trebalo osvježiti i odmoriti za utorak. Nešto lakši protivnik ohrabrio je modrog stratega da sredinu terena prepusti Čoriću i Rogu, uz Goncala kao korektora vezne linije.  Dva motorična igrača, koji su jaki na lopti (Čorić, Rog) učinili su igru kreativnijom, bržom i lepršavijom. Čorić je, nakon turbulencija koje su ga zahvatile u tjednu na izmaku, djelovao vrlo lucidno. Vračao se po loptu duboko, pomagao kod iznošenja, driblao, pucao i proigravao u protivničkoj trećini. Njegova kontrola lopte je impresivna. Finta za fintom, u pojedinim trenucima čak se i previše zaigrao. Morat će se ponekad brže rješavati lopte kako se ne bi našao pod sumnjom da pati od 'Halilović-sindroma'.

 Druga nada Maksimira, Rog, bio je još impresivniji. Savršeno je proigrao Hodžića za ranije spomenuti super atraktivan pogodak. Pronašao je centaršutom i Fernandesa, međutim lopta je otišla pored vrata. Da bi u drugom poluvremenu ponovno proradila Rog-Hodžić kombinacija za novi gol modrih. Rog nastavlja nizati podosta impresivne partije u plavom dresu. Ako izuzmemo lošiji dan u Osijeku, radi se o jednom od rijetkih igrača koji u otvaranju sezone nisu patili od oscilacija u igri. Pet milijuna je uistinu veliki novac, rizičan potez, međutim, njegov pečat vidljiv je na svakom susretu. Za sada se po ničemu ne da naslutiti da mu je 'slava lupila u glavu'. Upravo suprotno, djeluje kao da je gladan dokazivanja. Dobar tehničar koji dijeli 'lopte sa očima', ali niti ne bježi od defenzivnih zadaća i 'prljavih poslova'. Možda je još rano za velike riječi i pohvale, ali moguće je da su ovoga puta braća Mamić kupila pravo pojačanje, umjesto robe sa greškom koju onda pokušavaju ispraviti/zamaskirati i prodati pod vrhunski proizvod. Radi se o do sada čestoj praksi u Maksimiru.

Dok je Jefthon, zadnji vezni Intera sa očitim viškom od bar desetak kilograma, uvjerljivo gubio bitku na sredini, ostatak gostujuće momčadi djelovao je sasvim solidno. Rani gol natjerao je Inter da zaigra otvorenije. Pružilo je to nešto više prostora koji je dobro koristio Fernandes, međutim, gosti su se disciplinirano branili, a Posavec se iskazao sa nekoliko dobrih intervencija na vratima. Iako je u toj igri bilo očito tko je 'mačka', a tko 'miš', goste nisu slomili niti Pjaca, niti Fernandes, pa čak ne niti nevjerojatni Hodžić, već, po tko zna koji put, čovjek u crnom.

Sudac, Tihomir Pejin, je u 38. minuti pogrešno procijenio situaciju u Interovom šesnaestercu i pokazao na bijelu točku. Jedna greška je vodila ka drugoj, pa je u gužvi nakon sviranog jedanaesterca dodijelio još jedan žuti i crveni karton. Fernandes je bio siguran izvođač i nakon četrdesetak minuta igre gosti su se našli u rezultatskom deficitu od dva gola i sa igračem manje. Jedna solidna nogometna predstava time je dobrim djelom uništena i pretvorena u jednosmjernu ulicu.

 Takav raspored snaga dao je 'krila' domaćinu , pa su čak bekovi, koji su u ranijim susretima djelovali kao možda i najslabija točka momčadi, odigrali dopadljivu utakmicu. Klupa protiv Fole kao da je malo trgla i osvježila Pinta, pa smo gledali jednu zadovoljavajuću partiju Portugalca, posebice u ofenzivnom djelu. Drugu bekovsku poziciju držao je Musa, kojem je to ujedno bio i debi u plavom dresu. Debi koji bi se mogao opisati kao korektan i konkretan. Prema iza je zadovoljio, bez većih grešaka, dok je njegov ubačaj, za treći Hodžićev gol, u 61. minuti, možda i prvi upotrebljiv 'bekovski' centaršut Dinama ove sezone.

 Največi dobitak ovog susreta je bez sumnje Hodžić. Mladi napadač odigrao je gotovo pa savršen susret. Kada bi 70% danas prikazanog mogao pružati u kontinuitetu Henriquezova pozicija u momčadi bila bi ozbiljno ugrožena. Uz te slatke muke Zorana Mamića mogu veseliti i povratnici u momčad. Nakon duge pauze na teren su istrčali Antolić (58.) i Huseinović (46.). Prvi je ušao umjesto Sigalija (Goncalo se povukao na stopera), te je dirigirao igrom iz pozadine. Dok je Husejinović zamijenio Pjacu, koji se čuva za utorak i nove euro izazove. Ne može se reći da su odigrali spektakularne utakmice, ali su u susretu 'niskog rizika' zadovoljili. Fernandes, iako je već igrao ove sezone još se uvijek može svrstati u istu, 'povratničku' kategoriju. Dva pogotka i dobra igra obećavaju. Bilo bi uistinu lijepo vidjeti Čileanca na razini od prije problema sa ozljedama.

 Kako sve na Maksimiru ne bi bilo bajno ponovno se pobrinula defenzivna strana ekipe. Kada vam demoralizirani Inter, sa igračem manje, uspije zabiti pogodak i stvoriti još nekoliko prilika, to nikako nije obećavajuće niti ohrabrujuće. Iako je za njegove standarde ovo bila jedna sasvim solidna utakmica, Goncalo je bio sukrivac za primljeni pogodak. U samom začetku akcije našao se u raskoraku između linija, stajao predaleko od igrača, da bi u samom finišu Benkovićeva napucan lopta pogodila upravo njega, na pet metara. Istini za volju, radi se o većoj grešci Benkovića, ali fascinira Goncalova spospobnost da se tako često nađe na krivom mjestu.  Iako mu u ovom susretu nitko ne može osporiti trud i voljni moment, ipak djeluje kao igrač koji teško može pratiti i HNL dvoboje, dok je o Europi sa takvim zadnjim veznim, smiješno i pričati. Dinamu je Ademi naprosto neophodan.

 Općenito stvara se dojam da modri u defenzivi previše lutaju. Ovo je bila treća varijacija zadnje linije u posljednja četiri susreta, a svaka je primila barem jedan pogodak, izuzev susreta u Luksemburgu. Nema tu automatizma kod preuzimanja i pokrivanja protivnika, pružanja podrške kod iznošenja lopte, sve to djeluje nekako stihijski i često vrlo panično. Željno se očekuje oporavak Schife, koji bi trebao zagospodariti modrom defanzivom. Može li upravo on biti taj koji će zagalamiti, trgnuti suigrače iz njihove nesigurnosti? Teško je reći, ali sigurno je da ga čeka ogroman posao.

Kada se sve zbroji; Dinamo se diže u formi, to je očigledno. Svaki susret modri djeluje sve bolje, ali još uvijek je to podosta daleko od željene razine. Lutanja sa sustavima ne ulijevaju sigurnost. Iako je inter pregažen sa visokih 5-1, sredina sa Rogom i Čorićem biti će vjerojatno 'premekana' za ozbiljnije protivnike. Dok se ona sa Machadom i Ademijem pokazala kao prespora, kada je protok lopte u pitanju, i suviše pravocrtna. Previše je tu još uvijek soliranja i individualnih akcija bez obzira u kojem sustavu nastupali, ali ipak teške noge trebale bi biti nešto lakše u utorak  i imamo se pravo nadati boljem, lepršavijem i uboitijem Dinamu. Samo da obrana ne 'pukne'.

Golijada na Maksimiru
Početi ovaj tekst bilo čime drugim osim Arminom Hodžićem bilo bi jednostavno pogrešno. Osam minuta trebalo je mladom napadaču da postigne jedan od najljepših golova od kad je HNL-a. Popularne 'škarice' nakon kojih je lopta dugo, dugo putovala u suprotan kut vrata. Jedan od onih trenutaka kada se vrijeme uspori, malobrojna publika pogledom je pratila loptu, a podsmjeh radi preambicioznog pokušaja pretvorio se u uzdah oduševljenja kada se mreža napokon zatresla. Taman da niti jedna momčad do kraja susreta nije odigrala više apsolutno ništa isplatilo se ovu subotnju predvečer provesti na Maksimiru, a bilo je tu i još dosta toga ...
Golijada na Maksimiru
Početi ovaj tekst bilo čime drugim osim Arminom Hodžićem bilo ...
Musa je mlaznjak za ona dva geliptera. Mozemo raspravljat o protivniku, ali ona dva su igrala protiv Osijeka, Fole tako da.. - M_Tsigalko, 28.7.15. 13:52, 0 0 0
07/2015
Gdje je Dinamo napredovao, a gdje još uvijek imaju prostora?

Noge su nešto lakše, vratio se i Ademi, Pinto je sasvim zasluženo ostao na klupi, ipak, najveće zasluge za ostavljanje solidnog dojma pripadaju očito boljem voljnom momentu igrača i promjeni sustava. Da ne bi poletjeli, većina kroničnih dinamovih bolesti je još uvijek tu.

Tri remija kojima je Dinamo otvorio sezonu obilježila je nemogućnost modrih da 'otključaju' protivnika. Duplirana krila djelovala su kao nerješiv problem. Zatvaranjem Soudania i Pjace modri su djelovali izgubljeno, bez vidljivog plana igre. Čak i protiv momčadi koje osim taktičke discipline nisu imale ništa za ponuditi. Spomenuti dvojac žudio je za većim napadačkim angažmanom bekova, a prelazak u sustav sa tri stopera upravo je to i ponudio.


Visoko pozicionirani Pivarića i Matel momčadi su pružali širinu, dok su  Soudani i Pjaca odvlačili braniče od aut linije prema sredini. Osim što su dva najbolja dinamova igrača tako mogla direktnije prijetiti po golu, oslobođen je i prostor u širim zonama, što je brzo dalo rezultata. Prvi pogodak je pao pomalo jeftino, nakon prekida, dok je upravo drugi gol bio zoran prikaz benefita ovog sustava.

Lijepa kombinacija na krilu, dolazak u završnicu s velikim brojem igrača, utrčavanje Pjace u šesnaesterac, odlično primanje, finta i odmjereni udarac. Marko Pjaca je još jednom pokazao da se radi o van serijskom igraču. Okomitom, direktnom, ofenzivcu, koji u pravom sustavu igre može biti nezaustavljiv. Dugački korak i kontrola lopte njegov su najjači forte, a nemoguće je ne primijetiti koliko je dobio i na muskulaturi zadnjih mjeseci. Tako uzbudljiv igrač na HNL travnjacima gotovo da nije igrao još od zlatne Eduardo-Modrić-Čorluka generacije. Dojam; samo nebo je granica!

Pogodak za tri nula također je došao iz slične akcije. Mamić je odlično osjetio i pravovremeno u igru gurnuo Roga umjesto, posebice u drugom poluvremenu, nevidljivog Henriqueza. Ponovno kombiniranje uz aut liniju, ovoga puta još uvijek svježi Rog utrčava iza leđa obrane, Pjaca šalje savršen pas, i najskuplja akvizicija u povijesti kluba ne griješi, čime je upotpunio još jedan dopadljiv nastup u novom dresu.

Ipak uz svu raskoš talenta Pjace, Roga i znanje Soudanija, ofenzivna igra modrih je i u ovom sustavu u potpunosti ovisna o igri Machada. Sinoć je bio odličan, jedan od najboljih na terenu. njegova sveprisutnost daje nam za pravo nadati se da lovi proljetnu formu. Velika mobilnost i dobra distribucija čine ga kvalitetnim vezivnim tkivom modre igre, a kako to izgleda kada mu baš i nije dan mogli smo vidjeti u prvom susretu. Koji će se Machado pojavljivati u narednim presudnim utakmicama ostaje nam za vidjeti, ali činjenica je da trkači jaka sredina u vidu Ademija i Machada jednostavno u svlačionici nema alternativu. Dali je portugalčeva nekonzistentnost razlog za brigu? Procijenite sami.

Iako Goncalo niti Pamić nisu imena koja garantiraju neku sigurnost i stabilnost vezna linija je daleko od najproblematičnijeg djela momčadi. Tu titulu već godinama drži obrambeni bedem, a niti susret s Folom to nije mogao promijeniti. Problem koji korijene vuče u godinama izgubljenim s neadekvatnim trenerima i činjenici da su Dinamovi stoperi u HNL-u jedni od najnezaposlenijih igrača na planeti. Logično, sve to dovodi do opuštanja, pada koncentracije, pa i ne treba čuditi što pod visokim pritiskom pucaju po šavovima, primaju jeftine uvijek iste golove itd....

Tročlana zadnja linija, iako korisna ofenzivno, mogla bi samo naglasiti sve defenzivne nedostatke. Kada se tako postavi igra Taravel i Šimunović moraju pokrivati znatno širi prostor, s obzirom na to da se radi o izrazito sporim igračima taj bi pothvat mogao poprimiti suicidalna obilježja kada na drugoj strani budu brži i tehnički bolji igrači od dečki iz Luksemburga. Dolazak Schife teško da može riješiti taj problem, jer ponovo se radi o jedno teretnom, sporom stoperu. Zašto momčad koja teži igri s visoko postavljenom obranom uporno kupuje spore dvometraše pitanje je za ljude koji vode transfer politiku kluba.


Kada se sve zbroji dobili smo oku ugodna ofenzivnu igru, sigurnu pobjedu i prolaz; Dinamu je bila potrebna jedna takva partija. Utakmica za lagano primiriti potres koji je na trenutke prijetio kataklizmičkim razmjerima. Modri su 'izbjegli metak', napredak u igri je vidljiv, međutim kronični problemi su i dalje tu. Zadnja linija umjesto sigurnosti ulijeva strah u kosti. Teško je razaznati dali gore djeluju pojedinačno ili kao cjelina, i dokle god se ne ostvare vidljivi, ogromni pomaci na tom području zadovoljavajuć europski rezultat ostat će samo nedosanjani san.

Sve je isto ko i lani
Noge su nešto lakše, vratio se i Ademi, Pinto je sasvim zasluženo ostao na klupi, ipak, najveće zasluge za ostavljanje solidnog dojma pripadaju očito boljem voljnom momentu igrača i promjeni sustava. Da ne bi poletjeli, većina kroničnih dinamovih bolesti je još uvijek tu. Tri remija kojima je Dinamo otvorio sezonu obilježila je nemogućnost modrih da 'otključaju' protivnika. Duplirana krila djelovala su kao nerješiv problem. Zatvaranjem Soudania i Pjace modri su djelovali izgubljeno, bez vidljivog plana igre. Čak i protiv momčadi koje osim taktičke discipline nisu imale ništa za ponuditi. Spomenuti dvojac žudio je za većim napadačkim angažmanom bekova, a prelazak ...
Sve je isto ko i lani
Noge su nešto lakše, vratio se i Ademi, Pinto je ...

Respekt: micko3, bokivt, Sylar, M_Tsigalko, Gavran,

Slažem se: micko3, kvarner9,

Ne slažem se: DAJO22, Losovius, Mac316,

Problemi s obranom vezani su s problemima u veznom redu.. Tu jedino Ademi kvalitetno pokriva defanzivno, a cesto u srcu veze igraju apsolutno nedorasli igraci poput Kovacica i Corica, a o voljnom momentu krila se valjda ne mora posebno piaati.. - M_Tsigalko, 23.7.15. 9:18, 0 0 0
U jednom sam trenu obratio pozornost samo na to kako igra Machado i čini mi se da je pomalo čudno da lik koji bi trebao diktirati igru oko 80% lopti daje unazad ili prvom do sebe, a reakcije su mu spore. Obrambeno je bio ok - Losovius, 23.7.15. 10:18, 0 1 0
Ok, moram priznat da gajim određene simpatije prema Machadu,kupio me jer igra i obranu, ulazi u duele, radi sve ono što Sammir nije radio. Dali on može biti prevaga u europskimm susretima? Pa normalno da nemože, to smo vidjeli prošle... - aksma, 23.7.15. 12:43, 0 0 0
...sezone, ali smatram da nije niti glavni problem ove momčadi. Jučer od Fole nismo vidjeli niti P od pritiska na našu zadnju liniju, a panika je već prisutna. Kako će to izgledati protiv direktnijih i okomitijih momčadi nije teško zamisliti. - aksma, 23.7.15. 12:45, 0 0 0
Uz dužan respekt, Machado nije dostojan da mjenja kopačke "omamljenom" Sammiru...a znamo kako je Brazilac ispraćen iz Hrvatske... - kvarner9, 23.7.15. 14:18, 0 0 0
07/2015
Je li 70 milijuna eura za Sterlinga samo bačeni novac Cityja?

Zašto je Sterling odlučio napustiti Liverpool i nije suviše teško zaključiti. Čak ako i izuzmemo natezanje oko plače, tu je očigledan nedostatak bilo kakve dugoročne vizije, promašena transfer politika prošle sezone, pad na ljestvici, udaljavanje od trofeja. Njegov odlazak samo je potvrda da 'redsi' lagano tonu u EPL prosječnost. S druge strane Manchester City nakon bogatstva potrošenog na: Negereda, Navasa, Rodwella, Balotelia, Sinclara, Bony-a, Javia Garciu, Jovetića..... isplaćuje gotovo sedamdeset milijuna eura za jedan veliki potencijal.

Nema garancija da će se Sterling snaći bolje od gore navedenih igrača. Osam golova i isto toliko asistencija u prošloj sezoni nije loše, ali niti ne ulijeva strahopoštovanje. Garancija nema, ali naznaka da bi ovo ipak mogao biti dobar potez City-a ima, i to nekoliko.

Ogroman potencijal

Gledajući Sterlinga nemoguće je ne primijetiti nerealnu dozu eksplozivnosti koju posjeduje. Dinamit u kopačkama. Nisko težište i zastrašujuće atletske sposobnosti omogućuju mu da vrlo nepredvidivo mijenja smjer kretanja u punom šprintu, što ga čini gotovo nezaustavljivim ako mu se ponudi prostor. Kada se na to doda dobar osjećaj za podvaliti loptu lagano se slaže slika o možda i najperspektivnijem mladom igraču današnjice. Ono što je posebno došlo do izražaja odlaskom Suareza je dojam da se još uvijek radi o ne dokraja izbrušenom dijamantu. Svu tu energiju i eksplozivnost još uvijek prerijetko pretvara u nešto konkretno. Bilo je to manje očito kada su mu društvo u napadu radili tehnički profinjeni Suarez I Sturidge. Dva mobilno igrača, koja su mogla držati njegov tempo i ispratiti svaku akciju. Što nas dovodi do sljedeće stavke.

Kvalitetniji suigrači


Kada Davidu Silvi i Agueru u napadu pridružite igrača Sterlingovih osobina i kvaliteta gotovo je nemoguće zamisliti kako to završava loše. Tročlana ofenzivna linija je sustav koji mu je dobro poznat od ranije, što bi trebalo dodatno smanjiti vrijeme adaptacije, a kvalitete Silve i Aguera trebale bi biti od velike pomoći. Silvina kreativnost i mekan dodir, ili pak Aguerov osjećaj za gol i superiorna tehnika oplemenit će tu eksploziju energije koju Sterling donosi u protivnički šesnaesterac, dati joj 'final touch', ono što Lambert, Lallana i ostatak društva nisu bili u stanju.


Način igre Manchester Citya


Dolaskom Sterlinga za očekivati je da Pelegrini promjeni sustav u 4-2-3-1, posebice jer je i prošle sezone u više navrata isprobavao isti. Sterlingu bi trebala pripasti lijeva strana ofenzivnog trojca iza leđa napadača, što je vjerojatno i najbolja moguća opcija. Takvo pozicioniranje daje mu dovoljno prostora za okomite, direktne sprinteve na protivničke braniče, a kako se radi o drugom najboljem dribleru lige, njegovo agresivno osvajanje prostora ne rijetko će prisiliti protivnik na pokušaj dupliranja krila i povlačenje duboko u zonu ispred vlastitog gola. Odnosno, pomoći će Cityu da težište igre prebaci na protivničku trećinu terena, što je ključno za njihov 'run and gun' način igre. Osim sprinteva i driblinga Sterling isporučuje i respektabilan broj ključnih dodavanja za suigrače, što će u kombinaciji sa Silvinom kreativnosti i pas igrom gotovo sigurno rezultirati ogromnim brojem lijepo podvaljenih lopti iza leđa obrane.


Zaključno


Prošle sezone na Etihadu nisu 'cvale ruže'. Pelegrini se sve više pokazuje kao 'one trick' trener koji, unatoč ne baš očaravajućim rezultatima, u načinu i stilu igre već dvije godine nije promijenio apsolutno ništa. Ambicija je uvijek ista, sam vrh, a uz ne inovativnu struku jačanje igračkog kadra ostaje jedina opcija. Dovođenje Sterlinga trebalo bi značiti svojevrsno povećanje kalibra s kojim se granatira protivnik. Njegov način igre mogao bi se savršeno uklopiti u Pelegrinijev sustav, jedino što još uvijek nije dokazao da vrhunske partije može pružati u kontinuitetu. S obzirom na visinu odštete imat će pravo na jako malo loših dana prije nego ga publika i mediji uzmu na zub. Preveliki pritisak za tako mladog ofenzivca? Odgovor nećemo morati čekati predugo.

Raheem Sterling; dinamit u kopačkama.
Zašto je Sterling odlučio napustiti Liverpool i nije suviše teško zaključiti. Čak ako i izuzmemo natezanje oko plače, tu je očigledan nedostatak bilo kakve dugoročne vizije, promašena transfer politika prošle sezone, pad na ljestvici, udaljavanje od trofeja. Njegov odlazak samo je potvrda da 'redsi' lagano tonu u EPL prosječnost. S druge strane Manchester City nakon bogatstva potrošenog na: Negereda, Navasa, Rodwella, Balotelia, Sinclara, Bony-a, Javia Garciu, Jovetića..... isplaćuje gotovo sedamdeset milijuna eura za jedan veliki potencijal. Nema garancija da će se Sterling snaći bolje od gore navedenih igrača. Osam golova i isto toliko asistencija u prošloj sezoni nije loše, ali ...
Raheem Sterling; dinamit u kopačkama.
Zašto je Sterling odlučio napustiti Liverpool i nije suviše teško ...

Respekt: JoHayes13,

Slažem se: HAJDUK2012, Losovius,

Ne slažem se: Chusta, bbcerin,

Slažem se sa skauting dijelom igrača, pokušat ću sam napisati nešto iz biznis perspektive ovog transfera - Losovius, 17.7.15. 13:44, 0 0 0
07/2015
Tko je pravi pobjednik derbija; publika, Hajduk ili netko treći?

Zadnjih dana 'plava groznica' obuzela je Zagreb, kao i sportske medije. Potežu se priče o pobjedi nogometa, o 'povratku' Dinama,  slavi se svaki aspekt hapšenja zloglasne braće.  Blizu tridesetak tisuća ljudi ispunilo je tribine, i uistinu, stvoren je navijački dekor kakvog dugo u Zagrebu nije bilo, barem na velikoj sceni. Sav taj 'hype', sve to slavljeničko raspoloženje, sagrađeno je na jednom tek ispodprosječnom derbiju, koji je pružio nezadovoljavajuć, čak i frustrirajući nogomet.

Opće je uvažena fraza da se nogomet igra radi navijača, što i nije daleko od istine, međutim, moje poimanje situacije je bliže tezi da su navijači nuspojava ili produkt nogometa. Pitanje što je bilo prije nogomet ili navijači nije baš enigma poput one o kokoši i jajetu. Jednostavno uzbudljiv nogomet i dobar rezultat privlače publiku. Isto tako ne kvalitetan nogomet, predvidiv i nezadovoljavajuć rezultat tjeraju publiku sa stadiona.

Dinamova utopijska napucavanja HNL momčadi više nitko ne smatra uspjehom. Već desetak generacija odrasta u toj 'šampionskoj eri'. To više nije stanje slavlja, euforije, to više nije uspjeh već se pretvorilo u prirodno stanje stvari. Nebo je plavo, trava zelena, more slano, a Dinamo prvak- sve u svemu- who cares!? Optužnica i pritvor čelnih ljudi donijeli su dašak vjetra koji budi nadu u promjene. Upravo ta nada privukla je respektabilan broj posjetioca na tribine. A pitanje glasi; kako to iskoristiti i zadržati ljude na tribinama?

Prvo što pada na pamet je europski rezultatski iskorak. Dinamo žudi za barem jednom velikom europskom pobjedom. Utakmicom  koja bi vratila nadu u klub i momčad, a od Villarreala gotovo da takvu nismo doživjeli. Međutim, činjenica je da modri to nisu bili u stanju niti kada su plovili puno mirnijim vodama, od ovih danas. Momčad i klub ostali su bez čelnih ljudi i iluzorno je očekivati skok u igri i rezultatu. U najbolju ruku radi se o nesigurnoj okladi.

Jedini način da se izbjegne to 'kockanje' s tribinama je da novo probuđena nada preraste  u nešto vidno i opipljivo. Dali to znači raspisati izbore? Momentalno smijeniti braću, pošto nitko sa sigurnošću ne može ustvrditi kada će isti moći pojaviti na svom radnom mjestu? Krenuti u privatizaciju? Ubiti, bilo što osim ovog što čelni ljudi rade sada. Šutnja i gotovo robotsko držanje rutine, te ignoriranje zadnjih događaja dugoroćno ne koriste nikom.

 Što tek reći o velikom Dinamovom dresu razvučenom preko stadiona, s porukom 'nema predaje'!? Dali se to odnosi na pritvorenu gospodu? Ili se upravljačka tijela ne predaju kada su njihove pozicije u pitanju? Na navijače se sigurno ne odnosi, pošto su se oni davno predali kada je ovakav Dinamo u pitanju.

Sve navedeno tjera na zaključak kako upravljačka tijela Dinama, ista ona koja drže Mamića na čelu već više od desetljeća, pokušavaju profitirati od euforičnog vala, vala koji priziva promjene, bez da su na te iste promjene spremni. Upravo suprotno, oni ih se užasavaju!

Želite publiku? Želite atmosferu? Želite pune tribine? Potez je na vama, izvadite fige iz svojih džepova, dajte ljudima ono što žele. Krajnje je vrjeme da se umjesto tribinama poćnete kocakti svojim foteljama!  U suprotnom će nedjeljni derbi uistinu biti utakmica bez pobjednika, susret bez ikakvog značaja. Tek jedna iskra koja se brzo upalila, samo zato da bi još brže bila ugašena.

Navijači na Maksimiru; kako to pretvoriti u konstantu?
Zadnjih dana 'plava groznica' obuzela je Zagreb, kao i sportske medije. Potežu se priče o pobjedi nogometa, o 'povratku' Dinama, slavi se svaki aspekt hapšenja zloglasne braće. Blizu tridesetak tisuća ljudi ispunilo je tribine, i uistinu, stvoren je navijački dekor kakvog dugo u Zagrebu nije bilo, barem na velikoj sceni. Sav taj 'hype', sve to slavljeničko raspoloženje, sagrađeno je na jednom tek ispodprosječnom derbiju, koji je pružio nezadovoljavajuć, čak i frustrirajući nogomet. Opće je uvažena fraza da se nogomet igra radi navijača, što i nije daleko od istine, međutim, moje poimanje situacije je bliže tezi da su navijači nuspojava ili ...
Navijači na Maksimiru; kako to pretvoriti u konstantu?
Zadnjih dana 'plava groznica' obuzela je Zagreb, kao i sportske ...

Respekt: ivan-cro, bokivt, Igy77, Gavran, Mac316, Losovius,

Slažem se: ivan-cro,

moro sam sa necim probit led, a i ti i mac ste sve aspekte derbija obradili do detalja, špa jedan lagani za start. - aksma, 14.7.15. 13:53, 0 0 0
Pitanje publike uopće nije sporedno, štoviše... danas baš u jutarnjem čitam tekst koji cijelu tu atmosferu i veličanje iste uspoređuje sa 'slučajem Norveška'. I to je jedan dio zanimljiv za analizu - Losovius, 14.7.15. 13:55, 0 0 0
ako su posjeti u buksi četvrtkom možemo eventualno očekivati očitovanje kluba oko navijača u petak, mislim da nitko ne bi trebao biti šokiran da ostaci Uprave šute. Najbliža karakterom da istupi u medije je Božica Barišić - Mac316, 14.7.15. 14:08, 0 0 0
Što je bilo prije navijači ili profesionalni nogomet? - Gavran, 14.7.15. 14:34, 0 0 0
Na početku bijaše nogomet, odnosno ragbi. - aksma, 14.7.15. 15:21, 0 0 0
08/2014
Nova slobodna tema za sve o sportu i oko njega

Angel Di Maria je igrač dokazan u Ligi Prvaka i na Svjetskom Prvenstvu – dvije najviše moguće stepenice ovog sporta. Svestrani ofenzivni veznjak bio je jedan od nositelja igre Real Madrida i Argentine, i da se kojim slučajem ovakav transfer odigrao u suprotnom smjeru, da je Real isplatio toliku cifru za jednog od tri najbolja igrača Uniteda,  dojma sam da bi cijela pompa bila daleko manja. Kako god, u Real Madridu Argentinac je dijelio teren sa C. Ronaldom i Baleom, u nacionalnom dresu sa Messiem; teza da je bio jedan od nositelja igre stoji, ali ništa više od toga. Ne prvo ime, ne glavni igrač, već samo jedan od. Odličan, ali ipak u sporednoj ulozi. Visina njegove odštete i dres sa brojem sedam ne ostavljaju mjesta iluzijama, Di Maria mora iskoračiti, dokazati da može nositi ekipu. Naime, sporedne likove ipak nitko ne plača sedamdeset milijuna eura.

Prvo pitanje koje se nameće je gdje će u novom sustavu zaigrati Angel Di Maria? Najbolje partije je pružao u 4-3-3 formaciji kao lijevi vezni igrač Real Madirda ili u romb sredini Benfice nekoliko godina ranije. U oba slučaja Argentinac je iza sebe imao jednog holdera vezne linije, što u 3-4-1-2 sustavu nije slučaj. Da stvar bude gora United takvog igrača nema niti u rosteru, pa se nameće teza kako je Di Maria dolaskom na Old Trafford izgubio svoju prirodnu poziciju. Da je pomalo zbunjen i sam Louis van Gaal moglo se vidjeti već u susretu sa Burnleyem, gdje je Angela Di Mariu isprobao na dvije pozicije.

Centralni vezni

Pozicioniran duboko u veznoj liniji, u paru sa Fletcherom, Di Maria je prezentirao jednu solidnu partiju. Dubinska lopta iza leđa obrane kojom je pronašao van Persia sasvim je novo oružje u asortimanu Uniteda. Fletcher, Cleverley, pa niti Carrick ne posjeduju potreban pregled  za takvo proigravanje sa svoje polovice terena. Osim toga, radi se o igraču koji konstantno prijeti energičnim probijanjem sredine u okomitom trku, što je još jedan element igre za koji United nije do sada imao potrebne igrače. Kako god i dalje ostaje nejasno tko bi trebao pokrivati prostor koji Di Maria ostavlja iza leđa kada krene prema naprijed ili se pak izvuče na krilo. Tempo u kojem igra Fletcher je jednostavno prenizak, i teško da može pratiti kretanja 'energetic runera' kao što je Di Maria. Tripier i Arfield u nekoliko su navrata lijepo iskoristili neusklađenost centralnog veznog para Uniteda, pa su Blackett i Young prečesto su ostajali bez zaštite, uhvaćeni u jedan na jedan situacijama. Kada na drugoj strani budu primjerice Hazard, Nasri, Silva ili Sterling, ovaj problem bi lako mogao postati fatalan.

 Trequartista

Početkom drugog djela Juan Mata i Di Maria su zamijenili pozicije. Mata se povukao dublje u vezni red, dok je Argentinac zauzeo poziciju iza leđa napadačkog dueta. Logično pas igra United u dubljim zonama je djelovala nešto tečnije, ipak je to element igre u kojem Mata briljira, pa je i posjed lopte prevagnuo debelo u korist crvenih vragova. Približavanjem Di Marie protivničkim vratima United je dobio izvrsnog driblera u opasnoj zoni, igrača koji svojim kretnjama traži situaciju jedan na jedan. Upravo radi toga sklon je izvlačenju u šire zone iz kojih prijeti centaršutom ili pak driblingom prodire u kazneni prostor. U teoriji ne izgleda to loše, nije niti sporno dali Di Maria može odigrati potrebnu rolu na visokom nivou, međutim, dali to vrijedi sedamdeset milijuna eura? Posebice ako znamo da je van Gaal u rosteru imao imena poput Januzaja, Kagawe, Mate, Rooneya?

Aftermath

 Problem mekane sredine i dalje nije nikako riješen.  Blok ispred zadnje linije gotovo da ne postoji,  a Young ostavlja previše prostora iza svojih leđa. Sve to začinjeno je velikim brojem individualnih grešaka zadnje linije u predaji lopte i momčad opet djeluje kao da je na rubu disfunkcije. Sve navedeno tjera ofenzivne igrače da napuštaju svoje primarne zone igre, vračaju se duboko i pokušavaju pomoći u branjenju ili pak iznošenju lopte. Cijena je često gubljenje formacije, nejasna struktura i forma ekipe, dok o dobiti najbolje govori scena u kojoj Tripier prodaje 'tunel' Rooneyu, a mega zvIjezda ispada smješna.

Burnley -v -Manchester United; debi Angela Di Marie
Angel Di Maria je igrač dokazan u Ligi Prvaka i na Svjetskom Prvenstvu – dvije najviše moguće stepenice ovog sporta. Svestrani ofenzivni veznjak bio je jedan od nositelja igre Real Madrida i Argentine, i da se kojim slučajem ovakav transfer odigrao u suprotnom smjeru, da je Real isplatio toliku cifru za jednog od tri najbolja igrača Uniteda, dojma sam da bi cijela pompa bila daleko manja. Kako god, u Real Madridu Argentinac je dijelio teren sa C. Ronaldom i Baleom, u nacionalnom dresu sa Messiem; teza da je bio jedan od nositelja igre stoji, ali ništa više od toga. Ne ...
Burnley -v -Manchester United; debi Angela Di Marie
Angel Di Maria je igrač dokazan u Ligi Prvaka i ...
Bijeli Pele :-). - misterno, 31.8.14. 18:22, 0 0 0
08/2014
U novom tjednu, nova slobodna tema...

Dva kola Premiershipa su iza nas, prerano je za izvlačenje nekih suvislih zaključaka, međutim ne postoji razlog zbog kojeg ne bi istaknuli najbolje nakon 180 minuta igre. Lista je subjektivna, u potpunosti plod mog osobnog dojma.

Zaslužena jedinica; Lukasz Fabianski

Prvo vratarsko ime koje iskače iz konkurencije je Lukasz Fabianski, čuvar mreže Swansea. Nakon Manchester Uniteda pao je Burnley, a prema prikazanom da se zaključiti kako labudovi ove sezone neće umirati u ljepoti. Momčad koja je prošle sezone bilježila najviši posjed lopte u ligi dobrim je djelom promijenila svoju nogometnu filozofiju. Prosjek od svega 48% posjeda u ovoj sezoni otkriva da je njihov pristup više reaktivan nego proaktivan. Swansea pušta protivnike na svoju polovicu terena, gdje onda kroz zgusnutu sredinu i discipliniranu obranu  limitira njihov učinak. Za takav pristup nužni su uigranost i sigurnost u defanzivnim akcijama,a kako svaka sigurna i čvrsta obrana mora iza sebe imati istog takvog vratara Lukasz Fabianski našao se na velikom testu, kojeg je za sada položio sa odličnim. Radi se o golmanu kojeg dobri refleksi čine vrlo neugodnim u situacijama jedan na jedan, a također vrlo je siguran i sa loptom u nogama. Iako pokazuje neke manjkavosti kada su visoki ubačaji sa krila u pitanju Fabianski daje defanzivnoj liniji Swansea nužnu dozu sigurnosti. Sve to popratio je rezultat momčadi i Poljak zasluženo dobiva dres sa brojem jedan.  Za očekivati je da će u budućnosti prvo golmansko ime lige najčešće biti vratar Chelsea, Thibaut Courtois, ali dio krivice kod pogotka Burnleya, u prvom kolu, za sada ga smještaju tek na klupu udarne postave lige.

Nepropusna zadnja linija; Ivanović – Vlaar – Dier - Azpiliueta

Gledajući otvaranje nove sezone  teško je razlučiti dali su obrambeni igrači toliko superiorni ili se pak radi o kroničnom nedostatku napadačke kvalitete u ligi. Problem je to koji ne dolazi toliko do izražaja kada su na terenu top četiri, pet momčadi lige, no susreti sredine i donjeg doma ljestvice odišu sterilnosti.

Najbolji primjer je bio susret Aston Ville i Newcastela. Stoperski par Ville je izgledao dominantno. Vlaar i Senderos su bili čvrsti, pravovremeni, dobro pozicionirani tokom cijelog susreta. Bez većih problema su izlazili na kraj sa Rivierom i pokušajima Remya Cabelle.  Na drugoj strani solidno su izgledali i centralni braniči Newcastela, Wiliamson i Colocini, pa su i Agbonlahor i N'Zogbia ostali bez učinka.  Susret visokog tempa, ali bez pravih prilika, ipak nam je dao prvog stopera za idealnih jedanaest. Najdominantnija figura jedne defenzivi podređene utakmice bio je Vlaar, što je samo nastavak odlične igre prikazane u prvom kolu.  Aston Villa je otvorila sezonu u sumornom raspoloženju financijskih problema. Klub je na prodaju, a mnogi su uoči sezone upravo njih uz Burnley vidjeli kao glavne kandidate za ispadanje iz lige. Pobjeda u prvom kolu, te neriješen rezultat u drugom donekle su vratili nadu navijačima, a konačni rezultat mogao bi uvelike ovisiti upravo o formi Vlaara.

Kao njegov partner u sredini obrane nametnuo se Eric Dier. Mladi branič Tottenhama je pokazao da može igrati jednako kvalitetno u srcu obrane kao i na desnoj strani.  Čvrst u defanzivi, prosjek točnih dodavanja od 88% te savršen osjećaj za ulazak iz drugog plana čine ga pravim pojačanjem za pijetlove.  Iako je smiješno očekivati da će zadržati sadašnji prosjek od gola po susretu, pošto se ipak radi o braniču, njegovi golovi itekako će biti od pomoći Pochetinu i njegovoj momčadi. Posebice pošto je Tottenham lani bio tek deveta momčad lige kada je efikasnost u pitanju.

 Dominantni nastupi bočnih braniča Chelsea nisu ostavili previše prostora za razmišljanje kada se proteže pitanje najboljih. Branislav Ivanović desno, te Azpiliueta lijevo impresioniraju. Iako jedna asistencija u dva susreta ovog dvojca ne ostavlja bez daha, njihova sveprisutnost uz aut liniju u kombinaciji sa kvalitetnom distribucijom i fizički impresivnom staturom čine ih možda i ponajboljim bekovskim tandemom svijeta u ovom trenutku. O kolikoj koncentraciji kvalitete se radi možda najbolje govori podatak da Felipe Luis, doveden kao veliko pojačanje iz Atletico Madrida, potpuno zdrav sjedi na klupi već dva susreta za redom.

Centralni veznjaci;  Fabregas - Ramsey

Kada govorimo o veznoj liniji, žili kucavici momčadi, bilo bi jednostavno pogrešno započeti sa bilo kime drugim osim Cesom Fabregasom. Povratnik na Otok, u redovima nekad ljutog konkurenta, oduševio je u debitantskim nastupima. Nakon godina provedenih glumljenjem lažne devetke, ofenzivnog veznog, povučenog napadača ili kako god vam draže, Fabregas je napokon vraćen na svoju prirodnu poziciji. Mourinho ga je smjestio duboko u vezni red, na poziciju gdje sva njegova kreativnost i savršen pregled igre dolaze do izražaja. Proigravanje za Schurlea i vodstvo protiv Burnleya u prvom kolu, nešto je najbolje što smo mogli vidjeti iz dvadeset dosad odigrani susreta nove sezone.  U susretu sa Leicesterom, koji je zaigrao nešto ofenzivnije od Burnleya, Fabregas je imao manje manevarskog prostora, pa je i njegova izvedba bila manje dojmljiva, ali to ga nije spriječilo da ponovno dirigira iz pozadine i upiše treću asistenciju u dva susreta.

 Kako bi sredina terena bila čvrsta i kompaktna Fabregasovu kreativnost potrebno je oplemeniti jednim malo surovijim, više direktnim igračem. Aaron Ramsey savršeno odgovara toj ulozi. Dok njegov Arsenal ne djeluje nimalo uvjerljivo Ramsey je nastavio točno tamo gdje je stao prošle sezone. Dva pogotka u dva susreta, igra puna fizičkog kontakta, te impresivno pokrivanje velikog prostora čine ga najboljim box to box veznjakom lige. Crveni karton koji je zaradio u Ligi Prvaka i koji ga isključuje iz uzvrata sa Bešiktašom mogao bi se pokazati kao veliki hendikep. Ionako mekana sredina Arsenala bez njegovog fizičkog doprinosa mogla bi djelovati podosta propusno.

Krila: Lamela - Hazard

Poziciji desnog ofenzivnog veznjaka okupirao je još jedan igrač Chelsea, radi se o Edenu Hazardu. Hazardu se lopta jednostavno lijepi za nogu - koliko god ta fraza bila izlizana teško da se može bolje opisati njegova igra. Prosjek od sedam i pol driblinga po susretu, u kombinaciji sa 4.5 ključnih dodavanja, te preko 90% točnih dodavanja čine ga najboljim igračem dosadašnjeg djela lige. Činjenica je da je Chelsea svoje susrete odigrao  protiv momčadi za koje se očekuje da budu sudionici borbe za ostanak, pa će vjerojatno Hazardove brojke doživjeti lagani pad kada na drugoj strani budu zahtjevniji protivnici. Ipak, ako zdravlje posluži sjajni Belgijanac bi trebao i mogao nastaviti svoj razvoj, te već ove sezone postati glavni nositelj i prvo ime svoje momčadi.

Drugu ofenzivnu bočnu poziciju okupirao je Tottenhamov 'španer' Lamela. Suočen sa mnogim problemima po dolasku iz Rome čini se da je napokon pronašao pravu formu. Partija protiv QPR-a bila je za desetku. Izvršavanje defanzivnih zadaća, distribucija na najvišoj mogućoj razini, pet uspješnih driblinga i dvije asistencije dovele su ga sasvim zasluženo na ovu listu. Njegov Tottenham izgleda bolje nego ranijih sezona. Sherwood je bio taktički hendikepiran, Pocehtino je definitivno korak na bolje, a ako Lamela nastavi igrati u ovom ritmu Tottenham ima šanse nadmašiti prošlosezonski rezultat.

Napadački tandem; Jovetić - Adebayor

Što se tiče klasičnih devetki najbolji dojam ostavio je Adebayor u dresu Tottenaham.  Gol i asistencija koje je ugradio u demoliranje QPR-a samo su dio njegove odlične partije. Pritisak na zadnju liniju, igra leđima, čuvanje lopte, kao i konstantna prijetnja kod prekida - Adebayor je u nestašici klasnih centarfora uspio na sebe skrenuti svijetla pozornice. S obzirom da ligu dijeli sa imenima poput Aguera, van Persiea, Rooneya, Negreda, teško da će se duže zadržati u elitnom društvu, međutim za sada je tu sasvim zasluženo.

Kao suport player Adebayoru nameće se Stevan Jovetić. Nakon što su ga ozljede zaustavile u ranijoj afirmaciji, njegova dobra forma ove sezone mogla bi biti najjače pojačanje Manchester Citya. Tehnički dobar, čvrst sa loptom u nogama i kao što je zorno demonstrirao sa istaknutim osjećajem za pogodak, Jovetić posjeduje istinski kvalitetnu igru na protivničkoj polovici terena. Pošto Manchester City ima najdužu klupu u ligi, a veliki dio njihova uspjeha leži u pravovremenom rotiranju igrača i tempiranju forme, Jovetić bi mogao nositi svojim golovima momčad i u narednim kolima.  Pelegrini nema potrebe čuvati ga i dozirati nastupe, pošto  jednom kada mu forma ulovi silaznu putanju na njegovo mjesto mogu uskočiti Negredo, Džeko, Aguero.

Dva kola Premiership iza nas; idealnih jedanaest
Dva kola Premiershipa su iza nas, prerano je za izvlačenje nekih suvislih zaključaka, međutim ne postoji razlog zbog kojeg ne bi istaknuli najbolje nakon 180 minuta igre. Lista je subjektivna, u potpunosti plod mog osobnog dojma. Zaslužena jedinica; Lukasz Fabianski Prvo vratarsko ime koje iskače iz konkurencije je Lukasz Fabianski, čuvar mreže Swansea. Nakon Manchester Uniteda pao je Burnley, a prema prikazanom da se zaključiti kako labudovi ove sezone neće umirati u ljepoti. Momčad koja je prošle sezone bilježila najviši posjed lopte u ligi dobrim je djelom promijenila svoju nogometnu filozofiju. Prosjek od svega 48% posjeda u ovoj sezoni otkriva ...
Dva kola Premiership iza nas; idealnih jedanaest
Dva kola Premiershipa su iza nas, prerano je za izvlačenje ...
Azi je izguro Luisa iz prve, o Costi sam piso u drugoj analizi, Aguero upravo zbog male minutaze nije tu - aksma, 27.8.14. 11:21, 0 0 0
Ne bi ja reko da ga je izgurao, dobio je lakše utakmice, a Luis je stigao zadnji tako da će vjerujem vrlo skoro u prvu postavu. - M_Tsigalko, 27.8.14. 11:24, 0 0 0
Da vrlo vjerojatno si u pravu,Chelsea je imao lagane protivnike,njegove brojke ce sigurno pasti, ali za sada djeluje impresivno. Dali ce do kraja sezone u top momcadi lige, vjerojatno ne, ali za sad smatram da je pokazao vise od konkurencije - aksma, 27.8.14. 15:24, 0 0 0
Daj ti aks radije napiši koje probleme rješava Di Marija u Unitedu, a koji im i dalje ostaju (ako ostaju). To nas sve zanima! - Losovius, 27.8.14. 15:25, 0 0 0
Imo sam u planu danas ako stignem - aksma, 28.8.14. 5:21, 0 0 0
08/2014
U novom tjednu, nova slobodna tema...

Arsene Wenger ponovno kuka, Manchester United je nastavio točno tamo gdje je stao prošle sezone. Mourinho je nakon dva odigrana kola Mr. Perfect, sa sto postotnim učinkom, iako su sa obzirom na protivnike obje pobjede ostvarene teže od očekivanog, dok su svi problemi Liverpoola  isplivali su na površinu na Etihadu.  Pošto je prerano za zaključke, evo nekoliko zapažanja.

                                     Everton – 2 - V - 2 - Arsenal

Nije trebalo dugo proći da krene novi red kukanja na Emiratesu. Sezona počela prerano, Sanchez nije došao fizički spreman, Naismith je zabio iz zaleđa….. Pa iako nitko ne može osporiti da u svakoj Wengerovoj žalopojki ima i istine, teško da su svi ti elementi zajedno naštetili Arsenalu kao neke njegove (Wengerove) odluke.

 Prije godinu dana Everton je sa čistih 3:0 deklasirao topnike. Prvo ime susreta je bio Lukaku, koji je pozicioniran desno jednostavno uništio Monreala na poziciji lijevog beka. Bilo je stoga logično očekivati stasitog napadača ponovno na desnoj strani, međutim, moram priznati da sam bio podosta iznenađen kada sam ove subote ponovno na istoj pozicji vidio Monreala. Pomoć iz vezne linije trebao mu je pružati Ozil -  igrača kojem su obvezna igra i defanzivni zadaci slabija strana. Kod pogotka za 1:0 Evertona Ozil nije ispratio beka Colemana, dok je kod drugog, potpuno neočekivano, Lukaku probio desnu stranu i asistirao Naismithu. Naivno i u potpunosti treneru na dušu.  

Općenito tokom cijelog susreta Arsenal je ostavljao strašno puno prostora na krilnim pozicijama. Cazorla i Ozil bi otišli u sredinu graditi pas igru, Flamini je na zadnjem veznom imao pune ruke posla sa Naismithom, pa su Baines i Mirales, kasnije i Osman, uz aut liniju radili što žele. Potentna ofenzivna linija Evertona u potpunosti je nadigrala Arsenal, međutim nešto slabija realizacija i fizička sprema koštala ih je pobjede. Giroud (ušao umjesto Sancheza) je poravnao u samom finišu susreta.

 Drugi susret za redom Everton je ispustio prednost u završnim trenucima susreta, također, niti Lukaku, pojačanje od trideset milijuna Eura, ne izgleda svježe. Unatoč odličnom prodoru kod drugog pogotka , ne može se ne primijetiti nešto slabiji ritam i blijeda igra u ostatku susreta. Da tome nije bilo tako Arsenal je već do poluvremena mogao gubiti i sa znatno većom razlikom. Jeli Martinez možda prejako stisnuo momčad u pripremnom razdoblju? Pogriješio u tempiranju forme u startu sezone?  Prikazano nas tjera na takav zaključak, a pitanje je koliko će ih to još koštati bodova?

                            Southampton – 1- V – 1- Manchester United

Nakon iznimno uspješne ljetne turneje Manchester Uniteda prvi problemi su se pojavili sa prvim natjecateljskim susretima.  Momčad prolazi kroz fazu privikavanja na novog trenera i sustav igre, a velik broj ozljeda dodatno otežava život na Old Traffordu - nemoguće je ne primijetiti da je sastav koji je u nedjelju istrčao na teren vrlo sličan, rekao bih čak i za nijansu slabiji, nego onaj Moyesov prošlogodišnji.  Vodstvo Mate poništio je Rodwell, a da momčad Gusa Poyetsa raspolaže većom ofenzivnom kvalitetom mogla su na Stadionu Svjetla ostati i sva tri boda.

O nedostatku tempa sredine terena United već je sve rečeno, isto kao i o problemima zadnje linije, momčad žudi za pojačanjima. Vidal, Di Maria i Messi tri su imena koja su izašla iz van Gaalovih usta na press konferenciji poslije susreta. Dok se zadnje navedeno tu sasvim sigurno našlo samo kako bi pojačao dojam vlastitim riječima, sa Di Mariom je navodno već sve dogovoreno, iako ostaje nejasno zbog čega je van Gaal zapeo upravo za Argentinca, te kako će se njegov dolazak odraziti na stil igre i formaciju.

Pozicija na kojoj se Di Maria najugodnije osjeća i na kojoj može najviše dati, je ona veznjaka u 4-3-3 formaciji. Tako je igrao i u Benfici i lani u Real Madridu u tandemu sa Modrićem, dok je tek kod Mourinha guran na krilo. Dali bi njegov dolazak značio i prelazak u, do nedavno van Gaalovu najdražu, 4-3-3 formaciju? Što to znači za Rooneya i  Valenciju koji gube svoje prirodne pozicije u takvom sustavu? Te na kraju krajeva dali se radi o pametnom potezu, posebice jer su cifre kojima špekuliraju mediji nebeski visoke? Osobno, rađe bi vidio Vidala u crvenom dresu. Veznjak Juventusa jednostavno je potrebniji.

                               Chelsea –1- V –0- Leicester

Nakon Burnleya Chelsea je i drugo kolo za redom odmjerio snage sa novopridošlicom u Premier ligu. Leicester je nakon dobrog otvaranja protiv Evertona (2:2) pružio i vrlo dobru partiju protiv momčadi Josea Mourinha. Dobar dio susreta bilo je teško reći koja momčad puca na naslov prvaka, a koja se nada ostanku u ligi, međutim tragične reakcije napadačkog dvojca Nugent – Ulloua ostavile su ih kratkih rukava.

Ofenzivna igra Leicestera smanjila je manevarski prostor Fabregasu, pa je njegova izvedba, iako i dalje na visokom nivou, bila ipak nešto manje dojmljiva nego tjedan ranije, a niti Schurrle nije bio na jednakoj razini. Kako se radi o mega momčadi pa kad jedan kapitalac zakaže ukaže se neki drugi, utakmicu su obilježili Azpilicueta i Hazard. Bilo da se Hazard odvajao od aut linije i kretao prema sredini, ili pak Azpilicueta dolazio iz drugog plana i pružao širinu, ta lijeva strana Chelsea bila je nezaustavljiva.  Uz ovakve nastupe Azpilicuete Felipe Luis će imati veliki problema izboriti mjesto u udarnih jedanaest, na njegovu sreću sezona je duga.

Konačni pogodak za pobjedu je postigao Diego Costa na asist Hazarda. Drugi je to pogodak brazilskog Španjolca u dva službena nastupa za novi klub i može se reći da stvari za sada izgledaju dobro. Došlo je i do smjene na vratima Chelsea. Poslije Casillasa, Mourinho još jednu golmansku legendu gura iz prvih jedanaest. Nakon desetak godina  Petr Ceh više nije prvi vratar svoje momčadi.  Dok su u slučaju Cassilasa dan danas mišljenja podijeljena , kada je u pitanju Courtois, svi se slažu; mlađi, gladniji, bolji!

Za kraj treba još spomenuti Mahreza, ofenzivnog veznog Leicestera. Iako je u dotičnom susretu ostao bez nekog osobitog učinka vidljivo je da se radi o španeru, dribleru, virtuozu sa loptom. Sa dvadeset i tri godine daljnje napredovanje i razvoj nisu isključeni, pa ako se stvari dobro poklope uskoro bi ga mogli gledati i u nekom klubu boljeg rejtinga od Leicester. Ne u velikoj četvorici, ali u gornjem djelu ljestvice definitivno.

                     Manchester City – 3-  V – 1 - Liverpool

          

O manama i problemima koji bi mogli ove sezone snaći momčad Brendana Rodgersa već sam ranije pisao, a susret na Etihadu izgledao je kao demonstracija istih. Bolja igra i dominacija u prvom poluvremenu ostali su bez učinka, a veliki fizički potencijal, jedna potentna i eksplozivna ofenzivna linija ponovno je zakazala po pitanju efikasnosti. Problem realizacije i zadnjeg pasa, nastao odlaskom Suareza, dao se naslutiti već u pripremnom razdoblju, a Manchester City prvi je to uspio kazniti.

Mario Balotelli – igrač od kojeg se očekuje da dobrim djelom riješi spomenuti problem - uvjerljivi poraz svoje nove momčadi je gledao iz svečane lože, a glavno pitanje koje ovih dana  muči sve navijače 'redsa' je: dali je talijan, sa obzirom na problematično ponašanje precijenjen? Radi se o napadaču koji nikada u karijeri nije zabio više od dvadesetak ligaških golova u sezoni i sa dvadeset i četiri godine ovo mu je možda i zadnja prilika da iz vječnog talenta izraste u vrhunskog igrača.

Kod Manchester Citya može se reći ništa novo. Roster igrača bez velikih promjena, ofenzivni sustav sa kreativnim krilima preuzet je iz prošle sezone - iako je Barcelona u Ligi Prvaka razotkrila sve njegove mane - i ponovno se stječe dojam kako dobre rezultate prvenstveno mogu zahvaliti izvanrednoj formi svojih pojedinaca.

Sinoć je briljirao David Silva. Njegovo kretanje između linija, te traženja pukotina i osjećaj za pravovremeni pas oduševljavaju. Bez ikakvog pretjerivanja može se reći kako se radi o ponajboljem ofenzivnom veznjaku svijeta u ovom trenutku. Njegove precizne lopte sinoć je u vrata pospremao Jovetić, igrač pristigao još prošle godine, međutim ozljede su ga zaustavile da ranije stekne potpunu afirmaciju na Otoku.

Premiership, drugo kolo; nekoliko zapažanja
Arsene Wenger ponovno kuka, Manchester United je nastavio točno tamo gdje je stao prošle sezone. Mourinho je nakon dva odigrana kola Mr. Perfect, sa sto postotnim učinkom, iako su sa obzirom na protivnike obje pobjede ostvarene teže od očekivanog, dok su svi problemi Liverpoola isplivali su na površinu na Etihadu. Pošto je prerano za zaključke, evo nekoliko zapažanja. Everton – 2 - V - 2 - Arsenal Nije trebalo dugo proći da krene novi red kukanja na Emiratesu. Sezona počela prerano, Sanchez nije došao fizički spreman, Naismith je zabio iz zaleđa….. Pa iako nitko ne može osporiti da u svakoj ...
Premiership, drugo kolo; nekoliko zapažanja
Arsene Wenger ponovno kuka, Manchester United je nastavio točno tamo ...
Moja greška, evo upravo piskaram nešto o Hazadru i o tom pogotku, smetnuo sam sa uma. Ako se može uzeti u obzir kao opravdanje tekst je nastao u sitnim noćnim satima. - aksma, 26.8.14. 13:58, 0 0 0
Ma nije toliko bitno :D Gol ko gol, ostaje sve napisano. - M_Tsigalko, 26.8.14. 15:47, 0 0 0
Svaka čast za analizu, ali opet imaš jednu upadljivu grešku, mislim da United nije igrao protiv Southamptona. :D - Madridista7, 26.8.14. 22:34, 0 0 0
Trebo bi prestat pisat po noci napucan kavom. Vecinu gresaka prmjetim i sam,ali nakon objave teksta, da mogu ispravio bih odmah. - aksma, 26.8.14. 23:10, 0 0 0
ponovno ako netko sa uredničkim ovlastima ima volje i vremena neka ispravi, ako ne nema veze - aksma, 26.8.14. 23:42, 0 0 0
08/2014
Nova slobodna tema; o sportskom i manje sportskom

Slijed taktičkih trendova se nastavio gotovo 'newtonovskim' principom akcije i reakcije. Nakon  prošlosezonskih napadačkih tandema, koji su dominirali dvama najjačim ligama svijeta (Aguero - Negredo, Villa - Costa), ove sezone na velika vrata se vratila igra sa tri stopera. Naprosto, logično je ako te protivnik pritišće sa dva napadač (akcija), da se braniš sa jednim stoperom više, odnosno sa njih tri (reakcija). Louis van Gaal je prepoznao pravi trenutak i bilo da razgovaramo o klupi nizozemske reprezentacije, ili pak ljetnoj turneji Manchester Uniteda, sustav 3-5-2 se pokazuje kao pun pogodak. Pravi ljetni hit.

Teoretski, radi se o formaciji koja, kao rijetko koja druga, pruža balans između brojčano impresivne defanzive, te igre sa dva napadača i slobodnim play makerom. Međutim, da bi taj balans bio uspješno postignut na terenu momčad mora odgovoriti nekim vrlo specifičnim zahtjevima. Od mobilnih stopera  - koji znaju igrati nogom i mogu iznijeti loptu. Neumornih krilnih igrača - koji pokrivaju veliki prostor. Tehnički superiornih napadača - koji mogu zadržati loptu u svom posjedu . Do vrhunskog playmakera – koji to sve povezuje kvalitetnom distribucijom. Na Old Traffordu za sada stvari funkcioniraju, a evo i glavnih razloga zašto je tome tako.

 Wayne Rooney

Mnogi su oni koji tvrde da je Rooney lani trebao biti prodan. Sa obzirom na godine nerealno je očekivati da će ikada postići veću cijenu, dok su konstantno nezadovoljstvo, traženje većeg ugovora, pa čak i službeni zahtjev za transferom ozbiljno prijetili urušavanjem svlačionice. Dolaskom van Gaala priča je doživjela obrat. U novom sustavu Rooney je prvo ime, nositelj ofanzivne igre, te kapetan momčadi. Mata je glavni kreator, Robin van Persie egzekutor, dok Wayne posjeduje raznovrsnost u igri koja mu omogućava da vrlo fluidno mijenja pozicije i uloge sa jednim ili sa drugim.  Tko će gurnuti zadnji pas, a tko zabiti, manje je bitno - radi se o tolikoj koncentraciji ofenzivne kvalitete da će golovi gotovo sigurno doći –već je, kada je dotični sustav u pitanju, puno bitnije da napadači mogu zadržati loptu u svom posjedu. Kako je u ovom sustavu veliki broj igrača podređen defanzivi,   ofenzivni duo nerijetko ostaje sam, odsječen, na protivničkoj polovici, pa je čuvanje posjeda lopte dok se napadu ne priključi ostatak momčadi krucijalan. Sfera je to nogometne igre u kojoj Rooney jednostavno briljira.

 

 Robusna građa i nisko težište čine ga čvrstim u duelu i kod građenja lopte, a kada sačuva posjed  odlična distribucija i još bolje finišerske sposobnosti čine ga nepredvidivim, te  izuzetno opasnim i efikasnim.  Sa Matom iza leđa, oslobođen zadaća razigravanja momčadi, igra svoju prirodnoj poziciji i ne treba čuditi ukoliko dobrano nadmaši prošlosezonski učinak.  

 Trequartista

Sir. Alex Ferguson je ustoličio, Moyes nije ima hrabrosti mijenjati, pa je dvočlana sredina terena postala svojevrsna tradicija Uniteda. Dok su centralne vezne pozicije u raznim varijacijama 4-4-2 formacije držali Roy Kean i Scholes djelovalo je to smisleno i logično, međutim Carrick i Flecher ili pak Cleverley, ne mogu nositi sami sredinu terena. Igru je pokušavao povezati i Rooney dubljim pozicioniranjem, međutim sve do dolaska Lous van Gaala nikome nije palo na pamet da bi na Old Traffordu mogla zaigrati i jedna tipična 'desetka'. Nije da Ferguson i Moyes nisu u svlačionici imali igrače tog profila, prvo je stigao Kagawa, kasnije i Mata, no oni su uporno gurani na neprirodne krilne pozicije. Formacija 3-5-2 ih je vratila u njihovu prirodnu zonu djelovanja. Iza leđa napadačkog tandema.

Bilo da sa napadačkim dvojcem tvori ofenzivni trokut, ili pak okrenut leđima golu pruža opciju za pas u popularnoj 'w' formi sredine, Juan Mata daje Unitedu jednu kreativnu crtu. Odlično kretanje i traženje prostora između linija, precizna i točna pas igra, te savršen pregled, čine ga gotovo savršenom poveznicom između sredine i napada. Nešto mekšu igru u defanzivi, problem koji je na krilu bio ogroman kamen spoticanja, na poziciji trequartiste ipak je manje primjetan. Osim što mora pokrivati manji prostor, sada iza svojih leđa ima dvojac defanzivnih veznjaka. Koliko na toj poziciji može dati najbolje se vidjelu u Chelseu, prije povratka Mourinha, kada je bio najbolji igrač i prvo ime momčadi koja je osvojila oba najvrjednija europska trofeja.

Wing-back

Wing-back je engleski naziv za krilne pozicije u 3-5-2 sustavu. Tročlana zadnja linija omogućava  bočnim igračima da igraju slobodnije prema naprijed  nego klasični bekovi, no kako se pozicioniraju ipak dublje nego što je to slučaj sa ofenzivnim krilima, pojam wing-back ih savršeno opisuje. Radi o vrlo specifičnoj roli i malo je igrača kojima je upravo to prirodna pozicija. Većinom ju popunjavaju ofenzivni bekovi, ili pak defanzivno osviještena krila, međutim, ono što je Antonio Valencia prezentirao u zadnjim susretima tjera nas da se zapitamo dali je moguće da se radi o pravom, prirodnom wing-backu?

Njegov ogroman fizički potencijal u ofenzivi  djeluje pomalo surovo, robusno, nebrušeno. Bez pravog zadnjeg pasa ili driblinga. Kako također nije niti najkvalitetniji branič kada su situacije jedan na jedan u pitanju, njegove partije proteklih sezone često su djelovale nedorečeno.  Danas, sa jednim stoperom iza leđa, te Rooneyem, Matom i van Persiem ispred sebe, njegove jedine brige su pokrivanje što većeg prostora, te pružanje širine ostatku momčadi. Neumorna trka i snaga u duelu kojima raspolaže čine ga savršenim upravo za navedeno.

Eventualni problem se nadzire na drugoj strani. Young je 'španer', tehnički superiorniji Valenciji, ali znatno mekši. Među 'fizikalcima' engleskog nogometa  karijera mu već godinama stagnira. Nikada nije ispunio potencijal najboljeg mladog igrača Premier lige, i sa 29 godina na leđima upitno je može li on iznijeti potreban teret. Kao pojačanje je doveden Luke Shaw, koji nije došao u optimalnom fizičkom stanju, pa se ubrzo i ozlijedio. Vjerojatno će propustiti prva četiri susreta prvenstva, a kako se radi o novo pridošlom igraču slijedi mu i period privikavanja i uigravanja sa novom momčadi. Igrao je u pripremnim susretima, no natjecateljski nivo je ipak nešto sasvim drugo. Kompetitivna sredina poput Premiershipa često 'sporiji' start igrača ili momčadi pretvori u lošu i razočaravajuću sezonu. Na Old Traffordu bi već trebali znati nešto o tome. 

Rezime

Teško da je van Gaal mogao pronaći bolji i učinkovitiji sustav za dotičnu skupinu igrača. Iako su zone poput centralnih veznjaka, stopera, pa čak i drugog wing-backa, još uvijek ne adekvatno pokrivene, ranije opisani plusevi trebali bi United ponovno učiniti konkurentnim u Premier ligi. Rooney, Mata i Valencia na svojim prirodnim pozicijama i ulogama momčadi mogu dati puno i četvrta pozicija izgleda itekako dostižno. Ukoliko do kraja prijelaznog roka u klub stignu: Vidal, Di Maria ili pak Rojo, apetiti bi mogli opravdano porasti, za sada još uvijek ne.

'5-3-2' formacija; zašto funkcionira na Old Traffordu?
Slijed taktičkih trendova se nastavio gotovo 'newtonovskim' principom akcije i reakcije. Nakon prošlosezonskih napadačkih tandema, koji su dominirali dvama najjačim ligama svijeta (Aguero - Negredo, Villa - Costa), ove sezone na velika vrata se vratila igra sa tri stopera. Naprosto, logično je ako te protivnik pritišće sa dva napadač (akcija), da se braniš sa jednim stoperom više, odnosno sa njih tri (reakcija). Louis van Gaal je prepoznao pravi trenutak i bilo da razgovaramo o klupi nizozemske reprezentacije, ili pak ljetnoj turneji Manchester Uniteda, sustav 3-5-2 se pokazuje kao pun pogodak. Pravi ljetni hit. Teoretski, radi se o formaciji koja, kao ...
'5-3-2' formacija; zašto funkcionira na Old Traffordu?
Slijed taktičkih trendova se nastavio gotovo 'newtonovskim' principom akcije i ...

Respekt: loptica1998, prvigol, johnny08, PLAvi2704, zgberozg,

Slažem se: Lacko94, pravi,

Ne slažem se: panglu,

Sve to stoji, evo i sam je sada zavapio za pojačanjima; hoću zaključiti da je Utd. trebao krenuti sa pojačanjima i to ozbiljnim u obrani, na mjestu stopera, a ne iskrcati hrpu novaca za dva mladića koji u tom segmentu neće raditi razliku. - johnny08, 16.8.14. 17:53, 0 0 0
Slazem se da je jacanje zadnje linije nuzno, iako ima tu nekolicina mladih talenata. prvenstveno Blackett.Ako ne bitnije, onda jednako vazno je nac zamjenu za Fletchera i Carricka, a cak i Hererra djeluje vise ko plan B, nego idealno resenje - aksma, 16.8.14. 18:28, 0 0 0
opet si pogodio ko ptica , younga :) - panglu, 16.8.14. 19:02, 0 0 0
Pa de si panglu, kaj ima. Dugo se nisi ne slago samnom. - aksma, 16.8.14. 19:34, 0 0 0
nije te bilo dodes ko mamicevci na pocetak i nestanes pred kraj :))) - panglu, 22.8.14. 22:04, 0 0 0
08/2014
Premiership počinje; čeka li nas najneizvjesnija sezona dosad?

F.C. Liverpool

Menadžer: Brendan Rodgers

Formacija: 4-3-3, 4-4-2, 4-2-3-1, 3-5-2

Dolasci: Adam Lallana, Divock Origi, Dejan Lovren, Ricki Lambert, Lazar Marković, Emre Can, Javier Manquillio


Odlasci: Luis Suarez, Jakub Skokolik, Pepe Reina, Conor Coady, Armin Hodžić 

Očekivati da će se Liverpool ravnopravno boriti za naslov prvaka je iluzija. Liga Prvaka, kao i odlazak Suareza moraju ostaviti traga na domaći rezultat, a kada se isto ne bi dogodilo, radilo bi se o pravom čudu. Osobno, sumnjam da mogu bolje od petog mjesta, konkurencija izgleda ozbiljnije i ponoviti prošlu sezonu bit će izuzetno teško, rekao bih nemoguće. Međutim, na turneji po SAD-u momčad Brendana Rodersa je pokazala jedan uzbudljiv, ofenzivan nogomet. Radi se o ekipi koja igra za 'gol više', pa iako ih možda rezultat i neće maziti, atrakcija je zagarantirana. No, krenimo redom.

Luis Suarez

Izvanredna forma Suareza glavni je razlog prošlosezonskog uzleta kluba. Rodgers je napravio veliki posao. Ubrzao je igru, spustio loptu na tlo, doveo moderan nogomet na Anfield- koliko god to otrcano zvučalo. Međutim, u središtu njegove vizije bio je izvanredan Urugvajac. Veliki fizički potencijal  Sterlinga i Sturidgea upravo je od strane Suareza dobivao ono završno poliranje. Final touch u vidu gola, zadnjeg pasa, ili jednostavnog stvaranja viška superiornom kontrolom lopte. Danas je glavno pitanje  jeli moguće nadomjestiti učinak Luisa Suareza? Sa obzirom da se radi o igraču koji je prošle sezone igrao vjerojatno na najvišem nivou na planeti, logičan odgovor je ne. I uistinu teško da bi transfer iti jednog napadača današnjice Liverpoolu garantirao ostanak na istom nivou, pa ipak teško je razumjeti odluku da se adekvatna zamjena, netko tko može pružiti barem približno, niti ne pokuša pronaći.

Što je naumio Rodgers?

 O metodi kojom su na Anfiledu pokušali nadomjestiti učinak sjajnog Urugvajca već je sve rekao JoHayes prije koji dan. Potrošena je cifra dobivena za Suareza, štoviše dobrano je premašena. Dovedeno je sedam igrača. Strateški se pojačala obrana. Lallana donosi momčadi jednu kreativnu crtu u sredini. Lazar Marković je kvalitetan winger, iako je upitno koliko je takav jedan potreban. Dok je Ricki Lamber doveden kao napadačka opcija. Tu je još i Divoc Origi's, mladi napadač stigao iz Lilla, te veznjak Emre Can's. Ne može se reći da je iti jedno od navedenih imena nužno loša kupovina. Pa čak i taj sporni Ricki Lambert ima određenih kvaliteta, međutim, gotovo svi su osjetno pretplaćeni, a o nasljedniku Suareza smiješno je uopće govoriti. Kao da se momčadi željela dati dubina, jedna dimenzija više za potrebe Lige Prvaka, a da se pritom u potpunosti ignoriralo da je njihov projekt  'anfieldske Barcelone' upravo ostao bez svog Messia. 

Rodgers očekivano nije odustao od svojih nogometnih ideala. Kontroliranje igre kroz pas podsjeća na nekada nizozemska, danas španjolske momčadi. A kada tome dodamo visok pritisak na zadnju liniju protivnika, te česte rotacije i prelaske iz formacije u formaciju u samom susretu, očito je da se radi o jednom suvremenom pristupu. Gomilanje wingera u svlačionici daje naslutiti da će i dalje težište igre biti u širim zonama. Uz Coutinha, Lallanu, Markovića,  na tom djelu terena lakše im je kontrolirati posjed lopte, dok je sredina sa Joe Allenom I Hendersonom prvenstveno radnička i tvrda.

Osim tvrde sredine terena, ono što razlikuje njegov stil od onog Barcelone ili Bayerna, je znatno agresivnije i okomitije napadanje prostora, sa ipak znatno više duel igre i fizičkog kontakta. Rahim Sterling je ogroman potencijal. Njegova brzina i eksplozivnost  impresioniraju. Slično je i sa Sturidgeom, koji je doduše nešto manje eksplozivan, ali vrlo mobilan napadač, inteligentnog kretanja. No, bez profinjenog dodira vrhunskog egzekutora očita terenska inicijativa u ofenzivi teško dolazi do potvrde. Bilo je to vrlo vidljivo i u nedavnom susretu sa Manchester Unitedom. Liverpool je imao rezultatsku prednost, terensku inicijativu, bolju igru gotovo punih sat vremena, da bi susret izgubili glatko sa 3:1. 

Zadnja linija 

Ukoliko se problem realizacije, pa čak i zadnjeg pasa, protegne sa pripremnih utakmica na sezonu Liverpool bi se mogao naći u gadnim problemima. Momčad je prošle sezone primila pedeset golova u ligi, a da stvar bude još gora ove sezone odlazak Suareza morat će djelomično kompenzirat i vezni igrači većim ofenzivnim angažmanom. Što znači više prostora iza njihovi leđa i vrlo nezahvalna zadaća za novokomponiranu obranu. Stanje stvari koje ne trpi neefikasnost.

Kako bi popravio loš obrambeni učinak Rodgers je pojačao zadnju liniju sa, za sada, dva braniča. Prvi je naš Dejan Lovren, pred kojime je vrlo vjerojatno 'biti ili ne biti' sezona. Cifra koja je za njega plaćena ne ostavlja prostora iluzijama. Očekuje da uskoči u kopačke umirovljenog Carraghera, da bude vođa obrane. Liverpool igra visoki presing, što je vrlo zahtjevno za stopere koji svojim kretanjima moraju pratiti ostatak momčadi i pokrivati veliki prostor. Dali će to Lovren biti u stanju tek ćemo vidjeti, broj 'dozvoljenih' grešaka sigurno je limitiran. Doveden je i Javier Manquillio. Bek iz madridskog Atletica stigao je na posudbu, a čeka ga borba sa  Glenom Johnsonom  za desnu stranu obrane. Kako će novo komponirana obrana 'kliknuti', te hoće li se pojačanja uistinu pokazati kao takva, vidjet ćemo već slijedeći vikend, kada kreće otočki nogometni cirkus.

 Zaključno

Prodaja Suareza je sa poslovne strane sasvim opravdani potez. Igrač od gotovo punih dvadeset i osam godina nikada neće postići višu cijenu od one koju je platila Barcelona. No isto je tako činjenica da su njegove predstave i golovi nosili momčad do drugog mjesta. Pozicije kojoj se uoči sezone nisu nadali niti najoptimističniji (sezonu ranije završili sedmi). Lani su se karte odlično posložile za Rodgersa, očekivanja su narasla, a vrlo je upitno u kojoj će ih mjeri ovosezonska momčad moći ispuniti. Ogroman novac je potrošen, a da nije doveden niti jedan kapitalac, igrač koji garantira pomak na bolje. Nedostatak  tehničke superiornosti u napadu, kojom su raspolagali prošle sezone, mogla bi se pokazati kao kamen spoticanja kada se na drugoj strani nađu zatvorene, defanzivi podređene momčadi. Dok im za njihov omiljeni 'run and gun' nogomet fali efikasnosti. Osobno, pad od barem tri pozicije u odnosu na prošlu sezonu, čini se neizbježan. 

Countdown to Premiership 14/15; F.C. Liverpool
F.C. Liverpool Menadžer: Brendan Rodgers Formacija: 4-3-3, 4-4-2, 4-2-3-1, 3-5-2 Dolasci: Adam Lallana, Divock Origi, Dejan Lovren, Ricki Lambert, Lazar Marković, Emre Can, Javier Manquillio Odlasci: Luis Suarez, Jakub Skokolik, Pepe Reina, Conor Coady, Armin Hodžić Očekivati da će se Liverpool ravnopravno boriti za naslov prvaka je iluzija. Liga Prvaka, kao i odlazak Suareza moraju ostaviti traga na domaći rezultat, a kada se isto ne bi dogodilo, radilo bi se o pravom čudu. Osobno, sumnjam da mogu bolje od petog mjesta, konkurencija izgleda ozbiljnije i ponoviti prošlu sezonu bit će izuzetno teško, rekao bih nemoguće. Međutim, na turneji po SAD-u ...
Countdown to Premiership 14/15; F.C. Liverpool
F.C. Liverpool Menadžer: Brendan Rodgers Formacija: 4-3-3, 4-4-2, 4-2-3-1, 3-5-2 ...
Može Liverpool itekako više od petog mjesta. Lambert nikako neće igrati u prvih 11, Sturridge mora biti centralni napadač a Coutinho umjesto njega na krilu. U vezi dodati mašinu Cana. Navodno da je Cavani blizu dolaska.. - Madridista7, 14.8.14. 18:48, 0 0 0
Manquillo je na posudbi iz Atl. Madrida, a ne Bilbaoa. - Madridista7, 14.8.14. 18:49, 0 0 0
Liverpool ima dobru momčad, odličnu čak, jednostavno konkurencija djeluje bolje u odnosu na prošlu godinu, dok oni ipak ne. Rijetko kad se dogodi da odlazak najboljeg igrača ne prati i rezultatski pad, da to bude slučaj sa Suarezom bio bi iznenađen.. - aksma, 15.8.14. 18:24, 0 0 0
Osim toga, Liga prvaka ove sezone, jedna fronta više, i dalje smatram da im je peto mjesto plafon, vidjet ćemo na koji mjesec. Kaj se tiče Manquilla, moja greška, ako može i ako ima volje nek ispravi netko iz uredništva - aksma, 15.8.14. 18:27, 0 0 0
Nek si ti pozurio Liverpool otpisat :D - M_Tsigalko, 16.8.14. 15:27, 0 0 0
08/2014
Slobodna tema; o svemu i svačemu...

 Arsenal

 Dolasci: Alexis Sanchez, Mathieu Debuchy,Calum Chambers, David Ospina

Odlasci: Lucas Fabianski,Zak Anash, Bacary Sagna, Niklas Bendtner, Park Chu Young, Chucks Aneke, Daniel Boateng, Carlos Vela,Thomas Eisfeld 

Menadžer: Arsene Wenger

Formacija: 4-2-3-1

Aaron Ramsey je pobjedničkim golom na Wembleyu prekinuo doba trofejne suše za Arsenal. Wenger se napokon dokopao srebrnine, a u klubu se nadaju da će taj FA kup poslužiti kao dobar temelj za novi uzlet. Doveden je fitnes stručnjak njemačke nogometne reprezentacije, Shad Forsythe – kojem je glavni zadatak riješiti kronični problem ozljeda u momčadi. Zaposlen je i Andries Jonker, bivši asistent Louisa van Gaala – koji je preuzeo mjesto prvog čovjeka u pogonu za razvoja mladih igrača. A da bi atmosfera nekih 'novih vjetrova' bila potpuna pobrinuo se i Ivan Gazidis - predsjednik kluba koji je napokon shvatio da rezultat košta. Jeli Arsenal uistinu na pragu neke nove ere, ili se radi samo o marketinškoj 'patki i dobrim željama'? Odgovor će uvelike ovisiti o izlaznim i ulaznim transferima do kraja ljeta. Za sada, svi simpatizeri topnika imaju pravo na optimizam, umjereni, ali ipak optimizam.

Alexis Sanchez

Definitivno prvo ime prijelaznog roka na Emiratesu je Alexis Sanchez. Krilni napadač, koji može pokriti sve pozicije u ofenzivnoj liniji. Doveden je kako bi popravio prošlosezonski učinak od svega 68 postignutih golova Arsenala , čak 32 manje od prvaka Man. City-a. Koliko može dati kada nije sputan sustavom i njegov talent nije žrtvovan za 'više dobro' Sanchez je pokazao u Brazilu, a nije nerealno očekivati da odlične partije nastavi pružati i u Londonu. Bilo da se pozicionira kao 'suport player' isturenom napadaču, pa djeluje kao jedan kut ofenzivnog trokuta koji tvori sa Ozilom i Walcotom, ili pak preuzme ulogu u samom vrhu napada, Sanchez bi se mogao i trebao pokazati kao pun pogodak Arsena Wengera.

Giroud; najslabija karika?

 Ofenzivna linija - Sanchez – Ozil – Walcot – sa jednim napadačem ispred sebe djeluje ipak kao vjerojatnija opcija nego varijanta sa Sanchezom na lažnoj devetki i igrom bez pravog centarfora. Upitno je tek može li Giroud ispuniti očekivanja? Učinak od šesnaest golova i osam asistencija u Premier ligi zaslužuje respekt, međutim, Giroud je oduvijek bio igrač kojeg momčad dobrim djelom susreta trpi na terenu. Istina, vrati on dio toga svojim golovima i martinela igrom, ali činjenica je da nitko od direktnih konkurenata za vrh tablice u momčadi nema takve igrače, ili im barem nisu prva i jedina opcija. Aguero, Rooney, van Persie, Wellbeck, Sturidge, Costa- svi navedeni ne samo da su kvalitetniji napadači do Francuza, već je i njihova igra raznovrsnija i svestranija. Radi se o tehnički kvalitetnijim, bržim igračima, koji ofenzivnu igru svojih momčadi čine nepredvidivom, dok je kod Girouda slučaj upravo suprotan. Kupovina jednog vrhunskog centarfora, koji više sudjeluje u samoj igri, trebala bi biti pri vrhu liste prioriteta Arsena Wengera. Kupovina Sancheza je pogođena , no sa obzirom na konkurenciju vrlo vjerojatno nedovoljna za napad na sami vrh.

Defanzivni (dis)balans sredine terena

Dok za rješavanje ofenzivnih dilema Wenger još i posjeduje kakva takva rješenja, najveći problem topnika zadnjih godina još uvijek je prisutan. Radi se o vrlo očitom disbalansu sredine terena. U sustavu 4-2-3-1, par centralnih veznjaka najčešće čine Aaron Ramsey i Arteta. Nitko ne može osporiti kvalitetu Ramseya, radi se o ponajboljem 'box to box' veznjaku lige. Igraču visokog tempa, velike mobilnosti, a jedini problem je što je Arteta sušta suprotnost svemu navedenom. Iako drži prosjek točnih dodavanja iznad 90%, njegov nedostatak eksplozivnosti, te slabija pokretljivost otvaraju rupe u veznoj liniji. Francuz jednostavno ne stiže kvalitetno pokriti prostor koji u svojim prodorima prema naprijed ostavlja Ramsey iza svojih leđa.

 Na raspolaganju za te dvije pozicije  su još  Wilshere,-koji je pak defanzivno nepouzdan - i Flamini - čiji su najbolji dani stvar prošlosti, a no što je Arsenalu potrebno je defanzivno jaki zadnji vezni, sa kvalitetnom distribucijom, koji se pozicionira duboko u veznoj liniji, no koji po potrebi isto tako može iskoračiti naprijed i zatvoriti leđa Ramseyu. U momentalnom rosteru takvih igrača nema, pa se špekuliralo o mnogim imenima. Možda najozbiljnije o Samiu  Kheidiri i Nigelu de Joungu. I dok je prvi ipak (pre)sličan Ramseyu, barem u segmentima trke i pas igre - koja je kod obojice prije svega: brza, dinamična, energična, pa tek onda kreativna i precizna - Nigel de Joung djeluje kao kvalitetno i dostupno rješenje. Svoje defanzivne sposobnosti prezentirao je svijetu 'uštopavanjem' Messia na SP u Brazilu, a njegova pas igra bilježi konstantnu uspješnost preko 90%. Iako se sigurno ne radi o najkreativnijem veznjaku na svijetu, sklonost da ostaje dublje te kontrolira igru na vlastitoj polovici terena čine ga gotovo savršenim partnerom slobodnijem Aaronu Ramseyu, barem na papiru. Sa njime bi Arsenal dobio na čvrstoći vezne linije, što bi značilo i lakši život obrani.

Zadnja linija; samo drugačija ili i slabija?

Arsenal je prošle sezone primio 41 ligaški pogodak, što njihovu obranu stavlja na četvrto mjesto lige. Primili su manje od Liverpoola, ali očekivano više Chelsea, Citya-a, pa čak i Tottenhama, Da će se ići u određenu rekonstrukciju bilo je jasno čim su najveći klubovi počeli vabiti  Vermaelena, pa iako je Belgijanac još uvijek na Emiratesu pitanje je dana kada će promijeniti radnu adresu. Carl Jenkins  također je na izlaznim vratima kluba, u potrazi za većom minutažom. Dok je dugogodišnji bek, Bacary Sagna, preselio na Etihad. Kao zamjene za njih dvojicu dovedeni su Mathieu Debuchy i Calum Chambers. Mlađi, gladniji, željni dokazivanja, mogli bi čak predstavljati i korak na bolje, no samo u slučaju da se nađe kvalitetna zamjena za Vermealena, što još uvijek nije slučaj.  Normalno sve navedeno drži vodu samo u slučaju zadržavanja Pera Mertesackera. Bez kojeg je obranu topnika teško i zamisliti.

Treba još napomenuti kako je vratarska pozicija pojačana izvanrednim kolumijcem Ospinom, što ujedno znači i definitivno dizanje ruku od Ikera Cassilasa. Pametan potez uprave, ili je Iker bio ipak veći zicer? Vrijeme će pokazati, no,  osobno, kolumbijac je pokupio moje simpatije.

Zaključno

Wenger je krenuo u slaganje momčadi za vrh engleskog i europskog nogometa.  Projekt koji obećava, no tako je već zadnjih desetak godina. Istina, na prošlom prijelaznom roku je doveden Ozil, sada je trend nastavljen sa Sanchezom, no Arsenalu ipak fali još po jedan igrač najviše kvalitete u svakoj liniji. Wenger mora pronaći: jednog  kvalitetnog 'holdera' u vezi –kojeg će upariti sa Aaronom R. , pouzdanog stopera  - koji će zamijeniti Vermaelen, te centralnog napadača - koji će rasteretiti Girouda. U suprotnom ponovno im slijedi borba sa Tottenhamom, smještena tek na korak do legitimnih kandidata za naslov prvaka Engleske.

Countdown to Premiership 14/15; F.C. Arsenal
Arsenal Dolasci: Alexis Sanchez, Mathieu Debuchy,Calum Chambers, David Ospina Odlasci: Lucas Fabianski,Zak Anash, Bacary Sagna, Niklas Bendtner, Park Chu Young, Chucks Aneke, Daniel Boateng, Carlos Vela,Thomas Eisfeld Menadžer: Arsene Wenger Formacija: 4-2-3-1 Aaron Ramsey je pobjedničkim golom na Wembleyu prekinuo doba trofejne suše za Arsenal. Wenger se napokon dokopao srebrnine, a u klubu se nadaju da će taj FA kup poslužiti kao dobar temelj za novi uzlet. Doveden je fitnes stručnjak njemačke nogometne reprezentacije, Shad Forsythe – kojem je glavni zadatak riješiti kronični problem ozljeda u momčadi. Zaposlen je i Andries Jonker, bivši asistent Louisa van Gaala – koji je ...
Countdown to Premiership 14/15; F.C. Arsenal
Arsenal Dolasci: Alexis Sanchez, Mathieu Debuchy,Calum Chambers, David Ospina Odlasci: ...
ne vidim kao prvake. - aksma, 5.8.14. 12:30, 0 0 0
Wenger je govorio da će vjer dovesti stopera otišao on ili ne, a Giroud nije idealan, ali važnije je veznog uzet. Ako će dovoditi napadača nek se riješe nekoga od nakupljenih krila tipa Podolski. Sve u svemu idu prema naprijed nakon godina stagnacije - JoHayes13, 5.8.14. 12:52, 0 0 0
Pa kažem razloga za optimizam ima, ali kad su oni u pitanju priče o napretku i postepenom razvitku su izgubile kredibilitet jedno prije pet, šest godina. Wenger ima dobru momčad, mora gurnuti ruku u džep i potrošiti koliko treba da popuni još neke... - aksma, 5.8.14. 12:59, 0 0 0
..pukotine i bude napokon konkurentan na svim poljima. Akoo itko nema pravo na čekanje onda je to on, jedino što se iz toga može izrodit je osipanje ove perspektivne ekipe - aksma, 5.8.14. 13:01, 0 0 0
arsenal bi mogao kupit carlosa baccu - HAJDUK2012, 5.8.14. 13:06, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.