chelsea_2012

realno analiziranje(koliko j e to moguće)
Reputacija
2
Bodova
50
Analiza
8
Ocjena
111
Anketa
84
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši
obriši

Analize

03/2019
Je li Zidane najbolja opcija za Real Madrid?

Ljeto 2018-te  i tek koji dan nakon finala Lp i njezinog osvajanja  te u jeku priprema za svjetsko prvenstvo dolazi "šokantna vjest" Zinedin Zidan odlazi sa klupe Reala ,nedugo nakon tog taj "šokanti trend " odlazaka nastavio je Crsitiano Ronaldo uz jednu zajedničku poveznicu znanu kao Perez. Tjekom cjele sezeone 2017/2018 Zidan je konstantno visio "poput lustera" bez imalo Perezove sentimentalnosti ili respekta prema predhodne dvije osvojene lige prvaka te respekta u menadžerskom smislu odnosno  mješanju u transfere te bez nekog velikog ispunjavanja Zidanovih želja. Pri kraju mandata prema glasinama odnosno različitih sportskih izvora procurilo je da je Zidanov zahtjev bio Hazard uz još bar minimalno jednog igrača po  Zidanovom izboru,naravno  umjesto da se nateže sa Chelseom oko Hazarda te da ispunjava Zinedinove zahtjeve Perez je uz to što se pomalo "utripao poput maloljetnog tijnedžera u pubertetu da je spreman za samostalni život te na vlastite odluke pa na kraju ostane živjeti sa starcima do 40tih "pa tako i Perez  u ulogu sportskog direktora  gdje je umjesto da podrži Zidanea  ,odlučio jednostavno kreniti linijom manjeg otpora kao što je to uradio i sa Vicente del Bosqueom 2003. godine .

Naravno trend konfuzije i nezdravih odnosa nastavio se uz predhodno odbijanja zahtjeva Ronaldu  poput   povećanja plaće i konstantnog guranja na                    "drugu poziciju " iza Alfreda Di Stéfana  naglašavajući samim time  manjak respekta prema Ronladu  te tako dao doznanja Zidanu tko je glavni šerif zanemarujući pritom stvarnost i realne potrebe ekipe poput pojačanja , zamjene za Ronalda ili njegovog ostanka te se odlučio isključivo na kozmetiče promjene.

Naravno da bi vidjeli punu sliku potrebno je se vratiti malo unazad kako bi mogli vidjeti širu sliku , sve je počelo Perezovim instliranjem Rafe Beniteza (3. 6, 2015 - 4.1.2016) te njegovim otkazom nakon loše polusezone gdje je tjekom tog tranzintnog razdoblja  " za prvu ruku " postavio Zidanea  bez nekog konkretnog plana čija je glavna referenca bila na naglasku kao bivšeg člana  "Galácticosa". Igrom slučaja  Zidaneu je pošlo za rukom osvojiti 11-tog "klempu" te prvog u nizu od svoje hat-trick kolekcije naravno sezonu 2015/2016 završava na drugom mjestu gdje je tjekom druge polovice prvenstva nadoknadio veliki zaostatak za Barcelonom , dok su u kupu Kralja izbačeni zbog administativne pogreške zbog igranja  Denisa Cherysheva.

Ljeto je pretežito donijelo kozmetičke promjene izuzev aktivacije kluzule u Moratinom ugovoru te su pojačali klupu sa Moratom i pritom su se rješili  Cherysheva i  Jesea .Naravno na lijevom beku su ostavili Marcela čiji je back -up bio Nacho (Coentraa su ozbiljno načele ozljede i nije mogao ozbiljnije konkurirati).

Tjekom  sezone 2016/2017 Zidane izvlači maksimum na račun širokog kadra te osvaja La ligu i drugu uzastopice Ligu prvaka žrtvujući pritom kup. Budući da je imao jako širok kadar odlično ga je rasporedio da osvoji sve osim kupa te pritom kvalitetno balasirajući kadar uz dosta nezadovoljstva u liku Jamesa i povremeno Morate koji su zahtjevali veću minutažu u "velikim " utakmicama pa je tako Mateo Kovačić odlično poslužio  kao rotacijski igrač .Ipak ta je sezona poslužila kao prekretnica nakon koje se u ljetnom prijelaznom roku istaknuo jaz i nesrazmjerice između uprave (čitaj Perez ) te Zidanea,  u neku ruku taj prijelazni rok  

možemo percipirati kao početak kraja Zidanea na klupi Reala te loše politike Fiorenitna Pereza čije su se posljedice efektirale na katastrofalno ispadanje protiv Ajaxa u osmini finala , ispadanje u kupu i praktično  izgubljenim prvnstvom u tekućoj sezoni . Jednostavno Pereza su zaslijepili pretjerani uspjesi Reala gdje je na trenutak pomislio da je Real ima puno bolje igrače nego što je to u stvari i bilo , pomalo arogantno i bahato rasprodaje nezadovoljne zvjezde bez imalo nekog konkretnog dugoročnog plana gledajući samo na profit i  bez imalo osjećaja ili anlize svojih poteza i njezinih posljedica . Perez je bio toliko uvjeren u svoje poteze da je praktički već uzastopice drugi prijelazni rok završio u plusu samo što je ovaj put ostvario rekordnu zaradu ali se pritom rješio  jednog standardnog prvotimca Pepea  ignorirajući njegovu važnost za ekipu kao i njegovu želju za ostankom te je još  jednom ostao gluh na Zidaneove zahtjeve , nakon Pepea praktički se rješio još 3 izuzetno rotacijski bitna igrača Danila , Morate i Jamesa  te Diaza koji je na neki način bio jako dobar igrač za dubinu kadra , te je pritom dove zamjene u smislu Hernandeza i Ceballosa  za svega 40 mil. €  koji su bili prvenstveno etiketirani kao  potencijal ,  nipošto kao kvalitetni rotacijski igrači  koji mogu zamjeniti Jamesa , Moratu i Danila a kamoli kao  standardni prvotimci . Perezova ishitrenost u kombinaciji sa neobjektivnošću te začinjena arogančnošću desetkovala je Realov kadar i stavila pod puno veći pritisak Zidana i ekipu , pritom imajući neralna  očekivanja  da će Hernandez  postati novi Marcelo , Ceballos novi Kroos , Kovačić novi Modrić te da će Asencio postati novi "superstar" preko noći u praktički jednoj i pol sezoni i da će rezultati biti savršeni bez nekih posljedica desetkovanog kadra i pomlađenog kadra gdje mu je najveća greška bila nedovođenje rotacijskog igrača za Benzemu. Ali ipak uz sve te silne probleme Zidane je uspio izvući maksimum iz ekipe osvajajući pritom treću Ligu prvaka što je platio sa rezultatima u prvenstvu 

i golemih 17 bodova zaostatka za Barcelonom i 3. mjestom u prvenstvu. Tiransko Perezovo ponašanje se nastavilo i nakon toga gdje je Zidane shvatio da nema smisla "nositi drva u šumu " sve dok je Perezova tiranija  na vrhuncu te odlazi na vrhuncu iako je tjekom cijele sezone bio na "ledu"  i samo ga je liga prvaka održala na životu.

Zaključak

Zbog nezahvalne situacije u kojoj se Zidane konstantno nalazio pomalo je teško definirati njegov trenerski  rukopis  te je ova analiza  pomalo drugačije strukturirana , Zidane je tjekom dvije i pol godine imao trenersku filozofiju sličnu Ancelottijevom stilu možda malo modificiraniji stil u odnosu na Ancelottija , Zidaneov naglasak igre je isključivo bio na pozicijskoj igri sa ubojitom tranzicijom gdje je ofenzivnoj trojki dao potpune ovlasti u u napadačkoj igri (čitaj Ronaldo koji je dobio neograničene ovlasti), te uz to i igra preko ofenzivnih bekova koji su često odlazili prema naprijed   pogotovo Marcelo dok je  Carvajal nešto manje (budući da je zano biti ozlejden mjenjao ga je Natcho i pri tome je fokus bio na lijevos strani sa tandemom Ronaldo Marcelo koji je odlično funkcionirao ), da ne bih previše filozofirao teme analize je bila : "Je li Zidane najbolja opcija za Real Madrid?" realno gledano Zidane je jedan od rijetkih trenera nakon Vicentea del Bosquea koji je skoro pa savršeno žonglirao svlačionicom pogotovo sa egom Ronalda,Balea i Ramosa gdje je stvorio skoro pa idliličnu atmosferu , gledano sa psihološke strane Zidane je skoro pa savršen trener za Real , naravno njegov dolazak je došao kao rezultat kraha Perezove tiranije gdje je Perezu počeo prijetiti drugi "izgon" kao posljedica loše transfer politike sa Santiago Bernabéu koji bi mu vjerojatno bio i konačni naravno Perez kao Perez najbolje odluke donosi kad mu gori pod nogama . Za vrijeme prvog Zidaneovog mandata cjela ta konfuzna sitacija je bila isprepetena sa sleptom okolnosti poput Perezovog divljanja sa transferima , kemijanje i mješanje u kadar poput razmirica sa Ronaldom pa je jako teško definirati Zidaneov taktički i strateški pristup ali trenutno na tržištu teško da postoji bolji trener od njega koji u ovom trenutku može sjesti na klupu, možda  samo Mauricio Pochettino ali postavlja se veliko pitanje bili se on uspješno pouput Zidane nosio sa kompleksnom svlačionicom i Perezovom psihološkom maltretiranju prilikom kojeg su podlegla 3 od zadnja četiri trenera. Naravno ovaj put Zidane je fino izložio svoje uvjete i dobio ih poput kontrole transfera i sličnog te odlučivanje koga zadržati a koga ne . Naravno na kraju cjele ove priče Potjeh(Perez) je ipak pronašao istinu i gdje je konačno shvatio grubu istinu nitko nije nezamjenjiv pa tako ni Fiorentino Perez koji je morao preći preko svog ega i odreći se tiranskog pristupa. Naravno ako Zidane uspije složiti ekipu prema svojim željama trebali bi konačno dobiti punu sliku o tome kakav je točno Zidane trener i spada li u top trenere europe ili je to sve bio samo odličan psihološki pristup i splet okolnosti .

Kako je Potjeh(Perez) tražio istinu
Ljeto 2018-te i tek koji dan nakon finala Lp i njezinog osvajanja te u jeku priprema za svjetsko prvenstvo dolazi "šokantna vjest" Zinedin Zidan odlazi sa klupe Reala ,nedugo nakon tog taj "šokanti trend " odlazaka nastavio je Crsitiano Ronaldo uz jednu zajedničku poveznicu znanu kao Perez. Tjekom cjele sezeone 2017/2018 Zidan je konstantno visio "poput lustera" bez imalo Perezove sentimentalnosti ili respekta prema predhodne dvije osvojene lige prvaka te respekta u menadžerskom smislu odnosno mješanju u transfere te bez nekog velikog ispunjavanja Zidanovih želja. Pri kraju mandata prema glasinama odnosno različitih sportskih izvora procurilo je da je Zidanov zahtjev ...
Kako je Potjeh(Perez) tražio istinu
Ljeto 2018-te i tek koji dan nakon finala Lp i ...

Respekt: BruceWayne, Luca1010,

Slažem se: BruceWayne,

03/2019
Dinamo je pobijedio Benficu: hoće li proći dalje?

prolaz Dinama u četvrtfinale ovisit će o više stvari :

 • svježina Benfice
 • prioriteti Benfice
 • kadar Benfice koji kroji žestok tempo uz ozljede ključnih igrača
 • Dinamov problem sa zadnim veznim , lijevim bekom te izostanak par igrača : Ademi ,Šunjić ,Leovac te načeti Hajrović

-svježina Benfice :

 • prvenstvo bez zimske pauze uz žestoki ritam pogotovo u prvenstvu gdje su nadoknadili 6 bodova prednosti  Porta zahvaljujući brutalnoj formi i novom treneru prilikom kojem su Portu preoteli prvo mjesto u prvenstvu , rutinski su rješili Galatasaray , te su ušli u ključni dio sezone kad se prvenstvo lomi uz dodatni uteg sa europskim utakmicama, dok je Porto imao dvijeutakmice sa Romom Benfica je imala 4 (Galatasaray i Dinamo) dvije utakmice ne zvuče tako puno ali kad se sagleda gust i težak raspored pa naganjanje prvenstva dvije teške utakmice jako puno potroše igrace , bez obzira na to tko je protivnik,  činjenica je da Dinamo i Galatasaray ne mogu stati u istu rečenicu sa Romom ali opet nogomet je nogomet , uz to što nije bilo adekvatne zimske pauze koja polako ali sigurno uzima svoj danak Bruno Lage je protiv Dinama ponovio uspješni recept protiv Galatasaraya osvrćući se preko ramena na prvenstvo, uz jednu bitnu razliku niti je Dinamo Galatasaray niti je Galatasaray Dinamo ,Galatasaray spada u profil momčadi gdje je naglasak igre na induvidualcima slično kao Dinamo u eri Zorana Mamića sa Soudanijem i Fernardesom samo uz dosta kvalitetniji i skuplji kadar , i kao takav je puno više stilom igre odgovarao Benfici gdje je Galatasaray ostavljao dosta prostora Benfici koja je preko krila uz pritisak na stoperski dvojac Galatasaraya rutinski rješila osminu finala i prošla dalje  pa dolazimo i do drugog djela, prioriteti Benfice

-prioriteti Benfice

 • Benficin prioritet jest prvenstvo i cijeli Benficin fokus je na osvajnju prvenstva koje joj donosi izravno mjesto u ligi prvaka i kao takvom klubu poput Benfice služi kao izlogu za igrače čija prodaja čini preko 50% budžeta, dok za razliku od drugog mjesta gdje se ide u kalifikacije sa neprvaciam i uvijek može naletjeti na minu jasno je zašto je prvenstvo Benficin prioritet te dolazimo do trećeg djela kadar Benfice

-Kadar Benfice

 • Benifca je klub koji kupuje jeftino , polvači talente iz omladniskog pogona te uz par iskusnih senatora pravi odličan i kompetitivni mix igrača te ga pretvraja u jako dobar izbalansiran tim sa ofenzivnom igrom gdje uvijek teži zabiti koji gol više , dva predhodno objašnjena arguemta su glavni kreatori prvih jedanest , jednostavno žestok ritam uzrokovoa je opterćenje poput Seferovićeve ozljede gdje je umjesto nasušno potrebog odmora zaigrao i ozljedio se , te će po prvim prognozama izbivati minimalno 3-4 utakmice u ključnom djelu sezone što je veliki hendikep , jednostavno Bruno Lage se morao kockati sa sastavom u Zagrebu , ali kad se kockaš i pobjđuješ jednostavno moraš tu i tamao izgubiti , iako je uspio odmoriti par ključnih igrača izgubio je Seferovića koji je strahovito bitan za koncept igre u deutu sa Jao Felixom, gdje Felix bez Seferovića jednostavno nije isti igrač, njegov izostanak je u rangu sa izostankom Pizzija , iako je najavio da je u uzvratu sve otvoreno sam je svjestan neće biti u mogućnosti da na Dinamo pošalje najboljih 11 jer mora misliti i na prvenstvo  već najspremnijih 11 gdje će se morati odreći barem dvojice najboljih  uz faktor da Benfica razvija mlade igrače jednostavno ih mora istrpjeti kako njihove dobre tako i loše strane pogotovo njihov manjak neiskustva koje je uzrok Diazovog jedanaesterca na Olmu , Ferrerovo loše pozicioniranje u obrani prilikom Gojakove velike prilike krajem prvog pluvremena te nekoordinacija obrane u 93 minuti gdje je Šitum propustio zabiti za 2 - 0 pogreške koje urokuje neiskustvo , odnosno neiskustvo koje uzima svoj danak u obliku pogrešaka mladih igrača bez obzira na njihovu kvlitetu ako želi razviti i prodati igrača te profitirati od njega jednostavno ga mora  istrpjeti
 • broj mladih igrača na terenu , žestok ritam utakmica i ozljede kljužnih igrača ta vjerovatnost pogreške se povećava pogotovo u ključnim trenucima utakmice i prvenstva , realno sve Dinamove prilike došle su kao plod Bjeličinog  čekanja i provociranja tih istih grešaka koje su uglavnom uzrokovane neiskustvom i jednim djelom ofenzivnim stilom igre

zaključak na osnovu tri predhodna arguemta :

 •   Benfica će biti pod većim pritiskom
 • moraju zabiti 2 gola za prolaz i pritom ne primit niti jedan 
 • ne smiju napraviti niti jednu iole ozbiljnu grešku i moraju održati kocentraciju na 100% , što je s obzirom na stil igre , igrače jako jako teška pa skoro i nemoguća  misija
 •  moraju preraspodjeliti resurse u obliku igrača ravnomjerno za Dinamo i prvenstvo što će biti jako težak zadatak
 • zamjeniti Seferovića na način da ne poremete koncept igre , jedina zamjena je veteran Jonas koji je preuzeo ulogu "jockera" sa klupe pa se postavlja pitanje koliko ima napadačkog baruta u njemu
 • smisliti kako će probiti pokretljivu dinamovu formaciju
 •  smisliti kako neutralizirati i limitirati Petkovića
 • jedina stvar koja im donekle ide na ruku je izostanak Šunjića i Ademija kao primarni defnazivni  tj .korektor veznog reda, prvog lijevog beka Leovca i Hajrovićeva sitacija sa ozljedama 

Dinamovi prednosti i nedostaci :

 • izostanak Leovca se i da iskompenzirati sa Rahmanijem koji je već uspješno igrao tu poziciju i koji je bolji bek nego stoper te uz to za razliku od Leovca donosi skok , visinu i bolji defanzivni učinak kojeg će Dinamo posebno trebati kad uzemmo uz obzir da će u većini vremena biti u podređenom pložaju i da će svoje šanse tražiti iz prekida , kad se sve uzme u obzir Rahmani na lijevom beku može biti i prednost u odnosu na Leovca
 • zadnji vezni kojeg će vjerojatno zamjeniti Moro, koji je defanzivno za razliku od Šunjića slabiji ali ima puno kvalitetniji pas koji bi nekim trenucima utakmice mogao biti presudan jer će Dinamo svoju šansu tražiti kroz tranziciju odnosno polukontri i kontri te prekida
 • Hajrović koje je u prvom susretu zamjenio Kadzior koji je ipak taktički orijentiran igrač , sa ništa lošijom ljevicom za razliku od Kadziora , Hajrović je puno bolji u tranziciji sjetimo se asistencije za gol Orišića u Bernu protiv Young Boysa , slična utakmica ih čeka i protiv Benfice u Lisabonu gdje će Dinamo izlaziti preko Olma ,Orišića , Petkovića i Hajrovića i gdje je puno korisnija dodatna lucidnost i kreativnost koja je sinoć u Zagrebu kao u Plzenu pala isključivo na Olma u izostanku Hajroviću koji  uz odličnu ljevicu i prekide  donosi dodatnu kreativnost kao u utakmice sa Viktorijom u Zagrebu i rasterećuje Olma i čini Dinamo puno opasnijim iz tranzicije koja će biti Dinamov forte u Lisabonu
 • ako je Hrvatska na Sp mogla iskompenzirati nedostatak klasičnog defanzivnog  može i Dinamo koji je već savladao izostanke Gavranovića, Ademija ,Šunjića , More i Majera na jesen , Leovca i prvog stoperskog para u Trnavi  te bi Moro mogao odigrati Brozovićevu rolu  te   je u nekim segmentima igre sličan igrač Brozoviću i mogao bi to odraditi poput Brozovića  u idući četvrtak s tim da je već odradio par utakmica na tom mjestu i već je upoznat sa pozicijom i može odgovoriti na izazov
Pohod na Lisabon
prolaz Dinama u četvrtfinale ovisit će o više stvari : svježina Benfice prioriteti Benfice kadar Benfice koji kroji žestok tempo uz ozljede ključnih igrača Dinamov problem sa zadnim veznim , lijevim bekom te izostanak par igrača : Ademi ,Šunjić ,Leovac te načeti Hajrović -svježina Benfice : prvenstvo bez zimske pauze uz žestoki ritam pogotovo u prvenstvu gdje su nadoknadili 6 bodova prednosti Porta zahvaljujući brutalnoj formi i novom treneru prilikom kojem su Portu preoteli prvo mjesto u prvenstvu , rutinski su rješili Galatasaray , te su ušli u ključni dio sezone kad se prvenstvo lomi uz dodatni uteg sa europskim ...
Pohod na Lisabon
prolaz Dinama u četvrtfinale ovisit će o više stvari : ...
02/2019
Je li Benfica dobar ili loš ždrijeb?

Cilj ove analize je sa statisticke strane analizrati te vidjeti kakav je "match up" Benfica za Dinamo zbog toga će biti malo “više” podataka , te naglasak na anomalijama

Isprike zbog podulje neaktivnosti na Tribini (nažalost zbog obaveza na faxu i poslu nisam u prilici biti češće uključen u aktivnosti Tribine)

Ždrijeb 22.3 donio je Dinamu portugalsku Benficu , onako na prvu jako nezgodan ždrijeb. Dinamo je ekipa kojoj posebno ne odgovaraju ekipe sa brzom, divljom igrom poput Young Boysa,Valencije i visokim “sidrunom” (kao što je Viktoria Pulzen I Young Boys) prvenstveno zbog visine stoperskog dvojca Dilaver – KTC.

Benfica je ekipa koja tezi posjedu I kombinatorici usto su njene glavne karakteristike igra je abzirana na :

"vjerojatan postava benfice nakon promjene trenera, ozljeda te ekspozije novih igraca"

Karakteristike Benfice :

 • igru preko krila I bekova prvenstveno se odnosi na deuet (Grimaldo i Cervi/Rafa Silva) gdje Grimaldo odlazi jako visoko u napad u odnosu na Almeidu koji je defanzivniji bek ,Grimaldo koji je produkt barcine akademije te je u neku ruku kopija Jordia Albe  uz jednu bitnu razliku Grimaldo zabija više nego što asistira , 6 golova i 5 asistencija te 1.1 ključnih pasova dok lijeva krila Cervi/Rafa Silva (stil igrača dosta sličan Orišiću)imaju tendenciju ulaziti u sredinu i tako "ostavljati" prostor za Grimalda tj. overlap za Grimalda ili otvaraju  mogućnost "djegonale" za desnu stranu,  dok je na desnoj strani sa Pizzi sa   Almeidom koji je dosta defanzivniji te idrži ključeve ekipe 
 • odlična realizacija polukontra I kontri
 • kreiranje šansi iz otvorene igre , kroz induvidualce odnosno igra se bazira više na induvidualcima nego na ekipi gdje postoji točno odredena hierarhija na čelu sa "playmakerom" Pizzijem koji ima najviše ovlasti od izvođena prekida i slič. , u proteklom periodu istaknuo se "Benficin Olmo" João Félix još jedan supertalenat nakon Renata Sancheza , sa fantastičnim osjćajem za igru , razigravanjem te egzekucijom, izuzetno je jaku u duelima za svoju fizičku konstrukciju , izuzev zračnim duela gdje je dosta slabiji i zbog svojeg neiskustva ima tendenciju prema "zaleđima" nakon Pizzija (14 asistencija i 3 ključna dodavanja po utakmici ) je drugi igrač po hierarhiji sa "playmakerskim" ovlastima
 • u Benficin stil se savrseno uklapa mantinela Haris Sefrović , sa svojim skill setom karakteristika dosta sličnih Gavranoviću uz to što je više fizički snažniji igrač u odnosu Gavranovića i opasan u kontranapadima te može kvalitetno zadržati loptu "zagraditi se" i razigrati sa krilima i Jao Felixom , dok su mu mane zračni dueli , zaleđa (1,1 po utakmici ) te pogotovo gra u obrani
 • Benfica je jako dobro izbalansirana ekipa s naglaskom na igru preko krila I bekova gdje je vezni duet baziran na prljavi posao i distribuciju lopte , u izostanku Fejse taj posao odično odrađuje Florentino Luis inače još jedan u nizu velikih talenata iz Benficine akademije koji je zadužen za prljaviji dio u kombinaciji sa Gedsonom i Gabrijelom koji su više orijentirani na distribuciju u suradnji sa Pizzijem(4.9 dugih lopti po utakmici ) , gdje Gabrijel (4.8 dugih lopti po utakmici ) uglavnom povezuje lijevu i desnu stranu i pruža Pizziju i Felixu podršku za kombinatoriku i razigravanje

U usporedbi sa Dinamom (naravno samo europa )

Benfica je ekipa koja uglavnom zabija u drugom poluvremenu ako je u pitanju prvnstvo , dok je u ligi prvaka situacija drugacija tj. podjednaka 7 golova u prvom i 6 u drugom poluvremenu, uz jednu poveznicu Benfica uglavnom najviše zabija u prvih 15 miuta (45 -60 ) drugog poluvremena u prvenstvu , odnosno kad joj je kocentracija na najvisem nivou ili kad je protivnik ako je rječ o prvenstvu pao fizički , dok u europi navise zabija od 15 do 30 minute nakon faze adaptacije na protivnika i teren te u fazi dok joj je koncentacija na maksimalnom nivou,

u prvenstvu :

u europi : 

 iz grafa je vidljivo  da se prvenstvo i europa dosta razlikuju,  stoga sam za detaljniju usporedbu 

koristio isključuvo benficine podatke iz europe odnosno : kalifikacije za ligu prvaka ,skupina lige prvaka  i nokaut fazu lige europe

Omjer zabijenih i primljenih golova Benfice :

Slijedi usporedba s Dinamom uz jednu ključnu stvar takoder europa bez prvenstva ,

uključujući i kalifikacije lige prvaka kao i europa ligu 

Zanimalo me je koliko je približno moguće predočiti tj aprokimirati Dinamove šanse te Benficu kao "match up" pa sam odradio usporedbe kad Dinamo prima  a Benfica zabija , također kad Benfica prima a Dinamo zabija , te usporedbe međusobno zabijenih i primljenih pogodaka

Dinamo primljeni golovi vs Benfica zabijeni golovi :

Te međusoba uspredba koliko često zabijaju te kad to rade :

i na kraju kad primaju pogotke :

Grafovi su izraženi u postotcima a ne u broju golova radi bolje razlike , da je lakše prepoznati i uočiti anomalije . Iako je statistika kao bikini , ipak dokazuje da je razlika između Dinama  i Benfice  očita , graf dokazuje da je Benfica u oba slučaja zabijeni i primljni golovi puna oscilacija  u usporedbi sa DInamom koji je kud i kamo konstantniji , te je vidljivo da je Benfica najranjivija nakon 40 minute do 55 minute te od 80 minute pa do kraja utakmice odnosno naviku da lomi protivniak u prvenstvu u prvih 30 minuta prenijela je u europu , dok je Dinamo konstantan sve od 50 do 80 minute kad je najranjiviji kao u utakmici sa Viktorijom  u Plzenu koja je ogledalo  grafa Dinamovih primljenih golova . Što se tiče ofenzivnog učinka , u usporedbi sa Benficom Dinamo je jako stabilan pogotovo nakon prvih 10 minuta dok je Benfica kao i kod primljenih pogodaka poprilično "divlja", ako Dinamo iskontrolira period utakmice od 50 do 80 minute  statistički će si povećati šanse za prolaz .

Dinamo zabijeni golovi vs Benfica primljeni golovi :

Ovaj graf dokazuje jednu od anomalija , kad Dinamo najviše zabija Benfica u tom periodu igre manjie i prima , sve u svemu nas čekaju dvije uzbudljive utakmice. 

Često smo čuli da detalji rade razliku , pa sam odlučio priložiti  par detalja koji bi mogli odlučiti utakmicu. 

Razlike koje bi mogle presuditi (faktori)  : 

 • faktor svježine koji Dinamo nakon zimske pauze koja mu je i dulja od ljetne je kroz 5 utakmica ušao u formu , ako Bjelica ostane dosljedan svom rukopisu kada je uspio na početku sezone tempirati vrhunac sezone kroz za okršaj sa Young Boysima te je održati kroz  utakmice  sa Fenerbacheom  , Anderlechtom i Spartak Trnavom bez  More , Majera  ,Šituma te većeg djela i Leovca , uz zimska pojačanja Atimwena i Andrića  što čini ogormnu razliku u kadru i otvara mu više taktički mogućnsti pogotovo Moro i Majer i Andrić ,  Benficu čeka težak posao pogotovo jer nije imala prijekopotrebnu zimsku stanku
 • Benfica se grčevito bori sa Portom za prvenstvo dok joj Porto u ovom trenutku bježi 4 boda uz utakmicu manje dok Dinamo ima  luksuz da prvih 11 čuva ,čeka i polira ih za europu uz praktički rješeno prvenstvo gdje Dinamove rezerve haraju po HNL  i tjeraju "europljane" na maksimalnu moguću kocentraciju 
 • "mentalitet ekipe" pa je tako jučer Dani Olmo nominlano prva zvjezda Dinama ušao u 87. minuti pri rezultatu 3:0  i odradio zadnjih 5-6 minuta bez ikakvog pogovora ili kritike i još je stigao poslat osekov dvojac  po ćevape , zamislite da Valverde u 87. minuti uvodio Messija pri rješenoj utakmici kako bi to završilo
 • napadački duet Jao Felix Seferovic  teroriziraju u  prvenstvu ,dok su  u europi  puno bezopasniji pogotovo Jao Felix pri čemu plaća danak manjku iskustva, pri čemu bi mogala presuditi loša skok igra Seferovićeva igra te tendencija zaleđima  gdje je Bjelica  Dinamo doveo do savršenstva  

 • dinamovi loši bekovi , ako uzmemo u obzir da je Benfica najposanija upravo preko krila , Bjelica će morati smisliti rješenje , jedno od alternativa je Rahmani na desnog beka  koji je paradoksalno bolji bek bilo lijevi ili desni  nego što je stoper što   mu je prirodna pozicija nešto poput Césara Azpilicuete koji je bolji libero ili  lijevi bek nego što je desni bek

Zaključak  

Ako Bjelica uspije rješiti  period utakmice od 50 do 80 minute  da igrači Dinama zadrže kocentraciju , zatvori bekove i sa agresivnim pristupom i veznim redom smiri Benficu mogli bi opet gledat Dinamo - Skenderbeu  ovaj put sa Dinamom u ulozi Skenderbeua , uz malo sreće i Benficinog podcjenjivanja Dinamu se smješi prolaz dalje.

Pogled sa statističke strane
Cilj ove analize je sa statisticke strane analizrati te vidjeti kakav je "match up" Benfica za Dinamo zbog toga će biti malo “više” podataka , te naglasak na anomalijama Isprike zbog podulje neaktivnosti na Tribini (nažalost zbog obaveza na faxu i poslu nisam u prilici biti češće uključen u aktivnosti Tribine) Ždrijeb 22.3 donio je Dinamu portugalsku Benficu , onako na prvu jako nezgodan ždrijeb. Dinamo je ekipa kojoj posebno ne odgovaraju ekipe sa brzom, divljom igrom poput Young Boysa,Valencije i visokim “sidrunom” (kao što je Viktoria Pulzen I Young Boys) prvenstveno zbog visine stoperskog dvojca Dilaver – KTC. Benfica ...
Pogled sa statističke strane
Cilj ove analize je sa statisticke strane analizrati te vidjeti ...
Odlično! - ktm686, 28.2.19. 9:37, 0 0 0
10/2018
Utakmica tjedna: Chelsea - Manchester United 2-2

Deveto kolo  Preier League  donijeo je derbi  Chelsea i Manchester Uniteda na Stamford Bridgeu. Derbi koji je možda bio indikator za nastavak sezone, te nam je donio odgovor o krizi  Manchester Uniteda i detaljniji uvid u progres Sarri-balla. Uzbudjiva utakmica  koja nam je što se tiče Chelsea potvrdila ono što uglavnom već znamo za Chelsea:

-Chelsea nema pravog napadača (npr Icardi, Cavani ,Kane  ,Higuain itd.)

-Hazard je "alfa i omega" ovog Chelsea

-Chelseov vezni red (u uspredbi sa Napolijme iz Sarrijevog doba ) je poprilićno sterilan , Kante koji je više radilica te nema gol instikt jednog Hamsika , Kovačićeva ofenizivna mana prvenstveno šut te  nemogućnost egzekucije ono što dobije(uglavnom to bude jako loš šut ili ako se radi o situaciji jedan na jedan jako loša reakcija u stilu Morate), te Jorginho koji je uglavnom defanzivni play čija ulgoga je organizacija napada te da bude korektor veznog reda 

te neke nove informacije za Man Utd :

- konačan potvrda za izlazak iz krize 

-Man Utd je na mahove (pogotovo u drugom poluvremenu) nakon dugo vremena izgledao kao prava ekipa sa glavom i repom.....pa sad jeli to bila neka anomalija ili pronalazak zajedničkog jezika Mourinha i ekipe te zakopavanje "ratne sjekire" sa Pogbom.....hmm vrijeme će pokazati odnosno iduća tri tjedna 

-buđenje iz mrtvih Martiala

Sarri je posložio Chelsea u klasični 4-3-3, dok se Murinho odlučio vratiti svojim korijenovima i njegovoj tradicionalnoj 4-2-3-1 formaciji napuštajući do sad uglavnom neuspjele ekspierimente sa Fellainijem i 3-5-2 formacijom.

Chelsea je već na samom startu preuzeo inicijativu te zagospodario terenom na čelu sa Hazardom napadajući Man Utd. desnu stranu. Mourinho onakav kakav je , deklarirani defanzivni guru  (sa njegovom novom  egzotičnom izjavom : "ne razumijem što je napadački nogomet")  odlučio se na klasično  čekanje i provociranje grešaka  bacajući sve karte na kontre , plukontre i  prekide . Uvelike se oslonio na igru iz  tranzicije . Gdje je  Lukaku kao mantinela  odrađivao odličan prljav posao , hrvajući se na stoperima te izvlačeći se na Chelseev desni bok gdje je uglavnom dobijao zračne  duele sa Azpilicuetom , te Rüdigeru stvarao ogormne probleme  prvenstveno zbog visine i fizičkih performansi , otvarajući na taj način prostor Mati i Martialu  za kontre kroz prorijeđenu Chelseovu obranu . Dok je Rashforda Mourinho uglavnom iskoristio u defanzivi za duplranje desnog beka te da zatvori Chelseovu lijevu stranu  i pomaže Youngu  da zaustavi uraganske nalete Hazarda  . Da bi potpuno nutralizirao Chelseov  napadački učinak pobrinuo se inaposljetku i za Alonsa , kojeg je Matić savršeno umrtvio i neutralizirao njegov napadački učinak( Alonsov ulazak u šesnaesterac kao drugi napadač i  njegovo kretanje  između  između linija tjerajući ga  prema veznom redu gdje je Alonso bio praktički neiskoristiv ). Dok je Pogba  zajedno sa Matom  držao vezni red u kompaktnom bloku  , preusmjeravajući napade na Chelseovu lijevu stranu čineći je predvidljivom i  sterilnom. Lijeva Man Utd strana sa Shawom i Martialom  te uz povremenu Lukakuovu pomoć u zračnim duelima potpuno je neutralizirala Williana tjerajući ga u vezni red , sa ugušenim Wilianom  koji nije uspio da višak na desnoj strani , Azpilicueta je bio apsolutno beskoristan u ofenzivi te se uvlačio u vezni gdje su Chelseovi igrači više  smetali jedni drugima ,dok je Mata imao zadatak da uz svoju nogomentnu inteligenciju pazi na Jorginha i da ga guši u fazi izgradnje napada, i da ga tjera što više desno prema  Azpilicueti čime su više smetali jedan drugome nego što su bili uspješni u izgradnji napada što je i glavni razlog Chelseove lošije igre i pogotovo pada u drugom poluvremenu. Prvo poluvrijeme  je pripalo  Chelseu (ako uzmemo u obzir da je imao dominaciju i da je Man Utd ostao bez prave prilike) .Prvi pogodak Chelsea je došao iz prekida kao rezultat odlične suradnje Luiza i Rüdigera gdje su iskoristili lošu koordinaciju i komunikaciju Lindelöfa Pogbe gdje Lindelöf  nije prepozano situaciju u kojem je on trebao odigrati switch na Rüdigeru već je ostao zamrznut na Luizu i time blokirao Pogbu koji nije uspio na vrijeme ispratiti Rüdigera . U  50. minuti Luiz iz prekida na Willianov ubačaj imao je fantastičnu priliku za 2-0 ali je ostao kratak za dvadestek centimetara. U 55. minuti napucavanje po Chelseovom šesnaestercu i neuspjeo Alonsovo inuđivanje prekida donijelo je poklon Martialu te Man Utd vratilo u igru. U 73. minuti Luiz ispada iz igre poput kadeta (još jedan problem u Chelseovoj igri kojeg Sarri nastoji rješiti), te uz dva pasa Rashforada i Mate   lopta dolazi do Martiala koji efektno zabija za preokret. Nakon Kovčićevog izlaska iz igre te drugog Man Utd pogotka Chelsea potpuno zaboravlja igrati Sarri-ball , uz vidno bjesnog Sarrija na klupi , te prelazi na duge lopte čime se servirao Man Utd za potpuni preokret. Na Chelseovu sreću Mourinho ko Mourinho umjesto po treći pogodak odlučuje se na čuvanje rezultata koje mu se osvetilo na "murinhovski nači " gol u 96. minuti te raspodjelom bodova. Ali Mourinho ne bi bio Mourinho da nije utakmicu začinio uz pikantnu reakciju tj. njegovim već famoznim gubitkom kontrole i potrebom za  intervencijom zaštitara , da bi na kraju napravio krug oko terena nepotrebo hraneći svoj ego  i časteći bjesnu publiku sa  "tri prsta "  aludirajući na osvojena 3 naslova prvaka pri čemu je htio poručiti : "svoju veličinu  meni dugujte ja sam stvorio moderni Chelsea" . Na kraju krajeva jako dobra utakmica , koja je pokazala da Chelsea i Sarri imaju jako puno posla prvenstveno da eliminiraju crne rupe u igri gdje u pojedinim trenucima praktički zaborave igrati Sarri-ball , te uz glavni problem nedostatka pravog napadača gdje krila Hazard ,Willian i Pedro jednostavno nemaju dovoljno povjerenja(apsolutno razumljivo , ne mogu oni kreirati prilika koliko ih Morata može promašiti )u sterilne napadače gdje puno više vjeruju jednom lijevom beku (Alonso ) nego vlastitim napadačima.Iduća tri jedna će pokazati jesu li Mourinho i Man Utd prebrodili krizu.

I za kraj ,zbog predhodnih analiza kolega sa tribine koji su u više navrata odlično analizirali Chelseovu igru i Sarr-ball nije bilo potrebe za još jednim analiziranjem onog što je već analizirano i kvalitetno objašnjeno i zbog toga sam analizirao utakmicu iz Man Utd kuta.

Sarri vs Mourinho prvi dio
Deveto kolo Preier League donijeo je derbi Chelsea i Manchester Uniteda na Stamford Bridgeu. Derbi koji je možda bio indikator za nastavak sezone, te nam je donio odgovor o krizi Manchester Uniteda i detaljniji uvid u progres Sarri-balla. Uzbudjiva utakmica koja nam je što se tiče Chelsea potvrdila ono što uglavnom već znamo za Chelsea: -Chelsea nema pravog napadača (npr Icardi, Cavani ,Kane ,Higuain itd.) -Hazard je "alfa i omega" ovog Chelsea -Chelseov vezni red (u uspredbi sa Napolijme iz Sarrijevog doba ) je poprilićno sterilan , Kante koji je više radilica te nema gol instikt jednog Hamsika , Kovačićeva ...
Sarri vs Mourinho prvi dio
Deveto kolo Preier League donijeo je derbi Chelsea i Manchester ...

Ne slažem se: Fenix22,

Nije loše, samo mala kritika, dosta si toga nabrojao, međutim nisi išao u detalje, možda si mogao probati koristiti neku tezu što će biti dalje pa to braniti ili slično. Nadam se da budeš i dalje pisao.. - BruceWayne, 22.10.18. 19:40, 0 0 0
10/2018
Anderlecht - Dinamo 0-2

Nakon derbija protiv Hajduka i "pozitivne nule", Dinamo je rasterećeno stigao na gostovanje protiv Anderlechta, "rastrganog" između loše forme i još lošijih rezultata(treći u prvenstvu te domaća sramota u kupu , ispadanje od drugoligaša rezultatom 0-3). Pod pritiskom loših rezultata te medijske paljbe došao je i sukob trenera Haezebroucka sa navijačima , nakon čega je usljedio neizbježan bojkot navijača na današnjoj utakmici.Sve u svemu, ionako loša atmosfera postala je još lošija. U nizu loših rezultata ,treneru Haezebroucku visi otkaz  , otkaz koji je manje više odgođen zbog nedostatka zamjene i visoke otpremnine(klupska uprava Anderlechta se nada ostavci), što je na kraju stavilo još jedan uteg.

Andrlect se postavio (na službenoj statistici u formaciji 4-4-2)  u 3-4-3 formaciji.(isprike na pogrešci u grafu Dimata umjesto Diamata)

Andrlectova 4-4-2 formacija se u biti transformirala u 3-4-3, ovo sa  4-4-2 formacijom je vjerojatno bio neuspjeli pokušaj diverzije nešto  što je Bjelica uradio protiv Fenera. Anderlecht je od početka preuzeo posjed lopte odnosno bolje je  reći Dinamo im je potpuno prepustio posjed lopte te čvrsto stajao u bloku sa 4-1-4-1.

Anderlechtova igra se bazira na osovini Trebel i Kums(u ovom slučaju zbog očajne forme Kumsa, Makarenka) pri čemu Trebel ima potpune ovlasti i srce je ekipe dok je Makarenko više radilica box to box igrač koji krpa rupe u vezi i uglavnom obavlja prljavi posao bez nekakvog ofenzivnog učinka. Bjelica je sa agresivnim Gojakom i Olmom vršio presing na ovaj dvojac tjerajući Anderlechtov stoperski trojac da vodi  ionako sterilnu igru . U prvom poluvremenu pokušavali su dugim loptama na Dimatu i Santinija kojeg je Amir Rahmani doslovno "pojeo" te potpuno ukrotio. Rahmani je definitivno izum Nenada Bjelice ,bolje rečeno Bjeličin švicarski nož. Stoper koji paradoksalno puno bolje igra na beku nego na svojoj stoperskoj prirodnoj poziciji, pri čemu na bekovskoj poziciji dolazi do izražaja njegova brzina i fizičke performanse zbog kojih je superioran u duel igri .Haezebrouckovo guranje Santinija na desno krilo odnosno na Rahmanija , kojeg je ocjenio najslabijom karikom brzo mu se osvetilo i pokazalo se kao "miss match" . Dok su Anderlechtovi napadači  visili na rubu zaleđa paralelno sa Dinamovom zadnjom linijom gdje su se nadali pogrešci Dinamovih braniča i otpacima od  mnogobrojnih ubačaja gdje je prednjačio Trebel. Nakon  jalove i sterilne igre Anderlecht  je pokušao iz prekida što također nije donijelo željeni efekat. Kad ni to nije upalilo počelo se sa paničnim dugim loptama , što je za posljedicu ostavilo jako puno prostora u sredini terena pri čemu je Petković (još jedan Bjeličin izum) odlično služio kao mantinela u kontrama i polukontrama . Koristeći odličan prvi dodir odlično je upošljavao brzance Orišića , Hajrovića i Olma. Bjelica je detektirao Vranješa kao najslabiju kariku u Anderlechtovoj igri te mu je sa Petkovićem(koji je hibrid Budimira i Gavranovića) napravio jako puno problema pri čemu je skrivio penal i sa crvenim ostavio ekipu na "cjedilu". Bjelica je odlično iskoristio Vranješovo loše pozicioniranje te defanzivne nedostatke Najara gdje su Orišić i Petković  radili ogromen probleme i odakle je došla većina Dinamovih prilika(gol za 2-0, crveni Vranješa itd.). Procjenio je da je lijeva Anderlechtova strana sa Milićem i Amuzuom prečvrsta pa je prebacio fokus na desnu ne izbalansiranu i loše kordiniranu starnu gdje je nervozni Vranjes konstantno bio na rubu crvenog kartona. Bjelica je žrtvovao Stojanovića i Gojaka(koji je bio odličan) kako bi neutralizirao Anderlechtovu lijevu stranu. Nakon ozljede Dilavera ,Perić je odradio odličan posao...ukupni dojam pokvario je Théophile-Catherine sa drugim žutim te suspenzijom za Spartak Trnavu. Dinamova igra koja ima glavu i rep na čelu sa arhitektom Bjelicom donijela je jos jedan "europski skalp" te približila san o "europskom proljeću". Dinamova igra je jednostavna igra bez previše komplikacija ,gdje je glavna zvijezda ekipa (fantastičan gol za 2-0 ) i koja u svakoj utakmici ima drugog junaka ovaj put su to bili Orišić ,Rahmani i Petković. Sa implementacijom presinga i "igre iza lopte" napokon gledamo moderni ,agresivni i "europski" Dinamo koji napokon zna igrati obranui  koji je jako blizu svog cilja. U  sljedeće dvije utamice Dinamo može osigurati proljeće a do gostovanja u Trnavi užvajmo u pogledu.

Europski Dinamo
Nakon derbija protiv Hajduka i "pozitivne nule", Dinamo je rasterećeno stigao na gostovanje protiv Anderlechta, "rastrganog" između loše forme i još lošijih rezultata(treći u prvenstvu te domaća sramota u kupu , ispadanje od drugoligaša rezultatom 0-3). Pod pritiskom loših rezultata te medijske paljbe došao je i sukob trenera Haezebroucka sa navijačima , nakon čega je usljedio neizbježan bojkot navijača na današnjoj utakmici.Sve u svemu, ionako loša atmosfera postala je još lošija. U nizu loših rezultata ,treneru Haezebroucku visi otkaz , otkaz koji je manje više odgođen zbog nedostatka zamjene i visoke otpremnine(klupska uprava Anderlechta se nada ostavci), što je na ...
Europski Dinamo
Nakon derbija protiv Hajduka i "pozitivne nule", Dinamo je rasterećeno ...

Respekt: DAJO22, BruceWayne, Fenix22,

Slažem se: BruceWayne,

Sve bolje i bolje. Respekt što si pokušao napraviti graf, ako ti bude trebala kakva pomoć, slobodno se javi na chatu.. - BruceWayne, 5.10.18. 14:45, 0 0 0
09/2018
Hoće li Dinamo proći skupinu Europske lige?

Prvo kolo u grupi D donijelo je pomor "favorita" barem onih na papiru i po vrijednosti kadra.Ako se po jutru poznaje dan ova godina bi napokon mogla donijeti prekid užasnog polustoljetnog Dinamovog proklestva "europsko proljeće" koje je u zadnjih godinu dana počelo pomalo ličiti na sizifov kamen,stvarajući knedlu u grlu svakom Dinamovu navijaču. Čak niti era Zdravka Mamića nije uspjela srušiti to proklestvo. Tjekom zadnjih par godina Dinamo je cjelo vrijeme u europi "pokušao"  prenijeti dominaciju i stil igre iz domćeg prvenstva u europu što je ponekad donoslio mrak na oči svakom nogometnom fanu pogotovu dinamovu...jednom rječju kalvarija. Prožet turbulentnim smjenama trenera te kontinuiranom prodajom najboljih i najvrijednijih igrača , minirajući na taj način vlastite šanse za europski uspjeh ,napokon se dogodila tragedija koja je kulminirala sezonom bez trofeja i europe. Katastrofa  sama po sebi koja je trenutačno bila užasna ,dugoročno je bila najbolje što se dogodilo Dinamu u zadnjih 10 godina (usudio bih se reć čak i u cijeloj modernoj povjesti) ,Dinamu nakon izrazito turbulentne sezone te smjene čak trojice trenerai dolsaka  Nenada Bjelice uz paralelne probleme Zdravka Mamića sa optužnicama, Dinamu je najbolje što se dogodilo,nešto u stilu prekida dugotrajne loše veze čji je prekid bio izrazito bolan ali i donio kraj agonije. Prvi put u Dinamu trener u ovom slučaju Bjelica je dobio "maneger authority" da kroji momčad po svom izboru bez negativne umješanosti "savjetnika" koja je u većini slučajeva osim izlaznih transfera bila uglavnom štetna(na svaki dobar transfer npr Soudani dolazila su bar dva loša  tipa Lecjaks i  Guilherme).Napokon trener  nakon Zorana Mamića koji je imao podršku i kontinuitet, dolazi Nenad Bjelica čime se završava agonijsko stanje.

Novi,Moderni,Agresivni Dinamo


Bjelica donosi 4-1-4-1 sustav u kojem igrači isključivo igraju za ekipu,a ne za pojedince kao do tad Soudani,Fernardes itd.Prvo  se rješio igrača koji su dugo bili u klubu i kojima je nedostajalo motiva te onih kojim je morao osigurati financijsku stabilnost te onih kojima nije bilo mjesto u Dinamu.Nakon toga doveo je skoro cijelu novu momčad čime je ubrizgao novu sviježu krv i "izgradio" novi Dinamo, koji igra isključivo timski uz razrađene mehanizme te uz kompaktnu obranu čime je stvorio moderni Dinamo.Napokon nakon ere Zorana Mamića(jedan od rijetkih trenrea koji je igrao agresivno) Dinamo igra jako agresivno često na rubu prekršaja i bez respekta za protivnike uz enormnu količinu samopouzdanja i bespotrebnog i jalovog posjeda lopte,te presinga kao novog modernog oružja.

Utakmica sa Fenerbahceom izgledala je baš poput crnih Dinamovih utakmica do tad u europi uz jednu iznimku, Dinamo je bio napokon taj protivnik .a jalovi i bezopasni protivnik bio je Fenerbahce. Bjelica je sjajno postavio a još bolje vodio utakmicu. Dinamo je  prepustio  posjed lopte ,zgusnut u  4-1-4-1 bloku te prilike tražio kroz ubojitu tranziciju ,preko kontri i polukontri. Olmove lopte sa očima i dubinske Gojakove lopte za Gavranovića koji se izvlačio na bok i tako odvlačio tromi stoperski dvojac Reyes - Neustadter. Topal se spuštao na stopersko mjesto pokrivajući stoperski dvojac, ali pri tomu 18-godišnji Elmas  kojem nasušno nedostaje iskustva slabo uočava i ne pokriva na vrijeme utrčavanja Hajrovića i Olma u prazni prostor iz jedne takve situacije došao je gol za 2-0. Rahmani na lijevom boku došao je na tu poziciju silom prilika(ozljede(Musa) i nespremnost(Leovac)),Bijelica ga je prvenstveno stavio na lijevog beka očekivajući Ayew-a koji je igrački najsličniji Soudaniu, ali na tu poziciju je došao Potuk koji je iskljucivo igrač prostora i odličan"match up" za  Rahmanija te Orišića koji je pomogao  u dupliranju boka ,učino je desnu Fenerovu stranu potupno  sterilnom i bezopasnom pa je cijela preokupacija prebačena na lijevi bok što je paradoksalno rezultiralo da je Dinamo zabio gol te imao silu prilika preko Fenerove napadački orijentirane lijeve strane. gdje Chahechouhe nije stizao pravovremeno pokriti, zbog uvlačenja u sredini i pokušaja da sa Benaziom uspostavi kakvu takvu pas igru  i poveže Freya koji je bio totalno odsječen.Bjelica je sa Šunjićem koji je imao svega 15 pasova uz 83% dobio na skoku i izolirao Freya te umrtvio Benaziu. Cocu je nastavku odustao potupno od desne strane ,te napada i pojačava lijevu stranu i  uvodi Slimanija(u špici) i Alicija na lijevom krilu uz potporu Jalisona koji je trebao pojačati vezni red i uvesti dozu agresivnosti i gurnuo  Elmasa....Bjelica je Fenerove napade sa lijeve strane izolirao sa agresivnim Gojakom koji je uveliek pomagao Hajroviću i Stojanoviću koji je inače odigrao utakmicu karijereza Dinamo ,kasnije je uveo Kadziora i Doumbiu čime je dobio prednost i skok igri.

Sve u svemu Bjelica je odlično pripremio utakmicu a još bolje vodio,ima tu još dosta prostora za napredak prvenstveno poboljšanje branjenje prekida(DInamo je polovicu golova primio iz prekida), te povratkom More, Majera, Šituma,Leovca i Muse dobiti još malo širine u ionakom širokom kadru,pogotovo u veznom redu.

Fenerbahce se nalazi u izuzetno turbulentnom razdoblju i ovakav nije baš pravo mjerilo Dinama iako to ne umanjuje Dinamov uspjeh.Drugo  kolo će dati odgovor hoće li Fener nastaviti na dva fronta i pokušati izboriti proljeće ili će u slučaju nepovoljnog rezultata sa Spartakom doma prebaciti fokus na domaće prvenstvo(koje je ionako puno bitnije za Fener) i prepustiti borbu ostatku ekipe.Fenerovešanse za prolazak grupe su drastično pale pogotovo nakon ove utakmice koja je dokazala da su problemi za njih puno dublji ne samo zbog igre nego zbog kadra koji je onako brže bolje sklepan od poprilično skupih igrača bez nekog posebnog reda...Fener je upao u probleme kad su prodali Guliana i Josefa koji su uz Topala bili srce ekipe.

Andrlect hmm poprilično prometno ljeto slično Dinamovu, uz jednu bitnu razliku Dinamo ima igru  koje se drži dok se Andrlect još uvijek traži pogotovo nakon odlaska cijele obrane na čelu sa Dendockerom koji je ujedno bio srce ekipe i prva violina, te Kare i Spajića.Łukasz Teodorczyk i Lazar Marković zamjenjen je sa Santinijem i Dimatom, Kums i Trebel su glavni organizatori igre uz potpuno novi stoperski trojac na čelu sa našim Milićem.Dosta novi lica za ulopiti u sistem i način Andrlectove igre ,koja prvenstveno traži vrijeme za adaptaciju i prilagodbu.Brutalni start na početku igre je zamaskirao ove probleme koji su se pojavili nakon prvog poraza sa Bruggeom i detektirali ozbiljne probleme.Kao i Fener, Andrlect također mora obratiti pažnju na domaće prvenstvo i odrediti prioritete i nešto žrtvovati.Andrlectov glavni problem je neuigranost ekipe te igra na dva kolosjeka.

Spartak Trnava glavni problemi igra na dva kolosjeka i dosta kratak kadar, predost što je jedina ekipa u skupini koja ima potpuno uigranu momčad i uglavnom su defanzivno orijentirani  u 4-2-3-1 formaciji koja se u obrani  transformira u 5-4-1 nekad 5-3-2 ovisno o situaciji.Igra im se bazira isključivo na prekide gdje bi Dinamo mogao imati problema te na kontre (Legija koju su izbacili).

Dinamo napokon ima odličnu šansu da napoon sruši proklestvo i prezimi, sljedeća utakmica sa Andrlectom puno će toga reći. U slučaju remija ili čak  Dinamove pobjede ,Dinamo će biti na korak da prezimi te imati odličnu priliku da i osvoji grupu.Ali otom potom,utakmicu po utakmicu...europa je blizu... i uz Bjelicu Dinamo može i treba proći skupinu.

1. Kolo Skupine D
Prvo kolo u grupi D donijelo je pomor "favorita" barem onih na papiru i po vrijednosti kadra.Ako se po jutru poznaje dan ova godina bi napokon mogla donijeti prekid užasnog polustoljetnog Dinamovog proklestva "europsko proljeće" koje je u zadnjih godinu dana počelo pomalo ličiti na sizifov kamen,stvarajući knedlu u grlu svakom Dinamovu navijaču. Čak niti era Zdravka Mamića nije uspjela srušiti to proklestvo. Tjekom zadnjih par godina Dinamo je cjelo vrijeme u europi "pokušao" prenijeti dominaciju i stil igre iz domćeg prvenstva u europu što je ponekad donoslio mrak na oči svakom nogometnom fanu pogotovu dinamovu...jednom rječju kalvarija. Prožet turbulentnim ...
1. Kolo Skupine D
Prvo kolo u grupi D donijelo je pomor "favorita" barem ...

Respekt: Dado_M, BruceWayne,

Slažem se: Fenix22, BruceWayne,

Najbolja tvoja analiza dosad. Samo, po meni bolje da si se odlučio na analizu jednu od utakmica, znači ili Dinamo ili ova druga utakmica.. - BruceWayne, 23.9.18. 13:51, 0 0 0
Pripazi samo na pravopisne greške. Ima ih podosta. - Fenix22, 23.9.18. 15:21, 0 0 0
09/2018
1. kolo Lige Nacija: Španjolska 6-0 Hrvatska

Prizemljenje i povratak u realnost...hmm odakle početi...

Već nakon završetka sp i Subašićevim odlaskom javio se "problem"  sa vratarom, generalno mišljenje javnosti ujedno sa izbornikom Dalićem bilo ja da je Lovre Kalinić prirodni  i gotovo idealan nasljednik kao u prilog tomu ide mu nagrada za naboljeg golmana belgijske lige i to već drugu godinu za redom.Lovre je golman koji je poprilično kasno došao na scenu i doživio kasnu afirmaciju...tek u 23/34 godini dobiva kontinuitet u Hajduka te nakon 113 nastupa(HNL) kao najbolji golman HNL-a i sa etiketom pričuvnog golmana reprezentacije za 3 mil eura odlazi u Gent.Na prvu dobar golman ali na drugu samo dobar golman,sa ozbiljnim limitima za top golmana počevši od igre nogom koja mu definitivno nije jača strana ili izlasci na lopte u prekidima te loše pozicioniranje u prekidima(slobodnjacima) sjetimo se Hajdukovog poraza od 0:4 na Poljudu kod  gola Roga za 3:0 iz slobodnjaka, ide mu na dušu,te gol iz slobodnjaka protiv Turske gdje se teško oteti dojmu da je mogao malo bolje ragirati na gol iz slobodnjaka.... sad jeli bolje staviti za prvog golmana Kalinića sa već poznatim nedostacima ili gurnuti mlađeg i puno većeg potencijala Livakovića(23  148  HNL)....je pitanje za izbornika Dalića..Kalinić sa 23 god je tek ušao u ozbiljni nogomet ,dok je Livaković praktički za HNL prilike veteran.

Desni bek...u utakmici u kojoj ti se u 20. min ozljedi prvi desni bek i ti nemaš zamjenu za njega ne na klupi već općenito niti u mlađim selekcijama postaje ozbiljni problem...te u vatru guraš Roga igraca koji je već dvije godine na klupi i čiji je razvoj praktički stao....staviš na desnog beka protiv Isca i Gaye te mu kao krilo ispred njega postaviš Kovačića...teško jako teško da to ikad igdje može funkcionirat.Niti je Kovačić krilo, niti je Rog bek,a Rogov forte ogromno samopouzdanje te agresivna igra ionako je vremenom uništeno na klupi....i kao takvog ga nema smisla stvljati u vezni red a kamoli raditi neki ekspiriment u utakmici za bodove na desnom beku...kasnio u duelima,ofenzivno limitiran ,loše pozicioniranje previše puta su Isco i Gya ostajali sami na lijevoj strani i radili sta su htjeli ,bez neke konkretne pomoći od večeras izgubljenog Kovačića...Rog je bio uništen.

Matej Mitrović...utopio se u sivilu,odigrao koliko je mogao,tu i tamo kolektivno zaplivao ,zaspao par puta tjekom prekida...za igrača koji za mjesec dana puni 25 i tim više ne spada u mlade igrače niti u neki ozbiljni potencijal...sve više i više dolazi na vidjelo izostanak Lovrena....prirodnog vođe na terenu koji će podviknuti,smiriti,obraniti suigrača te napasti ili prigovoriti sucu...pa sve do njegovih sposobnosti čitanja igre, pas igre i odlične skok igre.Zaključak kakav da je ,Lovren sa etiketom kiksera iz PL za ovu reprezentaciju je savršen.Još jedno pitanje za izbornika ima li smisla gurati prosječne stopere od 25 god iz Belgijske lige ili staviti u vatru mlade talente počevši od Benkovića,Ćalete-Cara i Katića, teško da od ovog može gore.

Pivaric...lijevi bek...ista stvar kao sa Mitrovićem ali mnogo gore....već ispričana priča o problemu znanog lijevi bek...ako ništa bar na je ova utakmica pokazala da nekim igračima nije mjesto u reprezentaciji... i da je guranje mladih talenata Sose ili Barišića kud i kamo bolji potez...i da teško, jako teško može lošije. 

Brozović igrač koji u nedostatku lidera(Lovrena,Ćorluke ,Mandzukića,Subašića pa čak i Vrsaljka) postaje kao pas pušten sa lanca...izrazito nervozan na rubu drugog žutog,bez  nekog tko ga može kontrolirati na terenu postaje tempirana bomba.

Napadač....prijeti nam nova kalvarija koju smo prošli sa lijevim bekom....jako bi volio da griješim....Santini nije niti će biti za prvih 11 ,Livaja manjak samokontrole (4 utakmice kazne u Lp zbog hvatanja protivnika za vrat) i njegove dječije bolesti doveli su go do AEK-a gdje oživljava karijeru...doduše čeka ga tu jako puno posla,dok Duje Čop nije niti će ikad biti reprezentativni kalibar.

Krila....Pjaca...očigledno je svima jasno da je svoj kredit potrošio i da če se u budućnosti morati pošteno namučiti za poziv...Dalićevo stavljanje Kovačića koji je veznjak na njegovu poziciju dovoljno govorio o tomu,Pjaca već dugo vremena nema kontinuitet  bez prijeko potrebne minutaže i samopouzdanja teško je očekivati nešto više....Jeli Brekalo napkon zaslužio šansu ?...Još jedno pitanje za našeg izbornika.

Zlatko Dalić....lutanje sa desnim bekom ,naivno napadanja protiv izrazito tranzicijski moćne momčadi ,loše dupliranje Španjolske desne strane sve su to problemi i pitanja za Dalića.

Koliko god izledalo loše ovi 6:0 toliko je i dobro,utakmica je makar dala odgovor tko je ,a tko nije za reprezentaciju,treba li puno više korisiti mlade snage ili se okrenuti prosječnim igračima ,riskirati ili igrati na sigurno zavaravajući sami sebe da smo viceprvaci.Dalića čekaju teške odluke hoće li graditi igru na Modriću i Rakiticu koji su još koju godinu u reprezentaciji ....ili pokušati nešto novo.

General poslje bitke
Prizemljenje i povratak u realnost...hmm odakle početi... Već nakon završetka sp i Subašićevim odlaskom javio se "problem" sa vratarom, generalno mišljenje javnosti ujedno sa izbornikom Dalićem bilo ja da je Lovre Kalinić prirodni i gotovo idealan nasljednik kao u prilog tomu ide mu nagrada za naboljeg golmana belgijske lige i to već drugu godinu za redom.Lovre je golman koji je poprilično kasno došao na scenu i doživio kasnu afirmaciju...tek u 23/34 godini dobiva kontinuitet u Hajduka te nakon 113 nastupa(HNL) kao najbolji golman HNL-a i sa etiketom pričuvnog golmana reprezentacije za 3 mil eura odlazi u Gent.Na prvu dobar golman ...
General poslje bitke
Prizemljenje i povratak u realnost...hmm odakle početi... Već nakon završetka ...

Respekt: BruceWayne, ktm686, GNKDZCFC,

Slažem se: DAJO22,

Ne slažem se: KhazadDoom,

Slazem se da Mitrovic nije najsretnije rjesenje. Ali ne znam kako ti je on nije ozbiljni potencijal, a godinu dana stariji Barisic je "mladi talent". Je li Sosa uopce zaigrao za Stuttgart da ga se spominje? - gradim, 12.9.18. 1:24, 0 0 0
Sosa ako bude igrao za Stuttgart u kontinuitetu odma ga treba gurnuti u vatru. Za desnog pričuvnog beka bi trebalo zvati Bartolca. Livaković isto nije bolji od Kalinića(zasad barem) - Fenix22, 12.9.18. 8:55, 0 1 0
Što se mene tiče.za sada,je najbolji golman Zagorac,al nije perspektivan,mislim za prodaju,jel je star,pa nema interesa da ga se zove.U prijevodu,nitko neće niki kurac zaradit na njegovoj prodaji. - DAJO22, 13.9.18. 17:19, 0 0 0
09/2018
Gotov prijelazni rok; tko je najbolja kupovina?

Moja prva anliza(inače sam fan Tribine.hr pa sam hio dati svoj obol)

Chelsea 

Kepa Arrizabalaga(23 god) (prema tribini 5.9) osobno (ne zato  što sam fan Chelsea) 7.3

Na prvu njegov transfer ima dosta sličnosti sa DeGeom...iako na tribini ima nisku ocjenu što se tiče kvalitete transfera ne djelim to mišljenje sa ostatkom ekipe...zbog problema sa Courtoisom (ruku na srce zadnje dvije sezone pao je u fromi ,te 2 početnička gola protov Barcelone )koji je isforsirao transfer u Real te zbog nespremnosti i problema sa izborom trenera Conte/Sarri trakavicom koja je definitivno predugo potrajala bili su ga primorani "preplatiti" 80 mil  ,40 mil eura na Transfermarketu,53 nastupa u Laligi za  Athletic Bilbao.Razlog za ocjenu 7.3 je njegov potencijal dase razvije u top golmana ,jako dobra igra sa nogom što je za Sarriball jako bitno ,odlazak nezadovoljnog Courtoisa i mogucnost da Chelsea dobije novoh Cecha

Jorginho (prema tribini 7.3)   8.5

57 mil eura... za današnje prilike za jednog kvalitetnog dmc sa nadprosječnom nogometnom inteligencijom jako dobar uložen novac,pravo osvježenje pogotovo nakon debakla sa prodajom matića i čista suprotnost sa "pokušajem" zamjene  Bakayakom....ključni igrač za Sarriball , u pravim igračkim godinama i savršenim mentalitetom (iako je brazilac ,potpuna je suprotnost),otopran na presing,odličan u prvoj distribuciji lopte ,te glavni dinamo za odrzavanje visokog tempa igre

Mateo Kovačić C  7.5 

nakon promasaja u veznom redu sa Drinkwaterom i  Bakayakom (uloženo skoro 80 mil za prosjek) te na kraju ozljeđenim Barkleyom  i Fabregasom kojem su fizikalije poprilično pale i dosta je upitno koliko će moći pružiti u nastavku sezone...sve su to razlozi za Kovačićevih 8.0...igrač koji je savršeni fit za Sarrijevu filozofiju te također prvi klub nakon Dinama koji će stati iza njega i pružiti mu priliku (kaotični period u interu ne bi ni Messiju odgovarao)...razlog zašto je "samo" je isključivo zbog posudbe a ne trajnog transfer te mogućosti gubitka ključnog igrača na kraju sezone 

Ocjena Chelseove transfer politike 7.8 :

-popunjene pozcije na kojima je dosta šljakalo

-rješavanje nezadovljnih i viška kadra

-svježa krv za momčad

Mancester United 

Fred (prema tribini 6.0) 6.0

Za igrača koji mora proći period adaptacije te 59 mil za njegov transfer iz relativno nepoznate lige (kad se uzmu u obzir lige petice),igrač koji je doveden kao zamjena za Michael Carricka...zvuči kao teška misija..te kad uzmemo u obzir turbulencije José Mourinha i uprave te neslaganje oko postojećeg kadra te njegovih želja..ostaje dojam panične kupovine nakon niza odbijanja ostalih igrača(npr Kovačića)te Pogbinih mušica.Ostaje dojam da je Man Unit. kupio nešto što nije toliko loše ali nije ni toliko dobro da bi rješili svoje probleme ,dok u veznom redu i dalje nedostaje jedan pravi play što u ovoj ekipi jako fali.

Dalot (kojeg ovdje nema na tribini ) 22 mil 7.0

Ako gledamo dugoročno to je jako dobar potez za 19ogodišnjaka i to za 22 mil solidan novac za današnje prilike te dobar zalog za budućnost...gledano kao kratkoročan potez tj njegovu mogućnost da trenutno pomogne ekipi i dobije prijeko potrebnih minuta za svoj razvoj kad  zbrojimo sa murinhovim "radom sa mladim igračima"  ,period adaptacije i turbulentno stanje u klubu drastično padaju

Ocjena Mancesterove  transfer politike 4.0 :

-nisu se rješili nezadovoljnih igraca (Martial)

-problem sa stoperima (Jones i Smalling)

-loša atmosfera u ekipi ,Pogbine mušice

Mancester City

Ryad Mahrez (prema tribini 6.8) 7.0

Igrač koji donosi izolacijski dribling, dozu lucidnosti u napadu te disciplinu za razliku od Sanea. Jako dobar potez iako ostaje dojam da im fali zadnji vezni (Cheseova krađa jorginha )

Ocjena Mancesterove city transfer politike 6.5 :

-nedostatak pravog zadnjeg veznog ,vjv ih to čeka u zimskom roku

-zadržavanje ekipe na okupu 

-povratak Mendya

Liverpool 

Glavni krivac zasto je Chelseov transfer rok prošao ispod radara generalan ocjena -9.5

Keita (prema tribini 8.0) 9.0

Savršen igrač za savršenu poziciju u ekipi,kraj Fredovih 59 mil ,Keitinih 60 mil se čini kao bingo za igrača koji dolazi iz RB Leizpig u Liverool iste nogometne filozofije te jako sličnog stila igre,igrača koji je bolji upgrade od Emrea Cana za ovu ekipu te napokon igrača koji moze trčati za dvojicu i rasteretiti Milnera i neutralizirati izostanak Oxa

Alisson (prema tribini 8.2) 10

Hmm.. kako opisati dolazak jednog od najboljeg golmana u ekipu koja vapi za golmanom nakon katastrofe u finalu Lp sa Kariusom....jedino Šta mi pada na pamet hmmm...pjesam od Aerodrom -Stavi pravu stvar na pravo mjesto (ako postoji netko tko zahtjeva dodatno objašnjenje) : https://www.youtube.com/watch?v=6Xpyejcppqo

Fabinho (prema tribini 7.5) 7.3

Prvenstveno zbog prilagodbe na Kloppovu filozofiju i eng nogomet(promašaj Bakayoka),donosi širinu u veznom redu,omogučuje Kloppu više rješenja,odličan u skoku,taktički odgovoran, doduše problem sa nepoznavanjem eng jezia zbog kojeg je na klupi i nogometna inteligencija i timski duh 

Pogled na transfere u Premier League
Moja prva anliza(inače sam fan Tribine.hr pa sam hio dati svoj obol) Chelsea Kepa Arrizabalaga(23 god) (prema tribini 5.9) osobno (ne zato što sam fan Chelsea) 7.3 Na prvu njegov transfer ima dosta sličnosti sa DeGeom...iako na tribini ima nisku ocjenu što se tiče kvalitete transfera ne djelim to mišljenje sa ostatkom ekipe...zbog problema sa Courtoisom (ruku na srce zadnje dvije sezone pao je u fromi ,te 2 početnička gola protov Barcelone )koji je isforsirao transfer u Real te zbog nespremnosti i problema sa izborom trenera Conte/Sarri trakavicom koja je definitivno predugo potrajala bili su ga primorani "preplatiti" 80 mil ...
Pogled na transfere u Premier League
Moja prva anliza(inače sam fan Tribine.hr pa sam hio dati ...

Slažem se: marko_marcus, DerBomber,

Da je pismenije napisano dobio bi respekt. Podcjenio si Fabinha. Ne igra zbog nepoznavanja engleskog jezika. Pr. za to je Tevez koji u Engleskoj nije znao riječ engleskog nakon svih ovih godina. - Fenix22, 7.9.18. 22:00, 0 1 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.